Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2013/2567(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B7-0130/2013

Debatter :

PV 14/03/2013 - 5
CRE 14/03/2013 - 5

Omröstningar :

PV 14/03/2013 - 8.11

Antagna texter :

P7_TA(2013)0098

Antagna texter
PDF 124kWORD 24k
Torsdagen den 14 mars 2013 - Strasbourg
Uppgjorda matcher och korruption inom idrotten
P7_TA(2013)0098RC-B7-0130/2013

Europaparlamentets resolution av den 14 mars 2013 om uppgjorda matcher och korruption inom idrotten (2013/2567(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av Nicosiadeklarationen av den 20 september 2012 om kampen mot uppgjorda matcher,

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 18 januari 2011 Utveckling av idrottens europeiska dimension (COM(2011)0012),

–  med beaktande av sin resolution av den 2 februari 2012 om idrottens europeiska dimension(1),

–  med beaktande av sin resolution av den 10 mars 2009 om integriteten för hasardspel online(2),

–  med beaktande av kommissionens vitbok om idrott (COM(2007)0391),

–  med beaktande av sin resolution av den 14 april 2005 om kampen mot dopning inom idrotten(3),

–  med beaktande av kommissionens meddelande Insatser mot korruption på EU:s territorium (COM(2011)0308),

–  med beaktande av sin resolution av den 15 november 2011 om hasardspel online på den inre marknaden(4),

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 23 oktober 2012 En övergripande europeisk ram för onlinespel (COM(2012)0596),

–  med beaktande av kommissionens grönbok av den 24 mars 2011 om onlinespel på den inre marknaden (COM(2011)0128),

–  med beaktande av sin resolution av den 15 september 2011 om EU:s insatser för att bekämpa korruption(5),

–  med beaktande av den förberedande åtgärden Europeiskt partnerskap för idrott och då i synnerhet de projekt som syftar till att förebygga uppgjorda matcher genom utbildning och information till berörda intressenter,

–  med beaktande av kommissionens rekommendation till rådets beslut om godkännande av Europeiska kommissionens deltagande på EU:s vägnar i förhandlingarna om en internationell konvention från Europarådet mot manipulation av resultat inom idrott (COM(2012)0655),

–  med beaktande av resultaten av studien från mars 2012 Uppgjorda matcher inom idrotten, som beställts av kommissionen,

–  med beaktande av Europarådets konvention mot dopning av den 16 november 1989,

–  med beaktande av Europarådets ministerkommittés rekommendation av den 28 september 2011 om främjande av idrottens integritet och kamp mot otillbörlig påverkan av tävlingsresultat, framför allt uppgjorda matcher,

–  med beaktande av artikel 110.2 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Europols gemensamma utredningsgrupp (JIT), med täcknamnet Operation Veto, har avslöjat att det har varit vanligt med uppgjorda fotbollsmatcher på senare år, med 680 misstänkta matcher globalt, varav 380 matcher i Europa. Gruppen har beskrivit ett omfattande nätverk för uppgjorda matcher som slog mot fotbollens innersta kärna, med 425 misstänkta och 50 gripna personer.

B.  Europol hävdar att dessa siffror bara är toppen av isberget.

C.  Uppgjorda matcher har förekommit i många medlemsstater, vilket är mycket oroande eftersom uppgjorda matcher är kopplade till organiserad brottslighet och innebär ett allvarligt hot mot den organiserade idrotten i praktiskt taget alla medlemsstater.

D.  Uppgjorda matcher är en form av brottslighet som genererar stora inkomster, medan straffen och riskerna för upptäckt är extremt låga, och därför utnyttjas den av kriminella organisationer i deras brottsliga verksamheter såsom penningtvätt, människohandel och narkotikahandel.

E.  Så kallad spotfixing, en olaglig verksamhet inom idrotten där en specifik del av en match – men inte nödvändigtvis slutresultatet – är uppgjord, kan vara svårare att upptäcka än uppgjorda matcher av det traditionella slaget.

F.  Kriminella organisationer verkar internationellt och har förbindelser över hela världen. Ingen enskild institution, stat eller organisation skulle därför på egen hand kunna ta itu med uppgjorda matcher.

G.  Alla idrotter kan påverkas, och idrottens integritet hotas.

H.  De nuvarande kontrollmekanismerna klarar inte av att direkt upptäcka uppgjorda matcher på grund av dessa olagliga aktiviteters globala karaktär.

I.  Transparens, redovisningsskyldighet och demokrati – med andra ord god ledning och styrning – i idrottsorganisationer är en förutsättning för att idrottsrörelsen ska kunna fylla någon slags funktion när det gäller att framgångsrikt bekämpa uppgjorda matcher och bedrägerier inom idrotten.

J.  Många idrottsorganisationer har redan vidtagit åtgärder på området, såsom att utveckla uppförandekoder och införa nolltolerans.

K.  Vadhållning i samband med uppgjorda matcher erbjuds huvudsakligen av aktörer utanför EU, vilket gör att kampen mot uppgjorda matcher måste få ett internationellt fokus.

L.  Experter anger att det finns en växande oro för att vissa personer med onda avsikter tar över fotbollsklubbar med syftet att fler matcher ska göras upp på förhand och för att kunna utnyttja detta för penningtvätt.

M.  Spelarnas fackföreningar påpekar att uppgjorda matcher också leder till problem för spelare att få ut sin lön i tid och till att de utsätts för hot och utpressning.

1.  Europaparlamentet uppmanar alla viktiga intressenter att ta ett individuellt ansvar och utveckla ett heltäckande angreppssätt genom att komplettera varandras insatser i kampen mot uppgjorda matcher inom idrotten.

2.  Europaparlamentet ber kommissionen att utveckla en samordnad insats i kampen mot uppgjorda matcher och organiserad brottslighet genom att samordna de insatser som görs av de viktigaste aktörerna, såsom idrottsorganisationer, nationella polis- och rättsmyndigheter och spelföretag, och genom att tillhandahålla en plattform för diskussion, informationsutbyte och bästa praxis.

3.  Europaparlamentet uppmanar idrottsorganisationerna att anta en nolltoleranspolicy mot korruption (både internt och gentemot externa kontraktspartner) för att förhindra att deras medlemmar ger efter för externa påtryckningar.

4.  Europaparlamentet uppmanar enträget idrottsorganisationerna att införa en uppförandekod för sina anställda (spelare, tränare, övriga ledare och domare samt medicinsk personal, liksom klubbdirektörer och chefer för idrottsföreningar) som beskriver faran med uppgjorda matcher och som innehåller tydliga förbud mot manipulation av matcher för vadhållningssyften eller andra syften, fastställer påföljder för inblandning samt inkluderar ett förbud mot vadhållning avseende egna matcher och en skyldighet att rapportera varje kontakt gällande eller kännedom om uppgjorda matcher, tillsammans med en adekvat mekanism för att skydda uppgiftslämnare.

5.  Europaparlamentet uppmanar alla styrande organ inom idrotten att förbinda sig att följa principen om gott styre, för att minska risken för att de tvingas till uppgjorda matcher.

6.  Europaparlamentet betonar vikten av utbildning för att skydda idrottens integritet. Medlemsstaterna och idrottsförbunden uppmanas därför att ge idrottsutövare och konsumenter den information och utbildning som behövs. Detta bör ske från tidig ålder och gälla alla nivåer inom idrotten, såväl amatörnivå som professionell nivå.

7.  Europaparlamentet uppmuntrar idrottsorganisationerna att börja med och fortlöpande bedriva mångsidiga program med förebyggande åtgärder och utbildning, med tydliga skyldigheter för klubbar, ligor och förbund, särskilt sådana där minderåriga deltar, och att inrätta en disciplinär enhet som ska ta sig an uppgjorda matcher.

8.  Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att uppmuntra alla medlemsstater att uttryckligen beteckna uppgörandet av matcher på förhand som ett brott i sin nationella strafflagstiftning, fastställa lämpliga gemensamma lägsta påföljder, och se till att de kryphål som finns täpps till på ett sätt som är i full överensstämmelse med de grundläggande rättigheterna.

9.  Europaparlamentet välkomnar de pågående diskussionerna om en eventuell konvention från Europarådet för att bekämpa manipulation av idrottsresultat, som ska förse de nationella systemen med de verktyg, expertkunskaper och resurser som behövs för att bekämpa detta hot.

10.  Europaparlamentet uppmanar idrottsorganisationerna att tillämpa höga och trovärdiga standarder i fråga om ledning och styrning.

11.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att alla medlemsstater förbjuder vadhållning i tävlingar med minderåriga deltagare.

12.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att inrätta en specialiserad brottsbekämpningsenhet som ska arbeta mot uppgjorda matcher och fungera som en samlingspunkt för kontakter och samarbete mellan de viktigaste intressenterna, samt att kräva att aktörer som bedriver hasardspelsverksamhet rapporterar om avvikande hasardspelsmönster till denna specialenhet och till idrottsorganisationerna för vidare utredning och hänskjutning till åklagarmyndigheter.

13.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att stärka de brottsbekämpande myndigheternas samarbete på europeisk nivå genom gemensamma utredningsgrupper och samarbete mellan åklagarmyndigheter. Parlamentet understryker att åtgärder måste införas och verkställas för att bekämpa olagliga webbplatser för vadhållning och anonym vadhållning. Parlamentet anser att det bör ske ett uppgiftsutbyte om personer som namngetts i samband med, eller som dömts för, kontakter med spelare om uppgjorda matcher.

14.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att inrätta tillsynsorgan som ska kartlägga och bekämpa brottslig verksamhet som rör vadhållning inom idrotten, och som ska samla in, utbyta, analysera och sprida information om uppgjorda matcher, bedrägerier inom idrotten och andra former av korruption inom idrotten, både i och utanför Europa. Parlamentet understryker att dessa organ måste ha ett nära samarbete med andra myndigheter, däribland tillståndsmyndigheter, rättsmyndigheter och polisen.

15.  Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att underlätta uppgiftsutbytet mellan dessa tillsynsorgan om olaglig eller misstänkt vadhållningsverksamhet.

16.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att inrätta ett samarbete med tredjeländer i syfte att bekämpa organiserad brottslighet som kan knytas till uppgjorda matcher, bland annat genom att delta i förhandlingar om en internationell konvention från Europarådet mot manipulation av resultat inom idrotten.

17.  Europaparlamentet välkomnar att kommissionen två gånger per år ska ge ut en rapport om insatserna mot korruption tillsammans med specifika analyser för varje medlemsstat, vilka även ska innehålla skräddarsydda rekommendationer (från och med 2013).

18.  Europaparlamentet uppmanar rådet att fortsätta att eftersträva målen i EU-arbetsplanen för idrott för perioden 2011–2014 och kräver framför allt att man utvecklar utbildningsprogram i medlemsstaterna för att öka kunskaperna om idrottsliga värderingar såsom integritet, rent spel och respekt för andra.

19.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ för att under 2014 anta en rekommendation om bästa praxis rörande förebyggande och bekämpning av uppgjorda matcher i samband med vadhållning.

20.  Europaparlamentet välkomnar att den femte internationella konferensen för ministrar och ledande tjänstemän med ansvar för skolidrott och idrott (Mineps) kommer att ta upp frågan om integritet inom idrotten och kampen mot uppgjorda matcher och anser att detta är ett bra forum för att diskutera behovet av att inrätta ett internationellt organ som ska hantera problemet med uppgjorda matcher, där alla relevanta aktörer kan träffas, utbyta information, samordna sina insatser och främja idén om gott styre.

21.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att kartlägga tredjeländer – t.ex. de asiatiska ”vadhållningsparadisen” – där det finns farhågor om att personer av vadhållningsskäl är inblandande i uppgjorda matcher vid idrottsevenemang som äger rum i EU, och att öka samarbetet med dessa länder i kampen mot uppgjorda matcher.

22.  Europaparlamentet uppmanar rådet att snabbt och ambitiöst fortsätta diskussionerna om förslaget till ett nytt direktiv om penningtvätt (COM(2013)0045) för att ta itu med det faktum att vadhållning online inom idrott utnyttjas för penningtvätt.

23.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament samt europeiska, internationella och nationella idrottsorganisationer.

(1) Antagna texter, P7_TA(2012)0025.
(2) EUT C 87 E, 1.4.2010, s. 30.
(3) EUT C 33 E, 9.2.2006, s. 590.
(4) Antagna texter, P7_TA(2011)0492.
(5) EUT C 51 E, 22.2.2013, s. 121.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy