Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 23 april 2008 om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om det fortsatta genomförandet av de europeiska satellitnavigeringsprogrammen (Egnos och Galileo) (KOM(2007)0535 – C6-0345/2007 – 2004/0156(COD))
(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen – nytt föreläggande)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens ändrade förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2007)0535),
– med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2004)0477),
– med beaktande av sin ståndpunkt vid första behandlingen av den 6 september 2005(1),
– med beaktande av artikel 251.2 och artikel 156 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag igen (C6-0345/2007),
– med beaktande av sin resolution av den 20 juni 2007 om finansieringen av det europeiska projektet för satellitbaserad radionavigation (Galileo) inom ramen för det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 och den fleråriga budgetramen 2007–2013(2),
– med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning(3) (nedan kallat det interinstitutionella avtalet), såsom ändrat genom Europaparlamentets och rådets beslut 2008/29/EG av den 18 december 2007(4) med avseende på den fleråriga budgetramen,
– med beaktande av artikel 51 och artikel 55.1 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi och yttrandena från budgetutskottet och utskottet för transport och turism (A6-0144/2008).
1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.
2. Europaparlamentet anser att den finansieringsram som anges i förslaget till rättsakt står i överensstämmelse med taket för åtagandebemyndiganden enligt underrubrik 1a i den fleråriga budgetramen 2007-2013 såsom ändrad av beslut 2008/29/EG och påpekar att det årliga beloppet kommer att beslutas inom ramen för det årliga budgetförfarandet i enlighet med bestämmelserna i punkt 37 i det interinstitutionella avtalet.
3. Europaparlamentet godkänner det bifogade gemensamma uttalandet, som kommer att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning tillsammans med den slutliga rättsakten.
4. Europaparlamentet riktar uppmärksamheten på kommissionens bifogade uttalanden.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.
6. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.
Europaparlamentets och rådets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen den 23 april 2008 inför antagandet av förordning (EG) nr .../2008 om det fortsatta genomförandet av de europeiska satellitnavigeringsprogrammen (Egnos och Galileo)
(Eftersom det nåddes en överenskommelse mellan parlamentet och rådet, motsvarar parlamentets ståndpunkt vid första behandlingen den slutliga rättsakten, förordning (EG) nr 683/2008.)
BILAGA
GEMENSAMT UTTALANDE
från Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen
om
"DEN INTERINSTITUTIONELLA PANELEN FÖR GALILEO (GIP)"
1. Med tanke på att de europeiska GNSS-programmen är betydelsefulla, unika och komplexa, att gemenskapen äger de system som programmen lett fram till och att programmen finansieras fullt ut från gemenskapens budget under perioden 2008−2013, inser Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen att det är nödvändigt med ett nära samarbete mellan de tre institutionerna.
2. En interinstitutionell panel för Galileo (GIP) kommer att uppfylla målet att underlätta för var och en av gemenskapsinstitutionerna att utöva sina respektive befogenheter. GIP kommer därför att inrättas för att noggrant följa
a)
hur genomförandet av de europeiska GNSS-programmen fortskrider, särskilt när det gäller genomförandet av upphandling och ingående av kontrakt, i synnerhet med avseende på ESA,
b)
förhandlingen om och tillämpningen av internationella avtal med tredjeländer, utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i artikel 300 i fördraget,
c)
bearbetandet av marknaderna för satellitnavigering,
d)
styrningsåtgärdernas verkningsfullhet, och
e)
den årliga översynen av arbetsprogrammet.
3. I enlighet med gällande bestämmelser kommer GIP att respektera behovet av diskretion, särskilt med tanke på att vissa uppgifter är affärshemligheter och av känslig art.
4. Kommissionen kommer att ta hänsyn till synpunkterna från GIP.
5. GIP kommer att bestå av sju företrädare, varav
- tre från rådet,
- tre från Europaparlamentet,
- en från kommissionen,
och kommer att ha regelbundna möten (i princip fyra gånger om året).
6. GIP påverkar inte de fastställda befogenheterna eller de interinstitutionella förbindelserna.
Uttalande från Europeiska kommissionen
om GIP:s engagemang i internationella avtal
Kommissionen kommer att informera GIP så att den kan nära följa internationella avtal med tredjeländer i enlighet med ramavtalet om förbindelserna mellan kommissionen och Europaparlamentet av den 26 maj 2005 och framtida därmed sammanhängande avtal, utan att detta påverkar tillämpningen av bestämmelserna i artikel 300 i fördraget,
Uttalande från Europeiska kommissionen
om studier av Galileosystemets drift
Till följd av rådets uppmaning att 2010 lägga fram det förslag som anges i artikel 4.3 i förordningen om programmens driftsfas, särskilt i fråga om finansiering, prispolitik och mekanismen för inkomstdelning, kommer kommissionen att inleda de erforderliga preliminära studierna under 2008, med fortsättning 2009, i enlighet med slutsatserna från rådet (transport) av den 29 och den 30 november 2007.
Dessa studier kommer bland annat att omfatta en analys av möjligheterna att engagera den privata sektorn i ledningen av programmens driftsfas efter 2013 samt av hur detta eventuella engagemang närmare ska utformas, särskilt i fråga om ett partnerskap mellan den offentliga och den privata sektorn.
Uttalande från Europeiska kommissionen
om inrättandet av en grupp av säkerhetsexperter ("GNSS säkerhetsstyrelse")
För att genomföra bestämmelserna i artikel 13.1 i förordningen, och för att behandla frågor i samband med systemens säkerhet, avser kommissionen att inrätta en expertgrupp sammansatt av företrädare för medlemsstaterna.
Kommissionen kommer att se till att expertgruppen
-
sätts samman av en företrädare för varje medlemsstat och en företrädare för kommissionen,
-
har kommissionens företrädare som ordförande,
-
antar en arbetsordning i vilken bland annat föreskrivs att yttranden ska antas enhälligt och med en bestämmelse om att experterna kan ta upp varje fråga som är av betydelse för systemens säkerhet.
När kommissionen utför sina uppgifter kommer den att fullt ut beakta expertgruppens yttranden och åtar sig att höra den, bland annat innan huvudkraven på systemens säkerhet fastställs i enlighet med artikel 13 i förordningen.
Kommissionen anser dessutom att
-
företrädarna för den europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS, Europeiska rymdorganisationen och den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken bör engageras som observatörer vid expertgruppens arbete på villkor som fastställs i dess arbetsordning,
-
avtal som ingås av Europeiska gemenskapen får ge möjlighet för företrädare för tredjeländer att delta i expertgruppens arbete på villkor som fastställs i dess arbetsordning.
Uttalande från Europeiska kommissionen
om att engagera en oberoende expertgrupp
För att tillämpa bestämmelserna i artikel 12.3 i förordningen på ett korrekt sätt avser kommissionen att
-
engagera en oberoende grupp av projektledningsexperter,
-
låta denna grupp bland annat se över genomförandet av programmen i syfte att lämna lämpliga rekommendationer, särskilt vad gäller riskhantering,
-
regelbundet lägga fram dessa rekommendationer för den kommitté som inrättas enligt förordningen.
Uttalande från Europeiska kommissionen
om tolkningen av artikel 17.3 c
Artikel 17.3 c fastställer principen att minst 40 % av det totala värdet av verksamheten ska läggas ut på underleverantörer genom konkurrensutsatta anbudsförfaranden på olika nivåer till andra företag än de som hör till de grupper vars enheter kommer att vara huvudleverantörer av något av de 32 stora arbetspaketen.
Kommissionen kommer att noggrant övervaka och följa upp detta under hela anbudsförfarandet och informera GIP och säkerhetskommittén (GNSS-experter) om hur detta krav uppfylls och om dess generella inverkan på programmet.
Om prognoser visar att man inte kan nå upp till 40 % kommer kommissionen att vidta lämpliga åtgärder i enlighet med det förfarande som avses i artikel 17.3 c.