Europaparlamentets resolution om Guantanamofångarnas situation
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av resolutionen av den 25 april 2005 från Europarådets parlamentariska församling om huruvida Förenta staternas internering av fångar på Guantanamo Bay är laglig,
– med beaktande av FN:s människorättskommissions (UNHCR) rapport av den 15 februari 2006 om Guantanamo, i vilken det begärs att Guantanamolägret skall stängas omedelbart och att de kvarvarande fångarna antingen skall ställas inför rätta eller släppas,
– med beaktande av de slutsatser och rekommendationer beträffande Förenta staterna som offentliggjordes av FN:s kommitté mot tortyr den 19 maj 2006,
– med beaktande av att USA:s försvarsministerium den 15 maj 2006 offentliggjorde en förteckning över 759 tidigare och nuvarande Guantanamofångar utan att ange om denna förteckning omfattade samtliga fångar,
– med beaktande av den amerikanska regeringens senaste siffror när det gäller antalet Guantanamofångar, där det framgår att omkring 275 fångar har frigetts men att det fortfarande finns 465 fångar, av vilka 133 har fått besked om att de skall friges,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Guantanamofångarnas rätt till en rättvis rättegång och i synnerhet sin resolution av den 7 februari 2002 om förhållandena för fångarna på Guantanamo Bay(1), sin rekommendation till rådet av den 10 mars 2004 om Guantanamofångarnas rätt till en rättvis rättegång(2) och sin resolution av den 16 februari 2006 om Guantanamo(3),
– med beaktande av sin resolution av den 18 maj 2006 om årsrapporten om de mänskliga rättigheterna i världen 2005 och EU:s politik på området(4),
– med beaktande av konventionen mot tortyr och annan grym omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (UNCAT), som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1984,
– med beaktande av EU:s riktlinjer om kampen mot tortyr och dödsstraffet samt riktlinjerna för människorättsdialogen med tredje land, vilka antogs 2001,
– med beaktande av det informella möte för EU:s utrikesministrar som hölls i Wien den 27-28 maj 2006,
– med beaktande av att bland annat Tysklands förbundskansler, Förenade kungarikets premiärminister och FN:s generalsekreterare har krävt att fånglägret i Guantanamo skall stängas,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter slås det fast att ingen får utsättas för godtyckligt fängslande och att frihetsberövande måste basera sig på grunder och förfaranden som fastställts i lag. Alla parter uppmanas att tillämpa konventionens bestämmelser.
B. Det har förekommit mycket oroväckande rapporter om övergrepp mot fångar i amerikanska fångläger, självmordsförsök bland fångar och fånguppror på Guantanamo Bay. Parlamentet konstaterar att Förenta staterna endast har gjort begränsade försök att utreda och, där det finns bevis, straffa inblandad personal.
C. Det förhållande att tre fångar den 10 juni 2006 begick självmord vid Guantanamo Bay har gett upphov till ytterligare internationell oro över interneringsförhållandena.
D. Några fångar har fått lov att ha privata samtal med oberoende advokater.
1. Europaparlamentet uppmanar på nytt Förenta staternas regering att stänga fånglägret på Guantanamo Bay och vidhåller att varje fånge bör behandlas i enlighet med internationell humanitär rätt och, vid anklagelser om brott, ofördröjligen få sitt fall prövat i en rättvis och offentlig rättegång av en behörig, oberoende och opartisk domstol eller en internationell domstol.
2. Europaparlamentet fördömer alla former av tortyr och misshandel och erinrar om att folkrätten måste respekteras.
3. Europaparlamentet uppmanar de amerikanska myndigheterna att anpassa sig efter UNCAT:s rekommendationer och genast upphöra med att använda "särskilda förhörsmetoder", bland annat de metoder som omfattar sexuell förnedring, "water boarding" (låtsasdränkning), "short shackling" (fjättring) och användning av hundar för att skrämma fångarna eftersom dessa metoder kan likställas med tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling.
4. Europaparlamentet uppmanar den amerikanska regeringen att ge relevanta FN-organ och internationella människorättsorganisationer obegränsad rätt att träffa Guantanamofångarna. Parlamentet konstaterar att Röda korsets internationella kommitté är den enda internationella organisation som officiellt har tillträde till fångarna.
5. Europaparlamentet konstaterar att den amerikanska militären har gjort betydande insatser för att se till att förhållandena för fångarna förbättras, särskilt när det gäller sjukvård, kost, religionsutövande och rekreation.
6. Europaparlamentet anser att förbättringarna av förhållandena på fånglägren inte löser det egentliga problemet, dvs. kränkningen av rättsstatsprincipen, folkrätten och människorättsnormerna.
7. Europaparlamentet beklagar att USA:s försvarsministerium uppenbarligen planerar att ta bort den passage i bestämmelserna om behandling av fångar som förbjuder förnedrande behandling, och att stryka den uttryckliga hänvisningen till Genèvekonventionerna och till UNCAT i den amerikanska militärens förhörshandbok.
8. Europaparlamentet konstaterar att Förenta staterna definierar kampen mot terrorn som ett "krig" men att man vägrar att erkänna fångarnas rättigheter inom ramen för Genèvekonventionen. Parlamentet anser att folkrätten måste tillämpas även om kampen mot terrorn är av speciell karaktär.
9. Europaparlamentet konstaterar att uppförandet av det nya sjätte lägerområdet, som skall öppnas i augusti 2006 och vara försett med toppmodern utrustning men inga fönster, knappast tyder på att lägret kommer att stängas i en nära framtid.
10. Europaparlamentet uppmanar de amerikanska myndigheterna att se till att alla anklagelser om tortyr och annan misshandel där amerikansk personal är inblandad så snart som möjligt skall bli föremål för en ingående och vederhäftig utredning och rättsprövning.
11. Europaparlamentet uppmanar den amerikanska regeringen att klargöra om det har funnits eller fortfarande finns minderåriga bland Guantanamofångarna, vilket skulle strida mot FN:s konvention om barnets rättigheter.
12. Europaparlamentet uppmanar de amerikanska myndigheterna att se till att frigivna fångar inte återsänds till någon stat där de riskerar att utsättas för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande behandling.
13. Europaparlamentet understryker att terrorismen av i dag, särskilt den globala terrorismen som riktar sig mot stater och deras invånare, utgör ett hot mot de grundläggande mänskliga rättigheter som ligger till grund för våra samhällen. Parlamentet upprepar sin åsikt att kampen mot terrorismen, som prioriteras av både EU och Förenta staterna, inte kan föras på bekostnad av vedertagna grundläggande, gemensamma värden såsom respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen.
14. Europaparlamentet anser att man genom att nonchalera folkrätten i samband med "kriget mot terrorn" kraftigt urholkar trovärdigheten och slagkraften i kampen mot terrorn.
15. Europaparlamentet uppmanar EU att inför toppmötet mellan EU och Förenta staterna enas om en gemensam strategi och anta en gemensam åtgärd där den amerikanska regeringen uppmanas att lägga ner fånglägret på Guantanamo Bay och tillämpa folkrätten i samband med behandlingen av fångarna.
16. Europaparlamentet föreslår, med anledning av rekommendationerna från den delegation med ledamöter av Europaparlamentet som nyligen besökte Guantanamo, att en ad hoc-delegation skickas till Guantanamo när parlamentet anser att detta är nödvändigt och lämpligt.
17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för GUSP, medlemsstaternas parlament, FN:s generalsekreterare, generalsekreteraren och ordföranden för Europarådets parlamentariska församling och till Förenta staternas president och kongress.