Euroopan parlamentin tarkistukset 8. kesäkuuta 2022 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) 2019/631 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse uusien henkilöautojen ja uusien kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästönormien kiristämisestä unionin kunnianhimoisempien ilmastotavoitteiden mukaisesti (COM(2021)0556 – C9-0322/2021 – 2021/0197(COD))(1)
(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)
Komission teksti
Tarkistus
Tarkistus 1 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 1 kappale
(1) Ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen (UNFCCC) nojalla joulukuussa 2015 hyväksytty Pariisin sopimus, jäljempänä ’Pariisin sopimus’, tuli voimaan marraskuussa 2016. Sen osapuolet ovat sopineet, että maapallon keskilämpötilan nousu pidetään selvästi alle kahdessa celsiusasteessa verrattuna esiteollisella kaudella vallinneisiin tasoihin ja että jatketaan toimia lämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 celsiusasteeseen verrattuna esiteollisella kaudella vallinneisiin tasoihin.
(1) Ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen (UNFCCC) nojalla joulukuussa 2015 hyväksytty Pariisin sopimus, jäljempänä ’Pariisin sopimus’, tuli voimaan marraskuussa 2016. Sen osapuolet ovat sopineet, että maapallon keskilämpötilan nousu pidetään selvästi alle kahdessa celsiusasteessa verrattuna esiteollisella kaudella vallinneisiin tasoihin ja että jatketaan toimia lämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 celsiusasteeseen verrattuna esiteollisella kaudella vallinneisiin tasoihin. Hyväksyessään Glasgow’n ilmastosopimuksen marraskuussa 2021 sen osapuolet tunnustivat, että maapallon keskilämpötilan nousun pitäminen 1,5 celsiusasteessa verrattuna esiteollisella kaudella vallinneisiin tasoihin vähentäisi merkittävästi ilmastonmuutoksen riskejä ja vaikutuksia, ja sitoutuivat tiukentamaan vuodeksi 2030 asettamiaan tavoitteita vuoden 2022 loppuun mennessä nopeuttaakseen ilmastotoimia tällä ratkaisevalla vuosikymmenellä ja kuroakseen umpeen 1,5 celsiusastetta koskevaan tavoitteeseen liittyvän vajeen.
Tarkistus 2 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 2 kappale
(2) Ilmastoon ja ympäristöön liittyviin haasteisiin vastaaminen ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen ovat keskeisellä sijalla komission 11 päivänä joulukuuta 2019 hyväksymässä tiedonannossa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta23. Covid-19-pandemian erittäin vakavat vaikutukset unionin kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin ovat entisestään lisänneet Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tarpeellisuutta ja arvoa.
(2) Ilmastoon ja ympäristöön liittyviin haasteisiin vastaaminen ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen ovat keskeisellä sijalla komission 11 päivänä joulukuuta 2019 hyväksymässä tiedonannossa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta23. Euroopan parlamentti vaati Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta 15. tammikuuta 2020 antamassaan päätöslauselmassa, että tarvittava siirtymä ilmastoneutraaliin yhteiskuntaan toteutetaan viimeistään vuonna 2050, ja ilmasto- ja ympäristöhätätilasta 28. marraskuuta 2019 antamassaan päätöslauselmassa se julisti ilmasto- ja ympäristöhätätilan. Covid-19-pandemian erittäin vakavat vaikutukset unionin kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin ovat entisestään lisänneet Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tarpeellisuutta ja arvoa.
_________________
_________________
23 Komission tiedonanto "Euroopan vihreän kehityksen ohjelma", COM(2019)0640, 11.12.2019.
23 Komission tiedonanto "Euroopan vihreän kehityksen ohjelma", COM(2019)0640, 11.12.2019.
Tarkistus 3 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 3 kappale
(3) Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa yhdistetään kattava joukko toisiaan vahvistavia toimenpiteitä ja aloitteita, joilla pyritään saavuttamaan ilmastoneutraalius EU:ssa vuoteen 2050 mennessä, ja esitetäänuusi kasvustrategia, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jolla on nykyaikainen, resurssitehokas ja kilpailukykyinen talous ja jossa kasvuun pyritään lisäämättä resurssien käyttöä. Tavoitteena on myös suojella, hoitaa ja lisätä EU:n luonnonpääomaa sekä suojella kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia ympäristöön liittyviltä riskeiltä ja ympäristövaikutuksilta. Tämä siirtymä vaikuttaa eri tavalla naisiin ja miehiin, ja sillä on erityinen vaikutus joihinkin heikommassa asemassa oleviin ryhmiin, kuten ikääntyneisiin, vammaisiin sekä rodulliseen tai etniseen vähemmistöön kuuluviin henkilöihin. Siksi on varmistettava, että siirtymä on oikeudenmukainen ja osallistava ja että ketään ei jätetä jälkeen.
(3) EU pyrkii esittämään vuoteen 2050 mennessä uuden kasvustrategian, jossa pyritään tekemään unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jolla on nykyaikainen, resurssitehokas ja kilpailukykyinen talous ja elinvoimaisia teollisuuden toimialoja, jotka ovat edelleen johtoasemassa maailmassa omassa segmentissään ja maailmanlaajuisesti innovoinnin edistäjiä, ja samalla turvataan hyvin palkatut laadukkaat työpaikat Euroopassa. Tavoitteena on myös suojella, hoitaa ja lisätä EU:n luonnonpääomaa sekä suojella kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia ympäristöön liittyviltä riskeiltä ja ympäristövaikutuksilta. Tältä osin vuoteen 2030 saakka ulottuvan kahdeksannen ympäristöalan toimintaohjelman tavoitteeksi on asetettu, että nopeutetaan vihreää siirtymää ilmastoneutraaliin, kestävään, myrkyttömään, resurssitehokkaaseen, uusiutuvaan energiaan perustuvaan, palautumis- ja selviytymiskykyiseen ja kilpailukykyiseen kiertotalouteen oikeudenmukaisella, tasapuolisella ja osallistavalla tavalla, suojellaan ympäristön tilaa, palautetaan se ennalleen ja parannetaan sitä sekä tuetaan ja käytetään perustana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa ilmoitettuja toimenpiteitä ja aloitteita. Tämä siirtymä vaikuttaa eri tavalla naisiin ja miehiin, ja sillä on erityinen vaikutus heikommassa ja haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin, kuten ikääntyneisiin, vammaisiin, rodulliseen tai etniseen vähemmistöön kuuluviin henkilöihin sekä matalan ja keskimääräistä alemman tulotason henkilöihin ja kotitalouksiin.Lisäksi siirtymä vaikuttaa eri tavoin unionin alueisiin, erityisesti rakenteellisesti heikommassa asemassa oleviin alueisiin, syrjäisiin alueisiin ja syrjäisimpiin alueisiin. Siksi on varmistettava, että siirtymä on oikeudenmukainen ja osallistava ja että ketään ei jätetä jälkeen.
Tarkistus 4 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 5 kappale
(5) Unionin tavoite saavuttaa koko talouden ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä kirjataan lainsäädäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) [--]24. Kyseisessä asetuksessa vahvistetaan myös unionin sisäinen sitoumus vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä (päästöt poistumien vähentämisen jälkeen) vähintään 55 prosentilla vuoden 1990 tasoista vuoteen 2030 mennessä.
(5) Unionin tavoite vähentäänettopäästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä ja tavoite saavuttaa negatiiviset päästöt sen jälkeen kirjataan lainsäädäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/111924. Kyseisessä asetuksessa vahvistetaan myös unionin sisäinen ilmastoa koskeva välitavoite vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä (päästöt poistumien vähentämisen jälkeen) vähintään 55 prosentilla vuoden 1990 tasoista vuoteen 2030 mennessä.
_________________
_________________
24 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) [.../...], annettu [...] päivänä [...]kuuta 2021, puitteiden vahvistamisesta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi ja asetuksen (EU) 2018/1999 muuttamisesta (eurooppalainen ilmastolaki), (EUVL L .../... s. ...).
24 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1119, annettu 30 päivänä kesäkuuta 2021, puitteiden vahvistamisesta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi sekä asetusten (EY) N:o 401/2009 ja (EU) 2018/1999 muuttamisesta (eurooppalainen ilmastolaki), (EUVL L 243, 9.7.2021, s. 1).
Tarkistus 5 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 6 kappale
(6) Kaikkien talouden alojen, myös tieliikenteen, odotetaan edistävän näiden päästövähennysten saavuttamista.
(6) Kaikkien talouden alojen, myös tieliikenteen, odotetaan edistävän näiden päästövähennysten saavuttamista. Liikenneala on ainoa ala, jolla päästöt ovat lisääntyneet vuodesta 1990. Tähän sisältyy maantieliikenne kevyillä ja raskailla hyötyajoneuvoilla, joiden osuus liikenteen kokonaispäästöistä on yhteensä yli 70 prosenttia.
Tarkistus 6 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)
(6 a) On tärkeää, että henkilökohtainen liikkuminen on jatkossakin mahdollista ja kohtuuhintaista kaikille. Tämä koskee etenkin työmatkalaisia, joilla ei ole saatavillaan laadukasta julkista liikennettä tai muita liikkumisratkaisuja.
Tarkistus 7 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 6 b kappale (uusi)
(6 b) Glasgow'ssa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, vuonna 2021 järjestetyssä YK:n ilmastonmuutoskonferenssissa eli COP26:ssa sitouduttiin nopeuttamaan maailmanlaajuista siirtymää päästöttömiin ajoneuvoihin. Siinä sitouduttiin myös oikeudenmukaiseen ja kestävään siirtymään, jotta mitään aluetta tai yhteisöä ei jätetä jälkeen, ja korostettiin, että on tärkeää varmistaa työvoiman kannalta oikeudenmukainen siirtymä ja ihmisarvoisen työn ja laadukkaiden työpaikkojen luominen.
Tarkistus 8 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 kappale
(7) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tarpeen osana johdonmukaista ja yhdenmukaista kehystä, joka on välttämätön kasvihuonekaasujen nettopäästöjen vähentämistä koskevan unionin yleistavoitteen saavuttamiseksi.
(7) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tarpeen osana johdonmukaista ja yhdenmukaista kehystä, joka on välttämätön, jotta voidaan saavuttaa kasvihuonekaasujen nettopäästöjen vähentämistä koskeva unionin yleistavoiteja jotta voidaan vähentää unionin riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden tuonnista, mukaan lukien öljyntuonti, jonka arvo pelkästään vuonna 2018 oli 227,5 miljardia euroa, sillä öljy on edelleen henkilö- ja pakettiautojen merkittävin energianlähde (94 prosenttia). Samalla kun öljynkulutuksesta luovutaan asteittain, on ratkaisevan tärkeää, ettei yhdestä riippuvuudesta siirrytä toiseen. Euroopan teollisuuden tulevan kestävyyden varmistamisen ja unionin strategisen riippumattomuuden vahvistamisen kannalta on olennaisen tärkeää, että komissio tekee yhteistyötä jäsenvaltioiden ja teollisuuden toimijoiden kanssa uusien hiilettömien ja vähähiilisten teknologioiden edellyttämien strategisten materiaalien ja harvinaisten maametallien toimitusketjun turvaamiseksi.
Tarkistus 9 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 7 a kappale (uusi)
(7 a) Vaikka tämän asetuksen tarkistaminen on osa ympäristötavoitteiden saavuttamista eli tieliikenteen hiilestä irtautumista ilmastonmuutoksen torjumiseksi, siinä olisi myös otettava huomioon tämän prosessin merkittävät teolliset ja sosiaaliset seuraukset työllisyyden ja kaikkien saatavilla olevan liikkuvuuden varmistamiseksi.
Tarkistus 10 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 8 kappale
(8) Jotta kasvihuonekaasujen nettopäästöjä saadaan vähennettyä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasoista vuoteen 2030 mennessä, on tarpeen tiukentaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2019/63125 säädettyjä päästövähennysvaatimuksia henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen osalta. Lisäksi on määriteltävä selkeä etenemissuunnitelma lisävähennyksille vuoden 2030 jälkeen, jotta voidaan edistää vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista. Ilman kunnianhimoisia toimia tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarvittaisiin suurempia päästövähennyksiä muilla aloilla, mukaan lukien alat, joiden hiilestä irrottaminen on haastavampaa.
(8) Jotta kasvihuonekaasujen nettopäästöjä saadaan vähennettyä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasoista vuoteen 2030 mennessä ja jotta voidaan tarjota selkeä etenemissuunnitelma tämän tavoitteen saavuttamiseksi ja edistää tarvittavia päästövähennyksiä ennen vuotta 2030, on tarpeen tiukentaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2019/63125 säädettyjä päästövähennysvaatimuksia henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen osalta. Lisäksi on määriteltävä selkeä etenemissuunnitelma lisävähennyksille vuoden 2030 jälkeen, jotta voidaan edistää vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista. Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää liikennealan päästöjen vähentämistä noin 90 prosentilla kaikkein kustannustehokkaimman skenaarion mukaisesti, kun tällä hetkellä kasvihuonekaasupäästöt lisääntyvät ainoastaan liikenteen alalla. Samanaikaisesti on erittäin tärkeää, että täydentävällä unionin lainsäädännöllä, kuten direktiivillä (EU) 2018/200125 a, varmistetaan uusiutuvan energian nopea käyttöönotto, jotta unionin autokanta saa lisää uusiutuvista energialähteistä tuotettavaa sähköä. Ilman kunnianhimoisia toimia tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarvittaisiin suurempia päästövähennyksiä muilla aloilla, mukaan lukien alat, joiden hiilestä irrottaminen on haastavampaa. Digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä olisi käsiteltävä myös sosiaalisen ulottuvuuden merkitystä, jotta varmistetaan kaikkien saatavilla oleva liikkuvuus, mukaan lukien energiaverotuksen vaikutus kohtuuhintaisuuteen, energian hintojen nousun suora ja välillinen vaikutus liikenteeseen unionin eri alueilla sekä teolliset seuraukset työllisyyden ja teollisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi.
__________________
__________________
25 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/631, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, hiilidioksidipäästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille ja uusille kevyille hyötyajoneuvoille ja asetusten (EY) N:o 443/2009 ja (EU) N:o 510/2011 kumoamisesta (EUVL L 111, 25.4.2019, s. 13).
25 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/631, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, hiilidioksidipäästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille ja uusille kevyille hyötyajoneuvoille ja asetusten (EY) N:o 443/2009 ja (EU) N:o 510/2011 kumoamisesta (EUVL L 111, 25.4.2019, s. 13).
25 a Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/2001, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 82).
Tarkistus 11 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 8 a kappale (uusi)
(8 a) Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että akkukäyttöiset sähköajoneuvot ovat jo kilpailukykyisiä tavanomaisten autojen kanssa monissa autosegmenteissä, kun otetaan huomioon omistajuuden kokonaiskustannukset. Henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidinormien tiukentaminen nopeuttaa akkukäyttöisten sähköajoneuvojen omistamisen kokonaiskustannusten alenemista ja tekee niistä koko unionissa kaikille kuluttajaryhmille houkuttelevampia kuin polttomoottoreilla varustetut ajoneuvot. Henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen kunnianhimoisemmat hiilidioksidipäästönormit vuosiksi 2025–2030 nopeuttavat myös käytettyjen autojen markkinoiden hiilestä irtautumista kaikissa autosegmenteissä, mikä hyödyttää enemmän pieni- ja keskituloisia kuluttajia.
Tarkistus 12 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 9 kappale
(9) Tiukennetuilla hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimuksilla olisi kannustettava lisäämään päästöttömien ajoneuvojen osuutta unionin markkinoilla ja tarjottava samalla hyötyjä kuluttajille ja kansalaisille paremman ilmanlaadun ja energiansäästöjen muodossa sekä varmistettava, että voidaan ylläpitää innovointia autoteollisuuden arvoketjussa. Globaalissa tilanteessa myös EU:n autoteollisuuden arvoketjun on oltava johtava toimija meneillään olevassa maailmanlaajuisessa siirtymässä päästöttömään liikenteeseen. Tiukennetut hiilidioksidin päästövähennysnormit ovat teknologianeutraaleja niissä asetettujen koko ajoneuvokantaa koskevien tavoitteiden osalta. Päästötöntä ajoneuvokantaa koskevan tavoitteen saavuttamiseksi on nyt ja tulevaisuudessa käytettävissä erilaisia teknologioita. Päästöttömiin ajoneuvoihin kuuluvat tällä hetkellä akkukäyttöiset sähköajoneuvot, polttokennoajoneuvot ja muut vetykäyttöiset ajoneuvot, ja teknologiset innovaatiot jatkuvat. Päästöttömillä ja vähäpäästöisillä ajoneuvoilla, joihin kuuluvat myös päästöjen suhteen suorituskykyiset ladattavat hybridisähköajoneuvot, voi jatkossakin olla rooli siirtymän toteuttamisessa.
(9) Tiukennetuilla hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimuksilla olisi kannustettava lisäämään päästöttömien ajoneuvojen osuutta unionin markkinoilla ja tarjottava samalla hyötyjä kuluttajille ja kansalaisille paremman ilmanlaadun, energiaturvallisuuden ja energiatehokkuuden paranemisen ja näihin liittyvien energiansäästöjen muodossa sekä varmistettava, että voidaan ylläpitää innovointia autoteollisuuden arvoketjussa. Globaalissa tilanteessa myös EU:n autoteollisuuden arvoketjun on oltava johtava toimija meneillään olevassa maailmanlaajuisessa siirtymässä päästöttömään liikenteeseen. Tiukennetut hiilidioksidin päästövähennysnormit ovat teknologianeutraaleja niissä asetettujen koko ajoneuvokantaa koskevien tavoitteiden osalta. Päästötöntä ajoneuvokantaa koskevan tavoitteen saavuttamiseksi on nyt ja tulevaisuudessa käytettävissä erilaisia teknologioita. Päästöttömiin ajoneuvoihin kuuluvat tällä hetkellä akkukäyttöiset sähköajoneuvot, polttokennoajoneuvot ja muut vetykäyttöiset ajoneuvot, ja samalla teknologiset innovaatiot jatkuvat. Päästöttömillä ja vähäpäästöisillä ajoneuvoilla, joihin kuuluvat myös päästöjen suhteen suorituskykyiset ladattavat hybridisähköajoneuvot, voi jatkossakin olla rooli siirtymän toteuttamisessa, kunhan taataan täsmälliset ja kattavat tiedot näiden ajoneuvotyyppien päästötehokkuudesta.
Tarkistus 14 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 10 a kappale (uusi)
(10 a) Teknologinen innovointi on edellytys liikkuvuuden hiilestä irtautumiselle unionissa, minkä vuoksi sitä olisi tuettava. Kansainvälisen kilpailun lisääntyessä unionin ja jäsenvaltioiden olisi jatkettava pyrkimyksiään tutkia ja kehittää alan synergioita edistäviä aloitteita, kuten EU:n akkualan allianssia, ja tukea julkisia ja yksityisiä investointeja eurooppalaiseen autoteollisuuden tutkimukseen ja innovointiin. Tällä olisi pyrittävä säilyttämään Euroopan teknologinen johtoasema tällä alalla, kehittämään teollista huippuosaamista tulevaisuuden teknologioissa unionissa ja varmistamaan sen teollisen perustan pitkän aikavälin kestävyys ja kilpailukyky.
Tarkistus 15 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 10 b kappale (uusi)
(10 b) Eräät jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet suunnitelmistaan nopeuttaa päästöttömien ajoneuvojen käyttöönottoa asettamalla määräaika niiden markkinoille saatettavien hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien uusien henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen poistamiselle ennen unionin tasolla vahvistettua päivämäärää. Komission olisi määritettävä vaihtoehtoja, joilla helpotetaan jäsenvaltioiden siirtymistä päästöttömiin kevyisiin hyötyajoneuvoihin tällaisten suunnitelmien mukaisesti.
Tarkistus 16 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 10 c kappale (uusi)
(10 c) Selkeiden sääntelysignaalien avulla on tarkoitus antaa valmistajille mahdollisuus tehdä investointipäätöksensä. Näiden signaalien puuttuminen voisi johtaa siihen, että unionin autoteollisuus ei investoi nopeasti ja menettää siksi sekä kilpailukykyään että teknologista johtoasemaansa ja markkinaosuuttaan maailmanmarkkinoilla ja kotimarkkinoilla.
Tarkistus 17 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 10 d kappale (uusi)
(10 d) Autoteollisuuden työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun vahvistaminen on ratkaisevan tärkeää neuvoteltaessa ja hyväksyttäessä alueellisia oikeudenmukaista siirtymää koskevia suunnitelmia ja kansallisia ilmastotoimien sosiaalisen tuen suunnitelmia valmistajien, alueiden ja alojen tasolla. On ratkaisevan tärkeää varmistaa, että työvoiman muutos tietyllä maantieteellisellä alueella tapahtuu alueen mahdollisuuksia vastaavalla tavalla.
Tarkistus 18 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 11 kappale
(11) Tarkistettujen hiilidioksidipäästönormien tavoitteisiin olisi liitettävä eurooppalainen strategia, jolla pyritään ratkaisemaan päästöttömien ajoneuvojen ja niihin liittyvien teknologioiden valmistuksen laajentamisesta, alan työntekijöiden täydennys- ja uudelleenkoulutustarpeesta sekä talouden monipuolistamisesta ja toiminnan uudistamisesta aiheutuvat haasteet. Yksityisten investointien houkuttelemiseksi, ja valtiontukisääntöjen mukaisesti, EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla olisi tarvittaessa harkittava rahoitustuen myöntämistä, muun muassa Euroopan sosiaalirahasto plussasta, oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, innovaatiorahastosta, elpymis- ja palautumistukivälineestä ja muista monivuotisen rahoituskehyksen välineistä sekä Next Generation EU -välineestä. Ympäristö- ja energia-alan tarkistetut valtiontukisäännöt antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden tukea yrityksiä niiden tuotantoprosessien hiilestä irrottamisessa ja ympäristöystävällisempien teknologioiden käyttöön ottamisessa uuden teollisuusstrategian yhteydessä.
(11) Tarkistettujen hiilidioksidipäästönormien tavoitteisiin olisi liitettävä eurooppalainen strategia, jolla pyritään kunkin jäsenvaltion erityispiirteet huomioiden ratkaisemaan päästöttömien ajoneuvojen ja niihin liittyvien teknologioiden valmistuksen laajentamisesta, alan työntekijöiden täydennys- ja uudelleenkoulutustarpeesta sekä talouden monipuolistamisesta ja toiminnan uudistamisesta aiheutuvat haasteet, samalla kun pyritään säilyttämään työllisyystaso Euroopan autoteollisuudessa. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä vaikutuksiin, joita tällä siirtymällä on mikroyrityksiin ja pk-yrityksiin koko toimitusketjussa. Yksityisten investointien houkuttelemiseksi, ja valtiontukisääntöjen mukaisesti, EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla olisi tarvittaessa myönnettävä rahoitustukea, muun muassa Euroopan sosiaalirahasto plussasta, oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, innovaatiorahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta, koheesiorahastosta, elpymis- ja palautumistukivälineestä ja muista monivuotisen rahoituskehyksen välineistä sekä Next Generation EU -välineestä. Lisäksi unionin tasolla tarvittaisiin erityinen rahoitusvirta autoteollisuuden siirtymää varten, jotta voidaan puuttua erityisesti mahdollisiin kielteisiin työllisyysvaikutuksiin. Ympäristö- ja energia-alan tarkistetut valtiontukisäännöt antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden tukea yrityksiä niiden tuotantoprosessien hiilestä irrottamisessa ja ympäristöystävällisempien teknologioiden käyttöön ottamisessa uuden teollisuusstrategian yhteydessä.
Tarkistus 19 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 12 kappale
(12) Päivitetyn uuden teollisuusstrategian26ukaan on tarkoitus luoda vihreän ja digitaalisen siirtymän polkuja yhdessä teollisuuden, viranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tässä yhteydessä liikkumisen ekosysteemille olisi kehitettävä siirtymäpolku, jolla tuetaan autoteollisuuden arvoketjun siirtymää. Siirtymäpolussa olisi otettava erityisesti huomioon autoteollisuuden toimitusketjussa toimivat pk-yritykset sekä tulokset työmarkkinaosapuolten kuulemisista, joita myös jäsenvaltiot toteuttavat, ja kehitettävä Euroopan osaamisohjelman pohjalta aloitteita, kuten Euroopan osaamissopimus, joilla yksityinen sektori ja muut sidosryhmät saadaan osallistumaan Euroopan työvoiman uudelleen- ja täydennyskoulutukseen vihreää ja digitaalista siirtymää silmällä pitäen. Siirtymässä olisi myös otettava huomioon asianmukaiset Euroopan ja jäsenvaltioiden tason toimet ja kannustimet, joilla edistetään kohtuuhintaisten päästöttömien ajoneuvojen saatavuutta. Liikkumisen ekosysteemiä koskevan kattavan siirtymäpolun edistymistä olisi seurattava joka toinen vuosi osana komission toimittamaa edistymiskertomusta, jossa olisi tarkasteltava muun muassa päästöttömien ajoneuvojen käyttöönoton edistymistä ja niiden hintakehitystä, vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämistä ja infrastruktuurin käyttöönottoa vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen vaatimusten mukaisesti, innovatiivisten teknologioiden mahdollisuuksia tukea ilmastoneutraalin liikkumisen saavuttamista, kansainvälistä kilpailukykyä, autoteollisuuden arvoketjuun tehtäviä investointeja, työntekijöiden täydennys- ja uudelleenkoulutusta sekä toimintojen uudelleensuuntaamista. Edistymiskertomus perustuu myös jäsenvaltioiden vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen mukaisesti toimittamiin kaksivuotisiin edistymiskertomuksiin. Komission olisi kuultava työmarkkinaosapuolia laatiessaan edistymiskertomusta ja otettava huomioon työmarkkinavuoropuhelun tulokset. Autoteollisuuden toimitusketjuun liittyvät innovaatiot jatkuvat. Jatkokehittämällä innovatiivisia teknologioita, kuten hiilidioksidin talteenottoa hyödyntävien sähköstä tuotettujen polttoaineiden tuotantoa, voidaan saada aikaan mahdollisuuksia kohtuuhintaiseen ilmastoneutraaliin liikkumiseen. Komission olisi sen vuoksi seurattava edistymiskertomuksessaan alan innovaatioiden edistymistä.
(12) Päivitetyn uuden teollisuusstrategian26 mukaan on tarkoitus luoda vihreän ja digitaalisen siirtymän polkuja yhdessä teollisuuden, viranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tässä yhteydessä liikkumisen ekosysteemille olisi kehitettävä siirtymäpolku, jolla tuetaan autoteollisuuden arvoketjun siirtymää täysin avoimesti ja kuulemalla kaikkia sidosryhmiä, sekä harkittava myös erityisen foorumin perustamista autoalan työmarkkinaosapuolten neuvotteluille. Siirtymäpolussa olisi otettava erityisesti huomioon autoteollisuuden toimitusketjussa toimivat pk-yritykset ja mikroyritykset, sekä tulokset työmarkkinaosapuolten kuulemisista, joita myös jäsenvaltiot toteuttavat, sen olisi perustuttava neuvoston suositukseen oikeudenmukaisesta siirtymisestä ilmastoneutraaliuteen, ja siinä olisi kehitettävä Euroopan osaamisohjelman pohjalta aloitteita, kuten Euroopan osaamissopimus, joilla yksityinen sektori ja muut sidosryhmät saadaan osallistumaan Euroopan työvoiman uudelleen- ja täydennyskoulutukseen vihreää ja digitaalista siirtymää silmällä pitäen. Siirtymässä olisi myös otettava huomioon asianmukaiset Euroopan ja jäsenvaltioiden tason toimet ja kannustimet, joilla edistetään kohtuuhintaisten ja kestävien päästöttömien ajoneuvojen saatavuutta. Olisi myös tarkasteltava roolia, joka julkisilla hankinnoilla voi olla siirtymäpolussa, ja tässä yhteydessä komission olisi harkittava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/116126 a tarkistamista sen varmistamiseksi, että se on asetuksen (EU) 2019/631 tavoitteiden mukainen. Liikkumisen ekosysteemiä koskevan kattavan siirtymäpolun edistymistä olisi seurattava joka vuosi osana komission toimittamaa edistymiskertomusta, jossa olisi tarkasteltava muun muassa päästöttömien ajoneuvojen käyttöönoton edistymistä ja niiden hintakehitystä ja energiankulutusta, vaikutuksia kuluttajiin, vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämistä ja infrastruktuurin käyttöönottoa vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen vaatimusten mukaisesti, uusiutuvien energialähteiden osuuden kehittymistäEuroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/200126 b vaatimusten mukaisesti, innovatiivisten teknologioiden mahdollisuuksia tukea ilmastoneutraalin liikkumisen saavuttamista, kansainvälistä kilpailukykyä, autoteollisuuden arvoketjuun tehtäviä investointeja, työntekijöiden täydennys- ja uudelleenkoulutusta sekä toimintojen uudelleensuuntaamista, erityisesti sellaisilla alueilla, joissa valtaosa työpaikoista liittyy autoteollisuuden arvoketjuun, sekä kevyisiin hyötyajoneuvoihin liittyviä päästöjä, samalla kun harkitaan toimia, joiden tarkoituksena on vanhempien ajoneuvojen asteittainen käytöstä poistaminen sosiaalisesti oikeudenmukaisella ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Edistymiskertomus perustuu myös jäsenvaltioiden vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen mukaisesti toimittamiin vuosittaisiin edistymiskertomuksiin. Komission olisi kuultava työmarkkinaosapuolia laatiessaan edistymiskertomusta ja otettava huomioon työmarkkinavuoropuhelun tulokset. Komission olisi myös kuultava laajaa joukkoa riippumattomia asiantuntijoita, sidosryhmiä sekä kansallisia ja alueellisia viranomaisia kattavan tietopohjan varmistamiseksi. Autoteollisuuden toimitusketjuun liittyvät innovaatiot jatkuvat. Jatkokehittämällä innovatiivisia teknologioita, kuten hiilidioksidin talteenottoa hyödyntävien sähköstä tuotettujen polttoaineiden sekä sellaisten vetyautojen tuotantoa, joihin on asennettu vedyn varastointijärjestelmäteknologiaa, voidaan saada aikaan mahdollisuuksia kohtuuhintaiseen ilmastoneutraaliin liikkumiseen. Komission olisi sen vuoksi seurattava edistymiskertomuksessaan alan innovaatioiden edistymistä.
_________________
_________________
26 Komission tiedonanto ”Vuoden 2020 uuden teollisuusstrategian päivittäminen: Vahvemmat sisämarkkinat Euroopan elpymistä varten, COM(2021)0350, 5.5.2021.
26 Komission tiedonanto ”Vuoden 2020 uuden teollisuusstrategian päivittäminen: Vahvemmat sisämarkkinat Euroopan elpymistä varten, COM(2021)0350, 5.5.2021.
26 a Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/1161, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistämisestä annetun direktiivin 2009/33/EY muuttamisesta (EUVL L 188, 12.7.2019, s. 116).
26 bEuroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/2001, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 82).
Tarkistus 20 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 12 a kappale (uusi)
(12 a) Vaikka tätä asetusta sovelletaan ainoastaan markkinoille saatettuihin uusiin henkilöautoihin ja uusiin kevyisiin hyötyajoneuvoihin, siihen on tärkeää sisällyttää kattavampi unionin toimintasuunnitelma nykyisen ajoneuvokannan hiilestä irrottamiseksi, jotta voidaan suojella kaikkien jäsenvaltioiden kansalaisten ympäristöä ja terveyttä. Nykyinen ajoneuvokanta aiheuttaa ympäristön kannalta heikkoja tuloksia vielä pitkään, koska ajoneuvokannan uusiutuminen on hidasta. Lisäksi Keski- ja Itä-Euroopan käytettyjen saastuttavien ajoneuvojen nykyiset markkinat aiheuttavat riskin, että saastuminen siirtyy unionin taloudellisesti vähemmän kehittyneille alueille. Kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisen vuoteen 2050 mennessä olisi kuljettava käsi kädessä sen kanssa, että kaikilla unionin kansalaisilla on oikeus puhtaampaan ilmaan. Jotta voidaan nopeuttaa nykyisen ajoneuvokannan päästöjen vähentämistä, on äärimmäisen tärkeää, että komissio ehdottaa pikaisesti lainsäädäntötoimenpiteitä, joilla pyritään luomaan suotuisat puitteet jälkiasennukselle ja edistämään tällä hetkellä saatavilla olevien hiilidioksidipäästöjä vähentävien tekniikoiden, kuten vähähiilisten polttoaineiden tai vähemmän energiaa kuluttavien valojen käyttöä, nopeuttamaan rahti- ja matkustajaliikenteen liikennemuotosiirtymää sekä edistämään ympäristöystävällisempiä käyttötapoja, esimerkiksi autojen yhteiskäyttö, luontoa vähän rasittava liikkuvuus ja joukkoliikenne kaupungeissa, ja puuttumaan mahdolliseen autojen hiilivuodon riskiin unionissa.
Tarkistus 21 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 12 b kappale (uusi)
(12 b) Jotta voitaisiin varmistaa yhdenmukaisuus vuoteen 2030 ulottuvan unionin uuden ilmastotavoitteen sekä kiristettyjen hiilidioksidipäästönormien kanssa, olisi päivitettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2009/33/EY26 a, mukaan lukien mahdollisuus laajentaa sen soveltamisalaa kattamaan yksityisen yrityksen, jolla on tietyn kokoinen ajoneuvokanta, omistamat tai vuokraamat ajoneuvot päästöttömien ajoneuvojen kysynnän lisäämiseksi entisestään. Kun otetaan huomioon, että yritysten ajoneuvokantaan kuuluvat ajoneuvot siirtyvät nopeammin yksityisille markkinoille, näin olisi mahdollista nopeuttaa käytettyjen päästöttömien ajoneuvojen markkinoiden luomista, mikä on erityisen tärkeää alueille, joilla siirtymä osoittautuu vaikeammaksi, ja samalla saataisiin hinnat lähentymään nopeammin tavanomaisten ajoneuvojen hintoja koko unionissa.
____________
1 aEuroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/33/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, puhtaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistämisestä vähäpäästöisen liikkuvuuden tukemiseksi (EUVL L 120, 15.5.2009, s. 5).
Tarkistus 22 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 13 kappale
(13) Näitä EU:n koko ajoneuvokantaa koskevia tavoitteita on määrä täydentää ottamalla käyttöön tarvittava lataus- ja tankkausinfrastruktuuri Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/94/EU27mukaisesti.
(13) Näitä EU:n koko ajoneuvokantaa koskevia tavoitteita olisi täydennettävä ottamalla käyttöön tarvittava lataus- ja tankkausinfrastruktuuri, joka on ratkaisevassa asemassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kun otetaan huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/94/EU27heikko ja hidas täytäntöönpano, hiilidioksidipäästöjen tiukennettuihin vähennystavoitteisiin olisi tästä syystä liitettävä kunnianhimoinen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskeva asetus, jossa säädetään kunnianhimoisista pakollisista tavoitteista vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotolle 27 jäsenvaltiossa. Näitä tavoitteita olisi täydennettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2010/31/EU27 a kunnianhimoisilla tavoitteilla, jotka koskevat yksityisten latauspisteiden käyttöönottoa rakennuksissa. 27 a. Tässä yhteydessä on ratkaisevan tärkeää jatkaa ja lisätä investointeja sen käyttöönottoon.
_________________
_________________
27 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/94/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta (EUVL L 307, 28.10.2014, s. 1).
27 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/94/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta (EUVL L 307, 28.10.2014, s. 1).
27 a Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/31/EU, annettu 19 päivänä toukokuuta 2010, rakennusten energiatehokkuudesta (EUVL L 153, 18.6.2010, s. 13).
Tarkistus 23 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 13 a kappale (uusi)
(13 a) Maailmassa on yli miljardi fossiilisilla polttoaineilla kulkevaa ajoneuvoa, jotka aiheuttavat yli 30 prosenttia maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä, joten polttomoottoriajoneuvojen muuntaminen sähköajoneuvoiksi on perinteisten valmistajien tarjontaa täydentävä ratkaisu, jonka avulla on mahdollista nopeuttaa ekologista siirtymää kiertotaloudesta kiinni pitäen.
Tarkistus 24 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 14 kappale
(14) Valmistajille olisi annettava riittävästi joustonvaraa ajoneuvokantansa vähittäiseen mukauttamiseen, jotta siirtyminen päästöttömiin ajoneuvoihin voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, ja sen vuoksi on aiheellista säilyttää tavoitetasojen tiukentaminen viiden vuoden jaksoissa.
(14) Valmistajille olisi annettava riittävästi joustonvaraa ajoneuvokantansa vähittäiseen mukauttamiseen, jotta siirtyminen päästöttömiin ajoneuvoihin voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, ja jotta niiden kilpailukykyä tuetaan ja pohjustetaan tulevia innovaatioita, ottaen samalla huomioon tarve vahvistaa selkeä kehityspolku näiden ajoneuvojen käyttöönotolle ja varmistaa tieliikennealan panos unionin vuoden 2030 ilmastotavoitteeseen.
Tarkistus 25 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 15 kappale
(15) Koska EU:n koko ajoneuvokantaa koskevat tavoitteet ovat vuodesta 2030 alkaen aiempaa tiukempia, valmistajien on tarjottava unionin markkinoille huomattavasti lisää päästöttömiä ajoneuvoja. Tässä yhteydessä päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja koskeva kannustinmekanismi ei enää palvelisi alkuperäistä tarkoitustaan vaan vaarantaisi mahdollisesti asetuksen (EU) 2019/631 vaikuttavuuden. Sen vuoksi päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja koskeva kannustinmekanismi olisi poistettava vuodesta 2030 alkaen. Päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja koskeva kannustinmekanismi tukee kyseiseen ajankohtaan saakka, eli kuluvan vuosikymmenen ajan, sellaisten ajoneuvojen käyttöönottoa, joiden päästöt ovat enintään 50 g CO2/km, mukaan lukien akkukäyttöiset sähköajoneuvot, vetyä käyttävät polttokennokäyttöiset sähköajoneuvot ja päästöjen suhteen suorituskykyiset ladattavat hybridiajoneuvot. Kyseisen ajankohdan jälkeen ladattavat hybridiajoneuvot luetaan edelleen niihin koko ajoneuvokannan tavoitteisiin, jotka ajoneuvojen valmistajien on saavutettava.
(15) Koska EU:n koko ajoneuvokantaa koskevat tavoitteet ovat aiempaa tiukempia, valmistajien on tarjottava unionin markkinoille huomattavasti lisää päästöttömiä ajoneuvoja. Tässä yhteydessä päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja koskeva kannustinmekanismi ei enää palvelisi alkuperäistä tarkoitustaan vaan vaarantaisi mahdollisesti asetuksen (EU) 2019/631 vaikuttavuuden. Sen vuoksi päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja koskeva kannustinmekanismi olisi poistettava. Ladattavat hybridiajoneuvot luetaan edelleen niihin koko ajoneuvokannan tavoitteisiin, jotka ajoneuvojen valmistajien on saavutettava.
Tarkistus 26 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 15 a kappale (uusi)
(15 a) Asetuksen (EU) 2019/631 nojalla sellaisten innovaatioiden avulla saavutetut päästövähennykset, joita ei oteta huomioon tyyppihyväksyntätestissä, otetaan tällä hetkellä huomioon ekoinnovaatiohyvityksinä, jotka voidaan lukea mukaan valmistajan vähennystavoitteeseen. Päästövähennys, jota voidaan vaatia, on tällä hetkellä enintään 7 g/km valmistajaa kohden. Tätä ylärajaa olisi mukautettava alaspäin tiukempien tavoitteiden mukaisesti, jotta varmistetaan, että järjestelmä rajoittuu todellisiin innovaatioihin eikä kannusta alentamaan päästöttömien ajoneuvojen myyntiä koskevia tavoitteita.
Tarkistus 27 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 15 b kappale (uusi)
(15 b) Sekä teknologisen että sosiaalisen innovoinnin tukeminen on tärkeä tekijä edistettäessä nopeampaa siirtymistä päästöttömään liikkumiseen. Liikkumisen ekosysteemiin liittyvään innovointiin on jo saatavilla merkittävää rahoitusta erilaisista unionin rahoitusvälineistä, erityisesti Horisontti Eurooppa -ohjelmasta, InvestEU-ohjelmasta, aluekehitysrahastosta, koheesiorahastosta ja innovaatiorahastosta sekä elpymis- ja palautumistukivälineestä. Kunnianhimoisten vuotuisten hiilidioksidin päästövähennystavoitteiden odotetaan vauhdittavan innovointia autoteollisuuden toimitusketjussa, mutta tämän asetuksen ensisijaisena tavoitteena on saavuttaa todellisia, vaikuttavia ja todennettavissa olevia hiilidioksidin päästövähennyksiä.
Tarkistus 28 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 16 a kappale (uusi)
(16 a) Asetuksessa (EU) 2019/631 asetetut tavoitteet saavutetaan osittain ajoneuvon ulkopuolelta ladattavien hybridisähköajoneuvojen (OVC-HEV-ajoneuvot) myynnillä. Näiden ajoneuvojen päästöt otetaan tällä hetkellä huomioon käyttämällä komission asetuksessa (EU) 2017/11511 a vahvistettua käyttötekijää, joka edustaa akulla kuljetun matkan osuutta polttomoottorilla kuljetetusta matkasta. Tämä käyttötekijä ei kuitenkaan perustu todellisia ajo-olosuhteita edustaviin tietoihin vaan arvioon. Komissio on kerännyt todellisia ajonaikaisia polttoaineenkulutustietoja henkilöautojen polttoaineenkulutusmittareilla 1 päivästä tammikuuta 2021 asetuksen (EU) 2019/631 12 artiklan 2 kohdan mukaisesti. OVC-HEV-ajoneuvojen käyttötekijää olisi tarkistettava viipymättä kyseisiä tietoja käyttäen sen varmistamiseksi, että se vastaa todellisia ajonaikaisia päästöjä. Ajantasaistettua käyttötekijää olisi sovellettava viimeistään vuodesta 2025 alkaen, ja sitä olisi tarkasteltava uudelleen sen varmistamiseksi, että se edustaa edelleen todellisia päästöjä.
__________________
1 a Komission asetus (EU) 2017/1151, annettu 1 päivänä kesäkuuta 2017, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täydentämisestä, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY, komission asetuksen (EY) N:o 692/2008 ja komission asetuksen (EU) N:o 1230/2012 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 692/2008 kumoamisesta (EUVL L 175, 7.7.2017, s. 1).
Tarkistus 30 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 18 kappale
(18) Jotta päästövähennystoimet jakautuisivat oikeudenmukaisesti, kevyempien ja raskaampien kevyiden hyötyajoneuvojen kahta raja-arvokäyrää olisi mukautettava vastaamaan tiukennettuja hiilidioksidin päästövähennystavoitteita.
Poistetaan.
Tarkistus 121 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 21 kappale
(21) Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä koskevien yleisten tavoitteiden tiukentamisen vuoksi ja mahdollisten markkinoita vääristävien vaikutusten välttämiseksi kaikkia unionin markkinoilla toimivia valmistajia koskevat vähennysvaatimukset olisi yhdenmukaistettava, poislukien ne valmistajat, jotka vastaavat alle 1 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä uudesta ajoneuvosta. Sen vuoksi 1 000–10 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä henkilöautosta tai 1 000–22 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä kevyestä hyötyajoneuvosta vastaavien valmistajien mahdollisuus hakea poikkeusta päästötavoitteistaan olisi poistettava vuodesta 2030 alkaen.
(21) Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä koskevien yleisten tavoitteiden tiukentamisen vuoksi ja mahdollisten markkinoita vääristävien vaikutusten välttämiseksi kaikkia unionin markkinoilla toimivia valmistajia koskevat vähennysvaatimukset olisi yhdenmukaistettava, poislukien ne valmistajat, jotka vastaavat alle 1 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä uudesta ajoneuvosta. Sen vuoksi 1 000–10 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä henkilöautosta tai 1 000–22 000:sta kalenterivuoden aikana rekisteröidystä kevyestä hyötyajoneuvosta vastaavien valmistajien mahdollisuus hakea poikkeusta päästötavoitteistaan olisi poistettava vuodesta 2036 alkaen.
Tarkistus 31 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 23 kappale
(23) Asetuksen (EU) 2019/631 mukaisesti saavutettua edistystä vuodelle 2030 ja sen jälkeen asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa olisi tarkasteltava uudelleen vuonna 2026. Tässä tarkastelussa olisi otettava huomioon kaikki näkökohdat, jotka on otettu esiin kahden vuoden välein annettavassa kertomuksessa.
(23) Asetuksen (EU) 2019/631 mukaisesti saavutettua edistystä vuodelle 2030 ja sen jälkeen asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa olisi tarkasteltava uudelleen vuonna 2027. Tässä tarkastelussa olisi otettava huomioon kaikki näkökohdat, jotka on otettu esiin vuosittain annettavassa kertomuksessa.
Tarkistus 32 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 23 a kappale (uusi)
(23 a) On tärkeää arvioida kevyiden ajoneuvojen koko elinkaaren aikaisia päästöjä unionin tasolla. Tätä tarkoitusta varten komission olisi kehitettävä viimeistään 31 päivään joulukuuta 2023 mennessä unionin yhteinen menetelmä unionin markkinoille saatettujen kevyiden ajoneuvojen koko elinkaaren aikaisten hiilidioksidipäästöjen arviointia ja niitä koskevien tietojen johdonmukaista ilmoittamista varten. Komission olisi hyväksyttävä seurantatoimenpiteitä, mukaan lukien tarvittaessa lainsäädäntöehdotuksia, joilla tuetaan unionin edistymistä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Lisäksi on tärkeää kehittää menetelmä, jolla arvioidaan ajoneuvojen yleistä ympäristötehokkuutta ja joka lasketaan paitsi hiilidioksidipäästöjen myös yleisten ympäristöjalanjälkien perusteella.
Tarkistus 33 Ehdotus asetukseksi Johdanto-osan 24 kappale
(24) Mahdollisuutta osoittaa liikapäästömaksuista saatavat tulot erityiseen rahastoon tai asiaankuuluvaan ohjelmaan on arvioitu asetuksen (EU) 2019/631 15 artiklan 5 kohdan vaatimusten mukaisesti, ja arvioinnin pohjalta todetaan, että tämä lisäisi merkittävästi hallinnollista rasitetta eikä hyödyttäisi suoraan autoteollisuuden siirtymää. Liikapäästömaksuista saatavia tuloja pidetään sen vuoksi edelleen unionin yleiseen talousarvioon otettavina tuloina asetuksen (EU) 2019/631 8 artiklan 4 kohdan mukaisesti.
(24) Liikapäästömaksuista saatavat tulot olisi osoitettava tukemaan oikeudenmukaista siirtymää ilmastoneutraaliin talouteen ja erityisesti lieventämään siirtymän kielteisiä työllisyysvaikutuksia autoteollisuudessa. Komission olisi tarvittaessa esitettävä ehdotus tällaisen rahoitusvälineen perustamisesta. Näin toimittaessa on otettava huomioon erityisesti siirtymästä pahiten kärsivät alueet ja yhteisöt, jotka saattavat olla haavoittuvampia intensiivisen autoteollisuuden läsnäolon takia tai siksi, että niiden erityisominaisuudet tekevät siirtymisestä päästöttömään tieliikenteeseen vaikeampaa, kuten syrjäisimmät alueet.
Tarkistus 74 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 1 artikla – 4 kohta – a alakohta
-a) korvataan 4 kohdan a alakohta seuraavasti:
a) uuden henkilöautokannan keskimääräisten päästöjen osalta EU:n koko kyseiseen ajoneuvokantaan sovellettava tavoite, joka on vuoden 2021 tavoitteen 15 prosentin vähennys määritettynä liitteessä I olevan A osan 6.1.1 kohdan mukaisesti;
”a) uuden henkilöautokannan keskimääräisten päästöjen osalta EU:n koko kyseiseen ajoneuvokantaan sovellettava tavoite, joka on vuoden 2021 tavoitteen 15 prosentin vähennys määritettynä liitteessä I olevan A osan 6.1.1 kohdan mukaisesti, kuten asetuksessa (EU) 2019/631 säädetään tuotantosyklin noudattamiseksi;”
Tarkistus 35 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – -a a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 1 artikla – 4 kohta – b alakohta
-a a) korvataan 4 kohdan b alakohta seuraavasti:
b) uusista kevyistä hyötyajoneuvoista muodostuvan ajoneuvokannan keskimääräisten päästöjen osalta EU:n koko kyseiseen ajoneuvokantaan sovellettava tavoite, joka on vuoden 2021 tavoitteen 15 prosentin vähennys määritettynä liitteessä I olevan B osan 6.1.1 kohdan mukaisesti.
”b) uusista kevyistä hyötyajoneuvoista muodostuvan ajoneuvokannan keskimääräisten päästöjen osalta EU:n koko kyseiseen ajoneuvokantaan sovellettava tavoite, joka on vuoden 2021 tavoitteen 15 prosentin vähennys määritettynä liitteessä I olevan B osan 6.1.1 kohdan mukaisesti, kuten asetuksessa (EU) 2019/631 säädetään.”
Tarkistus 36 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – c alakohta Asetus (EU) 2019/631 1 artikla – 6 kohta
c) korvataan 6 kohdassa ilmaisu ”Tammikuun 1 päivästä 2025” ilmaisulla ”Tammikuun 1 päivän 2025 ja 31 päivän joulukuuta 2029 välisenä aikana”;
c) poistetaan 6 kohta;
Tarkistus 37 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – a a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 3 artikla – 1 kohta – a a alakohta (uusi)
a a) lisätään alakohta seuraavasti:
”a a) ladattavalla hybridiajoneuvolla’ ajoneuvoa, jonka käyttövoimana on ladattavaa akkua käyttävä sähkömoottori ja polttomoottori, jotka voivat toimia yhdessä tai erikseen.”
Tarkistus 38 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – b a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 3 artikla – 1 kohta – b a alakohta (uusi)
b a) lisätään alakohta seuraavasti:
”b a) yritysajoneuvolla’ neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2157/20011 a määriteltyä yksityisen yrityksen omistamaa tai vuokraamaa ajoneuvoa, jota käytetään liiketoimintaan”
__________________
1 a Neuvoston asetus (EY) N:o 2157/2001, annettu 8 päivänä lokakuuta 2001, eurooppayhtiön säännöistä (EYVL L 294, 10.11.2001, s. 1).
Tarkistus 41 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 5 alakohta – a a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 7 artikla – 10 kohta
a a) korvataan 10 kohta seuraavasti:
10. Komissio arvioi viimeistään vuonna 2023 mahdollisuutta kehittää unionin yhteinen menetelmä unionin markkinoille saatettujen henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen koko elinkaaren aikaisten hiilidioksidipäästöjen arviointia ja niitä koskevien tietojen johdonmukaista ilmoittamista varten. Komissio toimittaa kyseisen arvioinnin sekä tarvittavat ehdotukset jatkotoimenpiteiksi, kuten lainsäädäntöehdotukset, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
”10. Komissio julkaisee viimeistään vuonna 2023 kertomuksen unionin yhteisestä menetelmästä unionin markkinoille saatettujen henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen koko elinkaaren aikaisten hiilidioksidipäästöjen arviointia ja niitä koskevien tietojen johdonmukaista ilmoittamista varten, mukaan lukien menetelmä tällaisten ajoneuvojen koko elinkaaren aikana kuluttaman polttoaineen ja energian hiilidioksidipäästöjen arvioimiseksi. Komissio toimittaa kyseisen kertomuksen sekä tarvittavat ehdotukset jatkotoimenpiteiksi, kuten lainsäädäntöehdotukset, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.”
Tarkistus 42 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 5 alakohta – a b alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 7 artikla – 10 a kohta (uusi)
a b) lisätään 10 a kohta seuraavasti:
”10 a. Valmistajat voivat 1 päivästä tammikuuta 2024 alkaen vapaaehtoisesti toimittaa tämän artiklan 10 kohdassa tarkoitettuja unionin markkinoille saatettujen henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen elinkaarenaikaisia hiilidioksidipäästöjä koskevia tietoja tämän artiklan 6 kohdassa tarkoitetuille toimivaltaisille viranomaisille ja jäsenvaltioille, joiden on sen jälkeen ilmoitettava ne komissiolle tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti. Tammikuun 1 päivästä 2028 alkaen nämä tiedot on sisällytettävä liitteissä II ja III olevassa A osassa lueteltuihin tietoihin.”
Tarkistus 43 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 5 a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 8 artikla – 4 kohta
(5 a) Korvataan 8 artiklan 4 kohta seuraavasti:
4. Liikapäästömaksusta kertyviä määriä pidetään unionin yleiseen talousarvioon otettavina tuloina.
”4. Liikapäästömaksusta kertyviä määriä pidetään unionin yleiseen talousarvioon otettavina tuloina.
Komissio esittää 31 päivään joulukuuta 2023 mennessä kertomuksen, jossa esitetään yksityiskohtaisesti kohdennetun rahoituksen tarve autoteollisuuden oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseksi, jotta voidaan lieventää kielteisiä työllisyys- ja muita taloudellisia vaikutuksia kaikissa niissä jäsenvaltioissa, joihin siirtymä vaikuttaa, erityisesti alueilla ja yhteisöissä, joihin siirtymä vaikuttaa eniten. Kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus unionin rahoitusvälineen perustamisesta tähän tarpeeseen vastaamiseksi ja erityisesti ennaltaehkäisevien ja reaktiivisten toimenpiteiden koordinoimiseksi ja rahoittamiseksi, jotta voidaan puuttua rakenneuudistukseen paikallisella ja alueellisella tasolla ja rahoittaa autoteollisuuden työntekijöiden, mukaan lukien autonvalmistajat, niiden komponenttien toimittajat ja huolto- ja korjauspalvelut, koulutusta, uudelleenkoulutusta ja täydennyskoulutusta, erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
Rahoitusväline voi olla erityisen rahoitusvälineen muodossa tai osa sosiaalista ilmastorahastoa tai tarkistettua oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa. Liikapäästömaksuista saatavat tulot on kohdennettava tähän tarkoitukseen.
Tarkistus 122 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 alakohta Asetus (EU) 2019/631 10 artikla – 2 kohta
”Edellä olevan 1 kohdan mukaisesti haettu poikkeus voidaan myöntää päästötavoitteista, joita sovelletaan kalenterivuoteen 2029 saakka.”
”Edellä olevan 1 kohdan mukaisesti haettu poikkeus voidaan myöntää päästötavoitteista, joita sovelletaan kalenterivuoteen 2035 saakka.”
Tarkistus 44 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 10 artikla – 4 kohta – 1 alakohta
(6 a) Korvataan 10 artiklan 4 kohta seuraavasti:
4. Valmistaja, joka yhdessä kaikkien siihen sidossuhteessa olevien yritysten kanssa vastaa 10 000 –300 000:sta unionissa rekisteröitävästä uudesta henkilöautosta kalenterivuotta kohden, voi hakea poikkeusta liitteessä I olevan A osan 1–4 kohdan ja 6.3 kohdan mukaisesti lasketusta päästötavoitteesta.
”4. Valmistaja, joka yhdessä kaikkien siihen sidossuhteessa olevien yritysten kanssa vastaa 10 000–300 000:sta unionissa rekisteröitävästä uudesta henkilöautosta kalenterivuotta kohden, voi hakea poikkeusta liitteessä I olevan A osan 1–4 kohdan ja 6.3 kohdan mukaisesti lasketusta päästötavoitteesta vuoteen 2028 asti.”
Tarkistus 45 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 b alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 11 artikla – 1 kohta
(6 b) Korvataan 11 artiklan 1 kohta seuraavasti:
1. Innovatiivisten teknologioiden tai innovatiivisten teknologioiden yhdistelmän, jäljempänä ’innovatiivinen teknologiapaketti’, käytön avulla saavutetut hiilidioksidisäästöt otetaan huomioon laitetoimittajan tai valmistajan hakemuksesta.
1. Innovatiivisten teknologioiden tai innovatiivisten teknologioiden yhdistelmän, jäljempänä ’innovatiivinen teknologiapaketti’, käytön avulla saavutetut hiilidioksidisäästöt otetaan huomioon laitetoimittajan tai valmistajan hakemuksesta.
Tällaiset teknologiat otetaan huomioon ainoastaan, jos niiden arvioinnissa käytetyt menetelmät kykenevät tuottamaan todennettavia, toistettavia ja vertailtavia tuloksia.
Tällaiset teknologiat otetaan huomioon ainoastaan, jos niiden arvioinnissa käytetyt menetelmät kykenevät tuottamaan todennettavia, toistettavia ja vertailtavia tuloksia.
Näiden teknologioiden avulla saavutettu osuus valmistajan keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen voi olla enintään 7 g CO2/km.
Näiden teknologioiden avulla saavutettu osuus valmistajan keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen voi olla enintään 7 g CO2/km vuoteen 2024 saakka;
– 5 g CO2/km vuodesta 2025;
– 4 g CO2/km vuodesta 2027;
– 2 g CO2/km vuodesta 2030 vuoden 2034 loppuun asti.
Siirretään komissiolle valta antaa 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä tämän asetuksen muuttamiseksi mukauttamalla tämän kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettua enimmäisvaikutusta vuodesta 2025 alkaen, jotta voidaan ottaa huomioon teknologian kehitys ja varmistaa samalla enimmäisvaikutuksen tasapainoinen osuus suhteessa valmistajien keskimääräisiin hiilidioksidipäästöihin.
Siirretään komissiolle valta antaa 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä tämän asetuksen muuttamiseksi mukauttamalla tämän kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettua enimmäisvaikutusta alaspäin vuodesta 2025 alkaen, jotta voidaan ottaa huomioon teknologian kehitys ja varmistaa samalla enimmäisvaikutuksen tasapainoinen osuus suhteessa valmistajien keskimääräisiin hiilidioksidipäästöihin.
Tarkistus 46 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 c alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 11 aartikla (uusi)
(6 c) Lisätään artikla seuraavasti:
11 a artikla
Ekosuunnittelu
Jotta voidaan varmistaa, että siirtymässä päästöttömään liikkumiseen edistetään kaikilta osin unionin energiatehokkuus- ja kiertotaloustavoitteiden saavuttamista, komissio antaa tarvittaessa 31 päivään joulukuuta 2023 mennessä ehdotuksia ekosuunnittelun vähimmäisvaatimusten asettamisesta kaikille uusille henkilöautoille ja kevyille hyötyajoneuvoille, muun muassa energiatehokkuutta, kestävyyttä ja korjattavuutta koskevia vaatimuksia olennaisille osille, kuten valoille, elektronisille komponenteille ja akuille, sekä vähimmäisvaatimuksia metallien, muovien ja kriittisten raaka-aineiden talteenotolle ottaen huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY1 a mukaisesti muihin energiaan liittyviin tuotteisiin sovellettavat periaatteet.
_________________
1 a Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/125/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista (EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10).
Tarkistus 47 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 d alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 12 bartikla – 3 kohta
(6 d) Korvataan 12 artiklan 3 kohta seuraavasti:
3. Jotta eroa todellisiin ajonaikaisiin päästöihin estetään kasvamasta, komissio arvioi 1 päivään kesäkuuta 2023 mennessä, kuinka polttoaineen- ja energiankulutusta koskevia tietoja saa käyttää, sen varmistamiseksi, että asetuksen (EY) N:o 715/2007 mukaisesti määritetyt ajoneuvon hiilidioksidipäästöjä ja polttoaineen- tai energiankulutusta kuvaavat arvot edustavat ajan mittaan edelleen todellisia ajonaikaisia päästöjä kunkin valmistajan osalta.
3. Jotta eroa todellisiin ajonaikaisiin päästöihin estetään kasvamasta, komissio arvioi viimeistään 1 päivään kesäkuuta 2023 mennessä, kuinka komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/392 mukaisesti kerättyjä todellista ajonaikaista polttoaineen- ja energiankulutusta koskevia tietoja saa käyttää sen varmistamiseksi, että asetuksen (EY) N:o 715/2007 mukaisesti määritetyt ajoneuvon hiilidioksidipäästöjä ja polttoaineen- tai energiankulutusta kuvaavat arvot edustavat ajan mittaan edelleen todellisia ajonaikaisia päästöjä kunkin valmistajan osalta.
Komissio seuraa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun eron kehitystä vuosina 2021–2026 ja antaa siitä vuosittain kertomuksen sekä arvioi vuonna 2027 eron kasvun estämiseksi mahdollisuutta ottaa käyttöön mekanismi valmistajan keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen mukauttamiseksi vuodesta 2030 alkaen ja antaa tarvittaessa lainsäädäntöehdotuksen mekanismin perustamisesta.
Komissio seuraa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun eron kehitystä vuodesta 2021 eteenpäin ja antaa tarvittaessa ja heti kun tietoa on riittävästi saatavilla, ja viimeistään 31. joulukuuta 2026, lainsäädäntöehdotuksenkyseisen eron poistamiseksi mukauttamalla valmistajan keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä käyttäenkomission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/392 mukaisesti kerättyjä todellisia ajo-olosuhteita edustavia tietoja.
Lisäksi komissio arvioi erityisesti 1 kohdassa tarkoitettujen polttoaineen- ja energiankulutusta koskevien tietojen käyttöä ajoneuvon ulkopuolelta ladattavien hybridiajoneuvojen (OVC-HEV-ajoneuvot) osalta. Komissio antaa näitä tietoja käyttäen delegoituja säädöksiä 17 artiklan mukaisesti OVC-HEV-ajoneuvojen hyötytekijöiden mukauttamiseksi, jotta varmistetaan, että niiden päästöt edustavat todellisia ajo-olosuhteita vuodesta 2025 alkaen.
_______________
1 a Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/392, annettu 4 päivänä maaliskuuta 2021, henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöihin liittyvien tietojen seurannasta ja ilmoittamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/631 mukaisesti ja komission täytäntöönpanoasetusten (EU) N:o 1014/2010, (EU) N:o 293/2012, (EU) 2017/1152 ja (EU) 2017/1153 kumoamisesta (EUVL L 77, 5.3.2021, s. 8).
Tarkistus 48 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 6 e alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 12 artikla – 4 a kohta (uusi)
(6 e) Lisätään 12 artiklaan kohta seuraavasti:
”4 a. Komissio antaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta hyväksymällä menetelmä päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen tehokkuuden mittaamiseksi ja vertailemiseksi sen perusteella, paljonko ne tarvitsevat sähköä 100 kilometrin ajomatkalla. Menetelmässä otetaan erityisesti huomioon käytetyn energian vaikutukset kyseisten ajoneuvojen sisäisten energiaa varastoivien akkujen tarvitsemien resurssien määrään.
Komissio antaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2024 Euroopan parlamentille ja neuvostolle lainsäädäntöehdotuksen energiatehokkuuden vähimmäisalarajojen asettamisesta unionin markkinoille saatetuille uusille päästöttömille ja kevyille hyötyajoneuvoille.
Komissio antaa 31 päivään joulukuuta 2025 mennessä ja sen jälkeen joka toinen vuosi kertomuksen edistymisestä kohti päästötöntä tieliikennettä. Kertomuksessa on seurattava ja arvioitava erityisesti tarvetta ottaa käyttöön mahdollisia lisätoimenpiteitä, taloudelliset keinot mukaan lukien, siirtymän helpottamiseksi.
Komissio antaa 31 päivään joulukuuta 2025 mennessä ja sen jälkeen joka vuosi kertomuksen edistymisestä kohti päästötöntä tieliikennettä. Kertomuksessa on seurattava ja arvioitava erityisesti tarvetta ottaa käyttöön mahdollisia lisätoimenpiteitä, taloudelliset keinot mukaan lukien, oikeudenmukaisen siirtymän helpottamiseksi.
Komissio ottaa kertomuksessa huomioon kaikki tekijät, jotka edistävät kustannustehokkaasti ilmastoneutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä. Näitä ovat muun muassa päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen käyttöönotto, edistyminen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen mukaisten lataus- ja tankkausinfrastruktuurinkäyttöönottoa koskevien tavoitteiden saavuttamisessa, innovaatioteknologioiden ja kestävien vaihtoehtoisten polttoaineiden mahdollinen panos ilmastoneutraalin liikkumisen saavuttamiseen, vaikutus kuluttajiin, edistyminen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelussa sekä muut näkökohdat, joilla helpotetaan taloudellisesti kannattavaa ja sosiaalisesti oikeudenmukaista siirtymistä päästöttömään tieliikenteeseen.”
Komissio ottaa kertomuksessa huomioon kaikki tekijät, jotka edistävät kustannustehokkaasti ilmastoneutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä. Näitä ovat muun muassa
a) edistyminen päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen käyttöönotossa sekä niiden kohtuuhintaisuudessa ja energiatehokkuudessa;
b) vaikutukset kuluttajiin, erityisesti pieni- ja keskituloisiin, ja päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen käyttöönoton vauhti kyseisissä kuluttajasegmenteissä sekä toimenpiteiden saatavuus ja laajuus unionissa, jäsenvaltioissa ja paikallisesti tämän käyttöönoton tukemiseksi;
c) käytettyjen ajoneuvojen markkinat;
d) edistyminenjulkisen ja yksityisen lataus- ja tankkausinfrastruktuurin riittävässä käyttöönotossa,muun muassa edistyminen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevassa asetuksessa ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2010/31/EU1 a edellytettyjen tavoitteiden saavuttamisessa;
e) edistyminen uusiutuvan energian määrän lisäämisessä unionissa direktiivin (EU) 2018/2001 mukaisesti;
f) innovaatioteknologioiden ja kestävien vaihtoehtoisten polttoaineiden, muun muassa synteettisten polttoaineiden, mahdollinen panos ilmastoneutraalin liikennealan saavuttamiseksi;
g) markkinoille saatettujen uusien henkilöautojen ja uusien kevyiden hyötyajoneuvojen elinkaaripäästöt 7 artiklan 10 kohdan mukaisesti hyväksyttyä menetelmää käyttäen;
h) edistyminen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelussa sekä muut näkökohdat, joilla helpotetaan taloudellisesti kannattavaa ja sosiaalisesti oikeudenmukaista siirtymistä päästöttömään tieliikenteeseen työllisyys ja kilpailukyky huomioon ottaen;
i) työllisyysvaikutukset, joita on arvioitava kartoittamalla yksityiskohtaisesti autoteollisuuden työpaikkojen kehitystä ja vaikutuksia alueisiin, joilla nämä teollisuudenalat sijaitsevat, sekä unionin, jäsenvaltion tai paikallistason toimenpiteitä, mukaan lukien rahoitustoimenpiteet, joilla lievennetään sosioekonomisia vaikutuksia kyseisillä alueilla, mukaan lukien täydennys- ja uudelleenkoulutusohjelmat;
k) sellaisten kansallisten ja unionin lisätoimenpiteiden mahdollinen vaikutus, joilla pyritään alentamaan keskimääräistä ikää ja siten kevyiden hyötyajoneuvojen kannan päästöjä, kuten toimenpiteet, joilla tuetaan vanhempien ajoneuvojen asteittaista käytöstäpoistoa sosiaalisesti oikeudenmukaisella ja ympäristöystävällisellä tavalla;
________
1 a Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/31/EU, annettu 19 päivänä toukokuuta 2010, rakennusten energiatehokkuudesta (EUVL L 153, 18.6.2010, s. 13).
Tarkistus 51 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 9 alakohta Asetus (EU) 2019/631 14 aartikla – 2 a kohta (uusi)
[Oikeudenmukaisesta siirtymisestä ilmastoneutraaliuteen annetun neuvoston suosituksen] (EU).../... mukaisesti jäsenvaltioita kehotetaan valmistelemaan autoteollisuudelleen alueellisia oikeudenmukaista siirtymää koskevia suunnitelmia tiiviissä vuoropuhelussa työmarkkinaosapuolten kanssa, jotta rakennemuutosta voidaan ohjata sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla ja välttää yhteiskunnallisia häiriöitä.
Tarkistus 80 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 9 a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 14 aa artikla (uusi)
x
9 a) Lisätään artikla seuraavasti:
”14 a a artikla
Lisätoimenpiteet päästöttömien henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen kysynnän tukemiseksi unionin markkinoilla
Komissio esittää viimeistään 28 päivänä helmikuuta 2023 Euroopan parlamentille ja neuvostolle lainsäädäntöehdotuksen päästöttömien ajoneuvojen osuuden kasvattamisesta julkisen alan ja yritysten kevyiden hyötyajoneuvojen ajoneuvokannassa. Ehdotuksiin on sisällyttävä yritysten ja julkisen alan ajoneuvokantojen omistajia ja liikenteenharjoittajia koskevat sitovat päästöttömyystoimeksiannot ottaen samalla huomioon alueelliset erot.”
Tarkistus 53 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 9 a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 14 bartikla (uusi)
(9 a) Lisätään 14 b artikla seuraavasti:
”14 b artikla
Jäsenvaltioiden on direktiivin (EU) .../... [uudelleenlaadittu energiatehokkuusdirektiivi] 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti otettava huomioon energiatehokkuus ensin -periaate vaihtoehtoisten polttoaineiden lataus- ja tankkausinfrastruktuurin käyttöönottoon liittyvissä poliittisissa päätöksissä sekä suunnittelu- ja investointipäätöksissä, myös eri päästöttömien teknologioiden koko polttoaineketjun energiatehokkuuden osalta.”
Tarkistus 54 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 9 b alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 14 ab artikla (uusi)
(9 b) Lisätään 14 a b artikla seuraavasti:
14 a b artikla
Päästöttömiin henkilöautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin siirtymistä tukevat lisätoimenpiteet unionin markkinoilla
Komissio antaa viimeistään [6 kuukautta tämän asetuksen voimaantulosta] 17 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla yhdenmukaistetaan akku- tai polttokennokäyttöisiksi sähköajoneuvoiksi muunnettujen polttomoottoriajoneuvojen tyyppihyväksyntäsäännöt sarjahyväksynnän mahdollistamiseksi. Komissio myös arvioi sellaisen säännön käyttöönottoa, jolla lasketaan tämän asetuksen soveltamisen yhteydessä akku- tai polttokennokäyttöisiksi muunnettujen polttomoottoriajoneuvojen hiilidioksidiekvivalentti.
Tarkistus 55 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 10 alakohta – a alakohta Asetus (EU) 2019/631 15 artikla – 1 kohta
”1. Komissio tarkastelee vuonna2028 uudelleen tämän asetuksen tehokkuutta ja vaikuttavuutta kahden vuoden välein annettavien kertomusten pohjalta ja toimittaa tämän uudelleentarkastelun tuloksista kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
”1. Komissio tarkastelee vuoteen2027 mennessä kokonaan uudelleen tämän asetuksen tehokkuutta ja vaikuttavuutta vuosittain annettavien kertomusten pohjalta ja toimittaa tämän uudelleentarkastelun tuloksista kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
Kertomukseen liitetään tarvittaessa ehdotus tämän asetuksen muuttamiseksi.”
Kertomukseen liitetään tarvittaessa ehdotus tämän asetuksen muuttamiseksi.”
Tarkistus 56 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 10 alakohta – a a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 15 artikla – 1 a kohta (uusi)
a a) Lisätään 15 artiklaan kohta seuraavasti:
1 a. Edellä 1 kohdassa tarkoitetussa uudelleentarkastelussa komissio raportoi myös uusien henkilöautojen ja uusien kevyiden hyötyajoneuvojen elinkaaren aikaisista hiilidioksidipäästöistä 7 artiklan 10 kohdassa säädetyn menetelmän perusteella. Kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus tämän asetuksen täydentämiseksi kyseisten päästöjen osalta.
Tarkistus 57 Ehdotus asetukseksi 1 artikla – 1 kohta – 10 alakohta – b a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 15 artikla – 6 kohta
b a) korvataan 6 kohta seuraavasti:
6. Komissio tarkastelee direktiiviä 1999/94/EY uudelleen31 päivään joulukuuta 2020 mennessä ja arvioi tarpeen tarjota kuluttajille täsmällistä, luotettavaa ja vertailtavaa tietoa markkinoille saatettavien uusien henkilöautojen polttoaineenkulutuksesta, hiilidioksidipäästöistä ja ilman epäpuhtauspäästöistä, sekä arvioida vaihtoehtoja uusien kevyiden hyötyajoneuvojen polttoainetaloutta ja hiilidioksidipäästöjä koskevan merkinnän käyttöönotolle. Uudelleentarkasteluun voidaan tarvittaessa liittää lainsäädäntöehdotus.
6. Komissio tarkistaa direktiiviä 1999/94/EY ... päivänä ...kuuta ...[kuusi kuukautta tämän asetuksen voimaantulosta] mennessä ja arvioi tarpeen tarjota kuluttajille täsmällistä, luotettavaa ja vertailtavaa tietoa markkinoille saatettavien uusien henkilöautojen todellisesta polttoaineenkulutuksesta, hiilidioksidipäästöistä, ilman epäpuhtauspäästöistä ja energiatehokkuudesta, sekä arvioida vaihtoehtoja uusien kevyiden hyötyajoneuvojen polttoainetaloutta ja hiilidioksidipäästöjä koskevan merkinnän käyttöönotolle.”
Tarkistus 60 Ehdotus asetukseksi Liite – 1 kohta– 1 kohta – f alakohta Asetus (EU) 2019/631 Liite I – A osa – 6.3.1 kohta – 1–2 alakohta
Vertailupäästötavoite on 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetty hiilidioksidin vertailupäästötavoite;
Vertailupäästötavoite on 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetty hiilidioksidin vertailupäästötavoite;
ZLEV-kerroin on (1 + y – x), jollei tämä summa ole suurempi kuin 1,05 tai pienempi kuin 1,0, missä tapauksessa ZLEV-kertoimen arvo on tapauksen mukaan 1,05 tai 1,0;
jossa:
y on päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus valmistajan uusien henkilöautojen kannassa laskettuna uusien päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen kokonaismääränä, kun jokaiselle niistä on laskettu ZLEVspecific seuraavan kaavan mukaisesti, jaettuna kyseisenä kalenterivuonna rekisteröityjen uusien henkilöautojen kokonaismäärällä:
ZLEVspecific = 1 –
Jäsenvaltioissa, joissa rekisteröityjen uusien henkilöautojen osalta päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus ajoneuvokannasta on alle 60 prosenttia unionin keskiarvosta vuonna 2017 ja joissa vuonna 2017* ensirekisteröitiin alle 1 000 uutta päästötöntä tai vähäpäästöistä ajoneuvoa, ZLEVspecific lasketaan vuoden 2029 loppuun saakka seuraavan kaavan mukaisesti:
ZLEVspecific =
Jos päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus jäsenvaltion vuosina 2025–2028 rekisteröityjen uusien henkilöautojen kannasta on yli viisi prosenttia, kyseinen jäsenvaltio ei saa käyttää kerrointa 1,85 seuraavina vuosina;
x on 15 prosenttia vuosina 2025–2029.
________
________
* Päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus jäsenvaltion uusien henkilöautojen kannasta vuonna 2017 lasketaan jakamalla vuonna 2017 rekisteröityjen uusien päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen kokonaismäärä samana vuonna rekisteröityjen uusien henkilöautojen kokonaismäärällä.”
* Päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus jäsenvaltion uusien henkilöautojen kannasta vuonna 2017 lasketaan jakamalla vuonna 2017 rekisteröityjen uusien päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen kokonaismäärä samana vuonna rekisteröityjen uusien henkilöautojen kokonaismäärällä.”
Tarkistus 78 Ehdotus asetukseksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta – d alakohta Asetus (EU) 2019/631 Liite I – B osa – 6.2.2 alakohta
d) korvataan 6.2.2 kohta seuraavasti:
d) korvataan 6.2.2 kohta seuraavasti:
”6.2.2 Vertailupäästötavoitteet vuosina 2030–2034
”6.2.2 Vertailupäästötavoitteet vuosina 2030–2034
Vertailupäästötavoite = EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 + α · (TM – TM0)
Vertailupäästötavoite = EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 + α · (TM – TM0)
jossa:
jossa:
EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 on 6.1.3 kohdan mukaisesti määritetty arvo;
EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 on 6.1.2 kohdan mukaisesti määritetty arvo;
α on a2030,L, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon keskimääräinen testimassa on enintään TM0, ja a2030,H, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon testimassa on suurempi kuin TM0;
α on a2030, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon keskimääräinen testimassa on enintään TM0, ja a2021, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon testimassa on suurempi kuin TM0;
jossa
jossa
a2030,L on a2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 keskimääräiset päästöt2021
a2030 on a2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 keskimääräiset päästöt2021
a2030,H on a2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2030 EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2025
a2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
keskimääräiset päästöt2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
keskimääräiset päästöt2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM0 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää”;
TM0 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää”;
Tarkistus 79 Ehdotus asetukseksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta – e alakohta Asetus (EU) 2019/631 Liite I – B osa – 6.2.3 alakohta
e) lisätään 6.2.3 kohta seuraavasti:
e) lisätään 6.2.3 kohta seuraavasti:
”6.2.3 Vertailupäästötavoitteet vuodesta 2035 eteenpäin
”6.2.3 Vertailupäästötavoitteet vuodesta 2035 eteenpäin
Vertailupäästötavoite = EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 + α · (TM – TM0)
Vertailupäästötavoite = EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 + α · (TM – TM0)
jossa
jossa
EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 on 6.1.3 kohdan mukaisesti määritetty arvo;
EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 on 6.1.3 kohdan mukaisesti määritetty arvo;
α on a2035,L, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon keskimääräinen testimassa on enintään TM0, ja a2035,H, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon testimassa on suurempi kuin TM0;
α on a2035, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon keskimääräinen testimassa on enintään TM0, ja a2021, jossa valmistajan uuden kevyen hyötyajoneuvon testimassa on suurempi kuin TM0;
jossa:
jossa:
a2035,L on 2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 keskimääräiset päästöt2021
a2035 on 2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 keskimääräiset päästöt2021
a2035,H on a2021.EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2035 EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2025
a2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
keskimääräiset päästöt2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
keskimääräiset päästöt2021 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää
TM0 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää”;
TM0 vastaa 6.2.1 kohdassa esitettyä määritelmää”;
Tarkistus 69 Ehdotus asetukseksi Liite – 1 kohta – 2 alakohta – e a alakohta (uusi) Asetus (EU) 2019/631 Liite I – B osa – 6.3.1 kohta
e a) korvataan 6.3.1 kohdan 1 ja 2 alakohta seuraavasti:
Päästötavoite = (vertailupäästötavoite – (øtargets – EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2025)) · ZLEV-kerroin
Päästötavoite = (vertailupäästötavoite – (øtargets – EU:n koko ajoneuvokannan tavoite2025))
jossa:
jossa:
Vertailupäästötavoite on 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetty valmistajan vertailupäästötavoite;
vertailupäästötavoite on 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetty valmistajan vertailupäästötavoite;
øtargets on kunkin yksittäisen valmistajan uusien kevyiden hyötyajoneuvojen lukumäärällä painotettu keskiarvo kaikista 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetyistä vertailupäästötavoitteista;
øtargets on kunkin yksittäisen valmistajan uusien kevyiden hyötyajoneuvojen lukumäärällä painotettu keskiarvo kaikista 6.2.1 kohdan mukaisesti määritetyistä vertailupäästötavoitteista;
ZLEV-kerroin on (1 + y – x), paitsi jos tämä summa on suurempi kuin 1,05 tai pienempi kuin 1,0, missä tapauksessa ZLEV-kertoimen arvo on tapauksen mukaan 1,05 tai 1,0;
jossa:
Y on päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus valmistajan uusissa kevyiden hyötyajoneuvojen kannassa laskettuna päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen kokonaismääränä, kun jokaiselle niistä on laskettu ZLEVspecific seuraavan kaavan mukaisesti, jaettuna kyseisenä kalenterivuonna rekisteröityjen uusien kevyiden hyötyajoneuvojen kokonaismäärällä: [YHTÄLÖ]
Asia päätettiin palauttaa asiasta vastaavaan valiokuntaan toimielinten välisiä neuvotteluja varten työjärjestyksen 59 artiklan 4 kohdan neljännen alakohdan mukaisesti (A9-0150/2022).