– med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Somalia,
– med beaktande av de tidigare uttalanden som gjorts av den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken vid Europeiska unionens råd, Javier Solana och kommissionsledamoten Louis Michel,
– med beaktande av den gemensamma avsiktsförklaring som undertecknades i Bryssel den 28 mars 2006 av Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed och Europeiska kommissionens ordförande Manuel Barroso, Somalias premiärminister On Ali Mohamed Ghedi och kommissionsledamot Louis Michel,
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Europaparlamentet ser med oro på situationen med ett utdraget inbördeskrig i Somalia och dess konsekvenser för fred och försoning i landet, och för säkerheten och stabiliteten i hela området på Afrikas horn.
B. De islamiska domstolarnas milis tog kontroll över stora delar av södra Somalia – inklusive huvudstaden Mogadishu – då de den 4 juni 2006 drev ut de klanledare som hade utövat kontroll över Mogadishu sedan 1991 då Muhammad Siyad Barres centralförvaltning störtades.
C. Somalia har tyvärr inte haft någon fungerande nationell regering på över 15 år och De islamiska domstolarnas förbund har börjat inrätta radikala islamiska domstolar i de områden som det kontrollerar, i syfte att få inflytande där. Spänningarna lever dock kvar och beror på lojalitet med olika klaner.
D. Förenta nationernas säkerhetsråd har krävt att en nationell säkerhetsplan antas som svar på Afrikanska unionens krav om att vapenembargot delvis skall hävas och begränsas till att stöda FN:s fredsstyrka.
E. Man befarar att De islamiska domstolarnas förbund inom sig rymmer grupper som anklagas för att stå i förbindelse med al-Qaida och internationell terrorism, vilket kan innebära ett hot, inte bara mot grannländerna utan även mot Europeiska unionen och resten av världen.
F. Arabförbundet tog den 22 juni 2006 i Khartoum initiativ till en dialog mellan de federala övergångsinstitutionerna och De islamiska domstolarnas förbund och tack vare den har den federala övergångsregeringen erkänt att De islamiska domstolarnas förbund är en realitet, och förbundet har i sin tur erkänt de federala övergångsinstitutionernas "laglighet" och därigenom har man kommit överens om att inte bekämpa varandra utan i stället fortsätta dialogen för fred och försoning.
G. Sammanträdet i Khartoum för en tid sedan mellan De islamiska domstolarnas förbund och amerikanska tjänstemän öppnar nya perspektiv för förtroendeskapande åtgärder mellan de olika parterna.
1. Europaparlamentet fördömer med skärpa de senaste stridigheterna i och kring Mogadishu samt händelserna i Jowhar och på andra håll i landet som lett till att otaliga civilpersoner i Somalia har mist livet och mordet på Martin Adler, en svensk frilansfotograf, under ett möte som ordnades till stöd för De islamiska domstolarnas förbund.
2. Europaparlamentet vädjar till alla berörda parter om att de skall avstå från handlingar som kan tänkas intensifiera de nuvarande spänningarna och i stället hålla fast vid den väg som dialogen utgör och utvidga det nödvändiga samarbetet till att omfatta den federala övergångsregeringen och parlamentet i deras egenskap av legitima centrala myndigheter i Somalia, styrda av det ramverk som den federala övergångsstadgan utgör.
3. Europaparlamentet framhåller att om det internationella samfundet anser att det enbart är övergångsinstitutionerna som skall betraktas som legitima, i väntan på förrättandet av fria och offentliga val i Somalia, så måste man förse dem med de resurser som behövs för att nödvändiga institutioner, till exempel en polisstyrka, skall kunna inrättas.
4. Europaparlamentet stöder de initiativ som Afrikanska unionen, Arabförbundet och den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten Igad har tagit – inklusive den kommuniké som utfärdades vid ett extra sammanträde som Igads ministerråd höll i Nairobi den 13 juni 2006 – och den centrala roll som dessa spelar i arbetet för att bistå freds- och försoningsprocessen i Somalia.
5. Europaparlamentet uppmanar de federala övergångsinstitutionerna och De islamiska domstolarnas förbund att till fullo axla sitt ansvar i förverkligandet av den dialog som inleddes i Khartoum.
6. Europaparlamentet uppmanar den nylanserade internationella kontaktgruppen för Somalia, bestående av Afrikanska unionen (AU), Förenta nationerna (FN), Europeiska unionen (EU), Förenta staterna (USA), Sverige, Norge, Italien, Tanzania och andra, att fokusera på frågor som rör styrelseform och institutionsuppbyggnad, humanitärt bistånd till hela folket i Somalia samt stärkandet av stabiliteten och säkerheten i regionen, och se dessa frågor som ett sätt att skapa bättre policysamordning mellan medlemmarna i det internationella samfundet.
7. Europaparlamentet uppmanar EU att genom samordnade insatser med AU och i nära samarbete med Igad och Arabförbundet tillhandahålla det politiska, ekonomiska och logistiska stöd som behövs för att underlätta fredsprocessen, inklusive den fredsstyrka från AU vars utplacering bekräftades vid AU:s senaste toppmöte i juli 2006.
8. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet, i synnerhet EU, att öka sitt tillhandahållande av humanitärt bistånd till internflyktingar och befolkningar i nöd.
9. Europaparlamentet uppmanar alla berörda parter att respektera internationell humanitär rätt, ge hjälporganisationer möjlighet at nå ut till befolkningar som lider nöd och garantera skyddet av humanitära hjälparbetare.
10. Europaparlamentet insisterar på strikt efterlevnad och övervakning av vapenembargot mot Somalia som FN införde 1992, som mött föga respekt, och framhåller att ett upphävande av embargot till vissa delar på intet sätt bör sammanlänkas med en eventuell FN-fredsstyrka.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, FN:s, AU:s och Igads generalsekreterare, ordföranden för den federala övergångsregeringen i Somalia ordföranden för De islamiska domstolarnas förbund samt Panafrikanska parlamentet.