Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 17 iunie 2008 referitoare la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010) (COM(2007)0797 – C6-0469/2007 – 2007/0278(COD))
(Procedura de codecizie: prima lectură)
Parlamentul European,
– având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2007)0797),
– având în vedere articolul 251 alineatul (2) și articolul 137 alineatul (2) din Tratatul CE, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C6-0469/2007),
– având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și avizul Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (A6-0173/2008),
1. aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;
2. ia notă de declaraţia Comisiei anexată mai jos,
3. solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial această propunere sau să o înlocuiască cu un alt text;
4. încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.
Poziţia Parlamentului European adoptată în primă lectură la 17 iunie 2008 în vederea adoptării Deciziei nr. .../2008/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010)
(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului în primă lectură corespunde cu actul legislativ final, Decizia nr. 1098/2008/CE.)
Declaraţia Comisiei
Comisia acordă o importanţă crucială facilitării şi susţinerii unei participări largi, la toate nivelele, la activităţile legate de Anul european de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale - 2010, ca măsură practică de garantare a impactului pozitiv şi de durată al acestuia.
În conformitate cu decizia privind anul european, Comisia va redacta orientări comune în cadrul documentului strategic-cadru (DSC), care vor stabili priorităţile-cheie pentru punerea în aplicare a activităţilor referitoare la anul european, inclusiv standardele minime privind participarea în cadrul organismelor şi activităţilor naţionale (a se vedea anexa II, partea II, punctul 2 din decizia respectivă).
DSC se adresează organismelor naţionale de punere în aplicare (ONPA) responsabile pentru definirea programelor pentru anul european si pentru selectarea activităţilor individuale care urmează a fi propuse în vederea finanţării comunitare, precum şi celorlalţi factori interesaţi.
În acest context, Comisia va sublinia importanţa facilitării accesului tuturor ONG-urilor, inclusiv al organizaţiilor mici şi mijlocii. În vederea asigurării celui mai larg acces posibil, ONPA pot decide să nu solicite cofinanţare şi să finanţeze integral anumite acţiuni.