Amendamentele(1) adoptate de Parlamentul European la 8 iunie 2022 referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2018/842 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris (COM(2021)0555 – C9-0321/2021 – 2021/0200(COD))(2)
(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)
Textul propus de Comisie
Amendamentul
Amendamentul 1 Propunere de regulament Considerentul 1
(1) Acordul de la Paris, adoptat în decembrie 2015 în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), a intrat în vigoare în noiembrie 2016 („Acordul de la Paris”). Părțile la acord au convenit să mențină creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C comparativ cu nivelurile preindustriale și să continue eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C comparativ cu nivelurile preindustriale.
(1) Acordul de la Paris, adoptat în decembrie 2015 în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), a intrat în vigoare în noiembrie 2016 („Acordul de la Paris”). Părțile la acord au convenit să mențină creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C comparativ cu nivelurile preindustriale și să continue eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C comparativ cu nivelurile preindustriale, ghidându-se, printre altele, după principiile echității și responsabilităților comune, dar diferențiate, precum și după capacitățile respective.Prin adoptarea Pactului climatic de la Glasgow în noiembrie 2021, părțile la Acordul de la Paris au recunoscut că menținerea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 °C ar reduce semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice și s-au angajat să-și consolideze obiectivele pentru 2030 până la sfârșitul anului 2022.
Amendamentul 2 Propunere de regulament Considerentul 1 a (nou)
(1a) Nevoia de a acționa în vederea reducerii emisiilor devine din ce în ce mai urgentă, conform constatărilor făcute de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), în raportul său din 7 august 2021 intitulat „Schimbările climatice 2021: baza științelor fizice” și în raportul său din 28 februarie 2022 intitulat „Schimbările climatice 2022: impact, adaptare și vulnerabilitate”. IPCC a afirmat, cu un grad foarte ridicat de încredere, că schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa bunăstării umane și a sănătății planetare și că orice întârziere suplimentară privind luarea în comun la nivel mondial a unor măsuri de adaptare și atenuare pentru a anticipa acest fenomen va duce la pierderea unei oportunități de scurtă durată și pasagere de a le asigura tuturor oamenilor un viitor viabil și sustenabil. IPCC pune la dispoziție noi estimări privind probabilitatea depășirii în deceniile următoare a limitei de 1,5 °C privind încălzirea globală și constată că, dacă nu se fac imediat reduceri rapide și masive ale emisiilor de gaze cu efect de seră, limitarea încălzirii globale la aproximativ 1,5 °C sau chiar la 2 °C nu va mai fi posibilă. Prin urmare, Uniunea ar trebui să se ocupe de această urgență intensificându-și eforturile și asumându-și rolul de lider internațional în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Amendamentul 3 Propunere de regulament Considerentul 3
(3) Pactul verde european31 combină un set cuprinzător de măsuri și inițiative care se consolidează reciproc și care vizează realizarea neutralității climatice în Uniune până în 2050 și stabilește o nouă strategie de creștere care vizează transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, în care creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor. Pactul urmărește, de asemenea, să protejeze, să conserve și să consolideze capitalul natural al Uniunii, precum și să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor împotriva riscurilor legate de mediu și a impacturilor aferente. În același timp, această tranziție afectează în mod diferit femeile și bărbații și are un impact deosebit asupra anumitor grupuri defavorizate, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și persoanele cu origine rasială sau etnică minoritară. Prin urmare, trebuie să se asigure că tranziția este justă și favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
(3) Pactul verde european31oferă un punct de plecare pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică al Uniunii până cel târziu în 2050 și a obiectivului de a realiza emisii negative în perioada ulterioară, așa cum se prevede la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului31a.Acesta combină un set cuprinzător de măsuri și inițiative care se consolidează reciproc și care vizează realizarea neutralității climatice în Uniune până cel târziu în 2050 și stabilește o nouă strategie de creștere care vizează transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă. Pactul urmărește, de asemenea, să protejeze, să conserve și să consolideze capitalul natural al Uniunii, precum și să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor împotriva riscurilor legate de mediu și a impacturilor aferente. În același timp, această tranziție afectează în mod diferit toate genurile și are un impact deosebit asupra anumitor grupuri defavorizate, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele care suferă de sărăcie energetică și de sărăcie din perspectiva transporturilor, și persoanele cu origine rasială sau etnică minoritară.De asemenea, tranziția afectează statele membre și regiunile în mod diferit. Prin urmare, trebuie să se asigure că tranziția este justă și favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
__________________
__________________
31 Comunicarea Comisiei intitulată „Pactul verde european”, COM(2019)640 final din 11 decembrie 2019.
31 Comunicarea Comisiei intitulată „Pactul verde european”, COM(2019)640 final din 11 decembrie 2019.
31a Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).
Amendamentul 4 Propunere de regulament Considerentul 3 a (nou)
(3a) Pentru a fi acceptabilă din punct de vedere social, ambiția climatică stabilită în prezentul regulament ar trebui să fie însoțită de o ambiție socială pe măsură. Nivelul ridicat de ambiție implică schimbări substanțiale în sectoarele afectate, care ar putea avea un impact social și asupra forței de muncă. Obiectivele revizuite de reducere a emisiilor trebuie să fie însoțite de suficiente măsuri financiare și politice pentru a se garanta îndeplinirea acestor obiective într-un mod echitabil din punct de vedere social. Măsurile pot include, printre altele, efectuarea unor evaluări ale impactului asupra ocupării forței de muncă care să analizeze impactul asupra locurilor de muncă și a condițiilor de muncă atât la nivel național, cât și la nivel regional, precum și alocarea de resurse naționale și ale Uniunii pentru finanțarea măsurilor de adaptare socială și a creării de locuri de muncă de calitate, a egalității de gen, a învățării pe tot parcursul vieții, a formării profesionale și a protecției sociale, precum și pentru asigurarea unor negocieri colective eficiente. Este deopotrivă importantă consultarea în timp util și implicarea efectivă a partenerilor sociali naționali din sectoarele menționate la articolul 2 din prezentul regulament în elaborarea și aplicarea măsurilor naționale de punere în aplicare a prezentului regulament.
Amendamentul 5 Propunere de regulament Considerentul 3 b (nou)
(3b) În plus, tranziția către o economie a Uniunii compatibilă cu obiectivul neutralității climatice până cel târziu în 2050 ar putea avea un impact deosebit asupra anumitor sectoare economice, în special asupra microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii vulnerabile din sectoarele respective. Atunci când pun în aplicare prezentul regulament, este important ca statele membre să creeze un mediu propice pentru ca întreprinderile respective să treacă la practici care implică mai puține emisii și, treptat, zero emisii de gaze cu efect de seră.
Amendamentul 6 Propunere de regulament Considerentul 3 c (nou)
(3c) Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu și Forumul mondial al OCDE privind mediul au concluzionat că schimbările de mediu au efecte specifice în funcție de gen. Rolurile diferențiate în funcție de gen generează, de asemenea, vulnerabilități diferite pentru toate genurile în raport cu efectele schimbărilor climatice, iar impactul schimbărilor climatice exacerbează inegalitățile de gen.
Amendamentul 7 Propunere de regulament Considerentul 4
(4) În Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului32 („Legea europeană a climei”), Uniunea a consacrat prin lege obiectivul neutralității climatice la nivelul întregii economii până în 2050. Regulamentul respectiv stabilește, de asemenea, un angajament intern obligatoriu al Uniunii de reducere până în 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbțiilor) cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990.
(4) În Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului32 („Legea europeană a climei”), Uniunea a consacrat prin lege obiectivul neutralității climatice la nivelul întregii economii până cel târziu în 2050 și scopul de a obține emisii negative în perioada ulterioară. Regulamentul respectiv stabilește, de asemenea, un angajament intern obligatoriu al Uniunii de reducere până în 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbțiilor) cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990. Mai mult, acesta stabilește că, la punerea în aplicare a obiectivului, trebuie să se acorde prioritate reducerii rapide și previzibile a emisiilor și, în același timp, că trebuie să crească absorbțiile prin absorbanți naturali. Contribuția absorbțiilor nete la obiectivul pentru 2030 este limitată la 225 de milioane de tone de CO2 echivalent, în timp ce restul obiectivului trebuie atins prin reduceri directe ale emisiilor.
__________________
__________________
32 Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).
32 Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).
Amendamentul 8 Propunere de regulament Considerentul 5
(5) Pentru a pune în aplicare angajamentele respective, precum și contribuțiile Uniunii în temeiul Acordului de la Paris33 adoptat în temeiul CCONUSC, cadrul de reglementare al Uniunii pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui adaptat.
(5) Pentru a pune în aplicare angajamentele respective, precum și contribuțiile Uniunii stabilite la nivel național în temeiul Acordului de la Paris33 adoptat în temeiul CCONUSC, cadrul de reglementare al Uniunii pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui adaptat.
__________________
__________________
33 Acordul de la Paris (JO L 282, 19.10.2016, p. 4).
33 Acordul de la Paris (JO L 282, 19.10.2016, p. 4).
Amendamentul 9 Propunere de regulament Considerentul 7
(7) Deși comercializarea certificatelor de emisii se va aplica și emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier și maritim, precum și de clădiri, domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2018/842 va fi menținut. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/842 se va aplica în continuare emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navigația internă, dar nu și celor generate de navigația internațională. Emisiile de gaze cu efect de seră ale unui stat membru incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2018/842 care trebuie să fie luate în considerare pentru verificarea conformității vor fi stabilite în continuare după finalizarea revizuirilor inventarelor în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului34.
(7) Deși comercializarea certificatelor de emisii se poate aplica și emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier și maritim, precum și de clădiri, domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2018/842 va fi menținut. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/842 se va aplica în continuare emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navigația internă, dar nu și celor generate de navigația internațională. Emisiile de gaze cu efect de seră ale unui stat membru incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2018/842 care trebuie să fie luate în considerare pentru verificarea conformității vor fi stabilite în continuare după finalizarea revizuirilor inventarelor în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului34. Cu toate acestea, emisiile anumitor sectoare în ultimii ani fie au crescut, fie au rămas stabile.
__________________
__________________
34 Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 328, 21.12.2018, p. 1).
34 Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 328, 21.12.2018, p. 1).
Amendamentul 10 Propunere de regulament Considerentul 9
(9) În concluziile sale din 11 decembrie 2020, Consiliul European a menționat că obiectivul pentru 2030 va fi îndeplinit colectiv de către Uniune în modul cel mai eficient posibil din punctul de vedere al costurilor, că toate statele membre vor participa la acest efort, ținând seama de considerente de echitate și solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă, și că noul obiectiv pentru 2030 trebuie realizat într-un mod care să mențină competitivitatea Uniunii și să țină seama de punctele de plecare diferite ale statelor membre, de circumstanțele naționale specifice și de potențialul de reducere a emisiilor, inclusiv de cele ale statelor membre insulare și ale insulelor, precum și de eforturile depuse.
(9) În concluziile sale din 11 decembrie 2020, Consiliul European a menționat că obiectivul pentru 2030 va fi îndeplinit colectiv de către Uniune în modul cel mai eficient posibil din punctul de vedere al costurilor, că toate statele membre vor participa la acest efort, ținând seama de considerente de echitate și solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă, și că noul obiectiv pentru 2030 trebuie realizat într-un mod care să mențină competitivitatea Uniunii și să țină seama de punctele de plecare diferite ale statelor membre, de reducerile de emisii deja obținute, de circumstanțele naționale specifice și de potențialul de reducere a emisiilor, inclusiv de cele ale statelor membre insulare și ale insulelor, precum și de eforturile depuse.
Amendamentul 11 Propunere de regulament Considerentul 9 a (nou)
(9a) După 2030, este necesar ca Uniunea și fiecare stat membru să atingă obiectivul neutralității climatice la nivelul Uniunii cel târziu până în 2050 cu scopul de a obține emisii negative în perioada ulterioară. Regulamentul (UE) 2018/842 ar trebui să asigure că toate statele membre sunt incluse pe traiectoriile emisiilor și adoptă politici concrete pe termen lung, care să conducă la atingerea obiectivului respectiv.
Amendamentul 12 Propunere de regulament Considerentul 10
(10) Pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55 %, sectoarele reglementate de Regulamentul (UE) 2018/842 vor trebui să își reducă treptat emisiile până la atingerea unui nivel de -40 % în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005.
(10) Pentru a pune în aplicare angajamentele Uniunii în temeiul Acordului de la Paris și pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 %, toate sectoarele reglementate de Regulamentul (UE) 2018/842 vor trebui să își reducă treptat emisiile până la atingerea unui nivel de -40 % în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005.
Amendamentul 13 Propunere de regulament Considerentul 11
(11) În acest scop, obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 trebuie revizuit pentru fiecare stat membru. Revizuirea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să utilizeze aceeași metodologie care a fost urmată la adoptarea pentru prima dată a Regulamentului (UE) 2018/842, în care contribuțiile naționale au fost stabilite luând în considerare diferențele în ceea ce privește capacitățile și oportunitățile de eficientizare a costurilor din statele membre, astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă și echilibrată a eforturilor. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care trebuie realizată de fiecare stat membru până în 2030 ar trebui, prin urmare, să fie stabilită în raport cu nivelul său revizuit de emisii de gaze cu efect de seră din anul 2005, care intră sub incidența prezentului regulament, excluzând emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de instalațiile care au funcționat în 2005 și care au fost incluse în sistemul Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii numai după 2005.
(11) În acest scop, obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 trebuie revizuit pentru fiecare stat membru. Revizuirea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră utilizează aceeași metodologie care a fost urmată la adoptarea pentru prima dată a Regulamentului (UE) 2018/842, în care contribuțiile naționale au fost stabilite luând în considerare diferențele în ceea ce privește capacitățile și oportunitățile de eficientizare a costurilor din statele membre, astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă și echilibrată a eforturilor. Cu toate acestea, distribuția obiectivelor statelor membre nu este convergentă, fapt ce ar trebui luat în considerare la evaluarea modului în care țintele naționale contribuie la obiectivul neutralității climatice până cel târziu în 2050 într-un mod echitabil și eficient din punctul de vedere al costurilor. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care trebuie realizată de fiecare stat membru până în 2030 ar trebui, prin urmare, să fie stabilită în raport cu nivelul său revizuit de emisii de gaze cu efect de seră din anul 2005, care intră sub incidența prezentului regulament, excluzând emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de instalațiile care au funcționat în 2005 și care au fost incluse în sistemul Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii numai după 2005.
Amendamentul 14 Propunere de regulament Considerentul 11 a (nou)
(11a) Comunicarea Comisiei din 14 octombrie 2020 privind o strategie a UE de reducere a emisiilor de metan a subliniat faptul că metanul este un gaz cu efect de seră puternic, pe locul doi după dioxidul de carbon în contribuția sa globală la schimbările climatice. La nivel molecular, metanul este mai puternic decât dioxidul de carbon. Deși metanul rămâne în atmosferă o perioadă mai scurtă decât dioxidul de carbon, are un efect semnificativ asupra climei. În septembrie 2021, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat Angajamentul global privind metanul, la care au aderat în total peste 100 de țări. Semnatarii angajamentului urmăresc să atingă până în 2030 obiectivul colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu cel puțin 30 % față de nivelurile din 2020 și să îmbunătățească standardele de raportare. Metanul, protoxidul de azot și așa-numitele gaze fluorurate reprezintă împreună aproape 20 % din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii. Având în vedere aceste angajamente și durata scurtă de viață a multor gaze cu efect de seră, este oportun să se stabilească unul sau mai multe obiective ale Uniunii pentru toate emisiile de gaze cu efect de seră, altele decât cele de CO2, în toate sectoarele.
Amendamentul 15 Propunere de regulament Considerentul 13
(13) Pandemia de COVID-19 a afectat economia Uniunii și nivelul său de emisii într-o măsură care nu poate fi încă pe deplin cuantificată. Pe de altă parte, Uniunea pune în aplicare cel mai mare pachet de măsuri de stimulare din istorie, care are, de asemenea, un impact potențial asupra nivelului emisiilor. Având în vedere aceste incertitudini, este oportun să se revizuiască datele privind emisiile în 2025 și, dacă este necesar, să se reajusteze alocările anuale de emisii.
(13) Pandemia de COVID-19 a afectat economia Uniunii și nivelul său de emisii într-o măsură care nu poate fi încă pe deplin cuantificată. Pe de altă parte, Uniunea pune în aplicare cel mai mare pachet de măsuri de stimulare din istorie, urmărind să realizeze o redresare verde și având totodată un impact potențial asupra nivelului emisiilor. Este oportun să se mențină o traiectorie de reglementare stabilă, previzibilă și ambițioasă în ceea ce privește emisiile pe tot parcursul deceniului în curs, pentru a asigura atât reducerea necesară a emisiilor, cât și securitatea planificării.
Amendamentele 16 și 55 Propunere de regulament Considerentul 14
(14) Prin urmare, este oportun să se actualizeze în 2025 alocările anuale de emisii pentru perioada 2026-2030. Această actualizare ar trebui să se bazeze pe o analiză cuprinzătoare a datelor inventarelor naționale efectuată de Comisie pentru a determina media emisiilor de gaze cu efect de seră ale fiecărui stat membru în anii 2021, 2022 și 2023.
eliminat
Amendamentul 17 Propunere de regulament Considerentul 14 a (nou)
(14a) În conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/1119, ar trebui acordată prioritate reducerii emisiilor directe, măsură care va trebui completată cu creșterea absorbției de CO2 pentru a asigura neutralitatea climatică. Regulamentul (UE) 2021/1119 recunoaște că absorbanții de carbon includ soluții naturale și tehnologice. Rolul soluțiilor tehnologice pentru absorbția carbonului a fost, de asemenea, analizat în mai multe rapoarte ale Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, în special în contribuția Grupului de lucru III la Al șaselea raport de evaluare. Este important să se instituie un sistem al Uniunii de certificare a absorbțiilor de carbon stocat permanent și în condiții de siguranță prin soluții tehnologice, care să ofere claritate statelor membre și operatorilor de pe piață pentru a dezvolta astfel de absorbții. Atunci când un astfel de sistem de certificare este în vigoare, se poate analiza contabilizarea absorbțiilor în temeiul dreptului Uniunii, inclusiv în ce măsură contabilizarea acestor absorbții afectează emisiile reglementate de Regulamentul (UE) 2018/842, cu respectarea deplină a condițiilor stabilite la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/1119. Aceste absorbții sunt suplimentare și nu compensează reducerea necesară a emisiilor conform obiectivelor climatice ale Uniunii prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1119.
Amendamentul 18 Propunere de regulament Considerentul 15
(15) În temeiul Regulamentului (UE) 2018/842, anularea unei cantități limitate de certificate de emisii în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii poate fi luată în considerare pentru respectarea de către unele state membre a Regulamentului (UE) 2018/842. Având în vedere structura specifică a economiei Maltei, obiectivul național de reducere al acestui stat membru bazat pe produsul intern brut pe cap de locuitor este cu mult peste potențialul său de reducere eficientă din punctul de vedere al costurilor. Prin urmare, este oportun să se sporească accesul Maltei la această flexibilitate, fără a compromite obiectivul Uniunii pentru 2030 privind reducerea emisiilor.
(15) În temeiul Regulamentului (UE) 2018/842, anularea unei cantități limitate de certificate de emisii în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii poate fi luată în considerare pentru respectarea de către unele state membre a Regulamentului (UE) 2018/842. Având în vedere structura specifică a economiei Maltei, obiectivul național de reducere al acestui stat membru bazat pe produsul intern brut pe cap de locuitor este cu mult peste potențialul său de reducere eficientă din punctul de vedere al costurilor. Prin urmare, este oportun să se sporească accesul Maltei la această flexibilitate, fără a compromite obiectivul Uniunii pentru 2030 privind reducerea emisiilor. Statele membre care au dreptul la această flexibilitate, dar care nu au utilizat-o în contextul Regulamentului (UE) 2018/842 din 2019, ar trebui să aibă posibilitatea de a revizui decizia respectivă pentru a ține seama de noile obiective naționale de reducere a emisiilor.De asemenea, statelor membre în cauză ar trebui să li se permită să își revizuiască mai des procentele notificate.
Amendamentul 19 Propunere de regulament Considerentul 16 a (nou)
(16a) Pentru a asigura și a stimula respectarea de către statele membre a contribuțiilor lor minime pentru perioada 2021-2030 în temeiul Regulamentului (UE) 2018/842, astfel cum a fost modificat, acțiunile corective ar trebui să fie consolidate și corelate mai strâns cu planurile energetice și climatice naționale integrate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999. Dacă un stat membru își depășește nivelul anual de emisii alocate pe parcursul a doi ani consecutivi, statul membru respectiv ar trebui să își revizuiască planul național integrat privind energia și clima prezentat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999, oferind în același timp publicului posibilitatea de a participa la proces.
Amendamentul 20 Propunere de regulament Considerentul 16 b (nou)
(16b) Uniunea și statele membre sunt părți la Convenția Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu (denumită în continuare „Convenția de la Aarhus”)1a. Controlul public și accesul la justiție reprezintă o parte esențială a valorilor democratice ale Uniunii și un instrument de protecție a statului de drept. În Comunicarea Comisiei din 14 octombrie 2020 privind îmbunătățirea accesului la justiție în probleme de mediu în UE și în statele sale membre, Comisia a recunoscut că accesul la justiție nu este garantat în toate statele membre și a invitat Consiliul și Parlamentul European să introducă dispoziții explicite privind accesul la justiție în legislația sectorială. Prin urmare, este oportun să se stabilească o dispoziție care să asigure accesul publicului la justiție pentru acțiunile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842, astfel cum a fost modificat.
__________________
1a JO L 124, 17.5.2005, p. 4.
Amendamentul 21 Propunere de regulament Considerentul 16 c (nou)
(16c) Pentru a atinge obiectivele prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/842, astfel cum a fost modificat, și în alte acte legislative ale Uniunii, în special cele prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1119, Uniunea și statele sale membre ar trebui să utilizeze cele mai recente date științifice în punerea în aplicare a politicilor. În Regulamentul (UE) 2018/842, astfel cum a fost modificat, ar trebui să se țină seama de avizul Comitetului științific consultativ european privind schimbările climatice, constituit prin articolul 3 din Regulamentul (UE) 2021/1119.
Amendamentul 22 Propunere de regulament Considerentul 18
(18) Stabilirea unor obiective mai ambițioase în temeiul Regulamentului (UE) 2018/841 va reduce capacitatea statelor membre de a genera absorbții nete care pot fi utilizate pentru asigurarea conformității în temeiul Regulamentului (UE) 2018/842. În plus, împărțirea utilizării flexibilității LULUCF în două perioade separate va limita și mai mult disponibilitatea absorbțiilor nete în scopul respectării Regulamentului (UE) 2018/842. Prin urmare, unele state membre s-ar putea confrunta cu provocări în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor care le revin în temeiul Regulamentului (UE) 2018/842, în timp ce unele state membre, aceleași sau altele, ar putea genera absorbții nete care nu pot fi utilizate pentru respectarea Regulamentului (UE) 2018/842. Atât timp cât obiectivele Uniunii prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2021/1119 sunt îndeplinite, în special în ceea ce privește limita maximă a contribuției absorbțiilor nete, este oportun să se creeze un nou mecanism voluntar, sub forma unei rezerve suplimentare, care va ajuta statele membre care aderă la acesta să respecte obligațiile care le revin.
eliminat
Amendamentul 23 Propunere de regulament Considerentul 18 a (nou)
(18a) Având în vedere dimensiunea pe termen lung a unei protejări efective a climei stabilită de Regulamentul (UE) 2021/1119 și angajamentul Uniunii în favoarea obiectivelor Acordului de la Paris, clarificarea traiectoriilor de reducere a emisiilor individuale pe termen lung ale statelor membre după 2030 ar permite o planificare mai precisă a politicilor. Prin urmare, este oportun să se includă un proces de stabilire a traiectoriilor naționale de reducere pentru fiecare stat membru în vederea atingerii neutralității climatice până cel târziu în 2050.
Amendamentul 24 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul -1 (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Titlu
(-1) Titlul se înlocuiește cu următorul text:
Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013
„Regulamentul(UE)2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 și ulterior în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013”
Amendamentul 25 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 1 Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 1
(1) la articolul 1, „30 %” se înlocuiește cu „40 %”;
(1) Articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:
„Prezentul regulament stabilește obligațiile statelor membre în ceea ce privește contribuțiile lor minime pentru perioada 2021-2030 la îndeplinirea obiectivului Uniunii de reducere, în 2030, a emisiilor sale de gaze cu efect de seră cu 40 % sub nivelurile din 2005 în sectoarele care intră sub incidența articolului 2 din prezentul regulament. Acesta contribuie la obiectivul pe termen lung de atingere a neutralității climatice în Uniune până cel târziu în 2050, cu scopul de a obține emisii negative în perioada ulterioară. Astfel, acesta contribuie la realizarea obiectivelor Regulamentului (UE) 2021/1119 și ale Acordului de la Paris. Prezentul regulament prevede totodată normele de stabilire a alocărilor anuale de emisii și de evaluare a progreselor înregistrate de statele membre în sensul respectării contribuțiilor lor minime și deschide calea pentru stabilirea obiectivelor Uniunii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră după 2030 în sectoarele care intră sub incidența articolului 2 din prezentul regulament.”
Amendamentul 26 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 a (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 2 – alineatul 1 a (nou)
(2a) La articolul 2 se introduce următorul alineat:
„1a. În sensul prezentului regulament, numai biocombustibilii, biolichidele și combustibilii din biomasă care respectă criteriile de durabilitate și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite prin Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului1a pot fi considerați ca având emisii zero. Dacă ponderea biocombustibililor și a biolichidelor, precum și ponderea combustibililor din biomasă consumați în transporturi, care sunt produși din culturi alimentare și furajere, este mai mare decât ponderea maximă stabilită la articolul 26 din Directiva (UE) 2018/2001, nu se mai consideră că acești combustibili și lichide au emisii zero în sensul prezentului regulament. Până în ianuarie 2024, dacă este cazul, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului o propunere legislativă pentru a modifica normele privind determinarea emisiilor de gaze cu efect de seră și cerințele de raportare prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1999 în conformitate cu prezentul articol.”
_________
1a Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (JO L 328, 21.12.2018, p. 82).
Amendamentele 27 și 57cp și 75 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 4 – alineatele 2 și 3
(3) la articolul 4, alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:
(3) la articolul 4, alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:
„2. Sub rezerva mecanismelor de flexibilitate prevăzute la articolele 5, 6 și 7 din prezentul regulament și a ajustării în temeiul articolului 10 alineatul (2) din prezentul regulament și ținând seama de orice deducere care rezultă din aplicarea articolului 7 din Decizia nr. 406/2009/CE, fiecare stat membru se asigură că emisiile sale de gaze cu efect de seră:
„2. Sub rezerva mecanismelor de flexibilitate prevăzute la articolele 5, 6 și 7 din prezentul regulament și a ajustării în temeiul articolului 10 alineatul (2) din prezentul regulament și ținând seama de orice deducere care rezultă din aplicarea articolului 7 din Decizia nr. 406/2009/CE, fiecare stat membru se asigură că emisiile sale de gaze cu efect de seră:
(a) nu depășesc, în anii 2021 și 2022, nivelul stabilit printr-o traiectorie liniară, care începe la nivelul emisiilor sale medii de gaze cu efect de seră din cursul anilor 2016, 2017 și 2018, stabilit conform alineatului (3) de la prezentul articol, și care se încheie în 2030 la limita prevăzută pentru statul membru respectiv în coloana 1 din anexa I la prezentul regulament. Traiectoria liniară a unui stat membru începe fie la cinci doisprezecimi din intervalul care separă 2019 de 2020, fie în 2020, oricare dintre cele două ar avea drept rezultat o alocare mai redusă pentru statul membru în cauză;
(a) nu depășesc, în anii 2021 și 2022, nivelul stabilit printr-o traiectorie liniară, care începe la nivelul emisiilor sale medii de gaze cu efect de seră din cursul anilor 2016, 2017 și 2018, stabilit conform alineatului (3) de la prezentul articol, și care se încheie în 2030 la limita prevăzută pentru statul membru respectiv în coloana 1 din anexa I la prezentul regulament. Traiectoria liniară a unui stat membru începe fie la cinci doisprezecimi din intervalul care separă 2019 de 2020, fie în 2020, oricare dintre cele două ar avea drept rezultat o alocare mai redusă pentru statul membru în cauză;
(b) nu depășesc, în anii 2023, 2024 și 2025, nivelul stabilit printr-o traiectorie liniară, care începe în 2022 la nivelul alocării anuale de emisii pentru statul membru respectiv, stabilit conform alineatului (3) de la prezentul articol, și care se încheie în 2030 la limita prevăzută pentru statul membru respectiv în coloana 2 din anexa I la prezentul regulament;
(b) nu depășesc, în anii 2023-2030, nivelul stabilit printr-o traiectorie liniară la nivelul emisiilor sale medii de gaze cu efect de seră din cursul anilor 2016, 2017 și 2018, stabilit conform alineatului (3) de la prezentul articol, și care se încheie în 2030 la limita prevăzută pentru statul membru respectiv în coloana 2 din anexa I la prezentul regulament; Traiectoria liniară a unui stat membru începe fie la cinci doisprezecimi din intervalul care separă 2019 de 2020, fie în 2020, oricare dintre cele două ar avea drept rezultat o alocare mai redusă pentru statul membru în cauză;
(c) nu depășesc, în perioada 2026-2030, limita definită printr-o traiectorie liniară, care începe în 2024 la nivelul emisiilor sale medii de gaze cu efect de seră din cursul anilor 2021, 2022 și 2023, astfel cum au fost transmise de statul membru conform articolului 26 din Regulamentul (UE) 2018/1999, și care se încheie în 2030 la limita prevăzută pentru statul membru respectiv în coloana 2 din anexa I la prezentul regulament.
3. Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc alocările anuale de emisii pentru fiecare stat membru pentru anii 2021-2030, exprimate în tone de CO2 echivalent, în conformitate cu traiectoriile lineare stabilite la alineatul (2).
3. Comisia adoptă acte de punere în aplicare, în urma unei strânse consultări cu statele membre, care stabilesc alocările anuale de emisii pentru fiecare stat membru pentru anii 2021-2030, exprimate în tone de CO2 echivalent, în conformitate cu traiectoriile lineare stabilite la alineatul (2).
Pentru anii 2021 și 2022, Comisia stabilește alocările anuale de emisii pe baza unei revizuiri cuprinzătoare a celor mai recente date din inventarul național pentru anii 2005 și 2016-2018 transmise de statele membre în temeiul articolului 7 din Regulamentul (UE) nr. 525/2013 și precizează valoarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2005 ale fiecărui stat membru, utilizată pentru a determina respectivele alocări anuale de emisii.
Pentru anii 2021 și 2022, Comisia stabilește alocările anuale de emisii pe baza unei revizuiri cuprinzătoare a celor mai recente date din inventarul național pentru anii 2005 și 2016-2018 transmise de statele membre în temeiul articolului 7 din Regulamentul (UE) nr. 525/2013 și precizează valoarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2005 ale fiecărui stat membru, utilizată pentru a determina respectivele alocări anuale de emisii.
Pentru anii 2023, 2024 și 2025, Comisia stabilește alocările anuale de emisii pe baza valorii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2005 ale fiecărui stat membru indicate în temeiul celui de al doilea paragraf și a valorilor revizuite ale datelor din inventarul național pentru anii 2016, 2017 și 2018 menționate la al doilea paragraf.
Pentru anii 2023-2030, Comisia stabilește alocările anuale de emisii pe baza valorii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2005 ale fiecărui stat membru indicate în temeiul celui de al doilea paragraf și a valorilor revizuite ale datelor din inventarul național pentru anii 2016, 2017 și 2018 menționate la al doilea paragraf.
Pentru perioada 2026-2030, Comisia stabilește alocările anuale de emisii pe baza valorii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2005 ale fiecărui stat membru indicate în temeiul celui de al doilea paragraf și pe baza unei revizuiri cuprinzătoare a celor mai recente date din inventarul național pentru anii 2021, 2022 și 2023 transmise de statele membre în temeiul articolului 26 din Regulamentul (UE) 2018/1999.
Amendamentul 28 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 a (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 4 – alineatul 5 a (nou)
(3a) La articolul 4 se adaugă următorul alineat:
„5a. Acțiunile întreprinse pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, astfel cum se prevede la alineatele (1), (2) și (3), sunt puse în aplicare respectându-se tranziția echitabilă și justă pentru toți. Comisia adoptă orientări comune de identificare a metodelor de sprijinire a statelor membre în punerea în aplicare a acestei tranziții echitabile și juste pentru toți.”
Amendamentul 29 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 b (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 4 a (nou)
(3b) Se introduce următorul articol:
„Articolul 4a
Contribuția minimă a sectorului agricol la reducerea emisiilor, altele decât cele de CO2, pentru 2030
1. Până în iulie 2023, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, dacă este cazul, o propunere legislativă care stabilește unul sau mai multe obiective de reducere a emisiilor la nivelul Uniunii, altele decât cele de CO2, conform articolului 2 alineatul (1) din prezentul regulament până în 2030. Obiectivul sau obiectivele sunt aliniate la reducerile de emisii estimate necesare pentru îndeplinirea obiectivului stabilit la articolul 1 din prezentul regulament și a obiectivului stabilit la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2021/1119 și sunt propuse în urma unei consultări strânse cu Consiliul științific consultativ privind schimbările climatice.
2. Până la 31 iulie 2023, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a reducerilor emisiilor, altele decât cele de CO2, la nivelul Uniunii, planificate și puse în aplicare în temeiul legislației și al politicilor relevante ale Uniunii și naționale, inclusiv al planurilor naționale integrate privind energia și clima în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 și al planurilor strategice privind politica agricolă comună în temeiul Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului1a. În cazul în care Comisia prezintă o propunere legislativă în temeiul alineatului (1) și estimează că reducerile emisiilor, altele decât cele de CO2, nu vor atinge obiectivul sau obiectivele menționate la alineatul respectiv, Comisia recomandă măsuri suplimentare de atenuare, iar statele membre iau măsurile corespunzătoare.
3. În cazul în care, în raportul menționat la alineatul (2) din prezentul articol sau în evaluarea sa anuală efectuată în baza articolului 26 din Regulamentul (UE) 2018/1999, Comisia ajunge la concluzia că Uniunea nu înregistrează progrese suficiente în direcția îndeplinirii contribuției minime privind emisiile, altele decât cele de CO2, în temeiul articolului 1 din prezentul regulament, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, dacă este cazul, propuneri legislative care pot include în acest scop obiective sau măsuri sectoriale specifice sau ambele.
___________
1a Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 1).”
Amendamentul 30 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 c (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatele 1 și 2
(3c) La articolul 5, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:
1. În ceea ce privește perioada 2021-2025, un stat membru poate lua cu împrumut o cantitate de până la 10 % din alocarea sa anuală de emisii pentru anul următor.
„1. În ceea ce privește perioada 2021-2029, un stat membru poate lua cu împrumut o cantitate de până la 5 % din alocarea sa anuală de emisii pentru anul următor.”
2. În ceea ce privește perioada 2026-2029, un stat membru poate lua cu împrumut o cantitate de până la 5 % din alocarea sa anuală de emisii pentru anul următor.
Amendamentul 31 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 d (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatul 3 – litera a
(3d) La articolul 5 alineatul (3), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:
(a) în ceea ce privește anul 2021, de a depozita pentru anii următori, până inclusiv în 2030, excedentul respectiv din alocarea sa anuală de emisii; și
„(a) în ceea ce privește anul 2021, de a depozita pentru anii următori, până inclusiv în 2025, excedentul din alocarea sa anuală de emisii, până la un procent de 5 % din respectiva alocare anuală de emisii; și”
Amendamentul 32 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 e (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatul 3 – litera b
(3e) La articolul 5 alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:
(b) în ceea ce privește perioada 2022-2029, de a depozita pentru anii următori, până inclusiv în 2030, excedentul din alocarea sa anuală de emisii, până la un procent de 30 % din alocările sale anuale de emisii de până în anul respectiv.
(b) în ceea ce privește perioada 2022-2024, de a depozita pentru anii următori, până inclusiv în 2025, excedentul din alocarea sa anuală de emisii, până la un procent de 10 % din alocările sale anuale de emisii de până în anul respectiv.
Amendamentul 33 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 f (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatul 3 – litera b a (nouă)
(3f) La articolul 5 alineatul (3) se adaugă următoarea literă:
„(ba) în ceea ce privește perioada 2026-2029, de a depozita pentru anii următori, până inclusiv în 2030, excedentul din alocarea sa anuală de emisii, până la un procent de 10 % din alocările sale anuale de emisii de până în anul respectiv.”
Amendamentul 34 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 g (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatul 4
(3g) La articolul 5, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:
4. Un stat membru poate transfera unui alt stat membru până la 5 % din alocarea sa anuală de emisii dintr-un anumit an în ceea ce privește perioada 2021-2025 și până la 10 % în ceea ce privește perioada 2026-2030. Statul membru beneficiar poate utiliza respectiva cantitate pentru asigurarea conformității în temeiul articolului 9 pentru anul respectiv sau pentru anii următori, până inclusiv în 2030.
„4. Un stat membru poate transfera unui alt stat membru până la 5 % din alocarea sa anuală de emisii dintr-un anumit an în ceea ce privește perioada 2021-2025. Statul membru beneficiar poate utiliza respectiva cantitate pentru asigurarea conformității în temeiul articolului 9 pentru anul respectiv sau pentru anii următori, până inclusiv în 2025.
Un stat membru poate transfera unui alt stat membru până la 5 % din alocarea sa anuală de emisii dintr-un anumit an în ceea ce privește perioada 2026-2030. Statul membru beneficiar poate utiliza respectiva cantitate pentru asigurarea conformității în temeiul articolului 9 pentru anul respectiv sau pentru anii următori, până inclusiv în 2030.
Statele membre informează Comisia despre orice acțiune întreprinsă în temeiul prezentului alineat și despre prețul de transfer pe tonă de CO2 echivalent.
Amendamentul 35 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 h (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 5 – alineatul 6
(3h) La articolul 5, alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:
Statele membre pot folosi veniturile generate de transferurile de alocări anuale de emisii în conformitate cu alineatele (4) și (5) pentru combaterea schimbărilor climatice în Uniune sau în țări terțe. Statele membre informează Comisia cu privire la orice tip de acțiune întreprinsă în temeiul prezentului alineat.
„Statele membre folosesc veniturile generate de transferurile de alocări anuale de emisii în conformitate cu alineatele (4) și (5) pentru combaterea schimbărilor climatice în Uniune sau în țări terțe. Statele membre informează Comisia cu privire la orice tip de acțiune întreprinsă în temeiul prezentului alineat și publică informațiile respective într-un format ușor accesibil. Un stat membru care transferă cote anuale de emisii unui alt stat membru publică evidența transferului și dă publicității remunerația primită pentru alocările respective.”
Amendamentul 36 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 i (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 6 – alineatul 3 – paragraful 2
(3i) La articolul 6 alineatul (3), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:
Statele membre enumerate în anexa II pot decide să revizuiască în scădere procentul notificat o dată în 2024 și o dată în 2027. Într-un astfel de caz, statul membru în cauză notifică Comisiei decizia respectivă până la 31 decembrie 2024 sau, respectiv, până la 31 decembrie 2027.
„Statele membre enumerate în anexa II pot decide să își revizuiască decizia de notificare până în 2023 și să revizuiască în scădere procentul notificat o dată în 2024 și o dată în 2027. Într-un astfel de caz, statul membru în cauză notifică Comisiei decizia respectivă până la 31 decembrie 2023, până la31 decembrie 2024 sau, respectiv, până la 31 decembrie2027.”
Amendamentul 37 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 5 a (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 8
(5a) Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:
Articolul 8
Articolul 8
Măsuri corective
Măsuri corective
1. În cazul în care Comisia constată, în evaluarea sa anuală efectuată în temeiul articolului 21 din Regulamentul (UE) nr.525/2013 și ținând seama de utilizarea preconizată a mecanismelor de flexibilitate prevăzute la articolele 5, 6 și 7 din prezentul regulament, că un stat membru nu înregistrează progrese suficiente în direcția respectării obligațiilor ce îi revin în temeiul articolului 4 din prezentul regulament, statul membru în cauză prezintă Comisiei, în termen de trei luni, un plan de măsuri corective care include:
„1. În cazul în care Comisia constată, în evaluarea sa anuală efectuată în temeiul articolului 29 din Regulamentul (UE) 2018/1999 și ținând seama de utilizarea preconizată a mecanismelor de flexibilitate prevăzute la articolele 5, 6 și 7 din prezentul regulament, că un stat membru nu înregistrează progrese suficiente în direcția respectării obligațiilor ce îi revin în temeiul articolului 4 din prezentul regulament, statul membru în cauză prezintă Comisiei, în termen de trei luni, un plan de măsuri corective care include:
(-a) o explicație detaliată care să expună motivele pentru care statul membru nu reușește să facă progrese suficiente în direcția îndeplinirii obligațiilor care îi revin în temeiul articolului 4 din prezentul regulament;
(-ab) cuantumul total al finanțării din partea Uniunii primite de statul membru pentru cheltuieli și investiții legate de climă și de tranziția verde, cum a contribuit utilizarea finanțării respective la îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul articolului 4 din prezentul regulament și cum intenționează să utilizeze o astfel de finanțare pentru îndeplinirea obligațiilor respective;
(a) măsurile suplimentare pe care statul membru le va pune în aplicare în scopul îndeplinirii obligațiilor sale specifice în temeiul articolului 4 din prezentul regulament, prin politici și măsuri naționale, precum și prin punerea în aplicare a măsurilor Uniunii;
(a) măsurile suplimentare pe care statul membru le va pune în aplicare în scopul îndeplinirii obligațiilor sale specifice în temeiul articolului 4 din prezentul regulament, prin politici și măsuri naționale, precum și prin punerea în aplicare a măsurilor Uniunii;
(b) un calendar strict al punerii în aplicare a unor astfel de măsuri, care să permită evaluarea progreselor anuale înregistrate sub aspectul punerii în aplicare.
(b) un calendar strict al punerii în aplicare a unor astfel de măsuri, care să permită evaluarea progreselor anuale înregistrate sub aspectul punerii în aplicare;dacă un stat membru a înființat un organism național consultativ în domeniul climei, solicită consiliere din partea acestui organism pentru a identifica acțiunile necesare;
(ba) o declarație privind cantitatea de reduceri suplimentare de emisii pe care statul membru estimează că le va realiza prin intermediul politicilor respective și metoda utilizată pentru estimarea respectivelor reduceri suplimentare de emisii;
(bb) modul în care planul de acțiuni corective va consolida planul național integrat privind energia și clima al statului membru, adoptat în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999.
1a. Dacă își depășește alocarea anuală de emisii în doi sau mai mulți ani consecutivi, un stat membru își revizuiește planul național integrat privind energia și clima și strategia națională pe termen lung în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999. Statul membru finalizează revizuirea în termen de 6 luni. Comisia emite recomandări ce identifică modul în care trebuie revizuite planul național integrat privind energia și clima ori strategia pe termen lung, sau ambele. Statul membru notifică Comisiei planurile revizuite, împreună cu o declarație ce explică modul în care revizuirile propuse remediază depășirea alocărilor sale anuale de emisii și, dacă este cazul, cum a răspuns recomandărilor Comisiei. Dacă planul național integrat privind energia și clima sau strategia națională pe termen lung rămâne în mare parte nemodificat(ă), statul membru publică o explicație în care își prezintă justificarea.
2. În conformitate cu programul său anual de lucru, Agenția Europeană de Mediu acordă asistență Comisiei în cadrul activității sale de evaluare a unor astfel de planuri de măsuri corective.
2. În conformitate cu programul său anual de lucru, Agenția Europeană de Mediu și Consiliul științific consultativ european privind schimbările climatice, instituit în temeiul articolului 3 din Regulamentul (UE) 2021/1119, acordă asistență Comisiei în cadrul activității sale de evaluare a oricăror planuri de măsuri corective.
3. Comisia poate emite un aviz referitor la viabilitatea planurilor de măsuri corective prezentate în conformitate cu alineatul (1) și, în acest caz, procedează astfel în termen de patru luni de la primirea planurilor respective. Statul membru vizat ține seama pe deplin de avizul Comisiei și își poate revizui planul de măsuri corective pentru a corespunde acestuia.
3. Comisia emite un aviz referitor la viabilitatea planurilor de măsuri corective prezentate în conformitate cu alineatul (1) și, în acest caz, procedează astfel în termen de patru luni de la primirea planurilor respective. Statul membru vizat ține seama pe deplin de avizul Comisiei și își revizuiește planul de măsuri corective pentru a corespunde acestuia. Dacă statul membru în cauză nu dă curs recomandării sau unei părți substanțiale a acesteia, statul membru respectiv prezintă Comisiei o justificare.
3a. Planurile de acțiuni corective și avizele Comisiei, precum și răspunsurile și justificările primite de la statele membre menționate la alineatele (1), (1a) și (3), sunt accesibile publicului.
3b. Când își actualizează planul național integrat privind energia și clima în temeiul articolului 14 din Regulamentul (UE) 2018/1999, statele membre fac trimitere la planurile lor de măsuri corective întocmite în temeiul alineatelor (1) și (1a) și la orice aviz emis de Comisie în temeiul prezentului articol, după caz.”
2. În cazul în care în perioada 2021-2025 cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a unui stat membru menționată la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2018/841 a depășit cantitatea de absorbții stabilită în conformitate cu articolul 12 din regulamentul menționat, administratorul central deduce, pentru anii relevanți, din alocările anuale de emisii ale statului membru respectiv, un cuantum egal cu excedentul de emisii de gaze cu efect de seră exprimat în tone de CO2 echivalent.
„2. În cazul în care în perioada 2021-2025 sau în perioada 2026-2030, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a unui stat membru menționată la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2018/841 a depășit cantitatea de absorbții stabilită în conformitate cu articolul 12 din regulamentul menționat, administratorul central deduce, pentru anii relevanți, din alocările anuale de emisii ale statului membru respectiv, un cuantum egal cu excedentul de emisii de gaze cu efect de seră exprimat în tone de CO2 echivalent.”
Amendamentul 39 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 7 Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 11 a
(7) Se introduce următorul articol:
eliminat
Articolul 11a
Rezerva suplimentară
1. În cazul în care, până în 2030, Uniunea reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului**, și ținând seama de limita maximă a contribuției absorbțiilor nete, se instituie o rezervă suplimentară în registrul Uniunii.
2. Statele membre care decid să nu contribuie și să nu beneficieze de rezerva suplimentară notifică decizia lor Comisiei în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
3. Rezerva suplimentară constă în absorbțiile nete pe care statele membre participante le-au generat în perioada 2026-2030 în plus față de obiectivele lor respective în temeiul Regulamentului (UE) 2018/841, după deducerea următoarelor două elemente:
(a) eventualele flexibilități utilizate în temeiul articolelor 11-13b din Regulamentul (UE) 2018/841;
(b) cantitățile luate în considerare pentru asigurarea conformității în temeiul articolului 7 din prezentul regulament.
4. În cazul în care se constituie o rezervă suplimentară în temeiul alineatului (1), un stat membru participant poate beneficia de aceasta dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
(a) emisiile de gaze cu efect de seră ale statului membru depășesc nivelul alocărilor sale anuale de emisii pentru perioada 2026-2030;
(b) statul membru a făcut uz integral de mecanismele de flexibilitate prevăzute la articolul 5 alineatele (2) și (3);
(c) statul membru a exploatat la maximum absorbțiile nete în conformitate cu articolul 7, chiar dacă respectiva cantitate nu atinge nivelul stabilit în anexa III; și
(d) statul membru nu a efectuat niciun transfer net către alte state membre în temeiul articolului 5.
5. În cazul în care un stat membru îndeplinește condițiile stabilite la alineatul (4), acesta primește o cantitate suplimentară din rezerva suplimentară, în limita deficitului acestuia, care urmează să fie utilizată pentru asigurarea conformării în temeiul articolului 9.
În cazul în care cantitatea colectivă rezultată pentru toate statele membre care îndeplinesc condițiile prevăzute la alineatul (4) de la prezentul articol depășește cantitatea alocată rezervei suplimentare menționată la alineatul (3) de la prezentul articol, cantitățile pentru fiecare dintre statele membre în cauză se reduc în mod proporțional.
_________
** Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).
Amendamentul 40 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 7 a (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 15
(7a) Articolul 15 se înlocuiește cu următorul text:
Articolul 15
Articolul 15
Revizuire
Revizuire
1. Prezentul regulament se revizuiește în mod constant luând în considerare, printre altele, evoluția circumstanțelor naționale, modul în care toate sectoarele economiei contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, evoluțiile internaționale și eforturile întreprinse pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris.
„1. Prezentul regulament se revizuiește în mod constant luând în considerare, printre altele, evoluția circumstanțelor naționale, modul în care toate sectoarele economiei contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, evoluțiile internaționale și eforturile întreprinse pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris și ale Regulamentului (UE) 2021/1119.
2. Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului în termen de șase luni de la fiecare evaluare la nivel global convenită în conformitate cu articolul 14 din Acordul de la Paris cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament, inclusiv cu privire la echilibrul dintre cerere și ofertă pentru alocările anuale de emisii, precum și cu privire la contribuția prezentului regulament la obiectivul general al Uniunii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 și la contribuția sa la obiectivele Acordului de la Paris, în special în ceea ce privește necesitatea unor politici și măsuri suplimentare la nivelul Uniunii în vederea reducerilor necesare ale emisiilor de gaze cu efect de seră care trebuie realizate de Uniune și de statele sale membre, inclusiv un cadru post-2030, și poate formula propuneri, dacă este cazul.
2. Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului în termen de șase luni de la fiecare evaluare la nivel global convenită în conformitate cu articolul 14 din Acordul de la Paris cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament, inclusiv cu privire la echilibrul dintre cerere și ofertă pentru alocările anuale de emisii, precum și cu privire la contribuția prezentului regulament la obiectivul Uniunii privind neutralitatea climatică și la obiectivele climatice intermediare conform articolului 2 și articolului 4 din regulamentul (UE) 2021/1119 și la contribuția sa la obiectivele Acordului de la Paris, în special în ceea ce privește necesitatea unor politici și măsuri suplimentare la nivelul Uniunii în vederea reducerilor necesare ale emisiilor de gaze cu efect de seră care trebuie realizate de Uniune și de statele sale membre, inclusiv un cadru post-2030, și poate formula propuneri, dacă este cazul.
Rapoartele respective țin seama de strategiile elaborate în temeiul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr.525/2013 în vederea asigurării unei contribuții la formularea unei strategii pe termen lung a Uniunii.
Rapoartele respective țin seama de strategiile elaborate în temeiul articolului 15 din Regulamentul (UE) 2018/1999 în vederea asigurării unei contribuții la formularea unei strategii pe termen lung a Uniunii.”
Amendamentul 41 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 7 b (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 15 a (nou)
(7b) Se introduce următorul articol:
„Articolul 15a
Alinierea la obiectivul Uniunii și al statelor membre privind neutralitatea climatică
1. Până la adoptarea actului legislativ de stabilire a obiectivului climatic al Uniunii pentru 2040 în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/1119, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport care stabilește:
(a) adecvarea obiectivelor naționale actuale prevăzute în anexa I la prezentul regulament în ceea ce privește contribuția lor la atingerea obiectivului neutralității climatice până cel târziu în 2050 în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1119 într-un mod echitabil și eficient din punctul de vedere al costurilor;
(b) o traiectorie de reducere pentru fiecare stat membru a emisiilor de gaze cu efect de seră care intră sub incidența prezentului regulament, compatibilă cu obiectivul neutralității climatice pentru fiecare stat membru, până cel târziu în 2050.
2. În termen de șase luni de la publicarea raportului menționat la alineatul (1), Comisia prezintă propuneri de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru sectoarele reglementate de prezentul regulament. Propunerile respective asigură distribuirea echitabilă și eficientă din punctul de vedere al costurilor a eforturilor de reducere în întreaga Uniune, pe baza traiectoriilor de reducere menționate la alineatul (1) litera (b).”
Amendamentul 42 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 7 c (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 15 b (nou)
(7c) Se introduce următorul articol:
„Articolul 15b
Accesul la justiție
1. Statele membre se asigură că, în conformitate cu sistemul lor juridic intern, publicul interesat care îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (2), inclusiv persoane fizice sau juridice sau asociațiile, organizațiile or grupurile lor, are acces la o cale de atac în fața unei instanțe judecătorești sau a unui alt organism independent și imparțial instituit prin lege pentru a contesta legalitatea de fond sau de procedură a deciziilor, a acțiunilor și a omisiunilor:
(a) care nu respectă obligațiile legale prevăzute la articolele 4-8 din prezentul regulament; sau
(b) care fac obiectul articolului 10 din Regulamentul (UE) 2018/1999.
În sensul prezentului alineat, o acțiune sau o omisiune care nu respectă obligațiile legale ce decurg din articolul 4 sau articolul 8 poate fi o acțiune sau o omisiune cu privire la o politică sau o măsură adoptată în scopul punerii în aplicare a respectivelor obligații, în cazul în care politica sau măsura respectivă nu aduce o contribuție suficientă la punerea în aplicare.
2. Se consideră că membrii publicului în cauză îndeplinesc condițiile menționate la alineatul (1) atunci când:
(a) au un interes suficient; sau
(b) invocă încălcarea unui drept, atunci când dispozițiile de procedură administrativă ale unui stat membru impun acest aspect drept condiție preliminară.
Statele membre stabilesc ce înseamnă interes suficient în conformitate cu obiectivul de a acorda un acces amplu la justiție membrilor publicului interesat, în acord cu Convenția de la Aarhus. În acest sens, interesul oricărei organizații neguvernamentale care activează în domeniul protecției mediului și care îndeplinește condițiile prevăzute de dreptul intern este considerat suficient în sensul prezentului alineat.
3. Alineatele (1) și (2) nu exclud posibilitatea de a recurge la o cale de atac preliminară în fața unei autorități administrative și nu aduc atingere cerinței de a epuiza toate căile de atac administrative înainte de a recurge la căile de atac judiciare, dacă dreptul intern prevede o astfel de obligație. Orice astfel de procedură trebuie să fie corectă, echitabilă și rapidă și să nu implice costuri prohibitive.
4. Statele membre se asigură că informațiile practice privind accesul la căile de atac administrative și judiciare sunt puse la dispoziția publicului într-o manieră accesibilă.”
Amendamentul 43 Propunere de regulament Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 7 d (nou) Regulamentul (UE) 2018/842 Articolul 16 a (nou)
(7d) Se introduce următorul articol:
„Articolul 16a
Consultanță științifică privind sectoarele ESR/CARE
În conformitate cu mandatul său prevăzut la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/1119, Comitetul științific consultativ european privind schimbările climatice (ESABCC) este invitat, din proprie inițiativă, să furnizeze consiliere științifică și să emită rapoarte privind traiectoria prezentului regulament, nivelurile anuale de emisii și mecanismele de flexibilitate, precum și coerența acestora cu obiectivele climatice, în special în vederea informării cu privire la orice revizuire ulterioară a prezentului regulament. Comisia ține seama în mod corespunzător de avizul comitetului consultativ sau justifică public motivele pentru care nu le ia în considerare.”
Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0163/2022).