Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B6-0588/2006

Debatter :

PV 15/11/2006 - 11
CRE 15/11/2006 - 11

Omröstningar :

PV 16/11/2006 - 6.2
CRE 16/11/2006 - 6.2
Röstförklaringar

Antagna texter :


Antagna texter
PDF 122kWORD 48k
Torsdagen den 16 november 2006 - Strasbourg
Situationen i Gaza
P6_TA(2006)0492RC-B6-0588/2006

Europaparlamentets resolution om situationen i Gazaremsan

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 2 februari 2006 om resultatet av valet i Palestina och situationen i östra Jerusalem(1), den 1 juni 2006 om den humanitära krisen i de palestinska territorierna och EU:s roll(2) och den 7 September 2006 om situationen i Mellanöstern(3),

–   med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 (1967) och 338 (1973),

–   med beaktande av kvartettens "färdplan för fred" av den 30 april 2003,

–   med beaktande av slutsatserna från rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) möten den 15 september 2006, den 16 och 17 oktober 2006 och den 13 november 2006,

–   med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Den israeliska militäroperationen i Gaza har resulterat i fler än 350 dödsoffer sedan juni 2006, däribland många civila. Den israeliska attacken mot Beit Hanun den 8 november 2006 fick till följd att 19 palestinier dödades, de flesta av dem kvinnor och barn.

B.  Den massiva ödeläggelsen av offentlig infrastruktur och privata bostäder, avbrotten i verksamheten vid sjukhus, kliniker och skolor, den bristande tillgången till vatten, livsmedel och elektricitet, ödeläggelsen av jordbruksmark och den totala blockaden av Gazaremsan har orsakat en katastrofal humanitär kris som är ytterst oroande.

C.  Attacker som riktas direkt mot civila mål och oproportionerliga eller urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen är ett flagrant brott mot de grundläggande rättigheterna enligt vad som följer av internationell rätt och Genèvekonventionerna.

D.  Israels premiärminister Ehud Olmert har uttryckt sin sorg och bedrövelse över vad han betecknat som resultatet av ett "tekniskt fel" vid Beit Hanun den 8 november 2006 och den israeliska armén har beslutat att tillsätta en intern utredning.

E.  En stats rätt att försvara sig själv kan inte rättfärdiga oproportionerlig eller urskillningslös våldsanvändning och internationell humanitär rätt förbjuder uttryckligen alla angrepp mot civilbefolkningen.

F.  Den nya serien av våldsdåd hotar de ansträngningar som den palestinska myndigheten gjort för att bilda en ny palestinsk samlingsregering.

G.  Det internationella samfundet och EU ger, särskilt genom den tillfälliga internationella mekanismen, ett betydelsefullt stöd till ansträngningarna att lösa den humanitära krisen i Gazaremsan och på Västbanken, men detta stöd kan inte täcka alla behov.

H.  Det är djupt oroande att Avigdor Lieberman nyligen utsetts till Israels vice premiärminister.

I.  Fredsprocessen i Mellanöstern har hamnat i ett politiskt och diplomatiskt dödläge trots att det behövs en omfattande och hållbar lösning på konflikten mellan Israel och Palestina för att kunna skapa fred och säkerhet i hela regionen.

J.  Som medlem av kvartetten (vilken också består av FN, Amerikas förenta stater och Ryssland) bär Europeiska unionen ett särskilt ansvar för freden och säkerheten i Mellanöstern, Europas grannområde. Instrumenten och metoderna för att samordna den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken måste därför förbättras, bland annat genom antagandet av en gemensam ståndpunkt inom ramen för GUSP och på basis av artiklarna 15 och 16 i EU-fördraget.

1.  Europaparlamentet uttrycker sitt djupaste deltagande och sin medkänsla med familjerna till offren för bombattentatet mot Beit Hanun nyligen och med alla andra oskyldiga offer.

2.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa indignation över den militära operation Israel genomfört i Beit Hanun och i Gazaremsan och fördömer den israeliska arméns oproportionerliga aktion, som undergräver alla försök att få i gång fredsprocessen.

3.  Europaparlamentet uppmanar Israels regering att omedelbart avbryta de militära operationerna i Gazaremsan och upprepar än en gång att det inte finns någon militär lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

4.  Europaparlamentet uppmanar de palestinska milisgrupperna att sätta stopp för de urskillningslösa raketangreppen mot israeliskt territorium som avsiktligt är riktade mot civilbefolkningen, att respektera vapenvilan och att avstå från att trappa upp konflikten ytterligare. Parlamentet fördömer den nyligen genomförda raketattacken i Sderot och dödandet av oskyldiga civila israeler.

5.  Europaparlamentet är djupt oroat över risken för att den nuvarande krisen får allvarliga konsekvenser, däribland ytterligare militär- och terroristattacker, som skulle underminera den sårbara politiska situationen i området som helhet.

6.  Europaparlamentet noterar att Förenta staterna genom sitt veto blockerade ett resolutionsförslag om situationen i Gazaremsan i FN:s säkerhetsråd och beklagar att det internationella samfundet inte har någon stark och tydlig ståndpunkt om den nuvarande krisen.

7.  Europaparlamentet uppmanar Förenta staternas regering att se över sin roll i kvartetten och i konflikten mellan Israel och Palestina för att kunna bidra till att våldsamheterna upphör och en ny, verklig dialog kommer till stånd mellan parterna.

8.  Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att anta en gemensam ståndpunkt i enlighet med artikel 15 i EU-fördraget för att göra en lämplig utvärdering av den nuvarande situationen och stödja ett allvarligt försök att stoppa våldet och få alla berörda parter till förhandlingsbordet.

9.  Europaparlamentet uppmanar kvartetten att vidta brådskande åtgärder så att förhandlingarna med och mellan de berörda parterna återupptas och samtliga delar av färdplanen genomförs fullt ut. I detta läge klargör parlamentet än en gång att en lösning på Mellanösternkonflikten kräver att det i enlighet med färdplanen förutsättningslöst förhandlas fram ett stabilt och slutgiltigt fredsavtal, som bygger på att två demokratiska, självständiga och fungerande stater skall leva sida vid sida i fred inom säkra och erkända internationella gränser, samt att det fortsatta dödandet av civila inte kan tolereras.

10.  Europaparlamentet upprepar än en gång att närvaron av en multinationell styrka i Libanon kunde ses som en modell för Gazaremsan och Västbanken för att skydda civilbefolkningen på båda sidorna. Parlamentet uppmanar rådet att ta initiativ till att sända ut internationella militärobservatörer till Gazaremsan och uppmanar samtliga parter att stödja och till fullo samarbeta kring genomförandet av ett sådant förslag.

11.  Europaparlamentet uppmanar rådet att snarast sammankalla associeringsrådet för EU och Israel för att presentera EU:s ståndpunkt efter de israeliska militära operationerna i Gazaremsan, särskilt när det gäller den fulla respekten för artikel 2 i associeringsavtalet mellan EU och Israel(4).

12.  Europaparlamentet uppmanar rådet att inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Palestina(5) ta upp frågan om våldsamheterna och säkerheten till diskussion med den nya palestinska samlingsregeringen.

13.  Europaparlamentet betonar att de mänskliga rättigheterna måste respekteras till fullo och att brotten mot den internationella humanitära rätten måste upphöra omgående i Gazaremsan och på Västbanken.

14.  Europaparlamentet stöder EU:s ordförandeland som i sitt uttalande uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med all provocerande verksamhet, inklusive byggandet av bosättningar, byggandet av separationsmuren på palestinskt område, urskillningslösa militära operationer och rivningen av palestinska bostäder.

15.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att ge ytterligare medicinskt bistånd till palestinska sjukhus, i synnerhet i Gazaremsan.

16.  Europaparlamentet välkomnar den överenskommelse som den palestinska myndighetens president nått i syfte att främja en nationell dialog mellan de palestinska politiska parterna och välkomnar utnämnandet av en ny palestinsk premiärminister som skall bilda en ny palestinsk regering, vilken bör fungera som förhandlingspartner i det internationella samfundet. Parlamentet anser att detta skulle kunna leda till att det ekonomiska biståndet till den palestinska myndigheten återupptas.

17.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att tillsammans med det internationella samfundet även i fortsättningen garantera det viktigaste humanitära biståndet till det palestinska folket, kräver att den tillfälliga internationella mekanismen skall stärkas och ges mer tid och resurser samt uppmanar den israeliska regeringen att utan dröjsmål återuppta överföringarna av innehållna palestinska skatte- och tullinkomster.

18.  Europaparlamentet uppmanar Israel att häva sin ekonomiska blockad av Gazaremsan, att underlätta handeln mellan de palestinska områdena, Israel och resten av världen, att främja den ekonomiska utvecklingen i Gazaremsan till fördel för både palestinierna och israelerna samt att tillåta rörlighet för personer i Rafah i enlighet med överenskommelsen om förflyttningar och tillträde i Karni och vid andra gränsövergångsställen i Gazaremsan. Parlamentet uppmanar EU att ta sitt fulla ansvar för genomförandet av överenskommelsen.

19.  Europaparlamentet upprepar än en gång sin uppmaning om att palestinska ministrar och lagstiftare som hålls i israeliska fängelser och den kidnappade israeliske soldaten skall friges omedelbart.

20.  Europaparlamentet uppmanar rådet att göra sitt yttersta för att sammankalla en internationell fredskonferens i enlighet med konferensen i Madrid 1991, i syfte att få en omfattande, bestående och livskraftig lösning på problemen i detta område mot bakgrund av de relevanta resolutionerna från FN:s säkerhetsråd. Parlamentet framhåller att ensidiga lösningar från någon av de berörda parterna bör avslås.

21.  Europaparlamentet anser att det är mycket viktigt att Arabförbundet involveras i detta sammanhang. Parlamentet anser att både Arabförbundets s.k. Beirutplan från 2002, och Genéveinitiativet utgör viktiga bidrag till förhandlingarna, och att de bör beaktas på vederbörligt sätt.

22.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, och Israels regering och Knesset, Förenta staternas och Rysslands regeringar och parlament samt Arabförbundets generalsekreterare.

(1) Antagna texter, P6_TA(2006)0041.
(2) Antagna texter, P6_TA(2006)0237.
(3) Antagna texter, P6_TA(2006)0348.
(4) EGT L 147, 21.6.2000, s. 3.
(5) EGT L 187, 16.7.1997, s. 1.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy