Indeks 
 Prethodno 
 Sljedeće 
 Cjeloviti tekst 
Postupak : 2022/2210(REG)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : A9-0001/2023

Podneseni tekstovi :

A9-0001/2023

Rasprave :

Glasovanja :

PV 17/01/2023 - 5.5
CRE 17/01/2023 - 5.5

Doneseni tekstovi :

P9_TA(2023)0005

Usvojeni tekstovi
PDF 137kWORD 44k
Utorak, 17. siječnja 2023. - Strasbourg
Izmjene Poslovnika Parlamenta u vezi s člankom 7. o zaštiti povlastica i imuniteta i člankom 9. o postupcima u vezi s imunitetom
P9_TA(2023)0005A9-0001/2023

Odluka Europskog parlamenta od 17. siječnja 2023. o izmjenama Poslovnika Parlamenta u vezi s člankom 7. o zaštiti povlastica i imuniteta i člankom 9. o postupcima u vezi s imunitetom (2022/2210(REG))

Europski parlament,

–  uzimajući u obzir pisma svoje predsjednice od 9. studenoga 2022. i 16. prosinca 2022.,

–  uzimajući u obzir članke 236. i 237. Poslovnika,

–  uzimajući u obzir izvješće Odbora za ustavna pitanja (A9‑0001/2023),

1.  odlučuje u Poslovnik unijeti niže navedene izmjene;

2.  odlučuje da izmjene stupaju na snagu dan nakon njihova usvajanja;

3.  nalaže svojoj predsjednici da ovu Odluku proslijedi Vijeću i Komisiji radi obavijesti.

Tekst na snazi   Izmjena
Amandman 1
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 7. – stavak 1.
1.  U slučajevima kad se tvrdi da je došlo ili će doći do povreda povlastica i imuniteta zastupnika ili bivšeg zastupnika od strane tijela države članice, može se u skladu s člankom 9. stavkom 1. podnijeti zahtjev da Parlament donese odluku o tome je li doista došlo ili bi moglo doći do povrede tih povlastica i imuniteta.
1.  U slučajevima kad se tvrdi da je došlo ili će doći do povreda povlastica i imuniteta zastupnika ili bivšeg zastupnika od strane tijela države članice ili od strane Ureda europskog javnog tužitelja, može se u skladu s člankom 9. stavkom 1. podnijeti zahtjev da Parlament donese odluku o tome je li doista došlo ili bi moglo doći do povrede tih povlastica i imuniteta.
Amandman 2
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 1.
1.  Svaki zahtjev za ukidanje imuniteta zastupnika koji nadležno tijelo države članice uputi predsjedniku, ili zahtjev za zaštitu povlastica i imuniteta koji zastupnik ili bivši zastupnik uputi predsjedniku, objavljuje se u Parlamentu i upućuje nadležnom odboru.
1.  Svaki zahtjev za ukidanje imuniteta zastupnika koji nadležno tijelo države članice ili glavni europski tužitelj uputi predsjedniku, ili zahtjev za zaštitu povlastica i imuniteta koji zastupnik ili bivši zastupnik uputi predsjedniku, objavljuje se u Parlamentu i upućuje nadležnom odboru.
Amandman 3
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 5.
5.  Odbor može tražiti da mu nadležno tijelo pruži informacije ili objašnjenja koje smatra neophodnim za stvaranje mišljenja o tome treba li imunitet oduzeti ili zaštititi.
5.  Odbor može tražiti da mu tijelo dotične države članice ili, ovisno o slučaju, glavni europski tužitelj pruži informacije ili objašnjenja koje smatra neophodnim za stvaranje mišljenja o tome treba li imunitet oduzeti ili zaštititi.
Amandman 4
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 8.
8.  Odbor može dati obrazloženo mišljenje o nadležnosti dotičnog tijela i o dopuštenosti zahtjeva, ali se ni pod kojim uvjetima ne može izjasniti o zastupnikovoj krivnji niti se izjasniti o tome opravdavaju li mišljenja ili postupci zastupnika koji mu se pripisuju kazneni progon, čak ni u slučaju da odbor prilikom razmatranja zahtjeva stekne podrobna saznanja o činjenicama slučaja.
8.  Odbor može dati obrazloženo mišljenje o nadležnosti tijela dotične države članice ili, ovisno o slučaju, glavnog europskog tužitelja i o dopuštenosti zahtjeva, ali se ni pod kojim uvjetima ne može izjasniti o zastupnikovoj krivnji niti se izjasniti o tome opravdavaju li mišljenja ili postupci zastupnika koji mu se pripisuju kazneni progon, čak ni u slučaju da odbor prilikom razmatranja zahtjeva stekne podrobna saznanja o činjenicama slučaja.
Amandman 5
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 10.
10.  Predsjednik odmah priopćava odluku Parlamenta dotičnom zastupniku i nadležnom tijelu dotične države članice te traži da ga obavještavaju o razvoju događaja u postupku i sudskim odlukama koje iz njega proizlaze. Kad predsjednik primi informaciju o tome, prenosi je Parlamentu na način koji smatra najprimjerenijim, po potrebi nakon što se savjetuje s nadležnim odborom.
10.  Predsjednik odmah priopćava odluku Parlamenta dotičnom zastupniku i nadležnom tijelu dotične države članice ili, ovisno o slučaju, glavnom europskom tužitelju te traži da ga obavještavaju o razvoju događaja u postupku i sudskim odlukama koje iz njega proizlaze. Kad predsjednik primi informaciju o tome, prenosi je Parlamentu na način koji smatra najprimjerenijim, po potrebi nakon što se savjetuje s nadležnim odborom.
Amandman 6
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 12.
12.  Parlament ispituje samo zahtjeve za ukidanje imuniteta zastupnika koje su mu proslijedila pravosudna tijela ili stalna predstavništva država članica.
12.  Parlament ispituje samo zahtjeve za ukidanje imuniteta zastupnika koje su mu proslijedila pravosudna tijela ili stalna predstavništva država članica ili, ovisno o slučaju, glavni europski tužitelj.
Amandman 7
Poslovnik Europskog parlamenta
Članak 9. – stavak 14.
14.  Svaki upit o opsegu povlastica i imuniteta zastupnika koji podnese nadležno tijelo razmatra se u skladu s gore navedenim odredbama.
14.  Svaki upit o opsegu povlastica i imuniteta zastupnika koji podnese nadležno tijelo države članice ili, ovisno o slučaju, Ured europskog javnog tužitelja razmatra se u skladu s gore navedenim odredbama.
Posljednje ažuriranje: 11. travnja 2023.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti