Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2006/2112(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A6-0449/2006

Ingivna texter :

A6-0449/2006

Debatter :

PV 17/01/2007 - 12
CRE 17/01/2007 - 12

Omröstningar :

PV 18/01/2007 - 9.9
CRE 18/01/2007 - 9.9
Röstförklaringar

Antagna texter :

P6_TA(2007)0009

Antagna texter
PDF 221kWORD 57k
Torsdagen den 18 januari 2007 - Strasbourg
Europeiskt åtgärdsprogram för trafiksäkerhet – lägesrapport efter halva tiden
P6_TA(2007)0009A6-0449/2006

Europaparlamentets resolution om Europeiskt åtgärdsprogram för trafiksäkerhet – lägesrapport efter halva tiden (2006/2112(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens vitbok "Gemensamma transportpolitiken fram till 2010: Vägval inför framtiden" (KOM(2001)0370) och sin resolution av den 12 februari 2003 om denna vitbok(1),

–   med beaktande av kommissionens meddelande "Informations- och kommunikationsteknik för säkra och intelligenta fordon" (KOM(2003)0542),

–   med beaktande av kommissionens meddelande "Europeiskt åtgärdsprogram för trafiksäkerhet: Att halvera antalet dödsoffer i trafiken i Europeiska unionen till år 2010: ett gemensamt ansvar" (KOM(2003)0311) och sin resolution av den 29 september 2005 om detta meddelande(2) samt kommissionens publikation "Att rädda 20 000 liv på våra vägar" från oktober 2004,

–   med beaktande av kommissionens rekommendation 2004/345/EG av den 6 april 2004 om efterlevnadskontroller inom trafiksäkerhetsområdet(3),

–   med beaktande av Veronadeklarationen om trafiksäkerhet av den 24 oktober 2003 liksom slutsatserna från det andra Veronasammanträdet som hölls den 25 och 26 oktober 2004 och det löfte som transportministrarna senare gav om att prioritera trafiksäkerheten,

–   med beaktande av den europeiska stadgan om trafiksäkerhet som lanserades den 29 januari 2004,

–   med beaktande av kommissionens meddelande "Europeiskt åtgärdsprogram för trafiksäkerhet – lägesrapport efter halva tiden" (KOM(2006)0074),

–   med beaktande av förklaringen från Förenta staternas trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) om införande av bestämmelser om elektroniska stabilitetssystem (ESP/ESC) som obligatorisk standardutrustning för alla nya personbilar från september 2011,

–   med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för transport och turism (A6-0449/2006), och av följande skäl:

A.  Mer än 40 000 dödsfall orsakas varje år av trafikolyckor i Europeiska unionen, och dessa föranleder både direkta och indirekta kostnader som beräknas uppgå till 180 miljarder EUR, vilket motsvarar två procent av BNP i EU.

B.  Målet att halvera antalet dödsoffer i trafiken i Europeiska unionen till 2010 bör fortfarande prioriteras. Det är oroväckande att nödvändiga framsteg inte gjorts för att nå denna siffra.

C.  Det görs inte tillräckligt stora framsteg för att nå detta mål i hela Europeiska unionen.

D.  Europaparlamentet anser fortfarande att ansvaret för trafiksäkerheten måste delas mellan medlemsstaterna och Europeiska unionen.

E.  Världshälsoorganisationens (WHO) Europaregion har uppmärksammat hur allvarligt problemet med dödsolyckor i trafiken och trafikskador är för folkhälsan och ser det som en prioritet att involvera hälsosektorn i frågor som rör trafiksäkerhet samt att minska hastigheterna, något som emellertid omfattas av medlemsstaternas behörighet.

F.  Skillnaden mellan de medlemsstater som har en låg trafiksäkerhet och de som har en hög trafiksäkerhet fortsätter att öka.

G.  Vägsäkerheten har en horisontell dimension och för att i så hög grad som möjligt nå det fastställda målet att öka denna säkerhet, måste man nu koncentrera sig på att ge högsta prioritet åt en rad strategier som syftar till att få till stånd en mer effektiv tillämpning av lagstiftningen (säkerhetsbälten, fartbegränsning, uppfyllande av trafikföreskrifter), förbättrad körstandard (körkort, förarvett, respekt för fotgängare), förbättrad infrastruktur (skicket på motorvägar och olika vägnät, körfält, vägmärken), förbättrade fordon (periodiska kontroller, standarder) och utbyte av bästa praxis.

H.  En förbättrad körstandard i EU kan bäst uppnås på kort sikt genom att man ser till att trafiklagstiftningen efterlevs i medlemsstaterna, särskilt vad gäller fortkörning, rattonykterhet samt användningen av bilbälte och skyddsanordningar för barn.

I.  Fordonen är i dag fyra gånger säkrare än de var 1970.

J.  Antalet motorcyklister som omkommer ökar i förhållande till det totala antalet dödsolyckor.

K.  Mitträcken minskar väsentligt antalet dödsoffer i trafiken.

L.  I oktober 2006 initierade kommissionen det 4-åriga DRUID-forskningsprojektet för att undersöka konsekvenserna av användningen av alkohol, droger och mediciner i trafiken.

M.  När det gäller att införa säkerhetssystem som kan rädda liv bör medlemsstaterna inte vara mindre ambitiösa än andra länder.

1.  Europaparlamentet efterlyser ett starkare politiskt engagemang av alla medlemsstater, av regionala och lokala myndigheter och EU-institutioner samt av näringslivet, organisationer och privatpersoner för trafiksäkerheten i hela Europeiska unionen.

2.  Europaparlamentet anser att endast ett integrerat systemtänkande som innefattar alla väganvändare och intressenter, och som bygger på satsningar på kollektivtrafik och effektivare lagstiftning i medlemsstaterna i kombination med tillfredsställande trafikkontroller i medlemsstaterna (körkortskontroller, alkoholkontroller etc.) kan leda till betydande och varaktiga minskningar av antalet allvarliga trafikolyckor.

3.  Europaparlamentet påminner om att de ambitiösa mål som Europeiska unionen ställt upp inte kan nås om man inte beaktar att utbildning och verkställande av gällande lagstiftning i medlemsstaterna är av grundläggande betydelse. Parlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att ytterligare betona och allmänt sprida sin informationspolitik och upplysningsverksamhet om trafiksäkerhet till alla vägtrafikanter i alla åldrar. Parlamentet uppmanar även medlemsstaterna att till fullo och utan undantag tillämpa gällande lagstiftning. Om alla trafikanter respekterar denna lagstiftning kan trafiksäkerheten nämligen avsevärt förbättras.

4.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag till direktiv om förvaltning av en säker väginfrastruktur (KOM(2006)0569) SOM skulle kunna minska dödsfallen i  trafiken med mellan 12 och 16 procent, och dess förslag till direktiv om eftermontering av speglar på tunga fordon registrerade i gemenskapen (KOM(2006)0570) beträffande användning av backspeglar för indirekt sikt.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att snarast lägga fram utlovade förslag exempelvis om gränsöverskridande efterlevnadskontroller, varselljus, tillämpningen av befintliga åtgärder och förordningar på trafiksäkerhetsområdet samt utrustning av lastbilar med reflekterande markeringsremsor baktill och på sidorna liksom användning av inbyggda eller eftermonterade backspeglar för indirekt sikt och/eller nya system för att övervaka den döda vinkeln.

6.  Europaparlamentet menar att när det gäller bekämpning av gränsöverskridande trafikbrott är det särskilt viktigt att sanktioner mot överträdelser av hastighetslagstiftning, bälteslagstiftning och alkohollagstiftning kan genomföras på ett effektivt sätt, så att påföljderna blir kännbara oavsett om de sker i medborgarens eget land eller i en annan medlemsstat.

7.  Europaparlamentet påminner kommissionen om dess avsikt att diskutera möjligheten att lägga ut användarvänlig och uppdaterad information om vilka vägmärkessystem som används i medlemsstaterna på en webbplats på Internet som är tillgänglig på alla officiella EU-språk.

8.  Europaparlamentet betonar nödvändigheten av att harmonisera regler och vägmärken inom vägtrafiken, eftersom t.ex. olika regler om väjningsplikt i rondeller kan leda till olyckor.

9.  Med hänsyn till att otydliga och oenhetliga vägmärken ger upphov till onödiga risker för trafiksäkerheten, och med beaktande av bestämmelserna i Wienkonventionen om vägmärken, uppmanar Europaparlamentet kommissionen att göra en undersökning av harmoniseringen av vägmärken i Europa som ett sätt att förbättra trafiksäkerheten.

10.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen, med hänsyn till det stora antalet olyckor och dödsfall i vägarbetsområden, att utveckla gemensamma riktlinjer om krav på säkra vägarbetsområden grundade på fastställande och utbyte av bästa praxis.

11.  Europaparlamentet anser att kommissionen skall verka för EU-finansierade s.k. twinningprojekt mellan nya och gamla medlemsstater för att påskynda den positiva utvecklingen på trafiksäkerhetsområdet.

12.  Europaparlamentet anser att kommissionen skall verka för att det finns deltagare från både nya och gamla medlemsstater i kommissionens expertgrupper.

13.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utvärdera den europeiska stadgan om trafiksäkerhet (European Road Safety Charter).

14.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att aktivt jämföra och samordna medlemsstaternas resultat på trafiksäkerhetsområdet för att genom att följa metoden om bästa praxis sprida goda erfarenheter till alla medlemsstater och på så sätt påskynda den positiva utvecklingen.

15.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inse att oberoende europeiska program för benchmarking och bedömning på ett viktigt sätt bidrar till att stödja en mer enhetlig tillämpning av gemenskapslagstiftningen på trafiksäkerhetsområdet, något som främjar konkurrensen bland de aktörer som är ansvariga för att garantera en säker vägmiljö (såsom EuroTAP och EuroNCAP).

16.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att överväga att införa en "nollpromillebestämmelse" för nya förare och yrkesförare som är verksamma inom persontransporter och t.ex. transporter av farligt gods.

17.  Europaparlamentet uppmärksammar möjligheten att fastställa minimikrav på aktiv och passiv säkerhet för samtliga fordon och att harmonisera de tekniska bestämmelserna för vägmärken i hela Europeiska unionen.

18.  Europaparlamentet anser att droger i trafiken är ett allvarligt problem som måste bekämpas. Medlemsstaterna och kommissionen måste lägga ner mer resurser på forskning och bekämpning av denna typ av lagöverträdelser.

19.  Europaparlamentet anser att arbetsmiljöregler bör gälla i de fall fordonet är en mobil arbetsplats.

20.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att undersöka hur användning av kommunikationsutrustning i fordon påverkar förarbeteendet och trafiksäkerheten.

21.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att öka ansträngningarna för att se till att användningen av bilbälte ökas i alla fordon, särskilt i bussar.

22.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att så långt som möjligt utvidga omkörningsförbudet för lastbilar som väger över 12 ton till att gälla på alla en- och tvåfiliga vägar.

23.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att rekommendera medlemsstaterna att inrätta och upprätthålla lämpliga rastplatser som uppfyller de europeiska arbetsmarknadsparternas kriterier för att garantera säkrare infrastruktur för vilopauser.

24.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att införa stimulansåtgärder för att uppköpare eller leasingtagare av fordonsflottor skall köpa eller leasa de bästa fordon som marknaden har att erbjuda beträffande säkerhet och miljö samt för att fordonstillverkarna skall utveckla säkrare och ur miljösynpunkt effektivare fordon.

25.  Europaparlamentet är av den bestämda uppfattningen att försäkringsbolag kan spela en avgörande roll för iakttagandet av trafiklagstiftningen och arbetslagstiftningen i vägtransportsektorn, t.ex. genom differentiering av premier.

26.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att se till att stimulansåtgärder inte endast omfattar den modernaste utsläppstekniken utan även viktiga säkerhetsanordningar (nödbromssystem, system för spårassistans (LDW), adaptiva farthållare (ACC), system för stötdämparkontroll osv.).

27.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utreda effekterna av trötthet/utmattning hos förare för att minska frekvensen av olyckor som orsakas av detta, både för privatbilister och ur ett arbetsmiljöperspektiv för dem som använder fordonet i sin yrkesutövning.

28.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inleda en informationskampanj på europeisk nivå mot förartrötthet för att i likhet med många medlemsstater uppmuntra förarna att under alla resor göra en paus varannan timme.

29.  Europaparlamentet anser att man i det enorma urvalet av tekniska lösningar bör lägga särskild vikt vid följande: bältespåminnare, avancerade fasthållningsanordningar, elektronisk stabilitetskontroll (ESC), hastighetsbegränsningssystem, alkolås, föregripande säkerhetssystem (nödbromsassistans, adaptiva farthållare (ACC), system för spårassistans (LDW), ultraljudssensorer som övervakar den döda vinkeln, system för stötdämparkontroll) och eCall.

30.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att signera en gemensam avsiktsförklaring om eCall-systemet före juni 2007.

31.  Europaparlamentet anser att ITS-lösningar (Intelligent Transport Systems) bör anpassas för äldre förare.

32.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att verka för att EuroNCAP inför tester av whiplashskydd samt tester av aktiva tekniska system exempelvis som ESP/ESC, nödbromssystem, förarstöd (t.ex. alkolås), adaptiva farthållare och system som varnar vid ofrivilligt filbyte.

33.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att uttryckligen inbegripa motorcyklisters säkerhet i riktlinjerna för infrastrukturen, i synnerhet när det gäller motorcykelvänliga vägräcken på de europeiska vägarna.

34.  Europaparlamentet anser att en viktig åtgärd som kommissionen bör undersöka är skapandet av en gemensam minimistandard med test och certifiering för trafikskollärare.

35.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att utarbeta en handlingsplan för trafikundervisning som skall tillämpas under hela skoltiden för barn mellan 3 och 18 år, i alla skolor inom unionen. Dessutom bör man utarbeta regler för utbildning och nödvändiga säkerhetsåtgärder för att göra det möjligt för körkortsaspiranter att övningsköra från och med 16 år.

36.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att införa enhetliga bestämmelser för hela EU om obligatoriska, regelbundna tekniska säkerhetskontroller för samtliga motorfordon.

37.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att med utgångspunkt från en utvärdering av medvetenheten om det europeiska larmnumret 112 och samtliga medlemsstaters införande av larmnumret E112 föreslå åtgärder för att förbättra situationen i EU.

38.  Europaparlamentet framhåller att eCall-systemet skulle kunna förkorta utryckningstiden vid olyckshändelser med ca 40 procent i stadsområden och med ca 50 procent i landsbygdområden. Parlamentet uppmanar alla medlemsstater att så snabbt som möjligt införa detta system.

39.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att verka för ett europeiskt system för undersökningar av trafikolyckor, för att underlätta jämförelser och för att effektivare kunna arbeta för att förhindra dem.

40.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och deras regionala myndigheter att lägga särskild vikt vid skyddet av och säkerheten för oskyddade trafikanter såsom fotgängare, cyklister och motorcyklister.

41.  Europaparlamentet understryker att medlemsstaterna systematiskt bör ta hänsyn till alla vägtrafikanters säkerhet och till åtgärder för att förebygga olyckor när vägar och annan infrastruktur planeras, byggs och underhålls.

42.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att uppmuntra bakåtvända bilbarnstolar för barn upp till 3–4 års ålder i enlighet med den studie om barns säkerhet i bil (rapport 489A) som utförts av svenska statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

43.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och i synnerhet medlemsstaterna att undersöka trafiksäkerhetssituationen för funktionshindrade. Enligt parlamentet är det viktigt att yrkeschaufförer som utför persontransporter utbildas ordentligt i säkring av rullstolar osv.

44.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att analysera behoven hos funktionshindrade personer att aktivt och självständigt delta i vägtrafiken samt fastställa bestämmelser som garanterar att funktionshindrade inte diskrimineras när de ansöker om körkort.

45.  Europaparlamentet anser att teknik såsom telematik på sikt kan innebära en möjlighet att avsevärt minska antalet dödsolyckor. Parlamentet efterlyser därför intensiva forskningsinsatser och samarbete mellan alla berörda parter för att främja ett snabbt införande av de mest lovande teknikerna, utan att man för den skull försummar insatserna på området för trafikundervisning.

46.  Europaparlamentet anser att utnyttjandet av informations- och kommunikationsteknik relaterad till väginfrastruktur avsevärt förbättrar förvaltningen av det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och trafiksäkerheten. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att fortsätta arbetet på detta område genom att inrätta ett europeiskt program för utnyttjande av intelligenta system för förvaltning av vägtrafiken.

47.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ta särskild hänsyn till fordonens tekniska säkerhet och framhåller att vidareutvecklingen av den berörda lagstiftningen bör behandlas före 2010. När det gäller att förbättra säkerheten på Europas vägar betonar parlamentet den särskilt stora betydelsen i synnerhet av kontroller av elektroniskt reglerade fordonssystem som är relevanta för säkerheten (e-safety-system), enhetliga årliga kontroller av fordon som är äldre än åtta år samt särskilda undersökningar av fordon som varit inblandade i allvarliga olyckor.

48.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och Eurostat att förbättra statistiken om trafikolyckor genom att till exempel:

   relatera olyckorna även till ålder och kön,
   på ett bättre sätt inbegripa det verkliga antalet personer som är särskilt utsatta för trafikolyckor, såsom fotgängare och cyklister,
   harmonisera kriterier beträffande dödsfall i trafiken, på grundval av överlevnadsperioder efter olyckan.

49.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta en långsiktig trafiksäkerhetsstrategi som sträcker sig längre än till 2010 och fastställa vilka åtgärder som krävs för att undvika att människor omkommer eller skadas allvarligt i trafikolyckor ("nollvision").

50.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att notera de farliga konsekvenserna av att framföra fordon (i synnerhet lastbilar) med snö och is på taket samt att utarbeta rekommendationer för inrättande av ett heltäckande nätverk av "röjningsplatser". Parlamentet anser att tekniska alternativ bör undersökas och främjas.

51.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen och till medlemsstaternas regeringar och parlament.

(1) EUT C 43 E, 19.2.2004, s. 250.
(2) EUT C 227 E, 21.9.2006, s. 609.
(3) EUT L 111, 17.4.2004, s. 75.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy