Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2010/0098(CNS)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A7-0001/2011

Texte depuse :

A7-0001/2011

Dezbateri :

PV 14/02/2011 - 15
CRE 14/02/2011 - 15

Voturi :

PV 15/02/2011 - 9.13
Explicaţii privind voturile

Texte adoptate :

P7_TA(2011)0055

Texte adoptate
PDF 590kWORD 185k
Marţi, 15 februarie 2011 - Strasbourg
Contaminarea radioactivă a produselor alimentare ***I
P7_TA(2011)0055A7-0001/2011
Rezoluţie
 Text consolidat
 Anexă
 Anexă
 Anexă
 Anexă
 Anexă

Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 15 februarie 2011 referitoare la propunerea de regulament al Consiliului (Euratom) de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (reformare) (COM(2010)0184 – C7-0137/2010 – 2010/0098(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură – reformare)

Parlamentul European,

–  având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2010)0184),

–  având în vedere consultarea Parlamentului de către Consiliu (C7-0137/2010),

–  având în vedere articolul 294 alineatul (3) şi articolul 168 alineatul (4) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,

–  având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 15 septembrie 2010(1),

–  având în vedere Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative(2),

–  având în vedere scrisoarea din 29 iunie 2010 a Comisiei pentru afaceri juridice, adresată Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, în conformitate cu articolul 87 alineatul (3) din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere avizul Comisiei pentru afaceri juridice privind temeiul juridic propus,

–  având în vedere articolele 87, 55 și 37 din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere raportul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (A7-0001/2011),

A.  întrucât grupul de lucru consultativ al serviciilor juridice ale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei consideră că propunerea în cauză nu conține nicio modificare de fond în afara celor care au fost identificate ca atare în propunere și întrucât, în ceea ce privește codificarea dispozițiilor neschimbate din actele precedente cu respectivele modificări, propunerea se limitează la o simplă codificare a actelor existente, fără modificări de fond ale acestora,

1.  adoptă poziţia în primă lectură prezentată în continuare, ținând seama de recomandările grupului de lucru consultativ al serviciilor juridice ale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenţionează să modifice în mod substanţial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

(1) JO C 48, 15.2.2011, p. 160.
(2) JO C 77, 28.3.2002, p. 1.


Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 15 februarie 2011 în vederea adoptării Regulamentului (UE) nr. .../2011 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (reformare)
P7_TC1-COD(2010)0098

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 168 alineatul (4) litera (b),

[Amendamentul 32]

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea propunerii către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European(1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor(2),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară(3),

întrucât:

(1)  Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului, din 22 decembrie 1987 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi a furajelor după un accident nuclear sau altă situaţie de urgenţă radiologică(4) a fost modificat în mod substanţial(5). Întrucât urmează să fie făcute modificări ulterioare, ar trebui, din motive de claritate, să se reformeze regulamentul menţionat, împreună cu Regulamentul (Euratom) nr. 944/89 al Comisiei din 12 aprilie 1989 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă în produsele alimentare de mică importanţă după un accident nuclear sau altă situaţie de urgenţă radiologică(6) şi cu Regulamentul (Euratom) nr. 770/90 al Comisiei din 29 martie 1990 de stabilire a nivelurilor maxime admisibile de contaminare radioactivă pentru hrana destinată animalelor după un accident nuclear sau în orice altă situaţie de urgenţă radiologică(7).

[Amendamentul 2]

(2)  În conformitate cu articolul 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), ar trebui asigurat un nivel ridicat de protecție a sănătății umane la definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și activităților Uniunii.

[Amendamentul 3]

(3)  La 2 februarie 1959, Consiliul a adoptat unele directive(8) de stabilire a normelor fundamentale de siguranţă, ale căror texte au fost înlocuite cu cel al Directivei 96/29/Euratom a Consiliului din 13 mai 1996 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia sănătăţii lucrătorilor şi a populaţiei împotriva pericolelor prezentate de radiaţiile ionizante(9). Articolul 50 alineatul (2) din directiva menţionată anterior prevede că statele membre trebuie să stipuleze nivelurile de intervenţie în cazul accidentelor.

(4)  După producerea accidentului de la centrala nucleară de la Cernobâl la 26 aprilie 1986, au fost eliberate în atmosferă cantități foarte mari de substanțe radioactive, care au contaminat produsele alimentare și furajele din câteva țări europene la niveluri semnificative din perspectiva sănătății. Solul a fost, de asemenea, contaminat cu precipitații radioactive, care au mărit radioactivitatea pădurilor și a produselor agricole obținute din zonele afectate.

[Amendamentul 4]

(5)  Măsurile au fost adoptate(10) pentru a asigura că anumite produse agricole sunt introduse în Uniune numai în conformitate cu normele comune care protejează sănătatea publică, menţinând, în acelaşi timp, natura unificată a pieţei şi evitând devierea traficului comercial.

(6)  Atingerea unui nivel înalt de protecție a sănătății umane este unul din obiectivele pe care Uniunea și le-a fixat la definirea și punerea în aplicare a politicilor sale. Articolul 168 alineatul (4) litera (b) din TFUE prevede adoptarea unor măsuri comune în domeniul veterinar al căror obiectiv direct este protecția sănătății umane. Statele membre sunt responsabile de monitorizarea respectării nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă stabilite în prezentul regulament, în special prin supravegherea normelor de siguranță pentru produsele alimentare și furaje.

[Amendamentul 5]

(7)  Este necesar să se formeze un sistem care să permită Uniunii să stabilească nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății populației, după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică care ar putea să conducă sau a condus deja la o contaminarea radioactivă semnificativă a produselor alimentare și a furajelor.

[Amendamentul 6]

(8)  Comisia urmează să fie informată asupra accidentelor nucleare sau asupra nivelurilor de radioactivitate neobişnuit de mari, în conformitate cu Decizia 87/600/Euratom a Consiliului din 14 decembrie 1987 privind normele comunitare pentru schimbul imediat de informaţii în cazul urgenţelor radiologice(11) sau în conformitate cu Convenţia AIEA din 26 septembrie 1986 privind notificarea rapidă a unui accident nuclear.

(9)  Comisia ar trebui să aplice de îndată ▌nivelurile maxime permise prestabilite de contaminare radioactivă în caz de accident nuclear sau de urgență radiologică.

[Amendamentul 7]

(10)  Comisia ar trebui împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE în ceea ce privește adaptarea la progresele tehnice a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și a furajelor și a listei produselor alimentare de mică importanță. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți.

[Amendamentul 8]

[Amendamentul 9]

(11)  Nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă ar trebui să fie revizuite în mod regulat pentru a lua în considerare ultimele evoluții și recomandări științifice disponibile în prezent pe scară internațională, pentru a reflecta nevoia de informare a publicului și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a acestuia, precum și pentru a evita divergențele din reglementările internaționale.

[Amendamentul 10]

(12)  Nivelurile de radioactivitate provocate de o contaminare în urma unui accident nuclear sau a oricărui alt tip de urgență radiologică ar trebui luate în considerare în coroborare cu nivelurile naturale de radioactivitate deja existente, care pot depăși limitele de siguranță stabilite.

[Amendamentul 11]

(13)  Anexele I, II și II ar trebui să țină seama de efectul degradării parțiale a izotopilor radioactivi în perioada de validitate a produselor alimentare conservate. În funcție de tipul de contaminare, de exemplu contaminarea cu izotopi de ioduri, radioactivitatea produselor alimentare conservate ar trebui monitorizată constant.

[Amendamentul 12]

[Amendamentele 13, 14 şi 15]

(14)  Produsele alimentare ce urmează a fi luate în considerare ca produse alimentare de mică importanţă sunt cele de mică importanță ce aduc doar o contribuție minimă la consumul alimentar al populației.▌

[Amendamentul 16]

(15)  Se aplică principiile generale ale legislației în materie de produse alimentare, astfel cum este stabilit la articolele 5-21 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare(12). Respectarea nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă ar trebui supusă unor verificări corespunzătoare și controale oficiale din partea statelor membre, astfel cum se precizează la articolul 17 din regulamentul respectiv,

[Amendamentul 17]

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)  Prezentul regulament stabileşte procedura de determinare a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi a furajelor care pot fi comercializate după producerea unui accident nuclear sau a altui caz de urgenţă radiologică, care ar putea conduce sau a condus la o contaminare radioactivă semnificativă a produselor alimentare şi a furajelor.

(2)  În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii: 

   (a) „produsele alimentare” reprezintă produsele destinate consumului uman fie imediat, fie după prelucrare;
   (b) „furajele” reprezintă produsele care sunt destinate în exclusivitate hrănirii animalelor.

Articolul 2

(1)  În cazul în care Comisia primește – în special în conformitate cu normele Comunității Europene a Energiei Atomice pentru schimbul imediat de informații în cazul unei urgențe radiologice sau în conformitate cu Convenția AIEA din 26 septembrie 1986 privind notificarea rapidă a unui accident nuclear – informații oficiale despre accidente nucleare sau despre alte cazuri de urgențe radiologice, care dovedesc că este posibil să se atingă nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă pentru produsele alimentare specificate de anexa I sau nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă pentru furajele specificate în anexa III urmează să fie atinse sau au fost deja atinse, atunci ea adoptă de îndată o decizie prin care declară producerea unui accident nuclear sau o urgență radiologică și în temeiul căreia se aplică acele niveluri maxime permise.

[Amendamentul 18]

(2)  Perioada de validitate a deciziei menționate la alineatul (1) ▌nu depășește trei luni ▌.

[Amendamentul 19]

(3)  În scopul prezentei directive, Comisia este asistată de o comisie de experți științifici independenți în domeniul sănătății publice și al siguranței alimentare. Membrii comisiei sunt selecționați pe baza unor criterii științifice. Comisia face publică componența comisiei, precum și declarațiile de interese ale membrilor săi.

[Amendamentul 20]

[Amendamentele 21 și 22]

Articolul 3

Pentru a lua în considerare toate informațiile științifice recente disponibile, sau, dacă este cazul, în urma unui accident nuclear sau a unei urgențe radiologice de orice fel, Comisia adaptează anexele I, II și III prin acte delegate în conformitate cu articolul 4 și în condițiile prevăzute la articolele 5 și 6.

[Amendamentul 23]

Articolul 4

Exercitarea delegării de competențe

(1)  Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 3 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la …(13) Comisia prezintă un raport privind competențele delegate cel târziu cu șase luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se reînnoiește automat pentru perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul o revocă, în conformitate cu articolul 5.

(2)  Imediat după ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(3)  Competența de a adopta acte delegate îi este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la articolele 5 și 6.

[Amendamentul 24]

Articolul 5

Revocarea delegării de competențe

(1)  Delegarea de competențe menționată la articolul 3 poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu.

(2)  Instituția care a inițiat o procedură internă pentru a decide dacă trebuie revocată delegarea de competențe depune eforturi pentru a informa cealaltă instituție și Comisia în timp util înainte de luarea deciziei finale, precizând competențele delegate care ar putea face obiectul unei revocări, precum și posibilele motive ale acesteia.

(3)  Decizia de revocare pune capăt delegării competențelor specificate în decizia respectivă. Aceasta intră în vigoare imediat sau la o dată ulterioară, menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate deja în vigoare. Aceasta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

[Amendamentul 25]

Articolul 6

Obiecțiuni la actele delegate

(1)  Parlamentul European sau Consiliul poate formula obiecțiuni la un act delegat în termen de două luni de la data notificării.

La inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului, acest termen se prelungește cu două luni.

(2)  În cazul în care, la expirarea termenului menționat la alineatul (1), nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare la data prevăzută în dispozițiile sale.

Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare înainte de expirarea termenului respectiv dacă atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia cu privire la intenția lor de a nu prezenta obiecțiuni.

(3)  În cazul în care Parlamentul European sau Consiliul formulează obiecții la un act delegat, în termenul prevăzut la alineatul (1) acesta nu intră în vigoare. Instituția care formulează obiecțiuni la un act delegat prezintă motivele care au stat la baza acestora.

[Amendamentul 26]

Articolul 7

(1)  Produsele alimentare sau furajele care nu respectă nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă prevăzute în anexele I şi III nu pot fi comercializate.

Prezentul regulament se aplică produselor alimentare și furajelor importate din țările terțe, celor în tranzit vamal și celor destinate exportului.

[Amendamentul 27]

(2)  Fiecare stat membru furnizează Comisiei toate informaţiile privind aplicarea prezentului regulament, în special cele privind cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă. Comisia comunică aceste informaţii celorlalte state membre.

(3)  Statele membre monitorizează respectarea nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă pe teritoriul acestora. În acest scop, statele membre instituie un sistem de controale oficiale ale produselor alimentare și furajelor, precum și alte activități adecvate, inclusiv comunicări publice privind siguranța și riscurile privind produsele alimentare și furajele, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

[Amendamentul 28]

(4)  Comisia prezintă, până în martie 2012, un raport Parlamentului European şi Consiliului cu privire la adecvarea unui mecanism de compensare a agricultorilor ale căror produse alimentare au fost contaminate peste nivelurile maxime permise stabilite de contaminare radioactivă şi, așadar, nu pot fi comercializate. Acest mecanism ar trebui să se bazeze pe principiul „poluatorul plăteşte”. Raportul este însoţit, dacă este cazul, de o propunere legislativă de instituire a unui astfel de mecanism.

[Amendamentul 33]

Article 8 

O listă a produselor alimentare de mică importanţă este stabilită în anexa II.

[Amendamentul 29]

Articolul 9

(1)  Până în martie 2012, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind eficiența nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă, stabilite în anexele I și III, precum și privind necesitatea păstrării listei produselor alimentare de mică importanță menționate în anexa II.

(2)  Acest raport examinează, în primul rând, gradul de respectare a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă, limita dozei efective pentru populație fiind de 1 mSv/an, în condițiile stabilite de Directiva 96/29/Euratom, și analizează, de asemenea, posibilitatea includerii unor radionucleide relevante suplimentare în anexele I și III. La evaluarea nivelurilor maxime permise respective, se are în vedere protecția grupurilor populației cele mai vulnerabile, în special copiii, și se analizează posibilitatea stabilirii pe baza acestora a unor niveluri maxime permise pentru toate categoriile populației.

[Amendamentul 30]

Articolul 10

Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului şi Regulamentele (Euratom) nr. 944/89 şi nr. 770/90 ale Comisiei se abrogă.

Trimiterile la regulamentele abrogate se înţeleg ca trimiteri la prezentul regulament şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa V.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la ,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu,

Preşedintele Preşedintele

(1) OJ C 48, 15.2.2011, p. 160.
(2) JO C […], […], p. […].
(3) Poziţia Parlamentului European din 15 februarie 2011.
(4) JO L 371, 30.12.1987, p. 11.
(5) A se vedea anexa IV.
(6) JO L 101, 13.4.1989, p. 17.
(7) JO L 83, 30.3.1990, p. 78.
(8) JO L 11, 20.2.1959, p. 221/59.
(9) JO L 159, 29.6.1996, p. 1.
(10) Regulamentele (CEE) nr. 1707/86 (JO L 146, 31.5.1986, p. 88), (CEE) nr. 3020/86 (JO L 280, 1.10.1986, p. 79), (CEE) nr. 624/87 (JO L 58, 28.2.1987, p. 101) şi (CEE) nr. 3955/87 (JO L 371, 30.12.1987, p. 14) ale Consiliului.
(11) JO L 371, 30.12.1987, p. 76.
(12) JO L 31, 1.2.2002, p. 1.
(13)* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.


ANEXA I

NIVELURILE MAXIME PERMISE DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ PENTRU PRODUSE ALIMENTARE (Bq/kg)

Produse alimentare(1)

Produse alimentare pentru sugari(2)

Lapte şi produse lactate(3)

Alte produse alimentare cu excepţia produselor alimentare minore(4)

Produse alimentare lichide(5)

Izotopi ai stronţiului, în special Sr-90

75

125

750

125

Izotopi ai iodului, în special I-131

150

500

2 000

500

Izotopi ai plutoniului şi ai elementelor de transplutoniu alfa-emiţători, în special Pu-239, Am-241

1

20

80

20

Toţi ceilalţi nuclizi cu timp de înjumătăţire mai mare de 10 zile, în special Cs-134, Cs-137(6)

400

1 000

1 250

1 000

(1) Nivelul maxim admis aplicabil produselor concentrate sau uscate este calculat în funcţie de produsul reconstituit preparat pentru consum. Statele membre pot face recomandări cu privire la condiţiile de diluare pentru a se asigura că sunt respectate nivelurile maxime permise stabilite de prezentul regulament.
(2) Produse alimentare pentru sugari sunt definite ca preparate pentru sugari, incluzând laptele-pudră, formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari și alte produse alimentare echivalente, destinate sugarilor de mai puțin de douăsprezece luni, care îndeplinesc, prin ele însele, cerințele nutritive ale acestei categorii de persoane și care sunt introduse spre vânzare cu amănuntul în ambalaje care sunt evident identificate și etichetate „preparat alimentar pentru sugari”.[Amendamentul 31]
(3) Laptele şi produsele lactate sunt definite ca acele produse alimentare care corespund următoarelor coduri NC inclusiv, după caz, oricăror modificări care pot fi efectuate ulterior acestora: 0401, 0402 (excepţie 0402 29 11).
(4) Produsele alimentare minore şi nivelurile maxime admise corespunzătoare ce vor fi aplicate acestora sunt stabilite în anexa II.
(5) Produsele alimentare lichide definite la rubrica 2009 şi la capitolul 22 din Nomenclatura Combinată. Nivelurile sunt calculate având în vedere consumul de apă de la robinet şi aceleaşi niveluri trebuie aplicate şi surselor de apă de băut la iniţiativa autorităţilor competente din statele membre.
(6) Carbon 14, tritiu şi potasiu 40 nu sunt incluse în această grupă.


ANEXA II

Lista produselor alimentare de mică impostanță

Pentru produsele alimentare de mică importanţă prevăzute de prezenta anexă, nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă aplicabile sunt de 10 ori mai mari decât cele prevăzute de anexa I aplicabile „altor produse alimentare cu excepţia produselor alimentare de mică importanţă”.

Cod NC

Denumire

0703 20 00

Usturoi (proaspăt sau refrigerat)

0709 59 50 

Trufe (proaspete sau refrigerate)

0709 90 40

Capere (proaspete sau refrigerate)

0711 90 70 

Capere (conservate provizoriu, dar neindicate pentru consumul imediat în acea stare)

 ex 0712 39 00

Trufe (uscate, întregi, tăiate, feliate, bucăţi sau pulbere, dar nepreparate ulterior)

0714

Manioc, arorut, salep, topinamburi, bataţi şi alte rădăcinoase şi tuberculi similari cu conţinut ridicat de amidon sau inulină, proaspeţi sau uscaţi, feliaţi sau pelete, măduvă de sagotier

0814 00 00

Coajă de citrice sau pepeni galbeni (inclusiv pepeni verzi), proaspată, congelată, uscată sau conservată temporar în saramură, apă sulfuroasă sau în alte soluţii de conservare

0903 00 00

Maté

0904

Ardei din soiul Piper; fructe uscate sau zdrobite din soiul Capsicum sau din soiul Pimenta

0905 00 00

Vanilie

0906

Scorţişoară şi flori de scorţişoară

0907 00 00

Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi tulpini)

0908

Nucşoară, condiment de nucşoară şi cardamon

0909

Seminţe de anason, badian, fenicul, coriandru, chimen sau chimion; boabe de ienupăr

0910

Ghimbir, şofran, şofran de India (curcumă), cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii

1106 20

Făină, griş şi pudră din sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 0714

1108 14 00

Fecule de manioc (cassava)

1210

Conuri de hamei, proaspete sau uscate, măcinate sau nu, pudră sau în formă de pelete; lupulină

1211

Plante şi părţi din plante (inclusiv seminţe şi fructe), din specii utilizate în parfumerie, farmacie sau ca insecticide, fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate, tăiate sau netăiate, zdrobite sau pudră

1301

Lac; gume naturale, răşini, gume-răşini şi oleorezine (spre exemplu, balsamuri)

1302

Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinate şi pectate; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de îngroşare, modificaţi sau nu, derivaţi din produse vegetale

1504

Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile lor, din peşte sau mamifere marine, rafinate sau nu, dar nemodificate chimic

1604 30

Caviar şi substituenţi ai caviarului

1801 00 00

Boabe de cacao, întregi sau fărâmate, crude sau prăjite

1802 00 00

Coji, tegumente, membrane şi alte reziduuri de cacao

1803

Pastă de cacao, degresată sau nu

2003 20 00

Trufe (preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic)

2006 00

 Legume fructe, nuci, coji de fructe şi alte părţi din plante, conservate în zahăr (uscate, îngheţate sau cristalizate)

2102

Levuri (active sau inactive); alte microorgansime unicelulare, moarte (neincluzând vaccinurile de la poziţia 3002); prafuri de copt preparate

2936

Provitamine şi vitamine, naturale sau reproduse prin sinteză (inclusiv concentratele naturale), derivatele acestora utilizate în speţă ca vitamine şi amestecurile acestora, fie că sunt în solvent sau nu

3301

Uleiuri esenţiale (terpenice sau neterpenice), incluzând concretes şi absolutes; răşini; oleorășinile de extracție concentratele de uleiuri esenţiale în grăsimi, în uleiuri saturate, în tipuri de ceară sau produse similare, obţinute prin extracţie sau macerare; subproduse terpenice ale deterpenării uleiurilor esenţiale; distilate apoase şi soluţii apoase ale uleiurilor esenţiale


ANEXA III

Nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă (cesiu 134 şi cesiu 137) pentru furaje

Categorii de animale

Bq/kg(1)(2)

Porci

1 250

Păsări, miei, viţei

2 500

Altele

5 000

(1) Aceste niveluri maxime admisibile sunt destinate să contribuie la respectarea nivelurilor maxime admisibile pentru produsele alimentare; ele nu pot asigura singure această respectare în orice situaţie şi nu reduc obligaţia de a se controla nivelurile existente în produsele de origine animală destinate consumului uman.
(2) Aceste niveluri maxime admisibile se aplică furajelor gata de consum.


ANEXA IV

Regulamente abrogate

Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului

(JO L 371, 30.12.1987, p. 11)

Regulamentul (Euratom) nr. 2218/89 al Consiliului

(JO L 211, 22.7.1989, p. 1)

Regulamentul (Euratom) nr. 944/89 al Comisiei

(JO L 101, 13.4.1989, p. 17)

Regulamentul (Euratom) nr. 770/90 al Comisiei

(JO L 83, 30.3.1990, p. 78)


ANEXA V

Tabel de corespondență

Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87

Regulamentul (Euratom) nr. 944/89

Regulamentul (Euratom) nr. 770/90

Prezentul regulament

Articolele 1 şi 2

Articolele 1 şi 2

Articolul 5

Articolul 3

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 6

Articolul 6 alineatul (1) prima şi a doua teză

Articolul 7 alineatul (1) primul şi al doilea paragraf

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 1

Articolul 8

Articolul 2

Anexa II

Articolul 1

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 9

-

-

-

Articolul 10

Articolul 8

Articolul 11

Anexă

Anexa I

Anexă

Anexa II

Anexă

Anexa III

-

-

-

Anexa IV

-

-

-

Anexa V

Aviz juridic - Politica de confidențialitate