Euroopan parlamentin tarkistukset 12. joulukuuta 2013 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehdyn pöytäkirjan muuttamisesta lisäämällä unionin yleisen tuomioistuimen tuomarien lukumäärää (02074/2011 – C7-0126/2012 – 2011/0901B(COD))(1)
Tarkistukset: uusi tai muutettu teksti merkitään lihavoidulla kursiivilla, poistot symbolilla ▌.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehdyn pöytäkirjan muuttamisesta lisäämällä unionin yleisen tuomioistuimen tuomarien lukumäärää
EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka
ottavat huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 19 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan,
ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 254 artiklan ensimmäisen kohdan sekä 281 artiklan toisen kohdan,
ottavat huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 106 a artiklan 1 kohdan,
ottavat huomioon unionin tuomioistuimen pyynnön,
ottavat huomioon komission lausunnon,
noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,
sekä katsovat seuraavaa:
▌
(5) Koska unionin yleisen tuomioistuimen toimivalta on vähitellen laajentunut sen perustamisesta lähtien, unionin yleisessä tuomioistuimessa nykyisin vireille tulevien asioiden lukumäärä kasvaa jatkuvasti.
(6) Unionin yleisessä tuomioistuimessa vireille tulevien asioiden määrä kasvaa vuodesta toiseen, mistä on ajan mittaan seurauksena kyseisessä tuomioistuimessa vireillä olevien asioiden lukumäärän huomattava kasvu ja käsittelyaikojen pidentyminen.
(7) Käsittelyaikojen pidentymistä on vaikea hyväksyä lainkäytön piiriin kuuluvien näkökulmasta varsinkin, kun otetaan huomioon sekä Euroopan unionin perusoikeuskirjan 47 artiklassa että ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen 6 artiklassa ilmaistut vaatimukset.
(8) Unionin yleisen tuomioistuimen tilanteeseen on rakenteellisia syitä, jotka liittyvät sekä unionin toimielinten, elinten ja laitosten antaman lainsäädännön ja hallinnollisten määräysten lisääntymiseen ja monipuolistumiseen että unionin yleisessä tuomioistuimessa vireille tulleiden asioiden laajuuteen ja monimutkaisuuteen erityisesti kilpailua ja valtiontukia koskevissa asioissa.
(9) Näin ollen on toteutettava tilanteen vaatimat toimenpiteet, ja perussopimusten mukainen mahdollisuus unionin yleisen tuomioistuimen tuomareiden lukumäärän lisäämiseen on asianmukainen keino vähentää lyhyessä ajassa sekä vireillä olevien asioiden määrää että asioiden kohtuuttoman pitkää käsittelyaikaa kyseisessä tuomioistuimessa.
(9 a) Toimenpiteissä olisi myös oltava määräykset, joilla annetaan pysyvä ratkaisu tuomareiden alkuperää koskevaan kysymykseen, koska nykyinen jäsenvaltiokohtainen tuomarinvirkojen jaottelu ei sovellu tilanteeseen, jossa tuomareita on useampia kuin jäsenvaltioita.
(9 b) Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 19 artiklan 2 kohdasta seuraa, että tuomioistuimessa on vähintään yksi tuomari jäsenvaltiota kohden. Koska asianmukaisesta maantieteellisestä tasapainosta ja kansallisten oikeusjärjestelmien edustuksesta on jo huolehdittu tällä tavoin, uudet tuomarit olisi nimitettävä yksinomaan heidän ammatillisen ja henkilökohtaisen soveltuvuutensa perusteella ja ottaen huomioon heidän tietämyksensä unionin ja sen jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmistä. Kutakin jäsenvaltiota kohti saa kuitenkin olla enintään kaksi tuomaria,
▌
OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:
1 artikla
Muutetaan pöytäkirja N:o 3 Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä seuraavasti:
▌
6 a) Korvataan 47 artiklan 1 kohta seuraavasti:"
"Tämän perussäännön 9 a artiklaa, 14 ja 15 artiklaa, 17 artiklan ensimmäistä, toista, neljättä ja viidettä kohtaa ja 18 artiklaa sovelletaan unionin yleiseen tuomioistuimeen ja sen jäseniin."
"
7) Korvataan 48 artikla seuraavasti:"
"Únionin yleisessä tuomioistuimessa on yksi tuomari kustakin jäsenvaltiosta sekä 12 muuta tuomaria. Kutakin jäsenvaltiota kohti saa olla enintään kaksi tuomaria.
Kaikilla tuomareilla on sama asema ja samat oikeudet ja velvollisuudet.
Tuomareiden virat vaihdetaan osittain uudelleen kolmen vuoden välein siten, että kun tuomareita on parillinen määrä, heistä vaihdetaan vuoroin aina puolet, ja kun tuomareita on pariton määrä, vaihdetaan vuoroin parillinen määrä tuomareita ja yhtä pienempi pariton määrä tuomareita."
"
7 a)Lisätään artikla seuraavasti:"
”48 a artikla
Jäsenvaltiokohtaisen tuomarinvirkaa koskevan ehdotuksen antaa kyseisen jäsenvaltion hallitus.”
"
7 b) Lisätään artikla seuraavasti:"
"48 b artikla
1. Muut tuomarinvirat täytetään riippumatta siitä, mistä jäsenvaltiosta hakija on peräisin.
2. Kaikkien jäsenvaltioiden hallitukset voivat asettaa yhden tai useamman ehdokkaan kahteentoista uuteen tuomarin virkaan. Lisäksi toimikautensa päättävät tuomarit voivat henkilökohtaisesti kääntyä kirjallisesti Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 255 artiklan mukaisen komitean puheenjohtajan puoleen ja ilmoittautua ehdokkaiksi.
3. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 255 artiklan mukainen komitea antaa yhden tai useamman uuden kahdentoista tuomarin nimittämistä koskevassa menettelyssä lausunnon hakijan soveltuvuudesta tuomioistuimen tuomarin tehtävän hoitamiseen. Komitea liittää hakijan soveltuvuutta koskevaan lausuntoonsa paremmuusjärjestyksessä olevan luettelon ehdokkaista, joilla on tehtävään parhaiten soveltuva korkeatasoinen kokemus. Luettelossa on oltava ehdokkaita vähintään kaksi kertaa niin paljon kuin jäsenvaltioiden hallitusten on yhteisymmärryksessä määrä nimittää, edellyttäen että sopivia ehdokkaita on riittävästi."
"
▌
3 artikla
1. Tämä asetus tulee voimaan sen julkaisemista Euroopan unionin virallisessa lehdessäseuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä.
2. Tämän asetuksen nojalla ja sen voimaan tultua nimitetyt kaksitoista muuta tuomaria astuvat virkaansa välittömästi vannottuaan valansa.
Kuuden arvalla valittavan tuomarin toimikausi päättyy kuuden vuoden kuluttua yleisen tuomioistuimen ensimmäisestä osittaisesta korvaamisesta tämän asetuksen voimaantulon jälkeen. Kuuden muun tuomarin toimikausi päättyy kuusi vuotta sen jälkeen, kun unionin yleisen tuomioistuimen tuomarit vaihdetaan osittain toisen kerran tämän asetuksen voimaantulon jälkeen.
Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.