Europaparlamentets resolution av den 17 februari 2011 om Jemen: förföljelse av ungdomsbrottslingar, särskilt fallet Muhammed Taher Thabet Samoum
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sin resolution av den 10 februari 2010 om Jemen(1),
– med beaktande av FN:s konvention om barnets rättigheter och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, i vilka Jemen är part,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om avskaffande av dödsstraffet och särskilt sin resolution av den 7 oktober 2010 om världsdagen mot dödsstraffet(2),
– med beaktande av sin resolution av den 16 december 2010 om den årliga rapporten om de mänskliga rättigheterna i världen 2009 och EU:s politik på området(3),
– med beaktande av Europeiska gemenskapens strategidokument för Jemen för perioden 2007−2013,
– med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution 65/206 av den 21 december 2010 om ett moratorium mot tillämpning av dödsstraffet samt dess resolution 62/149 av den 18 december 2007 om ett moratorium mot tillämpning av dödsstraffet, liksom dess resolution 63/168 av den 18 december 2008 om tillämpning av generalförsamlingens resolution 62/149,
– med beaktande av Alexandriaförklaringen från 2008 som uppmanar regeringarna i Mellanöstern och norra Afrika att införa ett moratorium för avrättningar som ett första steg mot avskaffandet av dödsstraffet,
– med beaktande av den reviderade och uppdaterade versionen av EU:s riktlinjer om dödsstraff, som antogs av rådet den 16 juni 2008,
– med beaktande av artikel 122.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I Jemen – liksom i andra arabländer, inte minst Tunisien och Egypten – har demonstranter under de senaste veckorna tagit till gatorna för att kräva mer demokrati och statliga reformer. Många av dessa demonstranter har angripits eller gripits av säkerhetsstyrkorna.
B. Brottmålsdomstolen i Ibb dömde i september 2001 Muhammed Taher Thabet Samoum till döden efter att han fällts för ett mord som han ska ha begått i juni 1999 då han enligt uppgift ännu inte fyllt arton år. I avsaknaden av födelseattest fastställde en appellationsdomstol domen i maj 2005. Högsta domstolen bekräftade domen i april 2010 och den har därefter ratificerats av landets president. Muhammed Taher Thabet skulle ursprungligen ha avrättats den 12 januari 2011 men statsåklagaren i Jemen har beviljat ett tillfälligt uppskov.
C. Fuad Ahmed Ali Abdulla dömdes till döden efter att han fällts för ett mord som han ska ha begått innan han fyllt arton år men detta antagande avvisades av domstolen. Avrättningen som skulle ha verkställts den 19 december 2010 har skjutits på obestämd tid efter framställningar av det internationella samfundet, särskilt EU, och hans advokat.
D. Dödstraffet utgör den värsta formen av grym, omänsklig och förnedrande behandling och innebär en kränkning av den rätt till liv som stadgas i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.
E. Jemen är som fördragsslutande stat part i konventionen om barnets rättigheter och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter vilka båda uttryckligen förbjuder avrättning av personer som har fällts för brott som begicks innan de fyllt arton år. Därtill är tillämpningen av dödsstraff mot ungdomsbrottslingar uttryckligen förbjudet enligt artikel 31 i Jemens strafflag.
F. Dussintals personer avrättades i Jemen under 2010. Hundratals fångar väntar på att avrättas enligt uppskattningar som gjorts av människorättsorganisationer.
G. Utan tillgång till födelseattester saknar Jemen tillförlitliga möjligheter att fastställa åtalade personers ålder, inte minst i form av nödvändig rättsmedicinsk utrustning och personal.
H. Det finns allvarliga farhågor om utvecklingen i Jemen vad gäller demokratin, mänskliga rättigheter och rättsväsendets oberoende. Fall har rapporterats om förföljelse av journalister och människorättsförsvarare. Situationen är särskilt svår för kvinnor eftersom de har ännu sämre tillgång till utbildning och saknar möjlighet att ta aktiv del i det politiska livet.
I. Europeiska unionen är starkt engagerat för avskaffandet av dödsstraffet varhelst det förekommer och eftersträvar ett universellt erkännande av denna princip.
J. Endast ett land ska ha avrättat en ungdomsbrottsling år 2010, till skillnad från tre länder år 2009. Jemen har gjort påtagliga framsteg när det gäller att förbjuda tillämpningen av dödsstraffet mot ungdomsbrottslingar. Detta inger stora förhoppningar om att avrättningar av underåriga brottslingar snart kommer att förbjudas rättsligt och i praktiken i hela världen.
1. Europaparlamentet uttrycker sin stora oro över de politiska och socioekonomiska problem som länge har präglat Jemen, och efterlyser betydande insatser från det internationella samfundets sida för att förhindra att den rådande krisen förvärras.
2. Europaparlamentet uttrycker sin solidaritet med de demonstranter som kräver demokratiska reformer och bättre levnadsvillkor. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang president Salehis besked om att han tänker avgå år 2013 och uppmanar landets myndigheter att upphöra med allt våld riktat mot fredliga demonstranter och att frige alla demonstranter som uttryckt sin kritik mot regimen på ett fredligt sätt.
3. Europaparlamentet fördömer alla avrättningar, varhelst de äger rum, och understryker återigen att avskaffandet av dödsstraffet bidrar till att stärka mänsklig värdighet och en stegvis utveckling av mänskliga rättigheter.
4. Europaparlamentet uppmanar Jemens president och landets myndigheter att stoppa avrättningen av Muhammed Taher Thabet Samoum och uppmanar de jemenitiska myndigheterna att omvandla dödsdomarna mot Muhammed Taher Thabet Samoum och Fuad Ahmed Ali Abdulla.
5. Europaparlamentet uppmanar Jemens regering att upphöra med att avrätta individer för brott som de ska ha begått innan de fyllt arton år, ett straff som strider mot såväl landets lag som dess skyldigheter enligt internationella människorättsavtal.
6. Europaparlamentet uppmanar de jemenitiska myndigheterna att efterleva artikel 31 i landets strafflag som anger att brott som begås av personer som inte fyllt arton år inte får beläggas med dödsstraff.
7. Europaparlamentet uppmanar de jemenitiska myndigheterna att respektera internationellt erkända rättsskydd för unga människor såsom den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och FN:s konvention om barnets rättigheter.
8. Europaparlamentet uppmanat de jemenitiska myndigheterna att införa allmän registrering av födslar och att förbättra förfarandena för att fastställa åldern på åtalade personer som saknar födelseattest.
9. Europaparlamentet understryker behovet av reformer i Jemen, i linje med de krav som ställs av de många demonstranterna på landets gator, för att levnadsvillkoren för landets befolkning ska förbättras och så att garantier kan ges för fria och rättvisa val, respekt för de mänskliga rättigheterna, särskilt mediefrihet, rätten till en rättvis rättegång och likabehandling av kvinnor och män.
10. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen, särskilt efter inrättandet av Europeiska utrikestjänsten, att snabbt genomföra en samordnad och övergripande EU-strategi gentemot Jemen.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Europeiska utrikestjänsten, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, ordföranden för FN:s generalförsamling, regeringarna i FN:s medlemsstater samt Jemens regering och president.