Europaparlamentets resolution av den 12 december 2007 om europeisk avtalsrätt
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sin resolution av den 7 september 2006 om europeisk avtalsrätt(1),
– med beaktande av sin resolution av den 23 mars 2006 om europeisk avtalsrätt och översynen av gemenskapens regelverk: utvecklingen i framtiden(2),
– med beaktande av sina relevanta resolutioner av den 26 maj 1989(3), den 6 maj 1994(4), den 15 november 2001(5) och den 2 september 2003(6),
– med beaktande av sin resolution av den 4 september 2007 om juridiska och institutionella följder av användningen av "soft law-instrument"(7),
– med beaktande av sin resolution av den 4 september 2007 om bättre lagstiftning inom Europeiska unionen(8),
– med beaktande av rapporten från kommissionen av den 25 juli 2007 med titeln "Andra lägesrapporten om den gemensamma referensramen" (KOM(2007)0447),
– med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den gemensamma referensramen, som enligt kommissionen är tänkt att användas som "verktygslåda" eller handledning för EU:s lagstiftare vid översyn av gällande lagstiftning och vid arbetet med att utarbeta ny lagstiftning inom området för avtalsrätt, är för närvarande inte avsedd att ha någon bindande rättslig effekt och kvarstår sålunda som icke bindande regelverk (soft law).
B. Den gemensamma referensramen, för vilken kommissionen avser att lägga fram sin strategi i form av en vitbok, kommer att få indirekta rättsliga och praktiska följder och kommer att i stor utsträckning bestämma framtida lagstiftningsåtgärder inom området avtalsrätt.
C. Beslutet om vilka delar av forskarnas utkast till gemensam referensram som ska väljas ut för den slutliga gemensamma referensramen och beslutet om tillämpningsområdet, är i hög grad av politisk art.
D. Det är mycket viktigt att tillse att de delar av forskarnas utkast som väljs ut för den gemensamma referensramen är förenliga med varandra och med uppföljningen av kommissionens grönbok om översynen av konsumentregelverket (KOM(2006)0744) samt med annan gemenskapslagstiftning knuten till avtalsrätt.
E. Syftet med den gemensamma referensramen är att den ska vara ett instrument för bättre lagstiftning som säkerställer en konsekvent och bra gemenskapslagstiftning på det avtalsrättsliga området. Syftet med bättre lagstiftning är dock inte att begränsa handlingsutrymmet för Europeiska unionens lagstiftare.
F. Tillfället måste komma då kommissionen beslutar huruvida den ska använda sin initiativrätt eller inte och, om den ska göra detta, inom vilka avtalsrättsrelaterade områden och på vilken rättslig grund.
1. Europaparlamentet välkomnar slutförandet av forskarnas utkast till gemensam referensram.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en tydlig plan för processen – som ska inledas efter att forskarnas utkast till gemensam referensram har tillhandahållits – för att välja ut de delar av utkastet till gemensam referensram som ska ingå i den slutliga gemensamma referensramen från kommissionen.
3. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att involvera parlamentet i denna process innan några steg inom förfarandet vidtas.
4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att följa upp forskarnas arbete och även resultatet från de seminarier om den gemensamma referensramen som redan hållits och från de nya seminarier om den gemensamma referensramen som ska organiseras av kommissionens generaldirektorat för Rättvisa , frihet och säkerhet och dess direktorat för Inre marknaden och tjänster.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att samordna arbetet med den gemensamma referensramen inom de många generaldirektorat som är inblandade genom ett transparent och formaliserat förfarande i syfte att säkra samstämmigheten mellan de olika avtalsrättsrelaterade områdena.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att besluta om tillämpningsområdet för den slutliga gemensamma referensramen först efter en bred diskussionsprocess med alla relevanta grupper, forskare och intressenter där även parlamentet medverkar. När kommissionen fattar beslutet om den gemensamma referensramens tillämpningsområde, uppmanas den att ta hänsyn till parlamentets ståndpunkt, som redan framförts i flera resolutioner.
7. Europaparlamentet upprepar sitt starka stöd för ett tillvägagångssätt baserat på en utökad gemensam referensram för allmänna avtalsrättsliga frågor, som går utöver konsumentskyddsområdet.
8. Europaparlamentet betonar sin övertygelse att en strategi för bättre lagstiftning när det gäller den gemensamma referensramen innebär att denna ram inte kan begränsas till enbart konsumenträttsfrågor utan måste inriktas på frågor inom allmän avtalsrätt, för vilka en samstämmig strategi för översynen av konsumentregelverket, och i synnerhet ett eventuellt horisontellt instrument inom detta område, måste säkras.
9. Europaparlamentet upprepar sin begäran till kommissionen att alla olika tänkbara alternativ när det gäller syftet med och den rättsliga formen för ett framtida instrument för den gemensamma referensramen, inklusive ett alternativt instrument, bör hållas öppna.
10. Europaparlamentet uppmanar åter kommissionen att göra parlamentet delaktigt i arbetet med den gemensamma referensramen.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen och rådet.