Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2011/2186(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A7-0058/2012

Ingivna texter :

A7-0058/2012

Debatter :

PV 29/03/2012 - 4
CRE 29/03/2012 - 4

Omröstningar :

PV 29/03/2012 - 9.16
CRE 29/03/2012 - 9.16
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P7_TA(2012)0119

Antagna texter
PDF 264kWORD 98k
Torsdagen den 29 mars 2012 - Bryssel
Europeiska investeringsbanken (EIB) - Årsrapport 2010
P7_TA(2012)0119A7-0058/2012

Europaparlamentets resolution av den 29 mars 2012 om Europeiska investeringsbanken (EIB) – Årsrapport 2010 (2011/2186(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av Europeiska investeringsbankens (EIB) årsrapport för 2010,

–   med beaktande av artiklarna 15, 126, 175, 208–209, 271 och 308–309 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och protokoll nr 5 om EIB:s stadga,

–  med beaktande av artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om revisionsrättens roll,

–  med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG,

–  med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1080/2011/EU av den 25 oktober 2011 om beviljande av en EU-garanti till Europeiska investeringsbanken mot förluster vid lån till och lånegarantier för projekt utanför unionen och om upphävande av beslut nr 633/2009/EG,

–  med beaktande av sitt beslut av den 10 maj 2011 om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för åttonde, nionde och tionde Europeiska utvecklingsfonden för budgetåret 2009(1),

–  med beaktande av sin resolution av den 7 april 2011 om Europeiska investeringsbankens årsrapport för 2009(2),

–  med beaktande av EIB:s verksamhetsplan för 2011–2013, som godkändes av bankens styrelse den 14 december 2010,

–  med beaktande av årsrapporten för 2010 från EIB:s revisionskommitté till styrelsen av den 6 april 2011,

–  med beaktande av sin resolution av den 8 juni 2011 om investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla(3),

–  med beaktande av sin resolution av den 6 juli 2011 om den finansiella, ekonomiska och sociala krisen: rekommendationer om åtgärder och initiativ(4),

–  med beaktande av sin resolution av den 10 mars 2010 om EU 2020(5),

–  med beaktande av artiklarna 48 och 119.2 i arbetsordningen,

–  med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet och yttrandena från utskottet för utveckling, utskottet för ekonomi och valutafrågor och utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (A7-0058/2012), och av följande skäl:

A.  EIB inrättades genom Romfördraget och dess främsta mål är att bidra till utvecklingen av den inre marknaden och till en minskning av skillnaderna i utveckling mellan de olika regionerna.

B.  EIB:s finansieringsverksamhet i Europeiska unionen är inriktad på sex politiska prioriteringar: ekonomisk och social sammanhållning och konvergens, genomförande av den kunskapsbaserade ekonomin, utveckling av transeuropeiska transport- och anslutningsnät, stöd till små och medelstora företag, skydd och förbättring av miljön och främjande av hållbara samhällen, samt stöd för hållbar, konkurrenskraftig och säker energi.

C.  EIB är ”den europeiska banken” och utgör ett instrument för att uppnå EU:s mål.

D.  EIB-gruppens utbetalning av lån inom EU uppgick till 52 miljarder euro under 2010.

E.  EIB:s verksamhet utanför Europeiska unionen sker huvudsakligen för att stödja Europeiska unionens yttre åtgärder.

F.  EIB-gruppens utbetalning av lån utanför EU uppgick till 6 miljarder euro under 2010.

G.  Enligt EIB:s stadga får, efter ratificeringen av Lissabonfördraget, den totala summan av lån och garantier som beviljats av banken inte överstiga 250 procent av det tecknade kapitalet och reserverna, de provisioner som inte använts och överskottet i resultaträkningen.

H.  Den finansiella och ekonomiska krisen samt statsskuldskrisen har fortsatt efter 2010, vilket har lett till en kreditåtstramning och till ökade finansieringsbehov.

I.  Det är EIB:s uppgift att hjälpa den europeiska ekonomin, både med hjälp av kapitalmarknaderna och med bankens egna medel.

J.  EIB:s kreditbetyg AAA är avgörande för att banken ska kunna fungera.

K.  Revisionskommittén har inrättats i enlighet med EIB:s stadgar som en oberoende kommitté med uppdrag att granska EIB:s räkenskaper och kontrollera att dess verksamheter är förenliga med bästa bankpraxis. Dessutom bekräftar revisionskommittén i sin rapport av den 6 april 2011 att revisionskommittén under 2010 erhöll det väntade stödet från banken så att den kunde fullgöra sina uppgifter på lämpligt sätt.

L.  Målen med Europa 2020-strategin, såsom infrastrukturinvesteringar, miljövänlig teknik, innovation och små och medelstora företag, kan inte uppnås utan tillräcklig finansiering.

M.  Hållbar tillväxt inom unionen måste även garanteras genom omplacering av outnyttjade betalningsanslag i EU:s budget till gemensamma program, som är inriktade på tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning och genom mobilisering av EIB-lån och inrättande av en effektiv projektobligationsmarknad.

Ramen för årsrapporten för 2010

1.  Europaparlamentet välkomnar årsrapporten för 2010 och uppmanar EIB att fortsätta sin verksamhet för att stödja utvecklingen av den europeiska ekonomin, främja tillväxt, stimulera sysselsättningen och främja social och territoriell sammanhållning med särskild fokus på projekt för mindre utvecklade regioner. Parlamentet stöder bankens målsättning att koncentrera verksamheten till de områden där dess finansiering sannolikt kommer ha störst inverkan på den ekonomiska tillväxten. Parlamentet påpekar att EIB bör använda sina resurser och instrument på bästa möjliga sätt för att bekämpa den rådande finansiella och ekonomiska krisen.

2.  Europaparlamentet anser att EIB-gruppen(6) bör fortsätta att årligen rapportera till parlamentet om sin utlåningsverksamhet både inom EU, med avseende på främjandet av unionens mål och Europa 2020-strategin, och utanför EU, med avseende på gruppens mandat och den övergripande samstämdheten när det gäller politiken för EU:s yttre åtgärder. Parlamentet anser att EIB och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) också bör fokusera på att stärka sin samordningsverksamhet och sitt samarbete i tredjeländer, så att de förbättrar sina respektive komparativa fördelar och undviker överlappningar i arbetet(7), och samtidigt säkrar ett mer effektivt utnyttjande av sina resurser. Parlamentet påminner också om att rådet och parlamentet har enats om att tiden är mogen för att undersöka rationaliseringen av det europeiska systemet för offentliga finansinstitut, utan att utesluta några alternativ.

3.  Europaparlamentet påpekar att EIB-gruppen bör fortsätta att årligen rapportera till Europaparlamentet om den finansieringsverksamhet som är kopplad till EU-budgeten, särskilt när det gäller EU-finansiering och extern finansiering. Parlamentet uppmanar Europeiska investeringsbanken att se till att dess årsrapport är lättillgänglig och begriplig för den breda allmänheten.

4.  Europaparlamentet välkomnar den godkända verksamhetsplanen för 2011–2013, som omfattar tre huvudsakliga dimensioner för bankens verksamhet de kommande åren, nämligen att genomföra Europa 2020-strategin, bekämpa klimatförändringar och stödja EU:s yttre åtgärder.

5.  Europaparlamentet stöder banken i dess åtagande att fokusera på kunskapstriangeln, där utbildning, forskning och utveckling samt innovation kopplas samman.

6.  Europaparlamentet rekommenderar EIB att på sin webbplats offentliggöra Europaparlamentets resolutioner om årsrapporterna, med parlamentsledamöternas skriftliga frågor och de svar på dessa som lämnats av EIB tillsammans med sina egna rapporter.

EIB:s EU-finansiering

7.  Europaparlamentet konstaterar att strukturprogramlånen har ökat på grund av den ekonomiska och finansiella krisen. Parlamentet betonar den viktiga roll som dessa lån har för återhämtning och tillväxt genom att stödja den offentliga sektorns investeringar i vissa medlemsstater. Parlamentet uppmanar EIB att fortsätta att erbjuda liknande instrument, inte bara till länder med finansiella problem, utan även för att uppmuntra länder med god finansiell disciplin och konvergensregioner.

8.  Europaparlamentet påpekar att när det gäller lånevolymer utgjorde projekt inom ramen för offentlig-privata partnerskap 32 procent av EIB-finansierade lån till transeuropeiska transportnät under 2010. Parlamentet välkomnar inrättandet av det europeiska expertcentrumet för offentlig-privata partnerskap med ett nätverk av medlemmar, som förutom EIB och kommissionen, består av 30 EU-länder och associerade länder samt många regioner.

9.  Europaparlamentet uppmanar EIB att främja offentliggörandet av samlade offentliga betalningsskyldigheter inom ramen för offentlig-privata partnerskap med avseende på de offentlig-privata partnerskap som finansieras tillsammans med information om källorna för framtida utbetalningar.

10.  Europaparlamentet uppmanar bestämt EIB att offentliggöra en årlig förteckning över alla slutliga mottagare av lån och andra finansiella instrument, på samma sätt som kommissionen är ålagd att offentliggöra en sådan förteckning över slutliga mottagare av EU-medel.

11.  Europaparlamentet uppmanar EIB att öka stödet till infrastrukturnät i nya medlemsstater, eftersom detta fortfarande är relativt lågt jämfört med det i EU-15. Parlamentet begär att deltagandet i finansieringen av infrastrukturnät ska vara mer omfattande när det gäller sammankopplingar vid medlemsstaternas gränser.

12.  Europaparlamentet stöder helt och fullt EIB:s och kommissionens samarbete för att utveckla innovativa finansiella instrument i syfte att främja Europa 2020-strategins mål, åtgärder för att sätta fart på den krisdrabbade ekonomin och behovet av klimatåtgärder. Parlamentet bekräftar de tidigare positiva erfarenheterna av att använda dessa redskap – däribland en kombination av bidrag och lån samt riskdelningsmekanismer.

13.  Europaparlamentet stöder i synnerhet finansieringsinstrumentet för riskdelning, ett gemensamt initiativ mellan kommissionen och EIB, som finansierar projekt med en högre risknivå men som ger högre vinst. I samband med genomförandet av det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling anser parlamentet att det är anmärkningsvärt att de undertecknade lånen från finansieringsinstrumentet för riskdelning inte uppgick till mer än 1,8 miljarder euro under 2010, dvs. 1 miljard euro mindre än under 2009. Parlamentet antar att den förklaring som EIB gett till denna minskning i sin rapport för 2010, enligt vilken trycket på krediterna avtagit för de företag som vände sig till EIB vid krisens höjdpunkt, inte är tillräcklig och parlamentet begär därför ytterligare förklaringar från EIB och kommissionen.

14.  Europaparlamentet oroas över EIB:s interna kontroll- och revisionssystem och uppmanar kommissionen och EIB att utarbeta ett övergripande finansiellt och administrativt ramavtal under 2012 med tanke på den förväntade ökningen av innovativa finansiella instrument som förvaltas av EIB-gruppen. Parlamentet förväntar sig att EIB avlägger en lägesrapport till parlamentet före december 2012.

EIB:s stöd till små och medelstora företag i Europa

15.  Europaparlamentet gläder sig över att målet att 30 miljarder euro ska lånas ut till små och medelstora företag, som fastställdes vid Ekofin-rådets möte i december 2008, har uppnåtts ett år tidigare än planerat. Parlamentet stöder den nya utlåningsprodukten för mid-cap-företag och framhåller dess betydelse när det gäller att stimulera den europeiska ekonomins återhämtning. Parlamentet uppmanar EIB att vid behov vägleda små och medelstora företag och andra stödmottagare för att garantera projektens kvalitet och effektivitet.

16.  Europaparlamentet upprepar sina tidigare rekommendationer om att stärka insynen när det gäller EIB:s val av finansiella mellanhänder och det sätt som globala lån fördelas på, och vidhåller att det finns ett behov av att vidta åtgärder för att dessa ska genomföras. Parlamentet betonar behovet av tydligare villkor och strängare kriterier för utlåningseffektivitet. Parlamentet uppmanar EIB att utan dröjsmål ta fram nya, samstämda och effektiva instrument för bättre tillsyn över finansiella mellanhänder som samarbetar med EIB för att stödja små och medelstora företag i Europa före slutet av 2012.

17.  Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till EIB att regelbundet rapportera de resultat som uppnåtts, däribland uttömmande information om slutliga mottagare, sammanfattande rapporter om uppföljningen och genomförandet av dess interna förfaranden och uppnåendet av mål. Parlamentet vill att avvikelser från målen anges och förklaras, och att närmare information lämnas om ansvaret för dessa avvikelser. Parlamentet är oroat över bristen på tydliga riktmärken och uppgifter om marknadspenetrering, vilket leder till att lånens effektivitet förblir oklar.

18.  Europaparlamentet konstaterar att 115 000 små och medelstora företag mottog stöd från EIB-gruppen, och att EIB:s bidrag i form av krediter till små och medelstora företag uppgick till 10 miljarder euro samtidigt som Europeiska investeringsfonden (EIF) tillhandahöll garantier och riskkapital till små och medelstora företag till ett värde av 2,8 miljarder euro under 2010. Parlamentet uppskattar EIB:s insatser för att öka stödet till små och medelstora företag.

19.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s beslut att tillsammans med EBRD och Världsbanksgruppen medverka i de internationella institutionernas gemensamma handlingsplan för att öka stödet till små och medelstora företag i Central- och Östeuropa under perioden 2009–2010. Parlamentet konstaterar att EIB genom att fullgöra sina åtaganden enligt denna plan (dvs. att fördubbla resurserna som normalt tilldelas små och medelstora företag i denna region) uppnådde sitt mål långt tidigare än beräknat, och en 25-procentig ökning, som motsvarar 14 miljarder euro, i EIB:s utlåning noterades i slutet av 2010. Parlamentet uppmanar EIB att fortsätta det nära samarbetet med bankerna i denna region i syfte att stödja de små och medelstora företagen.

20.  Europaparlamentet välkomnar det europeiska instrumentet Progress för mikrokrediter, som kommissionen och EIB inrättade i mars 2010. Parlamentet betonar att de resultat som detta instrument hittills har uppnått måste offentliggöras. Parlamentet kräver att tydliga kriterier för att välja vilka mellanhänder som ska delta i initiativet så snart som möjligt fastställs och offentliggörs.

21.  Europaparlamentet välkomnar revisionsrättens särskilda rapport nr 4/2011 om revisionen av garantiinstrumentet för små och medelstora företag, och bekräftar den viktiga roll som detta instrument har. Parlamentet är oroat över revisionsrättens slutsatser att instrumentet tillhandahåller otillräcklig dokumentation av hur avtalsparametrarna mellan EIF och mellanhänderna har fastställts, ger oklara resultatindikatorer och saknar målvärden för indikatorerna. Parlamentet uppmanar EIB-gruppen att åtgärda dessa brister i enlighet med revisionsrättens rekommendationer.

22.  Europaparlamentet uppmanar EIB att rapportera till Europaparlamentet om hur genomförandet av revisionsrättens rekommendationer fortlöper.

23.  Europaparlamentet understryker den viktiga roll som EIF har för att stödja små och medelstora företag. Parlamentet betonar att EIF bör fortsätta med den verksamhet som är kopplad till finansiering av och garantier för små och medelstora företags transaktioner. Parlamentet uppmuntrar EIF att fortsätta med sina insatser för att stimulera den fortfarande svaga värdepapperiseringsmarknaden för små och medelstora företag.

EIB:s verksamhet utanför EU

24.  Europaparlamentet gläder sig över att EU-garantin till EIB för perioden 2007–2013 mot förluster i samband med lån och lånegarantier för projekt utanför EU onekligen ska omfattas av revisionsrättens revision(8).

25.  Europaparlamentet uppmanar Europeiska revisionsrätten att tillhandahålla en särskild rapport till Europaparlamentet om den finansieringsverksamhet som utförs inom ramen för detta beslut samt en konsekvensanalys på projekt-, sektors-, land- och regionnivå, som visar hur effektiva EIB:s bidrag till EU:s mål för yttre åtgärder är.

26.  Europaparlamentet anser att EU:s garantiinstrument inom ramen för det externa mandatet har ett högt mervärde och stort inflytande. Parlamentet uppmanar trots detta EIB att när så är möjligt tillämpa egen riskfinansiering och samtidigt bevara EIB:s AAA-kreditbetyg och säkerställa en effektiv samordning av den stödverksamhet som bedrivs av kommissionen, EIB och andra internationella och lokala partner för att öka konsekvensen och komplementariteten mellan åtgärderna.

27.  Europaparlamentet anser att EIB och EBRD bör fokusera på att stärka sitt samarbete och sin samordning i tredjeländer, så att de förbättrar sina respektive komparativa fördelar och undviker överlappningar i arbetet(9).

28.  Europaparlamentet uppmanar EIB att informera parlamentet om dess finansieringsverksamhet i Medelhavsregionen med stöd av det externa lånemandatet, i syfte att visa hur dess utlåningsverksamhet har påverkat utvecklingen, samt att överlämna en rapport till Europaparlamentet innan utgången av 2012.

29.  Europaparlamentet betonar den roll som EIB:s finansiering har när det gäller projekt inom ramen för offentlig-privata partnerskap, i synnerhet inom EU, och noterar EIB:s avsikt att undersöka möjligheterna med offentlig-privata partnerskap i Medelhavsländerna.

30.  Europaparlamentet uppmanar EIB att tillsammans med kommissionen och i nära samråd med mottagarländerna omedelbart utarbeta ett förslag till en bankfacilitet som är mer effektiv än faciliteten för investering och partnerskap för Europa– Medelhavsområdet (Femip) för att garantera en effektiv roll för EIB i länderna i Medelhavsområdet när det gäller små och medelstora företag, mikrokrediter osv.

31.  Europaparlamentet är oroat över de risker som systemen för offentlig-privata partnerskap medför, såsom dålig valuta för pengarna och en statsskuld som delvis ligger utanför balansräkningen. Parlamentet uppmanar EIB att beakta rekommendationerna i dess interna rapport ”Review of Lessons from Completed PPP Projects Financed by the EIB” (översyn av lärdomarna från genomförda projekt inom ramen för offentlig-privata partnerskap som finansierats av EIB), genom att framför allt:

   a) Anta tydligare definitioner, förbättra kvalitet och konsekvens i fråga om uppgifter inom EIB när det gäller projekt inom ramen för offentlig-privata partnerskap.
   b) Informera potentiella offentliga initiativtagare om de viktigaste lärdomar som dragits.
   c) Skapa en central enhet för offentlig-privata partnerskap inom EIB som omfattar både kredit- och projektrisker inom en gemensam specialiserad grupp.

32.  Europaparlamentet uppmanar EIB att begränsa eventuellt stöd till finansiella mellanhänder utanför EU till enbart lokala institutioner som inte bedriver verksamhet i finansiella offshore-centrum, som har ett stort lokalt ägande och som är utrustade så att de kan främja utveckling genom att stödja de lokala små och medelstora företagens särdrag i varje land. Parlamentet ber EIB att rapportera om genomförandet av denna rekommendation under 2012.

33.  Europaparlamentet välkomnar halvtidsöversynen av EIB:s externa mandat för 2007–2013, ”Report and recommendations of the Steering Committee of wise persons”, från februari 2010.

34.  Europaparlamentet välkomnar genomförandet av beslut nr 1080/2011/EU som ger EIB en EU-garanti mot förluster i samband med lån och lånegarantier för projekt utanför EU. Parlamentet betonar att EIB:s externa mandat måste stämma överens med artikel 208 i EUF-fördraget, där det sägs att det främsta målet för unionens politik för utvecklingssamarbete är minskning och utrotning av fattigdom.

35.  Europaparlamentet är oroat över bristen på tillräcklig information om resultatet av politiken för yttre åtgärder. Parlamentet betonar att det inte finns något krav på att finansiella mellanhänder i efterhand ska skicka information om resultatet av enskilda insatser. Parlamentet uppmanar därför EIB att göra sådan efterhandsrapportering obligatorisk. Parlamentet välkomnar dock de nya rapporteringsbestämmelserna i beslut 1080/2011/EU.

36.  EIB:s verksamhet utanför EU har utvecklats huvudsakligen i medelinkomstländer, med begränsade personalresurser särskilt för insatser i ett tidigt skede och för projektövervakning samt med begränsad lokal närvaro jämfört med finansieringsverksamheternas nivå och komplexitet utanför EU.

37.  Europaparlamentet rekommenderar att projektövervakningen stärks under såväl genomförandet som slutförandet.

38.  Europaparlamentet konstaterar att av EIB:s sammanlagda utlåning på 72 miljarder euro under 2010 gick 8,511 miljarder euro till utvecklingsländer (1,2 miljarder till Asien och Latinamerika [ALA], 1 miljard till staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, AVS, [973 miljoner] och Sydafrika [50 miljoner], 2,55 miljarder euro till Medelhavsländerna och 328 miljoner euro till länder i Centralasien). Bland dessa medel var 657 miljoner euro avsedda för projekt inom områdena vatten och sanitet, hälso- och sjukvård samt utbildning.

39.  Europaparlamentet noterar att den oberoende utvärderingen av EIB:s externa mandat visar att EIB:s ansträngningar att övervaka projektens genomförande och se till att vara lokalt närvarande och följa upp miljöaspekter och sociala aspekter fortfarande verkar vara otillräckliga, då EIB endast indirekt förmår uppfylla mandatets krav vad gäller utvecklingsaspekterna.

40.  Europaparlamentet påminner om att en snäv fokusering på BNP-inriktad tillväxt varken automatiskt leder till en hållbar utveckling för alla eller minskar ojämlikheten. I det här sammanhanget anser parlamentet följaktligen att det krävs lämplig förmånlig kreditgivning och lämpliga personalresurser för att EIB ska kunna stödja målen för EU:s utvecklingssamarbete mer effektivt.

41.  Europaparlamentet uppmanar EIB att aktivt stödja projekt som syftar till utökat deltagande i det ekonomiska livet, dvs. främja lika tillträde till finansiella tjänster såsom lån, sparande och försäkringslösningar t.ex. genom stöd till mikrofinansinstitutioner.

42.  Europaparlamentet efterlyser resultatindikatorer som bättre kan påvisa mervärdet och effekterna av EIB:s insatser, och uppmanar EIB att förstärka sin interna expertis inom hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och sociala/könsanknutna frågor.

43.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s åtaganden och den politik som EIB utvecklat för icke samarbetsvilliga jurisdiktioner. Parlamentet är dock oroat över den bristande transparensen vid tilldelning och övervakning av globala lån i beskattningshänseende. Parlamentet erinrar om att EIB bör se till att låntagarna inte utnyttjar skatteparadis eller använder andra skadliga skattemetoder, såsom missbruk av internpriser, som kan leda till skatteundandragande eller skatteflykt. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang EIB att kräva att finansiella mellanhänder offentliggör hur alla de globala lån som de erhåller används, inbegripet en rapport om deras aktivitet i varje enskilt land där de är verksamma.

44.  Europaparlamentet beklagar att EIB inte prioriterar investeringar i lokala företag i AVS-länderna. Parlamentet anser att övervakningen av globala lån eller lån till små och medelstora företag bör förbättras så att de finansiella mellanhänderna tillämpar EIB:s villkor korrekt, för att se till att ansvarsskyldighet, transparens och miljömässig hållbarhet garanteras vid användningen av medel som ställts till förfogande för lokala små och medelstora företag. Parlamentet anser att den definition av små och medelstora företag som används i var och en av de externa regionerna bör tydliggöras, varvid hänsyn bör tas till de lokala ekonomiernas struktur.

45.  Europaparlamentet begär att efterlevnad av EU:s standarder eller internationellt överenskomna standarder för miljö- och socialfrågor bör vara ett permanent villkor för att komma i fråga för finansiering från EIB, och att bolag eller företag som bryter mot dessa principer och/eller är registrerade i skatteparadis konsekvent bör uteslutas.

46.  Europaparlamentet välkomnar initiativet att ingå ett samförståndsavtal om samarbete mellan Europaparlamentet och EIB. Parlamentet betonar i detta sammanhang att parlamentet måste bli fullt delaktigt i diskussionen om att inrätta en ”EU-plattform för externt samarbete och utveckling”, och att transparens måste garanteras under förfarandet.

47.  Europaparlamentet betonar vikten av att förbättra och optimera EU:s och medlemsstaternas finansieringsverksamhet till stöd för externt samarbete. Parlamentet stöder experternas förslag att samla all extern verksamhet i en separat enhet för att effektivisera hanteringen. Parlamentet erinrar om Europaparlamentets förslag att upprätta en EU-plattform för utvecklingssamarbete.

48.  Europaparlamentet rekommenderar en effektivisering av EIB:s verksamhet genom att EIB:s centrala funktion som ”den europeiska banken” bibehålls.

49.  Europaparlamentet begär att EIB i sina insatser utanför EU inte agerar utan att först ha försäkrat sig om att handelsreglerna mellan den stat där insatsen äger rum och EU inbegriper ömsesidighetsprincipen när det gäller tillämpningen av sociala, miljörelaterade och hälsorelaterade normer.

EIB:s förvaltnings- och kontrollmekanismer

50.  Europaparlamentet erinrar om nödvändigheten av ett omfattande europeiskt tillsynssystem, som innebär att EIB måste uppfylla samma tillsynskrav som kreditinstitut. En sådan tillsyn bör omfatta kontroll av att EIB:s finansiella situation är god, att dess resultat mäts exakt och att reglerna för god praxis inom yrket efterlevs. Parlamentet upprepar att EIB ska bli föremål för tillsynskontroll.

51.  Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till kommissionen att tillhandahålla parlamentet en rättslig analys av de möjliga alternativen när det gäller tillsynen av EIB. Parlamentet medger att det finns institutionella svårigheter med hänsyn till den tänkbara roll som Europeiska centralbanken kan komma att spela i tillsynen av EIB. Parlamentet uppmanar kommissionen att, i nära samarbete med euroländerna, undersöka alla möjligheter till tillsyn av EIB.

52.  Europaparlamentet föreslår att denna kontroll av regleringen ska

   i) genomföras av Europeiska centralbanken på grundval av artikel 127.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, eller
   ii) om detta inte är möjligt, på grundval av en frivillig insats från EIB under ledning av Europeiska bankmyndigheten, med eller utan medverkan av en eller flera nationella regleringsmyndigheter, eller av en oberoende revisor.

53.  Europaparlamentet uppmanar dock EIB-gruppen att även fortsättningsvis tillämpa en mycket ansvarsfull bankpraxis för att kunna bevara sin starka kapitalposition och bidra till tillväxten i den reala ekonomin. Parlamentet begär därför att EIB genomgår ett stresstest för att kontrollera återhämtningsförmågan för dess låneportfölj.

54.  Europaparlamentet välkomnar att EIB frivilligt följer de nuvarande kapitalkraven enligt Basel II och uppmanar EIB att även uppfylla de framtida kraven enligt Basel III.

55.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över den senaste tidens utveckling i fråga om EIB:s kreditbetyg. Parlamentet uppmanar EIB att utforma och genomföra en strategi för att behålla kreditbetyget AAA, som utgör själva grunden för bankens verksamhet och är oumbärligt för denna. Parlamentet konstaterar att banken skulle uteslutas av vissa typer av investerare om kreditbetyget AAA inte behålls.

56.  Med tanke på EU:s och dess medlemsstaters investeringsbehov och det otillräckliga kapital som tillhandahålls av marknaderna, uppmanar Europaparlamentet EIB:s råd att godkänna en stor kapitalökning för EIB.

57.  Europaparlamentet påpekar att den övergripande kreditrisken i bankens låneportfölj har ökat, dels på grund av det ökade trycket på befintliga motparters kreditvärdighet, till följd av de fortsatta effekterna av den ekonomiska krisen, dels på grund av den högre kreditrisk som den nya verksamheten innebär. Parlamentet rekommenderar att EIB vidtar lämpliga åtgärder för att undvika försämringar av dess låneportfölj.

58.  Europaparlamentet påpekar att EU är i behov av ekonomisk tillväxt, som kan stimuleras genom att man investerar i forskning och utveckling samt främjar uppbyggnaden av transeuropeiska nät, samt att EIB:s verksamhet i detta sammanhang kan bidra till att förbättra de nuvarande ekonomiska utsikterna.

59.  Europaparlamentet anser att EIB bör genomföra mekanismer för att garantera att EU:s normer för miljö, sociala frågor, mänskliga rättigheter, insyn och upphandling respekteras i all dess finansiella verksamhet. Parlamentet uppmanar EIB att ytterligare förbättra insynen i utlåningsverksamhet genom finansiella mellanhänder och att förhindra användning av skatteparadis, internprissättning och skatteflykt.

60.  Europaparlamentet begär att EIB på en formell och transparent basis ska förse parlamentet med en årsrapport som innehåller relevanta uppgifter om EIB:s kapitalkrav, ansvarsförbindelser, transaktioner genom finansiella mellanhänder, risktagande, hävstångseffekt när det gäller dess finansieringsinsatser inom den privata sektorn och samarbete med EIF.

61.  Europaparlamentet uppmanar EIB-gruppen att även fortsättningsvis bedriva ansvarsfull bankverksamhet för att kunna behålla sin mycket starka kapitalposition och bidra till tillväxten i den reala ekonomin. Parlamentet begär därför att EIB ska fortsätta att vara föremål för en strikt tillsynskontroll för att man ska kunna bedöma bankens kreditvärdighet samt kontrollera kvaliteten på bankens finansiella situation, vilka resultat som exakt uppnåtts och huruvida reglerna för god yrkespraxis respekterats. Parlamentet anser att EIB också skulle kunna genomgå ett stresstest för att bedöma bankens kreditvärdighet.

62.  Europaparlamentet uppmanar EIB-gruppen att om så är lämpligt och före projektets godkännande, på sin webbplats tillhandahålla relevant information om mottagarna av långsiktiga lån och garantier, dess finansiella mellanhänder, kriterierna för att ett projekt ska vara stödberättigat och riskkapitallån till små och medelstora företag, i synnerhet om de belopp som utbetalats, antalet lån som beviljats samt de regioner och branscher som erhållit lån. Parlamentet rekommenderar att EIB:s roll blir mer fokuserad, selektiv, effektiv och resultatinriktad. Parlamentet begär också att man utvärderar de miljömässiga, sociala och makroekonomiska konsekvenserna av de projekt som stöds.

63.  Europaparlamentet anser att EIB, för att nå de små och medelstora företagen, framför allt bör bilda partnerskap på en högre nivå med transparenta och ansvarsfulla finansiella mellanhänder som är knutna till den lokala ekonomin.

64.  Europaparlamentet uppmanar EIB att fortsätta arbetet för att se till att lån överförs till små och medelstora företag på ett effektivt sätt genom finansiella mellanhänder.

65.  Europaparlamentet uppmanar EIB att klargöra sin ståndpunkt om de så kallade EU-projektobligationerna eller andra innovativa finansiella instrument baserade på samfinansiering mellan EU:s och EIB:s budgetar. Parlamentet anser att kommissionen bör införa EU-projektobligationerna så snart som möjligt, helst före budgetperioden 2014–2020. Parlamentet uppmanar EIB att aktivt delta i genomförandet av sådana initiativ. Parlamentet anser att genomförandet av kommissionens förslag om EU 2020-projektobligationerna skulle kunna bidra till utvecklingen av hållbara industrier och infrastrukturer i medlemsstaterna och på EU-nivå. Parlamentet understryker att förfaranden som införs i detta syfte uttryckligen bör fastställas i villkoren för ett projekts stödberättigande, vilka ska fastställas i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet. Parlamentet anser att krav när det gäller normer för miljö, sociala frågor, medborgerliga rättigheter och transparens bör uppfyllas i förbindelse med alla innovativa finansieringsinstrument.

66.  Europaparlamentet anser att EIB bör ta hänsyn till medlemsstaternas finansiella situation vid beslut om de infrastrukturer i vilka projektobligationernas pilotfas bör genomföras. I denna pilotfas bör prioritet ges åt projekt i medlemsstater med låg tillväxt och likviditetsproblem på finansmarknaderna.

67.  Europaparlamentet uppmanar EIB att utvärdera och vid behov se över eller utöka sin verksamhet i partnerländerna i södra Medelhavsområdet för att främja investeringar inom nyckelområden för den ekonomiska utvecklingen, en fungerande marknad, konkurrenskraften och skapandet av nya arbetstillfällen, och beakta den demokratiska processen och de rättsstatliga principerna i dessa länder. Parlamentet noterar att EIB:s utlåningsmandat för länderna i södra Medelhavsområdet nyligen ökade med 1 miljard euro, och anser att EIB bör offentliggöra utvecklingskonsekvenserna av sin nuvarande verksamhet i regionen.

68.  Europaparlamentet välkomnar den ökade rollen för EIB:s strukturprogramlån för att hjälpa medlemsstaterna att finansiera sina bidrag till program som stöds av EU:s strukturfonder. Parlamentet uppmanar kommissionen att samarbeta med EIB för att se till att investeringar i infrastrukturprojekt inte skjuts upp till följd av de ekonomiska svårigheter som medlemsstaterna brottas med.

69.  Europaparlamentet anser att EIB bör genomföra en egen oberoende utvärdering av de jurisdiktioner där den verkar, för att bekämpa olagliga kapitalflöden och se till att den inte är inblandad i verksamhet vid finansiella offshore-centra.

70.  Europaparlamentet uppmanar EIB att utöka sin verksamhet i EU-medlemsstater med stora och bestående underskott i bytesbalansen i syfte att främja social och ekonomisk konvergens och öka den finansiella och politiska hållbarheten i den monetära unionen.

71.  Europaparlamentet ber EIB att klargöra och motivera sin ståndpunkt när det gäller utvecklingen av Femip till en Europa–Medelhavsbank.

72.  Europaparlamentet begär en översyn av EIB:s energipolitiska dokument från 2007 för att göra det förenligt med målen och färdplanerna för EU 2050.

73.  Europaparlamentet noterar att EIB under 2010 betalade 25,9 miljarder euro till de regioner i EU som drabbades hårdast av den ekonomiska krisen.

74.  Europaparlamentet anser att i samband med de svårigheter som små och medelstora företag har för att få tillgång till krediter bör EIB ingå partnerskap med öppna och ansvarsskyldiga finansiella mellanhänder, som är knutna till den lokala ekonomin, och regelbundet offentliggöra information om utbetalade belopp, mottagarna av dessa belopp och de regioner och industrisektorer till vilka utbetalningar har gjorts.

75.  Europaparlamentet understryker hur viktiga programmen Jaspers, Jessica, Jeremie och Jasmine är för regional konvergens och sammanhållning i Europa liksom för stödet till små och medelstora företag. Parlamentet betonar också behovet av att de får tillräcklig finansiering, även under den nya programperioden (2014–2020). Parlamentet stöder EIB:s deltagande i Progress, det europeiska instrumentet för mikrokrediter. Parlamentet betonar vikten av EIB:s lån för den regionala konvergensen genom finansiering av strukturprogram.

76.  Europaparlamentet noterar en minskning i lånen till EIB till 60 miljarder euro för 2012 från 75 miljarder euro för 2011, inom ramen för det nya operativa programmet 2012–2014, enligt det årliga programmet som godkänts av styrelsen.

77.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s bistånd i samarbete med EU:s strukturfonder till länder med finansiella svårigheter, däribland beviljande av lån för att finansiera en del av den nationella finansieringen av projekt som finansieras av dessa fonder. Parlamentet gläder sig över att det skapas en garantifond i Grekland, finansierad med medel från den nationella strategiska referensramen och med medverkan och stöd från EIB, som förväntas bidra till genomförandet av offentliga investeringar.

78.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s nya klagomålsmekanism. Parlamentet konstaterar emellertid att mekanismen inte fungerade helt under 2010. Parlamentet noterar den stora ökningen av antalet klagomål när det gäller framför allt upphandlings-, miljö- och utvecklingsrelaterade aspekter samt sociala aspekter av finansierade projekt. Parlamentet ber EIB att före utgången av september 2012 förse Europaparlamentet med relevant information om uppföljningen av de klagomål som inkommer. Parlamentet välkomnar införandet av de förfaranden för behandling av klagomål (CMOP) som godkändes av EIB:s direktion i november 2011.

79.  Europaparlamentet uppmanar EIB att intensifiera sin uppmärksamhet vad gäller sociala aspekter (inklusive respekten för mänskliga rättigheter) inom projektcyklerna, både via förhandsanalyser och, särskilt, via övervakning under projektens genomförande och slutförande.

80.  Europaparlamentet begär att efterlevnad av EU:s standarder för miljö- och socialfrågor bör vara ett permanent villkor för att komma i fråga för finansiering från EIB, och att företag eller firmor som bryter mot dessa principer och är registrerade i icke samarbetsvilliga jurisdiktioner, konsekvent bör uteslutas.

81.  Europaparlamentet uppmanar EIB att upprätta tydliga resultatindikatorer som bättre kan påvisa mervärdet av finansieringsverksamheten, och att förstärka sin interna expertis inom hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och sociala/jämställdhetsrelaterade frågor.

82.  Europaparlamentet begär att de finansiella garantier som EU ger EIB ska ersättas enligt en genomsnittlig ersättningsnivå för jämförbara garantier som fastställts på finansmarknaden. Den ersättning som beräknats på detta sätt kan bli föremål för ett beslut om bidrag från EU till EIB enligt sedvanliga förfaranden, om frånvaron av ersättning för denna garanti ingår i en ekonomisk modell som är förenlig med EU:s mål, särskilt avseende EU:s yttre verksamheter, och med reglerna för den inre marknadens funktion för att undvika snedvridning av konkurrensen gentemot den privata sektorn.

83.  Europaparlamentet uppmanar EIB och kommissionen att – för förbättra kontroll-, uppföljnings- och övervakningssystemens effektivitet och funktion liksom tillämpningen och genomförandet av instrumenten och mekanismerna – utarbeta riktlinjer för bästa praxis som även påvisar dålig praxis, där sådan har förekommit, för att man ska kunna dra lärdom av tidigare misstag.

84.  Europaparlamentet beklagar när det gäller transparensen att man i avsnittet om EIB:s kapital samt låneverksamhet under 2010 i EIB:s rapport för 2010 inte presenterade och bedömde risken med EIB-mekanismen i sig, som är en risk som bygger på ett mycket stort tecknat icke-inbetalt kapital hos medlemsstaterna, som är de enda andelsägarna och för vilka kreditvärderingen gradvis har försämrats sedan krisens början hösten 2008.

85.  Europaparlamentet föreslår att de medlemsstater som är anslutna till EIB antar en plan, exempelvis för perioden för Europa 2020-strategin, för inlösning av det tecknade icke-inbetalade kapitalet, vilket den 31 december 2010 uppgick till omkring 190 miljarder euro.

EIB:s ansvarsområden och framtida roll

86.  Europaparlamentet noterar de alarmerande skillnaderna mellan de europeiska ekonomierna när det gäller konkurrenskraft och innovation.

87.  Europaparlamentet uppskattar att EIB under 2010 ökade investeringsbeloppet till förmån för klimatrelaterade projekt på områden såsom energieffektivitet, förnybar energi, transport, beskogning, innovation och anpassning till klimatförändringarna, från 16 miljarder euro föregående år till 19 miljarder euro, det vill säga 30 procent av det totala lånebelopp som beviljas i EU.

88.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s fokus på klimatförändringar, särskilt förnybara energikällor. EIB uppmanas att fokusera sitt engagemang i energisektorn på att ge alla tillgång till energi genom att stödja decentraliserade småskaliga projekt som inte är nätanslutna, särskilt på landsbygden. Parlamentet uppmanar EIB att avveckla projekt som i hög grad kan inverka på miljön, såsom stora dammar, avskiljning och lagring av koldioxid samt teknik i samband med fossila bränslen, så att man undviker att låsa utvecklingsländer vid dessa energilösningar.

89.  Europaparlamentet anser att EIB bör finansiera projekt som uppfyller stränga miljömässiga kriterier för att därmed främja en hållbar tillväxt och avvecklingen av miljöskadlig finansiering.

90.  Europaparlamentet uppmanar EIB att mer aktivt bidra till minskningen av kolanvändningen inom transportsektorn. Parlamentet anser i detta sammanhang att EIB bör prioritera projekt som minskar transportefterfrågan och utveckla kollektivtrafiken och kombinerad transport.

91.  Europaparlamentet uppmanar EIB att utarbeta en grå förteckning – i studiesyfte – över projekt baserade på teknik som trots att den respekterar de europeiska miniminormerna inte uppfyller de genomsnittliga europeiska miljönormerna.

92.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s stöd till sektorn för förnybar energi (som är av strategisk betydelse för uppfyllandet av EU:s klimatmål), vilket har ökat avsevärt under de senaste åren (6 miljarder euro 2010 jämfört med 500 miljoner euro 2006).

93.  Europaparlamentet gläder sig också över att EIB har förbättrat sin interna tekniska kapacitet genom att öka andelen projektexperter som huvudsakligen arbetar med projekt avseende energieffektivitet eller förnybar energi från 40 procent 2007 till 64 procent 2011.

94.  Europaparlamentet uppmanar EIB att fortsätta att tillämpa strängare kriterier för projekt som använder fossila bränslen som tyvärr fortfarande representerar 10 procent av finansieringen från EIB. Parlamentet betonar att tillämpningen av sådana kriterier är mycket viktig för att så snabbt som möjligt kunna fasa ut EIB-stödet till koldioxidintensiv energiproduktion.

95.  Europaparlamentet uppmanar EIB att säkerställa att fördelarna med EIB-finansierade projekt i utvecklingsländerna också gagnar lokalsamhällena, som när detta är lämpligt bör konsulteras i fråga om investeringsprojekt som kan få konsekvenser i de områden där de är belägna. Parlamentet anser att projektens miljömässiga integritet bör kontrolleras och att projekten bör respektera EU:s koldioxidminskningsmål.

96.  När det gäller den biologiska mångfalden uppmanar Europaparlamentet EIB att basera sin verksamhet på principen om att nettoförluster ska undvikas. Parlamentet fäster i detta avseende uppmärksamheten vid standarderna för Business and Biodiversity Offsets Programme (BBOP).

97.  Europaparlamentet uppmanar bestämt EIB att öka finansieringen av projekt avseende förvaltning av vattentillgångar, med särskild tonvikt på länder i södra Medelhavsområdet där det är särskilt viktigt att säkra en hållbar försörjning.

98.  Europaparlamentet vill uppmärksamma EIB på den allt större bristen på råvaror. Parlamentet uppmanar EIB att undersöka hur banken kan bidra till att effektivisera utnyttjandet av råvaror i EU.

99.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och EIB-gruppen att utforma innovativa finansieringsinstrument för investeringar genom gemensamma budgetar som stöder biologisk mångfald, och uppmanar EIB-gruppen att tillhandahålla därmed sammanhörande tekniska och finansiella rådgivningstjänster som är förenliga med EIB:s normer för miljöprestanda.

100.  Europaparlamentet uppmanar EIB att stödja projekt som syftar till att främja den biologiska mångfalden och vattenförvaltningen och att förpliktiga sig till att inte finansiera projekt som innebär en väsentlig förändring av viktiga naturliga livsmiljöer eller produktion av förbjudna ämnen, omfattande dammprojekt som inte respekterar rekommendationerna från Världskommissionen om dammar och utvinningsprojekt (olja, gas och mineraler) som skulle få förödande miljömässiga och sociala effekter och som inte respekterar rekommendationerna i Världsbankens Extractive Industries Review.

101.  Europaparlamentet uppmanar EIB att fortsätta att tillämpa stränga villkor i fråga om kol- och brunkolsbaserade energiproduktionsprojekt som fortsätter att vara berättigade till stöd från EIB i enlighet med EU:s politiska mål om försörjningstrygghet. Parlamentet betonar hur viktigt det är att tillämpa dessa villkor i syfte att så snart som möjligt gradvis avveckla EIB:s stöd till energiproduktion med höga koldioxidutsläpp.

102.  Europaparlamentet uppmanar återigen EIB att fullt ut anpassa sin verksamhet till EU:s mål om en snabb övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp och att anta en plan för gradvis avveckling av lån till projekt där fossila bränslen används, däribland lån till kolkraftverk. Parlamentet efterlyser även en fördubbling av insatserna för att öka användningen av förnybar energi och energieffektiv teknik.

103.  Europaparlamentet uppmanar bestämt EIB att förbättra sitt bedömnings- och urvalssystem för projekt, undvika att stödja projekt med en negativ inverkan på klimatet samt stärka övervakningen av projektens genomförande. Banken bör årligen rapportera om de resultat som uppnås genom investeringar för att förebygga klimatförändringar.

104.  Europaparlamentet föreslår att kommissionen i samarbete med EIB, med tanke på EIB:s personalresurser och erfarenhet av finansiering av storskalig infrastruktur, utför en strategisk reflektion om finansieringen av dessa investeringar, utan att utesluta någon hypotes: bidrag, inlösning av belopp som tecknats av medlemsstaterna av kapital i EIB, EU:s teckning av kapital i EIB, lån, innovativa instrument, finansieringstekniska instrument anpassade till långsiktiga projekt som inte är omedelbart vinstgivande, utveckling av garantisystem, inrättande av ett investeringsavsnitt i EU:s budget, finansieringskonsortier med deltagande av europeiska, nationella och lokala myndigheter, offentlig-privata partnerskap osv.

105.  Europaparlamentet erinrar dessutom om att Europa 2020-strategin endast kommer att vara trovärdig om den kompletteras med tillräckliga ekonomiska resurser, och förespråkar därför en mer framträdande roll för EIB när det gäller att förstärka strukturfondernas katalytiska roll och hävstångsfunktion samt vidareutveckling och optimal användning av innovativa finansieringsinstrument, tillsammans med EIB och EIF och andra internationella finansiella institutioner på ömsesidig basis (t.ex. kombinerad finansiering med bidrag och lån, riskkapitalinstrument, nya former för riskdelning och garantier).

106.  Europaparlamentet uppmanar EIB:s styrande organ att överväga möjligheten att Europeiska unionen blir andelsägare i banken vid sidan av medlemsstaterna, eftersom detta enligt parlamentet skulle stärka samarbetet mellan EIB och kommissionen.

107.  Europaparlamentet uppmanar EIB att stödja uppbyggnaden av förtroende i medlemsstater som upplever eller hotas av allvarliga svårigheter när det gäller deras finansiella stabilitet i euroområdet, genom att delta i investeringsprojekt i dessa länder och erbjuda garantier som mildrar den ökade landsrisken.

108.  Europaparlamentet anser att ändringarna av Lissabonfördraget och EIB:s ökade betydelse för en balanserad och stadig utveckling av den inre marknaden innebär att EIB bör få ett större ansvar gentemot EU-medborgarna genom att bli föremål för ett ansvarsfrihetsförfarande från Europaparlamentets sida när det gäller utnyttjande av offentliga medel från EU-budgeten eller Europeiska utvecklingsfonden, som förvaltas av EIB.

109.  Europaparlamentet välkomnar EIB:s åtagande att utveckla en ny ram för att mäta utvecklingseffekter (ramverket för resultatmätning, REM) i syfte att utvärdera projekt både i förhand och efterhand från och med januari 2012. Parlamentet uppmanar EIB att öka insynen vid tillämpningen av detta ramverk genom att tillkännage samtliga indikatorer, offentliggöra övervakningsrapporter och informera om åtgärder som vidtagits. Parlamentet begär att bli informerat om de förbättringar i resultatövervakningen som uppnåtts genom REM.

110.  Europaparlamentet gläder sig över att den finansiella och kontraktsmässiga övervakningen av projekt har förstärkts genom upprättandet av en ny arbetsgrupp för övervakning. Parlamentet begär att bli informerat om de resultat och förbättringar som uppnåtts av den nya arbetsgruppen för övervakning.

111.  Europaparlamentet uppmanar EIB att delta i finansieringen av investeringsprojekt som har till syfte att stödja forskning, utveckling och innovation i de länder och regioner som drabbas oproportionerligt hårt vid externa asymmetriska ekonomiska chocker.

112.  Europaparlamentet uppmanar EIB att koppla sin finansiering till insatser för att bidra till fattigdomsminskning och uppnåendet av millennieutvecklingsmålen, mänskliga rättigheter, företagens sociala ansvar, rimliga arbetsförhållanden, miljöprinciper samt gott styre, via genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut 1080/2011/EU.

113.  Europaparlamentet välkomnar Europa 2020-initiativet om projektobligationer, som en riskdelningsmekanism mellan kommissionen och EIB, som ger stöd upp till en viss nivå från EU-budgeten, vilket bör förbättra utnyttjandet av EU-medlen och ytterligare locka till sig finansiering från den privata sektorn för enskilda infrastrukturprojekt i enlighet med Europa 2020-målen. Parlamentet uppmanar EIB att genomföra en pilotfas av initiativet innan slutet av programplaneringsperioden 2007–2013 för att bedöma systemets effektivitet.

114.  Europaparlamentet välkomnar de framsteg som EIB har gjort när det gäller att fastställa tydliga förfaranden gentemot icke samarbetsvilliga jurisdiktioner. Parlamentet stöder bankens princip att inte delta i någon verksamhet som genomförs via en icke samarbetsvillig jurisdiktion. Parlamentet uppmanar EIB att utvärdera genomförandet av EIB:s ”Politik gentemot svagt reglerade eller icke samarbetsvilliga jurisdiktioner” och hur denna fungerar, och att avlägga en rapport till parlamentet före utgången av 2012. Parlamentet uppmuntrar EIB att regelbundet granska och uppdatera sin denna politik för att garantera att EIB:s finansieringsverksamheter inte bidrar till någon form av skatteundandragande, penningtvätt eller finansiering av terrorism.

o
o   o

115.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europeiska investeringsbanken och medlemsstaternas regeringar och parlament.

(1) EUT L 250, 27.9.2011, s. 111.
(2) Antagna texter, P7_TA(2011)0156.
(3) Antagna texter, P7_TA(2011)0266.
(4) Antagna texter, P7_TA(2011)0331.
(5) EUT C 349 E, 22.12.2010, s. 30.
(6) EIB-gruppen omfattar EIB och EIF.
(7) Parlamentet begärde detta i sin resolution av den 25 mars 2009 om EIB:s och EBRD:s årsrapporter för 2007. Parlamentet intog dessutom också detta förhållningssätt inom ramen för omröstningen om betänkandet av Bowles om EU:s tecknande av nya kapitalandelar i Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling ***I.
(8) Artikel 15 i beslut nr 1080/2011/EU.
(9) Parlamentet begärde detta i sin resolution av den 25 mars 2009 om EIB:s och EBRD:s årsrapporter för 2007. I beslutet om EU:s teckning av ytterligare andelar i EBRD:s kapital som ett resultat av beslutet att öka kapitalet begärde parlamentet och rådet också att den

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy