Indeks 
 Forrige 
 Næste 
 Fuld tekst 
Procedure : 2022/0092(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : A9-0099/2023

Indgivne tekster :

A9-0099/2023

Forhandlinger :

PV 09/05/2023 - 21
CRE 09/05/2023 - 21
PV 16/01/2024 - 8
CRE 16/01/2024 - 8

Afstemninger :

PV 11/05/2023 - 7.4
CRE 11/05/2023 - 7.4
Stemmeforklaringer
PV 17/01/2024 - 8.4

Vedtagne tekster :

P9_TA(2023)0201
P9_TA(2024)0018

Vedtagne tekster
PDF 230kWORD 85k
Torsdag den 11. maj 2023 - Strasbourg
Styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling
P9_TA(2023)0201A9-0099/2023

Ændringer vedtaget af Europa-Parlamentet den 11. maj 2023 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2005/29/EF og 2011/83/EU for så vidt angår styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling gennem bedre beskyttelse mod urimelig praksis og bedre oplysning (COM(2022)0143 – C9-0128/2022 – 2022/0092(COD))(1)

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Kommissionens forslag   Ændring
Ændring 1
Forslag til direktiv
Betragtning 1
(1)  For at tackle urimelig handelspraksis, der forhindrer forbrugerne i at træffe bæredygtige forbrugsvalg, såsom praksis i forbindelse med for tidlig forældelse af varer, vildledende miljøanprisninger ("greenwashing"), uigennemsigtige og upålidelige bæredygtighedsmærker eller værktøjer til information om bæredygtighed, bør der indføres særlige regler i Unionens forbrugerlovgivning. Dette vil gøre det muligt for de nationale kompetente organer at tackle denne praksis effektivt. Ved at sikre, at miljøanprisninger er rimelige, vil forbrugerne kunne vælge produkter, der reelt er bedre for miljøet end konkurrerende produkter. Dette vil fremme konkurrencen i retning af mere miljømæssigt bæredygtige produkter og dermed mindske den negative indvirkning på miljøet.
(1)  For at tackle urimelig handelspraksis, der vildleder forbrugerne og forhindrer dem i at træffe bæredygtige forbrugsvalg, såsom praksis i forbindelse med for tidlig forældelse af varer, vildledende eller falske miljøanprisninger ("greenwashing"), uigennemsigtige, ikkecertificerede og upålidelige bæredygtighedsmærker eller værktøjer til information om bæredygtighed, bør der indføres særlige regler i Unionens forbrugerlovgivning. Dette vil gøre det muligt for de nationale kompetente organer at tackle denne praksis effektivt. Ved at sikre, at miljøanprisninger er pålidelige, tydelige, forståelige og rimelige, vil forbrugerne kunne vælge produkter, der reelt er bedre for miljøet end konkurrerende produkter. Dette vil fremme konkurrencen i retning af mere miljømæssigt bæredygtige produkter og dermed mindske den negative indvirkning på miljøet. Virksomhederne har også en rolle at spille med hensyn til at fremme en grøn omstilling og større bæredygtighed af de produkter, de producerer og sælger på det indre marked.
Ændring 2
Forslag til direktiv
Betragtning 3
(3)  For at afskrække de erhvervsdrivende fra at vildlede forbrugerne med hensyn til deres produkters miljømæssige eller sociale virkninger, holdbarhed eller reparationsmuligheder, herunder gennem produkternes generelle fremstillingsform, bør artikel 6, stk. 1, i direktiv 2005/29/EF ændres ved efter en individuel vurdering at føje produktets miljømæssige eller sociale virkninger, holdbarhed og reparationsmuligheder til listen over de væsentligste egenskaber ved produktet, i forhold til hvilke den erhvervsdrivendes praksis kan blive betragtet som vildledende. Oplysninger fra erhvervsdrivende om produkters sociale bæredygtighed såsom arbejdsvilkår, velgørenhedsbidrag eller dyrevelfærd bør heller ikke vildlede forbrugerne.
(3)  For at afskrække de erhvervsdrivende fra at vildlede forbrugerne med hensyn til deres produkters miljømæssige eller sociale virkninger, holdbarhed eller reparationsmuligheder, herunder gennem produkternes generelle fremstillingsform, bør artikel 6, stk. 1, i direktiv 2005/29/EF ændres ved efter en individuel vurdering at føje produktets miljømæssige eller sociale virkninger, holdbarhed, genbrugelighed, genvindelighed og reparationsmuligheder til listen over de væsentligste egenskaber ved produktet, i forhold til hvilke den erhvervsdrivendes praksis kan blive betragtet som vildledende. Oplysninger fra erhvervsdrivende om produkters sociale bæredygtighed såsom arbejdsvilkår, velgørenhedsbidrag eller dyrevelfærd bør heller ikke vildlede forbrugerne.
Ændring 3
Forslag til direktiv
Betragtning 4
(4)  Miljøanprisninger, navnlig klimarelaterede anprisninger, vedrører i stigende grad fremtidige resultater i form af en overgang til CO2- eller klimaneutralitet eller et lignende mål inden en bestemt dato. Gennem sådanne anprisninger skaber de erhvervsdrivende det indtryk, at forbrugerne bidrager til en lavemissionsøkonomi ved at købe deres produkter. For at sikre, at disse anprisninger er rimelige og troværdige, bør artikel 6, stk. 2, i direktiv 2005/29/EF ændres med henblik på at forbyde sådanne anprisninger efter en individuel vurdering, når de ikke understøttes af klare, objektive og verificerbare forpligtelser og mål fra den erhvervsdrivendes side. Sådanne anprisninger bør også understøttes af et uafhængigt system til overvågning af den erhvervsdrivendes fremskridt med hensyn til opfyldelsen af sådanne forpligtelser og mål.
(4)  Miljøanprisninger, navnlig klimarelaterede anprisninger, vedrører i stigende grad fremtidige resultater i form af en overgang til CO2- eller klimaneutralitet eller et lignende mål inden en bestemt dato. Gennem sådanne anprisninger skaber de erhvervsdrivende det indtryk, at forbrugerne bidrager til en lavemissionsøkonomi ved at købe deres produkter. For at sikre, at disse anprisninger er rimelige og troværdige, bør artikel 6, stk. 2, i direktiv 2005/29/EF ændres med henblik på at forbyde sådanne anprisninger efter en individuel vurdering, når de udelukkende er baseret på CO2-kompensationsordninger eller ikke understøttes af klare, objektive, kvantificerede, videnskabeligt baserede og verificerbare forpligtelser og mål fra den erhvervsdrivendes side, herunder en detaljeret og realistisk gennemførelsesplan for at nå disse fremtidige miljøpræstationer. Denne plan bør omfatte konkrete mål, der er forenelige med opfyldelsen af den erhvervsdrivendes langsigtede forpligtelse, understøttet af et tilstrækkeligt budget og tildeling af tilstrækkelige midler. Anprisninger bør også understøttes af et uafhængigt system til overvågning af de fremskridt, der gøres inden for rammerne af gennemførelsesplanen med hensyn til den erhvervsdrivendes forpligtelser og mål.
Ændring 4
Forslag til direktiv
Betragtning 6
(6)  Sammenligning af produkter baseret på deres miljømæssige eller sociale aspekter, herunder ved brug af værktøjer til information om bæredygtighed, er en stadig mere almindelig markedsføringsteknik. For at sikre, at sammenligninger ikke vildleder forbrugerne, bør artikel 7 i direktiv 2005/29/EF også ændres, således at der stilles krav om, at forbrugeren informeres om sammenligningsmetoden, de sammenlignede produkter, leverandørerne af disse produkter og foranstaltningerne til at holde oplysningerne ajour. Dette bør sikre, at forbrugerne træffer mere informerede transaktionsbeslutninger, når de benytter sådanne tjenester. Sammenligningen bør være objektiv og skal navnlig ske ved at sammenligne produkter med samme funktion ved brug af en fælles metode og fælles antagelser og ved at sammenligne væsentlige og verificerbare egenskaber ved de produkter, der sammenlignes.
(6)  Sammenligning af produkter baseret på deres miljømæssige eller sociale aspekter, herunder ved brug af værktøjer til information om bæredygtighed, er en stadig mere almindelig markedsføringsteknik, der kan være vildledende for forbrugerne, der ikke altid er i stand til at vurdere disse oplysningers pålidelighed. For at sikre, at sammenligninger ikke vildleder forbrugerne, bør artikel 7 i direktiv 2005/29/EF også ændres, således at der stilles krav om, at forbrugeren informeres om sammenligningsmetoden, de sammenlignede produkter, leverandørerne af disse produkter og foranstaltningerne til at holde oplysningerne ajour. Dette bør sikre, at forbrugerne træffer mere informerede transaktionsbeslutninger, når de benytter sådanne tjenester. Sammenligningen bør være objektiv og skal navnlig ske ved at sammenligne produkter med samme funktion ved brug af en fælles metode og fælles antagelser og ved at sammenligne væsentlige og verificerbare egenskaber ved de produkter, der sammenlignes.
Ændring 5
Forslag til direktiv
Betragtning 7
(7)  Anvendelse af bæredygtighedsmærker, der ikke er baseret på en certificeringsordning eller ikke er indført af offentlige myndigheder, bør forbydes ved at medtage denne praksis i listen i bilag I til direktiv 2005/29/EF. Certificeringsordningen bør opfylde minimumskrav vedrørende gennemsigtighed og troværdighed. Det er fortsat muligt at vise bæredygtighedsmærker uden en certificeringsordning, hvis sådanne mærker er indført af en offentlig myndighed, eller for så vidt angår fødevarer supplerende udtryks- og præsentationsformer i overensstemmelse med artikel 35 i forordning (EU) nr. 1169/2011. Denne regel supplerer punkt 4 i bilag I til direktiv 2005/29/EF, ifølge hvilket det ikke er tilladt at hævde, at en erhvervsdrivende, en erhvervsdrivendes handelspraksis eller et produkt er blevet godkendt eller tilladt af en offentlig eller privat instans, selv om det ikke er tilfældet, eller at fremsætte en sådan påstand uden at opfylde betingelserne for godkendelse eller tilladelse.
(7)  Anvendelse af bæredygtighedsmærker, der ikke er baseret på en certificeringsordning eller ikke er indført af offentlige myndigheder, bør forbydes ved at medtage denne praksis i listen i bilag I til direktiv 2005/29/EF. Certificeringsordningen bør opfylde minimumskrav vedrørende gennemsigtighed og troværdighed. Overvågningen af, at certificeringsordningen overholder kravene, bør understøttes af metoder, som står i et rimeligt forhold til og er relevante for arten af de produkter, processer og virksomheder, der er omfattet af ordningen. Den bør udføres af en tredjepart, hvis kompetencer og uafhængighed af både ejeren af ordningen og den erhvervsdrivende er blevet verificeret af medlemsstaterne. Certificeringsordningerne bør desuden omfatte et klagesystem, der er tilgængeligt for forbrugere og andre eksterne interessenter, og som fokuserer på manglende overholdelse og sikrer, at bæredygtighedsmærket trækkes tilbage i tilfælde af manglende overholdelse; Det er fortsat muligt at vise bæredygtighedsmærker uden en certificeringsordning, hvis sådanne mærker er indført af en offentlig myndighed, eller for så vidt angår fødevarer supplerende udtryks- og præsentationsformer i overensstemmelse med artikel 35 i forordning (EU) nr. 1169/2011. Denne regel supplerer punkt 4 i bilag I til direktiv 2005/29/EF, ifølge hvilket det ikke er tilladt at hævde, at en erhvervsdrivende, en erhvervsdrivendes handelspraksis eller et produkt er blevet godkendt eller tilladt af en offentlig eller privat instans, selv om det ikke er tilfældet, eller at fremsætte en sådan påstand uden at opfylde betingelserne for godkendelse eller tilladelse. Bæredygtighedsmærker, der er indført af offentlige myndigheder, gøres tilgængelige for alle virksomheder til en rimelig pris uanset virksomhedernes størrelse og økonomiske formåen. Certificeringsordninger og bæredygtighedsmærker, der fremmer en stigende anvendelse af bæredygtige praksisser i små og mellemstore virksomheder, bør tilskyndes.
Ændring 6
Forslag til direktiv
Betragtning 9
(9)  Bilag I til direktiv 2005/29/EF bør også ændres med henblik på at forbyde fremsættelsen af generiske miljøanprisninger uden anerkendte fremragende miljøpræstationer, der er relevante for anprisningen. Eksempler på sådanne generiske miljøanprisninger er "miljøvenlig", "miljørigtig", "øko", "grøn", "naturven", "økologisk", "miljøkorrekt", "klimavenlig", "mild mod miljøet", "CO2-venlig", "CO2-neutral", "CO2-positiv", "klimaneutral", "energieffektiv", "bionedbrydelig", "biobaseret" eller lignende udsagn samt bredere udsagn såsom "bevidst" eller "ansvarlig", der antyder eller giver indtryk af fremragende miljøpræstationer. Sådanne generiske miljøanprisninger bør forbydes, når der ikke er påvist fremragende miljøpræstationer, eller når anprisningen ikke er præciseret klart og i fremhævet form på samme medium, f.eks. i samme reklamespot, på produktemballagen eller onlinesalgsgrænsefladen. F.eks. er anprisningen "bionedbrydelig", hvis der henvises til et produkt, en generisk anprisning, hvorimod en anprisning om, at "emballagen er bionedbrydelig ved hjemmekompostering i en måned", er en specifik anprisning, som ikke er omfattet af dette forbud.
(9)  Bilag I til direktiv 2005/29/EF bør også ændres med henblik på at forbyde fremsættelsen af generiske miljøanprisninger, uden at der forelægges dokumentation for fremragende miljøpræstationer, der er relevante for anprisningen. Eksempler på sådanne generiske miljøanprisninger er "miljøvenlig", "miljørigtig", "øko", "grøn", "naturven", "naturlig", "dyrevenlig", "ikke testet på dyr", "bæredygtig", "økologisk", "miljøkorrekt", "klimavenlig", "mild mod miljøet", "skovrydningsfri", "CO2-positiv", "klimaneutral", "energieffektiv", "bionedbrydelig", "plastikneutral", "plastikfri", "biobaseret" eller lignende udsagn samt bredere udsagn såsom "bevidst" eller "ansvarlig", der antyder eller giver indtryk af fremragende miljøpræstationer. Sådanne generiske miljøanprisninger bør forbydes, når de er baseret på udligning af miljøvirkninger, såsom køb af CO2-kreditter, eller når der ikke er påvist fremragende miljøpræstationer, eller dette er videnskabeligt dokumenteret, eller når anprisningen ikke er præciseret klart og i fremhævet form på samme medium, f.eks. i samme reklamespot, på produktemballagen eller onlinesalgsgrænsefladen. F.eks. er anprisningen "bionedbrydelig", hvis der henvises til et produkt, en generisk anprisning, hvorimod en anprisning om, at "emballagen er bionedbrydelig ved hjemmekompostering i en måned", er en specifik anprisning, som ikke er omfattet af dette forbud. I tilfælde, hvor det ikke kan underbygges med videnskabelig dokumentation, er det særlig vigtigt at forbyde anprisninger, der på grundlag af CO2-kompensation antyder, at et produkt eller en tjenesteydelse har en neutral, reduceret, kompenseret eller positiv CO2-emissionsvirkning på miljøet, da det kan vildlede forbrugerne ved at få dem til at tro, at det produkt, de køber, eller den erhvervsdrivendes virksomhed ikke har nogen indvirkning på miljøet. Dette bør ikke forhindre virksomheder i at reklamere for deres investeringer i miljøinitiativer, så længe en sådan reklame ikke hævder, at sådanne investeringer eller initiativer kompenserer, neutraliserer eller gør en positiv indvirkning af produktet eller den erhvervsdrivendes virksomheds indvirkning på miljøet positiv.
Ændring 7
Forslag til direktiv
Betragtning 14
(14)  For at øge forbrugervelfærden bør ændringerne af bilag I til direktiv 2005/29/EF også omfatte flere former for praksis i forbindelse med for tidlig forældelse, herunder planlagt forældelse forstået som en handelspraksis, hvor et produkt bevidst programmeres eller designes med en begrænset levetid, således at det bliver forældet eller ikkefunktionsdygtigt efter en bestemt periode. Køb af produkter, som forventes at holde længere, end de faktisk gør, er til skade for forbrugerne. Desuden har for tidlig forældelse en generel negativ indvirkning på miljøet i form af øget materialeaffald. Derfor vil tacklingen af denne praksis sandsynligvis også reducere mængden af affald og bidrage til et mere bæredygtigt forbrug.
(14)  For at øge forbrugervelfærden bør ændringerne af bilag I til direktiv 2005/29/EF også omfatte flere former for praksis i forbindelse med for tidlig forældelse, herunder planlagt forældelse forstået som en handelspraksis, hvor et produkt bevidst programmeres eller designes med en begrænset levetid, således at det bliver forældet eller ikkefunktionsdygtigt efter en bestemt periode. Anvendelse af praksis, der fører til afkortning af et produkts levetid, eller køb af produkter, der forventes at vare længere, end de rent faktisk gør, er til skade for forbrugerne. Desuden har for tidlig forældelse en generel negativ indvirkning på miljøet i form af øget materialeaffald. Derfor vil tacklingen af denne praksis sandsynligvis også reducere mængden af affald og bidrage til et mere bæredygtigt forbrug.
Ændring 8
Forslag til direktiv
Betragtning 16
(16)  Det bør også forbydes at undlade at oplyse om en egenskab ved varen, der er indført for at begrænse dens holdbarhed. En sådan egenskab kunne f.eks. være software, der standser eller nedsætter varens funktionalitet efter en bestemt periode, eller det kan være hardware, der er konstrueret til at svigte efter en bestemt periode. Forbuddet mod at undlade at oplyse forbrugerne om sådanne egenskaber ved varerne supplerer og berører ikke de beføjelser, som forbrugere har adgang til i tilfælde af en mangel ved varerne i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77126. Det bør ikke være en forudsætning for, at en sådan handelspraksis kan betragtes som urimelig, at formålet med egenskaben er at tilskynde til udskiftning af den pågældende vare. Der bør skelnes mellem egenskaber, der begrænser varernes holdbarhed, og fremstillingsmetoder, hvor der anvendes materialer eller processer af generel lav kvalitet, som begrænser varernes holdbarhed. Mangler ved en vare, der skyldes anvendelse af materialer eller processer af lav kvalitet, bør fortsat være omfattet af reglerne om varers overensstemmelse i direktiv (EU) 2019/771.
(16)  Det bør også forbydes at indføre en egenskab ved varen, der begrænser dens holdbarhed. En sådan egenskab kunne f.eks. være software, der standser eller nedsætter varens funktionalitet efter en bestemt periode, eller det kan være hardware, der er konstrueret til at svigte efter en bestemt periode. Forbuddet mod at undlade at indføre sådanne egenskaber ved varerne berører ikke de beføjelser, som forbrugere har adgang til i tilfælde af en mangel ved varerne i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77126. Det bør ikke være en forudsætning for, at en sådan handelspraksis kan betragtes som urimelig, at formålet med egenskaben er at tilskynde til udskiftning af den pågældende vare. Der bør skelnes mellem egenskaber, der begrænser varernes holdbarhed, og fremstillingsmetoder, hvor der anvendes materialer eller processer af generel lav kvalitet, som begrænser varernes holdbarhed. Mangler ved en vare, der skyldes anvendelse af materialer eller processer af lav kvalitet, bør fortsat være omfattet af reglerne om varers overensstemmelse i direktiv (EU) 2019/771.
__________________
__________________
26 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 28).
26 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 28).
Ændring 9
Forslag til direktiv
Betragtning 17
(17)  En anden praksis, der bør forbydes i henhold til bilag I til direktiv 2005/29/EF, er at hævde, at en vare har en bestemt holdbarhed, når den faktisk ikke har. Dette vil f.eks. være tilfældet, når en erhvervsdrivende oplyser forbrugerne om, at en vaskemaskine forventes at holde et vist antal vaskecyklusser, selv om den faktiske brug af vaskemaskinen viser, at dette ikke er tilfældet.
(17)  En anden praksis, der bør forbydes i henhold til bilag I til direktiv 2005/29/EF, er at hævde, at en vare har en bestemt holdbarhed, når den faktisk ikke har. Dette vil f.eks. være tilfældet, når en erhvervsdrivende oplyser forbrugerne om, at en vaskemaskine forventes at holde et vist antal vaskecyklusser ved normal forventet brug i overensstemmelse med instruktionerne, selv om den faktiske brug af vaskemaskinen viser, at dette ikke er tilfældet.
Ændring 10
Forslag til direktiv
Betragtning 18
(18)  Tilsvarende bør bilag I til direktiv 2005/29/EF også ændres med henblik på at gøre det forbudt at hævde, at varer kan repareres, selv om en sådan reparation ikke er mulig, eller at undlade at informere forbrugeren om, at det ikke er muligt at reparere varer i overensstemmelse med lovkrav.
(18)  Tilsvarende bør bilag I til direktiv 2005/29/EF også ændres med henblik på at forbyde markedsføring af et produkt, der ikke tillader reparation i overensstemmelse med lovkrav, eller undladelse af at oplyse forbrugeren om, at et produkt ikke er reparerbart. Desuden bør bilag I til direktiv 2005/29/EF også ændres med henblik på at sikre, at forbrugeren altid informeres om reparationsbegrænsninger såsom manglende reparationstjenester og reservedele eller afslag på reparation, i tilfælde af at en uafhængig fagperson, en person uden fagkendskab eller en bruger har repareret produktet.
Ændring 11
Forslag til direktiv
Betragtning 20
(20)  En anden praksis i forbindelse med for tidlig forældelse, som bør forbydes og føjes til listen i bilag I til direktiv 2005/29/EF, er at tilskynde forbrugeren til at udskifte et produkts forbrugsvarer tidligere, end det ellers ville være nødvendigt af tekniske årsager. En sådan praksis vildleder forbrugeren til at tro, at varen ikke længere vil fungere, medmindre dens forbrugsvarer udskiftes, hvilket fører til køb af flere forbrugsvarer end nødvendigt. Det vil f.eks. være forbudt at opfordre forbrugeren til at udskifte printerblækpatronerne via printerindstillingerne, før de rent faktisk er tomme, for at fremme købet af yderligere blækpatroner.
(20)  En anden praksis i forbindelse med for tidlig forældelse, som bør forbydes og føjes til listen i bilag I til direktiv 2005/29/EF, er markedsføring af varer, der nødvendiggør udskiftning af forbrugsvarer tidligere, end det ellers ville være nødvendigt af tekniske årsager. En sådan praksis vildleder forbrugeren til at tro, at varen ikke længere vil fungere, medmindre dens forbrugsvarer udskiftes, hvilket fører til, at forbrugerne køber flere forbrugsvarer end nødvendigt. Det vil f.eks. være forbudt at markedsføre en printer, der gør det nødvendigt for forbrugerne at udskifte printerblækpatronerne, før de rent faktisk er tomme, for at fremme købet af yderligere blækpatroner.
Ændring 12
Forslag til direktiv
Betragtning 21
(21)  Bilag I til direktiv 2005/29/EF bør også ændres, så det forbydes at undlade at oplyse forbrugeren om, at varen er designet således, at dens funktionalitet begrænses, hvis der anvendes forbrugsvarer, reservedele eller tilbehør, som ikke leveres af den oprindelige producent. F.eks. vil markedsføring af printere, der er designet således, at deres funktionalitet begrænses, hvis der anvendes blækpatroner, som ikke leveres af den oprindelige printerproducent, uden at videregive disse oplysninger til forbrugeren, være forbudt. Denne praksis kan vildlede forbrugerne til at købe en alternativ blækpatron, som ikke kan anvendes til denne printer, og dermed føre til unødvendige reparationsomkostninger, affaldsstrømme eller yderligere omkostninger som følge af kravet om at anvende den oprindelige producents forbrugsvarer, hvilket forbrugeren ikke kunne forudse på købstidspunktet. På samme måde vil det også være forbudt at markedsføre intelligente enheder, der er designet således, at deres funktionalitet begrænses, hvis der anvendes opladere eller reservedele, som ikke leveres af den oprindelige producent, uden at videregive disse oplysninger til forbrugeren.
(21)  Bilag I til direktiv 2005/29/EF bør også ændres, så det forbydes at markedsføre varer, der er designet således, at deres funktionalitet begrænses, hvis der anvendes forbrugsvarer, reservedele eller tilbehør, som ikke leveres af den oprindelige producent. vil markedsføring af printere, der er designet således, at deres funktionalitet begrænses, hvis der anvendes blækpatroner, som ikke leveres af den oprindelige printerproducent, være forbudt. Denne praksis kan vildlede forbrugerne til at købe en alternativ blækpatron, som ikke kan anvendes til denne printer, og dermed føre til unødvendige reparationsomkostninger, affaldsstrømme eller yderligere omkostninger som følge af kravet om at anvende den oprindelige producents forbrugsvarer, hvilket forbrugeren ikke kunne forudse på købstidspunktet. På samme måde vil det også være forbudt at markedsføre intelligente enheder, der er designet således, at deres funktionalitet begrænses, hvis der anvendes opladere eller reservedele, som ikke leveres af den oprindelige producent.
Ændring 13
Forslag til direktiv
Betragtning 22
(22)  For at forbrugerne kan træffe beslutninger på et mere oplyst grundlag, og for at stimulere efterspørgslen efter og udbuddet af mere holdbare varer, bør der gives specifikke oplysninger om et produkts holdbarhed og reparationsmuligheder for alle typer varer, inden aftalen indgås. Med hensyn til varer med digitale elementer, digitalt indhold og digitale tjenester bør forbrugerne desuden informeres om, hvor længe gratis softwareopdateringer er tilgængelige. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU27 om forbrugerrettigheder bør derfor ændres for at give forbrugerne oplysninger forud for indgåelsen af aftaler om holdbarhed, reparationsmuligheder og tilgængeligheden af opdateringer. Oplysningerne bør gives til forbrugerne på en klar og forståelig måde og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv 2019/88228. Forpligtelsen til at give forbrugerne disse oplysninger supplerer og berører ikke forbrugernes rettigheder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77029 og (EU) 2019/77130.
(22)  For at forbrugerne kan træffe beslutninger på et mere oplyst grundlag, og for at stimulere efterspørgslen efter og udbuddet af mere holdbare varer, bør der gives specifikke oplysninger om et produkts holdbarhed og reparationsmuligheder for alle typer varer, inden aftalen indgås. Med hensyn til varer med digitale elementer, digitalt indhold og digitale tjenester bør forbrugerne desuden informeres om, hvor længe gratis softwareopdateringer er tilgængelige i overensstemmelse med kravene i EU-retten eller national ret, der som minimum dækker den periode, der er angivet i EU-retten og den frivillige udvidelse heraf, hvor forbrugeren stiller disse oplysninger til rådighed. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU27 om forbrugerrettigheder bør derfor ændres for at give forbrugerne oplysninger forud for indgåelsen af aftaler om holdbarhed, reparationsmuligheder og tilgængeligheden af opdateringer. Oplysninger bør gives til forbrugerne, herunder på et officielt sprog eller på de officielle sprog i den medlemsstat, hvor varen udbydes, på en klar og forståelig måde og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv (EU) 2019/88228. Forpligtelsen til at give forbrugerne disse oplysninger supplerer og berører ikke forbrugernes rettigheder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77029, (EU) 2019/77130 og (EU) 2011/83.
__________________
__________________
27 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25. oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF (EUT L 304 af 22.11.2011, s. 64).
27 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25. oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF (EUT L 304 af 22.11.2011, s. 64).
28 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/882 af 17. april 2019 om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester (EUT L 151 af 7.6.2019, s. 70).
28 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/882 af 17. april 2019 om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester (EUT L 151 af 7.6.2019, s. 70).
29 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/770 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om levering af digitalt indhold og digitale tjenester (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 1).
29 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/770 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om levering af digitalt indhold og digitale tjenester (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 1).
30 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 28).
30 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 28).
Ændring 14
Forslag til direktiv
Betragtning 23
(23)  En god indikator for en vares holdbarhed er producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed i henhold til artikel 17 i direktiv (EU) 2019/771. Direktiv 2011/83/EU bør derfor ændres, således at erhvervsdrivende, der sælger varer, specifikt forpligtes til at oplyse forbrugerne om eksistensen af producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed for alle typer varer, når producenten stiller disse oplysninger til rådighed.
(23)  En god indikator for en vares holdbarhed er varigheden af den lovbestemte garanti for kontraktmæssighed, herunder frivillige forlængelser i form af den tilsvarende producents handelsmæssige garanti for holdbarhed i henhold til artikel 17 i direktiv (EU) 2019/771, idet den omfatter hele produktet og gives uden yderligere omkostninger. Direktiv 2011/83/EU bør derfor ændres, således at det specifikt kræves, at erhvervsdrivende inden aftalens indgåelse leverer et mærke, der som minimum angiver en påmindelse om den retlige garanti for overensstemmelse og, hvis det er relevant, frivillig udvidelse heraf i form af en handelsmæssig garanti for holdbarhed.
Ændring 15
Forslag til direktiv
Betragtning 23 a (ny)
(23a)  Når varerne gøres tilgængelige for forbrugere og andre slutbrugere, bør energimærket vises på en fremtrædende og letlæselig måde.
Ændring 16
Forslag til direktiv
Betragtning 24
(24)  Problemet med begrænset holdbarhed, der ikke lever op til forbrugernes forventninger, er mest relevant for energiforbrugende varer, som er varer, der anvender en ekstern energikilde. Forbrugerne er også mest interesseret i at modtage oplysninger om den forventede holdbarhed for denne kategori af varer. Af disse grunde bør forbrugerne kun for denne varekategori gøres opmærksom på, at producenten ikke har fremlagt oplysninger om en producents handelsmæssige garanti for holdbarhed på mere end to år.
udgår
Ændring 17
Forslag til direktiv
Betragtning 25
(25)  Varer, der indeholder energiforbrugende komponenter, bør ikke kategoriseres som energiforbrugende varer, hvis disse komponenter blot er tilbehør og ikke indgår i disse varers hovedfunktion, f.eks. dekorativ belysning af beklædningsgenstande eller fodtøj eller elektrisk lys til en cykel.
udgår
Ændring 18
Forslag til direktiv
Betragtning 26
(26)  I betragtning af den fastsatte minimumsperiode på to år for sælgerens ansvar for mangler i henhold til direktiv (EU) 2019/771 og det forhold, at mange produktsvigt opstår efter to år, bør den erhvervsdrivendes forpligtelse til at oplyse forbrugerne om eksistensen og varigheden af producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed finde anvendelse på garantier på mere end to år.
udgår
Ændring 19
Forslag til direktiv
Betragtning 27
(27)  For at gøre det lettere for forbrugerne at træffe en informeret transaktionsbeslutning, når de sammenligner varer, inden de indgår en aftale, bør de erhvervsdrivende oplyse forbrugerne om eksistensen og varigheden af producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed for hele varen og ikke for specifikke komponenter i varen.
udgår
Ændring 20
Forslag til direktiv
Betragtning 28
(28)  Producenten og sælgeren bør frit kunne tilbyde andre typer handelsmæssige garantier og eftersalgsservice af enhver varighed. De oplysninger, der gives til forbrugeren om sådanne andre handelsmæssige garantier eller tjenester, bør dog ikke forvirre forbrugeren med hensyn til eksistensen og varigheden af en producents handelsmæssige garanti for holdbarhed, som dækker hele varen og har en varighed på over to år.
(28)  Producenten og sælgeren bør frit kunne tilbyde andre typer handelsmæssige garantier og eftersalgsservice af enhver varighed. De oplysninger, der gives til forbrugeren om sådanne andre handelsmæssige garantier eller tjenester, bør dog ikke forvirre forbrugeren.
Ændring 21
Forslag til direktiv
Betragtning 29
(29)  For at fremme konkurrencen mellem producenter for så vidt angår holdbarheden af varer med digitale elementer bør de erhvervsdrivende, der sælger disse varer, oplyse forbrugerne om den minimumsperiode, hvor producenten forpligter sig til at levere softwareopdateringer for sådanne varer. For at undgå, at forbrugerne overbebyrdes med oplysninger, bør sådanne oplysninger dog kun gives, når denne periode er længere end producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed, da denne garanti indebærer levering af opdateringer, herunder sikkerhedsopdateringer, som er nødvendige for at bevare de påkrævede funktioner og ydeevnen for varer med digitale elementer. Desuden er oplysninger om producentens forpligtelse til at levere softwareopdateringer kun relevante, når købsaftalen vedrørende varer med digitale elementer fastsætter bestemmelse om en enkelt levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste, hvor artikel 7, stk. 3, litra a), i direktiv (EU) 2019/771 finder anvendelse. Der bør derimod ikke være nogen ny forpligtelse til at give disse oplysninger, hvis købsaftalen indeholder bestemmelser om en løbende levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste over en periode, da det for disse aftaler er fastsat i artikel 7, stk. 3, litra b), i direktiv (EU) 2019/771 med henvisning til artikel 10, stk. 2, eller 5, hvor længe sælgeren skal sikre, at forbrugeren får besked om og får leveret opdateringer.
(29)  For at fremme konkurrencen mellem producenter for så vidt angår holdbarheden af varer med digitale elementer bør de erhvervsdrivende, der sælger disse varer, oplyse forbrugerne om den minimumsperiode, hvor producenten vil levere softwareopdateringer for sådanne varer, herunder som minimum den periode, der er fastsat i EU-retten og dens frivillige udvidelse, hvor forbrugeren stiller sådanne oplysninger til rådighed. Sådanne oplysninger bør dog kun gives, når denne periode er længere end producentens handelsmæssige garanti.
Ændring 22
Forslag til direktiv
Betragtning 30
(30)  På samme måde bør erhvervsdrivende, der tilbyder digitalt indhold og digitale tjenester, også oplyse forbrugerne om den minimumsperiode, hvor udbyderen af det digitale indhold eller den digitale tjeneste, hvis udbyderen ikke er den erhvervsdrivende, forpligter sig til at levere softwareopdateringer, herunder sikkerhedsopdateringer, som er nødvendige, for at det digitale indhold og de digitale tjenester bliver ved med at være i overensstemmelse. Oplysninger om udbyderens forpligtelse til at levere softwareopdateringer er kun relevante, hvis aftalen foreskriver en enkelt levering eller en række individuelle leveringer, hvor artikel 8, stk. 2, litra b), i direktiv (EU) 2019/770 finder anvendelse. Der bør derimod ikke være nogen ny forpligtelse til at give disse oplysninger, hvis aftalen indeholder bestemmelser om en løbende levering over en periode, da det for disse aftaler er fastsat i artikel 8, stk. 2, litra a), i direktiv (EU) 2019/770, hvor længe den erhvervsdrivende skal sikre, at forbrugeren får besked om og får leveret opdateringer.
(30)  På samme måde bør erhvervsdrivende, der tilbyder digitalt indhold og digitale tjenester, efter datoen for markedsføringen af det pågældende produkt også oplyse forbrugerne om den minimumsperiode, hvor udbyderen af det digitale indhold eller den digitale tjeneste, hvis udbyderen ikke er den erhvervsdrivende, vil levere softwareopdateringer, herunder sikkerhedsopdateringer, som er nødvendige, for at det digitale indhold og de digitale tjenester bliver ved med at være i overensstemmelse. Disse oplysninger bør som minimum omfatte den periode, for hvilken opdateringerne skal leveres i henhold til EU-retten. Udbyderen vil i alle tilfælde give den erhvervsdrivende disse oplysninger.
Ændring 23
Forslag til direktiv
Betragtning 31
(31)  For at give forbrugerne mulighed for at træffe en informeret transaktionsbeslutning og vælge varer, der er lettere at reparere, bør de erhvervsdrivende, inden aftalen indgås, for alle typer varer, hvor det er relevant, angive scoren for reparationsmulighed for varen som oplyst af producenten i overensstemmelse med EU-retten.
(31)  For at give forbrugerne mulighed for at træffe en informeret transaktionsbeslutning og vælge varer, der er lettere at reparere, bør de erhvervsdrivende, inden aftalen indgås, for alle typer varer, hvor det er relevant, angive scoren for reparationsmulighed for varen som oplyst af producenten i overensstemmelse med EU-retten eller den nationale ret.
Ændring 24
Forslag til direktiv
Betragtning 32
(32)  I henhold til artikel 5, stk. 1, litra e), og artikel 6, stk. 1, litra m), i direktiv 2011/83/EU er erhvervsdrivende forpligtet til at give forbrugeren oplysninger om eksistensen af og betingelserne for eftersalgsservice, herunder reparationstjenester, inden forbrugeren er bundet af aftalen, når sådanne tjenester leveres. For at sikre, at forbrugerne er velinformeret om reparationsmulighederne for de varer, de køber, bør erhvervsdrivende desuden, hvis der ikke er fastsat en score for reparationsmulighed i overensstemmelse med EU-retten, for alle typer varer give andre relevante reparationsoplysninger, som producenten stiller til rådighed, f.eks. oplysninger om tilgængeligheden af reservedele, og en bruger- og reparationsvejledning.
(32)  I henhold til artikel 5, stk. 1, litra e), og artikel 6, stk. 1, litra m), i direktiv 2011/83/EU er erhvervsdrivende forpligtet til at give forbrugeren oplysninger om eksistensen af og betingelserne for eftersalgsservice, herunder reparationstjenester, inden forbrugeren er bundet af aftalen. For at sikre, at forbrugerne er velinformeret om reparationsmulighederne for de varer, de køber, bør erhvervsdrivende desuden, hvis der ikke er fastsat en score for reparationsmulighed, for alle typer varer give andre relevante reparationsoplysninger, f.eks. oplysninger om tilgængeligheden og den maksimale pris, der forventes for de reservedele, der er nødvendige for at reparere en vare, herunder varigheden af den periode, hvor reservedele og tilbehør er tilgængelige, proceduren for bestilling af dem, tilgængeligheden af en bruger- og reparationsvejledning samt tilgængeligheden af diagnosticerings- og reparationsværktøjer og -ydelser. Producenterne af varerne bør give de respektive erhvervsdrivende disse oplysninger.
Ændring 25
Forslag til direktiv
Betragtning 33
(33)  Erhvervsdrivende bør oplyse forbrugerne om eksistensen og varigheden af producentens handelsmæssige garanti for holdbarhed, minimumsperioden for opdateringer og andre reparationsoplysninger end scoren for reparationsmuligheder, hvis en producent eller udbyder af det digitale indhold eller den digitale tjeneste, der ikke er den erhvervsdrivende, gør de relevante oplysninger tilgængelige. Navnlig med hensyn til varer bør den erhvervsdrivende give forbrugerne de oplysninger, som producenten har givet den erhvervsdrivende eller på anden måde har haft til hensigt at gøre let tilgængelige for forbrugeren inden aftalens indgåelse, ved at anføre dem på selve produktet, dets emballage eller mærker og etiketter, som forbrugeren normalt vil undersøge, inden aftalen indgås. Den erhvervsdrivende bør ikke være forpligtet til aktivt at søge efter sådanne oplysninger fra producenten, f.eks. på de produktspecifikke websteder.
(33)  Erhvervsdrivende bør oplyse forbrugerne om eksistensen af mærket, minimumsperioden for opdateringer og andre reparationsoplysninger end scoren for reparationsmuligheder. Navnlig med hensyn til varer bør den erhvervsdrivende give forbrugerne de oplysninger, som producenten har givet den erhvervsdrivende eller på anden måde har haft til hensigt at gøre let tilgængelige for forbrugeren inden aftalens indgåelse, ved at anføre dem på selve produktet, dets emballage eller mærker og etiketter, som forbrugeren normalt vil undersøge, inden aftalen indgås. Den erhvervsdrivende bør ikke være forpligtet til aktivt at søge efter sådanne oplysninger fra producenten, f.eks. på de produktspecifikke websteder. Hvis forhandlerne ikke er producenter af varer, kan deres indflydelse på udformningen af produkterne og deres input med hensyn til oplysninger, der ledsager produkterne, være begrænset. I så fald bør producenterne give de erhvervsdrivende, der interagerer med forbrugerne, de relevante oplysninger. Forhandlerne bør være ansvarlige for at videreformidle sådanne oplysninger til forbrugerne.
Ændring 26
Forslag til direktiv
Betragtning 36 a (ny)
(36a)  Kommissionen bør fremlægge letforståelige retningslinjer for virksomheder med kravene i dette direktiv. Ved udarbejdelsen af sådanne retningslinjer bør Kommissionen tage hensyn til SMV'ers behov, så de administrative og finansielle byrder holdes på et minimum, samtidig med at det gøres lettere for dem at overholde dette direktiv. Kommissionen bør høre relevante interessenter med ekspertise inden for markedsføring.
Ændring 27
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1 – indledning
(1)  I artikel 2 tilføjes følgende litra o)-y): "o) "miljøanprisning":
1)   I artikel 2 tilføjes følgende litra o) - ya):
Ændring 28
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra o
(o)  "miljøanprisning": ethvert budskab eller enhver fremstilling, som ikke er obligatorisk i henhold til EU-retten eller national ret, herunder tekst, billeder, grafisk eller symbolsk fremstilling, uanset form, herunder mærker, varemærkenavne, firmanavne eller produktnavne, der bruges i en kommerciel kommunikation, og som angiver eller indikerer, at et produkt eller en erhvervsdrivende har en positiv, mindre eller ingen indvirkning på miljøet eller er mindre miljøbelastende end andre produkter eller erhvervsdrivende eller har forbedret sin indvirkning over tid
o)  "miljøanprisning": ethvert budskab eller enhver fremstilling, som ikke er obligatorisk i henhold til EU-retten eller national ret, herunder tekst, billeder, grafisk eller symbolsk fremstilling, uanset form, herunder mærker, varemærkenavne, firmanavne eller produktnavne, der bruges i en kommerciel kommunikation, og som angiver eller indikerer, at et produkt, en produktkategori, et varemærke eller en erhvervsdrivende har en positiv, mindre eller ingen indvirkning på miljøet eller er mindre miljøbelastende end andre produkter, mærker eller erhvervsdrivende eller har forbedret sin indvirkning over tid
Ændring 29
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra p
(p)  "udtrykkelig miljøanprisning": en miljøanprisning i tekstform eller indeholdt i et bæredygtighedsmærke
udgår
Ændring 30
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra q
(q)  "generisk miljøanprisning": enhver miljøanprisning, der ikke er indeholdt i et bæredygtighedsmærke, hvor anprisningen ikke præciseres tydeligt og i fremhævet form på samme medium
q)  "generisk miljøanprisning": en miljøanprisning, der ikke er indeholdt i et bæredygtighedsmærke, hvor anprisningen ikke præciseres tydeligt og i fremhævet form på samme medium
Ændring 31
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra s
(s)  "certificeringsordning": en tredjepartsverifikationsordning, som er åben på gennemsigtige, retfærdige og ikkediskriminerende vilkår for alle erhvervsdrivende, der vil og kan opfylde ordningens krav, og hvorved det certificeres, at et produkt opfylder visse krav, og for hvilken overvågningen af overholdelsen er objektiv, baseret på internationale, EU- eller nationale standarder og procedurer og foretages af en part, der er uafhængig af både ordningsejeren og den erhvervsdrivende
s)  "certificeringsordning": en tredjepartsverifikationsordning:
i)   som er åben på offentligt tilgængelige, gennemsigtige, retfærdige og ikkediskriminerende vilkår og til rimelige omkostninger for erhvervsdrivende og enheder, der vil og kan opfylde ordningens krav
ii)   hvorved det certificeres, at et produkt, en proces eller en virksomhed opfylder visse offentligt tilgængelige og uafhængigt udviklede krav
iii)   for hvilken overvågningen af overholdelsen og tildelingen af certificering er objektiv, baseret på internationale standarder, EU-standarder eller nationale standarder og procedurer under hensyntagen til arten af de pågældende produkter, processer eller virksomheder
iv)  hvor det sikres, at overvågningen af overholdelsen som omhandlet i nr. iii) udføres af en tredjepart, hvis kompetencer og uafhængighed af både ejeren af ordningen og den erhvervsdrivende er blevet verificeret af medlemsstaterne, og hvor
v)  ordningen omfatter et klagesystem, der er tilgængeligt for forbrugere og andre eksterne interessenter, og som fokuserer på manglende overholdelse og sikrer, at bæredygtighedsmærket trækkes tilbage i tilfælde af manglende overholdelse;
Ændring 32
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra t
(t)  "værktøj til information om bæredygtighed": software, herunder et websted, en del af et websted eller en applikation, der drives af eller på vegne af en erhvervsdrivende, som giver forbrugerne oplysninger om produkters miljømæssige eller sociale aspekter, eller som sammenligner disse aspekter af produkter
t)   "værktøj til information om bæredygtighed og sammenligning": software, herunder et websted, en del af et websted eller en applikation, der drives af eller på vegne af en erhvervsdrivende, som giver forbrugerne oplysninger om produkters miljømæssige eller sociale aspekter, eller som sammenligner disse aspekter af produkter.
Ændring 33
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra w
(w)  en opdatering, herunder en sikkerhedsopdatering, som er nødvendig, for at varer med digitale elementer, digitalt indhold og digitale tjenester bliver ved med at være i overensstemmelse med direktiv (EU) 2019/770 og (EU) 2019/771
w)   "softwareopdatering": en gratis opdatering, herunder enten en sikkerhedsopdatering eller en anden opdatering af funktioner eller egenskaber, som er nødvendig, for at varer med digitale elementer, digitalt indhold og digitale tjenester bliver ved med at være i overensstemmelse med direktiv (EU) 2019/770 og (EU) 2019/771, eller som forbedrer eller forringer deres holdbarhed
Ændring 34
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra wa (nyt)
wa)  "sikkerhedsopdatering": en operativsystemopdatering, herunder sikkerhedsrettelser, hvor det er relevant for en given enhed, nemlig rettelser hvormed det primære sigte er at forbedre enhedens sikkerhed
Ændring 35
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra wb (nyt)
wb)  "funktionalitetsopdatering": en operativsystemopdatering, hvis hovedformål er at implementere nye funktionaliteter
Ændring 36
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra x
(x)  "forbrugsvare": enhver komponent i en vare, der opbruges igen og igen og skal udskiftes, således at varen kan fungere efter hensigten
x)   "forbrugsvare": enhver komponent i en vare, der opbruges igen og igen og skal udskiftes eller genopfyldes, således at varen kan fungere efter hensigten
Ændring 37
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 2 – stk. 1 – litra ya (nyt)
ya)  "CO2-udligning": køb af kulstofkreditter eller ydelse af finansiel støtte til miljøprojekter, der har til formål at neutralisere, reducere, kompensere for eller svække køberens egne miljøeffekter eller de miljøeffekter, der forårsages af pågældende købers varer eller tjenesteydelser
Ændring 38
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 6 – stk. 1 – litra b
(b)  de væsentligste egenskaber ved produktet såsom det omfang, i hvilket det står til rådighed, dets fordele, risici, udførelse, sammensætning, miljømæssige eller sociale virkninger, tilbehør, holdbarhed, reparationsmuligheder, eftersalgsservice og klagebehandling, måden og tidspunktet for fremstilling eller ydelse, levering, dets hensigtsmæssighed, anvendelse, mængde, specifikationer, geografiske eller handelsmæssige oprindelse eller de resultater, som kan forventes opnået ved brugen, eller resultaterne af og de vigtigste karakteristika ved afprøvning eller kontrol af produktet.
b)   de væsentligste egenskaber ved produktet såsom det omfang, i hvilket det står til rådighed, dets fordele, risici, udførelse, sammensætning, miljømæssige eller sociale virkninger, tilbehør, holdbarhed, reparationsmuligheder, genbrugelighed, genvindelighed, eftersalgsservice og klagebehandling, måden og tidspunktet for fremstilling eller ydelse, levering, dets hensigtsmæssighed, anvendelse, mængde, specifikationer, geografiske eller handelsmæssige oprindelse eller de resultater, som kan forventes opnået ved brugen, eller resultaterne af og de vigtigste karakteristika ved afprøvning eller kontrol af produktet."
Ændring 39
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2 – litra a a (nyt)
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 6 – stk. 2 – litra c
aa)  Stk. 2, litra c), affattes således:
c)  enhver markedsføring af en vare i en medlemsstat som værende identisk med en vare, som markedsføres i andre medlemsstater, men hvor den pågældende vare med hensyn til sammensætning og karakteristika frembyder betydelige forskelle, medmindre det er begrundet i legitime og objektive faktorer.
"c) præsentation, der tilsyneladende er identisk med en anden vare, som markedsføres i andre medlemsstater under samme mærke, varemærke eller betegnelse, men hvor den pågældende vare har forskelle med hensyn til sammensætning og karakteristika, inklusive dens sensoriske profil.
Ændring 40
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2 – litra b – indledning
(b)  I stk. 2 tilføjes følgende litra d) og e):
b)   I stk. 2 tilføjes følgende litra d) - ea):
Ændring 41
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2 – litra b
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 6 – stk. 2 – litra d
d)  fremsættelse af en miljøanprisning vedrørende fremtidige miljøpræstationer uden klare, objektive og verificerbare forpligtelser og mål og uden et overvågningssystem
d)  fremsættelse af en miljøanprisning vedrørende fremtidige miljøpræstationer udelukkende baseret på CO2-kompensationsordninger eller uden klare, objektive, kvantificerbare, videnskabeligt funderede og verificerbare reduktionsforpligtelser, uden en detaljeret og realistisk gennemførelsesplan med henvisning til budgetmæssige og teknologiske forpligtelser, uden gennemførlige mål og uden et uafhængigt overvågningssystem, som er baseret på relevante data
Ændring 42
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2 – litra b
Direktiv 2005/29/EF
Artikel 6 – stk. 2 – litra ea (nyt)
ea)  praksis med den virkning eller den sandsynlige virkning at fordreje eller forringe tjenestemodtagernes autonomi, beslutningstagning eller valg med henblik på eller i praksis via en onlinegrænseflades eller en del af en onlinegrænseflades struktur, udformning eller funktionalitet.
Ændring 43
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 1 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 2 – stk. 1 - nr. 3a
(a)  Følgende nr. 3a) indsættes:
udgår
"(3a) "energiforbrugende vare": enhver vare, der er afhængig af energiinput (elektricitet, fossile brændstoffer og vedvarende energikilder) for at fungere efter hensigten".
Ændring 44
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 1 – litra b
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 14d
14d)  "score for reparationsmulighed": en score, der udtrykker en vares mulighed for at kunne repareres, baseret på en harmoniseret metode, der er fastlagt i overensstemmelse med EU-retten
14d)  "score for reparationsmulighed": en score, der udtrykker en vares mulighed for at kunne repareres, baseret på en harmoniseret metode, der er fastlagt på EU-plan
Ændring 45
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra -a (nyt)
-a)  Litra e) udgår.
Ændring 46
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a – indledning
(a)  Følgende litra ea)-ed) indsættes:
a)  Følgende litra ea)-ec) indsættes:
Ændring 47
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra ea
(ea)  for alle varer, hvor producenten stiller dem til rådighed, oplysninger om, at varerne er omfattet af en gratis handelsmæssig garanti for holdbarhed, og om dens varighed i tidsenheder, hvis den pågældende garanti dækker hele varen og har en varighed på over to år
ea)  for alle varer, en etiket, jf. bilag Z, der angiver varigheden af den lovbestemte garanti for kontraktmæssighed og, hvis relevant, dens frivillige forlængelse i form af en handelsmæssig garanti om holdbarhed
Ændring 48
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra eb
(eb)  for energiforbrugende varer, hvor producenten ikke stiller de i litra ea) omhandlede oplysninger til rådighed, oplysninger om, at producenten ikke har stillet oplysninger om eksistensen af en handelsmæssig garanti på mere end to år til rådighed. Disse oplysninger skal som minimum gives i en lige så fremhævet form som alle andre oplysninger om eksistensen af og betingelserne for eftersalgsservice og handelsmæssige garantier, der gives i overensstemmelse med litra e)
udgår
Ændring 49
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra ec
(ec)  for varer med digitale elementer, hvor producenten stiller sådanne oplysninger til rådighed, den minimumsperiode i tidsenheder, hvor producenten leverer softwareopdateringer, medmindre aftalen indeholder bestemmelser om løbende levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste over en periode. Hvis der gives oplysninger om, at der tilbydes en handelsmæssig garanti for holdbarhed i overensstemmelse med litra ea), skal oplysningerne om opdateringerne gives, hvis disse opdateringer leveres i en længere periode end den handelsmæssige garanti for holdbarhed
ec)  for varer med digitale elementer, den minimumsperiode i tidsenheder efter datoen for varernes markedsføring, hvor producenten leverer softwareopdateringer, der som minimum dækker den periode, der er fastsat af EU-retten og dens frivillige forlængelse, hvor producenten stiller sådanne oplysninger til rådighed, i hvilken opdateringerne skal leveres.
Ændring 50
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra ed
ed)  for digitalt indhold og digitale tjenester, hvor udbyderen ikke er den erhvervsdrivende og stiller sådanne oplysninger til rådighed, den minimumsperiode i tidsenheder, hvor udbyderen leverer softwareopdateringer, medmindre aftalen indeholder bestemmelser om løbende levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste over en periode"
ed)  for digitalt indhold og digitale tjenester, hvor udbyderen ikke er den erhvervsdrivende, den minimumsperiode, efter datoen for varernes markedsføring, i tidsenheder, hvor den erhvervsdrivende leverer softwareopdateringer, der som minimum omfatter den periode, i hvilken opdateringerne skal leveres i overensstemmelse med gældende EU-ret
Ændring 51
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra b
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – litra j
(j)  når litra i) ikke finder anvendelse, oplysninger stillet til rådighed af producenten om tilgængeligheden af reservedele, herunder proceduren for bestilling heraf, og om tilgængeligheden af en bruger- og reparationsvejledning."
j)  når litra i) ikke finder anvendelse, oplysninger fra producenten om tilgængeligheden og den forventede maksimalpris for de reservedele, der er nødvendige for at reparere en vare, herunder den mindsteperiode efter købet af varen, hvor reservedele og tilbehør er til rådighed, proceduren for bestilling heraf, og om tilgængeligheden af en bruger- og reparationsvejledning samt tilgængeligheden af diagnose- og reparationsværktøj og reparationstjenester.
Ændring 52
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 – afsnit 1 a (nyt)
Uanset litra ea), hvor udbydere udbyder produkter i mere end en medlemsstat, kan de vælge at henvise til Unionens minimumsperiode på en toårig lovbestemt garanti for kontraktmæssighed på etiketten som omhandlet i bilag Z. I henhold til denne mulighed sikrer udbyderne, at etiketten ledsages af en erklæring om, at "en forbruger nyder godt af en retlig minimumsgaranti på to år, medmindre der er fastsat en garanti på mere end to år i henhold til gældende national lovgivning".
Ændring 53
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra b a (nyt)
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 a (nyt)
ba)  Følgende stykke 1a indsættes:
"1a. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel XXX med henblik på at ændre bilag Z ved at indføre, ændre, tilføje eller fjerne eventuelle detaljer vedrørende de oplysninger eller tekstelementer, der er fastsat i denne artikel."
Ændring 54
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra b b (nyt)
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 5 – stk. 1 b (nyt)
bb)  Følgende stykke 1b indsættes:
"1b. Producenten stiller alle relevante oplysninger, herunder de oplysninger, der er anført i litra ea), eb), ec), i) og j), til rådighed for den erhvervsdrivende for at sikre, at den erhvervsdrivende er i stand til at opfylde de relevante oplysningsforpligtelser i stk. 1."
Ændring 55
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra -a (nyt)
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra g
-a)   Litra g) affattes således:
"g) "forholdene vedrørende betaling, levering, opfyldelse, det tidspunkt, hvor den erhvervsdrivende forpligter sig til at levere varerne eller yde tjenesteydelsen, og, hvor det er relevant, eksistensen af leveringsmuligheder, der udleder mindre CO2 samt, hvor det er relevant, den erhvervsdrivendes politik for klagebehandling".
Ændring 56
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra -aa (nyt)
-aa)   Litra l) og m) udgår.
Ændring 57
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra ma
(ma)  for alle typer varer, hvor producenten stiller dem til rådighed, oplysninger om, at varerne er omfattet af en handelsmæssig garanti for holdbarhed, og om dens varighed i tidsenheder, hvis den pågældende garanti dækker hele varen og har en varighed på over to år
ma)  for alle varer, en etiket, jf. bilag Z, der angiver varigheden af den lovbestemte garanti for kontraktmæssighed og, hvis relevant, dens frivillige forlængelse i form af en handelsmæssig garanti om holdbarhed
Ændring 58
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra mb
mb)  for energiforbrugende varer, hvor producenten ikke stiller de i litra ma) omhandlede oplysninger til rådighed, oplysninger om, at producenten ikke har stillet oplysninger om eksistensen af en handelsmæssig garanti for holdbarhed på mere end to år til rådighed. Disse oplysninger skal som minimum gives i en lige så fremhævet form som alle andre oplysninger om eksistensen af og betingelserne for eftersalgsservice og handelsmæssige garantier, der gives i overensstemmelse med litra m)
udgår
Ændring 59
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra mc
mc)  for varer med digitale elementer, hvor producenten stiller sådanne oplysninger til rådighed, den minimumsperiode i tidsenheder, hvor producenten leverer softwareopdateringer, medmindre aftalen indeholder bestemmelser om løbende levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste over en periode. Hvis der gives oplysninger om, at der tilbydes en handelsmæssig garanti for holdbarhed i overensstemmelse med litra ma), skal oplysningerne om opdateringerne gives, hvis disse opdateringer leveres for en længere periode end den handelsmæssige garanti for holdbarhed
mc)  for varer med digitale elementer, den minimumsperiode i tidsenheder efter datoen for varernes markedsføring, hvor producenten leverer softwareopdateringer, der som minimum dækker den periode, der er fastsat af EU-retten og dens frivillige forlængelse, hvor producenten stiller sådanne oplysninger til rådighed, i hvilken opdateringerne skal leveres.
Ændring 60
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra a
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra md
(md)  for digitalt indhold og digitale tjenester, hvor udbyderen ikke er den erhvervsdrivende og stiller sådanne oplysninger til rådighed, den minimumsperiode i tidsenheder, hvor udbyderen leverer softwareopdateringer, medmindre aftalen indeholder bestemmelser om løbende levering af det digitale indhold eller den digitale tjeneste over en periode"
md)  for digitalt indhold og digitale tjenester, hvor udbyderen ikke er den erhvervsdrivende, den minimumsperiode, efter datoen for varernes markedsføring, i tidsenheder, hvor udbyderen leverer softwareopdateringer, hvilket som minimum omfatter den periode, i hvilken opdateringerne skal leveres i overensstemmelse med gældende EU-ret
Ændring 61
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra b
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra v
(v)  når litra u) ikke finder anvendelse, oplysninger stillet til rådighed af producenten om tilgængeligheden af reservedele, herunder proceduren for bestilling heraf, og om tilgængeligheden af en bruger- og reparationsvejledning."
v)  når litra u) ikke finder anvendelse, oplysninger fra producenten om tilgængeligheden og den forventede maksimalpris for de reservedele, der er nødvendige for at reparere varer, herunder den mindsteperiode efter købet af varen, hvor reservedele og tilbehør er til rådighed, proceduren for bestilling heraf, og om tilgængeligheden af en bruger- og reparationsvejledning samt tilgængeligheden af diagnose- og reparationsværktøj og reparationstjenester.
Ændring 62
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra b
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 – litra va (nyt)
va)  adressen på de tilgængelige reparationscentre, hvor varerne skal returneres af forbrugeren med henblik på reparation.
Ændring 63
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 – litra b b (nyt)
Direktiv 2011/83/EU
Artikel 6 – stk. 1 a (nyt)
bb)  Følgende stykke 1a indsættes:
“1a. Producenten stiller alle relevante oplysninger, herunder de oplysninger, der er anført i stk. 1, litra ea), eb), ec), i) og j), til rådighed for udbyderen for at sikre, at udbyderen er i stand til at opfylde de relevante oplysningsforpligtelser i stk. 1."
Ændring 64
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1
Senest [fem år fra vedtagelsen] forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv.
Senest ... [fem år fra vedtagelsen] forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv og om status derfor.
Ændring 65
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 a (nyt)
Denne rapport skal indeholde en vurdering af, hvorvidt direktivet bidrog til at udvide beskyttelsen af forbrugerne mod urimelig handelspraksis og vildledende reklame for produkter, der anprises for at være bæredygtige, samt en oversigt over de positive og negative virkninger for virksomheder, især for små og mellemstore virksomheder.
Ændring 66
Forslag til direktiv
Bilag Z
Bilag Z
Etikettens indhold og format
1.  Etiketten skal have følgende format:
XX år + YY år
2.  Bogstaverne "XX" erstattes af det tal, der svarer til varigheden af den lovbestemte garanti for kontraktmæssighed. Bogstaverne YY erstattes af det tal, der svarer til den frivillige forlængelse af den lovbestemte garanti for kontraktmæssighed i form af en tilsvarende handelsmæssige garanti for holdbarhed.
3.  Etiketten skal vises tydeligt og på en måde, der er let læselig for forbrugeren.
Ændring 67
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – nr. 2 – indledning
(2)  Følgende indsættes som punkt 4a og 4b: "4a.
2)  Som punkt 4a til 4bb indsættes:
Ændring 68
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 2
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 4 a
4a.  Den erhvervsdrivende fremsætter en generisk miljøanprisning, selv om den erhvervsdrivende ikke kan påvise anerkendte fremragende miljøpræstationer, der er relevante for anprisningen.
4a.  Den erhvervsdrivende fremsætter en generisk miljøanprisning, for hvilken den erhvervsdrivende ikke fremlægger dokumentation for de anerkendte fremragende miljøpræstationer, der er relevante for anprisningen.
Ændring 69
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 2
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 4b
4b.  Den erhvervsdrivende fremsætter en miljøanprisning vedrørende hele produktet, selv om den rent faktisk kun vedrører et bestemt aspekt af produktet.
4b.  Den erhvervsdrivende fremsætter en miljøanprisning vedrørende hele produktet eller den erhvervsdrivendes virksomhed, selv om den rent faktisk kun vedrører et bestemt aspekt af produktet eller den erhvervsdrivendes virksomhed.
Ændring 70
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 2
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 4 ba (nyt)
4ba.  Den erhvervsdrivende hævder på grundlag af CO2-kompensation, at et produkt har en neutral, reduceret, kompenseret eller positiv indvirkning på miljøet med hensyn til drivhusgasemissioner.
Ændring 71
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 2
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 4 bb (nyt)
4bb.  Den erhvervsdrivende fremsætter en miljøanprisning, som ikke kan underbygges i overensstemmelse med lovkrav.
Ændring 72
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 2 a (nyt)
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – nr. 7 a (nyt)
2a)  følgende punkt 7a) indsættes:
"7a. i) at lade bestemte valg fremgå tydeligere, når tjenestemodtageren af en onlinetjeneste anmodes om en beslutning
ii)  at gøre det betydelig mere besværligt at ophøre med at modtage en tjeneste end at tilmelde sig den
Ændring 73
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 3 a (nyt)
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – nr. 13 a (nyt)
3a)  Følgende punkt 13a indsættes:
"13a. Enhver markedsføring af en vare som værende identisk med eller tilsyneladende identisk med den anden vare, der markedsføres i en eller flere medlemsstater, selvom disse varer har en anden sammensætning eller andre karakteristika, som ikke er tydeligt angivet på emballagen og synlig for forbrugeren.
Ændring 74
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4 – indledning
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 4
(4)  Følgende indsættes som punkt 23d-23i):
4)  Følgende indsættes som punkt 23d-23ib):
Ændring 75
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 da (nyt)
23da.  Forbrugeren oplyses ikke på en klar og forståelig måde om, hvorvidt funktionsopdateringen er nødvendig for at bringe produktet i overensstemmelse med kravene.
Ændring 76
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 e
23e.  Forbrugeren oplyses ikke om en egenskab ved en vare, der er indført for at begrænse dens holdbarhed.
23e.  Der indføres en egenskab, som begrænser en vares holdbarhed.
Ændring 77
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 ea (nyt)
23ea.  Der markedsføres en vare, uden at et designproblem, der fører til denne vares tidlige svigt, løses inden for en rimelig frist efter problemet blev kendt.
Ændring 78
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 g
23g.  Det hævdes, at varer kan repareres, selv om det ikke er tilfældet, eller forbrugeren informeres ikke om, at varer ikke kan repareres i overensstemmelse med lovkrav.
23g.  Markedsføring af en vare, der ikke tillader reparation i overensstemmelse med lovkrav, eller undladelse af at oplyse forbrugeren om, at en vare ikke er reparerbar.
Ændring 79
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 ga (nyt)
23ga.  Forbrugeren oplyses ikke om mangel på reservedele og andre reparationsbegrænsninger.
Ændring 80
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 gb (nyt)
23gb.  Forbrugeren oplyses ikke om, at den erhvervsdrivende vil afvise at reparere en vare, der er repareret tidligere af en selvstændig faglært eller af en ikkefaglært eller af en bruger.
Ændring 81
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I - punkt 23 h
23h.  Forbrugeren tilskyndes til at udskifte en vares forbrugsvarer tidligere, end det ellers ville være nødvendigt af tekniske årsager.
23h.  Der markedsføres en vare, der kræver udskiftning af forbrugsvarerne tidligere end nødvendigt af tekniske årsager.
Ændring 82
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 i
23 i.  Det oplyses ikke, at en vare er designet således, at dens funktionalitet begrænses, hvis der anvendes forbrugsvarer, reservedele eller tilbehør, som ikke leveres af den oprindelige producent.
23i.  Der markedsføres en vare, som er designet således, at dets funktionalitet begrænses, hvis der anvendes forbrugsvarer, reservedele eller tilbehør, som ikke leveres af den oprindelige producent.
Ændring 83
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 ia (nyt)
23ia.  Den samme producent eller erhvervsdrivende tilbyder ufordelagtige vilkår eller en kortere handelsmæssig garanti for det samme produkt i en eller flere medlemsstater, hvilket fører til en ufordelagtig situation for forbrugere.
Ændring 84
Forslag til direktiv
Bilag I – stk. 1 – punkt 4
Direktiv 2005/29/EF
Bilag I – punkt 23 ib (nyt)
23ib.  Markedsføring af en vare, som ikke opfylder kravene i Unionens produktlovgivning.

(1) Sagen blev henvist til fornyet behandling i det kompetente udvalg med henblik på interinstitutionelle forhandlinger, jf. forretningsordenens artikel 59, stk. 4, fjerde afsnit (A9-0099/2023).

Seneste opdatering: 11. oktober 2023Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik