Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2008/2337(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A6-0245/2009

Ingivna texter :

A6-0245/2009

Debatter :

PV 24/04/2009 - 2
CRE 24/04/2009 - 2

Omröstningar :

PV 24/04/2009 - 7.27
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P6_TA(2009)0335

Antagna texter
PDF 132kWORD 108k
Fredagen den 24 april 2009 - Strasbourg
Kommissionens tjugofemte årsrapport om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning (2007)
P6_TA(2009)0335A6-0245/2009

Europaparlamentets resolution av den 24 april 2009 om kommissions tjugofemte årsrapport om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning (2007) (2008/2337(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissions tjugofemte årsrapport om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning (2007) (KOM(2008)0777),

–   med beaktande av kommissionens avdelningars arbetsdokument (SEK(2008)2854 och SEK(2008)2855),

–   med beaktande av kommissionens meddelande av den 5 september 2007 "En europeisk union som bygger på resultat – tillämpning av gemenskapsrätten" (KOM(2007)0502),

–   med beaktande av kommissionens meddelande av den 20 mars 2002 om klagandens ställning i ärenden om överträdelser av gemenskapsrätten (KOM(2002)0141),

–   med beaktande av sin resolution av den 21 februari 2008 om kommissionens tjugotredje årsrapport om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning (2005)(1),

–   med beaktande av artiklarna 45 och 112.2 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandet från utskottet för framställningar (A6-0245/2009).

1.  Europaparlamentet beklagar att kommissionen till skillnad mot tidigare inte har besvarat de frågor som parlamentet tagit upp i sina tidigare resolutioner, i synnerhet i den ovan nämnda resolutionen av den 21 februari 2008. Parlamentet noterar att det saknas förbättringar av vikt i fråga om de tre grundläggande frågorna om insyn, resurser och förfarandenas längd.

2.  Europaparlamentet påminner kommissionen om de uppmaningar som framförts under tidigare år, nämligen

   att snarast möjligt undersöka möjligheten av att upprätta ett system för tydlig vägledning beträffande de olika mekanismer för klagomål som är tillgängliga för medborgarna, vilket skulle kunna utgöras av en gemensam EU-portal eller av en enda kontaktpunkt på Internet för att hjälpa medborgarna,
   att anta ett meddelande för att fastställa kommissionens tolkning av principen om statligt skadeståndsansvar för överträdelser av gemenskapsrätten, däribland överträdelser som gäller rättsliga frågor, och således göra det möjligt för medborgarna att mer effektivt bidra till gemenskapsrättens tillämpning.

3.  Europaparlamentet uppmanar därför kommissionen att

   fullgöra det åtagande som följer av det ovannämnda meddelandet av den 20 mars 2002 att alla dess beslut i överträdelseärenden ska offentliggöras(2), med tanke på att ett offentliggörande av besluten, med början från det att ett klagomål registreras och alla därpå följande akter, är ett oundgängligt instrument för att motverka politiskt godtycke i handläggningen av överträdelser,
   tillställa parlamentet de tydliga och uttömmande uppgifter som flera gånger har efterfrågats om vilka resurser som har avsatts för att behandla de olika generaldirektoratens överträdelseärenden,
   överväga att utarbeta ett enklare och mindre byråkratiskt förfarande för formella underrättelser till de medlemsstater som inte fullgör sina skyldigheter så att det snabbt blir möjligt att dra nytta av den ökade effektivitet denna åtgärd medför.
  

Parlamentet uppmanar också kommissionen att tillämpa artikel 228 i EG-fördraget med fasthet, så att EG-domstolens domar kan verkställas på ett korrekt sätt.

4.  Europaparlamentet konstaterar att kommissionen, såsom sades i dess meddelande av den 5 september 2007(3), i årsrapporten har fastställt prioriteringar i samband med handläggningen av klagomål och överträdelser i vissa sektorer. Parlamentet välkomnar uttalandena om att kommissionen kommer att fortsätta att prioritera "frågor som har omfattande återverkningar på de grundläggande rättigheterna [och] den fria rörligheten"(4). Parlamentet betonar vikten av snabba och resoluta åtgärder på dessa områden, eftersom våld i samband med rasism och främlingsfientlighet har blivit vanligt i vissa medlemsstater, och välkomnar även prioriteringen av sådana överträdelser som i väsentlig grad eller upprepade gånger orsakat direkt skada för medborgarna eller deras livskvalitet"(5). Kommissionen uppmanas att skynda sig att lösa och vid behov avsluta de överträdelseförfaranden som hindrar medlemsstaterna från att investera i infrastrukturer som kan påverka genomförandet av den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa. Kommissionen uppmanas också att tillställa de berörda parlamentsutskotten en detaljerad plan med tidsfrister för de särskilda åtgärder som den tänker vidta på dessa områden.

5.  Europaparlamentet konstaterar att 1 196 av de nya överträdelserna 2007 avsåg utebliven anmälan av nationella genomförandebestämmelser till gemenskapsdirektiv. Parlamentet anser att det är oacceptabelt att kommissionen tar tolv månader på sig(6) för att ta itu med ärenden som endast gäller utebliven anmälan av genomförande från medlemsstaternas sida och uppmanar kommissionen att vidta automatiska och omedelbara åtgärder i dylika fall, som inte kräver någon granskning eller bedömning.

6.  Europaparlamentet anser att det fortfarande inte finns några tydliga rutiner för att effektivt dra en medlemsstat inför EG-domstolen för en tidigare överträdelse av gemenskapsrätten som därefter har åtgärdats och att få ersättning för tidigare försummelser. Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram nya förslag (före utgången av 2010) för att komplettera det nuvarande överträdelseförfarandet så att även denna orättvisa situation beaktas.

7.  Europaparlamentet påminner om att enligt den nya arbetsmetod som kommissionen föreslog i sitt meddelande 2007 ska av kommissionen mottagna framställningar om information och klagomål direkt översändas till den berörda medlemsstaten, och "om en fråga kräver ett förtydligande av sak- eller rättsläget (…) [bör] medlemsstaten beviljas en kortare frist för att meddela de nödvändiga förtydligandena, uppgifterna och lösningarna direkt till de berörda medborgarna eller företagen och därefter underrätta kommissionen"(7).

8.  Europaparlamentet konstaterar att kommissionen har lanserat pilotprojektet EU Pilot för att kontrollera hur den nya arbetsmetoden fungerar i några medlemsstater. 15 medlemsstater deltar i projektet, som startade i april 2008, och efter utvärderingen av dess första år kan det komma att utvidgas till att omfatta fler medlemsstater.

9.  Europaparlamentet konstaterar dock att det handlar om ett projekt på frivillig grund och att metoderna redan har givit upphov till tvivel och specifika frågor (enligt parlamentets ovan nämnda resolution av den 21 februari 2008).

10.  Europaparlamentet frågar kommissionen om medlemsstaternas brist på resurser inte är ett oroande tecken på att det finns reella problem med kontrollen av hur gemenskapsrätten tillämpas. Parlamentet uppmanar dessutom kommissionen att kontrollera nedanstående punkter när projektet utvärderas och rapportera till parlamentet:

   Att den klagande har fått en tydlig och uttömmande förklaring av kommissionen om hur hans eller hennes klagomål har handlagts, att den nya metoden faktiskt har bidragit till att lösa den klagandes ärende och inte har medfört att kommissionens ansvar som "fördragets väktare" åsidosatts.
   Att den nya metoden inte ytterligare har försenat inledandet av ett överträdelseförfarande, vars tidsutdräkt redan är oerhört lång och oviss.
   Att kommissionen inte har visat någon eftergivenhet gentemot medlemsstaterna när det gäller att respektera de tidsfrister som kommissionen har fastställt (tio veckor) och att kommissionen efter den tidsfristen har tillhandahållit den berörda medlemsstaten exakta uppgifter och tidsramar för sin kommande åtgärd i syfte att finna en snabb och definitiv lösning för medborgaren.
   Att det faktum att EU Pilot bara tillämpas i de 15 frivilliga staterna inte har inneburit att handläggningen av överträdelser för de stater som inte har deltagit i projektet har uppmärksammats mindre.

11.  Europaparlamentet frågar sig om kommissionen tack vare projektet EU Pilot och den minskning det har medfört av arbetsbördan när det gäller handläggning av överträdelser genomför mer systematiska och uttömmande kontroller av genomförandet av direktiv i nationell lagstiftning.

12.  Europaparlamentet frågar kommissionen om projektet EU Pilot har påverkat utvecklingen av de paketsammanträden som kommissionen anordnar för de medlemsstater som deltar i projektet och för de medlemsstater som inte deltar, med hänsyn till att dessa sammanträden anses vara en grundläggande beståndsdel för att ta itu med och avgöra överträdelseförfaranden.

13.  Europaparlamentet anser att EU-medborgarna bör kunna förvänta sig samma öppenhet från kommissionen, oavsett om de gör ett formellt klagomål eller om de utövar sin framställningsrätt enligt fördraget. Parlamentet begär därför att utskottet för framställningar ges regelbunden och tydlig information om överträdelseförfarandenas olika skeden som också omfattas av en öppen framställning eller, om detta inte är möjligt, att utskottet i likhet med rådet får tillgång till en relevant databas vid kommissionen.

14.  Europaparlamentet påminner kommissionen om att all korrespondens som kan innehålla ett klagomål beträffande ett faktiskt brott mot gemenskapsrätten bör registreras som klagomål om den inte omfattas av undantagsvillkoren i punkt 3 i bilagan till kommissionens meddelande av den 20 mars 2002.

15.  Europaparlamentet konstaterar att kommissionen har förklarat att ett så grundläggande direktiv som Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/38/EG av den 29 april 2004 om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier(8) i praktiken inte har genomförts på rätt sätt i någon medlemsstat, att kommissionen har mottagit över 1 800 enskilda klagomål om detta direktiv, varav 115 har registrerats som klagomål, och att 5 överträdelseförfaranden på grund av felaktig tillämpning av direktivet har inletts(9). Parlamentet erkänner att kommissionen visade effektivitet i samarbetet och stor öppenhet gentemot parlamentet i fråga om direktiv 2004/38/EG, och stöder den strategi som kommissionen förslagit enligt vilken direktivet ska ses över regelbundet och i detalj, stöd ska ges till medlemsstaterna i form av riktlinjer som ska publiceras under första halvåret år 2009 så att de genomför direktivet till fullo och på rätt sätt, och överträdelseförfaranden ska ingås mot de medlemsstater som inte följer direktivet. Parlamentet uttrycker emellertid stor oro vad gäller kommissionens förmåga att utöva sin roll som fördragets väktare och den möjlighet som parlamentet ges att kontrollera de metoder som tillämpas vid kommissionens olika avdelningar i fråga om registrering av klagomål.

16.  Europaparlamentet uppmanar alla kommissionens avdelningar att hålla de klagande fullständigt informerade om hur handläggningen av deras klagomål fortskrider när varje fastställd tidsfrist går ut (formella underrättelser, motiverade yttranden, talan som väcks vid domstolen eller avgörande av ett mål), att eventuellt ge rekommendationer om hur målet ska behandlas via alternativa system för tvistelösning, att förklara skälen till sina beslut och att i detalj meddela de klagande dessa i enlighet med de principer som fastställs i ovan nämnda meddelande från 2002.

17.  Europaparlamentet välkomnar det gradvisa införandet av kommissionens sammanfattningar för medborgarna som publiceras tillsammans med viktigare förslag från kommissionen. Parlamentet rekommenderar att dessa sammanfattningar tillgängliggörs på ett enda ingångsställe och finner det oacceptabelt att sammanfattningarna tas bort så snart som ett lagstiftningsförfarande har avslutats, eftersom det är då som de skulle vara till mest nytta för medborgare och företag.

18.  Europaparlamentet påminner om rådets åtagande att uppmuntra medlemsstaterna att utarbeta och offentliggöra tabeller som visar i vilken mån nationella åtgärder har vidtagits för att införliva direktiven. Sådana tabeller är nödvändiga för att kommissionen verkligen ska kunna kontrollera genomförandet av åtgärderna i samtliga medlemsstater.

19.  Europaparlamentet noterar besviket att det under denna mandatperiod inte har gjorts några betydande framsteg när det gäller den grundläggande roll som parlamentet borde ha i fråga om kontrollen av att gemenskapsrätten tillämpas. Kommissionens prioritering av överträdelseförfaranden innebär politiska och inte bara tekniska beslut som för närvarande inte är föremål för någon som helst extern granskning, kontroll eller insyn. De relaterade reformer som föreslagits av arbetsgruppen för en reform av parlamentets arbetsmetoder som utökar parlamentets egna befogenheter att övervaka tillämpningen av gemenskapslagstiftningen, bör genomföras utan dröjsmål. Parlamentet stöder i detta hänseende utskottsordförandekonferensens beslut av den 25 mars 2009.

20.  Europaparlamentet efterlyser ett utökat samarbete mellan de nationella parlamenten, Europaparlamentet och respektive parlamentsledamöter för att främja och intensifiera den faktiska kontrollen av EU-frågor på nationell nivå samt för att underlätta informationsflödet, särskilt när EU-rättsakter antas. De nationella parlamentsledamöterna har en viktig funktion när det gäller att kontrollera att gemenskapsrätten tillämpas, och på så sätt kan bidra till att förstärka Europeiska unionens demokratiska legitimitet och föra den närmare medborgarna.

21.  Europaparlamentet påminner om rådets åtagande att uppmuntra medlemsstaterna att utarbeta och offentliggöra tabeller som visar sambandet mellan direktiven och de nationella genomförandeåtgärderna. Parlamentet insisterar på att dessa tabeller är viktiga för att kommissionen på ett effektivt sätt ska kunna kontrollera genomförandeåtgärderna i alla medlemsstaterna. Parlamentet föresätter sig att i egenskap av medlagstiftare vidta alla erforderliga åtgärder för att se till att bestämmelserna om dessa tabeller inte under lagstiftningsprocessen stryks ur de texter som kommissionen föreslår.

22.  Europaparlamentet konstaterar att de nationella domstolarna har en viktig roll när det gäller att tillämpa gemenskapsrätten och stöder till fullo kommissionens bemödanden för att ta fram kompletterande utbildningsinsatser för nationella domare, praktiserande jurister och tjänstemän inom de nationella myndigheterna. Detta stöd är mycket viktigt i de nya medlemsstaterna, särskilt vad avser tillgång till rättsinformation och juridisk litteratur på alla de officiella språken. Man bör stödja en bättre tillgång till databaser med nationella domstolsavgöranden som rör gemenskapsrätt.

23.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ytterligare granska mekanismerna för grupptalan i EU, för att slutföra de initiativ som för närvarande utarbetas inom områdena för konsument- och konkurrensrätt. Medborgarna, inbegripet framställarna, skulle kunna använda dessa mekanismer för att förbättra den faktiska tillämpningen av gemenskapsrätten.

24.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att man i högre grad prioriterar tillämpningen av gemenskapsrätten på miljöområdet, med tanke på den oroväckande utveckling som avslöjats i kommissionens rapport och det stora antal framställningar som ingetts inom detta område. Parlamentet rekommenderar i detta hänseende att tillämpningskontrollerna förstärks och att relevanta avdelningar ges lämpliga resurser. Parlamentet välkomnar kommissionens meddelande av den 18 november 2008 om genomförande av Europeiska gemenskapens miljölagstiftning (KOM(2008)0773) som ett första steg i denna riktning.

25.  Europaparlamentet håller med kommissionen i dess bedömning att fler förebyggande åtgärder bör vidtas för att undvika att medlemsstater överträder gemenskapsrätten. Kommissionen uppmanas att godta särskilda krav från utskottet för framställningar för att förhindra bestående skador på miljön. Det är beklagligt att kommissionens svar allt för ofta är att den måste invänta ett slutgiltigt beslut från ansvariga myndigheter på medlemsstatsnivå innan den kan ingripa.

26.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EG-domstolen, Europeiska ombudsmannen samt medlemsstaternas regeringar och parlament.

(1) Antagna texter, P6_TA(2008)0060.
(2) Punkt 12: "Kommissionens beslut i överträdelseärenden offentliggörs inom åtta dagar efter att de har fattats på kommissionens generalsekretariats webbplats: http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm#infractions Vid beslut om att avge ett motiverat yttrande till en medlemsstat eller att väcka talan vid EG-domstolen utfärdas också ett pressmeddelande, om inte kommissionen beslutar annat."
(3) Punkt 3: Kommissionen har åtagit sig att "beskriva och förklara sina insatser beträffande dessa prioriteringar i sina årsrapporter, från 2008".
(4) KOM(2008)0777, s. 10.
(5) Ibid.
(6) "I fråga om ärenden som gäller underlåtenhet att anmäla genomförandeåtgärder bör målet vara att det inte ska ta mer än 12 månader från det att en formell underrättelse översänds till dess att ärendet har avslutats eller hänskjutits till domstolen" (KOM(2007)0502).
(7) KOM(2007)0502, s. 8.
(8) EUT L 158, 30.4.2004, s. 77.
(9) "Under de 30 månader som direktivet har varit i kraft har kommissionen tagit emot mer än 1 800 enskilda klagomål, 40 frågor från Europaparlamentet och 33 framställningar om direktivets tillämpning. Kommissionen har registrerat 115 klagomål och inlett fem överträdelseförfaranden för felaktig tillämpning av direktivet." –Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av direktiv 2004/38/EG om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier (KOM(2008)0840), s. 9.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy