Europaparlamentets resolution av den 5 maj 2009 om beräkningen av Europaparlamentets inkomster och utgifter för budgetåret 2010 (2009/2006(BUD))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artikel 272.2 i EG-fördraget,
– med beaktande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget(1), särskilt artikel 31,
– med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning(2),
– med beaktande av sin resolution av den 10 mars 2009 om riktlinjerna för budgetförfarandet för 2010 - avsnitten I, II, IV, V, VI, VII, VIII och IX(3)
– med beaktande av generalsekreterarens rapport till presidiet inför upprättandet av det preliminära förslaget till parlamentets budgetberäkning för budgetåret 2010,
– med beaktande av det preliminära förslag till budgetberäkning som presidiet upprättade den 21 april 2009 i enlighet med artikel 22.6 och artikel 73.1 i arbetsordningen,
– med beaktande av förslaget till budgetberäkning som budgetutskottet upprättat i enlighet med artikel 73.2 i arbetsordningen,
– med beaktande av artikel 73 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från budgetutskottet (A6-0275/2009), och av följande skäl:
A. Förra året inleddes ett pilotförfarande för utökat samarbete mellan presidiet och budgetutskottet och ömsesidigt samarbete i ett tidigt skede om alla punkter med betydande budgetkonsekvenser. Detta förfarande har bibehållits för budgetförfarandet för 2010.
B. Parlamentets befogenheter när det gäller antagande av budgetberäkningen och den slutliga budgeten kommer att bibehållas till fullo i enlighet med fördragets bestämmelser och arbetsordningen.
C. Två förberedande medlingssammanträden mellan presidiets och budgetutskottets delegationer ägde rum den 25 mars 2009 och den 16 april 2009 under vilka ett antal nyckelfrågor diskuterades av de två delegationerna.
1. Europaparlamentet påminner om att den allmänna inriktningen för 2010 års budget och de utmaningar som den ska svara upp emot angavs i grova drag i den ovannämnda resolutionen av den 10 mars 2009 om budgetriktlinjerna. Parlamentet betonar särskilt att optimal och lika tillgång till språkresurser för ledamöterna och åtgärder i samband med parlamentets förstärkta lagstiftande roll kommer att utgöra grundläggande beståndsdelar i budgeten för 2010.
Allmän ram
2. Europaparlamentet noterar att totalnivån på 2010 års budget, såsom föreslagen av presidiet, skulle hålla sig inom den traditionella frivilliga andelen på 20 procent av rubrik 5 (administrativa utgifter) i den fleråriga budgetramen. Den föreslagna ökningen är 3,98 procent och totalnivån efter denna ökning skulle bli marginellt högre än under 2009 och ligga på 19,67 procent av anslagen under denna rubrik.
3. Europaparlamentet beslutar i detta stadium att dess budget totalt ska uppgå till 1 590 012 726 EUR, vilket motsvarar en ökning med 3,92 procent, för att lämna ett bättre handlingsutrymme åt det nya parlamentet till hösten samt även för att söka åstadkomma alla möjliga besparingar. Parlamentet beslutar att behålla reserven för oförutsedda utgifter på samma nivå som under 2009 (10 miljoner EUR).
4. Europaparlamentet anser att en bättre och mer transparent planering på medellång sikt behöver övervägas för parlamentets budget, med tanke på att de flesta budgetpunkter och större projekt som inleds vid institutionen är av flerårig art. Det är mycket viktigt att hela budgetförslaget, eller åtminstone den absolut största delen av det, presenteras på budgetberäkningsstadiet på våren och användningen av så kallade "ändringsskrivelser" på hösten måste begränsas till verkligt oförutsedda händelser och/eller tekniska uppdateringar.
5. Europaparlamentet betonar att ett samarbete i god tid mellan presidiet och budgetutskottet för att gemensamt klarlägga budgetkonsekvenserna av beslut som ska fattas, bör vara grundläggande för hanteringen av större frågor, samtidigt som varje organs formella befogenheter bibehålls.
6. Europaparlamentet välkomnar förlängningen av pilotprojektet om förstärkt samarbete mellan presidiet och budgetutskottet under ett andra år och framhåller att principerna om förtroende och transparens är mycket viktiga. Parlamentet varnar för varje tendens där ett sådant samarbete blir en ren formalitet snarare än en verklig dialog och där grundläggande beslut fattas alltför tidigt. Parlamentet insisterar på att en anda av ömsesidigt samarbete måste bibehållas och förbättras för framtiden samtidigt som varje organs befogenheter respekteras. Parlamentet upprepar att förhandssamråd om frågor med betydande ekonomiska konsekvenser är en mycket viktig del av pilotprojektet.
7. Europaparlamentet anser att nivån på ekonomiska resurser för större frågor, inbegripet förhållandet mellan interna och externa resurser som behövs för viktigare tjänster och projekt, är av största betydelse och noga måste övervägas ur budgetsynpunkt. Parlamentets verkställande organ uppmanas att ha detta i åtanke och att agera med hänsyn till detta i syfte att åstadkomma kostnadseffektiva lösningar där dubbelarbete undviks, och som baserar sig på en förhandsanalys av åtgärderna.
Särskilda frågor Tjänster och omstrukturering
8. Europaparlamentet noterar med intresse, med tanke på de avsevärda ökningar som redan beviljats för 2009, de förslag till omstrukturering av avdelningar och förändringar i tjänsteförteckningen som presidiet lagt fram. Parlamentet understryker sin önskan att överväga frågan om åtföljande budgetmedel så snart som en fullständig bild föreligger över samtliga framlagda önskemål, inbegripet dem för grupperna, och betonar att man kommer att vara beredd att noga överväga paketet vid detta tillfälle och ta hänsyn till att parlamentets lagstiftande roll måste förstärkas ytterligare. Parlamentet beslutar därför att inte godkänna att det inrättas 30 nya tjänster i detta skede. Den föreslagna nivån på omfördelning av tjänster är mycket låg, och parlamentet uppmuntrar till ytterligare ansträngningar i denna fråga.
9. Europaparlamentet noterar i detta sammanhang att presidiet vid sitt sammanträde den 1 april 2009 enhälligt godkände omstruktureringsplanen för GD INLO beträffande underhållet och förvaltningen av parlamentets fastigheter samt inrättandet av särskilda centrala enheter för att förbättra kvaliteten på förfarandena för budgetkontroll och offentlig upphandling. Parlamentet understryker att de slutgiltiga besluten om lämpliga resursnivåer för GD INLO, liksom för andra enheter, ingår i den första behandlingen av budgeten i höst, i enlighet med det normala förfarandet. Parlamentet betonar att det grundläggande val som måste göras ur budgetsynpunkt, gäller den nivå på fastighetssakkunskap som parlamentet behöver ha internt för att se till att det underhållsarbete som läggs ut på externa leverantörer blir ordentligt preciserat och tillräckligt kontrollerat. Parlamentet noterar i detta sammanhang att den åberopade externa rapporten huvudsakligen behandlar fastigheters säkerhet, men även underhålls- och förvaltningsfrågor och hur man kan förbättra effektiviteten inom dessa områden.
10. Europaparlamentet anser det vara absolut nödvändigt att den medel- till långfristiga planen för fastighetsstrategin läggs fram i god tid före första behandlingen till hösten så att budgetbesluten kan fattas. Därför är generalsekreterarens utfästelse att presentera ett förslag inför presidiet så snart som möjligt under den nya valperioden högst välkommen. Parlamentet håller med presidiet om att man i detta skede av budgetförfarandet ska minska fastighetsreserven till 18 500 000 EUR tills en lämplig anslagsnivå har fastställts när strategin inom detta område har definierats tydligare.
11. Europaparlamentet fäster vikt vid den nya säkerhetspolitik som ska utarbetas och de mål som man ska sträva efter inom denna sektor, naturligtvis med beaktande av ett parlaments särskilda karaktär och behovet av öppenhet vid sidan av säkerheten. Som en följd av dessa strategiska och verksamhetsanknutna behov kan motsvarande budgetmedel övervägas under 2010 års förfarande. Parlamentet välkomnar presidiets uttalande angående en optimal användning av resurserna och i synnerhet dess indikationer avseende en kostnadseffektiv balans mellan intern och extern personal. Parlamentet är dock oroat över att de verksamhetsanknutna och ekonomiska följderna på medellång till lång sikt av inrättandet av ett nytt direktorat, med fyra hela avdelningar, inte är tydligt beskrivna.
12. Europaparlamentet ser fram emot att samtidigt få en plan för kostnadsbesparingar som redan utarbetats inom generaldirektoratet för parlamentets ledning, vilket begärdes 2008, och fortsätter att uttrycka oro över kostnadsutvecklingen för driftsbudgetposter för säkerhet och säkerhetsanknuten utrustning.
13. Europaparlamentet välkomnar förslagen till omorganisation av avdelningarna för personaladministration och är nöjd med att målen om ökad samstämmighet, tydliga arbetsuppgifter och skapande av synergier ska bli ledande principer. Parlamentet välkomnar varmt att detta ska uppnås med befintliga resurser, bland annat intern omfördelning, men skulle samtidigt vilja ha ytterligare garantier när det gäller följderna på medellång till lång sikt.
Flerspråkighet
14. Europaparlamentet upprepar sin önskan att lika tillgång till språkresurser för ledamöterna ska vara en mycket viktig del i budgeten för 2010. Parlamentet är tillfredsställt med att en ansträngning har gjorts från administrationens sida att tillgodose denna önskan men anser att detta uppenbarligen behöver kombineras med bästa möjliga användning av resurser.
15. Europaparlamentet uppmanar presidiet och budgetutskottet att snarast kontakta den interinstitutionella arbetsgruppen för flerspråkighet för att förbereda ett förslag (teknisk nivå) i avsikt att se till att det interinstitutionella samarbetet inom detta område, särskilt när det gäller användningen av fri kapacitet, förbättras. Parlamentet är till exempel besviket över att det befintliga systemet för att bättre dela på översättningskapacitet mellan institutioner knappast används alls. Parlamentet önskar få se ett förslag om var möjligheterna till förbättring finns före första behandlingen av budgeten. Parlamentet är vidare mycket intresserat av nya tekniska hjälpmedel för sina översättningsenheter och begär information om utvecklingen av dessa och deras ekonomiska konsekvenser under 2010, inklusive studien om översättningsverktyget Euramis. Parlamentet skulle inom ramen för denna studie välkomna en utvärdering av huruvida detta verktyg kan leda till ökat interinstitutionellt samarbete vad gäller översättning samt en bedömning av effektivitetsvinster och kostnadsbesparingar som kan leda till att beroendet av externa översättningstjänster minskar.
16. Europaparlamentet ber generalsekreteraren att tillhandahålla en kostnads-nyttoanalys avseende översättningen vid toppbelastning, inbegripet utläggning på frilans och en analys av möjligheterna att tillämpa alternativa arbetsmetoder.
17. Europaparlamentet begär en uppdatering av hur sådan resursdelning skulle kunna tillämpas inom alla områden där institutionerna tillfälligt har outnyttjad kapacitet (tolkning, uthyrning av lokaler, kopieringsavdelningar etc.), utan att minska institutionernas oberoende och verksamhetskapacitet.
Lagstiftning
18. Europaparlamentet välkomnar det faktum att presidiets förslag följer upp förra årets huvudprioritering, nämligen lagstiftningsarbetet, men anser att de föreslagna tjänsterna ytterligare behöver analyseras och, som fastslagits ovan, bör övervägas inom ett övergripande paket. Parlamentet välkomnar att budgetpunkter knutna till lagstiftningen, och i synnerhet medbeslutandet, var de som främst drog nytta av budgetförstärkningarna för 2009.
Informations- och kommunikationsteknik (IKT)
19. Europaparlamentet påminner om att klarlägganden har begärts inom IT-sektorn och förväntar sig en tydlig plan för en övergripande IKT-strategi för parlamentet, vilken är av största betydelse för att de tillgängliga resurserna ska kunna användas på bästa sätt. En sådan plan måste vara samstämmig och noggrant balanserad mellan den nödvändiga "centralisering" och stordriftsfördel som underförstått redan låg i inrättandet av ett nytt och separat GD för detta område och behoven av att bibehålla en nödvändig flexibilitet för de övriga generaldirektoraten. Presidiet bör se till att överlappningar och dubblering av utgifter undviks. Presidiet bör vidare se till att IKT-säkerhet och de politiska gruppernas behov till fullo integreras i en sådan plan.
20. Europaparlamentet noterar förslaget om en slutlig fas i treårsplanen för att förbättra kunskaperna på IT-området och minska beroendet av externa konsulter samt förslaget om fler tjänster på detta område. Parlamentet upprepar sin uppfattning att betydande personalökningar bör leda till besparingar i konsultkostnaderna och ser fram emot en treårig översikt av dessa kostnader, vid sidan av godkända och/eller föreslagna personalökningar.
21. Europaparlamentet noterar den plan för IT-styrning som presidiet har antagit och betonar hur viktigt man anser det är att prioriteringar fastställs på ett tydligt och rättvist sätt, så att de begränsade ekonomiska resurserna utnyttjas på bästa möjliga sätt för hela parlamentet. I detta sammanhang begär parlamentet också ett klarläggande av hur förhållandet "leverantör/kund" fungerar inom IKT-området och i vilken grad "kunderna" kan specificera vilka projekt de önskar se genomförda, hur man kommer fram till finansieringen för genomförandet av dessa projektet samt slutligen, hur man ser till att de passar in i den övergripande strategin.
Fleråriga projekt
22. Europaparlamentet upprepar sin uppfattning att ett flertal viktiga initiativ och projekt inom området för information och analys till förmån för ledamöter och personal, exempelvis bibliotekets nya analystjänst och utskottens utredningsavdelningar tillsammans med ett stort antal andra tillgängliga informationskällor och -system, utgör viktiga framsteg i parlamentets arbete och tar allt större anslag i anspråk. Därför kan en budgetär och verksamhetsmässig översyn i syfte att säkerställa samstämmighet och god användning av de totala resurserna bara vara till nytta, och parlamentet påminner i detta sammanhang om sitt tidigare beslut om en presentation av denna fråga. Parlamentet välkomnar de insatser som administrationen gjort för att genomföra kunskapshanteringssystemet.
23. Europaparlamentet noterar att webb-TV-projektet är inkluderat på redan planerade nivåer i presidiets förslag. Parlamentet skulle dock vilja få lite ytterligare information om "avkastningen" på denna investering, särskilt i form av statistik och framtidsutsikter. Vidare skulle parlamentet också uppskatta om det kunde få vissa uppgifter om huruvida webb-TV redan har minskat eller kommer att minska behovet av tryckt information.
24. Europaparlamentet noterar presidiets förslag om att införa specifika anslag för expertstudier när det gäller "den europeiska historiens hus". Parlamentet förväntar sig en tydlig överblick över de planerade kostnaderna för projektet som helhet, inklusive administrativa kostnader, senast vid tiden för det preliminära budgetförslaget i 2011 års budgetförfarande.
25. Europaparlamentet önskar ge besökscentrumet en verklig möjlighet att komma igång med sin verksamhet och öppna så snart som möjligt, under alla omständigheter inte senare än i början av 2010. Parlamentet ser därför fram emot ett slutgiltigt beslut om förvaltningskonceptet, i syfte att uppfylla de fastslagna målen och, vilket är viktigt, baserat på verkliga kostnads-nyttoöverväganden när det gäller befintliga alternativ. Parlamentet betonar till exempel att en lösning baserad på utläggning på entreprenad bör ha mycket begränsade effekter, om ens några, på den interna tjänsteförteckningen, och vice versa.
Slutliga överväganden
26. Europaparlamentet understryker att en mer detaljerad undersökning av enskilda budgetposter bör äga rum före förstabehandlingen av budgeten i höst. Parlamentet kommer således att göra en granskning och fatta de slutliga budgetbesluten vid den tiden.
27. Med beaktande av ovanstående antar Europaparlamentet budgetberäkningen och påminner om att antagandet av budgetförslaget kommer att äga rum under den första behandlingen av budgeten i oktober 2009, enligt det omröstningsförfarande som fastställts i fördraget.
o o o
28. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution och budgetberäkningen till rådet och kommissionen.