Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2004/0165(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0216/2005

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0216/2005

Συζήτηση :

PV 05/07/2005 - 13

Ψηφοφορία :

PV 06/07/2005 - 4.9

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2005)0281

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF 479kWORD 152k
Τετάρτη 6 Ιουλίου 2005 - Στρασβούργο
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ***I
P6_TA(2005)0281A6-0216/2005
Ψήφισμα
 Ενοποιημένο κείμενο

Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (COM(2004)0493 – C6-0090/2004 – 2004/0165(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2004)0493)(1),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 148 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6-0090/2004),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμών, της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, και της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (A6-0216/2005),

1.   εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.   ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.   αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

(1) Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.


Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 6 Ιουλίου 2005 εν όψει της έγκρισης κανονισμού (ΕΚ) αριθ. …/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
P6_TC1-COD(2004)0165

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 148,

έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής,

έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(1),

έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών(2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης(3),

Εκτιμώντας τα εξής :

(1)  Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. .../2005 του Συμβουλίου περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής(4) καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής και ιδίως τους στόχους, τις αρχές και τους κανόνες όσον αφορά τη συμμετοχή, τον προγραμματισμό, την αξιολόγηση και τη διαχείριση. Κατά συνέπεια απαιτείται να καθοριστεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) σε σχέση με τους στόχους που περιγράφονται στο άρθρο 146 της Συνθήκης και τις προσπάθειες των κρατών μελών και της Κοινότητας προς την ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής για την απασχόληση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 125 της Συνθήκης. Για λόγους σαφήνειας θα πρέπει να αντικατασταθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1784/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 1999, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο(5).

(2)  Θα πρέπει να καθοριστούν ειδικές διατάξεις σχετικά με τον τύπο των δραστηριοτήτων που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΚΤ στο πλαίσιο των στόχων που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής] σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(6).

(3)  Είναι αναγκαίο να τηρηθεί η γενική δομή των Ταμείων και να εξασφαλισθεί η κατανομή μεταξύ των διαφόρων στόχων, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής].

(4)  Το ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές των κρατών μελών που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις που γίνονται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και τους συμφωνημένους στόχους της Κοινότητας σε σχέση με την κοινωνική ένταξη, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, την εκπαίδευση και κατάρτιση, και αυτές που εφαρμόζουν την αρχή της διά βίου μάθησης τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αρχική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλει καλύτερα στην υλοποίηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Λισαβόνας και του Γκέτεμποργκ, και την εφαρμογή των άρθρων 2 και 299, παράγραφος 2, της Συνθήκης, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας καθώς και μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής και ποιοτικά καλύτερων θέσεων απασχόλησης.

(5)  Η προσέγγιση αυτή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένων των προκλήσεων που απορρέουν από τη διεύρυνση της ΕΕ και από το φαινόμενο της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

(6)  Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί η σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η αναγνώριση ωστόσο αυτή ενισχύει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επέλθουν στο μοντέλο αυτό, ώστε να συνεχισθεί η στήριξη κυρίως προς τους πολίτες που ευρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

(7)  Αποκομίστηκαν νέα διδάγματα από το πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL, ιδίως όσον αφορά το συνδυασμό των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων, την πρόσβαση για τις ΜΚΟ και τη διαχείριση προγραμμάτων που αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ, τη συμμετοχή των ομάδων στόχων, τον προσδιορισμό των πολιτικών ζητημάτων και την, σε μεταγενέστερη φάση, ενσωμάτωσή τους, την καινοτομία και τον πειραματισμό, τη διακρατικότητα, την προβολή προς τις ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί από την αγορά εργασίας, και την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των κοινωνικών θεμάτων στην εσωτερική αγορά.

(8)  Με στόχο να εξασφαλιστεί η επίσπευση και η διαχείριση της αλλαγής, οι ενισχύσεις που χορηγεί το ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάζονται ιδιαίτερα στην αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων, στην επέκταση των προσόντων των εργαζομένων, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στη λήψη προορατικών μέτρων όπως ανατοποθέτηση εργαζομένων και εξατομικευμένες συμβουλές στον τομέα της σταδιοδρομίας, προσαρμοσμένες στα προσόντα κάθε ατόμου, ώστε οι απολύσεις να μην καταλήγουν σε μακροχρόνια ανεργία, στην ενίσχυση της πρόσβασης στην απασχόληση και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας με στόχο την επίτευξη πλήρους απασχόλησης, στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με μειονεκτήματα και την πρόσβασή τους στην απασχόληση, στην καταπολέμηση των διακρίσεων για τους λόγους που ορίζονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προώθηση των εταιρικών σχέσεων για μεταρρυθμίσεις.

(9)  Το ΕΚΤ πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχουν σχέση με τις δημογραφικές αλλαγές του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην επίλυση των προβλημάτων αυτών που απορρέουν από τις αλλαγές αυτές, ιδίως μέσω της διά βίου επαγγελματικής κατάρτισης.

(10)  Εκτός αυτών των προτεραιοτήτων, στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και κράτη μέλη, στα πλαίσια του στόχου "Σύγκλιση" και με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, των ευκαιριών απασχόλησης για γυναίκες και άνδρες και της ποιότητας και παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας, την ενθάρρυνση των οικονομικώς ανενεργών ατόμων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, είναι αναγκαία η επέκταση και βελτίωση των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η βελτίωση των θεσμικών, διοικητικών και δικαστικών ικανοτήτων, με στόχο την προετοιμασία και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την επιβολή του κεκτημένου.

(11)  Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του στόχου "Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση" και/ή του στόχου "Σύγκλιση" πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το άρθρο 299, παράγραφος 2, της Συνθήκης.

(12)  Η προώθηση των καινοτόμων δραστηριοτήτων πρέπει να ενσωματωθεί ως θεμελιώδης διάσταση στο πεδίο δράσης του ΕΚΤ τόσο στο πλαίσιο του στόχου "Σύγκλιση" όσο και στο πλαίσιο του στόχου "Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση". Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι προωθούνται και δοκιμάζονται καινοτόμες ιδέες και μέτρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, καθώς και με τους συμφωνημένους στόχους της Κοινότητας στον τομέα της κοινωνικής ένταξης. Στην περίπτωση τέτοιων δραστηριοτήτων, το ανώτατο όριο της συμμετοχής από το ΕΚΤ πρέπει να ανέλθει στο 85%.

(13)  Η προώθηση της διεθνικής συνεργασίας πρέπει να ενσωματωθεί ως θεμελιώδης διάσταση στο πεδίο δράσης του ΕΚΤ. Τα μέτρα συντονισμού στο πλαίσιο της διεθνικής, διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας πρέπει να χρηματοδοτούνται κατά 100% από το ΕΚΤ.

(14)  Απαιτείται να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση της δράσης του ΕΚΤ με τις πολιτικές που προβλέπονται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και να συγκεντρωθεί η στήριξη του ΕΚΤ στην υλοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών και συστάσεων για την απασχόληση και των στόχων της Κοινότητας στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και των εθνικών σχεδίων δράσης των κρατών μελών για την κοινωνική ένταξη. Το ΕΚΤ μπορεί επίσης να στηρίζει δραστηριότητες που υπερβαίνουν το εθνικό σχέδιο για την απασχόληση, αν αυτές είναι απαραίτητες λόγω περιφερειακών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αν, κατά συνέπεια, συμβάλουν καλύτερα στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας για την απασχόληση, δηλαδή της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής συνοχής. Το ΕΚΤ πρέπει επίσης να αποσκοπεί στην επίτευξη συνεργιών με τη βοήθεια άλλων ταμείων, υπέρ της αειφόρου τοπικής, περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης. Η στήριξη του ΕΚΤ είναι επίσης σημαντική για την επίτευξη των στόχων κοινωνικής ένταξης και εκπαίδευσης και κατάρτισης.

(15)  Η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων που ενισχύονται από το ΕΚΤ στηρίζεται στη χρηστή διακυβέρνηση και την εταιρική σχέση μεταξύ όλων των σχετικών εδαφικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων και ιδίως των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δρουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

(16)  Πέραν της ανάγκης να απλοποιηθεί η νομοθεσία στον τομέα αυτό, χρειάζεται ιδίως να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες ώστε να καταστούν απλούστερες, ταχύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας στη χρήση των κεφαλαίων καθώς και την πιστότερη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των υφισταμένων δράσεων.

(17)  Μπορούν να προβλεφθούν διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν σε τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην ενίσχυση του ταμείου για δράσεις που αφορούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, πράγμα το οποίο βελτιώνει την ικανότητα δράσης τους στον εν λόγω τομέα.

(18)  Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η υλοποίηση των προτεραιοτήτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ στα πλαίσια των στόχων "Σύγκλιση" και "Περιφερειακή Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση" θα συμβάλουν στην προώθηση της ισότητας και της κατάργησης των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και μεταξύ των μειονεκτικών ομάδων και της πλειονότητας της κοινωνίας· η ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων και η διάσταση της μειονότητας θα πρέπει να συνδυαστεί με ειδικές δράσεις βελτίωσης της πρόσβασης στην απασχόληση και τόνωσης της βιώσιμης συμμετοχής και της προόδου των γυναικών, ατόμων με αναπηρίες, μεταναστών και ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες -ειδικότερα των Ρομά- στην απασχόληση.

(19)  Το ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να στηρίζει τη χορήγηση τεχνικής βοήθειας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση της αμοιβαίας μάθησης μέσω της γενικευμένης ανταλλαγής εμπειριών, τη μεταφορά καλών πρακτικών και την υπογράμμιση της συνεισφοράς του ΕΚΤ στην υλοποίηση των στόχων και των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κοινότητας σε σχέση με την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.

(20)  Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής] προβλέπει ότι η επιλεξιμότητα των δαπανών θα πρέπει να καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο, με ορισμένες εξαιρέσεις, για τις οποίες απαιτείται να καθοριστούν ιδιαίτερες διατάξεις. Κατά συνέπεια θα πρέπει να καθοριστούν οι εξαιρέσεις που σχετίζονται με το ΕΚΤ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ("ΕΚΤ") και το πεδίο εφαρμογής των ενισχύσεων που παρέχει όσον αφορά τους στόχους "Σύγκλιση" και "Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση" όπως καθορίζεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής] καθώς και τους τύπους της επιλέξιμης προς ενίσχυση δαπάνης.

Άρθρο 2

Αποστολή

1.  Το ΕΚΤ ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή βελτιώνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης και τις ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας, προωθώντας υψηλό επίπεδο απασχόλησης και εξασφαλίζοντας περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Τούτο επιτυγχάνεται υποστηρίζοντας τις πολιτικές των κρατών μελών που αποβλέπουν στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης, στη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης και της ποιότητας και της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόσβασης των ατόμων με μειονεκτήματα στην απασχόληση, στην προώθηση της καταπολέμησης κάθε φύσεως διακρίσεων κατά το άρθρο 13 της Συνθήκης και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και στη μείωση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων όσον αφορά την απασχόληση.

Ιδιαίτερα, το ΕΚΤ υποστηρίζει δράσεις που ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Σχέδια Δράσης των κρατών μελών για την Κοινωνική Ένταξη και στα μέσα εφαρμογής τους.

2.  Στο πλαίσιο των εργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 το ΕΚΤ υποστηρίζει τις προτεραιότητες της Κοινότητας όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης της οικονομικής μεγέθυνσης και της αειφόρου ανάπτυξης. Ειδικότερα, το ΕΚΤ προωθεί τη συμμετοχή οικονομικώς ανενεργών ατόμων στην αγορά εργασίας και υποστηρίζει δράσεις σύμφωνες προς τους στόχους της Κοινότητας στους τομείς της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικότερα του αποκλεισμού των μειονεκτικών ομάδων όπως τα άτομα με αναπηρίες, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της ισότητας ανδρών και γυναικών καθώς και της εξάλειψης των διακρίσεων.

Το ΕΚΤ εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται υπόψη οι αρχές που ορίζονται στο πρόγραμμα EQUAL, ιδίως δε με τον συνδυασμό τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, την παροχή πρόσβασης στις ΜΚΟ και την ενθάρρυνση της ανάληψης της διαχείρισης προγραμμάτων από ΜΚΟ, με την υποστήριξη της συμμετοχής των ομάδων-στόχων, με τον καθορισμό και εν συνεχεία την ενσωμάτωση των πολιτικών ζητημάτων, με την αναγνώριση της πρακτικής σημασίας που έχει η ανάπτυξη πολιτικής, με την καινοτομία και τον πειραματισμό, με την υιοθέτηση ολοκληρωμένης προσέγγισης που ξεκινά από τη βάση προς τα άνω, με την προώθηση της πρόσβασης των περιθωριοποιημένων ομάδων στην αγορά εργασίας και με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής των ενισχύσεων

1.  Στα πλαίσια των στόχων "Σύγκλιση" και "Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση", το ΕΚΤ παρέχει ενισχύσεις για δράσεις και καινοτόμα μέτρα στα κράτη μέλη, και στο πλαίσιο της διεθνικής συνεργασίας, για τις ακόλουθες προτεραιότητες:

α)   Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μέσω των παρακάτω ενεργειών:

   i) Δια βίου μάθηση και αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινους πόρους εκ μέρους των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, και των εργαζομένων, μέσω της προώθησης της ανάληψης ευθυνών και της σύστασης επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και υλοποίησης συστημάτων και στρατηγικών διά βίου εκπαίδευσης που εξασφαλίζουν βελτιωμένη πρόσβαση στην εντός της επιχείρησης εκπαίδευση για ειδικότερα όλους τους εργαζόμενους με περιορισμένη ειδίκευση, τους εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση και εργαζομένους μεγάλης ηλικίας, διαφάνεια των προσόντων και των δεξιοτήτων, που θα συμπεριλαμβάνει την πιστοποίηση των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, προώθηση της ειδίκευσης στους τομείς των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών καθώς και προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας.
   ii) Επίσπευση και θετική διαχείριση της οικονομικής αλλαγής, ιδίως μέσω της αύξησης των επενδύσεων των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, της σύλληψης και διάδοσης καινοτόμων και παραγωγικότερων μορφών οργάνωσης της εργασίας, της βελτίωσης της ποιότητας των συνθηκών εργασίας, ιδίως της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μέσω ειδικής υποστήριξης προς τις ΜΜΕ και τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και της προώθησης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και ευελιξίας, προσδιορισμός των μελλοντικών απαιτήσεων όσον αφορά την απασχόληση και την ειδίκευση, παροχή δυνατοτήτων για μερική απασχόληση, ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών απασχόλησης, κατάρτισης και εκπαίδευσης καθώς και υπηρεσιών ανατοποθέτησης και υποστήριξης για τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης εταιριών και των διάφορων τομέων, καθώς και στην προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης σε ΜΜΕ, ιδίως όσον αφορά τις μαθητείες και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων και την προώθηση του επαναπροσανατολισμού, παροχή συμβουλών και επαγγελματική κατάρτιση στην αγορά εργασίας.

β)   Τόνωση της πρόσβασης στην απασχόληση και της αειοφόρου ένταξης στην αγορά εργασίας αυτών που ζητούν εργασία και των μη εργαζόμενων, ιδίως αναζήτηση λύσεων στις περιπτώσεις μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων, και διασυνοριακή ολοκλήρωση των αγορών εργασίας, πρόληψη της ανεργίας και της επανεμφάνισής της, παράταση της ενεργού ζωής και αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας γυναικών, ατόμων με αναπηρίες, νομίμων μεταναστών, ανέργων άνω των 40 ετών που όμως είναι σε προσυντάξιμη ηλικία, μακρόχρονα ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες -κυρίως των Ρομά- μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

   i) Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των θεσμικών οργάνων της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα των υπηρεσιών απασχόλησης και λοιπών πρωτοβουλιών, οι οποίες συνδράμουν τη στρατηγική πλήρους απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
   ii) Εφαρμογή δραστικών και προληπτικών μέτρων που εξασφαλίζουν έγκαιρο εντοπισμό των αναγκών και ατομική υποστήριξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, παροχή συμβουλών και κατάρτισης στο πλαίσιο ατομικών σχεδίων δράσης, για την εξεύρεση εργασίας, την ανατοποθέτηση και την κινητικότητα καθώς και μέτρα που ενθαρρύνουν την αυτοαπασχόληση και τη δημιουργία επιχειρήσεων, δημιουργία κινήτρων και προώθηση εργασιακών συνθηκών, κατάλληλων να κρατήσουν τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο στον επαγγελματικό βίο· ειδικές δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, συγκεκριμένα δε μέσω της οργάνωσης επαγγελματικών περιόδων άσκησης και της παροχής κινήτρων για ένταξη στον επιχειρηματικό τομέα· χρήση της κοινωνικής οικονομίας και του ενδιάμεσου μοντέλου της αγοράς εργασίας ενόψει της πλήρους απασχόλησης· μέτρα για τη φύλαξη παιδιών και τη μετακίνηση ως κίνητρα απασχόλησης των μη εργαζόμενων και ανέργων.
   iii) Ένταξη της διάστασης του φύλου και ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και την διευκόλυνση της διαρκούς συμμετοχής και προόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας, για την εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων με βάση το φύλο στην αγορά εργασίας, εξάλειψη των ουσιαστικών αιτίων για τις διαφορές στην αμοιβή με βάση το φύλο· ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες που επιθυμούν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της άδειας μητρότητας ή της γονικής άδειας, καθώς και στις γυναίκες που έχουν απολυθεί και τους υπολείπονται λίγα χρόνια για να στοιχειοθετήσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
   iv) Προώθηση ειδικών μέτρων για την καλύτερη εναρμόνιση εργασίας και ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών και εξαρτώμενων προσώπων.
   v) Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και αύξησης της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και της γλωσσικής εκπαίδευσης καθώς και της αναγνώρισης των ειδικεύσεων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.
   vi) Ειδικές δράσεις που αποσκοπούν να αντισταθμίσουν τους ιδιαίτερους περιορισμούς που απορρέουν από τα ειδικά χαρακτηριστικά των εξόχως απόκεντρων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 299, παράγραφος 2, της Συνθήκης.
   vii) Στήριξη της ψυχικής υγείας, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, προς μη ενεργά από οικονομική άποψη άτομα.

γ)   Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της αειφόρου ένταξης στην αγορά εργασίας ατόμων με μειονεκτήματα και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων κάθε μορφής στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία εν γένει, λόγου χάριν μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

   i) Αναζήτηση τρόπων για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων με μειονεκτήματα, μεταναστών, ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες -ειδικά των Ρομά-, ατόμων που κατοικούν σε μειονεκτούσες περιοχές ή περιφέρειες, ατόμων χωρίς σχολική εκπαίδευση, ατόμων που εγκατέλειψαν νωρίς το σχολείο, ατόμων με αναπηρίες, φτωχών, μακρόχρονα ανέργων, και μέτρα για την πρόσβαση και την εύκολη επιστροφή στην απασχόληση ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, περιλαμβανομένων των ατόμων ηλικίας άνω των 50 και των γονέων που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, ατόμων που εγκατέλειψαν νωρίς το σχολείο, των μειονοτήτων, ατόμων που ζητούν άσυλο και ατόμων με αναπηρίες, μέσω μέτρων για την προώθηση των δυνατοτήτων απασχόλησης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία και την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, συνοδευτικές δράσεις και προαγωγή των σχετικών υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης, των συνοικιακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών φροντίδας.
   ii) Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και αύξησης της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και της γλωσσικής εκπαίδευσης καθώς και της αναγνώρισης των ειδικεύσεων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή.
   iii) Ποικιλία στο χώρο εργασίας και καταπολέμηση των διακρίσεων μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης, ενθάρρυνση της πρόσβασης, της συμμετοχής και της ανέλιξης στην αγορά εργασίας, μέσω της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων και των επιχειρήσεων και μέσω της προώθησης των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, όπως αστικά κοινωνικά προγράμματα, της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής συμμετοχής των πολιτών.
   iv) Δημιουργία θέσεων εργασίας κατάλληλων για άτομα με αναπηρίες και προθυμία των εργοδοτών να προσλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
   v) Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών, όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη λήψη των καταλλήλων μέτρων σύμφωνα με την οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία(7), όπως και για την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης στους εργοδότες ώστε να καταστήσουν τον εργασιακό χώρο προσβάσιμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και για την κατάρτιση των εργοδοτών όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες κατά την πρόσληψη, την ευαισθητοποίηση έναντι ατόμων με ειδικές ανάγκες και την αποφυγή διακρίσεων.
   vi) Μέτρα για τη διευκόλυνση της επανένταξης στην αγορά εργασίας ατόμων που ανήκουν σε μειονεκτούσες ομάδες, όπως π.χ. ατόμων με αναπηρίες ή ατόμων που φροντίζουν εξαρτώμενα πρόσωπα.
   vii) Αίσθημα ευθύνης για τη γειτονιά, ηγετικά προσόντα και δημοκρατία- προκειμένου να εξοπλιστούν άτομα, εθελοντές και κοινοτικές ομάδες με τις ικανότητες να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην κοινοτική ζωή, καθώς και να διευκολύνουν την επαφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες με την απασχόληση ή με άλλες δυνατότητες της αγοράς εργασίας.

δ)   Κινητοποίηση για μεταρρυθμίσεις υπέρ της πλήρους απασχόλησης, της ποιότητας της εργασίας και της κοινωνικής ένταξης, ιδίως με την προώθηση της σύστασης επιχειρήσεων και της περαιτέρω ανάπτυξης και εφαρμογής εταιρικών σχέσεων και της σύναψης συμφωνιών μέσω της δικτύωσης των σχετικών φορέων σε διεθνικό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, όπως είναι οι κοινωνικοί εταίροι και οι ΜΚΟ, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι τοπικές πρωτοβουλίες στον τομέα της απασχόλησης και τα περιφερειακά σύμφωνα για την απασχόληση, προκειμένου να αυξηθούν οι ευκαιρίες και τα αποτελέσματα από πλευράς απασχόλησης και δεξιοτήτων.

ε)   Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδίως με τον σχεδιασμό και την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τα συστήματα κατάρτισης.

2.  Στο πλαίσιο του στόχου "Σύγκλιση" και εντός των χωρών που συμμετέχουν στο Ταμείο Συνοχής, το ΕΚΤ στηρίζει επίσης δράσεις για τις ακόλουθες προτεραιότητες:

α)   Επέκταση και βελτίωση της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ιδίως μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

   i) Μεταρρυθμίσεις των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να προετοιμάζουν τα άτομα για ανεξάρτητη εργασία και να προωθείται η ανάληψη ευθυνών και η σύσταση επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση της δυνατότητας των ατόμων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας που στηρίζεται στη γνώση και στην ανάγκη της διά βίου μάθησης, βελτίωση της αρχικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και συνεχής επικαιροποίηση των δεξιοτήτων του διδακτικού και του υπόλοιπου προσωπικού.
   ii) Αύξηση της συμμετοχής στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση με τη λήψη μέτρων για την επίτευξη σημαντικής μείωσης του αριθμού των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο σε μικρή ηλικία και του διαχωρισμού και αύξησης της πρόσβασης στην βασική επαγγελματική και σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.
   iii) Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για έρευνα και καινοτομία κυρίως μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών και της εκπαίδευσης, και συναφών δραστηριοτήτων δικτύωσης μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων υπό μορφή εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή άλλων τύπων συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων οικονομικο-κοινωνικών φορέων.
   iv) Προσαρμογή του περιβάλλοντος στο χώρο εργασίας για να εξετάζονται θέματα που επιφέρουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την οικογενειακή ζωή.

β)   Ενίσχυση των θεσμικών δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων διοικήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την άσκηση χρηστής διαχείρισης όσον αφορά την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνία, το περιβάλλον και τη νομοθεσία μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

   i) Καλός σχεδιασμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών και προγραμμάτων μέσω μελετών, στατιστικών και εμπειρογνωμοσύνης, στήριξη του πολυκλαδικού συντονισμού και του διαλόγου μεταξύ των σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
   ii) Ανάπτυξη ικανοτήτων για την υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας, ιδίως μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης του διευθυντικού και του υπόλοιπου στελεχιακού δυναμικού και της ειδικής ενίσχυσης ζωτικών υπηρεσιών, επιθεωρήσεων και κοινωνικοοικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων και των συναφών μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και των αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων.

3.  Κατά την υλοποίηση των στόχων και των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 το ΕΚΤ στηρίζει την προώθηση και ενσωμάτωση καινοτόμων δραστηριοτήτων ως χωριστή προτεραιότητα καθώς και τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ιδίως μέσω της κοινής χρήσης πληροφοριών, εμπειριών, αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών και μέσω της ανάπτυξης αλληλοσυμπληρούμενων προσεγγίσεων και συντονισμένων κοινών δράσεων.

4.  Το ΕΚΤ υποστηρίζει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη και στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην προαγωγή της ισότητας μεταχείρισης και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία.

5.  Κατά την υλοποίηση της προτεραιότητας της κοινωνικής ένταξης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, στοιχείο (γ), σημείο (i), η χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΚΤ στα πλαίσια του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης](8) είναι δυνατόν να ανέλθει κατ" ανώτατο όριο στο 10% του σχετικού άξονα προτεραιότητας.

Άρθρο 4

Συνέπεια και συγκέντρωση

1.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι δράσεις που ενισχύει το ΕΚΤ είναι συνεπείς προς τους στόχους, και υποστηρίζουν την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και τους στόχους της Κοινότητας στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ισότητας των φύλων. Συγκεκριμένα, μεριμνούν ώστε η δράση που καθορίζεται στο στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς και στα επιχειρησιακά προγράμματα να προωθεί, σε κάθε κράτος μέλος, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των εθνικών σχεδίων για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη. Τα κράτη μέλη επικεντρώνουν την ενίσχυση στην υλοποίηση των συστάσεων για την απασχόληση που γίνονται με βάση το άρθρο 128, παράγραφος 4, της Συνθήκης καθώς και των συναφών στόχων της Κοινότητας στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Το ΕΚΤ μπορεί επίσης να στηρίζει δράσεις, που υπερβαίνουν τα όρια του εθνικού σχεδίου απασχόλησης, εφόσον είναι αναγκαίες λόγω περιφερειακών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων και εφόσον διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων απασχόλησης της Λισαβόνας, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής συνοχής.

2.  Στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων οι πόροι διατίθενται για τις πιο σημαντικές ανάγκες και εστιάζονται στους τομείς πολιτικής για τους οποίους η στήριξη του ΕΚΤ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης του ΕΚΤ, τα επιχειρησιακά προγράμματα λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τις περιφέρειες και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, δηλαδή τις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, τις παρακμάζουσες αγροτικές περιοχές και τις περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία, τα νησιά, τις ορεινές και απόκεντρες περιφέρειες, τις περιφέρειες με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα ή με δημογραφικό μειονέκτημα καθώς και όσες πλήττονται ιδιαίτερα από μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

3.  Τα σχετικά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης των κρατών μελών που αναφέρονται στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής] ενσωματώνονται αντίστοιχα στα σχετικά εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση και για την κοινωνική ένταξη.

4.  Οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι και δείκτες που επιλέγονται για την παρακολούθηση της υλοποίησης του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής], είναι εκείνοι που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και των συμφωνημένων στόχων της Κοινότητας στους τομείς της κοινωνικής ένταξης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι δείκτες παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς τους ποσοτικοποιημένους στόχους.

5.  Στο πλαίσιο των αξιολογήσεων που πραγματοποιούνται για τις δράσεις του ΕΚΤ αξιολογούνται επίσης η συμβολή των δράσεων που στηρίζει το ΕΚΤ για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και των στόχων της Κοινότητας στους τομείς της κοινωνικής ένταξης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, της προαγωγής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 5

Χρηστή διαχείριση και εταιρική σχέση

1.  Το ΕΚΤ προωθεί τη χρηστή διαχείριση και την εταιρική σχέση. Τα μέτρα που ενισχύει σχεδιάζονται και υλοποιούνται στο κατάλληλο γεωγραφικό επίπεδο, με ιδιαίτερη προσοχή στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες θεσμικές ρυθμίσεις κάθε κράτους μέλους.

2.  Τα κράτη μέλη και η διαχειριστική αρχή κάθε επιχειρησιακού προγράμματος φροντίζουν για τη συμμετοχή και τη δέουσα πρόσβαση των κοινωνικών εταίρων και για τις δέουσες διαβουλεύσεις και για τη συμμετοχή μη κυβερνητικών φορέων, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής ένταξης, της απαγόρευσης των διακρίσεων καθώς και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στο κατάλληλο γεωγραφικό επίπεδο, που μπορεί να είναι συγχρόνως εθνικό και περιφερειακό, στους τομείς του προγραμματισμού, της υλοποίησης και της παρακολούθησης της ενίσχυσης από το ΕΚΤ.

3.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενημέρωση του κοινού και των ενδιαφερομένων φορέων όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα και τις δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΚΤ.

4.  Οι διαχειριστικές αρχές κάθε επιχειρησιακού προγράμματος υποστηρίζουν την επαρκή συμμετοχή και πρόσβαση των κοινωνικών εταίρων στις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με βάση το άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού.

Το 2% τουλάχιστο των πόρων του ΕΚΤ διατίθενται για την δημιουργία ικανοτήτων, για μέτρα κατάρτισης και δικτύωσης, ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και για δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από κοινού από τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου των ΜΚΟ και της Κοινότητας και την προσαρμοστικότητα των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1), στοιχείο α), καθώς και για μέτρα δημιουργίας ικανοτήτων για ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της απαγόρευσης των διακρίσεων.

5.  Η διαχειριστική αρχή κάθε επιχειρησιακού προγράμματος στηρίζει την επαρκή συμμετοχή και εξασφαλίζει απλή και ταχεία πρόσβαση των ενδιαφερομένων ΜΚΟ στις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες, ιδίως στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, και ιδίως για τις μειονεκτούσες ομάδες όπως οι ανάπηροι, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ισότητας ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στα πλαίσια του στόχου "Σύγκλιση" το 1% τουλάχιστο των πόρων του ΕΚΤ διατίθεται για την δημιουργία ικανοτήτων, για μέτρα κατάρτισης και δικτύωσης ΜΚΟ, ιδίως αυτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης των διακρίσεων, όπως προβλέπει το άρθρο 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ).

6.  Στην περίπτωση που η ευθύνη για την υλοποίηση έχει ανατεθεί σε τρίτους, η ενίσχυση στα πλαίσια κάποιου προγράμματος είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μέσω συνολικής επιχορήγησης.

7.  Στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας των προγραμμάτων για καινοτόμες δραστηριότητες, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 3, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Ταμείου για την υποστήριξη περιορισμένου αριθμού προγραμμάτων για δράσεις μικρού μεγέθους στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί φορείς. Η χρηματοδότηση παρέχεται με τη μορφή συνολικών επιχορηγήσεων. Δράσεις μικρού μεγέθους θεωρούνται αυτές που φτάνουν μέχρι 300 000 ΕUR.

Η διαχειριστική αρχή εξασφαλίζει ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της απαγόρευσης των διακρίσεων έχουν τουλάχιστον ισότιμη πρόσβαση στους πόρους όπως και στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL.

Άρθρο 6

Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες

Τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές φροντίζουν ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα να περιλαμβάνουν μελέτη επιπτώσεων σύμφωνα με το φύλο και τη δέουσα κατανομή των πόρων ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις των δύο φύλων και να προωθείται η ισότητα των φύλων στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση, στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση, με τη χρησιμοποίηση ειδικών στόχων και επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων με σαφή χρονοδιαγράμματα και τη χρήση ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών ανά φύλο.

Τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές φροντίζουν ώστε σε κάθε στάδιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων να καταρτίζεται προϋπολογισμός με γνώμονα το φύλο.

Τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές εξασφαλίζουν ισορροπημένη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαχείριση και υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Άρθρο 7

Απαγόρευση των διακρίσεων

Τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές εξασφαλίζουν ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα περιλαμβάνουν περιγραφή του τρόπου με τον οποίο προωθούνται και υλοποιούνται η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και των ευπαθών ομάδων καθώς και οι αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων κατά τις φάσεις του προγραμματισμού, της εφαρμογής, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης, με τη χρησιμοποίηση ειδικών δεικτών.

Άρθρο 8

Καινοτομία

Στο πλαίσιο κάθε επιχειρησιακού προγράμματος τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση και ενσωμάτωση καινοτόμων δραστηριοτήτων, ως χωριστό στοιχείο, κυρίως δε αυτών που ευνοούν την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ διαφόρων δημόσιων, κοινωνικών και οικονομικών φορέων. Αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής παρακολούθησης που προβλέπεται στο άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής], η διαχειριστική αρχή επιλέγει τις καινοτόμες δραστηριότητες προς χρηματοδότηση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις στον τομέα της απασχόλησης και καθορίζει τους κατάλληλους τρόπους υλοποίησης. Οι καινοτόμοι δραστηριότητες πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1% του επιχειρησιακού προγράμματος. Για τις δραστηριότητες αυτές το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΚΤ ανέρχεται τουλάχιστον στο 85%.

Άρθρο 9

Διεθνική συνεργασία

1.  Τα κράτη μέλη και οι διαχειριστικές αρχές μπορούν να δημιουργούν ειδικό άξονα προτεραιότητας στα πλαίσια κάποιου επιχειρησιακού προγράμματος ή χωριστού επιχειρησιακού προγράμματος κατά τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων διεθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Για τις δραστηριότητες αυτές, το ποσοστό συμμετοχής του ΕΚΤ ανέρχεται σε 85%, οι δε δραστηριότητες συντονισμού στο πλαίσιο της διεθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ κατά 100%.

2.  Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δράσεων του Ταμείου και των δράσεων που ενισχύονται μέσω άλλων κοινοτικών διεθνικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και κατάλληλων μηχανισμών συντονισμού, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί η χρήση των κοινοτικών πόρων που στηρίζουν την εκπαίδευση και τη δια βίου εκπαίδευση.

Άρθρο 10

Καινοτόμες δράσεις και τεχνική βοήθεια

Τουλάχιστο το 1% των πόρων του ΕΚΤ διατίθεται στην Επιτροπή για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών προγραμμάτων όσον αφορά την αγορά εργασίας, την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου υπέρ των υπαλλήλων και οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της μετάδοσης εξειδικευμένων γνώσεων όσον αφορά τα πεδία παρέμβασης του ΕΚΤ.

Εξάλλου, η Επιτροπή προωθεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη φόρουμ και τη δημιουργία τοπικών συμφωνιών για την απασχόληση κατά την προετοιμασία του προγραμματισμού, τις ανταλλαγές εμπειριών, τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, τα σεμινάρια, την δικτύωση και τις αξιολογήσεις από ομότιμους ειδικούς προκειμένου να εντοπισθούν και να διαδοθούν οι καλές πρακτικές και ενθαρρύνει την αμοιβαία μάθηση με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης και της συμμετοχής του ΕΚΤ στους στόχους της Κοινότητας όσον αφορά την απασχόληση, ιδίως των νέων και των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, την κοινωνική ένταξη, την απαγόρευση των διακρίσεων και τον συνδυασμό εργασίας και οικογενειακής ζωής.

Άρθρο 11

Εκθέσεις προόδου και εφαρμογής

Οι εκθέσεις που πρέπει να υποβάλλονται ανά διετία και η τελική έκθεση περί των οποίων γίνεται μνεία στο άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής] περιέχουν συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση της υλοποίησης των εξής:

   α) της ενσωμάτωσης της διάστασης των φύλων καθώς και κάθε ειδικής δράσης που σχετίζεται με τα φύλα,
   β) της ενσωμάτωσης των ομάδων που υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις, μέσω μέτρων που εξασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη, την δυνατότητα πρόσβασης και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες,
   γ) της δράσης ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης και για την τόνωση της πρόσβασης στην απασχόληση των μεταναστών,
   δ) της δράσης ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης των ατόμων που ανήκουν σε μειονεκτούσες ομάδες: άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, άτομα με αναπηρίες, κάτοικοι μειονεκτουσών περιοχών ή περιφερειών, άτομα χωρίς σχολική εκπαίδευση, φτωχοί και μακρόχρονα άνεργοι,
   ε) δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και την τόνωση της πρόσβασης στην απασχόληση άλλων μειονεκτουσών ομάδων,
   στ) δράσεις για την ενίσχυση των επαγγελματικών ικανοτήτων των εργαζομένων,
   ζ) των καινοτόμων δραστηριοτήτων με αιτιολόγηση του τρόπου επιλογής τους, παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, της διάδοσης και ενσωμάτωσής τους,
   η) δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα,
   θ) δράσεις για την προώθηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και την ενσωμάτωσή τους σε τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνικά δίκτυα,
   ι) των δραστηριοτήτων διεθνικής, διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας,
   ια) μέτρα για την ενθάρρυνση της αυτοαπασχόλησης και της σύστασης επιχειρήσεων,
   ιβ) συντονισμός των κεφαλαίων του ΕΚΤ με τα μέτρα των Εθνικών Σχεδίων για την Απασχόληση, της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και της Στρατηγικής της Λισαβόνας,
   ιγ) δράσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και εκτίμηση των ποσοστών έλλειψης οικονομικής δραστηριότητας.

Άρθρο 12

Επιλεξιμότητα

1.  Το ΕΚΤ παρέχει ενίσχυση στις δημόσιες δαπάνες υπό μορφή μη επιστρεπτέων μεμονωμένων ή γενικών επιχορηγήσεων, επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων επιτοκίου και μικροχρηματοδοτήσεων καθώς και αγοράς αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που ισχύουν για τις δημοπρασίες.

2.  Οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από το ΕΚΤ:

α)   επιστρεπτέος ανακτήσιμος φόρος προστιθέμενης αξίας,

β)   τόκοι από οφειλές,

γ)   αγορά υποδομής, αποσβέσιμες κινητές αξίες, ακίνητα και γήπεδα.

3.  Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, ισχύουν οι κανόνες επιλεξιμότητας που καθορίζονται με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2005 [για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης](9)] για τις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ και που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου [2] του εν λόγω κανονισμού.

4.  Με την επιφύλαξη εθνικών κανόνων επιλεξιμότητας, οι δαπάνες που δηλώνονται στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν:

   α) τα επιδόματα ή τους μισθούς που καταβάλλονται από τρίτο μέρος στους συμμετέχοντες στη δράση και πιστοποιούνται για τον δικαιούχο, υπό τον όρο ότι οι δαπάνες αυτές αποτελούν την εθνική δημόσια συγχρηματοδότηση της δράσης σύμφωνα με ισχύοντες εθνικούς κανόνες,
   β) το έμμεσο κόστος κάποιας δράσης που καθορίζεται κατ' αποκοπή, μέχρι το 20% της άμεσης δηλωθείσας δαπάνης για κάθε δράση, ανάλογα με τον τύπο της δράσης, το πλαίσιο στο οποίο υλοποιείται και τη γεωγραφική της θέση.

Άρθρο 13

Μεταβατικές διατάξεις

Ο παρών κανονισμός δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη υλοποίηση, την τροποποίηση, και την πλήρη ή μερική ακύρωση, μέτρων που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο ή από την Επιτροπή με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1784/1999 και ο οποίος ισχύει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2007.

Οι αιτήσεις που έγιναν στα πλαίσια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1784/1999 παραμένουν σε ισχύ.

Άρθρο 14

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1784/1999 καταργείται από 1ης Ιανουαρίου 2007.

Οι παραπομπές στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1784/1999 θεωρείται ότι αποτελούν παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 15

Ρήτρα επανεξέτασης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης επανεξετάζουν τον παρόντα κανονισμό το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Άρθρο 16

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Έγινε στ

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

(1) ΕΕ C
(2) ΕΕ C 164 της 5.7.2005 σ. 48.
(3) Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου 2005.
(4) ΕΕ L
(5) ΕΕ L 213 της 13.8.1999, σ. 5.
(6) ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.
(7) ΕΕ L 303 της 2.12.2000, σ. 16.
(8) ΕΕ L ...
(9) ΕΕ L ...

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου