Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 11 decembrie 2007 referitoare la propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune şi de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori şi a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) (COM(2007)0484 – C6-0283/2007 – 2007/0177(CNS))
(Procedura de consultare)
Parlamentul European,
–având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2007)0484),
–având în vedere articolul 37 alineatul (2) al treilea paragraf din Tratatul CE, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C6-0283/2007),
–având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,
–având în vedere raportul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (A6-0470/2007),
1. aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;
2. invită Comisia să își modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 250 alineatul (2) din Tratatul CE;
3. invită Consiliul să informeze Parlamentul, în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;
4. solicită Consiliului să îl consulte din nou, în cazul în care acesta intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;
5. încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.
Text propus de Comisie
Amendamentele Parlamentului
Amendamentul 1 CONSIDERENTUL 1A (nou)
(1a)Eco-condiționalitatea s-a dovedit deja a fi un instrument foarte important în cadrul politicii agricole comune reformate în privința justificării cheltuielilor. Eco-condiționalitatatea nu impune obligații noi agricultorilor și nici nu le dă dreptul să beneficieze de noi plăți ca urmare a respectării sale. Aceasta doar stabilește o legătură între plățile directe către agricultori și serviciile publice pe care aceștia le prestează pentru întreaga societate prin respectarea legislației comunitare din domeniul mediului, siguranței alimentare și bunăstării animalelor. Dispozițiile legislației comunitare sunt, în general, foarte stricte în comparație cu standardele aplicabile în restul lumii.
Amendamentul 2 CONSIDERENTUL 1B (nou)
(1b)Având în vedere importanța acordată de UE acestor standarde ridicate, reforma politicii agricole comune a transformat, într-adevăr, primul pilon al acestei politici într-o politică de dezvoltare rurală de facto, ținând cont de faptul că agricultorii sunt răsplătiți pentru furnizarea de servicii publice, şi nu prin primirea de plăți necondiționate legate de producție. Pentru atingerea obiectivelor sistemului eco-condiționalității, este necesară înțelegerea sa deplină și cooperarea agricultorilor - care lipsește în momentul actual, ca urmare a temerii generate de regimul eco-condiționalității în rândul agricultorilor. Respectarea exigențelor ar părea mai ușoară dacă sectorul agricol ar fi mai bine informat. Cu toate acestea, înțelegerea a 18 directive și regulamente specifice ale UE prezintă probleme considerabile, nu doar pentru agricultori, dar și pentru autoritățile competente din statele membre.
Amendamentul 3 CONSIDERENTUL 1C (nou)
(1c)Eco-condiționalitatea a legat plata ajutoarelor către agricultori de respectarea a 18 directive și regulamente ale UE. Monitorizarea eco-condiționalității este complexă din cauza naturii sale. Sistemul eco-condiționalității presupune ca cei care realizează verificările să cunoască foarte bine domeniul agriculturii și să fie familiarizați cu diferitele sectoare ale agriculturii. Este esențială o formare profesională adecvată pentru cei care realizează verificarea activităţilor agricultorilor. În plus, inspectorii ar trebui să aibă posibilitatea să ia în considerare factori nesezonieri și neprevăzuți care împiedică respectarea totală, caz în care vina nu aparține agricultorului.
Amendamentul 4 CONSIDERENTUL 1D (nou)
(1d)Sistemul eco-condiționalității și/sau politica agricolă comună va necesita probabil modificări în viitor, întrucât, în momentul actual, nivelul plăților nu pare să fie întotdeauna pe măsura eforturilor agricultorilor în cauză, deoarece plățile depind în continuare, în mare măsură, de cheltuielile din trecut. În special legislația privind bunăstarea animalelor reprezintă în mod evident o povară importantă pentru crescătorii de animale, iar acest lucru nu se reflectă în nivelul plăților primite. Totuși, dacă produsele importate ar îndeplini aceleași standarde privind bunăstarea animalelor, nu ar fi necesar ca agricultorii să mai primească plăți compensatorii pentru respectarea legislației comunitare din acest domeniu. Comisia ar trebui să facă eforturi pentru recunoașterea preocupărilor necomerciale drept criterii de import în cadrul negocierilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Amendamentul 5 CONSIDERENTUL 1E (nou)
(1e)Ar trebui depuse eforturi permanente pentru simplificarea, ameliorarea și armonizarea sistemului eco-condiționalității. Așadar, Comisia ar trebui să prezinte un raport privind aplicarea sistemului eco-condiționalității din doi în doi ani.
Amendamentul 6 CONSIDERENTUL 1F (nou)
(1f)Obligații administrative reduse, verificări armonizate, combinarea verificărilor, inclusiv la nivelul instituțiilor europene și efectuarea plăților la timp ar ameliora sprijinul global acordat agricultorilor pentru sistemul eco-condiționalității, îmbunătățind astfel eficiența politicii.
Amendamentul 7 CONSIDERENTUL 1G (nou)
(1g)În spiritul dorinței de a promova respectarea legislației, notificarea prealabilă este esențială. Este necesar, de asemenea, să se acorde asistență agricultorilor pentru pregătirea inspecțiilor, mulți dintre aceștia fiind lucrători cu timp parţial. Verificările neanunțate nu își găsesc locul în cadrul sistemului, întrucât contribuie la crearea unui sentiment disproporționat, dar îndreptățit, de teamă în rândul agricultorilor privind regimul eco-condiționalității în ansamblu. În cazurile în care există suspiciuni de "fraudă deliberată și gravă" ar trebui folosite alte căi de combatere, inclusiv legislația internă a statelor membre. În cazurile în care se realizează verificări neanunțate, acestea trebuie să fie făcute ca urmare a unor informații întemeiate deținute de autoritatea competentă privind existența unei probleme grave la o anumită exploatație agricolă. În același timp, nu trebuie periclitată eficacitatea verificărilor la fața locului.
Amendamentul 8 CONSIDERENTUL 1H (nou)
(1h)Pentru a reduce povara cu care se confruntă agricultorii, statele membre și instituțiile europene ar trebui să fie încurajate să efectueze un număr cât mai redus de verificări la fața locului şi să aibă un număr cât mai limitat de agenţii de control, fără a aduce atingere dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 796/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de stabilire a normelor de aplicare a eco-condiționării, a modulării și a sistemului integrat de gestionare și control, prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului1. Așadar, ar trebui să li se permită statelor membre să realizeze procentajul minim de verificări la nivelul agenției de plăți. În plus, statele membre și instituțiile europene ar trebui să fie încurajate să ia măsuri suplimentare pentru limitarea numărului de persoane care realizează controalele, pentru garantarea formării lor adecvate și pentru limitarea perioadei în care poate fi realizată o verificare la fața locului într-o anumită exploatație agricolă la o durată maximă de o zi. Comisia ar trebui să acorde asistență statelor membre pentru respectarea cerințelor privind selecțiile integrate de mostre. Selecția de mostre pentru verificările la fața locului ar trebui să fie realizată independent de procentajele minime specifice de control astfel cum sunt prevăzute în legislația specifică din domeniul eco-condiționalității. ------------------------------------------- 1 JO L 141, 30.4.2004, p. 18. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 972/2007 (JO L 216, 21.8.2007, p. 3).
Amendamentul 9 CONSIDERENTUL 1I (nou)
(1i)Verificările administrative și la fața locului prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 796/2004 al Consiliului sunt realizate astfel încât să asigure controlul eficient al respectării dispozițiilor în temeiul cărora se acordă ajutoarele și al cerințelor și standardelor aplicabile în cazul eco-condiționalității. Aceste verificări trebuie să devină complementare în cadrul actualului sistem administrativ și de control integrat pentru a preveni suprapunerile și pentru a permite realizarea tuturor verificărilor într-o singură vizită.
Amendamentul 10 CONSIDERENTUL 1J (nou)
(1j)Statele membre ar trebui să garanteze că agricultorii nu sunt sancţionaţi de două ori (reducerea plăților sau excluderea din sistemul de plăți, precum și o amendă ca urmare a nerespectării legislației naționale corespunzătoare) pentru același caz de nerespectare a dispozițiilor;
Amendamentul 11 CONSIDERENTUL 1K (nou)
(1k)Reducerile plăților aplicabile în cazurile de nerespectare a regulilor, obligațiilor și cerințelor eco-condiționalității sunt diferite în funcţie de considerarea nerespectării ca intenționată sau ca rezultat al neglijenței. De asemenea, reducerile ar trebui să fie proporționale cu importanța domeniului de activitate în care s-a produs nerespectarea la nivelul exploatației agricole, în special atunci când aceasta este o exploatație mixtă de cultivare a terenului şi de creştere de animale.
Amendamentul 12 CONSIDERENTUL 2
(2) Articolul 44 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului prevede că parcelele corespunzătoare hectarelor eligibile stau la dispoziția agricultorilor pe o perioadă de cel puțin zece luni. Experiența arată că această condiție riscă să limiteze funcționarea pieței funciare și să creeze un volum semnificativ de muncă administrativă pentru agricultori și pentru serviciile administrative. Reducerea perioadei nu ar pune în pericol gestionarea obligațiilor aferente eco-condiționalității. Pe de altă parte, este necesar, de asemenea, să se stabilească o dată la care parcelele să fie la dispoziția agricultorului, pentru a evita dublarea cererilor vizând același teren. În consecință, ar trebui să se decidă ca parcelele să fie puse la dispoziția agricultorilor la data de 15 iunie a anului în care depun cererea de ajutor. Aceeași regulă trebuie aplicată și în cazul statelor membre care au adoptat schema de plată unică pe suprafață. De asemenea, este necesară stabilirea regulilor cu privire la responsabilitățile referitoare la eco-condiționalitate în cazul transferului de terenuri.
(2) Articolul 44 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului prevede că agricultorii păstrează la dispoziţia lor parcelele corespunzătoare hectarelor eligibile pe o perioadă de cel puțin zece luni. Experiența arată că această condiție riscă să limiteze funcționarea pieței funciare și să creeze un volum semnificativ de muncă administrativă pentru agricultori și pentru serviciile administrative. Reducerea perioadei nu ar pune în pericol gestionarea obligațiilor aferente eco-condiționalității. Pe de altă parte, este necesar, de asemenea, să se stabilească o dată la care parcelele să fie la dispoziția agricultorului, pentru a evita dublarea cererilor vizând același teren. În consecință, ar fi oportun să se decidă ca parcelele să fie puse la dispoziția agricultorilor la ultima dată de depunere aplicabilă în statul membru în cauză a anului în care depun cererea de ajutor. Aceeași regulă ar trebui aplicată și în cazul statelor membre care au adoptat schema de plată unică pe suprafață. De asemenea, este necesară stabilirea regulilor cu privire la responsabilitățile referitoare la eco-condiționalitate în cazul transferului de terenuri.
Amendamentul 13 CONSIDERENTUL 7A (nou)
(7a)În cererea unică, agricultorul declară, printre altele, suprafața pe care o utilizează în scopuri agricole, sistemul sau sistemele aplicabile și drepturile sale la plată și atestă că este conștient de condițiile referitoare la acordarea ajutorului în cauză. Aceste condiții ar trebui să corespundă criteriilor de eligibilitate privind ajutoarele, dar și criteriilor referitoare la sănătatea publică, sănătatea animalelor și plantelor, bunăstarea animalelor și protecția mediului, care condiționează plata acestor ajutoare. Prin această declaraţie, agricultorul s-ar angaja, pe bază contractuală, să respecte aceste condiții.
Amendamentul 14 ARTICOLUL 1 PUNCTUL -1 (nou) Articolul 4 alineatul (2) paragraful 1a (nou) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
-1.La articolul 4 alineatul (2), se adaugă următorul paragraf: "În cazul directivelor, Comisia garantează transpunerea în mod armonizat în fiecare stat membru a cerințelor de reglementare în materie de gestionare din sectoarele menționate la alineatul (1)."
Amendamentul 15 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 1 LITERA (A) Articolul 6 alineatul (1) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
(a)Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text: "(1) Atunci când cerințele de reglementare în materie de gestionare sau bunele condiții agricole și de mediu nu sunt întrunite într-un anumit an calendaristic (denumit în continuare "anul calendaristic în cauză"), cuantumul total al plăților directe care urmează să fie acordate, după aplicarea articolelor 10 și 11, agricultorului care a depus o cerere în cursul anului calendaristic în cauză se reduce sau se anulează în conformitate cu normele detaliate stabilite la articolul 7. În temeiul alineatului (2), agricultorul care a depus o cerere de ajutor este responsabil în cazul în care nu poate dovedi că nerespectarea în cauză nu este rezultatul unei acțiuni sau al unei omisiuni care poate fi atribuită în mod direct: (a) agricultorului, sau (b) în cazul în care terenul agricol a fost transferat în cursul anului calendaristic în cauză, - cesionarului, în cazul în care transferul a avut loc între data menționată la articolul 44 alineatul (3) și data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic; - cedentului, în cazul în care transferul a avut loc între data de 1 ianuarie a anului calendaristic în cauză şi data menţionată la articolul 44 alineatul (3)."
eliminat
Amendamentul 31 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 1 LITERA (B) Articolul 6 alineatul (3) primul paragraf (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
(3) Fără a aduce atingere alineatului (1) și ca urmare a condițiilor stabilite în normele detaliate menționate la articolul 7 alineatul (1), statele membre pot decide să nu aplice o reducere de 50 EUR sau mai puțin per agricultor și per an calendaristic.
(3) Fără a aduce atingere alineatului (1) și ca urmare a condițiilor stabilite în normele detaliate menționate la articolul 7 alineatul (1), statele membre pot decide să nu aplice o reducere de 100 EUR sau mai puțin per agricultor și per an calendaristic.
Amendamentul 17 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 1 LITERA (B) Articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Cu toate acestea, orice constatare de nerespectare face obiectul unei monitorizări specifice de către autoritatea competentă. Orice astfel de constatări, măsurile de monitorizare și măsura de remediere care urmează să fie luate sunt notificate agricultorului.
Cu toate acestea, orice constatare de nerespectare face obiectul unei monitorizări specifice în cadrul analizei de risc realizate de către autoritatea competentă. Orice astfel de constatări, măsurile de monitorizare și măsura de remediere care urmează să fie luate sunt notificate agricultorului. Prezentul paragraf nu se aplică în cazul în care agricultorul a luat măsuri imediate de remediere care au dus la încetarea nerespectării constatate.
Amendamentul 18 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2 Articolul 7 alineatul (2) al treilea paragraf (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Orice constatare de nerespectare minoră face, totuși, obiectul unei monitorizări specifice de către autoritatea competentă. Orice astfel de constatare, măsurile de monitorizare și măsura de remediere care urmează să fie luate sunt notificate agricultorului. Prezentul paragraf nu se aplică în cazul în care agricultorul a luat măsuri imediate de remediere care au dus la încetarea nerespectării constatate."
eliminat
Amendamentul 19 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2A (nou) Articolul 7 alineatul (4) paragraful 1a (nou) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
2a.La articolul 7 alineatul (4), se adaugă următorul paragraf: "În orice caz în noile state membre, procentajul de reducere menționat la articolul 6 alineatul (1) ia în considerare procentajul relevant din calendarul de majorări aplicabile într-un anumit an în conformitate cu articolul 143a."
Amendamentul 20 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2B (nou) Articolul 7 alineatul (4a) (nou) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
2b.La articolul 7 se adaugă următorul paragraf: "4a. În cazul în care se aplică o reducere a plăților sau o excludere din sistemul de plăți ca urmare a unei nerespectări depistate în timpul unei verificări la fața locului în conformitate cu dispozițiile articolului 25, nu se aplică nicio amendă prevăzută în legislația națională corespunzătoare pentru același caz de nerespectare. În cazul în care se aplică o amendă ca urmare a nerespectării legislației naționale, nu se aplică reducerea plăților sau excluderea din sistemul de plăți pentru același caz de nerespectare."
Amendamentul 21 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2C (nou) Articolul 8 (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
2c.Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text: "Articolul 8 Reevaluarea Până cel târziu la 31 decembrie 2007, iar ulterior din doi în doi ani, Comisia prezintă un raport privind aplicarea sistemului eco-condiționalității însoțit, dacă este necesar, de propuneri având ca scop, în special: - modificarea listei cerințelor de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III, - simplificarea, dereglementarea și ameliorarea legislației privind lista cerințelor de reglementare în materie de gestionare, acordându-se o atenție deosebită legislației referitoare la nitrați, - simplificarea, ameliorarea și armonizarea sistemelor de control în vigoare, având în vedere oportunitățile oferite de dezvoltarea indicatorilor și controalelor strategice, de controalele deja realizate în conformitate cu sisteme de certificare private, de controalele deja realizate în conformitate cu legislația națională pentru aplicarea cerințelor de reglementare în materie de gestionare și de tehnologia informației și comunicării. Raportul conține, de asemenea, o estimare a costurilor totale ale controalelor privind sistemul eco-condiționalității realizate în anul anterior anului în care se va publica raportul."
Amendamentul 22 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2D (nou) Articolul 18 alineatul (1) litera (e) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
2d.La articolul 18 alineatul (1), litera (e) se înlocuiește cu următorul text: "(e) un sistem integrat de control care cuprinde verificarea condițiilor de eligibilitate și a cerințelor privind eco-condiționalitatea;"
Amendamentul 23 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 2E (nou) Articolul 25 (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
2e.Articolul 25 se înlocuiește cu următorul text:
"Articolul 25
Controale privind eco-condiționalitatea
(1)Statele membre realizează controale la fața locului pentru a verifica dacă agricultorul respectă obligațiile prevăzute în capitolul 1. Aceste controale au loc într-o perioadă maximă de o zi pentru o anumită exploatație agricolă.
(2)Statele membre pot folosi propriile sisteme administrative și de control existente pentru a verifica respectarea cerințelor de reglementare în materie de gestionare și a bunelor condiții agricole și de mediu menționate în capitolul 1. Totuși, statele membre depun eforturi pentru a avea un număr cât mai redus de agenții de control și de persoane care realizează verificările la fața locului la o anumită exploatație agricolă.
Sistemele în cauză, în special sistemul de identificare și de înregistrare a animalelor stabilit în conformitate cu Directiva 92/102/CEE, Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 și Regulamentul (CE) nr. 21/2004 trebuie să fie compatibile cu sistemul integrat, în sensul articolului 26 din prezentul regulament.
(3)Statele membre depun eforturi pentru planificarea controalelor astfel încât exploatațiile agricole care pot fi verificate cel mai bine într-o anumită perioadă a anului din motive sezoniere să fie într-adevăr controlate în respectiva perioadă. Totuși, dacă agenția de control nu ar putea controla o anumită cerință de reglementare în materie de gestionare sau o parte a cerinţelor sau a bunelor condiții agricole și de mediu în timpul verificării la fața locului, din motive sezoniere, cerințele și condițiile respective se consideră a fi îndeplinite."
Amendamentul 24 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 3 Articolul 44 alineatul (3) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Exceptând cazurile de forță majoră sau circumstanțele excepționale, aceste parcele se află la dispoziția agricultorului la data de 15 iunie a anului depunerii cererii de ajutor.
Exceptând cazurile de forță majoră sau circumstanțele excepționale, aceste parcele se află la dispoziția agricultorului la ultima dată de prezentare aplicabilă în statul membru în cauză a anului depunerii cererii de ajutor.
Amendamentul 25 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 5 LITERA (A) Articolul 143b alineatul (5) primul paragraf teză nouă (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Exceptând cazurile de forță majoră sau circumstanțele excepționale, aceste parcele se află la dispoziția agricultorului la data de 15 iunie a anului depunerii cererii de ajutor.
Exceptând cazurile de forță majoră sau circumstanțele excepționale, aceste parcele se află la dispoziția agricultorului la ultima dată de prezentare aplicabilă în statul membru în cauză a anului depunerii cererii de ajutor.
Amendamentul 26 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 5 LITERA (B) Articolul 143b alineatul (6) al treilea paragraf (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Începând cu 1 ianuarie 2005 și până la 31 decembrie 2008, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 este opțională pentru noile state membre, în măsura în care respectivele prevederi privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2009, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III, în conformitate cu următorul calendar:
Începând cu 1 ianuarie 2005 și până la 31 decembrie 2008, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 este opțională pentru noile state membre, în măsura în care respectivele prevederi privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2009, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III, în conformitate cu următorul calendar:
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2009;
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2009;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2010;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2011;
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2011.
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2013.
Cu toate acestea, în cazul Bulgariei și al României, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 este opțională până la 31 decembrie 2011, în măsura în care respectivele dispoziții privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2012, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III, în conformitate cu următorul calendar:
Cu toate acestea, în cazul Bulgariei și al României, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 este opțională până la 31 decembrie 2011, în măsura în care respectivele dispoziții privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2012, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III, în conformitate cu următorul calendar:
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2012;
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2012;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2013;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2014;
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2014.
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2016.
Noile state membre pot aplica această opțiune în cazul în care decid să încheie aplicarea schemei de plată unică pe suprafață înainte de sfârșitul perioadei de aplicare menționate la alineatul (9).
Noile state membre pot aplica această opțiune în cazul în care decid să încheie aplicarea schemei de plată unică pe suprafață înainte de sfârșitul perioadei de aplicare menționate la alineatul (9).
Amendamentul 27 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 5 LITERA (C) Articolul 143b alineatul (9) prima teză (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
Pentru oricare dintre noile state membre, schema de plată unică pe suprafaţă poate fi aplicată până la sfârşitul anului 2010.
Pentru oricare dintre noile state membre, schema de plată unică pe suprafață poate fi aplicată până la sfârșitul anului 2013.
Amendamentul 28 ARTICOLUL 1 PUNCTUL 5A (nou) Articolul 145 litera (m) (Regulamentul (CE) nr. 1782/2003)
5a.La articolul 145, litera (m) se înlocuiește cu următoarul text: "(m) reguli privind verificările administrative şi la fața locului şi verificările prin teledetecţie. În cazul controalelor menționate la titlul II capitolul 1, normele stabilite prevăd notificări prealabile periodice și suficient de timpurii privind verificările la fața locului, dacă acestea nu periclitează scopul controalelor. Normele prevăd, de asemenea, modalități de a încuraja statele membre să înființeze un sistem de controale funcționale și coerente."
Amendamentul 29 ARTICOLUL 2 Articolul 51 alineatul (3) al doilea paragraf (Regulamentul (CE) nr. 1698/2005)
Derogarea prevăzută la primul paragraf se aplică până la 31 decembrie 2008. Începând cu 1 ianuarie 2009, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, în conformitate cu următorul calendar:
Derogarea prevăzută la primul paragraf se aplică până la 31 decembrie 2008. Începând cu 1 ianuarie 2009, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, în conformitate cu următorul calendar:
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2009;
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2009;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2010;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2011;
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2011.
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2013.
Cu toate acestea, în cazul Bulgariei și al României, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 este opțională până la 31 decembrie 2011, în măsura în care respectivele dispoziții privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2012, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, în conformitate cu următorul calendar:
Cu toate acestea, în cazul Bulgariei și al României, aplicarea articolelor 3, 4, 6, 7 și 9 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 este opțională până la 31 decembrie 2011, în măsura în care respectivele dispoziții privesc cerințele de reglementare în materie de gestionare. Începând cu 1 ianuarie 2012, agricultorii care primesc plăți în cadrul schemei de plată unică pe suprafață au obligația de a respecta cerințele de reglementare în materie de gestionare prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, în conformitate cu următorul calendar:
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2012;
(a) cerințele prevăzute la punctul A se aplică de la 1 ianuarie 2012;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2013;
(b) cerințele prevăzute la punctul B se aplică de la 1 ianuarie 2014;
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2014.
(c) cerințele prevăzute la punctul C se aplică de la 1 ianuarie 2016.