Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2011/2612(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B7-0166/2011

Debatter :

Omröstningar :

PV 10/03/2011 - 15.1

Antagna texter :

P7_TA(2011)0098

Antagna texter
PDF 209kWORD 43k
Torsdagen den 10 mars 2011 - Strasbourg
Pakistan – mordet på Shahbaz Bhatti, minister för minoriteter
P7_TA(2011)0098RC-B7-0166/2011

Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2011 om Pakistan, i synnerhet mordet på Shahbaz Bhatti

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om mänskliga rättigheter och demokrati i Pakistan, i synnerhet resolutionerna av den 20 januari 2011(1) samt den 20 maj 2010(2), den 12 juli 2007(3), 25 oktober 2007(4) och 15 november 2007(5),

–  med beaktande av sin resolution av den 16 december 2010 om den årliga rapporten om de mänskliga rättigheterna i världen 2009 och EU:s politik på området(6),

–  med beaktande av rådets slutsatser av den 21 februari 2011 om intolerans, diskriminering och våld på grund av religion eller trosuppfattning,

–  med beaktande av uttalandet från unionens höga representant, Catherine Ashton, av den 2 mars 2011 om mordet på Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti,

–  med beaktande av uttalandet från Europaparlamentets talman, Jerzy Buzek, av den 2 mars 2011,

–  med beaktande av artikel 18 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

–  med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter,

–  med beaktande av FN:s förklaring från 1981 om avskaffande av alla former av intolerans och diskriminering på grund av religion eller övertygelse,

–   med beaktande av artikel 19 i Pakistans grundlag, om yttrandefriheten,

–  med beaktande av artikel 122.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Den 2 mars 2011 mördades Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti av beväpnade män som öppnade eld mot hans bil medan han var på väg till sitt arbete i huvudstaden Islamabad. En grupp som kallar sig Tehreek-e-Taliban Punjab (Talibanska rörelsen i Punjab) har tagit på sig ansvaret för mordet och förklarat att ministern dödades för sitt ställningstagande om hädelselagarna.

B.  Trots att Shahbaz Bhatti vid ett flertal tillfällen hotats till livet av islamistiska grupper hade de pakistanska myndigheterna avslagits hans begäran om att få disponera en skottsäker tjänstebil och att själv få välja livvakter som han litade på.

C.  Shahbaz Bhatti var den enda kristna medlemmen av den pakistanska regeringen och en av landets få ledande politiker som vågade bekämpa dessa lagar och de orättvisor som de banade väg för.

D.  Detta mord inträffade endast två månader efter det att Punjabprovinsens guvernör Salman Taseer mördades av en av sina egna säkerhetsvakter, som ogillade Taseers motstånd mot Pakistans hädelselagar.

E.  Den 1 mars 2011 mördades en tredje framstående pakistansk förkämpe för de mänskliga rättigheterna, Naeem Sabir Jamaldini, samordnare för Pakistans människorättskommission, som hade varit särskilt aktiv i kampen mot människorättsövergrepp i Baluchistanprovinsen.

F.  En fatwa ska ha utfärdats mot den tidigare pakistanska ministern, reformpolitikern och välkända journalisten Sherry Rehman och utsett henne till nästa mordoffer.

G.  Minister Bhatti och guvernör Taseer gav endast uttryck för det regerande Pakistanska folkpartiets officiella ståndpunkt. Då regeringen Gilani den 30 december 2010 offentligt backade från sitt tidigare förkunnade åtagande att se över hädelselagarna lämnade den anhängarna till denna reform isolerade och utsatta för kontinuerliga hot från radikala religiösa ledare och militanta extremistgrupper som trakasserar, hotar och dödar sina meningsmotståndare.

H.  Politiker, politiska partier och företrädare för medierna samt för det civila samhället som kvinno- och människorättsaktivister är ständigt utsatta för hot, och ibland mord, vilket har lett till att den offentliga debatten om hädelselagarna håller på att kvävas.

I.  I artikel 3.5 i fördraget om Europeiska unionen står att främjandet av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter och medborgerliga friheter är grundläggande principer och målsättningar för Europeiska unionen och utgör en gemensam grund för dess förbindelser med tredjeländer. Respekt för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter är en förutsättning för att få tillgång till EU:s utvecklingsbistånd.

1.  Europaparlamentet fördömer kraftigt det brutala mordet på Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti den 2 mars 2011 och uttrycker sitt deltagande med offrets anhöriga och vänner och med Pakistans folk, samt uttrycker sin solidaritet med alla dem som trots att de ständigt utsätts för hot fortfarande gör sina röster hörda.

2.  Europaparlamentet lovordar Shahbaz Bhattis mod och hans otvetydiga engagemang för rättvisa, interreligiös dialog och trosfrihet, hans lidelse för Pakistan och hans medkänsla för Asia Bibi, en kristen kvinna, mor till fem barn, som dömts till döden för hädelse, trots de kontinuerliga hot och oerhörda personliga risker som detta innebar.

3.  Europaparlamentet erkänner Shahbaz Bhattis engagerade kamp mot hädelselagarna och de orättvisor som de har banat väg för. Parlamentet erkänner de framsteg som gjorts under hans tid som minister och som bl.a. har resulterat i viktiga, diskreta förhandlingar om en eventuell ändring av dessa lagar.

4.  Europaparlamentet konstaterar att mordet på Shahbaz Bhatti i motsats till allmänhetens svaga reaktion på mordet på Salman Taseer möttes med fördömanden från breda folklager, på tvärs över relevanta politiska skiljelinjer, i medierna och över det pakistanska samhällets hela religiösa och etniska spektrum. Parlamentet hoppas att denna folkliga ilska kommer att bidra till att alla de som vill försvara de demokratiska värden som finns inskrivna i Pakistans grundlag sluter upp tillsammans.

5.  Europaparlamentet uppmanar de pakistanska myndigheterna att grundligt utreda mordet på Shahbaz Bhatti ur alla dess aspekter och att snabbt ställa förövarna av detta brott inför rätta i enlighet med lagen samt att snarast se till att guvernör Salman Taseers mördare lagförs på ett rättvist sätt.

6.  Europaparlamentet uppmanar Pakistans regering att förstärka åtgärderna för att säkerställa säkerheten för regeringsministrar och andra personer som utsätts för konkreta hot från religiösa extremister och terrorister. Bland dessa utsatta personer kan nämnas landets f.d. informationsminister Sherry Rehman samt de advokater som företräder personer som har anklagats för att ha brutit mot hädelselagarna.

7.  Europaparlamentet uppmuntrar Pakistans regering att utan dröjsmål utse en ny minoritetsminister. Denna person bör vara en stark och opartisk företrädare för landets minoriteter.

8.  Europaparlamentet uppmuntrar Pakistans regering att stödja den tillträdande minoritetsministern i att fortsätta det arbete som Shahbaz Bhatti påbörjade och att förverkliga hans visioner, särskilt den nationella dialogen mellan religiösa ledare samt gräsrotsprojektet med distriktskommittéer för interreligiös harmoni.

9.  Europarlamentet upprepar med kraft sin uppmaning till Pakistans regering, samtliga politiska partier, civila samhälle och medier att stå enade och bekämpa extremisternas anstormning. Parlamentet hoppas att Pakistans regering både i sin sammansättning och i sitt agerande kommer att ge uttryck för det pakistanska samhällets multietniska och multireligiösa sammansättning.

10.  Europaparlamentet anser att man omgående och påtagligt bör bryta med eftergiftspolitiken gentemot dessa extremister, och att militären, rättsväsendet, medierna och det politiska etablissemanget bör ställa sig bakom detta med tanke på att den rådande ordningen har fått så dramatiska konsekvenser. Parlamentet uppmanar Pakistans regering att inte låta de röster i landet som talar för religiös tolerans och respekt för universella människorättsprinciper tystas av extremister.

11.  Europaparlamentet oroas djupt av det rådande klimatet av intolerans och våld och uppmanar Pakistans regering att låta åtala alla som uppviglar till våld, särskilt dem som uppmanar till – och i vissa fall erbjuder belöning för – mord på individer och grupper som de ogillar, och att vidta ytterligare åtgärder för att främja debatt om denna fråga.

12.  Europaparlamentet lovordar särskilt den f.d. ministern Sherry Rehmans och den bortgångne minoritetsministern Shahbaz Bhattis ansträngningar för att ändra hädelselagarna så att de inte kan missbrukas och uppmanar regeringen att upphäva dessa och andra diskriminerande lagar, som avsnitten 295 B och C i strafflagen som är föråldrade. Därtill uppmanar parlamentet Pakistans regering att se till att gällande lagstiftning – exempelvis artikel 137 i strafflagen enligt vilken hatpropaganda är ett brott – efterlevs.

13.  Europaparlamentet uppmanar behöriga EU-institutioner att inkludera frågan om religiös tolerans i samhället i sin politiska dialog med Pakistan eftersom detta är av central betydelse för den långsiktiga kampen mot religiös extremism.

14.  Europaparlamentet föreslår att EU inbjuder Pakistans regering till årliga rundabordssamtal om situationen för Pakistans minoriteter, och att Europaparlamentet deltar i förberedelserna och genomförandet av dessa evenemang.

15.  Europaparlamentet uppmanar de behöriga EU-institutionerna att fortsätta med sitt ekonomiska stöd till människorättsorganisationer och människorättsförsvarare, och att ta fram praktiska åtgärder för att stödja Pakistans civila rörelse mot hädelselagarna och andra diskriminerande lagar.

16.  Europaparlamentet välkomnar rådets senaste slutsatser om intolerans, diskriminering och våld på grund av religion eller trosuppfattning, vari hänvisas till behovet att stärka EU:s åtgärder på detta område. Parlamentet uppmanar de behöriga EU-institutionerna att aktivt driva frågan om religiös förföljelse runt om i världen.

17.  Europaparlamentet uppmanar de behöriga EU-institutionerna att undersöka möjligheten att använda det europeiska instrumentet för främjande av demokrati och mänskliga rättigheter för att finansiera åtgärder till stöd för kampen mot religiös intolerans, extremism och diskriminerande lagar runt om i världen. Parlamentet upprepar sin uppmaning till den höga representanten att inom utrikestjänstens direktorat för mänskliga rättigheter ta fram en permanent kapacitet för att övervaka situationen vad gäller regeringars och samhällens inskränkningar av samvetsfriheten och därmed sammanhängande rättigheter.

18.  Europaparlamentet uppmanar de behöriga EU-institutionerna att uppmuntra Pakistans regering att åter inrätta ett ministerium för mänskliga rättigheter, liksom en meningsfull, oberoende och opartisk nationell kommission för mänskliga rättigheter.

19.  Europaparlamentet uppmanar de behöriga EU-institutionerna att kräva att den pakistanska regeringen tillämpar klausulen om mänskliga rättigheter i samarbetsavtalet mellan Europeiska unionen och Islamiska republiken Pakistan. Parlamentet uppmanar utrikestjänsten att lägga fram en rapport om genomförandet av samarbetsavtalet och klausulen om demokrati och mänskliga rättigheter.

20.  Europaparlamentet erinrar om att Pakistan har vissa skyldigheter som signatärstat till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, och uppmanar de behöriga myndigheterna i Pakistan att inleda ett förfarande för att se över landets allmänna reservationer mot konventionen, varav vissa begränsar grundlagsfästa rättigheter eller strider mot principen om att den internationella rätten står över den nationella rätten. Parlamentet anser att det sätt på vilket man nu tillämpar hädelselagarna utgör ett uppenbart brott mot dessa skyldigheter och ber utrikestjänsten att beakta detta i sin undersökning av möjligheten att utvidga ordningen med allmänna tullförmåner (GSP+) till att omfatta Pakistan från och med 2013, samt att återkomma till parlamentet med en rapport om detta.

21.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, utrikestjänsten, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament samt Pakistans regering och parlament.

(1) Antagna texter, P7_TA(2011)0026.
(2) Antagna texter, P7_TA(2010)0194.
(3) EUT C 175 E, 10.7.2008, s. 583.
(4) EUT C 263 E, 16.10.2008, s. 666.
(5) EUT C 282 E, 6.11.2008, s. 432.
(6) Antagna texter, P7_TA(2010)0489.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy