Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2013/2830(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B7-0410/2013

Debatter :

PV 12/09/2013 - 17.3
CRE 12/09/2013 - 17.3

Omröstningar :

PV 12/09/2013 - 19.3
CRE 12/09/2013 - 19.3

Antagna texter :

P7_TA(2013)0390

Antagna texter
PDF 125kWORD 24k
Torsdagen den 12 september 2013 - Strasbourg
Situationen i Bahrain
P7_TA(2013)0390RC-B7-0410/2013

Europaparlamentets resolution av den 12 september 2013 om läget för de mänskliga rättigheterna i Bahrain (2013/2830(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Bahrain av den 27 oktober 2011(1), av den 15 mars 2012(2) och av den 17 januari 2013(3),

–  med beaktande av besöket till Bahrain (19–20 december 2012) av en delegation från Europaparlamentets underutskott för mänskliga rättigheter och av delegationens presskommuniké, och med beaktande av det besök som delegationen för förbindelserna med Arabiska halvön gjorde den 27–30 april 2013 och dess presskommuniké,

–  med beaktande av uttalandena från vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om Bahrain, särskilt uttalandena av den 7 januari, den 11 februari och den 1 juli 2013,

–  med beaktande av uttalandena av FN:s generalsekreterare, särskilt uttalandet av den 8 januari 2013, och av uttalandet av talespersonen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter av den 6 augusti 2013,

–  med beaktande av det 23:e gemensamma rådet och ministermötet EU–GCC den 30 juni 2013 i Manama, Bahrain,

–  med beaktande av Bahrains nationalförsamlings extra möte den 28 juli 2013 som ledde till att Bahrains kung, Hamad bin Isa Al Khalifah, utfärdade brådskande dekret,

–  med beaktande av Bahrains lag om att skydda samhället mot terroristdåd från 2006,

–  med beaktande av beslutet från Arabförbundets ministerråd som sammanträdde den 1 september 2013 i Kairo om att inrätta en panarabisk domstol för mänskliga rättigheter i Bahrains huvudstad Manama,

–  med beaktande av Bahrains oberoende undersökningskommissions rapport, som offentliggjordes i november 2011, och uppföljningsrapporten från den 21 november 2012,

–  med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, konventionen om barnets rättigheter samt Arabiska stadgan om mänskliga rättigheter, fyra internationella instrument som Bahrain är part i,

–  med beaktande av EU:s riktlinjer om människorättsförsvarare från 2004, i dess lydelse från 2008,

–  med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

–  med beaktande av artiklarna 122.5 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Människorättsläget i Bahrain utgör fortfarande ett problem i efterdyningarna av nedslaget på personer som demonstrerade för demokrati 2011. Många av den bahrainska regeringens tillslag den senaste tiden fortsätter att kränka och begränsa delar av den inhemska befolkningens rättigheter och friheter, särskilt människors rätt att fredligt demonstrera, yttra sig fritt och åtnjuta frihet på nätet. De bahrainska myndigheterna fortsätter att slå ned på fredliga politiska demonstranter och att använda oproportionerligt våld, liksom säkerhets- och polisstyrkorna fortsätter att tillgripa tortyr.

B.  Människorättsaktivister är föremål för pågående systematiska kampanjer, trakasserier och gripanden i Bahrain, och vissa av dem har dömts till livstidsfängelse.

C.  Den 1 augusti 2013, innan planerade fredliga protester skulle äga rum den 14 augusti 2013 i Manama, befallde kungen av Bahrain att de rekommendationer som parlamentet antagit skulle genomföras. Dessa inbegrep förbud mot alla sittstrejker, folksamlingar och protester i huvudstaden Manama, en ytterlig begränsning av verksamheten på de sociala medierna, förlängda häktningsperioder och förlust av medborgarskap för dem som funnits skyldiga till att ha begått eller uppviglat till terroristbrott.

D.  Även om FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter välkomnar nationalförsamlingens rekommendation att grundläggande friheter, särskilt yttrandefriheten, inte får påverkas då man försöker finna en balans mellan brottsbekämpning och skydd av de mänskliga rättigheterna, upprepar hon än en gång sin oro över att offentliga demonstrationer och andra offentliga sammankomster begränsas.

E.  Enligt rapporten från Bahrains oberoende undersökningskommission har de bahrainska myndigheterna åtagit sig att genomföra reformer. Framsteg har gjorts för att se över rätts- och brottsbekämpningssystemen, återanställa tjänstemän som blev avskedade på felaktiga grunder och inrätta en särskild åklagarenhet för att undersöka reformmöjligheterna inom polisen och anklagelserna om missbruk. Det går långsamt att genomföra den oberoende undersökningskommissionens rekommendationer.

F.  En officiell delegation under ledning av ministern för människorättsfrågor, Salah bin Ali Abdulrahman, kommer att delta i FN:s människorättsråds 24:e session den 7–27 september 2013. Under mötena kommer människorättsrådet att granska genomförandet av de rekommendationer från människorättsrådet, Bahrains oberoende undersökningskommission och nationalförsamlingen som den bahrainska regeringen har lovat att genomföra enligt en tidtabell och ett handlingsprogram.

G.  I Bahrain har till och med barn arresterats och hållits häktade i vuxenfängelser som är olämpliga för minderåriga och där de enligt uppgift blivit torterade och dåligt behandlade.

H.  Den 24 april 2013 i år sköt regeringen för andra gången upp, och den här gången på obestämd tid, ett besök av den särskilda rapportören om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

I.  Den 2 september 2013 meddelade Bahrain att Arabförbundet vid sitt möte i Kairo godkänt att den arabiska människorättsdomstolen skulle få sitt ständiga säte i landet.

J.  EU:s särskilda representant för mänskliga rättigheter, Stavros Lambrinidis, besökte Bahrain i juni 2013 inom ramen för ministermötet mellan EU och Gulfstaternas samarbetsråd.

1.  Europaparlamentet uppmanar de bahrainska myndigheterna att respektera de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, inklusive yttrandefriheten, både på nätet och annorstädes, samt mötesfriheten. Parlamentet beklagar djupt de restriktiva beslut som parlamentet och kungen av Bahrain nyligen utfärdat och kräver att förbudet mot rätten till fredliga demonstrationer och fria sammankomster i huvudstaden Manama ska upphävas och att justitieministeriets beslut av den 3 september 2013 ska upphävas. Dessa beslut är inte förenliga med regeringens åtagande att inleda reformer och kommer inte att främja nationell förlikning eller skapa förtroende bland alla parter.

2.  Europaparlamentet uppmanar med kraft att de bahrainska medborgarnas legitima rätt att uttrycka sina åsikter fritt, ordna sammankomster och demonstrera fredligt ska respekteras. Parlamentet understryker vikten av fria och pluralistiska medier. Parlamentet kräver att internationella frivilligorganisationer och journalister ska få fritt tillträde till landet.

3.  Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som vidtagits av de bahrainska myndigheterna för att genomföra rekommendationerna från Bahrains oberoende undersökningskommission. Parlamentet noterar att vissa insatser har gjorts i detta avseende, men understryker ändå att fler måste vidtas för att förbättra människorättssituationen i landet. Parlamentet uppmanar den bahrainska regeringen att genast och fullt ut genomföra rekommendationerna från Bahrains oberoende undersökningskommission och i den allmänna återkommande utvärderingen. Parlamentet rekommenderar att man vid FN:s människorättsråds 24:e session inrättar en övervakningsmekanism som har i uppgift att följa upp genomförandet av rekommendationerna från Bahrains oberoende undersökningskommission och den övergripande processen mot en lösning av människorättssituationen i Bahrain.

4.  Europaparlamentet uppmanar den bahrainska regeringen att genomföra nödvändiga demokratiska reformer och att främja en konstruktiv nationell dialog med deltagande av alla parter och förlikning samt att frige oliktänkare.

5.  Europaparlamentet uppmanar de bahrainska myndigheterna att omedelbart upphöra med allt förtryck, inklusive rättsliga trakasserier, och kräver att alla samvetsfångar, politiska aktivister, journalister, bloggare, läkare och sjukvårdare, människorättsförsvarare och fredliga demonstranter friges ovillkorligen och omedelbart, inbegripet Abdulhadi Al–Khawaja, Nabeel Rajab, Ibrahim Sharif, Naji Fateel, Zainab Al-Khawaja, Mahdi’Issa Mahdi Abu Deeb och Jalila Al-Salman.

6.  Europaparlamentet välkomnar att kung Hamad bin Isa Al Khalifa har inrättat en oberoende kommission för fångarnas och de häktades rättigheter och uppmanar kommissionen att effektivt övervaka och förbättra fångarnas och de häktades förhållanden och behandling.

7.  Europaparlamentet välkomnar att kung Hamad bin Isa Al Khalifa inrättat ett ministerium för mänskliga rättigheter och social utveckling i Bahrain och uppmanar detta ministerium att agera i enlighet med internationella normer och skyldigheter i fråga om mänskliga rättigheter. Parlamentet noterar i synnerhet Bahrains progressiva inställning till kvinnor i samhället.

8.  Europaparlamentet noterar att det bahrainska inrikesministeriet formellt inrättade en polisombudsman i juli 2013 och hoppas att denna åtgärd kommer att leda till att de bahrainska invånarnas besvär och klagomål kommer att undersökas noga.

9.  Europaparlamentet noterar den bahrainska regeringens pågående ansträngningar att reformera strafflagen och rättsförfarandet och hoppas att processen ska fortsätta. Parlamentet uppmanar Bahrains regering att vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera rättssäkerhet och att landets rättsväsende är oberoende och opartiskt och säkerställa att det handlar i full överensstämmelse med internationella människorättsstandarder.

10.  Europaparlamentet kräver med kraft att oberoende undersökningar ska göras om alla påståenden om tortyr och annan misshandel och att resultaten ska offentliggöras. Parlamentet anser att det på vägen mot rättvisa och verklig försoning – något som krävs för social stabilitet – är nödvändigt att ansvar utkrävs för begångna våldshandlingar.

11.  Europaparlamentet uppmanar de bahrainska myndigheterna att respektera de ungas rättigheter, att avstå från att hålla dem fängslade i vuxenfängelser och att behandla de unga i enlighet med konventionen om barnets rättigheter som Bahrain är en part till.

12.  Europaparlamentet anser att ett godtyckligt berövande av nationalitet kan leda till statslöshet, med allvarliga konsekvenser för skyddet av de berörda individernas mänskliga rättigheter. Parlamentet konstaterar att de bahrainska myndigheternas återkallande av politiska motståndares medborgarskap strider mot folkrätten.

13.  Europaparlamentet beklagar EU:s bristfälliga reaktion på det aktuella läget i Bahrain, och uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att fördöma de pågående kränkningarna av de grundläggande mänskliga rättigheterna och friheterna, att införa riktade sanktioner (visumförbud och frysning av tillgångar) mot enskilda personer som är direkt ansvariga för eller inblandade i människorättskränkningar (enligt uppgifter i den bahrainska oberoende undersökningskommissionens rapport).

14.  Europaparlamentet uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och medlemsstaterna att arbeta tillsammans för att ta fram en tydlig strategi för hur EU – både med offentliga och privata medel – aktivt ska arbeta för frigivningen av samvetsfångar. Parlamentet uppmanar den vice ordföranden/höga representanten att samarbeta med medlemsstaterna för att se till att rådets (utrikes frågor) slutsatser om människorättsläget i Bahrain antas, vilka bör omfatta en särskild begäran om ett omedelbart och villkorslöst frigivande av dessa fångar.

15.  Europaparlamentet beklagar att det besök som den särskilda rapportören om tortyr skulle avlägga sköts upp, och uppmanar de bahrainska myndigheterna att möjliggöra besök av de särskilda rapportörerna för förenings- och mötesfrihet och situationen för människorättsförsvarare.

16.  Europaparlamentet välkomnar Arabförbundets beslut att inrätta en arabisk människorättsdomstol i Manama och hoppas att domstolen kan fungera som en katalysator för mänskliga rättigheter i hela området. Parlamentet uppmanar regeringen i Bahrain, samt dess partner i Arabförbundet, att garantera att domstolen har integritet, är opartisk, effektiv och trovärdig.

17.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament samt Konungariket Bahrains regering och parlament.

(1) EUT C 131 E, 8.5.2013, s. 125.
(2) EUT C 251 E, 31.8.2013, s. 111.
(3) Antagna texter, P7_TA(2013)0032.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy