Euroopan parlamentin tarkistukset 11. toukokuuta 2023 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivien 2005/29/EY ja 2011/83/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä vihreässä siirtymässä parantamalla suojaa sopimattomilta menettelyiltä ja tiedottamista (COM(2022)0143 – C9-0128/2022 – 2022/0092(COD))(1)
(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)
Komission teksti
Tarkistus
Tarkistus 1 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 1 kappale
(1) Jotta voidaan torjua sopimattomia kaupallisia menettelyjä, jotka estävät kuluttajia tekemästä kestäviä kulutusvalintoja, kuten tavaroiden ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyviä menettelyjä, harhaanjohtavia ympäristöväitteitä (”viherpesu”), läpinäkymättömiä ja epäuskottavia kestävyysmerkintöjä tai kestävyystietoja koskevia välineitä, unionin kuluttajalainsäädäntöön olisi sisällytettävä erityisiä sääntöjä. Tämä antaisi kansallisille toimivaltaisille elimille mahdollisuuden puuttua tehokkaasti tällaisiin menettelyihin. Varmistamalla, että ympäristöväitteet ovat oikeudenmukaisia, kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka ovat ympäristön kannalta aidosti parempia kuin kilpailevat tuotteet. Tämä edistää kilpailua ympäristön kannalta kestävämpien tuotteiden kehittämiseksi ja vähentää siten kielteisiä ympäristövaikutuksia.
(1) Jotta voidaan torjua sopimattomia kaupallisia menettelyjä, jotka harhauttavat kuluttajaa ja estävät heitä tekemästä kestäviä kulutusvalintoja, kuten tavaroiden ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyviä menettelyjä, harhaanjohtavia tai virheellisiä ympäristöväitteitä (”viherpesu”), läpinäkymättömiä, sertifioimattomia ja epäuskottavia kestävyysmerkintöjä tai kestävyystietoja koskevia välineitä, unionin kuluttajalainsäädäntöön olisi sisällytettävä erityisiä sääntöjä. Tämä antaisi kansallisille toimivaltaisille elimille mahdollisuuden puuttua tehokkaasti tällaisiin menettelyihin. Varmistamalla, että ympäristöväitteet ovat luotettavia, selkeitä, ymmärrettäviä ja oikeudenmukaisia, kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka ovat ympäristön kannalta aidosti parempia kuin kilpailevat tuotteet. Tämä edistää kilpailua ympäristön kannalta kestävämpien tuotteiden kehittämiseksi ja vähentää siten kielteisiä ympäristövaikutuksia. Yrityksillä on myös oma roolinsa vihreän siirtymän edistämisessä ja sisämarkkinoilla tuottamiensa ja myymiensä tuotteiden kestävyyden parantamisessa.
Tarkistus 2 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 3 kappale
(3) Jotta elinkeinonharjoittajia estettäisiin harhauttamasta kuluttajia tuotteidensa ympäristö- tai sosiaalisten vaikutusten, kestävyyden tai korjattavuuden suhteen, mukaan lukien tuotteiden yleisen esitystavan välityksellä, direktiivin 2005/29/EY 6 artiklan 1 kohtaa olisi muutettava lisäämällä tuotteen ympäristö- tai sosiaaliset vaikutukset, kestävyys ja korjattavuus tuotteen niiden pääominaisuuksien luetteloon, joiden osalta elinkeinonharjoittajan menettelyjä voidaan pitää harhaanjohtavina tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Myöskään elinkeinonharjoittajien antamat tiedot tuotteiden sosiaalisesta kestävyydestä, kuten työoloista, hyväntekeväisyysavustuksista tai eläinten hyvinvoinnista, eivät saisi johtaa kuluttajia harhaan.
(3) Jotta elinkeinonharjoittajia estettäisiin harhauttamasta kuluttajia tuotteidensa ympäristö- tai sosiaalisten vaikutusten, kestävyyden tai korjattavuuden suhteen, mukaan lukien tuotteiden yleisen esitystavan välityksellä, direktiivin 2005/29/EY 6 artiklan 1 kohtaa olisi muutettava lisäämällä tuotteen ympäristö- tai sosiaaliset vaikutukset, kestävyys, uudelleenkäytettävyys, kierrätettävyys ja korjattavuus tuotteen niiden pääominaisuuksien luetteloon, joiden osalta elinkeinonharjoittajan menettelyjä voidaan pitää harhaanjohtavina tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Myöskään elinkeinonharjoittajien antamat tiedot tuotteiden sosiaalisesta kestävyydestä, kuten työoloista, hyväntekeväisyysavustuksista tai eläinten hyvinvoinnista, eivät saisi johtaa kuluttajia harhaan.
Tarkistus 3 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 4 kappale
(4) Ympäristöväitteet, erityisesti ilmastoa koskevat väitteet, liittyvät yhä useammin tulevaan suorituskykyyn siten, että tiettyyn päivämäärään mennessä on siirrytty hiili- tai ilmastoneutraaliuteen tai saavutettu vastaava tavoite. Tällaisilla väitteillä elinkeinonharjoittajat luovat vaikutelman, että kuluttajat edistävät vähähiilistä taloutta ostamalla niiden tuotteita. Tällaisten väitteiden oikeudenmukaisuuden ja uskottavuuden varmistamiseksi direktiivin 2005/29/EY 6 artiklan 2 kohtaa olisi muutettava siten, että tällaiset väitteet kielletään tapauskohtaisen arvioinnin jälkeen, jos niiden tukena ei ole selkeitä, objektiivisia ja todennettavissa olevia elinkeinonharjoittajan antamia sitoumuksia ja tavoitteita. Tällaisten väitteiden tueksi olisi myös luotava riippumaton seurantajärjestelmä, jolla seurataan elinkeinonharjoittajan edistymistä sitoumusten ja tavoitteiden suhteen.
(4) Ympäristöväitteet, erityisesti ilmastoa koskevat väitteet, liittyvät yhä useammin tulevaan suorituskykyyn siten, että tiettyyn päivämäärään mennessä on siirrytty hiili- tai ilmastoneutraaliuteen tai saavutettu vastaava tavoite. Tällaisilla väitteillä elinkeinonharjoittajat luovat vaikutelman, että kuluttajat edistävät vähähiilistä taloutta ostamalla niiden tuotteita. Tällaisten väitteiden oikeudenmukaisuuden ja uskottavuuden varmistamiseksi direktiivin 2005/29/EY 6 artiklan 2 kohtaa olisi muutettava siten, että tällaiset väitteet kielletään tapauskohtaisen arvioinnin jälkeen, jos ne perustuvat pelkästään päästöjen kompensaatiojärjestelmiin tai jos niiden tukena ei ole selkeitä, objektiivisia, kvantifioituja, tieteeseen perustuvia ja todennettavissa olevia elinkeinonharjoittajan antamia sitoumuksia ja tavoitteita, mukaan lukien yksityiskohtainen ja realistinen täytäntöönpanosuunnitelma tämän tulevan ympäristönsuojelullisen tason saavuttamiseksi. Tähän suunnitelmaan olisi sisällyttävä konkreettisia välitavoitteita, jotka ovat johdonmukaisia elinkeinonharjoittajan pitkän aikavälin sitoumuksen saavuttamisen kanssa, sitä olisi tuettava riittävillä määrärahoilla ja sille olisi osoitettava riittävät resurssit. Väitteiden tueksi olisi myös luotava riippumaton seurantajärjestelmä, jolla seurataan edistymistä täytäntöönpanosuunnitelman sekä elinkeinonharjoittajan sitoumusten ja tavoitteiden suhteen.
Tarkistus 4 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 6 kappale
(6) Tuotteiden vertailu ympäristö- tai sosiaalisten näkökohtien perusteella, myös kestävyystietoja koskevien välineiden avulla, on yhä yleisempi markkinointikeino. Sen varmistamiseksi, että tällaiset vertailut eivät johda kuluttajia harhaan, direktiivin 2005/29/EY 7 artiklaa olisi muutettava siten, että edellytetään tietojen antamista kuluttajalle vertailumenetelmästä, vertailtavista tuotteista ja näiden tuotteiden toimittajista sekä toimenpiteistä tietojen pitämiseksi ajan tasalla. Näin on tarkoitus varmistaa, että kuluttajat tekevät paremmin tietoon perustuvia kaupallisia ratkaisuja käyttäessään tällaisia palveluja. Vertailun olisi oltava puolueetonta erityisesti siten, että verrataan tuotteita, joilla on sama käyttötarkoitus, käytetään yhteistä menetelmää ja yhteisiä oletuksia sekä verrataan vertailtavien tuotteiden olennaisia ja todennettavissa olevia ominaisuuksia.
(6) Tuotteiden vertailu ympäristö- tai sosiaalisten näkökohtien perusteella, myös kestävyystietoja koskevien välineiden avulla, on yhä yleisempi markkinointikeino, joka voi johtaa harhaan kuluttajia, jotka eivät aina pysty arvioimaan kyseisten tietojen luotettavuutta. Sen varmistamiseksi, että tällaiset vertailut eivät johda kuluttajia harhaan, direktiivin 2005/29/EY 7 artiklaa olisi muutettava siten, että edellytetään tietojen antamista kuluttajalle vertailumenetelmästä, vertailtavista tuotteista ja näiden tuotteiden toimittajista sekä toimenpiteistä tietojen pitämiseksi ajan tasalla. Näin on tarkoitus varmistaa, että kuluttajat tekevät paremmin tietoon perustuvia kaupallisia ratkaisuja käyttäessään tällaisia palveluja. Vertailun olisi oltava puolueetonta erityisesti siten, että verrataan tuotteita, joilla on sama käyttötarkoitus, käytetään yhteistä menetelmää ja yhteisiä oletuksia sekä verrataan vertailtavien tuotteiden olennaisia ja todennettavissa olevia ominaisuuksia.
Tarkistus 5 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 7 kappale
(7) Sellaisten kestävyysmerkintöjen esittäminen, jotka eivät perustu sertifiointijärjestelmään tai joita viranomaiset eivät ole vahvistaneet, olisi kiellettävä sisällyttämällä tällaiset menettelyt direktiivin 2005/29/EY liitteen I luetteloon. Sertifiointijärjestelmän olisi täytettävä avoimuutta ja uskottavuutta koskevat vähimmäisvaatimukset. Kestävyysmerkintöjen esittäminen on edelleen mahdollista ilman sertifiointijärjestelmää, jos viranomaiset vahvistavat tällaiset merkinnät, tai kun on kyse asetuksen (EU) N:o 1169/2011 35 artiklan mukaisista elintarvikkeiden täydentävistä ilmaisu- ja esillepanomuodoista. Tällä säännöllä täydennetään direktiivin 2005/29/EY liitteessä I olevaa 4 kohtaa, jossa kielletään perätön väite, että julkinen tai yksityinen elin on hyväksynyt tai sallinut elinkeinonharjoittajan toiminnan, tämän kaupalliset menettelyt tai tuotteen tai antanut tälle/sille luvan taikka tällaisen väitteen esittäminen ilman, että noudatetaan hyväksymiseen, sallimiseen tai luvan antamiseen liittyviä ehtoja.
(7) Sellaisten kestävyysmerkintöjen esittäminen, jotka eivät perustu sertifiointijärjestelmään tai joita viranomaiset eivät ole vahvistaneet, olisi kiellettävä sisällyttämällä tällaiset menettelyt direktiivin 2005/29/EY liitteen I luetteloon. Sertifiointijärjestelmän olisi täytettävä avoimuutta ja uskottavuutta koskevat vähimmäisvaatimukset. Sertifiointijärjestelmän vaatimustenmukaisuuden seurantaa olisi tuettava menetelmillä, jotka ovat oikeasuhteisia ja merkityksellisiä järjestelmän piiriin kuuluvien tuotteiden, prosessien ja yritysten luonteeseen nähden. Sen toteuttajan olisi oltava kolmas osapuoli, jonka pätevyyden ja riippumattomuuden sekä järjestelmän omistajasta että elinkeinonharjoittajasta jäsenvaltiot ovat todentaneet. Lisäksi sertifiointijärjestelmiin olisi sisällyttävä valitusjärjestelmä, joka on kuluttajien ja muiden ulkoisten sidosryhmien saatavilla, joka keskittyy noudattamatta jättämiseen ja jolla varmistetaan kestävyysmerkinnän peruuttaminen, jos vaatimuksia ei noudateta. Kestävyysmerkintöjen esittäminen on edelleen mahdollista ilman sertifiointijärjestelmää, jos viranomaiset vahvistavat tällaiset merkinnät, tai kun on kyse asetuksen (EU) N:o 1169/2011 35 artiklan mukaisista elintarvikkeiden täydentävistä ilmaisu- ja esillepanomuodoista. Tällä säännöllä täydennetään direktiivin 2005/29/EY liitteessäI olevaa 4kohtaa, jossa kielletään perätön väite, että julkinen tai yksityinen elin on hyväksynyt tai sallinut elinkeinonharjoittajan toiminnan, tämän kaupalliset menettelyt tai tuotteen tai antanut tälle/sille luvan taikka tällaisen väitteen esittäminen ilman, että noudatetaan hyväksymiseen, sallimiseen tai luvan antamiseen liittyviä ehtoja. Viranomaisten vahvistamien kestävyysmerkintöjen olisi oltava kohtuuhintaan kaikkien yritysten saatavilla niiden koosta ja taloudellisista valmiuksista riippumatta. Olisi kannustettava sellaisten sertifiointijärjestelmien ja kestävyysmerkintöjen luomista, joilla edistetään kestävien käytäntöjen asteittaista käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
Tarkistus 6 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 9 kappale
(9) Direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään yleisten ympäristöväitteiden esittäminen ilman tunnustettua erinomaista ympäristönsuojelullista tasoa, joka on merkityksellinen väitteen kannalta. Esimerkkejä tällaisista yleisistä ympäristöväitteistä ovat ilmaukset ”ympäristöystävällinen”, ”ympäristöä säästävä”, ”eko-”, ”vihreä”, ”luontoystävällinen”, ”ekologinen”, ”ympäristöä kunnioittava”, ”ilmastoystävällinen”, ”lempeä ympäristölle”, ”hiiliystävällinen”, ”hiilineutraali”, ”hiilipositiivinen”, ”ilmastoneutraali”, ”energiatehokas”, ”biohajoava”, ”biopohjainen” tai vastaavat ilmaukset sekä laajemmat ilmaukset, kuten ”tietoinen” tai ”vastuullinen”, jotka antavat ymmärtää tai luovat vaikutelman erinomaisesta ympäristönsuojelullisesta tasosta. Tällaiset yleiset ympäristöväitteet olisi kiellettävä aina, kun erinomaista ympäristönsuojelullista tasoa ei ole osoitettu tai väitettä ei esitetä selvästi ja helposti havaittavasti samassa välineessä, kuten samassa mainoksessa, tuotteen pakkauksessa tai verkkokaupassa. Esimerkiksi tuotteeseen viittaava väite ”biohajoava” olisi yleinen väite, mutta väite, jonka mukaan ”pakkaus on biohajoava kotikompostoinnissa kuukauden kuluessa”, olisi täsmällinen väite, joka ei kuulu tämän kiellon soveltamisalaan.
(9) Direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään yleisten ympäristöväitteiden esittäminen tarjoamatta näyttöä erinomaisesta ympäristönsuojelullisesta tasosta, joka on merkityksellinen väitteen kannalta. Esimerkkejä tällaisista yleisistä ympäristöväitteistä ovat ilmaukset ”ympäristöystävällinen”, ”ympäristöä säästävä”, ”eko-”, ”vihreä”, ”luontoystävällinen”, ”luonnollinen”, ”eläinystävällinen”, ”eläinkokeeton”, ”kestävä”, ”ekologinen”, ”ympäristöä kunnioittava”, ”ilmastoystävällinen”, ”lempeä ympäristölle”, ”metsäkatoa aiheuttamaton”, ”hiiliystävällinen”, ”ilmastoneutraali”, ”energiatehokas”, ”biohajoava”, ”muovineutraali”, ”muoviton”, ”biopohjainen” tai vastaavat ilmaukset sekä laajemmat ilmaukset, kuten ”tietoinen” tai ”vastuullinen”, jotka antavat ymmärtää tai luovat vaikutelman erinomaisesta ympäristönsuojelullisesta tasosta. Tällaiset yleiset ympäristöväitteet olisi kiellettävä aina, kun ne perustuvat ympäristövaikutusten kompensointiin, kuten päästöhyvitysten ostamiseen, tai aina, kun erinomaista ympäristönsuojelullista tasoa ei ole osoitettu tai siitä ei ole annettu tieteellistä näyttöä, tai väitettä ei esitetä selvästi ja helposti havaittavasti samassa välineessä, kuten samassa mainoksessa, tuotteen pakkauksessa tai verkkokaupassa. Esimerkiksi tuotteeseen viittaava väite ”biohajoava” olisi yleinen väite, mutta väite, jonka mukaan ”pakkaus on biohajoava kotikompostoinnissa kuukauden kuluessa”, olisi täsmällinen väite, joka ei kuulu tämän kiellon soveltamisalaan. Tapauksissa, joissa tieteellistä näyttöä ei voida perustella, on erityisen tärkeää kieltää hiilidioksidipäästöjen kompensointiin perustuvat väitteet, joiden mukaan tuotteella tai palvelulla on neutraali, vähenevä, kompensoitu tai positiivinen vaikutus ympäristöön, koska se voi johtaa kuluttajia harhaan saamalla heidät uskomaan, että heidän ostamallaan tuotteella tai elinkeinonharjoittajan liiketoiminnalla ei ole vaikutusta ympäristöön. Tämä ei saisi estää yrityksiä mainostamasta ympäristöaloitteisiin tekemiään investointeja, kunhan mainonnassa ei väitetä, että tällaisilla investoinneilla tai aloitteilla kompensoidaan tai neutraloidaan tuotteen tai elinkeinonharjoittajan liiketoiminnan ympäristövaikutuksia tai vaikutetaan niihin myönteisesti.
Tarkistus 7 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 14 kappale
(14) Kuluttajien hyvinvoinnin parantamiseksi direktiivin 2005/29/EY liitteeseen I tehtävissä muutoksissa olisi käsiteltävä myös useita varhaiseen vanhenemiseen liittyviä menettelyjä, mukaan lukien suunnitellut vanhenemiseen liittyvät menettelyt, joilla tarkoitetaan kaupallista toimintatapaa, jossa tuotteen käyttöikä suunnitellaan tarkoituksellisesti rajalliseksi, jotta tuote vanhenisi ennenaikaisesti tai lakkaisi toimimasta tietyn ajan kuluttua. Sellaisten tuotteiden ostaminen, joiden odotetaan kestävän kauemmin kuin ne tosiasiallisesti kestävät, aiheuttaa haittaa kuluttajille. Lisäksi ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyvillä menettelyillä on kaiken kaikkiaan kielteinen vaikutus ympäristöön, sillä ne lisäävät materiaalijätteen määrää. Sen vuoksi näihin menettelyihin puuttuminen todennäköisesti vähentäisi jätteen määrää ja edistäisi kestävämpää kulutusta.
(14) Kuluttajien hyvinvoinnin parantamiseksi direktiivin 2005/29/EY liitteeseen I tehtävissä muutoksissa olisi käsiteltävä myös useita varhaiseen vanhenemiseen liittyviä menettelyjä, mukaan lukien suunnitellut vanhenemiseen liittyvät menettelyt, joilla tarkoitetaan kaupallista toimintatapaa, jossa tuotteen käyttöikä suunnitellaan tarkoituksellisesti rajalliseksi, jotta tuote vanhenisi ennenaikaisesti tai lakkaisi toimimasta tietyn ajan kuluttua. Sellaisten käytäntöjen toteuttaminen, jotka johtavat tuotteen käyttöiän lyhentämiseen, tai sellaisten tuotteiden ostaminen, joiden odotetaan kestävän kauemmin kuin ne tosiasiallisesti kestävät, aiheuttavat haittaa kuluttajille. Lisäksi ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyvillä menettelyillä on kaiken kaikkiaan kielteinen vaikutus ympäristöön, sillä ne lisäävät materiaalijätteen määrää. Sen vuoksi näihin menettelyihin puuttuminen todennäköisesti vähentäisi jätteen määrää ja edistäisi kestävämpää kulutusta.
Tarkistus 8 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 16 kappale
(16) Lisäksi olisi kiellettävä tavaran kestävyyttä rajoittavasta ominaisuudesta ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle. Tällainen ominaisuus voi olla esimerkiksi ohjelmisto, joka keskeyttää tavaran toimivuuden tai heikentää sitä tietyn ajan kuluttua, tai laite, joka on suunniteltu vikaantumaan tietyn ajan kuluttua. Kielto jättää ilmoittamatta kuluttajille tällaisista tavaroiden ominaisuuksista täydentää kuluttajien käytettävissä olevia oikeussuojakeinoja eikä vaikuta niihin, jos tavarassa on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2019/77126 tarkoitettu virhe. Jotta tällainen kaupallinen menettely voidaan katsoa sopimattomaksi, ei tulisi olla tarpeen osoittaa, että ominaisuuden tarkoituksena on edistää tavaran korvaamista. Tavaroiden kestävyyttä rajoittavien ominaisuuksien käyttö olisi erotettava valmistuskäytännöistä, joissa käytetään yleisesti heikkolaatuisia materiaaleja tai prosesseja, mikä johtaa tavaroiden heikkoon kestävyyteen. Heikkolaatuisten materiaalien tai prosessien käytöstä johtuviin tavaran virheisiin olisi edelleen sovellettava direktiivissä (EU) 2019/771 vahvistettuja tavaroiden sopimuksenmukaisuutta koskevia sääntöjä.
(16) Lisäksi olisi kiellettävä sellaisen ominaisuuden lisääminen tavaraan, joka rajoittaa tavaran kestävyyttä. Tällainen ominaisuus voi olla esimerkiksi ohjelmisto, joka keskeyttää tavaran toimivuuden tai heikentää sitä tietyn ajan kuluttua, tai laite, joka on suunniteltu vikaantumaan tietyn ajan kuluttua. Kielto lisätä tällaisia tavaroiden ominaisuuksia täydentää kuluttajien käytettävissä olevia oikeussuojakeinoja eikä vaikuta niihin, jos tavarassa on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2019/77126 tarkoitettu virhe. Jotta tällainen kaupallinen menettely voidaan katsoa sopimattomaksi, ei tulisi olla tarpeen osoittaa, että ominaisuuden tarkoituksena on edistää tavaran korvaamista. Tavaroiden kestävyyttä rajoittavien ominaisuuksien käyttö olisi erotettava valmistuskäytännöistä, joissa käytetään yleisesti heikkolaatuisia materiaaleja tai prosesseja, mikä johtaa tavaroiden heikkoon kestävyyteen. Heikkolaatuisten materiaalien tai prosessien käytöstä johtuviin tavaran virheisiin olisi edelleen sovellettava direktiivissä (EU) 2019/771 vahvistettuja tavaroiden sopimuksenmukaisuutta koskevia sääntöjä.
__________________
__________________
26 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 28).
26 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 28).
Tarkistus 9 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 17 kappale
(17) Eräs menettely, joka olisi kiellettävä direktiivin 2005/29/EY liitteen I nojalla, on menettely, jossa tavaralla väitetään olevan tietty kestävyys, jos sillä ei ole sitä. Esimerkkinä tästä olisi tilanne, jossa elinkeinonharjoittaja ilmoittaa kuluttajille, että pyykinpesukoneen odotetaan kestävän tietyn määrän pesuohjelmia, vaikka pyykinpesukoneen tosiasiallinen käyttö osoittaa, että näin ei ole.
(17) Eräs menettely, joka olisi kiellettävä direktiivin 2005/29/EY liitteen I nojalla, on menettely, jossa tavaralla väitetään olevan tietty kestävyys, jos sillä ei ole sitä. Esimerkkinä tästä olisi tilanne, jossa elinkeinonharjoittaja ilmoittaa kuluttajille, että pyykinpesukoneen odotetaan kestävän tietyn määrän pesuohjelmia odotetussa normaalissa ohjeiden mukaisessa käytössä, vaikka pyykinpesukoneen tosiasiallinen käyttö osoittaa, että näin ei ole.
Tarkistus 10 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 18 kappale
(18) Vastaavasti direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään tuotteiden esittäminen korjauskelpoisina, vaikka ne eivät ole korjattavissa, ja sen ilmoittamatta jättäminen kuluttajille, että tavaroiden korjaaminen ei lakisääteisten vaatimusten mukaan ole mahdollista.
(18) Vastaavasti direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään sellaisen tavaran markkinointi, joka ei ole korjauskelpoinen lakisääteisten vaatimusten mukaisesti tai markkinointi, jossa kuluttajalle ei ilmoiteta tavaran korjaamattomuudesta. Lisäksi direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi myös muutettava sen varmistamiseksi, että kuluttajalle ilmoitetaan aina korjaamiseen liittyvistä rajoituksista, kuten siitä, että korjauspalveluja tai varaosia ei ole saatavilla tai että korjaamisesta kieltäydytään, jos tuotetta on korjannut muu kuin luvan tai lisenssin saanut jakeluverkkoon kuuluva korjausalan ammattilainen.
Tarkistus 11 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 20 kappale
(20) Eräs ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyvä menettely, joka olisi kiellettävä ja lisättävä direktiivin 2005/29/EY liitteen I luetteloon, on kuluttajan kannustaminen korvaamaan tuotteen kuluvat osat aikaisemmin kuin muutoin olisi teknisistä syistä tarpeen. Tällaiset menettelyt harhauttavat kuluttajan uskomaan, että tavarat eivät enää toimi, ellei niiden kuluvia osia vaihdeta, mikä johtaa heidät ostamaan enemmän kuluvia osia kuin olisi tarpeen. Tällöin kiellettäisiin esimerkiksi kehottamasta kuluttajaa tulostimen asetusten avulla korvaamaan tulostimen mustepatruunat ennen kuin ne ovat tosiasiassa tyhjiä, jotta kannustettaisiin ostamaan lisää mustepatruunoita.
(20) Eräs ennenaikaiseen vanhenemiseen liittyvä menettely, joka olisi kiellettävä ja lisättävä direktiivin 2005/29/EY liitteen I luetteloon, on sellaisten tavaroiden markkinointi, joiden kuluvien osien korvaamista edellytetään aikaisemmin kuin muutoin olisi teknisistä syistä tarpeen. Tällaiset menettelyt harhauttavat kuluttajan uskomaan, että tavarat eivät enää toimi, ellei niiden kuluvia osia vaihdeta, mikä johtaa heidät ostamaan enemmän kuluvia osia kuin olisi tarpeen. Tällöin kiellettäisiin esimerkiksi markkinoimasta tulostinta, jonka mustepatruunat kuluttajan edellytetään korvaavan ennen kuin ne ovat tosiasiassa tyhjiä, jotta kannustettaisiin ostamaan lisää mustepatruunoita.
Tarkistus 12 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 21 kappale
(21) Direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään sen ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle, että tavara on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan, kun käytetään kuluvia osia, varaosia tai tarvikkeita, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut. Tällöin kiellettäisiin esimerkiksi sellaisten tulostimien markkinointi, jotka on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan, kun käytetään mustepatruunoita, joita tulostimen alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut, jos tätä tietoa ei kerrota kuluttajalle. Tämä menettely voisi harhauttaa kuluttajat ostamaan vaihtoehtoisen mustepatruunan, jota ei voi käyttää kyseisessä tulostimessa, mikä johtaa tarpeettomiin korjauskustannuksiin, jätevirtoihin tai lisäkustannuksiin, jotka johtuvat velvollisuudesta käyttää alkuperäisen tuottajan kuluvia osia, mitä kuluttaja ei voinut ennakoida ostohetkellä. Samoin kiellettäisiin myös sellaisten älylaitteiden markkinointi, jotka on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan käytettäessä latureita tai varaosia, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut, jos tätä tietoa ei kerrota kuluttajalle.
(21) Direktiivin 2005/29/EY liitettä I olisi muutettava myös siten, että kielletään saattamasta markkinoille tavaroita, jotka on suunniteltu niin, että niiden toimivuus rajoittuu, kun käytetään kuluvia osia, varaosia tai tarvikkeita, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut. Tällöin kiellettäisiin esimerkiksi sellaisten tulostimien markkinointi, jotka on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan, kun käytetään mustepatruunoita, joita tulostimen alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut. Tämä menettely voisi harhauttaa kuluttajat ostamaan vaihtoehtoisen mustepatruunan, jota ei voi käyttää kyseisessä tulostimessa, mikä johtaa tarpeettomiin korjauskustannuksiin, jätevirtoihin tai lisäkustannuksiin, jotka johtuvat velvollisuudesta käyttää alkuperäisen tuottajan kuluvia osia, mitä kuluttaja ei voinut ennakoida ostohetkellä. Samoin kiellettäisiin myös sellaisten älylaitteiden markkinointi, jotka on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan käytettäessä latureita tai varaosia, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut.
Tarkistus 13 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 22 kappale
(22) Jotta kuluttajat voisivat tehdä paremmin tietoon perustuvia päätöksiä ja jotta voitaisiin edistää kestävämpien tavaroiden kysyntää ja tarjontaa, tuotteen kestävyydestä ja korjattavuudesta olisi annettava kaikenlaisten tavaroiden osalta täsmällisiä tietoja ennen sopimuksen tekemistä. Lisäksi kuluttajille olisi ilmoitettava digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden, digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta ajanjakso, jona ilmaisia ohjelmistopäivityksiä on saatavilla. Sen vuoksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2011/83/EU27 olisi muutettava, jotta kuluttajille voidaan antaa ennen sopimuksen tekoa tietoja kestävyydestä, korjattavuudesta ja päivitysten saatavuudesta. Tiedot olisi annettava kuluttajille selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla ja direktiivin 2019/88228 esteettömyysvaatimusten mukaisesti. Velvollisuus antaa nämä tiedot kuluttajille täydentää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveissä (EU) 2019/77029ja (EU) 2019/77130 säädettyjä kuluttajien oikeuksia eikä vaikuta niihin.
(22) Jotta kuluttajat voisivat tehdä paremmin tietoon perustuvia päätöksiä ja jotta voitaisiin edistää kestävämpien tavaroiden kysyntää ja tarjontaa, tuotteen kestävyydestä ja korjattavuudesta olisi annettava kaikenlaisten tavaroiden osalta täsmällisiä tietoja ennen sopimuksen tekemistä. Lisäksi kuluttajille olisi ilmoitettava digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden, digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta ajanjakso, jona ilmaisia ohjelmistopäivityksiä on saatavilla unionin tai kansallisen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti, joka kattaa vähintään unionin lainsäädännössä määritetyn ajanjakson ja sen vapaaehtoisen jatkamisen, jos tuottaja asettaa tällaiset tiedot saataville. Sen vuoksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2011/83/EU 27 olisi muutettava, jotta kuluttajille voidaan antaa ennen sopimuksen tekoa tietoja kestävyydestä, korjattavuudesta ja päivitysten saatavuudesta. Tiedot olisi annettava kuluttajille selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla myös sen jäsenvaltion virallisella kielellä tai virallisilla kielillä, jossa tavaraa tarjotaan, ja direktiivin 2019/88228 esteettömyysvaatimusten mukaisesti. Velvollisuus antaa nämä tiedot kuluttajille täydentää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveissä (EU) 2019/77029, (EU) 2019/77130 ja 2011/83/EU säädettyjä kuluttajien oikeuksia eikä vaikuta niihin.
__________________
__________________
27 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64).
27 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64).
28 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/882, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista (EUVL L 151, 7.6.2019, s. 70).
28 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/882, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista (EUVL L 151, 7.6.2019, s. 70).
29 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/770, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 1).
29 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/770, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 1).
30 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 28).
30 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 28).
Tarkistus 14 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 23 kappale
(23) Direktiivin (EU) 2019/771 17artiklassa tarkoitettu tuottajan kaupallinen kestävyystakuu on hyvä indikaattori tavaran kestävyydestä. Sen vuoksi direktiiviä 2011/83/EU olisi muutettava siten, että tavaroita myyvien elinkeinonharjoittajien edellytetään nimenomaisesti ilmoittavan kuluttajille tuottajan kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta kaikenlaisten tavaroiden osalta, jos tuottaja asettaa nämä tiedot saataville.
(23) Hyvä indikaattori tavaran kestävyydestä on lakisääteisen vaatimustenmukaisuustakuun kesto ja sen vastaava, direktiivin (EU) 2019/771 17artiklassa tarkoitettu tuottajan kaupallisen kestävyystakuun muodossa annettu vapaaehtoinen pidennys, joka kattaa koko tavaran ja joka annetaan ilman lisäkustannuksia. Sen vuoksi direktiiviä 2011/83/EU olisi muutettava siten, että elinkeinonharjoittajia nimenomaisesti vaaditaan toimittamaan ennen sopimuksen tekemistä merkintä, jossa ilmoitetaan vähintään muistutus vaatimustenmukaisuutta koskevasta lakisääteisestä takuusta ja tarvittaessa sen vapaaehtoisesta laajentamisesta kaupallisen kestävyystakuun muodossa.
Tarkistus 15 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 23 a kappale (uusi)
(23 a) Kun tavarat asetetaan kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien saataville, merkintä olisi esitettävä näkyvästi ja selvästi luettavalla tavalla.
Tarkistus 16 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 24 kappale
(24) Kuluttajien odotusten vastaiseen rajalliseen kestävyyteen liittyvä ongelma on merkityksellisin energiaa käyttävien tavaroiden yhteydessä, jotka tarvitsevat toimiakseen ulkoisen energialähteen. Kuluttajat ovat myös eniten kiinnostuneita saamaan tietoja tämän tavaraluokan odotetusta kestävyydestä. Näistä syistä ainoastaan tämän tavaraluokan osalta kuluttajille olisi ilmoitettava, että tuottaja ei ole toimittanut tietoja yli kahden vuoden pituisesta tuottajan kaupallisesta kestävyystakuusta.
Poistetaan.
Tarkistus 17 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 25 kappale
(25) Energiaa käyttäviä osia sisältäviä tavaroita, jos nämä osat ovat pelkkiä lisävarusteita eivätkä myötävaikuta näiden tavaroiden pääasialliseen toimintaan, kuten vaatteiden tai jalkineiden koristevalaistusta tai polkupyörän sähkövaloa, ei tulisi luokitella energiaa käyttäviksi tavaroiksi.
Poistetaan.
Tarkistus 18 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 26 kappale
(26) Kun otetaan huomioon direktiivissä (EU) 2019/771 myyjän vastuulle virheestä vahvistettu kahden vuoden vähimmäisaika ja se, että monet tuotteiden viat ilmenevät kahden vuoden jälkeen, elinkeinonharjoittajan velvollisuutta ilmoittaa kuluttajille tuottajan kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta ja kestosta olisi sovellettava yli kahden vuoden pituisiin takuisiin.
Poistetaan.
Tarkistus 19 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 27 kappale
(27) Jotta kuluttajien olisi helpompi tehdä tietoon perustuva kaupallinen ratkaisu vertaillessaan tavaroita ennen sopimuksen tekemistä, elinkeinonharjoittajien olisi ilmoitettava kuluttajille tuottajan kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta ja kestosta koko tavaran eikä vain tavaran tiettyjen osien osalta.
Poistetaan.
Tarkistus 20 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 28 kappale
(28) Tuottajan ja myyjän olisi voitava edelleen vapaasti tarjota minkä tahansa pituisia muita kaupallisia takuita ja kaupanteon jälkeisiä palveluja. Kuluttajalle tällaisista muista kaupallisista takuista tai palveluista annetut tiedot eivät kuitenkaan saisi hämmentää kuluttajaa tuottajan sellaisen kaupallisen kestävyystakuun saatavuuden ja keston suhteen, joka kattaa koko tavaran ja on voimassa yli kaksi vuotta.
(28) Tuottajan ja myyjän olisi voitava edelleen vapaasti tarjota minkä tahansa pituisia muita kaupallisia takuita ja kaupanteon jälkeisiä palveluja. Kuluttajalle tällaisista muista kaupallisista takuista tai palveluista annetut tiedot eivät kuitenkaan saisi hämmentää kuluttajaa.
Tarkistus 21 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 29 kappale
(29) Jotta voidaan edistää tuottajien välistä kilpailua digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden kestävyydestä, kyseisiä tavaroita myyvien elinkeinonharjoittajien olisi ilmoitettava kuluttajille vähimmäisaika, jonka ajan tuottaja sitoutuu toimittamaan ohjelmistopäivityksiä tällaisille tavaroille. Jotta kuluttajia ei kuitenkaan ylikuormitettaisi tiedoilla, tällaiset tiedot olisi annettava vain silloin, kun tämä ajanjakso on tuottajan kaupallista kestävyystakuuta pidempi, koska kyseiseen takuuseen sisältyy sellaisten päivitysten toimittaminen, mukaan lukien turvallisuuspäivitykset, jotka ovat tarpeen digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden vaadittujen toimintojen ja suorituskyvyn ylläpitämiseksi.Lisäksi tiedot tuottajan sitoumuksesta toimittaa ohjelmistopäivityksiä ovat merkityksellisiä ainoastaan silloin, kun digitaalisia elementtejä sisältäviä tavaroita koskevassa myyntisopimuksessa määrätään sellaisen digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun kertatoimituksesta, johon sovelletaan direktiivin (EU) 2019/771 7 artiklan 3 kohdan a alakohtaa. Sitä vastoin ei tulisi säätää uutta velvollisuutta antaa näitä tietoja, jos myyntisopimuksessa määrätään digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun pidemmän ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimituksesta, koska näiden sopimusten osalta direktiivin (EU) 2019/771 7 artiklan 3 kohdan b alakohdassa täsmennetään 10 artiklan 2 tai 5 kohtaan viittaamalla ajanjakso, jona myyjän on varmistettava, että kuluttajalle ilmoitetaan päivityksistä ja ne toimitetaan hänelle.
(29) Jotta voidaan edistää tuottajien välistä kilpailua digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden kestävyydestä, kyseisiä tavaroita myyvien elinkeinonharjoittajien olisi ilmoitettava kuluttajille vähimmäisaika, jonka ajan tuottaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä tällaisille tavaroille, mukaan lukien vähintään unionin lainsäädännössä säädetty ajanjakso ja sen vapaaehtoinen jatkaminen, jos tuottaja asettaa tällaisen tiedon saataville;tiedot olisi annettava vain silloin, kun tämä ajanjakso on tuottajan kaupallista kestävyystakuuta pidempi.
Tarkistus 22 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 30 kappale
(30) Samoin digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja tarjoavien elinkeinonharjoittajien olisi tiedotettava kuluttajille myös vähimmäisajasta, jona digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tarjoaja, jos palveluntarjoaja on eri toimija kuin elinkeinonharjoittaja, sitoutuu toimittamaan ohjelmistopäivityksiä, mukaan lukien turvallisuuspäivityksiä, jotka ovat tarpeen digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen pitämiseksi sopimuksenmukaisina. Tiedot palveluntarjoajan sitoumuksesta toimittaa ohjelmistopäivityksiä ovat merkityksellisiä ainoastaan silloin, kun sopimuksessa määrätään kertatoimituksesta tai useista erillisistä toimituksista, joihin sovelletaan direktiivin (EU) 2019/770 8 artiklan 2 kohdan b alakohtaa. Sitä vastoin ei tulisi säätää uutta velvollisuutta antaa näitä tietoja, jos sopimuksessa määrätään pidemmän ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimituksesta, koska direktiivin (EU) 2019/770 8 artiklan 2 kohdan a alakohdassa täsmennetään ajanjakso, jona elinkeinonharjoittajan on varmistettava, että kuluttajalle ilmoitetaan päivityksistä ja ne toimitetaan hänelle.
(30) Samoin digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja tarjoavien elinkeinonharjoittajien olisi tiedotettava kuluttajille myös markkinoille asettamispäivän jälkeisestä vähimmäisajasta, jona digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tarjoaja, jos palveluntarjoaja on eri toimija kuin elinkeinonharjoittaja, toimittaa ohjelmistopäivityksiä, mukaan lukien turvallisuuspäivityksiä, jotka ovat tarpeen digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen pitämiseksi sopimuksenmukaisina. Näihin tietoihin olisi sisällyttävä vähintään ajanjakso, jona päivityksiä on unionin lainsäädännön mukaan toimitettava. Palveluntarjoaja toimittaa nämä tiedot elinkeinonharjoittajalle kaikissa tapauksissa.
Tarkistus 23 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 31 kappale
(31) Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan kaupallisen ratkaisun ja valita helpommin korjattavia tavaroita, elinkeinonharjoittajien olisi ennen sopimuksen tekemistä ilmoitettava tarvittaessa kaikenlaisten tavaroiden osalta tavaran korjattavuuspistemäärä, jonka tuottaja on toimittanut unionin lainsäädännön mukaisesti.
(31) Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan kaupallisen ratkaisun ja valita helpommin korjattavia tavaroita, elinkeinonharjoittajien olisi ennen sopimuksen tekemistä ilmoitettava tarvittaessa kaikenlaisten tavaroiden osalta tavaran korjattavuuspistemäärä, jonka tuottaja on toimittanut unionin tai kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
Tarkistus 24 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 32 kappale
(32) Direktiivin 2011/83/EU 5 artiklan 1 kohdan e alakohdan ja 6 artiklan 1 kohdan m alakohdan mukaan elinkeinonharjoittajien on annettava kuluttajalle ennen kuin sopimus sitoo kuluttajaa tiedot kaupanteon jälkeisten palvelujen saatavuudesta ja ehdoista, mukaan lukien korjauspalvelut, jos tällaisia palveluja on tarjolla. Lisäksi sen varmistamiseksi, että kuluttajat ovat asianmukaisesti tietoisia ostamiensa tavaroiden korjattavuudesta, kun korjattavuuspistemäärää ei ole vahvistettu unionin lainsäädännön mukaisesti, elinkeinonharjoittajien olisi annettava kaikenlaisten tavaroiden osalta tuottajan saataville asettamat muut korjausta koskevat tiedot, kuten tiedot varaosien sekä käyttö- ja korjausoppaan saatavuudesta.
(32) Direktiivin 2011/83/EU 5 artiklan 1 kohdan e alakohdan ja 6 artiklan 1 kohdan m alakohdan mukaan elinkeinonharjoittajien on annettava kuluttajalle ennen kuin sopimus sitoo kuluttajaa tiedot kaupanteon jälkeisten palvelujen saatavuudesta ja ehdoista, mukaan lukien korjauspalvelut. Lisäksi sen varmistamiseksi, että kuluttajat ovat asianmukaisesti tietoisia ostamiensa tavaroiden korjattavuudesta, kun korjattavuuspistemäärää ei ole vahvistettu, elinkeinonharjoittajien olisi annettava kaikenlaisten tavaroiden osalta muut asiaankuuluvat korjausta koskevat tiedot, kuten tiedot tavaran korjaamiseen tarvittavien varaosien saatavuudesta ja odotettavissa olevasta enimmäishinnasta, mukaan lukien tavaran ostamisen jälkeinen vähimmäisajanjakso, jonka aikana varaosia ja tarvikkeita on saatavana, menettely varaosien tilaamiseksi, käyttö- ja korjausoppaan saatavuus sekä vianmääritys- ja korjaustyökalujen ja -palvelujen saatavauus.Tavaroiden tuottajien olisi toimitettava nämä tiedot asianomaisille elinkeinonharjoittajille.
Tarkistus 25 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 33 kappale
(33) Elinkeinonharjoittajien olisi annettava kuluttajille tietoja tuottajan kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta ja kestosta, päivitysten toimittamisen vähimmäisajasta ja muista korjaustiedoista kuin korjattavuuspistemäärästä, jos tuottaja tai digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tarjoaja asettaa asiaankuuluvat tiedot saataville ja tämä on eri toimija kuin elinkeinonharjoittaja. Erityisesti tavaroiden osalta elinkeinonharjoittajan olisi välitettävä kuluttajille tiedot, jotka tuottaja on antanut elinkeinonharjoittajalle tai jotka tuottaja on muutoin aikonut asettaa helposti kuluttajan saataville ennen sopimuksen tekemistä ilmoittamalla ne itse tuotteessa, sen pakkauksessa tai tunnisteissa ja merkinnöissä, joihin kuluttaja tavallisesti tutustuu ennen sopimuksen tekemistä. Elinkeinonharjoittajaa ei tulisi vaatia aktiivisesti pyytämään tällaisia tietoja tuottajalta tai etsimään niitä esimerkiksi tuotekohtaisilta verkkosivustoilta.
(33) Elinkeinonharjoittajien olisi annettava kuluttajille tietoja merkinnän olemassaolosta, päivitysten toimittamisen vähimmäisajasta ja muista korjaustiedoista kuin korjattavuuspistemäärästä. Erityisesti tavaroiden osalta elinkeinonharjoittajan olisi välitettävä kuluttajille tiedot, jotka tuottaja on antanut elinkeinonharjoittajalle tai jotka tuottaja on muutoin aikonut asettaa helposti kuluttajan saataville ennen sopimuksen tekemistä ilmoittamalla ne itse tuotteessa, sen pakkauksessa tai tunnisteissa ja merkinnöissä, joihin kuluttaja tavallisesti tutustuu ennen sopimuksen tekemistä. Elinkeinonharjoittajaa ei tulisi vaatia aktiivisesti pyytämään tällaisia tietoja tuottajalta tai etsimään niitä esimerkiksi tuotekohtaisilta verkkosivustoilta. Jos elinkeinonharjoittajat eivät ole tavaroiden tuottajia, niiden vaikutus tuotteiden suunnitteluun ja niiden panokseen tuotteiden mukana oleviin tietoihin saattaa olla rajallinen. Tässä tapauksessa tuottajien olisi annettava asiaankuuluvat tiedot elinkeinonharjoittajille, jotka ovat vuorovaikutuksessa kuluttajien kanssa. Lisäksi elinkeinonharjoittajien olisi oltava vastuussa tietojen edelleen välittämisestä kuluttajille.
Tarkistus 26 Ehdotus direktiiviksi Johdanto-osan 36 a kappale (uusi)
(36 a) Komission olisi esitettävä yrityksille helposti ymmärrettävät ohjeet tämän direktiivin vaatimuksista. Tällaisia ohjeita laatiessaan komission olisi otettava huomioon pk-yritysten tarpeet, jotta hallinnollinen ja taloudellinen rasite voidaan pitää mahdollisimman pienenä ja samalla helpottaa tämän direktiivin noudattamista. Komission olisi kuultava asiaankuuluvia sidosryhmiä, joilla on asiantuntemusta kaupan pitämisen alalla.
(1) Lisätään 2 artiklaan o–y alakohta seuraavasti:
(1) Lisätään 2 artiklaan o–y a alakohta seuraavasti:
Tarkistus 28 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – o alakohta
o) ”ympäristöväitteellä” kaupallisen viestinnän yhteydessä viestiä tai esitystä, joka ei ole pakollinen unionin tai kansallisen lainsäädännön nojalla, mukaan lukien teksti, kuvallinen, graafinen tai symbolinen esitys missä tahansa muodossa, myös merkinnät, markkinointinimet, yritysten nimet tai tuotenimet, ja jossa todetaan tai annetaan ymmärtää, että tuotteella tai elinkeinonharjoittajalla on myönteinen vaikutus tai ei ole lainkaan vaikutusta ympäristöön tai että se vahingoittaa ympäristöä vähemmän kuin muut tuotteet tai elinkeinonharjoittajat taikka että niiden vaikutus on ajan kuluessa parantunut;
o) ”ympäristöväitteellä” kaupallisen viestinnän yhteydessä viestiä tai esitystä, joka ei ole pakollinen unionin tai kansallisen lainsäädännön nojalla, mukaan lukien teksti, kuvallinen, graafinen tai symbolinen esitys missä tahansa muodossa, myös merkinnät, markkinointinimet, yritysten nimet tai tuotenimet, ja jossa todetaan tai annetaan ymmärtää, että tuotteella, tuoteluokalla, merkillä tai elinkeinonharjoittajalla on myönteinen vaikutus tai ei ole lainkaan vaikutusta ympäristöön tai että se vahingoittaa ympäristöä vähemmän kuin muut tuotteet, merkit tai elinkeinonharjoittajat taikka että niiden vaikutus on ajan kuluessa parantunut;
Tarkistus 29 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY l2 artikla – 1 kohta – p alakohta
p) ”nimenomaisella ympäristöväitteellä” ympäristöväitettä, joka on tekstimuodossa tai sisältyy kestävyysmerkintään;
q) ”yleisellä ympäristöväitteellä” mitä tahansa kestävyysmerkintään sisältymätöntä nimenomaista ympäristöväitettä, jota ei eritellä selvästi ja helposti havaittavasti samassa välineessä;
q) ”yleisellä ympäristöväitteellä” kestävyysmerkintään sisältymätöntä ympäristöväitettä, jota ei eritellä selvästi ja helposti havaittavasti samassa välineessä;
Tarkistus 31 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – s alakohta
s) ”sertifiointijärjestelmällä” kolmannen osapuolen varmennusjärjestelmää, joka on avoin läpinäkyvin, oikeudenmukaisin ja syrjimättömin ehdoin kaikille elinkeinonharjoittajille, jotka ovat halukkaita ja kykeneviä noudattamaan järjestelmän vaatimuksia, ja jolla todistetaan, että tuote täyttää tietyt vaatimukset, jonka noudattamisen valvonta on objektiivista ja perustuu kansainvälisiin, unionin tai kansallisiin standardeihin ja menettelyihin ja jonka noudattamisen valvonnasta vastaa sekä järjestelmän omistajasta että elinkeinonharjoittajasta riippumaton osapuoli;
s) ”sertifiointijärjestelmällä” kolmannen osapuolen todentamisjärjestelmää,
i) joka on avoin julkisesti saatavilla olevin, läpinäkyvin, oikeudenmukaisin ja syrjimättömin ehdoin ja kohtuullisin kustannuksin elinkeinonharjoittajille ja yhteisöille, jotka ovat halukkaita ja kykeneviä noudattamaan järjestelmän vaatimuksia,
ii) joka todistaa, että tuote, prosessi tai liiketoiminta on tiettyjen julkisesti saatavilla olevien ja riippumattomasti kehitettyjen vaatimusten mukainen,
iii) joiden osalta vaatimustenmukaisuuden valvonta ja sertifioinnin myöntäminen ovat objektiivisia kansainvälisten, unionin tai kansallisten standardien ja menettelyjen perusteella ottaen huomioon asianomaisten tuotteiden, prosessien tai yritysten luonne,
iv) jolla varmistetaan, että iii) alakohdassa tarkoitettu vaatimustenmukaisuuden valvonnan toteuttaja on kolmas osapuoli, jonka pätevyys ja riippumattomuus sekä järjestelmän omistajasta että elinkeinonharjoittajasta ovat olleet jäsenvaltioiden todentamiaja
v) johon sisältyy valitusjärjestelmä, joka on kuluttajien ja muiden ulkoisten sidosryhmien saatavilla, joka keskittyy noudattamatta jättämiseen ja jolla varmistetaan kestävyysmerkinnän peruuttaminen, jos vaatimuksia ei noudateta;
Tarkistus 32 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – t alakohta
t) ”kestävyystietoja koskevalla välineellä” elinkeinonharjoittajan ylläpitämää tai hänen puolestaan ylläpidettyä ohjelmistoa, mukaan lukien verkkosivusto, verkkosivuston osa tai sovellus, joka antaa kuluttajille tietoa tuotteiden ympäristö- tai sosiaalisista näkökohdista tai vertailee tuotteita näiden näkökohtien kannalta;
t) ”kestävyystietoja ja vertailua koskevalla välineellä” elinkeinonharjoittajan ylläpitämää tai hänen puolestaan ylläpidettyä ohjelmistoa, mukaan lukien verkkosivusto, verkkosivuston osa tai sovellus, joka antaa kuluttajille tietoa tuotteiden ympäristö- tai sosiaalisista näkökohdista tai vertailee tuotteita näiden näkökohtien kannalta;
Tarkistus 33 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – w alakohta
w) ”ohjelmistopäivityksellä” maksutonta päivitystä, mukaan lukien turvallisuuspäivitys, joka on tarpeen digitaalisia elementtejä, digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja sisältävien tavaroiden pitämiseksi sopimuksenmukaisina direktiivien (EU) 2019/770 ja (EU) 2019/771 mukaisesti;
w) ”ohjelmistopäivityksellä” maksutonta päivitystä, johon sisältyy joko turvallisuuspäivitys tai toimivuuden tai ominaisuuden päivitys, joka on tarpeen digitaalisia elementtejä, digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja sisältävien tavaroiden pitämiseksi sopimuksenmukaisina direktiivien (EU) 2019/770 ja (EU) 2019/771 mukaisesti tai jolla parannetaan tai heikennetään kestävyyttä;
Tarkistus 34 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – w a alakohta (uusi)
w a) ”turvallisuuspäivityksellä” käyttöjärjestelmäpäivitystä, mukaan lukien turvallisuuspuutteiden paikkaaminen, jos se on tietyn laitteen kannalta relevantti, jonka pääasiallisena tarkoituksena on parantaa laitteen turvallisuutta;
Tarkistus 35 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – w b alakohta (uusi)
w b) ”toiminnallisuuden päivityksellä” käyttöjärjestelmän päivitystä, jonka päätarkoituksena on uusien toimintojen toteuttaminen;
Tarkistus 36 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 1 artikla – 1 kohta – x alakohta
x) ”kuluvalla osalla” tavaran osaa, jota käytetään toistuvasti ja joka on vaihdettava, jotta tavara toimisi tarkoitetulla tavalla;
x) ”kuluvalla osalla” tavaran osaa, jota käytetään toistuvasti ja joka on vaihdettava tai jota on täydennettävä, jotta tavara toimisi tarkoitetulla tavalla;
Tarkistus 37 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta Direktiivi 2005/29/EY 2 artikla – 1 kohta – y a alakohta (uusi)
y a) ”päästökompensaatiolla” päästöhyvitysten ostamista tai taloudellisen tuen antamista ympäristöhankkeille, joilla pyritään neutraloimaan, vähentämään, kompensoimaan tai sisällyttämään ostajan omia ympäristövaikutuksia tai niiden tavaroiden tai palvelujen ympäristövaikutuksia.
Tarkistus 38 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2005/29/EY 6 artikla – 1 kohta – b alakohta
b) tuotteen pääominaisuudet, kuten sen saatavuus, edut, riskit, suorittaminen, koostumus, ympäristö- tai sosiaaliset vaikutukset, lisävarusteet, kestävyys, korjattavuus, myynninjälkeinen asiakastuki ja valitusten käsittely, valmistus- tai suoritustapa ja -ajankohta, toimitus, käyttökelpoisuus, käyttötarkoitus, määrä, tuote-erittely, maantieteellinen tai kaupallinen alkuperä tai tulokset, joita sitä käyttämällä odotetaan saavutettavan, taikka tuotteelle tehtyjen testien tai tarkastusten tulokset ja olennaiset piirteet;”;
b) tuotteen pääominaisuudet, kuten sen saatavuus, edut, riskit, suorittaminen, koostumus, ympäristö- tai sosiaaliset vaikutukset, lisävarusteet, kestävyys, korjattavuus, uudelleenkäytettävyys, kierrätettävyys, myynninjälkeinen asiakastuki ja valitusten käsittely, valmistus- tai suoritustapa ja -ajankohta, toimitus, käyttökelpoisuus, käyttötarkoitus, määrä, tuote-erittely, maantieteellinen tai kaupallinen alkuperä tai tulokset, joita sitä käyttämällä odotetaan saavutettavan, taikka tuotteelle tehtyjen testien tai tarkastusten tulokset ja olennaiset piirteet;”;
Tarkistus 39 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a a alakohta (uusi) Direktiivi 2005/29/EY 6 artikla – 2 kohta – c alakohta
a a) korvataan 2 kohdan c alakohta seuraavasti:
c) tavaran markkinointi jossakin jäsenvaltiossa samanlaisena kuin muissa jäsenvaltioissa markkinoitava tavara, vaikka kyseinen tavara on koostumukseltaan tai ominaisuuksiltaan merkittävästi erilainen, paitsi jos tämä on oikeutettujen ja objektiivisten tekijöiden vuoksi perusteltua.”;
”c) sellaisen tavaran markkinointi jossakin jäsenvaltiossa, jolla on näennäisesti samanlainen esitystapa kuin toisella tavaralla, jota markkinoidaan toisissa jäsenvaltioissa samalla merkillä, tavaramerkillä tai nimityksellä, vaikka kyseisen tavaran koostumuksessa tai ominaisuuksissa, mukaan lukien sen aistinvarainen profiili, on eroja;”;
Tarkistus 40 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b alakohta – johdantokappale
b) Lisätään 2 kohtaan d ja e alakohta seuraavasti:
b) Lisätään 2 kohtaan d–e a alakohta seuraavasti:
Tarkistus 41 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b alakohta Direktiivi 2005/29/EY 6 artikla – 2 kohta – d alakohta
d) tulevaa ympäristönsuojelullista tasoa koskevan ympäristöväitteen esittäminen ilman selkeitä, objektiivisia ja todennettavissa olevia sitoumuksia ja tavoitteita sekä riippumatonta seurantajärjestelmää;
d) tulevaa ympäristönsuojelullista tasoa koskevan, pelkästään päästöjen kompensaatiojärjestelmiin perustuvan ympäristöväitteen esittäminen ilman selkeitä, objektiivisia, kvantifioituja, tieteeseen perustuvia ja todennettavissa olevia sitoumuksia, ilman yksityiskohtaista ja realistista toteuttamissuunnitelmaa, johon sisältyy tietoja talousarvio- ja teknologiasitoumuksista, ja ilman toteuttamiskelpoisia tavoitteita sekä riippumatonta seurantajärjestelmää, joka perustuu asiaankuuluviin tietoihin;
Tarkistus 42 Ehdotus direktiiviksi 1 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b alakohta Direktiivi 2005/29/EY 6 artikla – 2 kohta – e a alakohta (uusi)
e a) käytännöt, jotka tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti vääristävät tai todennäköisesti heikentävät palvelun vastaanottajien itsemääräämisoikeutta, päätöksentekoa tai valintaa verkkorajapinnan tai sen osan rakenteen, suunnittelun tai toimintojen kautta.
Tarkistus 43 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 2 artikla – 1 kohta – 3 a alakohta
a) Lisätään 3 a alakohta seuraavasti:
Poistetaan.
”(3 a) ”energiaa käyttävällä tavaralla” tavaraa, joka on riippuvainen energiapanoksesta (sähköstä, fossiilisista polttoaineista ja uusiutuvista energialähteistä) toimiakseen tarkoitetulla tavalla;”;
Tarkistus 44 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – b alakohta Direktiivi 2011/83/EU 2 artikla – 1 kohta – 14 d alakohta
(14 d) ”korjattavuuspistemäärällä” pistemäärää, joka ilmaisee tavaran korjattavuuden ja joka perustuu unionin lainsäädännön mukaisesti vahvistettuun menetelmään;
(14 d) ”korjattavuuspistemäärällä” pistemäärää, joka ilmaisee tavaran korjattavuuden ja joka perustuu unionin tasolla vahvistettuun yhdenmukaistettuun menetelmään;
Tarkistus 45 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – -a alakohta (uusi)
-a) poistetaan e alakohta;
Tarkistus 46 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta – johdantokappale
a) Lisätään e a–e d alakohta seuraavasti:
a) Lisätään e a–e c alakohta seuraavasti:
Tarkistus 47 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – e a alakohta
e a) kaikkien tavaroiden osalta tieto siitä, että tavaroilla on kaupallinen kestävyystakuu, ja takuun kesto aikayksikköinä, jos tuottaja asettaa tiedot saataville ja kestävyystakuu kattaa koko tavaran ja on voimassa yli kaksi vuotta;
e a) kaikkien tavaroiden osalta liitteen Z mukainen merkintä, josta käy ilmi lakisääteisen vaatimustenmukaisuustakuun kesto ja tarvittaessa sen vapaaehtoinen jatkaminen kaupallisen kestävyystakuun muodossa;
Tarkistus 48 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – e b alakohta
e b) energiaa käyttävien tavaroiden osalta tieto siitä, että tuottaja ei ole antanut tietoja yli kahden vuoden kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta, jos tuottaja ei aseta saataville e a alakohdassa tarkoitettuja tietoja. Näiden tietojen on oltava vähintään yhtä helposti havaittavia kuin muut e alakohdan mukaisesti annettavat tiedot kaupanteon jälkeisten palvelujen ja kaupallisen takuun saatavuudesta ja ehdoista;
Poistetaan.
Tarkistus 49 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – e c alakohta
e c) digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden osalta aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jona tuottaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, jos tuottaja asettaa tällaiset tiedot saataville, paitsi jos sopimuksessa määrätään digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tietyn ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimittamisesta. Jos kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta annetaan tietoja e a alakohdan mukaisesti, päivityksiä koskevat tiedot on annettava, jos kyseisiä päivityksiä toimitetaan kaupallisen kestävyystakuun voimassaoloa kauemmin;
e c) digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden osalta markkinoille saattamisen jälkeen aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jonka aikana tuottaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä ja joka kattaa vähintään unionin lainsäädännössä säädetyn ajanjakson ja sen vapaaehtoisen jatkamisen, jos tuottaja asettaa saataville tällaisia tietoja, joiden osalta päivitykset on toimitettava;
Tarkistus 50 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – k alakohta
e d) digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jona palveluntarjoaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, jos palveluntarjoaja on eri toimija kuin elinkeinonharjoittaja ja asettaa tällaiset tiedot saataville, paitsi jos sopimuksessa määrätään digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tietyn ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimittamisesta;”;
e d) digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta aikayksikköinä ilmaistu markkinoille saattamispäivän jälkeinen vähimmäisaika, jona palveluntarjoaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, joka kattaa vähintään ajanjakson, jonka kuluessa päivitykset on toimitettava unionin lainsäädännön mukaisesti;”;
Tarkistus 51 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – j alakohta
j) jos i kohtaa ei voida soveltaa, tuottajan saataville asettamat tiedot varaosien saatavuudesta, mukaan lukien niiden tilausmenettely, sekä käyttö- ja korjausoppaan saatavuudesta.”
j) jos u alakohtaa ei voida soveltaa, tuottajan toimittamat tiedot tavaroiden korjaamiseen tarvittavien varaosien saatavuudesta ja odotetusta enimmäishinnasta, mukaan lukien tavaran ostamisen jälkeinen vähimmäisajanjakso, jonka aikana varaosia ja lisävarusteita on saatavilla, niiden tilausmenettelystä ja käyttö- ja korjausoppaan saatavuudesta sekä vianmääritys- ja korjaustyökalujen ja -palvelujen saatavuudesta.”
Tarkistus 52 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 kohta – 1 a alakohta (uusi)
Sen estämättä, mitä e a alakohdassa säädetään, kun elinkeinonharjoittajat tarjoavat tuotteita useammassa kuin liitteessä Z tarkoitetussa etiketissä on oltava unionissa vähintään kahden vuoden lakisääteinen vaatimustenmukaisuustakuu. Tässä vaihtoehdossa elinkeinonharjoittajien on varmistettava, että merkin mukana on maininta, jossa todetaan, että ”kuluttajalla on vähintään kahden vuoden lakisääteinen vähimmäistakuu, jollei sovellettavassa kansallisessa lainsäädännössä säädetä yli kahden vuoden takuusta.
Tarkistus 53 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b a alakohta (uusi) Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 a kohta (uusi)
b a) Lisätään 1 a kohta seuraavasti:
”1 a. Siirretään komissiolle valta antaa XXX artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä Z ottamalla käyttöön, muuttamalla, lisäämällä tai poistamalla tässä artiklassa säädettyjä tietoja tai tekstielementtejä koskevia yksityiskohtia.”
Tarkistus 54 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b b alakohta (uusi) Direktiivi 2011/83/EU 5 artikla – 1 b kohta (uusi)
b b) Lisätään 1 b kohta seuraavasti:
”1 b. Tuottajan on asetettava kaikki asiaankuuluvat tiedot, myös e a, e b, e c, i ja j alakohdassa luetellut tiedot, elinkeinonharjoittajan saataville sen varmistamiseksi, että elinkeinonharjoittaja pystyy noudattamaan 1 kohdassa säädettyjä asiaankuuluvia tiedonantovelvoitteita.”.
Tarkistus 55 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – -a alakohta (uusi) Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – g alakohta
-a) korvataan g alakohta seuraavasti:
”g)maksuihin, toimitukseen ja sopimuksen täyttämiseen liittyvät järjestelyt, määräaika, johon mennessä elinkeinonharjoittaja sitoutuu toimittamaan tavaran tai suorittamaan palvelun, sekä tapauksen mukaan toimitusvaihtoehdot, joista syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä, ja elinkeinonharjoittajan valitusten käsittelyihin soveltama käytäntö;”;
Tarkistus 56 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – -a a alakohta (uusi)
-a a) kumotaan l ja m alakohta;
Tarkistus 57 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – m a alakohta
m a) kaikenlaisten tavaroiden osalta tieto siitä, että tavaroilla on kaupallinen kestävyystakuu, ja takuun kesto aikayksikköinä, jos tuottaja asettaa tiedot saataville ja jos kestävyystakuu kattaa koko tavaran ja on voimassa yli kaksi vuotta;
m a) kaikkien tavaroiden osalta liitteen Z mukainen merkintä, josta käy ilmi lakisääteisen vaatimustenmukaisuustakuun kesto ja tarvittaessa sen vapaaehtoinen jatkaminen kaupallisen kestävyystakuun muodossa;
Tarkistus 58 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – m b alakohta
m b) energiaa käyttävien tavaroiden osalta tieto siitä, että tuottaja ei ole antanut tietoja yli kahden vuoden kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta, jos tuottaja ei aseta saataville m a alakohdassa tarkoitettuja tietoja. Näiden tietojen on oltava vähintään yhtä helposti havaittavia kuin muut tiedot, joita annetaan m alakohdan mukaisesti kaupanteon jälkeisten palvelujen ja kaupallisen takuun saatavuudesta ja ehdoista;
Poistetaan.
Tarkistus 59 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – m c alakohta
m c) digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden osalta aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jona tuottaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, jos tuottaja asettaa tällaiset tiedot saataville, paitsi jos sopimuksessa määrätään digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tietyn ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimittamisesta. Jos tiedot kaupallisen kestävyystakuun saatavuudesta annetaan m a kohdan mukaisesti, päivityksiä koskevat tiedot on toimitettava, jos kyseisiä päivityksiä toimitetaan kaupallisen kestävyystakuun voimassaoloa kauemmin;
m c) digitaalisia elementtejä sisältävien tavaroiden osalta markkinoille saattamisen jälkeen aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jonka aikana tuottaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä ja joka kattaa vähintään unionin lainsäädännössä säädetyn ajanjakson ja sen vapaaehtoisen jatkamisen, jos tuottaja asettaa saataville tällaisia tietoja, joiden osalta päivitykset on toimitettava;
Tarkistus 60 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – a alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – m d alakohta
m d) digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta aikayksikköinä ilmaistu vähimmäisaika, jona palveluntarjoaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, jos palveluntarjoaja on eri toimija kuin elinkeinonharjoittaja ja asettaa tällaiset tiedot saataville, paitsi jos sopimuksessa määrätään digitaalisen sisällön tai digitaalisen palvelun tietyn ajan kuluessa tapahtuvasta jatkuvasta toimittamisesta;”;
m d) digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen osalta aikayksikköinä ilmaistu markkinoille saattamispäivän jälkeinen vähimmäisaika, jona palveluntarjoaja toimittaa ohjelmistopäivityksiä, joka kattaa vähintään ajanjakson, jona päivitykset on toimitettava unionin lainsäädännön mukaisesti;”;
Tarkistus 61 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – b alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – v alakohta
v) jos u alakohtaa ei voida soveltaa, tuottajan saataville asettamat tiedot varaosien saatavuudesta, mukaan lukien niiden tilausmenettely, sekä käyttö- ja korjausoppaan saatavuudesta.”
v) jos u alakohtaa ei voida soveltaa, tuottajan toimittamat tiedot tavaroiden korjaamiseen tarvittavien varaosien saatavuudesta ja odotetusta enimmäishinnasta, mukaan lukien tavaran ostamisen jälkeinen vähimmäisajanjakso, jonka aikana varaosia ja lisävarusteita on saatavilla, niiden tilausmenettelystä ja käyttö- ja korjausoppaan saatavuudesta sekä vianmääritys- ja korjaustyökalujen ja -palvelujen saatavuudesta.”
Tarkistus 62 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – b alakohta Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 kohta – v a alakohta (uusi)
v a) niiden käytettävissä olevien korjauskeskusten osoite, joihin kuluttajan on palautettava tavarat korjausta varten.
Tarkistus 63 Ehdotus direktiiviksi 2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta – b b alakohta (uusi) Direktiivi 2011/83/EU 6 artikla – 1 a kohta (uusi)
b b) lisätään 1 a kohta seuraavasti:
”1 a. Tuottajan on asetettava kaikki asiaankuuluvat tiedot, myös 1 kohdan e a, e b, e c, i ja j alakohdassa luetellut tiedot, elinkeinonharjoittajan saataville sen varmistamiseksi, että elinkeinonharjoittaja pystyy noudattamaan 1 kohdassa säädettyjä asiaankuuluvia tiedonantovelvoitteita.”
Tarkistus 64 Ehdotus direktiiviksi 3 artikla – 1 kohta
Komissio antaa viimeistään [viiden vuoden kuluttua direktiivin hyväksymisestä] Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän direktiivin soveltamisesta.
Komissio antaa viimeistään [viiden vuoden kuluttua direktiivin hyväksymisestä] Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän direktiivin soveltamisesta ja saavutetusta edistyksestä.
Tarkistus 65 Ehdotus direktiiviksi 3 kohta – 1 a kohta (uusi)
Kertomukseen on sisällyttävä arvio siitä, edistikö direktiivi kuluttajien suojelua sopimattomilta kaupallisilta menettelyiltä ja kestävinä mainostettujen tuotteiden harhaanjohtavalta mainonnalta, sekä yhteenveto yrityksiin ja erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuvista myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista.
Tarkistus 66 Ehdotus direktiiviksi LIITE Z
LIITE Z
Merkinnän sisältö ja muoto
1. Merkintä on esitettävä seuraavassa muodossa:
XX vuotta + YY vuotta
2. Korvataan kirjaimet XX luvulla, joka vastaa lakisääteisen vaatimustenmukaisuustakuun kestoa. Korvataan kirjaimet YY luvulla, joka vastaa lakisääteisen vaatimustenmukaisuustakuun vapaaehtoista jatkamista vastaavan kaupallisen kestävyystakuun muodossa.
3. Merkintä on esitettävä näkyvästi ja kuluttajan helposti luettavalla tavalla.
Tarkistus 67 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta – johdantokappale
(2) Lisätään 4 a ja 4 b kohta seuraavasti:
(2) lisätään 4 a–4 b b kohta seuraavasti:
Tarkistus 68 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 4 a kohta
4 a. Sellaisen yleisen ympäristöväitteen esittäminen, jonka osalta elinkeinonharjoittaja ei pysty osoittamaan tunnustettua erinomaista ympäristönsuojelullista tasoa, joka on merkityksellinen väitteen kannalta.
”4 a. Sellaisen yleisen ympäristöväitteen esittäminen, jonka osalta elinkeinonharjoittaja ei osoita näyttöä tunnustetusta erinomaisesta ympäristönsuojelullisesta tasosta, joka on merkityksellinen väitteen kannalta.
Tarkistus 69 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 4 b kohta
4 b. Koko tuotetta koskevan ympäristöväitteen esittäminen, jos väite tosiasiassa koskee vain tuotteen tiettyä osaa.”
4 b. Koko tuotetta tai elinkeinonharjoittajan liiketoimintaa koskevan ympäristöväitteen esittäminen, jos väite tosiasiassa koskee vain tuotteen tai elinkeinonharjoittajan liiketoiminnan tiettyä osaa.
Tarkistus 70 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 4 b a alakohta (uusi)
4 b a. Päästökompensaatioon perustuva väittämä, että tavaralla on neutraali, vähenevä, kompensoitu tai positiivinen vaikutus ympäristöön kasvihuonekaasupäästöjen suhteen.
Tarkistus 71 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 4 b b alakohta (uusi)
4 b b. Sellaisen ympäristöväitteen esittäminen, jota ei voida perustella lakisääteisten vaatimusten mukaisesti.”.
Tarkistus 72 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 2 a alakohta (uusi) Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 7 a kohta (uusi)
(2 a) lisätään 7 a kohta seuraavasti:
”7 a. i) Annetaan näkyvämpi asema tietyille valinnoille, kun verkkopalvelun vastaanottajaa pyydetään tekemään päätös.
ii) Tehdään palvelun lopettamismenettelystä huomattavasti raskaampi kuin siihen liittymisestä.”
Tarkistus 73 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 3 a alakohta (uusi) Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 13 a alakohta (uusi)
(3 a) Lisätään 13 a kohta seuraavasti:
”13 a. Sellaisen tavaran kaupan pitäminen, joka on samanlainen tai näennäisesti samanlainen kuin yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa kaupan pidetty toinen tavara, vaikka näillä tavaroilla on erilainen koostumus tai ominaisuudet, joita ei ole selvästi merkitty pakkaukseen siten, että ne ovat kuluttajan nähtävissä.”
Tarkistus 74 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta – johdantokappale Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 4 kohta
(4) Lisätään 23 d – 23 i kohta seuraavasti:
(4) Lisätään 23 d–23 i b kohta seuraavasti:
Tarkistus 75 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 d a alakohta (uusi)
23 d a. Sen ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle selkeästi ja ymmärrettävästi, että päivitys ei ole välttämätön tuotteen sopimuksenmukaisuuden säilyttämiseksi.
Tarkistus 76 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 e kohta
23 e. Tavaran sellaisen ominaisuuden ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle, jonka tarkoituksena on rajoittaa tavaran kestävyyttä.
23 e. Sellaisen ominaisuuden käyttöönotto, jolla rajoitetaan tavaran kestävyyttä.
Tarkistus 77 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 e a alakohta (uusi)
23 e a. Tavaran kaupan pitäminen ratkaisematta tavaran ennenaikaiseen vikaantumiseen johtavaa suunnitteluongelmaa kohtuullisen ajan kuluessa ongelman havaitsemisesta.
Tarkistus 78 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 g kohta
23 g. Tavaroiden esittäminen korjauskelpoisina, vaikka ne eivät ole korjattavissa, tai sen ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle, että tavaroita ei saa lakisääteisten vaatimusten mukaan korjata.
23 g. Sellaisen tavaran kaupan pitäminen, joka ei ole korjauskelpoinen lakisääteisten vaatimusten mukaisesti tai sellainen kaupan pitäminen, jossa kuluttajalle ei ilmoiteta, että tavaraa ei voi korjata.
Tarkistus 79 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 g a kohta (uusi)
23 g a. Varaosien puuttumisesta ja muista korjaamiseen liittyvistä rajoituksista ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle.
Tarkistus 80 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 g b kohta (uusi)
23 g b. Sen ilmoittamatta jättäminen kuluttajalle, että elinkeinonharjoittaja kieltäytyy korjaamasta tuotetta, jota ovat aiemmin korjanneet riippumattomat ammattilaiset, muut kuin ammattilaiset tai käyttäjä.
Tarkistus 81 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 h kohta
23 h. Kuluttajan kannustaminen korvaamaan tavaran kuluvat osat aikaisemmin kuin teknisistä syistä on tarpeen.
23 h. Sellaisen tavaran kaupan pitäminen, joka edellyttää tavaran kuluvien osien korvaamista aikaisemmin kuin teknisistä syistä on tarpeen.
Tarkistus 82 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 i kohta
23 i. Sen ilmoittamatta jättäminen, että tavara on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan, kun käytetään kuluvia osia, varaosia tai tarvikkeita, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut.”
23 i. Sellaisen tavaran kaupan pitäminen, joka on suunniteltu rajoittamaan toimivuuttaan, kun käytetään kuluvia osia, varaosia tai tarvikkeita, joita alkuperäinen tuottaja ei ole toimittanut.”
Tarkistus 83 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I – 23 i a alakohta (uusi)
23 i a. Sama tuottaja tai elinkeinonharjoittaja tarjoaa samaa tuotetta epäedullisin ehdoin tai lyhyemmällä kaupallisella takuuajalla yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa, mikä johtaa kuluttajien kannalta epäedulliseen tilanteeseen.
Tarkistus 84 Ehdotus direktiiviksi Liite I – 1 kohta – 4 alakohta Direktiivi 2005/29/EY Liite I –23 i b kohta (uusi)
23 i b. Sellaisen tavaran kaupan pitäminen, joka ei ole unionin tuotelainsäädännön vaatimusten mukainen.
Asia päätettiin palauttaa asiasta vastaavaan valiokuntaan toimielinten välisiä neuvotteluja varten työjärjestyksen 59 artiklan 4 kohdan neljännen alakohdan mukaisesti (A9-0099/2023).