Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2010/2660(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B7-0247/2010

Debatter :

PV 06/05/2010 - 4
CRE 06/05/2010 - 4

Omröstningar :

PV 06/05/2010 - 7.11
CRE 06/05/2010 - 7.11
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P7_TA(2010)0157

Antagna texter
PDF 116kWORD 37k
Torsdagen den 6 maj 2010 - Bryssel
Omfattande grymheter i Jos, Nigeria
P7_TA(2010)0157RC-B7-0247/2010

Europaparlamentets resolution av den 6 maj 2010 om de omfattande grymheterna i Jos, Nigeria

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Nigeria,

–  med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, som Nigeria ratificerade den 29 oktober 1993,

–  med beaktande av Afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter från 1981, som Nigeria ratificerade den 22 juni 1983,

–  med beaktande av Nigerias författning, i synnerhet bestämmelserna om skydd för religionsfriheten i kapitel IV – Rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet,

–  med beaktande av artikel 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  I januari och mars 2010 utspelade sig upprörande våldsamheter i och omkring Jos, en stad som ligger i skärningspunkten mellan det norra, muslimska och det södra, kristna Nigeria. Hundratals människor dödades då i sammandrabbningar mellan olika religiösa och etniska grupper.

B.  Militären spelade en viktig roll genom att ingripa för att få situationen under kontroll, men samtidigt har det rapporterats om att både militären och polisen genomfört utomrättsliga avrättningar.

C.  Konflikter mellan olika folkgrupper har varit ett återkommande fenomen i Jos, och större sammanstötningar skedde 2001, 2004 och 2008.

D.  Enligt rapporter om mänskliga rättigheter har över 14 000 människor dödats i strider med religiösa eller etniska förtecken sedan det militära styret tog slut 1999.

E.  Enligt en rödakorsarbetare blev även minst två andra folkgrupper i närheten måltavlor för våldet, i ett område nära den plats där sammanstötningar med sekteristisk bakgrund krävde hundratals människoliv i januari.

F.  Röda korset rapporterar att minst 5 600 personer håller på att lämna området som en följd av våldet, eftersom de fruktar för sina liv.

G.  Problemen i området kring Jos har sin upprinnelse i bristen på ekonomisk utveckling, de negativa effekterna av klimatförändringarna och de motsättningar som har sina rötter i flera årtiondens fientlighet mellan olika grupper av de ursprungliga invånarna, som huvudsakligen utgörs av kristna eller animister som konkurrerar om den bördiga jordbruksmarken med inflyttande bosättare norrifrån, som är muslimer och talar hausa.

H.  Det går inte att systematiskt peka ut muslimer eller kristna som vare sig angripare eller offer, eftersom de historiskt sett har varit bådadera.

I.  Dagens instabila läge visar hur bräcklig Afrikas folkrikaste nation är, samtidigt som landet närmar sig valrörelsen inför valet 2011 och det råder osäkerhet kring det politiska ledarskapet på grund av president Yar'Aduas sjukdom.

J.  Stabilitet och demokrati i Nigeria har stor betydelse långt bortom landets omedelbara gränser på grund av den ledande roll som landet spelar i regionen och i Afrika söder om Sahara (Nigeria är medlem av FN:s säkerhetsråd, en global oljeproducent, ett ledande land inom Ecowas, en viktig aktör i fredsbevarande insatser och en stabiliserande kraft i Västafrika).

K.  EU är en stor ekonomisk bidragsgivare till Nigeria, och den 12 november 2009 undertecknade kommissionen och Nigerias federala regering ett landstrategidokument och ett nationellt vägledande program för 2008–2013, enligt vilka EU ska finansiera projekt som bland annat syftar till att skapa fred och säkerhet och värna mänskliga rättigheter.

L.  I ett oljerikt land som Nigeria måste en fredlig konfliktlösning också innebära en rättvis tillgång till resurserna och en omfördelning av inkomsterna.

M.  Trots att Nigeria är världens åttonde största oljeproducent lever majoriteten av landets 148 miljoner invånare under fattigdomsgränsen.

N.  Enligt artikel 8 i det omarbetade Cotonouavtalet ska EU regelbundet föra en politisk dialog med Nigeria om mänskliga rättigheter och demokratiska principer, däribland frågan om diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religiös övertygelse eller ras.

1.  Europaparlamentet fördömer kraftfullt den senaste tidens våldshandlingar och de tragiska förlusterna av människoliv i och omkring Jos och uttrycker sin medkänsla med de anhöriga och skadade.

2.  Europaparlamentet uppmanar alla parter att visa återhållsamhet och på fredlig väg försöka lösa meningsskiljaktigheter mellan religiösa och etniska grupper i Nigeria.

3.  Europaparlamentet uppmanar den federala regeringen att utreda orsakerna till de senaste våldshandlingarna och se till att våldsverkarna åtalas i en rättvis och öppen rättegång.

4.  Europaparlamentet uppmanar Nigerias federala regering att vidta konkreta och skyndsamma åtgärder för att främja dialogen mellan de olika etniska och religiösa grupperna och välkomnar den tillförordnade presidenten Goodluck Jonathans initiativ för att sammanföra religiösa ledare och ledare för folkgrupper.

5.  Europaparlamentet efterlyser en mer omfattande undersökning av de bakomliggande orsakerna till konflikten, inklusive de sociala, ekonomiska och etniska motsättningarna. Man bör akta sig noga för svepande och förenklade förklaringar som bara ser till religion, eftersom de inte kan ligga till grund för någon långsiktig och varaktig lösning på regionens problem.

6.  Europaparlamentet uppmanar de nigerianska myndigheterna att dra tillbaka guvernörernas framstötar i några delstater att verkställa dödsstraffet på dödsdömda fångar för att ”lätta på” överfyllda fängelser, vilket skulle utgöra en grov kränkning av mänskliga rättigheter. Europaparlamentet uppmanar guvernörerna i delstaterna att visa återhållsamhet och att upprätthälla de facto-moratoriet. Europaparlamentet erinrar om att användningen av dödsstraffet står i strid med Nigerias åtaganden på internationell nivå.

7.  Europaparlamentet uppmanar Nigerias federala regering att skydda sitt folk med hjälp av regelbunden patrullering i hela regionen och att angripa de grundläggande orsakerna till våldet genom att garantera alla medborgare lika rättigheter och genom att ta itu med de problem som rör kontrollen över den bördiga jordbruksmarken, tillgången till resurser, arbetslösheten, fattigdomen och effekterna av klimatförändringarna. Parlamentet begär att de som tvingats fly på grund av massakern tillåts att återvända till sina hem i trygghet.

8.  Europaparlamentet uppmanar EU att upprätthålla sin politiska dialog med Nigeria i enlighet med artikel 8 i det omarbetade Cotonouavtalet och att i detta sammanhang ta upp frågor som är kopplade till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, principer som anges i internationella, regionala och nationella människorättsinstrument.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Nigerias federala regering, Afrikanska unionens institutioner, FN:s generalsekreterare, FN:s generalförsamling, ordförandena i den gemensamma parlamentariska församlingen AVS-EU samt det panafrikanska parlamentet (PAP).

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy