Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 περί όρων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου (COM(2007)0532 – C6-0319/2007 – 2007/0199(COD))
(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0532),
– έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 95 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6-0319/2007),
– έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,
– έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (A6-0253/2008),
1. εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·
2. ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·
3. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.
Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 9 Ιουλίου 2008 εν όψει της έγκρισης κανονισμού (ΕΚ) αριθ. …/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 περί όρων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη ║ τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,
έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής║,
έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(1),
έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Περιφερειών(2),
αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης(3),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) Στόχοι της εσωτερικής αγοράς αερίου, η οποία υλοποιείται σταδιακά από το 1999, είναι η παροχή πραγματικών επιλογών σε όλους τους καταναλωτές της ΕΕ, πολίτες ή επιχειρήσεις, η παροχή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και η αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών, ώστε να επιτευχθούν κέρδη αποδοτικότητας, ανταγωνιστικές τιμές, υψηλότερα πρότυπα παρεχόμενων υπηρεσιών και πρόσβαση για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στην αειφορία.
(2) H οδηγία 2003/55/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2003, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου ║(4) και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές αερίου(5) συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία της εν λόγω εσωτερικής αγοράς αερίου.
(3) Ωστόσο, σε καμία εταιρεία στην Κοινότητα δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εξασφαλιστεί το δικαίωμα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις ή μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, δεν παρέχεται ακόμη πρόσβαση στο δίκτυο χωρίς διακρίσεις και εξίσου αποτελεσματικό επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας σε όλα τα κράτη μέλη, εξακολουθούν δε να παραμένουν απομονωμένες αγορές.
(4)Ως πρώτο βήμα για την ενοποίηση των αγορών και για να συμπληρωθεί η εσωτερική αγορά ενέργειας πρέπει να επιτευχθεί επαρκές επίπεδο ικανότητας διασυνοριακής διασύνδεσης για το φυσικό αέριο.
(5) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Ιανουαρίου 2007 με τίτλο "Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη" ║ τονίσθηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εγκατεστημένες στην Κοινότητα εταιρείες αερίου. Η ανακοίνωση της Επιτροπής της ίδιας ημερομηνίας σχετικά με τις προοπτικές για την εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ║ και σχετικά με την έρευνά της δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003 στον ευρωπαϊκό κλάδο του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ║ κατέδειξαν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες και μέτρα δεν έχουν μεταφερθεί επαρκώς στο δίκαιο όλων των κρατών μελών με αποτέλεσμα ο στόχος μιας εύρυθμα λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς ενέργειας να μην έχει ακόμη επιτευχθεί ικανοποιητικά.
(6) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 πρέπει να προσαρμοσθεί σύμφωνα με τις εν λόγω ανακοινώσεις προκειμένου να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς αερίου.
(7) Συγκεκριμένα, απαιτούνται τόσο δημιουργία φυσικών συνδέσεων μεταξύ δικτύων αερίου όσο και ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, προκειμένου σταδιακά να εξασφαλιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών και μεταξύ των εμπορικών κωδίκων για την παροχή και την διαχείριση αποτελεσματικής και διαφανούς πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί ο συντονισμένος και επαρκώς μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του συστήματος μεταφοράς στην Κοινότητα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το περιβάλλον, και να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση καθώς και η έρευνα και καινοτομία, ιδίως για την εξασφάλιση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να εκμεταλλεύονται τα δίκτυά τους σύμφωνα με τους εν λόγω τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες.
(8) Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς αερίου και να παρέχεται η δυνατότητα διασυνοριακού εμπορίου και προμήθειας αερίου στους πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς αερίου. Τα καθήκοντά του πρέπει να καθοριστούν σαφώς και η μέθοδος εργασίας του πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συγκροτήσουν περιφερειακές δομές ενταγμένες στη συνολική δομή συνεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο συνάδουν με τους κώδικες και τα επενδυτικά προγράμματα σε επίπεδο Κοινότητας. Τα κράτη μέλη πρέπει να προάγουν τη συνεργασία και να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του δικτύου σε περιφερειακό επίπεδο.
▌
(9) Για να τονωθεί ο ανταγωνισμός μέσω ρευστών αγορών αερίου χονδρικής, είναι ουσιώδες να καταστεί δυνατό το εμπόριο αερίου ανεξάρτητα από τη θέση του στο σύστημα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί τούτο είναι να παρέχεται η ελευθερία στους χρήστες δικτύου να προβαίνουν σε κρατήσεις δυναμικότητας εισόδου και εξόδου που να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το αέριο να μεταφέρεται κατά ζώνες αντί να ακολουθεί την προβλεπόμενη στη σύμβαση διαδρομή. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στο έκτο φόρουμ της Μαδρίτης εξέφρασαν την προτίμησή τους για συστήματα εισόδου-εξόδου προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
(10) Στα δίκτυα αερίου είναι σημαντική η συμβατική συμφόρηση. Κατά συνέπεια, οι αρχές σχετικά με τη διαχείριση της συμφόρησης και την κατανομή δυναμικότητας για νέες ή επαναδιαπραγματευόμενες συμβάσεις βασίζονται στην ελευθέρωση της αναξιοποίητης δυναμικότητας, η οποία συνίσταται στην παροχή της δυνατότητας στους χρήστες δικτύου να υπενοικιάζουν ή να επαναπωλούν τις συμβατικές δυναμικότητές τους και στην επιβολή υποχρέωσης στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να προσφέρουν αναξιοποίητη δυναμικότητα στην αγορά, τουλάχιστον μία ημέρα πριν και σε διακοπτόμενη βάση. Δεδομένου ότι είναι μεγάλο το μερίδιο των συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί και ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν συνθήκες πραγματικά ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των χρηστών νέας και υπάρχουσας δυναμικότητας, οι εν λόγω αρχές πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις συμβάσεις δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί.
(11) Η παρακολούθηση της αγοράς τα τελευταία χρόνια από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και από την Επιτροπή κατέδειξε ότι δεν επαρκούν οι ισχύουσες απαιτήσεις διαφάνειας και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στην υποδομή για να διασφαλισθεί μια πραγματική, λειτουργούσα εύρυθμα αποδοτική και ανοιχτή εσωτερική αγορά.
(12) Απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την υλική κατάσταση του συστήματος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να εκτιμούν τη συνολική κατάσταση ζήτησης και προσφοράς και να προσδιορίζουν τους λόγους για τις μεταβολές της τιμής χονδρικής. Η απαίτηση αυτή συνεπάγεται ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την προσφορά και τη ζήτηση, τη δυναμικότητα του δικτύου, τις ροές και τη συντήρηση, την εξισορρόπηση και την χρήση της αποθήκευσης. Η σημασία αυτών των πληροφοριών για τη λειτουργία της αγοράς απαιτεί την άρση των περιορισμών δημοσίευσης για λόγους εμπιστευτικότητας.
(13) Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να επιβάλλονταιστην πράξη κυρώσεις για καταχρηστική συμπεριφορά. Πρέπει να παρέχεται η εξουσία στις αρμόδιες αρχές να ερευνούν αποτελεσματικά ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς. Προς τούτο, είναι αναγκαία η πρόσβαση των αρμοδίων αρχών στα δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προμήθειας. Στην αγορά αερίου, όλες αυτές οι αποφάσεις κοινοποιούνται στους διαχειριστές συστημάτων ως κρατήσεις δυναμικότητας, ορισμοί δυναμικότητας και πραγματοποιηθείσες ροές. Οι διαχειριστές συστημάτων πρέπει να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τα ως άνω θέματα στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για καθορισμένο χρονικό διάστημα, η δε πρόσβαση των αρμοδίων αρχών σε αυτές πρέπει να διενεργείται ευκόλως. Πέραν τούτων οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τη συμμόρφωση των διαχειριστών συστήματος προς τους κανόνες.
(14) Ο ανταγωνισμός στην αγορά των οικιακών καταναλωτών απαιτεί να μην εμποδίζονται προμηθευτές που επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες αγορές λιανικής. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που διέπουν την αλυσίδα προμήθειας και πρέπει να εναρμονιστούν για να τονωθεί η ενοποίηση της αγοράς της Κοινότητας. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων στην αγορά προς τους κανόνες.
(15) Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και στις εγκαταστάσεις ΥΦΑ είναι σε ορισμένα κράτη μέλη ανεπαρκής και, κατά συνέπεια, η εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων χρειάζεται να βελτιωθεί ριζικά. Από την παρακολούθηση της αγοράς από την "Ευρωπαϊκή ομάδα ρυθμιστικών αρχών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο" (European Regulators' Group for electricity and gas, ERGEG) έχει καταδειχθεί ότι οι προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης για καλές πρακτικές πρόσβασης τρίτων ▌ που συμφωνήθηκαν από όλους τους διαχειριστές συστημάτων στο Φόρουμ της Μαδρίτης, σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζονται ανεπαρκώς και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταστούν υποχρεωτικές. Μολονότι οι προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν μεταφερθεί επί του παρόντος σχεδόν ολοσχερώς στη νομοθεσία των κρατών μελών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόδοση δεσμευτικού χαρακτήρα σε αυτές θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην αγορά σε μια πρόσβαση στην αποθήκευση που δεν προβαίνει σε διακρίσεις.
(16) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 προβλέπει ότι ορισμένα μέτρα θα θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(6).
(17) Η απόφαση 1999/468/ΕΚ τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ του Συμβουλίου(7), η οποία εισήγαγε κανονιστική διαδικασία με έλεγχο για μέτρα γενικής εμβέλειας που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων βασικής πράξης που εκδόθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης, μεταξύ άλλων με την κατάργηση ορισμένων από τα στοιχεία αυτά ή με τη συμπλήρωση της πράξης μέσω της προσθήκης νέων μη ουσιωδών στοιχείων.
(18) Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής(8) σχετικά με την απόφαση 2006/512/ΕΚ, για να εφαρμοστεί η νέα αυτή διαδικασία σε ήδη ισχύουσες πράξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης, απαιτείται η προσαρμογή των εν λόγω πράξεων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
(19) Όσον αφορά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1775/2005, πρέπει, ειδικότερα, να ανατεθεί στην Επιτροπή εξουσία να καταρτίζει ή να εκδίδει τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση του ελάχιστου βαθμό εναρμόνισης που απαιτείται για να επιτευχθεί ο σκοπός του παρόντος κανονισμού. Επειδή τα εν λόγω μέτρα είναι γενικής εμβέλειας και αφορούν την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 και τη συμπλήρωσή του με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων, πρέπει να εκδίδονται με εφαρμογή της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης ║ 1999/468/ΕΚ.
(20) Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 τροποποιείται ως εξής:
(1) Το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
Ο παρών κανονισμός ║:
α)
θεσπίζει αμερόληπτους κανόνες για τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των εθνικών και περιφερειακών αγορών για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αερίου·
β)
θεσπίζει αμερόληπτους κανόνες για τους όρους πρόσβασης σε εγκαταστάσεις ΥΦΑ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης·
γ)
διευκολύνει την ανάδυση ▌ αγοράς χονδρικής που να λειτουργεί εύρυθμα και με διαφάνεια, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας του εφοδιασμού και να προβλέπει μηχανισμούς για την εναρμόνιση των κανόνων πρόσβασης στο δίκτυο για διασυνοριακή ανταλλαγή φυσικού αερίου.
Ο παρών κανονισμός, εκτός της παραγράφου 4 του άρθρου 6α του, ισχύει μόνον για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που εμπίπτουν στο άρθρο 19, παράγραφοι 3 ή 4 της οδηγίας 2003/55/ΕΚ.
Οι στόχοι που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο συμπεριλαμβάνουν τον καθορισμό εναρμονισμένων αρχών για την τιμολόγηση, ή τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση, για την πρόσβαση στο δίκτυο, την δημιουργία υπηρεσιών πρόσβασης τρίτων και εναρμονισμένων αρχών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, τον καθορισμό των απαιτήσεων διαφάνειας, κανόνες εξισορρόπησης και τέλη για τη διαταραχή της ισορροπίας και διευκόλυνση της εμπορίας δυναμικότητας.
"
(2) Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:
α)
η παράγραφος 1 τροποποιείται ως ακολούθως:
i)
το σημείο 1 αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:"
1.
ως "μεταφορά" νοείται η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω σωληναγωγού διαμετακόμισης φυσικού αερίου ή δικτύου σωληναγωγών, το οποίο περιέχει κυρίως σωληναγωγούς υψηλής πίεσης, εξαιρουμένης της μεταφοράς μέσω σωληναγωγού προς τα ανάντη ή δικτύου σωληναγωγών και εξαιρουμένων επίσης των σωληναγωγών ή των δικτύων σωληναγωγών που συνδέουν την αποθήκευση με την τοπική διανομή και γενικώς εξαιρουμένης της μεταφοράς μέσω σωληναγωγών που χρησιμοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο της τοπικής διανομής φυσικού αερίου.
"
ii)
στην παράγραφο 1 προστίθενται οι ακόλουθοι ορισμοί:"
24.
ως "δυναμικότητα εγκατάστασης αποθήκευσης ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου)" νοείται δυναμικότητα τερματικού σταθμού ΥΦΑ για την εισαγωγή, την εκφόρτωση, επικουρικές υπηρεσίες, την προσωρινή αποθήκευση και επαναεριοποίηση ΥΦΑ·
25.
ως "χώρος" νοείται ο όγκος αερίου τον οποίο δικαιούται να χρησιμοποιεί χρήστης εγκατάστασης αποθήκευσης για την αποθήκευση αερίου·
26.
ως "ικανότητα απόληψης" νοείται ο ρυθμός απόληψης αερίου από εγκατάσταση αποθήκευσης τον οποίο δικαιούται ο χρήστης της·
27.
ως "ικανότητα έγχυσης" νοείται ο ρυθμός τροφοδότησης με αέριο εγκατάστασης αποθήκευσης τον οποίο δικαιούται ο χρήστης της·
28.
ως "δυναμικότητα αποθήκευσης" νοείται οποιοσδήποτε συνδυασμός χώρου, ικανότητας απόληψης και ικανότητας έγχυσης·
29. ως "Οργανισμός" νοείται ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. …/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της ..., [για την ίδρυση Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας]*. __________________ * EE L ...."
β)
η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:" 2. Με την επιφύλαξη των ορισμών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ισχύουν επίσης οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 της οδηγίας 2003/55/ΕΚ και είναι συναφείς με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, εξαιρουμένου του ορισμού "μεταφορά" στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου. Οι ορισμοί στα σημεία 3 έως 23 του εν λόγω άρθρου σχετικά με τη μεταφορά ισχύουν κατ" αναλογία για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΥΦΑ."
(3) Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα μετά το άρθρο 2:"
Όλοι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) συνεργάζονται σε επίπεδο Κοινότητας για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση, η συντονισμένη λειτουργία και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς αερίου και να προωθηθεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς αερίου, η διασυνοριακή εμπορία και η εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενέργειας.
Άρθρο 2β
Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου
1. Το αργότερο έως την […], οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Οργανισμό το σχέδιο καταστατικού, τον κατάλογο των μελλοντικών μελών και το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού ▌ του προς ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου.
2. Εντός δύο μηνών από την παραλαβή, ο Οργανισμός, αφού προβεί σε επίσημη διαβούλευση με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν όλους τους ενδιαφερομένους κύκλους συμφερόντων, συγκεκριμένα τους χρήστες και τους πελάτες του συστήματος, γνωμοδοτεί στην Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο καταστατικού, τον κατάλογο των μελλοντικών μελών και το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού.
3. Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη που εξέδωσε ο Οργανισμός δυνάμει της παραγράφου 2, γνωμοδοτεί σχετικά με το σχέδιο καταστατικού, τον κατάλογο των μελών και το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού εντός τριών μηνών από τη λήψη της εν λόγω γνώμης ║.
4. Εντός τριών μηνών από τη λήψη της γνώμης της Επιτροπής, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, εγκρίνουν και δημοσιεύουν το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό του.
Άρθρο 2γ
Καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου
1. Προς επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 2α το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου επιτυγχάνει συμφωνία και υποβάλλει προς έγκριση στον Οργανισμό σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 2δ σε συνδυασμό με το άρθρο 6, παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. …/2008 [περί ιδρύσεως του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας] τα κατωτέρω:
α)
σχέδιο κωδίκων δικτύου στα πεδία που αναφέρονται στην παράγραφο 3 που εκπονείται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στην αγορά και τους χρήστες του δικτύου·
β)
κοινά εργαλεία και σχέδια έρευνας για την λειτουργία δικτύου·
γ)
δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης για την επάρκεια της προσφοράς και της ζήτησης, ανά διετία·
δ)
μέτρα για να εξασφαλισθεί ο συντονισμός της εκμετάλλευσης διασυνδεδεμένου δικτύου σε πραγματικό χρόνο υπό κανονικές συνθήκες και συνθήκες εκτάκτου ανάγκης·
ε)
κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το συντονισμό της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ κοινοτικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς τρίτης χώρας·
στ)
ετήσιο πρόγραμμα εργασιών με βάση τις προτεραιότητες του Οργανισμού·
ζ)
ετήσια έκθεση· και
η)
ετήσιες προβλέψεις επάρκειας θερινών και χειμερινών προμηθειών.
2. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στην παράγραφο 1, στοιχείο στ), περιλαμβάνει κατάλογο και περιγραφή των ▌ κωδίκων δικτύου που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια του έτους, σχέδιο για το συντονισμό της λειτουργίας του δικτύου και για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.
3. Οι αναλυτικοί ▌ κώδικες δικτύου καλύπτουν τα ακόλουθα πεδία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών:
α)
κανόνες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία περιλαμβανομένων κανόνων για τη διαλειτουργικότητα και επιχειρησιακών διαδικασιών για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης·
β)
κανόνες για τη σύνδεση και την πρόσβαση στο δίκτυο·
▌
γ)
κανόνες για την κατανομή διασυνοριακής δυναμικότητας και τη διαχείριση συμφόρησης·
▌
ε)
κανόνες για τη διαφάνεια που συνδέονται με το δίκτυο·
στ)
κανόνες για την εξισορρόπηση και την εκκαθάριση·
▌
ζ)
ενεργειακή απόδοση των δικτύων αερίου.
4. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εφαρμογή των κωδίκων δικτύου από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου.
5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου δημοσιεύει ανά διετία αφού εγκριθεί από τον Οργανισμό δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου λαμβάνοντας υπόψη εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εγκαταστάσεις ΥΦΑ, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της προμήθειας και της ζήτησης και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη κοινοτικές και περιφερειακές πτυχές του σχεδιασμού δικτύου όπου περιλαμβάνονται και οι κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα και περιλαμβάνονται επενδύσεις σε διασύνδεση, συγκεκριμένα και κατά προτεραιότητα συνδέσεις "ενεργειακών νήσων" και δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επενδύσεις σε άλλα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για το ουσιαστικό εμπόριο, τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια εφοδιασμού. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται ανασκόπηση των φραγμών που τίθενται στην αύξηση της διασυνοριακής δυναμικότητας του δικτύου και οφείλονται σε διαφορετικές διαδικασίες έγκρισης ή πρακτικές.
Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εφαρμόζουν το δημοσιευμένο επενδυτικό πρόγραμμα.
6. ▌ Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου ιδία πρωτοβουλία μπορεί να προτείνει στον Οργανισμό σχέδιο κωδίκων δικτύου σε οιονδήποτε τομέα πλην εκείνων που απαριθμούνται στην παράγραφο 3 με σκοπό την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 2α. Ο Οργανισμός εγκρίνει εν συνεχεία τους κώδικες δικτύου ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2εα (ανάπτυξη κωδίκων δικτύου) ενώ εξασφαλίζει ότι οι κώδικες αυτοί δεν αντιβαίνουν στις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίνονται δυνάμει του άρθρου 2ε (ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών).
Άρθρο 2δ
Παρακολούθηση από τον Οργανισμό
1. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εκτέλεση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου που αναφέρονται στο άρθρο 2γ, παράγραφος 1.
2. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου υποβάλλει στον Οργανισμό προς έγκρισητο σχέδιο των ▌ κωδίκων δικτύου και τα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το άρθρο 2γ, παράγραφος 1.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν την εφαρμογή των κωδίκων δικτύου και τις υποβάλλει στον Οργανισμό προς αξιολόγηση.
3. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εκτέλεση των τεχνικών κωδίκων, του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος εργασιών και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης στην ετήσια έκθεσή του. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς προς τους κώδικες δικτύου, το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ή το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου ο Οργανισμός πληροφορεί σχετικά την Επιτροπή.
Άρθρο 2ε
Κατάρτιση κατευθυντηρίων γραμμών
1. Η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Οργανισμό, θεσπίζει ετήσιο κατάλογο προτεραιοτήτων που προσδιορίζει θέματα πρωτεύουσας σημασίας για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς αερίου.
2. Έχοντας υπόψη τον εν λόγω κατάλογο προτεραιοτήτων η Επιτροπή δίδει εντολή στον Οργανισμό να καταρτίσει το αργότερο εντός εξαμήνου σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών οι οποίες να θεσπίζουν βασικές, σαφείς και αντικειμενικές αρχές για την εναρμόνιση των κανόνων όπως ορίζεται στο άρθρο 2γ.
3. Κατά την κατάρτιση αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών ο Οργανισμός διαβουλεύεται επισήμως με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου και άλλους ενδιαφερομένους κύκλους συμφερόντων κατά τρόπον ανοικτό και διαφανή.
4. Ο Οργανισμός εγκρίνει το σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών με βάση τη διαβούλευση αυτή. Καθιστά σαφείς τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και εξηγεί πώς έχουν ληφθεί υπόψη. Αιτιολογεί τις περιπτώσεις όπου οι παρατηρήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη.
5. Με δική της πρωτοβουλία ή αιτήσει του Οργανισμού, η Επιτροπή μπορεί να κινεί την ίδια διαδικασία προς προσαρμογή στα πρόσφατα δεδομένα των κατευθυντηρίων γραμμών.
Άρθρο 2στ
Κατάρτιση κωδίκων δικτύου
1.Εντός εξαμήνου από της εγκρίσεως των κατευθυντηρίων γραμμών από τον Οργανισμό και σύμφωνα με το άρθρο 2ε η Επιτροπή δίδει εντολή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου να καταρτίσει σχέδιο κωδίκων δικτύου τηρώντας πλήρως τις αρχές που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές.
2.Κατά την κατάρτιση αυτών των κωδίκων το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου λαμβάνει υπόψη την τεχνική εμπειρία συμμετεχόντων στην αγορά και χρηστών δικτύου τους οποίους και τηρεί ενήμερους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται.
3.Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου υποβάλλει το σχέδιο κωδίκων στον Οργανισμό.
4.Ο Οργανισμός προβαίνει σε επίσημη διαβούλευση σε σχέση με το σχέδιο κωδίκων δικτύου κατά τρόπον ανοικτό και διαφανή.
5.Ο Οργανισμός εγκρίνει το σχέδιο κωδίκων δικτύου με βάση τη διαβούλευση. Καθιστά σαφείς τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και εξηγεί πώς έχουν ληφθεί υπόψη. Αιτιολογεί τις περιπτώσεις όπου οι παρατηρήσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
6.Με πρωτοβουλία του Οργανισμού ή κατόπιν αιτήματος από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου μπορεί να αναληφθεί αναθεώρηση των υφισταμένων κωδίκων ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
7.Kατόπιν συστάσεως του Οργανισμού, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τους κώδικες δικτύου στην επιτροπή της οποίας μνεία γίνεται στο άρθρο 14, παράγραφος 1, για την τελική έκδοσή τους σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 14, παράγραφος 2·
Άρθρο 2ζ
Διαβουλεύσεις
1. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του ο Οργανισμός διαβουλεύεται επισήμως κατά τρόπο ανοικτό και διαφανή με όλους τους ενδεδειγμένους συμμετέχοντες στην αγορά· στη διαβούλευση συμβάλλουν οι επιχειρήσεις προμήθειας και παραγωγής, οι πελάτες, οι χρήστες συστημάτων, οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, οι διαχειριστές συστημάτων ΥΦΑ και οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης, όπου συμπεριλαμβάνονται οι οικείες (κλαδικές) ενώσεις, τεχνικοί οργανισμοί και πλατφόρμες ενδιαφερομένων.
2. Όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιοποιούνται.
3. Πριν από την έγκριση των κατευθυντηρίων γραμμών και των κωδίκων δικτύου ο Οργανισμός δηλώνει σαφώς τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω παρατηρήσεις λήφθηκαν υπόψη. Αιτιολογεί τις περιπτώσεις όπου οι παρατηρήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη.
4. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου συνεργάζεται με τους συμμετέχοντες στην αγορά και τους χρήστες δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 2στ, παράγραφος 2.
Άρθρο 2η
Κόστος
Το κόστος για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου που αναφέρονται στα άρθρα 2α έως 2θ αναλαμβάνουν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και συνυπολογίζεται κατά τον υπολογισμό των τιμών.
1. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου για να συμβάλλουν στην εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ, παράγραφος 1. Ειδικότερα, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου δημοσιεύουν ανά διετία περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα και δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις επενδύσεων με βάση το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα.
Το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να είναι ανακόλουθο προς το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα που αναφέρεται στο άρθρο 2γ, παράγραφος 1, στοιχείο γ)
2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου, και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων αερίου, τη συντονισμένη κατανομή διασυνοριακής δυναμικότητας ▌ και το συμβατό των διασυνοριακών μηχανισμών εξισορρόπησης.
3.Οι ρυθμιστικές αρχές και άλλες σχετικές αρχές των κρατών μελών συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για την εναρμόνιση του σχεδιασμού της αγοράς και την ενοποίηση των εθνικών αγορών τους τουλάχιστον σε ένα ή περισσότερα περιφερειακά επίπεδα, ως πρώτο και ενδιάμεσο βήμα προς μια πλήρως ελευθερωμένη εσωτερική αγορά. Συγκεκριμένα προωθούν τη συνεργασία των διαχειριστών συστήματος μεταφοράς σε περιφερειακό επίπεδο και διευκολύνουν την περιφερειακή ολοκλήρωσή τους με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς διευκολύνοντας την εναρμόνιση των κανονιστικών και τεχνικών τους πλαισίων και ιδίως ενσωματώνοντας τις "νήσους φυσικού αερίου" που εξακολουθούν να παραμένουν.
______________
* ΕΕ L 262, 22.9.2006, σ. 1.
"
(4)
Το άρθρο 3, παράγραφος 1, τροποποιείται ως ακολούθως:
α)
το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από τα εξής:" 1.Τα τιμολόγια ή οι μέθοδοι υπολογισμού των τιμολογίων που εφαρμόζονται από τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και τους διαχειριστές συστημάτων ΥΦΑ και έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές δυνάμει του άρθρου 25 παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/55/ΕΚ, καθώς και τα τιμολόγια που έχουν δημοσιευθεί δυνάμει του άρθρου 18 παράγραφος 1 της ίδιας οδηγίας πρέπει να έχουν διαφάνεια, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για ακεραιότητα και βελτίωση του δικτύου και να αντιπροσωπεύουν το πραγματικά καταβληθέν κόστος, εφόσον αντιστοιχεί στο κόστος αποτελεσματικού και διαρθρωτικά συγκρίσιμου διαχειριστή δικτύου και έχει διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης απόδοσης των επενδύσεων. Τα τιμολόγια ή οι μέθοδοι υπολογισμού που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους, εφαρμόζονται κατά τρόπο που δεν συνεπάγεται διακρίσεις."
β)
το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:" Τα τιμολόγια ή οι μέθοδοι υπολογισμού που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους, διευκολύνουν το αποδοτικό εμπόριο αερίου και τον ανταγωνισμό με ταυτόχρονη αποφυγή των διασταυρούμενων επιδοτήσεων μεταξύ των χρηστών των δικτύων και παρέχουν κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη διατήρηση ή τη δημιουργία της διαλειτουργικότητας των δικτύων μεταφοράς. Τούτο μπορεί να καλύψει την ειδική ρυθμιστική μεταχείριση για νέες επενδύσεις."
γ)
προστίθενται τα ακόλουθα ║ εδάφια:" Τα τιμολόγια πρόσβασης για τους χρήστες δικτύου ορίζονται χωριστά και ανεξαρτήτως από κάθε σημείο εισόδου ή εξόδου του συστήματος μεταφοράς. Τα τέλη δικτύου δεν υπολογίζονται με βάση την προβλεπόμενη στη σύμβαση διαδρομή. Η πρόσβαση στο δίκτυο είναι ανοικτή στους νεοεισερχόμενους, σε μη εισάγουσα διακρίσεις βάση. Τα τιμολόγια ή οι μέθοδοι υπολογισμού που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους εφαρμόζονται κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις και με διαφάνεια."
(5) Ο τίτλος του άρθρο 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:"
Υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων μερών που αφορούν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς
"
(6) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο, μετά το άρθρο 4:"
Άρθρο 4α
Υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων μερών που αφορούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΥΦΑ
1. Οι διαχειριστές συστημάτων ΥΦΑ και αποθήκευσης:
α)
εξασφαλίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις σε όλους τους χρήστες δικτύου οι οποίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς· ειδικότερα, όταν διαχειριστής συστήματος ΥΦΑ ή αποθήκευσης παρέχει την ίδια υπηρεσία σε διαφορετικούς πελάτες ταυτοχρόνως, πρέπει να την προσφέρει με ισοδύναμους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις·
β)
παρέχουν υπηρεσίες συμβατές με τη χρήση διασυνδεδεμένων συστημάτων μεταφοράς αερίου και διευκολύνουν την εύκολη πρόσβαση, μέσω της συνεργασίας με το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς·
γ)
δημοσιοποιούν τις σχετικές πληροφορίες, ειδικότερα δε δεδομένα σχετικά με τη χρήση και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών, εντός χρονικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις εύλογες εμπορικές ανάγκες των χρηστών εγκατάστασης αποθήκευσης και εγκατάστασης ΥΦΑ υπό την προϋπόθεση της παρακολούθησης αυτής της δημοσιοποίησης από την αρμόδια αρχή.
2. Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης:
α)
παρέχουν αμετάβλητες και διακοπτόμενες υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων μερών· η τιμή της διακοπτόμενης δυναμικότητας αντιστοιχεί στην πιθανότητα διακοπής·
β)
προσφέρουν στους χρήστες εγκατάστασης αποθήκευσης μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υπηρεσίες·
γ)
προσφέρουν στους χρήστες εγκατάστασης υπηρεσίες χώρου αποθήκευσης, ικανότητας απόληψης και ικανότητας έγχυσης, μεμονωμένες ή σε συνδυασμό.
3. Συμβάσεις με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΥΦΑ δεν έχουν ως αποτέλεσμα αυθαίρετα υψηλότερα τιμολόγια στις περιπτώσεις που έχουν υπογραφεί:
α)
εκτός έτους φυσικού αερίου με μη τυπικές ημερομηνίες έναρξης, ή
β)
με βραχύτερη διάρκεια από την τυπική σύμβαση μεταφοράς σε ετήσια βάση.
4. Όταν ενδείκνυται, επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων μερών, υπό την προϋπόθεση της παροχής των απαραίτητων εγγυήσεων από τους χρήστες των δικτύων όσον αφορά τη φερεγγυότητά τους. Οι εγγυήσεις αυτές δεν συνιστούν αδικαιολόγητους φραγμούς στην είσοδο στην αγορά και δεν συνεπάγονται διακρίσεις, είναι διαφανείς και πληρούν την αρχή της αναλογικότητας.
5. Συμβατικά όρια για το ελάχιστο μέγεθος δυναμικότητας εγκατάστασης ΥΦΑ ή αποθήκευσης αιτιολογούνται με βάση τεχνικούς περιορισμούς και δεν στερούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποθήκευσης χρήστες μικρότερου χώρου αποθήκευσης.
"
(7) Το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:
α)
ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:" Αρχές για τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας και τις διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης που αφορούν τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς"
β) η παράγραφος 2, στοιχείο α), αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:"
α)
παρέχουν οικονομικά μηνύματα κατάλληλα για την αποτελεσματική και μέγιστη χρήση της τεχνικής ικανότητας, διευκολύνουν δε τις επενδύσεις σε νέα υποδομή και τη διασυνοριακή εμπορία φυσικού αερίου.
"
γ)
η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:" 3. Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς εφαρμόζουν και δημοσιεύουν μη διακριτικές και διαφανείς διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης οι οποίες διευκολύνουν τη διασυνοριακή εμπορία φυσικού αερίου επί βάσεως που δεν εισάγει διακρίσεις και σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού. Προς αποφυγή συμβατικής συμφόρησης, ο διαχειριστής δικτύου μεταφοράς προσφέρει μη χρησιμοποιημένη δυναμικότητα στην πρωτογενή αγορά με προθεσμία ενημέρωσης τουλάχιστον μία ημέρα πριν, στον βαθμό όπου τούτο δεν εμποδίζει την εφαρμογή μακροπρόθεσμης σύμβασης εφοδιασμού."
δ)
η παράγραφος 4 διαγράφεται·
ε)
προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:" 6. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς διενεργούν τακτικά εκτιμήσεις της ζήτησης στην αγορά για νέες επενδύσεις. Όταν προγραμματίζουν νέες επενδύσεις, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εκτιμούν τη ζήτηση στην αγορά και λαμβάνουν υπόψη κριτήρια ασφάλειας του εφοδιασμού. 7. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμων φυσικών στενωπών, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αντιμετωπίζουν την κατάσταση διευρύνοντας την υπάρχουσα δυναμικότητα με βάση τη ζήτηση στην αγορά. Για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποχρεούνται να εφαρμόζουν διαδικασίες open season. 8. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τη διαχείριση της συμφόρησης στα εθνικά συστήματα αερίου και τις διασυνδέσεις. Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς υποβάλλουν προς έγκριση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τις διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης, περιλαμβανομένης της κατανομής δυναμικότητας. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση αυτών των κανόνων πριν να τους εγκρίνουν.""
(8) Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο, μετά το άρθρο 5:"
Άρθρο 5α
Αρχές που διέπουν τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας και τις διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης όσον αφορά που αφορούν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ
1. Στους συμμετέχοντες στην αγορά διατίθεται η μέγιστη δυναμικότητα εγκατάστασης αποθήκευσης και εγκατάστασης ΥΦΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ακεραιότητα και την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου.
2. Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και ΥΦΑ εφαρμόζουν και δημοσιεύουν διαφανείς μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας που δεν συνεπάγονται διακρίσεις, οι οποίοι:
α)
παρέχουν οικονομικά μηνύματα κατάλληλα για την αποτελεσματική και μέγιστη αξιοποίηση της δυναμικότητας και διευκολύνουν τις επενδύσεις σε νέα υποδομή·
β)
είναι συμβατοί με τους μηχανισμούς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών άμεσης παράδοσης (spot) και των κόμβων διαπραγμάτευσης, και ταυτόχρονα είναι ευέλικτοι και ικανοί να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς·
γ)
είναι συμβατοί με τα συνδεδεμένα συστήματα πρόσβασης στο δίκτυο.
3. Οι συμβάσεις με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εγκαταστάσεις ΥΦΑ περιλαμβάνουν μέτρα για να εμποδίζεται η επί κερδοσκοπία αποθεματοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες αρχές που ισχύουν σε περίπτωση συμβατικής συμφόρησης:
α)
σε περίπτωση συμβατικής συμφόρησης, ο διαχειριστής του συστήματος προσφέρει αναξιοποίητη δυναμικότητα ΥΦΑ και αποθήκευσης στην πρωτογενή αγορά χωρίς καθυστέρηση· η προσφορά για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης γίνεται τουλάχιστον μία ημέρα πριν και σε διακοπτόμενη βάση·
β)
οι χρήστες εγκατάστασης αποθήκευσης και ΥΦΑ που επιθυμούν να επαναπωλήσουν τη συμβατική τους δυναμικότητα στη δευτερογενή αγορά έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Tα μέτρα αυτά λαμβάνουν υπόψη την ακεραιότητα του εν λόγω συστήματος καθώς και την ασφάλεια εφοδιασμού.
"
(9) Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:
α)
Ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:" Απαιτήσεις διαφάνειας που αφορούν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς
β)
Η παράγραφος 5 διαγράφεται.
γ)
Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7.
"7. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιοποιούν εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση, με βάση ορισμούς δυναμικότητας, προβλέψεις και πραγματοποιηθείσες εισροές ή εκροές του συστήματος. Ο βαθμός αναλυτικότητας των πληροφοριών δημοσιεύεται και ανταποκρίνεται στις πληροφορίες που διαθέτει ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς. Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει τη δημοσιοποίηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών.
Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στην εθνική ρυθμιστική αρχή τη αιτήσει της τα μέτρα που λήφθηκαν, καθώς και το κόστος που προέκυψε και τα έσοδα που παρήχθησαν από την εξισορρόπηση του συστήματος. Προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή, οι οικείοι συμμετέχοντες στη αγορά διαβιβάζουν στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τα δεδομένα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.""
(10) Προστίθενται τα ακόλουθα άρθρα, μετά το άρθρο 6:"
Άρθρο 6α
Απαιτήσεις διαφάνειας που αφορούν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ
1. Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και ΥΦΑ δημοσιοποιούν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν και τους σχετικούς όρους που ισχύουν, σε συνδυασμό με τις τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου οι χρήστες εγκαταστάσεων αποθήκευσης και ΥΦΑ να έχουν πλήρη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΥΦΑ.
2. Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, κάθε διαχειριστής συστήματος αποθήκευσης και ΥΦΑ δημοσιοποιεί τακτικά και περιοδικά αριθμητικές πληροφορίες, σε εύχρηστη τυποποιημένη μορφή, σχετικά με τις συμβατικές και τις διαθέσιμες δυναμικότητες αποθήκευσης και ΥΦΑ. Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει τη δημοσιοποίηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών.
3. Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και ΥΦΑ αποκαλύπτουν πάντα τις πληροφορίες που απαιτεί ο παρών κανονισμός κατά εύληπτο, ποσοτικώς σαφή και ευκόλως προσβάσιμο τρόπο, χωρίς διακρίσεις.
4. Όλοι οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και ΥΦΑ δημοσιεύουν την ποσότητα αερίου σε κάθε εγκατάσταση αποθήκευσης ή ΥΦΑ ή ομάδα εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην ίδια ζώνη εξισορρόπησης, εισροές και εκροές, καθώς και τη διαθέσιμες δυναμικότητες αποθήκευσης και εγκατάστασης ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που εξαιρούνται από την πρόσβαση τρίτων. Οι πληροφορίες κοινοποιούνται επίσης στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, ο οποίος τις δημοσιεύει συγκεντρωτικά ανά σύστημα ή υποσύστημα που καθορίζεται από τα σχετικά σημεία. Οι πληροφορίες ενημερώνονται τουλάχιστον σε καθημερινή βάση.
5. Για να εξασφαλίζεται η διαφανής, αντικειμενική και αμερόληπτη τιμολόγηση και να διευκολύνεται η αποτελεσματική χρήση της υποδομής, οι διαχειριστές ΥΦΑ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή οι σχετικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δημοσιεύουν εύλογα και επαρκώς λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τιμολογιακή διαμόρφωση, τη μεθοδολογία και τη δομή τιμολογήσεων για την υποδομή που υπάγεται σε ρυθμίσεις πρόσβασης από τρίτους. Οι διαχειριστές ΥΦΑ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης υποβάλλουν τις δικές τους διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης, περιλαμβανομένης της κατανομής δυναμικότητας, προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση των διαδικασιών αυτών πριν να τις εγκρίνουν.
6. Εφόσον ο διαχειριστής ΥΦΑ ή εγκατάστασης αποθήκευσης θεωρεί ότι δεν έχει δικαίωμα ως εκ του εμπιστευτικού τους χαρακτήρα να δημοσιοποιήσει όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, επιζητεί εξουσιοδότηση από τη ρυθμιστική αρχή για να περιορίσει τη δημοσίευση όσον αφορά το σχετικά σημείο ή σημεία.
Η ρυθμιστική αρχή χορηγεί ή αρνείται να χορηγήσει την εξουσιοδότηση κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την ανάγκη σεβασμού της θεμιτής εμπορικής εμπιστευτικότητας και τον στόχο δημιουργίας μιας υπό καθεστώς ανταγωνισμού εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Εάν η εξουσιοδότηση χορηγηθεί, η διαθέσιμη αποθηκευτική ικανότητα και/ή η δυναμικότητα της εγκατάστασης ΥΦΑ δημοσιεύεται χωρίς να αναφέρονται αριθμητικά δεδομένα που θα παραβίαζαν την εμπιστευτικότητα.
Άρθρο 6β
Τήρηση αρχείων από διαχειριστές συστημάτων
Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και οι διαχειριστές συστημάτων ΥΦΑ διατηρούν επί πέντε έτη στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού και της Επιτροπής, όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 6α και στο μέρος 3 του Παραρτήματος.
"
(11) Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:
α) στο τέλος της παραγράφου 1 προστίθεται η ακόλουθη πρόταση:"
Οι κανόνες εξισορρόπησης βασίζονται στη αγορά.
"
β) η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
2. Προκειμένου οι χρήστες του δικτύου να είναι σε θέση να προβαίνουν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες, οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς παρέχουν επαρκείς, επίκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου σχετικά με την κατάσταση εξισορρόπησης των χρηστών του δικτύου.
Το επίπεδο της πληροφόρησης αντιστοιχεί στο επίπεδο των πληροφοριών που διαθέτει ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς και στην περίοδο εκκαθάρισης για την οποία υπολογίστηκαν τα τέλη εξισορρόπησης.
Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται ατελώς.
"
γ) οι παράγραφοι 4, 5 κα 6 διαγράφονται.
(12) Το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
Άρθρο 8
Εμπορία δικαιωμάτων δυναμικότητας
Κάθε διαχειριστής συστήματος μεταφοράς, διαχειριστής συστήματος αποθήκευσης και διαχειριστής ΥΦΑ λαμβάνει εύλογα μέτρα προκειμένου να καθιστά δυνατή και να διευκολύνει την ελεύθερη εμπορία των δικαιωμάτων δυναμικότητας. Η εμπορία διενεργείται σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της μη εισαγωγής διακρίσεων. Κάθε τέτοιος διαχειριστής αναπτύσσει για την πρωτογενή αγορά εναρμονισμένες συμβάσεις και διαδικασίες για τη μεταφορά, τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ και αποθήκευσης, προκειμένου να διευκολύνει το δευτερογενές εμπόριο δυναμικότητας και αναγνωρίζει τη μεταβίβαση δικαιωμάτων πρωτογενούς δυναμικότητας, εφόσον του κοινοποιείται από τους χρήστες του συστήματος.
Οι εναρμονισμένες συμβάσεις και διαδικασίες για τη μεταφορά, τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ και αποθήκευσης κοινοποιούνται στις ρυθμιστικές αρχές.
"
(13) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 8α:"
Άρθρο 8α
Αγορές λιανικής
Για να διευκολυνθεί η ανάδυση ▌ αγορών ▌ σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται λεπτομερώς όσον αφορά τις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.
Οι εν λόγω κανόνες δημοσιοποιούνται ▌ και υπόκεινται σε ανασκόπηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
"
(14) Στο άρθρο 9, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:"
Άρθρο 9
Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων
1. Εφόσον ενδείκνυται, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τον ελάχιστο βαθμό εναρμόνισης που απαιτείται για να επιτευχθεί ο σκοπός του παρόντος κανονισμού, οι οποίες καθορίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτήρα, της διάρκειας και άλλων απαιτήσεων για τις υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 4α·
▌
2. Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόσβαση τρίτων, μνεία των οποίων γίνεται στην παράγραφο 1, όσον αφορά τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ορίζονται στο Παράρτημα.
3.Η εφαρμογή και η τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την πρόσβαση τρίτων που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος άρθρου αντανακλούν τις διαφορές μεταξύ των εθνικών δικτύων φυσικού αερίου και, συνεπώς, δεν απαιτούν ενιαίους και αναλυτικούς όρους και προϋποθέσεις για την πρόσβαση τρίτων σε κοινοτικό επίπεδο. Μπορούν να θέτουν, όμως, ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη αμερόληπτων και διαφανών συνθηκών πρόσβασης στο δίκτυο που είναι απαραίτητες για μια εσωτερική αγορά αερίου, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να εφαρμόζονται υπό το πρίσμα των διαφορών μεταξύ των εθνικών δικτύων αερίου.
"
(15)Στο άρθρο 13, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
1.Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές που θεσπίζονται δυνάμει του άρθρου 25 της οδηγίας 2003/55/ΕΚ έχουν αρμοδιότητα να εξασφαλίζουν στην πράξη συμμόρφωση προς τον παρόντα κανονισμό, παρέχοντάς τους εξουσία σε σχέση με οιαδήποτε επί μέρους παραβίαση, είτε να επιβάλλουν αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις που να ανέρχονται έως και στο 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών του διαχειριστή συστήματος στην εγχώρια αγορά του είτε να του αφαιρούν την άδεια του διαχειριστή. Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν τούτο στην Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2010 και της γνωστοποιούν αμελλητί οιεσδήποτε μεταγενέστερες τροποποιήσεις.
"
(16) Στο άρθρο 14, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
2. Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται το άρθρο 5α, παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
"
(17) Στο άρθρο 16, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
β)
τις διασυνδέσεις μεταξύ κρατών μελών, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΥΦΑ και τις σημαντικές αυξήσεις δυναμικότητας των ήδη υφισταμένων υποδομών και τις τροποποιήσεις των υποδομών αυτών που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη νέων πηγών προμήθειας αερίου κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 22, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας 2003/55/ΕΚ, οι οποίες εξαιρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 18, 19, 20 και του άρθρου 25, παράγραφοι 2, 3 και 4, της εν λόγω οδηγίας, ενόσω εξαιρούνται από τις διατάξεις που αναφέρονται στο παρόν εδάφιο, εκτός της παραγράφου 4 του άρθρου 6α του παρόντος κανονισμού, ή
"
(18) Το Παράρτημα τροποποιείται ως εξής:
α) ο τίτλος του σημείου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
Υπηρεσίες πρόσβασης τρίτων μερών που αφορούν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς'·
"
β) ο τίτλος του σημείου 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"
"Αρχές που διέπουν το μηχανισμό κατανομής δυναμικότητας και τις διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης που αφορούν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και την εφαρμογής τους σε περίπτωση συμβατικής συμφόρησης, και
"
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.