Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 22 mai 2013 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană) în ceea ce privește interacțiunea sa cu Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului de atribuire a unor sarcini specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (COM(2012)0512 – C7-0289/2012 – 2012/0244(COD))(1)
Chestiunea a fost retrimisă spre reexaminare comisiei competente în conformitate cu articolul 57 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de procedură (A7-0393/2012).
* Amendamente: textul nou sau modificat este marcat cu caractere cursive aldine; textul eliminat este marcat prin simbolul ▌.
REGULAMENTUL (UE) NR. .../2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană) în ceea ce privește interacțiunea sa cu Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului de atribuire a unor sarcini specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European(1),
având în vedere avizul Băncii Centrale Europene(2),
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1) La 29 iunie 2012, șefii de stat și de guvern din zona euro au invitat Comisia să prezinte propuneri în vederea instituirii unui mecanism de supraveghere unic care să implice Banca Centrală Europeană (BCE). În concluziile Consiliului European din 29 iunie 2012, președintele Consiliului European a fost invitat să elaboreze, în strânsă colaborare cu președintele Comisiei, cu președintele Eurogrupului și cu președintele BCE, o foaie de parcurs specifică cu un calendar precis pentru realizarea unei uniuni economice și monetare veritabile, care să includă propuneri concrete privind menținerea unității și integrității pieței unice în domeniul serviciilor financiare. ▌
(2) Instituirea mecanismului de supraveghere unic constituie o primă etapă în direcția creării unei uniuni bancare europene, susținută de un cadru cu adevărat unic de reglementare a serviciilor financiare și de noi cadre pentru garantarea și soluționarea depozitelor ▌.
(3) În scopul instituirii mecanismului de supraveghere unic, Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului [Regulament în temeiul articolului 127 alineatul (6)] atribuie BCE sarcini specifice în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit în statele membre a căror monedă națională este euro. Alte state membre pot colabora îndeaproape cu BCE. ▌
(4) Atribuirea unor sarcini de supraveghere Băncii Centrale Europene în sectorul bancar pentru o parte a statelor membre ale Uniunii nu trebuie să compromită în niciun fel funcționarea pieței interne în domeniul serviciilor financiare. Autoritatea bancară europeană (ABE) ar trebui, așadar, să își păstreze rolul și toate competențele și sarcinile sale existente. Aceasta ar trebui să dezvolte în continuare cadrul de reglementare unic aplicabil tuturor statelor membre și să contribuie la consecvența punerii sale în aplicare, precum și să sporească gradul de convergență al practicilor de supraveghere pe tot teritoriul Uniunii.
(4a)Este esențial ca uniunea bancară să includă mecanisme de răspundere democratică.
(4b)Atunci când exercită atribuțiile care i-au fost conferite și fără a aduce atingere obiectivului privind siguranța și soliditatea instituțiilor de credit, ABE ar trebui să țină seama în mod corespunzător de diversitatea instituțiilor de credit, de dimensiunile și modelele comerciale ale acestora, precum și de avantajele sistemice ale diversității din cadrul sectorului bancar european.
(4c)În vederea promovării celor mai bune practici de supraveghere în cadrul pieței interne, este de importanță fundamentală ca acest cadru de reglementare unic să fie însoțit de un ghid european de supraveghere a instituțiilor financiare, redactat de ABE în consultare cu autoritățile competente. Ghidul de supraveghere ar trebui să conțină cele mai bune practici de pe tot teritoriul Uniunii în ceea ce privește metodologiile și procesele de supraveghere, astfel încât să fie respectate principiile de bază de la nivel internațional și de la nivelul Uniunii. Ghidul nu ar trebui să îmbrace forma unor acte cu putere juridică și nu ar trebui să impună limite supravegherii bazate pe judecată. Ghidul ar trebui să includă toate aspectele care se află în sfera de competență a ABE, inclusiv, în măsura în care este cazul, domeniile legate de protecția consumatorilor și eforturile de combatere a spălării de bani. Acesta ar trebui să stabilească indicatori și metodologii pentru evaluarea riscurilor și identificarea semnelor avertizoare timpurii, precum și criterii pentru măsurile de supraveghere. Autoritățile competente ar trebui să aplice ghidul. Aplicarea ghidului ar trebui considerată un element semnificativ pentru evaluarea gradului de convergență a practicilor de supraveghere și pentru evaluarea inter pares menționată în prezentul regulament.
(4d)Solicitările de informații adresate de ABE ar trebui justificate și motivate în mod corespunzător. Obiecțiile privind faptul dacă o anumită solicitare de informații adresată de ABE respectă cerințele prevăzute în prezentul regulament ar trebui formulate în conformitate cu procedurile aplicabile. Formularea unei astfel de obiecții nu ar trebui să scutească partea căreia i se adresează solicitarea de la prezentarea informațiilor vizate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar trebui să aibă competența de a hotărî, în conformitate cu procedurile prevăzute în tratat, cu privire la faptul dacă o anumită solicitare de informații adresată de ABE satisface cerințele prevăzute în prezentul regulament.
(4e)Posibilitatea oferită ABE de a solicita informații de la instituțiile financiare cu respectarea condițiilor prevăzute de prezentul regulament ar trebui să vizeze toate informațiile la care instituția financiară în cauză are acces legal, inclusiv informațiile deținute de persoane remunerate de instituția financiară în cauză pentru desfășurarea unor activități pertinente, rezultatele auditurilor transmise instituției financiare de auditori externi, copii ale documentelor pertinente, cărți și registre.
(4f)Este necesar să se asigure existența pieței unice și coeziunea Uniunii. În acest sens, ar trebui analizate cu atenție astfel de aspecte precum guvernanța și modalitățile de votare în cadrul ABE și ar trebui garantat tratamentul egal al statelor membre care participă la mecanismul de supraveghere unic (MSU) și al altor state membre.
(4g)Având în vedere că ABE, la activitatea căreia toate statele membre participă cu drepturi egale, a fost înființată cu scopul de a dezvolta cadrul de reglementare unic, de a contribui la consecvența aplicării acestuia și de a spori gradul de coerență al practicilor de supraveghere din Uniune și dată fiind înființarea mecanismului de supraveghere unic în cadrul căruia BCE îi revine un rol de frunte, ABE ar trebui să fie dotată cu instrumente adecvate care să-i permită să își îndeplinească în mod eficient sarcinile în ceea ce privește integritatea pieței unice.
(5) Având în vedere sarcinile de supraveghere atribuite BCE de Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului [regulament în temeiul articolului 127 alineatul (6)], ABE trebuie să aibă capacitatea de a-și îndeplini sarcinile și în raport cu BCE în același mod ca față de alte autorități competente. În special, pentru a-și păstra eficacitate, mecanismele existente de soluționare a dezacordurilor și de intervenție în situații de urgență ar trebui adaptate în consecință. ▌
(5a)Pentru a-și putea îndeplini rolul de facilitare și de coordonare în situații de urgență, ABE ar trebui informată pe deplin cu privire la toate evoluțiile pertinente și ar trebui invitată să participe în calitate de observator la toate reuniunile pertinente ale autorităților de supraveghere competente. Aici se conține și dreptul de a se exprima și de a veni cu orice alte contribuții.
(6) Pentru a garanta că sunt luate în considerare în mod adecvat interesele tuturor statelor membre și pentru a permite buna funcționare a ABE în vederea menținerii și extinderii pieței interne în domeniul serviciilor financiare, modalitățile de vot în cadrul consiliului supraveghetorilor ar trebui adaptate ▌.
(7) Deciziile privind încălcările legislației Uniunii și deciziile de soluționare a dezacordurilor trebuie examinate de un grup independent compus din membri cu drept de vot ai consiliului supraveghetorilor care nu se află în conflict de interese, numit de consiliul supraveghetorilor. Deciziile propuse de grup consiliului supraveghetorilor ar trebui ▌adoptate printr-o majoritate simplă a membrilor consiliului supraveghetorilor reprezentanți ai statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic și printr-o majoritate simplă a membrilor reprezentanți ai statelor membre neparticipante la acest mecanism.
(7a)Deciziile privind măsurile pentru situații de urgență ar trebui adoptate cu majoritate simplă a consiliului supraveghetorilor, care ar trebui să includă o majoritate simplă a membrilor săi reprezentanți ai statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic și o majoritate simplă a membrilor săi reprezentanți ai statelor membre neparticipante la acest mecanism.
(7b)Deciziile privind actele menționate la articolele 10-16 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 și măsurile și deciziile adoptate în temeiul articolului 9 alineatul (5) al treilea paragraf și în temeiul capitolului VI din regulamentul respectiv ar trebui să fie adoptate cu majoritate calificată a consiliului supraveghetorilor, care ar trebui să includă o majoritate simplă a membrilor săi reprezentanți ai statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic și o majoritate simplă a membrilor săi reprezentanți ai statelor membre neparticipante la acest mecanism.
(8) ABE trebuie să elaboreze regulamentul de procedură al grupului care să garanteze independența și obiectivitatea acestuia.
(9) Componența consiliului de administrație trebuie să fie echilibrată și trebuie garantată reprezentarea adecvată a statelor membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic.
(9a)Numirea membrilor organismelor și comitetelor interne ale ABE ar trebui să asigure un echilibru geografic între statele membre.
(10) În vederea asigurării bunei funcționări a ABE și a reprezentării adecvate a tuturor statelor membre, trebuie monitorizate și, după o anumită perioadă, trebuie revizuite modalitățile de vot, componența consiliului de administrație și componența grupului independent, luând în considerare experiența acumulată și evoluțiile ulterioare în domeniu.
(10a)Nu ar trebui să se discrimineze, direct sau indirect, niciun stat membru și niciun grup de state membre ca loc de prestare a serviciilor financiare.
(10b)ABE ar trebui să i se asigure resurse financiare și umane adecvate pentru a-i permite să-și îndeplinească în mod adecvat eventuale sarcini suplimentare atribuite în temeiul prezentului regulament. În acest scop, procedura de stabilire, execuție și control al bugetului său, prevăzută la articolele 63 și 64 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, ar trebui să țină seama în mod corespunzător de sarcinile respective. ABE ar trebui să garanteze respectarea celor mai înalte standarde de eficiență.
(11) Deoarece obiectivele prezentului regulament, și anume garantarea unui nivel ridicat al eficacității și consecvenței reglementării și supravegherii prudențiale în toate statele membre, protejarea integrității, eficienței și bunei funcționări a pieței interne și menținerea stabilității sistemului financiar, nu se pot realiza în mod satisfăcător de către statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității prevăzut la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 se modifică după cum urmează:
-1.
Articolul 1 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:" 2.Autoritatea acționează în limitele competențelor care îi sunt conferite prin prezentul regulament și în cadrul domeniului de aplicare al Directivei 2006/48/CE, Directivei 2006/49/CE, Directivei 2002/87/CE, Regulamentului (CE) nr. 1781/2006, Directivei 94/19/CE și, în măsura în care aceste acte se aplică instituțiilor financiare și de credit și autorităților competente care le supraveghează, al părților aplicabile ale Directivei 2005/60/CE, Directivei 2002/65/CE, Directivei 2007/64/CE și ale Directivei 2009/110/CE, fiind incluse de asemenea toate directivele, regulamentele și deciziile adoptate în baza acestor acte, precum și orice alte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii, care conferă sarcini Autorității. Autoritatea acționează, de asemenea, în conformitate cu Regulamentul Consiliului ... [de conferire a unor sarcini specifice BCE]."
(b)
la alineatul (5), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" În acest scop, Autoritatea contribuie la aplicarea consecventă, eficientă și efectivă a actelor menționate la alineatul (2), favorizează convergența în materie de supraveghere, furnizează avize Parlamentului European, Consiliului și Comisiei și realizează analize economice ale piețelor pentru a promova îndeplinirea obiectivului Autorității."
(c)
la alineatul (5), al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" În îndeplinirea atribuțiilor sale, Autoritatea acționează independent și obiectiv și în mod nediscriminatoriu, în interesul Uniunii în ansamblu."
-1a.
La articolul 2 alineatul (2), litera (f) se înlocuiește cu următorul text:"
(f)
autoritățile competente sau autoritățile de supraveghere, astfel cum se precizează în actele Uniunii menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament, inclusiv Banca Centrală Europeană pentru sarcinile conferite acesteia prin Regulamentul Consiliului nr. ... [de conferire a unor sarcini specifice BCE],precum și din Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 și din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
"
-1b.
Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:" Articolul 3 Răspunderea autorităților Autoritățile menționate la articolul 2 literele (a)-(d) răspund în fața Parlamentului European și a Consiliului. BCE răspunde în fața Parlamentului European și a Consiliului pentru exercitarea sarcinilor de supraveghere conferite acesteia prin Regulamentul [Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], în conformitate cu regulamentul respectiv."
1.
La articolul 4 alineatul (2), litera (i) se înlocuiește cu următorul text:"
(i)
autoritățile competente astfel cum sunt definite în Directivele 2006/48/CE și 2006/49/CE, inclusiv BCE pentru aspectele care țin de sarcinile atribuite acesteia prin Regulamentul (UE) nr.…/…* al Consiliului [regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], în Directiva 2007/64/CE și astfel cum sunt menționate în Directiva 2009/110/CE.
* JO L …, ….., p….
"
1a.
Articolul 8 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:"
1.
Autoritatea are următoarele sarcini:
(a)
de a contribui la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și supraveghere, în special prin furnizarea de avize către instituțiile Uniunii și prin elaborarea de orientări, recomandări și proiecte de standarde tehnice de reglementare și de punere în aplicare și prin adoptarea de alte decizii care se întemeiază pe actele legislative menționate la articolul 1 alineatul (2);
(ab)
de a elabora și de a actualiza constant, ținând seama, printre altele, de modificările suferite de practicile comerciale și de modelele comerciale ale instituțiilor financiare, un ghid european de supraveghere a instituțiilor financiare din întreaga Uniune. În ghidul european de supraveghere se stabilesc cele mai bune practici în materie de metodologie și procese ale supravegherii;
(b)
de a contribui la aplicarea consecventă a actelor juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii, în special prin sprijinirea unei culturi comune de supraveghere, garantarea unei aplicări consecvente, eficiente și eficace a actelor menționate la articolul 1 alineatul (2), prevenirea arbitrajului de reglementare, medierea și rezolvarea dezacordurilor între autoritățile competente, asigurarea unei supravegheri eficace și consecvente a instituțiilor financiare și a unei funcționări coerente a colegiilor de supraveghere și luarea de măsuri, printre altele, în situații de urgență;
(c)
de a facilita delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente;
(d)
de a coopera îndeaproape cu CERS, în special prin furnizarea către CERS a informațiilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale și prin garantarea faptului că avertismentelor și recomandărilor CERS li se dă curs în mod corespunzător;
(e)
de a organiza și realiza evaluări inter pares ale autorităților competente, inclusiv de a emite orientări și recomandări și de a identifica cele mai bune practici, pentru a consolida consecvența rezultatelor acțiunilor de supraveghere;
(f)
de a monitoriza și a evalua evoluțiile pieței în domeniul său de competență, inclusiv, după caz, tendințele în materie de credite, în special pentru persoane fizice și IMM-uri;
(g)
de a realiza analize economice ale piețelor pentru a-și îndeplini atribuțiile în cunoștință de cauză;
(h)
de a promova protecția deponenților și a investitorilor;
(i)
de a promova funcționarea consecventă și coerentă a colegiilor de supraveghere, monitorizarea, evaluarea și măsurarea riscurilor sistemice, elaborarea și coordonarea planurilor de redresare și soluționare, asigurând un nivel înalt de protecție a deponenților și a investitorilor pe întreg teritoriul Uniunii și elaborând metode de soluționare a crizelor instituțiilor financiare falimentare, precum și o evaluare a necesității de a avea instrumente de finanțare corespunzătoare, în vederea promovării cooperării între autoritățile competente care participă la gestionarea crizei ce afectează instituțiile transfrontaliere cu potențial de risc sistemic, în conformitate cu articolele 21-26;
(j)
de a îndeplini orice alte sarcini specifice prevăzute în prezentul regulament sau în alte acte legislative;
(k)
de a publica pe site-ul său de internet și de a actualiza periodic informații privind domeniul său de activitate, în special, în sfera sa de competență, informații privind instituțiile financiare înregistrate, pentru a garanta accesibilitatea fără probleme pentru public a acestor informații.
1a.
La îndeplinirea sarcinilor ce îi revin în conformitate cu prezentul regulament, Autoritatea:
(a)
face uz de toate competențele de care dispune și
(b)
fără a aduce atingere obiectivului privind garantarea siguranței și solidității instituțiilor de credit, ține seama pe deplin de diferitele tipuri, modele comerciale și dimensiuni ale instituțiilor de credit.₫;
"
(b)
la alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:" ₫În îndeplinirea sarcinilor menționate la alineatul (1) și în exercitarea competențelor menționate la prezentul alineat, Autoritatea acordă atenția cuvenită principiilor unei mai bune reglementări, inclusiv rezultatelor analizei cost-beneficiu realizate în conformitate cu cerințele din prezentul regulament."
1b.
Articolul 9 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:" 4.Autoritatea instituie, ca parte integrantă a Autorității, un Comitet pentru inovare financiară care reunește toate autoritățile de supraveghere competente în vederea realizării unei abordări coordonate a tratamentului în materie de reglementare și supraveghere aplicat activităților financiare noi sau inovatoare și în vederea furnizării de recomandări pe care Autoritatea să le prezinte Parlamentului European, Consiliului și Comisiei."
(b)
la alineatul (5), al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" ₫Autoritatea poate analiza, de asemenea, necesitatea de a interzice sau a limita anumite tipuri de activități financiare și, dacă acest lucru este necesar, poate informa Comisia și autoritățile competente pentru a facilita adoptarea eventuală a unor astfel de interdicții sau restricții.»"
2.
Articolul 18 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:" 1. În cazul unor evoluții negative care pot periclita grav buna funcționare și integritatea piețelor financiare sau stabilitatea, în totalitate sau în parte, a sistemului financiar din Uniune, Autoritatea facilitează în mod activ și, atunci când consideră că este necesar, coordonează eventualele măsuri luate de către autoritățile de supraveghere competente relevante. Pentru a putea îndeplini respectivul rol de facilitare și coordonare, Autoritatea este informată pe deplin cu privire la eventualele evoluții relevante și este invitată să participe în calitate de observator la eventualele reuniuni relevante ale autorităților de supraveghere competente."
(b)
alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:" 3.În cazul în care Consiliul adoptă o decizie în temeiul alineatului (2) și în situații excepționale în care sunt necesare măsuri coordonate ale autorităților competente pentru a reacționa la evoluții negative care pot prezenta un pericol grav pentru buna funcționare și integritatea piețelor financiare sau stabilitatea întregului sistem financiar din Uniunea Europeană sau a unei părți a acestuia, Autoritatea poate adopta decizii individuale prin care să oblige autoritățile competente să ia măsurile necesare în conformitate cu legislația menționată la articolul 1 alineatul (2) pentru a trata astfel de evoluții, asigurând îndeplinirea de către instituțiile financiare și autoritățile competente a cerințelor prevăzute în respectiva legislație."
3.
La articolul 19 alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:" 1.Fără a aduce atingere competențelor prevăzute la articolul 17, în cazul în care o autoritate competentă nu este de acord cu procedura sau cu conținutul unei măsuri sau cu lipsa de acțiune din partea unei alte autorități competente în cazurile precizate în actele menționate la articolul 1 alineatul (2), Autoritatea, la cererea uneia sau mai multor autorități competente vizate, poate sprijini autoritățile în efortul acestora de a ajunge la un acord, în conformitate cu procedura stabilită la alineatele (2)-(4) din prezentul articol."
▌
3a.
După articolul 20 se inserează următorul articol:" Articolul 20a Convergența pilonului 2 Autoritatea promovează, în limitele competențelor sale, convergența procesului de supraveghere și evaluare (₫pilonul 2») în conformitate cu Directiva .../... UE [CRD4], pentru a institui în Uniune standarde puternice în materie de supraveghere."
3b.
Articolul 21 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:" 1.Autoritatea promovează, în limitele competențelor sale, funcționarea eficientă, eficace și consecventă a colegiilor de supraveghere menționate în Directiva 2006/48/CE și favorizează aplicarea coerentă a legislației Uniunii de către colegiile de supraveghere. În scopul asigurării convergenței celor mai bune practici în materie de supraveghere, Autoritatea promovează planuri comune de supraveghere și examinări comune, iar personalul Autorității are posibilitatea de a participa la activitățile colegiilor de supraveghere, inclusiv la examinări la fața locului efectuate în comun de două sau mai multe autorități competente."
(b)
la alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:" 2.Autoritatea își asumă un rol de frunte în eforturile de asigurare a consecvenței în funcționarea colegiilor de supraveghere pentru instituțiile transfrontaliere din Uniune, ținând seama de riscul sistemic prezentat de instituțiile financiare, menționat la articolul 23, și convoacă, dacă este cazul, o reuniune a unui colegiu."
3c.
La articolul 22, după alineatul (1) se introduce următorul alineat:" 1a.Cel puțin o dată pe an, Autoritatea analizează dacă evaluările rezistenței instituțiilor financiare efectuate la nivelul Uniunii în conformitate cu articolul 32 sunt necesare și informează Parlamentul European, Comisia și Consiliul cu privire la concluziile sale. În cazul în care aceste evaluări sunt efectuate și în cazul în care consideră că este pertinent sau oportun, Autoritatea dă publicității rezultatele ce vizează fiecare instituție financiară participantă."
3d.
La articolul 25, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:" 1.Autoritatea contribuie la elaborarea și coordonarea unor planuri eficace, consecvente și actuale pentru redresarea și soluționarea instituțiilor financiare și participă activ la acestea. Autoritatea contribuie, de asemenea, dacă actele legislative menționate la articolul 1 alineatul (2) prevăd acest lucru, la elaborarea de proceduri în situații de urgență și de măsuri preventive pentru a reduce la minimum impactul sistemic al eventualelor disfuncționalități."
3e.
La articolul 27 alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:" 2.Autoritatea pune la dispoziție rezultatele evaluării sale privind necesitatea unui sistem de mecanisme de finanțare coerente, solide și credibile, în care instrumentele de finanțare corespunzătoare sunt legate de un set de mecanisme coordonate de gestionare a crizelor."
3f.
La articolul 29 alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:" În vederea dezvoltării unei culturi comune a supravegherii, Autoritatea elaborează și actualizează constant, ținând seama, printre altele, de modificările suferite de practicile comerciale și de modelele comerciale ale instituțiilor financiare, un ghid european de supraveghere a instituțiilor financiare din întreaga Uniune. În ghidul european de supraveghere se stabilesc cele mai bune practici în materie de metodologie și procese ale supravegherii."
3g.
La articolul 30, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:" 3.Pe baza unei evaluări inter pares, Autoritatea poate emite orientări și recomandări în conformitate cu articolul 16. În conformitate cu articolul 16 alineatul (3), autoritățile competente depun eforturi pentru a urma respectivele orientări și recomandări. La elaborarea proiectelor de standarde tehnice de reglementare sau de standarde tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolele 10-15, Autoritatea ține seama de rezultatul evaluării inter pares și de orice alte informații dobândite în cursul îndeplinirii sarcinilor sale, pentru a asigura convergența către standarde și practici de cea mai înaltă calitate. 3a.Autoritatea adresează Comisiei un aviz ori de câte ori evaluarea inter pares sau orice altă informație obținută în cursul exercitării sarcinilor sale relevă necesitatea unei inițiative legislative pentru a se asigura o armonizare mai completă a definițiilor și normelor prudențiale."
3h.
La articolul 31, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:"
Autoritatea promovează o reacție coordonată la nivelul Uniunii, printre altele prin:
(a)
facilitarea schimbului de informații între autoritățile competente;
(b)
determinarea sferei și verificarea, în situațiile în care acest lucru este oportun, a fiabilității informațiilor care ar trebui puse la dispoziția tuturor autorităților competente vizate;
(c)
fără a aduce atingere articolului 19, desfășurarea unei acțiuni de mediere fără caracter obligatoriu la cererea autorităților competente sau din proprie inițiativă;
(d)
informarea neîntârziată a CERS, a Consiliului și a Comisiei cu privire la orice posibilă situație de urgență;
(e)
adoptarea tuturor măsurilor necesare în cazul unor evoluții care pot pune în pericol funcționarea piețelor financiare, în vederea coordonării măsurilor întreprinse de autoritățile competente vizate;
(f)
centralizarea informațiilor primite în conformitate cu articolele 21 și 35 din partea autorităților competente ca urmare a obligațiilor legale de raportare ce le revin instituțiilor. Autoritatea comunică aceste informații celorlalte autorități competente vizate.₫
"
3i.
Articolul 32 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:" ₫2.În cooperare cu CERS, Autoritatea inițiază și coordonează evaluările la nivelul Uniunii ale rezistenței instituțiilor financiare la evoluțiile negative ale pieței. În acest scop, Autoritatea elaborează:
(a)
metodologii comune pentru evaluarea efectului scenariilor economice asupra pozițiilor financiare ale unei instituții;
(b)
tratarea prin metode comune a comunicărilor cu privire la rezultatele acestor evaluări ale rezistenței instituțiilor financiare;
(c)
metodologii comune pentru evaluarea efectului pe care anumite produse sau procese de distribuție îl au asupra unei instituții și
(d)
metodologii comune pentru evaluarea activelor considerată necesară pentru testarea rezistenței.
"
(b)
se inserează următoarele alineate după alineatul (3):" 3a.În scopul desfășurării la nivelul Uniunii a evaluărilor de rezistență a instituțiilor financiare descrise în prezentul articol, Autoritatea poate solicita informații adresându-se direct instituțiilor financiare, în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 35 și cu respectarea acestora. De asemenea, Autoritatea poate obliga autoritățile competente să efectueze evaluări specifice. Aceasta le poate cere să efectueze inspecții la fața locului, inclusiv cu participarea Autorității în conformitate cu condițiile stabilite l articolul 21 și cu respectarea acestora, pentru a asigura comparabilitatea și fiabilitatea metodelor, practicilor și rezultatelor. 3b.Autoritatea poate cere autorităților competente să asigure efectuarea unui audit independent la instituțiile financiare, care să vizeze informațiile menționate la alineatul (3a)."
4.
▌Articolul 35 se înlocuiește cu următorul text:" Articolul 35 Colectarea informațiilor
1.
La cererea Autorității, autoritățile competente pun la dispoziția Autorității, în formatele specificate, toate informațiile necesare pentru îndeplinirea mandatului conferit acesteia prin prezentul regulament, cu condiția ca ele să aibă în mod legal acces la informațiile relevante ▌. Informațiile trebuie să fie exacte, coerente, complete și prezentate la timp.
2.
Autoritatea poate solicita, de asemenea, ca informațiile să-i fie transmise la intervale regulate și în formatele specificate sau prin utilizarea unor șabloane comparabile aprobate de aceasta. Astfel de solicitări se efectuează, acolo unde este posibil, utilizând formate de raportare comune.
3.
La cererea justificată corespunzător a unei autorități competente, Autoritatea oferă orice informații necesare pentru a permite autorității competente respective să își îndeplinească atribuțiile în conformitate cu obligațiile de secret profesional stabilite în legislația sectorială și la articolul 70.
4.
Înainte de a solicita informații în conformitate cu prezentul articol și pentru a evita dublarea obligațiilor de raportare, Autoritatea ia în considerare orice date statistice pertinente întocmite și difuzate de Sistemul Statistic European și de Sistemul European al Băncilor Centrale.
5.
În cazul în care informațiile nu sunt disponibile sau nu sunt transmise în timp util de către autoritățile competente, Autoritatea poate adresa o cerere justificată și motivată corespunzător altor autorități de supraveghere, ministerului responsabil pentru finanțe, în cazul în care acesta are la dispoziția sa informații prudențiale, băncii centrale naționale sau autorității responsabile cu datele statistice a statului membru în cauză.
6.
În cazul în care nu sunt disponibile informații complete și exacte sau acestea nu sunt puse la dispoziție în timp util în condițiile stabilite la alineatul (1) sau (5), Autoritatea poate solicita informații, prin intermediul unei cereri justificate și motivate corespunzător, de la:
(a)
instituțiile financiare relevante;
(b)
societățile holding și/sau sucursalele unei instituții financiare relevante;
(c)
entitățile operaționale nereglementate din cadrul unui grup sau conglomerat financiar care sunt importante pentru activitățile financiare ale instituțiilor financiare relevante.
Destinatarii unei astfel de solicitări furnizează Autorității cu promptitudine și fără întârzieri nejustificate informații clare, exacte și complete. Autoritatea informează autoritățile competente vizate cu privire la aceste cereri în conformitate cu prezentul alineat și cu alineatul (5). La solicitarea Autorității, autoritățile competente sprijină Autoritatea în procesul de colectare a informațiilor în cauză.
7.
Autoritatea poate utiliza informațiile confidențiale primite în temeiul prezentului articol exclusiv în scopul îndeplinirii atribuțiilor care îi revin în temeiul prezentului regulament.
8.
În cazul în care destinatarii unei solicitări adresate în conformitate cu alineatul (6) nu pun prompt la dispoziție informații clare, exacte și complete, Autoritatea informează BCE, dacă este cazul, precum și autoritățile competente din statele membre vizate, care cooperează cu Autoritatea, în temeiul legislației naționale, pentru a asigura accesul neîngrădit la informațiile în cauză și la eventuale documente, cărți sau registre de origine la care are acces destinatarul, în scopul verificării informațiilor.
"
4a.
Articolul 36 se modifică după cum urmează:
(a)
la alineatul 4, al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" Dacă nu dă curs unei recomandări, Autoritatea explică CERS și Consiliului motivele acestei alegeri. CERS informează Parlamentul European în conformitate cu articolul 19 alineatul (5) din Regulamentul privind CERS."
(b)
la alineatul 5, al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" Autoritatea competentă ține seama în mod corespunzător de opiniile consiliului supraveghetorilor atunci când informează Consiliul și CERS în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1092/2010. În cazul în care informează în acest mod Consiliul și CERS, autoritatea competentă informează, de asemenea, și Comisia."
4b.
Articolul 37 se modifică după cum urmează:
(a)
la alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" Grupul părților interesate din domeniul bancar se reunește din proprie inițiativă, ori de câte ori consideră necesar, dar cel puțin de patru ori pe an."
(b)
la alineatul (4), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:" 4.Autoritatea furnizează toate informațiile necesare, sub rezerva respectării secretului profesional prevăzut la articolul 70, și asigură Grupul părților interesate din domeniul bancar asistența de secretariat necesară. Se acordă o compensație adecvată membrilor Grupului părților interesate din domeniul bancar care reprezintă organizații non-profit, cu excepția reprezentanților sectorului. Această compensație este echivalentă cel puțin cu nivelurile de rambursare de care beneficiază funcționarii în conformitate cu secțiunea 2 a anexei V la Statutul funcționarilor Comunităților Europene. În cadrul Grupului părților interesate din domeniul bancar se pot înființa grupuri de lucru pe probleme tehnice. Membrii Grupului părților interesate din domeniul bancar au un mandat de doi ani și jumătate, după care are loc o nouă procedură de selecție."
4c.
Articolul 40 se modifică după cum urmează:
(a)
la alineatul (1), litera (d) se înlocuiește cu următorul text:"
(d)
un reprezentant desemnat de consiliul de supraveghere al Băncii Centrale Europene, fără drept de vot;
"
(b)
după alineatul (4) se introduce următorul alineat:" 4a.În cadrul discuțiilor care nu vizează instituții financiare individuale, astfel cum se prevede la articolul 44 alineatul (4), reprezentantul BCE poate fi însoțit de un alt reprezentant care are competențe de specialitate în ceea ce privește sarcinile băncilor centrale."
5.
Articolul 41 se modifică după cum urmează:
(a)
după alineatul (1) se introduce următorul alineat:" 1a.În sensul articolului 17, consiliul supraveghetorilor convoacă un grup independent, compus din președintele consiliului supraveghetorilor și alți șase membri, care nu sunt reprezentanți ai autorității competente despre care se presupune că a încălcat dreptul Uniunii și care nu au niciun interes în chestiunea în cauză și nici legături directe cu autoritatea competentă vizată. Fiecare membru al grupului dispune de un vot. Deciziile grupului sunt adoptate dacă cel puțin patru membri ai grupului votează pentru decizie."
(b)
alineatele (2), (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:" 2. În sensul articolului 19, consiliul supraveghetorilor convoacă un grup independent, compus din președintele consiliului supraveghetorilor și alți șase membri, care nu sunt reprezentanți ai autorităților competente ▌implicate în dezacord și care nu au niciun interes în conflictul în cauză și nici legături directe cu autoritățile competente implicate. Fiecare membru al grupului dispune de un vot. Deciziile grupului sunt adoptate dacă cel puțin patru membri ai grupului votează pentru decizie. 3. Grupul propune consiliului supraveghetorilor o decizie în temeiul articolului 17 sau al articolului 19 spre adoptare finală ▌. 4. Consiliul supraveghetorilor adoptă regulamentul de procedură al grupului menționat la alineatele (1a) și (2) ▌."
6.
La articolul 42 se adaugă următorul paragraf:" Primul și al doilea paragraf nu aduc atingere sarcinilor atribuite BCE prin Regulamentul (UE) nr. …/… [Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE]."
7.
▌Articolul 44 se modifică după cum urmează:
(a)
alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:" 1. Deciziile consiliului supraveghetorilor se adoptă cu majoritatea simplă a membrilor săi. Fiecare membru dispune de un vot. În ceea ce privește actele specificate la articolele 10-16, precum și măsurile și deciziile adoptate în temeiul articolului 9 alineatul (5) al treilea paragraf și în temeiul capitolului VI și prin derogare de la primul paragraf din prezentul alineat, consiliul supraveghetorilor adoptă decizii cu o majoritate calificată a membrilor săi, astfel cum este definită la articolul 16 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană și la articolul 3 din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii, care include cel puțin o majoritate simplă a membrilor reprezentanți ai statelor membre participante, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. …/…[Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], și o majoritate simplă a membrilor reprezentanți ai statelor membre neparticipante. În ceea ce privește deciziile în temeiul articolelor 17 și 19, decizia propusă de grup este adoptată ▌cu o majoritate simplă ▌a membrilor consiliului supraveghetorilor reprezentanți ai statelor membre participante, ▌în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], și cu majoritate simplă a membrilor reprezentanți ai statelor membre neparticipante. Prin derogare de la al treilea paragraf, de la data la care patru sau mai puține state membre ▌nu sunt participante în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], ▌decizia propusă de grup este adoptată ▌cu o majoritate simplă a membrilor consiliului supraveghetorilor care include cel puțin un vot din partea membrilor reprezentanți ai respectivelor state membre. Fiecare membru dispune de un vot. În ceea ce privește componența grupului în conformitate cu articolul 41 alineatul (2), consiliul supraveghetorilor trebuie să tindă către unanimitate. În absența unanimității, deciziile consiliului supraveghetorilor se adoptă cu o majoritate de trei sferturi dintre membrii săi. Fiecare membru dispune de un vot. În ceea ce privește deciziile adoptate în temeiul articolului 18 alineatele (3) și (4) și prin derogare de la primul paragraf al prezentului alineat, consiliul supraveghetorilor adoptă decizii pe baza unei majorități simple a membrilor reprezentanți ai statelor membre participante, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulament al Consiliului în temeiul articolului 127 alineatul (6) din TFUE], și cu majoritatea simplă a membrilor reprezentanți ai statelor membre neparticipante."
(b) alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:" ₫4.Membrii fără drept de vot și observatorii, cu excepția președintelui, a directorului executiv și a reprezentantului BCE desemnat de consiliul de supraveghere, nu participă la nicio discuție cu consiliul supraveghetorilor care vizează instituții financiare individuale, cu excepția cazului în care la articolul 75 alineatul (3) sau în actele menționate la articolul 1 alineatul (2) se prevede contrariul.₫;"
(c) se adaugă următorul alineat:" 4a.Președintele Autorității are prerogativa de a dispune votarea în orice moment. Fără a aduce atingere acestei prerogative și eficacității procedurilor de luare a deciziilor aplicate de Autoritate, consiliul supraveghetorilor din cadrul Autorității tinde către unanimitate atunci când adoptă decizii."
8.
La articolul 45 alineatul (1), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:" Mandatul membrilor aleși de consiliul supraveghetorilor este de doi ani și jumătate. Acest mandat poate fi prelungit o singură dată. Componența consiliului de administrație este echilibrată și proporțională și reflectă Uniunea în ansamblu. Consiliul de administrație include cel puțin doi reprezentanți ai statelor membre care nici nu sunt participante în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE], nici nu colaborează îndeaproape cu BCE în conformitate cu regulamentul menționat. Mandatele se suprapun și se aplică un sistem corespunzător de rotație."
8a.
După articolul 49 se inserează următorul articol:" Articolul 49a Cheltuieli Președintele face publice reuniunile organizate și ospitalitatea de care a beneficiat. Cheltuielile fac obiectul unei evidențe publice, în conformitate cu Statutul funcționarilor Comunităților Europene."
8b.
După articolul 52 se inserează următorul articol:" Articolul 52a Cheltuieli Directorul executiv face publice reuniunile organizate și ospitalitatea de care a beneficiat. Cheltuielile fac obiectul unei evidențe publice, în conformitate cu Statutul funcționarilor Comunităților Europene."
8c.
La articolul 63, se elimină alineatul (7).
8d.
La articolul 81, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:" 3.În ceea ce privește chestiunea supravegherii directe a instituțiilor și infrastructurilor cu activități paneuropene și ținând seama de evoluțiile pieței, de stabilitatea pieței interne și de coeziunea Uniunii în ansamblu, Comisia elaborează un raport anual referitor la oportunitatea încredințării Autorității a unor noi responsabilități de supraveghere în acest domeniu."
8e.
După articolul 81 se inserează următorul articol:" Articolul 81a Revizuirea modalităților de vot De la data la care numărul statelor membre neparticipante este de patru, Comisia revizuiește modalitățile de vot descrise la articolele 41 și 44 și raportează Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului cu privire la acestea, ținând seama de eventuala experiență dobândită de la intrarea în vigoare a prezentului regulament."
Articolul 2
Fără a aduce atingere articolului 81 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, până la 1 ianuarie 2016, Comisia publică un raport referitor la aplicarea dispozițiilor prezentului Regulament cu privire la:
▌
(b)
componența consiliului de administrație; și
(c)
componența grupului independent care pregătește deciziile în sensul articolelor 17 și 19.
În special, raportul ia în considerare eventualele evoluții în ceea ce privește numărul de state membre care au euro ca monedă națională sau ale căror autorități competente au intrat într-o relație de cooperare strânsă în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. …/2013 [...] și analizează dacă, în lumina acestor evoluții, sunt necesare noi ajustări ale dispozițiilor respective pentru a garanta că deciziile ABE sunt luate în interesul menținerii și consolidării pieței interne a serviciilor financiare.
Articolul 3
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.