Europaparlamentets resolution om yttrandefrihet på Internet
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare årliga resolutioner om de mänskliga rättigheterna i världen,
– med beaktande av sina resolutioner om mänskliga rättigheter och pressfriheten samt om världstoppmötet om informationssamhället i Tunisien i december 2005,
– med beaktande av artikel 19 i Förenta nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna,
– med beaktande av artikel 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna,
– med beaktande av EU:s riktlinjer för dialoger om mänskliga rättigheter (2001) och om människorättsaktivister (2004) och den första utvärderingen av dessa riktlinjer under det österrikiska ordförandeskapet,
– med beaktande av den principförklaring som antogs vid världstoppmötet om informationssamhället den 12 december 2003,
– med beaktande av den gemensamma förklaringen av den 21 december 2005 från FN:s särskilde rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, OSSE:s representant för mediefrihet och OAS" särskilde rapportör för yttrandefrihet,
– med beaktande av EU:s politik för mänskliga rättigheter och demokratisering i tredjeländer, som antogs av rådet i december 2005,
– med beaktande av det europeiska initiativet för demokrati och mänskliga rättigheter,
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I artikel 19 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna fastslås det att var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.
B. I ett uttalande från världstoppmötet i Tunis den 16–18 november 2005 fastslogs det att informationssamhället är av största betydelse för demokratin och respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, i synnerhet yttrande- och åsiktsfriheten samt friheten att ta emot och få åtkomst till information.
C. En stor del av kampen för yttrandefriheten sker i dag på Internet då detta medium har blivit uttrycksmedlet framför andra för politiska dissidenter, demokratiförkämpar, människorättsaktivister och oberoende journalister världen över.
D. Tillgång till Internet kan stärka demokratin och bidra till ett lands ekonomiska och sociala utveckling, och det är oförenligt med rätten till yttrandefrihet att begränsa denna tillgång.
E. Begränsningar bör endast förekomma då Internet används för illegal verksamhet, såsom anstiftan till hat, våld och rasism, totalitär propaganda samt barns tillgång till pornografi eller sexuellt utnyttjande av barn.
F. Enligt Reportrar utan gränser har totalitära regimer och regeringar arbetat för att ta fram ännu mer långtgående metoder för att kontrollera Internet, i första hand genom att använda alltmer sofistikerad filterteknik och övervakning av elektroniska kommunikationer och inrättandet av en cyberpolis.
G. Enligt människorättsorganisationer är ett stort antal cyberdissidenter fängslade, varav de flesta i Kina. Bland dessa återfinns Hao Wu, kinesisk bloggare och dokumentärfilmare, Yang Zili, kinesisk cyberdissident, Shi Tao, kinesisk journalist vid dagstidningen Dangdai Shangbao, Motjaba Saminejad, iransk bloggare, Mohammed Abbou, tunisisk advokat, Pham Hong Son, vietnamesisk läkare och Habib Saleh, syrisk Internetjournalist. De allra senaste fallen rör de egyptiska bloggarna Mohammed Sharkawy och Karim Lel-shaer.
H. Enligt den senaste rapporten från Reportrar utan gränser kan ett flertal länder anses motverka yttrandefriheten på Internet, däribland Kina, Vitryssland, Burma, Kuba, Iran, Libyen, Maldiverna, Nepal, Nordkorea, Uzbekistan, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Turkmenistan och Vietnam.
I. Företag med säte i demokratiska stater ger dessa länder resurser för att censurera Internet och övervaka den elektroniska kommunikationen.
J. Den kinesiska regeringen har framgångsrikt lyckats övertala företag som Yahoo, Google och Microsoft att förenkla censuren av deras tjänster på den kinesiska Internetmarknaden. Andra regeringar har krävt resurser för att kunna bedriva censur från andra företag.
K. Utrustning och teknik som tillhandahållits av västerländska företag som CISCO Systems, Telecom Italia och Wanadoo, ett dotterföretag till France Telecom, har använts av regeringar för att censurera Internet och på det sättet förhindra yttrandefriheten.
L. Amerikanska lagstiftare presenterade i februari 2006 ett lagförslag, Global On-line Freedom Act, som syftar till att reglera Internetföretags verksamhet när den bedrivs i länder med förtryckarregimer.
M. EU bör visa att Internetanvändares rättigheter är en hjärtefråga och att det är redo att agera för att främja rätten att yttra sig fritt på Internet.
1. Europaparlamentet bekräftar på nytt att yttrandefriheten är en grundläggande värdering som är gemensam för samtliga EU-länder, som måste vidta konkreta åtgärder för att skydda den.
2. Europaparlamentet uppmanar i detta avseende rådet och medlemsstaterna i EU att utarbeta ett gemensamt uttalande för att bekräfta sitt åtagande för att skydda Internetanvändarnas rättigheter och främja yttrandefriheten på Internet världen över.
3. Europaparlamentet bekräftar på nytt sitt åtagande för de principer som bekräftades vid toppmötet i Tunis, dvs.
–
att informationssamhället skall byggas på grundval av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter,
–
att den digitala klyftan måste bekämpas och att resurser måste ställas till förfogande för handlingsplaner som främjar utveckling,
–
att det måste utvecklas system för reglering av Internet som är mer balanserade, mångsidiga och representativa för de stater som berörs, i syfte att bemöta de nya tekniska utmaningarna (skräppost, uppgiftsskydd etc.).
4. Europaparlamentet fördömer kraftfullt begränsningarna av innehållet på Internet, antingen de rör spridning eller mottagande av information, som införs av regeringar och som inte är fullständigt förenliga med garantin om yttrandefrihet. Parlamentet fördömer kraftfullt trakasserierna och fängslandena av journalister och andra som uttrycker sina åsikter på Internet. Rådet och kommissionen uppmanas i detta avseende att vidta alla nödvändiga åtgärder gentemot myndigheterna i berörda länder för att få till stånd ett omedelbart frigivande av alla fängslade Internetanvändare.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att utarbeta en frivillig uppförandekod som skulle begränsa verksamheten i företag som är aktiva i länder med förtyckarregimer.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att se till att EU fortsätter att vara närvarande och aktivt samt att EU lägger fram gemensamma ståndpunkter med i synnerhet Ecosoc, ITU, Unesco och UNDP.
7. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att beakta allmänhetens behov av obegränsad tillgång till Internet när de utformar sina stödprogram för tredjeländer.
8. Europaparlamentet välkomnar det gemensamma uttalande om yttrandefrihet och Internet som gjorts av investerare på initiativ av Reportrar utan gränser. Parlamentet betonar att företag som tillhandahåller sökmotorer, chatsidor, annonser eller andra tjänster på Internet bör bära ansvaret för att garantera att användarnas rättigheter respekteras.
9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen samt medlemsstaternas parlament och regeringar.