Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 26 noiembrie 2009 referitoare la propunerea de decizie a Consiliului privind Anul european al voluntariatului (2011) (COM(2009)0254 – C7-0054/2009 – 2009/0072(CNS))
(Procedura de consultare)
Parlamentul European,
– având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2009)0254),
– având în vedere articolul 308 din Tratatul CE, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C7–0054/2009),
– având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru cultură și educație, avizul Comisiei pentru bugete, al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, precum și cel al Comisiei pentru dezvoltare regională (A7-0077/2009),
1. aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;
2. consideră că valoarea de referință indicată în propunerea legislativă trebuie să fie compatibilă cu plafonul prevăzut la rubrica 3b din cadrul financiar multianual (CFM) 2007-2013 și subliniază faptul că valoarea anuală va fi decisă de autoritatea bugetară în cadrul procedurii bugetare anuale;
3. subliniază faptul că finanțarea de noi activități nu ar trebui să pună în pericol programele existente sau orice alte inițiative;
4. invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;
5. solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;
6. încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.
Textul propus de Comisie
Amendamentul
Amendamentul 1 Propunere de decizie Considerentul -1(nou)
(-1) Tratatul instituie cetățenia Uniunii, care o completează pe cea națională a statelor membre și constituie un element important pentru consolidarea și salvgardarea procesului de integrare europeană.
Amendamentul 2 Propunere de decizie Considerentul - 1a (nou)
(-1a) Încurajarea unei cetățenii active este un element esențial pentru creșterea coeziunii și evoluția democrației, precum și pentru consolidarea rolului Europei la nivel mondial.
Amendamentul 3 Propunere de decizie Considerentul -1b (nou)
(-1b) "Anul european al activităților de voluntariat care promovează cetățenia activă" va sublinia faptul că voluntariatul este o formă-cheie de expresie a cetățeniei active și a democrației, materializând valori europene precum solidaritatea și nediscriminarea și contribuind, astfel, la dezvoltarea armonioasă a societăților europene.
Amendamentul 4 Propunere de decizie Considerentul 1
(1) Comunitatea și statele membre vizează promovarea dezvoltării resurselor umane în vederea asigurării unui nivel ridicat de ocupare a forței de muncă și a combaterii excluziunii sociale.
(1) Comunitatea și statele membre vizează promovarea dezvoltării resurselor umane în vederea asigurării unui nivel ridicat de ocupare a forței de muncă și a combaterii excluziunii sociale prin adoptarea de măsuri care vizează îmbunătățirea cunoștințelor, dezvoltarea schimburilor de informații și de bune practici, promovarea abordărilor novatoare și evaluarea experiențelor.
Amendamentul 5 Propunere de decizie Considerentul 3
(3) Voluntariatul constituie o experiență de învățare neformală, care permite atât dobândirea de aptitudini și de competențe profesionale, cât și realizarea unei forme importante de participare civică activă. Acțiunile desfășurate de către voluntarii de toate vârstele sunt esențiale pentru promovarea democrației, unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene și contribuie la dezvoltarea resurselor umane și la coeziunea socială.
(3) Activitățile de voluntariat constituie o experiență valoroasă de învățare neformală, care permite dobândirea de aptitudini și de competențe profesionale și sociale, contribuie la solidaritate și constituie o formă importantă de participare civică activă. Voluntariatul promovează și încurajează parteneriatul și cetățenia activă, care materializează valori europene precum solidaritatea și nediscriminarea. Acțiunile desfășurate de voluntarii de toate vârstele sunt esențiale pentru dezvoltarea democrației și, în special, a celei participative, unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene, precum și pentru promovarea drepturilor omului în Uniunea Europeană și în afara acesteia. Activitățile de voluntariat pot contribui la dezvoltarea personală și la bunăstarea indivizilor, precum și la dezvoltarea armonioasă a societăților europene în ceea ce privește solidaritatea, integrarea socială și prosperitatea. Deși voluntariatul nu ar trebui să se substituie unei activități remunerate, cheltuielile suportate de voluntari ar trebui totuși rambursate în mod corespunzător.
Amendamentul 6 Propunere de decizie Considerentul 3a (nou)
(3a)Termenul de "activități de voluntariat" se referă la toate formele de activitate de voluntariat, fie aceasta formală, neformală, informală sau legată de formarea profesională, pe care o persoană o exercită de bună voie, la libera alegere, dând urmare propriilor motivații și care nu urmăreşte un scop lucrativ. Activitățile respective aduc beneficii voluntarului, comunităților și societății în ansamblul ei. De asemenea, acestea reprezintă pentru persoane și asociații un mijloc de a veni în întâmpinarea nevoilor și preocupărilor umane, sociale sau de mediu, în special în cazul unor situații de urgență care pot implica societatea în ansamblul său. Astfel de activități sunt adesea efectuate în sprijinul unei organizații nonprofit sau al unei ințiative a comunității. Activitățile de voluntariat nu se substituie oportunităților profesionale și locurilor de muncă remunerată, ci aduc societății o valoare adăugată prin obiectivele lor sociale sau culturale.
Amendamentul 7 Propunere de decizie Considerentul 4
(4) În societățile cu evoluție rapidă, este necesar să se asigure eficacitatea infrastructurilor de sprijin pentru voluntari, pentru a permite participare a unui număr cât mai mare de persoane la activitățile benevole. Prin urmare, este important să fie sprijinite învățarea reciprocă și schimbul de bune practici la nivel comunitar.
(4) În societățile cu evoluție rapidă, este necesar să se asigure un sprijin efectiv și să se aplice măsuri care să permită participarea unui număr cât mai mare de persoane la activitățile de voluntariat. Prin urmare, este important să fie sprijinite învățarea reciprocă și schimbul de bune practici la nivel comunitar, național, regional și local, între altele, prin crearea unor sisteme eficiente de cooperare și de dezvoltare a legăturilor reciproce între organizațiile de voluntari, în special prin crearea unui portal internet.
Amendamentul 8 Propunere de decizie Considerentul 5
(5) Conferința interguvernamentală din 1997 a adoptat declarația 38 privind voluntariatul, anexată la actul final al Tratatului de la Amsterdam și a recunoscut contribuția importantă a activităților voluntare la dezvoltarea solidarității sociale.
(5) Conferința interguvernamentală din 1997 a adoptat declarația 38 privind voluntariatul, anexată la actul final al Tratatului de la Amsterdam și a recunoscut contribuția importantă a activităților voluntare la dezvoltarea solidarității sociale, precum și la promovarea voluntariatului inter-generații.
Amendamentul 9 Propunere de decizie Considerentul 12
(12) Voluntariatul este vizat de mai multe programe comunitare care promovează, în esență, mobilitatea voluntarilor, precum Serviciul European de Voluntariat din cadrul programului "Tineretul în acțiune", programul pentru învățare de-a lungul vieții și programul "Europa pentru cetățeni".
(12) Activitățile de voluntariat sunt vizate de mai multe programe și rețele comunitare care promovează, în esență, mobilitatea persoanelor de toate vârstele angajate în activitățile de voluntariat, precum Serviciul European de Voluntariat din cadrul programului "Tineretul în acțiune", programul pentru învățare de-a lungul vieții și programul "Europa pentru cetățeni". Având în vedere natura sa orizontală, voluntariatul va crea sinergii între programele respective.
Amendamentul 10 Propunere de decizie Considerentul 12a (nou)
(12a)Voluntariatul constituie un element esențial în încurajarea cetățeniei active, dezvoltarea societății civile și consolidarea solidarității.
Amendamentul 11 Propunere de decizie Considerentul 13
(13) Există o mare varietate de activitățivoluntare în ansamblul Europei, care ar trebui păstrate și dezvoltate în continuare.
(13) Există o mare varietate și o tradiție îndelungată a activitățilorde voluntariat în ansamblul Europei, care ar trebui protejate și dezvoltate în continuare, printre altele prin crearea unei rețele transfrontaliere de asociații de voluntariat din diferitele state membre, care să ofere o platformă permanentă pentru schimbul de experiență și bune practici.
Amendamentul 12 Propunere de decizie Considerentul 13a (nou)
(13a)Anul european al voluntariatului ar trebui să ofere posibilitatea de a încuraja statele membre să creeze certitudine juridică pentru voluntari în ceea ce privește statutul lor juridic.
Amendamentul 13 Propunere de decizie Considerentul 13b (nou)
(13b)Uniunii Europene îi revine un rol important în promovarea, dezvoltarea și sprijinirea activităților de voluntariat pe întregul său teritoriu. Cu toate acestea, este important să se recunoască și să se respecte diversitatea voluntariatului în fiecare stat membru.
Amendamentul 14 Propunere de decizie Considerentul 14
(14) Voluntariatul este susceptibil de a contribui la dezvoltarea armonioasă a societăților europene. Activitățile voluntare constituie o experiență bogată de învățare neformală care ameliorează capacitățile și competențele profesionale, contribuie la capacitatea de ocupare a forței de muncă și la spiritul de solidaritate, dezvoltă aptitudinile relaționale, facilitează integrarea în societate și încurajează participarea civică.
(14) Voluntariatul poate contribui la dezvoltarea armonioasă a societăților europene, prin promovarea incluziunii sociale și a bunăstării sociale, prin combaterea rasismului și a prejudecăților și prin contribuția la dialogul intercultural și interconfesional.
Amendamentul 15 Propunere de decizie Considerentul 14a (nou)
(14a)Ar trebui să se permită fiecărei persoane să efectueze activități de voluntariat. Pentru a promova dezvoltarea și participarea personală, ar trebui să se permită într-o mai mare măsură solicitanților de azil, refugiaților și imigranților aflați în ședere legală să joace un rol în activitățile de voluntariat, în special în cazul în care aceștia nu pot ocupa un loc de muncă.
Amendamentul 16 Propunere de decizie Considerentul 14b (nou)
(14b)Activitățile de voluntariat constituie o experiență valoroasă de învățare neformală, care ameliorează aptitudinile și competențele profesionale, contribuie la gradul de ocupare a forței de muncă prin facilitarea reintegrării pe piața muncii, dezvoltă aptitudinile sociale și contribuie la dezvoltarea personală și la bunăstarea individuală.
Amendamentul 17 Propunere de decizie Considerentul 14c (nou)
(14c)Voluntariatul poate contribui la combaterea sărăciei și la succesul dezvoltării sociale și economice datorită acțiunilor întreprinse la nivelul Uniunii Europene și al țărilor terțe.
Amendamentul 18 Propunere de decizie Considerentul 14d (nou)
(14d)În cadrul strategiei de responsabilitate socială a întreprinderilor, angajatorii ar putea sprijini și încuraja activitățile de voluntariat.
Amendamentul 19 Propunere de decizie Considerentul 15
(15) În ciuda acestora, potențialul voluntariatului nu este încă pe deplin realizat. Un An european al voluntariatului va oferi ocazia de a demonstra, într-un context european, că voluntariatul sporește participarea civică. Acesta va contribui la întărirea sentimentului de apartenență și de devotament al cetățenilor față de societate la toate nivelurile –local, regional, național și european.
(15) În ciuda acestora, potențialul voluntariatului nu este încă pe deplin realizat. Mai mult decât atât, la nivel european, nu a fost încă recunoscută oficial activitatea depusă de persoanele care efectuează activități de voluntariat în timpul liber. Prin urmare, un An european al voluntariatului va oferi ocazia de a demonstra, într-un context european, că voluntariatul sporește participarea civică. Acesta poate contribui la întărirea, în rândul cetățenilor, a sentimentului de apartenență și de devotament față de societate la toate nivelurile – local, regional, național și european – și la încurajarea statelor membre în ceea ce privește combaterea discriminării și acordarea rezidenților străini, inclusiv solicitanților de azil, în fiecare stat membru, a permisiunii de a lucra ca voluntari pentru organizații nonprofit sau de a exercita activități neremunerate.
Amendamentul 20 Propunere de decizie Considerentul 15 a (nou)
(15a)Statele membre ar trebui încurajate să reducă la minimum constrângerile birocratice care împiedică voluntarii să-și exercite activitățile de voluntariat.
Amendamentul 21 Propunere de decizie Considerentul 15b (nou)
(15b)Anul European al voluntariatului ar trebui să evidențieze rolul-cheie pe care îl joacă activitățile de voluntariat, reamintind totodată statelor membre că acestea nu ar trebui folosite nici pentru a satisface nevoile de bază asigurate în mod normal de serviciile de asistență socială, nici ca un substitut pentru acțiunile ce intră în sarcina autorităților publice.
Amendamentul 22 Propunere de decizie Considerentul 16
(16) Anul 2011 va marca cea de-a zecea aniversare a Anului Internațional al Voluntarilor Națiunilor Unite, în 2001.
(16) 5 decembrie este Ziua Internațională a Voluntarilor, iar anul 2011 va marca cea de a zecea aniversare a Anului Internațional al Voluntarilor al Organizaţiei Națiunilor Unite, organizat în 2001.
Amendamentul 23 Propunere de decizie Considerentul 16a (nou)
(16a)Pe lângă rolul său social, voluntariatul are o valoare economică și contribuie în mod semnificativ la sectorul economic.
Amendamentul 24 Propunere de decizie Considerentul 16b (nou)
(16b)Voluntariatul joacă un rol important în protecția mediului și protecția civilă, iar contribuția sa trebuie să fie recunoscută și sprijinită în fiecare sector, în special în noile democrații din UE.
Amendamentul 25 Propunere de decizie Considerentul 16c (nou)
(16c)Prin recunoașterea voluntariatului drept activitate adecvată care permite dobândirea de competențe și aptitudini, de exemplu, prin intermediul YOUTHPASS asociat cu EUROPASS, se garantează că voluntariatul nu este considerat drept o alternativă la pregătirea formală, ci drept o formă complementară acesteia, și se va facilita, în plus, mobilitatea voluntarilor.
Amendamentul 26 Propunere de decizie Considerentul 16d (nou)
(16d)Recunoașterea contribuției perioadei de voluntariat drept contribuție echivalentă finanțării (aport în natură) pentru proiectele europene și naționale ar constitui o recunoaștere concretă a valorii efortului de voluntariat și ar ajuta organizațiile de voluntariat în desfășurarea activităților lor.
Amendamentul 27 Propunere de decizie Articolul 1
Anul 2011 este desemnat "Anul european al voluntariatului" (denumit în continuare "Anul european").
Anul 2011 este desemnat "Anul european al activităților de voluntariat care promovează cetățenia activă" (denumit în continuare "Anul european").
(Această modificare se aplică întregului text.)
Amendamentul 28 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 1
Scopul general al Anului european este acela de a încuraja și sprijini - îndeosebi prin schimburile de experiență și de bune practici - eforturile depuse de statele membre, de autoritățile locale și regionale și de societatea civilă pentru a crea condiții favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană.
Scopul general al Anului european este de a încuraja și sprijini - îndeosebi prin schimburile de experiență și de bune practici și prin promovarea abordărilor novatoare și a evaluării experiențelor - eforturile depuse de Uniunea Europeană, statele membre, şi de autoritățile locale și regionale pentru a crea la nivelul societății civile condiții favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană, precum și pentru a crește vizibilitatea și a promova importanța activităților de voluntariat în Uniunea Europeană..
Amendamentul 29 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 1
1. Eforturile în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului în UE – pentru a instaura voluntariatul ca făcând parte din promovarea participării civice și a activităților interpersonale într-un context comunitar;
1. Eforturile în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului în UE – pentru a instaura voluntariatul ca făcând parte din promovarea participării civice, a parteneriatului și a activităților interpersonale într-un context comunitar;
Amendamentul 30 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 2
2. Abilitarea organizațiilor de voluntari și ameliorarea calității voluntariatului – pentru a facilita voluntariatul și a încuraja activitatea în rețea, mobilitatea, cooperarea și sinergiile între organizațiile de voluntari și alte sectoare într-un context comunitar;
2. Abilitarea organizațiilor de voluntari în ceea ce privește obiectivele, prioritățile și autonomia lor și ameliorarea calității voluntariatului – pentru a promova voluntariatul și accesul organizațiilor de voluntari la finanțări suficiente și durabile, încurajând activitatea în rețea, mobilitatea, cooperarea și sinergiile între organizațiile de voluntari și alte sectoare nelucrative într-un context comunitar; încurajând inițiativele în situațiile de urgență umană și de mediu, atât în ceea ce privește prevenirea, cât și gestionarea acestora, și educând voluntarii în mod corespunzător pentru soluționarea și abordarea eficientă a cazurilor de urgență, precum și conferind activității de voluntariat un caracter permanent. Obligația organizațiilor de voluntariat de a se îngriji de voluntarii lor ar trebui stipulată prin lege și ar trebui să includă protecția corespunzătoare prin asigurări, măsuri privind sănătatea și siguranța și formare profesională.
Amendamentul 31 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 3
3. Recompensarea și recunoașterea activităților de voluntariat – pentru a încuraja stimularea adecvată a cetățenilor, societăților și organizațiilor de promovare a voluntariatului și a dobândi o recunoaștere mai sistematică a voluntariatului, la nivel comunitar și în statele membre, de către responsabili politici, organizații ale societății civile și angajatori pentru aptitudinile și competențele câștigate prin intermediul voluntariatului.
3. Recompensarea și recunoașterea activităților de voluntariat – pentru a încuraja stimularea adecvată a cetățenilor, societăților și organizațiilor de promovare a voluntariatului, printre altele, printr-o acoperire corespunzătoare a voluntarilor în materie de sănătate și siguranță sub forma unei asigurări împotriva accidentelor și de răspundere civilă de-a lungul perioadelor de voluntariat, recunoașterea concretă a aptitudinilor dobândite sub forma validării experienței acumulate și recunoașterea echivalărilor în cadrul formării și al inserției profesionale, și a dobândi o recunoaștere mai sistematică a voluntariatului, la nivel comunitar și în statele membre, de către responsabili politici, organizații ale societății civile și angajatori pentru aptitudinile și competențele câștigate prin intermediul voluntariatului;
Amendamentul 32 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 3a (nou)
3a.Încurajarea solidarității internaționale și europene prin promovarea păcii, a cooperării între nord și sud și a protecției mediului, precum și recunoașterea economiei sociale bazate pe solidaritate prin intermediul voluntariatului.
Amendamentul 33 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 4
4. Sensibilizarea cu privire la valoarea și importanța voluntariatului – pentru a spori sensibilizarea generală cu privire la importanța voluntariatului ca o expresie a participării civice care contribuie la preocupările comune ale tuturor statelor membre, astfel cum sunt dezvoltarea armonioasă a societății și coeziunea economică.
4. Sensibilizarea cu privire la valoarea și importanța voluntariatului – pentru a spori sensibilizarea generală cu privire la importanța voluntariatului ca o expresie a participării civice care contribuie la preocupările comune ale tuturor statelor membre, astfel cum sunt dezvoltarea armonioasă a societății și coeziunea economică și socială, și pentru a promova activitățile de voluntariat pentru a le spori atractivitatea în ochii cetățenilor, dându-le astfel posibilitatea de a se implica în activități civice.
Amendamentul 34 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 4a (nou)
4a.Elaborarea unei Cărți albe privind voluntariatul: promovarea unui mediu favorabil voluntariatului în UE.
Amendamentul 35 Propunere de decizie Articolul 2 – paragraful 2 – punctul 4b (nou)-{}-
4b.Promovarea recunoașterii succesului cunoscut de voluntariat atât în statele membre, cât și între acestea, pentru a garanta facilitatea difuzării strategiilor fructuoase de voluntariat în toată Uniunea Europeană.
Amendamentul 36 Propunere de decizie Articolul 3 – alineatul 1
(1) Măsurile care trebuie luate pentru a se atinge obiectivele stabilite la articolul 2 includ următoarele inițiative realizate la nivel comunitar, național, regional sau local, legate de obiectivele Anului european:
(1) Măsurile care trebuie luate pentru a se atinge obiectivele stabilite la articolul 2 includ următoarele inițiative realizate la nivel comunitar, național, regional sau local, legate de obiectivele Anului european:
• schimburi de experiență și de bune practici;
• schimburi de experiență și de bune practici, îndeosebi prin intermediul sistemelor eficiente de cooperare și de dezvoltare a legăturilor reciproce între organizațiile de voluntari;
• difuzarea rezultatelor studiilor și lucrărilor de cercetare în domeniu
• conferințe, manifestări și inițiative care să promoveze dezbateri și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța și la valoarea voluntariatului și să omagieze eforturile depuse de voluntari;
• conferințe, manifestări și inițiative care să promoveze dialogul, abordările novatoare și evaluarea experiențelor; sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța și la valoarea voluntariatului și stimularea rețelelor transnaționale în vederea unor dezbateri susținute;
• campanii de informare și promovare pentru a difuza mesajele-cheie.
• campanii de informare și promovare pentru a difuza mesajele-cheie, printre altele, prin utilizarea noilor mijloace de informare și a internetului și crearea unui portal european în acest scop;
• crearea unei baze de date europene a actorilor, organizațiilor și altor părți implicate într-un anumit sector al voluntariatului, care să integreze atât proiectele finalizate, cât și pe cele în curs, precum și inițiativele viitoare în vederea îmbunătățirii colaborării în rețea și a comunicării dintre aceștia;
• promovarea utilizării perioadei de voluntariat drept contribuție echivalentă finanțării în cadrul proiectelor europene.
Amendamentul 37 Propunere de decizie Articolul 4 – paragraful 2
Fiecare stat membru se asigură că organismul mai sus menționat asociază în mod corespunzător o gamă largă de părți interesate la nivel național, regional și local.
Fiecare stat membru se asigură că organismul sus-menționat asociază în mod corespunzător o gamă largă de părți interesate la nivel național, regional și local, în special la elaborarea programelor naționale de lucru și a acțiunii sau acțiunilor naționale pe întreaga durată a punerii în practică a Anului european. Fondurile prevăzute pentru îndeplinirea obiectivelor Anului se acordă organizațiilor societății civile direct implicate în activitățile și munca de voluntariat. În cadrul fiecărui program național, trebuie acordată o atenție deosebită simplificării procedurilor administrative, în special prin facilitarea accesului la finanțări al asociațiilor mici cu resurse limitate.
Amendamentul 38 Propunere de decizie Articolul 5 – paragraful 4
Statele membre, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor sunt asociate la activitățile organizate în cadrul Anului european.
Statele membre, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor se vor asocia îndeaproape la activitățile organizate în scopul realizării valorii adăugate generate de un schimb de bune practici la nivel comunitar, inclusiv între instituțiile UE.
Amendamentul 39 Propunere de decizie Articolul 7 – alineatul 1
(1) Bugetul alocat punerii în aplicare a prezentei decizii pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 31 decembrie 2011 este de 6 000 000 EUR.
(1) Bugetul alocat punerii în aplicare a prezentei decizii pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 31 decembrie 2011 este de 10 000 000 EUR.
Amendamentul 40 Propunere de decizie Articolul 7 – alineatul 2
(2) Creditele anuale sunt autorizate de către autoritatea bugetară, în limitele cadrului financiar.
(2) Creditele anuale sunt autorizate de către autoritatea bugetară, în limitele cadrului financiar, fără a submina finanțarea altor programe sau activități de la rubrica 3b.
Amendamentul 41 Propunere de decizie Articolul 8
În contextul Anului european, Comisia poate coopera cu organizațiile internaționale interesate, în special cu Națiunile Unite și cu Consiliul Europei, urmărind să asigure vizibilitatea participării UE.
În contextul Anului european, Comisia poate coopera cu organizațiile internaționale interesate, în special cu Organizaţia Națiunilor Unite și cu Consiliul Europei, urmărind să asigure vizibilitatea participării UE și, de asemenea, poate lua măsuri pentru a încuraja alte organizații internaționale să consolideze dimensiunea voluntariatului la nivel mondial. În cooperare cu aceste organizații, Comisia promovează programe de voluntariat internațional având drept obiectiv încurajarea schimbului de bune practici în materie de voluntariat în țări terțe.
Amendamentul 42 Propunere de decizie Articolul 9
Comisia, împreună cu statele membre, se asigură că măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt compatibile cu celelalte acțiuni și inițiative comunitare, naționale și regionale care contribuie la realizarea obiectivelor Anului european.
Comisia, împreună cu statele membre, se asigură că măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt compatibile și complementare cu celelalte programe și acțiuni comunitare, precum și cu acțiunile și inițiativele naționale și regionale care contribuie la realizarea obiectivelor Anului european.
Amendamentul 43 Propunere de decizie Anexă – partea A – punctul 1
1. Acțiuni de informare și promovare care includ:
1. Acțiuni de informare și promovare care includ:
• evenimente de mare răsunet și forumuri pentru schimburi de experiențe și de bune practici;
- evenimente de mare răsunet și forumuri pentru schimburi de experiențe și de bune practici care să acorde prioritate programelor de înfrățire și de mobilitate cu participarea organizațiilor sau organismelor europene active în sectorul voluntariatului, a reprezentanților asociațiilor de angajatori și ai sindicatelor, a Parlamentului European, Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor;
• concurs cu sau fără premii;
• cooperarea cu sectorul privat, cu organismele de radiodifuziune și cu alte organisme de informare în masă ca parteneri pentru difuzarea informațiilor privind Anul european al voluntariatului;
- cooperarea cu sectorul privat, cu organismele de radiodifuziune și cu alte organisme de informare în masă ca parteneri pentru difuzarea informațiilor privind activitățile de voluntariat și Anul european;
• elaborarea unor mijloace de comunicare și a unor instrumente pentru mass-media care să fie disponibile pe întreg teritoriul comunitar pentru a stimula interesul publicului;
- elaborarea unor mijloace de comunicare și a unor instrumente pentru mass-media care să fie disponibile pe întreg teritoriul comunitar pentru a stimula interesul publicului;
• măsuri destinate difuzării rezultatelor și sporirii vizibilității programelor, acțiunilor și inițiativelor comunitare, care contribuie la realizarea obiectivelor Anului european al voluntariatului;
- măsuri destinate difuzării rezultatelor și sporirii vizibilității programelor, acțiunilor și inițiativelor comunitare, care contribuie la realizarea obiectivelor Anului european;
• înființarea unui site internet de informații privind Europa, cuprinzând un portal rezervat promotorilor de proiecte în domeniul voluntariatului, pentru a-i ghida prin diferitele programe și inițiative comunitare.
- înființarea unui site internet de informații privind Europa, cuprinzând un portal rezervat promotorilor de proiecte în domeniul voluntariatului, pentru a-i ghida prin diferitele programe și inițiative comunitare, care să reprezinte o platformă permanentă de cooperare interactivă între diferitele părți interesate;
- măsuri de îmbunătățire a vizibilității aportului activităților de voluntariat la venitul național și a impactului acestora asupra societății, prin includerea voluntariatului în calitate de categorie specifică în statisticile Eurostat, prin crearea unor situații financiare-satelit pentru organizațiile nonprofit și includerea muncii de voluntariat în situațiile financiare respective, precum și prin sărbătorirea, la data de 5 decembrie a fiecărui an, a Zilei internaționale a voluntarilor, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite încă din 1985.
Amendamentul 44 Propunere de decizie Anexă – partea A – punctul 2 – liniuța 1
- sondaje și studii la nivel comunitar destinate evaluării și informării privind pregătirea, eficiența, impactul și monitorizarea pe termen lung a Anului european al voluntariatului.
- sondaje și studii la nivel comunitar destinate evaluării și informării privind pregătirea, eficiența și impactul Anului european, precum și creării unei baze pentru monitorizarea pe termen lung a acestuia și a urmărilor sale.
Amendamentul 45 Propunere de decizie Anexă – partea C – paragraful 1
Fiecare organism național de coordonare va depune o cerere unică de finanțare comunitară. Respectiva cerere de finanțare va cuprinde o descriere a programului de lucru al coordonatorului sau a acțiunii de promovare a Anului european pentru care se solicită finanțarea. Cererea de subvenționare va fi însoțită de un buget detaliat, care prezintă costurile totale ale inițiativelor sau ale programului de lucru propus, precum și valoarea și sursele de cofinanțare. Subvenția comunitară poate acoperi până la 80% din costurile totale.
Fiecare organism național de coordonare va depune o cerere unică de finanțare comunitară. Respectiva cerere de finanțare va cuprinde o descriere - întocmită în urma consultării permanente cu organizațiile de voluntari - a priorităților organismului de coordonare și a programului său de lucru sau a acțiunii (acțiunilor) pentru care se solicită finanțarea și va promova Anul european. Cererea de subvenționare va fi însoțită de un buget detaliat, care prezintă costurile totale ale acțiunii (acțiunilor) sau ale programului de lucru propus, precum și valoarea și sursele de cofinanțare. Subvenția comunitară poate acoperi până la 80% din costurile totale. Ar trebui să se acorde posibilitatea de a aduce aporturi în natură în statele membre în care cadrul legislativ permite acest lucru.
Amendamentul 46 Propunere de decizie Anexă – partea C – paragraful 2
Comisia va determina sumele indicative disponibile pentru finanțarea fiecărui coordonator național și data limită de depunere a cererilor. Criteriile vor ține seama de numărul de locuitori și de costul vieții, precum și de suma fixă alocată fiecărui stat membru pentru a garanta un volum minim de activități.
Comisia va determina sumele indicative disponibile pentru finanțarea fiecărui organism național de coordonare și data limită de depunere a cererilor. Criteriile vor ține seama de numărul de locuitori și de costul vieții, precum și de suma fixă alocată fiecărui stat membru pentru a garanta un volum minim de activități.
Amendamentul 47 Propunere de decizie Anexă – partea C – paragraful 4
Programele de lucru/acțiunile vor cuprinde:
Programele de lucru/acțiunile vor cuprinde:
(a) reuniuni și evenimente în legătură cu obiectivele Anului european, inclusiv evenimente la nivel național pentru inaugurarea și promovarea Anului european, pentru crearea unui efect catalizator și furnizarea de spații deschise dezbaterilor asupra inițiativelor concrete;
(a) reuniuni și evenimente în legătură cu obiectivele Anului european, inclusiv evenimente la nivel național pentru inaugurarea și promovarea Anului european, pentru crearea unui efect catalizator și furnizarea de spații deschise dezbaterilor asupra inițiativelor concrete;
(b) seminarii de învățare reciprocă la nivel național, regional și local;
(b) Conferințe și seminarii tematice la nivel național, regional și local, care să permită îmbogățirea cunoștințelor și schimbul de bune practici între actorii cu obiect de activitate echivalent;
(c) campanii de informare, de sensibilizare și de promovare la nivel național, regional și local, cuprinzând organizarea de festivități de premiere și de concursuri;
(c) campanii de informare, activități de cercetare și studii tematice, campanii de sensibilizare și de promovare la nivel național, regional și local;
(d) cooperarea cu mijloacele de informare în masă.
(d) cooperarea cu sectorul privat și cu cel nestatal, precum și cu mijloacele de informare în masă, pentru difuzarea informațiilor referitoare la Anul european și pentru realizarea acțiunilor direcționate către un dialog pe termen lung pe tema aspectelor legate de voluntariat și formare profesională destinate voluntarilor pentru a asigura durabilitatea activităților chiar și după sfârșitul Anului european al voluntariatului 2011.