Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 3 octombrie 2017 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (CE) nr. 1984/2003 și (CE) nr. 520/2007 ale Consiliului (COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD))
(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)
Parlamentul European,
– având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2016)0401),
– având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C8-0224/2016),
– având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
– având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 19 octombrie 2016(1),
– având în vedere acordul provizoriu aprobat de comisia competentă în temeiul articolului 69f alineatul (4) din Regulamentul său de procedură și angajamentul reprezentantului Consiliului, exprimat în scrisoarea din 14 iunie 2017, de a aproba poziția Parlamentului European în conformitate cu articolul 294 alineatul (4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
– având în vedere articolul 59 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru pescuit și avizul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (A8-0173/2017),
1. adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;
2. aprobă declarația sa anexată la prezenta rezoluție;
3. solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care înlocuiește, modifică în mod substanțial sau intenționează să modifice în mod substanțial propunerea;
4. încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.
Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 3 octombrie 2017 în vederea adoptării Regulamentului (UE) 2017/... al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (CE) nr. 1984/2003 și (CE) nr. 520/2007 ale Consiliului
(Întrucât s-a ajuns la un acord între Parlament şi Consiliu, poziţia Parlamentului corespunde cu actul legislativ final, Regulamentul (UE) 2017/2107).
ANEXĂ LA REZOLUȚIA LEGISLATIVĂ
DECLARAȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN
Parlamentul European își exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerea Comisiei de a pune în aplicare, în 2017, recomandări ale ICCAT care datează din 2008. Aceasta înseamnă că, timp de aproape 10 ani, Uniunea nu și-a respectat obligațiile internaționale.
Aceasta este o situație care poate face obiectul căilor de atac în fața Curții de Justiție și care aduce atingere reputației Uniunii Europene în calitatea sa de lider în domeniul sustenabilității în cadrul forurilor internaționale; un alt aspect care creează insecuritate juridică pentru operatori și suscită critici justificate din partea părților interesate este faptul că instituțiile sunt pe cale să adopte recomandări ale ICCAT care nu mai sunt de actualitate, în special cele privind peștele-spadă din Marea Mediterană, o specie emblematică în cazul căreia, anul trecut, ICCAT a adoptat un plan multianual de refacere a stocurilor.
Astfel, în mod paradoxal, Uniunea va adopta, prin intermediul prezentului regulament, măsuri cu privire la peștele-spadă care, între timp, au fost înlocuite cu un nou plan de refacere a stocurilor, pe care operatorii trebuie să îl aplice încă din aprilie 2017. Această situație este de neacceptat atât din punct de vedere juridic, cât și - cu atât mai important - din punct de vedere politic.
Situația este cu atât mai inacceptabilă cu cât, la aproape șase luni de la adoptarea de către ICCAT a Recomandării 16-05 privind peștele-spadă din Marea Mediterană, Comisia nu a adoptat nicio propunere de transpunere a recomandării în cauză, deși este bine-cunoscut faptul că situația stocurilor este critică și că, în orice caz, planul de refacere este deja aplicabil pentru operatori. Trebuie menționat că exercițiul de transpunere nu este complicat, întrucât dispozițiile au fost deja adoptate și sunt necesare doar o serie de adaptări minore ale textului.
Parlamentul European îndeamnă Comisia să trimită orice propunere viitoare de transpunere a recomandărilor organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului în termen de cel mult șase luni de la data adoptării lor.
Cu privire la conținutul planului de refacere a stocurilor:
Parlamentul European salută Recomandarea 16-05 a ICCAT de instituire a unui plan multianual de refacere a stocurilor de pește-spadă din Marea Mediterană.
Parlamentul European recunoaște dimensiunea socioeconomică a pescuitului la scară mică din Marea Mediterană și necesitatea de a recurge la o abordare treptată și flexibilă la gestionarea stocurilor din Marea Mediterană.
Parlamentul subliniază că, pentru ca planul de refacere a stocurilor să aibă succes, țările terțe învecinate trebuie să depună la rândul lor eforturi deosebite pentru a gestiona în mod eficient această specie.
În cele din urmă, acesta subliniază că cotele trebuie să fie distribuite în mod echitabil în rândul operatorilor, ținând seama de valorile de producție și de cifra de afaceri. Capturile ilegale cu setci în derivă nu ar trebui să fie luate în considerare la calculul capturilor istorice și al drepturilor.