Europaparlamentets resolution av den 20 maj 2021 om situationen i Tchad (2021/2695(RSP))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sin resolution av den 16 september 2020 om säkerhetssamarbete mellan EU och Afrika i Sahelregionen, Västafrika och Afrikas horn(1),
– med beaktande av uttalandet från kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik efter rådets (utrikes frågor) möte den 20 april 2021 om president Idriss Déby Itnos död,
– med beaktande av uttalandet av den 20 april 2021 om Tchad från talespersonen för FN:s generalsekreterare,
– med beaktande av G7-utrikes- och utvecklingsministrarnas kommuniké av den 5 maj 2021,
– med beaktande av rapporten från det informationsuppdrag i Tchad som Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd utförde den 29 april–5 maj 2021,
– med beaktande av den gemensamma förklaringen från Europeiska rådet och medlemsstaterna i G5 Sahel av den 28 april 2020 om säkerhet, stabilitet och utveckling i Sahel,
– med beaktande av rådets slutsatser av den 16 april 2021, där vikten av ett stabilt och långsiktigt partnerskap mellan EU och Sahel bekräftas,
– med beaktande av Europeiska utvecklingsfondens (EUF) nationella vägledande program för Tchad 2014–2020,
– med beaktande av resolutionen av den 11 mars 2021 från den gemensamma parlamentariska församlingen för staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS) och EU om demokrati och respekt för konstitutionerna i EU- och AVS-länderna,
– med beaktande av Tchads konstitution,
– med beaktande av Cotonouavtalet,
– med beaktande av den afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter som antogs den 27 juni 1981 och trädde i kraft den 21 oktober 1986,
– med beaktande av Afrikanska stadgan om demokrati, val och samhällsstyrning,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,
– med beaktande av artiklarna 144.5 och 132.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den 20 april 2021 dog Tchads president Idriss Déby Itno, som hade suttit vid makten i 31 år, i en militär konfrontation med rebellgrupper dagen efter att ha utsetts till vinnare i det presidentval som hölls den 11 april 2021.
B. Efter Idriss Débys död organiserade det militära övergångsrådet TMC ett författningsvidrigt maktövertagande och inrättade en övergångsregering under ledning av Mahamat Idriss Déby, sonen till Tchads president. TMC upphävde författningen, upplöste regeringen och nationalförsamlingen och upprättade en ”övergångsstadga” som ska ersätta konstitutionen för en period på 18 månader och som kan förlängas en gång.
C. Tchads konstitution föreskriver att om ämbetet som statschef är vakant eller om statschefen är bestående arbetsoförmögen ska detta ämbete tillfälligt utövas av nationalförsamlingens talman, som måste anordna val inom 45–90 dagar.
D. Den 2 maj 2021 utnämnde TMC en övergångsregering med den civila premiärministern Albert Pahimi Padacké och med deltagande av vissa oppositionsmedlemmar. Padacké kom på andra plats i presidentvalet den 11 april 2021 trots att han ansågs vara en av den avlidne presidenten Débys bundsförvanter och att han tjänstgjorde som premiärminister mellan 2016 och 2018.
E. Det undersökningsuppdrag i Tchad som Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd utförde den 29 april–5 maj 2021 underströk vikten av att utarbeta en hållbar och allmänt godtagbar konstitution för Tchad och anser att övergångsstadgan inte är tillräcklig för att garantera befolkningens politiska och medborgerliga rättigheter under övergångsperioden.
F. Den militära regeringen beordrade den 27 april 2021 olagliga och oproportionerliga insatser av väpnade styrkor mot demonstranter. Detta fördömdes allmänt av människorättsorganisationer och det internationella samfundet, däribland Afrikanska unionen och Europeiska unionen. Minst sex personer har dödats, dussintals människor har skadats och många har godtyckligt gripits och frihetsberövats som svar på protesterna sedan president Débys död. Över 600 personer tros ha gripits i sammandrabbningarna.
G. President Débys ämbetsperiod kännetecknades av systematiska och ihållande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
H. Perioden före valet präglades av förföljelse och godtyckliga gripanden av över 112 politiska motståndare och människorättsförsvarare. Under de veckor som föregick valkampanjen brukade säkerhetsstyrkorna oproportionerligt och olagligt våld mot fredliga demonstranter. Valet bojkottades till stor del av oppositionen och vissa medlemmar av det civila samhället.
I. Säkerhetssituationen i Sahelregionen har försämrats avsevärt under de senaste åren och utgör ett allvarligt hot mot den regionala och internationella säkerheten. Människorättskränkningar och massmord är vanligt förekommande. Sahel var den region som hade den snabbaste ökningen av våldsam extremistverksamhet under 2019. Den multinationella gemensamma insatsstyrkan har fördrivit terroristgrupper från många områden som de kontrollerat sedan insatsstyrkan inrättades 2015, även om regionen fortfarande är mycket instabil.
J. Tchad har drabbats hårt av terroristverksamhet och terroristattacker. Boko Haram, som är bundsförvant till Islamiska staten sedan 2015, har spridit sig över hela regionen och orsakat betydande tvångsförflyttningar i området kring Tchadsjön. Det finns för närvarande 133 000 internflyktingar och omkring 500 000 flyktingar i Tchad. Den militära konfrontationen med rebellgrupper såsom fronten för förändring och enighet i Tchad (FACT) har intensifierats sedan årets val. Tchads armé hävdade nyligen att FACT besegrats. TMC avvisade förslaget från FACT-rebellgrupper om eldupphör och förhandlingar.
K. EU stöder G5 Sahel, en gemensam försvarsinsats mellan Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger, som samordnar insatserna för regional utveckling och säkerhet för att bekämpa terrorism och skapar stabilitet i regionen, där Tchads armé är en nyckelfaktor. Mandatet för EU:s utbildningsuppdrag (EUTM) i Mali förlängdes i mars 2020 och syftar till att ge råd och utbildning till de nationella väpnade styrkorna i G5 Sahel-länderna, däribland Tchad. Mauretanien och Niger har utsetts till medlare av de andra länderna i G5 Sahel för att säkerställa en inkluderande dialog mellan alla aktörer i de nuvarande oroligheterna i Tchad och skapa förutsättningar för en samförståndsinriktad, fredlig och framgångsrik övergång.
L. Trots att Tchad är ett oljeproducerande land är fattigdom, osäker livsmedelsförsörjning, korruption, straffrihet, våld mot kvinnor och flickor och brist på ekonomiska möjligheter allmänt förekommande i landet. Landet ligger på 187:e plats av 189 länder i 2019 års index för mänsklig utveckling.
M. EU stöder utvecklings-, freds- och säkerhetsinsatser i Tchad och i hela Sahel genom EUF, den fredsbevarande resursen för Afrika, instrumentet som bidrar till stabilitet och fred och EU:s förvaltningsfond för Afrika. EU anslog 542 miljoner euro till Tchad inom ramen för EUF mellan 2014 och 2020 för stöd till bland annat konsolidering av rättsstaten. Den framtida europeiska fredsbevarande resursen ska ta över från den fredsbevarande resursen för Afrika den 1 juli 2021.
1. Europaparlamentet beklagar djupt dödandet av president Idriss Déby och den senaste tidens våld och förlorade människoliv till följd av attacker från väpnade grupper i regionen. Parlamentet upprepar sin oro över den utdragna krisen i Tchad och den instabila säkerhetssituationen i norr, och fördömer kraftfullt de upprepade kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och av folkrätten och humanitär rätt.
2. Europaparlamentet fördömer det militära maktövertagande som genomfördes av TMC den 20 april 2021, det därpå följande upphävandet av Tchads konstitution och regeringens upplösning. Parlamentet avvisar TMC:s upprättande av en stadga som inte har varit föremål för demokratiska samråd.
3. Europaparlamentet är övertygat om att de nuvarande splittringarna i det tchadiska samhället inte kan hanteras med militära medel och uppmanar alla parter att avstå från våldsamma handlingar, att inleda en politisk dialog och att skydda civilbefolkningens liv.
4. Europaparlamentet uppmanar TMC att säkerställa en ohindrad och snabb återgång till den konstitutionella ordningen och att se till att demokratiska värden upprätthålls. Parlamentet konstaterar att utnämningen av en civil övergångsregering med medlemmar från vissa oppositionsgrupper är ett första steg mot en återgång till den konstitutionella ordningen. Parlamentet uppmanar dessutom TMC att skapa och säkra förutsättningarna för en inkluderande nationell dialog mellan regeringen och det civila samhällets aktörer och att säkerställa en fredlig, civilt ledd och skyndsam övergång till demokratiska, fria och rättvisa val så snart som möjligt, vilket skulle leda till en demokratiskt vald president och en inkluderande regering.
5. Europaparlamentet påminner om att en verklig demokratisk övergång och reformering måste vara civilt ledd och möjliggöra ett fullständigt och aktivt deltagande av det civila samhällets organisationer, kvinnor och ungdomar, oppositionspartier och en fri press, som bör kunna verka utan våld, hot eller restriktioner.
6. Europaparlamentet fördömer den inskränkta rätten att demonstrera och TMC:s bruk av våld mot demonstranter. Parlamentet uppmanar med kraft TMC att frige alla som fängslats efter de senaste demonstrationerna. Parlamentet efterlyser dessutom inrättandet av en oberoende och opartisk undersökningskommission för att utreda de övergrepp som begåtts under demonstrationerna och alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna som kan ha ägt rum, inbegripet det onödiga eller oproportionerliga våld som uppenbarligen använts för att skingra protester.
7. Europaparlamentet är oroat över korruptionen och straffriheten i Tchad. Parlamentet konstaterar att underlåtenheten att ta itu med människorättskränkningar bidrar till fortsatta övergrepp och försvagar allmänhetens förtroende för statliga institutioner.
8. Europaparlamentet uppmanar vice ordföranden/den höga representanten och EU:s delegation och uppdrag i Tchad att säkerställa ett fullständigt genomförande av EU:s riktlinjer om människorättsförsvarare och EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati, bland annat genom att genomföra observationer av protester och tillhandahålla det stöd som begärts i det civila samhällets övergångsplan på vägen mot ett slut på krisen.
9. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att stödja Tchad i dess insatser för demokrati. Parlamentet uppmanar särskilt Afrikanska unionen och G5 att stödja Tchad för att möjliggöra en inkluderande och samhällsövergripande dialog med en varaktig och fredlig lösning. Parlamentet upprepar behovet av att avstå från inkräktande yttre inblandning och att skydda Tchads enhet, stabilitet och territoriella integritet. Parlamentet uppmanar Mauretaniens och Nigers presidenter att fortsätta att bistå Tchad som medlare i landets kris fram till dess att en långvarig och fredlig lösning på den nuvarande krisen har nåtts.
10. Europaparlamentet erkänner den viktiga roll som Tchad spelar i kampen mot terrorism inom G5 Sahel-gruppen. Parlamentet insisterar på vikten av att respektera internationella människorättskonventioner. Parlamentet insisterar på att Tchads territoriella integritet och stabilitet ska bevaras i den bräckliga säkerhetssituationen i regionen. Parlamentet betonar de humanitära behoven i Sahel.
11. Europaparlamentet påminner om att regionala organisationer och partnerskap, däribland Afrikanska unionen och G5, är nyckelaktörer när det gäller att organisera och stödja en Afrikaledd strategi för att ta itu med terrorism och instabilitet i Sahel. Parlamentet bekräftar sitt stöd till den regionala multinationella gemensamma insatsstyrkan och sitt fortsatta stöd genom den fredsbevarande resursen för Afrika, som snart ska överföras till den europeiska fredsbevarande resursen. Parlamentet begär att de civila aktörer som rapporterar om brott mot de mänskliga rättigheterna ska skyddas och inte behöva utsättas för hot.
12. Europaparlamentet påminner om att klimatförändring, osäker livsmedelsförsörjning, befolkningstillväxt, exploatering av naturresurser, fattigdom, brist på utbildningsmöjligheter och ekonomiska möjligheter, liksom våldsamma och ideologiskt motiverade inblandningar från utländska jihadistgrupper, är bakomliggande orsaker till instabilitet, våld och rekrytering av terrorister i hela Sahel. Parlamentet noterar att covid-19-pandemin har förvärrat dessa påfrestningar och avsevärt hämmat utvecklingsframstegen. Parlamentet betonar att en samordning av stöd till säkerhet, utveckling, humanitärt bistånd och demokrati är nödvändig för att säkerställa en varaktig hållbar utveckling i hela regionen. Parlamentet stöder en omställning mot en mer integrerad strategi för stabilisering med ett klart fokus på civila och politiska dimensioner.
13. Europaparlamentet betonar att Tchad är och bör förbli en stark partner till EU och upprepar sitt åtagande att säkerställa dialog och en fredlig lösning på den nuvarande politiska krisen.
14. Europaparlamentet efterlyser en utvärdering av de EU-medel som anslagits till regionen för att säkerställa att medlen inte missbrukas.
15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Tchads regering och nationalförsamling samt Afrikanska unionen och dess institutioner.