Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 12 martie 2008 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile referitoare la produsele fitosanitare (COM(2006)0778 – C6-0457/2006 – 2006/0258(COD))
(Procedura de codecizie: prima lectură)
Parlamentul European,
– având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European şi Consiliului (COM(2006)0778),
– având în vedere articolul 251 alineatul (2) şi articolul 285 alineatul (1) din Tratatul CE, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C6-0457/2006),
– având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară şi avizul Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (A6-0004/2008),
1. aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;
2. solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenţionează să modifice în mod substanţial această propunere sau să o înlocuiască cu un alt text;
3. încredinţează Preşedintelui sarcina de a transmite Consiliului şi Comisiei poziţia Parlamentului.
Poziţia Parlamentului European adoptată în primă lectură la 12 martie 2008 în vederea adoptării Regulamentului (CE) nr. .../2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile referitoare la pesticide
hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din Tratat(3),
întrucât:
(1) Prin Decizia nr. 1600/2002/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iulie 2002 de stabilire a celui de-al şaselea program comunitar de acţiune pentru mediu(4)s-a recunoscut necesitatea reducerii într-o mai mare măsură a impactului pesticidelor, în special alpesticidelor utilizate în agricultură, asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. Respectiva decizie a subliniat faptul că este necesar ca pesticidele să fie utilizate într-un mod mai viabil din punct de vedere ecologic şi a solicitat ca riscurile să fie reduse în mod global şi semnificativ, iar modalităţile de utilizare a pesticidelor să fie compatibile cu necesitatea protejării recoltelor.
(2) În Comunicarea sa către Consiliu, Parlamentul European şi Comitetul Economic şi Social European, intitulată "Către o strategie tematică privind utilizarea durabilă a pesticidelor" ║, Comisia a recunoscut necesitatea unor statistici detaliate, armonizate şi actualizate privind vânzările de pesticide şi utilizarea acestora la nivel comunitar. Astfel de statistici sunt necesare pentru evaluarea politicilor Uniunii Europene din domeniul dezvoltării durabile şi pentru calcularea indicatorilor semnificativi privind riscurile la adresa sănătăţii şi a mediului legate de utilizarea pesticidelor.
(3) Existenţa unor statistici comunitare armonizate şi comparabile referitoare la producerea, importurile, exporturile, vânzările, distribuţia de pesticide şi utilizarea acestora este de o importanţă fundamentală pentru elaborarea şi monitorizarea legislaţiei şi a politicilor comunitare, în contextul Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor.
(4) Deoarece efectele Directivei 98/8/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 1998 privind comercializarea produselor biocide(5), relativ recent adoptată, nu se vor face simţite decât cu mult timp după anul 2006, atunci când urmează să fie finalizată prima evaluare a substanţelor active aflate în componenţa produselor biocide, nici Comisia, nici majoritatea statelor membre nu dispun, la momentul actual, de suficiente cunoştinţe şi nu au acumulat suficientă experienţă pentru a propune noi măsuri privind produsele biocide. ▌Prezentul regulament ar trebui, astfel, să se limiteze numai la pesticidele care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. [...] al Parlamentului European şi al Consiliului din ... privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare(6)(7), în cazul cărora s-a acumulat deja o experienţă vastă în ceea ce priveşte culegerea datelor. Cu toate acestea, dacă se consideră adecvat, Comisia ar trebui să includă în anexa III la prezentul regulament şi utilizarea produselor biocide care conţin substanţe care sunt deja încadrate în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. .../...(8)+ [privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare]. Într-o etapă ulterioară, după ce s-a acumulat suficientă experienţă în urma publicării primului raport prevăzut în Directiva 98/8/CE, Comisia ar trebui să extindă domeniul de aplicare a prezentului regulament pentru a include utilizarea produselor biocide relevante şi, în acest scop, să includă aceste substanţe în anexa III.
(5) Experienţa câştigată de Comisie, de-a lungul multor ani, în ceea ce priveşte culegerea datelor privind vânzările de pesticide şi utilizarea acestora a demonstrat că este necesar să se dispună de o metodologie armonizată pentru culegerea datelor statistice la nivel comunitar, provenind atât din partea lanţului de distribuţie, cât şi de la utilizatori. În plus, statisticile trebuie să fie detaliate până la nivelul substanţelor active, pentru a permite calcularea unor indicatori de risc precişi, în conformitate cu obiectivele Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor.
(6) Printre diversele posibilităţi de culegere a datelor evaluate în cadrul analizei de impact a Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor, culegerea obligatorie a datelor a fost recomandată drept soluţia optimă, întrucât ar permite stabilirea, în mod rapid şi eficient, a unor date precise şi fiabile privind producerea, distribuţia şi utilizarea pesticidelor.
(7) Măsurile prevăzute de prezentul regulament pentru întocmirea de statistici sunt necesare pentru îndeplinirea activităţilor Comunităţii. Deoarece obiectivul prezentului regulament, respectiv stabilirea unui cadru pentru întocmirea de statistici comunitare privind introducerea pe piaţă şi utilizarea pesticidelor, nu poate fi realizat în mod satisfăcător ║ de către statele membre şi, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivelul Comunităţii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este enunţat în respectivul articol, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.
(8) Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare(9) constituie cadrul de referință pentru dispozițiile din prezentul regulament. Regulamentul în cauză impune, în special, conformitatea cu standardele de imparţialitate, fiabilitate, obiectivitate, independenţă ştiinţifică, precizie, rentabilitate şi confidenţialitate statistică.
(9) Ţinând seama în mod corespunzător de obligaţiile asumate în temeiul Convenției Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în probleme de mediu din 25 iunie 1998 (Convenția de la Aarhus), protecţia necesară a confidenţialităţii datelor care au o valoare comercială trebuie asigurată, printre altele, printr-o agregare corespunzătoare în momentul publicării statisticilor.
(10) Pentru a garanta obţinerea unor rezultate comparabile, statisticile privind pesticidele ar trebui să fie elaborate în conformitate cu o defalcare specificată, într-o formă corespunzătoare şi într-o anumită perioadă de la sfârşitul anului de referinţă, definită în conformitate cu anexele la prezentul regulament.
(11) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei(10).
(12) Comisia ar trebui, în special, să fie împuternicită să stabilească criteriile de evaluare a calităţii, să adopte definiţiile specifice şi să adapteze anexele la prezentul regulament. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare şi sunt destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesenţiale, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE║.
(13) Comitetul pentru programul statistic (CPS), înfiinţat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului(11) a fost consultat,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Obiectul,domeniul de aplicare şi obiective
(1) Prezentul regulament stabileşte un cadru pentru elaborarea de statistici comunitare privind producerea, introducerea pe piaţă şi utilizarea pesticidelor.
(2) Aceste statistici se referă la:
–
cantităţile anuale de pesticide produse şi introduse pe piaţă în conformitate cu anexa I;
–
cantităţile anuale de pesticide utilizate ▌în conformitate cu anexa II;
–
cantităţile anuale de produse biocide folosite, care aparţin tipurilor de produse 14-19, astfel cum sunt acestea definite în anexa V la Directiva 98/8/CE.
(3)Statisticile sunt destinate spre a fi folosite în special în următoarele scopuri:
–
punerea în aplicare şi evaluarea strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor;
–
elaborarea unor indicatori de risc armonizaţi la nivel naţional şi comunitar, identificarea tendinţelor privind utilizarea pesticidelor, precum şi evaluarea eficacităţii planurilor naţionale de acţiune, în conformitate cu Directiva .../.../CE a Parlamentului European şi a Consiliului din … [de stabilire a unui cadru pentru acţiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor](12)(13);
–
înregistrarea fluxurilor de materiale în faza de producţie, comercializare şi utilizare a pesticidelor.
Articolul 2
Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
a)
"pesticide" înseamnă:
–
"produse de uz fitosanitar" astfel cum sunt definite la articolul [2 alineatul (1)] din Regulamentul (CE) nr. .../...(14) [privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare];
–
produse biocide astfel cum sunt definite în Directiva 98/8/CE, care aparţin tipurilor de produse 14-19 definite în anexa V la directiva respectivă;
b)
"substanţă" înseamnă substanţă, astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (2)] din Regulamentul (CE) nr. .../...+ [privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare], inclusiv substanţele active, agenţii fitoprotectori sau sinergici;
c)
"introducere pe piaţă" înseamnă introducerea pe piaţă astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (13)] din Regulamentul (CE) nr. .../...+ [privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare];
d)
"furnizor" înseamnă orice persoană fizică sau juridică care deţine o "autorizare" pentru introducerea pe piaţă a pesticidelor, astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (16)] din Regulamentul (CE) nr. .../...+ [privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare];
e)
"utilizare agricolă" înseamnă orice tip de aplicare a unui pesticid pentru uzul personal sau pentru un terţ, asociată direct sau indirect cu producţia vegetală în cadrul activităţii economice a exploataţiei agricole;
f)
"utilizator profesionist" înseamnă orice persoană fizică sau juridică care utilizează pesticide în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatorii, tehnicienii, angajaţii, liber-profesioniştii din sectorul agricol sau non-agricol, astfel cum este definit la articolul [3] din Directiva …/…/CE+[de stabilire a unui cadru pentru acţiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor]║;
g)
"întreprindere agricolă" înseamnă întreprinderea agricolă, astfel cum este definită în Regulamentul (CEE) nr. 571/88 al Consiliului din 29 februarie 1988 privind organizarea de anchete comunitare privind structura exploataţiilor agricole între 1988 şi 1997(15).
Articolul 3
Culegerea, transmiterea şi prelucrarea datelor
(1) Statele membre recurg la următoarele mijloace pentru a culege datele necesare pentru specificarea caracteristicilor enunţate în anexele I şi II:
–
obţinerea de date de la producătorii, operatorii comerciali şi importatorii de pesticide,
–
obligaţii de raportare, aflate în sarcina furnizorilor, privind pesticidele introduse pe piaţă; pentru utilizarea comercială şi necomercială pot fi folosite autorizaţii diferite; în special, obligaţii în conformitate cu articolul [64 alineatul (2)] din Regulamentul (CE) nr. …/…(16)[privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare],
–
obligaţii de raportare, aflate în sarcina utilizatorilor profesionişti, pe baza evidenţelor privind utilizarea pesticidelor; în special, obligaţii în conformitate cu articolul [64 alineatul (1)] din Regulamentul (CE) nr. …/…+[privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare],
–
studii,
–
surse administrative sau
–
o combinaţie a acestor mijloace, inclusiv procedurile de estimare statistică bazate pe expertize sau modele.
(2)Statele membre transmit Comisiei opţiunea lor în materie de culegere de date în conformitate cu alineatul (1); Comisia aprobă metoda de culegere a datelor, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3).
(3)Statele membre se asigură că producătorii de pesticide, precum şi cei responsabili cu introducerea pe piaţă sau cu importul acestora, transmit anual autorităţii competente un raport cu privire la:
–
cantităţile în care se produce o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid;
–
cantităţile în care se livrează o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid întreprinderilor prelucrătoare sau angrosiştilor din Uniunea Europeană;
–
cantităţile în care se exportă o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid.
Aceste informaţii sunt evaluate de către autorităţile competente şi, după caz, publicate într-o formă care să garanteze respectarea confidenţialităţii anumitor informaţii.
(4) Statele membre transmit Comisiei rezultatele statistice, inclusiv datele confidenţiale, în conformitate cu calendarul şi periodicitatea stipulate în anexele I şi II. Datele sunt prezentate în conformitate cu clasificarea prevăzută în anexa III. Statele membre pot agrega datele din motive de confidenţialitate.
(5)Statele membre se asigură că datele culese sunt folosite pentru o evaluare adecvată de către autorităţile naţionale competente şi organele consultative existente pe lângă acestea, realizată cu privire la obiectivele planurilor de acţiune naţionale menţionate în Directiva .../.../CE(17) [de stabilire a unui cadru pentru acțiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor]. Această evaluare se publică pe internet, ţinând seama în mod corespunzător de caracterul confidențial al informațiilor sensibile pe plan comercial, precum şi de cerinţele de protecție a datelor cu caracter personal.
(6) Statele membre transmit datele în format electronic, respectând un format tehnic adecvat care urmează să fie adoptat de către Comisie în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 5 alineatul (2).
(7) Statele membre întocmesc rapoarte privind calitatea statisticilor, în conformitate cu dispoziţiile anexelor I şi II.
(8) Comisia stabileşte criteriile de evaluare a calităţii în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3).
(9) ▌Din motive de confidenţialitate, Comisia agregă datele, dacă este cazul, înainte de publicare, în funcţie de clasele chimice sau categoriile de produse menţionate în anexa III, ţinând seama în mod corespunzător de caracterul confidenţial al informaţiilor sensibile pe plan comercial, precum şi de cerinţele de protecţie a datelor cu caracter personal.
În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97, datele confidenţiale sunt utilizate de autorităţile naţionale şi comunitare exclusiv în scopurile urmărite prin prezentul regulament.
Articolul 4
Măsuri de punere în aplicare
( 1)Următoarele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, inclusiv măsurile destinate să integreze evoluţiile economice şi tehnice, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 5 alineatul (2) ║:
definirea formatului şi a conţinutului rapoartelor privind calitatea care trebuie să fie prezentate de către statele membre (secţiunea 7 din anexa I şi secţiunea 6 din anexa II);
( 2)Următoarele măsuri se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3)║:
a)
stabilirea criteriilor de evaluare a calităţii [articolul 3 alineatul (8)];
b)
definirea "suprafeţei de cultură tratată" şi a "sezonului agricol", menţionate în secţiunile 2 şi respectiv 4 din anexa II;
c)
adaptarea specificaţiilor care figurează în secţiunea 4 din anexa I şi în secţiunea 3 din anexa II cu privire la măsurile de raportare;
d)
adaptarea listei substanţelor care urmează să facă obiectul prezentului regulament şi clasificarea acestora în funcţie de categoriile de produse şi de clasele chimice prevăzute în anexa III. Adaptarea listei substanţelor trebuie să fie realizată periodic şi să reflecte rezultatele evaluării permanente a substanţelor active.
Articolul 5
Procedura comitetului
( 1) Comisia este asistată de Comitetul pentru programele statistice.
( 2) Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică ║ articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din respectiva decizie.
Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
( 3) Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică ║articolul 5a alineatele (1)-(4) şi articolul 7 din Decizia 1999/468/CE ║, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din respectiva decizie.
Articolul 6
Raportare
La fiecare cinci ani, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind punerea în aplicare a regulamentului. În raportul respectiv se evaluează, în special, calitatea datelor transmise şi măsura în care acestea sunt comparabile, costurile care trebuie suportate de exploataţiile agricole, horticole şi de alte categorii de întreprinderi şi utilitatea acestor statistici în contextul Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor, în special în ceea ce priveşte obiectivele enunţate la articolul 1. Raportul conţine, dacă este cazul, propuneri privind îmbunătăţirea continuă a calităţii datelor şi limitarea obligaţiilor impuse exploataţiilor agricole şi altor întreprinderi.
Primul raport este transmis până la sfârşitul …(18).
Articolul 7
Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
JO L 52, 22.2.1997, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).
JO L 56, 2.3.1988, p. 1. Regulament ║ modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1928/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 406, 30.12.2006, p. 7).
*Celui de-al şaptelea an calendaristic de la anul intrării în vigoare a prezentului regulament.
ANEXA I
Statistici privind producerea şi introducerea pe piaţă a pesticidelor
SECŢIUNEA 1
Acoperire
Statisticile includ toate substanţele enumerate în anexa III, respectiv substanţele active, agenţii fitoprotectori sau agenţii sinergici aflaţi în compoziţia pesticidelor introduse pe piaţă în fiecare stat membru. Se va acorda o atenţie deosebită evitării dublei înregistrări în cazul recondiţionării unui produs sau al transferului autorizaţiilor între furnizori.
SECŢIUNEA 2
Variabile
Se calculează cantitatea fiecărei substanţe enumerate în anexa III care intră în compoziţia pesticidelor şi produselor biocide introduse pe piaţă în fiecare stat membru.
SECŢIUNEA 3
Obligaţii de raportare
Producătorii de pesticide, precum şi cei responsabili cu introducerea pe piaţă sau cu importul acestora, transmit anual autorităţii competente un raport cu privire la:
–
cantităţile în care se produce o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid;
–
cantităţile în care se livrează o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid întreprinderilor prelucrătoare sau angrosiştilor din Uniunea Europeană;
–
cantităţile în care se exportă o anumită substanţă activă sau un anumit pesticid.
SECŢIUNEA 4
Măsuri de raportare
Datele se exprimă în kilograme de substanţe.
SECŢIUNEA 5
Perioada de referinţă
Perioada de referinţă este anul calendaristic.
SECŢIUNEA 6
Prima perioadă de referinţă, periodicitatea şi transmiterea rezultatelor
2. Statele membre furnizează date pentru fiecare an calendaristic ulterior primei perioade de referinţă şi le publică pe internet, dacă este cazul în formă agregată, ţinând seama în mod corespunzător de caracterul confidenţial al informaţiilor sensibile pe plan comercial, precum şi de cerinţele de protecție a datelor cu caracter personal.
3. Datele sunt transmise Comisiei în termen de douăsprezece luni de la încheierea anului de referinţă.
SECŢIUNEA 7
Raport de calitate
Statele membre transmit Comisiei un raport de calitate, indicând:
–
metodologia utilizată pentru culegerea datelor;
–
aspecte semnificative privind calitatea, în funcţie de metodologia utilizată pentru culegerea datelor;
–
o descriere a estimărilor, agregărilor şi metodelor de excludere utilizate.
Raportul este transmis Comisiei în termen de cincisprezece luni de la expirarea anului de referinţă.
Raportul privind cel de-al doilea an de referinţă conţine o estimare aproximativă procentuală a cantităţii totale a substanţelor din fiecare grup principal menţionat la anexa III aflate în componenţa pesticidelor introduse pe piaţă pentru utilizarea în scopuri agricole, precum şi neagricole. Aceste estimări se reînnoiesc la fiecare cinci ani.
*Cel de-al doilea an calendaristic de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
ANEXA II
Statistici privind utilizarea agricolă a pesticidelor
SECŢIUNEA 1
Acoperire
1. Statisticile acoperă utilizarea pesticidelorîn agricultură, horticultură şi în activităţile neagricole cu caracter profesional, cum ar fi întreţinerea spaţiilor verzi comunale, întreţinerea căilor rutiere şi a căilor ferate, în statele membre.
2. Fiecare stat membru selectează o serie de culturi dintre cele enumerate la categoriile D, F, G şi I ale caracteristicilor definite în anexa I a Regulamentului ║ (CEE) nr. 571/88 şi întocmeşte statistici privind respectivele culturi. Statisticile includ cel puţin 75% din cantitatea totală a substanţelor introduse anual pe piaţă în vederea utilizării agricole, după cum se estimează în raportul de calitate pentru cel de-al doilea an de referinţă menţionat în secţiunea 7 a anexei I.
3. Statisticile includ toate substanţele enumerate în anexa III, respectiv substanţele active, agenţii fitoprotectori sau agenţii sinergici aflaţi în componenţa pesticidelor utilizate pentru culturile selecţionate în cursul perioadei de referinţă.
SECŢIUNEA 2
Variabile
1. Se stabileşte cantitatea din fiecare substanţă menţionată în anexa III care intră în compoziţia pesticidelor utilizate pentru fiecare dintre culturile selecţionate, împreună cu suprafaţa totală cultivată şi "suprafaţa de cultură tratată" cu fiecare substanţă.
2. Definiţia "suprafeţei de cultură tratată" se stabileşte în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3).
SECŢIUNEA 3
Măsuri de raportare
1. Cantităţile de substanţe utilizate se exprimă în kilograme.
2. Suprafeţele cultivate şi suprafeţele tratate se exprimă în hectare.
SECŢIUNEA 4
Perioada de referinţă
1. Perioada de referinţă este "sezonul agricol", cuprinzând practicile legate de cultura ║ respectivă, precum şi toate tratamentele fitosanitare asociate direct sau indirect cu această cultură.
2. "Sezonul agricol" desemnează anul recoltei.
3. Definiţia "sezonului agricol" se stabileşte în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3).
SECŢIUNEA 5
Prima perioadă de referinţă, periodicitatea şi transmiterea rezultatelor
1. Pentru fiecare perioadă de cinci ani, statele membre întocmesc statistici privind utilizarea pesticidelor pentru fiecare cultură selectată în cursul unei perioade de referinţă, în conformitate cu secţiunea 4.
2. Statele membre sunt libere să aleagă perioada de referinţă în orice interval al perioadei de cinci ani. Pentru fiecare cultură selecţionată poate fi aleasă o perioadă diferită.
4. Statele membre furnizează date pentru fiecare perioadă de cinci ani.
5. Datele sunt transmise Comisiei şi publicate pe internet, dacă este cazul în formă agregată, în termen de douăsprezece luni de la expirarea perioadei de cinci ani, ţinând seama în mod corespunzător de caracterul confidenţial al informaţiilor sensibile pe plan comercial, precum şi de cerinţele de protecţie a datelor cu caracter personal.
SECŢIUNEA 6
Raport de calitate
Concomitent cu comunicarea rezultatelor, statele membre înaintează Comisiei un raport de calitate, indicând:
–
modul în care a fost concepută metodologia de eşantionare;
–
metodologia utilizată pentru culegerea datelor;
–
o estimare a importanţei relative a culturilor aflate sub observaţie în ceea ce priveşte cantitatea totală de pesticide utilizate;
–
aspecte semnificative privind calitatea, în conformitate cu metodologia utilizată pentru culegerea datelor;
–
o comparaţie între datele privind pesticidele utilizate în cursul perioadei de cinci ani şi cele privind pesticidele introduse pe piaţă de-a lungul celor cinci ani corespunzători.
* Primul an calendaristic de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
ANEXA III
Clasificare armonizată a substanţelor
Statele membre comunică datele privind pesticidele făcând trimitere la lista substanţelor (cuprinzând substanţe active, agenţi fitoprotectori şi agenţi sinergici) de mai jos şi folosind clasificarea chimică următoare pentru diferitele categorii de produse. În cazul în care lipseşte traducerea oficială, substanţele sunt desemnate prin denumirea lor comună din limba engleză, publicată de British Crop Production Council (BCPC)(1). La publicarea datelor, Comisia foloseşte aceeaşi clasificare. În cazul în care această măsură este necesară din motive de protecţie a datelor confidenţiale, sunt publicate doar date agregate în funcţie de clasa chimică sau de categoria de produse.
Comisia revizuieşte lista substanţelor şi clasificarea pe clase chimice şi pe categorii de produse în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 5 alineatul (3), luând în considerare evoluţia Regulamentului (CE) nr. .../...(2)[privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare].
British Crop Production Council (BCPC) publică în mod periodic o culegere mondială privind pesticidele, "The Pesticide Manual", cuprinzând denumirile comune ale majorităţii pesticidelor chimice. Aceste denumiri sunt aprobate în mod oficial sau provizoriu de către Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO).