Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2009/2002(BUD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A7-0038/2009

Ingivna texter :

A7-0038/2009

Debatter :

Omröstningar :

PV 22/10/2009 - 8.2
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P7_TA(2009)0051

Antagna texter
PDF 245kWORD 73k
Torsdagen den 22 oktober 2009 - Strasbourg
Förslag till EU:s allmänna budget 2010 (avsnitt III, kommissionen)
P7_TA(2009)0051A7-0038/2009
Resolution
 Bilaga
 Bilaga

Europaparlamentets resolution av den 22 oktober 2009 om förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2010, avsnitt III – kommissionen (C7-0127/2009 – 2009/2002(BUD)), och ändringsskrivelse nr 1/2010 (SEK(2009)1133) till förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2010

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av artikel 272 i EG-fördraget och artikel 177 i Euratomfördraget,

–   med beaktande av rådets beslut 2000/597/EG, Euratom av den 29 september 2000 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel(1),

–   med beaktande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (budgetförordningen)(2),

–   med beaktande av det interinstitutionella avtalet (IIA) av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning(3),

–   med beaktande av sin resolution av den 10 mars 2009 om riktlinjerna för budgetförfarandet för budgetåret 2010(4),

–   med beaktande av det preliminära förslag till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2010 som kommissionen lade fram den 29 april 2009 (KOM(2009)0300),

–   med beaktande av det förslag till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2010 som rådet fastställde den 10 juli 2009 (C7-0127/2009),

–   med beaktande av ändringsskrivelse nr 1/2010 (SEK(2009)1133) till det preliminära förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2010,

–   med beaktande artikel 75 och bilaga V i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från budgetutskottet och yttrandena från övriga berörda utskott (A7-0038/2009).

Nyckelfrågor

1.  Europaparlamentet påminner om att dess politiska prioriteringar och dess bedömning av budgetramen för 2010 framfördes i dess resolution av den 10 mars 2009 där parlamentet var ytterst kritiskt till de små marginaler som var tillgängliga under de flesta rubrikerna i den fleråriga budgetramen.

2.  Europaparlamentet beklagar det faktum att rådet i sitt budgetförslag har minskat kommissionens preliminära budgetförslag ännu mer. Åtagandebemyndigandena i budgetförslaget uppgår till totalt 137 944 miljoner EUR, vilket utgör en minskning jämfört med det preliminära budgetförslaget på 613 miljoner EUR, och betalningsbemyndigandena på 120 521 miljoner EUR ligger 1 795 miljoner EUR under det preliminära budgetförslaget. Parlamentet understryker att detta i ännu högre grad har ökat skillnaderna mellan åtagande- och betalningsnivåerna, vilket strider mot principen om sund ekonomisk förvaltning.

3.  Europaparlamentet påminner om att nyckelmålet för budgeten för 2010 måste vara att särskild uppmärksamhet riktas mot den aktuella ekonomiska krisen. Parlamentet kommer i detta sammanhang att sätta EU-medborgarna först för att därmed bevisa att Europeiska unionen inte är ursprunget till problemet utan kan vara behjälplig vid lösningen. Parlamentet har därför i enlighet med detta ändrat rådets budgetförslag i syfte att använda EU-budgeten som ett verktyg för att hjälpa till att komma över den nuvarande krisen genom att stimulera ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft, sammanhållning och skydd av arbetstillfällen.

4.  Efter att ha behandlat budgetförslaget betonar Europaparlamentet ånyo att underrubrik 1a inte kommer att möjliggöra en ordentlig finansiering av EU:s behov inom "Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning", som inte fått tillräckligt med medel, i synnerhet för att ta itu med den nuvarande ekonomiska krisen och begränsa dess eventuella konsekvenser. Denna underrubrik bör grundligt undersökas och, om behov föreligger, revideras för att se till att dess mål under de kommande åren uppfylls.

5.  Europaparlamentet påminner om överenskommelsen om det gemensamma uttalandet, som bifogas denna resolution, mellan Europaparlamentet och rådet vid medlingen den 10 juli 2009 inför förstabehandlingen av budgeten för 2010. Denna har beaktats vid utarbetandet av ändringsförslagen till budgetförslaget.

Återhämtningsplanen för Europa

6.  Europaparlamentet betonar att finansieringen av den andra etappen av den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa är en prioritering för parlamentet. Det har för avsikt att använda de instrument som föreskrivs i det interinstitutionella avtalet för att garantera dess finansiering. Parlamentet påminner i detta sammanhang om att rådet inte kunde lägga fram sina planer i sitt budgetförslag. Parlamentet påminner om att finansieringsöverenskommelsen inte bör äventyra vare sig de medbeslutade programmens finansieringsramar eller det årliga budgetförfarandet, vilket fastslogs i det uttalande som budgetmyndigheten kom överens om den 2 april 2009 om att finansiera den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa. Parlamentet påminner också om sin syn på de principer och den försiktighet som krävs när man använder tillgängliga marginaler under en viss rubrik.

Underrubrik 1a

7.  Europaparlamentet är förvånat över rådets ytterligare nedskärningar i budgetposter som stöder Lissabonstrategin, vilken är grundad på ett beslut i Europeiska rådet. Detta är motsatsen till vad som borde ha gjorts för att ta itu med den rådande ekonomiska krisen.

8.  Europaparlamentet lovar att göra sitt yttersta för att säkra adekvat finansiering av alla verksamheter och åtgärder under underrubrik 1a som främjar hållbar tillväxt och skapande av nya arbetstillfällen och erbjuder de europeiska medborgarna lösningar, nämligen genom tillhandahållande av en tryggare energiförsörjning och ökat stöd till forskning och innovation, särskilt miljövänlig energiteknik, samt främjande av små och medelstora företag och stöd till livslångt lärande. Parlamentet förespråkar en ytterligare utveckling av Erasmusprogrammet i syfte att främja unga människors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Parlamentet påminner om betydelsen av att optimera genomförandet av ramprogrammen och uppmanar kommissionen att beakta parlamentets ståndpunkt såsom den antogs under förfarandet för kommissionens ansvarsfrihet för 2007(5) punkterna 113 till 123 om dessa genomförandeproblem.

9.  Europaparlamentet påminner om de reviderade bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 546/2009 av den 18 juni 2009 om ändring av förordning (EG) nr 1927/2006 om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter(6) som ger stöd till arbetstagare som drabbas av stora strukturella förändringar i världshandelsmönstren och bistår dem vid deras återinträde på arbetsmarknaden. Parlamentet påminner om att den ovannämnda revideringen syftade till att vidga tillämpningsområdet för fonden så att effekterna av den pågående ekonomiska krisen beaktas. Parlamentet betonar behovet av en grundlig genomgång av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter i samband med halvtidsöversikten.

Underrubrik 1b

10.  Europaparlamentet beklagar de nedskärningar som rådet genomfört i det preliminära budgetförslaget under en tid då strukturfonderna och sammanhållningsfonden bör användas för att stimulera ekonomisk tillväxt och återhämtning. Parlamentet föreslår systematiska ökningar av betalningsbemyndigandena på de centrala budgetposterna (Eruf, ESF, sammanhållningsfonden) för att främja genomförandet av strukturpolitiken i medlemsstaterna till nytta för alla europeiska medborgare.

11.  Europaparlamentet påpekar att det nuvarande bristfälliga genomförandet av struktur- och sammanhållningspolitiken huvudsakligen beror på den otillräckliga flexibiliteten i det system med komplicerade regler och krav som kommissionen och medlemsstaterna infört.

12.  Europaparlamentet insisterar på att medlemsstaterna använder alla befintliga instrument för att påskynda eller till och med revidera sina verksamhetsprogram i syfte att ta itu med följderna av den aktuella ekonomiska och finansiella krisen på ett effektivare sätt. Parlamentet uppmanar kommissionen att ge sitt stöd till dessa ändringar så snabbt som möjligt så att genomförandet av dem inte försenas.

13.  Europaparlamentet uppmanar rådet att nå en överenskommelse om kommissionens förslag från juli 2009 för att ändra de allmänna bestämmelserna för Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden när det gäller förenkling av bestämmelserna för ekonomisk förvaltning.

14.  Europaparlamentet understryker att flera viktiga åtgärder och verksamheter som syftar till att bekämpa klimatförändringen och stödja tillväxt för sysselsättning finansieras under denna underrubrik, och att mer bör göras för att rikta insatserna i syfte att effektivt ta itu med dessa prioriteringar.

15.  Europaparlamentet upprepar den vikt som det fäster vid solidaritetsprincipen inom unionen. Parlamentet avser att göra allt för att garantera en lämpligare finansiering för sammanhållningspolitiken i syfte att kunna ta itu med aktuella och framtida utmaningar. Parlamentet anser att det finns ett allt mer akut behov av att ta ställning till tillämpningen av n+2- och n+3-regeln i syfte att trygga ett fullständigt genomförande av strukturfonderna och Sammanhållningsfonden.

Rubrik 2

16.  Europaparlamentet anser att EU-budgeten i sin nuvarande form inte effektivt och realistiskt kan nå de mål som unionen har satt upp för klimatförändringen. Parlamentet anser att EU-medborgarna behöver ett påtagligt EU-initiativ för att bekämpa klimatförändringen, ta itu med dess följder och finansiera de nödvändiga åtgärderna.

17.  Europaparlamentet påminner om att kampen mot klimatförändringen, inför Köpenhamnskonferensen i december 2009, kommer att kvarstå som en av dess topprioriteringar för budgeten för 2010. Parlamentet anser dock att denna prioritering inte tillräckligt återspeglas i budgetförslaget och avser följaktligen att kraftigare betona denna nyckelpolitik. Kommissionen påminns om att i rättan tid lägga fram ett rimligt finansieringsförslag efter konferensen om klimatförändringen.

18.  Europaparlamentet framhåller prioriteringen från sitt behöriga utskott för att hjälpa mjölkproducenterna. Parlamentet beslutar att skicka ett klart budskap till kommissionen och rådet genom att föreslå ett belopp på 300 miljoner EUR för inrättandet av en mjölkfond. Kommissionen uppmanas att göra denna begäran till sin när den lägger fram sin ändringsskrivelse nr 2.

19.  Europaparlamentet beslutade att finansiera bredbandsinsatserna i landsbygdsområden inom den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa från marginalen i rubrik 2, i linje med det uttalande som budgetmyndigheten kom överens om för finansieringen den 2 april 2009.

20.  Europaparlamentet understryker behovet av att öka finansieringen av program som kan främja avsättningen av jordbruksprodukter (t.ex. skolmjölks- och skolfruktsprogrammen).

Underrubrik 3a

21.  Europaparlamentet är medvetet om EU-medborgarnas önskan om ett säkert och tryggt Europa och välkomnar ökningen i denna underrubrik jämfört med budgeten för 2009. Parlamentet är medvetet om att alla länder i unionen står inför många utmaningar i samband med åtgärder som täcks av denna rubrik. Medlemsstaterna uppmanas att dra fördel av ökningarna i denna underrubrik jämfört med 2009 års budget för att ta itu med dessa utmaningar tillsammans.

22.  Europaparlamentet betonar vikten av ytterligare finansiering via EU-budgeten för att hantera legal invandring och integrering av tredjelandsmedborgare samtidigt som problemen med illegal invandring tacklas, med full respekt för mänskliga grundläggande rättigheter, och gränsskyddet förstärks, bland annat genom en förstärkning av Europeiska återvändandefonden och Europeiska flyktingfonden så att solidariteten mellan medlemsstaterna underlättas.

Underrubrik 3b

23.  Europaparlamentet påminner om att underrubrik 3b täcker väsentliga politiska åtgärder som har direkt inflytande på EU-medborgarnas dagliga liv. Parlamentet motsätter sig rådets nedskärningar under denna underrubrik och stöder de specialiserade utskotten som intygar att ökningen av anslagen är berättigad.

24.  Europaparlamentet framhåller att det låga valdeltagandet vid valen till Europaparlamentet åter en gång har visat att informations- och kommunikationspolitiken måste förbättras i budgeten för 2010. Parlamentet är medvetet om att detta innebär en gemensam utmaning för kommissionen, medlemsstaterna och parlamentet såsom en nödvändig del i den demokratiska processen. Parlamentet har därför lagt fram ändringsförslag där en del anslag för informations- och kommunikationspolitiken förts till reserven. Kommissionens uppmanas att lägga fram sina planer för parlamentet om hur resultaten från arbetet i den interinstitutionella gruppen för information (IGI) ska genomföras.

Rubrik 4

25.  Europaparlamentet stöder ändringsskrivelse nr 1 till det preliminära förslaget till budget för 2010, som kommissionen antog den 2 september 2009, vilken föreskriver en ökning av följande två budgetposter: Palestina och klimatförändringen i utvecklingsländerna, två prioriteringar som parlamentet framfört.

26.  Europaparlamentet har beslutat att öka budgetposten för klimatförändringen i utvecklingsländerna i avvaktan på resultatet från konferensen om klimatförändringen i Köpenhamn. Parlamentet betonar dock behovet av ett nytt finansieringsinstrument för att hjälpa utvecklingsländerna att klara av effekterna av klimatförändringen, så att finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete i framtiden kan användas för att utföra de uppgifter det ursprungligen tilldelats.

27.  Europaparlamentet upprepar sin allvarliga oro över den farligt smala marginal för handlingsutrymme som uppstått till följd av kronisk underfinansiering av en rubrik, vilken ständigt är under tryck som ett resultat av kriser i tredjeländer.

28.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en plan för att under perioden 2010 till 2013 återföra de ekonomiska medel som omfördelades från stabilitetsinstrumentet till livsmedelsmekanismen, i syfte att se till att EU har tillräckliga finansiella medel tillgängliga under rubrik 4 i budgeten för att spela sin roll på den internationella scenen såsom Europas medborgare förväntar sig det. Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en plan för att mobilisera ekonomiska resurser för varje instrument eller mekanism för externt katastrofbistånd som inrättas utanför stabilitetsinstrumentet, så att man kan undvika att använda medel som är planerade för stabilitetsinstrumentet.

29.  Europaparlamentet uppmanar Europeiska rådet att inte ingå långtgående politiska åtaganden om ett förstärkt ekonomiskt stöd från EU utan att samtidigt planera för de nödvändiga budgetanslagen, när dessa åtaganden står i uppenbar motsatsställning till de medel som finns tillgängliga under de årliga taken i den gällande fleråriga budgetramen.

30.  Europaparlamentet anser att en trygg energiförsörjning är en viktig fråga för unionen. Parlamentet välkomnar därför undertecknandet av alla deltagande länder i Nabucco-projektet och förväntar sig fasthet från samtliga när de behandlar andra projekt som kanske skulle kunna äventyra Nabucco.

31.  Europaparlamentet fortsätter att räkna med stöd för fredsprocessen i Palestina och återuppbyggnadsbehoven på Gazaremsan. Kommissionen uppmanas att meddela vilka åtgärder den har vidtagit för att minimera risken för att projekt och program som finansieras under denna budgetpost används eller avleds till terroristorganisationer och terroristhandlingar eller ineffektiv byråkrati samt att specificera huruvida en del av detta bistånd är avsett att återuppbygga fastigheter eller infrastruktur som tidigare finansierats av EU eller dess medlemsstater och som skadats genom militär verksamhet.

32.  Europaparlamentet betonar behovet av att tilldela tillräckliga medel till EU:s Östersjöstrategi i syfte att finansiera insatser som inte kan finansieras från andra budgetposter (samordning, information och pilotprojekt inom någon av handlingsplanens fyra pelare).

Rubrik 5

33.  Europaparlamentet har beslutat att acceptera vissa av rådets nedskärningar i budgetposterna för de administrativa utgifterna grundat på ett selektivt synsätt, där man gör en avvägning mellan de övergripande budgetprioriteringarna, inbegripet de nya, och behovet att genomföra befintliga program.

34.  Europaparlamentet har dock återinfört anslagen för personalutgifter. Parlamentet påpekar att det totala beloppet för alla typer av administrativa utgifter som finansieras utanför rubrik 5 avsevärt ökat under de senaste åren. Parlamentet begär att framtida förslag från kommissionen att överföra administrativa utgifter till driftsbudgetposter ska vara fullständigt berättigade och motiverade. Parlamentet medger att operativa program inte kan fungera utan nödvändigt administrativt stöd. Parlamentet är dock mycket oroat över att man under den nuvarande budgetramen använder en del av totalbeloppet för fleråriga program under andra rubriker än rubrik 5 för administrativa utgifter.

35.  Europaparlamentet är oroat över det pågående anbudsförfarandet för ett nytt EU-kvarter. Parlamentet upprepar sitt krav på att bli fullständigt informerat om urvalsprocessen och behovet av ytterligare information om kommissionens fastighetspolitik i allmänhet.

36.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en tidsplan för förslagen om en översyn av budgetförordningen vart tredje år.

Pilotprojekt och förberedande åtgärder

37.  Europaparlamentet påminner om att det, enligt det interinstitutionella avtalet, är tillåtet med anslag på högst 40 miljoner EUR till pilotprojekt under ett budgetår och högst 100 miljoner EUR till förberedande åtgärder, varav högst 50 miljoner EUR till nya förberedande åtgärder.

38.  Europaparlamentet anser att dessa projekt är ett oumbärligt verktyg för parlamentet när det gäller att bana väg för nya åtgärder för EU-medborgarna. Parlamentet konstaterar att för alla utom fyra pilotprojekt och förberedande åtgärder har kommissionen bara infört betalningsbemyndiganden, vilket har gjort det möjligt för parlamentet att ordentligt utreda huruvida en uppföljning behövdes och huruvida nya åtaganden skulle gå till omröstning. Parlamentet har dessutom analyserat en serie nya intressanta förslag av vilka bara ett litet antal kunde införas i budgeten för 2010 beroende på begränsningarna till följd av det interinstitutionella avtalet och den fleråriga budgetramens tak.

39.  Europaparlamentet har prioriterat genomförandet av pilotprojekt och förberedande åtgärder under deras andra och tredje år. Parlamentet avser att noga följa genomförandet av dessa och de nyinrättade projekten och åtgärderna under budgetåret 2010.

o
o   o

40.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution, tillsammans med ändringarna av och ändringsförslagen till avsnitt III i förslaget till allmän budget, till rådet och kommissionen samt till övriga berörda institutioner och organ.

(1) EGT L 253, 7.10.2000, s. 42.
(2) EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.
(3) EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.
(4) Antagna texter från detta sammanträde, P6_TA(2009)0095.
(5) EUT L 255, 26.9.2009, s. 36.
(6) EUT L 167, 29.6.2009, s. 26.


BILAGA 1

UTTALANDEN SOM MAN ENATS OM VID FÖRLIKNINGEN DEN 10 JULI 2009

GEMENSAMT UTTALANDE TILL RÅDETS PROTOKOLL

Rekrytering med anknytning till 2004 års respektive 2007 års utvidgning

"Europaparlamentet och rådet betonar åter vikten av en fullständig rekrytering till alla poster som har anknytning till 2004 års och 2007 års utvidgning, särskilt på medelhög och hög ledningsnivå och yrkar på att institutionerna och i synnerhet av Epso ska göra alla ansträngningar för att se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att påskynda hela processen med att besätta de av budgetmyndigheten beviljade posterna med tjänstemän. Kriterierna bör vara de som föreskrivs i artikel 27 i tjänsteföreskrifterna och bredast möjliga geografiska proportionella bas bör uppnås så snart som möjligt.

Europaparlamentet och rådet avser att fortsätta att nära följa den pågående rekryteringsprocessen. De ber därför varje institution och Epso att två gånger varje år, i mars och oktober, informera budgetmyndigheten om läget i rekryteringarna med anknytning till 2004 respektive 2007 års utvidgning."

RÅDETS UTTALANDEN TILL RÅDETS PROTOKOLL

1.  Betalningsbemyndiganden

"Rådet uppmanar kommissionen att lägga fram en ändringsbudget om anslagen i budgeten för 2010 är otillräckliga för att täcka utgifterna i underrubrikerna 1a (Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning) och 1b (Sammanhållning för tillväxt och sysselsättning) och rubrikerna 2 (Bevarande och förvaltning av naturresurserna) samt 4 (EU som global partner)."

2.  Rubrik 4

"Rådet, som noterar kommissionen avsikt att lägga fram en ändringsskrivelse till PBF för 2010 som i ett senare skede omfattar ytterligare behov på området externa åtgärder, särskilt de prioriteringar som omfattas av tidigare ändringsskrivelser och de som avses i Europeiska rådets slutsatser från juni 2009, har fastställt sitt budgetförslag för 2010 med tillräcklig marginal under rubrik 4 för att skrivelsen ska kunna beaktas."

3.  EU-institutionernas- och organens fastighetspolitik

"Rådet erinrar om sina slutsatser om revisionsrättens särskilda rapport nr 2/2007 om institutionernas utgifter för fastigheter och anser, i medvetenhet om att fastighetskostnaderna utgör en betydande del av EU-institutionernas totala administrativa utgifter, att en sund ekonomisk förvaltning av dessa kostnader är väsentlig.

Rådet framhäver åter betydelsen av energiskt interinstitutionellt samarbete på detta område. Det understryker behovet av att institutionerna samarbetar i så hög grad som möjligt och slår sig ihop både när det gäller att hyra eller köpa fastigheter och när det gäller löpande utgifter i samband med detta. Det uppmanar institutionerna att dela inrättningar närhelst detta är lämpligt för att begränsa fastighetskostnaderna till ett nödvändigt minimum.

I detta sammanhang välkomnar rådet de ansträngningar som redan gjorts av institutionerna att samarbeta på interinstitutionell nivå och att harmonisera sina metoder för fastighetsförvaltning. Det noterar med tillfredsställelse den överenskommelse om gemensamma riktlinjer för att fastställa och mäta fastighetsutrymme som nyligen nåddes av de interinstitutionella arbetsgrupper som inrättats i Bryssel och Luxemburg. Rådet uppmanar institutionerna att undersöka möjligheterna till ytterligare interinstitutionellt samarbete som kan inbegripa delande av lokaler, gemensam förvaltning av lokaler och möjligheten till ett eventuellt interinstitutionellt fastighetskontor.

Rådet uppmanar institutionerna att fastställa långfristiga fastighetsstrategier som bygger på realistiska uppskattningar av det framtida personalantalet och garanterar nödvändig flexibilitet genom jämvikt mellan ägda och hyrda fastigheter, i syfte att så långt som möjligt undvika ad hoc-beslut om fastigheter. Det anmodar också institutionerna att utnyttja det tillgängliga utrymmet så effektivt som möjligt och att vidta alla tänkbara åtgärder för intern rationalisering. Rådet välkomnar det arbete som redan har utförts av institutionerna angående alternativa finansieringsmetoder och inväntar den kommande rapporten från kommissionen.

Rådet fäster stor vikt vid att så tidigt som möjligt få den information som krävs i de relevanta bestämmelserna i budgetförordningen. Informationen bör inbegripa noggranna behovsbedömningar och omfattande kostnads-nyttoanalyser, de olika alternativen, en sammanfattning av alternativen hyra eller köpa samt alternativa finansieringsmöjligheter och alla finansieringskostnader ska beaktas. I god tid innan besluten ska fattas bör informationen göras tillgänglig för budgetmyndighetens båda parter, så att de utan tidspress kan fastställa sin ståndpunkt.

Därtill upprepar rådet sin uppmaning till institutionernas generalsekreterare att lämna information innan det preliminära budgetförslaget läggs fram. Rådet är medvetet om varje institutions särdrag och de ytterligare särdrag som karakteriserar varje projekt men uppmanar institutionerna att fortsätta arbetet med att harmonisera informationen genom gemensamma definitioner och indikatorer som möjliggör jämförelser mellan de olika institutionernas fastighetsutrymmen och fastighetskostnader, inbegripet samförstånd angående metoden för att beräkna de årliga kostnaderna för de egna fastigheterna under hela användningsperioden.

Rådet uppmuntrar institutionerna att gå vidare med och intensifiera åtgärderna för energieffektivitet och miljöåtgärderna i sina fastigheter, vilket inbegriper certifiering enligt miljöstandarder, närhelst detta är lämpligt och genomförbart med de resurser som står till buds.

Rådet noterar det utmärkta samarbetet mellan institutionerna och förvaltningarna i deras värdmedlemsstater, något som avsevärt bidrar till en sund förvaltning i fastighetsfrågor.

Rådet erinrar om att dess synpunkter likaså gäller de verkställande organens särskilda situation och i tillämpliga fall de decentraliserade organen."

ENSIDIGT UTTALANDE TILL RÅDETS PROTOKOLL

"När det gäller antagandet av rådets ståndpunkt avseende budgetförslaget för 2010 och med tanke på talan som väckts vid förstainstansrätten anser Tyskland att programmet Livsmedelsstöd till de sämst ställda i Europeiska unionen måste genomföras i enlighet med gemenskapslagstiftningen. Tyskland anser att marknadsupphandling inte bör användas för detta program. Programmet måste genomföras mot bakgrund av förhandlingarna vid förstinstansrätten."


BILAGA 2

Europaparlamentets uttalanden under förlikningen avseende första behandlingen av 2010 års budgetförfarande

Genomförandet av 2009 års budget (Budget Forecast Alert)

Europaparlamentet är bekymrat över genomförandet av 2009 års budget så som det beskrivs i den senaste varningen kopplad till budgetprognoserna, särskilt åtagandena under underrubrikerna 3a och 3b samt betalningarna under underrubrikerna 1a, 3a, 3b och 5. Det framhåller vikten av att arbetet fortskrider i enlighet med genomförandetidsplanen i det preliminära budgetförslaget.

Europaparlamentet ber kommissionen att senast den 31 augusti 2009 lägga fram en rapport med mer detaljerad information om skälen (strukturella, organisatoriska, förvaltningsmässiga eller förfarandemässiga) till de förseningar som konstaterats vid genomförandet av varje berört program eller politikområde.

Det uppmanar även kommissionen att lämna en motivering för varje program eller politikområde där genomförandet avviker från budgetmyndighetens beslut i 2009 års budget.

Förenkling och mer riktad användning av strukturfonderna i samband med den ekonomiska krisen

Europaparlamentet erinrar om de gemensamma förklaringarna om genomförandet av sammanhållningspolitiken som de tre institutionerna gjorde i november 2008 och april 2009 och framhåller att man måste fortsätta ansträngningarna för att påskynda genomförandet av struktur- och sammanhållningsfonderna. Det anser att framstegen med förenklingen av bedömnings-, godkännande- och förvaltningsförfarandena har varit otillräckliga, vilket framgår av den låga andelen godkända förvaltnings- och kontrollsystem och större projekt. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fortsätta sina ansträngningar för att förenkla genomförandeförfarandena i nära samarbete med medlemsstaterna och särskilt att accelerera godkännandet av förvaltnings- och kontrollsystem och större projekt och därigenom påskynda betalningarna samtidigt som n+2-regeln respekteras

Europaparlamentet anser att alla möjligheter som strukturfonderna erbjuder, inbegripet anpassning eller revidering av de operativa programmen kan mobiliseras för mer riktade åtgärder som gör det lättare att få bukt med följderna av den ekonomiska krisen, särskilt åtgärder som främjar tillväxt och konkurrenskraft samt begränsar förlusterna av arbetstillfällen, och uppmanar medlemsstaterna att utnyttja denna möjlighet. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att genom effektiva och snabba förfaranden främja och möjliggöra användning av alla åtgärder som anges i de strukturfondsförordningar som syftar till att stödja tillväxt och sysselsättning. Europaparlamentet erinrar dessutom om vikten av att tillgängliga anslag används fullt ut och på ett effektivt sätt.

Betalningsbemyndiganden

"Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ändringsbudget om anslagen i budgeten för 2010 är otillräckliga för att täcka utgifterna i en viss underrubrik, om så behövs."

Rubrik 4

"Europaparlamentet, som noterar kommissionens avsikt att lägga fram en ändringsskrivelse till det preliminära budgetförslaget för 2010 som i ett senare skede kommer att omfatta ytterligare behov på området yttre åtgärder, särskilt de prioriteringar som omfattas av tidigare ändringsskrivelser och de som avses i Europeiska rådets slutsatser från juni 2009. Europaparlamentet erinrar om att kommissionen, vid medlingsförfarandet för budgeten den 21 november 2008 åtog sig att lägga fram en bedömning av situationen inom rubrik 4, i förekommande fall åtföljd av lämpliga förslag. Det förväntar sig att kommissionen skall låta ändringsskrivelsen åtföljas av en flerårig utvärdering av behoven på detta område."

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy