Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 4 decembrie 2008 referitoare la propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în vederea combaterii fraudei fiscale legate de operațiunile intracomunitare (COM(2008)0147 – C6-0154/2008 – 2008/0058(CNS))
(Procedura de consultare)
Parlamentul European,
– având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2008)0147),
– având în vedere articolul 93 din Tratatul CE, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C6-0154/2008),
– având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri economice și monetare și avizul Comisiei pentru afaceri juridice (A6-0448/2008),
1. aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;
2. invită Comisia să își modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 250 alineatul (2) din Tratatul CE;
3. invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;
4. solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;
5. încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei.
Textul propus de Comisie
Amendamentul
Amendamentul 1 Propunere de directivă – act de modificare Considerentul 1
(1) Frauda în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA) are un efect semnificativ asupra veniturilor fiscale ale statelor membre și perturbă activitatea economică în cadrul pieței interne prin crearea unor fluxuri nejustificate de bunuri și prin introducerea pe piață a unor bunuri la prețuri anormal de mici.
(1) Frauda în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA) are un efect semnificativ asupra veniturilor fiscale ale statelor membre și perturbă activitatea economică în cadrul pieței interne prin crearea unor fluxuri nejustificate de bunuri și prin introducerea pe piață a unor bunuri la prețuri anormal de mici. În plus, frauda în materie de TVA afectează nu numai finanțarea bugetelor statelor membre, ci și echilibrul general al sistemului de resurse proprii al UE, în măsura în care reducerile resurselor proprii provenind din TVA trebuie să fie compensate printr-o creștere a resurselor provenind din venitul național brut.
Amendamentul 2 Propunere de directivă – act de modificare Considerentul 4 a (nou)
(4a)În vederea unei mai bune şi mai eficiente aplicări a Directivei 2006/112/CE, Comisia ar trebui să încurajeze administrațiile fiscale din statele membre să-și dezvolte capacitatea administrativă pentru a putea primi declarații prin mijloace electronice, pentru cât mai multe categorii de persoane impozabile.
Amendamentul 3 Propunere de directivă – act de modificare Considerentul 6
(6) Având în vedere evoluția mediului de afaceri și a instrumentelor de lucru ale agenților economici, ar trebui garantat că aceștia au posibilitatea de a-și îndeplini obligațiile privind declarațiile prin proceduri electronice simple pentru a reduce la minimum povara administrativă.
(6) Prin prezenta Directivă nu se intenționează în niciun caz să se aducă atingere acțiunilor întreprinse la nivelul Comunității în vederea reducerii cu 25 % a sarcinilor administrative ale întreprinderilor până în 2012. Având în vedere, mai ales, evoluția mediului de afaceri și a instrumentelor de lucru ale agenților economici ce ar rezulta, este de dorit ca acestora să li se garanteze posibilitatea de a-și îndeplini obligațiile privind declarațiile prin proceduri electronice simple pentru a reduce la minimum sarcinile administrative.
Amendamentul 4 Propunere de directivă – act de modificare Considerentul 6a (nou)
(6a)Pentru o mai bună evaluare a impactului noilor obligații formale, în special în ceea ce privește extinderea obligației de informare la prestările de servicii, Comisia ar trebui să elaboreze un raport de evaluare a impactului acestor obligații, îndeosebi în ceea ce privește costurile administrative pentru persoanele supuse obligațiilor respective și pentru administrații, precum și a eficacităţii acestor obligații formale în combaterea fraudei fiscale. Dacă este cazul, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă de modificare a conținutului obligațiilor formale.
Amendamentul 5 Propunere de directivă – act de modificare Considerentul 7 a (nou)
(7a)Comisia ar trebui să examineze posibilitatea de constituire a unei baze de date la nivelul Uniunii Europene, care să conțină datele de identificare ale persoanelor fizice care au constituit, administrat sau condus companii implicate în tranzacții frauduloase intracomunitare cu privire la TVA. Înainte de înregistrarea unei noi companii, autoritatea națională competentă ar trebui să solicite administrației fiscale naționale un cazier fiscal european, eliberat de aceasta din urmă după consultarea bazei de date respective, la care ar trebui să fie conectată.
Amendamentul 6 Propunere de directivă – act de modificare Articolul 1 – punctul 7 Directiva 2006/112/CE Articolul 263 – alineatul 2 – paragraful 2
Cu toate acestea, statele membre pot autoriza depunerea declarațiilor recapitulative prin alte mijloace pentru anumite categorii de persoane impozabile.
Cu toate acestea, statele membre pot autoriza depunerea declarațiilor recapitulative prin alte mijloace pentru anumite categorii de persoane impozabile până la ... *.
* 31 decembrie a anului în care Directiva .../.../CE (actul de modificare) intră în vigoare.
Amendamentul 7 Propunere de directivă – act de modificare Articolul 1a (nou)
Articolul 1a
Raportul Comisiei
Până la ...*, Comisia elaborează un raport de evaluare a impactului prezentei directive. Raportul în cauză se axează în special pe costurile administrative aferente noilor obligații formale pentru persoanele supuse acestor obligații și pe gradul de eficacitate al obligațiilor formale respective pentru combaterea fraudei fiscale. Dacă este cazul, Comisia prezintă o propunere legislativă de modificare a conținutului obligațiilor formale.
* Doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei directive.