Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2004/2213(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A6-0183/2005

Ingivna texter :

A6-0183/2005

Debatter :

PV 06/07/2005 - 14

Omröstningar :

PV 07/07/2005 - 9.9

Antagna texter :

P6_TA(2005)0299

Antagna texter
PDF 149kWORD 58k
Torsdagen den 7 juli 2005 - Strasbourg
Effekterna av Europeiska gemenskapens utlåningsverksamhet i utvecklingsländerna
P6_TA(2005)0299A6-0183/2005

Europaparlamentets resolution om effekterna av Europeiska gemenskapens utlåningsverksamhet i utvecklingsländerna (2004/2213(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens rapport till rådet och Europaparlamentet om gemenskapens upp- och utlåning under 2003 (SEK(2004)1073) och dess bilagor i form av arbetsdokument från kommissionen (SEK(2004)1074),

–   med beaktande av årsrapporten för 2004 om Europeiska gemenskapens utvecklingspolitik och det yttre biståndet (KOM(2004)0536 och SEK(2004)1027),

–   med beaktande av studien "The European Investment Bank and the ACP Countries: An Effective Partnership?", (Europeiska investeringsbanken och AVS-länderna: Ett effektivt partnerskap?), från Brittiska samväldets sekretariat,

–   med beaktande av dokumentet från Europeiska investeringsbanken (EIB) "Development Impact Assessment Framework of Investment Facility Projects", (en ram för bedömning av utvecklingens konsekvenser för program som mottar investeringsanslag),

–   med beaktande av de pågående förhandlingarna om översynen av EIB:s externa utlåningsmandat,

‐   med beaktande av den externa studien "The Development Impact of European Investment Bank (EIB) Lending Operations in the Cotonou and ALA Framework", (Utvecklingens konsekvenser till följd av EIB:s utlåningsoperationer inom ramen för Cotonou och ALA)(1), som beställts av utskottet för utveckling,

‐   med beaktande av sin resolution av den 20 januari 2000 om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i förbindelse med Tchads och Kameruns gemensamma oljeutvinnings- och oljeledningsprojekt(2),

‐   med beaktande av sin resolution av den 5 februari 2002 om Europeiska investeringsbankens årsredovisning för 2000(3),

‐   med beaktande av sin resolution av den 21 november 2002 om Europeiska investeringsbankens årsredovisning för 2001(4),

‐   med beaktande av sin resolution av den 22 april 2004 om Europeiska investeringsbankens verksamhetsberättelse 2002(5),

–   med beaktande av svaren vid utfrågningen i utskottet för utveckling den 18 januari 2005,

–   med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för utveckling (A6-0183/2005), och av följande skäl:

A.  EIB är världens största offentliga långivare. De lån banken beviljar uppgår till 40 miljarder euro.

B.  EIB är verksam i mer än hundra utvecklingsländer i Medelhavsområdet, Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna) samt Asien och Latinamerika och genomför viktiga EU-utvecklingsprogram i Medelhavsområdet och AVS-länderna. Trots det finns det inget modernt politiskt mandat som anger bestämmelserna för utlåning till utvecklingsländer.

C.  EIB har under de senaste åren gjort stora ansträngningar för att följa parlamentets konstruktiva förslag.

D.  EIB ser för närvarande över sin politik om allmänhetens tillgång till information, som måste anpassas till de krav som följer av att EU:s institutioner tillämpar Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

E.  EIB agerar som självständig bank men har icke desto mindre skyldigheter gentemot sina ägare, EU:s 25 medlemsstater.

F.  När det gäller beviljande av krediter till länder utanför EU har EIB i sin nya ram för bedömning av utvecklingens konsekvenser glädjande nog, åtminstone för Cotonou-investeringsprojekt, konkretiserat det stöd som banken aviserade i sin miljöförklaring 2004 för finansinstitutens förklaring om miljö och hållbar utveckling inom ramen för FN:s miljöprogram (UNEP) och för de s.k. ekvatorsprinciperna.

G.  EIB:s ledning bör på ett offensivt sätt kunna hantera de särskilda risker som är förbundna med utlåning i många utvecklingsländer.

H.  Genom att uppnå millennieutvecklingsmålen strävar EU och världens länder efter att äntligen åstadkomma ett avgörande genombrott i utvecklingspolitiken.

1.  Europaparlamentet tackar EIB för dess tydliga vilja att föra dialog och tillhandahålla information.

2.  Europaparlamentet välkomnar att EIB stöder Europeiska unionens utvecklingspolitiska mål som anges i Cotonouavtalet och som fastställdes i överensstämmelse med de åttamillennieutvecklingsmålen, samt att banken med hjälp av sin nya ram för bedömning av utvecklingens konsekvenser för projekt som mottar investeringsanslag baserar beviljandet av kredit på huruvida de finansierade projekten bidrar till att förverkliga millenniemålen. Parlamentet begär emellertid att kriterierna utvidgas till att gälla samtliga EIB-finansierade projekt i utvecklingsländerna.

3.  Europaparlamentet uppmanar EIB att i projektutvärderingen även använda sig av kommissionens indikatorer för millennieutvecklingsmålen och integrera dessa i sin ram för bedömning av utvecklingens konsekvenser. Parlamentet rekommenderar EIB att inrätta en oberoende utvärderingsenhet som endast skall vara ansvarig inför förvaltningsrådet och därmed följa den standard som antagits multilateralt av flera utvecklingsbanker.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att bättre integrera EIB och dess projektplanering i kommissionens och medlemsländernas planering, i enlighet med de åtaganden för bättre samordning och harmonisering av utvecklingspolitiska åtgärder som ingicks i Barcelona.

5.  Europaparlamentet berömmer EIB för att den undertecknat samförståndsavtalet med kommissionen och Världsbanken i maj 2004 och uppmanar EIB att även intensifiera samordningen av mål, kriterier och metoder med de europeiska utvecklingsfinansinstituten (EDFI) och arbetet i Interact-nätet för att garantera att EIB:s finansieringsåtgärder är förenliga med kommissionens och medlemsstaternas åtgärder.

6.  Europaparlamentet välkomnar att EIB och de tio EDFI-parterna har bildat European Financing Partners S.A. och uppmanar EIB att sträva efter fler gemenskapsfinansieringsprojekt tillsammans med andra utvecklingsfinansinstitut samt särskilt att pröva olika riskfördelningsmodeller genom att överta en första förlusttranch.

7.  Europaparlamentet rekommenderar att kommissionen och EIB förelägger rådet och parlamentet ett förslag till ett nytt integrerat synsätt och en ny organisation för programplanering och tilldelning av EU:s yttre bistånd, inom ramen för utarbetandet av EU:s framtida budgetplaner och nästa generation externa EIB-mandat. Parlamentet anser att förslaget bör tillåta en optimal användning av eventuella synergier mellan de mänskliga och finansiella resurserna inom kommissionen, EIB och de bilaterala utvecklingsbyråerna samt syfta till att stärka den övergripande effektiviteten, samstämmigheten, öppenheten och närvaron i EU:s yttre bistånd, framför allt för att uppnå millennieutvecklingsmålen.

8.  Europaparlamentet välkomnar att EIB redan i sin projektuppföljning beaktar icke-statliga organisationers och allmänhetens synpunkter, men uppmanar EIB att samråda med dessa för att öka det lokala deltagandet och den lokala acceptansen redan i kreditprövningsfasen ("pre-appraisal") och redovisa resultaten för kommissionen och medlemsländerna.

9.  Europaparlamentet välkomnar att en miljökonsekvensbedömning och miljökonsekvensbeskrivning integrerats i EIB:s projektcykel, men rekommenderar att en bedömning av investeringens sociala och sysselsättningspolitiska följder som utgår från millenniemålsindikatorerna utan dröjsmål också bör tas med i förteckningen över dokument som ligger till grund för beviljandet.

10.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att, i egenskap av bankens delägare, förse denna med det utvecklingspolitiska mandat för ALA-regionen som krävs för att millennieutvecklingsmålen skall kunna uppnås samt att överge den fokusering på handelsrelaterat bistånd som gällt hittills.

11.  Europaparlamentet uppmanar rådet att öka omfattningen av EIB:s finansiering i ALA-regionen och förväntar sig att EIB prioriterar de ekonomiskt svagaste länderna i denna region.

12.  Europaparlamentet rekommenderar EIB att utvidga tillämpningsområdet för strategidokumentet "Funding of Reconstruction and Restoration Projects following Natural Disasters", (Finansiering av återuppbyggnads- och återställandeprojekt efter naturkatastrofer), till att även omfatta regioner utanför unionen och dess ansökarländer. Parlamentet rekommenderar rådet och kommissionen att ge EIB ett nödhjälpsmandat som gör det möjligt för banken att bidra till effektiv återuppbyggnad på ett sätt som är regionspecifikt, exempelvis i ALA-regionen, oavsett dagens kriterier som ju bestäms av det handelsrelaterade biståndet.

13.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att tillhandahålla nödvändiga medel för att de krediter som EIB ställt till förfogande för återuppbyggnad efter tsunamin skall kunna fördelas i enlighet med Internationella utvecklingsfondens riktlinjer.

14.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att tillsammans med EIB förhandla med den internationella valutafonden (IMF) i syfte att möjliggöra finansiering av projekt för tjänster i allmänhetens intresse inom den offentliga sektorn i utvecklingsländerna för att förbättra dessa tjänster och därmed skapa förutsättningar för investeringar i den privata sektorn.

15.  Europaparlamentet uppmanar EIB att i större utsträckning använda sig av de styrmedel för räntesubvention som anges i Cotonouavtalet för att göra det möjligt för skuldsatta utvecklingsländer att investera i tjänster i allmänhetens intresse.

16.  Europaparlamentet uppmanar EIB att uppdatera sina sektorsmål för utlåningen till utvecklingsländer, i synnerhet på områdena energi, skogsbruk, transport, vatten och avfallshantering, samt att i sin analys beakta varför de privata investerarna dragit sig tillbaka.

17.  Europaparlamentet rekommenderar att det inrättas en särskild EIB-budgetpost för överföring av kunskap och tekniskt stöd.

18.  Europaparlamentet väntar sig att EIB med utgångspunkt i de positiva erfarenheterna av de första projekten kraftigt ökar sin verksamhet inom mikroutlåning och i det sammanhanget särskilt främjar kvinnligt nyföretagande. Parlamentet uppmanar EIB att i samband med detta följa de rekommendationer som har utarbetats av CGAP (Consultative Group to Assist the Poor) i samarbete med kommissionen.

19.  Europaparlamentet uppmanar EIB att i högre utsträckning erbjuda lån i lokal valuta och att undersöka möjligheterna att stötta lokala valutor genom EIB:s verksamhet.

20.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att under 2005 undersöka möjligheten att genom utgivning av eurobonds, jämförbara med Förenta staternas Treasury Bonds, utverka betydande medel som kan användas för att stärka EIB:s engagemang att uppnå utvecklingspolitiska mål.

21.  Europaparlamentet uppmanar EIB att snarast ta fram en genomförbarhetsstudie om möjligheten att i Afrika, Asien och Latinamerika inrätta regionalfonder med startfinansiering i euro och med EIB som delägare, i linje med den asiatiska utvecklingsfond som den japanska regeringen föreslagit.

22.  Europaparlamentet förväntar sig att EIB vidareutvecklar sina riktlinjer för utlåning till den privata sektorn. Dessa bör bygga på respekt för mänskliga rättigheter, miljömässiga och sociala standarder som motsvarar befintliga internationella standarder, Internationella arbetsorganisationens (ILO) arbetsnormer och i förekommande fall OECD:s (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) riktlinjer för multinationella företag. Parlamentet förväntar sig att EIB skall kontrollera att riktlinjerna följs.

23.  Europaparlamentet uppmanar EIB att anpassa ramen för bedömning av utvecklingens konsekvenser för program som mottar investeringsanslag till internationella standarder för utvecklingsbedömningar och göra det lättare att inkludera kommentarer från Europaparlamentet och det internationella civila samhället i denna översynsprocess.

24.  Europaparlamentet uppmanar EIB att i synnerhet inte stödja några projekt som leder till att naturliga livsmiljöer förstörs, bidrar till olagligt utnyttjande av naturtillgångar, omfattar tillverkning av ämnen som är förbjudna eller på väg att förbjudas i EU eller finansierar byggandet av fördämningar som inte uppfyller de kriterier som uppställts av Världskommissionen om dammar (WCD). Europaparlamentet uppmanar EIB att anta Världsbankens rekommendationer i "Extractive Industry Reviews" från januari 2004.

25.  Europaparlamentet uppmanar EIB att se till att dess utlåning i ALA- och AVS-regionerna åtföljs av åtgärder för att förbättra lånens ekologiska hållbarhet, bland annat genom att

   finansiera projekt inom EIB:s alla fyra "miljökategorier", framför allt projekt för att skydda den naturliga miljön,
   utvärdera alla vattenkraftsprojekt redan i ett tidigt skede av projekten utifrån riktlinjerna från WCD,
   i överensstämmelse med millennieutvecklingsmålen öka utlåningen inom vattensektorn från nuvarande 3 procent för AVS-länderna och 8 procent för ALA-länderna till minst 20 procent av sin regionala låneportfölj, framför allt genom att bevilja lån till lokala företag för hållbara mikroprojekt,
   öka utlåningen för projekt som rör förnybar energi i AVS- och ALA-länderna för att återspegla EIB:s globala åtagande att 15 procent av den sammanlagda energiutlåningen skall gå till förnybar energi 2006 och 50 procent 2010.

26.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att stödja ökad EIB-utlåning till miljöprojekt i ALA- och AVS-länderna genom att bevilja räntesubventioner på 3 procent, vilket med framgång tillämpats inom ramen för MEDA, och genom att bevilja räntesubventioner på 5 procent för projekt som rör förnybara energikällor.

27.  Europaparlamentet begär att EIB vidtar verkningsfulla åtgärder mot korruption och penningtvätt och inom ramen för en omfattande anti-korruptionspolitik förbinder sig att endast stödja avtal som är resultat av en öppen förhandlingsprocess samt att kräva att investeringsbankens kunder i utvecklingsländerna visar att de förfogar över adekvata internrevisionssystem för att upptäcka mutor och korruption. Europaparlamentet begär vidare att EIB utreder alla anklagelser om korruption, överlämnar ärendena till behörig rättsinstans och ålägger de som fälls lämpliga sanktioner.

28.  Europaparlamentet uppmanar EIB att vidareutveckla sin generalinspektörsavdelning till en självständig klagomålsmekanism som behandlar samtliga kriterier för att bevilja projekt utan att man behöver gå omvägen via Europeiska ombudsmannen och som därmed inte bara är tillgänglig för EU-medborgare, utan också för de människor som berörs av EIB-finansierade projekt i utvecklingsländerna.

29.  Europaparlamentet uppmanar EIB att tillämpa en mindre konservativ riskhanteringsstrategi vid beviljande av kredit i utvecklingsländer, vilket kan säkerställas om den låter vinsterna från projekt som finansieras med utvecklingsbidrag från medlemsstaterna gå till en riskfond så att fler högriskprojekt kan finansieras. Parlamentet uppmanar EIB att utnyttja instrumentet med den efterföljande tranchen i samband med gemenskapsfinansierade högriskprojekt.

30.  Europaparlamentet uppmanar EIB att följa Internationella finansieringsbolaget (IFC) ifråga om de finansierade projektens öppenhet.

31.  Europaparlamentet uppmanar EIB att för att kunna främja små och medelstora företag optimalt bygga upp en direkt närvaro på fältet och i framtiden helt och hållet utnyttja de resurser som ställs till dess förfogande för att styra investeringsanslagen, samt ytterligare överväga att organisera kreditförmedlingen till dessa kunder genom institutioner med extern sakkunskap som fungerar som clearingcentral. På så sätt skulle kredittagarna i högre grad kunna dra fördel av bankens gynnsamma villkor som investeringsbank i riskkapitalsegmentet i verklig bemärkelse. Europaparlamentet uppmanar vidare EIB att samtidigt införa en särskild kreditlinje för att främja den lokala privata banksektorn.

32.  Europaparlamentet rekommenderar att det inleds en kontinuerlig dialog mellan utskottet för utveckling och EIB.

33.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att årligen överlämna till parlamentet och rådet en resultatrapport om de program som genomförts i samordning med EIB för att uppnå millennieutvecklingsmålen.

34.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att senast i september 2005 lägga fram en delrapport om förhandlingsläget i samband med översynen av EIB:s mandat för extern utlåning.

35.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att före utgången av 2005 lägga fram en studie om de finansiella, politiska och rättsliga möjligheterna att stärka EIB:s utvecklingsmandat och utlåningsverksamhet genom att inrätta ett separat låneinstitut som en särskild del av EIB-gruppen, samtidigt som vederbörlig hänsyn tas till behovet av att behålla EIB-gruppens AAA-kreditvärde.

36.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att stödja parlamentets krav på EIB.

37.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europeiska investeringsbanken, gemensamma parlamentariska AVS–EG-församlingen, Förenta nationerna och Världsbanken.

(1) Projekt nr EP/ExPol/B/6.9.2004.
(2) EGT C 304, 24.10.2000, s. 211.
(3) EGT C 284 E, 21.11.2002, s. 111.
(4) EUT C 25 E, 29.1.2004, s. 390.
(5) EUT C 104 E, 30.4.2004, s. 1019.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy