Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2023 om uppföljning av åtgärder som begärts av parlamentet för att stärka EU-institutionernas integritet (2023/2571(RSP))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av de åtgärder för att stärka integriteten, oberoendet och ansvarsskyldigheten som antogs av talmanskonferensen den 8 februari 2023,
– med beaktande av sin resolution av den 15 december 2022 om misstankar mot Qatar angående korruption och det generella behovet av transparens och ansvarsskyldighet i EU:s institutioner(1),
– med beaktande av sin resolution av den 16 september 2021 om förstärkt transparens och integritet i EU:s institutioner genom inrättande av ett oberoende EU-organ för etiska frågor(2),
– med beaktande av kommissionens ordförandes tal den 14 september 2022 om tillståndet i unionen 2022 och av kommissionens arbetsprogram för 2023,
– med beaktande av sitt beslut av den 27 april 2021 om ingående av ett interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om ett obligatoriskt öppenhetsregister(3),
– med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 20 maj 2021 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om ett obligatoriskt öppenhetsregister(4),
– med beaktande av Europaparlamentets beslut av den 28 september 2005 om antagande av Europaparlamentets ledamotsstadga (2005/684/EG, Euratom)(5),
– med beaktande av artiklarna 10 och 11 i arbetsordningen och av uppförandekoden för Europaparlamentets ledamöter,
– med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 29,
– med beaktande av artikel 132.2 och 132.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Pågående utredningar som leds av de belgiska myndigheterna har avslöjat välgrundade misstankar om att tre nuvarande ledamöter och en före detta ledamot av Europaparlamentet samt personal varit inblandade i korruption, penningtvätt och deltagande i en kriminell organisation med kopplingar till särskilt Marocko och Qatar, och även till andra stater.
B. Den 15 december 2022 antog Europaparlamentet med en stor majoritet sin resolution om misstankar mot Qatar angående korruption och det generella behovet av transparens och ansvarsskyldighet i EU:s institutioner. I resolutionen efterlystes antagande av ett antal brådskande åtgärder för att stärka EU-institutionernas integritet, transparens och ansvarsskyldighet.
C. Europaparlamentets talman lade vid talmanskonferensens sammanträde i början av januari 2023 fram utkast till förslag om en reform av parlamentets etiska regler som godkändes vid detta sammanträde.
D. Transparens och ansvarsskyldighet är en förutsättning för medborgarnas förtroende för EU:s institutioner, och korruption utgör därför ett allvarligt angrepp på den europeiska demokratin. De avslöjanden som gjorts nyligen har lett till ett större offentligt intresse för de åtgärder som vidtagits för att garantera transparens, oberoende och ansvarsskyldighet för Europaparlamentets ledamöter och för övriga institutioners åtgärder på detta område. Allmänhetens förtroende för Europaparlamentet har skakats av anklagelser om korruption kopplad till utländska intressen.
E. Det är viktigt att säkerställa att demokratiska processer inte infiltreras av privata och externa intressen och att medborgarnas rättigheter respekteras fullt ut. EU-institutionerna och deras tjänstemän måste skydda integriteten i EU:s demokratiska principer och värden.
F. EU-institutionernas interna övervaknings- och varningsmekanismer har misslyckats kapitalt med att upptäcka den pågående korruptionen och utländska inblandningen. De befintliga skydds- och sanktionsmekanismerna har visat sig vara ineffektiva när det gäller att avskräcka från ovannämnda brottsliga beteende.
1. Europaparlamentet är djupt chockat och upprepar sitt fördömande av den senaste tidens anklagelser om korruption som riktats mot nuvarande och före detta Europaparlamentsledamöter. Parlamentet står fast vid sin nolltoleranspolicy mot korruption av alla slag och på alla nivåer. Parlamentet betonar att omfattningen av de pågående utredningarna kräver att Europaparlamentet och övriga EU-institutioner agerar med otvetydig enighet och beslutsamhet på interinstitutionell nivå och på ett partineutralt sätt genom att vidta kraftfulla och omedelbara åtgärder.
2. Europaparlamentet konstaterar att det aldrig har utdömts en enda ekonomisk påföljd för en överträdelse av uppförandekoden för ledamöter, trots att minst 26 överträdelser dokumenterats i årsrapporterna från den rådgivande kommittén för ledamöters uppförande. Parlamentet anser att det är av yttersta vikt att se till att de nuvarande reglerna om transparens och ansvarsskyldighet, inklusive ekonomiska påföljder för överträdelser av uppförandekoden för Europaparlamentets ledamöter, genomförs fullt ut. Parlamentet efterlyser en översyn av förteckningen över verksamheter som kan leda till påföljder för ledamöterna i syfte att hjälpa ledamöterna att förbättra uppfyllandet av sina skyldigheter och sitt ansvar, inbegripet en översyn av artikel 176 i Europaparlamentets arbetsordning, för att skapa en stark och synlig ram som är verkställbar och avskräckande.
3. Europaparlamentet noterar att lagar är avgörande för att bekämpa korruption och brottsliga beteenden, men det räcker inte med endast lagar för att förhindra brottsligt beteende från enskilda ledamöter, före detta ledamöter, personal eller tjänstemän vid Europaparlamentet eller vid de övriga EU-institutionerna. Parlamentet insisterar på att potentiella kryphål i institutionernas regler och förfaranden som främjar olagligt beteende måste identifieras och täppas till.
4. Europaparlamentet konstaterar att alla EU-institutioner har infört mekanismer för transparens och ansvarsskyldighet. Parlamentet betonar att dessa befintliga mekanismer och verktyg måste ses över och revideras när så är lämpligt, bland annat i syfte att upptäcka sårbarhet för utländsk inblandning.
5. Europaparlamentet noterar att i fallet med de ledamöter och före detta ledamöter som är under utredning användes icke-statliga organisationer som vektorer för utländsk inblandning i den europeiska parlamentarismen. Parlamentet kräver en översyn av befintliga bestämmelser för att stärka transparensen och ansvarsskyldigheten bland icke-statliga organisationer, särskilt med anknytning till styrning, budget, utländsk inblandning och personer med betydande kontroll. Parlamentet understryker att icke-statliga organisationer som tar emot pengar från tredje parter som inte är skyldiga att registrera sig i öppenhetsregistret måste uppge källorna till sin finansiering genom att specificera samma uppgifter som alla regelmässigt registrerade. Parlamentet begär att all offentlig EU-finansiering till ifrågavarande icke-statliga organisationer omedelbart bör frysas om dessa uppgifter inte lämnas. Parlamentet efterlyser en omfattande finansiell förhandskontroll av icke-statliga organisationer innan de förs upp i EU:s öppenhetsregister, offentliggörande av avtal mellan kommissionen och icke-statliga organisationer och en tydlig definition av icke-statliga organisationer som har rätt att registrera sig i öppenhetsregistret och som är berättigade till EU-finansiering.
6. Europaparlamentet upprepar sitt fulla stöd för de förslag som parlamentet lagt fram för att stärka transparens, integritet och ansvarsskyldighet, och som ingår i resolutionen av den 15 december 2022.
7. Europaparlamentet noterar att de ursprungliga förslagen om att stärka integriteten, oberoendet och ansvarsskyldigheten, som Europaparlamentets talman lade fram den 8 februari 2023, är ett nödvändigt första steg mot att ta itu med det brådskande behovet av att institutionen säkerställer EU-institutionernas ansvarsskyldighet, transparens och integritet. Parlamentet noterar att den plan som antogs av talmanskonferensen omfattar vissa åtgärder som parlamentet röstade igenom i december 2022 och utesluter inte att andra åtgärder övervägs inom ramen för en bredare reformprocess. Parlamentet förbinder sig att gå vidare med alla de åtgärder som antogs i resolutionen från december, och bekräftar sin ambition att vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera EU-institutionernas ansvarsskyldighet, transparens och integritet. Parlamentet åtar sig hädanefter att inleda en öppen och transparent process för att visa allmänheten sitt starka engagemang för att genomföra reformer och återvinna medborgarnas förtroende.
8. Europaparlamentet begär att alla åtgärder och krav som antogs i resolutionen från december omgående ska genomföras fullt ut. Parlamentet efterlyser fler och mer omfattande åtgärder, särskilt när det gäller skydd av visselblåsare, övervakning, rapportering och tillsyn. Parlamentet begär att beslut och överläggningar om transparens, ansvarsskyldighet och integritet ska fattas inom ramen för offentliga sammanträden, så att ansvarsskyldighet och tillsyn principiellt säkerställs, såvida inte ett legitimt och brådskande problem kräver sekretess.
9. Europaparlamentet ger det särskilda utskottet för frågor om utländsk inblandning i alla demokratiska processer i Europeiska unionen, inbegripet desinformation, och stärkandet av integriteten, transparensen och ansvarsskyldigheten i Europaparlamentet (INGE 2) i uppgift att identifiera potentiella brister i Europaparlamentets bestämmelser och lägga fram förslag till reformer i enlighet med resolutionen från december och på grundval av arbetet i utskottet för konstitutionella frågor och bästa praxis i andra parlament.
10. Europaparlamentet upprepar särskilt sin sedan länge framförda uppmaning till kommissionen att så snart som möjligt lägga fram ett förslag om att inrätta ett oberoende och effektivt EU-organ för etiska frågor, i linje med parlamentets resolution av den 16 september 2021. Parlamentet beklagar att kommissionen fortfarande inte har lagt fram något sådant förslag, trots att kommissionens ordförande redan införde det i kommissionsledamot Věra Jourovás uppdragsbeskrivning 2019, och beklagar att handlingsplanen från Europaparlamentets talman inte innehåller några åtgärder för att påskynda processen. Parlamentet uppmanar eftertryckligen kommissionen att senast i mars lägga fram sitt förslag om att inrätta ett oberoende organ för etiska frågor, i linje med Europaparlamentets resolution från februari 2022 om inrättande av ett oberoende EU-organ för etiska frågor.
11. Europaparlamentet beklagar att de antagna åtgärderna inte omfattar förslag till en trovärdig reform av den rådgivande kommittén för ledamöters uppförande. Parlamentet åtar sig att reformera den rådgivande kommittén i linje med sitt förslag om ett oberoende organ för etiska frågor fram till dess att det nya oberoende EU-organet för etiska frågor kan ta över den rådgivande kommitténs nuvarande roll, så att man ger den rådgivande kommittén möjlighet att granska ledamöter på eget initiativ, gör det möjligt för alla att framföra välgrundade klagomål, inför proaktiva kontroller av ledamöternas intresseförklaringar och säkerställer ett effektivare och mer transparent system med strängare påföljder för ledamöter och före detta ledamöter.
12. Europaparlamentet rekommenderar ytterligare kontroller för parlamentsassistenter och personal som arbetar med känsliga politikområden, särskilt på området för utrikes frågor, säkerhet och försvar. Parlamentet anser att personal som arbetar inom sådana områden skulle kunna betraktas som personer i politiskt utsatt ställning enligt definitionen i penningtvättsdirektivet. Parlamentet anser att resor som betalas av tredjeländer bör godkännas på förhand av ett särskilt utsett organ vid Europaparlamentet.
13. Europaparlamentet anser att det är mycket viktigt att införa en ”karenstid” för ledamöter på sex månader omedelbart efter slutet av deras respektive mandat, och anser att denna period bör fastställas med beaktande av de regler som gäller för till exempel före detta kommissionsledamöter, när de inleder lobbyverksamhet med avseende på Europaparlamentet.
14. Europaparlamentet åtar sig att garantera tillräckliga resurser för öppenhetsregistrets sekretariat för att säkerställa att uppgifterna om lobbyverksamhet som bedrivs av intressegrupper, lobbyister och icke-statliga organisationer kan kontrolleras och att lobbyverksamheten blir mer transparent.
15. Europaparlamentet efterlyser ett förbud för ledamöterna att utföra avlönade bisysslor som skulle kunna skapa en intressekonflikt med deras mandat.
16. Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som vidtagits för att öka transparensen när det gäller ledamöternas förklaringar om ekonomiska intressen, vilka kräver mer information om ledamöternas bisysslor och externa uppdrag, inbegripet det exakta beloppet för de sidoinkomster som intjänats och avseende de kunder för vars räkning ledamöterna arbetar mot betalning. Parlamentet upprepar sin efterlysning av ytterligare skyddsåtgärder mot korruption, såsom en redovisning av ledamöternas tillgångar i början och slutet av varje mandatperiod.
17. Europaparlamentet begär att också ackrediterade assistenter och personal i samband med specifika betänkanden eller resolutioner, eller i situationer där ledamöterna har en aktiv roll och ett tydligt och omedelbart inflytande över utvecklingen av specifika ärenden, ska omfattas av samma skyldighet som ledamöterna att redovisa planerade möten med diplomatiska företrädare för tredjeländer och tredje parter som omfattas av öppenhetsregistret, utom i särskilda fall, t.ex. när namngivning av en person eller organisation skulle undergräva skyddet av en persons liv eller integritet, när andra tvingande hänsyn till allmänintresset kräver sekretess, när det gäller sammanträden med fysiska personer som agerar helt i egenskap av privatpersoner och inte i sammanslutning med andra, eller när det gäller spontana möten eller möten av rent privat eller social karaktär.
18. Europaparlamentet konstaterar att man i resolutionen från december efterlyste en översyn av tjänsteföreskrifterna, särskilt artikel 22 c, för att anpassa dem till standarderna i direktivet om visselblåsare. Parlamentet upprepar denna uppmaning och efterlyser dessutom en översyn av de bestämmelser om visselblåsning som är tillämpliga på assistenter.
19. Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som vidtagits med avseende på företrädare för Qatar efter avslöjandena. Parlamentet upprepar dock sin djupa oro över anklagelser om mutor från marockanska myndigheters sida, och efterlyser samma åtgärder för företrädare för Marocko. Parlamentet upprepar sitt åtagande att till fullo utreda och åtgärda fall av korruption som involverar länder som försöker köpa inflytande i parlamentet.
20. Parlamentet upprepar med största beslutsamhet att det bör fortsätta att ta ställning mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
21. Europaparlamentet beklagar djupt att korruptionsskandalen utnyttjats för att inleda en missriktad smutskastningskampanj mot icke-statliga organisationer och sprida felaktig information om bristen på insyn i deras finansiering. Parlamentet upprepar sitt orubbliga stöd för organisationer i det civila samhället som försvarar mänskliga rättigheter och miljön och fullt ut respekterar EU-institutionernas regler om transparens och integritet.
22. Europaparlamentet anser att den befintliga etiska ramen för kommissionsledamöter måste utvidgas för att täppa till befintliga luckor i lagstiftningen, såsom avsaknaden av en stadga för kommissionsledamöter. Parlamentet understryker att denna process är nära kopplad till parlamentarisk kontroll och tillsyn. Parlamentet anser därför att en eventuell stadga för kommissionsledamöterna måste utarbetas i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet. Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram ett förslag till en stadga för kommissionsledamöter som en del av paketet om försvar av den europeiska demokratin.
23. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att samarbeta med parlamentet i arbetet med att genomföra de reformer som krävs för att säkerställa förebyggande och beredskap, stärka EU-institutionernas transparens och ansvarsskyldighet och bekämpa korruption.
24. Europaparlamentet stöder brådskande åtgärder för att genomföra alla de åtgärder som redan godkänts av parlamentet. Parlamentet uppmanar INGE 2-utskottet och parlamentets övriga ansvariga organ att se över de etiska reglerna så snart som möjligt, dock senast före sommaren, och efterlyser en offentlig utvärdering inom sex månader av de framsteg som gjorts.
25. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament samt till Europaparlamentets presidium.