Europaparlamentets lagstiftningsresolution om parlamentsvalet i Ukraina
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om den politiska utvecklingen i Ukraina, särskilt sin resolution av den 13 januari 2005 om valresultatet i Ukraina(1),
– med beaktande av sin resolution av den 19 januari 2006 om den europeiska grannskapspolitiken(2),
–med beaktande av handlingsplanen EU-Ukraina och de ytterligare åtgärder som rådet beslutat om för att stödja ett demokratiskt och reformorienterat Ukraina,
– med beaktande av OSSE:s preliminära uttalande av den 27 mars 2006 om valet i Ukraina,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Ukraina har tydligt bekräftat att det önskar utgöra en del av Europa och att det är villigt att integreras med Europeiska unionen på grundval av EU:s grundläggande principer och kriterier.
B. Europaparlamentets internationella valobservatörsgrupp och Europarådets, OSSE:s och Natos parlamentariska församlingar samt OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter konstaterade att parlamentsvalet i Ukraina den 26 mars 2006 förlöpt under fria och rättvisa former och i enlighet med internationella normer för demokratiska val.
C. Medietäckningen under kampanjen var i allmänhet balanserad, vilket gjorde det möjligt för partierna att föra fram sitt budskap och för väljarna att fritt redogöra för hur de valt.
D. Det konstaterades att valet genomfördes på ett demokratiskt och öppet sätt utan praktiskt taget några incidenter förutom vissa personalresursproblem i vallokalerna och ett oväntat stort antal väljare vid en del vallokaler, vilket skapade en viss oordning på valdagen.
E. Europeiska unionen, dess medlemsstater och Ukraina har rört sig mot ett ännu närmare förhållande som grundas på ömsesidig respekt för grundläggande europeiska värden.
1. Europaparlamentet välkomnar att parlaments- och lokalvalen den 26 mars 2006 genomfördes på ett tillfredsställande sätt i full enlighet med internationella valstandarder och att Ukraina stadigt är på väg mot att bli en utvecklad demokrati och mot att inta sin rättmätiga plats i det europeiska samfundet av demokratiska nationer.
2. Europaparlamentet noterar de brister i valförfarandet som konstaterades av den internationella valobservatörsgruppen och uppmanar berörda ukrainska myndigheter att vidta erforderliga åtgärder och se till att sådana problem inte uppstår på nytt i samband med kommande val.
3. Europaparlamentet lyckönskar det ukrainska folket som, trots en del besvärligheter vid vallokalerna, manifesterat sitt engagemang för den demokratiska processen i landet.
4. Europaparlamentet uppmanar samtliga medlemmar av det nyligen valda ukrainska parlamentet (Verkhovna Rada) och den nya ukrainska regeringen att fullt ut arbeta för att den demokratiska processen blir oåterkallelig och att oförbehållsamt upprätthålla, och stärka, de politiska, sociala och ekonomiska reformerna.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att så snart och konkret som möjligt möta det ukrainska folkets ökade förhoppningar som allt mer riktas mot EU och att överväga att ytterligare stärka åtgärderna i handlingsplanen för den europeiska grannskapspolitiken som syftar till att stödja ytterligare demokratisk utveckling i Ukraina, särskilt när det gäller att öka respekten för rättsstaten och fortsätta och stärka de sociala och ekonomiska reformerna. Parlamentet uppmanar även medlemsstaterna att ta liknande initiativ och att på ett konkret sätt stödja projekt som bidrar till en fortsatt demokratisering och reformprocess i Ukraina.
6. Europaparlamentet uppmanar den nya regering som inrättats efter detta val att konsolidera Ukrainas anslutning till allmänna europeiska värden och mål genom att vidta ytterligare steg för att främja demokrati, mänskliga rättigheter, det civila samhället och rättsstaten, genom att fortsätta att genomföra marknadsreformer och genom att komma till rätta med den politiska uppdelningen i Ukraina.
7. Europaparlamentet uppmanar den nya ukrainska regeringen att även i framtiden vara en pålitlig partner för Europeiska unionen med särskild tyngdpunkt på att öka stabiliteten i regionen genom att i synnerhet finna en lösning på problemen i Transnistrien.
8. Europaparlamentet uppmanar alla grannländer att fullt ut respektera det ukrainska folkets demokratiska val och avstå ifrån att utöva några ekonomiska eller andra påtryckningar för att ändra landets demokratiskt beslutade fortsatta politiska, sociala och ekonomiska utveckling.
9. Europaparlamentet ser fram emot ett avtal om underlättad visering mellan EU och Ukraina där det slutliga målet är ett system utan visering, men uppmanar under tiden kommissionen att fullt ut respektera befintliga avtal för fria viseringar för upprepad inresa med sju medlemsstater, och välkomnar även andra åtgärder för att se till att Ukrainas europeiska perspektiv kan bli verklighet. Vidare uppmanar parlamentet till ytterligare åtgärder som för Ukraina mot ett fullständigt medlemskap i Världshandelsorganisationen.
10. Europaparlamentet konstaterar att det nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EG och Ukraina(3) går ut 2008 och uppmanar kommissionen att inleda förhandlingarna om ett associeringsavtal .
11. Europaparlamentet emotser ett ökat samarbete med det ukrainska parlamentet samt en fortlöpande övergångsprocess i Ukraina som för landet fram emot målet av ett allt intensivare samarbete med Europeiska unionen och åtar sig att bistå och stödja Ukraina i denna process.
12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Ukrainas regering och parlament samt till Europeiska rådets, OSSE:s och Natos parlamentariska församlingar.