Euroopan parlamentin tarkistukset 13. kesäkuuta 2012 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rahoitusvakautensa osalta vakavissa vaikeuksissa olevien tai vakavien vaikeuksien uhasta kärsivien jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvonnan tiukentamisesta euroalueella (COM(2011)0819 – C7-0449/2011 – 2011/0385(COD))(1)
(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)
Komission teksti
Tarkistus
Tarkistus 1 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 1 kappale
(1) Koko maailmaa kolmen viime vuoden aikana koetellut ennennäkemätön kriisi on aiheuttanut vakavaa vahinkoa talouskasvulle ja rahoitusvakaudelle sekä kasvattanut jyrkästi jäsenvaltioiden julkisen talouden alijäämää ja velkaantuneisuutta. Tämä on saanut eräät jäsenvaltiot hakemaan rahoitusapua unionin järjestelyiden ulkopuolelta.
(1) Koko maailmaa vuodesta 2007 alkaen koetellut ennennäkemätön kriisi on aiheuttanut vakavaa vahinkoa talouskasvulle ja rahoitusvakaudelle sekä kasvattanut jyrkästi jäsenvaltioiden julkisen talouden alijäämää ja velkaantuneisuutta. Tämä on saanut eräät jäsenvaltiot hakemaan rahoitusapua unionin järjestelyiden ulkopuolelta ja niiden puitteissa.
Tarkistus 2 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)
(1 a)Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 9 artiklassa määrätään, että unioni ottaa politiikkansa ja toimintansa määrittelyssä ja toteuttamisessa huomioon korkean työllisyystason edistämiseen, riittävän sosiaalisen suojelun takaamiseen, sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen sekä korkeatasoiseen koulutukseen ja ihmisten terveyden korkeatasoiseen suojeluun liittyvät vaatimukset.
Tarkistus 3 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 2 kappale
(2) Jotta perussopimuksella luotu unionin monenvälinen valvontakehys ja tälle rahoitusavulle mahdollisesti asetettavat poliittiset ehdot olisivat kaikilta osin johdonmukaiset keskenään, niiden johdonmukaisuus olisi kirjattava unionin lainsäädäntöön. Niiden jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, taloudellinen ja rahoituksellinen yhdentyminen edellyttää tiukennettua valvontaa, jotta voidaan estää vaikeuksien leviäminen rahoitusvakautensa osalta vaikeuksissa olevasta jäsenvaltiosta koko euroalueelle.
(2) Jotta perussopimuksella luotu unionin monenvälinen valvontakehys ja tälle rahoitusavulle mahdollisesti asetettavat poliittiset ehdot olisivat kaikilta osin johdonmukaiset keskenään, niiden johdonmukaisuus olisi kirjattava unionin lainsäädäntöön. Kaikkien jäsenvaltioiden ja erityisesti niiden, joiden rahayksikkö on euro, taloudellinen ja rahoituksellinen yhdentyminen edellyttää tiukennettua valvontaa, jotta voidaan estää vaikeuksien leviäminen rahoitusvakautensa osalta vaikeuksissa olevasta jäsenvaltiosta koko euroalueelle ja laajemmin koko unioniin.
Tarkistus 4 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 3 kappale
(3) Talouden ja julkisen talouden valvonta olisi suhteutettava kohdattujen rahoitusvaikeuksien vakavuuteen, ja siinä olisi otettava asianmukaisesti huomioon saadun rahoitusavun luonne, joka voi vaihdella pelkästä hyväksyttävyysehtoihin perustuvasta ennalta varautuvasta tuesta täysimittaiseen makrotalouden sopeutusohjelmaan, joka sisältää tiukkoja ehtoja.
(3) Talouden ja julkisen talouden valvonta olisi mitoitettava kohdattujen rahoitusvaikeuksien vakavuuden mukaan ja oltava oikeassa suhteessa siihen, ja siinä olisi otettava asianmukaisesti huomioon saadun rahoitusavun luonne, joka voi vaihdella pelkästä hyväksyttävyysehtoihin perustuvasta ennalta varautuvasta tuesta täysimittaiseen makrotalouden sopeutusohjelmaan, joka sisältää tiukkoja ehtoja. Kaikissa makrotalouden sopeutusohjelmissa olisi otettava huomioon asianomaisen jäsenvaltion kansallinen uudistusohjelma, joka liittyy unionin kasvu- ja työllisyysstrategiaan.
Tarkistus 5 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 4 kappale
(4) Jäsenvaltioon, jonka rahayksikkö on euro, olisi kohdistettava tiukennettua valvontaa, kun sen rahoituksen saatavuuteen kohdistuu – tai on vaarassa kohdistua – vakava häiriö, jotta voidaan varmistaa sen nopea paluu tavanomaiseen tilanteeseen ja suojella muita euroalueen jäsenvaltioita mahdollisilta kielteisiltä heijastusvaikutuksilta. Tämän tiukennetun valvonnan olisi katettava paremmat mahdollisuudet saada talouden, julkisen talouden ja rahoitustilanteen tiiviissä seurannassa tarvittavat tiedot sekä säännöllinen raportointi talous- ja rahoituskomitealle (EFC) tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle. Jäsenvaltioihin, jotka pyytävät ennalta varautuvaa apua Euroopan rahoitusvakausvälineeltä (ERVV), Euroopan vakausmekanismilta (EVM), Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) tai muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, olisi sovellettava samoja valvontaa koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä.
(4) Jäsenvaltioon, jonka rahayksikkö on euro, olisi kohdistettava tiukennettua valvontaa, kun sen rahoituksen saatavuuteen kohdistuu – tai on vaarassa kohdistua – vakava häiriö, jotta voidaan varmistaa sen nopea paluu tavanomaiseen tilanteeseen ja suojella muita euroalueen jäsenvaltioita mahdollisilta kielteisiltä heijastusvaikutuksilta. Tämä tiukennettu valvonta olisi oltava oikeassa suhteessa ongelmien vakavuuteen ja porrastettava sen mukaisesti. Sen olisi katettava paremmat mahdollisuudet saada talouden, julkisen talouden ja rahoitustilanteen tiiviissä seurannassa tarvittavat tiedot sekä säännöllinen raportointi Euroopan parlamentin asiasta vastaavalle valiokunnalle ja talous- ja rahoituskomitealle (EFC) tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle. Jäsenvaltioihin, jotka pyytävät ennalta varautuvaa apua Euroopan rahoitusvakausvälineeltä (ERVV), Euroopan vakausmekanismilta (EVM), Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) tai muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, olisi sovellettava samoja valvontaa koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä.
Tarkistus 6 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)
(4 a)Tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion olisi myös toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan vaikeuksien aiheuttajia tai mahdollisia aiheuttajia. Tätä varten olisi otettava huomioon kaikki liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn tai liiallista makrotaloudellista epätasapainoa koskevan menettelyn kuluessa sille annetut suositukset.
Tarkistus 7 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 5 kappale
(5) Makrotalouden sopeutusohjelman kohteina olevien jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvontaa olisi tiukennettava voimakkaasti. Makrotalouden sopeutusohjelman kattavan luonteen vuoksi muut talouden ja julkisen talouden valvontaprosessit olisi keskeytettävä sopeutusohjelman keston ajaksi raportointivelvoitteiden päällekkäisyyden välttämiseksi.
(5) Makrotalouden sopeutusohjelman kohteina olevien jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvontaa olisi tiukennettava voimakkaasti. Makrotalouden sopeutusohjelman kattavan luonteen vuoksi muut talouden ja julkisen talouden valvontaprosessit olisi keskeytettävä tai tarvittaessa niitä olisi rationalisoitava sopeutusohjelman keston ajaksi talouspolitiikan valvonnan johdonmukaisuuden varmistamiseksi ja raportointivelvoitteiden päällekkäisyyden välttämiseksi. Makrotalouden sopeutusohjelmaa valmisteltaessa olisi kuitenkin otettava huomioon kaikki jäsenvaltiolle liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn tai liiallista makrotaloudellista epätasapainoa koskevan menettelyn kuluessa annetut suositukset.
Tarkistus 8 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 5 a kappale (uusi)
(5 a)Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön1 mukaan pääoman vapaata liikkuvuutta, joka on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen perusperiaate, voidaan rajoittaa kansallisella sääntelyllä vain, jos se on perusteltua yleiseen turvallisuuteen liittyvästä syystä. Yleiseen turvallisuuteen liittyviin syihin voi kuulua veronkierron torjunta erityisesti rahoitusvakautensa osalta euroalueella vakavissa vaikeuksissa olevissa tai vakavien vaikeuksien uhasta kärsivissä jäsenvaltioissa.
1 Ks. asiat C-463/00 ja C-174/04.
Tarkistus 9 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 5 b kappale (uusi)
(5 b)Veronkierto edustaa tulojen alijäämää, joka saattaa olla yhden tai useamman jäsenvaltion, IMF:n, ERVV:n, ERVM:n tai EVM:n antaman rahoitusavun suuruinen tai jopa suurempi, ja ne johtuvat ennen kaikkea kansallisen veropolitiikan puutteellisesta soveltamisesta.
Tarkistus 10 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 5 c kappale (uusi)
(5 c)Neuvosto voi komission ehdotuksesta ja Euroopan keskuspankkia kuultuaan hyväksyä rajoituksia, jotka koskevat talous- ja rahaliiton toiminnalle vakavia vaikeuksia aiheuttavista pääoman liikkeistä vastuussa olevia kolmansia maita, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 66 artiklan mukaisesti.
Tarkistus 11 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)
(6 a)Jäsenvaltioiden olisi voimassa olevien kansallisten sääntöjen ja käytäntöjen mukaisesti otettava työmarkkinaosapuolet ja kansalaisyhteiskunnan järjestöt mukaan teknisen avun ohjelmien valmisteluun, täytäntöönpanoon, seurantaan ja arviointiin.
Tarkistus 12 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 kappale
(7)Päätös, jossa jäsenvaltion todettaisiin laiminlyöneen sopeutusohjelmansa noudattamisen, merkitsisi myös unionin maksujen ja sitoumusten keskeyttämistä yhteiseen strategiakehykseen kuuluvia Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta annetun asetuksen (EU) N:o XXX 21 artiklan 6 kohdassa tarkoitetulla tavalla,
Poistetaan.
Tarkistus 13 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 a kappale (uusi)
(7 a)Joissakin olosuhteissa jäsenvaltion suojeleminen markkinoiden epävakaudelta tuottaa pitkällä aikavälillä paremman tuloksen kyseisen jäsenvaltion taloudellisen tilanteen vakauttamisessa ja sen velanmaksukyvyssä. Tällaisissa tilanteissa jäsenvaltiolle voitaisiin väliaikaisesti antaa oikeudellinen suoja komission tekemän päätöksen perusteella. Neuvoston pitäisi voida kumota tällainen komission päätös riittävällä enemmistöllä.
Tarkistus 14 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 b kappale (uusi)
(7 b)Tässä asetuksessa olevilla viittauksilla rahoitusapuun olisi tarkoitettava myös ennalta varautuvaa rahoitustukea, ellei toisin säädetä.
Tarkistus 15 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 c kappale (uusi)
(7 c)Komission päätös jonkin maan asettamisesta tiukennetun valvonnan kohteeksi tämän asetuksen mukaisesti olisi tehtävä tiiviissä yhteistyössä talous- ja rahoituskomitean, Euroopan järjestelmäriskikomitean ja asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten kanssa. Komission olisi tehtävä talous- ja rahoituskomitean kanssa yhteistyötä myös päättäessään, jatketaanko tiukennettua valvontaa,
Tarkistus 16 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta
1. Tässä asetuksessa vahvistetaan säännökset niiden jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvonnan tiukentamisesta, joihin kohdistuu rahoitusvakautensa osalta vakavien vaikeuksien uhka tai jotka kärsivät vakavien vaikeuksien uhasta ja/tai jotka saavat tai saattavat saada rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, Euroopan rahoitusvakausvälineeltä (ERVV), Euroopan rahoituksenvakautusmekanismilta (ERVM), Euroopan vakausmekanismilta (EVM) tai muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, kuten Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF).
1. Tässä asetuksessa vahvistetaan säännökset niiden jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvonnan tiukentamisesta, joiden rahayksikkö on euro ja
– joihin kohdistuu rahoitusvakautensa ja/tai julkisen taloutensa kestävyyden osalta vakavien vaikeuksien uhka tai jotka kärsivät vakavien vaikeuksien uhasta, mihin liittyy muihin euroalueen jäsenvaltioihin kohdistuvia mahdollisia kielteisiä heijastusvaikutuksia, ja/tai
– jotka pyytävät tai saavat rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, Euroopan rahoitusvakausvälineeltä (ERVV), Euroopan rahoituksenvakautusmekanismilta (ERVM), Euroopan vakausmekanismilta (EVM) tai muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, kuten Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF).
Tarkistus 17 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 a kohta (uusi)
1 a. Tässä asetuksessa vahvistetaan säännökset, jotka koskevat kansallisia julkisen talouden tiukennettuja sääntöjä ja talouspolitiikan yhteensovittamista.
Tarkistus 19 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 2 a kohta (uusi)
2 a. Tätä asetusta sovellettaessa komissio, neuvosto ja jäsenvaltiot noudattavat täysin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 152 artiklaa, ja tämän asetuksen nojalla annetuissa suosituksissa kunnioitetaan kansallisia palkanmuodostuskäytäntöjä ja -tapoja. Asetuksen ja sen nojalla annettujen suositusten soveltamisessa komissio, neuvosto ja jäsenvaltiot ottavat huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjan 28 artiklan, ja niiden soveltaminen ei vaikuta oikeuteen neuvotella, tehdä ja panna täytäntöön työ- ja virkaehtosopimuksia eikä oikeuteen ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin kansallisten lainsäädäntöjen ja käytäntöjen mukaisesti.
Tarkistus 18 Ehdotus asetukseksi 1 a artikla (uusi)
1 a artikla
Julkisen talouden tiukennetut säännöt ja talouspolitiikan yhteensovittaminen
1.Sovittaakseen paremmin yhteen valtionvelan liikkeeseenlaskua koskevat suunnitelmansa jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja neuvostolle etukäteen näistä suunnitelmistaan.
2.Hyvien toimintatapojen vertailevan arvioinnin suorittamiseksi ja talouspolitiikan yhteensovittamisen parantamiseksi jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikista tärkeistä talouspoliittisista uudistuksista keskustellaan etukäteen, ja tarvittaessa niiden on sovitettava uudistukset yhteen muiden jäsenvaltioiden kanssa.
3.Asetuksen (EY) N:o 1466/97 mukaisesti jäsenvaltioiden on varmistettava, että julkisen talouden rahoitusasema on keskipitkällä aikavälillä tasapainossa tai ylijäämäinen.
Tarkistus 20 Ehdotus asetukseksi 2 artikla – 1 kohta
1. Komissio voi päättää asettaa vakavissa rahoitusvakauteen kohdistuvissa vaikeuksissa olevan jäsenvaltion tiukennetun valvonnan kohteeksi. Kyseiselle jäsenvaltiolle on annettava mahdollisuus esittää näkemyksiään ennen valvonnan aloittamista. Komissio päättää kuuden kuukauden välein, jatketaanko tiukennettua valvontaa.
1. Asetuksen (EU) N:o 1176/2011 5 artiklassa säädetyn perusteellisen tarkastelun perusteella ja ottaen huomioon muut puolueettomat kriteerit, mukaan lukien Euroopan järjestelmäriskikomitean varoitukset, samoin kuin alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä … annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o …/2012 tarkoitetut kertomukset komissio voi päättää asettaa tietyn jäsenvaltion tiukennetun valvonnan kohteeksi. Neuvosto voi kumota tällaisen päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta. Kyseiselle jäsenvaltiolle on annettava mahdollisuus esittää näkemyksiään ennen kuin päätös tehdään. Komissio päättää kuuden kuukauden välein, jatketaanko tiukennettua valvontaa.
Tarkistus 21 Ehdotus asetukseksi 2 artikla – 1 a kohta (uusi)
1 a. Jos komissio päättää asettaa jäsenvaltion tiukennetun valvonnan kohteeksi 1 kohdan nojalla, se ilmoittaa siitä asianmukaisesti Euroopan järjestelmäriskikomitealle ja tarvittaessa tiedottaa kyseiselle jäsenvaltiolle tiukennetun valvonnan tuloksista.
Tarkistus 22 Ehdotus asetukseksi 2 artikla – 2 kohta
2. Komissio tekee päätöksen ennalta varautuvaa rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, ERVV:ltä, EVM:ltä tai miltä tahansa muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, kuten IMF:ltä, saavan jäsenvaltion asettamisesta tiukennetun valvonnan kohteeksi. Komissio laatii luettelon kyseisistä ennalta varautuvista rahoitusapuvälineistä ja pitää sitä ajan tasalla ERVV:n, EVM:n tai minkä tahansa muun asianomaisen kansainvälisen rahoituslaitoksen rahoitustukipolitiikassa mahdollisesti tapahtuvien muutosten ottamiseksi huomioon.
2. Komissio tekee päätöksen ennalta varautuvaa rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, ERVV:ltä, ERVM:ltä, EVM:ltä tai miltä tahansa muulta kansainväliseltä rahoituslaitokselta, kuten IMF:ltä, pyytävän tai saavan jäsenvaltion asettamisesta tiukennetun valvonnan kohteeksi.
Komissio julkistaa 1 ja 2 kohdan nojalla tekemänsä päätökset.
Tarkistus 23 Ehdotus asetukseksi 2 artikla – 3 kohta
3. Edellä olevaa 2 kohtaa ei sovelleta jäsenvaltioon, joka saa ennalta varautuvaa rahoitusapua luottona, jonka ehdoksi ei ole asetettu, että kyseinen jäsenvaltio hyväksyy uusia toimenpiteitä, niin kauan kuin luottoa ei aleta nostaa
3. Komissio voi päättää, että 2 kohtaa ei sovelleta jäsenvaltioon, joka saa ennalta varautuvaa rahoitusapua luottona, jonka ehdoksi ei ole asetettu, että kyseinen jäsenvaltio hyväksyy uusia toimenpiteitä, niin kauan kuin luottoa ei aleta nostaa
Tarkistus 24 Ehdotus asetukseksi 2 artikla – 3 a kohta (uusi)
3 a. Komissio laatii luettelon rahoitusapuvälineistä, joilla voidaan käynnistää 2 kohdan mukainen tiukennettu valvonta, ja pitää luettelon ajan tasalla.
Tarkistus 25 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 1 kohta
1. Tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion on toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan vaikeuksien aiheuttajia tai mahdollisia aiheuttajia, kuullen komissiota, joka toimii yhteistyössä Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa, ja tehden yhteistyötä komission ja EKP:n kanssa.
1. Tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion on toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan vaikeuksien aiheuttajia tai mahdollisia aiheuttajia, kuullen komissiota, joka toimii yhteistyössä Euroopan keskuspankin (EKP), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1093/20101 perustetun Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1094/20102 perustetun Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1095/20103 perustetun Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) (jäljempänä yhteisesti ”Euroopan valvontaviranomaiset”), Euroopan järjestelmäriskikomitean ja IMF:n kanssa ja tehden yhteistyötä näiden elinten kanssa ottaen huomioon asetusten (EY) N:o 1466/97, (EY) N:o 1467/97 tai (EU) N:o 1176/2011 nojalla jäsenvaltioille mahdollisesti annetut suositukset, jotka koskevat niiden kansallisia uudistusohjelmia ja vakaus- ja lähentymisohjelmia. Eurotyöryhmälle, talous- ja rahoituskomitealle, Euroopan parlamentin asianomaiselle valiokunnalle ja asianomaisen jäsenvaltion parlamentille ilmoitetaan kyseisistä toimenpiteistä.
1EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12.
2EUVL L 331, 15.12.2010, s. 48.
3EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84.
Tarkistus 26 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 1 a kohta (uusi)
1 a. Komissio tutkii muiden jäsenvaltioiden mahdollisesti aiheuttamia kielteisiä heijastusvaikutuksia myös verotuksen alalla. Jos komissio on havainnut tällaisia kielteisiä heijastusvaikutuksia, neuvosto antaa komission suosituksesta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 121 artiklan 2 kohdassa määrätyn menettelyn mukaisesti tarvittavat suositukset jäsenvaltioille, jotka ovat aiheuttaneet kielteisiä heijastusvaikutuksia.
3. Komission pyynnöstä tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion on
3. Komission pyynnöstä tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion on 2 artiklan 1 kohdan mukaisesti
Tarkistus 28 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 3 kohta – a alakohta
(a) toimitettava komissiolle, EKP:lle ja Euroopan pankkiviranomaiselle vaadittuina määräaikoina eriteltyä tietoa sen kansallisten valvontaviranomaisten valvonnassa olevien rahoituslaitosten rahoitustilanteesta;
(a) toimitettava asianomaisille Euroopan valvontaviranomaisille asetuksen (EU) N:o 1093/2010, asetuksen (EU) N:o 1094/2010 ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 35 artiklan mukaisesti vaadittuina määräaikoina eriteltyä tietoa sen rahoitusjärjestelmän kehityksestä, mukaan lukien analyysi b alakohdan nojalla toteutettujen stressitestien ja herkkyysanalyysien tuloksista. Asianomaiset Euroopan valvontaviranomaiset laativat makrotalouden epätasapainoa koskevaan tulostauluun sisältyvien indikaattoreiden pohjalta tehtyjen johtopäätösten perusteella yhteistyössä Euroopan järjestelmäriskikomitean kanssa arvion rahoitusjärjestelmän mahdollisista haavoittuvuuksista ja toimittavat arvion komissiolle ja EKP:lle komission ilmoittamin väliajoin;
Tarkistus 29 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 3 kohta – b alakohta
(b) suoritettava Euroopan pankkiviranomaisen valvonnassa stressitestejä tai herkkyysanalyyseja tarpeen mukaan, jotta voidaan arvioida pankkialan kykyä sopeutua erilaisiin komission ja EKP:n täsmentämiin makrotalous- ja rahoitushäiriöihin, ja annettava yksityiskohtaiset tulokset tiedoksi komissiolle ja EKP:lle;
(b) suoritettava asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten valvonnassa stressitestejä tai herkkyysanalyyseja tarpeen mukaan, jotta voidaan arvioida finanssialan kykyä sopeutua erilaisiin makrotalous- ja rahoitushäiriöihin, jotka komissio ja EKP yhteistyössä asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten ja Euroopan järjestelmäriskikomitean kanssa täsmentävät;
Tarkistus 30 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 3 kohta – c alakohta
(c) oltava säännöllisten arviointien kohteena, jotta sen valmiuksia harjoittaa pankkialan valvontaa voidaan analysoida osana Euroopan pankkiviranomaisen suorittamia erityisiä vertaisarviointeja;
(c) oltava säännöllisten arviointien kohteena, jotta sen valmiuksia harjoittaa finanssialan valvontaa voidaan analysoida osana asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten suorittamia erityisiä vertaisarviointeja;
Tarkistus 31 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 3 kohta – d alakohta
(d) toimitettava kaikki makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa N:o XXX säädetyn makrotalouden epätasapainon seurannassa tarvittavat tiedot.
(d) toimitettava kaikki makrotalouden epätasapainon seurannassa tarvittavat tiedot asetuksen (EU) N:o 1176/2011 mukaisesti.
Tarkistus 32 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 3 a kohta (uusi)
3 a. Komission pyynnöstä tiukennetun valvonnan kohteena olevan jäsenvaltion on 2 artiklan 2 kohdan mukaisesti
(a) toimitettava komissiolle, EKP:lle ja asianomaisille Euroopan valvontaviranomaisille asetuksen (EU) N:o 1093/2010, asetuksen (EU) N:o 1094/2010 ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 35 artiklan mukaisesti vaadittuina määräaikoina eriteltyä tietoa sen rahoitusjärjestelmän kehityksestä, mukaan lukien analyysi b alakohdan nojalla toteutettujen stressitestien ja herkkyysanalyysien tuloksista. Komission, EKP:n ja asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten on pidettävä saamansa eritellyt tiedot luottamuksellisina;
(b) suoritettava asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten valvonnassa stressitestejä tai herkkyysanalyyseja tarpeen mukaan, jotta voidaan arvioida finanssialan kykyä sopeutua erilaisiin makrotalous- ja rahoitushäiriöihin, jotka komissio ja EKP yhteistyössä asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten ja Euroopan järjestelmäriskikomitean kanssa täsmentävät;
(c) oltava säännöllisten arviointien kohteena, jotta sen valmiuksia harjoittaa finanssialan valvontaa voidaan analysoida osana asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten suorittamia erityisiä vertaisarviointeja;
(d) toimitettava kaikki asetuksessa (EU) N:o 1176/2011 tarkoitetussa makrotalouden epätasapainon seurannassa tarvittavat tiedot.
Jäsenvaltioiden, jotka saavat rahoitustukea rahoituslaitostensa pääomapohjan vahvistamiseksi, on lisäksi tehtävä selvitys näille rahoituslaitoksille asetetuista ehdoista, johdon palkkoja ja reaalitalouden luotonantoa koskevat ehdot mukaan luettuina.
Tarkistus 33 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 4 kohta
4. Komissio tekee yhdessä EKP:n kanssa säännöllisin väliajoin tarkastuskäyntejä valvonnan kohteena olevaan jäsenvaltioon tarkastaakseen, kuinka tämä edistyy 1, 2 ja 3 kohdassa mainittujen toimenpiteiden toteutuksessa. Se ilmoittaa neljännesvuosittain käyntien tulokset talous- ja rahoituskomitealle – tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle – ja arvioi erityisesti jatkotoimenpiteiden tarpeellisuutta. Nämä tarkastuskäynnit korvaavat asetuksen (EY) N:o 1467/97 10 a artiklan 2 kohdassa säädetyn paikalla suoritettavan seurannan.
4. Komissio tekee yhdessä EKP:n ja asianomaisten Euroopan valvontaviranomaisten ja tarvittaessa IMF:n kanssa säännöllisin väliajoin tarkastuskäyntejä tiukennetun valvonnan kohteena olevaan jäsenvaltioon tarkastaakseen, kuinka tämä edistyy 1, 2, 3 ja 3 a kohdassa mainittujen toimenpiteiden toteutuksessa. Se ilmoittaa neljännesvuosittain käyntien tulokset talous- ja rahoituskomitealle sekä asiasta vastaavalle Euroopan parlamentin valiokunnalle ja arvioi erityisesti jatkotoimenpiteiden tarpeellisuutta. Nämä tarkastuskäynnit korvaavat asetuksen (EY) N:o 1467/97 10 a artiklan 2 kohdassa säädetyn paikalla suoritettavan seurannan.
Tarkistus 34 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 5 kohta
5. Jos 4 kohdassa säädetyn arvioinnin perusteella todetaan, että jatkotoimenpiteet ovat tarpeen ja että kyseisen jäsenvaltion rahoitustilanteesta aiheutuu merkittäviä haittavaikutuksia euroalueen rahoitusvakauteen, neuvosto voi määräenemmistöllä komission ehdotuksesta suosittaa kyseiselle jäsenvaltiolle rahoitusavun hakemista ja makrotalouden sopeutusohjelman laatimista. Neuvosto voi päättää julkistaa kyseisen suosituksen.
5. Jos 4 kohdassa säädettyjen tarkastuskäyntien perusteella arvioidaan, että jatkotoimenpiteet ovat tarpeen ja että kyseisen jäsenvaltion talous- ja rahoitustilanteesta aiheutuu riski euroalueen rahoitusvakaudelle tai moitteettomalle toiminnalle, neuvosto voi määräenemmistöllä komission ehdotuksesta samanaikaisesti
(a) suosittaa kyseiselle jäsenvaltiolle rahoitusavun hakemista ja makrotalouden sopeutusohjelman laatimista;
(b) suosittaa, että ERVV tai EVM tarjoaa kyseiselle jäsenvaltiolle rahoitusapua asianmukaisin, tässä asetuksessa säädetyin ehdoin.
Neuvosto voi päättää julkistaa suosituksensa.
Tarkistus 35 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 5 kohta – 1 a alakohta (uusi)
Kun jäsenvaltio hakee 3 a kohdan nojalla rahoitusapua EVM:ltä, muiden jäsenvaltioiden on tehtävä parhaansa sen varmistamiseksi, että kyseinen jäsenvaltio saa apua EVM:ltä riittävän pian.
Tarkistus 36 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 6 kohta – a alakohta
(e) Euroopan parlamentin asianomainen valiokunta voi kutsua kyseisen jäsenvaltion edustajia osallistumaan näkemystenvaihtoon;
(a) Euroopan parlamentin asiasta vastaava valiokunta voi tarjota kyseiselle jäsenvaltiolle ja komissiolle mahdollisuuden osallistua näkemystenvaihtoon;
Tarkistus 37 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 6 kohta – b a alakohta (uusi)
(b a) komissio tiedottaa hyvissä ajoin Euroopan parlamentin asianomaiselle valiokunnalle suosituksen sisällöstä.
Tarkistus 38 Ehdotus asetukseksi 3 artikla – 6 a kohta (uusi)
6 a. Koko prosessin ajan Euroopan parlamentin asiasta vastaava valiokunta ja kyseisen jäsenvaltion parlamentti voivat kutsua IMF:n, EKP:n ja komission edustajia osallistumaan merkittävistä aiheista käytävään taloudelliseen vuoropuheluun talouden asianmukaisesta toiminnasta.
Tarkistus 39 Ehdotus asetukseksi 4 artikla
Jäsenvaltion, joka on halukas saamaan rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, ERVV:ltä, EVM:ltä, Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) tai muusta unionin ulkopuolisesta järjestelystä, on annettava aikomuksensa välittömästi tiedoksi neuvostolle, komissiolle ja EKP:lle. Talous- ja rahoituskomitea tai alakomitea, jonka tämä voi nimittää tätä tarkoitusta varten, käy keskusteluja suunnitellusta pyynnöstä saatuaan komissiolta sitä koskevan arvioinnin.
Jäsenvaltion, joka aikoo pyytää rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta jäsenvaltiolta, ERVV:ltä, EVM:ltä, IMF:ltä tai muusta unionin ulkopuolisesta järjestelystä, on annettava aikomuksensa välittömästi tiedoksi Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja EKP:lle. Talous- ja rahoituskomitea käy komissiolta arvion saatuaan keskusteluja suunnitellusta pyynnöstä tarkastellakseen muun muassa olemassa olevissa unionin tai euroalueen rahoitusvälineissä käytettävissä olevia mahdollisuuksia, ennen kuin kyseinen jäsenvaltio kääntyy mahdollisten lainanantajien puoleen.
Tarkistus 40 Ehdotus asetukseksi 5 artikla
Jos ERVV:ltä tai EVM:ltä haetaan rahoitusapua, komissio laatii – yhdessä EKP:n ja mahdollisuuksien mukaan IMF:n kanssa – analyysin kyseisen jäsenvaltion julkisen velan kestävyydestä, mukaan lukien jäsenvaltion kyky maksaa suunniteltu rahoitusapu takaisin, ja toimittaa analyysin edelleen talous- ja rahoituskomitealle tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle.
Jos ERVV:ltä, ERVM:ltä tai EVM:ltä haetaan rahoitusapua, komissio laatii – yhdessä EKP:n ja mahdollisuuksien mukaan tarvittaessa IMF:n kanssa – analyysin kyseisen jäsenvaltion julkisen velan kestävyydestä ja tosiasiallisista tai mahdollisista rahoitustarpeista, mukaan lukien mahdollisen makrotason vakauden valvontaa koskevan sopeutusohjelman vaikutukset jäsenvaltion kykyyn maksaa suunniteltu rahoitusapu takaisin, ja toimittaa analyysin talous- ja rahoituskomitealle.
Julkisen velan kestävyyden arviointi perustuu maltillisiin makrotalouden ja julkisen talouden ennusteisiin, joissa käytetään tuoreimpia tietoja ja otetaan asiankuuluvasti huomioon 3 artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetun selvityksen tulokset sekä mahdolliset 3 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti suoritetut valvontatehtävät. Ennusteissa arvioidaan makrotalous- ja rahoitushäiriöiden sekä kielteisen kehityksen vaikutuksia julkisen velan kestävyyteen.
Komissio julkistaa menetelmät, käytetyt taloudelliset ja ekonometriset mallit ja oletukset, mukaan lukien arvio mahdollisista tuotannon ja makrotalouden kerrannaisvaikutuksista, sekä kaikki muut relevantit parametrit, joiden perusteella julkisen velan kestävyyttä arvioidaan.
Tarkistus 41 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 1 kohta
1. Rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, IMF:ltä, ERVV:ltä tai EVM:ltä saavan jäsenvaltion on laadittava yhteisymmärryksessä komission kanssa – joka toimii yhteistyössä EKP:n kanssa – luonnos sopeutusohjelmaksi, jonka tarkoituksena on palauttaa vakaa ja kestävä talous- ja rahoitustilanne sekä palauttaa kyseisen jäsenvaltion kyky hankkia tarvitsemansa rahoitus kokonaisuudessaan rahoitusmarkkinoilta. Sopeutusohjelman luonnoksessa on otettava asianmukaisesti huomioon kyseiselle jäsenvaltiolle perussopimuksen 121, 126 ja/tai 148 artiklan mukaisesti annetut tämänhetkiset suositukset ja toimet, jotka se on toteuttanut niiden noudattamiseksi, ja samalla siinä on pyrittävä laajentamaan, lujittamaan ja syventämään tarvittavia toimenpiteitä.
1. Rahoitusapua yhdeltä tai useammalta muulta valtiolta, IMF:ltä, ERVV:ltä, ERVM:ltä tai EVM:ltä pyytävän tai saavan jäsenvaltion on laadittava yhteisymmärryksessä komission kanssa – joka toimii yhteistyössä EKP:n ja tarvittaessa IMF:n kanssa – luonnos makrotalouden sopeutusohjelmaksi, joka perustuu asetukseen (EU) N:o .../2012 [alustavien talousarviosuunnitelmien seurannasta ja arvioinnista sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä] ja korvaa kyseisen asetuksen nojalla mahdollisesti laaditut talouskumppanuusohjelmat ja johon sisältyvät myös vuotuiset julkisen talouden tavoitteet. Makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksessa käsitellään kyseiseen jäsenvaltioon liittyviä erityisiä riskejä euroalueen rahoitusvakaudelle, ja sen tavoitteena on nopeasti palauttaa vakaa ja kestävä talous- ja rahoitustilanne sekä palauttaa kyseisen jäsenvaltion kyky hankkia tarvitsemansa rahoitus kokonaisuudessaan rahoitusmarkkinoilta. Makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksen on perustuttava julkisen velan kestävyyden arviointiin, ja siinä on otettava asianmukaisesti huomioon kyseiselle jäsenvaltiolle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 121, 126, 136 ja/tai 148 artiklan mukaisesti annetut tämänhetkiset suositukset ja toimet, jotka se on toteuttanut niiden noudattamiseksi, ja samalla siinä on pyrittävä laajentamaan, lujittamaan ja syventämään tarvittavia toimenpiteitä. Makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksessa on kunnioitettava palkanmuodostuksen ja työmarkkinasuhteiden käytäntöjä ja instituutioita unionissa ja otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon asianomaisen jäsenvaltion kansallinen uudistusohjelma, joka liittyy unionin kasvu- ja työllisyysstrategiaan. Makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksessa noudatetaan täysin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 151 artiklaa ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 28 artiklaa.
Tarkistus 42 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 1 a kohta (uusi)
1 a. Jäsenvaltion, joka valmistelee 1 kohdan mukaista luonnosta makrotalouden sopeutusohjelmaksi, on yhteisymmärryksessä komission kanssa perustettava päivitetty kumppanuusohjelma, jonka tarkoituksena on luoda tarvittavat olosuhteet julkisen talouden kestävyyden saavuttamiselle.
Tarkistus 43 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 2 kohta
2. Komissio arvioi luonnosta makrotalouden sopeutusohjelmaksi viikon kuluessa kyseisen ohjelman esittämisestä.
Jos komissio katsoo, että luonnos makrotalouden sopeutusohjelmaksi on riittävä, se hyväksyy sen. Neuvosto voi kumota kyseisen päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
Jos komissio katsoo, että makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksessa esitetyt toimet tai aikataulu eivät ole riittäviä, se antaa asianomaiselle jäsenvaltiolle suosituksen esittää viikon kuluessa uusi luonnos makrotalouden sopeutusohjelmaksi ja ilmoittaa syyt, miksi alkuperäinen ohjelma ei ollut riittävä. Makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksen on kiireellisiä tapauksia lukuun ottamatta toimittava rahoitusapua antavien osapuolten kanssa mahdollisesti tehtävien yhteisymmärryspöytäkirjojen, ohjelmien tai teknisten sopimusten perustana. Rahoitusapuun liittyvien eri asiakirjojen ja makrotalouden sopeutusohjelman luonnoksen päivitettyjen versioiden välinen johdonmukaisuus sekä laajojen talous- ja työllisyyspolitiikan suuntaviivojen johdonmukaisuus on perusteltava asianmukaisesti. Neuvosto voi kumota komission päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
Tarkistus 44 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 2 a kohta (uusi)
2 a. Komissio ja neuvosto seuraavat sopeutusohjelman täytäntöönpanoa ja sen kanssa johdonmukaisia vuotuisia talousarviosuunnitelmia.
Makrotalouden sopeutusohjelmaan kuuluvaa jäsenvaltiota, jonka rahayksikkö on euro, koskevan talouden ja julkisen talouden valvontaprosessin on oltava johdonmukainen, jotta vältetään raportointivelvoitteiden päällekkäisyys.
Tarkistus 45 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 3 kohta
3. Komissio yhteistyössä EKP:n kanssa seuraa sopeutusohjelman toteutuksen edistymistä ja antaa siitä kolmen kuukauden välein tietoa talous- ja rahoituskomitealle tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle. Kyseisen jäsenvaltion on tehtävä komission kanssa täysimittaista yhteistyötä. Sen on erityisesti annettava komissiolle kaikki tiedot, jotka tämä katsoo tarpeellisiksi ohjelman seurannan kannalta. Sovelletaan, mitä 3 artiklan 3 kohdassa säädetään.
3. Komissio yhteistyössä EKP:n kanssa seuraa sopeutusohjelman toteutuksen edistymistä ja antaa siitä kolmen kuukauden välein tietoa talous- ja rahoituskomitealle. Kyseisen jäsenvaltion on tehtävä komission ja EKP:n kanssa täysimittaista yhteistyötä. Sen on erityisesti annettava komissiolle ja EKP:lle kaikki tiedot, jotka nämä katsovat tarpeellisiksi ohjelman seurannan kannalta. Sovelletaan, mitä 3 artiklan 3 kohdassa säädetään. Jos yhteistyö ei ole riittävää, neuvosto voi komission ehdotuksesta esittää kyseiselle jäsenvaltiolle julkisen suosituksen toimista, joihin jäsenvaltion on ryhdyttävä.
Tarkistus 46 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 4 kohta
4. Komissio – yhteistyössä EKP:n kanssa – tutkii kyseisen jäsenvaltion kanssa muutoksia, jotka tämän sopeutusohjelmaan voi olla tarpeen tehdä. Neuvosto päättää määräenemmistöllä komission ehdotuksesta sopeutusohjelmaan tehtävistä muutoksista.
4. Komissio – yhteistyössä EKP:n ja tarvittaessa IMF:n kanssa – tutkii kyseisen jäsenvaltion kanssa muutoksia ja päivityksiä, jotka tämän sopeutusohjelmaan voi olla tarpeen tehdä, jotta voidaan ottaa asianmukaisesti huomioon muun muassa mahdolliset merkittävät erot makrotalouden ennusteiden ja toteutuneiden lukujen välillä, sopeutusohjelman mahdolliset vaikutukset mukaan lukien, kielteiset heijastusvaikutukset sekä makrotalous- ja rahoitushäiriöt. Komissio päättää mahdollisista makrotalouden sopeutusohjelmaan tehtävistä muutoksista. Neuvosto voi kumota kyseisen päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
Tarkistus 47 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 4 a kohta (uusi)
4 a. Asianomaisen jäsenvaltion on tiiviissä yhteistyössä komission kanssa tehtävä voitavansa kannustaakseen yksityisiä sijoittajia säilyttämään kokonaisvastuunsa vapaaehtoisesti.
Tarkistus 48 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 5 kohta
5. Jos 3 kohdassa tarkoitetussa seurannassa havaitaan olennaisia poikkeamia makrotalouden sopeutusohjelmasta, neuvosto voi päättää määräenemmistöllä komission ehdotuksesta, että kyseinen jäsenvaltio ei noudata sopeutusohjelmaan sisältyviä vaatimuksia.
5. Jos 3 kohdassa tarkoitetussa seurannassa havaitaan olennaisia poikkeamia makrotalouden sopeutusohjelmasta, komissio voi päättää, että kyseinen jäsenvaltio ei noudata sopeutusohjelmaan sisältyviä vaatimuksia. Komissio ottaa päätöksessään nimenomaisesti huomioon, johtuuko olennainen poikkeama syistä, jotka eivät ole asianomaisen jäsenvaltion hallinnassa. Neuvosto voi kumota tällaisen päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta. Komission päätöksessä esitetään vaatimusten noudattamatta jättämisen syyt ja 4 kohdassa tarkoitettuun makrotalouden sopeutusohjelmaan tehtävien muutosten tarve ja laajuus.
Makrotalouden sopeutusohjelmassa esitetään erityisesti varotoimenpiteet ja -suunnitelmat odottamattomien kehityskulkujen, kuten ulkoisten häiriöiden, varalta.
Makrotalouden sopeutusohjelman julkisen talouden vakauttamiseen pyrkivissä toimissa on otettava huomioon tarve varmistaa riittävät välineet olennaisen tärkeille politiikanaloille, kuten koulutukselle ja terveydenhuollolle.
Kun komissio tekee ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun päätöksen, asianomaisen jäsenvaltion on tiiviissä yhteistyössä komission kanssa ja yhdessä EKP:n kanssa ryhdyttävä toimenpiteisiin, joiden avulla pyritään välttämään markkinahäiriöt ja säilyttämään sen rahoitussektorin hyvä toiminta.
Tarkistus 49 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 6 kohta
6. Sopeutusohjelman kohteena olevan jäsenvaltion, jonka hallinnolliset valmiudet ovat riittämättömät tai jolla on merkittäviä ongelmia sopeutusohjelmansa toteutuksessa, on pyydettävä teknistä apua komissiolta.
6. Makrotalouden sopeutusohjelman kohteena olevan jäsenvaltion, jonka hallinnolliset valmiudet ovat riittämättömät tai jolla on merkittäviä ongelmia sopeutusohjelmansa toteutuksessa, on pyydettävä teknistä apua komissiolta, joka voi muodostaa tätä tarkoitusta varten asiantuntijaryhmiä jäsenvaltioiden ja muiden unionin ja/tai asiaankuuluvien kansainvälisten laitosten kanssa. Teknisen avun tavoitteet ja keinot on esitettävä yksiselitteisesti makrotalouden sopeutusohjelman päivitetyissä versioissa. Lisäksi on varmistettava, että teknisen avun täytäntöönpanoprosessiin osallistuvat ne kansalliset tahot, jotka kyseisiä toimia ovat pyytäneet. Tekninen apu keskitetään muun muassa seuraaville aloille: julkisten hankintojen parantaminen, kilpailun edistäminen, korruption torjuminen ja verotulojen keräämisen tehostaminen rahoituksen kestävyyden edistämiseksi.
Makrotalouden sopeutusohjelma ja sosiaalisten vaikutusten arviointi julkistetaan.
Julkisen velan kestävyydestä laadittu arviointi liitetään makrotalouden sopeutusohjelmaan.
Tarkistus 50 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 6 a kohta (uusi)
6 a. Makrotalouden sopeutusohjelman kohteena olevan jäsenvaltion on suoritettava kattava tarkastus jäljellä olevasta velkakannastaan, jotta voidaan muun muassa arvioida syitä, jotka johtivat velkatason liialliseen kasvuun, sekä velan liikkeeseenlaskuun mahdollisesti liittyviä säännönvastaisuuksia.
Tarkistus 51 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 7 kohta
7. Euroopan parlamentin asianomainen valiokunta voi kutsua kyseisen jäsenvaltion edustajia osallistumaan näkemystenvaihtoon sopeutusohjelman toteutuksen edistymisestä.
7. Euroopan parlamentin asiasta vastaava valiokunta voi tarjota kyseiselle jäsenvaltiolle ja komissiolle tilaisuuden osallistua näkemystenvaihtoon sopeutusohjelman toteutuksen edistymisestä.
Tarkistus 52 Ehdotus asetukseksi 6 artikla – 8 a kohta (uusi)
8 a. Tätä artiklaa ei sovelleta ennalta varautuvaan rahoitusapuun eikä lainoihin, jotka annetaan rahoituslaitosten pääomapohjan vahvistamiseksi.
Tarkistus 53 Ehdotus asetukseksi 6 a artikla (uusi)
6 a artikla
Työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen
Työmarkkinaosapuolia edustaville järjestöille sekä kansalaisyhteiskunnan järjestöille on annettava tilaisuus ilmaista näkemyksensä tässä asetuksessa säädetyistä komission julkisista suosituksista ja lausunnoista sekä 2–7 artiklassa säädetyistä jäsenvaltioiden raporteista ja kertomuksista ja niiden luonnoksista. Nämä näkemykset julkistetaan.
Tarkistus 54 Ehdotus asetukseksi 6 b artikla (uusi)
6 b artikla
Toimenpiteet verotulojen turvaamiseksi
1.Asianomaisen jäsenvaltion on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 65 artiklan mukaisesti tiiviissä yhteistyössä komission kanssa ja yhdessä EKP:n kanssa ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla estetään erityisesti verotusta koskevien jäsenvaltioiden lakien ja asetusten rikkominen.
2.Kyseisen jäsenvaltion on pyydettävä komissiota antamaan ehdotus neuvostolle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 66 artiklan mukaisesti suojatoimenpiteiden toteuttamisesta koskien pääomanliikkeitä kolmansiin maihin tai kolmansista maista, jos ne aiheuttavat tai uhkaavat aiheuttaa vakavia vaikeuksia talous- ja rahaliiton toiminnalle. Komissio kuulee EKP:tä ennen kuin se tekee ehdotuksensa.
Johdonmukaisuus liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kanssa
Johdonmukaisuus vakaus- ja kasvusopimuksen kanssa
Tarkistus 56 Ehdotus asetukseksi 7 artikla – 1 kohta
1. Tämän asetuksen 6 artiklassa säädetyn sopeutusohjelman ja muutosten, joita siihen tehdään kyseisen artiklan mukaisesti, on katsottava korvaavan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 4 artiklassa säädetyn vakausohjelmien toimituksen.
1. Tämän asetuksen 6 artiklassa säädetty makrotalouden sopeutusohjelma ja muutokset, joita siihen tehdään kyseisen artiklan mukaisesti, korvaavat neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 4 artiklassa säädetyn vakausohjelmien toimituksen.
Tarkistus 57 Ehdotus asetukseksi 7 artikla – 2 kohta – a alakohta
(a) tämän asetuksen 6 artiklassa säädetyn sopeutusohjelman on myös katsottava korvaavan tapauksen mukaan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1467/97 3 artiklan 4 a kohdassa ja 5 artiklan 1 a kohdassa säädetyt kertomukset;
(a) tämän asetuksen 6 artiklassa säädetty makrotalouden sopeutusohjelma korvaa myös tapauksen mukaan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1467/97 3 artiklan 4 a kohdassa ja 5 artiklan 1 a kohdassa säädetyt kertomukset;
Tarkistus 58 Ehdotus asetukseksi 7 artikla – 2 kohta – b alakohta
(b) tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetyn sopeutusohjelman mukaisten vuotuisten julkisen talouden tavoitteiden on katsottava korvaavan tapauksen mukaan vuotuiset julkisen talouden tavoitteet, jotka asetetaan edellä mainituissa suosituksessa ja vaatimuksessa asetuksen (EY) N:o 1467/97 3 artiklan 4 kohdan ja 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Jos kyseiselle jäsenvaltiolle esitetään vaatimus perussopimuksen 126 artiklan 9 kohdan mukaisesti, tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetyn sopeutusohjelman on myös katsottava korvaavan viittaukset toimenpiteisiin, jotka mahdollistavat asetuksen (EY) N:o 1467/97 5 artiklan 1 kohdan mukaisessa vaatimuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen;
(b) tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetyt sopeutusohjelman mukaiset vuotuiset julkisen talouden tavoitteet korvaavat tapauksen mukaan vuotuiset julkisen talouden tavoitteet, jotka asetetaan edellä mainituissa suosituksessa ja vaatimuksessa asetuksen (EY) N:o 1467/97 3 artiklan 4 kohdan ja 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Jos kyseiselle jäsenvaltiolle esitetään vaatimus Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 126 artiklan 9 kohdan mukaisesti, tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetty sopeutusohjelma korvaa myös viittaukset toimenpiteisiin, jotka mahdollistavat asetuksen (EY) N:o 1467/97 5 artiklan 1 kohdan mukaisessa vaatimuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen;
Tarkistus 59 Ehdotus asetukseksi 7 artikla – 2 kohta – c alakohta
(c) tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetyn seurannan on katsottava korvaavan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1467/97 10 artiklan 1 kohdassa ja 10 a artiklassa säädetyn seurannan sekä asetuksen (EY) N:o 1467/97 4 artiklan 2 kohdassa ja 6 artiklan 2 kohdassa säädetyn päätöksen perustana olevan seurannan.
(c) tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetty seuranta korvaa neuvoston asetuksen (EY) N:o 1467/97 10 artiklan 1 kohdassa ja 10 a artiklassa säädetyn seurannan sekä asetuksen (EY) N:o 1467/97 4 artiklan 2 kohdassa ja 6 artiklan 2 kohdassa säädetyn päätöksen perustana olevan seurannan.
Tarkistus 60 Ehdotus asetukseksi 8 artikla
Makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta annetun asetuksen (EU) N:o XXX täytäntöönpano on keskeytettävä niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka ovat neuvoston tämän asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksymän makrotalouden sopeutusohjelman kohteena. Keskeytystä on sovellettava makrotalouden sopeutusohjelman keston ajan.
Makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1176/2011 täytäntöönpano on keskeytettävä niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka ovat neuvoston tämän asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksymän makrotalouden sopeutusohjelman kohteena, lukuun ottamatta asetuksen (EU) N:o 1176/2011 3, 4 ja 5 artiklassa säädettyjä toimia, jotka koskevat makrotalous- ja rahoitusmarkkinaindikaattoreiden tulostaulua, varoitusmekanismia ja perusteellista tarkastelua. Keskeytystä on sovellettava makrotalouden sopeutusohjelman keston ajan.
Tarkistus 61 Ehdotus asetukseksi 9 artikla
Tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetyn seurannan on katsottava korvaavan talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon sisältyvän seurannan ja arvioinnin, joista säädetään julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja yhteensovittamisen tehostamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1466/97 2 a artiklassa.
Tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa säädetty seuranta korvaa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon sisältyvän seurannan ja arvioinnin, joista säädetään julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja yhteensovittamisen tehostamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1466/97 2 a artiklassa. Keskeytystä sovelletaan makrotalouden sopeutusohjelman keston ajan.
Tarkistus 62 Ehdotus asetukseksi 10 artikla
Alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä annetun asetuksen (EU) N:o XXX täytäntöönpano on keskeytettävä neuvoston tämän asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksymän makrotalouden sopeutusohjelman kohteena olevien jäsenvaltioiden osalta. Keskeytystä on sovellettava makrotalouden sopeutusohjelman keston ajan.
Alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä annetun asetuksen (EU) N:o XXX täytäntöönpano on keskeytettävä neuvoston tämän asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksymän makrotalouden sopeutusohjelman kohteena olevien jäsenvaltioiden osalta lukuun ottamatta asetuksen (EU) N:o …/2012 1–4 artiklaa. Keskeytystä on sovellettava makrotalouden sopeutusohjelman keston ajan.
Tarkistus 63 Ehdotus asetukseksi 10 a artikla (uusi)
10 a artikla
Oikeudellisen suojan antaminen jäsenvaltiolle
1.Jos 3 artiklan 5 kohdassa tarkoitetuilla toimilla ei paranneta jäsenvaltion rahoitustilannetta ja jos jäsenvaltio on vaarassa joutua laiminlyömään tai keskeyttämään maksut, komissio voi neuvostoa kuultuaan päättää antaa kyseiselle jäsenvaltiolle oikeudellisen suojan. Neuvosto voi kumota tällaisen päätöksen yksinkertaisella enemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
2.Tämän artiklan tavoitteena on mahdollistaa, että asianomainen jäsenvaltio voi vakauttaa taloudellisen tilanteensa ja maksaa velkansa.
Päätöksestä antaa jäsenvaltiolle oikeudellinen suoja aiheutuu seuraavia vaikutuksia:
(a) ”sulkeutuvaa nettoutusta” tai ”maksuvelvollisuuden laukaisevaa tapahtumaa” koskevat säännökset raukeavat;
(b) sovellettavat lainojen korot säilytetään ja kyseiselle jäsenvaltiolle myönnetyt uudet lainat on maksettava ensisijaisina 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua rahoitusapua lukuun ottamatta;
(c) kyseisen jäsenvaltion luotonantajat ilmoittautuvat komissiolle kahden kuukauden kuluessa siitä, kun päätös oikeudellisen suojan antamisesta kyseiselle jäsenvaltiolle on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä; ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa siihen, että velka lakkaa olemasta olemassa;
(d) kyseisen jäsenvaltion viranomaiset soveltavat 6 artiklan 6 kohdassa tarkoitetussa teknisessä avussa suositeltuja toimia ja toimittavat komissiolle hyväksyttäväksi elvyttämistä ja velkajärjestelyä koskevan suunnitelman.
3.Tätä artiklaa sovelletaan vuodesta 2017 alkaen.
Tarkistus 64 Ehdotus asetukseksi 11 artikla – 1 kohta
1. Jäsenvaltioon on kohdistettava ohjelman jälkeistä valvontaa niin kauan kuin vähintään 75 prosenttia yhdeltä tai useammalta muulta jäsenvaltiolta, ERVM:ltä, ERVV:ltä tai EVM:ltä saadusta rahoitusavusta on maksamatta takaisin. Neuvosto voi määräenemmistöllä komission ehdotuksesta pidentää ohjelman jälkeisen valvonnan kestoa.
1. Jäsenvaltioon on kohdistettava ohjelman jälkeistä valvontaa niin kauan kuin vähintään 75 prosenttia yhdeltä tai useammalta muulta jäsenvaltiolta, ERVM:ltä, ERVV:ltä tai EVM:ltä saadusta rahoitusavusta on maksamatta takaisin. Komissio voi päättää pidentää ohjelman jälkeisen valvonnan kestoa. Neuvosto voi kumota tällaisen päätöksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
Tarkistus 65 Ehdotus asetukseksi 11 artikla – 3 kohta
3. Komissio yhteistyössä EKP:n kanssa tekee säännöllisiä tarkastuskäyntejä ohjelman jälkeisen valvonnan kohteena olevaan jäsenvaltioon arvioidakseen sen taloutta, julkista taloutta ja rahoitustilannetta. Komissio antaa puolen vuoden välein käyntien tulokset tiedoksi talous- ja rahoituskomitealle tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle, ja arvioi erityisesti sitä, tarvitaanko korjaustoimenpiteitä.
3. Komissio yhteistyössä EKP:n kanssa tekee säännöllisiä tarkastuskäyntejä ohjelman jälkeisen valvonnan kohteena olevaan jäsenvaltioon arvioidakseen sen taloutta, julkista taloutta ja rahoitustilannetta. Komissio antaa puolen vuoden välein käyntien tulokset tiedoksi Euroopan parlamentin asiasta vastaavalle valiokunnalle, talous- ja rahoituskomitealle tai sen tätä tarkoitusta varten nimittämälle alakomitealle sekä asianomaisen jäsenvaltion parlamentille ja arvioi erityisesti sitä, tarvitaanko korjaustoimenpiteitä.
Euroopan parlamentin asiasta vastaava valiokunta voi tarjota kyseiselle jäsenvaltiolle tilaisuuden osallistua näkemystenvaihtoon edistymisestä ohjelman jälkeisen valvonnan aikana.
Tarkistus 66 Ehdotus asetukseksi 11 artikla – 4 kohta
4. Neuvosto voi määräenemmistöllä komission ehdotuksesta suosittaa ohjelman jälkeisen valvonnan kohteena olevalle jäsenvaltiolle korjaustoimenpiteiden toteuttamista.
4. Komissio voi antaa suosituksen ohjelman jälkeisen valvonnan kohteena olevalle jäsenvaltiolle korjaustoimenpiteiden toteuttamisesta. Neuvosto voi kumota tällaisen suosituksen määräenemmistöllä kymmenen päivän kuluessa sen antamisesta.
Tarkistus 67 Ehdotus asetukseksi 11 artikla – 4 a kohta (uusi)
4 a. Kyseisen jäsenvaltion parlamentti voi kutsua komission osallistumaan näkemystenvaihtoon ohjelman jälkeisestä valvonnasta.
Tarkistus 68 Ehdotus asetukseksi 12 artikla – 1 kohta
Edellä 2 artiklan 1 kohdassa, 3 artiklassa, 6 artiklan 2 ja 4 kohdassa sekä 11 artiklan 4 kohdassa tarkoitetuista toimenpiteistä äänestävät ainoastaan ne neuvoston jäsenet, joiden edustaman jäsenvaltion rahayksikkö on euro, ja neuvosto tekee ratkaisunsa ottamatta lukuun kyseistä jäsenvaltiota edustavan neuvoston jäsenen ääntä.
Tässä asetuksessa tarkoitetuista toimenpiteistä äänestävät ainoastaan ne neuvoston jäsenet, joiden edustaman jäsenvaltion rahayksikkö on euro, ja neuvosto tekee ratkaisunsa ottamatta lukuun kyseistä jäsenvaltiota edustavan neuvoston jäsenen ääntä.
Tarkistus 69 Ehdotus asetukseksi 13 artikla
13 artikla
Poistetaan.
Apu- ja lainatyypit, jotka jäävät 5 ja 6 artiklan soveltamisalan ulkopuolelle
Edellä olevien 5 ja 6 artiklan säännöksiä ei sovelleta ennalta varautuvaan rahoitusapuun eikä lainoihin, jotka annetaan rahoituslaitosten pääomapohjan vahvistamiseksi.
Tarkistus 70 Ehdotus asetukseksi 13 a artikla (uusi)
13 a artikla
Tietojen antaminen Euroopan parlamentille
Komissio ja neuvosto tiedottavat säännöllisesti Euroopan parlamentille tämän asetuksen soveltamisesta.
Tarkistus 71 Ehdotus asetukseksi 13 b artikla (uusi)
13 b artikla
Siirtymäsäännökset
Tätä asetusta sovelletaan jäsenvaltioihin, jotka jo ovat ohjelma-avun kohteena [tämän asetuksen voimaantulon päivämäärä].
Tarkistus 72 Ehdotus asetukseksi 13 c artikla (uusi)
13 c artikla
Kertomus
Komissio julkaisee viimeistään 1 päivänä tammikuuta 2014 ja sen jälkeen joka viides vuosi kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta.
Kertomuksessa arvioidaan muun muassa
(a) tämän asetuksen vaikuttavuutta;
(b) edistymistä jäsenvaltioiden talouspolitiikan tiiviimmän yhteensovittamisen ja niiden taloudellisen suorituskyvyn jatkuvan lähentymisen turvaamisessa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaisesti;
(c) tämän asetuksen osuutta unionin kasvu- ja työllisyysstrategian täytäntöönpanemiseen;
(d) sitä, onko asianmukaista laajentaa tämän asetuksen soveltamisalaa niihin euroalueen ulkopuolisiin jäsenvaltioihin, jotka ovat vakavissa vaikeuksissa tai jotka kärsivät vakavien vaikeuksien uhasta rahoitusvakauden suhteen euroalueella.
2.Edellä 1 kohdassa tarkoitettuun kertomukseen liitetään tarvittaessa ehdotus tämän asetuksen muuttamiseksi.
3.Edellä 1 kohdassa tarkoitettu kertomus lähetetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
Tarkistusten hyväksymisen jälkeen asia päätettiin palauttaa valiokuntakäsittelyyn työjärjestyksen 57 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti (A7-0172/2012).