Europaparlamentets resolution av den 24 september 2008 om det internationella avtalet för tropiskt timmer (ITTA) 2006
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av utkastet till rådets beslut (11964/2007),
– med beaktande av kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2008 (KOM(2007)0640),
– med beaktande av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) rapport "Forest Products Annual Market Review" för 2006–2007,
– med beaktande av Sternrapporten "Review on the Economics of Climate Change" som lades fram den 30 oktober 2006,
– med beaktande av sin resolution av den 7 juli 2005 om ett påskyndat genomförande av EU:s handlingsplan för skogslagstiftningens efterlevnad, styrelseformer och handel (Flegt)(1),
– med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen och av följande skäl:
A. Miljöskyddskraven ska integreras i utformningen och genomförandet av gemenskapens handelspolitik (artiklarna 6 och 3.1 b i fördraget) eftersom ett av huvudmålen för gemenskapens miljöpolitik är att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, vilket inbegriper att den biologiska mångfalden i skog ska bevaras och nyttjas hållbart (artikel 174 i fördraget).
B. Årligen avverkas omkring 13 miljoner hektar skog, däribland 6 miljoner hektar primärskog.
C. Avskogningen beräknas ligga bakom 20 procent av växthusgasutsläppen under 1990-talet.
D. FAO uppskattar att mindre än 8 procent av världens totala skogsareal är miljömärkt och att mindre än 5 procent av de tropiska skogarna förvaltas på ett hållbart sätt.
E. Billig import av olagliga timmer- och skogsprodukter, tillsammans med en vägran att foga sig efter grundläggande sociala och miljömässiga normer, destabiliserar de internationella marknaderna, begränsar producentländernas skatteintäkter och hotar högkvalitativa arbeten både i import- och exportländerna. Den undergräver också ställningen för de företag som uppför sig på ett ansvarsfullt sätt och som följer de befintliga normerna.
F. Invånarna i timmerproducerande länder kan inte förväntas bära kostnaderna för att bevara det som är en global tillgång.
G. Kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2008 innehöll ett meddelande från kommissionen om åtgärder för att minska avskogning och ett meddelande med lagstiftningsförslag om förebyggande av att olagligen avverkat timmer och produkter av sådant timmer släpps ut på EU-marknaden.
1. Europaparlamentet välkomnar ingåendet av det internationella avtalet ITTA 2006, eftersom ett misslyckande att nå enighet skulle ha sänt ut mycket negativa signaler om det internationella samfundets engagemang för att främja skydd och hållbar användning av tropisk skog. Resultatet räcker dock inte till för att lösa problemet med att dessa skogar försvinner.
Behov av mer samlade strategier
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att i betydlig grad öka de ekonomiska medlen för hjälp till att förbättra skyddet och en miljömässigt ansvarsfull användning av tropiska skogar, att stödja åtgärder som syftar till att stärka miljöförvaltningen och kapacitetsskapande åtgärder och att främja ekonomiskt livskraftiga alternativ till destruktiv avverkning, gruvdrift och jordbruksverksamhet.
3. Europaparlamentet anser att det är lika viktigt att öka de nationella parlamentens och det civila samhällets förmåga, däribland lokala samhällen och urbefolkningar, att delta i beslutsfattande avseende skyddet, användningen och förvaltningen av naturtillgångar och till att avgränsa och försvara deras markrätter.
4. Europaparlamentet anser att offentliga upphandlingsregler ska innehålla ett krav på att timmer och timmerprodukter ska härröra från lagliga och hållbara källor för att uppmuntra de offentliga myndigheternas praktiska engagemang för en god skogsförvaltning och för att bekämpa korruption.
5. Europaparlamentet vidhåller att kommissionen och medlemsstaterna också bör arbeta för att se till att exportkreditmyndigheter, Cotonou-avtalets investeringsanslag och andra internationella kreditinstitut som finansierar projekt med offentliga EU-medel, använder den vedertagna principen om ett fritt förhandsgodkännande innan de ger något ekonomiskt stöd till projekt i skogsområden. Man bör också genomföra miljökonsekvensbedömningar, sociala konsekvensanalyser och kontrollförfaranden för dessa projekt för att se till att de inte ökar skogsskövlingen, skogsutarmningen eller den olagliga avverkningen.
6. Europaparlamentet anser att märkningsinitiativ, som gör att konsumenterna kan vara säkra på att det timmer de köper inte bara är lagligt utan även kommer från skogar som har förvaltats på ett hållbart sätt, kan vara ett användbart komplement till internationella avtal, under förutsättning att märkningen stöds genom oberoende verifikation.
7. Europaparlamentet uttrycker oro över att frivilliga avtal inte räcker för att kontrollera att timmerprodukter som släpps ut på EU-marknaden kommer från lagliga och hållbara källor och EU bör därför börja anta rättsligt bindande standarder internt såväl som instrument för att sanktionera icke-efterlevnad.
8. Europaparlamentet betonar att strikta hållbarhetskriterier, som beaktar både direkt och indirekt påverkan på miljö och samhälle, måste tillämpas på import av biobränslen och biomassa om klimatvinsterna med att ersätta fossila bränslen inte ska uppvägas med stor marginal genom ökade koldioxidutsläpp som uppkommer genom skogsskövling.
9. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att genom bilaterala och multilaterala handelsavtal säkerställa en god förvaltning av timmertillgångarna.
10. Europaparlamentet anser att det i detta sammanhang är särskilt viktigt med det föreslagna handelsavtalet med länderna i Sydostasien, och menar att alla avtal ska innehålla ett kapitel som tar upp frågorna om skogsvård och kampen mot olaglig avverkning.
Grunddrag i ett mer kraftfullt och effektivt avtal
11. Europaparlamentet anser att det främsta målet med ett verkningsfullt avtal om tropiskt timmer bör vara behovet att säkerställa att tropiska skogar skyddas och förvaltas på ett hållbart sätt och utarmad skogsmark återställs och att handel med tropiskt timmer bör uppmuntras endast under förutsättning att den överensstämmer med ovan nämnda mål.
12. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ta fram lämpliga finansieringsmekanismer för länder som är beredda att prioritera det långsiktiga målet att främja hållbara skogar hellre än att maximera inkomsterna på kort sikt och att undersöka möjligheterna till en omorganisation av omröstningssystemet i den internationella organisationen för tropiskt timmer (ITTO) för att belöna timmerproducerande länder som prioriterar skydd och hållbar användning av skogstillgångar.
13. Europaparlamentet menar att det i ett framtida avtal bör säkerställas att parlamentsledamöter och det civila samhället ska medverka i utformningen av strategier och att det finns bestämmelser om oberoende granskningar av hållbarheten hos medlemsstaternas skogsförvaltningspolitik eller dess påverkan på urbefolkningen.
Slutsatser
14. Europaparlamentet anser att avtalet kräver parlamentets samtycke enligt artikel 300.3 andra stycket i EG-fördraget och att rådet och kommissionen borde välkomna den ökade legitimiteten och acceptansen hos allmänheten som en större delaktighet från parlamentets sida skulle innebära.
15. Europaparlamentet begär att kommissionen lägger fram årliga rapporter om genomförandet av det internationella avtalet ITTA 2006 och om åtgärder för att minimera de negativa effekterna av handeln med tropiskt timmer, inbegripet konsekvenserna av frihandelsavtalet och bilaterala avtal enligt Flegtprogrammet.
16. Europaparlamentet bör involveras fullt ut och få lägesrapporter om alla förhandlingsstadier i samband med partnerskapsavtalen inom ramen för Flegt.
17. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att börja förbereda sig för nästa förhandlingsrunda med målet att säkra ett starkt förbättrat efterföljande avtal.
18. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att regelbundet rapportera till parlamentet om hur framtida förhandlingar om det avtal som ska ersätta ITTA 2006 fortskrider så att resultatet får ett brett stöd.
o o o
19. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar och parlament.