Europaparlamentets resolution av den 12 november 2009 om gemensam programplanering av forskning för att bekämpa neurodegenerativa sjukdomar, särskilt Alzheimers sjukdom
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av världsrapporten om Alzheimers sjukdom för 2009 (World Alzheimer Report 2009) som utgavs av Alzheimer Disease International i samband med Alzheimerdagen den 21 september 2009,
– med beaktande av kommissionens förslag av den 22 juli 2009 till rådets rekommendation om åtgärder mot neurodegenerativa sjukdomar, särskilt Alzheimers sjukdom, genom gemensam programplanering av forskning (KOM(2009)0379),
– med beaktande av artiklarna 115.5 och 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Neurodegenerativa sjukdomar, som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, är viktiga orsaker till långvarig funktionsnedsättning och berör mer än sju miljoner EU-medborgare, ett antal som förmodligen kommer att fördubblas under de kommande årtiondena till följd av att befolkningen blir allt äldre.
B. Inga botemedel är för närvarande tillgängliga för neurodegenerativa sjukdomar och kunskaperna om prevention, behandling och identifiering av riskfaktorer är mycket begränsade.
C. Kostnaderna för demenssjukdomar i EU25 år 2005 uppskattades till 130 miljarder EUR, ungefär 21 000 EUR per år och person som drabbas av demens. Detta genomsnittbelopp inkluderar direkta kostnader och kostnader uppkomna till följd av informell vård.
D. Alzheimers och Parkinsons sjukdomar och andra relaterade former av demens studeras för närvarande ur ett flertal synvinklar och inom olika forskningsområden, vilket kan bidra till en ytterligare fragmentering av forskningsverksamheten.
E. De flesta forskningssatsningarna inom området neurodegenerativa sjukdomar genomförs av medlemsstaterna med relativt liten transnationell samordning, vilket leder till fragmentering och ett begränsat utbyte av kunskaper och bästa metoder mellan medlemsstaterna.
1. Europaparlamentet välkomnar det föreslagna pilotprojektet för gemensam programplanering av forskningsverksamhet på området neurodegenerativa sjukdomar. Parlamentet anser att gemensam programplanering skulle kunna vara ytterst värdefullt för att minska fragmenteringen av forskningssatsningarna och leda till att man uppnår en kritisk massa av kompetens, kunskaper och ekonomiska resurser.
2. Europaparlamentet anser att neurodegenerativa sjukdomar, som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, är en av Europeiska unionens största utmaningar när det gäller den psykiska hälsan och anser därför att kampen mot Alzheimers och Parkinsons sjukdomar måste vara av dubbel natur, dels att ge daglig vård åt ett ökande antal patienter, dels att säkra mer resurser så att antalet patienter stadigt minskar i framtiden. Parlamentet stöder följaktligen rådets rekommendation.
3. Europaparlamentet understryker behovet av att utan dröjsmål öka insatserna för att ta itu med följderna av de neurodegenerativa sjukdomarna, särskilt Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, både socialt och folkhälsomässigt, med tanke på att befolkningen blir allt äldre i Europa och i avsikt att säkerställa de nationella hälsovårdssystemens hållbarhet i framtiden.
4. Europaparlamentet uppmuntrar alla medlemsstater att aktivt engagera sig i att definiera, utarbeta och genomföra en gemensam forskningsagenda inom området för neurodegenerativa sjukdomar.
5. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att förbättra epidemiologiska data om Alzheimers och Parkinsons sjukdom och andra former av demens, särskilt under asymptomatiska faser och innan funktionsnedsättningarna börjar.
6. Europaparlamentet påpekar betydelsen av ett tvärvetenskapligt synsätt på forskning inom detta område, som omfattar diagnos, behandling, prevention och social forskning om välfärden för patienterna och deras familjer samt för vårdarna. Tidiga diagnostiska tester, forskning om riskfaktorer (exempelvis miljön) samt kriterier för tidig diagnos är av avgörande betydelse. Eftersom detta är fallet, ser parlamentet ett tydligt mervärde i att genomföra storskaliga epidemiologiska och kliniska studier inom ramen för transnationellt samarbete.
7. Europaparlamentet anser att forskningsprogrammen främst bör koncentrera sig på prevention, biomarkörer (inbegripet genetisk benägenhet), metoder för diagnostisk avbildning, metoder för att ställa tidig diagnos utifrån ett tvärvetenskapligt synsätt, standardisering av kriterier och diagnosinstrument och upprättande av stora databaser som kan användas för befolkningsstudier, behandlingsstrategier och kliniska studier om nya kemiska och biologiska ämnen, vacciner och tekniker.
8. Europaparlamentet påpekar vikten av forskning om sambandet mellan åldrande och demenssjukdomar och mellan demenssjukdomar och depressioner i ålderdomen. Dessutom uppmuntrar parlamentet medlemsstaterna att främja forskningsprogram som fäster stor vikt vid patientens önskemål och utsikter.
9. Europaparlamentet uppmuntrar rådet att bygga på befintliga strukturer när det inrättar detta pilotprojekt för gemensam programplanering av forskningsverksamhet och undvika att skapa nya byråkratiska strukturer, samt att om möjligt samarbeta med branschen för att kunna dra nytta av alla tillgängliga resurser och erfarenheter, samtidigt som oberoende och autonomi säkerställas.
10. Europaparlamentet uppmuntrar kommissionen och rådet att inkludera problemen med demenssjukdomar i alla befintliga och kommande EU-initiativ knutna till förebyggande av sjukdomar, särskild i samband med tidig diagnos, kardiovaskulär hälsa och fysisk aktivitet.
11. Europaparlamentet anser att det är viktigt att kommissionen antar en rekommendation där man uppmanar medlemsstaterna att informera allmänheten om livsstilsförändringar som kan fördröja och förebygga uppkomsten av neurodegenerativa sjukdomar, särskilt Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, och främja livsstilar som är hälsosamma för hjärnan.
12. Europaparlamentet föreslår att rådet och kommissionen överväger att lansera ett Europeiskt hjärnår i syfte att höja kunskaperna om åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar samt åtgärder för att förebygga dem.
13. Europaparlamentet uppmanar rådet att låta företrädare för patient- och vårdorganisationer samt tillhandahållare av sjuk- och hälsovård medverka på ett lämpligt sätt i pilotprojektet för gemensam programplanering av forskningssverksamhet.
14. Europaparlamentet uppmanar rådet att informera parlamentet om framsteg och resultat av detta pilotprojekt.
15. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att på ett lämpligt sätt involvera parlamentet i eventuella beslut till stöd för detta pilotprojekt och andra framtida initiativ för gemensam programplanering på forskningsområdet som erhåller finansiering från sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling.
16. Europaparlamentet anser att artikel 182.5 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, som föreskriver nödvändiga åtgärder för att genomföra det europeiska forskningsområdet, skulle kunna utgöra en lämpligare rättslig grund för framtida initiativ för gemensam programplanering på forskningsområdet. Parlamentet uppmanar kommissionen att allvarligt överväga att använda artikel 182.5 som rättslig grund för alla framtida förslag till gemensam programplanering av forskningsverksamhet.
17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt medlemsstaternas regeringar och parlament.