Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om att inrätta en gemenskapsåtgärd för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad för åren 2007 till 2019 (KOM(2005)0209 – C6-0157/2005 – 2005/0102(COD))
(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2005)0209)(1),
– med beaktande av artikel 251.2 och artikel 151 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6-0157/2005),
– med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för kultur och utbildning (A6-0061/2006).
1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.
3. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.
Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen den 5 april 2006 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr .../2006/EG om att inrätta en gemenskapsåtgärd för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad för åren 2007 till 2019
i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget(2), och
av följande skäl:
(1) Genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1419/1999/EG(3) inrättades en gemenskapsåtgärd för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019.
(2) En undersökning av de resultat de europeiska kulturstäderna har uppnått fram till 2004 visade att evenemanget har haft en positiv effekt när det gäller uppmärksamhet i media, utveckling av kultur och turism och invånarnas insikt om betydelsen av att deras stad har blivit vald. Evenemanget behöver dock fortfarande förbättras, framför allt i fråga om dess långsiktiga inverkan på den kulturella utvecklingen i den stad och region som berörs av det.
(3)Genom att ge städerna möjlighet att låta den omgivande regionen medverka, inbegripet öar, kan man nå ut till en bredare allmänhet och ge evenemanget bättre slagkraft.
(4) De som är involverade i evenemanget betonade problem i urvalsförfarandet som fastställdes i beslut nr 1419/1999/EG och rekommenderade att förslagen bör övervakas, i synnerhet för att öka deras europeiska dimension, att konkurrensen bör förbättras och att juryns roll bör omdefinieras.
(5) Med tanke på betydelsen och effekten av evenemanget Europeisk kulturhuvudstad är det nödvändigt att utarbeta ett blandat urvalsförfarande som involverar aktörer på såväl nationell nivå som EU-nivå samt att inrätta ett betydande element av övervakning och rådgivning, för att få med ett nationellt inslag och stärka den europeiska dimensionen.
(6) Förberedelseperioden är av avgörande betydelse för evenemangets framgång i överensstämmelse med åtgärdens mål.
(7) Efter det att en kulturhuvudstad utnämnts behövs en övervakningsfas för att säkra åtgärdens europeiska mervärde. Under denna fas bör det för det första tillses att de kriterier som fastställts för kulturprogrammet uppfylls och för det andra tillhandahållas rådgivning och stöd från experthåll.
(8)Det bör inrättas en jury av sex nationella och sju europeiska experter. Hela juryn med 13 experter ("urvalsjuryn") kommer att överse urvalsfasen fram till dess att staden utsetts. Endast de sju europeiska experterna i juryn (vilka bildar "nämnden för övervakning och rådgivning") kommer att överse övervakningsförfarandet och vägleda huvudstäderna under övervakningsfasen fram till dess att evenemanget går av stapeln.
(9)För att hjälpa och stödja både kandidatstäder och städer som utsetts till kulturhuvudstad bör det inrättas en webbplats som fortlöpande underhålls och regelbundet uppdateras av kommissionen. Den skall handla om "Europas kulturhuvudstäder" (ansökning, urval, genomförande och länkar).
(10)Spridning av exempel på god praxis måste uppmuntras, framför allt för att trygga åtgärdens europeiska mervärde. Därför bör nätverk av före detta officiella europeiska kulturhuvudstäder uppmuntras att spela en konstruktiv roll genom att dela med sig av sina erfarenheter och exempel på bästa praxis till framtida europeiska kulturhuvudstäder, framför allt i form av utbyten under förberedelseperioden.
(11) Det är viktigt att belöna program av hög kvalitet med hänsyn till åtgärdens mål och kriterier och i synnerhet det europeiska mervärdet genom att dela ut ett pris i form av penningmedel.
(12)För att säkerställa att evenemanget "Europeisk kulturhuvudstad" får verkan på lång sikt är det önskvärt att initiativet, samt de strukturer och kapaciteter som det givit upphov till, tas som grund för en strategi till förmån för en varaktig kulturell utveckling av de städer som berörs.
(13)För att ge tredjeländer möjlighet att medverka i europeiska kulturinitiativ bör möjligheten att införa en "europeisk kulturmånad"(4) eller ett jämförbart initiativ undersökas.
(14) För att genomföra det urvalsförfarande som fastställs i detta beslut krävs en period på sex år. Eftersom detta beslut träder i kraft 2007 kan denna period inte garanteras för åren 2011 och 2012. För dessa år tillämpas ett urvalsförfarande som fastställs i beslut nr 1419/1999/EG.
(15) För tydlighetens skull bör beslut nr 1419/1999/EG upphävas och ersättas med det här beslutet.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Syfte
En gemenskapsåtgärd kallad Europeisk kulturhuvudstad inrättas härmed för att framhäva de europeiska kulturernas rikedom och mångfald och deras gemensamma drag samt bidra till att Europas medborgare får ökad kunskap om varandra.
Artikel 2
Deltagande i åtgärden
1. Städer i medlemsstaterna och i länder som ansluter sig till Europeiska unionen efter den 31 december 2006 kan utses till europeisk kulturhuvudstad under ett år enligt den turordning som anges i bilagan.
2. En stad i var och en av de medlemsstater som anges i förteckningen i bilagan.
Den turordning som föreskrivs i förteckningen kan ändras i samförstånd mellan berörda medlemsstater.
Artikel 3
Ansökningar
1. Varje ansökan skall innehålla ett kulturprogram med en europeisk dimension som i huvudsak bygger på kulturellt samarbete i enlighet med de mål och åtgärder som fastsälls i artikel 151 i fördraget.
2. Kulturprogrammet skall utformas särskilt för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad och understryka det europeiska mervärdet i enlighet med de kriterier som fastställs i artikel 4.
3.Programmet skall stämma överens med den berörda medlemsstatens eventuella kulturstrategi eller kulturpolitik eller, om medlemsstatens samhällsstruktur föranleder detta, med eventuella kulturstrategier på det regionala planet, förutsatt att strategier och politik av detta slag inte avser begränsa antalet städer som kan komma i fråga för att i enlighet med detta beslut utses till kulturhuvudstad.
4. Programmet skall pågå i ett år. I väl motiverade fall får dock de städer som utses välja en kortare period.
Programmen i de städer som utses under samma år skall ha ett visst samband.
Städerna kan välja att ta med de omgivande regionerna i sina program.
Artikel 4
Ansökningskriterier
Kulturprogrammet skall uppfylla nedanstående kriterier, som delats upp i två kategorier: "den europeiska dimensionen" och "städer och medborgare".
När det gäller "den europeiska dimensionen" skall programmet
a)
främja samarbete mellan aktörer på kulturområdet, artister och städer från andra medlemsstater inom alla kultursektorer,
b)
framhäva de europeiska kulturernas rikedom och mångfald,
c)
understryka de europeiska kulturernas gemensamma aspekter.
När det gäller "städer och medborgare" skall programmet
a)
främja deltagandet från och öka intresset hos de medborgare som bor i staden och i dess omgivning samt öka intresset hos medborgare i utlandet,
b)
vara bärkraftigt och ingå i en strategi för stadens långsiktiga kulturella och sociala utveckling.
Artikel 5
Inlämning av ansökningar
1. En inbjudan att lämna in ansökningar skall offentliggöras av de berörda medlemsstaterna senast sex år före evenemangets början.
Dessa inbjudningar att lämna in ansökningar som riktar sig till städer som kan ansöka om att få bli värdar för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad, skall innehålla de kriterier som anges i artikel 4 i detta beslut och i den vägledning som finns att tillgå på kommissionens webbplats.
Sista dag för att lämna in en ansökan skall vara senast tio månader efter det att inbjudan offentliggjorts.
De förslag som inkommer skall innehålla en översikt över de program som kandidatstäderna planerar genomföra under året i fråga.
2. Den berörda medlemsstaten skall underrätta kommissionen om de förslag som inkommit.
Artikel 6
Jury
1. En jury skall upprättas för att bedöma kandidatstädernas förslag och sedan utfärda en rekommendation till den berörda medlemsstaten om vilken stad som bör nomineras.
2. Juryn skall ha 13 medlemmar. Sju av dessa medlemmar skall nomineras av de europeiska institutionerna: två av Europaparlamentet, två av rådet, två av kommissionen och en av Regionkommittén. De övriga sex skall nomineras av den medlemsstat som berörs, i samråd med kommissionen. Medlemsstaten skall sedan formellt utse juryn. Juryn väljer sin ordförande bland de personer som utnämnts av Europaparlamentet, rådet, kommissionen och Regionkommittén.
3. Dessa jurymedlemmar skall vara oberoende experter utan intressekonflikter i förhållande till de städer som svarat på inbjudan att lämna in ansökningar, samt ha lång erfarenhet och stor expertis på kulturområdet, när det gäller kulturutveckling i städer eller i fråga om att organisera evenemanget Europeisk kulturhuvudstad.
De sju medlemmar som nomineras av de europeiska institutionerna skall utses för tre år. Undantagsvis skall under det första året som detta direktiv är i kraft kommissionen utse två experter för en period om ett år, Europaparlamentet två för en period om två år, rådet två för en period om tre år och Regionkommittén en för en period om tre år.
Artikel 7
Preliminärt urval
1. De berörda medlemsstaterna skall senast fem år före evenemangets början sammankalla den berörda jury som beskrivs i artikel 6.
2. Varje jury skall utifrån kriterierna i artikel 4 bedöma förslagen från de städer som lämnat in en ansökan.
Juryn skall utarbeta en lista över de bästa kandidaterna och en rapport om kandidatstädernas förslag, samt utfärda rekommendationer till de städer som förts upp på listan.
Rapporten skall läggas fram för den berörda medlemsstaten och för kommissionen.Varje berörd medlemsstat skall formellt godkänna listan på grundval av juryns rapporter.
Artikel 8
Slutligt urval
1. De städer som förts upp på listan över de bästa kandidaterna skall utarbeta ett slutgiltigt förslag och lämna över det slutliga anbudet till den berörda medlemsstaten som i sin tur skall vidarebefordra det till kommissionen.
2. Nio månader efter det preliminära urvalsmötet skall de deltagande medlemsstaterna sammankalla den berörda juryn för det slutliga urvalet.
Juryn skall utvärdera de ändrade programmen från de städer som förts upp på listan utifrån kriterierna för åtgärden och de rekommendationer som juryn utfärdade vid sitt preliminära urvalsmöte.
Juryn skall utarbeta en rapport om programmen från de städer som förts upp på listan och utfärda en rekommendation om vilken stad som bör utses till europeisk kulturhuvudstad.
Denna rapport skall också innehålla rekommendationer till den utvalda staden när det gäller förberedelserna och hur långt arbetet skall ha framskridit det angivna året, om staden i fråga skulle utses till europeisk kulturhuvudstad av rådet.
Rapporten skall läggas fram för den berörda medlemsstaten och för kommissionen. Den skall offentliggöras på kommissionens webbplats.
Artikel 9
Utnämning
1. Var och en av de berörda medlemsstaterna skall nominera en stad till europeisk kulturhuvudstad och underrätta Europaparlamentet, rådet, kommissionen och Regionkommittén om detta senast fyra år före evenemangets början.
Nomineringen skall åtföljas av en motivering som bygger på juryns rapporter.
Vid nomineringen skall hänsyn tas till juryns rekommendationer.
2. Europaparlamentet får senast tre månader efter det att det mottagit de berörda medlemsstaternas nomineringar tillställa kommissionen ett yttrande.
Rådet skall, på grundval av en rekommendation som kommissionen utfärdat mot bakgrund av Europaparlamentets yttrande och motiveringarna som baserats på juryns rapporter, officiellt utse städerna i fråga till europeiska kulturhuvudstäder för det år nomineringen gäller.
Artikel 10
Nämnd för övervakning och rådgivning
1.En nämnd för övervakning och rådgivning skall inrättas för att övervaka hur målen och kriterierna för åtgärden genomförs samt ge stöd och vägledning till kulturhuvudstäderna, från det att de utsetts till kulturhuvudstäder till dess att evenemanget "Europeisk kulturhuvudstad" inleds.
2.Nämnden skall bestå av de sju experter som nominerats av Europaparlamentet, rådet, kommissionen och Regionkommittén och som avses i artikel 6.2. Dessutom får den medlemsstat som berörs nominera en observatör i nämnden.
3.De berörda städerna skall tre månader före nämndens sammankomster lägga fram rapporter för kommissionen om de framsteg som gjorts.
4.Kommissionen skall sammankalla nämnden och företrädarna för den berörda staden. Nämnden skall sammankallas vid två tillfällen för att ge råd om och ta del av förberedelserna inför evenemanget för att hjälpa städerna att utveckla ett program av hög kvalitet med en stark europeisk dimension. Den första sammankomsten skall hållas senast två år före evenemanget och den andra senast åtta månader före evenemanget.
5.Efter varje sammankomst skall nämnden utfärda en rapport om läget i förberedelserna inför evenemanget och om vilka åtgärder som bör vidtas. I rapporterna skall särskild uppmärksamhet riktas på det europeiska mervärde som evenemanget för med sig, i enlighet med de kriterier som fastställts i artikel 4 och de rekommendationer som gjorts i rapporterna från juryn och nämnden för övervakning och rådgivning.
6.Rapporterna skall överlämnas till kommissionen och till de berörda städerna och medlemsstaterna. De skall också offentliggöras på kommissionens webbplats.
Artikel 11
Pris
På grundval av den rapport som framlagts av nämnden för övervakning och rådgivning efter sin andra sammankomst åtta månader före evenemanget, som avses i artikel 10.4 skall Europeiska kommissionen till de städer som utsetts utdela ett pris för att hedra Melina Mercouri, under förutsättning att de uppfyller de kriterier som fastställts i artikel 4 och har genomfört de rekommendationer som gjorts i rapporterna från juryn och nämnden för övervakning och rådgivning. Priset skall ges i form av penningmedel, vilka skall utbetalas till sitt fulla belopp senast tre månader före ingången av kulturhuvudstadsåret.
Artikel 12
Utvärdering
Varje år skall kommissionen garantera en extern och oberoende utvärdering av resultaten av föregående års kulturhuvudstadsevenemang, utifrån de mål och kriterier för åtgärden som fastställs i detta beslut.
Kommissionen skall före utgången av det år som följer året för evenemanget "Europeisk kulturhuvudstad" lägga fram en rapport om denna utvärdering för Europaparlamentet, rådet och Regionkommittén.
Artikel 13
Upphävande
Beslut nr 1419/1999/EG skall upphöra att gälla. Beslutet skall emellertid fortsätta att gälla för städer som utsetts till kulturhuvudstäder för 2007, 2008 och 2009.
Artikel 14
Övergångsbestämmelser
1. De städer som utsetts till europeiska kulturhuvudstäder för 2010 på grundval av beslut nr 1419/1999/EG skall övervakas enligt det förfarande som fastställs i artikel 10 i det här beslutet. Kommissionen skall dela ut pris till de utsedda städerna på grundval av artikel 11 i detta beslut.
2. Med avvikelse från artiklarna 3–9 skall de europeiska kulturhuvudstäderna för åren 2011 och 2012 utses på följande sätt:
1) Städer i medlemsstaterna skall utses till europeisk kulturhuvudstad enligt den turordning som anges i förteckningen i bilagan.
2) Varje medlemsstat skall i turordning nominera en eller flera städer och underrätta Europaparlamentet, rådet, kommissionen och Regionkommittén om detta.
3) Nomineringen eller nomineringarna skall anmälas senast fyra år före evenemangets början och kan åtföljas av en rekommendation från den berörda medlemsstaten.
4) Kommissionen skall varje år sammankalla en jury som skall utarbeta en rapport om nomineringen eller nomineringarna utifrån åtgärdens mål och särdrag.
5) Juryn skall bestå av sju ledande och oberoende personligheter som skall vara experter på kulturområdet; två skall utses av Europaparlamentet, två av rådet, två av kommissionen och en av Regionkommittén.
6) Juryn skall lägga fram sin rapport för kommissionen, Europaparlamentet och rådet.
7) Europaparlamentet får senast tre månader efter det att det mottagit rapporten tillställa kommissionen ett yttrande om nomineringen eller nomineringarna.
8) Rådet skall, på grundval av en rekommendation som kommissionen utfärdat mot bakgrund av Europaparlamentets yttrande och juryns rapport, officiellt utse staden i fråga till europeisk kulturhuvudstad för det år nomineringen gäller.
3.Med avvikelse från artikel 4 skall kriterierna i artikel 3 och bilaga II i beslut nr 1419/1999/EG tillämpas på kulturhuvudstäderna för 2010, 2011 och 2012, förutom då en kulturhuvudstad beslutar att ta kriterierna i artikel 4 som grundval för sitt program.
Artikel 15
Ikraftträdande
Detta beslut skall träda i kraft den tjugonde dagen efter att det offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och tillämpas från och med den 1 januari 2007, med undantag för artikel 5, som skall tillämpas från och med ikraftträdandedatumet.
Utfärdad i ... den ...
På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar
Ordförande Ordförande
BILAGA
Turordning när det gäller rätten att nominera en europeisk kulturhuvudstad(5)
Slutsatser från rådets (kultur) möte den 18 maj 1990 om de framtida villkoren för att en stad skall utses till "europeisk kulturhuvudstad" samt för en europeisk kulturmånad (EGT C 162, 3.7.1990, s. 1).