Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 7. kesäkuuta 2007 ehdotuksesta neuvoston asetukseksi hedelmä- ja vihannesalan erityissäännöistä ja eräiden asetusten muuttamisesta (KOM(2007)0017 – C6-0075/2007 – 2007/0012(CNS))
(Kuulemismenettely)
Euroopan parlamentti, joka
– ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2007)0017)(1),
– ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 36 ja 37 artiklan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6-0075/2007),
– ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,
– ottaa huomioon maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan mietinnön ja kansainvälisen kaupan valiokunnan lausunnon (A6-0183/2007),
1. hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;
2. pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;
3. pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;
4. pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;
5. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.
Komission teksti
Parlamentin tarkistukset
Tarkistus 1 JOHDANTO-OSAN 2 KAPPALE
(2) Saatujen kokemusten perusteella hedelmä- ja vihannesalan järjestelmä on tarpeen muuttaa seuraavien tavoitteiden saavuttamiseksi: alan kilpailukyvyn ja markkinasuuntautuneisuuden parantaminen sekä sisä- että ulkomarkkinoilla kilpailukykyisen kestävän tuotannon edistämiseksi, markkinakriiseistä johtuvan tuottajatulojen vaihtelun tasaaminen, hedelmien ja vihannesten kulutuksen lisääminen yhteisössä ja alan tähänastisten ympäristönsäilyttämis- ja ympäristönsuojelemispyrkimysten jatkaminen.
(2) Saatujen kokemusten perusteella hedelmä- ja vihannesalan järjestelmä on tarpeen muuttaa seuraavien tavoitteiden saavuttamiseksi: alan kilpailukyvyn ja markkinasuuntautuneisuuden parantaminen sekä sisä- että ulkomarkkinoilla kilpailukykyisen kestävän tuotannon edistämiseksi, uusien jäsenvaltioiden tilanteen huomioiminen, jotta voitaisiin mahdollisuuksien mukaan vähentää eri jäsenvaltioiden ja alueiden epätasa-arvoisuutta maanviljelijöiden tulotason säilyttämiseksi, markkinakriiseistä johtuvan tuottajatulojen vaihtelun tasaaminen, hedelmien ja vihannesten kulutuksen lisääminen yhteisössä ja alan tähänastisten ympäristönsäilyttämis- ja ympäristönsuojelemispyrkimysten jatkaminen, kansanterveyden ja kuluttajien edun suojeleminen sekä kolmansista maista tulevien hedelmien ja vihannesten tuonnin valvonnan tehostaminen.
Tarkistus 2 JOHDANTO-OSAN 5 KAPPALE
(5) Tämän asetuksen tulisi koskea sekä hedelmä- ja vihannesalan että hedelmä- ja vihannesjalosteiden alan yhteisten markkinajärjestelyjen soveltamisalaan kuuluvia tuotteita. Tuottajaorganisaatioita sekä toimialakohtaisia järjestöjä ja sopimuksia koskevat säännökset koskevat ainoastaan hedelmä- ja vihannesalan yhteisen markkinajärjestelyn soveltamisalaan kuuluvia tuotteita, ja tämä erotus olisi säilytettävä. Hedelmä- ja vihannesalan yhteisen markkinajärjestelyn soveltamisala olisi laajennettava koskemaan myös eräitä mausteyrttejä, jotta järjestelmää voitaisiin soveltaa niihin.
(5) Tämän asetuksen tulisi koskea sekä hedelmä- ja vihannesalan että hedelmä- ja vihannesjalosteiden alan yhteisten markkinajärjestelyjen soveltamisalaan kuuluvia tuotteita. Hedelmä- ja vihannesalan yhteisen markkinajärjestelyn soveltamisala olisi laajennettava koskemaan myös eräitä mausteyrttejä, jotta järjestelmää voitaisiin soveltaa niihin.
Tarkistus 3 JOHDANTO-OSAN 7 KAPPALE
(7) Hedelmien ja vihannesten tuotannossa ja kaupan pitämisessä olisi otettava huomioon ympäristönäkökohdat sekä viljelymenetelmien tasolla että huolehdittaessa käytetyistä tarvikkeista ja hävitettäessä tuotannosta poistettuja tuotteita, erityisesti vesien laadun suojelun, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja maisemanhoidon osalta.
(7) Hedelmien ja vihannesten tuotannossa ja kaupan pitämisessä olisi otettava huomioon ympäristönäkökohdat sekä viljelymenetelmien tasolla että huolehdittaessa käytetyistä tarvikkeista ja hävitettäessä tuotannosta poistettuja tuotteita, erityisesti vesien laadun suojelun, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja maisemanhoidon osalta. Jotta viljelijöitä ja toimijoita autettaisiin entistä paremmin muuttamaan tuotteidensa korkea laatu entistä suuremmiksi tuloiksi, komission olisi tutkittava tarkemmin eurooppalaisen laatumerkinnän mahdollista käyttöönottoa.
Tarkistus 4 JOHDANTO-OSAN 8 KAPPALE
(8) Yhteisen markkinajärjestelyn perustekijöitä ovat tuottajaorganisaatiot, jotka varmistavat omalla tasollaan järjestelmän hajautetun toiminnan. Koska kysyntä keskittyy entistä enemmän, tuottajien markkina-aseman vahvistamiseksi on edelleen taloudellisesti välttämätöntä keskittää tarjontaa kyseisten organisaatioiden avulla. Tarjonnan keskittämisen olisi oltava vapaaehtoista, ja sen on osoitettava hyödyllisyytensä niiden palvelujen laajuuden ja tehokkuuden kautta, joita tuottajaorganisaatiot jäsenilleen tarjoavat.
(8) Yhteisen markkinajärjestelyn perustekijöitä ovat tuottajaorganisaatiot ja toimialakohtaiset organisaatiot, jotka varmistavat omalla tasollaan järjestelmän hajautetun toiminnan. Koska kysyntä keskittyy entistä enemmän, tuottajien markkina-aseman vahvistamiseksi on edelleen taloudellisesti välttämätöntä keskittää tarjontaa kyseisten organisaatioiden avulla. Todellinen tasapaino tuottajien aseman ja kauppaketjujen sekä suurten jalostusyritysten välisissä suhteissa edellyttää kuitenkin muita luonteeltaan poliittisia toimenpiteitä, jotka olisi toteutettava yhteisön tasolla. Tarjonnan keskittämisen olisi oltava vapaaehtoista, ja sen on osoitettava hyödyllisyytensä niiden palvelujen laajuuden ja tehokkuuden kautta, joita tuottajaorganisaatiot jäsenilleen tarjoavat.
Tarkistus 5 JOHDANTO-OSAN 9 KAPPALE
(9) Kokemusten mukaan tuottajaorganisaatiot ovat asianmukainen väline tarjonnan keskittämiseksi. Tuottajaorganisaatioiden tilanne on kuitenkin erilainen eri jäsenvaltioissa. Tuottajaorganisaatioiden kiinnostavuuden lisäämiseksi tuottajaorganisaatioiden toiminnan joustovaraa olisi kasvatettava. Joustovaran tulisi koskea erityisesti tuottajaorganisaation tuotevalikoimaa, sallitun suoramyynnin osuutta, sääntöjen soveltamisalan laajentamista ei-jäseniin, tuottajaorganisaation toimivallan tai tehtävien siirtoa tietyin edellytyksin tuottajaorganisaatioiden liitoille ja tehtävien siirtoa tytäryrityksille.
(9) Kokemusten mukaan tuottajaorganisaatiot ovat asianmukainen väline tarjonnan keskittämiseksi. Tuottajaorganisaatioiden tilanne on kuitenkin erilainen eri jäsenvaltioissa. Tuottajaorganisaatioiden kiinnostavuuden lisäämiseksi tuottajaorganisaatioiden toiminnan joustovaraa olisi kasvatettava, ja olisi vältettävä niiden liiallista keskittymistä alueille, joissa tuotanto- ja kaupanpitämisolosuhteet ovat samankaltaisia, koska se lisäisi epäsuorasti kokonaistarjontaa. Joustovaran tulisi koskea erityisesti tuottajaorganisaation tuotevalikoimaa, sallitun suoramyynnin osuutta, sääntöjen soveltamisalan laajentamista ei-jäseniin, tuottajaorganisaation toimivallan tai tehtävien siirtoa tuottajaorganisaatioiden liitoille sillä edellytyksellä, että niiden moitteeton toiminta varmistetaan, ja tehtävien siirtoa tytäryrityksille.
Tarkistus 6 JOHDANTO-OSAN 11 KAPPALE
(11) Unioniin vuonna 2004 tai sen jälkeen liittyneiden jäsenvaltioiden tuottajaryhmittymien, jotka haluavat saada tuottajaorganisaation aseman tämän asetuksen mukaisesti, olisi voitava saada siirtymäaika, jonka kuluessa niille voidaan myöntää kansallista ja yhteisön rahoitustukea tiettyjä sitoumuksia vastaan.
(11) Unioniin vuonna 2004 tai sen jälkeen liittyneiden jäsenvaltioiden tuottajaryhmittymien, jotka haluavat saada tuottajaorganisaation aseman tämän asetuksen mukaisesti, olisi voitava saada siirtymäaika, jonka kuluessa niille voidaan myöntää kansallista ja yhteisön rahoitustukea tiettyjä sitoumuksia vastaan, jos tarjonnan keskittämisaste on edelleen hyvin alhainen.
Tarkistus 7 JOHDANTO-OSAN 13 KAPPALE
(13) Alueilla, joilla tuotannon organisointi on vähäistä, olisi sallittava kansallisen täydentävän tuen myöntäminen. Yhteisön olisi korvattava nämä tuet jäsenvaltioille, jotka ovat rakenteellisista syistä erityisen epäedullisessa asemassa.
(13) Alueilla, joilla tuotannon organisointi on vähäistä, olisi sallittava kansallisen täydentävän tuen myöntäminen. Yhteisö voi korvata nämä tuet toimivaltaisten viranomaisten pyynnöstä jäsenvaltioille, jotka ovat rakenteellisista syistä erityisen epäedullisessa asemassa.
Tarkistus 8 JOHDANTO-OSAN 14 KAPPALE
(14) Järjestelmän yksinkertaistamiseksi ja kustannusten vähentämiseksi toimintarahastojen osalta tukikelpoisia menoja koskevat menettelyt ja säännöt tulisi mahdollisuuksien mukaan yhdenmukaistaa maaseudun kehittämisohjelmia koskevien menettelyjen ja sääntöjen kanssa sallimalla jäsenvaltioiden laatia toimintaohjelmaa koskeva kansallinen strategia.
(14) Järjestelmän yksinkertaistamiseksi ja kustannusten vähentämiseksi toimintarahastojen osalta tukikelpoisia menoja koskevat menettelyt ja säännöt tulisi mahdollisuuksien mukaan yhdenmukaistaa maaseudun kehittämisohjelmia koskevien menettelyjen ja sääntöjen kanssa sallimalla jäsenvaltioiden laatia toimintaohjelmaa koskeva kansallinen strategia. Kansallisessa strategiassa samoin kuin kansallisessa strategisessa suunnitelmassa ja maaseudun kehittämisohjelmissa olisi määriteltävä jäsenvaltioiden käyttöön ottamat toimenpiteet, jotta vältettäisiin toimien päällekkäistä rahoitusta. Oikeusvarmuuden parantamiseksi ja toimintarahastojen toimien tehostamiseksi jäsenvaltioiden sallittaisiin lisäksi laatia luetteloita menoista, jotka eivät ole tukikelpoisia.
Tarkistus 9 JOHDANTO-OSAN 16 KAPPALE
(16) Eräille hedelmille ja vihanneksille on otettu asetuksilla (EY) N:o 2200/96, (EY) N:o 2201/96 ja (EY) N:o 2202/96 käyttöön joukko erilaisia tukijärjestelmiä. Järjestelmien lukumäärä ja moninaisuus on tehnyt niistä vaikeasti hallinnoitavia. Koska ne ovat koskeneet tiettyjä hedelmiä ja vihanneksia, niissä ei ole otettu täysin huomioon alueellisia tuotantoedellytyksiä eivätkä ne ole koskeneet kaikkia hedelmiä ja vihanneksia. Sen vuoksi hedelmien ja vihannesten tuottajien tukemiseksi olisi oltava erilainen väline.
(16) Eräille hedelmille ja vihanneksille on otettu asetuksilla (EY) N:o 2200/96, (EY) N:o 2201/96 ja (EY) N:o 2202/96 käyttöön joukko erilaisia tukijärjestelmiä. Järjestelmien lukumäärä ja moninaisuus on tehnyt niistä vaikeasti hallinnoitavia ja saattaa heikentää oikeusvarmuutta. Koska kyseiset järjestelmät ovat koskeneet tiettyjä hedelmiä ja vihanneksia, niissä ei ole otettu täysin huomioon uusien jäsenvaltioiden tuomia lajeja eikä alueellisia tuotantoedellytyksiä, eivätkä ne ole koskeneet kaikkia hedelmiä ja vihanneksia. Sen vuoksi hedelmien ja vihannesten tuottajien tukemiseksi olisi oltava erilainen väline.
Tarkistus 10 JOHDANTO-OSAN 18 KAPPALE
(18) Jotta hedelmä- ja vihannesalan tukijärjestelmästä saataisiin paremmin kohdennettu, joustava ja yksinkertaisempi, nykyiset tukijärjestelmät on syytä kumota ja sisällyttää hedelmät ja vihannekset kokonaisuudessaan asetuksella (EY) N:o 1782/2003 perustettuun järjestelmään. Tässä tarkoituksessa on tarpeen säätää, että tilatukijärjestelmässä tukea voivat saada viitekaudella hedelmiä ja vihanneksia tuottaneet viljelijät. Olisi säädettävä myös siitä, että jäsenvaltioiden tulee vahvistaa tilatukijärjestelmään liittyvät viitemäärät ja tukikelpoiset hehtaarit kunkin hedelmä- ja vihannesalan tuotteen markkinoiden mukaisen viitekauden ja asianmukaisten puolueettomien ja syrjimättömien kriteerien perusteella. Hedelmien ja vihannesten, joihin kuuluvat myös pysyvät hedelmä- ja vihanneskasvit, viljelyalojen olisi oltava tukikelpoisia tilatukijärjestelmässä. Kansallisia enimmäismääriä olisi mukautettava asianmukaisesti. Olisi säädettävä siitä, että komissio vahvistaa yksityiskohtaiset säännöt ja tarvittavat siirtymäkauden toimenpiteet.
(18) Jotta hedelmä- ja vihannesalan tukijärjestelmästä saataisiin paremmin kohdennettu, joustava ja yksinkertaisempi, nykyiset tukijärjestelmät on syytä kumota ja sisällyttää hedelmät ja vihannekset ainakin osittain asetuksella (EY) N:o 1782/2003 perustettuun järjestelmään. Tässä tarkoituksessa on tarpeen säätää, että tilatukijärjestelmässä tukea voivat saada viitekaudella hedelmiä ja vihanneksia tuottaneet viljelijät. Olisi määriteltävä myös kansalliset määrärahat kunkin hedelmä- ja vihannesalan tuotteen markkinoiden mukaisen viitekauden ja asianmukaisten puolueettomien ja syrjimättömien kriteerien perusteella. Hedelmien ja vihannesten, joihin kuuluvat myös pysyvät hedelmä- ja vihanneskasvit, viljelyalojen olisi oltava tukikelpoisia tilatukijärjestelmässä. Kansallisia enimmäismääriä olisi mukautettava vastaavasti ottaen huomioon hedelmien ja vihannesten markkinatilanteen kehitys uusien jäsenvaltioiden liittymisen jälkeen. Olisi säädettävä siitä, että komissio vahvistaa yksityiskohtaiset säännöt ja tarvittavat siirtymäkauden toimenpiteet.
Tarkistus 11 JOHDANTO-OSAN 18 A KAPPALE (uusi)
(18 a)Tilatukijärjestelmä on suljettava pois hedelmä- ja vihannespinta-alojen osalta, jotta niitä ei voida käyttää muuhun maataloustoimintaan, kunnes niiden potentiaaliset vaikutukset hedelmä- ja vihannesmarkkinoihin ja rakenteisiin tiedetään, mikä noudattaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytäntöä1, jossa edellytetään yksityiskohtaisten vaikutusarviointien esittämistä merkittävien lainsäädännöllisten muutosten perustelemiseksi. Kertomuksessa, jonka komissio esittää neuvostolle tilatuen alueellisesta soveltamisesta asetuksen (EY) N:o 1782/2003 60 artiklan 8 kohdan mukaisesti, olisi yhtäältä arvioitava tilatukijärjestelmän vaikutusta niihin hedelmien ja vihannesten tuotantoalueisiin, joita oikeus vapaaseen tuotantoon jo koskee, ja toisaalta siihen olisi sisällyttävä erityinen arviointi kyseisen vapauttamisen mahdollisista vaikutuksista yhteisön koko hedelmä- ja vihannesalaan sekä peruna-alaan.
___________ ¹ Asiassa C-310/04, Espanja/neuvosto, 7 päivänä syyskuuta 2006 annettu päätös, Kok. 2006, s. I-07285.
Tarkistus 12 JOHDANTO-OSAN 18 B KAPPALE (uusi)
(18 b)Vuoden 2004 laajentumisen myötä kirsikoista ja marjoista (mansikat, vadelmat ja herukat) on tullut unionille sosiaalisesti ja taloudellisesti erittäin merkittäviä tuotteita, mutta ne kärsivät vaikeasta rakenteellisesta kriisistä ja tarvitsevat erityisiä tukitoimia. Näihin tuotantoihin on mahdollista soveltaa yhteisön pinta-alatukea siten, että viljelmien elinkelpoisuus taataan, ja rakenteellisia parannuksia, etenkin kysynnän keskittämistä, edistetään.
Tarkistus 13 JOHDANTO-OSAN 19 KAPPALE
(19) Hedelmien ja vihannesten tuotanto on vaikeasti ennakoitavaa, ja tuotteet helposti pilaantuvia. Vähäisetkin markkinoiden ylijäämät voivat häiritä markkinoita huomattavasti. Eräitä markkinoilta poistamiseen liittyviä järjestelmiä on sovellettu, mutta niiden hallinnointi on osoittautunut varsin vaikeaksi. Olisi otettava käyttöön mahdollisimman helposti sovellettavia kriisinhallinnan lisätoimenpiteitä. Näissä olosuhteissa parhaalta vaihtoehdolta vaikuttaa kaikkien näiden toimenpiteiden sisällyttäminen tuottajaorganisaatioiden toimintaohjelmiin, mikä myös lisännee tuottajaorganisaatioiden kiinnostavuutta tuottajien keskuudessa.
(19) Hedelmien ja vihannesten tuotanto on vaikeasti ennakoitavaa, ja tuotteet helposti pilaantuvia. Vähäisetkin markkinoiden ylijäämät voivat häiritä markkinoita huomattavasti. Eräitä markkinoilta poistamiseen liittyviä järjestelmiä on sovellettu, mutta niiden hallinnointi on osoittautunut varsin vaikeaksi ja tehottomaksi. Hedelmä- ja vihannesalaa leimaa markkinoiden epävakaisuus, ja jos hinnat romahtavat, nykyisen markkinoilta poistamisjärjestelmän tehokkuus tuottajien tulojen turvaverkostona rajoittuu riittämättömän korvauksen, liiallisen byrokratian, tuotantoalueiden organisaation puutteen ja kolmansista maista tapahtuvan tuonnin vuoksi sekä sen vuoksi, että markkinoiden asianmukaisen hallinnan varmistavia tuotantomahdollisuuksia ei tunneta tarpeeksi eikä markkinoilta vedettyjä tuotteita ole mahdollista suunnata toisaalle. Olisi otettava käyttöön mahdollisimman helposti sovellettavia tehokkaita ja kattavasti kaikkiin eri markkinasektorien viljelijöihin sovellettavia kriisinhallinnan toimenpiteitä. Näissä olosuhteissa parhaalta vaihtoehdolta vaikuttaa kaikkien näiden toimenpiteiden sisällyttäminen turvarahastoon, jota rahoitetaan erikseen tuottajaorganisaatioiden toimintaohjelmista, mikä myös lisännee tuottajaorganisaatioiden kiinnostavuutta tuottajien keskuudessa. Jäsenvaltioille annetaan lisäksi mahdollisuuksia toteuttaa toimia vakavien kansallisten ja/tai alueellisten kriisien hallitsemiseksi, ja jos ne katsovat tarpeelliseksi, rahoitusta voidaan täydentää osalla kansallista varantoa asetuksen (EY) N:o 1782/2003 42 artiklan mukaisesti.
Tarkistus 14 JOHDANTO-OSAN 19 A KAPPALE (uusi)
(19 a)Hyvin avoimissa yhteisissä markkinajärjestelyissä, kuten hedelmä- ja vihannesalalla, toimialakohtaisilla järjestöillä on erittäin tärkeä rooli tuotteiden markkinoille saattamisessa ja tuotteiden laadun suhteen. Järjestöjen avulla voidaan parantaa alan kilpailukykyä ja torjua markkinariskejä. Niiden toiminta rajoittaa huomattavasti voimakkaita markkinahäiriöitä ja suojaa tuottajia kriiseiltä.
Tarkistus 15 JOHDANTO-OSAN 20 A KAPPALE (uusi)
(20 a)Jos nykyiseen järjestelmään tehdään merkittäviä muutoksia, viljelyherkkusienten tuotantoalat voivat olla tukikelpoisia tilatukijärjestelmässä, josta on säädetty asetuksessa (EY) N:o 1782/2003.
Tarkistus 16 JOHDANTO-OSAN 20 B KAPPALE (uusi)
(20 b)Hedelmien ja vihannesten keskimääräinen kulutus jää alle Maailman terveysjärjestön ja ravitsemusasiantuntijoiden suosittelemien määrien ottaen huomioon niiden merkityksen tasapainoiselle ruokavalion kannalta ja niiden tärkeän tehtävän kroonisten sairauksien ehkäisemisessä. Eräissä jäsenvaltioissa on lisäksi todettu hedelmien ja vihannesten kulutuksen jatkuvasti laskeneen. Tämän suunnan kääntämiseksi on välttämätöntä tehostaa tuottajaorganisaatioiden myynninedistämistoimia ja lisätä kaikille väestöryhmille ja erityisesti alle kahdeksantoistavuotiaille suunnattaviin tiedotustoimiin sekä hedelmien ja vihannesten kulutuksen edistämiseen käytettäviä varoja asetuksen (EY) N:o 2826/2000 mukaisesti. Lisäksi olisi syytä parantaa hedelmien ja vihannesten ilmaisjakelun edellytyksiä Euroopan unionissa ja mahdollisuuksien mukaan myös yhteisön alueen lähellä sijaitsevissa kolmansissa maissa.
Tarkistus 17 JOHDANTO-OSAN 23 KAPPALE
(23) Yhteisön yhtenäismarkkinoiden toteuttaminen edellyttää kauppajärjestelmän käyttöönottoa yhteisön ulkorajoilla. Kauppajärjestelmän olisi sisällettävä tuontitullijärjestelmä, ja sen pitäisi periaatteessa vakauttaa yhteisön markkinat. Kauppajärjestelmän olisi perustuttava Uruguayn kierroksen monenvälisissä kauppaneuvotteluissa tehtyihin sitoumuksiin.
(23) Yhteisön yhtenäismarkkinoiden toteuttaminen edellyttää kauppajärjestelmän käyttöönottoa yhteisön ulkorajoilla. Kauppajärjestelmän olisi sisällettävä tuontitullijärjestelmä, ja sen pitäisi periaatteessa vakauttaa yhteisön markkinat. Kauppajärjestelmän olisi perustuttava Uruguayn kierroksen monenvälisissä kauppaneuvotteluissa tehtyihin sitoumuksiin, mikä tarkoittaisi vihannes- ja hedelmäalalle aiemmin myönnettyjen vientitukien poistamista ja tähän tarkoitukseen varattujen määrärahojen siirtämistä sisäisiin toimiin, jotka ovat sopusoinnussa monenkeskisten toimien kanssa. Lisäksi on välttämätöntä tehostaa kolmansien maiden vihannes- ja hedelmäalan tuotteita koskevia tiedotus- ja myynninedistämistoimia maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja myynninedistämistoimista kolmansissa maissa 14 päivänä joulukuuta 1999 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2702/19991 mukaisesti. Komissio esittää tarvittaessa ehdotuksia tämän asetuksen tarkistamiseksi.
___________ EYVL L 327, 21.12.1999, s. 7, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2060/2004 (EUVL L 357, 2.12.2004, s. 3).
Tarkistus 18 JOHDANTO-OSAN 25 KAPPALE
(25) Jotta kolmansien maiden kanssa käytävään maataloustuotteiden kauppaan liittyviä määriä voitaisiin seurata, olisi säädettävä eräiden tuotteiden tuonti- tai vientitodistusten myöntämisestä niihin liittyvine vakuusvaatimuksineen, joilla taataan niiden toimien toteutuminen, joille kyseiset todistukset on myönnetty. Komission olisi sen vuoksi voitava ottaa käyttöön tällaisille tuotteille todistusjärjestelmät.
(25) Jotta kolmansien maiden kanssa käytävään maataloustuotteiden kauppaan liittyviä määriä voitaisiin seurata, olisi säädettävä eräiden tuotteiden tuonti- tai vientitodistusten myöntämisestä niihin liittyvine vakuusvaatimuksineen, joilla taataan niiden toimien toteutuminen, joille kyseiset todistukset on myönnetty. Komission olisi sen vuoksi voitava ottaa käyttöön tällaisille tuotteille todistusjärjestelmät. Kuluttajien terveyden suojelemiseksi ja viljelysten varjelemiseksi ulkopuolelta tulevien kasvitautien aiheuttamalta saastumiselta todistusjärjestelmiä olisi täydennettävä sellaisilla uusilla tähän asetukseen kuulumattomilla säännöksillä, joilla tehostetaan kasvien terveyden ja laadun valvontajärjestelmien toimintaa rajoilla. Tämän vuoksi olisi perustettava kolmansista maista tuotavien hedelmien ja vihannesten eurooppalainen laadunvalvontaviranomainen, joka toimisi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen valvonnassa.
Tarkistus 19 JOHDANTO-OSAN 28 A KAPPALE (uusi)
(28 a)On tarpeen tukea prosessia, jolla pyritään yhteensovittamaan yhteisön tasolla kasvinsuojelua koskevien pöytäkirjojen neuvottelemista kolmansien maiden kanssa hedelmien ja vihannesten vientiä varten.
Tarkistus 21 JOHDANTO-OSAN 30 KAPPALE
(30) Koska maataloustuotteiden yhteismarkkinat muuttuvat jatkuvasti, jäsenvaltioiden ja komission olisi ilmoitettava toisilleen asiaankuuluvista muutoksista.
(30) Koska vihannes- ja hedelmäalan kehitys on riippuvainen tuotannon ja kaupan rakennemuutoksista, jotka vaikuttavat markkinoiden toimintatapaan, jäsenvaltioiden ja komission olisi annettava toisilleen tietoja havaitsemistaan tärkeimmistä muutoksista. Olisi myös perustettava hintojen seurantaelin, joka voisi antaa täsmällisiä ja puolueettomia tietoja markkinoista ja auttaa siten komissiota toteuttamaan toimia vakavien kriisien yhteydessä. On lisäksi toivottavaa pyrkiä perustamaan sellainen yhteisön virasto, joka valvoo kaupan avoimuutta ja kilpailusääntöjen tarkkaa noudattamista erityisesti suurten jakelijoiden osalta.
Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 31 KAPPALE
(31) Hedelmä- ja vihannesjärjestelmässä on eräitä velvollisuuksia. Näiden velvollisuuksien noudattamisen varmistamiseksi on tarpeen tehdä tarkastuksia ja soveltaa seuraamuksia, jos velvollisuuksia ei noudateta. Komissio olisi sen vuoksi valtuutettava antamaan säännöt, jotka koskevat myös aiheettomasti suoritettujen maksujen takaisinperintää ja jäsenvaltioiden velvollisuuksia, jotka liittyvät tarkastuksista raportoimiseen. Koska hedelmä- ja vihannesalan erityistarkastajien elin ei ole uudessa järjestelmässä enää tarpeen, se olisi lakkautettava.
(31) Hedelmä- ja vihannesjärjestelmässä on eräitä velvollisuuksia. Näiden velvollisuuksien noudattamisen varmistamiseksi on tarpeen tehdä tarkastuksia ja soveltaa seuraamuksia, jos velvollisuuksia ei noudateta. Komissio olisi sen vuoksi valtuutettava antamaan säännöt, jotka koskevat myös aiheettomasti suoritettujen maksujen takaisinperintää ja jäsenvaltioiden velvollisuuksia, jotka liittyvät tarkastuksista raportoimiseen.
Tarkistus 23 1 ARTIKLAN 1 KOHTA
Tässä asetuksessa vahvistetaan erityissäännöt, joita sovelletaan asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa ja asetuksen (EY) N:o 2201/96 1 artiklan 2 kohdassa lueteltuihin tuotteisiin.
Tässä asetuksessa vahvistetaan erityissäännöt, joita sovelletaan asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa ja asetuksen (EY) N:o 2201/96 1 artiklan 2 kohdassa lueteltuihin tuotteisiin sekä uusien jäsenvaltioiden esiintuomiin tärkeisiin tuotteisiin.
Tarkistus 24 1 ARTIKLAN 2 KOHTA
Tämän asetuksen III ja IV osastoa sovelletaan kuitenkin vain asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa lueteltuihin tuotteisiin.
Poistetaan.
Tarkistus 25 1 ARTIKLAN 3 KOHTA
Tämän asetuksen 39 artiklaa sovelletaan CN-koodiin 0701 kuuluviin tuoreisiin tai jäähdytettyihin perunoihin.
Poistetaan.
Tarkistus 26 2 ARTIKLAN 1 KOHTA
1. Komissio voi säätää asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa tai asetuksen (EY) N:o 2201/96 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun yhden tai useamman tuotteen kaupan pitämisen vaatimuksista.
1. Komissio voi säätää asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa tai asetuksen (EY) N:o 2201/96 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun yhden tai useamman tuotteen kaupan pitämisen vaatimuksista. Tässä yhteydessä otetaan huomioon YK:n Euroopan talouskomissioon perustetun maataloustuotteiden laatuvaatimuksia käsittelevän työryhmän suosittelemat ETY/YK-standardit. Uusien vaatimusten vahvistamiseen saakka sovelletaan asetuksen (EY) N:o 2200/96 2 artiklan mukaisesti annettuja vaatimuksia.
Tarkistus 27 2 ARTIKLAN 2 KOHDAN B ALAKOHTA
b) voivat koskea erityisesti tuotteen laatua, luokittelua, painoa, kokoluokittelua, pakkaamista, käärimistä, varastointia, kuljetusta, tarjontamuotoa, kaupan pitämistä ja pakkausmerkintöjä.
b) koskevat erityisesti tuotteen laatua, luokittelua, painoa, kokoluokittelua, pakkaamista, käärimistä, varastointia, kuljetusta, tarjontamuotoa, kaupan pitämistä, alkuperää ja pakkausmerkintöjä mukaan lukien pakollisia alkuperämerkintöjä hedelmä- ja vihannesjalosteissa käytettäville hedelmille ja vihanneksille, sekä tuotantotapoja.
Tarkistus 28 2 ARTIKLAN 3 KOHDAN 1 ALAKOHTA
3. Jollei komissio muuta säädä 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen perusteiden mukaisesti, tuotteita, joille on vahvistettu kaupan pitämisen vaatimukset, voi pitää kaupan yhteisössä vain kyseisten vaatimusten mukaisesti.
3. Jollei komissio muuta säädä 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen perusteiden mukaisesti, tuotteita, joille on vahvistettu kaupan pitämisen vaatimukset, voi pitää kaupan yhteisössä vain kyseisten vaatimusten mukaisesti. Tuotteiden hallussapitäjä ei voi panna esille myyntiä varten tuotteita, joille on vahvistettu vaatimukset, eikä laittaa niitä myyntiin, myydä niitä, toimittaa niitä tai pitää niitä millään muulla tavoin kaupan Euroopan unionin alueella, elleivät ne ole vahvistettujen vaatimusten mukaisia. Hän on vastuussa siitä, että tuotteet ovat vaatimusten mukaisia.
Tarkistus 30 2 ARTIKLAN 3 A KOHTA (uusi)
3 a.Vähittäiskauppavaiheessa tuotteissa on oltava vaatimusten mukaiset merkinnät asianmukaisen tiedotuksen varmistamiseksi kuluttajille. Merkinnöissä ilmoitetaan ainakin:
a) lajike tai lajiketyyppi,
b) tuotteen alkuperä,
c) tuoteluokka.
Tarkistus 31 2 ARTIKLAN 3 B KOHTA (uusi)
3 b.Ennen tarkastusten toteuttamista koskevien uusien säännösten antamista sovelletaan edelleen kaupan pitämisessä hedelmä- ja vihannesalalla sovellettavista vaatimustenmukaisuustarkastuksista 12 päivänä kesäkuuta 2001 annetun komission asetuksen (EY) N:o 1148/2001¹ mukaisia vaatimustenmukaisuustarkastuksia.
_________________________ ¹ EUVL L 156, 13.6.2001, s. 9, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 408/2003 (EUVL L 62, 6.3.2003, s. 8).
Tarkistus 32 3 ARTIKLAN 1 KOHDAN A ALAKOHTA
a) se on perustettu asetuksen (EY) N:o 1782/2003 2 artiklan a alakohdassa tarkoitettujen viljelijöiden aloitteesta, jotka viljelevät yhtä tai useampaa asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa luetelluista tuotteista;
a) se on perustettu asetuksen (EY) N:o 1782/2003 2 artiklan a alakohdassa tarkoitettujen viljelijöiden aloitteesta, jotka viljelevät yhtä tai useampaa tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista tuotteista;
Tarkistus 33 3 ARTIKLAN 1 KOHDAN B ALAKOHDAN III ALAKOHTA
iii) vähentää tuotantokustannuksia ja vakauttaa tuottajahintoja;
iii) optimoida tuotantokustannuksia ja vakauttaa tuottajahintoja;
Tarkistus 34 3 ARTIKLAN 1 KOHDAN B ALAKOHDAN IV A ALAKOHTA (uusi)
iv a) edistää laatutodistuksin varustettua tuotantoa;
Tarkistus 35 3 ARTIKLAN 2 KOHDAN 1 ALAKOHDAN A ALAKOHTA
a) sovellettava tuottajaorganisaation vahvistamia sääntöjä, jotka liittyvät tuotantoilmoitusvelvoitteeseen, tuotantoon, kaupan pitämiseen ja ympäristönsuojeluun;
a) sovellettava tuottajaorganisaation vahvistamia sääntöjä, jotka liittyvät tuotannon tuntemukseen, tuotantoilmoitusvelvoitteeseen, tuotantoon, kaupan pitämiseen ja ympäristönsuojeluun;
Tarkistus 36 3 ARTIKLAN 2 KOHDAN 1 ALAKOHDAN E ALAKOHTA
Tarkistus 37 3 ARTIKLAN 2 KOHDAN 2 ALAKOHDAN C ALAKOHTA
c) pitää tuottajaorganisaation luvalla kaupan toisen, oman organisaationsa osoittaman tuottajaorganisaation välityksellä tuotteita, jotka ominaispiirteidensä vuoksi eivät ensisijaisesti kuulu jäsentuottajan oman tuottajaorganisaation kaupallisen toiminnan piiriin.
c) pitää tuottajaorganisaation luvalla kaupan toisen, oman organisaationsa osoittaman tuottajaorganisaation välityksellä tai itse tuotteita, jotka ominaispiirteidensä vuoksi eivät ensisijaisesti kuulu jäsentuottajan oman tuottajaorganisaation kaupallisen toiminnan piiriin.
Tarkistus 38 3 ARTIKLAN 2 A KOHTA (uusi)
2 a.Tässä asetuksessa 'tuottajaorganisaatioiden liitolla' tarkoitetaan oikeushenkilöä, jonka muodostaa kaksi tai useampi hyväksyttyä tuottajaorganisaatiota, jonka tavoitteena on erityisesti:
a) korvata jäsenorganisaationsa 7 artiklassa säädettyjen toimintarahastojen hallinnassa sekä 8 artiklassa säädettyjen toimintaohjelmien laadinnassa, esittämisessä ja toteuttamisessa;
b) hallita markkinakriisejä; ja
c) toteuttaa muita 5 artiklan mukaisesti jäsentensä sen toimivaltaan siirtämiä toimia.
Tarkistus 39 4 ARTIKLAN 1 KOHTA
1. Jäsenvaltion on hyväksyttävä tässä asetuksessa tarkoitetuiksi tuottajaorganisaatioiksi hyväksyntää hakevat tuottajaryhmittymät, jos ne:
1. Jäsenvaltion on hyväksyttävä tässä asetuksessa tarkoitetuiksi tuottajaorganisaatioiksi hyväksyntää hakevat tuottajaryhmittymät, jos
a) täyttävät 3 artiklassa säädetyt vaatimukset ja esittävät riittävät todisteet muun muassa siitä, että ryhmittymällä on vähimmäismäärä jäseniä ja että se tuottaa vähimmäismäärän kaupan pidettäviä tuotteita, mitkä vähimmäismäärät jäsenvaltion on määritettävä;
a) ne täyttävät 3 artiklassa säädetyt vaatimukset ja esittävät riittävät todisteet muun muassa siitä, että ryhmittymällä on vähimmäismäärä jäseniä ja että se tuottaa vähimmäismäärän kaupan pidettäviä tuotteita, mitkä vähimmäismäärät jäsenvaltion on määritettävä;
b) antavat riittävät takeet toimintansa toteuttamisesta keston, tehokkuuden ja tarjonnan keskittämisen suhteen;
b) ne antavat riittävät takeet toimintansa toteuttamisesta keston, tehokkuuden ja tarjonnan keskittämisen suhteen;
c) auttavat jäsentuottajiaan saamaan ympäristöystävällisten viljelymenetelmien käyttämiseen tarvittavaa teknistä apua;
c) ne tarjoavat jäsentuottajilleen ympäristöystävällisten viljelymenetelmien käyttämiseen tarvittavaa teknistä apua;
d) asettavat jäsentuottajien käyttöön tarvittavia teknisiä apuvälineitä tuotteiden varastoimiseksi, pakkaamiseksi ja kaupan pitämiseksi sekä varmistavat jäsentuottajien toimiin liittyvän asianmukaisen markkinointi- ja taloushallinnon.
d) niillä on käytettävissään tarvittavat tekniset ja henkilöstöresurssit tuotteiden varastoimiseksi, pakkaamiseksi ja kaupan pitämiseksi sekä varmistavat jäsentuottajien toimiin liittyvän asianmukaisen markkinointi- ja taloushallinnon.
Tarkistus 40 4 ARTIKLAN 2 KOHTA
2. Jäsenvaltiot voivat hyväksyä tuottajaorganisaatioiksi tässä asetuksessa tarkoitetussa merkityksessä myös sellaiset tuottajaorganisaatiot, jotka eivät ole 3 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädettyjen vaatimusten mukaisia, jos ne:
2. Asetuksen (EY) N:o 2200/96 mukaiset ennen 31 päivää joulukuuta 2007 hyväksytyt tuottajaorganisaatiot saavat kahden vuoden siirtymäajan 1 päivästä tammikuuta 2008 alkaen, mikäli ne täyttävät edelleen asetuksen (EY) N:o 2200/96 asiaan kuuluvien artikloiden vaatimukset. Asetuksen (EY) N:o 2200/96 mukaiset esihyväksytyt tuottajaorganisaatiot säilyttävät esihyväksynnän hyväksymissuunnitelmien toteuttamisajan päättymiseen asti.
a) olivat olemassa ennen 21 päivää marraskuuta 1996;
b) on hyväksytty neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1035/721 mukaisesti ennen 1 päivää tammikuuta 1997.
Tämän kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti hyväksyttyihin tuottajaorganisaatioihin sovelletaan muita 3 artiklassa säädettyjä vaatimuksia, lukuun ottamatta tapauksen mukaan mainitun artiklan 1 kohdan c alakohtaa ja tämän artiklan 1 kohtaa.
Tarkistus 41 4 ARTIKLAN 3 A KOHTA (uusi)
3 a.Jäsenvaltioiden on vahvistettava hyväksyttyjen tuottajaorganisaatioiden liittojen hyväksymisehdot.
Tarkistus 42 5 ARTIKLAN 1 KOHTA
1. Jäsenvaltio voi sallia, että tuottajaorganisaatio siirtää minkä tahansa osan toimivallastaan tuottajaorganisaatioiden liitolle, jonka jäsen asianomainen tuottajaorganisaatio on, jos jäsenvaltio katsoo, että kyseinen liitto voi käyttää tehokkaasti tuota toimivaltaa.
1. Jäsenvaltio voi sallia, että tuottajaorganisaatio siirtää koko toimivaltansa tai osan siitä hyväksyttyjen tuottajaorganisaatioiden liitolle, jonka jäsen asianomainen tuottajaorganisaatio on, tai toissijaiselle organisaatiolle myöhemmin vahvistettavien ehtojen mukaisesti, jos jäsenvaltio katsoo, että kyseinen liitto voi käyttää tehokkaasti tuota toimivaltaa.
Tarkistus 43 6 ARTIKLAN OTSIKKO
Uudet jäsenvaltiot
Uudet jäsenvaltiot, syrjäiset alueet ja saaret
Tarkistus 131 6 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHTA
1. Unioniin vuonna 2004 tai sen jälkeen liittyneiden jäsenvaltioiden tuottajajärjestöille myönnetään enintään viiden vuoden siirtymäkausi 4 artiklassa säädettyjen hyväksymisedellytysten täyttämiseksi.
1. Unioniin vuonna 2004 tai sen jälkeen liittyneiden jäsenvaltioiden ja syrjäisten alueiden ja saarten tuottajajärjestöille myönnetään enintään viiden vuoden siirtymäkausi 4 artiklassa säädettyjen hyväksymisedellytysten täyttämiseksi.
Tarkistus 45 6 A ARTIKLA (uusi)
6 a artikla
Hyväksymissuunnitelmien rahoitus
1.Edellä 6 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu tuki myönnetään kiinteämääräisenä tukena.
2.Kunkin tuottajaorganisaation saama tuen määrä määritellään niiden vuosittain kaupan pidetyn tuotannon arvon perusteella, ja se on
a) ensimmäisenä vuonna 10 prosenttia, toisena vuonna 10 prosenttia, kolmantena vuonna 8 prosenttia, neljäntenä vuonna 6 prosenttia ja viidentenä vuonna 4 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta enintään 2 000 000 euroon saakka, ja
b) ensimmäisenä vuonna 5 prosenttia, toisena vuonna 5 prosenttia, kolmantena vuonna 4 prosenttia, neljäntenä vuonna 3 prosenttia ja viidentenä vuonna 3 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta 2 000 000 euron ylittävältä osalta.
3.Komissio määrää täytäntöönpanoa koskevissa säännöissään tuottajaorganisaatiokohtaisista tukien enimmäismääristä ja niiden maksutavoista.
Tarkistus 46 7 ARTIKLAN 1 KOHDAN A ALAKOHTA
a) jäsenten tai tuottajaorganisaation maksuosuuksilla;
a) jäsenten tai tuottajaorganisaation maksuosuuksilla; jälkimmäisessä tapauksessa tuottajaorganisaation maksuosuus voi olla peräisin jäsenvaltion määräämästä rahoituslähteestä.
Tarkistus 48 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN B A ALAKOHTA (uusi)
b a) kuluttajien suojelemista koskevien toimenpiteiden edistäminen;
Tarkistus 49 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN E A ALAKOHTA (uusi)
e a) alkuperänimitysten ja maantieteellisten nimitysten edistäminen;
Tarkistus 50 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN E B ALAKOHTA (uusi)
e b) tarjonnan mukauttaminen paremmin kysyntään käynnistämällä tarvittaessa uudelleenjärjestelyohjelmia;
Tarkistus 51 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN F ALAKOHTA
f) kriisinhallinta.
Poistetaan.
Tarkistus 52 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN F A ALAKOHTA (uusi)
f a) sellaisten toimien hyväksyntä, joiden tarkoituksena on muuttaa tuotteet käytettäviksi biopolttoaineina;
Tarkistus 53 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN F B ALAKOHTA (uusi)
f b) koulutus;
Tarkistus 54 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHDAN F C ALAKOHTA (uusi)
f c) satovakuutus;
Tarkistus 55 8 ARTIKLAN 1 KOHDAN 2 ALAKOHTA
Kriisinhallinnalla pyritään välttämään hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla esiintyvät kriisit ja ratkaisemaan ne seuraavin toimenpitein:
Poistetaan.
a) markkinoiltapoisto;
b) hedelmien ja vihannesten korjaaminen raakana tai niiden korjaamatta jättäminen;
c) menekinedistäminen ja tiedotus;
d) koulutustoimenpiteet;
e) satovakuutus;
f) sijoitusrahastojen perustamisesta aiheutuvien hallinnollisten kustannusten tukeminen.
Tarkistus 126 8 ARTIKLAN 2 KOHDAN 1 ALAKOHTA
2. Toimintaohjelmien on sisällettävä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lisätä ympäristöystävällisen tekniikan käyttöä jäsentuottajien keskuudessa viljelymenetelmien ja käytetyistä tarvikkeista huolehtimisen alalla.
2. Toimintaohjelmien on sisällettävä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lisätä yhteisön lainsäädäntöön perustuvan ympäristöystävällisen tekniikan käyttöä jäsentuottajien keskuudessa viljelymenetelmien ja käytetyistä tarvikkeista huolehtimisen alalla.
Tarkistus 56 8 ARTIKLAN 3 KOHTA
3.Ympäristöpaineita lisäävät investoinnit ovat sallittuja vain, jos on otettu käyttöön tehokkaat järjestelyt ympäristön suojaamiseksi näiltä paineilta.
Poistetaan.
Tarkistus 57 8 ARTIKLAN 4 KOHTA
4. Toimintaohjelmiin on sisällyttävä toimia hedelmien ja vihannesten kulutuksen edistämiseksi nuorten keskuudessa paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla.
4. Toimintaohjelmiin voi sisältyä vapaaehtoisia toimia hedelmien ja vihannesten kulutuksen edistämiseksi korostaen erityisesti nuoria kuluttajia paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla myös erityistoimilla, joilla pyritään edistämään näiden tuotteiden jokapäiväistä kulutusta kouluissa.
Tarkistus 58 8 ARTIKLAN 4 A KOHTA (uusi)
4 a.Jäsenvaltiot voivat laatia 11 artiklassa tarkoitettujen kansallisten strategioiden mukaisen luettelon toimintarahastoon kuuluvista toimenpiteistä, joita tietyn alueen tai tietyn tuotantoalan tuottajaorganisaatioiden ei ole välttämättä toteutettava kyseisellä alueella tai tuotantoalalla vallitsevien rakenteellisten erityisolosuhteiden vuoksi.
Tarkistus 59 9 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHTA
1. Yhteisön taloudellisen tuen määrä on yhtä suuri kuin jäsentuottajien tosiasiallisesti suorittamat maksuosuudet yhteensä mutta kuitenkin enintään 50 prosenttia tosiasiallisesti aiheutuneista menoista.
1. Yhteisön taloudellisen tuen määrä on yhtä suuri kuin jäsentuottajien tosiasiallisesti suorittamat maksuosuudet yhteensä mutta kuitenkin enintään 50 prosenttia tosiasiallisesti aiheutuneista menoista toimintaohjelmissa ja turvarahaston osalta se määräytyy 12 a artiklan 2 kohdassa määriteltyjen sääntöjen mukaisesti.
Tarkistus 60 9 ARTIKLAN 1 KOHDAN 2 ALAKOHTA
Yhteisön taloudellinen tuki voi olla enintään 4,1 prosenttia kunkin tuottajaorganisaation kaupan pidetyn tuotannon arvosta.
Yhteisön taloudellinen tuki voi olla enintään 6 prosenttia kunkin tuottajaorganisaation kaupan pidetyn tuotannon arvosta.
Tarkistus 61 9 ARTIKLAN 1 KOHDAN 2 B ALAKOHTA (uusi)
Yhteisön rahoitustukea voidaan täydentää osalla asetuksen (EY) N:o 1782/2003 42 artiklassa tarkoitettua kansallista varantoa enintään 0,5 prosenttiin saakka kullekin jäsenvaltiolle myönnetyistä viitemääristä, mukaan lukien tämän asetuksen 12 artiklassa tarkoitetun turvarahaston perustamista varten. Jäsenvaltiot ilmoittavat komissiolle, jos ne ovat kiinnostuneita tästä vapaaehtoisesta rahoitusvaihtoehdosta, ja ottavat sen huomioon laatiessaan 11 artiklassa tarkoitettuja kansallisia strategioitaan.
Tarkistus 62 9 ARTIKLAN 1 KOHDAN 2 A ALAKOHTA (uusi)
Tuen enimmäismäärän rajoittamista ei kuitenkaan sovelleta tapauksissa, joissa prosenttiosuutta on nostettu 60 prosenttiin aiheutuneista menoista 2 kohdan mukaisissa tapauksissa.
Tarkistus 63 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN A ALAKOHTA
a) sen jättää useampi yhteisön tuottajaorganisaatio, joka harjoittaa eri jäsenvaltioissa kansainvälistä toimintaa;
a) sen jättää useampi yhteisön tuottajaorganisaatio, joka osallistuu yhteisiin toimiin tai harjoittaa eri jäsenvaltioissa kansainvälistä toimintaa;
Tarkistus 64 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN C ALAKOHTA
c) se koskee yksinomaan tukea neuvoston asetuksen (EY) N:o 2092/91 soveltamisalaan kuuluville, luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteille;
c) se käsittää toimet neuvoston asetuksen (EY) N:o 2092/91 soveltamisalaan kuuluvien, luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden tukemiseksi ja 8 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut toimet tai hedelmien ja vihannesten integroituun tuotantoon liittyvät toimet, jotka ovat niiden jäsenvaltioiden voimassa olevien sääntöjen mukaisia, jotka ovat säännelleet tämänkaltaista tuotantoa erityisten yhteisön sääntöjen puuttumisen vuoksi;
Tarkistus 65 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN F ALAKOHTA
f) sen jättää tuottajaorganisaatio jäsenvaltiossa, jossa tuottajaorganisaatiot pitävät kaupan alle 20 prosenttia hedelmien ja vihannesten tuotannosta;
f) sen jättää tuottajaorganisaatio jäsenvaltiossa, jossa tuottajaorganisaatiot pitävät kaupan alle 20 prosenttia hedelmien ja vihannesten tuotannosta, tai tuottajaorganisaatio, joka toimii alueella, jossa tuottajaorganisaatiot pitävät kaupan alle 20 prosenttia hedelmien ja vihannesten tuotannosta, tai hyväksytty tuottajaorganisaatio, joka on perustettu ennen tämän asetuksen voimaantuloa ja jonka kaupan pidetyn tuotannon arvosta yli 50 prosenttia on peräisin jalosteille maksettavasta tuesta asetuksen (EY) N:o 2201/96 ja asetuksen (EY) N:o 2202/96 mukaisesti.
Tarkistus 66 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN G A ALAKOHTA (uusi)
g a) sen jättää sellainen hyväksytty tuottajaorganisaatio, jonka edustaman tuotteen alalla tuottajien järjestäytyminen on vähäistä;
Tarkistus 67 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN G B ALAKOHTA (uusi)
g b) sen jättää hyväksytty tuottajaorganisaatio, joka edustaa tuotetta, jolla on suuri taloudellinen tai ekologinen, paikallinen tai alueellinen merkitys ja jolla on yhteisön markkinoilla jatkuvia vaikeuksia erityisesti voimakkaan kansainvälisen kilpailun johdosta;
Tarkistus 68 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN G C ALAKOHTA (uusi)
g c) sen jättää hyväksyttyjen tuottajaorganisaatioiden liitto.
Tarkistus 69 9 ARTIKLAN 2 KOHDAN 1 A ALAKOHTA (uusi)
Edellä 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun enimmäismäärän ylittävään osaan yhteisön tukea ei sovelleta saman kohdan toisen alakohdan mukaista enimmäisrajaa.
Tarkistus 70 9 ARTIKLAN 3 KOHTA
3.Edellä 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetty prosenttiosuus on 100 prosenttia silloin kun hedelmien ja vihannesten markkinoilta poistettu määrä on enintään viisi prosenttia kunkin tuottajaorganisaation kaupan pidetyn tuotannon arvosta ja se poistetaan markkinoilta ilmaisjakeluna:
Poistetaan.
a) jäsenvaltioiden tätä tarkoitusta varten hyväksymille hyväntekeväisyysorganisaatioille tai -säätiöille niiden toimintaan sellaisten henkilöiden hyväksi, joita kansallisessa lainsäädännössä pidetään oikeutettuina valtion apuun erityisesti elämiseen tarvittavien varojen puutteellisuuden takia;
b) rangaistuslaitoksille, kouluille, oppilaitoksille ja lasten lomaleireille sekä jäsenvaltioiden nimeämille sairaaloille ja vanhainkodeille, jotka toteuttavat tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että näin jaetut määrät ovat niiden tavallisesti ostamien määrien lisänä.
Tarkistus 71 11 ARTIKLAN 1 KOHTA
1. Jäsenvaltioiden on vahvistettava kansalliset säännökset 8 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä koskevien yleisedellytysten laatimiseksi. Säännöksissä on edellytettävä erityisesti, että vähintään 20 prosenttia toimintaohjelman kokonaismenoista liittyy kyseisiin toimenpiteisiin.
1. Jäsenvaltioiden on vahvistettava kansalliset säännökset 8 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä koskevien yleisedellytysten laatimiseksi.
Jäsenvaltion on toimitettava kansallisia säännöksiä koskeva ehdotuksensa komissiolle, joka voi vaatia siihen muutoksia kolmen kuukauden kuluessa, jos se havaitsee, ettei ehdotus mahdollista niiden tavoitteiden saavuttamista, jotka esitetään perustamissopimuksen 174 artiklassa sekä Euroopan yhteisön ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevassa poliittisessa toimintaohjelmassa. Myös toimintaohjelmasta rahoitettavien yksittäisten investointien on oltava mainittujen tavoitteiden mukaisia.
1. Jäsenvaltioiden on laadittava hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla toteutettaville kestäville toimintaohjelmille kansalliset strategiat. Strategiaan on sisällyttävä seuraavat osatekijät:
1. Jäsenvaltioiden on laadittava komission ohjelmien järjestelyä ja arviointia varten laatimien suuntaviivojen perusteella hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla toteutettaville kestäville toimintaohjelmille kansalliset strategiat. Strategiaan on sisällyttävä seuraavat osatekijät:
Tarkistus 73 11 ARTIKLAN 2 KOHDAN C ALAKOHTA
c) toimintaohjelmien arviointi;
c) toimintaohjelmien seuranta ja arviointi;
Tarkistus 74 11 ARTIKLAN 2 KOHDAN D A ALAKOHTA (uusi)
d a) toimet, joita toteutetaan sen varmistamiseksi, ettei rahoituksen päällekkäisyyttä ole maaseudun kehittämisohjelmien tai kansallisten puiteohjelmien ja toimintaohjelmien välillä;
Tarkistus 75 11 ARTIKLAN 2 KOHDAN D B ALAKOHTA (uusi)
d b) tarvittaessa luettelo toimintaohjelmaan kuuluvista tiettyä aluetta tai tiettyä tuotantoalaa koskevista tukikelpoisista toimista, joita ei ole välttämätöntä toteuttaa, jos 8 artiklan 4 a kohdan ehdot täyttyvät.
Tarkistus 76 11 ARTIKLAN 2 KOHDAN 2 ALAKOHTA
Strategian on sisällettävä myös 1 kohdassa tarkoitetut kansalliset säännökset.
Poistetaan.
Tarkistus 77 11 ARTIKLAN 2 KOHDAN 2 A ALAKOHTA (uusi)
2 a.Jäsenvaltioiden on ilmoitettava suunnitelmat kansallisista strategioista komissiolle, joka julkaisee ne asianmukaiseksi katsomallaan tavalla.
Tarkistus 78 12 ARTIKLAN 3 A KOHTA (uusi)
3 a.Yhteisön maatalousrahastoista, maaseuturahasto (FEADER) ja maataloustukirahasto (FEAGA), sekä tarvittaessa myös Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), myönnettävien tukien olisi oltava keskenään yhteensopivia, mutta jäsenvaltioiden on huolehdittava tarpeellisesta valvonnasta toimien päällekkäisen rahoituksen välttämisen varmistamiseksi.
Tarkistus 79 12 ARTIKLAN 3 B KOHTA (uusi)
3 b.Vuoden 2007 loppuun mennessä laaditut ja asetuksen (EY) N:o 2200/96 mukaiset jo hyväksytyt toimintaohjelmat pysyvät voimassa päättymiseensä saakka, ellei tuottajaorganisaatio päätä toisin.
Tarkistus 80 II A LUVUN (uusi) 12 A JA 12 B ARTIKLA (uusi)
II a luku
Turvarahasto
12 a artikla
Vakavan kriisin määritelmä
Kukin jäsenvaltio määrittelee käsitteen 'vakava kriisi' tuotekohtaisesti asianomaisen tuotteen markkina-arvon ja aikaisempana viitekautena kirjatun keskimääräisen arvon välisen erotuksen perusteella. Huomioon otetaan hintaerot, joista voi aiheutua vakavaa vahinkoa kaikille tuottajille.
12 b artikla
Turvarahaston toimintaohjeet
1.Jäsenvaltiot sisällyttävät kansallisiin strategioihinsa mahdollisuuden perustaa turvarahasto, jonka avulla voidaan vastata alan vakaviin kriiseihin, seuraavin edellytyksin:
a) jäsenvaltio ja/tai alue ilmoittaa vakavasta kriisistä ja mitkä tuotteet se haluaa turvarahaston kattavan kansallisen strategiansa puitteissa. Tässä yhteydessä tuottajaorganisaatiot voivat yhteistyössä jäsenvaltioiden ja/tai alueiden kanssa valita kaikki tai osan seuraavista toimista:
– markkinoiltapoisto;
– hedelmien ja vihannesten korjaaminen raakana tai niiden korjaamatta jättäminen;
– menekinedistäminen ja tiedotus;
– koulutustoimenpiteet;
– markkina- tai tulovakuutus;
– sijoitusrahastojen perustamisesta aiheutuvien hallinnollisten kustannusten tukeminen sekä tuottajaorganisaatioiden jäsenten osuudet näistä varoista
– jalostustuki kaksikäyttöisille tuotteille;
b) vakavan kriisin yhteydessä toteutettavat toimet koskevat kaikkia tuottajia yhdellä tai useammalla talousalueella, jotka komissio on hyväksynyt tämän osaston III luvun mukaisesti, ja ne osallistuvat rahastoon kuulumisestaan aiheutuvien menojen sekä hallinnollisten kustannusten rahoittamiseen;
c) yhteisö osallistuu rahaston rahoittamiseen kahdella kolmasosalla ja kriisialueen tuottajaorganisaatiot vastaavat jäljellä olevan yhden kolmasosan rahoittamisesta;
d) jos vakavasta kriisistä on ilmoitettu määrättynä ajanjaksona, kriisialueen tuottajaorganisaatioihin kuulumattomat tuottajat osallistuvat turvarahaston rahoittamiseen täydentämällä tuottajaorganisaatioiden jäsenien rahoitusosuutta, hallinnolliset kulut mukaan lukien;
e) jos mistään vakavasta kriisistä ei ole ilmoitettu määrättynä aikajaksona, kyseiset rahastoon kertyneet varat voidaan sitoa uudelleen yleisiin markkinointitoimiin taikka jättää rahastoon myöhempiä markkinointivuosia varten.
2.Jäsenvaltiot ilmoittavat komissiolle kiinnostuksestaan perustaa turvarahasto ja kutakin konkreettista tuotetta koskevista erityisehdoista. Komissio antaa rahaston perustamista ja toimintaa koskevan virallisen hyväksynnän.
3.Edellä 1 kohdan c alakohdan säännösten lisäksi yhteisön rahoitusosuutta turvarahastoon voidaan täydentää osalla asetuksen (EY) N:o 1782/2003 42 artiklassa tarkoitettua kansallista varantoa enintään 0,5 prosenttiin saakka tämän asetuksen 9 artiklan mukaisista jäsenvaltiokohtaisista viitemääristä. Jäsenvaltiot ilmoittavat komissiolle, jos ne ovat kiinnostuneita tästä vapaaehtoisesta rahoitusvaihtoehdosta, ja ottavat sen huomioon laatiessaan 11 artiklassa tarkoitettuja kansallisia strategioitaan.
Tarkistus 81 13 ARTIKLAN 1 KOHDAN 1 ALAKOHTA
1. Jos tietyllä talousalueella toimivan tuottajaorganisaation katsotaan olevan kyseisellä talousalueella edustava jonkin tuotteen tuotannon ja tuottajien osalta, asianomainen jäsenvaltio voi tuottajaorganisaation pyynnöstä velvoittaa talousalueelle sijoittautuneet mutta tuottajaorganisaatioon kuulumattomat tuottajat noudattamaan seuraavia sääntöjä:
1. Jos tietyllä talousalueella toimivan tuottajaorganisaation tai tuottajaorganisaatioiden liiton katsotaan olevan kyseisellä talousalueella edustava jonkin tuotteen tuotannon ja tuottajien osalta, asianomainen jäsenvaltio voi tuottajaorganisaation pyynnöstä velvoittaa talousalueelle sijoittautuneet mutta tuottajaorganisaatioon kuulumattomat tuottajat noudattamaan seuraavia sääntöjä:
a) edellä 3 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdassa tarkoitetut säännöt;
a) edellä 3 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdassa tarkoitetut säännöt;
b) tuottajaorganisaation antamat markkinoilta poistamista koskevat säännöt.
b) tuottajaorganisaation antamat kriisien hallintaa ja ennaltaehkäisyä koskevat säännöt.
Tarkistus 82 13 ARTIKLAN 1 KOHDAN 2 ALAKOHTA
Ensimmäistä alakohtaa sovelletaan, jos:
Ensimmäistä alakohtaa sovelletaan, jos:
a) kyseisiä sääntöjä on sovellettu vähintään yhden markkinointivuoden ajan;
b) kyseiset säännöt ovat liitteessä I olevassa luettelossa;
a) kyseiset säännöt ovat liitteessä I olevassa luettelossa;
c) kyseisten sääntöjen noudattamiseen velvoitetaan enintään kolmen markkinointivuoden pituiseksi ajanjaksoksi.
b) kyseisten sääntöjen noudattamiseen velvoitetaan enintään kolmen markkinointivuoden pituiseksi ajanjaksoksi.
Tarkistus 83 13 ARTIKLAN 3 KOHTA
3. Tuottajaorganisaatiota pidetään edustavana 1 kohdassa tarkoitetussa merkityksessä, jos siihen kuuluu vähintään 50 prosenttia sen talousalueen tuottajista, jolla se toimii, ja jos se kattaa vähintään 60 prosenttia kyseisen talousalueen tuotannosta.
3. Tuottajaorganisaatiota tai tuottajaorganisaatioiden liittoa pidetään edustavana 1 kohdassa tarkoitetussa merkityksessä, jos siihen kuuluu vähintään 50 prosenttia sen talousalueen tuottajista tai tuottajaorganisaation jäsentuottajista, jos kyse on tuottajaorganisaatioiden liitosta, jolla se toimii, ja jos se kattaa vähintään 60 prosenttia kyseisen talousalueen tuotannosta.
Tarkistus 84 13 ARTIKLAN 5 KOHTA
5. Asetuksen (EY) N:o 2092/91 soveltamisalaan kuuluvien luonnonmukaisten tuotteiden tuottajia ei voida velvoittaa noudattamaan sääntöjä, jollei tällaiselle toimenpiteelle ole antanut suostumustaan vähintään 50 prosenttia näistä tuottajista sillä talousalueella, jolla tuottajaorganisaatio toimii ja jolla se kattaa vähintään 60 prosenttia kyseisen talousalueen tällaisesta tuotannosta.
5. Asetuksen (EY) N:o 2092/91 soveltamisalaan kuuluvien luonnonmukaisten tuotteiden tuottajia ei voida velvoittaa noudattamaan sääntöjä, jollei tällaiselle toimenpiteelle ole antanut suostumustaan vähintään 50 prosenttia näistä tuottajista sillä talousalueella, jolla tuottajaorganisaatio tai tuottajaorganisaatioiden liitto toimii ja jolla se kattaa vähintään 60 prosenttia kyseisen talousalueen tällaisesta tuotannosta.
Tarkistus 86 16 ARTIKLAN A ALAKOHTA
a) johon kuuluu edustajia taloudellisen toiminnan aloilta, jotka liittyvät asetuksen (EY) N:o 2200/96 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen tuotteiden tuotantoon, kauppaan tai jalostukseen;
a) johon kuuluu edustajia taloudellisen toiminnan aloilta, jotka liittyvät tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen tuotteiden tuotantoon ja/tai kauppaan ja/tai jalostukseen;
Tarkistus 88 19 ARTIKLAN 3 KOHDAN A ALAKOHDAN VII ALAKOHTA
vii) luonnonmukaisen maatalouden, alkuperänimitysten, laatumerkintöjen ja maantieteellisten merkintöjen suojaamista koskevat toimet;
vii) luonnonmukaisen ja integroidun maatalouden sekä alkuperänimitysten, laatumerkintöjen ja maantieteellisten merkintöjen suojaamista koskevat toimet;
Tarkistus 89 19 ARTIKLAN 3 KOHDAN B ALAKOHTA
b) niitä on täytynyt soveltaa vähintään yhden markkinointivuoden ajan;
b) niitä on täytynyt soveltaa vähintään yhden markkinointivuoden ajan paitsi kriisien ehkäisemistä ja hallinnointia koskevissa tapauksissa;
Tarkistus 90 30 ARTIKLAN 2 KOHTA
2. Jos kyseisen erän ilmoitettu tulohinta on korkeampi kuin kiinteä tuontiarvo, johon on lisätty asetuksen (EY) N:o 2200/96 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettu marginaali, joka ei voi ylittää kiinteää arvoa yli 10 prosentilla, vaaditaan tuontitullin suuruinen kiinteän arvon perusteella määritetty vakuus.
2. Jos kiinteä tuontiarvo on alempi kuin yhteisen tullitariffin tulohinta, tuonnista kannetaan tulohintajärjestelmään kuuluville tuotteille yhteisessä tullitariffissa määrätty lisätuontitulli.
Tarkistus 91 30 ARTIKLAN 3 KOHTA
3.Jos kyseisen erän tulohintaa ei ole ilmoitettu tulliselvityksessä, sovelletaan yhteisen tullitariffin tullia, joka riippuu kiinteästä tuontiarvosta, tai tullilainsäädännön asiaan kuuluvia säännöksiä, jotka määritetään asetuksen (EY) N:o 2200/96 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.
Poistetaan.
Tarkistus 92 31 ARTIKLAN 2 KOHTA
2.Lisätuontitulleja ei määrätä, jos tuonti ei todennäköisesti häiritse yhteisön markkinoita tai jos vaikutukset ovat epäsuhteessa asetettuihin tavoitteisiin.
Poistetaan.
Tarkistus 93 35 ARTIKLA
Sisäisen jalostuksen menettelyn keskeyttäminen
Sisäisen jalostuksen menettelyn kumoaminen
Siinä määrin kuin yhteisten markkinajärjestelyjen asianmukaisen toiminnan kannalta on tarpeellista, tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden sisäisen jalostuksen menettely voidaan kieltää kokonaan tai osittain asetuksen (EY) N:o 2200/96 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.
Siinä määrin kuin yhteisten markkinajärjestelyjen asianmukaisen toiminnan kannalta on tarpeellista, tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden sisäisen jalostuksen menettely kielletään asianmukaisen jäsenvaltion pyynnöstä.
Tarkistus 95 37 ARTIKLA
Ulkoisen jalostuksen menettelyn keskeyttäminen
Ulkoisen jalostuksen menettelyn kumoaminen
Siinä määrin kuin yhteisen markkinajärjestelyn asianmukaisen toiminnan kannalta on tarpeellista, tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ulkoisen jalostuksen menettely voidaan kieltää kokonaan tai osittain asetuksen (EY) N:o 2200/96 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.
Siinä määrin kuin yhteisen markkinajärjestelyn asianmukaisen toiminnan kannalta on tarpeellista, tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ulkoisen jalostuksen menettely kielletään.
Tarkistus 97 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN A ALAKOHDAN I ALAKOHTA
i) 2 artiklassa tarkoitettuja kaupan pitämisen vaatimuksia koskevia sääntöjä;
i) 2 artiklassa tarkoitettuja kaupan pitämisen vaatimuksia koskevia sääntöjä sekä luetteloa tuotteista, joihin kyseisiä sääntöjä sovelletaan;
Tarkistus 98 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN A ALAKOHDAN III ALAKOHTA
iii) vaatimuksista poikkeamista koskevia sääntöjä;
iii) vaatimuksista poikkeamista ja vapauttamista koskevia sääntöjä;
Tarkistus 99 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN A ALAKOHDAN IV ALAKOHTA
iv) vaatimuksiin liittyviä merkintöjä koskevia sääntöjä;
iv) vaatimuksiin liittyviä merkintöjä ja markkinointia sekä pakkausmerkinnällä varustamista koskevia sääntöjä;
Tarkistus 100 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN B ALAKOHDAN II ALAKOHTA
(ii) rahoituksen aste ja sitä koskevat yksityiskohtaiset säännöt 6 artiklassa ja 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden osalta;
(ii) rahoituksen aste ja sitä koskevat yksityiskohtaiset säännöt 6 artiklassa, 6 a artiklassa ja 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden osalta; 6 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetun tuen osalta tukitaso on ensimmäisenä vuonna vähintään 10 prosenttia, toisena vuonna 10 prosenttia, kolmantena vuonna 8 prosenttia, neljäntenä vuonna 6 prosenttia ja viidentenä vuonna 4 prosenttia tuottajaorganisaatioiden perustamis- ja käyttökustannuksista,
Tarkistus 101 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN B ALAKOHDAN II A–C ALAKOHTA (uusi)
ii a) integroidun tuotannon edistämistä koskeva yleinen yhteisön kehys;
ii b) edellä 12 a artiklassa tarkoitetun turvarahaston perustamista ja toimintaa koskeva yleinen kehys;
ii c) asetuksen (EY) N:o 1782/2003 42 artiklassa tarkoitettuun kansalliseen varantoon perustuva yleinen rahoituskehys.
Tarkistus 102 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN B ALAKOHDAN II D–F ALAKOHTA (uusi)
ii d) säännöt tuotantoarvon laskemiseksi kaupan pitämän tuotannon arvosta 7 artiklassa tarkoitetun toimintarahaston perustamiseksi ottaen huomioon erityisesti asetusten (EY) N:o 2201/96 ja N:o 2202/96 mukaisten tukijärjestelmien kumoamisen;
ii e) säännöt, joilla pyritään varmistamaan siirtymävaihe tuottajaorganisaatioiden ja niiden liittojen tunnustamisessa;
ii f) säännöt, joilla pyritään varmistamaan siirtymävaihe, kun kyse on sitrushedelmien tukijärjestelmästä annetussa asetuksessa (EY) N:o 2202/96 mainituista monivuotisista sopimuksista.
Tarkistus 103 38 ARTIKLAN 2 KOHDAN C ALAKOHDAN I A–C ALAKOHTA (uusi)
i a) yhteisön hintojen seurantaviraston toimintasäännöt; viraston tehtävänä on tarjota täsmällistä ja puolueetonta tietoa markkinoiden kehityksestä komissiolle ja tuottajaorganisaatioille, jotta niiden on mahdollista ryhtyä ajoissa toimiin mahdollisten hintakriisien suhteen;
i b) määräys, että viimeistään 1 päivänä tammikuuta 2009 esitetään kertomus sellaisen eurooppalaisen viranomaisen mahdollisesta perustamisesta, joka valvoo hedelmä- ja vihannesalan kaupan avoimuutta ja määräävässä asemassa olevien toimijoiden kilpailusääntöjen tarkkaa noudattamista;
i c) toimet kolmansien maiden vihannes- ja hedelmätuotteita koskevien tiedotus- ja myynninedistämistoimien lisäämiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 2702/1999 mukaisesti.
Tarkistus 104 39 artikla
39 artikla
Poistetaan.
Valtiontuet
CN-koodiin 0701 kuuluvien tuoreiden tai jäähdytettyjen perunoiden tuotantoon ja kauppaan sovelletaan perustamissopimuksen 87, 88 ja 89 artiklaa.
Tarkistus 105 40 ARTIKLAN 1 A KOHTA (uusi) 1 artiklan 2 kohta (asetus (EY) N:o 2200/96)
1 a)Lisätään 1 artiklan 2 kohdassa olevaan taulukkoon tuotteet seuraavasti:
CN 0701 Tuoreet tai pakastetut perunat
CN 089 10 20 Sahrami
CN 0810 00 ja 081110 Mansikat
CN 0810 20 10 ja 0811 20 31 Vadelmat
CN 0810 90 50 Herukat
CN 0811 20 39 Karviaismarjat
CN 0809 20 Hapankirsikat
CN 0812 10 00 Kirsikat
CN 0813 80 00 Luumut
CN Chilimausteessa käytettävä chilipippuri
Tarkistus 106 42 ARTIKLAN -1 KOHTA (uusi) 5 artiklan 2 kohta (asetus (EY) N:o 2826/2000)
-1)Korvataan 5 artiklan 2 kohta seuraavasti:
"2. Laatiessaan 1 kohdassa tarkoitettua strategiaa komissio voi kuulla maataloustuotannon laatua ja terveyttä koskevien kysymysten neuvoa-antavan komitean yhteydessä toimivaa pysyvää maataloustuotteiden menekinedistämistyöryhmää; strategian laatimiseksi komissio käynnistää sisäisen, toimivaltaisten yksikköjen välisen tiiviin yhteistyön, johon kansanterveydestä vastaavat elimet osallistuvat aktiivisesti."
Tarkistus 107 42 ARTIKLAN 1 KOHTA 5 artiklan 3 kohta (asetus (EY) N:o 2826/2000)
"Tuoreiden hedelmien ja vihannesten menekinedistämisessä pääasiallinen kohderyhmä on alle 18-vuotiaat."
"Tuoreiden hedelmien ja vihannesten menekinedistämistoimet jaetaan kohderyhmittäin niin, että toimien ensisijaisia kohderyhmiä ovat matalatuloiset väestöryhmät, joiden keskuudessa hedelmien ja vihannesten kulutus on nykyään vähäisintä, ja erityisesti alle 18-vuotiaat uusien ruokailutottumusten edistämiseksi heidän keskuudessaan."
Tarkistus 108 43 ARTIKLAN 3 A KOHTA (uusi) 42 artiklan 5 a kohta (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
3 a) Lisätään 42 artiklaan kohta seuraavasti:
"5 a. Jäsenvaltiot voivat käyttää osan kansallista varantoaan toimintaohjelmien ja tarvittaessa hedelmä- ja vihannesalan erityissäännöistä ja eräiden asetusten muuttamisesta XX päivänä XXkuuta XXXX annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o XXX/2007 9 ja 12 a artiklassa tarkoitetun turvarahaston rahoittamiseen. Tämä osa varantoa, joka ei saa missään tapauksessa ylittää 0,5 prosentin yleistä enimmäisrajaa tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta prosentuaalisesta osuudesta, jaetaan objektiivisin perustein ja siten, että taataan viljelijöiden tasapuolinen kohtelu ja ehkäistään markkinoiden ja kilpailun vääristyminen. Komissio vahvistaa varannon käyttöä koskevat erityisehdot.".
Tarkistus 109 43 ARTIKLAN 5 KOHDAN D A ALAKOHTA (uusi) 44 artiklan 2 kohdan 2 alakohta (asetus (EY) N:o 1782/2003)
d a) alat, jotka on tarkoitettu herkkusienten tuotantoon.
Tarkistus 110 43 ARTIKLAN 5 KOHDAN D A ALAKOHTA (uusi) 44 artiklan 2 kohdan 2 alakohta (asetus (EY) N:o 1782/2003)
d a) taimitarhojen istutusalat.
Tarkistus 111 43 ARTIKLAN 6 KOHTA 51 artikla (asetus (EY) N:o 1782/2003)
Viljelijät voivat käyttää 44 artiklan 3 kohdan mukaisesti ilmoitettuja lohkoja kaikkeen muuhun maataloustoimintaan paitsi pysyvien kasvien viljelyyn. Viljelijät voivat kuitenkin käyttää lohkoja seuraavien pysyvien kasvien viljelyyn:
Viljelijät voivat käyttää 44 artiklan 3 kohdan mukaisesti ilmoitettuja lohkoja kaikkeen muuhun maataloustoimintaan paitsi pysyvien kasvien viljelyyn ja asetuksen (EY) N:o 2200/96, sellaisena kuin se on muutettuna hedelmä- ja vihannesalan erityissäännöistä ja eräiden asetusten muuttamisesta annetulla asetuksella (EY) N:o XXX/2007, 1 artiklan 2 kohdassa lueteltujen tuotteiden tuotantoon sekä muuhun kuin tärkkelyksen tuotantoon käytettävien perunoiden viljelyyn. Viljelijät voivat kuitenkin käyttää lohkoja seuraavien pysyvien kasvien viljelyyn:
a) humala,
a) humala,
b) oliivipuut,
b) oliivipuut,
c) banaani,
c) banaanit.
d) pysyvät hedelmä- ja vihanneskasvit.
Komissio antaa 60 artiklan 8 kohdan mukaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen siitä, miten tilatukijärjestelmän täytäntöönpano alueilla, joilla on mahdollista vaihtoehtoisesti käyttää maata hedelmien ja vihannesten viljelyyn, on vaikuttanut rakenteelliseen ja markkinakehitykseen. Kertomuksessa arvioidaan erityisesti, mitä mahdollisia seurauksia olisi tilatukijärjestelmän mukaiseen pinta-alatukeen oikeutettujen hedelmien ja vihannesten viljelyyn tarkoitettujen lohkojen käyttötarkoituksen yleisen muuttamisen sallimisesta erityisesti alueilla ja lohkoilla, jotka ovat erikoistuneet tämäntyyppiseen maatalouteen.
Tarkistus 112 43 ARTIKLAN 6 A KOHTA (uusi) 59 artiklan 4 a kohta (asetus (EY) N:o 1782/2003)
6 a)Lisätään 59 artiklaan kohta seuraavasti:
"4 a. Jäsenvaltioilla on hedelmä- ja vihannesviljelyn alalla vuonna 2010/2011 päättyvänä siirtymäkautena mahdollisuus yhteistyössä ammattijärjestöjen kanssa vahvistaa, täydentäviä ehtoja koskevien sääntöjen soveltamisen lisäksi, jalostettavaksi tarkoitettuja pakollisia tuotantomääriä yhden tai useamman hedelmä- tai vihannestuotteen osalta, jotka sisältyvät tukien tuotannosta irrottamista koskeviin järjestelyihin."
Tarkistus 113 43 ARTIKLAN 8 A KOHTA (uusi) 71 artiklan 1 kohta (asetus (EY) N:o 1782/2003)
8 a)Korvataan 71 artiklan 1 kohta seuraavasti:
"1. Jäsenvaltio voi päättää viimeistään 1 päivänä elokuuta 2004, että se alkaa soveltaa tilatukijärjestelmää siirtymäkauden jälkeen, joka päättyy joko 31 päivänä joulukuuta 2005 tai 31 päivänä joulukuuta 2006, jos tämä on perusteltua maatalouden erityisolosuhteiden vuoksi. Asetuksen (EY) XXX/2007 tapauksessa tämä siirtymäkausi päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013. Jäsenvaltiot voivat päättää viimeistään 1 päivänä elokuuta 2008 soveltaa uusia maksuja."
Tarkistus 114 43 ARTIKLAN 10 A KOHTA (uusi) IV osaston [X1] luku (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
10 a)IV osastoon lisätään luku seuraavasti:
"Luku [X1]
Tomaattijalosteiden tuki
[x1] artikla
Soveltamisala
1.Markkinointivuosina 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 ja 2013 enintään 50 prosenttia 41 artiklassa tarkoitetuista kansallisista enimmäismääristä, jotka vastaavat tomaattijalosteiden tuen maksuja, voidaan pidättää pinta-alatuen myöntämiseksi hyväksytyille tuottajaorganisaatioille, joihin kuuluvat jäsenet viljelevät jalostamiseen tarkoitettuja tomaatteja CN-koodi ex 0702.
2.Tässä tapauksessa jäsenvaltio päättää 1 päivänä syyskuuta 2007 mennessä tämän luvun säännösten soveltamisesta ja pidätettävän määrän vahvistamisesta.
[x2] artikla
Tuen määrä
1.Jäsenvaltio vahvistaa tuen yksikkömäärän hehtaaripinta-alan mukaan
[x3] artikla
Tukikelpoisuus
1.Tuki myönnetään x1 artiklassa mainituille hyväksytyille tuottajajärjestöille, jotka siirtävät sen järjestöihin kuuluville viljelijöille jalostettavien tomaattien viljelyyn käytetyn tukikelpoisen hehtaaripinta-alan perusteella.
2.Tuen saannin ehtona on, että aluetta viljellään kokonaan alueella vallitsevien tavanomaisten maatalouskäytäntöjen mukaisesti ja että viljelyä jatketaan tomaattien kypsymiseen saakka.
Jos tomaatit eivät ole vielä kypsyneet jäsenvaltioiden tunnustamien epätavanomaisten sääolosuhteiden vuoksi, tomaatinviljelyyn käytettävä alue on tukikelpoinen, jos sitä ei käytetä muihin tarkoituksiin edellä mainittuun kypsymishetkeen saakka.
Tarkistus 132 43 ARTIKLAN 10 B KOHTA (uusi) IV osaston 4 a luku (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
IV osastoon (MUUT TUKIJÄRJESTELMÄT) lisätään luku 4 a seuraavasti:
"4 A LUKU
Jalostukseen tarkoitettujen marjojen ja hapankirsikoiden pinta-alatuki
87 a artikla
Yhteisön tuki
1.Marjojen ja hapankirsikoiden tuottajille myönnetään yhteisön tukea tässä luvussa säädetyin edellytyksin.
Marjoilla tarkoitetaan:
–CN-koodeihin 0810 00 ja 0811 10 kuuluvia mansikoita
–CN-koodeihin 0810 20 10 ja 0811 20 31 kuuluvia vadelmia
–CN-koodeihin 0810 90 50 ja 0811 20 39 kuuluvia mustaherukoita ja karviaismarjoja
–CN-0809 20 koodiin kuuluvia hapankirsikoita
2.Jäsenvaltiot voivat eriyttää tuen tuotteiden mukaan tai lisäämällä tai vähentämällä jäljempänä 87 b artiklan 3 kohdassa vahvistettuja taattuja kansallisia aloja. Tiettynä vuonna myönnetyn tuen määrä ei kuitenkaan saa olla missään jäsenvaltiossa 87 b artiklan 1 kohdassa mainittua enimmäismäärää suurempi.
87 b artikla
Pinta-alat
1.Jäsenvaltio myöntää yhteisön tukea sen enimmäismäärän puitteissa, joka lasketaan kertomalla sille 3 kohdassa vahvistetun taatun kansallisen alan hehtaarien määrä keskimääräisen tuen määrällä, joka on 230 euroa hehtaaria kohden.
2.Käyttöön otetaan 130 000 hehtaarin taattu enimmäispinta-ala.
3.Komissio jakaa taatun enimmäispinta-alan taatuiksi kansallisiksi aloiksi aikaisemmin ilmoitetun perinteisen tuotannon mukaan.
4.Tuki myönnetään jäsenvaltioiden vahvistamien puolueettomien ja syrjimättömien perusteiden mukaan.
5.Jäsenvaltio voi jakaa taatun kansallisen alansa osa-aloihin puolueettomien perusteiden mukaan, erityisesti alueellisella tasolla tai suhteessa tuotantoon.
87 c artikla
Osa-alojen ylitys
Jos jäsenvaltio jakaa taatun kansallisen alansa osa-aloihin ja yksi tai useampi osa-ala ylittyy, viljelijäkohtaista alaa, jolle yhteisön tukea haetaan, vähennetään samassa suhteessa kyseisenä vuonna niiden osa-alueiden viljelijöiltä, joissa raja on ylitetty. Kyseinen vähennys tehdään, kun asianomaisessa jäsenvaltiossa ne osa-alueiden alat, joilla rajoja ei ole ylitetty, on jaettu uudelleen osa-alueille, joilla kyseiset rajat on ylitetty.
87 d artikla
Tukikelpoisuusedellytykset
1.Yhteisön tuen maksaminen edellyttää erityisesti vähimmäispalstakoon noudattamista.
2.Jäsenvaltiot voivat asettaa yhteisön tuen myöntämisen edellytykseksi sen, että viljelijä kuuluu asetuksen (EY) N:o XXX/07 4 tai 6 artiklan mukaisesti hyväksyttyyn tuottajaorganisaatioon tai alustavasti hyväksyttyyn tuottajaryhmään.
3.Sovellettaessa 2 kohdan säännöstä jäsenvaltiot voivat päättää maksaa 1 kohdassa tarkoitetun tuen tuottajaorganisaatiolle tai alustavan hyväksynnän saaneelle tuottajaryhmälle sen jäsenten puolesta. Tuottajaorganisaation saaman tuen määrä on maksettava organisaation tai alustavasti hyväksytyn tuottajaryhmän jäsenille. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin valtuuttaa tuottajaorganisaation tai alustavan hyväksynnän saaneen tuottajaryhmän vähentämään yhteisön myöntämästä tuen määrästä enintään kaksi prosenttia korvauksena jäsenilleen toimittamista palveluista.
87 e artikla
Kansallinen tuki
1.Jäsenvaltiot voivat myöntää yhteisön tuen lisäksi kansallista tukea enintään 200 euroa hehtaaria kohden vuosittain.
2.Tätä kansallista tukea voidaan myöntää ainoastaan yhteisön tukea saaville aloille.
87 f artikla
Jäljempänä 143 a ja 143 c artiklaa ei sovelleta marja- ja hapankirsikkaviljelylle yhteisössä 1. tammikuuta 2007 vallinneen tilanteen mukaan myönnettyyn tukeen."
Tarkistus 118 43 ARTIKLAN 10 C KOHTA (uusi) Osasto IV 10 h luku (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
10 c)Lisätään IV osastoon luku seuraavasti:
"10 h luku
Valkosipulin pinta-alatuki
110 P artikla
1.Perinteisille valkosipulin tuottajille myönnetään yhteisön pinta-alatukea tässä luvussa säädettyjen edellytysten mukaisesti.
2.Jäsenvaltiot ilmoittavat komissiolle viljelyhehtaarien määrän perinteisillä alueilla, jotta voidaan määritellä taattu enimmäispinta-ala, joka jaetaan jäsenvaltioiden kesken.
3.Komissio vahvistaa kyseisen pinta-alan ja soveltamissäännöt asetuksen (EY) N:o 2200/96 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen."
Tarkistus 117 43 ARTIKLAN 10 D KOHTA (uusi) 143 a artiklan 1 a alakohta (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
10 d)Lisätään 143 artiklaan alakohta seuraavasti:
"10 g luvussa säädetyt jalostettaviksi tarkoitettujen tomaattien pinta-alatuet ja 10 h luvussa säädetyt marjojen ja kirsikoiden pinta-alatuet maksetaan asetuksen (EY) N:o XXX/2007 voimaantulosta alkaen kokonaisuudessaan kyseisissä luvuissa säädettyjen edellytysten mukaisesti."
Tarkistus 115 43 ARTIKLAN 10 E KOHTA (uusi) 143 b b artikla (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
10 e)Lisätään artikla seuraavasti:
"143 b b artikla
Erityistuki jalostukseen tarkoitetulle tomaatille
1.Poiketen siitä, mitä 143 b artiklassa säädetään, yhtenäistä pinta-alatuen järjestelmää soveltavat uudet jäsenvaltiot voivat päättää myöntää järjestelmässä tukikelpoisille viljelijöille erityistukea jalostukseen tarkoitetulle tomaatille. Tukea myönnetään puolueettomien ja syrjimättömien perustein, joita ovat esimerkiksi:
– jalostukseen tarkoitetun tomaatin viljelyhehtaarien määrä jäsenvaltion määrittelemän sellaisen ajanjakson osalta, joka vastaa yhtä tai useampaa markkinointivuotta alkaen markkinointivuodesta 2004/2005.
2.Jalostukseen tarkoitetun tomaatin erityistuki myönnetään sitä varten tarkoitetuista määrärahoista.
3.Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, kukin kyseisistä uusista jäsenvaltioista voi 31 päivään lokakuuta 2007 mennessä puolueettomia perusteita noudattaen päättää, että jalostukseen tarkoitetun tomaatin erityistuen enimmäismäärä on alhaisempi kuin liitteen VII M a kohdassa vahvistettu tuki.
4.Edellä 1, 2 ja 3 kohdan mukaisesti jalostukseen tarkoitetun tomaatin erityistukeen myönnettyjä määrärahoja ei sisällytetä 143 b artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin vuosittaisiin määrärahoihin. Tämän artiklan 3 kohtaa sovellettaessa liitteen VII M a kohdassa vahvistetun enimmäismäärän ja tosiasiallisesti sovelletun enimmäismäärän ero sisällytetään 143 b artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin vuosittaisiin määrärahoihin.
5.Asetuksen 143 a ja 143 c artiklaa ei sovelleta jalostukseen tarkoitetun tomaatin erityistukeen."
Tarkistus 119 45 ARTIKLA
Asetuksissa (EY) N:o 2201/96 ja (EY) N:o 2202/96 säädettyjä tukijärjestelmiä, jotka kumotaan tällä asetuksella, sovelletaan edelleen kuhunkin asianomaiseen tuotteeseen sen markkinointivuoden osalta, joka päättyy vuonna 2008.
Asetuksessa (EY) N:o 2201/96 säädettyä tukijärjestelmää, joka kumotaan tällä asetuksella, sovelletaan edelleen kuhunkin asianomaiseen tuotteeseen sen markkinointivuoden osalta, joka päättyy vuonna 2008. Asetuksessa (EY) N:o 2202/96 säädettyä tukijärjestelmää sovelletaan edelleen markkinointivuosina 2008/2009 ja 2009/2010.
Tarkistus 120 LIITE I, 4 A KOHTA (uusi)
4 a.Kriisien ehkäisemistä ja hallintaa koskevat säännöt
Tarkistus 121 LIITE II, 3 A KOHTA (uusi) Liite VI (asetus (EY) N:o 1782/2003)
Lisätään liitteeseen VI seuraava rivi:
"(Ala) Jalostettavaksi tarkoitetut hedelmät ja kasvikset.
(Oikeusperusta) Asetuksien (EY) N:o 2201/96 ja N:o 2202/96 mukaiset asiaa koskevat artiklat
(Huomautukset) Pinta-alatuki"
Tarkistus 122 LIITE II, 4 A KOHTA (uusi) Liite VII, M a kohta (uusi) (asetus (EY) N:o 1782/2003)
4 a) Lisätään liitteeseen VI uusi kohta seuraavasti:
"M a. Jalostukseen tarkoitetun tomaatin erillinen pinta-alatuki
1. Jäsenvaltioiden, jotka liittyivät yhteisöön vuonna 2004 tai sen jälkeen, on vahvistettava kunkin viljelijän viitemäärään sisällytettävä määrä puolueettomin ja syrjimättömin perustein, joita ovat esimerkiksi:
– viljelijän saaman jalostettavaksi tarkoitettua tomaattia koskevan suoran tai epäsuoran markkinatuen määrä;
– jalostettavaksi tarkoitetun tomaatin tuottamiseen käytetty ala;
– jalostettavaksi tarkoitetun tomaatin tuotannon määrä;
ottaen huomioon yhden tai useamman markkinointivuoden pituisen edustavan ajanjakson aikana, joka ulottuu vuonna 2004 päättyvästä markkinointivuodesta vuonna 2007 päättyvään markkinointivuoteen.
Jäsenvaltioiden on laskettava tämän asetuksen 43 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut sovellettavat hehtaarit puolueettomin ja syrjimättömin perustein, joita ovat esimerkiksi ensimmäisen kohdan toisessa luetelmakohdassa tarkoitetut alat.
2. Jos 1 kohdan säännösten mukaisesti vahvistetut määrät jossakin jäsenvaltiossa ylittävät jäljempänä vahvistetut tuhansina euroina ilmoitetut enimmäismäärät, viljelijäkohtaista tukea vähennetään vastaavasti.
(tuhatta euroa)
Bułgaria
5 394
Tšekin tasavalta
414
Kypros
274
Malta
932
Unkari
4 512
Romania
1 738
Puola
6 715
Slovakia
1 018"."
Tarkistus 123 LIITE II, 5 KOHTA Liite VIII, Espanjaa koskevat rivit (asetus (EY) N:o 1782/2003)