Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2007–2019 (KOM(2005)0209 – C6-0157/2005 – 2005/0102(COD))
(Yhteispäätösmenettely: ensimmäinen käsittely)
Euroopan parlamentti, joka
– ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2005)0209)(1),
– ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan ja 151 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C6-0157/2005),
– ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,
– ottaa huomioon kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan mietinnön (A6-0061/2006),
1. hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;
2. pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä tähän ehdotukseen huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;
3. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.
Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 5. huhtikuuta 2006, Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o .../2006/EY tekemiseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2007–2019
(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1419/1999/EY(3) säädettiin Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2005–2019.
(2) Euroopan kulttuurikaupunki -tapahtumista vuoteen 2004 mennessä saaduista tuloksista on tehty tutkimus, jonka mukaan tapahtumalla on myönteinen vaikutus, kun tarkastellaan tapahtuman saamaa huomiota tiedotusvälineissä, kulttuurin ja matkailun kehittymistä sekä sitä, että kaupunkien asukkaat ovat havainneet, kuinka tärkeää valinnan kohdistuminen heidän kaupunkiinsa oli; toimintaa on kuitenkin edelleen kehitettävä etenkin koskien sen pitkän aikavälin vaikutusta asianomaisen kaupungin tai alueen kulttuuripoliittiseen kehitykseen.
(3)Antamalla kaupunkien ottaa mukaan niitä ympäröivä alue, saaret mukaan lukien, voidaan tavoittaa entistä laajempi yleisö ja tehostaa tapahtuman vaikutusta.
(4) Tapahtumien sidosryhmät ovat korostaneet ongelmia, jotka liittyvät päätöksessä N:o 1419/1999/EY säädettyyn valintamenettelyyn, ja suositelleet ehdotusten seurantaa, erityisesti niiden eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi, kilpailun edistämistä ja valintalautakunnan aseman määrittelemistä uudelleen.
(5) Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman merkitys ja vaikutukset edellyttävät yhdistetyn valintamenettelyn luomista, jolloin sekä kansallinen että Euroopan taso voi osallistua valintaan, sekä tehokkaan seurannan ja kuulemisen käyttöönottoa kansallisen ulottuvuuden sisällyttämiseksi mukaan sekä eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi.
(6) Tapahtuman valmisteluvaihe on ratkaisevan tärkeä toiminnalle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
(7)Toiminnan Euroopan tasoisen lisäarvon takaamiseksi tarvitaan nimeämisen jälkeinen seurantavaihe, jonka aikana toisaalta seurataan kulttuuriohjelmalle määriteltyjen perusteiden täyttymistä ja toisaalta annetaan asiantuntevaa ohjausta ja apua.
(8)Olisi muodostettava kuudesta kansallisen tason ja seitsemästä Euroopan unionin tason asiantuntijasta koostuva lautakunta; 13 asiantuntijasta koostuva lautakunta kokonaisuudessaan ("valintalautakunta") valvoo valintavaihetta kaupungin nimeämiseen asti; ainoastaan lautakunnan seitsemän unionin tason asiantuntijaa (joista tulee "seuranta- ja ohjauslautakunta") valvovat seurantaprosessia ja ohjaavat pääkaupunkeja seurantavaiheen aikana tapahtuman alkuun saakka.
(9)Sekä hakijakaupunkien että jo nimettyjen kaupunkien tukemiseksi ja avustamiseksi on perustettava komission jatkuvasti ylläpitämä ja säännöllisesti päivittämä Internet-sivusto aiheesta "Euroopan kulttuuripääkaupungit" (haku, valinta, toteuttaminen ja linkit).
(10)On tärkeää edistää hyvien käytäntöjen levittämistä, etenkin toiminnan Euroopan tasoisen lisäarvon takaamiseksi. Siksi Euroopan entisten virallisten kulttuuripääkaupunkien verkostoja olisi kannustettava toimimaan rakentavasti kokemustensa sekä parhaiden käytäntöjen jakamiseksi tulevien Euroopan kulttuuripääkaupunkien kanssa erityisesti valmisteluvaiheessa tapahtuvan vaihdon avulla.
(11) On tärkeää tunnustaa ohjelmat, jotka ovat laadukkaita toiminnalle asetettujen tavoitteiden ja perusteiden sekä erityisesti Euroopan tasoisen lisäarvon kannalta, ja myöntää niille tunnustukseksi rahapalkinto.
(12)Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman kestävän vaikutuksen takaamiseksi aloitteista ja niiden kautta muodostetuista rakenteista ja voimavaroista olisi muodostettava perusta asianomaisten kaupunkien kestävälle kulttuurialan kehitysstrategialle.
(13)Euroopan kulttuurikuukauden(4) tai vastaavan aloitteen toteuttamista olisi pohdittava, jotta kolmansien maiden olisi mahdollista päästä osallisiksi eurooppalaisista kulttuurialoitteista.
(14) Tässä päätöksessä säädetty nimeämisprosessi edellyttää kuuden vuoden täytäntöönpanokautta; tällaista kautta ei voida taata vuosina 2011 ja 2012, sillä tämä päätös tulee voimaan vuonna 2007. Mainittujen vuosien osalta käytetään nimeämisprosessia, josta on säädetty päätöksessä N:o 1419/1999/EY.
(15) Selkeyden vuoksi on syytä kumota ja korvata päätös N:o 1419/1999/EY tällä päätöksellä,
OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:
1 artikla
Tarkoitus
Perustetaan yhteisön toiminta "Euroopan kulttuuripääkaupunki", jotta voidaan tuoda esiin Euroopan eri kulttuurien rikkautta ja monimuotoisuutta sekä niiden yhteisiä piirteitä ja samalla edistää Euroopan kansalaisten tutustumista toisiinsa.
2 artikla
Toimintaan osallistuminen
1. Jäsenvaltioiden ja Euroopan unioniin joulukuun 31 päivän 2006 jälkeen liittyvien maiden kaupungeilla on vuorollaan oikeus tulla nimetyksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yhden vuoden ajaksi liitteen mukaisessa järjestyksessä.
2. Nimeäminen koskee kerrallaan yhtä kaupunkia kussakin niistä jäsenvaltioista, jotka mainitaan liitteessä olevassa luettelossa.
Luettelossa esitettyä aikajärjestystä voidaan muuttaa kyseisten jäsenvaltioiden välisellä sopimuksella.
3 artikla
Hakemukset
1. Jokaiseen ehdotukseen on sisällyttävä kulttuuriohjelma, jolla on eurooppalainen ulottuvuus ja joka perustuu pääasiallisesti kulttuuriyhteistyöhön perustamissopimuksen 151 artiklassa määrättyjen tavoitteiden ja toimien mukaisesti.
2. Tapahtuman kulttuuriohjelma on suunniteltava nimenomaan Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman vuotta varten ja siten, että siinä korostuu Euroopan tasoinen lisäarvo 4 artiklassa säädettyjen perusteiden mukaisesti.
3.Ohjelman on oltava yhdenmukainen asianomaisen jäsenvaltion kansallisen kulttuuristrategian ja -politiikan kanssa tai alueellisten kulttuuristrategioiden kanssa, mikäli näitä sovelletaan jäsenvaltioiden institutionaalisten puitteiden vuoksi, kuitenkin sillä ehdolla, ettei kyseisen strategian tai politiikan tavoitteena ole rajoittaa tämän päätöksen perusteella kulttuuripääkaupungiksi ehdolle hyväksyttävien kaupunkien määrää.
4. Ohjelman kesto on yksi vuosi. Nimetyt kaupungit voivat asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa valita lyhyemmän ohjelmakauden.
Samalle vuodelle nimettyjen kaupunkien ohjelmien välille on luotava yhteys.
Kaupungit voivat sisällyttää ohjelmiinsa niitä ympäröiviä alueita.
4 artikla
Hakuperusteet
Kulttuuriohjelman on vastattava seuraavia perusteita, jotka jakautuvat kahteen luokkaan: "eurooppalainen ulottuvuus" ja "kaupunki ja kansalaiset".
"Eurooppalaisen ulottuvuuden" osalta ohjelman on
a)
tuettava yhteistyötä asianomaisen jäsenvaltion ja muiden jäsenvaltioiden kulttuurialan toimijoiden, taiteilijoiden ja kaupunkien kanssa millä tahansa kulttuurin alalla
b)
korostettava Euroopan kulttuurin rikasta monimuotoisuutta
c)
tuotava esiin Euroopan kulttuureiden yhteisiä piirteitä.
"Kaupunki ja kansalaiset" -perusteen osalta ohjelman on
a)
edistettävä kaupungissa ja sen ympäristössä elävien kansalaisten osallistumista ja herätettävä heidän sekä muiden maiden kansalaisten mielenkiinto
b)
oltava kestävä ja kiinteä osa kaupungin pitkäaikaista kulttuurista ja sosiaalista kehitystä.
5 artikla
Hakumenettely
1. Kyseisten jäsenvaltioiden on julkaistava hakemuspyyntö viimeistään kuusi vuotta ennen tapahtuman suunniteltua alkua.
Nämä hakemuspyynnöt suunnataan kulttuuripääkaupungiksi haluaville ehdokaskaupungeille, ja niissä on mainittava 4 artiklassaesitetyt perusteet sekä komission Internet-sivustolla annetut ohjeet.
Määräaika ehdotuksen jättämiselle on asetettava siten, että se on viimeistään kymmenen kuukautta tällaisen hakemuspyynnön julkaisemisen jälkeen.
Näihin pyyntöihin saaduissa ehdotuksissa on hahmoteltava ne ohjelmat, jotka ehdokaskaupunkien on tarkoitus toteuttaa kyseisenä vuonna.
2. Kyseisen jäsenvaltion on toimitettava ehdotukset komissiolle tiedoksi.
6 artikla
Valintalautakunta
1. Ehdokaskaupunkien ehdotuksien arvioimiseksi on perustettava valintalautakunta, joka suosittelee yhtä kaupunkia kunkin kyseisen jäsenvaltion nimettäväksi.
2. Valintalautakunnassa on 13 jäsentä. Euroopan unionin toimielimet nimeävät näistä seitsemän: kaksi jäsentä Euroopan parlamentista, kaksi neuvostosta, kaksi komissiosta ja yksi alueiden komiteasta. Asianomainen jäsenvaltio nimeää loput kuusi jäsentä komissiota kuullen. Sen jälkeen jäsenvaltio asettaa virallisesti valintalautakunnan. Lautakunta valitsee puheenjohtajakseen jonkun niistä jäsenistä, jotka Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea ovat nimenneet.
3.Näiden valintalautakunnan jäsenten on oltava riippumattomia asiantuntijoita, joihin ei liity hakemuksen esittäneitä kaupunkeja koskevia eturistiriitoja ja joilla on merkittävää kokemusta ja asiantuntemusta kulttuurialalta, kaupunkien kulttuuritarjonnan kehittämisestä tai Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman järjestämisestä.
Euroopan unionin toimielinten nimeämät seitsemän jäsentä valitaan tehtäväänsä kolmeksi vuodeksi. Poikkeuksena on tämän päätöksen ensimmäinen voimassaolovuosi, jonka aikana komissio nimeää kaksi asiantuntijaa vuodeksi, Euroopan parlamentti kaksi asiantuntijaa kahdeksi vuodeksi, neuvosto kaksi asiantuntijaa kolmeksi vuodeksi ja alueiden komitea yhden asiantuntijan kolmeksi vuodeksi.
7 artikla
Esivalinta
1. Kunkin kyseisistä jäsenvaltioista on kutsuttava koolle 6 artiklan säännösten mukainen valintalautakunta viimeistään viisi vuotta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista.
2. Kunkin valintalautakunnan on 4 artiklassa säädettyjen perusteiden mukaisesti arvioitava niiden kaupunkien ehdotukset, jotka ovat jättäneet hakemukseen kuhunkin hakemuspyyntöön.
Lautakunnan on päästävä sopimukseen esivalinnan läpäisseiden ja lisätarkasteluun pääsevien ehdokkaiden luettelosta, ja sen on annettava raportti ehdokaskaupunkien ehdotuksista sekä suosituksia esivalinnan läpäisseille ehdokkaille.
Sen on toimitettava raporttinsa toimivaltaiselle jäsenvaltiolle ja komissiolle. Kukin asianomaisista jäsenvaltioista hyväksyy virallisesti valintalautakunnan raportteihin perustuvan esivalintaluettelon.
8 artikla
Lopullinen valinta
1. Esivalinnan läpäisseiden kaupunkien on täydennettävä ehdotuksiaan ja toimitettava täydennetty tarjouksensa kyseisille jäsenvaltioille, jotka toimittavat sen edelleen komissiolle.
2. Kunkin kyseisistä jäsenvaltioista on lopullista valintaa varten kutsuttava koolle asianmukainen valintalautakunta yhdeksän kuukauden kuluttua esivalintakokouksesta.
Lautakunnan on arvioitava esivalinnan läpäisseiden kaupunkien täydennettyjä ohjelmia tämä toiminnan perusteiden sekä esivalintakokouksen aikana annettujen lautakunnan suositusten mukaisesti.
Sen on annettava raportti esivalinnan läpäisseiden ehdokkaiden ohjelmista ja suositus yhden kaupungin nimeämisestä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Raporttiin on sisällytettävä myös valitulle kaupungille suunnattuja suosituksia kyseiseen vuoteen mennessä edellytettävästä edistymisestä ja kehityksestä, jos neuvosto valitsee kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Raportti on toimitettava kyseiselle jäsenvaltioille ja komissiolle. Se on julkaistava komission Internet-sivustolla.
9 artikla
Nimeäminen
1. Kunkin kyseisistä jäsenvaltioista on nimettävä yksi kaupunki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja ilmoitettava se Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja alueiden komitealle viimeistään neljä vuotta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista.
Nimeämiseen on liitettävä päätöksen perustelu, joka pohjautuu valintalautakunnan raportteihin.
Nimeämisessä on otettava huomioon valintalautakunnan antamat suositukset.
2. Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnonkolmen kuukauden kuluessa siitä, kun kyseisten jäsenvaltioiden nimeämistä kaupungeista on saatu tieto.
Neuvosto nimeää Euroopan parlamentin lausunnon ja valintalautakunnan kertomuksiin pohjautuvien perustelujen pohjalta annetusta komission suosituksesta asianomaisen kaupungin virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi siksi vuodeksi, joksi sitä on ehdotettu.
10 artikla
Seuranta- ja ohjauslautakunta
1.Perustetaan seuranta- ja ohjauslautakunta seuraamaan toiminnan tavoitteiden ja perusteiden toteuttamista ja tarjoamaan pääkaupungeille tukea ja ohjausta siitä lähtien, kun ne on nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi, siihen saakka, kunnes tapahtuma alkaa.
2.Lautakunta koostuu seitsemästä asiantuntijasta, jotka Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea nimeävät 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Lisäksi asianomainen jäsenvaltio voi nimetä lautakuntaan tarkkailijan.
3.Asianomaiset kaupungit toimittavat komissiolle edistymisraportit kolme kuukautta ennen lautakunnan kokouksia.
4.Komissio kutsuu koolle lautakunnan ja asianomaisen kaupungin edustajat. Lautakunta kutsutaan koolle kahdesti neuvomaan tapahtuman valmistelussa ja arvioimaan valmisteluja auttaakseen kaupunkeja kehittämään laadukkaita ohjelmia, joissa on vahva eurooppalainen ulottuvuus. Lautakunnan ensimmäinen kokous pidetään vähintään kaksi vuotta ennen tapahtumaa; toinen kokous pidetään vähintään kahdeksan kuukautta ennen tapahtumaa.
5.Kunkin kokouksen jälkeen lautakunta antaa tapahtuman valmistelujen tilaa ja mahdollisesti vaadittavia toimenpiteitä koskevan raportin. Raporteissa kiinnitetään erityistä huomiota tapahtuman Euroopan tasoiseen lisäarvoon 4 artiklassa määriteltyjen perusteiden ja valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan raporteissaan antamien suositusten mukaisesti.
6.Raportit toimitetaan komissiolle ja kyseisille kaupungeille ja jäsenvaltioille. Ne julkaistaan myös komission Internet-sivustolla.
11 artikla
Palkinto
Seuranta- ja ohjauslautakunnan raportin perusteella, jonka tämä laatii kahdeksan kuukautta ennen tapahtumaa pidettävän toisen kokouksensa jälkeen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti, komissio myöntää nimetyille kaupungeille Melina Mercourin nimeä kantavan palkinnon, mikäli ne täyttävät 4 artiklassa määritellyt perusteet ja ovat panneet täytäntöön valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan suositukset. Kyseessä on rahapalkinto, ja se myönnetään täysimääräisenä viimeistään kolme kuukautta ennen asianomaisen vuoden alkua.
12 artikla
Arviointi
Vuosittain komissio varmistaa edellisen vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman tulosten ulkoisen ja riippumattoman arvioinnin tässä päätöksessä säädettyjen toiminnan tavoitteiden ja perusteiden mukaisesti.
Komission on toimitettava tätä arviointia koskeva raportti Euroopan parlamentille, neuvostolle ja alueiden komitealle Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa seuraavan vuoden loppuun mennessä.
13 artikla
Kumoaminen
Kumotaan päätös N:o 1419/1999/EY. Päätöstä sovelletaan kuitenkin edelleen kaupunkeihin, jotka on nimetty vuosien 2007, 2008 ja 2009 kulttuuripääkaupungeiksi.
14 artikla
Siirtymäsäännökset
1. Tämän päätöksen 10 artiklassa säädetty seurantaprosessi koskee kaupunkeja, jotka on päätöksen N:o 1419/1999/EY mukaisesti nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuodeksi 2010. Komissio myöntää nimetyille kaupungeille palkinnon tämän päätöksen 11 artiklan mukaisesti.
2. Poikkeuksena siihen, mitä 3–9 artiklassa säädetään, vuosiksi 2011 ja 2012 nimettäviä Euroopan kulttuuripääkaupunkeja koskee seuraava päätöksentekomenettely:
1) Jäsenvaltioiden kaupungit nimetään vuorollaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi liitteessä olevan luettelon mukaisesti.
2) Kunkin jäsenvaltion on vuorollaan toimitettava yhden tai useamman kaupungin nimeämistä koskevat tiedot Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja alueiden komitealle.
3) Tällaista nimeämistä on esitettävä viimeistään neljä vuotta ennen kyseisen tapahtuman suunniteltua alkamista, ja siihen voidaan liittää kyseisen jäsenvaltion antama suositus.
4) Komissio kokoaa vuosittain valintalautakunnan, jonka tehtävänä on laatia raportti tehdystä yhdestä tai useammasta nimeämisehdotuksesta tämän toiminnan tavoitteet ja erityispiirteet huomioon ottaen.
5) Valintalautakunta koostuu seitsemästä johtavasta riippumattomasta henkilöstä, jotka ovat kulttuurialan asiantuntijoita, ja joista Euroopan parlamentti nimeää kaksi, neuvosto kaksi, komissio kaksi ja alueiden komitea yhden.
6) Valintalautakunta toimittaa raporttinsa komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
7) Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnon yhdestä tai useammasta tehdystä ehdotuksesta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun raportti on saatu.
8) Neuvosto nimeää Euroopan parlamentin lausunnon ja valintalautakunnan raportin perusteella annetusta komission suosituksesta asianomaisen kaupungin virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi siksi vuodeksi, joksi sitä on ehdotettu.
3.Poiketen siitä, mitä 4 artiklassa säädetään, päätöksen N:o 1419/1999/EY 3 artiklan ja liitteen II mukaisia perusteita sovelletaan vuosien 2010, 2011 ja 2012 kulttuuripääkaupunkeihin, ellei asianomainen kaupunki päätä perustaa ohjelmaansa 4 artiklan mukaisiin perusteisiin.
15 artikla
Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä siitä, kun se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007 lukuun ottamatta 5 artiklaa, jota sovelletaan tämän päätöksen voimaantulopäivästä.
Tehty …
Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta
Puhemies Puheenjohtaja
LIITE
Euroopan kulttuuripääkaupungin ehdottamisjärjestys(5)
Neuvostossa 18 päivänä toukokuuta 1990 kokoontuneiden kulttuuriministerien päätelmät Euroopan kulttuuripääkaupungin nimeämisehdoista ja Euroopan kulttuurikuukaudesta (EYVL C 162, 3.7.1990, s. 1).