Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2019/0183(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A9-0020/2019

Texte depuse :

A9-0020/2019

Dezbateri :

Voturi :

PV 24/10/2019 - 8.4
CRE 24/10/2019 - 8.4

Texte adoptate :

P9_TA(2019)0045

Texte adoptate
PDF 151kWORD 50k
Joi, 24 octombrie 2019 - Strasbourg
Asistență financiară oferită statelor membre în scopul acoperirii sarcinii financiare considerabile suportate de acestea ca urmare a unei retrageri a Regatului Unit din Uniune fără un acord ***I
P9_TA(2019)0045A9-0020/2019

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 24 octombrie 2019 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului pentru a oferi asistență financiară statelor membre în scopul acoperirii sarcinii financiare considerabile suportate de acestea ca urmare a unei retrageri a Regatului Unit din Uniune fără un acord (COM(2019)0399 – C9-0111/2019 – 2019/0183(COD))(1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Textul propus de Comisie   Amendamentul
Amendamentul 1
Propunere de regulament
Considerentul 4
(4)  Pentru a atenua impactul economic al retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord și pentru a demonstra solidaritatea cu statele membre cele mai afectate în astfel de circumstanțe excepționale, Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 ar trebui modificat pentru a sprijini cheltuielile publice aferente.
(4)  Pentru a atenua impactul economic și social al retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord și pentru a demonstra solidaritatea cu statele membre cele mai afectate în astfel de circumstanțe excepționale, Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 ar trebui modificat pentru a sprijini cheltuielile publice aferente.
Amendamentul 2
Propunere de regulament
Considerentul 5
(5)  Întrucât aceasta este o utilizare excepțională a fondului, asistența sa pentru a atenua sarcina financiară considerabilă suportată de statele membre ca o consecință directă a retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord ar trebui să fie direcționată și limitată în timp, pentru a garanta justificarea inițială a fondului și capacitatea sa de a reacționa la catastrofe naturale.
(5)  Întrucât aceasta este o utilizare excepțională a fondului, asistența sa pentru a atenua sarcina financiară considerabilă suportată sau care va fi suportată de statele membre în cadrul pregătirii pentru o retragere sau ca o consecință a retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord ar trebui să fie direcționată și limitată în timp, pentru a garanta justificarea inițială a fondului și capacitatea sa de a reacționa la catastrofe naturale.
Amendamentul 3
Propunere de regulament
Considerentul 8
(8)  Pentru a menține disponibilitatea fondului pentru scopul lui original, și anume catastrofele naturale, ar trebui stabilit un plafon bugetar pentru sprijinul legat de retragerea Regatului Unit din Uniune fără un acord.
(8)  Având în vedere că trebuie să se aloce un buget rezonabil pentru a menține disponibilitatea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru catastrofe naturale, statelor membre și regiunilor trebuie să li se pună la dispoziție alte mijloace suplimentare pentru a le ajuta să limiteze impactul unei eventuale retrageri a Regatului Unit din Uniune fără un acord, de exemplu prin intermediul FEG sau al altor instrumente financiare ad hoc.
Amendamentul 4
Propunere de regulament
Considerentul 9
(9)  Asistența din partea fondului pentru atenuarea sarcinii financiare considerabile suportate de statele membre ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord ar trebui să facă obiectul acelorași norme de punere în aplicare, monitorizare, raportare, control și audit ca orice altă intervenție a fondului. În plus, având în vedere sfera largă a cheltuielilor publice potențial eligibile pentru sprijin, este important să se asigure respectarea altor dispoziții din legislația UE, în special a normelor privind ajutoarele de stat.
(9)  Asistența din partea fondului pentru atenuarea sarcinii financiare considerabile suportate sau care poate fi suportată de statele membre în cadrul pregătirii pentru o retragere sau ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune fără un acord ar trebui să facă obiectul acelorași norme de punere în aplicare, monitorizare, raportare, control și audit ca orice altă intervenție a fondului. În plus, având în vedere sfera largă a cheltuielilor publice potențial eligibile pentru sprijin, este important să se asigure respectarea altor dispoziții din legislația UE, în special a normelor privind ajutoarele de stat.
Amendamentul 5
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 3 a – alineatul 2
(2)  Creditele disponibile pentru acest obiectiv sunt limitate la jumătate din cuantumul maxim disponibil pentru intervenția fondului pentru anii 2019 și 2020.
(2)  Creditele disponibile pentru acest obiectiv sunt limitate la 30 % din cuantumul maxim disponibil pentru intervenția fondului pentru anii 2019 și 2020.
Amendamentul 6
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 3 a – alineatul 3
(3)  Această asistență acoperă o parte a cheltuielilor publice suplimentare generate direct de retragerea fără un acord și suportate exclusiv între data retragerii fără un acord și 31 decembrie 2020 («sarcina financiară»).
(3)  Această asistență acoperă o parte a cheltuielilor publice suplimentare suportate exclusiv în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020 în vederea pregătirii unei retrageri fără acord sau ca urmare a unei retrageri fără un acord («sarcina financiară»).
Amendamentul 7
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 3 a – alineatul 4
(4)  Un stat membru este eligibil să solicite asistență în temeiul prezentului articol în cazul în care se estimează că sarcina financiară pe care a suferit-o este fie de peste 1 500 000 000 EUR în prețurile din 2011, fie de peste 0,3 % din venitul său național brut.
(4)  Un stat membru este eligibil să solicite asistență în temeiul prezentului articol în cazul în care se estimează că sarcina financiară pe care a suferit-o este fie de peste 750 000 000 EUR în prețurile din 2011, fie de peste 0,15 % din venitul său național brut.
Amendamentul 8
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 3 b – alineatul 1
(1)  Asistența acordată în temeiul articolului 3a acoperă numai sarcina financiară suportată de un stat membru în raport cu situația în care s-ar fi încheiat un acord între Uniune și Regatul Unit. O astfel de asistență poate fi utilizată, de exemplu, pentru a oferi sprijin întreprinderilor afectate de retragerea fără un acord, inclusiv sprijin pentru măsurile de ajutor de stat pentru întreprinderile respective și pentru intervențiile conexe, pentru măsurile de menținere a ocupării existente a forței de muncă și pentru a asigura funcționarea controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare, inclusiv personalul și infrastructura suplimentare.
(1)  Asistența acordată în temeiul articolului 3a acoperă numai sarcina financiară suportată de un stat membru în raport cu situația în care s-ar fi încheiat un acord între Uniune și Regatul Unit. O astfel de asistență poate fi utilizată, de exemplu, pentru a oferi sprijin întreprinderilor și lucrătorilor afectați de retragerea fără un acord, inclusiv sprijin pentru măsurile de ajutor de stat pentru întreprinderile respective și pentru intervențiile conexe, pentru măsurile de menținere a ocupării existente a forței de muncă și pentru a asigura funcționarea controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare, inclusiv personalul și infrastructura suplimentare.
Amendamentul 9
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 3 b – alineatul 6 a (nou)
(6a)   Cheltuielile eligibile pentru finanțare din Fondul european de ajustare la globalizare nu sunt finanțate în temeiul prezentului regulament.
Amendamentul 10
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 4 a – alineatul 1
(1)  Autoritățile naționale responsabile ale unui stat membru pot înainta Comisiei o cerere unică pentru o contribuție financiară din fond, în conformitate cu articolul 3a, până la 30 aprilie 2020 cel târziu. Cererea include cel puțin toate informațiile relevante privind sarcina financiară suportată de statul membru respectiv. Cererea descrie măsurile publice luate ca răspuns la retragerea fără un acord, precizând costul lor net până la 31 decembrie 2020, precum și motivele pentru care acestea nu puteau fi evitate prin măsuri de pregătire. Cererea include, de asemenea, justificarea privind efectul direct al retragerii fără un acord.
(1)  Autoritățile naționale responsabile ale unui stat membru pot înainta Comisiei o cerere unică pentru o contribuție financiară din fond, în conformitate cu articolul 3a, până la 30 iunie 2020 cel târziu. Cererea include cel puțin toate informațiile relevante privind sarcina financiară suportată de statul membru respectiv. Cererea descrie măsurile publice luate în cadrul pregătirii pentru sau ca răspuns la retragerea fără un acord, precizând costul lor net până la 31 decembrie 2020. Cererea include, de asemenea, justificarea privind efectul direct al retragerii fără un acord.
Amendamentul 11
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 4 a – alineatul 2
(2)  Comisia elaborează orientări privind modalitățile de accesare și de utilizare a fondului în mod eficace. Orientările furnizează informații detaliate cu privire la pregătirea cererii și la informațiile care trebuie transmise Comisiei, inclusiv cu privire la dovezile care trebuie furnizate cu privire la sarcina financiară suportată. Orientările sunt făcute publice pe site-urile internet ale direcțiilor generale relevante din cadrul Comisiei, iar Comisia asigură difuzarea lor la scară mai largă către statele membre.
(2)  Comisia elaborează, până la 31 decembrie 2019, orientări privind modalitățile de accesare și de utilizare a fondului în mod eficace. Orientările furnizează informații detaliate cu privire la pregătirea cererii și la informațiile care trebuie transmise Comisiei, inclusiv cu privire la dovezile care trebuie furnizate cu privire la sarcina financiară suportată. Orientările sunt făcute publice pe site-urile internet ale direcțiilor generale relevante din cadrul Comisiei, iar Comisia asigură difuzarea lor la scară mai largă către statele membre.
Amendamentul 12
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 4 a – alineatul 3
(3)  După 30 aprilie 2020, Comisia evaluează, pe baza informațiilor menționate la alineatele (1) și (2), pentru toate cererile primite, dacă sunt îndeplinite în fiecare caz condițiile de mobilizare a fondului și stabilește cuantumurile eventualei contribuții financiare din partea fondului, în limita resurselor financiare disponibile.
(3)  După 30 iunie 2020, Comisia evaluează, pe baza informațiilor menționate la alineatele (1) și (2), pentru toate cererile primite, dacă sunt îndeplinite în fiecare caz condițiile de mobilizare a fondului și stabilește cuantumurile eventualei contribuții financiare din partea fondului, în limita resurselor financiare disponibile.
Amendamentul 13
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 4 a – alineatul 4
(4)  Asistența din fond se acordă statelor membre care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, ținând seama de pragurile prevăzute la articolul 3a alineatul (4), la o rată de până la 5 % din sarcina financiară suportată și în limitele bugetului disponibil. În cazul în care bugetul disponibil se dovedește a fi insuficient, rata ajutorului se reduce proporțional.
(4)  Asistența din fond se acordă statelor membre care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, ținând seama de pragurile prevăzute la articolul 3a alineatul (4), la o rată de până la 10 % din sarcina financiară suportată și în limitele bugetului disponibil. În cazul în care bugetul disponibil se dovedește a fi insuficient, rata ajutorului se reduce proporțional.
Amendamentul 14
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (CE) nr. 2012/2002
Articolul 4 a – alineatul 6
(6)  Decizia de mobilizare a fondului este adoptată în comun de Parlamentul European și de Consiliu, cât mai curând posibil după ce Comisia a transmis propunerea. Comisia, pe de o parte, Parlamentul European și Consiliul, pe de altă parte, depun toate eforturile pentru a reduce la minimum timpul necesar mobilizării fondului.
(6)  Decizia de mobilizare a fondului este adoptată în comun de Parlamentul European și de Consiliu, cât mai curând posibil după ce Comisia a transmis propunerea. Comisia, pe de o parte, Parlamentul European și Consiliul, pe de altă parte, depun toate eforturile pentru a reduce la minimum timpul necesar mobilizării fondului și se angajează să propună, în cel mai scurt timp posibil, un instrument conceput special pentru a aborda o astfel de situație de urgență.

(1) Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în conformitate cu articolul 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0020/2019).

Ultima actualizare: 30 aprilie 2020Aviz juridic - Politica de confidențialitate