Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2009/2005(BUD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A6-0111/2009

Ingivna texter :

A6-0111/2009

Debatter :

PV 09/03/2009 - 17
CRE 09/03/2009 - 17

Omröstningar :

PV 10/03/2009 - 8.14
CRE 10/03/2009 - 8.14
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P6_TA(2009)0095

Antagna texter
PDF 141kWORD 68k
Tisdagen den 10 mars 2009 - Strasbourg
Riktlinjerna för budgetförfarandet för 2010 - avsnitt III, kommissionen
P6_TA(2009)0095A6-0111/2009

Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2009 om riktlinjerna för budgetförfarandet för 2010 - avsnitt III - kommissionen (2009/2005(BUD))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2009,

–   med beaktande av kommissionens uppdaterade ekonomiska planering för 2007–2013, som lades fram den 30 januari 2009 i enlighet med punkt 46 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning(1),

–   med beaktande av kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om sin årliga politiska strategi för 2010 (KOM(2009)0073), särskilt del II,

–   med beaktande av det ovannämnda interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006,

–   med beaktande av artikel 272 i EG-fördraget och artikel 177 i Euratomfördraget,

–   med beaktande av artikel 112.1 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från budgetutskottet (A6-0111/2009), och av följande skäl:

A.  Under 2010 kommer en utvärdering efter halva tiden att göras av många fleråriga program.

B.  Både Europaparlamentet och kommissionen kommer att ha en ny sammansättning i slutet av 2009.

Budgetöversikt

1.  Europaparlamentet konstaterar att den fleråriga budgetramen för 2007–2013 innehåller ett utmanande belopp när det gäller budgetmedlen för 2010, nämligen 139 489 000 000 EUR i åtaganden, vilket motsvarar 1,02 procent av EU:s BNI, och 133 505 000 000 EUR i betalningar, vilket utgör 0,97 procent av EU:s BNI (i löpande priser), och påminner om att nästa justering av den fleråriga budgetramen kommer att göras i april 2009, direkt före offentliggörandet av det preliminära budgetförslaget för 2010.

2.  Europaparlamentet tar hänsyn till att de belopp som fastställts i den fleråriga budgetramen för varje rubrik är det maximala beloppet för utgifterna och utgör ramen för de årliga budgeterna. Parlamentet önskar se att den slutliga budgeten närmare dessa övre gränser vilket kanske kan bidra till finansiering av många mål av mycket stor betydelse för EU, utan att äventyra nuvarande åtgärder och program. Parlamentet konstaterar att några av gemenskapsprogrammen fortfarande är underfinansierade. Parlamentet anser att EU behöver ambitiösare finansierings- och budgetbeslut för att göra det möjligt för unionen att ta på sig sin roll på främst området för ekonomisk tillväxt och sysselsättning och det utrikespolitiska området där resurserna är knappa.

3.  Europaparlamentet betonar att parlamentet kommer att använda alla medel som står till buds i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006, inklusive lagstiftningsflexibiliteten på 5 procent (punkt 37 i detta interinstitutionella avtal) under den fleråriga budgetramperioden 2007–2013, för att se till att dess politiska prioriteringar genomförs.

4.  Europaparlamentet konstaterar också att ett bristfälligt genomförande av årliga budgetar leder till en ännu lägre genomförandegrad för budgeten, något som främst beror på systemet med komplicerade regler och bestämmelser som både kommissionen och eller medlemsstaterna infört, och på medlemsstaternas bristfälliga genomförandeförmåga, som leder till ett betydande belopp i utestående åtaganden. Parlamentet uppmanar dessutom med kraft kommissionen och medlemsstaterna att underlätta genomförandet genom att där det är möjligt minska de självpåtagna byråkratiska bördorna och förenkla särskilt strukturfondernas förvaltningssystem.

5.  Europaparlamentet understryker vikten av ett gott interinstitutionellt samarbete som innebär att kommissionen förser budgetmyndigheten med all nödvändig bakgrundsinformation.

6.  Europaparlamentet anser att EU:s budget måste presenteras på ett tydligt och detaljerat sätt. Parlamentet har för avsikt att noggrant följa upp den ekonomiska planeringen för att se till att lämpliga budgetbeslut kan fattas. Parlamentet välkomnar kommissionens förbättrade presentation av budgetplaneringshandlingarna. Parlamentet skulle dock vilja att de förändringar som kommissionen har gjort i sin budgetplanering syns tydligare och klarare. Parlamentet begär ett ytterligare klargörande av fördelningen av anslag mellan driftsutgifter och administrativa utgifter. Parlamentet noterar att ett redan betydande belopp, av vad som i själva verket är administrativa utgifter, finansieras från driftsanslag.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i sina förberedelser av det preliminära budgetförslaget för 2010 utarbeta tydliga, samstämmiga och välgrundade verksamhetsförklaringar för varje politikområde för att göra det möjligt för alla berörda utskott att grundligt kontrollera genomförandet av EU:s olika program och politik. Parlamentet förväntar sig i detta hänseende att se en tillbörlig utveckling och genomförande av de större budgetbeslut som tidigare fattats, t.ex. Galileoprojektet, Europeiska tekniska institutet och livsmedelsbistånd.

8.  Europaparlamentet påpekar betydelsen av principen om sund budgetering. Parlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta ett preliminärt budgetförslag som tar itu med de nuvarande utmaningarna och ger en hållbar budget för den pågående politiken. Parlamentet är särskilt bekymrat över budgetbehovet för 2010 under rubrikerna 1a och 4 i den fleråriga budgetramen. Parlamentet vill understryka att flexibilitetsinstrumentet är avsett att finansiera oväntade politiska utmaningar och endast är ett av de instrument som möjliggör ytterligare finansiering.

9.  Europaparlamentet välkomnar inrättandet av en interinstitutionell arbetsgrupp om de decentraliserade organen. Parlamentet upprepar att det finns mycket begränsat med budgetmedel för inrättande av nya organ inom ramen för de nuvarande marginalerna i varje rubrik och påminner kommissionen och rådet om att artikel 47 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 måste iakttas. Parlamentet påminner kommissionen om behovet av att beakta redan öronmärkta inkomster när man fastställer det preliminära budgetförslaget för 2010 för de befintliga decentraliserade organen. Parlamentet hävdar bestämt att de organ som till stor del är beroende av inkomster från avgifter fortfarande måste kunna använda detta instrument i sin helhet för att ge dem den budgetflexibilitet som är nödvändig.

10.  Europaparlamentet påminner om att parlamentet ständigt är bekymrat över att rubrik 4 i den fleråriga budgetramen lider av allvarlig underfinansiering. Parlamentet påpekar att om EU ska leva upp till sina löften och ambitioner som global aktör måste den se till att utvecklingsländernas behov till fullo återspeglas i de strategiska valen av finansieringsmekanismer på området för utvecklingssamarbete.

11.  Europaparlamentet påminner om det förfarande som fastställs i punkt 23 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006. Parlamentet erinrar dock om att det redan gjorts flera ändringar som minskat de tillgängliga marginalerna och att det därför är svårt att finansiera nya åtgärder utan nya pengar. Parlamentet vill se långsiktiga lösningar och göra EU:s budget tillräckligt stor för att klara av alla behov istället för att flytta anslag mellan rubriker. Parlamentet understryker att de marginaler som finns tillgängliga under varje rubrik i den fleråriga budgetramen (särskilt rubrik 2) inte kan tas för givna på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar. Parlamentet anser att det är bättre att direkt ta itu med den utgiftskategori som har otillräckliga medel för att undvika att hinder uppkommer för andra utgiftsområden. Parlamentet menar att den fleråriga budgetramen i brist på flexibilitet inom och mellan olika rubriker så återspeglar de flesta budgetprinciperna. Parlamentet beklagar att rådet inte har en konstruktiv inställning för användning av de befintliga flexibilitetsmekanismerna. Parlamentet anser att man i samband med halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen även bör ta upp och behandla den ständiga underfinansieringen av vissa utgiftskategorier.

12.  Europaparlamentet är berett att ta hänsyn till resultatet av översynen efter halva tiden vilken täcker alla aspekter av EU:s utgifter och medel, inklusive Storbritanniens rabatt, kommissionens rapport om hur det interinstitutionella avtalet fungerar som ska läggas fram i slutet av 2009 enligt det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 och resultatet av utvärderingen efter halva tiden av de pågående fleråriga programmen.

Åtgärder för att hantera utmaningarna

13.  Europaparlamentet påminner om att enorma utmaningar ska hanteras i EU:s budget för 2010. Parlamentet påpekar att det viktigaste målet är att sätta EU-medborgarna först och ge dem större säkerhet, vilket kräver att särskild uppmärksamhet riktas mot den aktuella finansiella och ekonomiska krisen och dess följder för tillväxt och konkurrenskraft, arbetstillfällen och sammanhållning, ökad trygghet när det gäller energiförsörjningen och transporter och bättre och förenklat genomförande av strukturfonderna. Parlamentet framhäver även vikten av inre säkerhet, särskilt kampen mot terrorism, invandring, demografiska utmaningar och frågan om klimatförändringar och miljöskydd, social sammanhållning, medborgarnas trygghet samt en förstärkning av EU:s roll i världen.

14.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ta hänsyn till ovannämnda omständigheter när den beslutar om det preliminära förslaget till budgeten. Parlamentet förväntar sig att kommissionen lägger fram solida och ändamålsenliga förslag för att möjliggöra en meningsfull budgetdiskussion för budgetmyndigheten.

15.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens avsikt att bidra till ekonomisk och social återhämtning, öka energieffektiviteten och bekämpa klimatförändringarna och fortsätta skicka bistånd, särskilt till Kosovo, Mellanöstern, Afghanistan och Georgien, som angivits i den årliga politiska strategin för 2010. Parlamentet förväntar sig att kommissionen, som har fastställt några av de större prioriteringarna, ser till att dessa återspeglas i det preliminära budgetförslaget och att tillräckligt med budgetanslag tillhandahålls.

Svar på den globala finansiella och ekonomiska krisen

16.  Europaparlamentet betonar att i en tid med global finansiell och ekonomisk kris har medlemsstaterna reagerat med enskilda stödåtgärder. Parlamentet är helt övertygat om att EU måste reagera snabbt med ytterligare och samordnade åtgärder som kan ha en direkt inverkan på ekonomin och ge stöd till medlemsstaterna genom kompletterande åtgärder, särskilt sådana som främjar den ekonomiska tillväxten eftersom de skulle leda till att man främjar investeringar via den privata sektorn och därför skulle bidra till att man kommer över faran att arbetstillfällen går förlorade, främja skapande av arbetstillfällen och stöder små och medelstora företag på kort och lång sikt.

17.  Europaparlamentet betonar att den nuvarande ekonomiska krisen kan ses som en möjlighet att öka investeringarna i miljövänlig teknik, vilket kan kräva justeringar i de nuvarande budgetprogrammen.

18.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens avsikt att vidta åtgärder som svar på den ekonomiska krisen och upprepar sin beredvillighet att förhandla för att hitta en lösning så snart som möjligt. Parlamentet menar att beslutet om de projekt som ska stödjas ekonomiskt skulle underlättas av ett geografiskt balanserat förslag. Parlamentet uppmanar rådet att ta sitt ansvar och förverkliga den europeiska dimensionen av återhämtningsplanen.

19.  Europaparlamentet är oroat över att särskilt små och medelstora företag kommer att drabbas av den ekonomiska krisen och inte längre kommer att få tillgång till finansiering som de är i akut behov av. Parlamentet betonar därför vikten av att förstärka de EU-medel som är till för att stödja små och medelstora företag, särskilt de som verkar inom området för forskning, utveckling och innovation. Parlamentet framhåller i detta sammanhang att ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation kan tillhandahålla effektivt stöd för deras innovationsverksamhet.

20.  Europaparlamentet är bekymrat över att den nuvarande marginalen under rubrik 1a, uppskattningsvis 111 599 000 EUR, inte gör det möjligt att på ett tillbörligt sätt ta itu med effekterna av den ekonomiska krisen.

21.  Europaparlamentet anser att informations- och kommunikationstekniken innebär fantastiska möjligheter för att främja tillväxt och innovation, och därmed kan bidra till att målen för Lissabonstrategin kan uppnås och den aktuella ekonomiska krisen kan övervinnas. Parlamentet påminner om att europeiska området för forskningsverksamhet mer än någonsin utgör en hörnsten för ett europeiskt kunskapsbaserat samhälle och påminner även om att man måste komma till rätta med fragmenteringen av forskningsverksamhet, program och åtgärder i EU. Parlamentet framhåller i detta sammanhang vikten av tillräckliga anslag för att säkerställa ett tillbörligt genomförande av dessa program.

22.  Europaparlamentet efterlyser en snabb överenskommelse om förslaget till ändring av den nuvarande Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter så att man på ett bättre sätt kan hantera konsekvenserna av utlokaliseringar, minskad produktion och förlorade arbetstillfällen och hjälpa arbetstagare att återvända till arbetsmarknaden.

Energi- och transportsäkerhet

23.  Europaparlamentet erkänner att till följd av den senaste tidens energikris finns det ett enormt behov av projekt som ger EU en säker energiförsörjning genom en diversifiering av resurser och sammankoppling av energimarknaderna. Parlamentet framhåller att EU:s trygghet i fråga om energiförsörjning och principen om energisolidaritet är en topprioritering på EU:s dagordning och att det även måste återspeglas i EU:s budget på ett tillbörligt sätt. Parlamentet ser de ökade energiinvesteringarna även som ett verktyg för att bekämpa den ekonomiska krisen och förespråkar tanken på att främja EU:s budgetutgifter för viktiga energiinfrastrukturprojekt.

24.  Europaparlamentet påpekar att den senaste tidens gaskris och de instabila oljepriserna återigen har visat hur känsligt det europeiska energiförsörjningssystemet är. Parlamentet understryker att bristen på alternativa (förnybara) energikällor, alternativa energitransportleder, lagringskapacitet för energikällor och sammankoppling av energitransporterna mellan medlemsstaterna är skadlig för EU:s oberoende på energiområdet och befolkningens välmående. Parlamentet menar att EU därför bör vara bättre förberett på tider med energibrist.

25.  Europaparlamentet vill undersöka möjligheterna till ytterligare finansiering från EU på dessa områden. Parlamentet förväntar sig att kommissionen föreslår åtgärder för att förverkliga diversifierade transportvägar för gas, t.ex. Nabucco-projektet. Parlamentet framhåller i detta sammanhang Europeiska investeringsbankens roll för att åstadkomma hävstångseffekter och bidra till att mobilisera deltagande från den privata sektorn, men påminner samtidigt om frågan om demokratisk ansvarsskyldighet.

26.  Europaparlamentet konstaterar att transportfrågorna, särskilt programmet för transeuropeiska transportnät, alltid haft hög prioritet för parlamentet. Parlamentet framhåller betydelsen av att utveckla särskild järnvägs-, sjö- och vägtransportinfrastruktur och önskar snabba på genomförandet av projekt under 2010. Parlamentet noterar den betydelse som EU fäster vid minskade effekter av klimatförändringarna och anser att man bör prioritera förslag som kan utnyttja potentialen med energibesparingar.

Miljöskydd och bekämpning av klimatförändringarna

27.  Europaparlamentet påminner om att kampen mot klimatförändringarna också har samband med energisäkerheten, och att främjandet av energieffektivitet och energibesparingar genom en ökning av andelen förnybar energi, också är ett instrument för ökad säkerhet när det gäller energiförsörjningen.

28.  Europaparlamentet påpekar att det är en allmän uppfattning att klimatförändringarna påverkar Europas miljö, ekonomi och samhälle. Parlamentet upprepar i detta sammanhang sin övertygelse att åtgärder för att mildra klimatförändringarna fortfarande inte i tillräcklig grad ingår i EU-budgeten, eftersom kraftigt höjda EU-anslag till energieffektivitet och förnybar energiteknik behövs och bör sättas in för att EU:s mål till 2020 ska kunna uppfyllas. Parlamentet betonar att det kommer att stödja alla ansträngningar att utöka och koncentrera adekvata finansiella medel för att mildra följderna av klimatförändringarna. Parlamentet påminner kommissionen om att budgetmyndigheten 2009 röstade för extra anslag för att främja kampen mot klimatförändringarna. Parlamentet uppmanar kommissionen att genomföra denna ökning. Parlamentet påminner om sin resolution av den 23 oktober 2008 om förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2009(2) där kommissionen uppmanas att före den 15 mars 2009 lägga fram en ambitiös plan för en tillbörlig höjning av klimatanslagen och inrätta ett särskilt klimatanslag eller en särskild budgetpost som skulle förbättra budgetens förmåga att hantera dessa frågor.

29.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att från 2009 och framåt öka det ekonomiska stödet till en tillbörlig nivå för ny forskning och utveckling av hållbar energiteknik (vilket särskilt innebär teknik utan koldioxidutsläpp).

30.  Europaparlamentet påminner om ansvaret gentemot framtida generationer att vidta kostnadseffektiva åtgärder för att upprätthålla miljöskyddet och om att EU-åtgärder måste vidtas i ett globalt sammanhang och beklagar därför att EU:s åtgärder inte följs av åtgärder från andra aktörer, vilket får allvarliga följder för EU:s konkurrenskraft.

31.  Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 20 november 2008 om den europeiska rymdpolitiken(3) och upprepar sin ståndpunkt att rådet och kommissionen bör lägga fram konkreta rekommendationer och förslag på detta politikområde tillsammans med tillbörliga anslag.

Förstärkning av den inre säkerheten

32.  Europaparlamentet påminner om att finansieringen av gränsskydd, räddningstjänsten, kampen mot terrorism och främjande av livsmedelssäkerheten måste upprätthållas och bör förstärkas 2010, eftersom dessa instrument direkt tar itu med de europeiska medborgarnas oro. Parlamentet konstaterar att främjande av livsmedelssäkerhet också fortsättningsvis är en prioritering. Parlamentet beklagar att det i budgetplaneringen från januari 2009 anges att anslagen till dessa områden höjs något i rubrik 3a och förblir i nästan oförändrade för medborgarskap, rubrik 3b, enligt den årliga politiska strategin för 2010 jämfört med budgeten för 2009, trots att det rör frågor som är av stor betydelse för EU:s medborgare.

33.  Europaparlamentet anser att särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gränsskyddet i samband med problemet med illegal invandring och att medlemsstaternas ansträngningar bör stödjas av EU.

Förbättring av utgifternas kvalitet

34.  Europaparlamentet insisterar på att en förbättring av genomförandet av utgifterna och av utgifternas kvalitet bör vara en vägledande princip för att uppnå bästa möjliga resultat för EU-budgeten. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att styra sina ansträngningar i denna riktning och noga övervaka genomförandet av politiken, i synnerhet de strukturpolitiska åtgärderna under rubrik 1b.

35.  Europaparlamentet ber om att kommissionen håller budgetmyndigheten informerad och att den överväger lämpliga åtgärder som skulle förbättra genomförandet. Parlamentet vill fortsätta med diskussionerna i linje med den gemensamma deklarationen av den 21 november 2008 om att påskynda genomförandet av strukturfonderna och Sammanhållningsfonden. Parlamentet vill att det påskyndade genomförandet även ska gälla andra politikområden.

36.  Europaparlamentet förväntar sig att kommissionen lägger fram ett förslag för nästa ordinarie översyn av budgetförordningen inbegripet verkliga förslag för förenkling. Parlamentet förväntar sig att kommissionen utövar påtryckningar på kommissionen för att utveckla och förbättra arbetsvillkoren i Olafs bedrägeribekämpningsarbete med hänvisning till de förslag som parlamentet lagt fram med koppling till förordning (EG) nr 1073/1999.

37.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att via sina ansvariga organ, inklusive Olaf, stödja Bulgarien och Rumänien i deras ansträngningar när det gäller kontroll- och samarbetsmekanismerna och hanteringen av EU-medel. Parlamentet uppmanar kommissionen att nära följa utvecklingen i Kosovo och staterna på Balkan när det gäller genomförandet och hanteringen av EU-medel och inrätta ett organ som kan ta över efter den internationella stiftelsen, ITF, och följa upp bekämpningen av bedrägerier och oegentligheter.

38.  Europaparlamentet önskar se att de administrativa åtgärderna hamnar på mer effektiva nivåer jämfört med driftsutgifterna. Parlamentet anser att för att EU:s budget ska användas på bästa möjliga sätt är det av avgörande betydelse att EU:s offentliga förvaltning är effektiv. Parlamentet har under det senaste budgetåret minskat de administrativa utgifterna i förhållande till driftsutgifterna och uppmanar kommissionen att fortsätta i denna riktning.

39.  Europaparlamentet konstaterar med oro att ett allt större antal EU-anställda varken syns i institutionernas tjänsteförteckningar, som antagits av budgetmyndigheten, eller finansieras under rubrik 5 i den fleråriga budgetramen. Parlamentet är fast beslutet att fortsätta kontrollen när det gäller kommissionens anställda och att se till att medlemsstaterna är representerade på ett balanserat sätt. Parlamentet kommer också att noga övervaka kommissionens byggnadspolitik i Bryssel.

Tillvaratagande av parlamentets befogenheter

40.  Europaparlamentet understryker att pilotprojekt och förberedande åtgärder ger parlamentet möjlighet att bana väg för ny politik och verksamhet som berikar EU:s åtgärder. Parlamentet betonar att även om de begränsade marginalerna äventyrar en obegränsad användning av detta instrument som fastställs i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006, har parlamentet för avsikt att utnyttja hela det belopp som anslagits för pilotprojekt och förberedande åtgärder i bilaga II, del D i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006, om förslagen skulle göra detta nödvändigt.

41.  Europaparlamentet påminner om de odiskutabelt mycket positiva resultaten, både i fråga om deltagande och genomförande, av olika pilotprojekt inom ramen för Erasmus som dragits igång av parlamentet under de senaste åren (Erasmus för lärlingar, Erasmus för unga entreprenörer, Erasmus för gymnasieskolan, Erasmus för offentlig förvaltning) och det traditionella Erasmusprogrammet, och bekräftar behovet av att EU investerar ytterligare inom detta område. Parlamentet anser att det behövs en kraftig ökning av de övergripande anslagen till alla budgetposter för Erasmus för att åstadkomma en rejäl ökning (upp till 1 000 000 per år) av antalet ungdomar som deltar i EU:s Erasmusprogram. Parlamentet är övertygat om att denna åtgärd är mycket viktig för att på ett riktigt sätt reagera på de svårigheter som Europa stöter på i sin integrationsprocess och för att bidra till att den nuvarande ekonomiska krisen löses.

42.  Europaparlamentet pekar på behovet av att tillräckligt med anslag görs tillgängliga för kommunikationsåtgärder, särskilt i enlighet med de mål som anges i den gemensamma förklaringen om samarbete för kommunikation om Europa som antogs av parlamentet, rådet och kommissionen i oktober 2008.

43.  Europaparlamentet betonar att det har ansträngt sig för att anta sina riktlinjer för 2010 års budget i ett tidigt skede. Parlamentet förväntar sig därför att kommissionen tar hänsyn till dem vid utarbetandet av det preliminära förslaget till budget.

o
o   o

44.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och revisionsrätten.

(1) EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.
(2) Antagna texter, P6_TA(2008)0515.
(3) Antagna texter, P6_TA(2008)0564.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy