Partnerskapsavtal om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Islamiska republiken Mauretanien *
102k
39k
Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till rådets förordning om ingående av ett partnerskapsavtal om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Islamiska republiken Mauretanien (KOM(2006)0506 - C6-0334/2006 - 2006/0168(CNS))
(Samrådsförfarandet)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av förslaget till rådets förordning (KOM(2006)0506)(1),
– med beaktande av förslaget till partnerskapsavtal om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Islamiska republiken Mauretanien,
– med beaktande av artikel 37 och artikel 300.2 i EG-fördraget,
– med beaktande av artikel 300.3 första stycket i EG-fördraget, i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6-0334/2006),
– med beaktande av artikel 51, artikel 83.7 och artikel 134 i arbetsordningen,
1. Europaparlamentet godkänner ingåendet av avtalet.
2. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen samt regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna och Islamiska republiken Mauretanien parlamentets ståndpunkt.
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 2 februari 2006 om resultatet av valet i Palestina och situationen i östra Jerusalem(1), den 1 juni 2006 om den humanitära krisen i de palestinska territorierna och EU:s roll(2) och den 7 September 2006 om situationen i Mellanöstern(3),
– med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 (1967) och 338 (1973),
– med beaktande av kvartettens "färdplan för fred" av den 30 april 2003,
– med beaktande av slutsatserna från rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) möten den 15 september 2006, den 16 och 17 oktober 2006 och den 13 november 2006,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den israeliska militäroperationen i Gaza har resulterat i fler än 350 dödsoffer sedan juni 2006, däribland många civila. Den israeliska attacken mot Beit Hanun den 8 november 2006 fick till följd att 19 palestinier dödades, de flesta av dem kvinnor och barn.
B. Den massiva ödeläggelsen av offentlig infrastruktur och privata bostäder, avbrotten i verksamheten vid sjukhus, kliniker och skolor, den bristande tillgången till vatten, livsmedel och elektricitet, ödeläggelsen av jordbruksmark och den totala blockaden av Gazaremsan har orsakat en katastrofal humanitär kris som är ytterst oroande.
C. Attacker som riktas direkt mot civila mål och oproportionerliga eller urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen är ett flagrant brott mot de grundläggande rättigheterna enligt vad som följer av internationell rätt och Genèvekonventionerna.
D. Israels premiärminister Ehud Olmert har uttryckt sin sorg och bedrövelse över vad han betecknat som resultatet av ett "tekniskt fel" vid Beit Hanun den 8 november 2006 och den israeliska armén har beslutat att tillsätta en intern utredning.
E. En stats rätt att försvara sig själv kan inte rättfärdiga oproportionerlig eller urskillningslös våldsanvändning och internationell humanitär rätt förbjuder uttryckligen alla angrepp mot civilbefolkningen.
F. Den nya serien av våldsdåd hotar de ansträngningar som den palestinska myndigheten gjort för att bilda en ny palestinsk samlingsregering.
G. Det internationella samfundet och EU ger, särskilt genom den tillfälliga internationella mekanismen, ett betydelsefullt stöd till ansträngningarna att lösa den humanitära krisen i Gazaremsan och på Västbanken, men detta stöd kan inte täcka alla behov.
H. Det är djupt oroande att Avigdor Lieberman nyligen utsetts till Israels vice premiärminister.
I. Fredsprocessen i Mellanöstern har hamnat i ett politiskt och diplomatiskt dödläge trots att det behövs en omfattande och hållbar lösning på konflikten mellan Israel och Palestina för att kunna skapa fred och säkerhet i hela regionen.
J. Som medlem av kvartetten (vilken också består av FN, Amerikas förenta stater och Ryssland) bär Europeiska unionen ett särskilt ansvar för freden och säkerheten i Mellanöstern, Europas grannområde. Instrumenten och metoderna för att samordna den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken måste därför förbättras, bland annat genom antagandet av en gemensam ståndpunkt inom ramen för GUSP och på basis av artiklarna 15 och 16 i EU-fördraget.
1. Europaparlamentet uttrycker sitt djupaste deltagande och sin medkänsla med familjerna till offren för bombattentatet mot Beit Hanun nyligen och med alla andra oskyldiga offer.
2. Europaparlamentet uttrycker sin djupa indignation över den militära operation Israel genomfört i Beit Hanun och i Gazaremsan och fördömer den israeliska arméns oproportionerliga aktion, som undergräver alla försök att få i gång fredsprocessen.
3. Europaparlamentet uppmanar Israels regering att omedelbart avbryta de militära operationerna i Gazaremsan och upprepar än en gång att det inte finns någon militär lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.
4. Europaparlamentet uppmanar de palestinska milisgrupperna att sätta stopp för de urskillningslösa raketangreppen mot israeliskt territorium som avsiktligt är riktade mot civilbefolkningen, att respektera vapenvilan och att avstå från att trappa upp konflikten ytterligare. Parlamentet fördömer den nyligen genomförda raketattacken i Sderot och dödandet av oskyldiga civila israeler.
5. Europaparlamentet är djupt oroat över risken för att den nuvarande krisen får allvarliga konsekvenser, däribland ytterligare militär- och terroristattacker, som skulle underminera den sårbara politiska situationen i området som helhet.
6. Europaparlamentet noterar att Förenta staterna genom sitt veto blockerade ett resolutionsförslag om situationen i Gazaremsan i FN:s säkerhetsråd och beklagar att det internationella samfundet inte har någon stark och tydlig ståndpunkt om den nuvarande krisen.
7. Europaparlamentet uppmanar Förenta staternas regering att se över sin roll i kvartetten och i konflikten mellan Israel och Palestina för att kunna bidra till att våldsamheterna upphör och en ny, verklig dialog kommer till stånd mellan parterna.
8. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att anta en gemensam ståndpunkt i enlighet med artikel 15 i EU-fördraget för att göra en lämplig utvärdering av den nuvarande situationen och stödja ett allvarligt försök att stoppa våldet och få alla berörda parter till förhandlingsbordet.
9. Europaparlamentet uppmanar kvartetten att vidta brådskande åtgärder så att förhandlingarna med och mellan de berörda parterna återupptas och samtliga delar av färdplanen genomförs fullt ut. I detta läge klargör parlamentet än en gång att en lösning på Mellanösternkonflikten kräver att det i enlighet med färdplanen förutsättningslöst förhandlas fram ett stabilt och slutgiltigt fredsavtal, som bygger på att två demokratiska, självständiga och fungerande stater skall leva sida vid sida i fred inom säkra och erkända internationella gränser, samt att det fortsatta dödandet av civila inte kan tolereras.
10. Europaparlamentet upprepar än en gång att närvaron av en multinationell styrka i Libanon kunde ses som en modell för Gazaremsan och Västbanken för att skydda civilbefolkningen på båda sidorna. Parlamentet uppmanar rådet att ta initiativ till att sända ut internationella militärobservatörer till Gazaremsan och uppmanar samtliga parter att stödja och till fullo samarbeta kring genomförandet av ett sådant förslag.
11. Europaparlamentet uppmanar rådet att snarast sammankalla associeringsrådet för EU och Israel för att presentera EU:s ståndpunkt efter de israeliska militära operationerna i Gazaremsan, särskilt när det gäller den fulla respekten för artikel 2 i associeringsavtalet mellan EU och Israel(4).
12. Europaparlamentet uppmanar rådet att inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Palestina(5) ta upp frågan om våldsamheterna och säkerheten till diskussion med den nya palestinska samlingsregeringen.
13. Europaparlamentet betonar att de mänskliga rättigheterna måste respekteras till fullo och att brotten mot den internationella humanitära rätten måste upphöra omgående i Gazaremsan och på Västbanken.
14. Europaparlamentet stöder EU:s ordförandeland som i sitt uttalande uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med all provocerande verksamhet, inklusive byggandet av bosättningar, byggandet av separationsmuren på palestinskt område, urskillningslösa militära operationer och rivningen av palestinska bostäder.
15. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att ge ytterligare medicinskt bistånd till palestinska sjukhus, i synnerhet i Gazaremsan.
16. Europaparlamentet välkomnar den överenskommelse som den palestinska myndighetens president nått i syfte att främja en nationell dialog mellan de palestinska politiska parterna och välkomnar utnämnandet av en ny palestinsk premiärminister som skall bilda en ny palestinsk regering, vilken bör fungera som förhandlingspartner i det internationella samfundet. Parlamentet anser att detta skulle kunna leda till att det ekonomiska biståndet till den palestinska myndigheten återupptas.
17. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att tillsammans med det internationella samfundet även i fortsättningen garantera det viktigaste humanitära biståndet till det palestinska folket, kräver att den tillfälliga internationella mekanismen skall stärkas och ges mer tid och resurser samt uppmanar den israeliska regeringen att utan dröjsmål återuppta överföringarna av innehållna palestinska skatte- och tullinkomster.
18. Europaparlamentet uppmanar Israel att häva sin ekonomiska blockad av Gazaremsan, att underlätta handeln mellan de palestinska områdena, Israel och resten av världen, att främja den ekonomiska utvecklingen i Gazaremsan till fördel för både palestinierna och israelerna samt att tillåta rörlighet för personer i Rafah i enlighet med överenskommelsen om förflyttningar och tillträde i Karni och vid andra gränsövergångsställen i Gazaremsan. Parlamentet uppmanar EU att ta sitt fulla ansvar för genomförandet av överenskommelsen.
19. Europaparlamentet upprepar än en gång sin uppmaning om att palestinska ministrar och lagstiftare som hålls i israeliska fängelser och den kidnappade israeliske soldaten skall friges omedelbart.
20. Europaparlamentet uppmanar rådet att göra sitt yttersta för att sammankalla en internationell fredskonferens i enlighet med konferensen i Madrid 1991, i syfte att få en omfattande, bestående och livskraftig lösning på problemen i detta område mot bakgrund av de relevanta resolutionerna från FN:s säkerhetsråd. Parlamentet framhåller att ensidiga lösningar från någon av de berörda parterna bör avslås.
21. Europaparlamentet anser att det är mycket viktigt att Arabförbundet involveras i detta sammanhang. Parlamentet anser att både Arabförbundets s.k. Beirutplan från 2002, och Genéveinitiativet utgör viktiga bidrag till förhandlingarna, och att de bör beaktas på vederbörligt sätt.
22. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, och Israels regering och Knesset, Förenta staternas och Rysslands regeringar och parlament samt Arabförbundets generalsekreterare.
– med beaktande av den tredje konferensen om översyn av 1980 års konvention om vissa konventionella vapen (CCW-konventionen) som äger rum i Genève den 7-17 november 2006,
– med beaktande av den sjätte konferensen om översyn av 1972 års konvention om biologiska vapen och toxinvapen (BTV-konventionen) som skall äga rum i Genève den 20 november till 8 december 2006,
– med beaktande av rådets gemensamma åtgärd 2006/184/GUSPav den 27 februari 2006 till stöd för konventionen om biologiska vapen och toxinvapen inom ramen för EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen(1), vars syfte är att främja en universalisering av konventionen och understödja de fördragsslutande staternas genomförande för att säkerställa att dessa omsätter konventionens internationella förpliktelser i sin nationella lagstiftning och administrativa åtgärder,
– med beaktande av EU:s handlingsplan för BTV-konventionen som antogs parallellt med den gemensamma åtgärden, enligt vilken medlemsstaterna åtar sig att anmäla förtroendeskapande åtgärder till FN och ange relevanta experter och laboratorier till FN:s generalsekreterare för att underlätta undersökningar av påstådd användning av kemiska och biologiska vapen,
– med beaktande av rådets gemensamma ståndpunkt 2006/242/GUSP av den 20 mars 2006 om 2006 års konferens för översyn av konventionen om biologiska vapen och toxinvapen(2) med målen att ytterligare stärka BTV-konventionen och främja ett framgångsrikt resultat vid den sjätte översynskonferensen,
– med beaktande av EU:s säkerhetsstrategi från 2003, EU:s strategi om massförstörelsevapen som antogs vid Europeiska rådet i Bryssel den 12-13 december 2003 samt parlamentets resolution av den 17 november 2005 om icke-spridning av massförstörelsevapen: en roll för Europaparlamentet(3), som antogs,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. BTV-konventionen var färdig för undertecknande 1972 och trädde i kraft 1975. Den var det första multilaterala nedrustningsfördraget med förbud mot en hel vapenkategori. För närvarande har 155 stater anslutit sig och ytterligare 16 har undertecknat men ännu inte ratificerat.
B. Den sjätte översynskonferensen som äger rum i Genève den 20 november till 8 december 2006 blir den första möjligheten för de anslutna staterna att granska hur konventionen fungerar sedan den femte översynskonferensen avslutades 2002. De anslutna staterna får då möjlighet att bekräfta sina åtaganden om att genomföra ett totalförbud av biologiska vapen och ta itu med problem eller brister i konventionens genomförande.
C. Den första delen av den femte konferensen om översyn av BTV-konventionen slutade med ett misslyckande, huvudsakligen därför att den amerikanska administrationen drog sig tillbaka från förhandlingarna om att utarbeta en rättsligt bindande mekanism för att förbättra efterlevnaden.
D. Trots att antalet signatärer stadigt ökar (100 i januari 2006 för det inledande ramavtalet) är CCW-konventionen långt ifrån universell och antalet signatärer är betydligt lägre för konventionens fem protokoll som innehåller konventionens praktiska genomförandebestämmelser.
1. Europaparlamentet framhåller att Europeiska unionens mål bör vara att bygga vidare på de framsteg som gjorts genom BTV-ramverket, ytterligare stärka BTV-konventionen och arbeta för att den sjätte översynskonferensen ger ett gott resultat.
2. Europaparlamentet välkomnar rådets och kommissionens ständiga diplomatiska ansträngningar för att hålla liv i det internationella arbetet för att stärka BTV-konventionen, och konstaterar att EU spelar en viktig roll när det gäller att främja frivilliga icke-bindande inspektioner som "förtroendeskapande åtgärder" och stärka nationell lagstiftning inför översynskonferensen.
3. Europaparlamentet lägger därför stor vikt vid att en noggrann och fullständig översyn görs av hur BTV-konventionen fungerar för att man skall kunna fastställa, diskutera och komma överens om vilka åtgärder som skall vidtas för att ytterligare stärka konventionen.
4. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att främja en allmän anslutning till BTV-konventionen av alla stater, och att uppmana de stater som inte anslutit sig att utan dröjsmål göra det samt arbeta för en förklaring om att förbudet mot biologiska vapen och toxinvapen är en universell bindande folkrättslig bestämmelse.
5. Europaparlamentet uppmuntrar därför EU att ta upp frågan i transatlantiska forum, framför allt i NATO, och att övertyga den amerikanska administrationen om att den bör överge sin unilaterala ståndpunkt och bidra till att arbetet med ett starkare multilateralt regelverk kan återupptas.
6. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att verka för att åtagandena enligt BTV-konventionen skall uppfyllas till fullo och vid behov förstärka nationella genomförandeåtgärder, inklusive strafflagstiftning och kontroll över patogena mikroorganismer och toxiner inom ramen för BTV-konventionen.
7. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att bidra till en förbättring av de mekanismer som används för att kontrollera om de fördragsslutande staterna uppfyller sina åtaganden, genom att främja insatser för bättre insyn genom ökat informationsutbyte mellan de anslutna länderna, däribland finna åtgärder för att bedöma och förbättra inbegripandet av olika länder och nyttan av mekanismen för förtroendeskapande åtgärder.
8. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att arbeta för skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) skall fullgöras, särskilt för att eliminera risken för att biologiska vapen eller toxinvapen förvärvas eller används för terroriständamål, inbegripet terroristers eventuella tillgång till material, utrustning och kunskap som kan utnyttjas för att utveckla och framställa biologiska vapen och toxinvapen.
9. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att verka för överläggningar om, och beslut om ytterligare åtgärder, om det arbete som hittills utförts inom programmet mellan konferenserna under 2003–2005 och främja ansträngningarna för att diskutera och få till stånd ett gemensamt synsätt och effektiva åtgärder särskilt när det gäller att förbättra den internationella förmågan att reagera på, utreda och mildra effekterna då misstankar föreligger om att biologiska vapen eller toxinvapen använts eller vid besynnerliga utbrott av sjukdomar; att förbättra och bredda nationella och internationella institutioners arbete och befintliga mekanismer för kontroll, upptäckt, diagnos och bekämpning av smittsamma sjukdomar som drabbar människor, djur och växter; utarbeta, utfärda och anta uppföranderegler för vetenskapsmän på BTV-konventionens område för att öka medvetenheten om BTV-konventionen och hjälpa berörda aktörer att uppfylla sina juridiska, regelmässiga och yrkesmässiga skyldigheter och etiska principer.
10. Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att stödja ett extra arbetsprogram mellan den sjätte och den sjunde översynskonferensen för att fastställa särskilda områden och förfaranden för ytterligare framsteg inom ramen för arbetsprogrammet och att främja sammankallandet av en sjunde konferens för översyn av BTV-konventionen som skall hållas senast 2011.
11. Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att arbeta hårt för att säkerställa att tillämpningsområdet för CCW-konventionens protokoll III, som handlar om brandvapen, utvidgas i syfte att hindra fortsatt användning av granater med vit fosfor mot militära och civila mål, samt för att stoppa användningen av stridsspetsar med (utarmat) uran.
12. Europaparlamentet välkomnar att CCW-konventionens protokoll nr. V om sprängämnen som inte exploderat träder i kraft den 12 november 2006 och därmed blir bindande internationell lag. Detta betyder att staterna måste avlägsna sprängämnen som inte exploderat från sina territorier för att minska antalet dödsfall bland civila efter konflikter. Parlamentet understryker även att de parter som ansvarar för de överblivna sprängämnena åläggs genom detta protokoll att hjälpa till vid avlägsnandet, även om de saknar kontroll över det berörda territoriet. Parlamentet understryker att protokollet gäller alla typer av sprängämnen som inte exploderat, även klusterammunition.
13. Europaparlamentet är dock övertygat om att många fler länder bör underteckna och ratificera CCW-konventionen och dess fem protokoll. Rådet och kommissionen uppmanas att göra allt de kan för att se till att alla EU:s medlemsstater vederbörligen undertecknar och ratificerar protokoll nr. V och att också alla länder som mottar nedrustningsstöd gör det, även om de ännu inte anslutit sig till denna konvention (t.ex. Libanon).
14. Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att – i linje med målen i CCW-konventionen om att protokoll om relevanta vapensystem vid behov skall upprättas i avvaktan på en särskild konvention i frågan – begära att man antar ett särskilt protokoll nr. VI som utan undantag förbjuder produktion, lagring, spridning och användning av alla typer av klusterbomber (splitterbomber).
15. Europaparlamentet välkomnar mot denna bakgrund särskilt den positiva respons som Kofi Annan och Jan Egeland fick från en koalition bestående av över 30 stater (bland andra många av EU:s medlemsstater inbegripet Belgien, Sverige, Tyskland, Frankrike, Österrike, Danmark, Spanien och Tjeckien) på det förslag de gjorde i början av konferensen för översyn av CCW-konventionen om att snarast inleda förhandlingar om en heltäckande och effektiv konvention om ett globalt förbud mot klusterammunition, liknande förbudet mot personminor. EU och alla medlemsstaterna uppmanas att stödja detta initiativ så aktivt som möjligt.
16. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna, rådet och kommissionen att arbeta hårt för att se till att både BTV- och CCW-konventionen inom överskådlig framtid får ett ständigt sekretariat som skall övervaka att konventionerna genomförs med framgång, i likhet med organisationen för förbud mot kemiska vapen som i detta syfte inrättades genom konventionen om kemiska vapen.
17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament samt regeringarna och parlamenten i stater anslutna till BTV-konventionen och CCW-konventionen samt berörda specialiserade frivilligorganisationer.
– med beaktande av sin resolution av den 16 november 2005 om framtiden för den nordliga dimensionen(1),
– med beaktande av riktlinjerna för utveckling av en politisk förklaring och ett ramdokument om politiken för den nordliga dimensionen 2007, som godkändes av ministermötet inom nordliga dimensionen i Bryssel den 21 november 2005,
– med beaktande av kommissionens årliga framstegsrapport av den 2 juni 2006 om genomförandet av handlingsplanen för den nordliga dimensionen (SEK(2006)0729),
– med beaktande av den andra handlingsplanen för den nordliga dimensionen 2004–2006, godkänd av Europeiska rådet i Bryssel den 16 och 17 oktober 2003,
– med beaktande av ordförandens slutsatser från Östersjöstaternas sjätte toppmöte i Reykjavik den 8 juni 2006,
– med beaktande av rapporten och resolutionen från Europeiska ekonomiska samarbetsområdets rådgivande kommitté av den 25 juni 2006 om framtiden för politiken för den nordliga dimensionen,
– med beaktande av det arbete som utförs i Europaparlamentets Östersjöfrågor,
– med beaktande av den EU-strategi för Östersjöregionen som Europaparlamentets tvärgrupp för Östersjöregionen antagit,
– med beaktande av det arbete som utförs i Östersjöstaternas råd och den parlamentariska Östersjökonferensen,
– med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för utrikesfrågor och yttrandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (A6-0367/2006), och av följande skäl:
A. Den nordliga dimensionen utgör en bred ram som omfattar samtliga regioner inom det nordliga området – Östersjön, Barents hav och Arktis – och samtliga politikområden, såväl externa som interna.
B. Politiken för den nordliga dimensionen bär på möjligheter att bidra till främjandet av det regionala och gränsöverskridande samarbetet till förmån för ökad ekonomisk tillväxt samt gemensamma svar på gemensamma utmaningar, men hittills har man inte kunnat dra full nytta av dess möjligheter för att åtgärda de olika frågor som är av relevans i området.
C. Östersjöområdet är historiskt sett en betydande inkörsport som förbinder öst och väst och bör därför stå i centrum för den nya politiken för den nordliga dimensionen.
D. Östersjön har nästan blivit ett innanhav, ett mare nostrum, för Europeiska unionen efter dess utvidgning 2004, och Östersjöstrategin kan ge ett märkbart bidrag till en omprövning av den nordliga dimensionen i fråga om omfång och verksamheter, så att de förändringar som inträtt sedan utvidgningen får komma till synes.
E. Östersjöstrategin skulle kunna ge ett viktigt bidrag till bättre samordning mellan de regionala organ som verkar i Östersjöregionen.
Syftet med denna resolution
1. Europaparlamentet vill med denna resolution
a)
stödja politiken för den nordliga dimensionen genom att definiera Östersjöområdet som ett av de viktigaste prioriterade områdena och på så sätt verka för en djupare regional integrering av Östersjöområdet som är en livskraftig och dynamisk del av ett större europeiskt ekonomiskt och politiskt område; parlamentet framhåller sitt fortlöpande stöd för insatser i andra områden, särskilt Barentsregionen och Arktis, i samarbete med partnerländerna Norge, Island och Ryska federationen,
b)
göra det mesta av de möjligheter som erbjuds av de dynamiska ekonomierna i Östersjöområdet och profilera regionen på ett systematiskt sätt som ett av de mest attraktiva och konkurrenskraftiga områdena i världen,
c)
bidra till att förbättra miljön i Östersjöområdet som idag är ett av de mest förorenade havsområdena i världen, minska föroreningen och övergödningen och förhindra ytterligare utsläpp av olja och andra giftiga och skadliga ämnen.
Mot bakgrund av detta föreslår parlamentet följande:
2. Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att lägga fram ett förslag till en Östersjöstrategi för EU för att stärka den nordliga dimensionen inifrån, övergripande täcka olika sidor av det regionala samarbetet, främja samverkansvinster och undvika överlappningar mellan olika regionala organ och organisationer. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att anpassa sitt administrativa ansvar så att förvaltningen kan utforma och genomföra politiken för den nordliga dimensionen utifrån ett horisontellt perspektiv.
3. Europaparlamentet stöder det arbete som görs av Östersjöstaternas råd och föreslår att det varje år skall hållas ett Östersjötoppmöte före Europeiska rådets sommarmöte. Parlamentet stöder det arbete som görs av den parlamentariska Östersjökonferensen, det årliga mötet för talmännen för de nationella parlamenten i regionen och det kommande parlamentariska forumet för den nordliga dimensionen.
4. Europaparlamentet understryker att Östersjöstrategin omfattar både åtgärder som EU och dess medlemsstater skall vidta på egen hand och åtgärder som skall vidtas i samarbete med Ryska federationen.
5. Europaparlamentet påminner om behovet av att inrätta ett fullskaligt regionalt kontor för Europeiska investeringsbanken i Östersjöregionen.
6. Europaparlamentet anser, av omsorg om insyn och konsekvens, att Östersjöstrategin skall få en egen post i EU:s budget, eventuellt inom grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, som ett komplement till de anslag som i dagens läge beviljas den nordliga dimensionen av Europeiska unionen, medlemsstaterna, tredjeländer, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, Europeiska investeringsbanken, Nordiska investeringsbanken och andra parter. Parlamentet betonar att strategin kräver adekvat finansiering från samtliga berörda budgetposter för att målen skall kunna uppnås.
7. Europaparlamentet konstaterar att både Ryska federationen och medlemsstaterna bär ansvaret för föroreningen av Östersjön. Parlamentet betonar att skyddet av den marina miljön, särskilt minskningen av övergödningen, är en av de viktigaste frågorna att beakta vid genomförandet av unionens jordbruks- och strukturprogram inom området och konstaterar med tillfredsställelse att Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) klassat större delen av Östersjöområdet som ett särskilt känsligt havsområde. Parlamentet föreslår att ett nätverk av skyddade, ekologiskt representativa och värdefulla havs- och kustområden upprättas.
8. Europaparlamentet påpekar att en större oljekatastrof skulle kunna slå ut större delen av de havslevande organismerna i Östersjön, oavsett om den är en konsekvens av transport- eller utforsknings- och utvinningsverksamhet. Parlamentet efterlyser en ökad samordning till förebyggande av sådana olyckor och, ifall de trots allt skulle inträffa, enighet om en gemensam mekanism för att motverka konsekvenserna av dem, och anser att klassificeringsnormerna för oljetankfartyg måste ta hänsyn till de lokala förhållandena i området, såsom isens tjocklek vintertid.
9. Europaparlamentet understryker behovet att skydda och stärka fiskbestånden i Östersjöområdet, och uppmanar kommissionen att utarbeta en omfattande plan för att bevara och återställa de naturliga laxbestånden i Östersjöns vattensystem genom att utnyttja laxens samtliga lekvatten i älvar och åar.
10. Europaparlamentet framhåller behovet av att minska regionens beroende av rysk energi och uppmuntrar medlemsstaterna i regionen att undersöka möjligheterna för en gemensam energimarknad. Parlamentet uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och partnerna att gynna gemensamma projekt kring energieffektivitet och förnybara energiresurser mot bakgrund av områdets inneboende möjligheter att bli en källa till bioenergi, samt uppmuntra användningen av biomassa och sol-, vind- och vattenkraft. Parlamentet stöder det arbete som görs av Östersjöregionens energisamarbete.
11. Europaparlamentet anser att genomförandet av energipolitiken på nationell nivå bör kännetecknas av ärlighet och delat ansvar så att strategiska beslut, såsom byggandet av nya energinät, fattas först efter det att man hört partnerländer inom EU som kan beröras av sådana beslut.
12. Europaparlamentet understryker att ordentliga miljökonsekvensbedömningar bör vara en förutsättning för alla infrastrukturprojekt inom energiområdet, för att efterlevnaden av internationella miljöskyddsnormer skall kunna garanteras. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang Ryska federationen att ratificera Esbokonventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i gränsöverskridande sammanhang.
13. Europaparlamentet betonar vikten av att respektera de internationellt erkända principerna om hållbar utveckling, god samhällsstyrning, insyn och delaktighet, jämställdhet, minoriteters rättigheter och skydd av ursprungsbefolkningar, liksom att samtliga involverade partner inför en ömsesidigt stärkande ekonomisk politik, sysselsättningspolitik och socialpolitik i linje med Lissabonstrategin.
14. Europaparlamentet erinrar om Östersjöns roll som en sammanbindande faktor i området och föreslår att ett nytt program, kallat "Östersjön utan gränser", upprättas för att främja smidiga gränspassager inom regionen, även mellan medlemsstaterna och Ryska federationen. Parlamentet uttalar sitt stöd till att det anläggs en "Östersjöfarled" för att sammanbinda Östersjöområdet med medlemsstaterna i Central- och Västeuropa senast 2010.
15. Europaparlamentet anser att för att kunna uppfylla sina åtaganden att minska föroreningen av Östersjön bör medlemsstaterna ha rätt att behålla eller införa strängare skyddsåtgärder än de som EU föreslår.
16. Europaparlamentet konstaterar att sjöfarten ökat, framför allt som en följd av Ryska federationens starka ekonomiska tillväxt. Parlamentet betraktar sjösäkerheten som en av de mest akuta frågorna i området och föreslår att det gemensamma trafiklednings- och informationssystemet Vessel Traffic Management and Information System (VTMIS) successivt skall byggas ut till att omfatta hela Östersjön och inte bara Finska viken. Parlamentet betonar att det krävs ett gemensamt åtagande att snabbt tillämpa IMO:s klassificering av Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde, vilket bland annat innebär ett förbud mot enskrovsfartyg.
17. Europaparlamentet föreslår att det transeuropeiska transportnätet (TEN) Nordiska triangeln skall byggas ut till att omfatta hela området och att de väg- och järnvägsträckor som ingår i Barentskorridoren och Bottenvikskorridoren införlivas i TEN-systemet. Parlamentet vill att projektet Rail Baltica skall förverkligas. Parlamentet anser att hela området skall sammanbindas med hjälp av en höghastighetstågförbindelse.
18. Europaparlamentet anser att motorvägen Via Baltica bör färdigställa senast 2013 som ett prioriterat projekt för att koppla samman Östersjöområdet med medlemsstaterna i centrala och västra Europa. Parlamentet betonar vikten av att europeiska medel anslås till genomförandet av detta projekt.
19. Europaparlamentet erkänner att flertalet nationella marknader i området är förhållandevis små, något som i många fall har lett till låg konkurrens. Parlamentet påpekar att medlemsstaterna i området ekonomiskt sett är ytterst beroende av varandra och anser att de fyra grundläggande friheterna (fri rörlighet för människor, fri rörlighet för varor, etableringsfrihet och fri rörlighet för kapital) bör genomföras fullt ut i EU:s medlemsstater i området.
20. Europaparlamentet konstaterar att enklaven Kaliningrad Oblasts har en särställning som ett område som är helt och hållet omgivet av Europeiska unionen och efterlyser ett genuint samarbete mellan de regionala myndigheterna, Ryska federationen och Europeiska unionen. Parlamentet uppmanar med kraft Ryssland och Europeiska unionen att undersöka om det skulle gå att utveckla Kaliningrad Oblast till en öppnare och mindre militariserad pilotregion med bättre tillträde till den inre marknaden. Parlamentet understryker behovet av att fullt ut genomföra fri sjöfart i Östersjön, inbegripet Vistulalagunen och Kaliningradskij Zaliv samt fri passage genom Pilavasundet/Baltijskij Proliv.
21. Europaparlamentet anser att partnerskapet för den nordliga dimensionen när det gäller folkhälsa och socialt välbefinnande bör ges en mer praktiskt tillämpning för att bekämpa allvarliga sjukdomar och skapa bättre förutsättningar för och främja en sund och socialt givande livsstil. Parlamentet uppmanar Ryssland och EU att undersöka möjligheterna att involvera Kaliningrad Oblast i den verksamhet som bedrivs inom ramen för den nordliga dimensionen när det gäller folkhälsa och socialt välbefinnande.
22. Europaparlamentet understryker att Kaliningrad Oblast fortfarande är en enklav som plågas av många sociala, ekonomiska och ekologiska problem, såsom det allvarliga miljöhot som närvaron av militära baser och vapen i regionen utgör, de omfattande riskerna för folkhälsan och den höga förekomsten av organiserad brottslighet och narkotikamissbruk.
23. Europaparlamentet uppmanar Östersjöregionen att aktivt stödja program som syftar till att skapa nya former för konst och kommunikation samt främja rörlighet över gränserna och kulturella utbytesprogram.
24. Europaparlamentet uttalar sitt stöd till studentutbyten inom området och föreslår att universiteten i området skall gå samman i nätverk och komma överens om en inbördes arbetsfördelning för att skapa internationellt konkurrensdugliga spetsforskningscentra.
25. Europaparlamentet oroar sig för att områdets östra gräns fungerar som inkörsport för en avsevärd organiserad brottslighet, där handeln med människor och narkotika inger särskilda farhågor. Parlamentet kräver med kraft en utökad roll för Europeiska polisbyrån (Europol) och ett utökat samarbete både på EU-nivå och mellan regeringarna om dessa frågor.
26. Europaparlamentet betonar behovet av fördubblade insatser för att göra övervakning av gränserna österut mer effektiv, framför allt i fråga om förbättring av infrastrukturen och åtgärder för att främja lagliga gränspassager, och vill att tillräckliga anslag skall ställas till förfogande ur den föreslagna europeiska fonden för de yttre gränserna.
o o o
27. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen, Ryska federationens regering och ordförandeskapet för Östersjöstaternas råd.
– med beaktande av den europeiska säkerhetsstrategi (ESS) som antogs av Europeiska rådet den 12 december 2003,
– med beaktande av fördraget om upprättande av en konstitution för Europa, undertecknat i Rom den 29 oktober 2004,
– med beaktande av ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möten den 16-17 juni och den 15-16 december 2005, särskilt ordförandeskapets rapporter om ESFP,
– med beaktande av sin resolution av den 14 april 2005 om den europeiska säkerhetsstrategin(1),
– med beaktande av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, vilken antogs av rådet den 9 december 2003,
– med beaktande av rapporten från maj 2006 av den före detta kommissionsledamoten Michel Barnier om en europeisk räddningstjänststyrka (Europe Aid),
– med beaktande av slutsatserna från mötet för Europeiska försvarsbyråns styrelse i september 2005,
– med beaktande av sin resolution av den 2 februari 2006 om rådets årliga rapport till Europaparlamentet om de viktigaste aspekterna och de grundläggande vägvalen när det gäller GUSP, inbegripet de finansiella konsekvenserna för Europeiska unionens allmänna budget – 2004(2),
– med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för utrikesfrågor (A6-0366/2006), och av följande skäl:
Allmänna synpunkter
A. ESS är en del av den övergripande gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) och den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP), där det är möjligt att använda alla EU:s politiska handlingsmöjligheter, inbegripet diplomatiska, ekonomiska och utvecklingspolitiska åtgärder.
B. De opinionsmätningar som gjorts de senaste tio åren har visat att det finns ett starkt och konstant stöd från allmänheten eftersom mer än 60 procent av EU:s medborgare förordar en gemensam utrikespolitik för unionen och mer än 70 procent förordar en gemensam försvarspolitik för unionen. Andra opinionsundersökningar har vidare visat att det saknas stöd för att öka de militära utgifterna.
C. Säkerheten och kampen mot spridningen av massförstörelsevapen och den internationella terrorismen anses vara en prioritering för EU. Det är nödvändigt med ett samlat svar och en gemensam strategi inom ramen för ESFP.
D. Kontrollen av vapenexporten måste skärpas i Europeiska unionen internationellt.
1. Europaparlamentet konstaterar att ESS från december 2003, som bygger på ett initiativ från det grekiska ordförandeskapet, innehåller en utmärkt analys av hoten mot den moderna världen och anger de grundläggande principerna för EU:s utrikespolitik. Parlamentet betonar dock att genomförandet av strategin måste övervakas regelbundet, så att det blir möjligt att reagera på den geopolitiska utvecklingen.
2. Europaparlamentet stöder tanken bakom den europeiska säkerhetsstrategin, nämligen att internationell terrorism, spridning av massförstörelsevapen, regionala konflikter, statsupplösning och organiserad brottslighet idag utgör de främsta hoten mot Europeiska unionen och dess medborgare. Parlamentet betonar att ett strategiskt mål i samband med vidareutvecklingen av ESS måste vara att ta itu med den ökande globala konkurrensen om vatten- och energikällorna och naturkatastrofer och säkerheten vid unionens yttre gränser. Parlamentet är bekymrat över risken för nya kapprustningar på det globala och regionala planet och över den pågående spridningen av konventionella vapen.
3. Europaparlamentet medger dock att kampen mot den internationella terrorismen inte uteslutande kan föras med militära medel och att förebyggandet och bekämpningen av terrorismen förutsätter en lång rad icke-militära åtgärder såsom underrättelseutbyte och polis- och domstolssamarbete, där det behövs ett fullgott samarbete mellan institutionerna och mellan de olika pelarna. Parlamentet medger också att det finns ett behov av att bygga upp demokratiska institutioner, infrastrukturer och ett civilt samhälle i sönderfallna eller sönderfallande stater. Parlamentet betonar att ett av Europeiska unionens främsta bidrag för att förebygga den internationella terrorismen är dess förmåga att effektivt bygga upp eller återuppbygga demokratiska institutioner, social och ekonomisk infrastruktur, goda styrelseformer och ett civilt samhälle och att framgångsrikt bekämpa rasism och främlingsfientlighet.
4. Europaparlamentet påpekar att EU:s utrikes- och säkerhetspolitik bör ha som mål att skydda EU:s medborgare från dessa hot, att tillvarata EU:s rättmätiga intressen och att främja målen i Förenta nationernas stadga genom att få EU att uppträda som en globalt ansvarskännande aktör i insatserna för fred och demokrati i världen. Parlamentet ger sitt helhjärtade stöd till uppfattningen inom ESS om att det bästa sättet att uppnå dessa mål är att satsa på ett "effektivt multilateralt system", dvs. internationella institutioner och folkrättsliga bestämmelser.
5. Europaparlamentet vidhåller att EU måste utföra sina ESFP-uppgifter i första hand med civila och fredliga medel. Militära medel får bara användas om alla förhandlingsmöjligheter noggrant har prövats och uttömts. Vid genomförandet av dessa legitima uppgifter är det framför allt viktigt med full respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna för medborgarna inom och utanför EU:s gränser.
6. Europaparlamentet anser att de geopolitiska utmaningarna har ändrats väsentligt sedan ESS antogs 2003. Det är därför nödvändigt att strategin revideras senast 2008. Parlamentet anser att strategin bör revideras vart femte år och diskuteras i Europaparlamentet och i medlemsstaternas parlament.
7. Europaparlamentet påpekar att det är av yttersta vikt att det finns en effektiv samordning mellan de civila och militära inslagen i världssamfundets reaktion på en kris.
8. Europaparlamentet uppmanar med kraft medlemsstaterna att stödja den parlamentariska dimensionen av ESFP, där den institutionella och finansiella utvecklingen går hand i hand med en utökning av parlamentets kontrollbefogenheter. Parlamentet erinrar om att ansvaret för den parlamentariska kontrollen av ESFP delas mellan medlemsstaternas parlament och Europaparlamentet på grundval av deras respektive ansvarsområden enligt gällande fördrag och författningar.
9. Europaparlamentet stödjer initiativ som kan skapa närmare förbindelser och ett ökat informationsutbyte mellan medlemsstaternas parlament och Europaparlamentet i samband med frågor som rör ESFP, så att det blir möjligt med en mer strukturerad och regelbunden dialog mellan parlamenten.
10. Europaparlamentet betonar att EU måste ha möjlighet att lämna ett betydande bidrag för att kunna
a)
försvara sig mot alla reella och otvetydiga säkerhetshot,
b)
säkerställa fred och stabilitet, först och främst i det geografiska närområdet men även i andra delar av världen, i överensstämmelse med principerna i FN-stadgan,
c)
genomföra humanitära insatser och räddningsaktioner,
d)
förebygga och hantera konflikter och främja demokrati och respekten för de mänskliga rättigheterna,
e)
främja regional och global nedrustning.
11. Europaparlamentet understryker att Nato, i händelse av ett militärt angrepp från ett tredjeland på EU:s territorium, fortfarande är garanten för unionens kollektiva försvar men att EU förväntas agera solidariskt och ge den angripna medlemsstaten allt det stöd som krävs, i enlighet med artikel 51 i FN-stadgan. Parlamentet välkomnar Natos ökade förmåga att spela en roll utanför de traditionella uppgiftsområdena. Parlamentet anser även att Nato utgör ett lämpligt forum för den transatlantiska dialogen om säkerhetsfrågor.
12. Europaparlamentet erkänner att kapaciteten hos medlemsstaternas väpnade styrkor och deras tillgänglighet för EU påverkas av att de flesta medlemsstaterna är medlemmar av både EU och Nato, och att en del av deras väpnade styrkor står till båda organisationernas förfogande. Parlamentet begär därför att EU fortsätter sitt intensiva samarbete med Nato, särskilt när det gäller kapacitetsutveckling.
13. Europaparlamentet betonar det "strategiska oberoende" som är en del av ESS, dvs. förmågan att inom strategins tillämpningsområde genomföra insatser oberoende av andra aktörer, vilket kräver driftskompatibilitet och en mer hållbar och tillförlitlig försörjningskedja med utgångspunkt i ömsesidigt stöd och bistånd. I detta sammanhang är det nödvändigt att undvika dubbelarbete och ett icke-optimalt utnyttjande av knappa resurser på europeisk nivå eller mellan medlemsstaterna. Parlamentet varnar för onödiga överlappningar mellan Natos och EU:s insatser och mellan EU-medlemsstaternas insatser.
14. Europaparlamentet anser att ESFP idag bara har tillgång till begränsade resurser för civila och militära insatser. Parlamentet begär därför att EU, för att öka sin trovärdighet som global aktör, först och främst koncentrerar sin kapacitet till sitt geografiska närområde, särskilt Balkan. Parlamentet förutser samtidigt att kapaciteten utvecklas ytterligare så att EU kan komma att bidra aktivt till konfliktlösning även i andra delar av världen, i enlighet med principerna i FN-stadgan.
Integrerat civilt-militärt samarbete
15. Europaparlamentet gläds åt att EU lägger vikt vid att stärka det civila och militära samarbetet när det gäller krishantering, och konstaterar att utvecklingen av möjligheterna till civil krishantering har utgjort ett framstående inslag som tillför ett mervärde inte bara till utvecklingen av ESFP utan även generellt till konfliktförebyggande insatser, humanitärt bistånd, återuppbyggnad efter konflikter och fredsskapande verksamhet. Parlamentet betonar vikten av att involvera specialiserade internationella och lokala frivilligorganisationer och deras nätverk. EU uppmanas med kraft att sträva efter att genomföra en konsekvent EU-politik för konfliktförebyggande i överensstämmelse med slutsatserna från Europeiska rådets möte i Göteborg den 15-16 juni 2001.
16. Europaparlamentet gläds åt de senaste ansträngningarna att, inom ramen för det civila övergripande målet för 2008, avhjälpa den tidigare bristen på insatser för att utveckla den civila kapaciteten. Parlamentet gläds vidare åt möjligheterna för den civila och militära cellen och operationsledningen att spela en viktig roll i samband med utvecklingen av EU:s strategi till ett integrerat civil-militärt samarbete och en integrerad civil-militär samordning. Parlamentet rekommenderar därför att den civila och militära cellen och operationsledningen uppgraderas till ett europeiskt högkvarter för genomförande av civil-militära insatser.
17. Europaparlamentet erkänner att avgörande operativ kapacitet inom satellitbaserade och luftburna spaningssystem, integrerade telekommunikationssystem och strategiska luft- och sjötransportfaciliteter är av avgörande betydelse för både civila och militära krishanteringsinsatser. Parlamentet uppmanar Europeiska försvarsbyrån att tillsammans med kommissionen inleda en integrerad forsknings- och utvecklingsprocess på områden där det medför en förstärkning av integrerade och samordnade civil-militära strategier, särskilt när det gäller satellitbaserade och luftburna spaningssystem och integrerade telekommunikationssystem.
Krishantering
18. Europaparlamentet välkomnar inrättandet av det globala systemet för katastrofvarning och samordning, som finansieras av kommissionen i nära samarbete med FN. Detta system kommer att förbättra EU:s reaktionsförmåga avsevärt.
19. Europaparlamentet noterar arbetet i det centrum för hantering av hälsokrislägen som kommissionen inrättat. Parlamentet understryker detta centrums betydelse, inte bara för att det har tillgång till informations- och uppgiftssamlingar utan även för att det har möjlighet att utfärda varningar för pandemier och epidemier och hot genom biologiska och kemiska ämnen. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att kommissionen skall kunna bli delaktig i samordningen av åtgärder vid hälsokriser och gränsöverskridande biologiska terrorattacker.
20. Europaparlamentet välkomnar kommissionens ansträngningar för att skapa ett gemenskapsförfarande för katastrofskydd, inbegripet vid allvarliga terrorattacker. Detta förfarande grundas i första hand på uppgifter i en databas som innehåller information om nationella resurser för hjälpinsatser. Denna databas skulle kunna bli ännu mer tidsbesparande och i ännu högre grad främja synergier om den övertog innehållet i den databas som inrättats av EU:s militärstab och som innehåller uppgifter om alla resurser som står till förfogande för krishantering. Rådet och kommissionen uppmanas därför att inleda de förhandlingar som behövs och vidta nödvändiga åtgärder för att möjliggöra ett sådant övertagande.
21. Europaparlamentet välkomnar rådets ansträngningar för att i ett katastrofläge garantera snabba och effektiva insatser för den mångfald av resurser som finns tillgängliga inom ESFP. I detta sammanhang betonar parlamentet att det är hög tid att täppa till luckorna på området för strategisk samordning av (luft-)transporter. Medlemsstaterna uppmanas därför att snarast möjligt tillhandahålla de ekonomiska medel som behövs för att lösa detta problem. Rådets uppmanas även att mycket allvarligt överväga förslagen i Michel Barniers ovannämnda rapport. Förutom att inrätta en europeisk räddningstjänststyrka pläderar man i rapporten för ett inrättande av ett europeiskt civilt säkerhetsråd, en integrerad europeisk strategi för att förebygga kriser, sammanslagning av befintliga nationella resurser och inrättande av europeiska konsulat som skall bistå EU-medborgarna i utlandet. Rådet och kommissionen uppmanas att samarbeta för att successivt genomföra dessa förslag.
22. Europaparlamentet anser att utvecklingen av ESFP bidragit till att det uppstått "gråzoner" när det gäller rådets respektive kommissionens behörigheter vid genomförandet av uppdrag med huvudsakligen civil karaktär. Parlamentet förväntar sig att antagandet av stabilitetsinstrumentet kommer att skapa viss klarhet, utan att detta inverkar menligt på den flexibilitet i krishanteringen som hittills visats i praktiken.
23. Europaparlamentet välkomnar framstegen på området för det civila övergripande målet för 2008, särskilt utvecklingen av insatsplanerna för civila beredskapsteam och integrerade polisstyrkor. Det har också utvecklats expertkunskap för bekämpning av organiserad brottslighet och människohandel. Parlamentet välkomnar vidare att det inrättats en krisplattform vid kommissionen, som har föresatt sig att ytterligare påskynda inkörningsperioden för ESFP-uppdrag på plats. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att tillsammans samordna sina insatser, och föreslår därför att det inrättas ett gemensamt utbildningsprogram för all personal som arbetar med planering av uppdrag.
Försvar av det egna territoriet
24. Europaparlamentet påpekar att skyddet av det egna territoriet är den primära uppgiften för all säkerhetspolitik. Parlamentet konstaterar att de europeiska medborgarna först och främst förväntar sig av en europeisk säkerhets- och försvarspolitik att den i hög grad skall bidra till att trygga deras personliga säkerhet och respektera deras grundläggande mänskliga rättigheter.
25. Europaparlamentet påpekar att EU måste säkra sina yttre gränser, skydda sin livsviktiga infrastruktur, eliminera finansieringsnätverk för internationella terrorister och bekämpa organiserad brottslighet. Kommissionen och medlemsstaterna uppmanas i detta sammanhang att ta fram ett system med integrerad förvaltning av EU:s yttre gränser utan att detta medför en begränsning av de mänskliga och grundläggande rättigheterna och den humanitära rätten, särskilt när det gäller flyktingar och asylsökande.
26. Europaparlamentet påpekar att EU måste
–
säkra en fri tillförsel av leveranser till industrin och enskilda konsumenter, särskilt av kolväten, vilket kräver en skärpning av sjö- och luftfartssäkerheten och av säkerheten vid pipelines,
–
försvara sig mot IT-attacker som kan störa livsviktiga kommunikations-, finans- eller energisystem.
Snabba insatser på grundval av FN-stadgan
27. Europaparlamentet ställer sig bakom att ESS utgår från att EU med tanke på de nya hoten måste vara beredd att agera innan kriser bryter ut och tidigt förebygga konflikter och hot och i detta sammanhang förbehållslöst stöder sig på FN-stadgan, som är den grundläggande ramen för de internationella förbindelserna.
Uppföranderegler och utbildning
28. Europaparlamentet anser det vara mycket positivt att personalens uppförande i samband med samtliga insatser inom ESFP omfattas av en rad riktlinjer och allmänna uppföranderegler som fastställts i dokument. Parlamentet välkomnar dessa riktlinjer och regler eftersom de uppmuntrar till respekt för normer och regler i fråga om mänskliga rättigheter. Parlamentet vidhåller att det bör vara helt obligatoriskt att följa dessa regler och att befäl bör hållas ansvariga för sina underlydandes disciplin och uppförande även under extremt stressande krigsförhållanden. Parlamentet ser även positivt på insatserna för att könsspecifika aspekter i framtiden bättre skall komma till uttryck i politik, program och initiativ inom ESFP.
29. Europaparlamentet noterar rådets insatser för att vidareutveckla de riktade utbildningsprogrammen inom ESFP – på såväl strategisk som operationell nivå – för diplomatisk, militär och civil personal. Parlamentet förväntar sig att det skall bli möjligt för dess sakkunniga att delta i de här programmen. Parlamentet stöder tillvägagångssättet att införa miniminormer för utbildning av personal vid ESFP-uppdrag på plats, och uppmanar rådet att tillsammans med kommissionen och medlemsstaterna arbeta för en standardisering av utbildningsinsatserna på samtliga nivåer.
30. Europaparlamentet anser att soldater utsätts för onödig fara om befälsordningen, utrustningen eller beväpningen inte motsvarar kraven för insatsen. Det är därför särskilt viktigt att se till att de förband som står under EU:s befäl är ändamålsenligt utrustade.
31. Europaparlamentet anser inte att det är möjligt att effektivt använda den militära kapaciteten utan en kraftig förstärkning av Europas kapacitet för maktprojektion, inbegripet luft- och sjötransporter. Parlamentet erkänner i detta sammanhang de ansträngningar som olika länder har gjort för att öka sin luft- och sjötransportkapacitet samt planerna på att införskaffa fler hangarfartyg.
32. Europaparlamentet konstaterar att det vid multinationella insatser uppstår kostnadsökningar och effektivitetsminskningar på grund av att de deltagande förbandens utrustning och beväpning ser olika ut och ofta inte heller är kompatibla. Parlamentet anser därför att EU bör därför främja åtgärder för att harmonisera utrustningen och beväpningen i syfte att optimera resurserna och effektiviteten i de multinationella insatserna.
Underrättelseverksamhet
33. Europaparlamentet kritiserar det särskilt allvarliga förhållandet att de stridsgrupper som just nu byggs upp inte har lika tillgång till spaning från luften eller rymden, och beklagar att alla medlemsstater inte har gemensam tillgång till resultaten från de nationella satellitspaningssystemen Helios, SAR-Lupe och Cosmo-Skymed.
34. För att råda bot på dessa brister
a)
begär Europaparlamentet med eftertryck att de stridsgrupper som byggs upp får gemensam eller åtminstone kompatibel underrättelse- eller telekommunikationsutrustning,
b)
begär Europaparlamentet att nästa generation av satellitspaningssystemen integreras i ett europeiskt system vars resultat bör vara tillgängligt för militären, polisen och räddningstjänsten genom användning av satellitcentrumet i Torrejón.
35. Europaparlamentet påpekar att Nato för närvarande utvecklar det flygstödda spaningssystemet AGS (luftburen markövervakning) som ett komplement till de nationella system som redan finns eller som nu byggs upp. Parlamentet insisterar på att detta system görs tillgängligt för alla EU:s medlemsstater, särskilt när det gäller EU:s stridsgrupper.
36. Europaparlamentet anser att det på telekommunikationsområdet är nödvändigt att utveckla en gemensam befälsordning för multinationella förband. Parlamentet är därför av uppfattningen att militärens, polisens och räddningstjänstens utrustning bör uppfylla samma tekniska normer, vilket är fallet i till exempel Finland.
Gränsbevakning
37. Europaparlamentet betonar vikten av att öka EU:s kollektiva förmåga att skydda sina yttre gränser. Parlamentet är fortsatt särskilt oroat över gränsbevakningsutrustningens inkompatibilitet och kvalitet, och understryker behovet av ny teknik för att avhjälpa denna situation.
Transport
38. Europaparlamentet anser att transporterna, och framför allt de strategiska transporterna, är mycket bristfälliga i samband med EU:s krishanteringsinsatser, och att det därför skulle vara mycket intressant med ett europeiskt autonomt system som ger tillgång till konventionella civila multimodala transporter, bygger på en integrerad civil-militär strategi och säkrar stordriftsfördelar för alla de europeiska aktörerna i samband med krishantering för både ESFP och katastrofbiståndsinsatser.
Svaga punkter i beslutsförfarandet inom ESFP
39. Europaparlamentet anser att det politiska beslutsförfarande som föregår beslutet om ett ESFP-uppdrag uppvisar en rad svaga punkter, vilket blev uppenbart i samband med uppdraget i Demokratiska republiken Kongo. Rådet uppmanas därför att se över de olika etapperna i detta förfarande och att vid behov vidta åtgärder för att avlägsna de svaga punkterna. I detta sammanhang påminns rådet, och särskilt kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, om sin skyldighet att samråda med parlamentet.
40. Europaparlamentet bekräftar sitt krav på obegränsad delaktighet och sin rätt att varje år i förväg höras om aktuella aspekter och valmöjligheter inom GUSP, i enlighet med de gällande fördragen. Rådet uppmanas med eftertryck att tillämpa en mycket öppnare och insynsvänligare informationspolitik gentemot parlamentet på områdena för GUSP och ESFP. Parlamentet kritiserar i detta sammanhang det nuvarande förfarandet för parlamentets tillgång till rådets "sekretessbelagda handlingar", som i de flesta fall innehåller enbart mycket allmänt hållen information.
41. Europaparlamentet vidhåller att inga militära uppdrag där EU är inblandat bör inledas innan Europaparlamentet på lämpligt sätt har informerats och hörts.
42. Europaparlamentet begär att utgifter för militär utrustning och beväpning tas med i budgetar som underställs parlamentarisk kontroll. Parallella budgetar och mekanismer som inte kan kontrolleras effektivt av vare sig de nationella parlamenten eller Europaparlamentet bör därför undvikas.
43. Europaparlamentet konstaterar att det i Europeiska unionens budget finns olika budgetposter med säkerhetsaspekter, såsom budgetanslagen för krishantering, skydd av de yttre gränserna och den livsviktiga infrastrukturen, säkerhetsforskning och förverkligande av Galileo-programmet och programmet om global övervakning för miljö och säkerhet (GMES).
44. Europaparlamentet begär med kraft framför allt att budgetanslagen till krishanteringsinsatser, säkerheten vid de yttre gränserna, säkerhetsforskning och Galileo bör ökas ytterligare. Säkerhetsforskningen bör på lång sikt anpassas till de finansieringsbehov som konstaterats av högnivågruppen för säkerhetsforskning.
45. Europaparlamentet begär också att militära krishanteringsinsatser skall finansieras ur EU:s budget och att ytterligare EU-medel för detta ändamål skall göras tillgängliga av medlemsstaterna.
46. Europaparlamentet kritiserar det faktum att man, på grund av Athenamekanismen och andra särskilda mekanismer som finansieras av medlemsstaterna eller till och med av Europeiska utvecklingsfonden, inte har möjlighet att utöva någon budgetkontroll av militära ESFP-insatser. Parlamentet påpekar att det också finns ett behov av öppenhet inom de civil-militära insatser (såsom polisuppdrag) som faller inom gråzonen mellan specialarrangemang och finansiering av GUSP-budgeten.
47. Europaparlamentet efterlyser därför en ny budgetmetod för att öka öppenheten när det gäller ESFP-utgifter och för att stödja utvecklingen av de militära och civila resurser som behövs för att uppnå målen för ESS:
a)
I en startfas, som bör ta sin början 2007 och inte vara längre än två år, bör rådet utarbeta ett budgetdokument som speglar de åtaganden som medlemsstaterna gjort för att fullfölja det civila övergripande målet för 2008 och det militära övergripande målet för 2010 på grundval av befintliga kataloger (behovskatalogen, styrkekatalogen och framstegskatalogen).
b)
I en andra fas bör medlemsstaterna förbinda sig till ESFP genom en virtuell "budget" i vilken de för flera år i taget skulle anslå medel för att finansiera den utrustning och personal som behövs för ESFP-insatser. Dokumentet är visserligen inte juridiskt bindande men skulle likväl bli politiskt viktigt som en text vid sidan av EU -budgeten och skulle ange hur mycket pengar medlemsstaterna är beredda att lägga ned på ESFP. Dokumentet bör underlätta "fördelningen av bördorna" mellan medlemsstaterna genom att säkerställa en större öppenhet när det gäller militära utgifter och bör årligen debatteras gemensamt av Europaparlamentet och medlemsstaternas parlament.
c)
Slutgiltiga beslut om rationaliseringen av GUSP- och ESFP-budgetarna, inklusive redovisningen av nationella utgifter på EU-nivå vad gäller säkerhets- och försvarsdimensionen, bör utgöra en del av unionens reviderade finansiella system för 2008-2009.
Europeisk marknad för försvarsutrustning och forskningssamverkan
48. Europaparlamentet betonar att ESS förutsätter en stark och oberoende europeisk försvarsindustri och en oberoende forsknings- och utvecklingskapacitet på teknikområdet som på ett tillfredsställande sätt kan skydda EU:s och medlemsstaternas grundläggande säkerhetsintressen. Parlamentet drar slutsatsen av den offentliga debatten att man för att främja den europeiska försvarsindustrins konkurrenskraft och utveckla en oberoende industriell bas som säkerställer den nödvändiga försvarsförmågan måste anta inre marknadsregler för försvarsrelaterade produkter som anpassas efter de särdrag som kännetecknar denna sektor. Parlamentet understryker att dessa regler måste främja industrisamarbetet och handeln inom gemenskapen. Parlamentet påminner om att undantagsbestämmelsen i artikel 296 i EG-fördraget inte påverkar gemenskapsinstitutionernas skyldighet att lagstifta om utvecklingen av den inre marknaden för försvarsrelaterade produkter och tjänster, förutsatt att denna lagstiftning tillvaratar medlemsstaternas och EU:s grundläggande säkerhetsintressen. Parlamentet anser att det är nödvändigt att en hög skyddsnivå uppnås.
49. Europaparlamentet ser därför fram emot att kommissionen lägger fram ett tolkningsmeddelande om tillämpningen av artikel 296 och ett förslag till särdirektiv om försvarsupphandlingar och att det införs ett bindande rättsligt instrument som syftar till att göra det lättare att leverera försvarsrelaterade produkter inom gemenskapen genom att införa ett förenklat system i stället för de nuvarande nationella exportlicenserna. Parlamentet anser att detta system bör skydda EU:s och medlemsstaternas grundläggande säkerhetsintressen genom att fastställa principerna för en europeisk exportpolitik på grundval av EU:s uppförandekod för vapenexport.
50. Europaparlamentet erinrar om att regler såsom artikel XXIII i WTO-avtalet om offentlig upphandling inbegriper ett erkännande av möjligheten att skydda grundläggande säkerhetsintressen i samband med försvarsupphandlingar. För att se till att EU:s och medlemsstaternas ovannämnda intressen skyddas bör de gemensamma regler som antas ge företräde åt försvarsrelaterade produkter av europeiskt ursprung i förhållande till dem som har sitt ursprung i tredjeländer. Parlamentet anser det också angeläget att reglerna ger full verkan åt ömsesidighetsprincipen i handelsförbindelserna och främjar användning av teknik som skyddas av europeisk industriell äganderätt.
51. Parlamentet välkomnar Europeiska försvarsbyråns uppförandekod om försvarsupphandlingar, och uppmanar alla medlemsstater att ansluta sig till den. Parlamentet understryker att tillämpningen av kompensationer och principen om "juste retour" bör överges. Vidare är det nödvändigt att stärka Europeiska försvarsbyråns arbete när det gäller ESFP.
52. Europaparlamentet erkänner betydelsen av forskningssamverkan för den europeiska industrins konkurrenskraft. Parlamentet begär därför att kommissionens och Europeiska försvarsbyråns insatser i större utsträckning skall komplettera varandra genom en effektivare dialog om civil forskning och säkerhets- och försvarsrelaterad forskning i Europa. Parlamentet betonar att EU bör ha som mål att tillhandahålla teknik med två eller flera användningsområden och flera olika funktioner och att överbrygga klyftan mellan forskning för civil tillämpning och forskning för militära ändamål. Med tanke på att denna sektor, i jämförelse med andra forskningsområden, kännetecknas av många olika företagsstrukturer måste man ändra definitionen av små och medelstora företag inom den europeiska säkerhetsforskningen.
53. Europaparlamentet begär att uppförandekoden från 1998 om vapenexport blir juridiskt bindande och att den effektivt tillämpas och genomförs i alla medlemsstater. Beslutet om vilka mottagarländer som uppfyller uppförandekodens villkor bör fattas gemensamt.
Massförstörelsevapen/Iran
54. Europaparlamentet är medvetet om att ansträngningarna för att få Iran att avstå från att framställa anrikat uran för militära ändamål kan vara lönlösa. Det gemensamma förhandlingserbjudandet från EU-3, Förenta staterna, Ryssland och Kina är emellertid den mest lovande vägen. Parlamentet välkomnar det multilaterala agerande som ligger till grund för detta erbjudande. Parlamentet beklagar att förhandlingarna mellan å ena sidan EU:s höge representant och EU-3 och å andra sidan Iran hittills inte har lett fram till önskat resultat. Parlamentet godtar därför att frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd. Parlamentet understryker att förhandlingarna när som helst kan återupptas under förutsättning att det kommer signaler från Iran om att de kan bli framgångsrika. Parlamentet skulle välkomna att Förenta staterna ansluter sig till dessa förhandlingar med Iran.
På väg mot en säkerhets- och försvarsunion
55. Europaparlamentet påpekar att EU också är på väg att utvecklas till en säkerhets- och försvarsunion som omfattar extern säkerhet såväl som olika aspekter av intern säkerhet, bekämpning av alla former av terrorism och hantering av naturkatastrofer och som innehåller följande inslag:
a)
Ett åtagande från medlemsstaterna att skapa förmåga att
–
inom 60 dagar sätta in 60 000 soldater och låta dem vara utstationerade i ett år för fredsbevarande och fredsskapande åtgärder, i överensstämmelse med beslutet vid Europeiska rådets möte i Helsingfors, och att bygga upp 13 stridsgrupper som kan sättas in med kort varsel, varav två ständigt skall hållas i beredskap från och med 2007,
–
utveckla en civil krishanteringsförmåga när det gäller polisåtgärder, rättssäkerhet, civil förvaltning och civilt skydd, i överensstämmelse med beslutet vid Europeiska rådets möte den 19-20 juni 2000 i Santa Maria de Feira.
b)
En europeisk befälsordning som utgörs av en kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, en militär kommitté, en militärstab (allt detta har varit i drift sedan 2001) och en civil-militär cell med en begynnande operationsledning.
c)
Europeiska gendarmeristyrkan, som har sitt högkvarter i Vicenza och som bör användas till det framtida polisuppdraget i Kosovo.
d)
Europeiska försvarsbyrån, som föreslogs av Europeiska rådet och som varit i drift sedan 2004.
e)
Europol och den europeiska arresteringsordern.
f)
Gemensamma regler för anskaffande av vapen och vapenexport.
g)
Europeisk säkerhetsforskning som separat tematisk prioritering inom ramen för det sjunde ramprogrammet för forskning.
56. Europaparlamentet anser att denna process bör stärkas med hjälp av följande inslag:
a)
Inrättande av en inre marknad på försvarsområdet som ett sätt att skapa en fullt integrerad europeisk försvarsteknologisk bas i överensstämmelse med principerna om ömsesidigt beroende och specialisering bland EU:s medlemsstater.
b)
Ett gemensamt system för satellitspaning och luftburen markövervakning och gemensamma telekommunikationsstandarder, som skall ställas till militärens, polisens och räddningstjänstens förfogande.
c)
Inrättande av en europeisk permanent Medelhavsflotta, inklusive kustbevakning, för att markera Europas närvaro och stärka EU:s krishanteringspotential i denna region, som är synnerligen viktig för unionens säkerhetsintressen.
d)
En europeisk budget som inte bara täcker de civila säkerhetsaspekterna utan även de militära.
e)
En vice utrikesminister för EU med ansvar för säkerhets- och försvarspolitiken.
f)
Tätare möten mellan EU:s försvarsministrar.
g)
En europeisk räddningstjänststyrka, i överensstämmelse med förslaget i Michel Barniers ovannämnda rapport, samt en europeisk civil fredskår och fredsbyggande partnerskap.
h)
En tillgänglig europeisk kapacitet för luft- och sjötransporter i samband med katastrofhjälp, räddningsinsatser och försvarsinsatser (multimodala transporter som kombinerar de mest ändamålsenliga medlen).
i)
En lämplig parlamentarisk kontroll genom medlemsstaternas parlament och Europaparlamentet.
57. Europaparlamentet betonar vikten av fördraget om upprättande av en konstitution för Europa, vilket kommer att ge upphov till stora framsteg på vägen mot en säkerhets- och försvarsunion, särskilt genom
a)
inrättandet av posten som europeisk utrikesminister, som samtidigt kommer att vara vice ordförande för kommissionen,
b)
införandet av solidaritetsklausulen, som skall tillämpas i de fall då en medlemsstat råkar ut för en terrorattack, en naturkatastrof eller en katastrof som förorsakats av människan,
c)
införandet av en klausul om ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaterna vid väpnade angrepp mot en medlemsstats territorium.
o o o
58. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament och till FN:s, Natos, OSSE:s och Europarådets generalsekreterare.
– med beaktande av grönboken om arv och testamenten som lades fram av kommissionen den 1 mars 2005 (KOM(2005)0065) med bilaga (SEK(2005)0270),
– med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 26 oktober 2005(1),
– med beaktande av artikel 192 andra stycket i EG-fördraget,
– med beaktande av artiklarna 39 och 45 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor (A6-0359/2006), och av följande skäl:
A. Enligt en undersökning som gjordes 2002 av Deutsches Notarinstitut på begäran av kommissionen hanteras mellan 50 000 och 100 000 arv med internationella aspekter varje år inom EU:s territorium.
B. Denna siffra kommer oundvikligen att stiga på grund av att tio nya medlemsstater nyligen anslutits till EU och med tanke på möjliga utvidgningar.
C. Skillnaderna är för närvarande mycket stora mellan de internationella privaträttsliga systemen och medlemsstaternas materiella rätt i fråga om arv och testamenten.
D. Eftersom dessa skillnader skulle kunna leda till svårigheter och höga kostnader för arvtagarna innan de kan ta del av sitt arv skulle de kunna utgöra hinder mot den fria rörligheten och fria etableringsrätten, enligt vad som anges i artiklarna 39 och 43 i EG fördraget, och mot äganderätten som är en allmän princip inom gemenskapsrätten(2).
E. Det är viktigt att utforma ett gemenskapsrättsligt instrument för internationell civilrätt i fråga om arv och testamenten vid dödsfall, vilket också anges i handlingsplanen från Wien 1998(3), åtgärdsprogrammet om genomförandet av principen om ömsesidigt erkännande av domar på privaträttens område(4), som antogs av rådet och kommissionen 2000, Haagprogrammet av den 4 november 2004 för att stärka friheten, säkerheten och rättvisan inom unionen samt rådets och kommissionens handlingsplan för genomförande av Haagprogrammet för ett stärkt område med frihet, säkerhet och rättvisa(5).
F. Att införa lagstiftning om arv och testamenten ligger i linje med gemenskapsrättens mål att förbjuda diskriminering på grund av nationalitet och att främja den sociala integrationen för alla personer som är huvudsakligen bosatta i och anknutna till en av medlemsstaterna, oavsett dessa personers nationalitet.
G. Harmonisering av materiell rätt kring arv och testamenten i medlemsstaterna ingår inte i Europeiska gemenskapernas behörighetsområde trots att "främjande av förenligheten mellan tillämpliga bestämmelser i medlemsstaterna om lagkonflikter och om domstolars behörighet" enligt artikel 65 b i EG-fördraget ingår i gemenskapens befogenheter.
H. I enlighet med artikel 67.5 andra strecksatsen i EG-fördraget skall gemenskapsakter som rör arv och testamenten antas enligt det förfarande som anges i artikel 251 i fördraget.
I. I arvs- och testamentsärenden kan man inte bortse från vissa grundläggande allmänna principer, som begränsar testamenteringsrätten till förmån för arvlåtarens familj eller andra underhållsberättigade personer.
1. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att under 2007 lägga fram ett lagförslag för parlamentet på grundval av artiklarna 65 b och 67.5 andra strecksatsen i EG-fördraget om arv och testamenten, vilket skall utarbetas inom ramen för en interinstutitionell debatt och i enlighet med de detaljerade rekommendationer som anges nedan.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inom ramen för de pågående överläggningarna om det civilrättsliga stödprogrammet 2007–2013 ta initiativ till en inbjudan att lämna förslag till en informationskampanj för verksamma jurister avseende frågor som rör gränsöverskridande testamenten och arv.
3. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inom ramen för det civilrättsliga stödprogrammet 2007–2013 prioritera inrättande av ett nätverk av verksamma civilrättsjurister i syfte att främja ömsesidigt förtroende och ömsesidig förståelse mellan personer som arbetar inom detta område, utbyta information och utarbeta bästa metoder.
4. Europaparlamentet konstaterar att bifogade rekommendationer är förenliga med subsidiaritetsprincipen och med de medborgerliga fri- och rättigheterna.
5. Europaparlamentet anser att det begärda förslaget inte har någon ekonomisk inverkan på gemenskapsbudgeten.
6. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution samt de därtill bifogade detaljerade rekommendationerna till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas parlament och regeringar.
BILAGA
DETALJERADE REKOMMENDATIONER OM INNEHÅLLET I DET BEGÄRDA FÖRSLAGET
Rekommendation 1 (om form och innehåll i det instrument som skall antas)
Europaparlamentet anser att den rättsakt som skall antas bör omfatta uttömmande bestämmelser för internationell civilrätt i fråga om arv vid dödsfall och samtidigt
–
harmonisera bestämmelserna i fråga om behörighet, tillämplig lagstiftning (s.k. lagkonflikter) och erkännande och verkställighet av utländska domslut och offentliga beslut, utom för medlemsstaternas materiella rätt och processrätt,
–
införa ett europeiskt certifikat om arv.
Rekommendation 2 (om kriterier för behörighet och objektiv anknytning)
Europaparlamentet anser att den rättsakt som skall antas i princip bör säkra att behörig domstol och rättsordning (forum och ius) inte avviker från varandra, så att problemen med att tillämpa utländsk lagstiftning reduceras.
Därför föredrar Europaparlamentet helst att stadigvarande bostadsort är kriteriet för att fastställa både huvudbehörighet och objektiv anknytning, och att stadigvarande bostadsort definieras som antingen
a)
den avlidnes stadigvarande bostadsort vid dödstillfället, förutsatt att den varit den avlidnes stadigvarande bostadsort under minst tre år före dödstillfället, eller, om så inte är fallet,
b)
den ort till vilken den avlidne hade sin huvudsakliga anknytning vid dödstillfället.
Rekommendation 3 (om den enskildes rätt att välja fritt)
Europaparlamentet anser att man i den rättsakt som skall antas bör lämna utrymme för den enskildes fria vilja och framför allt tillåta
–
berörda parter att under givna förutsättningar välja behörig domstol enligt samma modell som enligt bestämmelserna i artiklarna 23 och 24 i rådets förordning (EG) nr 44/2001 av den 22 december 2000 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område(6),
–
arvlåtaren att i fråga om arvsrätt välja mellan sin egen nationella lagstiftning och lagstiftningen i det land där han eller hon är bosatt vid den tidpunkt valet görs; detta val bör tillkännages genom en förklaring i form av ett testamente.
Rekommendation 4 (om tillämplig lagstiftning för testamentsformer)
Europaparlamentet anser att den rättsakt som skall antas bör fastställa särskilda bestämmelser avseende den tillämpliga lagstiftningen i fråga om testamentsformer, vilka skall anses vara giltiga om de betraktas som giltiga enligt lagstiftningen i den stat där arvlåtaren har utfärdat sitt testamente eller enligt lagstiftningen i den stat där arvlåtaren hade sin stadigvarande bostadsort vid tidpunkten för testamentet eller dödstillfället, eller också enligt lagstiftningen i någon av de stater där arvlåtaren var medborgare vid tidpunkten för testamentet eller dödstillfället.
Rekommendation 5 (om tillämplig lagstiftning för arvsavtal)
Europaparlamentet anser att den rättsakt som skall antas bör fastställa särskilda bestämmelser avseende tillämplig lagstiftning för arvsavtal, där följande lagstiftning skall gälla:
a)
Om det gäller arvet för en enda person, gäller lagstiftningen i den stat där denna person har sin stadigvarande bostadsort vid den tidpunkt då avtalet ingås.
b)
Om det gäller arvsföljden för flera personer, gäller lagstiftningen i var och en av de stater i vilka dessa personer har sin stadigvarande bostadsort vid den tidpunkt då avtalet ingås.
Även när det gäller arvsavtal bör man i den rättsakt som skall antas lämna visst utrymme för den enskildes fria vilja och göra det möjligt för parterna att i en uttrycklig förklaring komma överens om att för arvsavtalet skall lagstiftningen gälla i den stat där den eller någon av de personer som arvet gäller har sin stadigvarande bostadsort vid den tidpunkt då avtalet ingås eller har medborgarskap vid denna tidpunkt.
Rekommendation 6 (om allmänna frågor som rör tillämplig lagstiftning)
Europaparlamentet anser att även allmänna frågor som rör den tillämpliga lagstiftningen bör regleras i den rättsakt som skall antas.
Europaparlament anser framför allt följande:
–
Den lagstiftning som fastställs i den rättsakt som skall antas bör reglera hela arvshanteringen, från det att testamentet öppnas tills arvet överförs till arvingarna, och detta skall gälla oavsett arvegodsets karaktär och geografiska placering.
–
Den rättsakt som skall antas bör vara av erga omnes-modell, vilket innebär att det även skall vara tillämplig när den fastställda lagstiftningen är ett tredjelands lagstiftning.
–
För att samordna gemenskapens lagvalsregler för arvsfall som även omfattar tredjeland bör man i den rättsakt som skall antas planera och fastställa ett lämpligt förfarande för hänvisning (renvoi), så att man slår fast att om den tillämpliga lagstiftningen för arvsfallet är ett tredjelands lagstiftning och den statens lagvalsregler föreskriver tillämpning av lagstiftningen i en medlemsstat eller i ett annat tredjeland, som enligt det internationella civilrättsliga systemet också skulle kunna tillämpa sin lagstiftning på det specifika fallet, måste lagstiftningen i denna andra medlemsstat eller i förevarande fall lagstiftningen i detta andra tredjeland tillämpas.
–
I den rättsakt som skall antas bör det anges vilka metoder och villkor som de myndigheter som ansvarar för tillämpningen av en utländsk lag skall använda för att fastställa innehållet samt vilka åtgärder som skall tillämpas om innehållet inte går att fastställa.
–
I den rättsakt som skall antas bör regleringen av ett prejudiciellt ärende underkastas den lagstiftning som fastställs genom de relevanta bestämmelserna om lagkonflikter i den lagstiftning som är tillämplig på arvsfallet, och det måste klargöras att lösningen endast avser de förfaranden i vilka det prejudiciella ärendet tas upp.
–
I den rättsakt som skall antas bör det fastställas att det är möjligt att utesluta tillämpning av en bestämmelse i den tillämpliga lagstiftningen när tillämpningen skulle ha en verkan som uppenbarligen är oförenlig med grunderna för rättsordningen i fråga om behörighet.
–
Den rättsakt som skall antas bör klargöra att i de fall då en medlemsstat har två eller flera rättssystem eller lagstiftningar för arv och testamenten, och dessa tillämpas i olika territoriella enheter, skall varje territoriell enhet betraktas som ett land när man skall fastställa vilken lagstiftning som är tillämplig för arvsfrågor. För en sådan medlemsstat bör dessutom den rättsakt som skall antas specificera att
a)
varje hänvisning till stadigvarande bostadsort i den berörda medlemsstaten skall ses som en hänvisning till stadigvarande bostadsort i en territoriell enhet,
b)
varje hänvisning till medborgarskap skall ses som en hänvisning till den territoriella enhet som bestäms i medlemsstatens nationella lagstiftning, och om sådana bestämmelser saknas skall hänvisningen ses som en hänvisning till dett rättssystem till vilket den berörda personen har starkast anknytning.
Rekommendation 7 (om ett europeiskt certifikat om arv)
Europaparlamentet anser att målet för den rättsakt somskall antas skall vara att förenkla de förfaranden som arvtagare och testamentstagare måste följa för att få tillgång till arvet. Detta kan göras genom följande åtgärder:
–
Införande av internationella privaträttsliga bestämmelser för en effektiv samordning av rättssystemen i fråga om handläggning, utbetalning och överföring av arv samt identifiering av arvtagare, med bestämmelser som anger följande: Dessa aspekter av arvsfallet regleras genom den lagstiftning som är tillämplig på arvsfallet, med förbehåll för undantag på grundval av visst arvegods karaktär och geografiska placering. Skulle det enligt den lagstiftningen föreskrivas ett ingripande av en myndighet som anges i eller utses genom den berörda lagstiftningen, skall myndighetens befogenheter erkännas i samtliga medlemsstater. Skulle den lagstiftning som är tillämplig på arvsfallet utgöras av en medlemsstats lagstiftning, skall myndighetens befogenheter omfatta samtliga delar av arvet, oberoende av var de befinner sig, även om befogenheterna enligt den tillämpliga lagstiftningen begränsas till rörligt gods, under förutsättning att inte arvlåtaren har meddelat något annat. Åtgärder avseende den verksamhet som bedrivs av myndigheten enligt den lagstiftning som är tillämplig på arvsfallet kan krävas av domstolarna i den medlemsstat vars lagstiftning är tillämplig på arvsfallet eller på det territorium där den avlidne har haft sin stadigvarande bostadsort vid tidpunkten för dödsfallet eller i det område där arvet finns.
–
Inrättande av ett "europeiskt certifikat om arv" som med bindande verkan anger tillämplig lagstiftning, arvtagare, de personer som skall ansvara för administreringen av arvet och deras befogenheter samt vad som ingår i arvet. Certifikatet skall vara officiellt och utfärdas av en instans som inom de olika rättssystemen utsetts som behörig.
I certifikatet skall det anges vilken lagstiftning som är tillämplig på arvsfallet. Certifikatet skall utarbetas enligt en standardmodell som skall fastställas i den rättsakt som skall antas, och det skall utgöra en giltig handling som visar att förvärvet av arvegodset får införas i ett offentligt register i den medlemsstat där egendomen finns, med förbehåll för den sistnämnda statens bestämmelser avseende registrets funktion och effekterna av informationen i registret.
Vidare bör den rättsakt som skall antas ge skydd för tredje man som handlar i god tro och som mot ersättning avtalat med den person som enligt certifikatet förefaller ha rätt till arvet, så att förvärvet av arvet inklusive egendom skyddas, med undantag för om personen skulle ha kännedom om att uppgifterna i certifikatet är felaktiga eller för om den behöriga myndigheten har vidtaget åtgärder för att återkalla eller ändra certifikatet.
Rekommendation 8 (om "lex loci rei sitae" och arvslottsprincipen)
Europaparlamentet anser att man genom den rättsakt som skall antas bör
–
säkra att den tillämpliga lagstiftningen för arvsfallet samordnas med den lag som är tillämplig där arvegodset finns, så att det är den senare lagen som skall tillämpas, särskilt när det gäller tillvägagångssätt för förvärv av arvegods och varje form av bevis på att förvärv får göras, mottagande och avvisande av arv samt tillhörande formaliteter i samband med offentliggörande,
–
säkra att den lag som tillämpas på arvsfallet inte påverkar tillämpningen av andra bestämmelser i den medlemsstat där viss fast egendom, företag eller andra särskilda kategorier av tillhörigheter är belägna och vars bestämmelser inrättar särskilda arvsbestämmelser för sådana tillgångar på grundval av ekonomiska, familjemässiga eller sociala hänsyn,
–
säkra att möjligheten att välja tillämplig lagstiftning inte hindrar grundläggande principer som innebär att rätten till arvslotter förbehålls de närmast anhöriga och som fastställs i den lagstiftning som objektivt sett är tillämplig på arvsfallet.
Rekommendation 9 (om truster)
Europaparlamentet erinrar om att egendomsordningen faller under medlemsstaternas behörighet i enlighet med artikel 295 i EG-fördraget och kräver därför att truster skall undantas från den rättsakt som skall antas. I rättsakten bör det emellertid fastställas att om en trust bildas med anledning av ett arv skall tillämpningen av den lagstiftning som fastställs genom den rättsakt som skall antas avseende arvet inte utgöra ett hinder för tillämpningen av en annan lag avseende trustförvaltningen, och omvänt gäller att tillämpningen av trustförvaltningsrätten på trusten inte skall utgöra ett hinder för tillämpningen av den lagstiftning som reglerar successionen med stöd av den rättsakt som skall antas.
Rekommendation 10 (om exekvatur)
Europaparlamentet föreslår kommissionen att den rättsakt som skall antas bör ha samma system när det gäller erkännande och verkställande av beslut som infördes med förordning (EG) nr 44/2001 och som innebär att exekvatur endast krävs i de fall då ett avgörande av en domstol i en medlemsstat måste verkställas på grundval av ett verkställighetsförfarande i en annan medlemsstat.
Om emellertid ett beslut skall registreras i offentliga register bör det slås fast, mot bakgrund av de helt olika bestämmelserna i de olika medlemsstaterna, att det till beslutet skall bifogas ett intyg om överensstämmelse med den allmänna ordningen och med bindande bestämmelser i verkställighetsmedlemsstaten, vilket – enligt ett standardformulär – skall utfärdas av en lokal rättslig myndighet.
Rekommendation 11 (om offentliga handlingar)
Europaparlamentet anser att det är lämpligt att reglera samma verkan för offentliga handlingar i arvsärenden, vilka bland annat bör erkännas i samtliga medlemsstater vad gäller bevisning av omständigheter och intyganden från utfärdande myndigheter att handlingarna utfärdats i deras närvaro, i den mån detta krävs enligt den ursprungliga medlemsstatens lagstiftning.
Enligt artikel 57 i rådets förordning (EG) nr 44/2001 måste den offentliga handlingen uppfylla samtliga de villkor som är nödvändiga för att den skall kunna godtas som en officiell handling i ursprungsmedlemsstaten, och erkänns inte om erkännandet uppenbarligen skulle vara oförenligt med den allmänna ordningen i verkställighetsmedlemsstaten.
Om en offentlig handling skall registreras i offentliga register bör det specificeras, i enlighet med vad som sagts om verkställandet av domstolsbeslut, att det till handlingen måste bifogas ett intyg om överensstämmelse med den allmänna ordningen och bindande bestämmelser i verkställighetsmedlemsstaten, vilket – enligt ett standardformulär – utfärdas av en lokal rättslig myndighet som är behörig att upprätta denna handling i den sistnämnda staten.
Rekommendation 12 (om ett europeiskt system för registrering av testamenten)
Europaparlamentet önskar slutligen att ett europeiskt nätverk för nationella testamentsregister inrättas genom att man kopplar samman nationella register för att förenkla sökandet efter och fastställandet av innehållet i den avlidnes testamente.
– med beaktande av principerna i artikel 2, artikel 3.2, artikel 13, artikel 137.1 i och artikel 141 i EG-fördraget,
– med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna från 200(1), särskilt artikel 23, enligt vilken "jämställdhet mellan kvinnor och män skall säkerställas på alla områden, inbegripet i fråga om anställning, arbete och lön. Principen om jämställdhet utgör inget hinder för att behålla eller vidta åtgärder som innebär särskilda förmåner för det underrepresenterade könet".
– med beaktande av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna från 1950,
– med beaktande av Europarådets rekommendationer och särskilt dess resolution och handlingsplan som antogs vid den sjätte europeiska ministerkonferensen om jämlikhet mellan kvinnor och män i Stockholm den 8−9 juni 2006 och särskilt avsnitt I, led F i bilagan, som rör ett balanserat deltagande i beslutfattande av både män och kvinnor,
– med beaktande av ministerdeklarationen från Aten 1992 vid europeiska konferensen om kvinnor vid makten där det framhölls att kvinnor står för hälften av mänsklighetens potentiella talanger och kunnande och det faktum att kvinnor är underrepresenterade vid beslutsfattande innebär en förlust för samhället i stort,
– med beaktande av ministerdeklarationen från Paris 1999 vid europeiska konferensen om kvinnor och män vid makten – ett samhälle som bryr sig, en dynamisk ekonomi och en vision för Europa,
– med beaktande av den slutdeklaration från den årliga konferensen för nätverket för parlamentariska utskott för lika möjligheter för kvinnor och män (NCEO) som antogs i Rom den 21 november 2003,
– med beaktande av Lissabonstrategin av mars 2000 för tillväxt och arbetstillfällen, och särskilt dess slutsats att en jämställdhetsmedveten ekonomisk politik kommer att ha en positiv effekt på den övergripande strategin för EU:s tillväxt och konkurrenskraft,
– med beaktande av rådets resolution av den 27 mars 1995(2) och rådets rekommendation 96/694/EG av den 2 december 1996(3) om en balanserad fördelning mellan kvinnor och män i beslutsprocessen,
– med beaktande av sin resolution av den 18 januari 2001(4) om kommissionens rapport om genomförandet av rådets ovannämnda rekommendation 96/694/EG och av den 2 mars 2000(5) om kvinnors deltagande i beslutsprocessen,
– med beaktande av ministerdeklarationen från ministerkonferensen om jämställdhet som hölls i Luxemburg den 4 februari 2005,
– med beaktande av kommissionens färdplan för jämställdhet (2006−2010) (KOM(2006)0092) och särskilt förslaget om att stödja ett nätverk för kvinnor i beslutsfattande ställning,
– med beaktande av Förenta nationernas (FN) allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948,
– med beaktande av FN:s konvention om avskaffande av alla former av diskriminering mot kvinnor (kvinnokonventionen) från 1979 som bland annat anger att de stater som undertecknat konventionen skall vidta alla lämpliga åtgärder för att avskaffa diskriminering mot kvinnor i det politiska och offentliga livet i sina länder,
– med beaktande av det frivilliga protokoll till kvinnokonventionen från 1999 som ger enskilda personer eller grupper av enskilda personer som anser sig vara offer för brott mot någon av de rättigheter som skyddas av konventionen möjlighet att klaga mot detta i en stat som har anslutit sig till protokollet,
– med hänvisning till konventionen om kvinnors politiska rättigheter från 1952 anger att kvinnor skall vara jämställda med män och utan diskriminering skall ha rätt att rösta i samtliga val, kunna väljas till alla offentligt valda organ som upprättats genom nationell lagstiftning och kunna uppbära offentliga ämbeten och utöva samtliga offentliga funktioner som upprättats genom nationell lagstiftning,
– med hänvisning till den internationella konventionen om civila och politiska rättigheter från 1966 och särskilt dess artikel 25 som anger att varje medborgare skall ha rätt och möjlighet att ta del av styret av det offentliga, direkt eller genom fritt valda företrädare och att rösta och väljas vid verkligt periodiska val,
– med beaktande av den fjärde världskonferensen för kvinnor som hölls i Peking i september 1995, den deklaration och den handlingsplattform som antogs i Peking samt de påföljande dokument som blev resultatet och som antogs vid FN:s påföljande särskilda sessioner Peking +5 och Peking +10 om ytterligare åtgärder och initiativ för att genomföra Pekingdeklarationen och den handlingsplattform som antogs den 9 juni 2000 respektive den 11 mars 2005,
– med beaktande av millennieutvecklingsmålen, särskilt millennieutvecklingsmål 3 om främjande av jämställdhet och stärkande av kvinnor som ett sätt att komma till rätta med hungersnöd, fattigdom och sjukdomar, jämställdhet på alla utbildningsnivåer och alla områden inom arbetslivet, jämställd kontroll över tillgångar och jämställd representation i offentligt och politiskt liv,
– med beaktande av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 som antogs den 31 oktober 2000, särskilt punkt 1, där medlemsstaterna med kraft uppmanas att se till att öka kvinnorepresentationen på alla beslutsnivåer i nationella, regionala och internationella organ och mekanismer för förebyggande, hantering och lösning av konflikter samt ordförandens uttalande som antogs i oktober 2005 med anledning av 5-årsjubiléet av säkerhetsrådsresolution 1325 (2000),
– med beaktande av sin resolution av den 30 november 2000 om kvinnors deltagande i fredlig lösning av konflikter(6),
– med beaktande av sin resolution av den 1 juni 2006 om situationen för kvinnor i väpnade konflikter och deras roll i återuppbyggnaden och den demokratiska processen i länder efter konflikter(7),
– med beaktande av slutsatserna från mötet med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser den 23−24 maj 2005 om den europeiska säkerhets-och försvarspolitiken (ESFP) och förslaget till riktlinjer om genomförandet av resolution 1325 (2000) från FN:s säkerhetsråd inom ramen för den europeiska försvars- och säkerhetspolitiken (ESFP) som godkändes av Europeiska rådet den 16 december 2005,
– med beaktande av den norska regeringens beslut att lagstifta om att minst 40 procent av styrelseledamöterna i kapitalbolag skall vara kvinnor,
– med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (A6-0362/2006), och av följande skäl:
A. Vid Pekingkonferensen 1995 nåddes en milstolpe genom lanseringen av jämställdhetsagendan, även avseende den kvinnliga representationen i politiken.
B. En jämn fördelning mellan kvinnor och män i den politiska processen och i beslutsfattandet återspeglar på ett bättre sätt samhällets uppbyggnad och är av avgörande betydelse för kommande generationer och för att de demokratiska samhällena skall fungera ordentligt.
C. Goda styrelseformer innebär bland annat att de grundläggande friheterna respekteras och att kvinnors rättigheter behandlas som grundläggande rättigheter.
D. Situationen för kvinnor i internationell politik beror främst på deras situation nationellt och på de strategier till förmån för kvinnor som genomförs på det nationella planet.
E. FN:s generalsekreterare spelar en viktig roll med FN:s personalpolitik och kan föregå med gott exempel för en jämnare könsfördelning på den politiska scenen över hela världen.
F. Av de 191 länder som för närvarande är medlemmar i FN är endast 47 signatärer och 115 parter till konventionen om kvinnors politiska rättigheter av den 20 december 1952. Därför kan kvinnor inte fullt ut utöva sina politiska rättigheter och är förbjudna att ställa upp i val eller inneha offentliga ämbeten i flera länder.
G. Enligt den interparlamentariska unionen är endast 16,4 % av världens sammanlagt 43 961 parlamentsledamöter (båda kamrarna tillsammans) kvinnor (dvs. 7 195). De skandinaviska länderna har den största andelen kvinnliga parlamentariker (40 %), följda av länderna i Nord- och Latinamerika (19,6 %) och Europa (OSSE-länderna förutom de skandinaviska), som med sina 16,9 % ligger strax före Afrika söder om Sahara (16,4 %), Asien (16,3 %), Stillahavsområdet (12 %) och Arabländerna (8,3 %).
H. Dessa procentandelar visar ett demokratiskt underskott både på europeisk nivå och internationellt.
I. Även om det råder jämställdhet enligt lagen i de flesta länder i Europa och internationellt finns det alltjämt faktiska ojämlikheter i fråga om maktfördelning, ansvar och tillgång till ekonomiska, sociala och kulturella resurser mellan kvinnor och män beroende på seglivade könsroller och deras konsekvenser i form av ojämn fördelning av familjansvaret och hinder för de flesta kvinnor att förena familje- och yrkeslivet.
J. Trots den lagstiftning som införts i gemenskapen och nationellt under de senaste 30 åren uppgår löneskillnaderna i EU i dag till i genomsnitt 15 % för likvärdiga arbeten.
K. I dag har fler kvinnor än män en universitetsexamen.
L. Kravet på kandidatlistor med jämn könsfördelning skulle inte bli effektivt om alla kvinnor placerades längst ner på listorna, och även en lista med "varannan damernas" riskerar att inte ge det önskade resultatet om det i landet används ett röstningssystem där väljarna tillåts ändra kandidaternas ordning på listan.
M. De politiska partierna spelar en avgörande roll för att förhindra eller möjliggöra en ökning av den kvinnliga representationen i politiken genom olika metoder, . Samtidigt som alltfler politiska partier hävdar att deras allmänna medlemstal är jämnt könsfördelat återspeglas detta sällan i partiernas högre skikt, eftersom endast 11 % av partiledarna i världen är kvinnor.
N. Det finns en mängd andra redskap för att öka kvinnornas deltagande i politiken, exempelvis positiv särbehandling som syftar till att öka den kvinnliga närvaron och aktiviteten i parlament och andra valda organ.
O. I länder som varit skådeplats för konflikter och i vilka FN utformat valsystemen och organiserat valen är sannolikheten för kvinnliga förtroendevalda större, eftersom FN där infört en jämnare könsfördelning. I detta avseende är Rwanda ett gott exempel, eftersom landet har den största andelen kvinnliga parlamentsledamöter i världen (underhuset), närmare bestämt 48,8 % efter valet i oktober 2003 och efter att landet antagit en ny konstitution, vidtagit förändringar i valsystemet och infört kvoteringar i de politiska partierna.
P. Det är viktigt att öka den kulturella acceptansen för ett jämnt könsfördelat beslutsfattande genom medvetandehöjande kampanjer. För att uppnå jämn könsfördelning i politiken krävs ofta förändringar i allmänhetens attityder.
Q. Ett delat familjeansvar mellan kvinnor och män är av betydelse för att kvinnor skall kunna delta fullt ut i politiken.
R. Icke-statliga organisationer och frivilligorganisationer har en nyckelroll för att försöka påverka samhället i stort så att det accepterar en rättvisare könsfördelning i politiken.
S. Kvinnor kan lämna och har lämnat ett positivt bidrag för att skapa en kultur som är positiv till förändringar i genusfrågor och i viktiga samhälleliga och politiska frågor överlag genom sin medverkan på gräsrotsnivå.
T. Tidig utbildning är viktig för att kvinnor skall kunna få den kunskap, de färdigheter och det självförtroende som krävs för att fullt ut kunna delta i samhället och politiken.
U. Kvinnor bidrar till att kasta ljus över särskilda kvinnliga behov På så sätt kan framtidens politik bättre integrera ett jämställdhetsperspektiv och bättre tjäna demokratin i stort.
V. Det är viktigt att kvinnors positiva bidrag till internationell politik får ett erkännande av andra kvinnor för att en politisk kultur med jämnare könsfördelning skall åstadkommas. Endast 12 av de 92 nobelpristagarna i litteratur har varit kvinnor.
1. Europaparlamentet erinrar om att det redan slagits fast på europeisk nivå i parlamentets ovannämnda resolution av den 2 mars 2000 att en jämn könsfördelning i beslutsfattandet är en absolut förutsättning för demokrati.
2. Europaparlamentet konstaterar att val som hållits på senare tid har inneburit att kvinnor utsetts till stats- och regeringschefer i några medlemsstater och tredjeländer.
3. Europaparlamentet lyckönskar de regeringschefer som har använt objektiva och ickediskriminerande kriterier vid valet av ledamöter till sina regeringar.
4. Europaparlamentet beklagar djupt att ojämlikhet, könsdiskriminering och kvinnors underrepresentation i politiken fortfarande består i EU och resten av världen trots otaliga politiska uttalanden och rekommendationer, handlingsprogram som antagits över hela världen och särskild lagstiftning på nationell nivå. Parlamentet konstaterar framför allt att andelen kvinnor som valts till Europaparlamentet ligger på mellan 58 % och 0 % i de olika medlemsstaterna (med ett genomsnitt på drygt 30 %) och att andelen kvinnor som valts till medlemsstaternas nationella parlament varierar mellan 45 % och 9 %.
5. Europaparlamentet framhåller att det låga kvinnliga deltagandet i beslutsfattande och styrande organ ofta hänger samman med svårigheterna att förena privatlivet och yrkeslivet, den ojämna fördelningen av familjeansvaret och diskrimineringen inom sysselsättning och yrkesutbildning.
6. Europaparlamentet betonar behovet av att se bortom statistiken och faktiskt fokusera på hur politiskt aktiva kvinnor påverkar utformningen av maktutövning och konfliktlösning och hur de bidrar till att se till att frågor om reformering av styressystem, ansvar och rättssamhället placeras högt på den politiska agendan på nationell och internationell nivå.
7. Europaparlamentet understryker att frånvaron av kvinnor inom politiken berövar staterna en värdefull mänsklig resurs.
8. Europaparlamentet stöder det arbete som utförs av interparlamentariska unionen för att öka jämställdheten inom politiken.
9. Europaparlamentet välkomnar att frågan om jämställt deltagande av män och kvinnor i beslutsfattande processer på alla nivåer tagits med i arbetsprogrammet för FN:s kvinnokommitté för 2006 och ser fram emot dess resultat och rekommendationer. Parlamentet kräver att kommissionen och rådets ordförandeskap informerar parlamentet om förhandlingarna inom ramen för kvinnokommittén.
10. Europaparlamentet beklagar den kvinnliga underrepresentationen på poster som särskilda och personliga representanter och sändebud och personliga och särskilda rådgivare till FN:s generalsekreterare och på andra höga poster inom FN.
11. Europaparlamentet uppmuntrar FN:s generalsekreterare att utse fler kvinnor till tjänsterna som generalsekreterarens särskilda och personliga representant, särskilda och personliga sändebud och personliga och särskilda rådgivare. Parlamentet framhåller att det vore lämpligt att FN:s medlemsstater föreslår namn på kvinnliga kandidater samtidigt med manliga när FN:s generalsekreterare skall tillsätta höga positioner.
12. Europaparlamentet uppmanar FN:s delegationer vid säkerhetsrådet att ha med kvinnor för att säkerställa ett jämställdhetsperspektiv i alla fredsbevarande, konfliktlösande och fredsskapande uppdrag och även att träffa kvinnoorganisationer på lokal nivå samtidigt som man besöker konfliktområden.
13. Europaparlamentet välkomnar rådets beslut att skicka en enkät till medlemsstaterna för att be om information om vilka steg de har vidtagit för att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1325 (2000). Parlamentet uppmanar rådet att informera parlamentet om resultatet.
14. Europaparlamentet kräver att man även har med kvinnliga poliser, tjänstemän och militärer i EU:s och FN:s fredsbevarande uppdrag för att stärka dialogen med kvinnor på uppdragsorten och lokalbefolkningen i allmänhet.
15. Europaparlamentet beklagar att endast en kvinna för närvarande verkar som personlig företrädare för EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken av sammanlagt 14 tjänster som EU:s särskilda företrädare/personliga företrädare/särskilda utsände eller särskilda samordnare(8). Parlamentet uppmanar med kraft EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) att utse fler kvinnor till tjänsterna som generalsekreterarens särskilda representant, representant eller särskilda sändebud. Parlamentet uppmanar EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken att kräva att EU:s medlemsstater lämnar förslag på kvinnliga kandidater samtidigt med manliga när sådana höga positioner skall tillsättas.
16. Europaparlamentet uppmanar EU:s höge representant för GUSP att rekrytera fler kvinnor som civila tjänstemän, militärer och poliser och att fastställa ett jämställdhetsperspektiv i alla uppdrag inom ramen för ESFP, i likhet med vad som gjordes för uppdraget för EU-styrkan till Demokratiska republiken Kongo.
17. Europaparlamentet efterlyser en särskild jämställdhetsutbildning för all personal som ingår i uppdrag inom ramen för ESFP. Parlamentet efterlyser även en jämställdhetshandbok som ägnas könens betydelse i konflikter och postkonfliktsituationer för alla anställda som ingår i uppdrag inom ramen för ESFP.
18. Europaparlamentet välkomnar det höga antalet kvinnliga kommissionsledamöter i Barrosokommissionen, men beklagar att man ännu inte uppnått full balans så att kommissionen kan tjäna som förebild för Europa och resten av världen.
19. Europaparlamentet välkomnar kommissionenens nya färdplan för jämställdhet, särskilt beslutet att främja ett nätverk för kvinnor i beslutsfattande ställning.
20. Europaparlamentet välkomnar ett europeiskt jämställdhetsinstitut skall inrättas, och anser att detta institut bör ta initiativ till att främja en starkare kvinnlig representation i internationell politik.
21. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att regelbundet hålla parlamentet underrättat om hur arbetet i kommissionsledamöternas grupp för grundläggande rättigheter, anti-diskrimination och lika möjligheter fortskrider.
22. Europaparlamentet beklagar det faktum att endast 7 av kommissionens 107 delegationer och kontor i tredje land har en kvinna som chef för delegationen. Parlamentet uppmanar kommissionen att utse fler kvinnor på toppositioner i externa delegationer.
23. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att använda EU:s yttre förbindelser och utvecklings- och samarbetsinstrument för att främja kvinnors roll inom politiken, särskilt kvinnors deltagande som väljare och politiska kandidater, jämställdhetsfrågors plats i de politiska partiernas program under valkampanjer samtidigt som man hanterar andra regionala organisationer, särskilt när det gäller kapacitetsskapande.
24. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att öka sitt stöd för projekt som syftar till att säkra kvinnors deltagande i det politiska livet i och utanför EU, särskilt i utvecklingsländerna.
25. Europaparlamentet rekommenderar sitt behöriga utskott att upprätta och stödja ett permanent och regelbundet samarbete mellan kvinnliga parlamentsledamöter från hela världen. Parlamentet kräver att det anslås resurser så att kvinnoforumet inom ramen för AVS-EU:s gemensamma parlamentariska församling och liknande fora i andra parlamentariska församlingar där EU deltar kan äga rum och genomföra gemensamma initiativ.
26. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och kommissionen att bland unga främja utbildningsprogram som främjar kvinnors lika rättigheter och deras förmåga att aktivt delta i det politiska livet från tidig ålder.
27. Europaparlamentet uppmanar det kommande europeiska jämställdhetsinstitutet att regelbundet rapportera till parlamentet om sin uppgiftsinsamling, om konsekvenserna av medlemsstaternas nationella jämställdhetslagstiftning och jämställdhetspolitik och om bästa praxis inom europeiska och nationella politiska partier.
28. Europaparlamentet uppmanar det kommande europeiska jämställdhetsinstitutet att övervaka och utvärdera framstegen med att uppnå en jämn fördelning mellan kvinnor och män i det politiska och offentliga livet i Europa genom att ta fram och tillämpa indikatorer för övervakningen och utvärderingen på grundval av internationellt jämförbara könsuppdelade data. Parlamentet anser att institutet därefter bör offentliggöra rapporter om de åtgärder som vidtagits och de framsteg som gjorts i fråga om kvinnors deltagande i beslutsfattandet och ge omfattande spridning åt dessa rapporter.
29. Europaparlamentet uppmanar det kommande europeiska jämställdhetsinstitutet att skapa kontakter med oberoende organ, såsom ett jämställdhetsövervakningsorgan eller ett särskilt oberoende medlingsorgan på nationell nivå, i syfte att övervaka regeringarnas politik när det gäller kvinnors och mäns lika deltagande i det politiska och offentliga livet.
30. Europaparlamentet uppmanar det kommande europeiska jämställdhetsinstitutet att samarbeta med forskningsinstitut för att ytterligare studera de faktorer som hindrar kvinnor från att få tillgång till offentliga tjänster på hög nivå och till det politiska livet, inbegripet genom forskning om stereotyper om kvinnor i politiken.
31. Europaparlamentet uppmanar det kommande jämställdhetsinstitutet att inte bara se till siffror utan att även mäta hur kvinnor faktiskt påverkar de politiska dagordningarna, både nationellt och internationellt, genom att främja goda styrelseformer, ansvarsutkrävande och rättstatsprincipen.
32. Europaparlamentet erkänner att stater är huvuddrivkraften bakom effektiva förändringar i den politiska representationen. Parlamentet uppmanar med kraft alla stater att följa upp sina åtaganden i den deklaration och handlingsplattform som antogs i Peking i september 1995 och vid mötena Peking+5 och Peking+10 och åtagandena enligt internationell rätt, särskilt när det gäller genomförande av FN:s säkerhetsråds resolution 1325 (2000) och Lissabonstrategin.
33. Europaparlamentet uppmanar samtliga medlemsstater att uppmuntra kvinnor att söka höga tjänster inom internationella organ och uppmanar med kraft medlemsstaterna att tillhandahålla namn på kvinnliga kandidater tillsammans med manliga kandidater till höga tjänster med ansvar för internationella förhandlingar och utarbetande av politik, särskilt i internationella organisationer.
34. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att analysera och sprida bästa praxis i fråga om internationella och nationella åtgärder som syftar till att få fler kvinnor till toppositionerna i internationell politik.
35. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att locka till sig, utbilda och utnämna fler kvinnliga diplomater och främja balans mellan könen i sina delegationer till FN och andra internationella möten och konferenser.
36. Europaparlamentet uppmanar EU:s regeringar att öka allmänhetens medvetenhet i sina länder för att få bort negativa attityder om kvinnors förmåga att delta jämlikt i den politiska processen på nationell och internationell nivå. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att främja balans mellan könen på samtliga offentliga positioner.
37. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att införa åtgärder som syftar till att kombinera det sociala livet, familjelivet och yrkeslivet i enlighet med slutsatserna från Europeiska rådet i Barcelona 15 och 16 mars 2002 och Lissabonstrategin och på så sätt skapa en miljö som gör det möjligt för kvinnor att delta aktivt i politiken.
38. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att vidta lämpliga lagstiftningsåtgärder och/eller administrativa åtgärder för att hjälpa valda representanter att förena familjeansvaret med de offentliga plikterna och särskilt att uppmuntra parlament och lokala och regionala myndigheter att se till att deras arbetstider och arbetsmetoder gör det möjligt för valda representanter av båda könen att förena yrkes- och familjelivet.
39. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att ge kvinnor fler utbildningsmöjligheter så att de skaffa sig lämpliga kvalifikationer som underlättar en politisk karriär och tillträde till högre poster.
40. Europaparlamentet uppmanar de politiska partierna i hela EU att främja en jämn könsfördelning på sina kandidatlistor.
41. Europaparlamentet uppmuntrar med kraft de politiska partierna i hela Europa att ta bort alla gränser som direkt eller indirekt diskriminerar mot kvinnors deltagande för att säkerställa kvinnors rätt att delta aktivt på alla nivåer av beslutsfattandet i alla interna beslutsfattande strukturer och nomineringsprocesser och i de politiska partiernas ledarskap på lika villkor som män.
42. Europaparlamentet uppmanar de ansvariga myndigheterna att tillhandahålla politisk utbildning, inklusive utbildning i hur man talar inför folk, för kvinnor och män som önskar engagera sig politiskt.
43. Europaparlamentet uppmanar de politiska partierna att ha både kvalificerade kvinnor och män på valsedlarna.
44. Europaparlamentet uppmuntrar de politiska partierna att arbeta för att kvinnor skall delta och rösta i val och öka det allmänna medvetandet om kvinnors särskilda behov och förväntningar i sina partiprogram.
45. Europaparlamentet uppmanar parlamentets interparlamentariska delegationer, utskotten vid sina resor och utskottsdelegationerna att inom ramen för sin verksamhet beakta frågan om kvinnlig representation i sitt institutionella samarbete.
46. Europaparlamentet bekräftar på nytt sitt engagemang för sin jämställdhetsintegrering och för en jämn könsfördelning i alla delegationer och uppdrag, inbegripet valobservatörsuppdrag.
47. Europaparlamentet uppmanar valobservatörsuppdrag som leds av vissa av ledamöterna att vara särskilt uppmärksamma på frågan om kvinnors deltagande i politiska kampanjer, både som kandidater och som väljare.
48. Europaparlamentet uppmuntrar främjandet av unga kvinnor i det civila samhällets organisationer för att de skall kunna få erfarenhet, färdigheter och kompetens som kan föras över till deras politiska deltagande.
49. Europaparlamentet uppmuntrar åtgärder för att inrätta icke-statliga organisationer, särskilt sådana som arbetar för kvinnors möjligheter att själva bestämma över sina liv, som tillhandahåller utbildning i ledarskap, beslutsfattande, förmåga att tala inför publik, användning av informations- och kommunikationsteknik, förmåga att bygga upp förtroende samt politiska kampanjer och för att stödja redan befintliga icke-statliga organisationer på detta område.
50. Europaparlamentet uppmuntrar medierna att inse betydelsen av att kvinnor deltar i den politiska processen, att ge både manliga och kvinnliga kandidater rättvis och jämnt fördelad bevakning och att även beakta partiprogrammens inflytande på arbetet med att främja kvinnors rättigheter och behov och deras demokratiska representation.
51. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, övriga EU-institutioner och EU-organ, medlemsstaternas och FN:s medlemmars regeringar och parlament, samt FN:s generalsekreterare.
Annalisa Gianella, Javier Solanas personliga representant för ickespridning av massförstörelsevapen.
Kampen mot människohandeln
279k
89k
Europaparlamentets rekommendation till rådet om kampen mot människohandeln – integrerat tillvägagångssätt och förslag till en handlingsplan (2006/2078(INI))
- med beaktande av ett förslag till rekommendation till rådet om kampen mot människohandel – en integrerad strategi och förslag till handlingsplan från Barbara Kudrycka för PPE-DE-gruppen (B6-0613/2005),
- med beaktande av Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter från 1948, särskilt artiklarna 4 och 5 i vilka det understryks att slavhandel i alla dess former skall vara förbjuden,
- med beaktande av Beijing-deklarationen från FN:s fjärde kvinnokonferens, Beijing+5 och Beijing+10 uppföljningen samt Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2005 om uppföljningen av handlingsprogrammet från FN:s fjärde kvinnokonferens (Beijing+10)(1),
- med beaktande av FN:s konvention om barnets rättigheter från 1989, särskilt artiklarna 1, 7, 32, 34 och 35 och det fakultativa protokollet till konventionen om barnets rättigheter om försäljning av barn, barnprostitution och barnpornografi från 2000, särskilt artikel 3,
- med beaktande av FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor(2) från 1979, särskilt artiklarna 5 och 6,
- med beaktande av FN:s tilläggsprotokoll från 2000 om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor, särskilt kvinnor och barn (Palermoprotokollet) till FN:s konvention mot gränsöverskridande och organiserad brottslighet,
- med beaktande av Internationella arbetsorganisationens konvention (nr 29) angående tvångs- eller obligatoriskt arbete från 1930 och dess konvention (nr 182) om förbud mot och omedelbara åtgärder för avskaffande av de värsta formerna av barnarbete som antogs vid dess åttiosjunde konferens 1999,
- med beaktande av Internationella arbetsorganisationens globala rapport för 2005, "A Global Alliance Against Forced Labour", inom ramen för uppföljningen av Internationella arbetsorganisationens deklaration om fundamentala principer och rättigheter i arbetslivet från 2005,
- med beaktande av det amerikanska utrikesdepartementets rapport 2004 om kopplingen mellan prostitution och människohandel för sexuella ändamål(3),
- med beaktande av 1997 års europeiska konvention om mänskliga rättigheter och biomedicin och artikel 22 i tilläggsprotokollet från 2002 om transplantation av organ och vävnader av mänskligt ursprung,
- med beaktande av Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel som antogs av ministerkommittén den 3 maj 2005,
- med beaktande av Europarådets rapport "Organised Crime Situation Report 2005 – Focus on the threat of economic crime",
- med beaktande av Europarådets rekommendation nr 1611/2003 om organhandel i Europa,
- med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna(4), särskilt artiklarna 1, 3, 4, 5 och 6,
- med beaktande av Brysseldeklarationen om förebyggande och bekämpande av människohandel som antogs vid Europeiska konferensen om förebyggande och bekämpande av människohandel – en global utmaning i det tjugoförsta århundradet den 20 september 2002,
- med beaktande av Haagprogrammet(5) för stärkt frihet, säkerhet och rättvisa i Europeiska unionen, i vilket rådet och kommissionen uppmanas att utarbeta en plan för bästa metoder, standarder och mekanismer för att förhindra och bekämpa människohandel,
- med beaktande av rådets slutsatser om människohandel vid det 2725:e mötet i rådet (rättsliga och inrikes frågor) den 27–28 april 2006(6),
- med beaktande av rådets rambeslut 2002/629/RIF av den 19 juli 2002 om bekämpande av människohandel(7),
- med beaktande av rådets rambeslut 2004/68/RIF av den 22 december 2003 om bekämpande av sexuellt utnyttjande av barn och barnpornografi(8),
- med beaktande av rådets direktiv 2004/81/EG av den 29 april 2004 om uppehållstillstånd till tredjelandsmedborgare som har fallit offer för människohandel eller som har fått hjälp till olaglig invandring och vilka samarbetar med de behöriga myndigheterna(9),
- med beaktande av rapporten från kommissionen till rådet och Europaparlamentet enligt artikel 10 i rådets rambeslut av den 19 juli 2002 om bekämpande av människohandel (KOM(2006)0187),
- med beaktande av EU:s plan för bästa metoder, standarder och förfaranden för att bekämpa och förhindra människohandel(10) ("handlingsplanen"),
- med beaktande av kommissionens meddelande av den 18 oktober 2005 med titeln "Bekämpning av människohandel – en integrerad strategi och förslag till en handlingsplan" (KOM(2005)0514),
- med beaktande av sin resolution av den 17 januari 2006 om strategier för förebyggande av handel med kvinnor och barn som riskerar att utsättas för sexuellt utnyttjande(11),
- med beaktande av sin resolution av den 19 maj 2000 om kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om vidare åtgärder i kampen mot kvinnohandel(12),
- med beaktande av rapporten och rekommendationerna av den 22 december 2004 från Expertgruppen för frågor om människohandel, vilken inrättades av kommissionen 2003,
- med beaktande av Daphne-programmen för att bekämpa våld mot barn, ungdomar och kvinnor(13),
- med beaktande av Europols rapporter om människohandel, särskilt "EU Organised Crime Report" 2005(14),
- med beaktande av Unicefs riktlinjer för skydd av rättigheter för barn som fallit offer för människohandel (2003) och handboken om skydd av rättigheter för barn som fallit offer för människohandel i Europa (2006),
- med beaktande av artikel 114.3 och artikel 94 i arbetsordningen,
- med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandena från utskottet för utrikesfrågor, utskottet för sysselsättning och sociala frågor och utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (A6-0368/2006), och av följande skäl:
A. Människohandel är våra dagars slavhandel, ett allvarligt brott och en allvarlig kränkning av de grundläggande rättigheterna som genom hot, våld och förödmjukelser tvingar in människor i en beroendesituation.
B. Människohandel är ett globalt problem som förekommer inom och över nationella gränser, oberoende av om ett land är ursprungs-, transit- eller bestämmelseland. Människohandel anses vara en av de mest lukrativa formerna av internationell organiserad brottslighet.
C. Enligt Europarådet utgör handeln med människor den tredje största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten(15).
D. De åtgärder som hittills vidtagits för att begränsa människohandeln har inte gett resultat i form av ett minskat antal offer. Människohandeln är tvärtemot den snabbast växande formen av brottslighet(16) i jämförelse med andra former av organiserad brottslighet i EU.
E. Det är därför nödvändigt att ställa upp klara och specifika mål, till exempel att halvera antalet offer för människohandel under de tio kommande åren, även om det allt överskuggande målet naturligtvis bör vara att omgående eliminera denna form av brottslighet.
F. Fem medlemsstater har fortfarande inte ratificerat FN:s konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet, fem medlemsstater har inte ratificerat FN:s tilläggsprotokoll om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor, särskilt kvinnor och barn, tio medlemsstater har inte ratificerat FN:s valfria tilläggsprotokoll till konventionen om barnets rättigheter om försäljning av barn, barnprostitution och barnpornografi och endast en medlemsstat har ratificerat Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel.
G. Eftersom människohandeln inte bara syftar till sexuell exploatering utan även till arbetskraftsexploatering, illegala adoptioner, slaveri i hemmet och organhandel, måste bekämpningen av människohandeln sträcka sig mycket länge än till att bara bekämpa tvångsprostitution, och även innefatta att alla likartade former av exploatering och förtryck beaktas.
H. Människohandel är inte nödvändigtvis ett könsspecifikt brott, eftersom även män och framför allt pojkar faller offer för sexuellt utnyttjande och för arbetsmarknadsexploatering. Majoriteten av offren för människohandel är dock kvinnor och flickor.
I. Kvinnor och barn är särskilt sårbara och löper därför en större risk att bli offer för handel.
J. Människohandelns offer, bland dem många underåriga, utsätts för fysiskt och psykologiskt våld och misshandel, förvägras värdighet, frihet från slaveri, utsätts för tortyr och annan omänsklig eller förnedrande behandling, fråntas personlig säkerhet, rörelsefrihet och rättigheter på arbetsmarknaden samt befinner sig ofta i en påtvingad och oönskad beroenderelation i förhållande till människohandlarna.
K. Trots att det står i FN:s konvention om barnets rättigheter att alla barn skall registreras omedelbart efter födseln är enligt Unicef(17) över hälften av alla födslar i utvecklingsländerna – bortsett från Kina – oregistrerade (över 50 miljoner barn). Dessa osynliga barn, samt miljoner föräldralösa barn och gatubarn, är mest utsatta för människohandel och faller lätt offer för illegala adoptioner eller för handeln med mänskliga organ. Även konflikter, katastrofer och situationer som följer på dessa två gör att barn är mer utsatta för att utnyttjas i människohandel.
L. Orsakerna till den illegala invandringen är inte desamma som orsakerna till människohandeln. Därför bör dessa båda frågor hållas isär.
M. Det amerikanska utrikesdepartementets årsrapport 2005 om människohandel visade att av de uppskattningsvis 600 000 till 800 000 människor som årligen utsätts för människohandel är cirka 80 procent kvinnor eller flickor.
N. De flesta kvinnor och flickor som faller offer för människohandel utsätts för olika former av utnyttjande, framför allt sexuellt utnyttjande, vilket är det främsta syftet med människohandel, tvångsarbete och handel med organ.
O. I ILO:s rapport 2005(18) uppskattas det att 80 procent av offren för människohandel är kvinnor eller flickor. Enligt rapporten är 40-50 procent av alla offer barn och 56 procent av dem som fallit offer för tvångsarbete kvinnor eller flickor. 98 procent av dem som utsätts för människohandel för sexuella ändamål är kvinnor eller flickor.
P. Sexindustrin grundar sig på principen om utbud och efterfrågan. Enligt rapporten 2003 från Internationella organisationen för migration är den ökade efterfrågan från konsumenters sida utan tvivel en av de faktorer som bidrar till tvångsarbete inom sexindustrin.
Q. I den FN rapport som utarbetats av FN:s särskilde rapportör om människorättsaspekten av människohandeln, i synnerhet vad avser kvinnor och barn, med titeln "Integrering av kvinnors mänskliga rättigheter ur ett genusperspektiv" sägs att "det förekommer kränkning av kvinnors och barns mänskliga rättigheter i samband med många olika former av människohandel. Emellertid utgör sexhandeln en särskild form av människohandel där kvinnors och barns mänskliga rättigheter kränks i deras egenskap av kvinnor och barn".
R. Möjligheten att få tillträde till EU:s arbetsmarknad är komplicerad eller till och med begränsad och överreglerad, och samtidigt finns det en uppenbar efterfrågan på arbetskraft, och dessa faktorer leder till olaglig migration, människosmuggling och människohandel.
S. Det är en politiskt prioriterad uppgift att tillhandahålla tjänster. Folk i gemen brukar därför ofta tolerera att arbetskraft exploateras.
T. Efterfrågan inom EU på billig och foglig arbetskraft som saknar papper bidrar till den illegala människohandeln. Sådan arbetskraft kan kanske sänka kostnaderna, men detta sker på bekostnad av mänsklig värdighet och underminerar arbetsnormer, hälso- och säkerhetsåtgärder, rättvisa löner samt lokala och statliga intäkter genom att skatter och sociala avgifter inte betalas.
U. De stora inkomster som människohandeln leder till blir ofta föremål för penningtvätt vilket gör det möjligt för gärningsmännen att delta i annan organiserad kriminell verksamhet och uppnå obefogad ekonomisk, social eller till och med politisk makt.
V. Efterfrågan på de tjänster som offren för människohandel tillhandahåller, som exempelvis män som önskar köpa/köper kvinnor och barn för sexuella ändamål, är människohandelns främsta drivkraft och utan att stärka den politiska viljan och öka de gemensamma insatserna för att minska denna efterfrågan kommer det knappast att vara möjligt att stoppa eller ens väsentligt minska människohandeln.(19).
W. Bristen på hållbara ekonomiska och sociala framtidsutsikter, de höga arbetslöshetsnivåerna och den ständigt växande fattigdomen i vissa ursprungsländer samt den ekonomiska och sociala utvecklingsnivån i Europa bidrar till ett klimat som gör människohandel till ett lönande alternativ för kriminella organisationer.
X. Att stärka brottsbekämpningen genom att kriminalisera människohandlare och mellanhänder är av avgörande betydelse för kampen mot människohandeln. Brottsbekämpningen bör även innefatta möjligheten att förverka vinning av brott. Det är vidare nödvändigt att stärka arbetsinspektionsorganen, inklusive straffen för exploatering av arbetskraft och olagligt arbete. Inrättandet av ett nätverk för nationella arbetsinspektioner och därmed en harmonisering av straffen för exploateringen av arbetskraft skulle kunna leda till en minskning av dessa brott. För att säkerställa effektiva utredningar och åtal i människohandelsmål skulle det vara användbart att inrätta särskilt utrustade och utbildade enheter inom den nationella polisen och inom åklagarmyndigheterna.
Y. En snabb identifiering av offren är mycket viktig i kampen mot människohandeln.
1. Europaparlamentet riktar följande rekommendationer till rådet:
Rättslig ram och brottsbekämpning
a)
Människohandeln måste hanteras med hjälp av en sammanhängande politik (migrations-, jämställdhets-, sysselsättnings-, social-, utvecklings-, utrikes-, grannskaps- och visumpolitik) och åtföljande kriminalisering, som åtminstone uppfyller normerna i EU:s lagstiftning enligt rambeslut 2002/629/RIF.
b)
Europeiska gemenskapen uppmanas att underteckna och ratificera Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel så snart som möjligt. Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att utan ytterligare dröjsmål ta initiativ till det interna förfarande som gör det möjligt för Europeiska gemenskapen att underteckna och ratificera den här konventionen. Parlamentet uppmanar också rådet att fatta beslut om att underteckna och ratificera konventionen i fråga.
c)
Kommissionen och medlemsstaterna bör anta en strategi för genomförande av handlingsplanen.
d)
Rådet och medlemsstaterna bör i genomförandet av handlingsplanen stärka det synsätt som baseras på mänskliga rättigheter och jämställdhet och som sätter offret i centrum.
e)
Det är viktigt att uppmärksamma inte bara de mänskliga rättigheterna i samband med människohandeln utan även betydelsen av icke-diskriminering. Hänvisningar till jämställdhet och icke-diskriminering är därför av central betydelse.
f)
Medlemsstaterna bör, om de inte redan har gjort detta, ratificera och genomföra alla relevanta internationella konventioner, i synnerhet FN:s konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet och dess tilläggsprotokoll om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor, särskilt kvinnor och barn, protokollet om människosmuggling land-, sjö- och luftvägen, det frivilliga protokollet till FN:s konvention om barnets rättigheter om handeln med barn, barnprostitution och barnpornografi, FN-konventionen om skydd av migrerande arbetare och deras familjer, Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel, ILO-konventionerna om centrala arbetsnormer, särskilt nr 29 om tvångs- eller obligatoriskt arbete, nr 182 om de värsta formerna av barnarbete och de konventioner som rör föreningsfrihet, yrkesinspektion och arbetsförmedlingar.
g)
Medlemsstaterna bör så snart som möjligt genomföra rambeslut 2002/629/RIF och direktiv 2004/81/EG och åtminstone se till att personer som har fallit offer för människohandel får ett kortfristigt uppehållstillstånd som bland annat omfattar en period för eftertanke/återhämtning om minst 30 dagar samt tillgång till information om de rättsliga och administrativa förfarandena på ett språk som de förstår samt tillgång till kostnadsfritt juridiskt bistånd.
h)
Medlemsstaterna bör fullt ut använda rådets rambeslut 2005/212/RIF av den 24 februari 2005 om förverkande av vinning, hjälpmedel och egendom som härrör från brott(20), särskilt dess artikel 3, som en del i kampen mot människohandeln.
i)
Medlemsstaterna bör ta sitt ansvar för de personer som fallit offer för människohandel, genom att erbjuda dem möjlighet till stöd, antingen för att enligt egen önskan återvända till hemlandet eller för att stanna i unionen(21). De bör även ges stöd och uppmuntran till att samarbeta med behöriga myndigheter under utredningar och som vittnen i brottmålsförfaranden.
j)
Medlemsstaterna bör överväga att införa mekanismer för att uppmuntra, stödja och skydda uppgiftslämnare som kan komma att utsättas för repressalier.
k)
Medlemsstaterna bör vidta åtgärder för att säkerställa att identifieringen av offren för människohandel, särskilt barn, utförs av brottsbekämpande myndigheter som är utbildade och kvalificerade när det gäller bekämpning av människohandel och tydligt kan skilja mellan människosmuggling och människohandel. Myndigheterna i medlemsstaterna bör utarbeta riktlinjer för att se till att lämpliga frågor ställs i samband med intervjuerna med papperslösa invandrare, så att det blir möjligt att identifiera dem som är offer för människohandel.
l)
Medlemsstaterna bör minimera risken för organhandel i Europa och bland annat minska efterfrågan, främja organdonationer på ett mer effektivt sätt, upprätthålla en sträng lagstiftning när det gäller levande donatorer som inte är släkt med mottagaren, garantera insyn i de nationella registren och väntelistorna samt fastslå det rättsliga ansvaret i samband med missförhållanden.
m)
Medlemsstaterna bör förbättra analysen av den nuvarande situationen genom att införa enhetliga metoder för insamling av jämförbara uppgifter, särskilt om människohandelns färdvägar och om offrens profil i enlighet med befintliga protokoll och gemenskapens lagstiftning om skydd av personuppgifter.
n)
Medlemsstaterna bör konsekvent genomföra artikel 4 i rambeslut 2002/629/RIF för att se till att juridiska personer kan hållas ansvariga för brott som begås till förmån för dessa juridiska personer av någon person som agerar antingen enskilt eller som en del av den juridiska personens organisation och som har en ledande ställning inom den juridiska personens organisation, med koppling till människohandel eller som använder de tjänster som erbjuds av människohandelns offer.
o)
Medlemsstaterna bör vidta åtgärder för att se till att bortförande eller transport av en person, inklusive hysande, mottagande och överföring av kontroll över honom eller henne, brottsbeläggs och att detta handlande leder till fängelsestraff.
p)
God bolagssed, som inkluderar krav på att underleverantörer skall uppfylla sina kontraktsenliga och rättsliga åtaganden (uppfyllande från leverantörskedjan), spelar en viktig roll genom att den kan minska efterfrågan och företagen liksom övriga arbetsmarknadsparter, spelar en central roll när det gäller att se till att all befintlig arbets- och sociallagstiftning tillämpas och, i synnerhet, att arbetstagare får de förmåner som de har laglig rätt till. Aten-deklarationen, som syftar till att garantera att företag inte skall tolerera tvångsarbete, hälsas i detta sammanhang med tillfredsställelse.
q)
Företag som bevisligen har anlitat billig arbetskraft som tillhandahållits genom människohandel måste ådömas ytterst stränga straff, särskilt när de berörda företagen har uppträtt bedrägligt.
r)
Medlemsstaterna bör vidta de åtgärder som krävs för att se till de straffrättsliga eller administrativa böter som utdöms till den juridiska person som befunnits skyldig till människohandel även omfattar beslag och förverkande av vinning av brott, så att offren så snart som möjligt får ersättning och gottgörelse för den ekonomiska, fysiska och psykiska skada de lidit.
s)
Medlemsstaterna bör genomföra mekanismer som rymmer helhetslösningar som tillåter polisen att tackla den internationella handeln med kvinnor och barn för sexuella ändamål, och detta kan ske genom förebyggande åtgärder, information, utbildning, bistånd och skydd för offren och utvärdering av de resurser som behövs för att genomföra de aktuella åtgärderna.
t)
Kontroll- och genomförandemekanismer som rör tillämpning av arbetslagstiftning bör stärkas i alla medlemsstater. Medlemsstaterna bör även se till att de rättsliga ramar som behövs är i funktion och att relevanta mekanismer, utbildning och tillräckliga tekniska resurser finns att tillgå för att de skall kunna uppfylla sina rättsliga åtaganden genom att överlåta ansvar på tjänstemän vid kontrollorganen och ge dem information och ökad medvetenhet så att de lär sig att känna igen offer för människohandel som utnyttjas som arbetskraft. Ett mellanstatligt nätverk av kontrollinstanser för sysselsättning skulle i detta sammanhang kunna vara till stor nytta i utbytet av bästa metoder och bekämpandet av arbetskraftsexploatering. Medlemsstaterna bör stärka samarbetet och samordningen på EU-nivå på det här området.
u)
Medlemsstaterna bör bättre kontrollera den verksamhet som bedrivs av arbetsförmedlingar och rekryteringsfirmor för säsongsarbetare. Rådet bör överväga att inrätta ett nätverk mellan de nationella arbetsinspektionsorganen.
v)
Medlemsstaterna bör stödja jobbmatchningstjänster genom att hålla privata arbetsförmedlingar under uppsyn, eftersom dessa ofta ger sig ut för att vara äktenskapsförmedlingar eller turistbyråer och kan generera oegentliga rekryteringsmetoder som i sin tur kan resultera i människohandel.
w)
Medlemsstaterna bör se till att deras konsulatpersonal utbyter erfarenheter och får adekvat utbildning i att upptäcka visumansökningar som skulle kunna tyda på människohandel. Rådet och kommissionen bör snarast möjligt fullborda utvecklingen av ett gemensamt informationssystem för viseringar.
x)
Rådet och kommissionen bör ta fram EU-riktlinjer för kampen mot människohandel som kan tjäna som ytterligare ett instrument när det gäller att på ett samstämmigt sätt driva EU:s människorättspolitik och politik för barns rättigheter.
Förebyggande åtgärder och minskning av efterfrågan
y)
Att diskutera människohandel och ta upp frågan om en reducering av sociala och könsspecifika skillnader inom skolundervisningen, att tillhandahålla information och öka allmänhetens insikt om att människohandel är ett oacceptabelt brott bör betraktas som mycket viktiga delar i kampen mot människohandeln. Medlemsstaterna bör främja införandet av undervisning i levnadskunskap i alla klassrum som en metod för att förhindra handel med barn.
z)
Kommissionen bör senast 2007 inleda en undersökning både om orsakssambandet mellan medlemsstaternas lagar om prostitution och antalet offer för människohandel för sexuella ändamål och om orsakssambandet mellan medlemsstaternas lagar och politik om invandring och människohandel, vilket föreslagits av kommissionsledamot Frattini den 8 mars 2006. För att se till att undersökningen blir vetenskapligt trovärdig måste den bygga på jämförbara siffror och därför bör en standardiserad metod för insamling av uppgifter utformas och genomföras så snart som möjligt. Resultaten bör sedan användas för att genomföra bästa metoder vid bekämpande av människohandel vars syfte är sexuellt utnyttjande.
aa)
aa Kommissionen, rådet och medlemsstaterna bör ge sitt stöd åt initiativ som kommer från regeringar och det civila samhället och vars syfte är att bekämpa människohandel, i synnerhet kampanjer för att höja medvetandet.
ab)
Kommissionen bör utvärdera och sprida bästa metoder för att minska efterfrågan i medlemsstaterna på de tjänster som människohandelns offer tillhandahåller och som grundar sig i arbetskraftsexploatering, sexuell exploatering eller andra former av människohandel.
ac)
Medlemsstaterna bör vidta åtgärder för att minska efterfrågan och ta itu med andra orsaker såsom marginalisering och brist på alternativa möjligheter till sysselsättning och anständiga arbeten med utgångspunkt i bästa metoder och uppmuntra näringslivet, särskilt turistsektorn och Internetleverantörerna, att utveckla och rätta sig efter uppförandekoder för att förhindra människohandel.
ad)
Kommissionen bör från och med 2007 införa den 25 mars som en dag för att markera kampen mot människohandel och avskaffandet av slavhandeln i många länder i världen.
ae)
Åtgärder bör vidtas för att förbättra de rättsliga mekanismerna för säker migration, för att garantera tillgång till information om säkra migrationsmöjligheter och för att garantera insyn i förfarandena, eftersom detta är de bästa sätten att minska människohandeln.
af)
Kommissionen och medlemsstaterna bör i sin interna politik och i sin grannskaps-, utvecklings- och biståndspolitik överväga att vidta åtgärder för att ta itu med de bakomliggande orsakerna till människohandeln i ursprungsländerna, däribland åtgärder för att stärka de nationella systemen för barnskydd, för att uppmuntra att barn registreras i syfte att göra dem mindre utsatta för illegala adoptioner, tvångsäktenskap, åtgärder mot handel med mänskliga organ och handel med barn oavsett syfte, inbegripet för sexuella ändamål.
ag)
Kommissionen och medlemsstaterna bör vara särskilt uppmärksamma på att förebygga olämplig användning av den nya informations- och kommunikationstekniken i samband med handeln med kvinnor och barn och främja respekt för alla de rättsliga och tekniska initiativ som krävs för att bekämpa detta problem.
ah)
Kommissionen bör anta ett förslag till en uppförandekod för tjänstemän i EU:s institutioner och organ, vilken bör likna den som tagits fram av FN och vara särskilt tillämplig då tjänstemännen befinner sig på tjänsteuppdrag i tredjeländer. Koden bör innehålla ett klart avståndstagande från köp av sexuella tjänster, andra former av sexuellt utnyttjande och könsrelaterat våld, och den bör föreskriva nödvändiga påföljder vid överträdelser. Tjänstemännen bör ges detaljerad information om innehållet i uppförandekoden innan de skickas på uppdrag.
ai)
Rådet och kommissionen bör regelbundet ta upp frågan i politiska diskussioner med tredjeländer (i synnerhet med de länder som begår de värsta överträdelserna(22)), med stöd av den klausul om väsentliga beståndsdelar som avser mänskliga rättigheter och som ingår i EU:s avtal med dessa länder.
aj)
Kommissionen och medlemsstaterna bör ta upp frågan om människohandel inom unionen och inom de enskilda medlemsstaterna och stödja forskning för att stärka förståelsen för detta fenomen och informera om utvecklingen och genomförandet av effektiva politiska åtgärder.
ak)
Inom ramen för dialogen om mänskliga rättigheter mellan EU och tredjeländer bör rådet och kommissionen följa upp alla påståenden om handel med organ.
Skydd av offren
al)
Kommissionen och medlemsstaterna bör inrätta en flerspråkig hjälptelefon med ett gemensamt nummer inom EU i syfte att ge offren en första hjälp.
am)
Medlemsstaterna bör vidta åtgärder för att bekämpa människohandeln, samtidigt som de prostituerade bör respekteras och diskriminering liksom ytterligare utslagning och stigmatisering bör undvikas, något som ökar deras utsatthet för människohandel och andra former av våld eller utnyttjande.
an)
Rådet bör uppmuntra ett inrättande, i nära samarbete med nationella samordnare, av en europeisk webbplats med uppgifter om och bilder på saknade personer.
ao)
Det krävs åtgärder för att garantera att inte bara offren för sexuell exploatering skyddas utan även offren för arbetskraftsexploatering och andra former av människohandel.
ap)
Kommissionen och medlemsstaterna bör inrätta och genomföra tydliga europeiska normer och riktlinjer för att hjälpa och skydda offren, oavsett om de kan eller vill vittna, bland annat särskilda normer för att skydda barnens rättigheter och en mekanism för överlämnande av offren för att garantera att identifieringen av offren blir en integrerad del i stöd- och hjälpåtgärderna.
aq)
Medlemsstaterna bör se till att offren får tillgång till hjälp på kort och/eller lång sikt. Detta stöd bör till att börja med bland annat omfatta särskilt inrättade härbärgen, med möjlighet att i ett senare skede få tillgång till bostad, läkarvård och rådgivning, rättshjälp, information om vilka rättigheter han eller hon har och om vad det innebär att vittna, språk- och yrkeskurser, kulturella introduktionskurser, ekonomiskt stöd och hjälp att få arbete, samt en särskild vårdnadshavare för barn.
ar)
Stödet till offren för människohandel bör noga anpassas efter deras särskilda behov, med tanke på att offren för människohandel inte utgör en homogen grupp. I det här sammanhanget är det särskilt viktigt med jämställdhet mellan könen och med rättigheter för barn, ursprungsbefolkningar och minoriteter, eftersom många offer eller potentiella offer för människohandel är kvinnor, barn och personer som tillhör etniska grupper och minoriteter, som kan ha varit utsatta för diskriminering i ursprungsländerna.
as)
Medlemsstaterna bör ge offren tillgång till utbildning, yrkesutbildning och arbetsmarknaden, skydda deras rättigheter under civilrättsliga, straffrättsliga och administrativa förfaranden samt ge dem tillgång till rättsmedel.
at)
Offer för människohandel bör inte omedelbart återlämnas till ursprungslandet när det finns skälig misstanke om att de kan lida ytterligare skada genom stigmatisering och diskriminering eller riskera repressalier eller riskerar att på nytt falla offer för människohandel. Det är viktigt att återvändandet sker inom trygga ramar och att offren har tillgång till program för återintegrering och social anpassning som till fullo respekterar offrens rätt till säkerhet och privacitet, inklusive att se till att de stater där offer identifieras är skyldiga att göra en bedömning av de individuella risker som offret löper före, under och efter sitt återvändande.
au)
Medlemsstaterna bör i sin lagstiftning och administrativa praxis beakta FN:s definition av ett barn(23), dvs. varje människa under 18 år; beslut om en långsiktig lösning av handeln med barn bör därför fattas av antingen en myndighet med lagstadgat ansvar för barns välbefinnande eller av en rättslig myndighet som framför allt är ansvarig för att tillvarata barnets bästa intressen under hela beslutsprocessen. I alla åtgärder som rör barn, oberoende om de vidtas av offentliga eller privata välfärdsinrättningar, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ bör barnets bästa vara av avgörande betydelse. Medlemsstaterna skall se till att ett barn som kan uttrycka egna åsikter ges rätt att uttrycka dessa fritt i alla frågor som gäller honom eller henne, och att barnets åsikter beaktas på ett tillbörligt sätt i relation till barnets ålder och mogenhetsgrad.
av)
Medlemsstaterna bör garantera att barn som fallit offer för människohandel skyddas från allmänt åtal eller påföljder till följd av lagöverträdelser som begåtts i samband med barnets status som offer för människohandel. Barn som fallit offer för människohandel bör som en allmän regel inte berövas sin frihet, inte heller om barnet saknar följeslagare eller skilts från sina egna, och inte heller förlora sin invandrings- eller uppehållsstatus eller avsaknad av sådan.
aw)
Medlemsstaterna bör se till att barn som fallit offer för och bevittnat människohandel omfattas av skyddsåtgärder avseende sina mänskliga rättigheter, erhåller särskilt beskydd, bistånd och stöd i syfte att förhindra ytterligare umbäranden som ett resultat av att de deltagit i rättskipningsprocesser i brottmål och för att garantera att deras mänskliga rättigheter, deras eget bästa och deras värdighet respekteras fullt ut i all skeden. Medlemsstaterna bör också skydda barn från konsekvenser av att de vittnar i öppna domstolsförhandlingar (Artikel 8.4 i rådets rambeslut 2001/220/RIF av den 15 mars 2001 om brottsoffrets ställning i straffrättsliga förfaranden(24).
ax)
Både i ursprungs- och destinationsländer bör särskilda skyddsåtgärder för barn och en politik för barnskydd genomföras i enlighet med Unicefs ovannämnda riktlinjer och handbok. Dessa åtgärder och denna politik bör inbegripa socialarbete på gatunivå, hjälp till familjer, skapandet av ett säkerhetsnät för barn, mer information om riskerna med osäker invandring och assisterad återvändning i enlighet med barnets egen uppfattning och det som är bäst med tanke på barnet.
ay)
Medlemsstaterna bör till fullo genomföra Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner för att undvika illegala adoptioner.
az)
Medlemsstaterna bör stärka samarbetet mellan den privata och offentliga sektorn när det gäller att skydda offren, bland annat genom hållbar finansiering av deras verksamhet.
Samordning av åtgärder på nationell nivå och på EU-nivå
ba)
Medlemsstaterna bör inrätta och stärka nationella samordningsstrukturer för bekämpning av människohandel och sammanföra dessa strukturer till ett internationellt nätverk.
bb)
Det är viktigt att EU:s institutioner och medlemsstaterna främjar könsspecifika förebyggande åtgärder som ett avgörande led i kampen mot handeln med kvinnor och flickor och att principer om jämställdhet mellan könen tillämpas samt att efterfrågan på alla former av utnyttjande elimineras, inkluderande sexuellt utnyttjande och utnyttjande av personer som utför hushållsarbete.
bc)
Kommissionen bör främja och stödja utarbetandet och genomförandet av nationella planer för bekämpning av människohandel.
bd)
Medlemsstaterna bör säkra ekonomiskt stöd till särskilda enheter som undersöker fall i anslutning till människohandel.
be)
Samordning och samarbete mellan människohandelns ursprungs-, transit- och bestämmelseländer är av största vikt. Rådet, kommissionen och medlemsstaterna bör samordna sina strategier mot människohandel som komplement till arbetet inom FN, Europarådet, OSSE, Internationella organisationen för migration, uppföljningsprocessen för Pekingkonferensen, stabilitetspakten för Sydeuropa och G8-gruppen.
bf)
Rådet, kommissionen och medlemsstaterna bör fortsätta att stödja regionala initiativ som kan utgöra ett komplement och fungera som inspiration till EU-övergripande samarbete, såsom den nordisk-baltiska aktionsgruppen mot människohandel, det sydösteuropeiska samarbetsinitiativet, den Europaövergripande Budapestprocessen, "5+5-dialogen" mellan de västra Medelhavsländerna, dialogen om transitmigration i Medelhavsområdet samt regionala handlingsplaner för Afrika och Mellanöstern och Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap.
bg)
Samtidigt som det behövs en särskild rapport om handeln med mänskliga organ och vävnader bör kommissionen och rådet inom ramen för sin övergripande strategi mot människohandel beakta handeln med mänskliga organ ur både intern och extern politisk synvinkel.
bh)
Kommissionen och dess expertgrupp bör ta initiativ till, främja och utvärdera forskning om nya tendenser inom människohandeln, förbindelselänkar mellan människohandel och efterfrågan på billig arbetskraft, människohandel och invandring och forskning som syftar till att utvärdera effektiviteten av befintliga program för bekämpning av människohandel, inklusive deras inverkan på främjandet och förverkligandet av barns rättigheter särskilt mot bakgrund av handlingsplanen.
bi)
Kommissionen och rådet bör beakta vikten av en snabb identifiering av offren för människohandel under arbetet med att utveckla det gemensamma systemet för information om viseringar och samtidigt bekämpa människohandeln inom medlemsstaternas och EU:s gränser.
bj)
Medlemsstaterna bör stärka samarbetet inom EU för att bekämpa människohandel genom att regelbundet samarbeta med EU-organ såsom Europol, Eurojust och Frontex.
bk)
Kommissionen, rådet och medlemsstaterna bör kontrollera tillämpningen av demokrati- och människorättsklausulen inom ramen för avtalen med tredjeländer, även när det gäller den nödvändiga tillämpningen av lagstiftningen för att underlätta utredningar och bekämpning av människohandel.
bl)
Arbetsgruppen för finansiella åtgärder mot penningtvätt, särskilt dess arbetsgrupp om typologier, bör fortsätta sitt arbete med de penningtvättsmetoder som används vid människohandel.
bm)
Ett europeiskt nätverk mot människohandel bör inrättas. Detta bör bestå av kontaktpunkter som utses av varje medlemsstat och kommissionen, omfatta både nationella myndigheter och frivilligorganisationer och innefatta förebyggande åtgärder, brottsofferstöd, brottsbekämpning och polisiärt och rättsligt samarbete.
bn)
Kommissionen och den tyska regeringen bör samla in och analysera den information som inkommit om tvångsprostitution och andra former av människohandelsrelaterad exploatering under fotbolls-VM 2006 och dela med sig av dessa erfarenheter i syfte att ta fram bästa praxis för framtida evenemang.
bo)
Kommissionen bör angripa problemet med barnhandel i sportsektorn inom ramen för rådets rambeslut 2002/629/RIF, varvid särskild hänsyn bör tas till de fall där vissa klubbar har för avsikt att ge kontrakt till mycket unga barn för att på så sätt kringgå regeln om egna produkter.
bp)
Medlemsstaterna bör samråda och samarbeta med frivilligorganisationer och föreningar som arbetar på detta område i ursprungsländer, transitländer eller målländer, särskilt genom att säkra en långsiktig finansiering av deras verksamhet.
bq)
Rådet och medlemsstaterna bör uppmuntra samarbete med de frivilligorganisationer som arbetar i ursprungsländerna i syfte att samla in uppgifter, genomföra aktiviteter, utbilda socialarbetare och arbeta med massmedierna för att förbättra allmänhetens medvetenhet om människohandeln.
2. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna rekommendation till rådet och, för kännedom, till kommissionen samt medlemsstaternas och anslutningsländernas regeringar.
Europaparlamentets och rådets beslut nr 293/2000/EG av den 24 januari 2000 om att anta ett program för gemenskapens insatser (Daphne-programmet) (2000-2003) för förebyggande åtgärder i kampen mot våld mot barn, ungdomar och kvinnor (EGT L 34, 9.2.2000, s. 1)och Europaparlamentets och rådets beslut nr 803/2004/EG av den 21 april 2004 om antagande av ett gemenskapens handlingsprogram (2004-2008) för att förebygga och bekämpa våld mot barn, ungdomar och kvinnor och för att skydda våldsoffer och riskgrupper (Daphne II-programmet) EUT L 143, 30.4.2004, s. 1).
International Labour Organisation (2005), " A global alliance against forced labour http://www.ilo.org/dyn/declaris/DECLARATIONWEB.GLOBALREPORTSLIST?var_language=EN
Gabal, I., "Potírání obchodu s lidmi v ČR a možnosti optimalizace bezpečnostní politiky státu", policydokument från Tjeckiska republikens inrikesdepartement, Prag, 2006.
– med beaktande av årsrapporten om Europeiska ombudsmannens verksamhet 2005,
– med beaktande av artikel 195 i EG-fördraget,
– med beaktande av artikel 43 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,
– med beaktande av sitt beslut 94/262/EKSG, EG, Euratom av den 9 mars 1994 om föreskrifterna och de allmänna villkoren för ombudsmannens ämbetsutövning(1),
– med beaktande av kommissionens meddelande av den 5 oktober 2005 om "Empowerment to adopt and transmit communications to the European Ombudsman and authorise civil servants to appear before the European Ombudsman" (SEK(2005)1227),
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Europeiska ombudsmannens verksamhet, särskilt resolutionen av den 4 april 2006 om den särskilda rapporten från Europeiska ombudsmannen till Europaparlamentet med anledning av det förslag till rekommendation som riktats till Europeiska unionens råd i klagomål 2395/2003/GG rörande öppenheten vid rådets lagstiftande sammanträden(2),
– med beaktande av artikel 195.2 andra och tredje meningen i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för framställningar (A6-0309/2006), och av följande skäl:
A. Årsrapporten om Europeiska ombudsmannens verksamhet för 2005 överlämnades formellt till Europaparlamentets talman den 13 mars 2006, och ombudsmannen, Nikiforos Diamandouros, lade fram rapporten för utskottet för framställningar den 3 maj 2006.
B. Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna tillkännagavs vid Europeiska rådets möte i Nice den 7 december 2000 och den politiska viljan finns att ge stadgan bindande rättslig verkan.
C. I artikel 41 i stadgan om de grundläggande rättigheterna föreskrivs att "var och en har rätt att få sina angelägenheter behandlade opartiskt, rättvist och inom skälig tid av unionens institutioner och organ".
D. I artikel 195 i EG-fördraget och artikel 43 i stadgan om de grundläggande rättigheterna anges att "varje unionsmedborgare och varje fysisk eller juridisk person som är bosatt eller har sitt säte i en medlemsstat har rätt att vända sig till unionens ombudsman vid missförhållanden i gemenskapsinstitutionernas eller gemenskapsorganens verksamhet, med undantag för domstolen och förstainstansrätten då dessa utövar sina domstolsfunktioner".
E. Det är mycket viktigt att gemenskapens institutioner och organ förses med de nödvändiga budgetmedlen för att de skall kunna uppfylla sina skyldigheter att se till att medborgarna får snabba och sakliga svar på sina förfrågningar, klagomål och framställningar.
F. Ombudsmannen har förespråkat att alla gemenskapens institutioner och organ antar en gemensam inställning beträffande kodexen för god förvaltningssed samt följer parlamentets resolution av den 6 september 2001(3) därom.
G. Under 2005 har det hittills största antalet klagomål ingetts till Europeiska ombudsmannen, och under 2005 gav ombudsmannen effektiv hjälp i över 75 procent av alla fall som hänvisades till honom, inklusive otillåtliga klagomål, antingen genom att inleda en undersökning i ärendet, hänskjuta det till behörig instans eller genom att ge råd om vart den klagande kan vända sig för att snabbt och effektivt få lösning på problemet.(4).
H. Fortfarande ligger nästan 70 procent av alla inkommande klagomål utanför ombudsmannens ämbetsområde, och i 93,7 procent av fallen beror det på att de innehållsmässigt inte faller inom hans ämbetsområde, eftersom de inte riktas mot ett gemenskapsorgan eller ett gemenskapsorgan.
I. Ombudsmannens och utskottet för framställningars verksamhet kan överlappa varandra, i synnerhet då ombudsmannen undersöker huruvida kommissionens handlande i samband med ett överträdelseförfarande mot en medlemsstat har varit förenligt med gemenskapslagstiftningens allmänna principer och god förvaltningssed samtidigt som utskottet för framställningar undersöker framställningar rörande påstådda överträdelser av gemenskapslagstiftningen från den medelsstatens sida i samma ärende.
J. År 2005 gjorde ombudsmannen sammanlagt 627 undersökningar. Resultatet av de fullbordade undersökningarna visar att det i 114 fall inte kunde fastställas några administrativa missförhållanden. I 89 fall kunde ärendet lösas av institutionen eller organet i fråga till följd av ett klagomål till ombudsmannen och 22 samförståndslösningar föreslogs.
K. Ombudsmannens undersökningar leder ofta till ett positivt resultat för de klagande och bidrar till att förbättra förvaltningens kvalitet genom att de berörda institutionerna och organen antar och genomför lämpliga åtgärder.
L. Ombudsmannen har lagt fram tre särskilda rapporter för Europaparlamentet under 2005. Att lägga fram en särskild rapport för parlamentet utgör ett värdefullt medel genom vilket ombudsmannen kan söka politiskt stöd från parlamentet och dess utskott för framställningar i syfte att tillfredsställa de medborgare vars rättigheter har kränkts, samt bidra till att förbättra nivån på den europeiska förvaltningen.
M. De flesta undersökningarna av klagomål har handlat om påstådd bristande öppenhet. Detta är ett problem med hänsyn till EU:s demokratiska ansvarsskyldighet.
N. Kommissionen var föremål för 68 procent av ombudsmannens undersökningar. Den 4 oktober 2005 antog kommissionen ett nytt internt förfarande för uppföljning av ombudsmannens undersökningar.
O. Under 2005 fortsatte ombudsmannen att skapa konstruktiva arbetsförbindelser med andra gemenskapsinstitutioner och organ genom möten och gemensamma evenemang. Under samma år utvidgade och stärkte ombudsmannen Europeiska ombudsmannanätverket ytterligare genom att utveckla informationsutbytet och delandet av bästa praxis. Utskottet för framställningar deltar i nätverket.
P. Under 2005 firade ombudsmannainstitutionen sitt tioårsjubileum. Ombudsmannens kommunikationsverksamhet med anledning av detta jubileum hade som mål att öka medborgarnas medvetenhet om sina rättigheter och om hur de kan utöva dessa rättigheter och om ombudsmannens ämbetsområde.
1. Europaparlamentet anser att ombudsmannen har varit framgångsrik i sin fortsatta strävan att öka effektiviteten hos sin institution i syfte att främja god förvaltning och respekt för rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna.
2. Europaparlamentet anser att ombudsmannens roll, när det gäller att stärka öppenheten och ansvarsskyldigheten i förfarandena för beslutsfattande och i förvaltningen av Europeiska unionen, är grundläggande för strävan efter en union där beslut fattas "så öppet och så nära medborgarna som möjligt", i enlighet med artikel 1.2 i fördraget om Europeiska unionen.
3. Europaparlamentet skulle välkomna en effektivisering av förfarandet inom parlamentet för att i framtiden kunna garantera en snabbare behandling av ombudsmannens årsrapport i utskottet för framställningar.
4. Europaparlamentet begär att alla gemenskapsinstitutioner och gemenskapsorgan förses med de nödvändiga budgetmedlen för att de skall kunna se till att medborgarna får snabba och sakliga svar på sina förfrågningar, klagomål och framställningar.
5. Europaparlamentet upprepar sin uppmaning, i enlighet med tidigare resolutioner, till alla gemenskapsinstitutioner och gemenskapsorgan att anta en gemensam inställning beträffande kodexen för god förvaltningssed på grundval av parlamentets ovan nämnda resolution av den 6 september 2001.
6. Europaparlamentet håller med ombudsmannen om att sättet hur en förvaltning bemöter berättigade klagomål är det främsta måttet på institutionerna eller organens närhet till medborgarna och att det fortfarande finns stort utrymme för förbättringar.
7. Europaparlamentet välkomnar att den klagande, även i fall då inget administrativt missförhållande kunnat fastställas, har fått hjälp och att undersökningen samtidigt utnyttjas för att förbättra kvaliteten i förvaltningen.
8. Europaparlamentet uttrycker sin tillfredsställelse över att ombudsmannen i sin offentliga verksamhet strävar efter att tillhandahålla medborgarna med information, och anser att högkvalitativ information kan bidra till att minska antalet klagomål som inte faller inom ombudsmannens ämbetsområde. Samtidigt uppmanar parlamentet ombudsmannen att utan dröjsmål hänskjuta de klagomål som inte faller inom hans ämbetsområde med hjälp av det ur subsidiaritetssynpunkt lämpligaste nätverket på nationell eller lokal nivå.
9. Europaparlamentet välkomnar ombudsmannens generellt sett konstruktiva samarbete med gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen och uppmuntrar honom i sin roll som extern kontrollmekanism och som en värdefull möjlighet att kontinuerligt förbättra EU:s förvaltning.
10. Europaparlamentet konstaterar att ombudsmannen lagt fram tre särskilda rapporter, varav två redan behandlats i parlamentet medan behandlingen av den återstående rapporten kan påbörjas då det rättsliga förfarandet avslutats.
11. Europaparlamentet är av uppfattningen att den nödvändiga ändringen av ombudsmannens stadga av den 9 mars 1994, som utskottet för framställningar krävde redan i sitt förra betänkande om årsrapporten om ombudsmannens verksamhet 2004, bör genomföras så snart som möjligt. Parlamentet välkomnar det faktum att ombudsmannen den 11 juli 2006 för parlamentets talman lade fram ett konkret förslag till sådan ändring.
12. Europaparlamentet värdesätter ombudsmannens goda samarbetet med Europaparlamentets utskott för framställningar.
13. Europaparlamentet kräver dock en tydlig definition och avgränsning av Europeiska ombudsmannens roll i förhållande till rollen för Europaparlamentets utskott för framställningar och uppmanar ombudsmannen att i sina insatser för att hjälpa medborgarna fortsättningsvis hålla sig inom sitt ämbetsområde.
14. Europaparlamentet anser dock att då ombudsmannen och utskottet för framställningar inom sina egna mandat och behörighetsområden undersöker frågor som överlappar varandra, såsom å ena sidan hur kommissionen har genomfört ett överträdelseförfarande och å andra sidan den påstådda överträdelsen i sig, kan de uppnå värdefulla synergieffekter genom nära samarbete.
15. Europaparlamentet uppmanar Europeiska ombudsmannen att också utöva sina tillsynsbefogenheter ex officio för att tillse att alla typer av förfaranden för rekrytering av personal öppet och korrekt, oavsett om rekryteringen sker genom Europeiska kontoret för uttagning av personal (EPSO) eller direkt vid en EU-institution eller ett EU-organ, inklusive ombudsmannens egen rekryteringstjänst.
16. Europaparlamentet välkomnar den särskilda rapporten om öppenheten vid rådets lagstiftande sammanträden och uppmanar rådet att följa sitt ovan nämnda beslut av den 4 april 2006 och i framtiden hålla alla sina lagstiftande sammanträden öppna och tillgängliga för allmänheten.
17. Europaparlamentet uppmanar framtida ordförandeländer i rådet att i sina strävanden efter större öppenhet även erbjuda sina webbplatser i bästa fall på samtliga EU:s officiella språk (i enlighet med bilaga I till slutsatserna från Europeiska rådets möte i Bryssel den 15 och 16 juni 2006) i syfte att göra det möjligt och lättare för så många medborgare som möjligt att få tillgång till deras verksamhet.
18. Europaparlamentet föreslår att som ett led i strävandena efter större närhet till gemenskapens institutioner för att genom en så klar och enkel struktur som möjligt ge medborgarna en bättre överblick över institutionsstruktur, ansvarsfördelning och beslutsprocess i Europeiska unionen och undvika onödig förvirring av att ha parallella webbplatser.
19. Europaparlamentet välkomnar att kommissionen, som är föremål för flest undersökningar, infört ett nytt internt förfarande för att besvara ombudsmannens undersökningar, enligt vilket enskilda kommissionsledamöter övertar ansvaret för ett specifikt fall, och uppmanar kommissionen att införa ett liknande förfarande för behandlingen av framställningar.
20. Europaparlamentet välkomnar Europeiska ombudsmannanätverket och ombudsmannens samarbete med andra ombudsmän och liknande instanser på nationell, regional och lokal nivå i medlemsstaterna och uppmuntrar parlamentet att ytterligare förstärka utbytet av bästa praxis.
21. Europaparlamentet uppmanar ombudsmannen att regelbundet informera utskottet för framställningar om sin verksamhet i medlemsstaterna och om sina kontakter till de nationella ombudsmännen.
22. Europaparlamentet välkomnar i synnerhet det särskilda skriftliga förfarande som ger nationella eller regionala ombudsmän möjlighet att få skriftliga svar på frågor om EU:s lagstiftning och tolkningen av denna och som utgör ett värdefullt bidrag till att förbättra genomförandet och användningen av gemenskapslagstiftning.
23. Europaparlamentet uppmuntrar ombudsmannen att fortsättningsvis lägga stor vikt vid arrangemang för medborgarna och potentiella klagande, eftersom ansvars- och beslutsfördelningen mellan EU nivå, nationell nivå och regional nivå uppenbarligen fortfarande är alltför otydlig för många medborgare och företag.
24. Europaparlamentet uppskattar ombudsmannens insatser för att öka medborgarnas medvetenhet om rätten att klaga hos ombudsmannen. Parlamentet uppmuntrar dock ombudsmannen att med tanke på det stora antal klagomål som ligger utanför hans ämbetsområde öka sina ansträngningar för att tydligt klargöra sina befogenheter på en mer regelbunden basis.
25. Europaparlamentet välkomnar mediernas ökande deltagande när det gäller att sprida information om ombudsmannens arbete.
26. Europaparlamentet godkänner den årsrapport för 2005 som Europeiska ombudsmannen har lagt fram och välkomnar särskilt den detaljerade indelningen av klagomålen efter typ av åtgärd, typ av påstått administrativt missförhållande, berörd institution osv.
27. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution och betänkandet från utskottet för framställningar till rådet, kommissionen och Europeiska ombudsmannen samt till medlemsstaternas regeringar och parlament och till medlemsstaternas ombudsmän eller motsvarande organ.
Sammanlagt 3 920 klagomål, vilket motsvarar en ökning med 5 procent jämfört med föregående år. Av dessa avsåg emellertid 335 klagomål samma ämne och behandlades i en enda samlad undersökning.
EU: s kommunikationspolitik
143k
61k
Europaparlamentets resolution om vitboken om EU:s kommunikationspolitik (2006/2087(INI))
– med beaktande av kommissionens meddelande "Vitbok om EU:s kommunikationspolitik" (KOM(2006)0035),
– med beaktande av andra delen av EG-fördraget,
– med beaktande av artiklarna 195, 211 och 308 i EG-fördraget,
– med beaktande av artiklarna 11, 41, 42 och 44 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,
– med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar(1),
– med beaktande av meddelandet till kommissionen "Action Plan to improve communicating Europe by the Commission" (SEK(2005)0985),
– med beaktande av kommissionens meddelande "Kommissionens bidrag under och efter perioden av eftertanke: Plan D som i demokrati, dialog och debatt" (KOM(2005)0494),
– med beaktande av sin resolution av den 13 mars 2002 om meddelandet från kommissionen angående en ny ram för samarbetet inom informations- och kommunikationspolitiken i Europeiska unionen(2),
– med beaktande av sin resolution av den 10 april 2003 om en informations- och kommunikationsstrategi för Europeiska unionen(3),
– med beaktande av sin resolution av den 12 maj 2005 om genomförandet av Europeiska unionens informations- och kommunikationsstrategi(4),
– med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för kultur och utbildning och yttrandena från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och utskottet för konstitutionella frågor (A6-0365/2006), och av följande skäl:
A. Kommunikation är ett viktigt inslag både i en representativ demokrati och i en deltagandedemokrati.
B. Av denna anledning står en av styrkorna i EU:s demokratiska inslag i samband med de kommunikationsstrukturer på EU-nivå som sammanlänkar institutionerna med medborgarna.
C. Yttrande- och informationsfriheten bör utgöra grundpelarna för demokratin i Europa och grundval för de politiska systemen på europeisk och nationell nivå och allmänheten bör därför beredas tillgång till information i största möjliga utsträckning.
D. Erfarenheten från val till Europaparlamentet och EU-folkomröstningar har visat att personer som är insatta i och intresserar sig för EU-frågor är mer benägna att delta, medan personer som saknar information är mindre benägna att delta.
E. Det finns för närvarande inget konsoliderat offentligt europeiskt rum, men väl mycket livliga offentliga nationella rum, vilka skiljer sig mycket åt sett såväl till i vilken utsträckning Europafrågor debatteras som till frågornas innehåll.
F. Det vore en viktig förbättring om Europafrågor blev mer framträdande i de offentliga nationella rummen.
G. Ett första steg i riktning mot att skapa ett offentligt europeiskt rum vore att övervinna de nationella rummens isolering genom europeiska kommunikationsåtgärder. Det finns ett nära samband mellan detta och alleuropeiska eller åtminstone gränsöverskridande mediestrukturer.
H. Det finns tydliga belägg för att medborgarna är dåligt informerade i Europafrågor, vilket återspeglas i resultaten av olika Eurobarometer-undersökningar.
I. Kommunikation hänger även samman med frågor om öppenhet, förenklade förfaranden, medborgarskap och gemensamma värderingar.
J. EU-frågor och det mervärde som gemenskapslagstiftningen tillför ges sällan erkänsla i debatterna i medlemsstaterna och nationella politiker tar ofta på sig äran för EU-framgångar medan de å andra sidan är snabba att kritisera EU, inte sällan för politiska misslyckanden som har sitt ursprung på det nationella planet.
K. Europeiska rådet i Bryssel den 16-17 juni 2006 förde åter upp frågan om en institutionell reform på dagordningen.
L. Syftet med "perioden för eftertanke" är att göra unionen mer demokratisk och öka effektiviteten samt återupprätta förbindelsen mellan den och medborgarna.
Kommunikationspolitik och det offentliga europeiska rummet
1. Europaparlamentet gläder sig över att vitboken har lagts fram och stöder kommissionens avsikter att omvandla kommunikationspolitiken till en självständig politik med ett eget innehåll.
2. Europaparlamentet inser behovet av att förbättra kommunikationen mellan EU och dess medborgare. Parlamentet stöder därför försöket att se över hur kommunikationen med medborgarna är upplagd. Parlamentet understryker att bättre kommunikation inte kan kompensera för bristfällig politik, men kan göra förd politik mer begriplig.
3. Europaparlamentet gläder sig över att kommissionen medger att kommunikation aldrig kan skiljas från det som skall förmedlas, och att det måste finnas en tvåvägskommunikation, vilket förutsätter att man lyssnar på medborgarna. Parlamentet beklagar dock att de principer som slås fast i början av vitboken inte konkretiseras. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att specificera hur den avser att ta hänsyn till medborgarnas synpunkter, och föreslår för detta ändamål att man införlivar eventuella initiativ från andra institutioner, exempelvis "Agora", ett organ för samråd med företrädare för det civila samhället som parlamentet har beslutat inrätta.
4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att stödja upprättandet av ett offentligt europeiskt rum – i första hand uppbyggt genom nationella, lokala och regionala medier – dock utan att glömma den viktiga roll som nationella och regionala kvalitetstidningar och TV-nyheter spelar för att tillräckligt bevaka Europafrågor, och begär av denna anledning att medlemsstaterna skall uppmuntra de offentliga nationella audiovisuella medierna att på ett adekvat sätt informera medborgarna om den politik som förs på europeisk nivå.
5. Europaparlamentet noterar att målet för EU:s kommunikationspolitik inte bör vara att upprätta ett kommunikationsrum som konkurrerar med de offentliga nationella rummen, utan snarare att öka beröringspunkterna mellan nationella debatter och debatterna på EU-nivå.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att beakta de konkreta förslagen i parlamentets resolution av den 12 maj 2005 vid utformningen av kommunikationspolitiken.
Fastställande av gemensamma principer
7. Europaparlamentet stöder tanken på att verka för ökad tvåvägskommunikation mellan EU och dess medborgare, som skulle medge större lyhördhet för vad medborgarna vill säga om Europa. Tanken att medborgarna skall ta initiativet till deltagande och dialog verkar dock inte rimligt, eftersom det inte är de som skall behöva söka efter information, utan det är snarare informationen som skall nå medborgarna.
8. Europaparlamentet anser att det inte är lämpligt att ålägga parlamentet att följa en uppförandekod som reglerar dess kommunikation med EU-medborgarna.
9. Europaparlamentet begär att kommissionen föreslår en interinstitutionell överenskommelse som definierar de gemensamma principer vilka kan främja samarbetet mellan europeiska institutioner vad gäller kommunikation.
10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att undersöka möjligheten att sätta i gång ett verkligt gemenskapsprogram för information och kommunikation i EU-frågor i syfte att förbättra de befintliga interinstitutionella partnerskapsmekanismerna på detta område. Om kommissionen skulle lägga fram ett sådant förslag, kommer parlamentet att vara fullt delaktigt i fastställandet och utarbetandet av programmets exakta innehåll och räckvidd.
11. Europaparlamentet anser att principerna och värderingarna enligt stadgan om de grundläggande rättigheterna i högre grad bör lyftas fram när räckvidden för EU:s kommunikationspolitik bestäms.
12. Europaparlamentet påminner om att stadgan om de grundläggande rättigheterna redan fastställer medborgarnas rättigheter när det gäller information och att varje eventuellt nytt instrument måste respektera parlamentets rättigheter som folkvald församling, i synnerhet dess makt att fritt vända sig till unionens alla medborgare. Parlamentet begär att dess utskott med ansvar för konstitutionella frågor analyserar vilka möjliga egenskaper och vilket möjligt innehåll ett sådant interinstitutionellt instrument skulle ha.
13. Europaparlamentet framhåller vikten av en konstitution för Europa som ger unionen en mer politisk och demokratisk karaktär och gör den mer tilltalande i medborgarnas ögon. Parlamentet erinrar om det politiska ansvar som parlamentet har tillsammans med rådet och kommissionen när det gäller att stödja denna process.
Att förstärka medborgarnas roll
14. Europaparlamentet välkomnar kommissionens önskan att aktualisera EU på alla nivåer, dvs. att förmedla Europafrågor på nationell, regional och lokal nivå, i syfte att decentralisera budskapet och vidhåller behovet av att sådan kommunikation äger rum mycket regelbundet. Parlamentet välkomnar kommissionens handlingsplan och förväntar sig att den genomförs snabbt.
15. Europaparlamentet bedömer att utvecklingen av en lokal EU-administration som kan stödja EU:s många informationskontor skulle bidra till att skapa viktiga direkta band mellan EU och dess medborgare, i synnerhet genom att främja deras tillgång till de EU-initiativ och EU-program som berör dem. Kommissionens och Europaparlamentets informationskontor har en viktig roll härvidlag. I detta sammanhang är det nödvändigt att ompröva hela det arbete som hittills utförts av dessa informationskontor, med tanke på att deras PR-verksamhet inte lyckas fånga medborgarnas intresse och med tanke på att de därtill använda medlen skulle kunna användas mycket mer effektivt. Parlamentet hoppas därför att dessa kontor blir mer aktiva och mindre byråkratiska.
16. Europaparlamentet välkomnar det öppenhetsinitiativ som kommissionen lanserade i november 2005 och som understryker att legitimiteten för varje modern administration delvis vilar på att den håller en hög standard när det gäller öppenhet. Den europeiska allmänheten har rätt att kunna förvänta sig effektiva, ansvarstagande och serviceinriktade offentliga institutioner.
17. Europaparlamentet betraktar regioner och städer som de lämpligaste plattformarna för att främja Europatanken bland medborgarna och kräver att Regionkommittén görs delaktig i genomförandet av en framtida kommunikationspolitik.
18. Europaparlamentet stöder tanken på att främja debatter i de nationella och regionala parlamenten.
19. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaternas parlament att skärpa respektive regeringars granskningsroll när de agerar i rådet och därmed öka medvetenheten och EU-institutionernas demokratiska ansvar.
20. Europaparlamentet betonar att de nationella parlamenten bör sträva efter att i ett betydligt tidigare skede av beslutsprocessen uppmärksamma europeiska lagstiftningsprojekt.
21. Europaparlamentet uppmärksammar ordförandeskapets slutsatser från konferensen med talmännen i Europeiska unionens parlament (Budapest, 6–7 maj 2005), i vilka de nationella parlamenten uppmanas att varje år, företrädesvis vid ett plenarsammanträde, behandla Europeiska kommissionens årliga lagstiftningsprogram och arbetsprogram.
22. Europaparlamentet betonar vikten av att det hålls interparlamentariska fora om EU:s framtid. Ett sådant forum kommer att hållas med anledning av Romfördragets 50-årsdag. Parlamentet begär att det inom ramen för den europeiska kommunikationspolitiken tas hänsyn till diskussionerna mellan företrädarna för den europeiska befolkningen.
23. Europaparlamentet understryker vikten av samhällsutbildning i EU-integration. Att ha viss Europakunskap är en förutsättning för en framgångsrik interaktiv kommunikation med EU och för att skapa en känsla av unionsmedborgarskap.
24. Europaparlamentet beklagar att stödet till sektorsprogram med kraftig multiplikatoreffekt, såsom Leonardo da Vinci, Sokrates och Erasmus, har skurits ned, eftersom de framhäver den europeiska dimensionen och underlättar upprättandet av gränsöverskridande nätverk.
25. Europaparlamentet anser att det, för att nå medborgaren, är viktigt att kommunicera bättre och att visa hur EU-beslut påverkar vardagslivet genom samarbete med regionala och lokala institutioner. Parlamentet föreslår att regelbunden kommunikationen med medborgarna om relevanta regionala och lokala projekt i vilka EU har deltagit skall betonas, i syfte att gynna ett gemensamt europeiskt projekt.
26. Europaparlamentet anser att man i debatten skall ta hänsyn till den nationella och lokala publikens samt särskilda målgruppers specifika behov och verksamheter samt till de behov som personer med funktionshinder och minoritetsgrupper har samt påpekar att mer uppmärksamhet skall ägnas åt att kanalisera relevant samt regional information för att definiera målgrupper och på så sätt förena EU frågor med medborgarnas dagliga liv.
27. Europaparlamentet välkomnar initiativen från vissa av kommissionens representationskontor och nationella förvaltningar i syfte att åstadkomma ett samarbete kring EU-relaterade informationskampanjer. Parlamentet påpekar att denna form av samarbete kan leda till en mer direkt länk mellan medborgare och institutioner.
28. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att garantera att samråd med de berörda parterna och allmänheten hålls i ett tidigt stadium av utformningen av de politiska strategierna och anser att viktiga förslag skulle kunna bifogas tilläggsavsnittet i konsekvensanalysen där man detaljerat anger hur medborgarnas intressen har tagits med i beräkningen vid utformningen av förslaget. Parlamentet betonar att man skall förtydliga den inverkan som samråden med allmänheten har på EU:s beslutsprocess.
29. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utveckla en dynamisk och reaktiv kommunikationspolicy, som i stället för att huvudsakligen redogöra för de samförstånd som uppnåtts, mer inriktas på att redogöra för de olika faserna i beslutsförfarandet. Parlamentet anser att målet med EU:s kommunikationspolicy skall vara att informera medborgarna om hur EU-lagstiftningen utarbetas.
Att arbeta med media och ny teknik
30. Europaparlamentet betonar mediernas betydelse som mellanhänder, opinionsbildare och förmedlare av budskap till medborgarna i det offentliga europeiska rum som kommissionen avser utveckla. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang kommissionen att stödja konkreta initiativ såsom diskussionsforum om europeisk kultur och europapolitiska frågor där materialet skall vara tillgängligt på flera språk så att många europeiska medborgare skall kunna interagera och utbyta idéer.
31. Europaparlamentet framhåller att den informerade medborgaren är grunden för en fungerande deltagandedemokrati.
32. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att så exakt som möjligt ange vilken roll den vill tilldela medierna och framhåller behovet av att hitta en formel som gör nationella, regionala och lokala medier mer delaktiga i kommunikationspolitiken, för vilken användning av alternativa medier som en kommunikationskanal också borde övervägas.
33. Europaparlamentet anser att det gränsöverskridande samarbetet om europapolitiska frågor mellan regionala och lokala medier måste öka. Parlamentet menar att europeiskt samarbete mellan medier och journalister gynnar rapporteringen om Europeiska unionen och uppmanar kommissionen att inom ramen för budgeten, inrätta en "europeisk fond för (undersökande) journalistik" som stöder projekt där journalister från flera medlemsstater tillsammans fördjupar sig i en europeisk fråga och tillämpar den på de olika lokala och regionala förhållandena.
34. Europaparlamentet välkomnar att förslaget om att inrätta en EU-nyhetsbyrå har dragits tillbaka.
35. Europaparlamentet rekommenderar kommissionen att använda ett tydligt och kortfattat språk när den kommunicerar med medierna och medborgarna, och att den systematiskt använder sina medlemsstaters officiella språk i hemstaten eller bosättningsstaten. Parlamentet anser att EU-jargongen snarare ökar än minskar klyftan mellan EU-institutionerna och medborgarna.
36. Europaparlamentet rekommenderar att EU-institutionerna, och framför allt parlamentet, inleder ett regelbundet åsiktsutbyte med medierna i europeiska kommunikationsfrågor.
37. Europaparlamentet betraktar det som kommissionens skyldighet i allmänhet och medlemsstaternas i synnerhet att lämna saklig, tillförlitlig och opartisk information om EU:s politik som grunden för en väl underbyggd debatt. Parlamentet uppmanar därför de sistnämnda att förbättra informationen till medlemsstaternas tjänstemän om den politik som förs på europeisk nivå.
38. Europaparlamentet välkomnar att vitboken, när det gäller ny teknik, överensstämmer med parlamentets senaste rapport om EU:s informations- och kommunikationsstrategi.
39. Europaparlamentet uppskattar kommissionens förslag om att bättre utnyttja de nya kommunikationsteknikerna men kräver att åtgärder vidtas för att undvika att den så kallade digitala klyftan ytterligare utestänger en del av medborgarna från tillgång till information om unionen. Parlamentet betonar med hänsyn till detta att det skulle vara nödvändigt att, utifrån en helhetsstrategi, införliva de olika institutionernas specifika kommunikationskanaler, som exempelvis Europaparlamentets framtida webb-TV, samtidigt som man respekterar dess självständighet. Parlamentet betonar dessutom att de traditionella massmedierna, såsom televisionen, skall utnyttjas.
Att förstå den allmänna europeiska opinionen
40. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att upplysa parlamentet om utvärderingen av det samråd som har företagits.
41. Europaparlamentet är inte övertygat om att det vore klokt att på kort sikt inrätta ett övervakningscentrum för den allmänna opinionen inom EU, utan menar att man innan ett sådant steg tas bör använda redan tillgängliga uppgifter och resurser på ett mer samordnat sätt.
42. Europaparlamentet konstaterar att det inte går att skapa en tillfredsställande kommunikationspolitik utan en exakt kunskap om vilka informationsbrister som unionsmedborgarna har när det gäller gemenskapsåtgärdernas innehåll eller de institutioner och förfaranden som möjliggör genomförandet. Parlamentet begär därför att Eurobarometerns tjänsteavdelningar ges i uppdrag att genomföra en särskild, heltäckande opinionsundersökning som gör det möjligt att på ett exakt sätt mäta gemenskapsmedborgarnas informationsnivå uppdelat efter deras ursprungsland, yrkesgrupp och politiska åskådning.
Samarbete
43. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta konkreta förslag rörande kommunikationspolitikens genomförande samt att utvärdera dess rättsliga och budgetmässiga konsekvenser.
44. Europaparlamentet anser att arbetet i den interinstitutionella gruppen för information bör analyseras för att se om det finns utrymme för förbättringar.
45. Europaparlamentet betonar behovet av att de alleuropeiska politiska partierna med större engagemang för en dialog med väljarkåren kring EU-frågor.
46. Europaparlamentet lägger särskilt stor vikt på den roll som de politiska partierna spelar för den parlamentariska demokratin på alla nivåer. Parlamentet beklagar att de tvärnationella politiska partiernas potential fortfarande inte utnyttjas fullt ut. Parlamentet beklagar att många nationella politiska partier inte är särskilt villiga att anlägga en europeisk dimension på ett samstämt och övertygande sätt. De politiska partierna uppmanas att i samband med sina beslut och valkampanjer ta hänsyn till EU-frågorna och att se till att medborgarna erbjuds faktiska politiska valmöjligheter när det gäller EU:s framtid.
47. Europaparlamentet betonar att en kommunikationspolitik måste ta hänsyn till EU-frågornas speciella tempo, som ofta inte är i samklang med de nationella politiska agendorna, och att den inte riktigt kan utveckla sig utanför EU:s konkreta politik och verksamhet, som har en separat tidsplan. Kommissionen, rådet och parlamentet måste därför komma överens om en tidsplan för de stora frågor som kan vara av särskilt intresse för allmänheten i Europa, så att deras kommunikationsåtgärder fokuseras på dessa frågor.
48. Europaparlamentet uppmanar institutionerna att undersöka möjligheten att inrätta en samordningsgrupp på lägre nivå, där relevanta generaldirektorat vid de olika institutionerna och företrädare för parlamentets utskott finns representerade, i syfte att samordna de specifika åtgärder som genomför de riktlinjer som fastställts av Interinstitutionella gruppen för information.
49. Europaparlamentet upprepar att medborgarna ofta betraktar EU som en enhet eftersom de inte känner till detaljskillnaderna mellan institutionerna, och att institutionernas kommunikationspolitik därför måste införlivas i en gemensam strategi med respekt för varje institutions befogenheter och självständighet. Parlamentet upprepar sin vädjan om att en stor årlig interinstitutionell debatt skall hållas i kammaren i detta avseende för att anta en gemensam förklaring om denna politiks syften och metoder.
50. Europaparlamentet stöder utvecklingen av samtal och offentliga debatter arrangerade tillsammans mellan EU:s institutioner och de nationella och regionala institutionerna. Parlamentet framhåller vikten av att kommunikationen baseras på initiativ som främjas genom kommunikationskanalerna för den stora allmänheten, exempelvis kulturprogram (litteratur- eller filmpris), idrottsevenemang etc. Parlamentet anser att kommunikationen skall ta hänsyn till den strategiska orienteringen mot målgrupper såsom universitet, lokala myndigheter och yrkesorganisationer.
51. Europaparlamentet stöder en förstärkt roll för ombudsmannen i syfte att ge öppenhetspolitiken ökad trovärdighet.
52. Europaparlamentet konstaterar att Prince-programmet traditionellt har baserat sig på ett partnerskap mellan kommissionen och medlemsstaterna. I sitt senaste betänkande om Europeiska unionens kommunikationsstrategi betonar parlamentet att det bör delta i fastställandet av prioriteringarna inom Prince-programmet, och är därför av den åsikten att dess ledamöter bör vara fullt delaktiga i evenemang som anordnas inom ramen för detta program.
53. Europaparlamentet rekommenderar en ökning av anslagen till de befintliga finansieringsprogrammen för att förbättra kommunikationen inom europeisk integration, såsom Livslångt lärande, Ungdom, Europa för medborgare, Media och Kultur, förutsatt att de enskilda programmens mål respekteras fullt ut.
54. Europaparlamentet ger sitt stöd till att Prince-programmets nuvarande fem budgetrubriker ersätts av ett enda program som skall drivas av GD Kommunikation eftersom detta ger mer flexibilitet och skapar en central samtalspartner.
55. Europaparlamentet betonar vikten av att det ekonomiska stöd som EU utbetalar blir så synligt som möjligt och påpekar således att alla de institutioner, föreningar och verksamheter som mottar stöd genom ett av unionens program måste tillkännage detta.
56. Europaparlamentet betonar att medlemsstaternas aktiva deltagande är väsentligt för framgångsrik kommunikation och uppmanar därför medlemsstaterna att uppbringa de ekonomiska och tekniska resurser som krävs för att bidra till de gemensamma kommunikationsinsatserna i EU.
57. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att på ett korrekt sätt och omgående införliva gemenskapslagstiftningen för att garantera att alla EU-medborgare kan åtnjuta samma nivå av de rättigheter som har tilldelats dem genom gemenskapslagstiftningen. Parlamentet uppmanar kommissionen att mer aktivt se till att bestämmelserna i gemenskapslagstiftningen tillämpas. Parlamentet uppmuntrar kommissionen att samarbeta med medlemsstaternas regeringar i arbetet med att informera medborgarna om deras rätt till tillgång till rättvisa och gottgörelse om deras rättigheter skulle kränkas.
58. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att rangordna sina samarbetspartner på ett bättre sätt när det gäller kommunikation genom att utveckla privilegierade förbindelser med de parter som har ett "transnationellt uppdrag", exempelvis de organisationer i EU:s civila samhälle som håller på att få fastare former, de politiska partierna i EU samt journalisterna. Parlamentet betonar vikten av att inbegripa de medier som är riktade mot ungdomar i syfte att stärka ett område med unionsmedborgarskap.
59. Europaparlamentet betonar vikten av att anpassa och vidareutveckla vitbokens strategier och innehåll i förhållande till den pågående debatten i det europeiska samhället och mellan medlemsstaterna.
o o o
60. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Regionkommittén, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt medlemsstaternas regeringar och parlament.
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om den kris som uppstått efter valet och de allvarliga kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Etiopien, och särskilt resolutionerna av den 7 juli 2005 om mänskliga rättigheter i Etiopien(1), av den 13 oktober 2005 om situationen i Etiopien(2), och av den 15 december 2005 om situationen i Etiopien och den nya gränskonflikten(3),
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Två tjänstemän från kommissionen har arresterats och utvisats från Etiopien under förevändningen att ha försökt att hjälpa Yalemzewd Bekele, advokat och kvinnorättsaktivist, som arbetar för kommissionen i Addis Abeba, att ta sig ut ur landet.
B. Enligt rapporter förekommer det fortfarande arresteringar, trakasseringar, godtyckliga frihetsberövanden, förnedring av och hot mot oppositionspolitiker samt mot personer verksamma inom det civila samhället, studenter och andra vanliga medborgare.
C. Efter att EU intervenerat på hög nivå för att få Yalemzewd Bekele frisläppt, frigavs hon den 27 oktober 2006, efter att ha kvarhållits utan kontakt med yttervärlden under ett par dagar.
D. Det etiopiska parlamentet inrättade en regeringsstödd utredningskommission i slutet av november 2005 som fått i uppdrag att utreda morden i juni och november 2005.
E. Medlemmar av utredningskommissionen utsattes för påtryckningar av den etiopiska regeringen att göra ändringar i utredningens slutsatser och tre av dem, inkluderande ordföranden och vice ordföranden, har lämnat landet efter att ha motsatt sig regeringens order att ändra slutsatserna i den slutgiltiga rapporten.
F. Medlemmarna av utredningskommissionen har lyckats lämna landet med den slutgiltiga rapporten, som i kraftfulla ordalag fördömer regeringens handläggning av krisen som krävt 193 människoliv i samband med demonstrationerna i juni och november 2005.
G. Till följd av massarresteringarna av regeringsmotståndare, människorättsaktivister och journalister i samband med demonstrationerna i juni och november 2005, hålls fortfarande 111 oppositionsledare, journalister och människorättsaktivister fängslade, anklagade bl.a. för "grov kränkning av konstitutionen", "uppvigling, organisering eller ledning av väpnat uppror" och "försök till folkmord".
H. Bland de politiska fångarna efter valet återfinns Hailu Shawel, ordförande för koalitionen för demokratisk enhet, professor Mesfin Woldemariam, före detta ordförande för det etiopiska människorättsrådet, doktor Yacob Hailemariam, före detta särskilt sändebud för FN och före detta åklagare vid den internationella krigsförbrytartribunalen för Rwanda, Birtukan Mideksa, före detta domare, doktor Berhanu Nega, borgmästare i Addis Abeba, Netsanet Demissie, chef för organisationen för social rättvisa i Etiopien och Daniel Bekele från Action AidEthiopia.
I. Senaste tidens arresteringar av Wassihun Melese och Anteneh Getnet, medlemmar av Etiopiska lärarförbundet, och dessa nya arresteringar förefaller att utgöra en reaktion på lärarförbundets beskyllningar mot regeringen om inblandning i dess verksamhet och hot mot dess ledare.
J. Premiärminister Meles Zenawi är en av kommissionens gäster vid de Europeiska utvecklingsdagar som anordnas 13-17 november 2006 i Bryssel.
K. Etiopien har undertecknat Coutonuavtalet mellan AVS-länderna och EU, å ena sidan, och kommissionen och dess medlemsstater, å andra sidan, i vars artiklar 9 och 96 det föreskrivs respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna utgör ett viktigt element i AVS-EU samarbetet.
1. Europaparlamentet välkomnar EU:s ansträngningar att försöka få Yalemzewd Bekele frigiven och beklagar djupt att Björn Jonsson och Enrico Sborgi, två EU-tjänstemän som arbetat i Etiopien, utvisats.
2. Europaparlamentet uppmanar Etiopiens regering att omedelbart och utan ändringar offentliggöra utredningskommissionens slutgiltiga rapport i dess helhet. Europaparlamentet uppmanar berörda domstolar att införskaffa rapporten och ta vederbörlig hänsyn till denna så att en rättvis rättegång kan hållas.
3. Europaparlamentet uppmanar de etiopiska myndigheterna att avhålla sig från hot och trakasserier mot nationella ledare, inkluderande domare vid domstol och medlemmar av lärarförbundet, i samband med utövandet av de skyldigheter som åligger dem genom yrket.
4. Europaparlamentet uppmanar den etiopiska regeringen att omedelbart och förbehållslöst frige alla politiska fångar, både journalister, fackföreningsförkämpar, människorättsaktivister och vanliga medborgare och att fullgöra sina skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska principer och rättsstatsprincipen.
5. Europaparlamentet uppmanar den etiopiska regeringen att redovisa det totala antalet personer som hålls fångna i hela landet och tillåta att Internationella rödakorskommittén får besöka dem samt bevilja alla fångar kontakt med sina familjer, tillgång till juridisk rådgivning och den sjukvård som deras hälsotillstånd kräver.
6. Europarlamentet uppmanar den etiopiska regeringen att respektera den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter och den Afrikanska unionens stadga om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter, inkluderande rätten till fredliga sammankomster, yttrandefrihet samt ett oberoende rättsväsende.
7. Europaparlamentet beklagar djupt att Europeiska kommissionen inbjudit premiärminister Meles Zenawi att tala vid de Europeiska utvecklingsdagarna, i synnerhet i frågor som rör förvaltning, ett beslut som skickar ut felaktiga signaler när det gäller EU:s politik i fråga om respekten för mänskliga rättigheter, demokratiska principer, rättsstatsprincipen och god förvaltning.
8. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen och att ingående följa situationen i Etiopien och anser att utarbetandet av samarbetsprogram inom ramen för Cotonouavtalet skall vara beroende av huruvida mänskliga rättigheter och principen om god förvaltning respekteras, vilket klart framgår av artiklarna 9 och 96.
9. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att utreda på vilket sätt det går att få igång en övergripande dialog mellan olika parter i Etiopien under medverkan av politiska partier, det civila samhällets organisationer och alla intressenter för att kunna få till stånd en hållbar lösning på den nuvarande politiska krisen.
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Etiopiens regering, FN:s generalsekreterare och Afrikanska unionens ordförande.
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Bangladesh, särskilt sin resolution av den 14 april 2005 om Bangladesh(1),
– med beaktande av det besök som Europeiska unionens trojka av regionaldirektörer avlade i Dhaka den 23–25 januari 2006,
– med beaktande av ordförandeskapets deklaration på EU:s vägnar den 16 mars 2006, där det välkomnades att två terroristledare arresterats av myndigheterna i Bangladesh,
– med beaktande av FN:s generalsekreterares uttalande om Bangladesh den 30 oktober 2006,
– med beaktande av samarbetsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och Folkrepubliken Bangladesh om partnerskap och utveckling(2),
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Det är tillfredsställande att se att en expeditionsministär har tillsatts och anförtrotts uppgiften att förbereda de kommande parlamentsvalen i Bangladesh. Det är dock oroväckande att så många av de nödvändiga förutsättningarna i fråga om opartiskhet vid valförberedelserna ännu inte uppfyllts.
B. Bangladesh är en mycket viktig partner för EU och landet har gjort framsteg i fråga om sin ekonomiska prestanda. Landet plågas fortfarande av svåra politiska motsättningar, omfattande korruption, fattigdom, ett utbrett missnöje bland folket och militant islamism.
C. Sammanställningen av vallängderna har häftigt kritiserats av inhemska och internationella observatörer. Enligt en uppskattning från kommissionen har 13 miljoner ogiltiga namn förts in i vallängderna.
D. Tre journalister har dödats under 2006 och åtminstone 95 andra har utsatts för aggression, vartill kommer att 55 korrespondenter hos pressen utsatts för påtryckningar för att ha skrivit "icke-islamiska" artiklar, 70 journalister har tvingats fly under innevarande år eftersom de har utsatts för hot enligt en rapport från "Reportrar utan gränser" om pressfriheten i Bangladesh.
E. Särskilt upprörande är fallet med Salah Uddin Shoaib Choudhury, som är direktör för tidningen "Weekly Blitz" i Bangladesh. Denne tidningsman ville ha en dialog mellan religionerna och ett erkännande av Israel. Den 29 november 2003 arresterades han och nu riskerar han en dödsdom vid den rättegång för landsförrädisk verksamhet som skulle inledas mot honom måndagen den 13 november 2006.
F. Tack vare de åtgärder som den tidigare regeringen vidtagit under senare delen av sin mandatperiod har det våld som utövas av halvmilitära organisationer med islamistiska förtecken kommit att minska.
G. Bangladesh har av hävd varit en konfessionslös demokrati med respekt för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, rättsväsendets oberoende och pressfriheten.
H. EU har välkomnat att två misstänkta terroristledare arresterats och ansett att detta är en betydande prestation som visar att Bangladesh är fast föresatt att fortsätta kampen mot terrorismen.
I. Våren 2006 vidtog regeringen drastiska åtgärder för att motverka extremism, men islamistiska grupper fortsätter att helt öppet angripa medlemmar av religiösa minoritetsgrupper som måltavlor.
1. Europaparlamentet beklagar den senaste tidens våldsdåd och fördömer skarpt de fysiska angreppen på journalister, anställda vid frivilligorganisationer, fackföreningsfolk och andra, liksom det våld som hänger samman med de kommande parlamentsvalen och övergångsarrangemangen.
2. Europaparlamentet erkänner att valen är viktiga och efterlyser en stark och beslutsam expeditionsministär som skall motverka bristen på stabilitet och inge förtroende för fria och rättvisa parlamentsval i enlighet med internationella normer, med deltagande av alla partier och inom den planerade tidtabellen.
3. Europaparlamentet uppmanar expeditionsministären i Bangladesh, under ledning av president Iajuddin Ahmed, att omedelbart vidta åtgärder för att omforma valkommissionen för att se till att den kan arbeta verkligt opartiskt och likaså uppfattas arbeta på detta sätt.
4. Europaparlamentet uppmanar expeditionsministären att, framför allt genom att avväpna anhängarna till islamistiska grupper som utför handlingar och bedriver propaganda som präglas av religiös intolerans, skapa en stämning som gör att hela väljarkåren verkligen känner att rösträtten kan utövas fritt.
5. Europaparlamentet uppmanar valkommissionen att i samverkan med inhemska och internationella sakkunniga förbättra kvalitén på vallängderna och se till att de blir mera exakta.
6. Europaparlamentet uppmanar BNP, Awamiförbundet och alla övriga politiska partier att nå fram till en överenskommelse om alla kontroversiella frågor i samband med valen, att undvika politiskt våld och instabilitet samt att utveckla politiska program som förbättrar befolkningens levnadsförhållanden.
7. Europaparlamentet begär att Salah Uddin Shoaib Choudhury skall få en ny rättegång och försättas på fri fot. Åtalet mot honom går emot alla normer enligt internationell rätt samt likaså mot de konventioner som fördömer brott mot pressfriheten.
8. Europaparlamentet begär att myndigheterna skall sätta stopp för att brott får begås ostraffat samt lagföra dem som gjort sig skyldiga till övergrepp mot och trakasserier av journalister i Bangladesh.
9. Europaparlamentet begär att rådet och kommissionen uppmärksamt skall följa situationen för de mänskliga rättigheterna i Bangladesh, liksom också den politiska situationen och pressfriheten där, samt, inom ramen för samarbetet mellan EU och Bangladesh, upprätta program för att främja press- och åsiktsfriheten i landet.
10. Europaparlamentet begär att expeditionsministären skall se till att det råder balans mellan de offentliga medierna under valkampanjen.
11. Europaparlamentet bekräftar än en gång sin fasta uppslutning bakom den unika tradition som Bangladesh har, nämligen att vara ett konfessionslöst land med tolerans i religiösa frågor, något som befästs i landets långvariga kulturella traditioner och konstnärliga arv, vilket också såsom stadfästs i Europaparlamentets tidigare resolutioner.
12. Europaparlamentet välkomnar att två militanta islamister nyligen inför domstol har dömts för att de mördat en person som konventerat till kristendomen, men motsätter sig att de dömts till döden.
13. Europaparlamentet välkomnar kommissionens beslut att sända ut ett EU-valobservatörsuppdrag för att observera de kommande parlamentsvalen och kräver att Europaparlamentet så fort som möjligt får ett kortfristigt politiskt valobservatörsuppdrag.
14. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att använda sitt goda inflytande hos andra givare samt hos regeringen i Bangladesh för att se till att det vidtas åtgärder som står i överensstämmelse med denna resolution.
15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, expeditionsministären i Bangladesh, valkommissionen i Bangladesh samt FN:s generalsekreterare.
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Iran, särskilt i dem om de mänskliga rättigheterna,
– med beaktande av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter liksom Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter samt konventionen om barnets rättigheter, vilka Iran är avtalspart i,
– med beaktande av dialogen mellan EU och Iran om mänskliga rättigheter,
– med beaktande av EU:s åttonde årsrapport om de mänskliga rättigheterna (2006), godkänd av rådet den 17 oktober 2006,
– med beaktande av ordförandeskapets förklaring av den 20 december 2005 om dialogen mellan EU och Iran om mänskliga rättigheter,
– med beaktande av rådets slutsatser av den 10-11 april, den 15-16 maj och den 17 juli 2006 samt av rådets uttalanden om yttrandefriheten av den 26 juli 2006, om situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran av den 5 maj 2006, om Akbar Mohammadis död och fängslandet av Manouchehr Mohammadi av den 24 augusti 2006 och om pressfriheten av den 5 oktober 2006,
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
Den allmänna situationen
A. Situationen i Iran när det gäller utövandet av medborgerliga rättigheter och politiska friheter har förvärrats under det senaste året och i synnerhet sedan presidentvalen i juni 2005, trots ett flertal åtaganden av de iranska myndigheterna att främja universella värden.
B. Iran har påtagit sig att främja och skydda mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i enlighet med de olika internationella instrumenten på detta område.
Politiska fångar
C. De iranska myndigheterna har meddelat att en rapport utarbetad av landets domstolsväsen ger detaljerade bevis på brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive tortyr och misshandel av såväl fångar som interner i fängelser och interneringsläger, men att rapporten även bekräftar att åtgärder har vidtagits för att rätta till dessa problem.
D. Trots detta är tortyr, misshandel av fångar, isolering, hemlig internering och andra grymma, omänskliga och förnedrande straffmetoder samt straffrihet för statstjänstemän fortfarande vanligt förekommande.
E. I augusti 2006 olagligförklarade president Ahmadinejad det av Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003, grundade Centret för försvar av mänskliga rättigheter (Centre for Defence of Human Rights, CDHR) som bl.a. tillhandahållit kostnadsfri rättshjälp åt Zahra Kazemi, Akbar Ganji och Abdoulfatah Soltani, och inrikesministeriet har hotat att åtala personer som fortsätter centrumets verksamhet.
Åtal mot unga brottslingar
F. Det rapporteras allt oftare om avrättningar av och dödsdomar mot minderåriga förbrytare, något som är ytterst oroväckande. Iran är det land som avrättar flest minderåriga i världen.
Minoriteternas rättigheter
G. Den iranska grundlagen tillerkänner minoriteter vissa rättigheter, såsom rätten till ett eget språk, men i praktiken kan många av dessa rättigheter inte utövas. Under de senaste månaderna har minoritetsgrupper anordnat demonstrationer för att hävda sina rättigheter, varvid ett stort antal deltagare fängslades.
H. Irans azerer, landets största minoritetsgrupp, förolämpades offentligt av nidbilder som gäckade deras minoritetsställning i en statligt ägd tidning i maj 2006. Diskriminering och trakasserier fortsätter mot andra minoriteter på grund av deras religiösa eller etniska tillhörighet. Detta gäller bl.a. kurderna liksom invånarna i området kring staden Ahwaz, provinshuvudstaden i den av araber dominerade provinsen Khuzestan, som fördrivits från sina byar enligt Miloon Kothari, FN:s särskilda sändebud med ansvar för bostadsfrågor, och vissa av dem är fortfarande internerade och har dömts till döden.
Religionsfrihet
I. Utöver Islam är det endast zoroastrism, kristendom och judendom som räknas som religioner enligt landets lag. Andra trosinriktningar som bahai och sufism diskrimineras och underkastas våldsamt förtryck. Särskilt bahaier förbjuds att utöva sin religion och är därtill berövade alla medborgerliga rättigheter, såsom deras rätt (till tillgångar och tillträde till högre utbildning).
J. Även medlemmar ur prästerskapet som motsätter sig Irans teokratiska regim löper risk, vilket framgår av fallet ayatolla Sayed Boroujerdi som arresterades med sina anhängare i oktober 2006 och som fortfarande sitter häktad.
Pressfrihet
K. Det rapporteras allt oftare om godtyckliga arresteringar av och hot mot journalister, webbjournalister och bloggare. Enligt uppgift skall åtminstone 16 journalister ha arresterats sedan början av året, varmed Iran hamnar på topp i världsrankningen av länder som förföljer journalister och ansätter pressfriheten genom att stänga i stort sett alla kritiska tidningar och webbtidsskrifter, bl.a. genom att trakassera familjemedlemmar, utfärda reseförbud för journalister och konfiskera satellitmottagare.
L. Enligt uppgift filtrerar de iranska myndigheterna webbplatser i allt större omfattning och blockerar tillgången till dussintals webbtidskrifter och politiska, sociala och kulturella bloggar. Genom att förhindra den fria tillgången till Internet sätter de iranska myndigheterna press på den enda källa till ocensurerad information som allmänheten i Iran har att tillgå.
Kvinnors rättigheter
M. Iran har ännu inte undertecknat FN:s konvention om avskaffande av alla former av kvinnodiskriminering.
N. Demonstrationer till förmån för lagreformer för att avskaffa kvinnodiskriminering har skingrats och personer som deltog i dessa har arresterats men har senare släppts.
Kränkningar av andra rättigheter
O. I september 2006 uppmanade president Mahmoud Ahmadinejad till en utrensning av liberala och icke-troende akademiker från universiteten. Irans regering hindrar allt oftare universitetsstuderande från att fullfölja sin högre utbildning trots att de klarat hårda inträdesprov, och under det senaste året har ett flertal studerande dömts i domstol till fängelse, böter eller prygelstraff.
P. Människor fängslas ännu och avrättas ibland för sexuella brott, till vilka räknas frivilligt sexuellt umgänge mellan ogifta vuxna personer samt mellan homosexuella.
Q. År 2005 stod Iran för det näst högsta antalet avrättningar i världen, med 282 rapporterade dödsdomar. Av dessa verkställdes 111 avrättningar mellan oktober 2005 och september 2006. Människor avrättas fortfarande genom stening trots det moratorium mot stening som infördes i december 2002. Detta drabbar i särskilt kvinnor som dömts för sexualbrott.
R. I april 2004 meddelade ledaren för Irans rättsväsende att tortyr skulle förbjudas. Det iranska parlamentets efterföljande antagande av motsvarande lagstiftning godkändes av väktarrådet i maj 2004.
S. I december 2006 kommer val att hållas till sakkunnigrådet, ett centralt organ inom det prästerliga etablissemanget som väljer och övervakar den högste ledarens arbete liksom valet till väktarrådet. Vid valet till väktarrådet skall enligt uppgifter kandidater i valdistrikten Rey och Sheminarat ha nekats möjlighet att registrera sig, och inför valet till sakkunnigrådet har reformister hotat med valbojkott om inte alla kandidater godkänns.
T. I fråga om rättskipning har Iran underlåtit att leva upp till internationella normer. Garantier saknas för att rättstvister avgörs i rättsstatligt ordnade förfaranden och för att internationellt erkända rättskyddsprinciper tillämpas.
Åsidosättande av internationella skyldigheter
U. Iran har inte gått med på att inleda ytterligare en runda i den dialog mellan EU och Iran om mänskliga rättigheter som inleddes 2002. Iran avbröt sitt deltagande efter den fjärde rundan som hölls den 14–15 juni 2004, trots EU:s upprepade ansträngningar under föregående år och nuvarande år för att få till stånd en femte runda.
V. EU:s förbindelser med Iran har grundats på en trestegsmodell, som omfattar förhandlingar om ett handels- och samarbetsavtal, en politisk dialog och en människorättsdialog. Den politiska dialogen har ajournerats på grund av Irans nuvarande ståndpunkt i fråga om landets kärnkraftprogram.
Den allmänna situationen
1. Europaparlamentet är mycket oroat över hur situationen för de mänskliga rättigheterna försämrats sedan president Ahmadinejad tillträdde i juni 2005.
2. Europaparlamentet uppmanar Iran att ge alla människor rätt att utöva sina medborgerliga rättigheter och politiska friheter, och hoppas att de iranska myndigheterna kommer att fullgöra sina åtaganden för att främja de allmängiltiga värden som Iran även är skyldigt att försvara genom de konventioner landet ratificerat.
Politiska fångar
3. Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att skynda på utredningarna av de misstänkta dödsfall och mord på intellektuella och politiska aktivister, för att ställa de anklagade förövarna inför rätta, och att ovillkorligen ge lämplig medicinsk hjälp till fångar vars hälsotillstånd är dåligt.
4. Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att ovillkorligen släppa alla samvetsfångar, till exempel Keyvan Ansari, Keyvan Rafii, Kheirollah Derakhshandi, Abolfazl Jahandar och Koroush Zaim.
5. Europaparlamentet välkomnar i detta sammanhang att man nyligen släppt den tidigare ledamoten av Irans parlament Sayed Ali Akbar Mousavi-Kho'ini, liksom de tidigare frisläppandena av Ramin Jahanbegloo och Akbar Ganji. Parlamentet förväntar sig att Akbar Ganji, som var inbjuden till Europaparlamentet i oktober, kommer att kunna återvända till Iran fritt och utan några hinder.
Åtal mot unga brottslingar
6. Europaparlamentet är chockerat över att det fortfarande förekommer avrättningar av minderåriga och att människor döms till stening. Trots regeringens garantier har minst två fall då man dömt till stening verkställts.
7. Europaparlamentet fördömer dödsstraffet som sådant, och fördömer särskilt dödsdomar mot och avrättningar av unga och minderåriga brottslingar. De iranska myndigheterna uppmanas respektera internationellt erkända bestämmelser som skydd för personer som tillkommit för att skydda minderåriga, såsom FN:s konvention om barnets rättigheter.
Minoriteternas rättigheter
8. Myndigheterna uppmanas respektera internationellt erkända bestämmelser om skydd för personer som tillhör religiösa minoriteter, oavsett om dessa är officiellt erkända eller inte. Europaparlamentet fördömer den nuvarande bristen på respekt för minoriteternas rättigheter och begär att minoriteterna skall få utöva alla rättigheter som beviljas genom Irans konstitution och internationell lagstiftning. Myndigheterna uppmanas undanröja alla former av diskriminering grundad på religiös eller etnisk tillhörighet eller mot personer som tillhör en minoritet, såsom kurder, azerer, araber eller balucher.
9. Europaparlamentet är fortfarande oroat över vad som hänt med advokat Saleh Kamrani som försvarade Azeri Turks i ett tvistemål och försvann den 14 juni 2006. De iranska myndigheterna uppmanas att omedelbart stoppa de förestående avrättningarna av araberna Abdullah Suleymani, Abdulreza Sanawati Zergani, Qasem Salamat, Mohammad Jaab Pour, Abdulamir Farjallah Jaab, Alireza Asakreh, Majed Alboghubaish, Khalaf Derhab Khudayrawi, Malek Banitamim, Sa'id Saki och Abdullah Al-Mansouri.
Pressfrihet
10. Europaparlamentet påminner Irans regering om dess förpliktelser i egenskap av signatär av de internationella konventionerna om medborgerliga och politiska rättigheter respektive ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, och landets skyldighet att skydda grundläggande mänskliga rättigheter, till exempel åsiktsfriheten, och uppmanar Iran att släppa alla fängslade journalister och bloggare, såsom Motjaba Saminejad, Ahmad Raza Shiri, Arash Sigarchi och Masoud Bastani.
11. Europaparlamentet fördömer arresteringarna och fängslandena av webbjournalister och bloggare och den parallella censuren av flera nätpublikationer, bloggsidor och hemsidor på Internet, som är den mest ocensurerade nyhetskällan för det iranska folket. Parlamentet fördömer även vågen av godtyckliga arresteringar av journalister och de stränga begränsningarna, i synnerhet stängningarna, av medierna.
12. Europaparlamentet uppmanar det iranska parlamentet att anpassa den iranska presslagstiftningen och brottsbalken till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, och att avskaffa alla straffrättsliga bestämmelser som omfattar fredligt uttryckande av åsikter, inklusive i pressen.
Religionsfrihet
13. Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att avskaffa alla former av diskriminering på religiösa grunder och önskar i synnerhet att man skall häva det förbud som i praktiken råder mot att utöva Bahá'í-tron.
14. Europaparlamentet uttrycker sin oro över arresteringen av de två advokaterna Farshid Yadollahi och Omid Behrouzi som dömdes till fängelse när de var involverade i försvaret av sufier i Qom. Parlamentet är även oroat över Ayatollah Sayad Hossein Kazemeyni Boroujerdis säkerhet. Han har i åratal propagerat för att religionen skall skiljas från statens politiska bas och har nu på nytt arresterats tillsammans med mer än fyrahundra av sina anhängare enligt rapporterna.
Kvinnors rättigheter
15. Den fortsatta diskrimineringen av kvinnor i lag och i praxis är mycket oroande, trots vissa framsteg. Europaparlamentet fördömer kvinnovåld och kvinnodiskriminering som fortfarande är ett allvarligt problem i Iran. Parlamentet fördömer dessutom de iranska säkerhetsstyrkornas användning av våld mot kvinnor som tidigare i år hade samlats för att fira den internationella kvinnodagen den 8 mars 2006 och de iranska säkerhetsstyrkornas användning av våld för att upplösa en demonstration den 12 juni 2006 då kvinnor och män framförde krav på att kvinnodiskriminerande lagstiftning i Iran skulle avskaffas.
16. Europaparlamentet uppmanar med kraft Iran att underteckna konventionen om avskaffande av alla former av kvinnodiskriminering, och begär dessutom att lagen skall ändras så att kvinnor blir myndiga vid 18 års ålder.
Kränkningar av andra rättigheter
17. Europaparlamentet fördömer med kraft president Ahmadinejads offentliga uppmaning att rensa universiteten från liberala och icke-religiösa akademiker och begär att alla som kastats ut skall få lov att komma tillbaka och undervisa enligt den akademiska frihetens grundläggande rättigheter.
18. Europaparlamentet beklagar djupt studentaktivisten Akbar Mahdavi Mohammadis och den politiska fången Valiollah Feyz död till följd av deras hungerstrejk, och begär att Manoucher Mohammadi skall frisläppas samt att studenter inte skall stängas av från högre undervisning på grund av att de utövat fredlig politisk verksamhet.
19. Europaparlamentet begär att sexuella relationer som sker i samtycke mellan vuxna ogifta personer inte skall vara straffbart. Ingen får fängslas eller avrättas på grund av sin sexuella läggning.
20. De iranska myndigheterna uppmanas bevisa att de tillämpar det moratorium de förklarat gälla avseende stening, och Europaparlamentet vill se en omedelbar och strikt tillämpning av det förbud mot tortyr som tillkännagivits efter omröstning i det iranska parlamentet och godkännande av riksrådet. Dessutom måste Irans muslimska strafflagstiftning reformeras så att straff i form av stening avskaffas.
21. Europaparlamentet är mycket bekymrat över att kandidater till det kommande valet än en gång inte kunnat registrera sig och att reformanhängare kommer att bojkotta valet på grund av de odemokratiska förfaranden som gäller för vallistorna.
22. Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att göra ansträngningar för att trygga en fullständig tillämpning av lag och rätt, och skapa rättvisa och öppna förfaranden inom rättsväsendet, samt att säkra respekten för försvarets rättigheter och rättvisa domslut i alla domstolar.
Europeiska initiativ
23. Iran uppmanas att återuppta dialogen mellan EU och Iran om mänskliga rättigheter och Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att noggrant övervaka utvecklingen i Iran och även att ta upp konkreta fall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som det grundläggande villkoret för framsteg i de ekonomiska och handelsrelaterade förbindelserna mellan EU och Iran.
24. Europaparlamentet önskar att kommissionen i nära samarbete med Europaparlamentet skall använda det nya instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter i syfte att säkra demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Iran, till exempel genom att stödja ocensurerade medier.
25. Europaparlamentet uppmanar rådet att undersöka hur Europaparlamentet skulle kunna involveras i den regelbundna uppdateringen av rådets gemensamma ståndpunkt 2001/931/GUSP av den 27 december 2001 om tillämpning av särskilda åtgärder för att bekämpa terrorism(1), med hänsyn tagen till utvecklingen från 2001 och framåt.
26. Europaparlamentet välkomnar den första delegationen från Irans parlament Majlis till Europaparlamentet i oktober och uttrycker sin förhoppning om att dessa givande utbyten och denna resolution skall bli en del av en fortsatt dialog som kommer att leda till ett successivt närmande mellan Iran och Europeiska unionen på grundval av delade värderingar som omfattas av FN-stadgan och FN-konventioner.
o o o
27. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter, ordföranden i Irans högsta domstol och regeringen och parlamentet i Islamiska republiken Iran.