Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2022/0095(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A9-0218/2023

Texte depuse :

A9-0218/2023

Dezbateri :

PV 11/07/2023 - 21
CRE 11/07/2023 - 21

Voturi :

PV 12/07/2023 - 8.1
CRE 12/07/2023 - 8.1
Explicaţii privind voturile
PV 23/04/2024 - 5.20
CRE 23/04/2024 - 5.20

Texte adoptate :

P9_TA(2023)0272
P9_TA(2024)0303

Texte adoptate
PDF 442kWORD 126k
Miercuri, 12 iulie 2023 - Strasbourg
Regulamentul privind proiectarea ecologică
P9_TA(2023)0272A9-0218/2023

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 12 iulie 2023 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile și de abrogare a Directivei 2009/125/CE (COM(2022)0142 – C9-0132/2022 – 2022/0095(COD))(1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Textul propus de Comisie   Amendamentul
Amendamentul 1
Propunere de regulament
Considerentul 1
(1)  Pactul verde european25 este strategia de creștere durabilă a Europei care are drept scop transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și circulară. Acesta stabilește obiectivul ambițios de a se asigura că Uniunea va deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pactul recunoaște avantajele investițiilor în sustenabilitatea competitivă a Uniunii prin construirea unei Europe mai echitabile, mai verzi și mai digitale. Produsele joacă un rol esențial în această tranziție verde. Subliniind faptul că procesele de producție și modelele de consum actuale rămân prea liniare și depind de fluxul de materiale noi extrase, comercializate, transformate în bunuri și eliminate, în cele din urmă, sub formă de deșeuri sau emisii, Pactul verde european subliniază nevoia urgentă de a trece la un model de economie circulară și subliniază progresele semnificative care mai trebuie realizate. De asemenea, aceasta identifică eficiența energetică drept o prioritate pentru decarbonizarea sectorului energetic și pentru atingerea obiectivelor climatice în 2030 și 2050.
(1)  Pactul verde european25 este strategia de creștere durabilă a Europei care are drept scop transformarea Uniunii într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și circulară și cu un mediu netoxic. Acesta stabilește obiectivul ambițios de a se asigura că Uniunea va deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pactul recunoaște avantajele investițiilor în sustenabilitatea competitivă a Uniunii prin construirea unei Europe mai echitabile, mai verzi și mai digitale. Produsele joacă un rol esențial în această tranziție verde. Subliniind faptul că procesele de producție și modelele de consum actuale rămân prea liniare și depind de fluxul de materiale noi extrase, comercializate, transformate în bunuri și eliminate, în cele din urmă, sub formă de deșeuri sau emisii, Pactul verde european subliniază nevoia urgentă de a trece la un model de economie circulară și subliniază progresele semnificative care mai trebuie realizate. De asemenea, aceasta identifică eficiența energetică drept o prioritate pentru decarbonizarea sectorului energetic și pentru atingerea obiectivelor climatice în 2030 și 2050.
__________________
__________________
25 Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor intitulată „Pactul verde european”, COM(2019) 640 final.
25 Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor intitulată „Pactul verde european”, COM(2019) 640 final.
Amendamentul 2
Propunere de regulament
Considerentul 2
(2)  Pentru a accelera tranziția către un model de economie circulară, Comisia a elaborat o agendă orientată spre viitor în Planul său de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă26 (CEAP), cu obiectivul de a pregăti cadrul de reglementare pentru un viitor sustenabil. Astfel cum se prevede în acest plan, nu există un set cuprinzător de cerințe pentru a se asigura că toate produsele introduse pe piața Uniunii devin din ce în ce mai sustenabile și rezistă testului circularității. În special, proiectarea produselor nu promovează suficient sustenabilitatea pe parcursul întregului ciclu de viață. Prin urmare, produsele sunt înlocuite frecvent, ceea ce implică o utilizare semnificativă a energiei și a resurselor pentru a produce și a distribui produse noi și pentru a le elimina pe cele vechi. Este în continuare prea dificil pentru operatorii economici și cetățeni să facă alegeri sustenabile în ceea ce privește produsele, având în vedere că lipsesc informațiile relevante și opțiunile accesibile în acest sens. Acest lucru duce la pierderea unor oportunități de sustenabilitate și de menținere a valorii, la o cerere limitată de materiale secundare și la obstacole în calea adoptării unor modele de afaceri circulare.
(2)  Pentru a accelera tranziția către un model de economie circulară, Comisia a elaborat o agendă orientată spre viitor în Planul său de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă26 (CEAP), cu obiectivul de a pregăti cadrul de reglementare pentru un viitor sustenabil. Planul subliniază că, pentru cetățeni, economia circulară va furniza produse de înaltă calitate, funcționale și sigure, eficiente și cu prețuri accesibile, cu o durată de viață mai îndelungată și concepute pentru a fi reutilizate, reparate și reciclate la un nivel de înaltă calitate. Astfel cum se prevede în acest plan, nu există un set cuprinzător de cerințe pentru a se asigura că toate produsele introduse pe piața Uniunii devin din ce în ce mai sustenabile și rezistă testului circularității. În special, proiectarea produselor nu promovează suficient sustenabilitatea pe parcursul întregului ciclu de viață. Prin urmare, produsele sunt înlocuite frecvent, ceea ce implică o utilizare semnificativă a energiei și a resurselor pentru a produce și a distribui produse noi și pentru a le elimina pe cele vechi. Este în continuare prea dificil pentru operatorii economici și cetățeni să facă alegeri sustenabile în ceea ce privește produsele, având în vedere că lipsesc informațiile relevante și opțiunile accesibile în acest sens. Acest lucru duce la pierderea unor oportunități de sustenabilitate și de menținere a valorii, la o cerere limitată de materiale secundare și la obstacole în calea adoptării unor modele de afaceri circulare.
__________________
__________________
26 Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor Un nou Plan de acțiune privind economia circulară Pentru o Europă mai curată și mai competitivă COM(2020) 98 final.
26 Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor Un nou Plan de acțiune privind economia circulară Pentru o Europă mai curată și mai competitivă COM(2020) 98 final.
Amendamentul 3
Propunere de regulament
Considerentul 3 a (nou)
(3a)  Disponibilitatea sigură și suficientă a materiilor prime critice este esențială pentru o dublă tranziție europeană reușită, asigurându-se în același timp o industrie europeană competitivă. Este important să fie prevăzute cerințe cuprinzătoare privind informațiile în legătură cu materiile prime, inclusiv materiile prime critice, care sunt utilizate în produsele introduse pe piața Uniunii, cu scopul de a concretiza abordarea descrisă în Comunicarea Comisiei din 3 septembrie 2020 privind reziliența materiilor prime critice: trasarea unui model pentru îmbunătățirea securității și a durabilității1a și în Rezoluția Parlamentului European din 24 noiembrie 2021 referitoare la Strategia europeană privind materiile prime de importanță critică1b.
__________________
1a Comunicarea Comisiei din 3 septembrie 2020 intitulată „Reziliența materiilor prime critice: trasarea unui model pentru îmbunătățirea securității și a durabilității” (COM (2020)0474).
1b P9_TA(2021)0468
Amendamentul 4
Propunere de regulament
Considerentul 4
(4)  În absența unei legislații la nivelul Uniunii, au apărut deja abordări naționale divergente pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, variind de la cerințe privind informațiile referitoare la durata compatibilității programelor informatice ale dispozitivelor electronice la obligații de raportare privind manipularea produselor de folosință îndelungată nevândute. Acesta este un indiciu al faptului că eforturile suplimentare depuse la nivel național pentru a atinge obiectivele urmărite de prezentul regulament vor conduce probabil la o fragmentare și mai mare a pieței interne. Prin urmare, pentru a garanta funcționarea pieței interne, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a mediului, este necesar un cadru de reglementare pentru a introduce treptat cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse. Făcând ca abordarea în materie de proiectare ecologică stabilită inițial în Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului29 să fie aplicabilă unei game cât mai largi de produse, prezentul regulament va oferi un astfel de cadru.
(4)  În absența unei legislații la nivelul Uniunii, au apărut deja abordări naționale divergente pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, variind de la cerințe privind informațiile referitoare la durata compatibilității programelor informatice ale dispozitivelor electronice la obligații de raportare privind manipularea produselor de folosință îndelungată nevândute. Acesta este un indiciu al faptului că eforturile suplimentare depuse la nivel național pentru a atinge obiectivele urmărite de prezentul regulament vor conduce probabil la o fragmentare și mai mare a pieței interne. Prin urmare, pentru a garanta funcționarea pieței interne, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a mediului, este necesar un cadru de reglementare ambițios pentru a introduce treptat cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse. Făcând ca abordarea în materie de proiectare ecologică stabilită inițial în Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului29 să fie aplicabilă unei game cât mai largi de produse, prezentul regulament va oferi un astfel de cadru.
__________________
__________________
29 Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 285, 31.10.2009, p. 10).
29 Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 285, 31.10.2009, p. 10).
Amendamentul 5
Propunere de regulament
Considerentul 5
(5)  Prezentul regulament va contribui la adecvarea produselor pentru o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și circulară, la reducerea cantității de deșeuri și la asigurarea faptului că performanța principalilor lideri în materie de sustenabilitate devine treptat norma. Acesta ar trebui să prevadă stabilirea de noi cerințe în materie de proiectare ecologică pentru a îmbunătăți sustenabilitatea produselor, potențialul de reutilizare, de actualizare și de reparare, pentru a îmbunătăți posibilitățile de recondiționare și întreținere, pentru a aborda prezența substanțelor chimice periculoase în produse, pentru a spori eficiența din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor, pentru a reduce generarea preconizată de deșeuri și pentru a spori conținutul de materiale reciclate din produse, asigurând totodată performanța și siguranța acestora, permițând refabricarea și reciclarea la un nivel de înaltă calitate și reducerea amprentei de carbon și a amprentei de mediu.
(5)  Prezentul regulament va sprijini modelele de producție și de consum care sunt aliniate la obiectivele generale de sustenabilitate ale Uniunii, inclusiv la cele privind inclusiv clima, mediul, energia, utilizarea resurselor și biodiversitatea, respectând totodată limitele planetei noastre, prin instituirea unui cadru legislativ care contribuie la promovarea produselor adecvate pentru o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și circulară, la reducerea cantității de deșeuri și la asigurarea faptului că performanța principalilor lideri în materie de sustenabilitate devine treptat norma. Acesta ar trebui să prevadă stabilirea de noi cerințe în materie de proiectare ecologică pentru a îmbunătăți sustenabilitatea produselor, potențialul de reutilizare, de actualizare, de reciclare și de reparare, pentru a îmbunătăți posibilitățile de recondiționare și întreținere, pentru a aborda prezența substanțelor chimice periculoase în produse, pentru a spori eficiența din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor, pentru a reduce generarea preconizată de deșeuri și pentru a spori conținutul de materiale reciclate din produse, asigurând totodată performanța și siguranța acestora, permițând refabricarea și reciclarea la un nivel de înaltă calitate și reducerea amprentei de carbon și a amprentei de mediu.
Amendamentul 6
Propunere de regulament
Considerentul 5 a (nou)
(5a)  Practicile care fac ca produsele să devină învechite sau nefuncționale în mod prematur afectează negativ consumatorii și au un impact negativ asupra mediului din cauza utilizării sporite a materialelor în economia noastră. Pentru a se asigura faptul că produsele au o durată de viață lungă pentru consumatori, a reduce generarea de deșeuri și a contribui la un consum sustenabil, prezentul regulament ar trebui să abordeze astfel de practici, în special atunci când acestea sunt rezultatul unor alegeri în materie de proiectare ale producătorilor, atunci când actualizările de software sau accesoriile nu sunt furnizate într-un interval de timp adecvat sau atunci când funcționalitatea unui produs este limitată, ca urmare a faptului că consumatorii utilizează consumabile, piese de schimb sau accesorii care nu sunt furnizate de producătorul inițial. Deoarece potențialul de reparare este o componentă esențială a unei durate lungi de viață a produselor, regulamentul ar trebui, de asemenea, să garanteze faptul că dezasamblarea componentelor-cheie nu este împiedicată, iar accesul la informațiile privind repararea și la piesele de schimb nu este acordat exclusiv reparatorilor autorizați.
Amendamentul 7
Propunere de regulament
Considerentul 6
(6)  În rezoluția sa din 25 noiembrie 2020 intitulată „Către o piață unică mai sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori”30, Parlamentul European a salutat promovarea produselor durabile care pot fi reparate, reutilizate și reciclate mai ușor. În raportul său privind Noul plan de acțiune privind economia circulară, adoptat la 16 februarie 202131, Parlamentul European a aprobat în continuare agenda prezentată de Comisie în cadrul CEAP. Acesta a considerat că tranziția către o economie circulară poate oferi soluții pentru a aborda provocările de mediu actuale și criza economică generată de pandemia de COVID-19. În concluziile sale intitulate „Pentru o redresare circulară și verde”, adoptate la 11 decembrie 202032, Consiliul a salutat, de asemenea, intenția Comisiei de a prezenta propuneri legislative ca parte a unui cadru cuprinzător și integrat de politică privind produsele sustenabile, care să promoveze neutralitatea climatică, eficiența energetică și utilizarea eficientă a resurselor și o economie circulară netoxică, să protejeze sănătatea publică și biodiversitatea, să capaciteze și să protejeze consumatorii și achizitorii publici.
(6)  În rezoluția sa din 25 noiembrie 2020 intitulată „Către o piață unică mai sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori”30, Parlamentul European a solicitat instituirea unui cadru adecvat pentru a asigura producția de produse durabile care pot fi reparate, reutilizate și reciclate mai ușor, prevăzându-se în același timp drepturi sporite pentru consumatori, inclusiv cerințe de informare și perioade de garanție prevăzute de lege mai lungi. În raportul său privind Noul plan de acțiune privind economia circulară, adoptat la 16 februarie 202131, Parlamentul European a subliniat că produsele și materialele sustenabile, circulare, sigure și netoxice ar trebui să devină norma pe piața Uniunii, și nu excepția, și ar trebui considerate opțiunea implicită, care să fie atractivă și accesibilă și să aibă un preț rezonabil pentru toți consumatorii. Parlamentul European a solicitat, de asemenea, stabilirea unor obiective obligatorii la nivelul Uniunii pentru reducerea semnificativă a amprentei UE asupra materiilor prime și a consumului. Acesta a considerat că tranziția către o economie circulară poate oferi soluții pentru a aborda provocările de mediu actuale și criza economică generată de pandemia de COVID-19. În concluziile sale intitulate „Pentru o redresare circulară și verde”, adoptate la 11 decembrie 202032, Consiliul a salutat, de asemenea, intenția Comisiei de a prezenta propuneri legislative ca parte a unui cadru cuprinzător și integrat de politică privind produsele sustenabile, care să promoveze neutralitatea climatică, eficiența energetică și utilizarea eficientă a resurselor și o economie circulară netoxică, să protejeze sănătatea publică și biodiversitatea, să capaciteze și să protejeze consumatorii și achizitorii publici.
__________________
__________________
30 P9_TA(2020)0318.
30 P9_TA(2020)0318.
31 P9_TA(2021)0040.
31 P9_TA(2021)0040.
32 13852/20.
32 13852/20.
Amendamentul 8
Propunere de regulament
Considerentul 8
(8)  Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să contribuie la realizarea obiectivelor de mediu mai ample ale Uniunii. Al 8-lea Program de acțiune pentru mediu38 consacră într-un cadru juridic obiectivul Uniunii de a rămâne în limitele planetei și identifică condițiile favorabile pentru atingerea obiectivelor prioritare, printre care se numără tranziția către o economie circulară netoxică. Pactul verde european solicită, de asemenea, Uniunii să monitorizeze, să raporteze, să prevină și să remedieze mai bine poluarea aerului, a apei, a solului și a produselor de consum. Aceasta înseamnă că substanțele chimice, materialele și produsele trebuie să fie cât mai sigure și sustenabile posibil din faza de proiectare și pe parcursul ciclului lor de viață, conducând la cicluri de materiale netoxice39. În plus, atât Pactul verde european, cât și CEAP recunosc faptul că piața internă a Uniunii oferă o masă critică care poate influența standardele globale privind sustenabilitatea produselor și proiectarea produselor. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să joace un rol semnificativ în atingerea mai multor ținte stabilite în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite din cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, și anume „Consum și producție responsabile”40, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.
(8)  Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să contribuie la realizarea obiectivelor de mediu mai ample ale Uniunii. Al 8-lea Program de acțiune pentru mediu38 consacră într-un cadru juridic obiectivul Uniunii de a rămâne în limitele planetei și identifică condițiile favorabile pentru atingerea obiectivelor prioritare, printre care se numără tranziția către o economie circulară netoxică. Pactul verde european solicită, de asemenea, Uniunii să monitorizeze, să raporteze, să prevină și să remedieze mai bine poluarea aerului, a apei, a solului și a produselor de consum. Aceasta înseamnă că substanțele chimice, materialele și produsele trebuie să fie sau să devină sigure și sustenabile din faza de proiectare și pe parcursul ciclului lor de viață, conducând la cicluri de materiale netoxice39. În plus, atât Pactul verde european, cât și CEAP recunosc faptul că piața internă a Uniunii oferă o masă critică care poate influența standardele globale privind sustenabilitatea produselor și proiectarea produselor. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să joace un rol semnificativ în atingerea mai multor ținte stabilite în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite din cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, și anume „Consum și producție responsabile”40, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.
__________________
__________________
38 Decizia (UE) 2022/... a Parlamentului European și a Consiliului din... privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030 [A se adăuga trimiterea după publicarea în JO – acordul trilateral din 2 decembrie 2021].
38 Decizia (UE) 2022/... a Parlamentului European și a Consiliului din... privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030 [A se adăuga trimiterea după publicarea în JO – acordul trilateral din 2 decembrie 2021].
39 Astfel cum se prevede în Planul de acțiune al UE Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului [COM(2021) 400 final] și în Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice [COM(2020) 667 final], care solicită adoptarea obiectivelor de reducere la zero a poluării în producție și consum.
39 Astfel cum se prevede în Planul de acțiune al UE Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului [COM(2021) 400 final] și în Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice [COM(2020) 667 final], care solicită adoptarea obiectivelor de reducere la zero a poluării în producție și consum.
40 Inclusiv, în special, ținte în cadrul ODD 12 („Consum și producție responsabile”).
40 Inclusiv, în special, ținte în cadrul ODD 12 („Consum și producție responsabile”).
Amendamentul 9
Propunere de regulament
Considerentul 12 a (nou)
(12a)  Sectorul produselor de ocazie joacă un rol specific în promovarea consumului și a producției sustenabile, inclusiv în dezvoltarea unor noi modele de afaceri circulare. Având în vedere particularitățile acestui sector, care se bazează pe prelungirea duratei de viață a unui produs și pe evitarea transformării acestuia în deșeuri, produsele de ocazie, în special produsele care sunt supuse recondiționării sau reparării și care provin din Uniune nu ar trebui să fie considerate produse noi care sunt introduse pe piață sau puse în funcțiune și, prin urmare, nu ar trebui să intre sub incidența obligației de a respecta cerințele în materie de proiectare ecologică. Produsele de ocazie importate din țări terțe ar trebui să respecte cerințele în materie de proiectare ecologică, dar ar trebui să fie posibil ca acestea să fie scutite dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Amendamentul 10
Propunere de regulament
Considerentul 13
(13)  Pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului și pentru a asigura libera circulație a produselor pe piața internă, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea unor cerințe în materie de proiectare ecologică. Aceste cerințe în materie de proiectare ecologică ar trebui, în principiu, să se aplice unor grupe specifice de produse, cum ar fi mașinile de spălat rufe sau mașinile de spălat și uscătoarele de rufe. Pentru a maximiza eficacitatea cerințelor în materie de proiectare ecologică și pentru a îmbunătăți în mod eficient produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, ar trebui să fie posibil, de asemenea, să se stabilească una sau mai multe cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică pentru o gamă mai largă de grupe de produse, cum ar fi aparatele electronice sau textilele. Ar trebui stabilite cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică în cazul în care asemănările tehnice ale grupe de produse permit îmbunătățirea acestora din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului pe baza acelorași cerințe.
(13)  Pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului și pentru a asigura libera circulație a produselor pe piața internă, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea unor cerințe în materie de proiectare ecologică. Aceste cerințe în materie de proiectare ecologică ar trebui, în principiu, să se aplice unor grupe specifice de produse, cum ar fi mașinile de spălat rufe sau mașinile de spălat și uscătoarele de rufe. Pentru a maximiza eficacitatea cerințelor în materie de proiectare ecologică și pentru a îmbunătăți în mod eficient produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, ar trebui să fie posibil, de asemenea, să se stabilească una sau mai multe cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică pentru o gamă mai largă de grupe de produse, cum ar fi aparatele electronice sau textilele. Ar trebui stabilite cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică în cazul în care asemănările tehnice ale grupe de produse permit îmbunătățirea acestora din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului pe baza acelorași cerințe. Este important să se elaboreze cerințe orizontale, în special în ceea ce privește durabilitatea și potențialul de reparare. Operatorilor economici ar trebui să li se acorde suficient timp pentru a se adapta la noile cerințe în materie de proiectare ecologică. Aceste cerințe orizontale ar trebui să țină seama de potențialele beneficii pentru mediu care decurg din utilizarea unui încărcător comun pentru mai multe produse. Prin urmare, ar trebui să se solicite ca grupele de produse cu similarități tehnice să fie echipate cu încărcătoare comune.
Amendamentul 11
Propunere de regulament
Considerentul 14
(14)  Pentru a permite Comisiei să stabilească cerințe adecvate pentru grupele de produse vizate, cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să includă cerințe de performanță și cerințe privind informațiile. Aceste cerințe ar trebui să fie utilizate pentru a îmbunătăți aspectele legate de produse relevante pentru sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, cum ar fi eficiența energetică, durabilitatea, potențialul de reparare și amprenta de carbon și amprenta de mediu. Cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să fie transparente, obiective, proporționale și conforme cu normele comerțului internațional.
(14)  Pentru a permite Comisiei să stabilească cerințe adecvate pentru grupele de produse vizate, cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să includă cerințe de performanță și cerințe privind informațiile. Aceste cerințe ar trebui să fie utilizate pentru a îmbunătăți aspectele relevante legate de produse în ceea ce privește sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, cum ar fi eficiența energetică, durabilitatea, potențialul de reparare, potențialul de reutilizare și de reciclare, precum și amprenta de carbon și amprenta de mediu. Cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să fie transparente, obiective, proporționale și conforme cu normele comerțului internațional. Aceste cerințe ar trebui să se bazeze, de asemenea, pe parametrii produselor menționați în anexa I și, la stabilirea acestora, Comisia ar trebui să țină seama de obiectivele Uniunii în domeniul climei, al mediului și al biodiversității, al eficienței energetice și al securității resurselor. Cerințele în cauză ar trebui să contribuie la reducerea amprentei de mediu a Uniunii și a amprentei sale asupra materiilor prime și asupra consumului, pentru a o aduce în limitele planetei cât mai curând posibil.
Amendamentul 12
Propunere de regulament
Considerentul 15
(15)  Odată cu adoptarea unui act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică de către Comisie pentru o anumită grupă de produse, atunci, pentru a asigura funcționarea pieței interne, ar trebui să nu li se mai permită statelor membre să stabilească cerințe naționale de performanță bazate pe parametrii produselor care fac obiectul unor astfel de cerințe de performanță prevăzute în respectivul act delegat și să nu li se mai permită să stabilească cerințe naționale privind informațiile bazate pe parametrii produselor care fac obiectul unor astfel de cerințe privind informațiile prevăzute în respectivul act delegat. Pentru a asigura funcționarea pieței interne, Comisia ar trebui să fie împuternicită să stabilească faptul că nu sunt necesare cerințe în materie de proiectare ecologică sub formă de cerințe de performanță și/sau sub formă de cerințe privind informațiile în legătură cu un anumit parametru al produsului.
(15)  Odată cu adoptarea unui act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică de către Comisie pentru o anumită grupă de produse, atunci, pentru a asigura funcționarea pieței interne, ar trebui să nu li se mai permită statelor membre să stabilească cerințe naționale de performanță bazate pe parametrii produselor care fac obiectul unor astfel de cerințe de performanță prevăzute în respectivul act delegat și să nu li se mai permită să stabilească cerințe naționale privind informațiile bazate pe parametrii produselor care fac obiectul unor astfel de cerințe privind informațiile prevăzute în respectivul act delegat. Pentru a asigura funcționarea pieței interne, Comisia ar trebui să fie împuternicită să stabilească faptul că nu sunt necesare cerințe în materie de proiectare ecologică sub formă de cerințe de performanță și/sau sub formă de cerințe privind informațiile în legătură cu un anumit parametru al produsului. Este important ca Comisia să își justifice în mod corespunzător decizia, în cazul în care decide să nu stabilească cerințe în materie de informare sau performanță.
Amendamentul 13
Propunere de regulament
Considerentul 17
(17)  Pentru a evita dublarea eforturilor și a sarcinii de reglementare, ar trebui să se asigure coerența între prezentul regulament și cerințele stabilite în alte acte legislative ale Uniunii, în special legislația privind produsele, substanțele chimice și deșeurile sau în temeiul acestora51. Cu toate acestea, existența unor competențe în temeiul altor acte legislative ale Uniunii de a stabili cerințe cu efecte identice sau similare cu cerințele din prezentul regulament nu limitează împuternicirile incluse în prezentul regulament, cu excepția cazului în care se specifică astfel în prezentul regulament.
(17)  Ar trebui să se asigure coerența între prezentul regulament și cerințele stabilite în alte acte legislative ale Uniunii, în special legislația privind produsele, substanțele chimice, ambalajele și deșeurile sau în temeiul acestora51. Cu toate acestea, existența unor competențe în temeiul altor acte legislative ale Uniunii de a stabili cerințe cu efecte identice sau similare cu cerințele din prezentul regulament nu limitează împuternicirile incluse în prezentul regulament, cu excepția cazului în care se specifică astfel în prezentul regulament.
__________________
__________________
51 Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor cu privire la punerea în aplicare a pachetului de măsuri privind economia circulară: opțiuni pentru abordarea interfeței dintre legile privind substanțele chimice, produsele și deșeurile [COM(2018) 32 final].
51 Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor cu privire la punerea în aplicare a pachetului de măsuri privind economia circulară: opțiuni pentru abordarea interfeței dintre legile privind substanțele chimice, produsele și deșeurile [COM(2018) 32 final].
Amendamentul 14
Propunere de regulament
Considerentul 19
(19)  Pentru a ține seama de diversitatea produselor, Comisia ar trebui să selecteze metodele de evaluare a stabilirii cerințelor în materie de proiectare ecologică și, după caz, să le dezvolte în continuare pe baza naturii produsului, a celor mai relevante aspecte ale acestuia și a impactului său pe parcursul ciclului său de viață. În acest sens, Comisia ar trebui să țină seama de experiența sa în evaluarea stabilirii cerințelor în temeiul Directivei 2009/125/CE și de eforturile continue de dezvoltare și îmbunătățire a instrumentelor de evaluare științifice, cum ar fi actualizarea metodologiei pentru proiectarea ecologică a produselor cu impact energetic și metoda referitoare la amprenta de mediu a produselor prevăzută în Recomandarea (UE) 2021/227956 a Comisiei, inclusiv în ceea ce privește stocarea temporară a carbonului, precum și elaborarea de standarde de către organizațiile de standardizare internaționale și europene, inclusiv în ceea ce privește eficiența materialelor pentru produsele cu impact energetic. Pe baza acestor instrumente și utilizând studii specifice atunci când este necesar, Comisia ar trebui să consolideze și mai mult aspectele legate de circularitate (cum ar fi durabilitatea, potențialul de reparare, inclusiv evaluarea potențialului de reparare, identificarea substanțelor chimice care împiedică reutilizarea și reciclarea) în evaluarea produselor și în elaborarea cerințelor în materie de proiectare ecologică și ar trebui să elaboreze noi metode sau instrumente, după caz. De asemenea, pot fi necesare noi abordări pentru elaborarea criteriilor obligatorii privind achizițiile publice și pentru interzicerea distrugerii produselor de consum nevândute.
(19)  Pentru a ține seama de diversitatea produselor, Comisia ar trebui să selecteze metodele de evaluare a stabilirii cerințelor în materie de proiectare ecologică și, după caz, să le dezvolte în continuare pe baza naturii produsului, a celor mai relevante aspecte ale acestuia și a impactului său pe parcursul ciclului său de viață. În acest sens, Comisia ar trebui să țină seama de experiența sa în evaluarea stabilirii cerințelor în temeiul Directivei 2009/125/CE și de eforturile continue de dezvoltare și îmbunătățire a instrumentelor de evaluare științifice, cum ar fi actualizarea metodologiei pentru proiectarea ecologică a produselor cu impact energetic și metoda referitoare la amprenta de mediu a produselor prevăzută în Recomandarea (UE) 2021/227956 a Comisiei, inclusiv în ceea ce privește stocarea temporară a carbonului, precum și elaborarea de standarde de către organizațiile de standardizare internaționale și europene, inclusiv în ceea ce privește eficiența materialelor pentru produsele cu impact energetic, precum și domeniul ingineriei electrice. Pe baza acestor instrumente și utilizând studii specifice atunci când este necesar, Comisia ar trebui să consolideze și mai mult aspectele legate de circularitate (cum ar fi durabilitatea, potențialul de reparare, inclusiv evaluarea potențialului de reparare, potențialul de reciclare și de reutilizare, identificarea substanțelor chimice care împiedică reutilizarea și reciclarea) în evaluarea produselor, în conformitate cu abordarea din perspectiva ciclului de viață, în vederea elaborării cerințelor în materie de proiectare ecologică și ar trebui să elaboreze noi metode sau instrumente, după caz. De asemenea, pot fi necesare noi abordări pentru elaborarea criteriilor obligatorii privind achizițiile publice și pentru interzicerea distrugerii produselor de consum nevândute.
__________________
__________________
56 Recomandarea (UE) 2021/2279 a Comisiei din 15 decembrie 2021 privind utilizarea unor metode referitoare la amprenta de mediu pentru măsurarea și comunicarea performanței de mediu pe durata ciclului de viață a produselor și organizațiilor.
56 Recomandarea (UE) 2021/2279 a Comisiei din 15 decembrie 2021 privind utilizarea unor metode referitoare la amprenta de mediu pentru măsurarea și comunicarea performanței de mediu pe durata ciclului de viață a produselor și organizațiilor.
Amendamentul 15
Propunere de regulament
Considerentul 20
(20)  Cerințele de performanță ar trebui să se refere la un anumit parametru al produsului relevant pentru aspectul vizat al produsului pentru care a fost identificat potențialul de îmbunătățire din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Astfel de cerințe pot include niveluri minime sau maxime de performanță în ceea ce privește parametrul produsului, cerințe necantitative care vizează îmbunătățirea performanței în ceea ce privește parametrul produsului sau cerințe legate de performanța funcțională a unui produs pentru a se asigura că cerințele de performanță selectate nu au un impact negativ asupra capacității produsului de a îndeplini funcția pentru care a fost proiectat și comercializat. În ceea ce privește nivelurile minime sau maxime, acestea pot lua, de exemplu, forma unei limite a consumului de energie în faza de utilizare sau a cantităților dintr-un anumit material încorporat în produs, a unei cerințe privind cantitățile minime de conținut de materiale reciclate sau a unei limite pentru o anumită categorie de impact asupra mediului sau privind agregarea tuturor impacturilor relevante asupra mediului. Un exemplu de cerință necantitativă este interzicerea unei soluții tehnice specifice care este în detrimentul posibilității de reparare a produsului. Cerințele de performanță vor fi utilizate pentru a asigura eliminarea de pe piață a produselor cu cele mai slabe performanțe, în cazul în care acest lucru este necesar pentru a contribui la obiectivele regulamentului în ceea privește sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului.
(20)  Cerințele de performanță ar trebui să se refere la un anumit parametru al produsului relevant pentru aspectul vizat al produsului pentru care a fost identificat potențialul de îmbunătățire din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Astfel de cerințe pot include niveluri minime sau maxime de performanță în ceea ce privește parametrul produsului, cerințe necantitative care vizează îmbunătățirea performanței în ceea ce privește parametrul produsului sau cerințe legate de performanța funcțională a unui produs pentru a se asigura că cerințele de performanță selectate nu au un impact negativ asupra capacității produsului de a îndeplini funcția pentru care a fost proiectat și comercializat. În ceea ce privește nivelurile minime sau maxime, acestea pot lua, de exemplu, forma unei limite a consumului de energie în faza de utilizare sau a cantităților dintr-un anumit material încorporat în produs, a unei cerințe privind cantitățile minime de conținut de materiale reciclate, ținând seama totodată de disponibilitatea materialelor reciclabile, sau a unei limite pentru o anumită categorie de impact asupra mediului sau privind agregarea tuturor impacturilor relevante asupra mediului. Un exemplu de cerință necantitativă este interzicerea unei soluții tehnice specifice care este în detrimentul posibilității de reparare a produsului. Cerințele de performanță vor fi utilizate pentru a asigura eliminarea de pe piață a produselor cu cele mai slabe performanțe și pentru a se trece treptat la produsele cu cele mai bune performanțe, în cazul în care acest lucru este necesar pentru a contribui la obiectivele regulamentului în ceea privește sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului. Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să ia în considerare utilizarea materialelor regenerabile obținute pe căi sustenabile în produse și să abordeze problema eliberării de nanoplastice și microplastice în mediul înconjurător.
Amendamentul 16
Propunere de regulament
Considerentul 22
(22)  Siguranța chimică este un element recunoscut al sustenabilității produselor. Aceasta se bazează pe pericolele intrinseci ale substanțelor chimice pentru sănătate sau pentru mediu în combinație cu o expunere specifică sau generică și este abordată de legislația privind produsele chimice, cum ar fi Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului58, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului59, Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului60, Regulamentul (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului61 și Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului62. Prezentul regulament nu ar trebui să permită restricționarea substanțelor pe baza siguranței chimice, astfel cum se prevede în alte acte legislative ale Uniunii. În mod similar, prezentul regulament nu ar trebui să permită restricționarea substanțelor din motive legate de siguranța alimentară. Cu toate acestea, dreptul Uniunii privind substanțele chimice și produsele alimentare nu permite abordarea, prin restricții privind anumite substanțe, a impactului asupra sustenabilității care nu are legătură cu siguranța chimică sau cu siguranța alimentară. Pentru a depăși această limitare, prezentul regulament ar trebui să permită, în anumite condiții, restricționarea, în principal din alte motive decât cele legate de siguranța chimică sau alimentară, a substanțelor prezente în produse sau utilizate în procesele lor de fabricație, care afectează în mod negativ sustenabilitatea produselor. De asemenea, prezentul regulament nu ar trebui să conducă la duplicarea sau înlocuirea restricțiilor privind substanțele reglementate de Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului63, care are ca obiectiv protecția sănătății umane și a mediului, inclusiv valorificarea și eliminarea ecologică a deșeurilor provenite de la echipamentele electrice și electronice.
(22)  Siguranța chimică este un element recunoscut al sustenabilității produselor. Aceasta se bazează pe pericolele intrinseci ale substanțelor chimice pentru sănătate sau pentru mediu în combinație cu o expunere specifică sau generică și este abordată de legislația privind produsele chimice, cum ar fi Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului58, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului59, Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului60, Regulamentul (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului61 și Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului62. Prezentul regulament nu ar trebui să permită restricționarea substanțelor pe baza siguranței chimice, astfel cum se prevede în alte acte legislative ale Uniunii, cu excepția cazului în care există un risc inacceptabil pentru sănătatea umană sau pentru mediu, care rezultă din utilizarea unei substanțe prezente într-un produs sau într-o componentă a produsului atunci când produsul sau componenta în cauză este introdus(ă) pe piață sau în etapele ulterioare ale ciclului său de viață. Prezentul regulament nu ar trebui să permită restricționarea substanțelor din motive legate de siguranța alimentară. Cu toate acestea, dreptul Uniunii privind substanțele chimice și produsele alimentare nu permite abordarea, prin restricții privind anumite substanțe, a impactului asupra sustenabilității care nu are legătură cu siguranța chimică sau cu siguranța alimentară. Pentru a depăși această limitare, prezentul regulament ar trebui să permită, de asemenea, în anumite condiții, restricționarea substanțelor prezente în produse sau utilizate în procesele lor de fabricație, care afectează în mod negativ sustenabilitatea produselor. Prezentul regulament ar trebui să aibă drept efect completarea, dacă este necesar, fără însă a conduce la duplicarea sau înlocuirea restricțiilor privind substanțele reglementate de Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului63, care are ca obiectiv protecția sănătății umane și a mediului, inclusiv valorificarea și eliminarea ecologică a deșeurilor provenite de la echipamentele electrice și electronice.
__________________
__________________
58 Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (JO L 338, 13.11.2004, p. 4).
58 Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (JO L 338, 13.11.2004, p. 4).
59 Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).
59 Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).
60 Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice (JO L 342, 22.12.2009, p. 59).
60 Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice (JO L 342, 22.12.2009, p. 59).
61 Regulamentul (UE) 2017/746 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro și de abrogare a Directivei 98/79/CE și a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei (JO L 117, 5.5.2017, p. 176).
61 Regulamentul (UE) 2017/746 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro și de abrogare a Directivei 98/79/CE și a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei (JO L 117, 5.5.2017, p. 176).
62 Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor (JO L 170, 30.6.2009, p. 1).
62 Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor (JO L 170, 30.6.2009, p. 1).
63 Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (JO L 174, 1.7.2011, p. 88).
63 Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (JO L 174, 1.7.2011, p. 88).
Amendamentul 17
Propunere de regulament
Considerentul 23
(23)  Pentru a îmbunătăți produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, cerințele privind informațiile ar trebui să se refere la un anumit parametru al produsului relevant pentru aspectul produsului, cum ar fi amprenta de mediu a produsului sau sustenabilitatea acestuia. Acestea pot impune producătorului să pună la dispoziție informații privind performanța produsului în raport cu un anumit parametru al produsului sau alte informații care ar putea influența modul în care produsul este manipulat de alte părți decât producătorul, pentru a îmbunătăți performanța în ceea ce privește un astfel de parametru. Astfel de cerințe privind informațiile ar trebui stabilite fie în completarea, fie în locul cerințelor de performanță privind același parametru al produsului, după caz. În cazul în care un act delegat include cerințe privind informațiile, acesta ar trebui să indice metoda de punere la dispoziție a informațiilor solicitate, cum ar fi includerea lor pe un site web cu acces liber, pe pașaportul produsului sau pe eticheta produsului. Cerințele privind informațiile sunt necesare pentru a conduce la schimbarea de comportament necesară pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor în materie de sustenabilității din punctul de vedere al mediului prevăzute în prezentul regulament. Prin furnizarea unei baze solide pentru ca achizitorii și autoritățile publice să compare produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, se preconizează că cerințele privind informațiile vor determina consumatorii și autoritățile publice să facă alegeri mai sustenabile.
(23)  Pentru a îmbunătăți produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, cerințele privind informațiile ar trebui să se refere la un anumit parametru al produsului relevant pentru aspectul produsului, cum ar fi amprenta de mediu și de carbon a produsului și sustenabilitatea acestuia. Acestea ar trebui să impună producătorului să pună la dispoziție informații privind performanța produsului în raport cu un anumit parametru al produsului sau alte informații care ar putea influența modul în care produsul este manipulat de alte părți decât producătorul, pentru a îmbunătăți performanța în ceea ce privește un astfel de parametru. Astfel de cerințe privind informațiile ar trebui stabilite fie în completarea, fie în locul cerințelor de performanță privind același parametru al produsului, după caz. Este important ca decizia Comisiei de a stabili doar cerințe privind informațiile în locul cerințelor de performanță să fie justificată în mod corespunzător. În cazul în care un act delegat include cerințe privind informațiile, acesta ar trebui să indice metoda de punere la dispoziție și de asigurare a accesului facil la informațiile solicitate, cum ar fi includerea lor pe un site web cu acces liber, pe pașaportul produsului sau pe eticheta produsului. Informațiile esențiale privind sănătatea, siguranța și drepturile utilizatorilor finali ar trebui să fie furnizate întotdeauna consumatorilor prin mijloace fizice și să fie accesibile prin intermediul unui suport de date care însoțește produsul. Cerințele privind informațiile sunt necesare pentru a conduce la schimbarea de comportament necesară pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor în materie de sustenabilității din punctul de vedere al mediului prevăzute în prezentul regulament. Informațiile pertinente pentru adoptarea unei decizii de achiziție în cunoștință de cauză ar trebui să fie furnizate consumatorului înainte de achiziționarea produsului. Prin furnizarea unei baze solide pentru ca achizitorii și autoritățile publice să compare produsele din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, se preconizează că cerințele privind informațiile vor determina consumatorii și autoritățile publice să facă alegeri mai sustenabile.
Amendamentul 18
Propunere de regulament
Considerentul 24
(24)  În cazul în care actele delegate includ cerințe privind informațiile, acestea pot să stabilească în plus clase de performanță în ceea ce privește unul sau mai mulți parametri relevanți ai produsului, pentru a facilita comparația între produse pe baza parametrului respectiv. Clasele de performanță ar trebui să permită diferențierea produselor în funcție de sustenabilitatea lor relativă și ar putea fi utilizate atât de consumatori, cât și de autoritățile publice. Ca atare, acestea sunt menite să orienteze piața către produse mai sustenabile.
(24)  În cazul în care actele delegate includ cerințe privind informațiile, acestea pot să stabilească în plus clase de performanță în ceea ce privește unul sau mai mulți parametri relevanți ai produsului, pentru a facilita comparația între produse pe baza parametrului respectiv. Clasele de performanță ar trebui să permită diferențierea produselor în funcție de sustenabilitatea lor relativă și ar putea fi utilizate atât de consumatori, cât și de autoritățile publice. Ca atare, acestea sunt menite să orienteze piața către produse mai sustenabile, fără a compromite funcționalitatea. Întrucât cerințele privind informațiile care vizează sustenabilitatea și potențialul de reparare al produselor joacă un rol central în ceea ce privește implicarea consumatorilor în modele de consum durabile, prezentul regulament ar trebui să permită stabilirea unui punctaj al potențialului de reparare.
Amendamentul 19
Propunere de regulament
Considerentul 26
(26)  Cerințele privind informațiile stabilite în temeiul prezentului regulament ar trebui să includă cerința de a pune la dispoziție un pașaport al produsului. Pașaportul produsului este un instrument important pentru punerea informațiilor la dispoziția actorilor de-a lungul întregului lanț valoric, iar disponibilitatea unui pașaport al produsului ar trebui să îmbunătățească în mod semnificativ trasabilitatea de la un capăt la altul a unui produs de-a lungul întregului său lanț valoric. Printre altele, pașaportul produsului ar trebui să îi ajute pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză prin îmbunătățirea accesului lor la informațiile despre produs relevante pentru ei, să permită operatorilor economici și altor actori din lanțul valoric, cum ar fi reparatorii sau reciclatorii, să aibă acces la informații relevante și să permită autorităților naționale competente să își îndeplinească sarcinile. În acest scop, pașaportul produsului nu ar trebui să înlocuiască, ci să completeze formele nedigitale de transmitere a informațiilor, cum ar fi informațiile din manualul produsului sau de pe o etichetă. În plus, ar trebui să fie posibil ca pașaportul produsului să fie utilizat pentru informații cu privire la alte aspecte legate de sustenabilitate aplicabile grupei de produse relevante în temeiul altor acte legislative ale Uniunii.
(26)  Cerințele privind informațiile stabilite în temeiul prezentului regulament ar trebui să includă cerința de a pune la dispoziție un pașaport al produsului. Pașaportul produsului este un instrument important pentru punerea informațiilor la dispoziția actorilor de-a lungul întregului lanț valoric, iar disponibilitatea unui pașaport al produsului ar trebui să îmbunătățească în mod semnificativ trasabilitatea de la un capăt la altul a unui produs de-a lungul întregului său lanț valoric. Printre altele, pașaportul produsului ar trebui să îi ajute pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză prin îmbunătățirea accesului lor la produsul relevant, să permită operatorilor economici și altor actori din lanțul valoric, cum ar fi reparatorii profesioniști, operatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare sau reciclatorii, să aibă acces la informații relevante și să permită autorităților naționale competente să își îndeplinească sarcinile, fără a pune în pericol protecția informațiilor comerciale confidențiale. În acest scop, pașaportul produsului nu ar trebui să înlocuiască, ci să completeze formele nedigitale de transmitere a informațiilor, cum ar fi informațiile din manualul produsului sau de pe etichetă. În plus, ar trebui să fie posibil ca pașaportul produsului să fie utilizat pentru informații cu privire la alte aspecte legate de sustenabilitate aplicabile grupei de produse relevante în temeiul altor acte legislative ale Uniunii.
Amendamentul 20
Propunere de regulament
Considerentul 27
(27)  Pentru a ține seama de natura produsului și de piața acestuia, informațiile care trebuie incluse în pașaportul produsului ar trebui examinate cu atenție, de la caz la caz, atunci când se elaborează norme specifice produsului. Pentru a optimiza accesul la informațiile rezultate, protejând în același timp drepturile de proprietate intelectuală, pașaportul produsului trebuie să fie conceput și pus în aplicare permițând accesul diferențiat la informațiile incluse în pașaportul produsului, în funcție de tipul de informații și de tipologia părților interesate. În mod similar, pentru a evita costuri disproporționate pentru întreprinderi și public în raport cu beneficiile mai ample, pașaportul produsului ar trebui să fie specific articolului, lotului sau modelului de produs, în funcție, de exemplu, de complexitatea lanțului valoric, de dimensiunea, natura sau impactul produselor avute în vedere.
(27)  Pentru a ține seama de natura produsului și de piața acestuia, informațiile care trebuie incluse în pașaportul produsului ar trebui examinate cu atenție, de la caz la caz, atunci când se elaborează norme specifice produsului, ținând seama de cazurile de produse unice și de protecția informațiilor comerciale confidențiale. Pentru a optimiza accesul la informațiile rezultate, protejând în același timp drepturile de proprietate intelectuală, pașaportul produsului trebuie să fie conceput și pus în aplicare permițând accesul diferențiat la informațiile incluse în pașaportul produsului, în funcție de tipul de informații și de tipologia părților interesate. În mod similar, pentru a evita costuri disproporționate pentru întreprinderi și public în raport cu beneficiile mai ample, pașaportul produsului ar trebui să fie specific articolului, lotului sau modelului de produs, în funcție, de exemplu, de complexitatea lanțului valoric, de dimensiunea, natura sau impactul produselor avute în vedere. Pașaportul produsului ar trebui să rămână disponibil cel puțin pe durata de viață preconizată a unui anumit produs, dar cu o marjă adecvată pentru a se asigura că pașaportul produsului este disponibil în cazurile în care produsul durează mai mult decât se preconizase.
Amendamentul 21
Propunere de regulament
Considerentul 28
(28)  Pentru a asigura interoperabilitatea, ar trebui specificate tipurile de suporturi de date permise. Din același motiv, suportul de date și identificatorul unic de produs ar trebui să fie publicate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. Competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a modifica prezentul regulament prin înlocuirea sau adăugarea de standarde în conformitate cu care pot fi publicați suportul de date și identificatorii unici, în funcție de progresul tehnic sau științific. Acest lucru ar trebui să asigure faptul că informațiile conținute în pașaportul produsului pot fi înregistrate și transmise de către toți operatorii economici, precum și să garanteze compatibilitatea identificatorului unic cu componentele externe, cum ar fi dispozitivele de scanare.
(28)  Pentru a asigura interoperabilitatea, ar trebui specificate tipurile de suporturi de date permise. Din același motiv, suportul de date și identificatorul unic de produs ar trebui să fie publicate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. Datele ar trebui să fie transferabile prin intermediul unei rețele deschise interoperabile de schimb de date, fără a exista dependența de furnizor. Competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a modifica prezentul regulament prin înlocuirea sau adăugarea de standarde în conformitate cu care pot fi publicați suportul de date și identificatorii unici, în funcție de progresul tehnic sau științific. Acest lucru ar trebui să asigure faptul că informațiile conținute în pașaportul produsului pot fi înregistrate și transmise de către toți operatorii economici, precum și să garanteze compatibilitatea identificatorului unic cu componentele externe, cum ar fi dispozitivele de scanare.
Amendamentul 22
Propunere de regulament
Considerentul 29
(29)  Pentru a nu întârzia în mod inutil stabilirea altor cerințe în materie de proiectare ecologică decât cele privind pașaportul produsului sau pentru a se asigura că pașapoartele produselor pot fi puse în aplicare în mod eficace, Comisiei ar trebui să i se permită să excepteze grupe de produse de la cerințele privind pașaportul produsului în cazul în care nu sunt disponibile specificații tehnice în legătură cu cerințele esențiale pentru proiectarea tehnică și funcționarea pașaportului produsului. În mod similar, pentru a preveni o sarcină administrativă inutilă pentru operatorul economic, Comisiei ar trebui să i se permită să excepteze grupe de produse de la cerințele privind pașaportul produsului în cazul în care alte acte legislative ale Uniunii includ deja un sistem de furnizare digitală a informațiilor despre produs, care permite actorilor din lanțul valoric să acceseze informațiile relevante referitoare la produs și care facilitează verificarea conformității produselor de către autoritățile naționale competente. Aceste derogări ar trebui revizuite periodic, ținând seama de disponibilitatea viitoare a specificațiilor tehnice.
(29)  Pentru a nu întârzia în mod inutil stabilirea altor cerințe în materie de proiectare ecologică decât cele privind pașaportul produsului sau pentru a se asigura că pașapoartele produselor pot fi puse în aplicare în mod eficace, Comisiei ar trebui să i se permită să excepteze grupe de produse de la cerințele privind pașaportul produsului în cazul în care nu sunt disponibile specificații tehnice în legătură cu cerințele esențiale pentru proiectarea tehnică și funcționarea pașaportului produsului. În mod similar, pentru a preveni o sarcină administrativă inutilă pentru operatorul economic, Comisiei ar trebui să i se permită să excepteze grupe de produse de la cerințele privind pașaportul produsului, în mod excepțional, în cazul în care alte acte legislative ale Uniunii includ deja un sistem de furnizare digitală a informațiilor despre produs, care permite actorilor din lanțul valoric să acceseze informațiile relevante referitoare la produs și care facilitează verificarea conformității produselor de către autoritățile naționale competente. Aceste derogări ar trebui revizuite periodic, ținând seama de disponibilitatea viitoare a specificațiilor tehnice și ar trebui eliminate, dacă acest lucru este posibil.
Amendamentul 23
Propunere de regulament
Considerentul 33
(33)  Pentru a asigura introducerea eficace a pașaportului produsului, proiectul tehnic, cerințele în materie de date și funcționarea pașaportului produsului ar trebui să respecte un set de cerințe tehnice esențiale. Aceste cerințe ar trebui să ofere o bază pentru implementarea consecventă a pașaportului produsului în toate sectoarele. Ar trebui stabilite specificații tehnice pentru a asigura punerea în aplicare eficace a acestor cerințe esențiale, fie sub forma unui standard armonizat menționat în Jurnalul Oficial, fie, ca opțiune alternativă, sub forma unei specificații comune adoptate de Comisie. Proiectarea tehnică ar trebui să asigure faptul că pașaportul produsului oferă acces la date în mod securizat, respectând normele privind protecția vieții private. Pașaportul digital al produsului va fi elaborat în cadrul unui dialog deschis cu partenerii internaționali, pentru a ține seama de opiniile acestora atunci când se elaborează specificații tehnice și pentru a se asigura că acestea contribuie la eliminarea barierelor comerciale pentru produse mai ecologice și la reducerea costurilor pentru investiții durabile, comercializare și conformitate. Pentru a permite punerea în aplicare eficace a acestora, specificațiile și cerințele tehnice referitoare la trasabilitate de-a lungul lanțului valoric ar trebui, în măsura posibilului, să fie elaborate pe baza unei abordări consensuale și a implicării, adeziunii și colaborării efective a unui set divers de actori, inclusiv organisme de standardizare, asociații industriale, asociații ale consumatorilor, experți, ONG-uri și parteneri internaționali, inclusiv economiile în curs de dezvoltare.
(33)  Pentru a asigura introducerea eficace a pașaportului produsului, proiectul tehnic, cerințele în materie de date și funcționarea pașaportului produsului ar trebui să respecte un set de cerințe tehnice esențiale. Aceste cerințe ar trebui să ofere o bază pentru implementarea consecventă a pașaportului produsului în toate sectoarele. Ar trebui stabilite specificații tehnice pentru a asigura punerea în aplicare eficace a acestor cerințe esențiale, fie sub forma unui standard armonizat menționat în Jurnalul Oficial, fie, ca opțiune alternativă, sub forma unei specificații comune adoptate de Comisie. Proiectarea tehnică ar trebui să asigure faptul că pașaportul produsului oferă acces la date în mod securizat, respectând normele privind protecția vieții private. Pașaportul digital al produsului va fi elaborat în cadrul unui dialog deschis cu partenerii internaționali, pentru a ține seama de opiniile acestora atunci când se elaborează specificații tehnice și pentru a se asigura că acestea contribuie la eliminarea barierelor comerciale pentru produse mai ecologice, cu cicluri de viață extinse și circularitate sporită, la reducerea costurilor pentru investiții durabile, comercializare și conformitate și la sprijinirea inovării. Pentru a permite punerea în aplicare eficace a acestora, specificațiile și cerințele tehnice referitoare la trasabilitate de-a lungul lanțului valoric ar trebui, în măsura posibilului, să fie elaborate pe baza unei abordări consensuale și a implicării, adeziunii și colaborării efective a unui set divers de actori, inclusiv organisme de standardizare, asociații industriale, întreprinderi nou-înființate, asociații ale consumatorilor, experți, ONG-uri și parteneri internaționali, inclusiv economiile în curs de dezvoltare.
Amendamentul 24
Propunere de regulament
Considerentul 35
(35)  Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament ar trebui să respecte normele aplicabile privind protecția datelor cu caracter personal. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile naționale competente din statele membre ar trebui să fie realizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului66. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către Comisie ar trebui să fie realizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului67.
(35)  Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament ar trebui să respecte normele aplicabile privind protecția datelor cu caracter personal. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile naționale competente din statele membre ar trebui să fie realizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului66, acordându-se o atenție deosebită principiului protecției datelor din faza de proiectare și principiului protecției datelor în mod implicit. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către Comisie ar trebui să fie realizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului67. Datele cu caracter personal ale utilizatorilor finali nu ar trebui stocate în pașaportul digital al produsului.
__________________
__________________
66 Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
66 Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
67 Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
67 Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
Amendamentul 25
Propunere de regulament
Considerentul 39
(39)  Pentru a orienta consumatorii către alegeri mai sustenabile, atunci când actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament impun acest lucru, etichetele ar trebui să furnizeze informații care să permită compararea eficace a produselor, de exemplu prin indicarea claselor de performanță. În special pentru consumatori, etichetele fizice pot constitui o sursă suplimentară de informații la locul de vânzare. Acestea pot oferi consumatorilor o bază vizuală rapidă pentru a face distincția între produse în funcție de performanța lor în raport cu un anumit parametru al produsului sau cu un anumit set de parametri ai produsului. Ele ar trebui, de asemenea, să permită, după caz, accesul la informații suplimentare prin includerea unor referințe specifice, cum ar fi adresele site-urilor, coduri QR dinamice, linkuri către etichetele online sau orice mijloc adecvat orientat către consumator. Comisia ar trebui să stabilească în actul delegat relevant modul cel mai eficace de afișare a unor astfel de etichete, inclusiv în cazul vânzării online la distanță, ținând seama de implicațiile pentru clienți și operatorii economici și de caracteristicile produselor în cauză. Comisia poate impune, de asemenea, ca eticheta să fie tipărită pe ambalajul produsului.
(39)  Pentru a orienta consumatorii către alegeri sustenabile, atunci când actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament impun acest lucru, etichetele ar trebui să furnizeze informații clare și ușor de înțeles care să permită compararea eficace a produselor, de exemplu prin indicarea claselor de performanță. În special pentru consumatori, etichetele fizice pot constitui o sursă suplimentară de informații la locul de vânzare. Acestea pot oferi consumatorilor o bază vizuală rapidă pentru a face distincția între produse în funcție de performanța lor în raport cu un anumit parametru al produsului sau cu un anumit set de parametri ai produsului. Ele ar trebui, de asemenea, să permită, după caz, accesul la informații suplimentare prin includerea unor referințe specifice, cum ar fi adresele site-urilor, coduri QR dinamice, linkuri către etichetele online sau orice mijloc adecvat orientat către consumator. Comisia ar trebui să stabilească în actul delegat relevant modul cel mai eficace de afișare a unor astfel de etichete, inclusiv în cazul vânzării online la distanță, ținând seama de implicațiile pentru clienți și operatorii economici și de caracteristicile produselor în cauză. Comisia poate impune, de asemenea, ca eticheta să fie tipărită pe ambalajul produsului.
Amendamentul 26
Propunere de regulament
Considerentul 41
(41)  Consumatorii ar trebui să fie protejați împotriva informațiilor înșelătoare care i-ar putea împiedica să aleagă produse mai sustenabile. Din acest motiv, ar trebui interzisă introducerea pe piață a produselor care poartă o etichetă ce imită etichetele prevăzute în prezentul regulament.
(41)  Consumatorii ar trebui să fie protejați împotriva informațiilor înșelătoare care i-ar putea împiedica să aleagă produse mai sustenabile. Din acest motiv, ar trebui interzisă introducerea pe piață a produselor care poartă o etichetă ce conține informații înșelătoare sau contradictorii sau care imită etichetele prevăzute în prezentul regulament. Cu toate acestea, ar trebui să fie posibilă afișarea în continuare a unei etichete ecologice a UE sau a altor etichete ecologice existente de tip I, astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 66/2010.
Amendamentul 27
Propunere de regulament
Considerentul 42
(42)  Pentru a îndeplini în modul cel mai eficient obiectivele Pactului verde european și pentru a aborda mai întâi produsele cu cel mai mare impact, Comisia ar trebui să acorde prioritate produselor care urmează să fie reglementate în temeiul prezentului regulament și cerințelor care li se vor aplica. Pe baza procesului urmat pentru stabilirea priorităților în temeiul Directivei 2009/125/CE, Comisia ar trebui să adopte un plan de lucru, care să acopere cel puțin trei ani, care să stabilească o listă de grupe de produse pentru care intenționează să adopte acte delegate, precum și aspectele legate de produse pentru care intenționează să adopte acte delegate cu aplicare orizontală. Comisia ar trebui să își bazeze prioritățile pe un set de criterii referitoare în special la contribuția potențială a actelor delegate la obiectivele Uniunii în materie de climă, mediu și energie și la potențialul acestora de a îmbunătăți aspectele legate de produse selectate fără costuri disproporționate pentru public și pentru operatorii economici. Având în vedere importanța lor pentru îndeplinirea obiectivelor energetice ale Uniunii, planurile de lucru ar trebui să includă o cotă adecvată de acțiuni legate de produsele cu impact energetic. Statele membre și părțile interesate ar trebui, de asemenea, să fie consultate prin intermediul Forumului privind proiectarea ecologică. Având în vedere complementaritatea dintre prezentul regulament și Regulamentul (UE) 2017/1369 pentru produsele cu impact energetic, calendarul planului de lucru în temeiul prezentului regulament și calendarul planului de lucru prevăzut la articolul 15 din Regulamentul (UE) 2017/1369 ar trebui aliniate.
(42)  Pentru a îndeplini în modul cel mai eficient obiectivele Pactului verde european și pentru a aborda mai întâi produsele cu cel mai mare impact, Comisia ar trebui să acorde prioritate produselor care urmează să fie reglementate în temeiul prezentului regulament și cerințelor care li se vor aplica. Pe baza procesului urmat pentru stabilirea priorităților în temeiul Directivei 2009/125/CE, Comisia ar trebui să adopte un plan de lucru, care să acopere cel puțin trei ani, care să stabilească o listă de grupe de produse pentru care intenționează să adopte acte delegate, aspectele legate de produse pentru care intenționează să adopte acte delegate cu aplicare orizontală, precum și termenele estimate pentru definirea acestora. Planul de lucru și actualizările sale ar trebui să fie puse la dispoziția publicului și prezentate Parlamentului European înainte de adoptarea lor. Comisia ar trebui să ia în considerare în special grupele de produse identificate în prezentul regulament și să își bazeze prioritățile pe un set de criterii referitoare în special la contribuția actelor delegate la obiectivele Uniunii în materie de climă, mediu și energie și la potențialul acestora de a îmbunătăți aspectele legate de produse selectate fără costuri disproporționate pentru public și pentru operatorii economici. Având în vedere importanța lor pentru îndeplinirea obiectivelor energetice ale Uniunii, planurile de lucru ar trebui să includă o cotă adecvată de acțiuni legate de produsele cu impact energetic. Statele membre și părțile interesate ar trebui, de asemenea, să fie consultate prin intermediul Forumului privind proiectarea ecologică. Având în vedere complementaritatea dintre prezentul regulament și Regulamentul (UE) 2017/1369 pentru produsele cu impact energetic, calendarul planului de lucru în temeiul prezentului regulament și calendarul planului de lucru prevăzut la articolul 15 din Regulamentul (UE) 2017/1369 ar trebui aliniate.
Amendamentul 28
Propunere de regulament
Considerentul 42 a (nou)
(42a)  Industria cimentului, unul dintre sectoarele cele mai energointensive și cu cel mai mare consum de materiale și cel mai ridicat nivel de emisii de dioxid de carbon, este în prezent responsabilă pentru aproximativ 7 % din emisiile de CO2 la nivel mondial și 4 % din emisiile de CO2 din UE1a, ceea ce face din aceasta un sector cu o importanță cheie pentru alinierea la Acordul de la Paris privind schimbările climatice și la obiectivele climatice ale Uniunii cât mai curând posibil. Deși produsele pentru construcții, inclusiv cimentul, urmează să intre sub incidența [viitorului Regulament de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (2022/0094 COD)], acestea sunt reglementate în continuare de prezentul regulament. Pentru a evita o absență a cerințelor referitoare la produse care sunt urgent necesare pentru a ne atinge obiectivele climatice și de mediu, orice caz de absență a unor cerințe adecvate de performanță și privind informațiile pentru aceste produse în temeiul [viitorului Regulament de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (2022/0094 COD)] ar trebui să determine includerea lor în următorul plan de lucru al prezentului regulament.
__________________
1aDecarbonisation options for the cement industry” (Opțiuni de decarbonizare pentru industria cimentului), EUR 31378 EN, Oficiul de Publicații al Uniunii Europene, Luxemburg, 2023, ISBN 978-92-76-61599-6, doi:10.2760/174037, JRC131246.
Amendamentul 29
Propunere de regulament
Considerentul 43
(43)  În ceea ce privește produsele pentru construcții, prezentul regulament ar trebui să stabilească cerințe privind produsele finite numai în cazul în care este puțin probabil ca obligațiile create de [Regulamentul revizuit privind produsele pentru construcții] și punerea sa în aplicare să realizeze în mod suficient obiectivele de sustenabilității din punctul de vedere al mediului urmărite de prezentul regulament. În plus, atunci când formulează planuri de lucru, Comisia ar trebui să țină seama de faptul că, în continuarea practicii actuale, [Regulamentul revizuit privind produsele pentru construcții] va conferi prevalență, în ceea ce privește produsele cu impact energetic care sunt și produse pentru construcții, cerințelor în materie de sustenabilitate stabilite în temeiul prezentului regulament. Acest lucru ar trebui să fie valabil, de exemplu, în cazul instalațiilor de încălzire, boilerelor, pompelor de căldură, aparatelor de încălzire a apei și a incintelor, ventilatoarelor, sistemelor de răcire și ventilație și produselor fotovoltaice (cu excepția panourilor fotovoltaice integrate în clădiri). Pentru aceste produse, [Regulamentul revizuit privind produsele pentru construcții] poate interveni în mod complementar, dacă este necesar, în special în ceea ce privește aspectele legate de siguranță, ținând seama, de asemenea, de alte acte legislative ale Uniunii privind produsele, cum ar fi aparatele cu gaz, tensiunea joasă și utilajele.
(43)  Atunci când formulează planuri de lucru, Comisia ar trebui să țină seama de faptul că, în continuarea practicii actuale, [Regulamentul revizuit privind produsele pentru construcții] va conferi prevalență, în ceea ce privește produsele cu impact energetic care sunt și produse pentru construcții, cerințelor în materie de sustenabilitate stabilite în temeiul prezentului regulament. Acest lucru ar trebui să fie valabil, de exemplu, în cazul instalațiilor de încălzire, boilerelor, pompelor de căldură, aparatelor de încălzire a apei și a incintelor, ventilatoarelor, sistemelor de răcire și ventilație și produselor fotovoltaice (cu excepția panourilor fotovoltaice integrate în clădiri). Pentru aceste produse, [Regulamentul revizuit privind produsele pentru construcții] poate interveni în mod complementar, dacă este necesar, în special în ceea ce privește aspectele legate de siguranță, ținând seama, de asemenea, de alte acte legislative ale Uniunii privind produsele, cum ar fi aparatele cu gaz, tensiunea joasă și utilajele.
Amendamentul 30
Propunere de regulament
Considerentul 44
(44)  Pentru a încuraja autoreglementarea ca alternativă valabilă la abordările în materie de reglementare, prezentul regulament ar trebui să includă, în continuarea Directivei 2009/125/CE, posibilitatea ca industria să prezinte măsuri de autoreglementare. Comisia ar trebui să evalueze măsurile de autoreglementare propuse de industrie, împreună cu informațiile și dovezile prezentate de semnatari, inclusiv în lumina angajamentelor comerciale internaționale ale Uniunii și a necesității de a asigura coerența cu dreptul Uniunii. Pentru a asigura condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, Comisiei ar trebui să-i fie acordate competențe de executare pentru a adopta și a actualiza un act care enumeră măsurile de autoreglementare considerate alternative valabile la un act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică. De asemenea, este oportun ca, de exemplu, având în vedere evoluțiile pieței sau ale tehnologiei relevante din cadrul grupei de produse în cauză, Comisia să poată solicita o versiune revizuită a măsurii de autoreglementare ori de câte ori se consideră necesar. Odată ce o măsură de autoreglementare este enumerată într-un act de punere în aplicare, operatorii economici se așteaptă în mod legitim ca Comisia să nu adopte un act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru această grupă specifică de produse. Cu toate acestea, nu este exclus ca Comisia să poată adopta cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică aplicabile, de asemenea, produselor care fac obiectul unei măsuri de autoreglementare recunoscute pentru aspectele legate de produse care nu sunt abordate de respectiva măsură de autoreglementare. În cazul în care Comisia consideră că o măsură de autoreglementare nu mai îndeplinește criteriile stabilite în prezentul regulament, aceasta ar trebui să elimine autoreglementarea respectivă din actul de punere în aplicare care enumeră măsurile de autoreglementare recunoscute. În consecință, cerințele în materie de proiectare ecologică pot fi stabilite pentru grupele de produse vizate anterior de măsura de autoreglementare, în conformitate cu prezentul regulament.
(44)  Pentru a încuraja autoreglementarea ca alternativă valabilă la abordările în materie de reglementare, prezentul regulament ar trebui să includă, în continuarea Directivei 2009/125/CE, posibilitatea ca industria să prezinte măsuri de autoreglementare atunci când aceste produse sau grupe de produse nu sunt incluse în planul de lucru privind proiectarea ecologică. Măsurile de autoreglementare ar trebui să fie aliniate la obiectivele prezentului regulament. Comisia ar trebui să evalueze măsurile de autoreglementare propuse de industrie, împreună cu informațiile și dovezile prezentate de semnatari, inclusiv în lumina angajamentelor comerciale internaționale ale Uniunii și a necesității de a asigura coerența cu dreptul Uniunii. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate prin intermediul cărora să adopte și să actualizeze un act care enumeră măsurile de autoreglementare considerate alternative valabile la un act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică. De asemenea, este oportun ca, de exemplu, având în vedere evoluțiile pieței sau ale tehnologiei relevante din cadrul grupei de produse în cauză, Comisia să poată solicita o versiune revizuită a măsurii de autoreglementare ori de câte ori se consideră necesar. Odată ce o măsură de autoreglementare este enumerată într-un act delegat, operatorii economici se așteaptă în mod legitim ca Comisia să nu adopte un act delegat de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru această grupă specifică de produse. Cu toate acestea, nu este exclus ca Comisia să poată adopta cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică aplicabile, de asemenea, produselor care fac obiectul unei măsuri de autoreglementare recunoscute pentru aspectele legate de produse care nu sunt abordate de respectiva măsură de autoreglementare. În cazul în care Comisia consideră că o măsură de autoreglementare nu mai îndeplinește criteriile stabilite în prezentul regulament, aceasta ar trebui să elimine autoreglementarea respectivă din actul delegat care enumeră măsurile de autoreglementare recunoscute. În consecință, cerințele în materie de proiectare ecologică pot fi stabilite pentru grupele de produse vizate anterior de măsura de autoreglementare, în conformitate cu prezentul regulament.
Amendamentul 31
Propunere de regulament
Considerentul 45
(45)  Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) ar putea beneficia în mare măsură de o creștere a cererii de produse sustenabile, dar ar putea, de asemenea, să se confrunte cu costuri și dificultăți legate de unele dintre cerințe. Statele membre și Comisia ar trebui, în domeniile lor de responsabilitate respective, să furnizeze informații adecvate, să asigure o formare specifică și specializată și să ofere asistență și sprijin specific, inclusiv financiar, IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică. Aceste acțiuni ar trebui, de exemplu, să acopere calcularea amprentei de mediu a produselor și punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a pașaportului produsului. Statele membre ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește normele aplicabile privind ajutoarele de stat.
(45)  Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) ar putea beneficia în mare măsură de o creștere a cererii de produse sustenabile, dar ar putea, de asemenea, să se confrunte cu costuri și dificultăți legate de unele dintre cerințe. Pentru a sprijini IMM-urile, statele membre și Comisia ar trebui, în domeniile lor de responsabilitate respective, să furnizeze informații adecvate, să asigure o formare specifică și specializată și să ofere asistență și sprijin specific, inclusiv financiar, prin intermediul instrumentelor financiare și de finanțare existente, microîntreprinderilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică. Măsurile respective ar trebui, cel puțin, să includă mecanisme specifice pentru a facilita respectarea cerințelor prevăzute în pașaportul produsului și efectuarea de evaluări ale ciclului de viață. Statele membre ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește normele aplicabile privind ajutoarele de stat.
Amendamentul 32
Propunere de regulament
Considerentul 46
(46)  Distrugerea de către operatorii economici a produselor de consum nevândute, cum ar fi textilele și încălțămintea, devine o problemă de mediu larg răspândită în întreaga Uniune, în special din cauza creșterii rapide a vânzărilor online. Aceasta echivalează cu o pierdere de resurse economice valoroase, deoarece bunurile sunt produse, transportate și ulterior distruse fără să fie fost utilizate vreodată în scopul pentru care au fost destinate. Prin urmare, în interesul protecției mediului, este necesar ca prezentul regulament să instituie un cadru pentru a preveni distrugerea produselor nevândute destinate în principal consumatorilor în temeiul Directivei (UE) 2019/771 a Parlamentului European și a Consiliului69, inclusiv a produselor care au fost returnate de un consumator având în vedere dreptul consumatorilor de retragere, astfel cum este prevăzut în Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului70. Acest lucru va reduce impactul acestor produse asupra mediului prin reducerea generării de deșeuri și prin descurajarea supraproducției de produse. În plus, având în vedere că mai multe state membre au introdus o legislație națională privind distrugerea produselor de consum nevândute, creând astfel denaturări ale pieței, sunt necesare norme armonizate privind distrugerea produselor de consum nevândute pentru a se asigura că distribuitorii, comercianții cu amănuntul și alți operatori economici se supun acelorași norme și stimulente în toate statele membre.
(46)  Distrugerea de către operatorii economici a produselor de consum nevândute, cum ar fi textilele și încălțămintea, precum și echipamentele sau dispozitivele electrice sau electronice, devine o problemă de mediu larg răspândită în întreaga Uniune, în special din cauza creșterii rapide a vânzărilor online. Aceasta echivalează cu o pierdere de resurse economice valoroase, deoarece bunurile sunt produse, transportate și ulterior distruse fără să fie fost utilizate vreodată în scopul pentru care au fost destinate. Prin urmare, în interesul protecției mediului, este necesar ca prezentul regulament să instituie un cadru pentru a preveni distrugerea produselor nevândute destinate în principal consumatorilor în temeiul Directivei (UE) 2019/771 a Parlamentului European și a Consiliului69, inclusiv a produselor care au fost returnate de un consumator având în vedere dreptul consumatorilor de retragere, astfel cum este prevăzut în Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului70. Acest lucru va reduce impactul acestor produse asupra mediului prin reducerea generării de deșeuri și prin descurajarea supraproducției de produse. În plus, având în vedere că mai multe state membre au introdus o legislație națională privind distrugerea produselor de consum nevândute, creând astfel denaturări ale pieței, sunt necesare norme armonizate privind distrugerea produselor de consum nevândute pentru a se asigura că distribuitorii, comercianții cu amănuntul și alți operatori economici se supun acelorași norme și stimulente în toate statele membre.
__________________
__________________
69 Directiva (UE) 2019/771 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2019 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2394 și a Directivei 2009/22/CE și de abrogare a Directivei 1999/44/CE (JO L 136, 22.5.2019, p. 6).
69 Directiva (UE) 2019/771 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2019 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2394 și a Directivei 2009/22/CE și de abrogare a Directivei 1999/44/CE (JO L 136, 22.5.2019, p. 6).
70 Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 304, 22.11.2011, p. 64).
70 Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 304, 22.11.2011, p. 64).
Amendamentul 33
Propunere de regulament
Considerentul 47
(47)  Pentru a descuraja distrugerea produselor de consum nevândute și pentru a genera în continuare date privind apariția acestei practici, prezentul regulament ar trebui să introducă o obligație de transparență pentru operatorii economici care dețin produse de consum în Uniune, impunându-le să prezinte informații cu privire la numărul de produse de consum nevândute eliminate pe an. Operatorul economic ar trebui să indice tipul sau categoria de produs, motivele eliminării lor și livrarea lor pentru operațiunile ulterioare de tratare a deșeurilor. Deși operatorii economici ar trebui să aibă libertatea de a stabili modalitatea de prezentare a acestor informații într-un mod adecvat mediului lor de afaceri, includerea informațiilor solicitate într-o declarație nefinanciară accesibilă publicului, elaborată în conformitate cu articolul 19a din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului71, ar trebui considerată o bună practică, după caz.
(47)  Pentru a descuraja distrugerea produselor de consum nevândute și pentru a genera în continuare date privind apariția acestei practici, prezentul regulament ar trebui să introducă o obligație de transparență pentru operatorii economici care dețin produse de consum în Uniune, impunându-le să prezinte informații cu privire la numărul de produse de consum nevândute eliminate pe an pe un site web al Comisiei. Operatorii economici ar trebui să indice tipul sau categoria de produs, motivele eliminării lor și livrarea lor pentru operațiunile ulterioare de tratare a deșeurilor. Includerea informațiilor solicitate într-o declarație nefinanciară accesibilă publicului, elaborată în conformitate cu articolul 19a din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului71, ar trebui considerată, de asemenea, o bună practică, după caz.
__________________
__________________
71 Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
71 Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
Amendamentul 34
Propunere de regulament
Considerentul 48
(48)  Pentru a evita distrugerea produselor de consum nevândute, în cazul în care distrugerea unor astfel de produse este predominantă, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin interzicerea distrugerii unor astfel de produse. Având în vedere gama largă de produse care ar putea fi distruse fără a fi fost vreodată vândute sau utilizate, este necesar să se stabilească o astfel de competență în prezentul regulament. Cu toate acestea, interdicția prevăzută în actele delegate ar trebui să se aplice anumitor grupe de produse care urmează să fie stabilite pe baza unei evaluări de către Comisie a măsurii în care distrugerea unor astfel de produse are loc în practică, ținând seama de informațiile puse la dispoziție de operatorii economici, după caz. Pentru a se asigura că această obligație este proporțională, Comisia ar trebui să ia în considerare derogări specifice în temeiul cărora distrugerea produselor de consum nevândute poate fi permisă în continuare, de exemplu din motive de sănătate și de siguranță. Pentru a monitoriza eficacitatea acestei interdicții și pentru a descuraja eludarea, operatorii economici ar trebui să aibă obligația de a prezenta numărul de produse de consum nevândute distruse și motivele distrugerii acestora în temeiul derogărilor aplicabile. În cele din urmă, pentru a evita orice sarcină administrativă nejustificată pentru IMM-uri, acestea ar trebui să fie scutite de obligația de a prezenta produsele lor nevândute eliminate și de interdicția de a elimina anumite grupe de produse prevăzute în actele delegate. Cu toate acestea, în cazul în care există dovezi rezonabile că IMM-urile pot fi utilizate pentru a eluda aceste obligații, Comisia ar trebui să poată solicita, în actele delegate respective, pentru anumite grupe de produse, ca aceste obligații să se aplice și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici sau mijlocii.
(48)  Pentru a evita distrugerea produselor de consum nevândute, în cazul în care distrugerea unor astfel de produse este predominantă, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin interzicerea distrugerii unor astfel de produse. Având în vedere gama largă de produse care ar putea fi distruse fără a fi fost vreodată vândute sau utilizate, este necesar să se stabilească o astfel de competență în prezentul regulament. Cu toate acestea, interdicția prevăzută în actele delegate ar trebui să se aplice anumitor grupe de produse care urmează să fie stabilite pe baza unei evaluări de către Comisie a măsurii în care distrugerea unor astfel de produse are loc în practică, ținând seama de informațiile puse la dispoziție de operatorii economici, după caz. Pentru a se asigura că această obligație este proporțională, Comisia ar trebui să ia în considerare derogări specifice în temeiul cărora distrugerea produselor de consum nevândute poate fi permisă în continuare, de exemplu din motive de sănătate și de siguranță. De asemenea, Comisia ar trebui să acorde operatorilor economici suficient timp pentru a se adapta la noile cerințe aferente unei astfel de interdicții. Pentru a monitoriza eficacitatea acestei interdicții și pentru a descuraja eludarea, operatorii economici ar trebui să aibă obligația de a prezenta numărul de produse de consum nevândute distruse și motivele distrugerii acestora în temeiul derogărilor aplicabile. În cele din urmă, pentru a evita orice sarcină administrativă nejustificată pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru microîntreprinderi, acestea ar trebui să fie scutite de obligația de a prezenta produsele lor nevândute eliminate și de interdicția de a elimina anumite grupe de produse prevăzute în actele delegate. Cu toate acestea, în cazul în care există dovezi rezonabile că întreprinderile mici și mijlocii și microîntreprinderile pot fi utilizate pentru a eluda aceste obligații, Comisia ar trebui să poată solicita, în actele delegate respective, pentru anumite grupe de produse, ca aceste obligații să se aplice și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici sau mijlocii. La un an de la ... [data intrării în vigoare a prezentului regulament], distrugerea produselor de consum nevândute de către operatorii economici ar trebui să fie interzisă în cazul textilelor și al încălțămintei, precum și al aparatelor electrice și electronice, având în vedere că există suficiente dovezi care demonstrează că se practică distrugerea unor astfel de produse și că aceasta este dăunătoare pentru mediu.
Amendamentul 35
Propunere de regulament
Considerentul 59
(59)  Este esențial ca piețele online să coopereze îndeaproape cu autoritățile de supraveghere a pieței. O obligație de cooperare cu autoritățile de supraveghere a pieței este impusă furnizorilor de servicii ale societății informaționale în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului74 în ceea ce privește produsele care fac obiectul regulamentului respectiv, inclusiv produsele pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică. Pentru a îmbunătăți în continuare cooperarea în vederea combaterii conținutului ilegal legat de produsele neconforme, prezentul regulament ar trebui să includă obligații concrete de punere în practică a acestei cooperări în ceea ce privește piețele online. De exemplu, autoritățile de supraveghere a pieței îmbunătățesc în mod constant instrumentele tehnologice pe care le utilizează pentru supravegherea pieței online în scopul de a identifica produsele periculoase vândute online. Pentru ca aceste instrumente să fie operaționale, piețele online ar trebui să acorde acces la interfețele lor. În plus, este posibil ca autoritățile de supraveghere a pieței să fie nevoite, de asemenea, să extragă date de pe piețele online.
(59)  Este esențial ca piețele online să coopereze îndeaproape cu autoritățile de supraveghere a pieței. O obligație de cooperare cu autoritățile de supraveghere a pieței este impusă furnizorilor de servicii ale societății informaționale în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului74 în ceea ce privește produsele care fac obiectul regulamentului respectiv, inclusiv produsele pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică. Pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice și cu noile mijloace de vânzare, obligațiile de conformitate din faza de proiectare prevăzute pentru furnizorii de piețe online la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului74a ar trebui să se aplice în scopul informațiilor care trebuie furnizate în conformitate cu articolul 25 și cu articolul 30 alineatul (1) din prezentul regulament și, după caz, în ceea ce privește cerințele prevăzute în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 din prezentul regulament. Asigurarea respectării acestor obligații ar trebui să facă obiectul normelor prevăzute în capitolul IV din Regulamentul (UE) 2022/2065. În sensul articolului 31 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2065, furnizorii de piețe online ar trebui să utilizeze cel puțin sistemul de informare și de comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020. Ar trebui să fie posibil ca punctul unic de contact în temeiul prezentului regulament să fie același cu punctul de contact prevăzut la articolul 11 din Regulamentul (UE) 2022/2065, fără a pune în pericol obiectivul de a trata problemele legate de siguranța produselor într-un mod rapid și specific.
_________________
_________________
74 Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).
74 Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).
74a Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Actul privind serviciile digitale) (JO L 277, 27.10.2022, p. 1).
Amendamentul 36
Propunere de regulament
Considerentul 68
(68)  În absența unor standarde armonizate, recurgerea la specificații comune trebuie utilizată ca o soluție de rezervă pentru a facilita îndeplinirea de către producător a obligației de a respecta cerințele în materie de proiectare ecologică, de exemplu, atunci când procesul de standardizare este blocat din cauza lipsei unui consens între părțile interesate sau atunci când există întârzieri nejustificate în ceea ce privește stabilirea unui standard armonizat. Astfel de întârzieri pot apărea, de exemplu, atunci când nu este atins nivelul de calitate impus. În plus, recurgerea la această soluție ar trebui să fie posibilă în cazul în care Comisia a restricționat sau a retras trimiterile la standarde armonizate relevante, în conformitate cu articolul 11 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012. Conformitatea cu specificațiile comune ar trebui, de asemenea, să dea naștere prezumției de conformitate.
(68)  Actualul cadru de standardizare al Uniunii, care se bazează pe principiile așa-numitei „noi abordări” și pe Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, reprezintă cadrul pentru elaborarea de standarde care oferă o prezumție de conformitate cu cerințele relevante prevăzute în prezentul regulament. În absența unor referințe relevante la standarde armonizate, recurgerea la specificații comune, prin adoptarea de acte de punere în aplicare, trebuie utilizată ca o soluție de rezervă pentru a facilita îndeplinirea de către producător a obligației de a respecta cerințele în materie de proiectare ecologică, de exemplu, atunci când procesul de standardizare este blocat din cauza lipsei unui consens între părțile interesate sau atunci când există întârzieri nejustificate în ceea ce privește stabilirea unui standard armonizat, iar termenul-limită prescris nu poate fi respectat. Astfel de întârzieri pot apărea, de exemplu, atunci când nu este atins nivelul de calitate impus. În plus, recurgerea la această soluție ar trebui să fie posibilă în cazul în care Comisia a restricționat sau a retras trimiterile la standarde armonizate relevante, în conformitate cu articolul 11 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012. Conformitatea cu specificațiile comune ar trebui, de asemenea, să dea naștere prezumției de conformitate. Pentru a asigura eficiența, Comisia ar trebui să implice părțile interesate relevante în procesul de stabilire a specificațiilor comune care acoperă cerințele în materie de proiectare ecologică din prezentul regulament.
Amendamentul 37
Propunere de regulament
Considerentul 86
(86)  Pentru a stimula consumatorii să facă alegeri sustenabile, în special atunci când produsele mai sustenabile nu sunt suficient de accesibile din punct de vedere financiar, ar trebui prevăzute mecanisme precum cupoanele valorice ecologice și impozitarea ecologică. Atunci când statele membre decid să utilizeze stimulente pentru a recompensa cele mai performante produse dintre cele pentru care au fost stabilite clase de performanță prin acte delegate în temeiul prezentului regulament, ele ar trebui să facă acest lucru prin direcționarea stimulentelor respective către cele mai răspândite două clase de performanță, cu excepția cazului în care se indică altfel în actul delegat relevant. Cu toate acestea, statele membre nu ar trebui să poată interzice introducerea pe piață a unui produs pe baza clasei sale de performanță. Din același motiv, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin specificarea mai detaliată a parametrilor produselor sau a nivelurilor conexe de performanță vizate de stimulentele statelor membre în cazul în care nu este stabilită nicio clasă de performanță în actul delegat aplicabil sau în cazul în care se stabilesc clase de performanță în legătură cu mai mulți parametri ai produsului. Introducerea stimulentelor din partea statelor membre nu ar trebui să aducă atingere aplicării normelor Uniunii privind ajutoarele de stat.
(86)  Pentru a stimula consumatorii să facă alegeri sustenabile, în special atunci când produsele mai sustenabile nu sunt suficient de accesibile din punct de vedere financiar, ar trebui prevăzute mecanisme precum cupoanele valorice ecologice, care pot fi utilizate numai pentru a achiziționa produse și servicii care respectă mediul, și impozitarea ecologică. Atunci când statele membre decid să utilizeze stimulente pentru a recompensa cele mai performante produse dintre cele pentru care au fost stabilite clase de performanță prin acte delegate în temeiul prezentului regulament, ele ar trebui să facă acest lucru prin direcționarea stimulentelor respective către cele mai răspândite două clase de performanță, cu excepția cazului în care se indică altfel în actul delegat relevant. Cu toate acestea, statele membre nu ar trebui să poată interzice introducerea pe piață a unui produs pe baza clasei sale de performanță. Din același motiv, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a completa prezentul regulament prin specificarea mai detaliată a parametrilor produselor sau a nivelurilor conexe de performanță vizate de stimulentele statelor membre în cazul în care nu este stabilită nicio clasă de performanță în actul delegat aplicabil sau în cazul în care se stabilesc clase de performanță în legătură cu mai mulți parametri ai produsului. Introducerea stimulentelor din partea statelor membre nu ar trebui să aducă atingere aplicării normelor Uniunii privind ajutoarele de stat.
Amendamentul 38
Propunere de regulament
Considerentul 87
(87)  Achizițiile publice reprezintă 14 % din PIB-ul Uniunii. Pentru a contribui la obiectivul de realizare a neutralității climatice, de îmbunătățire a eficienței din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor și de tranziție către o economie circulară care protejează sănătatea publică și biodiversitatea, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a solicita, după caz, autorităților și entităților contractante, astfel cum sunt definite în Directiva 2014/24/UE78 și în Directiva 2014/25/UE79 ale Parlamentului European și ale Consiliului, să își alinieze achizițiile publice la criteriile sau obiectivele specifice privind achizițiile publice verzi, care urmează să fie stabilite în actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament. Criteriile sau obiectivele stabilite prin acte delegate pentru anumite grupe de produse ar trebui respectate nu numai la achiziționarea directă a acestor produse în cadrul unor contracte de achiziții publice de bunuri, ci și în cadrul contractelor de achiziții publice de lucrări sau de servicii, în cazul în care produsele respective vor fi utilizate pentru activități care constituie obiectul contractelor respective. În comparație cu o abordare voluntară, criteriile sau obiectivele obligatorii vor asigura maximizarea efectului de levier al cheltuielilor publice pentru a stimula cererea de produse mai performante. Criteriile ar trebui să fie transparente, obiective și nediscriminatorii.
(87)  Achizițiile publice reprezintă 14 % din PIB-ul Uniunii. Pentru a contribui la obiectivul de realizare a neutralității climatice, de îmbunătățire a eficienței din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor și de tranziție către o economie circulară care protejează sănătatea publică și biodiversitatea, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a solicita, după caz, autorităților și entităților contractante, astfel cum sunt definite în Directiva 2014/24/UE78 și în Directiva 2014/25/UE79 ale Parlamentului European și ale Consiliului, să își alinieze achizițiile publice la criteriile sau obiectivele specifice privind achizițiile publice verzi, care urmează să fie stabilite în actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament. Criteriile sau obiectivele stabilite prin acte delegate pentru anumite grupe de produse ar trebui respectate nu numai la achiziționarea directă a acestor produse în cadrul unor contracte de achiziții publice de bunuri, ci și în cadrul contractelor de achiziții publice de lucrări sau de servicii, în cazul în care produsele respective vor fi utilizate pentru activități care constituie obiectul contractelor respective. În comparație cu o abordare voluntară, criteriile sau obiectivele obligatorii vor asigura maximizarea efectului de levier al cheltuielilor publice pentru a stimula cererea de produse mai performante în toate statele membre. Criteriile ar trebui să fie transparente, obiective și nediscriminatorii.
__________________
__________________
78 Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).
78 Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).
79 Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ (JO L 94, 28.3.2014, p. 243).
79 Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ (JO L 94, 28.3.2014, p. 243).
Amendamentul 39
Propunere de regulament
Considerentul 88
(88)  Aplicarea eficace a cerințelor în materie de proiectare ecologică este esențială pentru a asigura o concurență egală pe piața Uniunii și pentru a asigura realizarea beneficiilor și a contribuției preconizate ale prezentului regulament la realizarea obiectivelor Uniunii în materie de climă, energie și circularitate. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2019/1020 care stabilește un cadru orizontal pentru supravegherea pieței și controlul produselor care intră pe piața Uniunii ar trebui să se aplice produselor pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică în temeiul prezentului regulament, în măsura în care prezentul regulament nu conține dispoziții specifice cu același obiectiv, natură sau efect. În plus, pentru a reduce nivelurile problematice de neconformitate a produselor care fac obiectul măsurilor de punere în aplicare adoptate în temeiul Directivei 2009/125/CE, pentru a preveni mai bine neconformitatea cu viitoarele cerințe în materie de proiectare ecologică și ținând seama de domeniul de aplicare mai larg și de nivelul sporit de ambiție al prezentului regulament în comparație cu Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să conțină norme suplimentare specifice care să completeze cadrul creat prin Regulamentul (UE) 2019/1020. Aceste norme suplimentare specifice ar trebui să vizeze consolidarea în continuare a planificării, coordonării și sprijinirii eforturilor statelor membre și ar trebui să ofere Comisiei instrumente suplimentare pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței iau măsuri suficiente pentru a preveni nerespectarea cerințelor în materie de proiectare ecologică.
(88)  Aplicarea eficace a cerințelor în materie de proiectare ecologică este esențială pentru a asigura o concurență egală pe piața Uniunii și pentru a asigura realizarea beneficiilor și a contribuției preconizate ale prezentului regulament la realizarea obiectivelor Uniunii în materie de climă, energie și circularitate. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2019/1020 care stabilește un cadru orizontal pentru supravegherea pieței și controlul produselor care intră pe piața Uniunii ar trebui să se aplice produselor pentru care sunt stabilite cerințe în materie de proiectare ecologică în temeiul prezentului regulament, în măsura în care prezentul regulament nu conține dispoziții specifice cu același obiectiv, natură sau efect. În plus, pentru a reduce nivelurile problematice de neconformitate a produselor care fac obiectul măsurilor de punere în aplicare adoptate în temeiul Directivei 2009/125/CE, pentru a preveni mai bine neconformitatea cu viitoarele cerințe în materie de proiectare ecologică și ținând seama de domeniul de aplicare mai larg și de nivelul sporit de ambiție al prezentului regulament în comparație cu Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să conțină norme suplimentare specifice care să completeze cadrul creat prin Regulamentul (UE) 2019/1020. Aceste norme suplimentare specifice ar trebui să vizeze consolidarea în continuare a planificării, coordonării și sprijinirii eforturilor statelor membre și ar trebui să ofere Comisiei instrumente suplimentare pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței iau măsuri suficiente pentru a preveni nerespectarea cerințelor în materie de proiectare ecologică și, după caz, pentru a restabili conformitatea.
Amendamentul 40
Propunere de regulament
Considerentul 90
(90)  Pentru a se asigura că se efectuează controale corespunzătoare la o scară adecvată în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică, statele membre ar trebui să elaboreze un plan de acțiune specific care să identifice produsele sau cerințele identificate ca priorități pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și activitățile planificate pentru reducerea neconformității produselor relevante cu cerințele relevante în materie de proiectare ecologică. După caz, acest plan de acțiune ar trebui să facă parte din strategiile naționale ale statelor membre de supraveghere a pieței adoptate în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2019/1020.
(90)  Pentru a se asigura că se efectuează controale corespunzătoare la o scară adecvată în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică, statele membre ar trebui să elaboreze un plan de acțiune specific care să identifice produsele sau cerințele identificate ca priorități pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și activitățile planificate pentru reducerea sau eliminarea neconformității produselor relevante cu cerințele relevante în materie de proiectare ecologică. După caz, acest plan de acțiune ar trebui să facă parte din strategiile naționale ale statelor membre de supraveghere a pieței adoptate în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2019/1020.
Amendamentul 41
Propunere de regulament
Considerentul 91
(91)  Prioritățile pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament ar trebui identificate pe baza unor criterii obiective, cum ar fi nivelurile de neconformitate observate sau impactul asupra mediului care rezultă din neconformitate. Activitățile planificate pentru abordarea acestor priorități ar trebui, la rândul lor, să fie proporționale cu faptele care au condus la stabilirea priorităților lor. În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei pentru a stabili produsele și cerințele pe care statele membre ar trebui să le considere prioritare pentru supravegherea pieței în contextul planurilor lor de acțiune care identifică prioritățile pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și activitățile planificate pentru reducerea neconformității.
(91)  Prioritățile pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament ar trebui identificate pe baza unor criterii obiective, cum ar fi nivelurile de neconformitate observate, impactul asupra mediului care rezultă din neconformitate sau numărul de plângeri primite. Activitățile planificate pentru abordarea acestor priorități ar trebui, la rândul lor, să fie proporționale cu faptele care au condus la stabilirea priorităților lor. În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei pentru a stabili produsele și cerințele pe care statele membre ar trebui să le considere prioritare pentru supravegherea pieței în contextul planurilor lor de acțiune care identifică prioritățile pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și activitățile planificate pentru reducerea neconformității.
Amendamentul 42
Propunere de regulament
Considerentul 92
(92)  În cazul în care se observă niveluri problematice de neconformitate cu cerințele în materie de proiectare ecologică, în pofida intensificării planificării, coordonării și sprijinului prevăzute de prezentul regulament, Comisia ar trebui să fie în măsură să intervină pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței efectuează controale la o scară adecvată. Prin urmare, pentru a garanta aplicarea eficace a cerințelor în materie de proiectare ecologică, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a stabili un număr minim de controale care trebuie efectuate asupra unor produse sau cerințe specifice. Această competență ar trebui să vină în completarea competenței prevăzute la articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020.
(92)  În cazul în care se observă niveluri problematice de neconformitate cu cerințele în materie de proiectare ecologică, în pofida intensificării planificării, coordonării și sprijinului prevăzute de prezentul regulament, Comisia ar trebui să fie în măsură să intervină prompt și eficient pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței efectuează controale la o scară adecvată. Prin urmare, pentru a garanta aplicarea eficace a cerințelor în materie de proiectare ecologică, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a stabili un număr minim de controale care trebuie efectuate asupra unor produse sau cerințe specifice. Această competență ar trebui să vină în completarea competenței prevăzute la articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020.
Amendamentul 43
Propunere de regulament
Considerentul 94
(94)  Pentru a consolida și mai mult coordonarea autorităților de supraveghere a pieței, în scopul identificării produselor sau a cerințelor identificate ca priorități pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și a activităților planificate pentru a reduce neconformitatea, grupul de cooperare administrativă („ADCO”) instituit în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1020 ar trebui să se reunească la intervale regulate și să identifice prioritățile comune pentru supravegherea pieței care trebuie luate în considerare în planurile de acțiune ale statelor membre, prioritățile pentru furnizarea de sprijin din partea Uniunii și cerințele în materie de proiectare ecologică care sunt interpretate în mod diferit, conducând la denaturarea pieței.
(94)  Pentru a consolida și mai mult coordonarea autorităților de supraveghere a pieței, în scopul identificării produselor sau a cerințelor identificate ca priorități pentru supravegherea pieței în temeiul prezentului regulament și a activităților planificate pentru a reduce sau elimina neconformitatea, grupul de cooperare administrativă („ADCO”) instituit în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1020 ar trebui să se reunească la intervale regulate și să identifice prioritățile comune pentru supravegherea pieței care trebuie luate în considerare în planurile de acțiune ale statelor membre, prioritățile pentru furnizarea de sprijin din partea Uniunii și cerințele în materie de proiectare ecologică care sunt interpretate în mod diferit, conducând la denaturarea pieței.
Amendamentul 44
Propunere de regulament
Considerentul 95
(95)  Pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de a se asigura că sunt luate măsuri suficiente pentru a preveni neconformitatea cu cerințele în materie de proiectare ecologică, Comisia ar trebui, după caz, să utilizeze măsurile de sprijin prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1020. Comisia ar trebui să organizeze și, după caz, să finanțeze proiecte comune de supraveghere a pieței și de testare în domenii de interes comun, investiții comune în capacități de supraveghere a pieței și cursuri comune de formare pentru personalul autorităților de supraveghere a pieței, al autorităților de notificare și al organismelor notificate. În plus, Comisia ar trebui să elaboreze orientări cu privire la modul de aplicare și de asigurare a respectării cerințelor în materie de proiectare ecologică, atunci când este necesar, pentru a asigura aplicarea armonizată a acestora.
(95)  Pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de a se asigura că sunt luate măsuri suficiente pentru a preveni neconformitatea cu cerințele în materie de proiectare ecologică, Comisia ar trebui, după caz, să utilizeze măsurile de sprijin prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1020. Comisia ar trebui să organizeze și, după caz, să finanțeze proiecte comune de supraveghere a pieței și de testare în domenii de interes comun, investiții comune în capacități de supraveghere a pieței și cursuri comune de formare pentru personalul autorităților de supraveghere a pieței, al autorităților de notificare și al organismelor notificate. În plus, Comisia ar trebui să elaboreze orientări cu privire la modul de aplicare și de asigurare a respectării cerințelor în materie de proiectare ecologică, pentru a asigura aplicarea armonizată a acestora.
Amendamentul 45
Propunere de regulament
Considerentul 101
(101)  Pentru a spori încrederea în produsele introduse pe piață, în special în ceea ce privește faptul că acestea respectă cerințele în materie de proiectare ecologică, publicul trebuie să se asigure că operatorii economici care introduc pe piață produse neconforme vor face obiectul unor sancțiuni. Prin urmare. este necesar ca statele membre să stabilească în dreptul intern sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare în cazul nerespectării prezentului regulament.
(101)  Pentru a spori încrederea în produsele introduse pe piață, în special în ceea ce privește faptul că acestea respectă cerințele în materie de proiectare ecologică, publicul trebuie să se asigure că operatorii economici care introduc pe piață produse neconforme vor face obiectul unor sancțiuni. Prin urmare. este necesar ca statele membre să stabilească în dreptul intern sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare în cazul nerespectării prezentului regulament. Pentru a facilita aplicarea mai consecventă a sancțiunilor, ar trebui stabilite criterii comune neexhaustive pentru determinarea tipurilor și a nivelurilor sancțiunilor care urmează să fie impuse în cazul încălcării prezentului regulament. Aceste criterii ar trebui să includă, printre altele, natura și gravitatea încălcării, precum și beneficiile economice rezultate din încălcare și prejudiciile aduse mediului cauzate de încălcarea respectivă, în măsura în care acestea pot fi stabilite.
Amendamentul 46
Propunere de regulament
Articolul 1 – alineatul 1 – paragraful 1 – partea introductivă
Prezentul regulament stabilește un cadru pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului și pentru asigurarea liberei circulații pe piața internă prin stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pe care trebuie să le îndeplinească produsele pentru a fi introduse pe piață sau puse în funcțiune. Aceste cerințe în materie de proiectare ecologică, care vor fi detaliate de Comisie în acte delegate, se referă la:
Prezentul regulament stabilește un cadru pentru îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, astfel încât produsele sustenabile să devină norma și să se reducă amprenta lor de mediu globală de-a lungul ciclului lor de viață, precum și pentru asigurarea liberei circulații pe piața internă prin stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pe care trebuie să le îndeplinească produsele pentru a fi introduse pe piață sau puse în funcțiune. Aceste cerințe în materie de proiectare ecologică, care vor fi detaliate de Comisie în acte delegate, se referă la:
Amendamentul 47
Propunere de regulament
Articolul 1 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera g
(g)  refabricarea și reciclarea produselor;
(g)  refabricarea produselor;
Amendamentul 48
Propunere de regulament
Articolul 1 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera ga (nouă)
(ga)  reciclarea produselor;
Amendamentul 49
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 13
(13)  „sfârșitul ciclului de viață” înseamnă etapa ciclului de viață care începe atunci când un produs este eliminat și se termină atunci când produsul este readus în natură ca deșeu sau intră în ciclul de viață al unui alt produs;
(13)  „sfârșitul ciclului de viață” înseamnă etapa ciclului de viață care începe atunci când un produs este eliminat și se termină atunci când materialul rezidual al produsului este readus în natură sau intră în ciclul de viață al unui alt produs;
Amendamentul 50
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 15
(15)  „clasă de performanță” înseamnă o gamă de niveluri de performanță în raport cu unul sau mai mulți parametri ai produsului menționați în anexa I, ordonați în etape succesive pentru a permite diferențierea produsului;
(15)  „clasă de performanță” înseamnă o gamă de niveluri de performanță în raport cu unul sau mai mulți parametri ai produsului menționați în anexa I, având la bază o metodologie comună pentru produs sau grupa de produse, ordonați în etape succesive pentru a permite diferențierea produsului;
Amendamentul 51
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 16
(16)  „refabricare” înseamnă un proces industrial în care un produs este fabricat din obiecte care sunt deșeuri, produse sau componente și în care se efectuează cel puțin o modificare a produsului care afectează siguranța, performanța, scopul sau tipul produsului introdus de obicei pe piață cu o garanție comercială;
(16)  „refabricare” înseamnă un proces industrial în care un produs este fabricat din obiecte care sunt deșeuri, produse sau componente și în care se efectuează cel puțin o modificare a produsului care afectează în mod semnificativ siguranța sau performanța sau care afectează scopul sau tipul produsului introdus de obicei pe piață cu o garanție comercială;
Amendamentul 52
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 17
(17)  „modernizare” înseamnă îmbunătățirea funcționalității, a performanței, a capacității sau a esteticii unui produs;
(17)  „modernizare” înseamnă îmbunătățirea funcționalității, a performanței, a capacității, a siguranței sau a esteticii unui produs;
Amendamentul 53
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 18
(18)  „recondiționare” înseamnă pregătirea sau modificarea unui obiect care este deșeu sau a unui produs pentru a restabili performanța sau funcționalitatea acestuia în cadrul utilizării preconizate, a gamei de performanță și de întreținere concepute inițial în etapa de proiectare sau pentru a îndeplini standardele tehnice sau cerințele de reglementare aplicabile, având ca rezultat realizarea unui produs pe deplin funcțional;
(18)  „recondiționare” înseamnă testarea, întreținerea sau repararea unui obiect care este un produs sau un deșeu pentru a restabili performanța sau funcționalitatea acestuia în cadrul utilizării preconizate concepute inițial în etapa de proiectare, având ca rezultat realizarea unui produs pe deplin funcțional;
Amendamentul 54
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 20 a (nou)
(20a)  „obsolescență prematură” înseamnă punerea la dispoziție pe piață a unui produs cu o caracteristică care îi limitează durata de viață previzibilă;
Amendamentul 55
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 21
(21)  „durabilitate” înseamnă capacitatea unui produs de a funcționa conform cerințelor, în condiții specifice de utilizare, întreținere și reparare, până când un eveniment limitativ împiedică funcționarea acestuia;
(21)  „durabilitate” înseamnă capacitatea unui produs de a funcționa și de a-și menține pentru o anumită perioadă funcția și performanța necesare în condiții normale de utilizare, întreținere și reparare, până când un eveniment limitativ împiedică funcționarea produsului;
Amendamentul 56
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 22
(22)  „fiabilitate” înseamnă probabilitatea ca un produs să funcționeze conform cerințelor, în anumite condiții, pentru o anumită durată, fără un eveniment limitativ;
(22)  „fiabilitate” înseamnă probabilitatea ridicată ca un produs să funcționeze conform cerințelor, în anumite condiții, pentru o anumită durată, fără un eveniment limitativ;
Amendamentul 57
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 23
(23)  „amprentă de mediu” înseamnă o cuantificare a impactului unui produs asupra mediului, fie în raport cu o singură categorie de impact asupra mediului, fie în raport cu un set agregat de categorii de impact pe baza metodei referitoare la amprenta de mediu a produselor;
(23)  „amprentă de mediu” înseamnă o cuantificare a impactului ciclului de viață al unui produs asupra mediului, fie în raport cu o singură categorie de impact asupra mediului, fie în raport cu un set agregat de categorii de impact pe baza metodei referitoare la amprenta de mediu a produselor sau a altor metode științifice elaborate de organizații internaționale și testate pe scară largă în colaborare cu diferite sectoare industriale și recunoscute de Comisie;
Amendamentul 58
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 25 a (nou)
(25a)  „amprentă asupra materiilor prime” înseamnă cuantificarea materiilor prime necesare pentru un sistem de produse exprimată ca sumă a biomasei, a combustibililor fosili, a minereurilor metalifere și a mineralelor nemetalice consumate;
Amendamentul 59
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 28 – subpunctul a
(a)  îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 57 și este identificată în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006; sau
(a)  îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006; sau
Amendamentul 60
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 28 – subpunctul b – liniuța 9 a (nouă)
—  substanțe reglementate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului1a;
__________________
1a Regulamentul (UE) nr. 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanții organici persistenți (JO L 169, 25.6.2019, p. 45).
Amendamentul 61
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 28 – subpunctul b – liniuța 9 b (nouă)
—  substanțe specifice care fac obiectul restricțiilor, enumerate în anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.
Amendamentul 62
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 35
(35)  „distrugere” înseamnă deteriorarea sau eliminarea intenționată a unui produs ca deșeu, cu excepția eliminării cu unicul scop de a livra un produs pentru operațiuni de pregătire pentru reutilizare sau refabricare;
(35)  „distrugere” înseamnă deteriorarea sau eliminarea intenționată a unui produs ca deșeu, cu excepția eliminării cu unicul scop de a livra un produs pentru operațiuni de pregătire pentru reutilizare, recondiționare sau refabricare;
Amendamentul 63
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 37
(37)  „produs de consum nevândut” înseamnă orice produs de consum care nu a fost vândut sau care a fost returnat de către un consumator în vederea exercitării dreptului său de retragere în conformitate cu articolul 9 din Directiva 2011/83/UE;
(37)  „produs de consum nevândut” înseamnă orice produs de consum adecvat pentru consum sau vânzare care nu a fost vândut, inclusiv surplusul, stocurile excesive, stocurile excedentare și inventarul nefolosit, inclusiv produsele returnate de către consumatori în vederea exercitării dreptului lor de retragere în conformitate cu articolul 9 din Directiva 2011/83/UE;
Amendamentul 64
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 46 a (nou)
(46a)  „operator independent” înseamnă o persoană fizică sau juridică care este independentă de fabricant și este implicată direct sau indirect în recondiționarea, repararea, întreținerea sau reafectarea produsului, inclusiv operatorii de gestionare a deșeurilor, persoanele care realizează recondiționări, reparatorii, fabricanții sau distribuitorii de echipamente, unelte sau piese de schimb, precum și editorii de informații tehnice, operatorii care oferă servicii de inspecție și de testare, operatorii care oferă cursuri de formare pentru instalatorii, fabricanții și reparatorii de echipamente;
Amendamentul 65
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 46 b (nou)
(46b)  „reparator profesionist” înseamnă o persoană fizică sau juridică care furnizează servicii de reparare și întreținere a unui produs, indiferent dacă acționează în cadrul sistemului de distribuție al producătorului sau independent;
Amendamentul 66
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 – punctul 55
(55)  „piață online” înseamnă un furnizor de servicii intermediare care utilizează software, inclusiv un site, o parte a unui site sau o aplicație, care le permite clienților să încheie contracte la distanță cu operatorii economici pentru vânzarea produselor care fac obiectul actelor delegate adoptate în temeiul articolului 4;
(55)  „piață online” înseamnă un furnizor de servicii intermediare care utilizează o interfață online care le permite clienților să încheie contracte la distanță cu operatorii economici pentru vânzarea produselor care fac obiectul actelor delegate adoptate în temeiul articolului 4;
Amendamentul 67
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 3 a (nou)
Se aplică definiția termenului „echipamentele electrice și electronice” sau „EEE” de la articolul 3 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului1a.
__________________
1a Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).
Amendamentul 68
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 4 a (nou)
Se aplică definițiile termenilor „furnizor al unei substanțe sau al unui preparat” și „furnizor al unui articol” de la articolul 3 punctele 32 și, respectiv, 33 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.
Amendamentul 69
Propunere de regulament
Articolul 4 – paragraful 1
Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea unor cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse sau în legătură cu acestea, în vederea îmbunătățirii acestora din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Aceste cerințe includ elementele enumerate în anexa VI și se stabilesc în conformitate cu articolele 5, 6 și 7 și cu capitolul III. Competența de a adopta cerințe în materie de proiectare ecologică include competența de a stabili că nu este necesară nicio cerință de performanță sau nicio cerință privind informațiile sau că nu sunt necesare nici cerințe de performanță, și nici cerințe privind informațiile pentru anumiți parametri specificați ai produsului menționați în anexa I.
Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea unor cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse sau în legătură cu acestea, în vederea îmbunătățirii acestora din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Aceste cerințe includ elementele enumerate în anexa VI și se stabilesc în conformitate cu articolele 5, 6 și 7 și cu capitolul III. Competența de a adopta cerințe în materie de proiectare ecologică include competența de a stabili că nu este necesară nicio cerință de performanță sau nicio cerință privind informațiile sau că, în cazuri excepționale, nu sunt necesare nici cerințe de performanță, și nici cerințe privind informațiile pentru anumiți parametri specificați ai produsului menționați în anexa I.
Amendamentul 70
Propunere de regulament
Articolul 4 – paragraful 1 a (nou)
Competența de a adopta cerințe în materie de proiectare ecologică include competența de a stabili că nu se aplică nicio cerință în materie de proiectare ecologică pentru produsele sau grupele de produse de ocazie importate, pentru o perioadă limitată, în cazul în care, pe baza evaluării impactului efectuate în temeiul articolului 5 alineatul (4) litera (b), Comisia concluzionează că:
(a)   este relevant să se excepteze un anumit produs sau o anumită grupă de produse de ocazie importate din cauza cotei substanțiale pe care o reprezintă pe piața relevantă a produselor de ocazie din Uniune și a cererii reale din partea consumatorilor la care produsul sau grupa de produse răspunde; și
(b)   o astfel de derogare nu ar submina realizarea obiectivelor prezentului regulament și aplicarea mai largă a cerințelor în materie de proiectare ecologică pe piața relevantă a produselor din Uniune; și
(c)   economiile de resurse datorate introducerii pe piață a produsului sau a grupei de produse de ocazie importate depășesc beneficiile care ar rezulta din impunerea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sau grupele de produse noi.
Amendamentul 71
Propunere de regulament
Articolul 4 – paragraful 2
Atunci când stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică în actele delegate menționate la primul paragraf, Comisia completează, de asemenea, prezentul regulament prin specificarea procedurilor aplicabile de evaluare a conformității dintre modulele prevăzute în anexa IV la prezentul regulament și în anexa II la Decizia nr. 768/2008/CE, cu adaptările necesare având în vedere produsul sau cerințele în materie de proiectare ecologică în cauză, în conformitate cu articolul 36.
Atunci când stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică în actele delegate menționate la primul paragraf, Comisia acordă operatorilor economici suficient timp pentru a se adapta la noile cerințe, ținând seama în special de nevoile microîntreprinderilor și ale IMM-urilor. Comisia completează, de asemenea, prezentul regulament prin specificarea procedurilor aplicabile de evaluare a conformității dintre modulele prevăzute în anexa IV la prezentul regulament și în anexa II la Decizia nr. 768/2008/CE, cu adaptările necesare având în vedere produsul sau cerințele în materie de proiectare ecologică în cauză, în conformitate cu articolul 36.
Amendamentul 72
Propunere de regulament
Articolul 4 – paragraful 3 – litera ca (nouă)
(ca)  specificarea metodologiei de evaluare a potențialului de reparare a unui produs, definirea claselor de performanță care urmează să fie afișate prin intermediul punctajului potențialului de reparare și definirea categoriilor de produse cărora li se va aplica respectivul punctaj al potențialului de reparare.
Amendamentul 73
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 1 – litera g
(g)  prezența substanțelor care prezintă motive de îngrijorare;
(g)  prezența substanțelor care prezintă motive de îngrijorare în produse;
Amendamentul 74
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 1 – litera k
(k)  posibilitatea de refabricare și reciclare;
(k)  posibilitatea de refabricare;
Amendamentul 75
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 1 – litera ka (nouă)
(ka)  posibilitatea de reciclare;
Amendamentul 76
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 2 – paragraful 2
Cu toate acestea, în cazul în care două sau mai multe grupe de produse prezintă asemănări tehnice care permit îmbunătățirea unui aspect al produsului menționat la alineatul (1) pe baza unei cerințe comune, cerințele în materie de proiectare ecologică pot fi stabilite orizontal pentru respectivele grupe de produse.
În cazul în care două sau mai multe grupe de produse prezintă asemănări tehnice care permit îmbunătățirea unui aspect al produsului menționat la alineatul (1) pe baza unei cerințe comune, cerințele în materie de proiectare ecologică pot fi stabilite orizontal pentru respectivele grupe de produse. Aceste cerințe orizontale pot fi specificate mai în detaliu prin stabilirea de cerințe în materie de proiectare ecologică pentru un grup specific de produse care face obiectul unor cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică.
Amendamentul 77
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – partea introductivă
4.  Atunci când elaborează cerințele în materie de proiectare ecologică, Comisia:
4.  Atunci când elaborează cerințele în materie de proiectare ecologică, Comisia asigură coerența și evită cerințele contradictorii în raport cu alte acte legislative ale Uniunii și:
Amendamentul 78
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera a – punctul i
(i)  prioritățile Uniunii în materie de climă, mediu și eficiență energetică și alte priorități conexe ale Uniunii;
(i)  obiectivele Uniunii în materie de:
—   climă, în special obiectivul de a atinge neutralitatea climatică cel târziu până în 2050, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2021/1119;
—   mediu, inclusiv biodiversitatea, utilizarea eficientă a resurselor și securitatea resurselor, precum și reducerea amprentei de mediu, a amprentei asupra materiilor prime și a amprentei asupra consumului, respectând totodată limitele planetei, astfel cum se prevede în cel de al 8-lea program de acțiune pentru mediu;
—   netoxicitate;
—   eficiență energetică; și
—   alte obiective conexe ale Uniunii;
Amendamentul 79
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera a – punctul ii
(ii)  legislația relevantă a Uniunii, inclusiv măsura în care aceasta abordează aspectele relevante referitoare la produse enumerate la alineatul (1);
(ii)  legislația relevantă a Uniunii, inclusiv măsura în care aceasta abordează aspectele relevante referitoare la produse enumerate la alineatul (1) și principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ”, în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852;
Amendamentul 80
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera a – punctul iia (nou)
(iia)  acordurile internaționale relevante;
Amendamentul 81
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera a – punctul va (nou)
(va)  prioritizarea măsurilor, în conformitate cu ierarhia deșeurilor, astfel cum este definită în Directiva 2008/98/CE;
Amendamentul 82
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera b
(b)  efectuează o evaluare a impactului pe baza celor mai bune dovezi și analize disponibile și, după caz, pe baza studiilor suplimentare și a rezultatelor cercetării realizate în cadrul programelor europene de finanțare. În acest sens, Comisia se asigură că profunzimea analizei aspectelor legate de produse enumerate la alineatul (1) este proporțională cu importanța acestora. Stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru cele mai importante aspecte ale unui produs dintre cele enumerate la alineatul (1) nu trebuie întârziată în mod nejustificat de incertitudinile legate de posibilitatea de a stabili cerințe în materie de proiectare ecologică pentru a îmbunătăți alte aspecte ale produsului respectiv;
(b)  efectuează o evaluare a impactului pe baza celor mai bune dovezi și analize disponibile și, după caz, pe baza studiilor suplimentare și a rezultatelor cercetării realizate în cadrul programelor europene de finanțare. Stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru aspectele unui produs care sunt enumerate la alineatul (1) nu trebuie întârziată în mod nejustificat de incertitudinile legate de posibilitatea de a stabili cerințe în materie de proiectare ecologică pentru a îmbunătăți alte aspecte ale produsului respectiv. În evaluările impactului, Comisia:
(i)   se asigură că toate aspectele produsului enumerate la alineatul (1) sunt analizate și că profunzimea analizei referitoare la aspectele produsului enumerate la alineatul (1) este proporțională cu importanța acestora;
(ii)   se asigură că sunt analizate compromisurile dintre diferitele aspecte ale produsului enumerate la alineatul (1);
(iii)   furnizează o evaluare în ceea ce privește reducerea preconizată a amprentei de mediu, de carbon și a amprentei asupra materialelor prin introducerea noilor cerințe în materie de proiectare ecologică;
(iv)   furnizează o evaluare a îndeplinirii criteriilor stabilite la articolul 4 al doilea paragraf cu privire la produsele de ocazie importate, după caz;
(v)   furnizează o evaluare a oricărui impact relevant asupra sănătății umane;
(vi)   furnizează o evaluare a nivelului minim de performanță a unui produs sau a unei grupe de produse, care va fi necesar, eventual, să fie atins în viitor pentru ca produsul sau grupa de produse în cauză să fie în conformitate cu obiectivele Uniunii enumerate la alineatul (4) litera (a) punctul (i);
După caz, evaluarea impactului este utilizată și pentru a sprijini stabilirea criteriilor pentru achizițiile publice verzi, eticheta ecologică, precum și pentru alte stimulente economice, cu scopul de a îmbunătăți coerența dintre diferitele instrumente de politică.
Amendamentul 83
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera ca (nouă)
(ca)  ia în considerare protecția informațiilor comerciale confidențiale;
Amendamentul 84
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 4 – litera cb (nouă)
(cb)  ia în considerare orice feedbackul primit în urma consultărilor publice;
Amendamentul 85
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 5 – litera a
(a)  nu există impact negativ semnificativ asupra funcționalității produsului din perspectiva utilizatorului;
(a)  nu există impact negativ semnificativ asupra funcționalității sau a siguranței produsului din perspectiva utilizatorului;
Amendamentul 86
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 5 – litera c
(c)  nu există impact negativ semnificativ asupra consumatorilor în ceea ce privește accesibilitatea din punct de vedere financiar a produselor relevante, ținând seama, de asemenea, de accesul la produsele de ocazie, de durabilitate și de costul legat de ciclul de viață al produselor;
(c)  nu există impact negativ semnificativ asupra consumatorilor în ceea ce privește accesibilitatea din punct de vedere financiar a produselor relevante, ținând seama, de asemenea, de accesul la produsele de ocazie, inclusiv la produsele de ocazie importate, de durabilitate și de costul legat de ciclul de viață al produselor;
Amendamentul 87
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 5 – litera d
(d)  nu există impact negativ disproporționat asupra competitivității actorilor economici, cel puțin a IMM-urilor;
(d)  nu există impact negativ disproporționat asupra competitivității actorilor economici, îndeosebi a microîntreprinderilor și a IMM-urilor;
Amendamentul 88
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 5 – litera f
(f)  nu există o sarcină administrativă disproporționată pentru producători sau alți actori economici.
(f)  nu există o sarcină administrativă disproporționată pentru producători sau alți actori economici, în special pentru microîntreprinderi și IMM-uri;
Amendamentul 89
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 5 – litera fa (nouă)
(fa)  producătorilor sau altor actori economici li se acordă suficient timp pentru a se adapta la noile cerințe, ținând seama în special de nevoile microîntreprinderilor și ale IMM-urilor.
Amendamentul 90
Propunere de regulament
Articolul 5 – alineatul 8
8.  Comisia publică studiile și analizele relevante utilizate la stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică în conformitate cu prezentul regulament.
8.  Odată ce sunt disponibile, Comisia publică studiile și analizele relevante, inclusiv evaluările de impact menționate la alineatul (4) litera (b), utilizate la stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică în conformitate cu prezentul regulament.
Amendamentul 91
Propunere de regulament
Articolul 5 a (nou)
Articolul 5a
Durabilitatea și potențialul de reparare al produselor
1.   Atunci când stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică în temeiul articolului 5 alineatul (1), Comisia se asigură că producătorii nu limitează durabilitatea unui produs astfel încât acesta să iasă prematur din uz, în special ca urmare a proiectării unei anumite caracteristici, a utilizării consumabilelor, a pieselor de schimb sau a nefurnizării de actualizări de software ori de accesorii într-o perioadă de timp adecvată.
2.   Atunci când stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică în temeiul articolului 5 alineatul (1), Comisia se asigură că producătorii nu limitează potențialul de reparare al produselor împiedicând dezasamblarea componentelor esențiale sau limitând accesul la informațiile referitoare la reparații și la piesele de schimb exclusiv reparatorilor autorizați.
Amendamentul 92
Propunere de regulament
Articolul 6 – alineatul 2 – partea introductivă
2.  Cerințele de performanță menționate la alineatul (1) se bazează pe parametrii produsului menționați în anexa I și, după caz, includ:
2.  Cerințele de performanță menționate la alineatul (1) se bazează pe parametrii relevanți ai produsului menționați în anexa I și, după caz, includ:
Amendamentul 93
Propunere de regulament
Articolul 6 – alineatul 3
3.  Cerințele de performanță bazate pe parametrul produsului stabilit în anexa I litera (f) nu restricționează prezența substanțelor în produse din motive legate în principal de siguranța chimică.
3.  Cerințele de performanță bazate pe parametrul produsului stabilit în anexa I litera (f) nu restricționează prezența substanțelor în produse din motive legate în principal de siguranța chimică, cu excepția cazului în care există un risc inacceptabil pentru sănătatea umană sau pentru mediu, care decurge din utilizarea unei substanțe prezente în produs sau în componenta produsului în momentul introducerii sale pe piață sau în cursul etapelor ulterioare ale ciclului său de viață.
Amendamentul 94
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 2 – litera b – paragraful 1 – punctul ii
(ii)  informații pentru consumatori și alți utilizatori finali cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului pentru a reduce la minimum impactul acestuia asupra mediului și pentru a asigura durabilitatea optimă, precum și cu privire la modul de returnare sau de eliminare a produsului la sfârșitul ciclului de viață;
(ii)  informații clare și ușor de înțeles pentru consumatori și alți utilizatori finali cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului pentru a reduce la minimum impactul acestuia asupra mediului și pentru a asigura durabilitatea optimă, precum și cu privire la modul de returnare sau de eliminare a produsului la sfârșitul ciclului de viață;
Amendamentul 95
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 2 – litera b – paragraful 1 – punctul iia (nou)
(iia)  informații clare și ușor de înțeles pentru consumatori și alți utilizatori finali cu privire la modul de instalare a sistemelor de operare ale terților;
Amendamentul 96
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 2 – litera b – paragraful 1 – punctul iib (nou)
(iib)  informații relevante pentru furnizorii de servicii de reparare și recondiționare și pentru operatorii implicați în pregătirea pentru reutilizare, reparare și dezasamblare;
Amendamentul 97
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 4 – paragraful 2
Aceste clase de performanță corespund îmbunătățirilor semnificative din punct de vedere statistic ale nivelurilor de performanță.
Aceste clase de performanță corespund îmbunătățirilor semnificative din punct de vedere statistic ale nivelurilor de performanță și utilizează ca nivel minim cerințele minime de performanță stabilite în temeiul articolului 6.
Amendamentul 98
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 4 a (nou)
4a.  După caz, pe baza dovezilor furnizate în evaluarea impactului menționată la articolul 5 alineatul (4) litera (b), cerințele de informare privind performanța produsului legată de potențialul de reparare iau forma unui punctaj al potențialului de reparare pentru a permite utilizatorilor finali să compare cu ușurință performanța produselor. Metodologia de evaluare a posibilității de reparare a produselor se elaborează în funcție de particularitățile categoriilor de produse și se prevede în actul delegat relevant adoptat în temeiul articolului 4. Actul delegat respectiv definește, de asemenea, conținutul și formatul etichetei care conține punctajul potențialului de reparare, după caz, în conformitate cu articolul 14, utilizând un limbaj și pictograme clare și ușor de înțeles, pentru a evita ca consumatorii să fie supraîncărcați cu informații.
Atunci când este disponibilă, metodologia de evaluare a posibilității de reparare a produselor poate include alte aspecte relevante ale unui produs, cum ar fi durata, fiabilitatea sau robustețea, și poate fi specificată mai în detaliu în actul delegat relevant, ținând seama de particularitățile categoriei de produse.
Amendamentul 99
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 5 – paragraful 1 – partea introductivă
Cerințele privind informațiile menționate la alineatul (1) permit urmărirea tuturor substanțelor care prezintă motive de îngrijorare pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor, cu excepția cazului în care o astfel de urmărire este deja permisă de un alt act delegat adoptat în temeiul articolului 4 care vizează produsele în cauză și include cel puțin următoarele:
Cerințele privind informațiile menționate la alineatul (1) permit urmărirea tuturor substanțelor care prezintă motive de îngrijorare prezente în produs, astfel cum a fost introdus pe piață, în conformitate cu o abordare bazată pe praguri, pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor, cu excepția cazului în care o astfel de urmărire este deja permisă de un alt act delegat adoptat în temeiul articolului 4 care vizează produsele în cauză și include cel puțin următoarele:
Amendamentul 100
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 5 – paragraful 1 – litera a
(a)  denumirea substanțelor care prezintă motive de îngrijorare prezente în produs;
(a)  denumirea, potrivit Uniunii Internaționale de Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare prezente în produs, inclusiv numărul lor de identificare chimică, și anume numărul lor din Inventarul european al substanțelor chimice existente introduse pe piață (EINECS) sau din Lista europeană a substanțelor chimice notificate (ELINCS) sau numărul lor de registru din Chemical Abstract Service (CAS);
Amendamentul 101
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 5 – paragraful 1 – litera d
(d)  instrucțiuni relevante pentru utilizarea în condiții de siguranță a produsului;
(d)  instrucțiuni relevante pentru utilizarea în condiții de siguranță a produsului și pentru gestionarea rațională din punct de vedere ecologic a produsului la sfârșitul duratei sale de viață;
Amendamentul 102
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 5 – paragraful 1 – litera e
(e)  informații relevante pentru dezasamblare.
(e)  informații relevante pentru dezasamblare și pregătirea pentru reutilizare.
Amendamentul 103
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 5 – paragraful 3
Derogările menționate la al doilea paragraf litera (c) pot fi acordate pe baza fezabilității tehnice sau a relevanței substanțelor de urmărire care prezintă motive de îngrijorare, a necesității de a proteja informațiile comerciale confidențiale și în alte cazuri justificate în mod corespunzător.
Derogările menționate la al doilea paragraf litera (c) pot fi acordate pe baza fezabilității tehnice sau a relevanței substanțelor de urmărire care prezintă motive de îngrijorare, a existenței unor metode analitice pentru detectarea și cuantificarea lor, a necesității de a proteja informațiile comerciale confidențiale și în alte cazuri justificate în mod corespunzător.
Amendamentul 104
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 6 – paragraful 2 – litera e
(e)  într-un manual de utilizare;
(e)  într-un manual de utilizare sau în altă documentație care însoțește produsul;
Amendamentul 105
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 6 – paragraful 3
Informațiile care asigură trasabilitatea substanțelor în conformitate cu alineatul (5) sunt furnizate fie pe produs, fie sunt accesibile prin intermediul unui suport de date inclus pe produs.
Informațiile esențiale privind sănătatea, siguranța și drepturile utilizatorilor finali sunt furnizate și puse la dispoziție în formă fizică împreună cu produsul și sunt accesibile prin intermediul unui suport de date inclus pe produs.
Amendamentul 106
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 6 – paragraful 3 a (nou)
Înainte de achiziționarea unui produs, consumatorilor le sunt furnizate informații pertinente pentru a lua o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză.
Amendamentul 107
Propunere de regulament
Articolul 7 – alineatul 7 a (nou)
7a.  Informațiile care trebuie furnizate în temeiul cerințelor de informare sunt puse la dispoziție în conformitate cu cerințele de accesibilitate prevăzute în Directiva (UE) nr. 2019/882 a Parlamentului European și a Consiliului1a.
__________________
1aDirectiva (UE) nr. 2019/882 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor (JO L 151, 7.6.2019, p. 70).
Amendamentul 108
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 1
1.  Cerințele privind informațiile menționate la articolul 7 alineatul (1) prevăd că produsele pot fi introduse pe piață sau puse în funcțiune numai dacă este disponibil un pașaport al produsului în conformitate cu actul delegat aplicabil adoptat în temeiul articolului 4 și al articolelor 9 și 10.
1.  Cerințele privind informațiile menționate la articolul 7 alineatul (1) prevăd că produsele pot fi introduse pe piață sau puse în funcțiune numai dacă este disponibil un pașaport al produsului în conformitate cu actul delegat aplicabil adoptat în temeiul articolului 4 și al articolelor 9 și 10. Informațiile din pașaportul produsului sunt exacte, complete și actualizate.
Amendamentul 109
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 2 – litera a
(a)  informațiile care trebuie incluse în pașaportul produsului în conformitate cu anexa III;
(a)  informațiile care trebuie incluse în pașaportul produsului în conformitate cu anexa III, luând în considerare în mod specific informațiile comerciale confidențiale.
Amendamentul 110
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 2 – litera f
(f)  actorii care au acces la informațiile din pașaportul produsului și informațiile la care au acces, inclusiv clienții, utilizatorii finali, producătorii, importatorii și distribuitorii, comercianții, reparatorii, reproducătorii, reciclatorii, autoritățile naționale competente, organizațiile de interes public și Comisia sau orice organizație care acționează în numele acestora;
(f)  actorii care au acces la informațiile din pașaportul produsului și informațiile la care au acces, inclusiv clienții, utilizatorii finali, producătorii, importatorii și distribuitorii, comercianții, reparatorii profesioniști, operatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare, reproducătorii, reciclatorii, autoritățile naționale competente, organizațiile societății civile, cercetătorii, sindicatele și Comisia sau orice organizație care acționează în numele acestora;
Amendamentul 111
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 2 – litera g
(g)  actorii care pot introduce sau actualiza informațiile din pașaportul produsului, inclusiv, dacă este necesar, crearea unui nou pașaport al produsului, precum și informațiile pe care le pot introduce sau actualiza, inclusiv producătorii, reparatorii, profesioniștii din domeniul întreținerii, reproducătorii, reciclatorii, autoritățile naționale competente și Comisia sau orice organizație care acționează în numele acestora;
(g)  actorii care introduc sau actualizează informațiile din pașaportul produsului, ceea ce include, dacă este necesar, crearea unui nou pașaport al produsului, care este asociat cu pașaportul produsului sau cu pașapoartele produsului original, precum și informațiile pe care le pot introduce sau actualiza, inclusiv producătorii, reparatorii profesioniști, operatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare, profesioniștii din domeniul întreținerii, reproducătorii, reciclatorii, autoritățile naționale competente și Comisia sau orice organizație care acționează în numele acestora, evitând duplicarea informațiilor și a raportării;
Amendamentul 112
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 2 – litera h
(h)  perioada pentru care pașaportul produsului rămâne disponibil.
(h)  perioada în care pașaportul produsului rămâne disponibil, care corespunde cel puțin duratei de viață preconizate a unui anumit produs.
Amendamentul 113
Propunere de regulament
Articolul 8 – alineatul 3 – litera a
(a)  asigură faptul că actorii de-a lungul lanțului valoric, în special consumatorii, operatorii economici și autoritățile naționale competente, pot avea acces la informațiile referitoare la produs relevante pentru aceștia;
(a)  asigură faptul că actorii de-a lungul lanțului valoric, pot avea acces cu ușurință la informațiile referitoare la produs relevante pentru aceștia;
Amendamentul 114
Propunere de regulament
Articolul 9 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera a
(a)  este conectat printr-un suport de date la un identificator unic de produs;
(a)  este conectat printr-un suport de date la un identificator unic de produs, care identifică produsul, independent de orice identificator al pașaportului produsului și de orice nume al domeniului de internet;
Amendamentul 115
Propunere de regulament
Articolul 9 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera d
(d)  toate informațiile incluse în pașaportul produsului se bazează pe standarde deschise, elaborate într-un format interoperabil și sunt prelucrabile automat, structurate și accesibile pentru căutare, în conformitate cu cerințele esențiale prevăzute la articolul 10;
(d)  toate informațiile incluse în pașaportul produsului se bazează pe standarde deschise, elaborate într-un format interoperabil și sunt prelucrabile automat, structurate, accesibile pentru căutare și transferabile printr-o rețea deschisă interoperabilă de schimb de date, fără dependență de furnizor, în conformitate cu cerințele esențiale prevăzute la articolul 10;
Amendamentul 116
Propunere de regulament
Articolul 9 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera da (nouă)
(da)  datele cu caracter personal referitoare la utilizatorul final al produsului nu se stochează în pașaportul produsului;
Amendamentul 117
Propunere de regulament
Articolul 9 – alineatul 3
3.  Operatorul economic care introduce produsul pe piață pune la dispoziția comercianților o copie digitală a suportului de date pentru a permite comerciantului să îl facă accesibil clienților în cazul în care aceștia nu pot avea acces fizic la produs. Operatorul economic furnizează copia digitală respectivă gratuit și în termen de 5 zile lucrătoare de la cererea comerciantului.
3.  Operatorul economic care introduce produsul pe piață pune la dispoziția comercianților și a piețelor online o copie digitală a suportului de date pentru a le permite să îl facă accesibil clienților în cazul în care aceștia nu pot avea acces fizic la produs. Operatorul economic furnizează copia digitală respectivă gratuit și în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea cererii.
Amendamentul 118
Propunere de regulament
Articolul 10 – alineatul 1 – litera aa (nouă)
(aa)  pașapoartele produselor sunt interoperabile cu bazele de date existente cu produse, cum ar baza de date privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare în articole ca atare sau în obiecte complexe (produse) (SCIP) și baza de date a Registrului european al produselor pentru etichetarea energetică (EPREL), ori de câte ori acest lucru este fezabil și pertinent;
Amendamentul 119
Propunere de regulament
Articolul 10 – alineatul 1 – litera b
(b)  consumatorii, operatorii economici și alți actori relevanți au acces liber la pașaportul produsului pe baza drepturilor lor de acces prevăzute în actul delegat aplicabil adoptat în temeiul articolului 4;
(b)  clienții, utilizatorii finali, producătorii, importatorii și distribuitorii, comercianții, reparatorii profesioniști, operatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare, refabricanții, reciclatorii, autoritățile naționale competente, organizațiile societății civile, sindicatele și alți actori relevanți au acces gratuit și facil la pașaportul produsului pe baza drepturilor lor de acces prevăzute în actul delegat aplicabil adoptat în temeiul articolului 4;
Amendamentul 120
Propunere de regulament
Articolul 10 – alineatul 1 – litera ba (nouă)
(ba)  pașapoartele produselor sunt concepute și operate astfel încât să fie ușor de utilizat;
Amendamentul 121
Propunere de regulament
Articolul 10 – alineatul 1 – litera c
(c)  datele incluse în pașaportul produsului sunt stocate de operatorul economic responsabil cu crearea acestuia sau de operatorii autorizați să acționeze în numele acestuia;
(Nu privește versiunea în limba română.)
Amendamentul 122
Propunere de regulament
Articolul 12 a (nou)
Articolul 12a
Platforma de comparare
1.   Până la [a se introduce data – 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament], Comisia instituie și menține un instrument online accesibil publicului care să permită părților interesate să compare informațiile incluse în pașapoartele produselor stocate de operatorul economic în conformitate cu articolul 10 litera (c). Instrumentul este conceput astfel încât să garanteze că părțile interesate pot căuta informații în conformitate cu drepturile lor de acces respective în temeiul articolului 10 alineatul (1) litera (b).
Amendamentul 123
Propunere de regulament
Articolul 14 – alineatul 1 – litera b
(b)  formatul etichetei ținând seama de vizibilitate și lizibilitate;
(b)  formatul etichetei, asigurând vizibilitatea și lizibilitatea;
Amendamentul 124
Propunere de regulament
Articolul 14 – alineatul 1 – litera c
(c)  modul în care eticheta este afișată clienților, inclusiv în cazul vânzării la distanță, ținând seama de cerințele prevăzute la articolul 26 și de implicațiile pentru operatorii economici relevanți;
(c)  modul în care eticheta este afișată clienților, inclusiv în cazul vânzării la distanță, ținând seama de cerințele prevăzute la articolul 26, de cerințele stabilite în Directiva (UE) 2019/882 și de implicațiile pentru operatorii economici relevanți;
Amendamentul 125
Propunere de regulament
Articolul 14 – alineatul 2
2.  În cazul în care o cerință privind informațiile implică includerea pe etichetă a clasei de performanță a unui produs, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (4), formatul etichetei menționat la alineatul (1) litera (b) permite clienților să compare cu ușurință performanța produsului în raport cu parametrul relevant al produsului și să aleagă produse mai performante.
2.  În cazul în care o cerință privind informațiile implică includerea pe etichetă a clasei de performanță a unui produs, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (4), formatul etichetei menționat la alineatul (1) litera (b) trebuie să fie clar și ușor de înțeles și să permită clienților să compare cu ușurință performanța produsului în raport cu parametrul relevant al produsului și să aleagă produse mai performante.
Amendamentul 126
Propunere de regulament
Articolul 15 – paragraful 1
În cazul în care actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 nu impun ca produsele să aibă o etichetă, produsele respective nu pot fi introduse pe piață sau puse în funcțiune dacă furnizează sau afișează etichete care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește etichetele prevăzute la articolul 14.
Produsele nu sunt introduse pe piață sau puse în funcțiune dacă furnizează sau afișează etichete care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește etichetele prevăzute la articolul 14, inclusiv în cazul în care actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 nu impun ca produsele să aibă o etichetă.
Amendamentul 127
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 1 – litera c
(c)  distribuția impactului asupra mediului, a consumului de energie și a generării de deșeuri de-a lungul lanțului valoric, în special dacă acestea au loc în cadrul Uniunii;
(c)  distribuția impactului asupra climei și mediului, a consumului de energie, a utilizării resurselor și a generării de deșeuri de-a lungul lanțului valoric;
Amendamentul 128
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 2 – paragraful 1
Comisia adoptă și actualizează periodic un plan de lucru care acoperă o perioadă de cel puțin 3 ani și care prezintă o listă a grupelor de produse pentru care intenționează să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică în conformitate cu prezentul regulament. Lista respectivă include aspectele produsului menționate la articolul 5 alineatul (1) pentru care Comisia intenționează să adopte cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică stabilite în temeiul articolului 5 alineatul (2) al doilea paragraf.
Comisia adoptă un plan de lucru și îl pune la dispoziția publicului, împreună cu toate documentele pregătitoare pertinente. Planul de lucru precizează o listă a grupelor de produse pentru care intenționează să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică în conformitate cu prezentul regulament și termenele estimate pentru stabilirea lor. Lista respectivă include aspectele produsului menționate la articolul 5 alineatul (1) pentru care Comisia intenționează să adopte cerințe orizontale în materie de proiectare ecologică stabilite în temeiul articolului 5 alineatul (2) al doilea paragraf. Planul de lucru acoperă o perioadă de cel puțin trei ani și este actualizat periodic.
Amendamentul 129
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 2 – paragraful 2
Atunci când adoptă sau actualizează planul de lucru menționat la primul paragraf, Comisia ține seama de criteriile stabilite la alineatul (1) din prezentul articol și consultă Forumul privind proiectarea ecologică menționat la articolul 17.
Atunci când adoptă sau actualizează planul de lucru menționat la primul paragraf, Comisia ține seama de criteriile stabilite la alineatul (1) din prezentul articol și consultă Forumul privind proiectarea ecologică menționat la articolul 17 într-un termen corespunzător.
Amendamentul 130
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 2 – paragraful 2 a (nou)
Comisia prezintă Parlamentului European proiectul de plan de lucru și actualizările lui înainte de adoptarea lor.
Amendamentul 131
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 2 – paragraful 2 b (nou)
Pentru perioada 2024-2027, Comisia are în vedere să acorde prioritate următoarelor grupe de produse în primul plan de lucru care urmează să fie adoptat cel târziu la ... [a se introduce data: trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament]. Dacă oricare dintre următoarele grupe de produse nu este inclusă în planul de lucru, Comisia furnizează o justificare pentru decizia sa în planul de lucru:
—  fier, oțel;
—  aluminiu;
—  textile, în special îmbrăcăminte și încălțăminte;
—  mobilier, inclusiv saltele;
—  pneuri;
—  detergenți;
—  vopsele;
—  lubrifianți;
—  substanțe chimice;
—  produse cu impact energetic, în cazul cărora măsurile de punere în aplicare trebuie revizuite sau definite din nou;
—  produse TIC și alte produse electronice.
Amendamentul 132
Propunere de regulament
Articolul 16 – alineatul 2 – paragraful 2 c (nou)
Absența unor cerințe adecvate de performanță și de informare privind mediul și amprenta de carbon pentru ciment în temeiul [viitorului Regulament de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (2022/0094 COD)] până în 2027 determină includerea cimentului în categoria produselor prioritare în următorul plan de lucru adoptat în conformitate cu prezentul regulament.
Amendamentul 133
Propunere de regulament
Articolul 17 – paragraful 1
Comisia se asigură că, atunci când își desfășoară activitățile, respectă o participare echilibrată a reprezentanților statelor membre și a tuturor părților interesate implicate în produsul sau grupul de produse în cauză, cum sunt sectorul industrial, inclusiv IMM-urile și industria meșteșugărească, sindicatele, comercianții, comercianții cu amănuntul, importatorii, grupurile de protecție a mediului și asociațiile de consumatori. Aceste părți contribuie în special la elaborarea cerințelor în materie de proiectare ecologică, la examinarea eficacității mecanismelor instituite de supraveghere a pieței și la evaluarea măsurilor de autoreglementare.
Comisia se asigură că, atunci când își desfășoară activitățile, respectă o participare echilibrată a reprezentanților statelor membre și a tuturor părților interesate implicate în produsul sau grupul de produse în cauză, cum sunt sectorul industrial, inclusiv IMM-urile, întreprinderile sociale și industria meșteșugărească, operatorii de gestionare a deșeurilor, organismele de standardizare, sindicatele și asociațiile, comercianții, comercianții cu amănuntul, importatorii, organizațiile de protecție a mediului, asociațiile de consumatori, cercetătorii și alți experți.
Amendamentul 134
Propunere de regulament
Articolul 17 – paragraful 1 a (nou)
Părțile menționate la primul paragraf contribuie în special la elaborarea cerințelor în materie de proiectare ecologică, la examinarea eficacității mecanismelor instituite de supraveghere a pieței și la evaluarea măsurilor de autoreglementare.
Amendamentul 135
Propunere de regulament
Articolul 17 – paragraful 2 a (nou)
Comisia publică pe site-ul său internet viitoarele reuniuni ale Forumului privind proiectarea ecologică, asigurându-se că părțile interesate sunt informate cu suficient timp înainte de desfășurarea unei consultări.
Amendamentul 136
Propunere de regulament
Articolul 17 – paragraful 2 b (nou)
Forumul privind proiectarea ecologică își îndeplinește sarcinile într-un mod pe deplin transparent. Comisia publică pe site-ul său concluziile și procesele-verbale adoptate ale reuniunilor Forumului privind proiectarea ecologică și toate celelalte documente pertinente.
Amendamentul 137
Propunere de regulament
Articolul 17 – paragraful 2 c (nou)
Forumul privind proiectarea ecologică poate solicita Comisiei să pregătească cerințe în materie de proiectare ecologică pentru o anumită grupă de produse. Comisia ia în considerare o astfel de solicitare.
Amendamentul 138
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 1
1.  Doi sau mai mulți operatori economici pot prezenta Comisiei o măsură de autoreglementare care stabilește cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse, ca alternativă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4. Operatorii respectivi fac dovada îndeplinirii criteriilor menționate la alineatul (3) literele (a)-(e). În ceea ce privește alineatul (3) litera (a), dovezile respective constau într-o analiză tehnică, de mediu și economică structurată, care să justifice cerințele în materie de proiectare ecologică și obiectivele măsurii de autoreglementare și să evalueze impactul cerințelor în materie de proiectare ecologică stabilite în măsura de autoreglementare respectivă.
1.  Doi sau mai mulți operatori economici pot prezenta Comisiei o măsură de autoreglementare care stabilește cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse, ca alternativă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4, dacă produsele nu sunt incluse în planul de lucru. Operatorii respectivi fac dovada îndeplinirii criteriilor menționate la alineatul (3) literele (a)-(e). În ceea ce privește alineatul (3) litera (a), dovezile respective constau într-o analiză tehnică, de mediu și economică structurată, care să justifice cerințele în materie de proiectare ecologică și obiectivele măsurii de autoreglementare și să evalueze impactul cerințelor în materie de proiectare ecologică stabilite în măsura de autoreglementare respectivă.
Amendamentul 139
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 1 – partea introductivă
Măsura de autoreglementare trebuie să conțină următoarele informații:
Măsura de autoreglementare prezentată în conformitate cu alineatul (1) trebuie să conțină următoarele informații:
Amendamentul 140
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera b
(b)  cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor care fac obiectul măsurii de autoreglementare;
(b)  cerințele în materie de proiectare ecologică prevăzute la articolul 5, aplicabile produselor care fac obiectul măsurii de autoreglementare;
Amendamentul 141
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera d
(d)  norme privind informațiile care trebuie raportate de semnatari și privind testele și inspecțiile.
(d)  norme privind informațiile care trebuie raportate de semnatari și norme privind testele și inspecțiile;
Amendamentul 142
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera da (nouă)
(da)  norme privind consecințele nerespectării obligațiilor de către un semnatar;
Amendamentul 143
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera db (nouă)
(db)  o explicație privind modul în care măsura de autoreglementare înaintată în conformitate cu paragraful 1 îmbunătățește durabilitatea produselor din punctul de vedere al mediului, în conformitate cu obiectivele prezentului regulament, și asigură libera circulație pe piața internă mai rapid sau la costuri mai mici decât un act delegat adoptat în temeiul articolului 4.
Amendamentul 144
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 2 – paragraful 2
Informațiile menționate la prezentul alineat trebuie să fie actualizate și disponibile pe un site web accesibil publicului.
Informațiile menționate la prezentul alineat trebuie să fie actualizate și disponibile pe un site web al Comisiei accesibil publicului. Operatorii economici notifică fără întârziere Comisiei orice modificare a măsurii de autoreglementare, în special orice modificare a semnatarilor.
Amendamentul 145
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 3 – paragraful 1 – partea introductivă
Comisia evaluează măsura de autoreglementare propusă și, dacă este necesar, solicită consiliere științifică din partea agențiilor descentralizate ale Uniunii. Pe baza acestei evaluări, Comisia stabilește dacă măsura respectivă este o alternativă valabilă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4, în cazul în care sunt îndeplinite următoarele criterii:
Comisia evaluează măsura de autoreglementare propusă și, dacă este necesar, solicită consiliere științifică din partea agențiilor descentralizate ale Uniunii. Comisia consultă, de asemenea, forumul privind proiectarea ecologică cu privire la măsura de autoreglementare prezentată în temeiul alineatului (1). Pe baza acestei evaluări, Comisia stabilește dacă măsura respectivă este o alternativă valabilă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4, în cazul în care sunt îndeplinite următoarele criterii:
Amendamentul 146
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 3 – paragraful 1 – litera a
(a)  măsura de autoreglementare contribuie la îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului și la asigurarea liberei circulații pe piața internă în mod rapid sau la costuri mai mici decât un act delegat adoptat în temeiul articolului 4;
(a)  măsura de autoreglementare contribuie la îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului, în conformitate cu obiectivele prezentului regulament, și la asigurarea liberei circulații pe piața internă în mod mai rapid sau la costuri mai mici decât un act delegat adoptat în temeiul articolului 4;
Amendamentul 147
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 3 – paragraful 2
Comisia adoptă un act de punere în aplicare care conține o listă de măsuri de autoreglementare stabilite ca alternative valabile la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4. Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 67 alineatul (2).
Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 66 care conține o listă de măsuri de autoreglementare stabilite ca alternative valabile la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4. Actul delegat respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 67 alineatul (2).
Amendamentul 148
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 4
4.  Comisia poate solicita în orice moment semnatarilor unei măsuri de autoreglementare să prezinte o versiune revizuită și actualizată a măsurii respective, având în vedere evoluțiile relevante ale pieței sau ale tehnologiei din cadrul grupei de produse în cauză sau în cazul în care are motive să creadă că nu mai sunt îndeplinite criteriile prevăzute la alineatul (3).
4.  Comisia poate solicita în orice moment semnatarilor unei măsuri de autoreglementare să prezinte o versiune revizuită și actualizată a măsurii respective, având în vedere evoluțiile relevante ale pieței sau ale tehnologiei din cadrul grupei de produse în cauză sau în cazul în care are motive să creadă că nu mai sunt îndeplinite criteriile prevăzute la alineatul (3). Semnatarii prezintă o versiune revizuită și actualizată a măsurii respective în termen de trei luni de la cererea înaintată de Comisie.
Amendamentul 149
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 5
5.  Odată ce o măsură de autoreglementare a fost inclusă într-un act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (3) al doilea paragraf, semnatarii măsurii respective raportează Comisiei, la intervale regulate prevăzute în respectivul act de punere în aplicare, cu privire la progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor măsurilor de autoreglementare și pentru a demonstra că criteriile stabilite la alineatul (3) literele (a)-(e) rămân îndeplinite. Rapoartele respective trebuie, de asemenea, puse la dispoziție pe un site web accesibil publicului.
5.  Odată ce o măsură de autoreglementare a fost inclusă într-un act delegat adoptat în temeiul alineatului (3) al doilea paragraf, semnatarii măsurii respective raportează Comisiei, la intervale regulate prevăzute în respectivul act delegat, cu privire la progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor măsurilor de autoreglementare și pentru a demonstra că criteriile stabilite la alineatul (3) literele (a)-(e) rămân îndeplinite. În cazul în care un semnatar nu respectă cerințele prevăzute de măsura de autoreglementare, acesta ia măsuri corective. Inspectorul independent informează Comisia cu privire la nerespectarea obligațiilor de către un semnatar. Rapoartele privind progresele înregistrate, inclusiv rapoartele de conformitate întocmite de inspectorul independent, precum și notificările privind lipsa conformității și măsurile corective corespunzătoare sunt puse la dispoziție pe un site web al Comisiei accesibil publicului.
Amendamentul 150
Propunere de regulament
Articolul 18 – alineatul 6
6.  În cazul în care Comisia consideră, pe baza informațiilor primite în temeiul alineatului (4) sau (5), că o măsură de autoreglementare nu mai îndeplinește criteriile stabilite la alineatul (3), aceasta o elimină din lista menționată la alineatul respectiv. În astfel de cazuri, Comisia poate decide să adopte cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produsului care face obiectul măsurii de autoreglementare respective.
6.  În cazul în care Comisia consideră, pe baza informațiilor primite în temeiul alineatelor (2), (4) sau (5), că o măsură de autoreglementare nu mai îndeplinește criteriile stabilite la alineatul (3), aceasta o elimină din lista menționată la alineatul respectiv. În astfel de cazuri, Comisia poate decide să adopte cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produsului care face obiectul măsurii de autoreglementare respective.
Amendamentul 151
Propunere de regulament
Articolul 19 – alineatul 1
1.  În contextul programelor de care pot beneficia IMM-urile, Comisia ia în considerare inițiativele care ajută IMM-urile să integreze aspectele legate de sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, inclusiv eficiența energetică în lanțul lor valoric.
1.  În contextul programelor de care pot beneficia microîntreprinderile și IMM-urile, Comisia ia în considerare inițiativele care ajută microîntreprinderile și IMM-urile să integreze aspectele legate de sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, inclusiv eficiența energetică în lanțul lor valoric.
Amendamentul 152
Propunere de regulament
Articolul 19 – alineatul 2
2.  Atunci când adoptă acte delegate în temeiul articolului 4, Comisia însoțește actele respective, după caz, cu orientări referitoare la particularitățile IMM-urilor care își desfășoară activitatea în sectorul de produse sau de grupe de produse afectat, pentru a facilita aplicarea prezentului regulament de către IMM-uri.
2.  Atunci când adoptă acte delegate în temeiul articolului 4, Comisia însoțește actele respective, după caz, cu orientări referitoare la particularitățile microîntreprinderilor și ale IMM-urilor care își desfășoară activitatea în sectorul de produse sau de grupe de produse afectat, pentru a facilita aplicarea prezentului regulament de către microîntreprinderi și IMM-uri. La elaborarea orientărilor, Comisia consultă organizațiile reprezentative ale microîntreprinderilor și ale IMM-urilor.
Amendamentul 153
Propunere de regulament
Articolul 19 – alineatul 3 – paragraful 1
Statele membre iau măsurile corespunzătoare pentru a ajuta IMM-urile să aplice cerințele în materie de proiectare ecologică stabilite în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4.
Statele membre iau măsurile corespunzătoare pentru a ajuta microîntreprinderile și IMM-urile să aplice cerințele în materie de proiectare ecologică stabilite în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4. Atunci când pregătesc astfel de măsuri, statele membre consultă organizațiile reprezentative ale microîntreprinderilor și IMM-urilor.
Amendamentul 154
Propunere de regulament
Articolul 19 – alineatul 3 – paragraful 2
Aceste măsuri trebuie să includă cel puțin asigurarea disponibilității ghișeelor unice sau a unor mecanisme similare pentru a crește gradul de conștientizare și a crea oportunități de colaborare în rețea pentru IMM-uri în vederea adaptării la cerințe.
Aceste măsuri trebuie să includă cel puțin asigurarea disponibilității ghișeelor unice sau a unor mecanisme similare pentru a crește gradul de conștientizare și a crea oportunități de colaborare în rețea pentru microîntreprinderi și IMM-uri în vederea adaptării la cerințe. Măsurile respective includ, de asemenea, cel puțin mecanisme specifice pentru a facilita conformitatea cu cerințele prevăzute la articolele 8-12a și cu efectuarea evaluărilor ciclului de viață.
Amendamentul 155
Propunere de regulament
Articolul 19 – alineatul 3 – paragraful 3 – litera a
(a)  sprijin financiar, inclusiv prin acordarea de avantaje fiscale și prin furnizarea de investiții în infrastructura fizică și digitală;
(a)  sprijin financiar, inclusiv prin acordarea de avantaje fiscale, prin facilitarea participării la Forumul privind proiectarea ecologică și prin furnizarea de investiții în infrastructura fizică și digitală;
Amendamentul 156
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera a
(a)  numărul de produse de consum nevândute eliminate anual, diferențiate în funcție de tipul sau categoria de produse;
(a)  numărul și procentul de produse de consum nevândute eliminate anual, diferențiate în funcție de tipul sau categoria de produse;
Amendamentul 157
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera c
(c)  livrarea de produse eliminate în vederea pregătirii pentru operațiuni de reutilizare, refabricare, reciclare, valorificare energetică și eliminare în conformitate cu ierarhia deșeurilor, astfel cum este definită la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE.
(c)  livrarea de produse eliminate în vederea donării și pregătirii pentru operațiuni de reutilizare, refabricare, reciclare, valorificare energetică și eliminare în conformitate cu ierarhia deșeurilor, astfel cum este definită la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE.
Amendamentul 158
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 1 – paragraful 2
Operatorul economic trebuie să publice aceste informații pe un site accesibil în mod liber sau să le pună la dispoziția publicului în alt mod, până când un act delegat adoptat în temeiul alineatului (3) începe să se aplice categoriei de produse de consum nevândute eliminate de operatorul în cauză.
Operatorul economic trebuie să publice aceste informații pe un site al Comisiei accesibil în mod liber până când un act delegat adoptat în temeiul alineatului (3) începe să se aplice categoriei de produse de consum nevândute eliminate de operatorul în cauză.
Amendamentul 159
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 2 – paragraful 1
Comisia poate adopta acte de punere în aplicare care stabilesc formatul pentru prezentarea informațiilor menționate la alineatul (1), inclusiv tipul sau categoria și modul în care trebuie verificate informațiile.
Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc formatul pentru prezentarea informațiilor menționate la alineatul (1), inclusiv tipul sau categoria și modul în care trebuie verificate informațiile.
Amendamentul 160
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 1
Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament interzicând operatorilor economici să distrugă produsele de consum nevândute în Uniune, în cazul în care distrugerea produselor de consum nevândute care aparțin unei anumite grupe de produse are un impact semnificativ asupra mediului.
Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament interzicând operatorilor economici să distrugă produsele de consum nevândute, în cazul în care distrugerea produselor de consum nevândute care aparțin unei anumite grupe de produse are un impact asupra mediului care nu poate fi neglijat.
Amendamentul 161
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 1 a (nou)
Pe baza informațiilor furnizate în temeiul alineatului (1), până la... [a se introduce data – doi ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament] și, ulterior, o dată la trei ani, Comisia publică un raport privind distrugerea bunurilor nevândute. În raportul respectiv, Comisia identifică produsele pentru care consideră că este necesar să adopte un act delegat care să interzică distrugerea bunurilor nevândute.
Amendamentul 162
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 2 – litera a
(a)  preocupări legate de sănătate și siguranță;
(a)  preocupări legate de sănătate, igienă și siguranță;
Amendamentul 163
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 2 – litera b
(b)  daune aduse produselor ca urmare a manipulării acestora sau descoperite după ce un produs a fost returnat de către un consumator;
(b)  daune aduse produselor care nu pot fi reparate într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor ca urmare a manipulării acestora sau descoperite după ce un produs a fost returnat;
Amendamentul 164
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 2 – litera c
(c)  adecvarea produsului la scopul pentru care este destinat, ținând seama, după caz, de dreptul Uniunii și de dreptul intern și de standardele tehnice;
eliminat
Amendamentul 165
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 3 – paragraful 2 – litera da (nouă)
(da)  produsele contrafăcute.
Amendamentul 166
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 5 – paragraful 1 – litera a
(a)  numărul de produse de consum nevândute distruse;
(a)  numărul și procentul de produse de consum nevândute distruse;
Amendamentul 167
Propunere de regulament
Articolul 20 – alineatul 6 a (nou)
6a.  Comisia acordă operatorilor economici suficient timp pentru a se adapta noilor cerințe.
Amendamentul 168
Propunere de regulament
Articolul 20 a (nou)
Articolul 20a
1.  La un an de la ... [a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament], distrugerea produselor de consum nevândute de către operatorii economici se interzice pentru următoarele categorii de produse:
(a)  articole textile și de încălțăminte;
(b)  echipamente electrice și electronice.
2.  Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament în vederea stabilirii anumitor derogări de la interdicțiile menționate la alineatul (1), atunci când acest lucru este oportun, ținând seama de următoarele:
(a)  preocupări legate de sănătate, igienă și siguranță;
(b)  daune aduse produselor care nu pot fi reparate într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor ca urmare a manipulării acestora sau descoperite după ce un produs a fost returnat;
(c)  refuzul de a accepta produsele pentru donare, pregătire pentru reutilizare sau refabricare;
(d)  produsele contrafăcute.
3.  În cazul în care produsele nevândute sunt distruse în temeiul unei derogări menționate la alineatul (2), operatorul economic responsabil publică pe un site accesibil în mod gratuit sau pune la dispoziția publicului în alt mod:
(a)  numărul și procentul de produse nevândute distruse;
(b)  motivele distrugerii produselor nevândute, cu referire la derogarea aplicabilă;
(c)  livrarea produselor distruse pentru operațiuni de reciclare, valorificare energetică și eliminare în conformitate cu ierarhia deșeurilor, astfel cum este definită la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE.
Detaliile și formatul pentru prezentarea informațiilor prevăzute în actul de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 20 alineatul (2) se aplică informațiilor care trebuie publicate în temeiul prezentului alineat, cu excepția cazului în care actul delegat adoptat în temeiul alineatului (2) prevede altfel.
4.  Prezentul articol nu se aplică IMM-urilor.
Cu toate acestea, Comisia poate prevedea, în actele delegate adoptate în temeiul alineatului (2), că interzicerea distrugerii produselor de consum nevândute menționate la alineatul (1) sau obligația de informare menționată la alineatul (3) se aplică:
(a)  întreprinderilor mijlocii, în cazul în care există suficiente dovezi că acestea generează o parte substanțială a produselor de consum nevândute care sunt distruse;
(b)  microîntreprinderilor, întreprinderilor mici sau mijlocii, în cazul în care există suficiente dovezi că acestea pot fi utilizate pentru a eluda interzicerea distrugerii produselor de consum nevândute menționate la alineatul (1) sau obligația de informare menționată la alineatul (3).
Amendamentul 169
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 3
3.  Producătorii păstrează documentația tehnică și declarația de conformitate UE timp de 10 ani după introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a produsului. Actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 pot specifica o perioadă mai lungă sau mai scurtă de 10 ani pentru a ține seama de natura produselor sau a cerințelor în cauză.
3.  Producătorii păstrează documentația tehnică și declarația de conformitate UE timp de 10 ani după introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a produsului. Actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 pot specifica o perioadă mai lungă sau mai scurtă de 10 ani pentru a ține seama de natura produselor, de complexitatea informațiilor care trebuie furnizate sau a cerințelor în cauză.
Amendamentul 170
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 7
7.  Producătorii se asigură că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 este însoțit de instrucțiuni care permit consumatorilor și altor utilizatori finali să asambleze, să instaleze, să opereze, să depoziteze, să întrețină, să repare și să elimine produsul în condiții de siguranță, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în cauză. Aceste instrucțiuni trebuie să fie clare, inteligibile și lizibile și să includă cel puțin informațiile specificate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 și în temeiul articolului 7 alineatul (2) litera (b) punctul (ii).
7.  Producătorii se asigură că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 este însoțit de instrucțiuni în format digital care permit consumatorilor și altor utilizatori finali să asambleze, să instaleze, să opereze, să depoziteze, să întrețină, să repare și să elimine produsul în condiții de siguranță, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum stabilește statul membru în cauză. Aceste instrucțiuni trebuie să fie clare, inteligibile și lizibile și să includă cel puțin informațiile specificate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 și în temeiul articolului 7 alineatul (2) litera (b) punctul (ii). Actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 precizează, de asemenea, perioada în care aceste instrucțiuni sunt puse la dispoziție online. Această perioadă este de cel puțin 10 ani de la introducerea produsului pe piață.
Amendamentul 171
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 7 a (nou)
7a.   Atunci când furnizează instrucțiunile menționate la alineatul (7), producătorul le prezintă într-un format care să permită descărcarea și salvarea pe un dispozitiv electronic pentru ca orice consumator sau alt utilizator final să le poată accesa în orice moment.
Amendamentul 172
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 7 b (nou)
7b.   La cererea consumatorului sau a altui utilizator final în momentul cumpărării sau în termen de 6 luni de la cumpărare, producătorul furnizează gratuit instrucțiunile pe suport de hârtie.
Amendamentul 173
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 7 c (nou)
7c.   Actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 pot specifica, în cazuri bine justificate, că anumite informații concise care fac parte din instrucțiunile prevăzute la alineatul (7) din prezentul articol pot fi furnizate pe suport de hârtie.
Amendamentul 174
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 8 – paragraful 1
Producătorii care consideră sau au motive să creadă că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 pe care l-au introdus pe piață sau l-au pus în funcțiune nu este conform cerințelor prevăzute în respectivele acte delegate trebuie să ia de îndată măsurile corective necesare pentru asigura conformitatea produsului respectiv, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz.
Producătorii care consideră sau au motive să creadă că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 pe care l-au introdus pe piață sau l-au pus în funcțiune nu este conform cerințelor prevăzute în respectivele acte delegate trebuie să ia, fără întârzieri nejustificate, măsurile corective necesare pentru asigura conformitatea produsului respectiv, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema imediat, după caz.
Amendamentul 175
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 8 a (nou)
8a.   Producătorii instituie canale de comunicare accesibile publicului, cum ar fi un număr de telefon, o adresă electronică sau o secțiune dedicată a site-ului lor web, ținând seama de nevoile în materie de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, pentru a permite utilizatorilor finali să depună plângeri sau să exprime preocupări cu privire la potențiala neconformitate a produselor.
Producătorii iau măsurile corespunzătoare atunci când consideră că există un caz de neconformitate cu cerințele stabilite în prezentul regulament și informează autoritățile de supraveghere a pieței. Producătorii păstrează un registru cu plângerile primite și preocupările exprimate doar atâta timp cât este necesar pentru aplicarea prezentului regulament și, la cererea unei autorități de supraveghere a pieței, îl pun la dispoziție.
Amendamentul 176
Propunere de regulament
Articolul 21 – alineatul 9 – paragraful 1
Producătorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea produsului, inclusiv documentația tehnică, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Informațiile și documentația sunt furnizate pe suport de hârtie sau în format electronic. Documentele relevante sunt puse la dispoziție în termen de 10 zile de la primirea unei solicitări din partea autorității naționale competente.
Producătorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea produsului, inclusiv documentația tehnică, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Informațiile și documentația sunt furnizate pe suport de hârtie sau în format electronic. Documentele relevante sunt puse la dispoziție cât mai curând posibil și în termen de cel mult 15 zile de la primirea unei solicitări din partea autorității naționale competente.
Amendamentul 177
Propunere de regulament
Articolul 22 – alineatul 2 – litera d
(d)  în urma unei cereri din partea unei autorități naționale competente, să pună la dispoziție documentele relevante în termen de 10 zile de la primirea unei astfel de cereri;
(d)  în urma unei cereri din partea unei autorități naționale competente, să pună la dispoziție documentele relevante cât mai curând posibil și în termen de cel mult 15 zile de la primirea unei astfel de cereri;
Amendamentul 178
Propunere de regulament
Articolul 23 – alineatul 4
4.  Importatorii se asigură că produsul este însoțit de instrucțiuni care permit consumatorului să asambleze, să instaleze, să exploateze, să depoziteze, să întrețină, să repare și să elimine produsul, într-o limbă ușor de înțeles de către consumatori și alți utilizatori finali, astfel cum se stabilește de către statul membru în cauză. Aceste instrucțiuni trebuie să fie clare, inteligibile și lizibile și să includă cel puțin informațiile specificate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4.
4.  Importatorii se asigură că produsul este însoțit de instrucțiuni care permit consumatorului să asambleze, să instaleze, să exploateze, să depoziteze, să întrețină, să repare și să elimine produsul, într-o limbă ușor de înțeles de către consumatori și alți utilizatori finali, astfel cum se stabilește de către statul membru în cauză. Aceste instrucțiuni trebuie să fie clare, inteligibile și lizibile și să includă cel puțin informațiile specificate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4. Obligațiile prevăzute la articolul 21 alineatele (7b) și (7c) se aplică mutatis mutandis.
Amendamentul 179
Propunere de regulament
Articolul 23 – alineatul 6 – paragraful 1
Importatorii care consideră sau au motive să creadă că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 pe care l-au introdus pe piață sau l-au pus în funcțiune nu este conform cerințelor prevăzute în respectivul act iau de îndată măsurile corective necesare pentru a aduce respectivul produs în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz.
Importatorii care consideră sau au motive să creadă că un produs care face obiectul unui act delegat adoptat în temeiul articolului 4 pe care l-au introdus pe piață sau l-au pus în funcțiune nu este conform cerințelor prevăzute în respectivul act iau, fără întârzieri nejustificate, măsurile corective necesare pentru a aduce respectivul produs în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema imediat, după caz.
Amendamentul 180
Propunere de regulament
Articolul 23 – alineatul 8 – paragraful 1
Importatorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea unui produs, inclusiv documentația tehnică, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Informațiile și documentația sunt furnizate pe suport de hârtie sau în format electronic. Documentele relevante sunt puse la dispoziție în termen de 10 zile de la primirea unei solicitări din partea autorității competente a unui stat membru.
Importatorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea unui produs, inclusiv documentația tehnică, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Informațiile și documentația sunt furnizate pe suport de hârtie sau în format electronic. Documentele relevante sunt puse la dispoziție cât mai curând posibil și în termen de cel mult 15 zile de la primirea unei solicitări din partea autorității competente a unui stat membru.
Amendamentul 181
Propunere de regulament
Articolul 24 – alineatul 2 – litera b
(b)  produsul este însoțit de documentele necesare și de instrucțiuni, pentru a permite consumatorului să asambleze, să instaleze, să exploateze, să depoziteze, să întrețină și să elimine produsul, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în care produsul urmează să fie pus la dispoziție pe piață, iar aceste instrucțiuni sunt clare, inteligibile și lizibile și includ cel puțin informațiile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) litera (b) punctul (ii), astfel cum se prevede în actul delegat adoptat în temeiul articolului 4;
(b)  produsul este însoțit de documentele necesare și de instrucțiuni, pentru a permite consumatorului să asambleze, să instaleze, să exploateze, să depoziteze, să întrețină și să elimine produsul, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în care produsul urmează să fie pus la dispoziție pe piață, iar aceste instrucțiuni sunt clare, inteligibile și lizibile și includ cel puțin informațiile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) litera (b) punctul (ii), astfel cum se prevede în actul delegat adoptat în temeiul articolului 4; obligațiile prevăzute la articolul 21 alineatele (7b) și (7c) se aplică mutatis mutandis;
Amendamentul 182
Propunere de regulament
Articolul 25 – alineatul 3 – litera c
(c)  nu furnizează și nu afișează alte etichete, mărci, simboluri sau inscripții care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește informațiile incluse pe etichetă.
(c)  nu furnizează și nu afișează alte etichete, mărci, simboluri sau inscripții care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește informațiile incluse pe etichetă referitoare la cerințele în materie de proiectare ecologică.
Amendamentul 183
Propunere de regulament
Articolul 25 a (nou)
Articolul 25a
Obligațiile furnizorilor
Furnizorul unei substanțe sau al unui amestec sau furnizorul unui articol le pune la dispoziție gratuit operatorilor economici toate informațiile relevante pentru a facilita respectarea de către aceștia a cerințelor de performanță și de informare prevăzute în prezentul regulament.
Amendamentul 184
Propunere de regulament
Articolul 26 – alineatul 4 – litera b
(b)  nu furnizează și nu afișează alte etichete, mărci, simboluri sau inscripții care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește informațiile incluse pe etichetă.
(b)  nu furnizează și nu afișează alte etichete, mărci, simboluri sau inscripții care ar putea induce în eroare sau crea confuzie în rândul clienților în ceea ce privește informațiile incluse pe etichetă imitând etichete obligatorii sau furnizând informații care contrazic sau nu sunt în concordanță cu etichetele obligatorii. Aceste restricții nu includ eticheta UE ecologică prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 66/2010 și alte etichete EN ISO 14024 de tip 1 recunoscute la nivel național sau regional, așa cum se menționează în regulamentul respectiv.
Amendamentul 185
Propunere de regulament
Articolul 29 – titlu
Obligațiile piețelor online și ale motoarelor de căutare online
Obligațiile piețelor online
Amendamentul 186
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 1
1.  Cooperarea menționată la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1020 include, în ceea ce privește piețele online și în sensul prezentului regulament, în special:
1.  Piețele online cooperează, în sensul prezentului regulament, cu autoritățile de supraveghere a pieței, la cererea autorităților de supraveghere a pieței și în cazuri specifice, pentru a facilita orice măsură luată pentru eliminarea sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru reducerea riscurilor prezentate de un produs care este sau a fost oferit spre vânzare online prin intermediul serviciilor lor.
(a)   cooperarea pentru a asigura măsuri eficace de supraveghere a pieței, inclusiv prin neinstituirea unor obstacole în calea unor astfel de măsuri;
(b)   informarea autorităților de supraveghere a pieței cu privire la orice acțiune întreprinsă;
(c)   instituirea unui schimb regulat și structurat de informații privind ofertele care au fost eliminate pe baza prezentului articol de către piețele online;
(d)   posibilitatea ca instrumentele online utilizate de autoritățile de supraveghere a pieței să aibă acces la interfețele lor pentru a identifica produsele neconforme;
(e)   la cererea autorităților de supraveghere a pieței, atunci când piețele online sau vânzătorii online au creat obstacole tehnice în calea extragerii de date din interfețele lor online, posibilitatea extragerii acestor date de către autoritățile respective în scopul asigurării conformității produselor, pe baza parametrilor de identificare furnizați de autoritățile de supraveghere a pieței solicitante.
Amendamentul 187
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 2 – paragraful 1
În sensul cerințelor de la [articolul 22 alineatul (7)] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale], piețele online își proiectează și își organizează interfața online într-un mod care să le permită comercianților să își îndeplinească obligațiile prevăzute la articolul 25 și să le permită operatorilor economici să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament.
eliminat
Amendamentul 188
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 2 – paragraful 2
Informațiile trebuie să poată fi furnizate pentru fiecare produs oferit și prezentat sau ușor accesibile în alt mod de către clienți pe lista produselor.
eliminat
Amendamentul 189
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 2 – paragraful 3
În special, în cazul în care actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 impun ca publicitatea vizuală online pentru anumite produse să fie însoțită de informații electronice online care trebuie afișate pe mecanismul de afișare, piețele online trebuie să le permită comercianților să le afișeze. Această obligație se aplică, de asemenea, motoarelor de căutare online și altor platforme online care oferă publicitate vizuală online pentru produsele în cauză.
eliminat
Amendamentul 190
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 3
3.  În ceea ce privește competențele conferite de statele membre în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2019/1020, statele membre conferă autorităților lor de supraveghere a pieței, pentru toate produsele care intră sub incidența unui act delegat relevant adoptat în temeiul articolului 4, competența de a emite ordine care să impună unei piețe online să elimine din interfața sa online conținutul ilegal specific referitor la un produs neconform, să blocheze accesul la acesta sau să afișeze un avertisment explicit către utilizatorii finali atunci când aceștia accesează conținutul respectiv. Aceste ordine respectă [articolul 8 alineatul (1)] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale].
3.  În ceea ce privește competențele conferite de statele membre în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2019/1020, statele membre conferă autorităților lor de supraveghere a pieței, în ceea ce privește un conținut specific care se referă la o ofertă de produs neconform cu cerințele prezentului regulament, competența de a emite un ordin care să impună furnizorilor de piețe online să elimine din interfața sa online un astfel de conținut, să blocheze accesul la acesta sau să afișeze un avertisment explicit către utilizatorii finali atunci când aceștia accesează conținutul respectiv. Aceste ordine respectă [articolul 8 alineatul (1)] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale].
Amendamentul 191
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 4
4.   Piețele online iau măsurile necesare pentru a primi și a prelucra ordinele menționate la alineatul (2) în conformitate cu [articolul 8] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale].
eliminat
Amendamentul 192
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 5 – paragraful 1
Piețele online trebuie să își stabilească un punct unic de contact care să permită comunicarea directă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în ceea ce privește conformitatea cu prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 4.
Piețele online trebuie să își stabilească sau să numească un punct de contact existent ca punct unic de contact care să permită comunicarea directă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în ceea ce privește conformitatea cu prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 și să le permită consumatorilor să comunice direct și rapid cu acestea în legătură cu cerințele de proiectare ecologică.
Amendamentul 193
Propunere de regulament
Articolul 29 – alineatul 5 – paragraful 2
Acest punct de contact poate fi același punct de contact ca cel menționat la [articolul 20 alineatul (1)] din Regulamentul (UE).../... [Regulamentul privind siguranța generală a produselor] sau la [articolul 10 alineatul (1)] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale].
Acest punct de contact poate fi același punct de contact ca cel menționat la [articolul 20 alineatul (1)] din Regulamentul (UE).../... [Regulamentul privind siguranța generală a produselor] sau la articolul 11 din Regulamentul (UE) 2022/2065.
Amendamentul 194
Propunere de regulament
Articolul 30 – alineatul 1 – litera c
(c)  informații pentru identificarea produsului, inclusiv tipul și, dacă este disponibil, numărul lotului sau numărul de serie și orice alt identificator de produs.
(c)  informații care permit identificarea produsului, inclusiv o fotografie a acestuia, tipul și orice alt identificator de produs.
Amendamentul 195
Propunere de regulament
Articolul 30 – alineatul 3 – paragraful 1 – partea introductivă
Atunci când solicită producătorilor, reprezentanților autorizați ai acestora sau importatorilor să pună la dispoziție în format digital părți din documentația tehnică referitoare la produsul relevant în temeiul articolului 4 al treilea paragraf litera (a), Comisia ia în considerare următoarele criterii:
Atunci când solicită, la cererea motivată a unei autorități naționale, producătorilor, reprezentanților autorizați ai acestora sau importatorilor să pună la dispoziție în format digital părți din documentația tehnică referitoare la produsul relevant în temeiul articolului 4 al treilea paragraf litera (a), Comisia ia în considerare următoarele criterii:
Amendamentul 196
Propunere de regulament
Articolul 31 – alineatul 3 – paragraful 1 – litera aa (nouă)
(aa)  necesitatea de a asigura protecția datelor și a confidențialității datelor;
Amendamentul 197
Propunere de regulament
Articolul 31 – alineatul 3 – paragraful 2 – litera a
(a)  colectarea datelor generate în timpul utilizării, dacă acestea pot fi accesate de la distanță prin internet, cu excepția cazului în care utilizatorul final refuză în mod expres să pună la dispoziție datele respective;
(a)  colectarea datelor generate în timpul utilizării, dacă acestea pot fi accesate de la distanță prin internet, cu consimțământul explicit al utilizatorului final în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, de a pune la dispoziție datele;
Amendamentul 198
Propunere de regulament
Articolul 33 – alineatul 4 – paragraful 1
Actualizările de software sau firmware nu trebuie să înrăutățească performanța produsului în ceea ce privește niciunul dintre parametrii produsului reglementați în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4, care reglementează produsele, sau performanța funcțională din perspectiva utilizatorului atunci când este măsurată cu ajutorul metodei de testare utilizate pentru evaluarea conformității, cu excepția cazului în care utilizatorul final și-a dat consimțământul explicit înainte de actualizare. Nu trebuie să aibă loc nicio modificare a performanțelor ca urmare a respingerii actualizării.
Actualizările de software sau firmware nu trebuie să înrăutățească semnificativ performanța produsului în ceea ce privește niciunul dintre parametrii produsului reglementați în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4, care reglementează produsele, sau performanța funcțională din perspectiva utilizatorului atunci când este măsurată cu ajutorul metodei de testare utilizate pentru evaluarea conformității, cu excepția cazului în care utilizatorul final și-a dat consimțământul explicit înainte de actualizare. Nu trebuie să aibă loc nicio modificare a performanțelor ca urmare a respingerii actualizării.
Amendamentul 199
Propunere de regulament
Articolul 35 – alineatul 1 – paragraful 2
Respectivele acte de punere în aplicare sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 67 alineatul (3).
Respectivele acte de punere în aplicare sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 67 alineatul (3). În cazul în care un standard armonizat este adoptat de o organizație de standardizare europeană și este propus Comisiei pentru ca referința sa să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia evaluează standardul armonizat în conformitate cu Regulamentul (UE) 1025/2012. Atunci când referința unui standard armonizat este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia abrogă actele de punere în aplicare sau acele părți ale lor care conțin aceleași cerințe în materie de proiectare ecologică.
Amendamentul 200
Propunere de regulament
Articolul 58 – alineatul 1
1.  Cerințele prevăzute la articolul 4 al treilea paragraf litera (h) pentru contractele de achiziții publice atribuite de autoritățile contractante, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 1 din Directiva 2014/24/UE sau la articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2014/25/UE, sau de entitățile contractante, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2014/25/UE, pot lua forma unor specificații tehnice, criterii de selecție, criterii de atribuire, clauze de executare a contractului sau obiective, după caz.
1.  Fără a aduce atingere directivelor 2014/24/UE și 2014/25/UE, cerințele prevăzute la articolul 4 al treilea paragraf litera (h) pentru contractele de achiziții publice atribuite de autoritățile contractante, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 1 din Directiva 2014/24/UE sau la articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2014/25/UE, sau de entitățile contractante, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2014/25/UE, ia forma unor specificații tehnice, criterii de selecție, criterii de atribuire, clauze de executare a contractului sau obiective, după caz.
Amendamentul 201
Propunere de regulament
Articolul 58 – alineatul 1 a (nou)
1a.  Statele membre, împreună cu Comisia, oferă asistență autorităților contractante naționale pentru perfecționarea și recalificarea personalului responsabil cu achizițiile publice ecologice.
Amendamentul 202
Propunere de regulament
Articolul 58 – alineatul 2 – litera b
(b)  necesitatea de a asigura o cerere suficientă de produse mai sustenabile din punctul de vedere al mediului;
(b)  beneficiile pentru mediu și necesitatea de a asigura o cerere suficientă de produse mai sustenabile din punctul de vedere al mediului;
Amendamentul 203
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 1 – paragraful 1
Fără a aduce atingere articolul 13 din Regulamentul (UE) 2019/1020, fiecare stat membru elaborează, cel puțin o dată la doi ani, un plan de acțiune care prezintă activitățile de supraveghere a pieței planificate pentru a se asigura că se efectuează controale corespunzătoare la o scară adecvată în raport cu prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 4. Fiecare stat membru elaborează primul astfel de plan de acțiune până la [16 iulie 2024].
Fără a aduce atingere articolului 13 din Regulamentul (UE) 2019/1020, fiecare stat membru elaborează, cel puțin o dată la doi ani, un plan de acțiune care prezintă activitățile de supraveghere a pieței planificate pentru a se asigura că se efectuează controale corespunzătoare, inclusiv controale fizice și de laborator pe baza unor eșantioane adecvate, la o scară adecvată în raport cu prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 4. Fiecare stat membru elaborează primul astfel de plan de acțiune până la [16 iulie 2024].
Amendamentul 204
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 1 – paragraful 2 – litera b
(b)  activitățile de supraveghere a pieței planificate pentru a reduce neconformitatea pentru produsele sau cerințele identificate ca priorități, inclusiv natura și numărul minim de controale care trebuie efectuate în perioada vizată de planul de acțiune.
(b)  activitățile de supraveghere a pieței planificate pentru a reduce sau a pune capăt neconformității pentru produsele sau cerințele identificate ca priorități, inclusiv natura și numărul minim de controale care trebuie efectuate în perioada vizată de planul de acțiune.
Amendamentul 205
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 2 – litera ba (nouă)
(ba)   numărul de plângeri primite din partea utilizatorilor finali, a organizațiilor de consumatori sau alte informații primite de la operatorii economici sau mass-media;
Amendamentul 206
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 3
3.  Natura și numărul controalelor planificate în temeiul alineatului (1) litera (b) sunt proporționale cu criteriile obiective utilizate pentru identificarea priorităților în conformitate cu alineatul (2).
3.  Natura și numărul controalelor planificate în temeiul alineatului (1) litera (b) sunt proporționale cu criteriile obiective utilizate pentru identificarea priorităților în conformitate cu alineatul (2). Pentru categoriile de produse identificate ca prezentând un risc ridicat de neconformitate, autoritățile de supraveghere a pieței consideră că respectivele controale includ controale fizice și de laborator bazate pe eșantioane adecvate.
Amendamentul 207
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 3 a (nou)
3a.  Pentru a efectua supravegherea pieței în legătură cu prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 4, statele membre se asigură că autoritățile lor de supraveghere a pieței dispun de resursele necesare, inclusiv de resurse bugetare și de altă natură suficiente, cum ar fi un personal competent suficient, competență tehnică, proceduri și alte măsuri pentru îndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor lor.
Amendamentul 208
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 5 – paragraful 1
Comisia poate adopta acte de punere în aplicare care enumeră produsele sau cerințele pe care statele membre trebuie să le considere prioritare, cel puțin, pentru supravegherea pieței în temeiul alineatului (1) litera (a).
Comisia poate adopta acte delegate în conformitate cu articolul 66 pentru a completa prezentul regulament prin enumerarea produselor pe care statele membre trebuie să le includă ca priorități pentru supravegherea pieței în temeiul alineatului (1) litera (a).
Amendamentul 209
Propunere de regulament
Articolul 59 – alineatul 5 – paragraful 2
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 67 alineatul (2).
eliminat
Amendamentul 210
Propunere de regulament
Articolul 60 – alineatul 1 – paragraful 2 – litera d
(d)  după caz, prioritățile incluse în actele de punere în aplicare menționate la articolul 59 alineatul (5).
(d)  după caz, prioritățile incluse în actele delegate menționate la articolul 59 alineatul (5).
Amendamentul 211
Propunere de regulament
Articolul 61 – alineatul 1
1.  Autoritățile de supraveghere a pieței introduc în sistemul de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 informații privind natura și gravitatea oricărei sancțiuni impuse în legătură cu nerespectarea prezentului regulament.
1.  Autoritățile de supraveghere a pieței introduc în sistemul de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 informații privind numărul și natura controalelor realizate, precum și natura și gravitatea oricărei sancțiuni impuse în legătură cu nerespectarea prezentului regulament.
Amendamentul 212
Propunere de regulament
Articolul 61 – alineatul 3
3.  Comisia publică raportul menționat la alineatul (2) din prezentul articol în sistemul de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 și publică un rezumat al raportului.
3.  Comisia publică raportul menționat la alineatul (2) din prezentul articol în sistemul de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 și publică atât un rezumat al raportului, cât și raportul.
Amendamentul 213
Propunere de regulament
Articolul 62 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera da (nouă)
(da)   după caz, consultă părțile interesate și experții.
Amendamentul 214
Propunere de regulament
Articolul 63 – alineatul 1 – paragraful 2
În cazul în care, pe parcursul evaluării respective, autoritățile de supraveghere a pieței constată că produsul nu este conform cu cerințele prevăzute în actele delegate aplicabile adoptate în temeiul articolului 4, acestea solicită fără întârziere operatorului economic relevant să ia măsuri corective adecvate și proporționale, într-un termen rezonabil stabilit de autoritățile de supraveghere a pieței și proporțional cu natura și, după caz, cu gradul neconformității, pentru a pune capăt neconformității. Printre măsurile corective care trebuie luate de operatorul economic se pot număra acțiunile enumerate la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020.
În cazul în care, pe parcursul evaluării respective, autoritățile de supraveghere a pieței constată că produsul nu este conform cu cerințele prevăzute în actele delegate aplicabile adoptate în temeiul articolului 4, acestea solicită fără întârziere operatorului economic relevant să ia măsuri corective adecvate și proporționale, într-un termen rezonabil stabilit de autoritățile de supraveghere a pieței și proporțional cu natura și, după caz, cu gradul neconformității, pentru a pune capăt neconformității. Printre măsurile corective care trebuie luate de operatorul economic se pot număra cel puțin acțiunile enumerate la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020.
Amendamentul 215
Propunere de regulament
Articolul 66 – alineatul 2
2.  Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 4, la articolul 9 alineatul (1) al doilea paragraf, la articolul 11 alineatul (4), la articolul 20 alineatul (3) și la articolul 61 alineatul (1) se conferă Comisiei pentru o perioadă de șase ani de la [o lună de la intrarea în vigoare a prezentului act]. Cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de șase ani, Comisia întocmește un raport privind delegarea de competențe. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
2.  Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 4, la articolul 9 alineatul (1) al doilea paragraf, la articolul 11 alineatul (4), la articolul 20 alineatul (3) și la articolul 61 alineatul (1) se conferă Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la [data intrării în vigoare a prezentului act]. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
Amendamentul 216
Propunere de regulament
Articolul 66 – alineatul 3
3.  Delegarea de competențe menționată la articolul 4, la articolul 9 alineatul (1) al doilea paragraf, la articolul 11 alineatul (4), la articolul 20 alineatul (3) și la articolul 61 alineatul (1) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
3.  Delegarea de competențe menționată la articolul 4, la articolul 9 alineatul (1) al doilea paragraf, la articolul 11 alineatul (4), la articolul 20 alineatul (3) și la articolul 60 alineatul (1) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
Amendamentul 217
Propunere de regulament
Articolul 68 – paragraful 1
Statele membre adoptă regimul sancțiunilor care se aplică în cazul încălcării prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora. Sancțiunile prevăzute sunt eficace, proporționate și de descurajare, ținând seama de gradul de neconformitate și numărul de unități de produse neconforme introduse pe piața Uniunii. Statele membre notifică aceste dispoziții Comisiei până cel târziu la [un an de la data aplicării prezentului regulament] și o informează fără întârziere cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.
Statele membre adoptă regimul sancțiunilor care se aplică în cazul încălcării prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și disuasive. Statele membre notifică aceste dispoziții Comisiei până cel târziu la [un an de la data aplicării prezentului regulament] și o informează fără întârziere cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.
Amendamentul 218
Propunere de regulament
Articolul 68 – paragraful 1 a (nou)
Atunci când stabilesc tipul și nivelul sancțiunilor care urmează să fie impuse în caz de încălcare, autoritățile competente ale statelor membre țin seama în mod corespunzător de următoarele criterii:
(a)   natura, gravitatea și durata încălcării, inclusiv numărul de unități de produse neconforme introduse pe piața Uniunii;
(b)   după caz, dacă încălcarea a fost săvârșită cu intenție sau din neglijență;
(c)   capacitatea financiară a persoanei fizice sau juridice declarate responsabilă, indicată, de exemplu, de cifra de afaceri totală a persoanei juridice declarate responsabilă sau de venitul anual al persoanei fizice declarate responsabilă;
(d)   avantajele economice obținute în urma încălcării de către persoana fizică sau juridică declarată responsabilă, în măsura în care acestea pot fi stabilite;
(e)   daunele aduse sănătății umane sau mediului cauzate de încălcare, în măsura în care acestea pot fi determinate;
(f)   orice acțiune întreprinsă de persoana fizică sau juridică trasă la răspundere pentru a atenua sau remedia prejudiciul cauzat;
(g)   măsura în care persoana fizică sau juridică declarată responsabilă cooperează cu autoritatea competentă;
(h)   încălcările anterioare comise de persoana fizică sau juridică declarată responsabilă;
(i)   orice acțiune care vizează eludarea sau obstrucționarea controalelor administrative și
(j)   orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.
Amendamentul 219
Propunere de regulament
Articolul 68 – paragraful 1 b (nou)
Statele membre pot impune cel puțin următoarele sancțiuni în cazul nerespectării prezentului regulament:
(a)   amenzi;
(b)   confiscarea veniturilor obținute de persoana fizică sau juridică dintr-o tranzacție care are legătură cu încălcarea;
(c)   excluderea de la procedurile de achiziții publice.
Amendamentul 220
Propunere de regulament
Articolul 69 – titlu
Evaluare
Monitorizare și evaluare
Amendamentul 221
Propunere de regulament
Articolul 69 – paragraful -1 (nou)
-1.  Comisia compilează date relevante privind produsele și grupele de produse care fac obiectul cerințelor în materie de proiectare ecologică, inclusiv privind ciclul lor de viață, amprenta de mediu, amprenta de carbon și amprenta materiilor prime, pentru a evalua îmbunătățirile aduse produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Pe baza acestor date, Comisia publică un raport anual.
Comisia efectuează periodic, cel puțin o dată la trei ani de la adoptarea cerințelor în materie de proiectare ecologică, o evaluare a acestor cerințe, pentru a identifica dacă sunt necesare eventuale revizuiri.
Amendamentul 222
Propunere de regulament
Articolul 69 – paragraful 1
Nu mai devreme de [8 ani de la data aplicării prezentului regulament], Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament și a contribuției sale la funcționarea pieței interne și la îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport privind principalele constatări. Statele membre furnizează Comisiei informațiile necesare pentru întocmirea raportului respectiv.
Nu mai târziu de [șase ani de la data aplicării prezentului regulament] și, ulterior, o dată la șase ani, Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament și a contribuției sale la funcționarea pieței interne și la îmbunătățirea produselor din perspectiva sustenabilității din punctul de vedere al mediului. Comisia evaluează, de asemenea, utilizarea scutirilor pentru produsele de ocazie importate sau pentru grupurile de produse importate prevăzute în actele delegate adoptate în temeiul articolului 4 din prezentul regulament.
Nu mai târziu de [patru ani de la data aplicării prezentului regulament], Comisia ia în considerare includerea cerințelor privind sustenabilitatea socială și obligația de diligență în domeniul de aplicare al prezentului regulament.
Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport privind principalele constatările și îl face public. Statele membre furnizează Comisiei informațiile necesare pentru întocmirea raportului respectiv.
Amendamentul 223
Propunere de regulament
Articolul 69 a (nou)
Articolul 69a
Măsuri corective în caz de nerespectare
1.  În cazul neconformității unui produs cu cerințele în materie de proiectare ecologică, produsul este considerat a fi neconform cu contractul de vânzare în sensul articolului 5 din Directiva (UE) 2019/771, acest lucru acordându-le consumatorilor dreptul la măsuri corective în condițiile prevăzute la articolul 13 din prezenta directivă, independent de expirarea termenelor definite la articolul 10 din prezenta directivă. 
2.  Comercializarea sau oferirea la vânzare a unui produs care nu respectă cerințele de proiectare ecologică este considerată o practică comercială neloială în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2005/29/CE și dă consumatorilor dreptul la măsuri corective în virtutea articolului 11a din prezenta directivă.
Amendamentul 224
Propunere de regulament
Articolul 69 b (nou)
Articolul 69b
Modificarea Directivei (UE) 2020/1828
Punctul 27 din anexa I la Directiva (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului1a se înlocuiește cu următorul text:
„27 Regulamentul (UE) .../... al Parlamentului European și al Consiliului ... de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile și de abrogare a Directivei 2009/125/CE.”
__________________
1a Directiva (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE (JO L 409, 4.12.2020, p. 1).
Amendamentul 225
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – partea introductivă
Următorii parametri pot fi utilizați, după caz și, dacă este necesar, împreună cu alți parametri, ca bază pentru îmbunătățirea aspectelor produselor menționate la articolul 5 alineatul (1):
Următorii parametri sunt utilizați, după caz și, dacă este necesar, împreună cu alți parametri, individual sau combinat, ca bază pentru îmbunătățirea aspectelor produselor menționate la articolul 5 alineatul (1):
Amendamentul 226
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera b
(b)  ușurința reparării și a întreținerii măsurate pe baza următoarelor elemente: caracteristicile, disponibilitatea și timpul de livrare a pieselor de schimb, modularitatea, compatibilitatea cu piesele de schimb disponibile în mod obișnuit, disponibilitatea instrucțiunilor de reparare și întreținere, numărul de materiale și componente utilizate, utilizarea componentelor standard, utilizarea standardelor de codificare a componentelor și a materialelor pentru identificarea componentelor și a materialelor, numărul și complexitatea proceselor și instrumentelor necesare, ușurința dezasamblării și a reasamblării nedistructive, condițiile de acces la datele privind produsul, condițiile de acces la hardware-ul și software-ul necesare sau de utilizare a acestora;
(b)  ușurința reparării și a întreținerii, ținând seama în același timp de siguranța produselor, măsurate pe baza următoarelor elemente: caracteristicile, disponibilitatea, timpul de livrare și accesibilitatea ca preț a pieselor de schimb, modularitatea, compatibilitatea cu instrumentele și piesele de schimb disponibile în mod obișnuit, disponibilitatea instrucțiunilor de reparare și întreținere, numărul de materiale și componente utilizate, utilizarea componentelor standard, utilizarea standardelor de codificare a componentelor și a materialelor pentru identificarea componentelor și a materialelor, numărul și complexitatea proceselor și necesitatea unor instrumente specializate, ușurința dezasamblării și a reasamblării nedistructive, condițiile de acces la datele privind produsul, condițiile de acces la hardware-ul și software-ul necesare sau de utilizare a acestora;
Amendamentul 227
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera d
(d)  ușurința și calitatea reciclării măsurate pe baza următoarelor elemente: utilizarea de materiale ușor reciclabile, accesul sigur, ușor și nedistructiv la componente și materiale reciclabile sau la componente și materiale care conțin substanțe periculoase, compoziția și omogenitatea materialelor, posibilitatea de sortare cu un grad ridicat de puritate, numărul de materiale și componente utilizate, utilizarea componentelor standard, utilizarea standardelor de codificare a componentelor și a materialelor pentru identificarea componentelor și a materialelor, numărul și complexitatea proceselor și instrumentelor necesare, ușurința dezasamblării și a reasamblării nedistructive, condițiile de acces la datele produsului, condițiile de acces la hardware-ul și software-ul necesare sau utilizarea acestora;
(d)  ușurința, calitatea și fiabilitatea economică a reciclării măsurate pe baza următoarelor elemente: utilizarea de materiale ușor reciclabile, accesul sigur, ușor și nedistructiv la componente și materiale reciclabile sau la componente și materiale care conțin substanțe periculoase, precum și compoziția și omogenitatea materialelor, posibilitatea de sortare cu un grad ridicat de puritate, proiectarea în vederea reciclării, numărul de materiale și componente utilizate, utilizarea componentelor standard, utilizarea standardelor de codificare a componentelor și a materialelor pentru identificarea componentelor și a materialelor, numărul și complexitatea proceselor și instrumentelor necesare, ușurința dezasamblării și a reasamblării nedistructive, condițiile de acces la datele produsului, condițiile de acces la hardware-ul și software-ul necesare sau utilizarea acestora;
Amendamentul 228
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera e
(e)  evitarea soluțiilor tehnice care dăunează reutilizării, modernizării, reparării, întreținerii, recondiționării, refabricării și reciclării produselor și componentelor;
(e)  evitarea soluțiilor tehnice care dăunează reutilizării, modernizării, reparării, întreținerii, recondiționării, refabricării și reciclării produselor și componentelor, ținând seama în același timp de siguranța produselor;
Amendamentul 229
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera ea (nouă)
(ea)  evitarea obsolescenței premature;
Amendamentul 230
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera f
(f)  utilizarea substanțelor ca atare, sub formă de constituenți ai substanțelor sau în amestecuri, în timpul procesului de fabricare a produselor sau care conduc la prezența lor în produse, inclusiv odată ce aceste produse devin deșeuri;
(f)  utilizarea substanțelor, mai ales a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare, ca atare, sub formă de constituenți ai substanțelor sau în amestecuri, în timpul procesului de fabricare a produselor sau care conduc la prezența lor în produse, inclusiv odată ce aceste produse devin deșeuri;
Amendamentul 231
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera ha (nouă)
(ha)  utilizarea sau conținutul de materiale regenerabile obținute pe căi sustenabile;
Amendamentul 232
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera hb (nouă)
(hb)  utilizarea sau conținutul materiilor prime critice;
Amendamentul 233
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera ma (nouă)
(ma)  amprenta materială a produsului;
Amendamentul 234
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera n
(n)  eliberarea microplasticelor;
(n)  eliberarea microplasticelor și nanoplasticelor;
Amendamentul 235
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera p
(p)  cantitățile de deșeuri generate, inclusiv deșeurile de plastic și deșeurile de ambalaje și ușurința reutilizării acestora, precum și cantitățile de deșeuri periculoase generate;
(p)  cantitățile de deșeuri generate, inclusiv deșeurile de plastic și deșeurile de ambalaje și ușurința reutilizării acestora, ușurința reciclării precum și cantitățile de deșeuri periculoase generate;
Amendamentul 236
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera q
(q)  condițiile de utilizare.
(q)  condițiile de utilizare, inclusiv impactul și beneficiile ecologice în timpul utilizării;
Amendamentul 237
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera qa (nouă)
(qa)  consecințele asupra sănătății umane;
Amendamentul 238
Propunere de regulament
Anexa I – paragraful 1 – litera qb (nouă)
(qb)  aprovizionarea sigură și durabilă cu materii prime.
Amendamentul 239
Propunere de regulament
Anexa II – paragraful 1 – partea introductivă
Cerințele de performanță se stabilesc după cum urmează:
Cerințele de performanță contribuie la realizarea obiectivelor menționate la articolul 5 alineatul (4) litera (a) și iau în considerare rezultatele evaluărilor impactului relevante. Cerințele de performanță se stabilesc după cum urmează:
Amendamentul 240
Propunere de regulament
Anexa II – paragraful 1 – punctul 1 – paragraful 2
Analiza tehnică, de mediu și economică identifică, de asemenea, în ceea ce privește parametrul luat în discuție, produsele și tehnologiile cu cele mai bune performanțe, disponibile pe piață.
Analiza tehnică, de mediu și economică identifică, de asemenea, în ceea ce privește parametrul luat în discuție, produsele și tehnologiile cu cele mai bune performanțe, disponibile pe piață, precum și îmbunătățirile tehnologice preconizate. De asemenea, ea ține seama de foile de parcurs sectoriale existente, prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1119.
Amendamentul 241
Propunere de regulament
Anexa II – paragraful 1 – punctul 1 – paragraful 4
Pe baza acestei analize și luând în considerare fezabilitatea economică și tehnică, inclusiv disponibilitatea resurselor și a tehnologiilor-cheie, precum și potențialul de îmbunătățire, sunt definite nivelurile sau cerințele necantitative.
Pe baza acestei analize și luând în considerare efectele negative ale produsului asupra sănătății umane și a mediului pe parcursul ciclului său de viață, se definesc limitele planetare, fezabilitatea economică și tehnică, inclusiv disponibilitatea resurselor și a tehnologiilor-cheie, precum și potențialul de îmbunătățire, sunt definite nivelurile sau cerințele necantitative.
Amendamentul 242
Propunere de regulament
Anexa VI – paragraful 1 – punctul 8
(8)  datele de punere în aplicare, orice măsuri sau perioade eșalonate sau tranzitorii, ținând seama de posibilele efecte asupra IMM-urilor sau asupra unor grupe de produse specifice fabricate în principal de către IMM-uri;
(8)  datele de punere în aplicare, orice măsuri sau perioade eșalonate sau tranzitorii, ținând seama în special de nevoile microîntreprinderilor și ale IMM-urilor sau asupra unor grupe de produse specifice fabricate în principal de către microîntreprinderi și IMM-uri;
Amendamentul 243
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – partea introductivă
Următoarea listă neexhaustivă de criterii orientative poate fi utilizată pentru a evalua măsurile de autoreglementare ca alternativă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 din prezentul regulament:
Următoarea listă neexhaustivă de criterii orientative este utilizată pentru a evalua măsurile de autoreglementare ca alternativă la un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 din prezentul regulament:
Amendamentul 244
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – punctul 2
Măsurile de autoreglementare trebuie să răspundă obiectivelor politice ale prezentului regulament și trebuie să fie aliniate cu dimensiunile economice și sociale ale dezvoltării durabile. Măsurile de autoreglementare trebuie să cuprindă o abordare integrată a protecției intereselor consumatorilor, a sănătății, a calității vieții și a intereselor economice.
Măsurile de autoreglementare trebuie să răspundă obiectivelor politice ale prezentului regulament și trebuie să fie aliniate cu dimensiunile economice și sociale ale dezvoltării durabile. Măsurile de autoreglementare trebuie să cuprindă o abordare integrată a protecției mediului, intereselor consumatorilor, a sănătății, a calității vieții și a intereselor economice.
Amendamentul 245
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – punctul 4
Obiectivele definite de semnatarii măsurilor de autoreglementare trebuie să fie stabilite în termeni clari și lipsiți de ambiguitate, plecând de la o bază bine definită. Dacă măsura de autoreglementare acoperă un interval lung de timp, trebuie să se includă obiective intermediare. Trebuie să existe posibilitatea de a monitoriza conformitatea cu obiectivele și țintele intermediare într-un mod accesibil și credibil, folosind indicatori clari și fiabili.
Obiectivele definite de semnatarii măsurilor de autoreglementare trebuie să fie stabilite în termeni clari, cuantificabili și lipsiți de ambiguitate, plecând de la o bază bine definită. Dacă măsura de autoreglementare acoperă un interval lung de timp, trebuie să se includă obiective intermediare. Trebuie să existe posibilitatea de a monitoriza conformitatea cu obiectivele și țintele intermediare într-un mod accesibil și credibil, folosind indicatori clari și fiabili.
Amendamentul 246
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – punctul 5 – paragraful 1
În vederea asigurării transparenței, măsurile de autoreglementare trebuie să fie făcute publice, inclusiv pe internet și prin alte mijloace electronice de diseminare a informației.
În vederea asigurării transparenței, măsurile de autoreglementare trebuie să fie făcute publice, inclusiv pe internet, pe un site internet al Comisiei accesibil publicului, și prin alte mijloace electronice de diseminare a informației.
Amendamentul 247
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – punctul 5 – paragraful 2
Părțile interesate, inclusiv statele membre, filiera industrială, organizațiile nonguvernamentale de mediu și asociațiile de consumatori trebuie să fie invitate să își prezinte observațiile cu privire la orice măsură de autoreglementare.
Părțile interesate, inclusiv statele membre, filiera industrială din cadrul Uniunii și din țările terțe, organizațiile nonguvernamentale de mediu și asociațiile de consumatori trebuie să fie invitate să își prezinte observațiile cu privire la orice măsură de autoreglementare.
Amendamentul 248
Propunere de regulament
Anexa VII – paragraful 1 – punctul 6 – paragraful 4
În cazul în care un semnatar nu a respectat cerințele prevăzute de măsura de autoreglementare, acesta trebuie să ia măsuri corective.
În cazul în care un semnatar nu respectă cerințele prevăzute de măsura de autoreglementare, cesta trebuie să ia măsuri corective. Inspectorul independent trebuie să notifice celorlalți semnatari care participă la măsura de autoreglementare o neconformitate din partea unui semnatar și măsurile corective pe care semnatarul intenționează să le adopte. Dacă semnatarul nu a adoptat suficiente măsuri corective în termen de trei luni, el trebuie exclus din măsura de autoreglementare.

(1) Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0218/2023).

Ultima actualizare: 20 decembrie 2023Aviz juridic - Politica de confidențialitate