Europaparlamentets resolution av den 23 maj 2013 om en makroregional strategi för Alperna (2013/2549(RSP))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artiklarna 192, 265.5 och 174 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget),
– med beaktande av EU:s strategi för Östersjöområdet (COM(2009)0248),
– med beaktande av Alpkonventionen av den 7 november 1991,
– med beaktande av kommissionens meddelande av den 8 december 2010 om Europeiska unionens strategi för Donauregionen (COM(2010)0715) och den vägledande handlingsplanen till strategin (SEC(2009)0712),
– med beaktande av sin resolution av den 17 februari 2011 om genomförande av EU-strategin för Donauregionen(1),
– med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 24 juni 2011, där medlemsstaterna uppmanas att i samarbete med kommissionen fortsätta arbetet med tänkbara framtida makroregionala strategier,
– med beaktande av kommissionens förslag av den 6 oktober 2011 till Europaparlamentets och rådets förordning om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (COM(2011)0611),
– med beaktande av artiklarna 115.5 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Makroregionala strategier syftar till att bättre utnyttja befintliga resurser för att kunna ta itu med frågor som rör territoriell utveckling, hitta gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar, förstärka den territoriella integrationen och öka effektiviteten i ett flertal EU-stödda åtgärder och partnerskap mellan offentliga förvaltningar, lokala och regionala myndigheter, samt övriga institutioner och organisationer inom det civila samhället.
B. Kommissionen föreslår att den transnationella delen av den territoriella sammanhållningspolitiken ska förstärkas och att det ska vara frivilligt att införa nya makroregionala strategier men att de ska basera sig på tidigare erfarenhet och bästa praxis.
C. De områden som utgör Alperna har många drag gemensamt, såsom deras geografiskt unika höga bergsområden och deras nära samverkan med de större städerna i Alpernas utkanter.
D. Den makroregionala strategin för Alperna, som bör vara jämförbar med de strategier som EU antagit för Östersjöområdet och Donauregionen, kommer att innebära en möjlighet att ge Alperna en ny dimension och större betydelse i EU-sammanhang vad gäller bättre tillgång till finansiering.
E. Alperna hör till flera EU-medlemsstater och länder utanför EU och är en sammanlänkad makroregion med vitt skilda ekonomiska möjligheter och där man i ökad omfattning uppmärksammar miljöfrågor, demografiska förändringar, transportinfrastruktur, turism och energirelaterade frågor. En samordning av samtliga aktörers inre och yttre politik kunde ge bättre resultat och mervärde.
F. Alperna är berg av europeiskt och internationellt intresse, med känsliga ekosystem och ett stort antal glaciärer som allvarligt påverkas av klimatförändringarna, samt ett stort antal skyddade naturområden och olika skyddade endemiska växt- och djurarter.
G. Sammanhållningspolitiken syftar till att nå ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i hela EU.
1. Europaparlamentet anser att utvecklingen av storskaliga strategier, såsom makroregionala strategier, bör bidra till att öka den lokala och regionala nivåns betydelse i genomförandet av EU-politik och att principen om flernivåstyre bör sättas i centrum för planeringen och genomförandet av Alpstrategin.
2. Europaparlamentet påminner om de erfarenheter man gjort i samband med Östersjöstrategin och Donaustrategin i fråga om insyn i beslutsprocessen och tilldelningen av EU-medel. Parlamentet uppmanar kommissionen att utan dröjsmål lägga fram en särskild handlingsplan för detta område i syfte att komma till rätta med bergsområdenas strukturella nackdelar och skapa de rätta förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och social och territoriell sammanhållning i regionen.
3. Europaparlamentet betonar den positiva roll som EU-lagstiftningsinstrument, såsom de europeiska grupperingarna för territoriellt samarbete, (EGTS), spelar för makroregionerna, eftersom de ger strukturellt stöd till konkret samarbete och utbyte av bästa praxis samt utarbetandet och genomförandet av territoriella utvecklingsstrategier som gör det möjligt för myndigheter på olika nivåer att samarbeta.
4. Europaparlamentet ser positivt på den nuvarande utvecklingen och det starka underifrånperspektiv som regionerna i Alperna antagit. Regionerna har flera gånger efterlyst en alpin strategi för att effektivt kunna ta itu med gemensamma utmaningar i hela Alperna och för att bättre kunna utnyttja sin avsevärda potential och möta behovet av att förbättra rörligheten, energiförsörjningen, miljöskyddet, den sociala och ekonomiska utvecklingen, kulturutbytet och räddningstjänsterna i Alperna.
5. Europaparlamentet anser att hållbar utveckling av Alperna är ett av de främsta målen i den makroregionala strategin, med beaktande av det stora antal glaciärer som påverkas av klimatförändringarna.
6. Europaparlamentet anser att denna strategi också bör uppmuntra och sträva efter att främja samarbete kring utnämningen av europeiska naturskyddsområden, där det nyligen inledda gemensamma initiativet Parc National du Mercantour (Frankrike) och Parco Naturale delle Alpi Marittime (Italien) är ett exempel.
7. Europaparlamentet pekar på att det är viktigt att samordna innehållet i Alpstrategin med Alpkonventionen och de därtill hörande protokollen, samt att beakta gällande gränsöverskridande samarbete och nätverk på detta område.
8. Europaparlamentet understryker att en makroregional strategi för Alperna bör ta hänsyn till bevarandet av olika former av traditionell markanvändning, framför allt inom jordbruket, för att främja den biologiska mångfalden och bevara befintliga skyddade områden.
9. Europaparlamentet efterlyser en makroregional strategi för Alperna som kommissionen ska göra en heltäckande utvärdering av, utifrån objektiva kriterier och mätbara indikatorer.
10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fullt ut tillämpa artikel 174 i EUF-fördraget genom en strategisk plan, i syfte att komma till rätta med bergsområdenas strukturella nackdelar och skapa de rätta förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och effektiv social och territoriell sammanhållning i Alperna.
11. Europaparlamentet anser att strategins territoriella dimension kommer att bidra till att utveckla och konkretisera idén om territoriell sammanhållning.
12. Europaparlamentet betonar att en makroregional strategi för Alperna är ett effektivt sätt att förbättra det europeiska territoriella samarbetet inom den berörda regionen genom att tillämpa ett underifrånperspektiv och utvidga samarbetet genom bättre användning av tillgängliga resurser och sålunda underlätta den sektorsöverskridande politiksamordningen.
13. Europaparlamentet betonar att en makroregional strategi för Alperna skulle säkerställa att EU:s olika initiativ för Alperna och bergsområden kompletterar varandra och skulle tillföra verkligt mervärde till konkreta projekt.
14. Europaparlamentet anser att en makroregional strategi för Alperna måste samordna befintliga EU-medel, i synnerhet inom sammanhållningspolitiken, för att genomföra projekt som syftar till att möta gemensamma utmaningar såsom miljöskydd, investeringar i konkurrenskraft och innovation, jord- och skogsbruk, vatten, energi, miljö- och klimatfrågor och transporter.
15. Europaparlamentet understryker att en eventuell makroregional strategi för Alperna skulle vara förenlig med EU 2020-målen och på så sätt garantera överensstämmelse med EU:s åtagande om en smart och hållbar tillväxt för alla.
16. Europaparlamentet understryker vikten av att med hjälp av en sådan strategi öka den innovativa kapaciteten i Alperna, genom att dra nytta av de färdigheter som arbetskraften har, skapa partnerskap och samarbete mellan de viktigaste aktörerna (inklusive de på arbetsmarknaden och inom undervisning, utbildning och forskning, samt arbetsgivarna), hålla kvar ungdomar i området samt stödja kreativitet och förbättra olika regioners möjligheter inom utbildning, vetenskap och forskning
17. Europaparlamentet betonar att den nya ”makroregionala” samarbetsramen måste användas för att se till att naturbetingade svårigheter för perifera regioner, såsom höga bergskedjor, börjar ses som tillgångar och möjligheter, samt att hållbar utveckling av dessa regioner stimuleras.
18. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Regionkommittén och andra berörda institutioner.