Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B6-0078/2007

Debatter :

PV 13/03/2007 - 12
CRE 13/03/2007 - 12

Omröstningar :

PV 14/03/2007 - 5.8
CRE 14/03/2007 - 5.8
Röstförklaringar

Antagna texter :

P6_TA(2007)0072

Antagna texter
PDF 118kWORD 35k
Onsdagen den 14 mars 2007 - Strasbourg
Icke-spridning och nedrustning av kärnvapen
P6_TA(2007)0072RC-B6-0078/2007

Europaparlamentets resolution av den 14 mars 2007 om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av den tredje sessionen i den förberedande kommittén för 2010 års konferens för översyn av icke-spridningsavtalet, som kommer att äga rum i Wien den 30 april–11 maj 2007,

–   med beaktande av att det inom Europeiska unionen råder enighet om att återuppliva och stärka icke-spridningsavtalet fram till 2010 års konferens om översyn av avtalet,

–   med beaktande av säkerhetsrådets resolutioner 1540 (2004) och 1673 (2006) om icke-spridning av massförstörelsevapen,

–   med beaktande av genomförandet av den europeiska säkerhetsstrategin, särskilt EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen som Europeiska rådet antog den 12 december 2003,

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om icke-spridningsavtalet, särskilt den innehållsligt breda resolutionen av den 10 mars 2005 om konferensen för översyn av icke-spridningsavtalet 2005 - Kärnvapen i Nordkorea och Iran(1),

–   med beaktande av rådets gemensamma ståndpunkt 2005/329/GUSP av den 25 april 2005 om 2005 års utvärderingskonferens mellan parterna i fördraget om förhindrande av spridning av kärnvapen(2),

–   med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Inom EU råder en överväldigande enighet om att återuppliva och stärka icke-spridningsavtalet fram till 2010 års konferens om översyn av avtalet.

B.  I den europeiska säkerhetsstrategin, EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen och säkerhetsrådets resolution 1540(2004)betonas vikten av icke-spriding och nedrustning av kärnvapen, och spridningen av massförstörelsevapen och sätten de tillhandahålls på beskrivs som ett av de allra största hoten mot den internationella freden och säkerheten.

C.  Högnivåpanelen om hot, utmaningar och förändring, som tillsatts av FN:s generalsekreterare, hävdar i sin rapport "En säkrare värld: vårt gemensamma ansvar" att vi närmar oss en punkt där urholkningen av icke-spridningssystemet kan bli oåterkallelig och resultera i en störtsjö av kärnvapenspridning.

D.  Det finns ett ökande internationellt samförstånd om att det brådskar med kärnvapennedrustningen, vilket även framhålls av sammanslutningen för en ny dagordning för kärnvapennedrustning och i Romförklaringen från världstoppmötet för mottagare av Nobels fredspris (som sammankallades av Michail Gorbatjov och Roms borgmästare Walter Veltroni) av den 30 november 2006.

E.  Parlamenten och deras ledamöter har en roll när det gäller att främja icke-spridning av kärnvapen och nedrustning, och i detta sammanhang välkomnas insatserna från PNND, det globala parlamentariska nätverket för kärnvapennedrustning.

1.  Europaparlamentet bekräftar sin inställning att icke-spridningsavtalet är hörnstenen i det globala icke-spridningssystemet, den centrala grunden för att främja samarbete kring kärnkraftens fredliga användning och ett viktigt medel för att främja målet att uppnå kärnvapennedrustning och allmän nedrustning i överensstämmelse med dess artikel VI.

2.  Europaparlamentet uppmanar alla stater vars verksamhet strider mot icke-spridningssystemet att upphöra med sitt oförnuftiga och ansvarslösa beteende och att fullt ut fullgöra sina skyldigheter enligt icke-spridningsavtalet. Parlamentet upprepar sin uppmaning till alla stater som inte är parter till icke-spridningsavtalet att frivilligt rätta sig efter och ansluta sig till detta.

3.  Europaparlamentet uppmanar både rådet och kommissionen att aktivt delta i diskussionerna i Wien vid mötet med den förberedande kommittén för icke-spridningsavtalet och att lägga fram ett samordnat, betydande och synligt bidrag i syfte att främja ett positivt resultat vid 2010 års översynskonferens för icke-spridningsavtalet.

4.  Europaparlamentet uppmanar både rådet och kommissionen att klargöra vilka åtgärder de planerar att vidta för att stärka icke-spridningsavtalet och att verka för faktisk multilateralism, i enlighet med EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen från december 2003.

5.  Europaparlamentet framhåller att om multilaterala insatser skall bli effektiva måste de ingå i en framsynt vision om att åstadkomma en kärnvapenfri värld så fort som möjligt.

6.  Europaparlamentet uppmanar rådets ordförandeskap att fram till 2010 års översynskonferens utarbeta regelbundna framstegsrapporter om genomförandet av var och en av de 43 åtgärder som antogs i rådets gemensamma ståndpunkt 2005/329/GUSP, samt en lista över nya åtaganden som rådet hoppas kunna göra vid översynskonferensen 2010.

7.  Europaparlamentet uppmanar rådets ordförandeskap att vid det förberedande mötet främja ett antal initiativ till nedrustning som bygger på de principer och mål beträffande icke-spridning och kärnvapennedrustning som antogs vid 1995 års översynskonferens och på de 13 konkreta åtgärder som antogs enhälligt under 2000 års översynskonferens. Dessa måste förbättras och genomföras så att man gör framsteg och undviker en tillbakagång eller ett stillestånd.

8.  Europaparlamentet uppmanar särskilt rådets ordförandeskap att bryta dödläget när det gäller att upprätta ett verifierbart fördrag om förbud mot framställning av klyvbart material för kärnvapen, att påskynda undertecknandet och ratificeringen av fördraget om fullständigt förbud mot kärnvapensprovsprängningar i alla länder (provstoppsavtalet) – särskilt de länder som behövs för att fördraget skall kunna träda i kraft – att verka för ett totalstopp för alla kärnvapenprov fram till dess att provstoppsavtalet träder i kraft och att ge prioriterad betydelse åt att minska risken för kärnvapenterrorism genom att inrätta och tillämpa effektiva export- och gränskontroller för känslig materiel, utrustning och/eller teknik med koppling till massförstörelsevapen.

9.  Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att främja initiativ som syftar till en internationell multilateral process för urananrikning under Internationella atomenergiorganet IAEA:s kontroll.

10.  Europaparlamentet rekommenderar att parlamentet sänder en delegation till Wien som skall delta i den förberedande kommitténs arrangemang. Parlamentet uppmanar rådets ordförandeskap att inbegripa företrädare för Europaparlamentet i EU:s delegation (ett prejudikat som skapades genom EU:s delegation till FN:s konferens om handeldvapen i New York 2006).

11.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Förenta nationernas generalsekreterare, Förenta nationernas medlemsstaters regeringar och parlament, IAEA:s generalsekreterare, det parlamentariska nätverket för kärnvapennedrustning, Borgmästare för fred samt övriga organisatörer av den internationella konferens om kärnvapennedrustning som enligt planerna skall hållas i parlamentet den 19 april 2007.

(1) EUT C 320 E, 15.12.2005, s. 253.
(2) EUT L 106, 27.4.2005, s. 32.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy