Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά Κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την αγροτική ανάπτυξη (Περίοδος προγραμματισμού 2007-2013) (COM(2005)0304 – C6-0349/2005 – 2005/0129(CNS))
(Διαδικασία διαβούλευσης)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2005)0304)(1),
– έχοντας υπόψη το άρθρο 37 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C6-0349/2005),
– έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,
– έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (A6-0023/2006),
1. εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·
2. καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ·
3. καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·
4. ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·
5. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.
Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
Τροπολογίες του Κοινοβουλίου
Τροπολογία 1 Αιτιολογική σκέψη 1α (νέα)
(1α) Οι κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη τον πολυλειτουργικό ρόλο της γεωργίας και την ευρεία διαφοροποίηση μεταξύ των περιφερειών της διευρυμένης ΕΕ, γεγονός που υπαγορεύει την παροχή της αναγκαίας ευελιξίας στα κράτη μέλη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Τροπολογία 2 Αιτιολογική σκέψη 2
(2) Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν τους τομείς που έχουν σημασία για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Κοινότητας σε σχέση με τους στόχους αειφορίας του Γκέτεμποργκ και την ανανεωμένη στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση
(2) Αυτές οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να προσδιορίζουν τους τομείς που έχουν σημασία για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Κοινότητας ιδίως σε σχέση με τους στόχους αειφορίας του Γκέτεμποργκ και την ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ανάγκες της νέας ΚΑΠ και τις εξελίξεις που απορρέουν από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις της ΕΕ.
Τροπολογία 3 Αιτιολογική σκέψη 2α (νέα)
(2α) Η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας πρέπει να αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα κατά την εφαρμογή των στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών που απαριθμούνται στο παράρτημα.
Τροπολογία 4 Παράρτημα, σημείο 1, δεύτερο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση
- πλαισίωση της εφαρμογής της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής που είναι προσανατολισμένη στις απαιτήσεις της αγοράς και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων στα παλαιά και στα νέα κράτη μέλη.
- πλαισίωση της εφαρμογής της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής που είναι προσανατολισμένη στις απαιτήσεις της αγοράς και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων στα παλαιά και στα νέα κράτη μέλη καθώς και συνυπολογισμός των προσδοκιών των καταναλωτών όσον αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα.
Τροπολογία 5 Παράρτημα, σημείο 1, δεύτερο εδάφιο, περίπτωση 4α (νέα)
- διασφάλιση της συνέχειας μεταξύ τρεχόντων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και των προγραμμάτων που αρχίζουν από το 2007.
Τροπολογία 6 Παράρτημα, σημείο 2.1, τίτλος
Η ΚΓΠ και η αγροτική ανάπτυξη
Η αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ
Τροπολογία 7 Παράρτημα, σημείο 2.1, πρώτο εδάφιο
Η γεωργία συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της γης στις αγροτικές περιοχές και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του τοπίου και του περιβάλλοντος. Η σημασία και το ενδιαφέρον της ΚΓΠ και της αγροτικής ανάπτυξης αυξήθηκαν με την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γεωργία συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της γης στις αγροτικές περιοχές και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του τοπίου και του περιβάλλοντος. Η σημασία και το ενδιαφέρον του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ και της αγροτικής ανάπτυξης αυξήθηκαν με την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τροπολογία 8 Παράρτημα, σημείο 2.1, δεύτερο εδάφιο
Χωρίς τους δύο πυλώνες της ΚΓΠ - την πολιτική της αγοράς και την αγροτική ανάπτυξη - πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζαν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο αντανακλά τον πολυλειτουργικό ρόλο της γεωργίας στον πλούτο και την ποικιλία των τοπίων, των προϊόντων διατροφής καθώς και της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς.
Χωρίς τους δύο πυλώνες της ΚΓΠ - την πολιτική της αγοράς και την αγροτική ανάπτυξη - πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζαν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο αντανακλά τον πολυλειτουργικό ρόλο της γεωργίας στον πλούτο και την ποικιλία των τοπίων, των προϊόντων διατροφής καθώς και της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς και προσαρμόζεται συνεπώς στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας λ.χ. όσον αφορά προϊόντα ποιότητας, τη διατροφική ασφάλεια, τον αγροτοτουρισμό, την αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.
Τροπολογία 9 Παράρτημα, σημείο 2.2
Οι μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ του 2003 και 2004 αντιπροσωπεύουν σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης των γεωργικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ και καθόρισαν το πλαίσιο για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις τόνωσαν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, μειώνοντας τις εγγυήσεις στήριξης των τιμών. Η καθιέρωση των αποσυνδεδεμένων από την παραγωγή άμεσων ενισχύσεων ενθαρρύνει τους γεωργούς να ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς που προκαλούνται από τη ζήτηση των καταναλωτών και όχι από τα κίνητρα πολιτικής που συνδέονται με τις ποσότητες. Η ένταξη των προτύπων για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων στα κριτήρια πολλαπλής συμμόρφωσης ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνει την περιβαλλοντική αειφορία της γεωργίας.
Οι μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ του 2003 και 2004 αντιπροσωπεύουν σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της περιφερειακής και τοπικής ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης των γεωργικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ και καθόρισαν το πλαίσιο για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις τόνωσαν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, μειώνοντας τις εγγυήσεις στήριξης των τιμών. Η καθιέρωση των αποσυνδεδεμένων από την παραγωγή άμεσων ενισχύσεων ενθαρρύνει τους γεωργούς να ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς που προκαλούνται από τη ζήτηση των καταναλωτών και τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι από τα κίνητρα πολιτικής που συνδέονται με τις ποσότητες και την εντατικής μορφής άσκηση της γεωργίας. Η ένταξη των προτύπων για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων στα κριτήρια πολλαπλής συμμόρφωσης ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνει την περιβαλλοντική αειφορία της γεωργίας.
Τροπολογία 10 Παράρτημα, σημείο 2.3, πρώτο εδάφιο
Η μελλοντική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης εστιάζεται σε τρεις τομείς ζωτικής σημασίας: την οικονομία των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής, το περιβάλλον και την ευρύτερη αγροτική οικονομία και πληθυσμό. Η νέα γενιά των στρατηγικών και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται να διαμορφωθεί γύρω από έναν άξονα ανταγωνιστικότητας για την γεωργία, τα τρόφιμα και την δασοκομία, έναν άξονα για τη διαχείριση του εδάφους και το περιβάλλον και έναν άξονα για την ποιότητα ζωής και την διαφοροποίηση στις αγροτικές περιοχές.
Η μελλοντική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης εστιάζεται σε τρεις τομείς ζωτικής σημασίας: την γεωργία και τη μεταποίηση των ειδών διατροφής, το περιβάλλον και την ευρύτερη αγροτική οικονομία και πληθυσμό. Η νέα γενιά των στρατηγικών και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται να διαμορφωθεί γύρω από έναν άξονα ανταγωνιστικότητας για την γεωργία, τα τρόφιμα και την δασοκομία, έναν άξονα για τη διαχείριση του εδάφους και το περιβάλλον και έναν άξονα για την ποιότητα ζωής και την διαφοροποίηση στις αγροτικές περιοχές.
Τροπολογία 11 Παράρτημα, σημείο 2.4, πρώτο εδάφιο
Η κατάσταση των αγροτικών περιοχών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, από τις απόμακρες αγροτικές περιοχές που πλήττονται από προβλήματα μείωσης του πληθυσμού και παρακμής έως τις περιαστικές περιοχές που υφίστανται εντεινόμενη πίεση από τα αστικά κέντρα.
Η κατάσταση των αγροτικών περιοχών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, από τις απόμακρες αγροτικές καθώς και τις ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές που πλήττονται από προβλήματα μείωσης του πληθυσμού και παρακμής έως τις περιαστικές περιοχές που υφίστανται εντεινόμενη πίεση από τα αστικά κέντρα. Κατά συνέπεια, απαιτούνται διαφοροποιημένες στρατηγικές αγροτικής ανάπτυξης.
Τροπολογίες 12 και 13 Παράρτημα, σημείο 2.4, δεύτερο εδάφιο
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ, ο οποίος βασίζεται στην πυκνότητα του πληθυσμού6, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 92% της επικράτειας της ΕΕ-25. Εξάλλου, το 19% του πληθυσμού ζει σε κατ" εξοχήν αγροτικές περιοχές και το 37% σε ιδιαιτέρως αγροτικές περιοχές. Οι περιοχές αυτές παράγουν το 45% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) στην ΕΕ-25 και εξασφαλίζουν το 53% της απασχόλησης, αλλά τείνουν να υπολείπονται ως προς ορισμένους κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών δεικτών, σε σύγκριση με μη αγροτικές περιοχές. Στις αγροτικές περιοχές, το εισόδημα ανά κάτοικο είναι περίπου κατά ένα τρίτο μικρότερο, τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλότερα, ο τομέας των υπηρεσιών είναι λιγότερο ανεπτυγμένος, τα επίπεδα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι γενικά χαμηλότερα και μικρότερο ποσοστό νοικοκυρών έχει πρόσβαση σε "ευρυζωνικό" διαδίκτυο. Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές η γεωγραφική απομόνωση και ο περιφερειακός χαρακτήρας αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Τα μειονεκτήματα αυτά τείνουν να είναι ακόμη πιο σημαντικά στις κατ" εξοχήν αγροτικές περιοχές, αν και η γενική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η έλλειψη ευκαιριών, επαφών και εκπαιδευτικών υποδομών αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις γυναίκες και τους νέους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ6, ο οποίος βασίζεται στην πυκνότητα του πληθυσμού, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 92% της επικράτειας της ΕΕ-25. Εξάλλου, το 19% του πληθυσμού ζει σε κατ" εξοχήν αγροτικές περιοχές και το 37% σε ιδιαιτέρως αγροτικές περιοχές. Οι περιοχές αυτές παράγουν το 45% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) στην ΕΕ-25 και εξασφαλίζουν το 53% της απασχόλησης, αλλά τείνουν να υπολείπονται ως προς ορισμένους κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών δεικτών, σε σύγκριση με μη αγροτικές περιοχές. Στις αγροτικές περιοχές, το εισόδημα ανά κάτοικο είναι περίπου κατά ένα τρίτο μικρότερο, τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλότερα, ο τομέας των υπηρεσιών είναι λιγότερο ανεπτυγμένος, τα επίπεδα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι γενικά χαμηλότερα και μικρότερο ποσοστό νοικοκυρών έχει πρόσβαση σε "ευρυζωνικό" διαδίκτυο. Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές η γεωγραφική απομόνωση και ο περιφερειακός χαρακτήρας αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Τα μειονεκτήματα αυτά τείνουν να είναι ακόμη πιο σημαντικά στις κατ" εξοχήν αγροτικές και τις λίαν περιφερειακές περιοχές όπου οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις χαρακτηρίζονται από την απομάκρυνσή τους, το μικρό μέγεθος και την ασθενή διαφοροποίηση της παραγωγής και πλήττονται από δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες. Η έλλειψη ευκαιριών, επαφών και εκπαιδευτικών υποδομών αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις γυναίκες και τους νέους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.
_________________________ 6 Ο ορισμός του ΟΟΣΑ βασίζεται στο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε αγροτικές κοινότητες (δηλ. με πυκνότητα πληθυσμού κάτω των 150 κατοίκων ανά τετραγ. χλμ.) σε δεδομένη περιοχή NUTS III. Βλ. Εκτενή Εκτίμηση των Επιπτώσεων - SEC(2004) 931. Πρόκειται για τον μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό των αγροτικών περιοχών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τον πληθυσμό που ζει σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως σε περιαστικές ζώνες.
_________________________ 6 Ο ορισμός του ΟΟΣΑ βασίζεται στο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε αγροτικές κοινότητες (δηλ. με πυκνότητα πληθυσμού κάτω των 150 κατοίκων ανά τετραγ. χλμ.) σε δεδομένη περιοχή NUTS III. Βλ. Εκτενή Εκτίμηση των Επιπτώσεων - SEC(2004) 931. Πρόκειται για τον μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό των αγροτικών περιοχών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τον πληθυσμό που ζει σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως σε περιαστικές ζώνες. Στο πλαίσιο αυτών των οδηγιών, ο ορισμός του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται μόνο για στατιστικούς και περιγραφικούς σκοπούς.
Τροπολογία 14 Παράρτημα, σημείο 2.4, τρίτο εδάφιο
Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ-15, το 3% στα νέα κράτη μέλη και περισσότερο από 10% στην Ρουμανία και την Βουλγαρία. Στα νέα κράτη μέλη εργάζονται στην γεωργία τριπλάσια άτομα (12%) σε σχέση με τα παλαιά κράτη μέλη (4%). Στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, το ποσοστό των απασχολούμενων σε γεωργικές δραστηριότητες είναι αρκετά υψηλότερο.
Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ-15, το 3% στα νέα κράτη μέλη και περισσότερο από 10% στην Ρουμανία και την Βουλγαρία. Στα νέα κράτη μέλη εργάζονται στην γεωργία τριπλάσια άτομα (12%) σε σχέση με τα παλαιά κράτη μέλη (4%). Στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, το ποσοστό των απασχολούμενων σε γεωργικές δραστηριότητες είναι αρκετά υψηλότερο. Ο γεωργικός τομέας των νέων κρατών μελών χαρακτηρίζεται από την κραυγαλέα έλλειψη των μέσων χρηματοδότησης και το επίπεδο των εισοδημάτων είναι εν προκειμένω ευρέως δυσανάλογο σε σύγκριση με αυτό των άλλων κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, πρέπει επίσης να εφαρμόζεται η αρχή της συνοχής στις αγροτικές ζώνες.
Τροπολογία 15 Παράρτημα, σημείο 2.4, εδάφιο 7α (νέο)
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί η σημασία της βιοτεχνίας στις αγροτικές περιοχές. Η βιοτεχνία αφορά όλους τους τομείς δραστηριότητας: κατασκευές, διατροφή, μεταφορές, υφαντουργία κλπ. Επιτρέπει την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κατάρτιση των νέων χάρη στην εκμάθηση, τη μετάδοση παραδοσιακής τεχνογνωσίας και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών στις πλέον απομακρυσμένες ζώνες.
Τροπολογία 16 Παράρτημα, σημείο 2.4, όγδοο εδάφιο
Με την ευκαιρία της επανεκκίνησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε ότι η στρατηγική αυτή πρέπει να ειδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση την οποία οι ανάγκες του παρόντος πρέπει να καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η νέα περίοδος προγραμματισμού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να επανεστιαστεί η στήριξη από το νέο ταμείο αγροτικής ανάπτυξης στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αειφορία. Από την άποψη αυτή, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Δήλωση για τις κατευθυντήριες αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και το ανανεωμένο πρόγραμμα δράσης της Λισσαβόνας, που αποβλέπει στην εστίαση των πόρων στην μετατροπή της Ευρώπης σε ελκυστικότερο τόπο επενδύσεων και εργασίας, στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και στην δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
Με την ευκαιρία της επανεκκίνησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε ότι η στρατηγική αυτή πρέπει να ειδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση την οποία οι ανάγκες του παρόντος πρέπει να καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η νέα περίοδος προγραμματισμού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να επανεστιαστεί η στήριξη από το νέο ταμείο αγροτικής ανάπτυξης στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αειφορία. Από την άποψη αυτή, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Δήλωση για τις κατευθυντήριες αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και το ανανεωμένο πρόγραμμα δράσης της Λισαβόνας, που αποβλέπει στην εστίαση των πόρων στην μετατροπή της Ευρώπης σε ελκυστικότερο τόπο επενδύσεων και εργασίας, στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και στην δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Οι αγροτικές περιοχές είναι σε μειονεκτική θέση δεδομένου ότι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ισότιμου επιπέδου και ίδιας ποιότητας με εκείνες που διατίθενται στις αστικές περιοχές. Αυτή η έλλειψη παροχής υπηρεσιών, όπως στον οδικό τομέα, στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, στην τεχνολογία πληροφοριών κ.ά. δυσχεραίνει τη διαβίβαση και την απασχόληση των ατόμων που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται σε αγροτικές περιοχές.
Τροπολογία 17 Παράρτημα, σημείο 2.4, ένατο εδάφιο
Η πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να βοηθήσει τις αγροτικές περιοχές να επιτύχουν αυτούς τους στόχους κατά την περίοδο 2007-2013. Αυτό απαιτεί μια πιο στρατηγική προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία σε αγροτικές περιοχές και βελτιωμένη διακυβέρνηση όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Απαιτείται ακριβέστερη εστίαση σε μακρόπνοες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και το κεφάλαιο στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, σε νέους τρόπους παροχής αμοιβαία επωφελών περιβαλλοντικών υπηρεσιών και στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας μέσω της διαφοροποίησης, ιδίως για γυναίκες και νέους. Βοηθώντας τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ να αναπτύξουν το δυναμικό τους ως ελκυστικοί τόποι για επενδύσεις, εργασία και διαβίωση, η πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να παίξει τον ρόλο της για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής επικράτειας.
Η πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές να καταβάλουν προσπάθειες για αυτούς τους στόχους κατά την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και της κοινωνίας των πολιτών. . Αυτό απαιτεί μια πιο στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ και των κρατών μελών, προκειμένου να επιτευχθούν οι τρεις στόχοι, συνοχή, ανταγωνιστικότητα και αειφορία. Αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία καθώς και σε βελτιωμένη διακυβέρνηση όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων στις αγροτικές περιοχές. Απαιτείται ακριβέστερη εστίαση σε μακρόπνοες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και το κεφάλαιο στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, σε νέους τρόπους παροχής αμοιβαία επωφελών περιβαλλοντικών υπηρεσιών και στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας μέσω της διαφοροποίησης, ιδίως για γυναίκες και νέους. Βοηθώντας τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ να αναπτύξουν το δυναμικό τους ως ελκυστικοί τόποι για επενδύσεις, εργασία και διαβίωση, η πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να παίξει τον ρόλο της για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η υποστήριξη των αγροτικών ζωνών πρέπει να συνεπάγεται ειδικότερα την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης προς τα νέα κράτη μέλη προκειμένου να μειωθεί η διαφορά τους σε σύγκριση με την ΕΕ-15.
Τροπολογία 18 Παράρτημα, σημείο 3
Στο πλαίσιο των στόχων που καθορίστηκαν από τον κανονισμό αγροτικής ανάπτυξης, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν προτεραιότητες για την Κοινότητα, με στόχο την ενσωμάτωση των σημαντικότερων πολιτικών προτεραιοτήτων, όπως αυτές διατυπώνονται στα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων της Λισσαβόναςκαι του Γκέτεμποργκ. Για κάθε σύνολο προτεραιοτήτων παρουσιάζονται βασικές δράσεις. Με βάση αυτές τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, τα κράτη μέλη εκπονούν τις εθνικές στρατηγικές τους για την αγροτική ανάπτυξη, που αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς για την κατάρτιση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των στόχων που καθορίστηκαν από τον κανονισμό αγροτικής ανάπτυξης, οι κατωτέρω στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν προτεραιότητες για την Κοινότητα σ' αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005. Οι κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την ενσωμάτωση των σημαντικότερων πολιτικών προτεραιοτήτων, όπως αυτές διατυπώνονται στα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων της Λισαβόνας, του Γκέτεμποργκ και του Λουξεμβούργου. Για κάθε σύνολο προτεραιοτήτων παρουσιάζονται ενδεικτικά βασικές δράσεις. Με βάση αυτές τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, τα κράτη μέλη εκπονούν τις εθνικές στρατηγικές τους για την αγροτική ανάπτυξη, που αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς για την κατάρτιση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Κατά την κατάρτιση των εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης τα κράτη μέλη διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να εξειδικεύουν τις κοινοτικές προτεραιότητες αλλά και να τις προσαρμόζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην επικράτειά τους. Διαθέτουν επίσης τη δυνατότητα αναπροσαρμογών εφόσον τούτο αιτιολογείται επαρκώς.
Τροπολογία 19 Παράρτημα, σημείο 3.1, Κατευθυντήρια γραμμή, δεύτερο εδάφιο
Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα 1 πρέπει να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ισχυρού και δυναμικού ευρωπαϊκού τομέα γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής με εστίαση στις προτεραιότητες της μεταφοράς γνώσης και καινοτομίας στην τροφική αλυσίδα και σε τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα 1 πρέπει να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ισχυρού και δυναμικού ευρωπαϊκού τομέα γεωργίας, δασοκομίας και ειδών διατροφής με εστίαση στις προτεραιότητες της μεταφοράς γνώσης, εκσυγχρονισμού και καινοτομίας στην γεωργία και στην τροφική αλυσίδα και σε τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της χρήσης των τεχνολογιών ΤΠΕ και της κάλυψης των ειδικών αναγκών των νέων αγροτών.
Τροπολογία 21 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις, όπως οι ακόλουθες:
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις. Μεταξύ των βασικών αυτών δράσεων είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
Τροπολογία 22 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, πρώτη περίπτωση
- διευκόλυνση της καινοτομίας και της πρόσβασης στην Ε&Α. Η σημασία της καινοτομίας αυξάνει για τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης. Παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης βρίσκονται στην αιχμή των νέων τάσεων, η εισαγωγή νέων προϊόντων και διεργασιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις επιδόσεις μικρότερων εταιρειών μεταποίησης και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ιδιαίτερα, οι νέες μορφές συνεργασίας μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση στην Ε&Α, την καινοτομία και τις δράσεις που υλοποιούνται βάσει του 7ου προγράμματος-πλαισίου·
- διευκόλυνση της καινοτομίας και της πρόσβασης στην Ε&Α. Η σημασία της καινοτομίας αυξάνει για τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης. Παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης βρίσκονται στην αιχμή των νέων τάσεων, η εισαγωγή νέων προϊόντων και διεργασιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις επιδόσεις μικρότερων εταιρειών μεταποίησης και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ιδιαίτερα, οι νέες μορφές συνεργασίας μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση στην Ε&Α και την καινοτομία παρέχοντάς τους, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε εξωτερικά εργαστήρια για την εξέταση και βελτίωση της ποιότητας, αλλά και σε άλλες δράσεις που υλοποιούνται τόσο βάσει του 7ου προγράμματος-πλαισίου όσο και του προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013)·
Τροπολογία 23 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση
- βελτίωση της ενοποίησης της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Η βιομηχανία τροφίμων της Ευρώπης είναι από τις πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας για τη δημιουργία και εμπορία νέων προϊόντων, για την συγκράτηση περισσότερης αξίας στις αγροτικές περιοχές μέσω συστημάτων ποιότητας και για τη βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών προϊόντων στο εξωτερικό. Η χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης για την συμμόρφωση με τα κοινοτικά πρότυπα θα συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία ενοποίησης. Ένας γεωργικός τομέας προσανατολισμένος στις απαιτήσεις της αγοράς θα βοηθήσει στην περαιτέρω εδραίωση της θέσης του κλάδου των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης ως μείζονος εργοδότη και πηγής οικονομικής ανάπτυξης·
- προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση και βελτίωση της ενοποίησης της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Η βιομηχανία τροφίμων της Ευρώπης είναι από τις πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας για τη δημιουργία και εμπορία νέων προϊόντων, για την συγκράτηση περισσότερης αξίας στις αγροτικές περιοχές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ιδίως μέσω συστημάτων ελέγχου ποιότητας, ανάπτυξης και εφαρμογής κοινών προτύπων, ενημέρωσης του καταναλωτή και τόνωσης της αναγνωρισιμότητας των γεωργικών προϊόντων. Τέτοιου είδους δράσεις θα επιφέρουν επίσης βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών προϊόντων στο εξωτερικό. Πρέπει ειδικότερα να προωθηθούν τα τοπικά και τα περιφερειακά προϊόντα. Η χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης για την συμμόρφωση με τα κοινοτικά πρότυπα θα συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία ενοποίησης. Ένας γεωργικός τομέας προσανατολισμένος στις απαιτήσεις της αγοράς θα βοηθήσει στην περαιτέρω εδραίωση της θέσης του κλάδου των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής της Ευρώπης ως μείζονος εργοδότη και πηγής οικονομικής ανάπτυξης·
Τροπολογία 24 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση
- προώθηση της δυναμικής επιχειρηματικότητας. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις δημιούργησαν για την ευρωπαϊκή γεωργία ένα περιβάλλον προσανατολισμένο στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις γεωργικές επιχειρήσεις. Η υλοποίηση αυτού του οικονομικού δυναμικού θα εξαρτηθεί, όμως, από την ανάπτυξη στρατηγικών και οργανωτικών δεξιοτήτων·
- προώθηση της δυναμικής επιχειρηματικότητας. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός δημιούργησαν για την ευρωπαϊκή γεωργία ένα περιβάλλον προσανατολισμένο στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό δημιουργεί τόσο νέες προκλήσεις όσο και νέες ευκαιρίες για τις γεωργικές επιχειρήσεις. Η υλοποίηση αυτού του οικονομικού δυναμικού θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη των στρατηγικών, επιχειρηματικών και οργανωτικών δεξιοτήτων των αγροτών και των οικογενειών τους και, συγκεκριμένα, από την είσοδο των νέων αγροτών στο επάγγελμα·
Τροπολογία 25 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, πέμπτη περίπτωση
- ανάπτυξη νέων αγορών για τα γεωργικά και δασοκομικά προϊόντα. Οι νέες αγορές μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Η στήριξη επενδύσεων και κατάρτισης στον τομέα της παραγωγής άλλων προϊόντων πλην τροφίμων στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να συμπληρώσει τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα δημιουργώντας καινοτόμες νέες αγορές για την παραγωγή ή υποβοηθώντας την ανάπτυξη υλών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαυσίμων και μεταποιητικής δυναμικότητας·
- ανάπτυξη νέων αγορών για τα γεωργικά και τα προϊόντα της ξυλείας. Οι νέες αγορές μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και δικτύωσης θα δώσουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στην εσωτερική αγορά της κάθε χώρας αλλά και σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες. Η στήριξη επενδύσεων και κατάρτισης στον τομέα της παραγωγής άλλων προϊόντων πλην τροφίμων στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να συμπληρώσει τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα δημιουργώντας καινοτόμες νέες αγορές για την παραγωγή αξιοποιώντας τα απόβλητα ή υποβοηθώντας την ανάπτυξη υλών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οργανικών υλικών βιοκαυσίμων και μεταποιητικής δυναμικότητας ή ακόμη για την προώθηση προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα οποία περιλαμβάνονται προϊόντα ποιότητας καθώς και προϊόντα ονομασίας προέλευσης·
Τροπολογία 26 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, έκτη περίπτωση
- βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της δασοκομίας. Η μακροπρόθεσμη αειφορία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα παραγωγής προϊόντων που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, με ταυτόχρονη επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων. Η επένδυση σε βελτιωμένες περιβαλλοντικές επιδόσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αμοιβαία επωφελούς κατάστασης·
- βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της δασοκομίας. Η μακροπρόθεσμη αειφορία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα παραγωγής προϊόντων που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, με ταυτόχρονη επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων. Η επένδυση σε βελτιωμένες περιβαλλοντικές επιδόσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αμοιβαία επωφελούς κατάστασης· ενδείκνυται εξάλλου να προωθηθεί η βιολογική παραγωγή και αυτή η οποία ανατρέχει στις αειφόρες πατρογονικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τοπικών εξειδικευμένων προϊόντων·
Τροπολογία 27 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, έβδομη περίπτωση
- αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί βασικό εργαλείο αναδιάρθρωσης, ιδίως στα νέα κράτη μέλη. Η διεύρυνση άλλαξε τον γεωργικό χάρτη. Η επιτυχής γεωργική προσαρμογή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής αειφορίας στον γεωργικό τομέα και για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης σε συναφείς τομείς της οικονομίας. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προωθήσουν την πρόβλεψη των αλλαγών στον γεωργικό τομέα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και να αναπτύξουν ενεργητική προσέγγιση για την κατάρτιση και επιμόρφωση των αγροτών, ιδίως όσον αφορά τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες.
- αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί βασικό εργαλείο αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού του γεωργικού και του δασικού τομέα. Οι επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να συνεχισθούν τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη. Η διεύρυνση αλλά και οι εξελίξεις στη διεθνή και εσωτερική αγορά καθώς και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών άλλαξαν τον γεωργικό χάρτη και τα νέα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα μεταβατικά μέτρα για τη γεωργία ημι-συντήρησης και τις ομάδες παραγωγών. Η επιτυχής γεωργική προσαρμογή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής αειφορίας στον γεωργικό τομέα και για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης σε συναφείς τομείς της οικονομίας. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προωθήσουν την πρόβλεψη των αλλαγών στον γεωργικό τομέα και την υποστήριξη των επενδύσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού και να αναπτύξουν ενεργητική προσέγγιση για την κατάρτιση και επιμόρφωση των αγροτών, ιδίως όσον αφορά τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες και τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος·
Τροπολογία 28 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, περίπτωση 7α (νέα)
- υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών όπως οι τοπικές αγορές αγροτών και τα προγράμματα προμήθειας τοπικών προϊόντων ποιότητας·
Τροπολογία 29 Παράρτημα, σημείο 3.1, πρώτο εδάφιο, περίπτωση 7β (νέα)
- βελτίωση της διαδοχής των γενεών. Η διασφάλιση της διαδοχής των γενεών είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση αυτής της δραστηριότητας στα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο τα διοικητικά εμπόδια τα οποία αντιμετώπιζαν οι νέοι στο παρελθόν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης. Η διαδοχή των γενεών πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος σε όλους τους άξονες της αγροτικής ανάπτυξης·
Τροπολογία 30 Παράρτημα, σημείο 3.1, δεύτερο εδάφιο
Για την ενίσχυση της ανανέωσης των γενεών στην γεωργία, πρέπει να μελετηθούν επίσης συνδυασμοί μέτρων που θα διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 1, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες νέων αγροτών.
Για την ενίσχυση της ανανέωσης των γενεών στην γεωργία, πρέπει να μελετηθούν επίσης συνδυασμοί μέτρων που θα διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 1, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες νέων αγροτών. Σε αυτά μπορούν να περιλαμβάνονται ιδίως η ενίσχυση στην εγκατάσταση και την μεταβίβαση των εκμεταλλεύσεων.
Τροπολογία 31 Παράρτημα, σημείο 3.2, Κατευθυντήρια γραμμή
Για την προστασία και βελτίωση των φυσικών πόρων και τοπίων της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές, οι πόροι που διατίθενται στον άξονα 2 πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων σε τρεις τομείς προτεραιότητας σε επίπεδο ΕΕ: βιοποικιλότητα και διατήρηση γεωργικών και δασοπονικών συστημάτων υψηλής φυσικής αξίας, νερό και αλλαγή του κλίματος. Τα μέτρα που διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 2 πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωση αυτών των περιβαλλοντικών στόχων και να συμβάλλουν στην υλοποίηση του δικτύου Natura 2000 για την γεωργία και την δασοκομία, της δέσμευσης του Γκέτεμποργκ για την αναστροφή της τάσης επιδείνωσης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, των στόχων της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα και των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
Για την προστασία και βελτίωση των φυσικών πόρων και τοπίων της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές, μέσω συνεργασίας με γεωργούς και άλλους διαχειριστές γαιών στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι πόροι που διατίθενται στον άξονα 2 πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας σε επίπεδο ΕΕ: βιοποικιλότητα και διατήρηση γεωργικών και δασοπονικών συστημάτων υψηλής φυσικής αξίας, καθώς και παραδοσιακά γεωργικά τοπία, αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων, διατήρηση και προστασία του εδάφους και αλλαγή του κλίματος. Τα μέτρα που διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 2 πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωση αυτών των περιβαλλοντικών στόχων, με ιδιαίτερη προσοχή στις μειονεκτούσες αγροτικές περιοχές, και να συμβάλλουν στην υλοποίηση του δικτύου Natura 2000 για την γεωργία και την δασοκομία, της δέσμευσης του Γκέτεμποργκ για την αναστροφή της τάσης επιδείνωσης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, των στόχων της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα και των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
Τροπολογία 32 Παράρτημα, σημείο 3.2, εισαγωγική φράση
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις, όπως οι ακόλουθες:
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις. Μεταξύ αυτών, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δράσεις:
Τροπολογία 33 Παράρτημα, σημείο 3.2, πρώτη περίπτωση
- προώθηση περιβαλλοντικών υπηρεσιών και φιλικών προς τα ζώα πρακτικών εκτροφής. Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από τους αγρότες να εφαρμόζουν τα υποχρεωτικά πρότυπα. Πολλοί όμως συμφωνούν επίσης στο ότι οι αγρότες πρέπει να αμείβονται, όταν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις που υπερβαίνουν τα πρότυπα αυτά, παρέχοντας υπηρεσίες που η αγορά δεν θα προσέφερε από μόνη της, ιδίως όταν αυτές εστιάζονται σε συγκεκριμένους πόρους, όπως το νερό και το έδαφος·
- προώθηση περιβαλλοντικών υπηρεσιών και φιλικών προς την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον πρακτικών. Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από τους αγρότες να εφαρμόζουν τα υποχρεωτικά πρότυπα. Πολλοί όμως συμφωνούν επίσης στο ότι οι αγρότες πρέπει να αμείβονται, όταν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις που υπερβαίνουν τα πρότυπα αυτά, παρέχοντας υπηρεσίες που η αγορά δεν θα προσέφερε από μόνη της, ιδίως όταν αυτές εστιάζονται σε συγκεκριμένους πόρους, όπως το νερό και το έδαφος·
Τροπολογία 34 Παράρτημα, σημείο 3.2, δεύτερη περίπτωση
- διατήρηση του τοπίου που διαμόρφωσε η γεωργική δραστηριότητα. Στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγροτικού περιβάλλοντος είναι προϊόν της γεωργίας. Τα κατάλληλα συστήματα γεωργίας βοηθούν στην διατήρηση των τοπίων και των οικοτόπων που περιλαμβάνουν υγρότοπους μέχρι ξηρούς λειμώνες και ορεινούς βοσκότοπους. Σε πολλές περιοχές, αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της συνολικής ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών ως τόπων διαβίωσης και εργασίας·
- διατήρηση του τοπίου που διαμόρφωσε η γεωργική δραστηριότητα καθώς και του φυσικού τοπίου. Στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγροτικού περιβάλλοντος είναι προϊόν της γεωργίας και της δασοκομίας. Τα κατάλληλα συστήματα γεωργίας βοηθούν στην διατήρηση των τοπίων και των οικοτόπων που περιλαμβάνουν υγρότοπους μέχρι ξηρούς λειμώνες και ορεινούς βοσκότοπους. Στην περίπτωση όπου οι γεωργικές πρακτικές επιβάλλονται ή περιορίζονται με αποτέλεσμα να διατηρούνται ή να αξιοποιούνται το τοπίο και οι βιότοποι, πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γεωργών, γαιοκτημόνων και κρατικών φορέων προκειμένου να εξασφαλίζονται η διαβούλευση, η συνεργασία και, εφόσον απαιτείται, η καταβολή αντιστάθμισης. Σε πολλές περιοχές, αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της συνολικής ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών ως τόπων διαβίωσης, τουρισμού και εργασίας. Προκειμένου να διατηρηθεί ένα τοπίο με ανθρώπινο πρόσωπο, ενδείκνυται να προωθηθούν οι παραδοσιακές τεχνικές γεωργικής παραγωγής και όλη η συνδεόμενη με αυτήν αγροτική καλλιέργεια. Θα πρέπει να δοθεί ειδική ενίσχυση προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη των καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι σιτοδείες και οι πυρκαγιές των δασών, που συμβαίνουν συχνά σε μειονεκτούσες ζώνες, καθώς και η πρόληψη της απερήμωσης·
Τροπολογία 35 Παράρτημα, σημείο 3.2, περίπτωση 2α (νέα)
- προώθηση του δάσους. Τα δάση παρέχουν ειδική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος διότι ρυθμίζουν τα ύδατα, αποθηκεύουν τα βασικά αέρια θερμοκηπίου και ορισμένους ρυπαντές των εδαφών, διατηρούν τη βιομάζα και προλαμβάνουν τις φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές και κατολισθήσεις εδαφών·
Τροπολογία 36 Παράρτημα, σημείο 3.2, τρίτη περίπτωση
- καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Η γεωργία και η δασοκομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρώτων υλών για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εν λόγω πηγών ενέργειας πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η διατήρηση των δασών ως δεξαμενών άνθρακα και οργανικής ύλης στη σύσταση των εδαφών·
- προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Η γεωργία και η δασοκομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρώτων υλών για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εν λόγω πηγών ενέργειας πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και διατήρησης των δασών ως δεξαμενών άνθρακα και οργανικής ύλης στη σύσταση των εδαφών. Σε όλα τα μέτρα ενίσχυσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η παγκόσμια κατάσταση εφοδιασμού σε τρόφιμα και ο ανταγωνισμός των εκτάσεων μεταξύ ανανεώσιμων πηγών ενεργείας με τον εφοδιασμό σε τρόφιμα·
Τροπολογία 37 Παράρτημα, σημείο 3.2, περίπτωση 3α (νέα)
- πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών και άλλων καταστροφών όπως η προστασία των δασών, η καταπολέμηση της απερήμωσης και η αντιμετώπιση των πλημμυρών·
Τροπολογία 38 Παράρτημα, σημείο 3.2, περίπτωση 4α (νέα)
- ενίσχυση της έρευνας γύρω από τις ενεργειακές καλλιέργειες και την διαδικασία παραγωγής βιοκαυσίμων, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους, έτσι ώστε η παραγωγή βιοκαυσίμων να καταστεί ανταγωνιστική έναντι αυτής των συμβατικών καυσίμων·
Τροπολογία 39 Παράρτημα, σημείο 3.2, έκτη περίπτωση
- προώθηση της εδαφικής ισορροπίας. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στην διατήρηση σταθερής ισορροπίας μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, βασισμένης στη γνώση. Σε συνδυασμό με άλλους άξονες του προγράμματος, τα μέτρα διαχείρισης της γης μπορούν να συμβάλουν θετικά στην χωροταξική κατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην εδαφική συνοχή.
- προώθηση της εδαφικής ισορροπίας. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στην διατήρηση σταθερής ισορροπίας μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, βασισμένης στη γνώση. Σε συνδυασμό με άλλους άξονες του προγράμματος, τα μέτρα διαχείρισης της γης μπορούν να συμβάλουν θετικά στην χωροταξική κατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην εδαφική συνοχή. Για μια ισόρροπη χρήση του χώρου, είναι επιπλέον αναγκαίο να δοθούν ειδικές ενισχύσεις στις δραστηριότητες που ασκούνται στις πλέον μειονεκτούσες ζώνες ή εκείνες που εμφανίζουν φυσικά ή διαρκή μειονεκτήματα.
Τροπολογία 40 Παράρτημα, σημείο 3.3, τίτλος
3.3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης
3.3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας.
Τροπολογία 41 Παράρτημα, σημείο 3.3, Κατευθυντήρια γραμμή
Οι πόροι που διατίθενται στα πεδία της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, στο πλαίσιο του άξονα 3, πρέπει να εξυπηρετούν την ύψιστη προτεραιότητα της δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης. Τα ποικίλα μέτρα που διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 3 πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδίως για την προώθηση της δημιουργίας ικανοτήτων, της απόκτησης δεξιοτήτων και της οργάνωσης για την ανάπτυξη τοπικής στρατηγικής και πρέπει, επίσης, να συμβάλουν στην εξασφάλιση της διαρκούς ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών για τις μελλοντικές γενιές. Κατά την προώθηση της κατάρτισης, της πληροφόρησης και της επιχειρηματικότητας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και των νέων.
Οι πόροι που διατίθενται στα πεδία της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, στο πλαίσιο του άξονα 3, πρέπει να εξυπηρετούν την ύψιστη προτεραιότητα της δημιουργίας νέων ευκαιριών απασχόλησης καθώς και την υποβοήθηση της παγίωσης των τρεχόντων επιπέδων απασχόλησης, και δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης. Τα ποικίλα μέτρα που διατίθενται στο πλαίσιο του άξονα 3 πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδίως για την προώθηση της δημιουργίας ικανοτήτων, της απόκτησης δεξιοτήτων και της οργάνωσης για την ανάπτυξη τοπικής στρατηγικής και πρέπει, επίσης, να συμβάλουν στην εξασφάλιση της διαρκούς ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών για τις μελλοντικές γενιές και προκειμένου τα χωριά να παραμείνουν το κέντρο της αγροτικής ανάπτυξης. Κατά την προώθηση της κατάρτισης, της πληροφόρησης και της επιχειρηματικότητας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην άρση των εμποδίων για αυτούς των οποίων η πρόσβαση στην αγορά εργασίας εμποδίζεται επί του παρόντος λόγω του φύλου τους, της ηλικίας ή αναπηρίας.
Τροπολογία 42 Παράρτημα, σημείο 3.3, εισαγωγική φράση
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις, όπως οι ακόλουθες:
Για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες αυτές, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εστιάσουν την στήριξη σε βασικές δράσεις. Μεταξύ αυτών, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δράσεις:
Τροπολογία 43 Παράρτημα, σημείο 3.3, πρώτη περίπτωση
- αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του ποσοστού απασχόλησης στην ευρύτερη αγροτική οικονομία. Η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερης εδαφικής ισορροπίας, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής σκοπιάς. Ο τουρισμός, η χειροτεχνία και η παροχή ανέσεων στις αγροτικές περιοχές αποτελούν τομείς ανάπτυξης σε πολλές περιοχές και παρέχουν ευκαιρίες, τόσο για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όσο και για την ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αγροτικής οικονομίας·
- αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του ποσοστού απασχόλησης στην ευρύτερη αγροτική οικονομία. Η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερης εδαφικής ισορροπίας στην ενίσχυση της συνοχής μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής σκοπιάς. Ο τουρισμός, η χειροτεχνία και η παροχή ανέσεων στις αγροτικές περιοχές αποτελούν τομείς ανάπτυξης σε πολλές περιοχές και παρέχουν ευκαιρίες, τόσο για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όσο και για την ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αγροτικής οικονομίας·
Τροπολογία 44 Παράρτημα, σημείο 3.3, περίπτωση 1α (νέα)
- διατήρηση και ανάπτυξη των υπηρεσιών προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να γίνει υποδοχή νέων κατοίκων. Είναι δυνατόν να πρόκειται, ανάλογα με τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, των κοινοτήτων και των κοινωνικοοικονομικών φορέων, για επιχειρήσεις γειτνίασης, παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία, επιδοτούμενη στέγη και δυνατότητες ενοικίασης, πολιτισμικά κέντρα, μεταφορές, υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος όπως η υγεία κλπ.
Τροπολογία 45 Παράρτημα, σημείο 3.3, δεύτερη περίπτωση
- ενθάρρυνση της εισόδου γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι τοπικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία παιδικών σταθμών σε αγροτικές περιοχές είναι δυνατόν να βελτιώσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και να διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών για την φροντίδα παιδιών, εν δυνάμει σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων που σχετίζονται με αγροτικές δραστηριότητες·
- ενθάρρυνση της εισόδου γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι τοπικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ποιοτικών, κατάλληλων και προσιτών από οικονομική άποψη παιδικών σταθμών σε αγροτικές περιοχές είναι δυνατόν να βελτιώσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και να διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών για την φροντίδα παιδιών, την κατάρτιση εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας των παιδιών, την πρόβλεψη της κατάρτισης και της πρόσβασης στην μικροπίστωση για τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και την εγκατάσταση δικτύων γυναικών·
Τροπολογία 46 Παράρτημα, σημείο 3.3, περίπτωση 2α (νέα)
- ενθάρρυνση της ανανέωσης και ανάπτυξης του χωριού. Οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, η διασφάλιση της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και οι επενδύσεις σε υποδομές για τοπικές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιφέρειες και, με τον τρόπο αυτό, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού της υπαίθρου·
Τροπολογία 47 Παράρτημα, σημείο 3.3, τρίτη περίπτωση
- η ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων και της χειροτεχνίας μπορεί να στηρίζεται σε παραδοσιακές δεξιότητες ή να εισάγει νέες ικανότητες, ιδίως αν συνδυάζεται με την αγορά εξοπλισμού, καθώς και με κατάρτιση και καθοδήγηση, που βοηθούν την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του οικονομικού ιστού·
- η ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων και της χειροτεχνίας και οικοτεχνίας μπορεί να στηρίζεται σε παραδοσιακές δεξιότητες ή να εισάγει νέες ικανότητες, ιδίως αν συνδυάζεται με την αγορά εξοπλισμού, καθώς και με κατάρτιση και καθοδήγηση, που βοηθούν την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του οικονομικού ιστού·
Τροπολογία 48 Παράρτημα, σημείο 3.3, τέταρτη περίπτωση
- η κατάρτιση νέων σε παραδοσιακές αγροτικές δεξιότητες μπορεί να αξιοποιήσει τη ζήτηση στους τομείς του τουρισμού της αναψυχής, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και των προϊόντων ποιότητας·
- προώθηση των αγροτικών παραδοσιακών δεξιοτήτων και των ενεργειών που αφορούν την ποιότητα όπως οι χάρτες ή οι επισημάνσεις εκπαιδεύοντας σχετικά τους νέους. Αυτό θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση στους τομείς του τουρισμού, της αναψυχής, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και των προϊόντων ποιότητας και ιδίως των παραδοσιακών προϊόντων. Μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκαιρία για την παλαιότερη γενιά να μεταδώσει τις δεξιότητές της στην νεότερη γενιά·
Τροπολογία 49 Παράρτημα, σημείο 3.3, πέμπτη περίπτωση
- ενθάρρυνση της υιοθέτησης και διάδοσης ΤΠΕ. Η υιοθέτηση και διάδοση ΤΠΕ έχει ζωτική σημασία στις αγροτικές περιοχές για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων, καθώς και για την τοπική ανάπτυξη, την παροχή τοπικών υπηρεσιών και την προώθηση της ηλεκτρονικής ένταξης. Είναι δυνατή η επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω πρωτοβουλιών ΤΠΕ σε χωριά, με τον συνδυασμό εξοπλισμού πληροφορικής, δικτύωσης και κατάρτισης για την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων μέσω των δομών των τοπικών κοινοτήτων. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να διευκολύνουν ιδιαίτερα την υιοθέτηση της πληροφορικής από τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές επιχειρήσεις και την υιοθέτηση του ηλ-επιχειρείν και του ηλ-εμπορίου. Χρειάζεται πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν το διαδίκτυο και οι ευρυζωνικές επικοινωνίες, λόγου χάριν με χρηματοδότηση από περιφερειακά προγράμματα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να ξεπεραστούν τα μειονεκτήματα που οφείλονται στην γεωγραφική θέση·
- ενθάρρυνση της υιοθέτησης και διάδοσης ΤΠΕ. Οι ΤΠΕ δημιουργούν νέες προοπτικές στις αγροτικές περιοχές ως τόπους διαβίωσης και εργασίας. Με την δυνατότητα τηλεργασίας και σύνδεσης με παγκόσμια δίκτυα πληροφοριών, οι αγροτικές περιοχές καθίστανται ελκυστικές για καινοτόμες επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση και διάδοση ΤΠΕ έχει ζωτική σημασία στις αγροτικές περιοχές για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων, καθώς και για την τοπική ανάπτυξη, την παροχή τοπικών υπηρεσιών και την προώθηση της ηλεκτρονικής ένταξης. Είναι δυνατή η επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω πρωτοβουλιών ΤΠΕ σε χωριά, με τον συνδυασμό εξοπλισμού πληροφορικής, δικτύωσης και κατάρτισης για την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων μέσω των δομών των τοπικών κοινοτήτων. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να διευκολύνουν ιδιαίτερα την υιοθέτηση της πληροφορικής από τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές επιχειρήσεις και την υιοθέτηση του ηλ-επιχειρείν και του ηλ-εμπορίου. Χρειάζεται πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν το διαδίκτυο και οι ευρυζωνικές επικοινωνίες, λόγου χάριν με χρηματοδότηση από περιφερειακά προγράμματα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να ξεπεραστούν τα μειονεκτήματα που οφείλονται στην γεωγραφική θέση·
Τροπολογία 50 Παράρτημα, σημείο 3.3, έκτη περίπτωση
- η ανάπτυξη της παροχής και καινοτόμου χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων αγορών για τα γεωργικά και δασοκομικά προϊόντα, την παροχή τοπικών υπηρεσιών και την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας·
- η ανάπτυξη της παροχής και καινοτόμου χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οργανικών υλικών και η προώθηση συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων αγορών για τα γεωργικά και δασοκομικά προϊόντα, την παροχή τοπικών υπηρεσιών και την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας·
Τροπολογία 51 Παράρτημα, σημείο 3.3, έβδομη περίπτωση
- ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα ανάπτυξης σε πολλές αγροτικές περιοχές. Η αυξημένη χρήση ΤΠΕ στον τουρισμό για κρατήσεις, προώθηση, εμπορία, σχεδιασμό υπηρεσιών και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των ημερών διαμονής, ιδίως στις περιπτώσεις που εξασφαλίζει δεσμούς με μικρότερες εγκαταστάσεις και ενθαρρύνει τον αγροτοτουρισμό·
- ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα ανάπτυξης σε πολλές αγροτικές περιοχές και θα πρέπει να βασίζεται στην υφιστάμενη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά. Η αυξημένη χρήση ΤΠΕ στον τουρισμό για κρατήσεις, προώθηση, εμπορία, σχεδιασμό υπηρεσιών και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των ημερών διαμονής, ιδίως στις περιπτώσεις που εξασφαλίζει δεσμούς με μικρότερες εγκαταστάσεις και ενθαρρύνει τον αγροτοτουρισμό, άλλες μορφές περιβαλλοντικά αειφόρου τουρισμού και τουρισμού που σχετίζεται με τις αθλητικές δραστηριότητες·
Τροπολογία 52 Παράρτημα, σημείο 3.3, περίπτωση 7α (νέα)
- διατήρηση της αγροτικής καλλιέργειας. Η καλλιέργεια των πληθυσμών των αγροτικών περιοχών μπορεί να προσφέρει οικονομική υπεραξία, ιδίως προς όφελος του τουρισμού. Η βιοτεχνία, η γαστρονομία, τα γεωργικά ειδικευμένα προϊόντα και οι πατροπαράδοτες τεχνικές παραγωγής που αυτές συνεπάγονται, η λαϊκή τέχνη και η αρχιτεκτονική των αγροτικών περιοχών συγκαταλέγονται μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να προστατευθούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναβιώσουν. Οι παραδόσεις αυτές, εκτός του ότι συνεπάγονται υπεραξία, απειλούνται με εξάλειψη λόγω της ερήμωσης των αγροτικών περιοχών, της γήρανσης των αγροτικών πληθυσμών και της έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των νέων, κυρίως στις περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση.
Τροπολογία 53 Παράρτημα, σημείο 3.3, όγδοη περίπτωση
- αναβάθμιση της τοπικής υποδομής, ιδίως στα νέα κράτη μέλη. Κατά τα προσεχή έτη θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας και ύδρευσης. Θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία σε τομείς που εκτείνονται από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μέχρι την ανάπτυξη συνδέσεων με επιχειρηματικά ή επιστημονικά πάρκα. Για να επιτευχθεί πλήρως το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από πλευράς απασχόλησης και ανάπτυξης, οι τοπικές υποδομές μικρής κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στη σύνδεση αυτών των μεγάλων επενδύσεων με τις τοπικές στρατηγικές διαφοροποίησης και ανάπτυξης του δυναμικού της γεωργίας και του τομέα των τροφίμων.
- αναβάθμιση της τοπικής υποδομής, ιδίως στα νέα κράτη μέλη. Κατά τα προσεχή έτη θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας και ύδρευσης. Θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία σε τομείς που εκτείνονται από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μέχρι την ανάπτυξη συνδέσεων με επιχειρηματικά ή επιστημονικά πάρκα. Ισοδύναμο τμήμα των πόρων αυτών πρέπει επίσης να διοχετευθεί στις αγροτικές περιοχές προκειμένου να διασφαλισθεί πραγματική ισορροπία όσον αφορά την ανάπτυξη μεταξύ των αγροτικών και των αστικών περιοχών Για να επιτευχθεί πλήρως το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από πλευράς απασχόλησης και ανάπτυξης, οι τοπικές υποδομές μικρής κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στη σύνδεση αυτών των μεγάλων επενδύσεων με τις τοπικές στρατηγικές διαφοροποίησης και ανάπτυξης του δυναμικού της γεωργίας και του τομέα των τροφίμων.
Τροπολογία 54 Παράρτημα, σημείο 3.4, Κατευθυντήρια γραμμή
Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα 4 (Leader) πρέπει να εξυπηρετούν τις προτεραιότητες των αξόνων 1 και 2 και, ιδιαίτερα, του άξονα 3, αλλά και να παίξουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την προτεραιότητα της βελτίωσης της διακυβέρνησης και της κινητοποίησης του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού των αγροτικών περιοχών.
Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα 4 (Leader) πρέπει να εξυπηρετούν τις προτεραιότητες των αξόνων 1 και 2 και, ιδιαίτερα, του άξονα 3, αλλά και να παίξουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την προτεραιότητα της βελτίωσης της διακυβέρνησης και την ενθάρρυνση των πολιτών να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κινητοποίηση του σύμφυτου στην εν λόγω περιοχή δυναμικού.
Τροπολογία 55 Παράρτημα, σημείο 3.4, πρώτο εδάφιο
Η στήριξη στο πλαίσιο του άξονα Leader παρέχει τη δυνατότητα να συνδυαστούν και οι τρεις στόχοι – ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον και ποιότητα ζωής / διαφοροποίηση – στο πλαίσιο μιας τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα στηρίζεται στις τοπικές ανάγκες και πλεονεκτήματα. Οι ενοποιημένες προσεγγίσεις με τη συμμετοχή γεωργών, δασοκόμων και άλλων αγροτικών φορέων μπορούν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν την τοπική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, να τονώσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να επενδύσουν σε τοπικά ειδικά προϊόντα, τουριστική αξιοποίηση και ανανεώσιμους πόρους και πηγές ενέργειας και να τα προωθήσουν.
Η στήριξη στο πλαίσιο του άξονα Leader παρέχει τη δυνατότητα να συνδυαστούν και οι τρεις στόχοι – ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον και ποιότητα ζωής / διαφοροποίηση – στο πλαίσιο μιας τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα στηρίζεται στις τοπικές ανάγκες και πλεονεκτήματα. Οι ενοποιημένες προσεγγίσεις με τη συμμετοχή γεωργών, δασοκόμων και άλλων αγροτικών φορέων μπορούν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν την τοπική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, να τονώσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να επενδύσουν σε τοπικά ειδικά προϊόντα, τουριστική αξιοποίηση και ανανεώσιμους πόρους και πηγές ενέργειας και να τα προωθήσουν. Τα σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος Leader πρέπει να εστιάζονται σε θέματα προτεραιότητας και στην επίτευξη αποτελεσμάτων.
Τροπολογία 56 Παράρτημα, σημείο 3.4, παράγραφος 2, πρώτη περίπτωση
- η δημιουργία τοπικών ικανοτήτων σχηματισμού κοινοπραξιών, η εμψύχωση και η προώθηση της απόκτησης δεξιοτήτων μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού·
- η δημιουργία τοπικών ικανοτήτων σχηματισμού κοινοπραξιών, η εμψύχωση και η προώθηση της απόκτησης δεξιοτήτων μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού, στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και την καταπολέμηση της συρρίκνωσης του πληθυσμού·
Τροπολογία 57 Παράρτημα, σημείο 3.4, παράγραφος 2, δεύτερη περίπτωση
- προώθηση κοινοπραξιών δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, το Leader θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση καινοτόμων προσεγγίσεων της αγροτικής ανάπτυξης και στην προσέγγιση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα·
- προώθηση κοινοπραξιών δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, το Leader θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινοτικής συμμετοχής, στην ενθάρρυνση καινοτόμων προσεγγίσεων της αγροτικής ανάπτυξης και στην προσέγγιση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα·
Τροπολογία 58 Παράρτημα, σημείο 3.4, παράγραφος 2, τρίτη περίπτωση
- προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας. Οι τοπικές πρωτοβουλίες, όπως το Leader, και η στήριξη της διαφοροποίησης μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, συνδέοντας τους ανθρώπους με νέες ιδέες και προσεγγίσεις και ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και προωθώντας την ένταξη και την παροχή τοπικών υπηρεσιών. Οι δικτυακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην διάδοση γνώσεων και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών και καινοτομίας όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες·
- προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας. Οι τοπικές πρωτοβουλίες, όπως το Leader, και η στήριξη της διαφοροποίησης μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, συνδέοντας τους ανθρώπους με νέες ιδέες και προσεγγίσεις και ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και προωθώντας την ένταξη και την παροχή τοπικών υπηρεσιών. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ενσωμάτωση νέων πληθυσμιακών ομάδων. Οι δικτυακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην διάδοση γνώσεων και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών και καινοτομίας όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες·
Τροπολογία 59 Παράρτημα, σημείο 3.4, παράγραφος 2, τέταρτη περίπτωση
- βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης. Το Leader μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων για τη σύνδεση της γεωργίας, της δασοκομίας και της τοπικής κοινωνίας βοηθώντας έτσι στη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης και στην ενίσχυση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού στις αγροτικές περιοχές.
- βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης. Το Leader μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων για τη σύνδεση της γεωργίας, της δασοκομίας και της τοπικής κοινωνίας βοηθώντας έτσι στη διαφοροποίηση ιδιαίτερα της οικονομικής βάσης και στην ενίσχυση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού στις αγροτικές περιοχές στην προσήκουσα κλίμακα.
Τροπολογία 60 Παράρτημα, σημείο 3.4, παράγραφος 2, περίπτωση 4α (νέα)
- προώθηση της τοπικής ατζέντας 21 στην ύπαιθρο και προσαρμογή στα ισχυρά και αδύνατα σημεία κάθε τόπου δεδομένης της διαφοροποίησης της υπαίθρου, με στήριξη στους τοπικούς φορείς και με υποστήριξη των γνησίων εδαφικών σχεδίων ενδογενούς ανάπτυξης. Η καλλιέργεια της λαϊκής συμμετοχής πρέπει να ενθαρρυνθεί από σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης που βασίζονται στην τοπική ατζέντα 21. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων που έχουν σφαιρικότερη εμβέλεια από τα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, πρέπει να προβλεφθούν η κοινή θεώρηση του μέλλοντος των οικισμών, οι στρατηγικές ζώνες δράσης, οι μέθοδοι για την καθιέρωση της εξέτασης του θέματος του περιβάλλοντος στους διάφορους τομείς της κοινωνίας και οι δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των τοπικών πληθυσμών.
Τροπολογία 61 Παράρτημα, σημείο 3.5, πρώτο εδάφιο
Οι πόροι που θα διατεθούν για τις προτεραιότητες της κοινοτικής αγροτικής ανάπτυξης (εντός των ελάχιστων ορίων χρηματοδότησης που επιβάλλουν οι κανονισμοί για κάθε άξονα) θα εξαρτηθούν από την ιδιαίτερη κατάσταση, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες κάθε προγραμματικής περιοχής. Κάθε κοινοτική προτεραιότητα και η συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας και του Γκέτεμποργκ, θα πρέπει να μεταφερθεί στις συνθήκες των κρατών μελών με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Σε πολλές περιπτώσεις, θα υπάρξουν εθνικές ή περιφερειακές προτεραιότητες για συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με τον τομέα των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής ή με την περιβαλλοντική, κλιματική και γεωγραφική κατάσταση της γεωργίας και της δασοκομίας. Οι αγροτικές περιοχές ίσως απαιτηθεί να αντιμετωπίσουν άλλα ειδικά ζητήματα, όπως η περιαστική πίεση, η ανεργία, ο απόμακρος χαρακτήρας ή η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.
Οι πόροι που θα διατεθούν για τις προτεραιότητες της κοινοτικής αγροτικής ανάπτυξης (εντός των ελάχιστων ορίων χρηματοδότησης που επιβάλλουν οι κανονισμοί για κάθε άξονα) θα εξαρτηθούν από την ιδιαίτερη κατάσταση, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες κάθε προγραμματικής περιοχής, καθώς και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιφερειών σύμφωνα με τη Συνθήκη. Κάθε κοινοτική προτεραιότητα και η συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας και του Γκέτεμποργκ, θα πρέπει να μεταφερθεί στις συνθήκες των κρατών μελών με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Σε πολλές περιπτώσεις, θα υπάρξουν εθνικές ή περιφερειακές προτεραιότητες για συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με τον τομέα των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής ή με την περιβαλλοντική, κλιματική και γεωγραφική κατάσταση της γεωργίας και της δασοκομίας. Οι αγροτικές περιοχές ίσως απαιτηθεί να αντιμετωπίσουν άλλα ειδικά ζητήματα, όπως η περιαστική πίεση, η ανεργία, ο απόμακρος χαρακτήρας, ο ορεινός ή νησιωτικός χαρακτήρας ή η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.
Τροπολογία 62 Παράρτημα, σημείο 3.5, Κατευθυντήρια γραμμή
Κατά την επεξεργασία των εθνικών τους στρατηγικών, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν την μεγιστοποίηση των συνεργιών και την αποφυγή πιθανών αντιφάσεων μεταξύ και εντός των αξόνων. Θα πρέπει επίσης να μελετήσουν πώς μπορούν να ληφθούν υπόψη άλλες στρατηγικές σε επίπεδο ΕΕ, όπως το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, η τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος και η ανάγκη να πρόβλεψης των πιθανών επιπτώσεων στην γεωργία και στην δασοκομία καθώς και η έκθεση της Επιτροπής για τη δασική στρατηγική της ΕΕ (που μπορούν να συμβάλουν στην ταυτόχρονη επίτευξη των στόχων ανάπτυξης, απασχόλησης και αειφορίας) και οι επικείμενες θεματικές περιβαλλοντικές στρατηγικές.
Κατά την επεξεργασία των εθνικών τους στρατηγικών, τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα εμπεριέχει τον κατάλληλο εδαφικό προγραμματισμό και θα μεγιστοποιεί τις συνέργειες μεταξύ των αξόνων και θα επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των κατάλληλων οργανισμών, στα πλαίσια της Αρχής Εταιρικής Σχέσης όπως διευκρινίζεται στο άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005. Θα πρέπει επίσης να μελετήσουν πώς μπορούν να ληφθούν υπόψη άλλες στρατηγικές σε επίπεδο ΕΕ, όπως το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία και η ανακοίνωση της Επιτροπής της 12ης Οκτωβρίου 2005 για περισσότερη έρευνα και καινοτομία - επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: μια κοινή προσέγγιση, η τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος και η ανάγκη να πρόβλεψης των πιθανών επιπτώσεων στην γεωργία και στην δασοκομία καθώς και η έκθεση της Επιτροπής για τη δασική στρατηγική της ΕΕ (που μπορούν να συμβάλουν στην ταυτόχρονη επίτευξη των στόχων ανάπτυξης, απασχόλησης και αειφορίας) και οι επικείμενες θεματικές περιβαλλοντικές στρατηγικές.
Τροπολογία 63 Παράρτημα, σημείο 3.5, δεύτερο εδάφιο
Στο επίπεδο της ΕΕ και των κρατών μελών διατίθενται αρκετά μέσα για την βελτίωση της διακυβέρνησης και της άσκησης πολιτικής. Μπορεί να γίνει χρήση τεχνικής βοήθειας για την δημιουργία ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων για την αγροτική ανάπτυξη, ως βάθρου για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με όλες τις πλευρές του σχεδιασμού, της διαχείρισης και της εφαρμογής της πολιτικής. Απαιτείται να εξετασθεί κατά την προετοιμασία των εθνικών στρατηγικών και να εφαρμοστεί στην πράξη κατά τα μεταγενέστερα στάδια της υλοποίησης, η πληροφόρηση και η προβολή για να εξασφαλισθεί η έγκαιρη συμμετοχή των διαφόρων φορέων.
Στο επίπεδο της ΕΕ και των κρατών μελών διατίθενται αρκετά μέσα για την βελτίωση της διακυβέρνησης και της άσκησης πολιτικής. Πρέπει να γίνει χρήση τεχνικής βοήθειας για την δημιουργία ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων για την αγροτική ανάπτυξη, ως βάθρου για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με όλες τις πλευρές του σχεδιασμού, της διαχείρισης και της εφαρμογής της πολιτικής. Οι εμπειρίες του παρατηρητηρίου του Leader και των εθνικών δικτύων κατά την ενίσχυση τοπικών εταιρικών σχέσεων και κατά την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την σύσταση και ενίσχυση των δικτύων. Απαιτείται να εξετασθεί κατά την προετοιμασία των εθνικών στρατηγικών και να εφαρμοστεί στην πράξη κατά τα μεταγενέστερα στάδια της υλοποίησης, η πληροφόρηση και η προβολή για να εξασφαλισθεί η έγκαιρη συμμετοχή των διαφόρων φορέων. Εν προκειμένω πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα χρονικά διαστήματα για τη συμμετοχή των φορέων πρέπει να υπολογίζονται επαρκώς και να επιδιώκεται συνέχεια της συμμετοχής.
Τροπολογία 64 Παράρτημα, σημείο 3.6, Κατευθυντήρια γραμμή
Απαιτείται να ενθαρρυνθεί η συνέργια μεταξύ των διαρθρωτικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης και αγροτικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν την συμπληρωματικότητα και την συνοχή μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΠΑ, το ταμείο συνοχής, το ΕΚΤ, το ΕΤΑ και το ΕΓΤΑΑ για δεδομένη περιοχή και για δεδομένο τομέα δραστηριότητας. Οι κύριες κατευθυντήριες αρχές όσον αφορά την διαχωριστική γραμμή και τους μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα διάφορα ταμεία, πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο των εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς / εθνικών στρατηγικών σχεδίων.
Απαιτείται να ενθαρρυνθεί η συνέργια μεταξύ των διαρθρωτικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης και αγροτικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν την συμπληρωματικότητα και την συνοχή μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο, το πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, το LIFE+, το ΕΤΠΑ, το ταμείο συνοχής, το ΕΚΤ, το ΕΤΑ και το ΕΓΤΑΑ για δεδομένη περιοχή και για δεδομένο τομέα δραστηριότητας. Οι κύριες κατευθυντήριες αρχές όσον αφορά την διαχωριστική γραμμή και τους μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα διάφορα ταμεία, πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο των περιφερειακών ή εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς ή στο επίπεδο περιφερειακών ή εθνικών στρατηγικών σχεδίων, όπως αρμόζει περισσότερο στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Τροπολογία 65 Παράρτημα, σημείο 3.6, εδάφιο 1α (νέο)
Είναι δυνατόν να γίνει επίκληση διαφόρων κριτηρίων καθορισμού όπως το μέγεθος των σχεδίων, η εδαφική επίπτωση (περιφερειακή ή τοπική), η μορφή επένδυσης, ο τύπος των δικαιούχων κλπ.
Τροπολογία 66 Παράρτημα, σημείο 3.6, δεύτερο εδάφιο
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, η στήριξη στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να εστιαστεί στους γεωργούς και τους οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών μπορεί να χορηγείται στήριξη που εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Οι δράσεις στους εν λόγω τομείς πρέπει να υλοποιηθούν με πλήρη συμμόρφωση προς τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση όπως καθορίζονται στις "Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση" και να συνάδουν με τις δράσεις που αναλαμβάνονται βάσει των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας. Το πρόγραμμα εργασίας "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010" αποβλέπει στην επίτευξη του μέρους των στόχων της Λισσαβόνας που αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Στην καρδιά του προγράμματος υπάρχει η δια βίου εκπαίδευση, η οποία ισχύει για όλα τα επίπεδα και τύπους εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της γεωργίας, της δασοκομίας και των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, η στήριξη στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να εστιαστεί στους γεωργούς και τις οικογένειές τους και τους οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Επίσης θα συντονίζεται με την υποστήριξη που παρέχουν τα άλλα διαρθρωτικά μέσα. Στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών μπορεί να χορηγείται στήριξη που εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Οι δράσεις στους εν λόγω τομείς πρέπει να υλοποιηθούν με πλήρη συμμόρφωση προς τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση όπως καθορίζονται στις "Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση" και να συνάδουν με τις δράσεις που αναλαμβάνονται βάσει των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας. Το πρόγραμμα εργασίας "Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010" αποβλέπει στην επίτευξη του μέρους των στόχων της Λισσαβόνας που αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Στην καρδιά του προγράμματος υπάρχει η δια βίου εκπαίδευση, η οποία ισχύει για όλα τα επίπεδα και τύπους εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της γεωργίας, της δασοκομίας και των γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής.
Τροπολογία 67 Παράρτημα, σημείο 4, δεύτερο εδάφιο
Το πλαίσιο θα προβλέπει περιορισμένο σύνολο κοινών δεικτών και κοινή μεθοδολογία. Θα συμπληρώνεται με ειδικούς δείκτες ανά πρόγραμμα που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά κάθε πεδίου του προγράμματος.
Το πλαίσιο θα προβλέπει περιορισμένο σύνολο κοινών δεικτών, ιδίως εδαφικών, όπως ζήτησε το Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 28ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με το ρόλο της εδαφικής συνοχής στην περιφερειακή ανάπτυξη1 καθώς και κοινή μεθοδολογία. Θα συμπληρώνεται με ειδικούς δείκτες ανά πρόγραμμα που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά κάθε πεδίου του προγράμματος.
___________________ 1 Κείμενα που εγκρίθηκαν, P6_TA(2005)0358.