Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2022/0345(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A9-0276/2023

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A9-0276/2023

Συζήτηση :

PV 05/10/2023 - 3
CRE 05/10/2023 - 3

Ψηφοφορία :

PV 05/10/2023 - 8.10
CRE 05/10/2023 - 8.10
Αιτιολογήσεις ψήφου
PV 10/04/2024 - 21.47

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P9_TA(2023)0355
P9_TA(2024)0222

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF 528kWORD 148k
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 - Στρασβούργο
Επεξεργασία των αστικών λυμάτων
P9_TA(2023)0355A9-0276/2023

Τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2023 στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (αναδιατύπωση) (COM(2022)0541 – C9-6363/2022 – 2022/0345(COD))(1)

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία – αναδιατύπωση)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή   Τροπολογία
Τροπολογία 1
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)
(1α)   Το νερό είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους και είναι για όλους και, ως φυσικός πόρος που είναι βασικός, αναντικατάστατος και απαραίτητος για τη ζωή, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη και να ενσωματώνεται στις τρεις διαστάσεις του: την κοινωνική, την οικονομική και την περιβαλλοντική·
Τροπολογία 2
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 1 β (νέα)
(1β)   Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα – η εξωτερική διάσταση, και της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 σχετικά με τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «Δικαίωμα στο νερό» (Right2Water) αναφέρουν ότι το νερό θα πρέπει να θεωρείται κοινό αγαθό.
Τροπολογία 3
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 2
(2)  Η οδηγία 91/271/ΕΟΚ καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη συλλογή, την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυμάτων και την απόρριψη βιοαποδομήσιμων λυμάτων από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. Σκοπός της είναι να προστατεύσει το περιβάλλον από την απόρριψη ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων. Η οδηγία αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει τον ίδιο σκοπό, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της δημόσιας υγείας, όταν, για παράδειγμα, τα αστικά λύματα απορρίπτονται σε ύδατα κολύμβησης ή σε υδατικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την άντληση πόσιμου νερού, ή όταν τα αστικά λύματα χρησιμοποιούνται ως δείκτης παραμέτρων σχετικών με τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την πρόσβαση στην αποχέτευση και σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διακυβέρνηση των δραστηριοτήτων συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Τέλος, η οδηγία αυτή θα πρέπει να συνεισφέρει στη σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από δραστηριότητες συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιδίως με την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αζώτου αλλά και με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμβάλει στον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ο οποίος θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου37.
(2)  Η οδηγία 91/271/ΕΟΚ καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη συλλογή, την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυμάτων και την απόρριψη βιοαποδομήσιμων λυμάτων από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. Σκοπός του παρόντος πλαισίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας των χερσαίων, θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων από τις αρνητικές συνέπειες των απορρίψεων ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ και σε άλλη σχετική νομοθεσία. Η οδηγία αυτή θα πρέπει, δεδομένων των στόχων πράσινης μετάβασης που καθορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία, να συνεχίσει να επιδιώκει τον ίδιο σκοπό, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της δημόσιας υγείας, όταν, για παράδειγμα, τα αστικά λύματα απορρίπτονται σε ύδατα κολύμβησης ή σε υδατικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την άντληση πόσιμου νερού, ή όταν τα αστικά λύματα χρησιμοποιούνται ως δείκτης παραμέτρων σχετικών με τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει την πρόσβαση στην αποχέτευση και σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διακυβέρνηση των δραστηριοτήτων συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Η οδηγία αυτή θα πρέπει επίσης να συνεισφέρει στη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από δραστηριότητες συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιδίως με την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αζώτου αλλά και με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμβάλει στον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ο οποίος θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τέλος, θα πρέπει να ενθαρρύνει τη χρήση λύσεων που βασίζονται στη φύση, όπως οι τεχνητοί υγρότοποι, ως εργαλείου για την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυμάτων.
_________________
_________________
37 Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).
37 Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).
Τροπολογία 4
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 4
(4)  Οι μικροί οικισμοί ασκούν σημαντική πίεση στο 11 % των συστημάτων επιφανειακών υδάτων της Ένωσης39. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ρύπανσης από τέτοιους οικισμούς και την αποτροπή των απορρίψεων μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον, το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό (ι.π.) 1 000 και άνω.
(4)  Οι μικροί οικισμοί ασκούν σημαντική πίεση στο 11 % των συστημάτων επιφανειακών υδάτων της Ένωσης39. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ρύπανσης από τέτοιους οικισμούς και την αποτροπή των απορρίψεων μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον, το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό (ι.π.) 750 και άνω.
_________________
_________________
39 Έκθεση EEA, «European waters: Assessment of status and pressures 2018» (Ευρωπαϊκά ύδατα: αξιολόγηση της κατάστασης και των πιέσεων το 2018), αριθ. 7/2018.
39 Έκθεση EEA, «European waters: Assessment of status and pressures 2018» (Ευρωπαϊκά ύδατα: αξιολόγηση της κατάστασης και των πιέσεων το 2018), αριθ. 7/2018.
Τροπολογία 5
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 5
(5)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επεξεργασία των αστικών λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον, όλα τα αστικά λύματα από οικισμούς με ι.π. 1 000 και άνω θα πρέπει να συλλέγονται σε συγκεντρωτικά αποχετευτικά δίκτυα. Όπου υπάρχουν ήδη τέτοια δίκτυα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι πηγές αστικών λυμάτων συνδέονται με αυτά.
(5)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επεξεργασία των αστικών λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον, όλα τα αστικά λύματα από οικισμούς με ι.π. 750 και άνω θα πρέπει να συλλέγονται σε συγκεντρωτικά αποχετευτικά δίκτυα. Όπου υπάρχουν ήδη τέτοια δίκτυα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι πηγές αστικών λυμάτων συνδέονται με αυτά. Όταν αυτά τα συστήματα δεν συνδέονται μεταξύ τους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τους μικρούς δήμους να ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να διαχειρίζονται συλλογικά τα λύματα, και η κοινή αυτή διαχείριση από μέρους τους καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση του κόστους.
Τροπολογία 6
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 6
(6)  Κατ’ εξαίρεση, όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εγκατάσταση συγκεντρωτικού δικτύου συλλογής αστικών λυμάτων δεν θα απέφερε κανένα περιβαλλοντικό όφελος ή θα συνεπαγόταν υπερβολικό κόστος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, εφόσον αυτά εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας με τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια επεξεργασία. Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν εθνικά μητρώα για τον εντοπισμό των μεμονωμένων συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην επικράτειά τους, και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα σχεδιασμένα, ότι συντηρούνται σωστά και ότι υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο συμμόρφωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει ιδίως να εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή και την παραμονή των αστικών λυμάτων είναι αδιαπέραστα και στεγανά και ότι παρακολουθούνται και επιθεωρούνται σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα.
(6)  Κατ’ εξαίρεση, όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εγκατάσταση συγκεντρωτικού δικτύου συλλογής αστικών λυμάτων δεν θα απέφερε κανένα περιβαλλοντικό όφελος ή θα συνεπαγόταν υπερβολικό κόστος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, εφόσον αυτά εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας με τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια επεξεργασία. Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν εθνικά και, όπου είναι σκόπιμο, περιφερειακά μητρώα για τον εντοπισμό των μεμονωμένων συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην επικράτειά τους, και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα σχεδιασμένα, ότι συντηρούνται σωστά και ότι υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο συμμόρφωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει ιδίως να εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή και την παραμονή των αστικών λυμάτων είναι αδιαπέραστα και στεγανά και ότι παρακολουθούνται και επιθεωρούνται σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εναρμονισμένη ρύθμιση των μεμονωμένων συστημάτων των κρατών μελών, η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις που προαναφέρθηκαν για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εν λόγω μεμονωμένων συστημάτων.
Τροπολογία 7
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 7
(7)  Κατά τις βροχοπτώσεις, οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και οι αστικές απορροές συνιστούν σημαντική εναπομένουσα πηγή ρύπανσης που απορρίπτεται στο περιβάλλον. Οι εκπομπές αυτές αναμένεται να αυξηθούν λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της αστικοποίησης και της σταδιακής μεταβολής των βροχοπτώσεων, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να οριστούν λύσεις για τη μείωση αυτής της πηγής ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών τοπικών συνθηκών. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη ποσοτική και ποιοτική διαχείριση των υδάτων στις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι καταρτίζονται ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων σε τοπικό επίπεδο για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί ευθύνονται για σημαντικό μερίδιο της εκπεμπόμενης ρύπανσης. Θα πρέπει επίσης να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000, όπου οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής ή οι αστικές απορροές συνιστούν απειλή για το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία.
(7)  Κατά τις βροχοπτώσεις, οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και οι απορρίψεις αστικών απορροών συνιστούν σημαντική εναπομένουσα πηγή ρύπανσης που απορρίπτεται στο περιβάλλον. Οι εκπομπές αυτές αναμένεται να αυξηθούν λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της αστικοποίησης και της σταδιακής μεταβολής των βροχοπτώσεων, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει πράγματι την πιθανότητα υπερχείλισης των ομβρίων υδάτων και των αστικών απορροών. Οι υποδομές διαχείρισης των αστικών λυμάτων είναι επομένως ιδιαιτέρως εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να οριστούν λύσεις για τη μείωση αυτής της πηγής ρύπανσης σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών τοπικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και της ευπάθειας των εν λόγω υποδομών. Θα ήταν επίσης ωφέλιμη η κατάρτιση τοπικών και περιφερειακών σχεδίων δράσης που να καλύπτουν πολλαπλούς τόπους όταν αυτοί είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τις ίδιες υδάτινες οδούς σε συνθήκες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και, έμμεσα, αστικής απορροής. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη ποσοτική και ποιοτική διαχείριση των υδάτων στις αστικές περιοχές. Επιπλέον, ο έλεγχος στην πηγή μεταξύ άλλων με λύσεις που βασίζονται στη φύση θα πρέπει να ενσωματωθεί ως πρώτο βήμα ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των αστικών απορροών, καθώς και με συντονισμό των μέτρων ώστε να ελεγχθεί η ποσότητα των αστικών απορροών στην πηγή. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι καταρτίζονται ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων, που περιλαμβάνουν μια αξιολόγηση της δοκιμής αντοχής για την τρωτότητα των συστημάτων συλλογής και των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων με βάση σενάρια για την κλιματική αλλαγή, σε τοπικό και, όπου είναι σκόπιμο, περιφερειακό επίπεδο για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί ευθύνονται για σημαντικό μερίδιο της εκπεμπόμενης ρύπανσης. Θα πρέπει επίσης να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000, όπου οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής ή οι αστικές απορροές συνιστούν απειλή για το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία. Ο προτεινόμενος στόχος για μείωση της υπερχείλισης ομβρίων υδάτων στο 1% περίπου του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων υπολογιζόμενου σε συνθήκες ροής ξηρών καιρικών συνθηκών και μετρούμενου στο στόμιο εισόδου του σταθμού επεξεργασίας αναφέρεται ιδίως στην περιεκτικότητα σε άζωτο. Λόγω τεχνικών συνθηκών, τα κράτη μέλη μπορούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο παράρτημα 5, να θέτουν εναλλακτικούς στόχους για άλλες παραμέτρους, όπως οι χημικές ανάγκες σε οξυγόνο, οι οποίοι θα μπορούσαν αρχικά να διαφέρουν κατά ποσοστό, ανάλογα με την παράμετρο, αλλά μπορούν να μοντελοποιηθούν με βάση τις ίδιες παραμέτρους με τον καθορισμένο στόχο.
Τροπολογία 8
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)
(7α)   Κατά την κατάρτιση των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις των δημογραφικών αλλαγών, των μετεωρολογικών φαινομένων και της αναμενόμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ιδίως σε παράκτιες περιοχές και περιφέρειες. Αυτές οι σωρευτικές επιπτώσεις, που προκαλούν υπερχειλίσεις των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην υγεία εξαιτίας της αυξημένης ρύπανσης. Η διαχείριση των λυμάτων σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατάλληλο τρόπο, μεταξύ άλλων με τακτική παρακολούθηση της συντήρησης των συστημάτων λυμάτων.
Τροπολογία 9
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 7 β (νέα)
(7β)   Η καλύτερη διαχείριση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων στις αστικές περιοχές θα συμβάλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των υπερχειλίσεων λόγω νεροποντής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση των πράσινων και γαλάζιων χώρων στις αστικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη την πλατφόρμα για τον οικολογικό προσανατολισμό των πόλεων, η οποία παρέχει καθοδήγηση και γνώσεις για τη στήριξη των πόλεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν την ανάπτυξη νέων υποδομών, δίνοντας προτεραιότητα σε πράσινες και γαλάζιες υποδομές, όπως αστικοί χώροι πρασίνου, πράσινες στέγες, τάφροι με βλάστηση, υγροβιότοποι επεξεργασίας και δεξαμενές αποθήκευσης που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη της βιοποικιλότητας. Τα προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή της εισόδου μη μολυσμένων όμβριων υδάτων σε αποχετευτικά δίκτυα, και τα μέτρα για την αύξηση των πράσινων και γαλάζιων χώρων θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για την προώθηση της φυσικής συγκράτησης των υδάτων ή της συλλογής όμβριων υδάτων. Άλλες δράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των πάρκων, των δέντρων και των δασικών εκτάσεων με αυτόχθονα είδη, πράσινες στέγες, λειμώνες άγριων ανθέων, κήπους, δενδροστοιχίες, αστικούς λειμώνες και φυτοφράκτες, λίμνες και υδατορεύματα που περιορίζουν τις αδιαπέραστες επιφάνειες σε οικισμούς και την έκταση της αστικής καλλιέργειας κηπευτικών, η οποία μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει έναν καλό οικότοπο για τους επικονιαστές, τα πτηνά και άλλα είδη, αλλά και να συμβάλει άμεσα στον έλεγχο και τη μείωση των όμβριων υδάτων και της σχετικής ρύπανσης, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική ποιότητα ζωής στις πόλεις αυτές. Όπου είναι σκόπιμο, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης των υδάτων στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων.
Τροπολογία 10
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 8
(8)  Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων είναι οικονομικώς αποδοτικά, είναι σημαντικό να βασίζονται σε βέλτιστες πρακτικές σε αναπτυγμένες αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου, τα προς εξέταση μέτρα θα πρέπει να βασίζονται σε ενδελεχή ανάλυση των τοπικών συνθηκών και θα πρέπει να ευνοούν μια προληπτική προσέγγιση με στόχο τον περιορισμό της συλλογής μη ρυπασμένων όμβριων υδάτων και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών. Θα πρέπει να προτιμώνται τα «πράσινα» έργα αξιοποίησης και νέες γκρίζες υποδομές θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνον όπου είναι απολύτως αναγκαίες. Προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, ιδίως το παράκτιο και το θαλάσσιο, και η δημόσια υγεία από την απόρριψη ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, θα πρέπει να εφαρμόζεται δευτεροβάθμια επεξεργασία σε όλες τις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. 1 000 και άνω.
(8)  Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων είναι οικονομικώς αποδοτικά, είναι σημαντικό να βασίζονται σε βέλτιστες πρακτικές σε αναπτυγμένες αστικές περιοχές λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη διαθεσιμότητα ψηφιακών εργαλείων και τη συνεχή αλλαγή στη χημική σύνθεση των λυμάτων που προκύπτει από την εμφάνιση νέων προϊόντων στην αγορά, γεγονός που απαιτεί κατάλληλα μέτρα για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των εν λόγω προϊόντων από τα λύματα. Ως εκ τούτου, τα προς εξέταση μέτρα θα πρέπει να βασίζονται σε ενδελεχή ανάλυση των τοπικών συνθηκών και θα πρέπει να ευνοούν μια προληπτική προσέγγιση με στόχο τον περιορισμό της συλλογής μη ρυπασμένων όμβριων υδάτων, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών ώστε να αποφέρουν εξοικονομήσεις ενέργειας και να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών. Θα πρέπει να προτιμώνται τα «πράσινα» και «γαλάζια» έργα αξιοποίησης και επένδυσης, και νέες γκρίζες υποδομές θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνον όπου είναι απολύτως αναγκαίες. Προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, ιδίως το παράκτιο και το θαλάσσιο, και η δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και του πόσιμου νερού, από την απόρριψη ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, θα πρέπει να εφαρμόζεται δευτεροβάθμια επεξεργασία σε όλες τις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. 750 και άνω.
Τροπολογία 11
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)
(9α)   Είναι πολύ σημαντικό η Επιτροπή να λάβει υπόψη τις τεράστιες δυσκολίες και τις προκλήσεις της επεξεργασίας λυμάτων, όπως στην αναθεώρηση του κανονισμού ΕΚ/1907/2006 για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων («κανονισμός REACH») σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS). Στην ανακοίνωσή της, της 14ης Οκτωβρίου 2020, σχετικά με στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων – Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες, η Επιτροπή επισήμανε ότι οι PFAS χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών μόλυνσης του εδάφους και του νερού – συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού – στην Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, του αριθμού των ατόμων που πλήττονται από ένα ολόκληρο φάσμα ασθενειών και του σχετικού κοινωνικού και οικονομικού κόστους, και έθεσε τον στόχο της σταδιακής κατάργησης των PFAS στην Ένωση, εκτός εάν αποδειχτούν απαραίτητες για την κοινωνία.
Τροπολογία 12
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 10
(10)  Η τριτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτική και σε οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που απορρίπτουν λύματα σε περιοχές που εμφανίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ευτροφισμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός των προσπαθειών για τον περιορισμό του ευτροφισμού στο επίπεδο των σχετικών λεκανών απορροής για ολόκληρη τη λεκάνη υδροσυλλογής, οι περιοχές όπου ο ευτροφισμός θεωρείται πρόβλημα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία θα πρέπει να απαριθμούνται στην παρούσα οδηγία. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των σχετικών ενωσιακών νομικών πράξεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν άλλες περιοχές που εμφανίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ευτροφισμό στην επικράτειά τους, ιδίως με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου40, της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου41 και της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου42. Η αυστηροποίηση των οριακών τιμών, ο πιο συνεκτικός και περιεκτικός προσδιορισμός των περιοχών που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό και η υποχρέωση εξασφάλισης τριτοβάθμιας επεξεργασίας για όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν, συνολικά, στον περιορισμό του ευτροφισμού. Δεδομένου ότι αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη για να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες υποδομές.
(10)  Η τριτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτική και σε οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που απορρίπτουν λύματα σε περιοχές που εμφανίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ευτροφισμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός των προσπαθειών για τον περιορισμό του ευτροφισμού στο επίπεδο των σχετικών λεκανών απορροής για ολόκληρη τη λεκάνη υδροσυλλογής, οι περιοχές όπου ο ευτροφισμός θεωρείται πρόβλημα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία θα πρέπει να απαριθμούνται στην παρούσα οδηγία. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των σχετικών ενωσιακών νομικών πράξεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν άλλες περιοχές που εμφανίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ευτροφισμό στην επικράτειά τους, καθώς και να προσδιορίσουν κατά πόσον οι περιοχές είναι ευαίσθητες στο άζωτο ή στον φώσφορο, ιδίως με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου40, της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου41 και της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου42. Η αυστηροποίηση των οριακών τιμών, ο πιο συνεκτικός και περιεκτικός προσδιορισμός των περιοχών που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό και η υποχρέωση εξασφάλισης τριτοβάθμιας επεξεργασίας για όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν, συνολικά, στον περιορισμό του ευτροφισμού. Δεδομένου ότι αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη για να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες υποδομές.
_________________
_________________
40 Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).
40 Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).
41 Οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) (ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19).
41 Οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) (ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19).
42 Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης (ΕΕ L 375 της 31.12.1991, σ. 1)·
42 Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης (ΕΕ L 375 της 31.12.1991, σ. 1)·
Τροπολογία 13
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 10 α (νέα)
(10α)   Η ανάπτυξη του δυναμικού του τομέα αστικών λυμάτων προς την κυκλική οικονομία των θρεπτικών στοιχείων, και η προώθηση της εφαρμογής της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων σύμφωνα με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία θα προϋπέθετε για το ανακτημένο νερό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς γεωργικής άρδευσης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, τη δυνατότητα για λιγότερο περιοριστικές απαιτήσεις όσον αφορά την απομάκρυνση των θρεπτικών στοιχείων που θεσπίζεται στην παρούσα οδηγία.
_________________
Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία: Για μια πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.
Τροπολογία 14
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 11
(11)  Πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις στις οποίες στηρίζονται διάφορες στρατηγικές της Επιτροπής43 υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μικρορύπων, οι οποίοι εντοπίζονται πλέον σε όλα τα ύδατα της Ένωσης. Ορισμένοι από αυτούς τους μικρορύπους είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα πρόσθετο επίπεδο επεξεργασίας, δηλαδή τεταρτοβάθμια επεξεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση μεγάλου φάσματος μικρορύπων από τα αστικά λύματα. Η τεταρτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στους οργανικούς μικρορύπους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της ρύπανσης και για τους οποίους έχουν ήδη σχεδιαστεί τεχνολογίες απομάκρυνσης. Η επεξεργασία θα πρέπει να επιβάλλεται με βάση μια προσέγγιση πρόληψης σε συνδυασμό με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου. Ως εκ τούτου, όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 100 000 και άνω θα πρέπει να παρέχουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία, δεδομένου ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των απορρίψεων μικρορύπων στο περιβάλλον και η απομάκρυνση των μικρορύπων στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε τέτοια κλίμακα είναι οικονομικά αποδοτική. Για τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες στη ρύπανση από μικρορύπους βάσει σαφών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνονται τοποθεσίες όπου η απόρριψη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε υδατικά συστήματα συνεπάγεται χαμηλή αναλογία αραίωσης ή όπου τα υδατικά συστήματα υποδοχής χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πόσιμου νερού ή ως ύδατα κολύμβησης. Προκειμένου να αποφευχθεί η απαίτηση εφαρμογής τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνων για το περιβάλλον ή για τη δημόσια υγεία, βάσει τυποποιημένης εκτίμησης κινδύνου. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος για να σχεδιάσουν και να παραδώσουν τις αναγκαίες υποδομές, η απαίτηση για τεταρτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά έως το 2040 με σαφείς ενδιάμεσους στόχους.
(11)  Πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις στις οποίες στηρίζονται διάφορες στρατηγικές της Επιτροπής43 υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μικρορύπων, οι οποίοι εντοπίζονται πλέον σε όλα τα ύδατα της Ένωσης και παράγονται από την κυκλοφορία στην αγορά νέων οικιακών ή βιομηχανικών προϊόντων που απαιτούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό και την εξάλειψή τους από τα λύματα. Ορισμένοι από αυτούς τους μικρορύπους είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα πρόσθετο επίπεδο επεξεργασίας, δηλαδή τεταρτοβάθμια επεξεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση μεγάλου φάσματος μικρορύπων από τα αστικά λύματα. Η τεταρτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στους οργανικούς μικρορύπους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της ρύπανσης και για τους οποίους έχουν ήδη σχεδιαστεί τεχνολογίες απομάκρυνσης. Η επεξεργασία θα πρέπει να συνάδει με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου («οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα») και να επιβάλλεται με βάση την αρχή της προφύλαξης σε συνδυασμό με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου. Ως εκ τούτου, όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 150.000 και άνω θα πρέπει να παρέχουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία, δεδομένου ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των απορρίψεων μικρορύπων στο περιβάλλον και η απομάκρυνση των μικρορύπων στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε τέτοια κλίμακα είναι οικονομικά αποδοτική. Για τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 35.000 και 150.000, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες στη ρύπανση από μικρορύπους βάσει σαφών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται. Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να αντανακλούν ιδιαιτέρως τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά και τις PFAS. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνονται τοποθεσίες όπου η απόρριψη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε υδατικά συστήματα συνεπάγεται χαμηλή αναλογία αραίωσης ή όπου τα υδατικά συστήματα υποδοχής χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πόσιμου νερού ή ως ύδατα κολύμβησης. Προκειμένου να αποφευχθεί η απαίτηση εφαρμογής τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 35.000 και 150.000, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνων για το περιβάλλον ή για τη δημόσια υγεία, βάσει τυποποιημένης εκτίμησης κινδύνου. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος για να σχεδιάσουν και να παραδώσουν τις αναγκαίες υποδομές, η απαίτηση για τεταρτοβάθμια επεξεργασία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά έως … [να προστεθεί η ημερομηνία 15 έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] με σαφείς ενδιάμεσους στόχους.
_________________
_________________
43 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία [COM(2018)0028]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή: Στρατηγική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα φάρμακα στο περιβάλλον [COM(2019)0128]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων – Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες [COM(2020)0667]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους [COM(2021)0400].
43 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία [COM(2018)0028]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή: Στρατηγική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα φάρμακα στο περιβάλλον [COM(2019)0128]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων – Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες [COM(2020)0667]· Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους – Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους [COM(2021)0400].
Τροπολογία 15
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 13
(13)  Η τεταρτοβάθμια επεξεργασία που απαιτείται για την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα αστικά λύματα θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος, όπως το κόστος που συνδέεται με την παρακολούθηση και με τον νέο προηγμένο εξοπλισμό που θα χρειαστεί να εγκατασταθεί σε ορισμένους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το πρόσθετο κόστος, και σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που διατυπώνεται στο άρθρο 191 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), είναι σημαντικό οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά της Ένωσης προϊόντα που περιέχουν ουσίες οι οποίες, στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ανευρίσκονται ως μικρορύποι στα αστικά λύματα (στο εξής: ουσίες-μικρορύποι) να επωμίζονται την πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται για την απομάκρυνση των εν λόγω ουσιών, οι οποίες παράγονται στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Ένα σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού είναι το καταλληλότερο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς θα περιόριζε τον οικονομικό αντίκτυπο για τους φορολογούμενους και για τα τιμολόγια ύδρευσης, ενώ παράλληλα θα παρείχε κίνητρο για την ανάπτυξη πιο οικολογικών προϊόντων. Τα κατάλοιπα φαρμάκων και καλλυντικών αποτελούν επί του παρόντος τις κυριότερες πηγές των μικρορύπων που ανευρίσκονται στα αστικά λύματα για τα οποία χρειάζεται πρόσθετη επεξεργασία (τεταρτοβάθμια επεξεργασία). Ως εκ τούτου, η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού θα πρέπει να αφορά αυτές τις δύο ομάδες προϊόντων.
(13)  Η τεταρτοβάθμια επεξεργασία που απαιτείται για την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα αστικά λύματα θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος, όπως το κόστος που συνδέεται με την παρακολούθηση και με τον νέο προηγμένο εξοπλισμό που θα χρειαστεί να εγκατασταθεί σε ορισμένους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το πρόσθετο κόστος, και σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που διατυπώνεται στο άρθρο 191 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), είναι σημαντικό οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά της Ένωσης προϊόντα που περιέχουν ουσίες οι οποίες, στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ανευρίσκονται ως μικρορύποι στα αστικά λύματα («ουσίες-μικρορύποι») να επωμίζονται την πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται για την απομάκρυνση των εν λόγω ουσιών, οι οποίες παράγονται στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Ένα σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού είναι το καταλληλότερο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς θα περιόριζε τον οικονομικό αντίκτυπο για τους φορολογούμενους και για τα τιμολόγια ύδρευσης, ενώ παράλληλα θα παρείχε κίνητρο για την ανάπτυξη πιο οικολογικών προϊόντων. Για να περιοριστούν οι ακούσιες συνέπειες στη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα των προϊόντων ζωτικής σημασίας, η ευθύνη του παραγωγού θα πρέπει να συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση, λόγω της υψηλής κοινωνικής αξίας των τομέων που καλύπτονται από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού. Τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με την προθεσμία που προβλέπεται στις διατάξεις μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Σύμφωνα με το άρθρο 191 ΣΛΕΕ, η πολιτική της Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος αποβλέπει σε υψηλό επίπεδο προστασίας και λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων στις διάφορες περιφέρειες της Ένωσης. Στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αναφέρεται σε αρχή σύμφωνα με την οποία οι ρυπαίνοντες θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης ή της περιβαλλοντικής βλάβης που προκαλούν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αποκατάσταση της ρύπανσης. Το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού που προβλέπεται στην παρούσα οδηγία βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και αποσκοπεί στην πλήρη εφαρμογή σε συνδυασμό με εθνική συνεισφορά λόγω της ανάγκης για περαιτέρω εξέταση προκειμένου να διασφαλίζονται η πλήρης ευθύνη για το σύνολο της προκαλούμενης ρύπανσης και η πλήρης χρηματοδότηση ώστε να μην υπονομευθούν η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των ζωτικών προϊόντων. Τα κατάλοιπα φαρμάκων και καλλυντικών αποτελούν επί του παρόντος τις κυριότερες πηγές των μικρορύπων που ανευρίσκονται στα αστικά λύματα για τα οποία χρειάζεται πρόσθετη επεξεργασία (τεταρτοβάθμια επεξεργασία). Ως εκ τούτου, η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού θα πρέπει να αφορά αυτές τις δύο ομάδες προϊόντων. Λόγω των εθνικών αποκλίσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή ευελιξία ώστε να προσδιορίζουν ποια προϊόντα ταξινομούνται ως προϊόντα ζωτικής σημασίας, που θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, φάρμακα με υψηλό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, προϊόντα υγιεινής ή προϊόντα προστασίας από τον ήλιο. Ο κατάλογος των ομάδων προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί, εάν και όπως αρμόζει, στο μέλλον σύμφωνα με την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, την εξέλιξη της σειράς προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και νέα στοιχεία από την παρακολούθηση.
Τροπολογία 16
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)
(13α)   Η ρύπανση από μικρο- και νανοπλαστικά συχνά προκαλείται από διαδικασίες βαφής και πλύσης συνθετικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς εκλύονται συνθετικές μικροΐνες στα λύματα. Αυτό αφορά ιδίως τις πλαστικές μικροΐνες ή τα νανοπλαστικά, τα μόρια μακροπλαστικών, τα μακροαπόβλητα ή σωματίδια από αποδόμηση άλλων μορφών πλαστικού, η παρουσία των οποίων στο περιβάλλον και στον ωκεανό είχε υποτιμηθεί για πολύ καιρό. Τα περισσότερα μικροπλαστικά από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα εκλύονται κατά τη διάρκεια των πέντε έως δέκα πρώτων πλύσεων, γεγονός που απλώς ενισχύει τη σχέση μεταξύ της γρήγορης μόδας και της ρύπανσης από μικροπλαστικά. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει νομοθετική πρόταση, συνοδευόμενη από εκτίμηση επιπτώσεων, σύμφωνα με την πρωτοβουλία της με τίτλο «Ρύπανση από μικροπλαστικά – μέτρα μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου», προκειμένου να επιβληθεί η τοποθέτηση φίλτρων μικροϊνών στα νέα πλυντήρια ρούχων σε επίπεδο ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Τροπολογία 17
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 14
(14)  Θα πρέπει ωστόσο να προβλέπεται δυνατότητα απαλλαγής από τις υποχρεώσεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού όταν διατίθενται προϊόντα στην αγορά σε μικρές ποσότητες, δηλαδή μικρότερες από 2 τόνους, καθώς ο πρόσθετος διοικητικός φόρτος για τον παραγωγό στις περιπτώσεις αυτές θα ήταν δυσανάλογος σε σύγκριση με τα περιβαλλοντικά οφέλη. Δυνατότητα απαλλαγής θα πρέπει να προβλέπεται και όταν ο παραγωγός μπορεί να αποδείξει ότι δεν παράγονται μικρορύποι στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν, για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχθεί ότι τα κατάλοιπα ενός προϊόντος βιοαποδομούνται ταχέως στα λύματα και στο περιβάλλον ή δεν φθάνουν στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων προσδιορισμού των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Κατά την ανάπτυξη αυτών των κριτηρίων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της επιστημονικές ή άλλες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διεθνών προτύπων.
(14)  Θα πρέπει ωστόσο να προβλέπεται δυνατότητα απαλλαγής από τις υποχρεώσεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού όταν διατίθενται προϊόντα στην αγορά σε μικρές ποσότητες, δηλαδή μικρότερες από 2 τόνους, υπολογιζόμενες για την αγορά της Ένωσης, καθώς ο πρόσθετος διοικητικός φόρτος για τον παραγωγό στις περιπτώσεις αυτές θα ήταν δυσανάλογος σε σύγκριση με τα περιβαλλοντικά οφέλη. Δυνατότητα απαλλαγής θα πρέπει να προβλέπεται και όταν ο παραγωγός μπορεί να αποδείξει ότι τα προϊόντα που τοποθετεί στην αγορά είναι ταχέως βιοαποικοδομήσιμα ή ότι δεν παράγονται μικρορύποι στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν, για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχθεί ότι τα κατάλοιπα ενός προϊόντος βιοαποδομούνται ταχέως στα λύματα και στο περιβάλλον ή δεν φθάνουν στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων προσδιορισμού των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Κατά την ανάπτυξη αυτών των κριτηρίων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της επιστημονικές ή άλλες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διεθνών προτύπων.
Τροπολογία 18
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 14 α (νέα)
(14α)   Όταν διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί έχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να προσθέτουν άλλους τομείς, όπως τα φυτοφάρμακα, τα οικιακά προϊόντα και τα πλαστικά πρόσθετα, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία της παρουσίας μικρορύπων στο νερό μετά την υποβολή σε τριτοβάθμια επεξεργασία, στην ιλύ ή μόνιμα στο σύστημα, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι εθνικές ιδιαιτερότητες.
Τροπολογία 19
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 15
(15)  Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς, στην παρούσα οδηγία θα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την εφαρμογή συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ενώ η πρακτική οργάνωση του συστήματος θα πρέπει να αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεισφορές των παραγωγών θα πρέπει να είναι ανάλογες προς τις ποσότητες των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά και προς την επικινδυνότητα των καταλοίπων αυτών. Οι συνεισφορές θα πρέπει να καλύπτουν, αλλά όχι να υπερβαίνουν, τις δαπάνες για τις δραστηριότητες παρακολούθησης μικρορύπων, τη συλλογή, την υποβολή εκθέσεων και την αμερόληπτη επαλήθευση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες και την επικινδυνότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, και την εφαρμογή τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας στα αστικά λύματα με αποδοτικό τρόπο και σύμφωνα με την παρούσα οδηγία. Δεδομένου ότι τα αστικά λύματα υφίστανται συγκεντρωτική επεξεργασία, είναι σκόπιμο να θεσπιστεί απαίτηση για τους παραγωγούς να συμμετέχουν σε έναν κεντρικό φορέα ο οποίος θα μπορεί να εκπληρώνει για λογαριασμό τους τις υποχρεώσεις που αυτοί υπέχουν στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
(15)  Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς, στην παρούσα οδηγία θα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την εφαρμογή συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ενώ η πρακτική οργάνωση του συστήματος θα πρέπει να αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού ώστε να καταστεί δυνατή η εναρμονισμένη εφαρμογή μεταξύ των κρατών μελών. Οι συνεισφορές των παραγωγών θα πρέπει να είναι ανάλογες προς τις ποσότητες των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά και προς την επικινδυνότητα των καταλοίπων αυτών. Οι συνεισφορές θα πρέπει, μαζί με την εθνική χρηματοδότηση, να καλύπτουν, αλλά όχι να υπερβαίνουν, τις δαπάνες για τις δραστηριότητες παρακολούθησης μικρορύπων, τη συλλογή, την ανάλυση, την υποβολή εκθέσεων και την αμερόληπτη επαλήθευση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες και την επικινδυνότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, και την εφαρμογή και λειτουργία τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας στα αστικά λύματα με αποδοτικό τρόπο και σύμφωνα με την παρούσα οδηγία. Δεδομένου ότι τα αστικά λύματα υφίστανται συγκεντρωτική επεξεργασία, είναι σκόπιμο να θεσπιστεί απαίτηση για τους παραγωγούς να συμμετέχουν σε έναν κεντρικό φορέα ο οποίος θα μπορεί να εκπληρώνει για λογαριασμό τους τις υποχρεώσεις που αυτοί υπέχουν στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 20
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 16
(16)  Η αξιολόγηση έδειξε επίσης ότι ο τομέας της επεξεργασίας λυμάτων παρουσιάζει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την ιδία κατανάλωση ενέργειας και να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια, για παράδειγμα με καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εκτάσεων των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ή με την παραγωγή βιοαερίου από ιλύ. Η αξιολόγηση κατέδειξε επίσης ότι, αν δεν θεσπιστούν σαφείς νομικές υποχρεώσεις, μπορεί να αναμένεται μόνο μερική πρόοδος στον τομέα αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουν ετησίως όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην επικράτειά τους, οι οποίοι επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω, δεν υπερβαίνει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου44, που παράγουν οι εν λόγω σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Ο σκοπός αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά, με ενδιάμεσους στόχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040. Η επίτευξη αυτού του στόχου ενεργειακής ουδετερότητας θα συμβάλει στη μείωση κατά 46 % των αποφεύξιμων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα, στηρίζοντας παράλληλα την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και των σχετικών εθνικών και ενωσιακών στόχων, όπως οι στόχοι που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου45. Η υποστήριξη της παραγωγής βιοαερίου ή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με την αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση»46, η οποία συνεπάγεται τη μελέτη, κατά κύριο λόγο, μέτρων ενεργειακής απόδοσης με καλή σχέση κόστους/απόδοσης κατά τη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής και τη λήψη σχετικών επενδυτικών αποφάσεων, θα συμβάλει επίσης στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ένωσης, που αποτελεί έναν από τους στόχους που διατυπώνονται στο σχέδιο «Repower EU» της Επιτροπής47. Συνάδει επίσης με την οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48 και την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001, σύμφωνα με την οποία οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων χαρακτηρίζονται περιοχές πρώτης επιλογής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή τοποθεσίες που θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής ουδετερότητας μέσω βέλτιστων μέτρων για κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων και για το αποχετευτικό δίκτυο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διενεργούνται ενεργειακοί έλεγχοι ανά τετραετία σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν προσδιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικά αποδοτικής χρήσης ή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα VI της οδηγίας 2012/27/ΕΕ.
(16)  Η αξιολόγηση έδειξε επίσης ότι ο τομέας της επεξεργασίας λυμάτων παρουσιάζει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την ιδία κατανάλωση ενέργειας και να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια, για παράδειγμα με καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εκτάσεων των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ή με την παραγωγή βιοαερίου από ιλύ, καθώς και από θερμότητα ή κινητική ενέργεια ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορεί να καταστούν διαθέσιμες ως επακόλουθο μελλοντικής έρευνας σύμφωνα με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2009/28/ΕΚ). Η αξιολόγηση κατέδειξε επίσης ότι, αν δεν θεσπιστούν σαφείς νομικές υποχρεώσεις, μπορεί να αναμένεται μόνο μερική πρόοδος στον τομέα αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουν ετησίως όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην επικράτειά τους, οι οποίοι επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω, δεν υπερβαίνει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου44, που παράγουν οι εν λόγω σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων, για παράδειγμα μέσω συστημάτων παραγωγής ενέργειας εντός της εγκατάστασης ή σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή μέσω της συμβολής σε εξωτερικό σύστημα παραγωγής ενέργειας, όπως η αποστολή ιλύος σε κεντρική εγκατάσταση παραγωγής βιοαερίου. Ο σκοπός αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά, με ενδιάμεσους στόχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040. Η επίτευξη αυτού του στόχου ενεργειακής ουδετερότητας θα συμβάλει στη μείωση κατά 46 % των αποφεύξιμων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα, στηρίζοντας παράλληλα την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και των σχετικών εθνικών και ενωσιακών στόχων, όπως οι στόχοι που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου45. Η υποστήριξη της παραγωγής βιοαερίου ή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με την αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση»46, η οποία συνεπάγεται τη μελέτη, κατά κύριο λόγο, μέτρων ενεργειακής απόδοσης με καλή σχέση κόστους/απόδοσης κατά τη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής και τη λήψη σχετικών επενδυτικών αποφάσεων, θα συμβάλει επίσης στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ένωσης, που αποτελεί έναν από τους στόχους που διατυπώνονται στο σχέδιο «Repower EU» της Επιτροπής47. Συνάδει επίσης με την οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48 και την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001, σύμφωνα με την οποία οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων χαρακτηρίζονται περιοχές πρώτης επιλογής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή τοποθεσίες που θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής ουδετερότητας μέσω βέλτιστων μέτρων για κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων και για το αποχετευτικό δίκτυο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διενεργούνται ενεργειακοί έλεγχοι ανά τετραετία σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49 και συνοδεύονται από σχέδιο δράσης το οποίο ορίζει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν οι σταθμοί προκειμένου να μειώσουν την οικεία κατανάλωση ενέργειας. Εκτός εάν οι σταθμοί έχουν επιτύχει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση σύμφωνα με την παρούσα οδηγία ή οποιουσδήποτε αυστηρότερους εθνικούς στόχους, αυτοί οι έλεγχοι θα πρέπει να συνοδεύονται από σχέδιο δράσης που ορίζει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους σταθμούς προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειάς τους. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης προσδιορισμό των δυνατοτήτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σύμφωνα με την αρχή για την προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση, την οικονομικά αποδοτική ανάκτηση και τη χρήση της οικονομικά αποδοτικής χρήσης θερμότητας, είτε επί τόπου είτε μέσω συστήματος τηλεθέρμανσης ή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα VI της οδηγίας 2012/27/ΕΕ, και να εντοπίζουν δυνατές βελτιώσεις προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.
_________________
_________________
44 Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 82).
44 Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 82).
45 Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 26).
45 Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 26).
46 Σύσταση (ΕΕ) 2021/1749 της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2021, για την προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση: από τις αρχές στην πράξη – Κατευθυντήριες γραμμές και παραδείγματα για την εφαρμογή της αρχής κατά τη λήψη αποφάσεων στον ενεργειακό τομέα και πέραν αυτού.
46 Σύσταση (ΕΕ) 2021/1749 της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2021, για την προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση: από τις αρχές στην πράξη – Κατευθυντήριες γραμμές και παραδείγματα για την εφαρμογή της αρχής κατά τη λήψη αποφάσεων στον ενεργειακό τομέα και πέραν αυτού.
47 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: REPowerEU Plan [COM(2022)0230].
47 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: REPowerEU Plan [COM(2022)0230].
48 Οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 75).
48 Οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 75).
49 Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).
49 Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).
Τροπολογία 21
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 16 α (νέα)
(16α)   Τα λύματα συνιστούν μία από τις τέσσερις κύριες πηγές εκπομπών μεθανίου, μετά τη γεωργία, την ενέργεια και τα απόβλητα. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και βάσει εκτίμησης επιπτώσεων, έναν ενωσιακό δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών μεθανίου για το 2030, ο οποίος να καλύπτει όλους τους σχετικούς τομείς εκπομπών. Τα επιτεύγματα όσον αφορά τη μείωση του μεθανίου είναι 82,5 φορές πιο αποτελεσματικά, σε διάστημα 20 ετών, σε σύγκριση με τη μείωση του CO2, με 12 έτη δε σε σύγκριση με περισσότερα από εκατοντάδες έτη για το CO2, το μεθάνιο διαλύεται πολύ ταχύτερα από την ατμόσφαιρα και, επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επωφελές να μειωθεί, σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλήφθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης για το μεθάνιο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο τομέας των λυμάτων θα επιτύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 το αργότερο, όπως ορίζεται στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.
Τροπολογία 22
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 17
(17)  Δεδομένου ότι η διασυνοριακή φύση της ρύπανσης των υδάτων επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ γειτονικών κρατών μελών ή τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τον προσδιορισμό μέτρων για την αποκατάσταση των πηγών της, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να αλληλοενημερώνονται ή να ενημερώνουν την τρίτη χώρα σε περίπτωση που σημαντική ρύπανση των υδάτων, προερχόμενη από απορρίψεις αστικών λυμάτων σε ένα κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, βλάπτει ή ενδέχεται να βλάψει την ποιότητα των υδάτων άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας. Η κοινοποίηση αυτή θα πρέπει να γίνεται άμεσα σε περίπτωση τυχαίας ρύπανσης που πλήττει σημαντικά τα κατάντη υδατικά συστήματα. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται και, εφόσον απαιτείται, να συμμετέχει σε συνεδριάσεις κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζεται η διασυνοριακή ρύπανση από τρίτες χώρες που μοιράζονται τα ίδια υδατικά συστήματα με ορισμένα κράτη μέλη. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προέρχεται από τρίτες χώρες ή καταλήγει σε τρίτες χώρες, η συνεργασία και ο συντονισμός με τις τρίτες χώρες μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της σύμβασης για τα ύδατα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ)50 ή άλλων σχετικών περιφερειακών συμβάσεων, όπως οι περιφερειακές συμβάσεις για τις θάλασσες ή τους ποταμούς.
(17)  Δεδομένου ότι η διασυνοριακή φύση της ρύπανσης των υδάτων επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ γειτονικών κρατών μελών ή τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τον προσδιορισμό μέτρων για την αποκατάσταση των πηγών της, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να αλληλοενημερώνονται ή να ενημερώνουν την τρίτη χώρα σε περίπτωση που σημαντική ρύπανση των υδάτων, προερχόμενη από απορρίψεις αστικών λυμάτων σε ένα κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, βλάπτει ή ενδέχεται να βλάψει την ποιότητα των υδάτων άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας. Η κοινοποίηση αυτή θα πρέπει να γίνεται άμεσα σε περίπτωση τυχαίας ρύπανσης που πλήττει σημαντικά τα κατάντη υδατικά συστήματα μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικό, περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο σε περίπτωση τυχαίας ρύπανσης. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται και, εφόσον απαιτείται, να συμμετέχει σε συνεδριάσεις κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζεται η διασυνοριακή ρύπανση από τρίτες χώρες που μοιράζονται τα ίδια υδατικά συστήματα με ορισμένα κράτη μέλη. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προέρχεται από τρίτες χώρες ή καταλήγει σε τρίτες χώρες, η συνεργασία και ο συντονισμός με τις τρίτες χώρες μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της σύμβασης για τα ύδατα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ)50 ή άλλων σχετικών περιφερειακών συμβάσεων, όπως οι περιφερειακές συμβάσεις για τις θάλασσες ή τους ποταμούς.
_________________
_________________
50 Σύμβαση ΟΕΕ/ΗΕ για την προστασία και τη χρήση των διασυνοριακών υδάτων και των διεθνών λιμνών, όπως τροποποιήθηκε, μαζί με την απόφαση VI/3 που διευκρινίζει τη διαδικασία προσχώρησης.
50 Σύμβαση ΟΕΕ/ΗΕ για την προστασία και τη χρήση των διασυνοριακών υδάτων και των διεθνών λιμνών, όπως τροποποιήθηκε, μαζί με την απόφαση VI/3 που διευκρινίζει τη διαδικασία προσχώρησης.
Τροπολογία 23
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 18
(18)  Για να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων, που κατασκευάζονται με σκοπό τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται, να λειτουργούν και να συντηρούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει ικανοποιητικές επιδόσεις υπό όλες τις φυσιολογικές τοπικές κλιματικές συνθήκες.
(18)  Για να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας σύμφωνα με την προσέγγιση «Μία Υγεία», τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνούν ώστε το σύστημα συλλογής και οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων, που κατασκευάζονται με σκοπό τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται, να λειτουργούν και να συντηρούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει ικανοποιητικές επιδόσεις υπό όλες τις φυσιολογικές τοπικές κλιματικές συνθήκες και θα πρέπει να προσαρμόζουν διαρκώς τις μεθόδους που εφαρμόζουν για τον προσδιορισμό των ρύπων στα λύματα παράλληλα με τη διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων που μπορεί μετέπειτα να βρεθούν στα λύματα.
Τροπολογία 24
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 19
(19)  Οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων δέχονται επίσης μη οικιακά λύματα, μεταξύ των οποίων και βιομηχανικά λύματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν μια σειρά ρύπων που δεν καλύπτονται ρητά από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, όπως βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά, μικρορύπους και άλλα χημικά προϊόντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ελλιπής κατανόηση και γνώση της ρύπανσης αυτού του είδους, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λειτουργία της διαδικασίας επεξεργασίας και να επιδεινώσει τη ρύπανση των υδάτων υποδοχής, αλλά και να εμποδίσει την ανάκτηση της ιλύος και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τη μη οικιακή ρύπανση που εισέρχεται στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων και απορρίπτεται σε υδατικά συστήματα. Για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίψεις μη οικιακών λυμάτων στην πηγή, οι εκλύσεις από βιομηχανίες ή επιχειρήσεις που συνδέονται με αποχετευτικά δίκτυα θα πρέπει να υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποχετευτικά δίκτυα και οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι ικανά, από τεχνικής άποψης, να δέχονται και να επεξεργάζονται την εισερχόμενη ρύπανση, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των φορέων διαχείρισης των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δέχονται μη οικιακά λύματα προτού εκδοθούν οι άδειες αυτές και οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβουλεύονται τις εκδοθείσες άδειες προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμόζουν τις διαδικασίες επεξεργασίας τους. Όταν εντοπίζεται μη οικιακή ρύπανση στα εισερχόμενα ύδατα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης στην πηγή, ενισχύοντας την παρακολούθηση των ρύπων στα αποχετευτικά δίκτυα ώστε να εντοπίζονται οι πηγές και, όπου απαιτείται, εξετάζοντας τις άδειες που έχουν χορηγηθεί σε σχετικούς συνδεδεμένους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Οι υδάτινοι πόροι της Ένωσης υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, με αποτέλεσμα να επικρατεί μόνιμη ή παροδική λειψυδρία σε ορισμένες περιοχές της Ένωσης. Η ικανότητα της Ένωσης να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες πιέσεις στους υδάτινους πόρους θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, ώστε να περιορίζεται η άντληση γλυκών υδάτων από επιφανειακά και υπόγεια συστήματα. Ως εκ τούτου, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων θα πρέπει να υποστηρίζεται και να εφαρμόζεται όποτε κρίνεται σκόπιμο, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίτευξης των στόχων της καλής οικολογικής και χημικής κατάστασης των συστημάτων υποδοχής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ. Η ενίσχυση των απαιτήσεων για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και οι δράσεις για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και μείωση της ρύπανσης στην πηγή θα φέρουν αποτελέσματα στην ποιότητα των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και, συνεπώς, θα υποστηρίξουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Όταν η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων αποσκοπεί στη γεωργική άρδευση, θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου51.
(19)  Οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων δέχονται επίσης μη οικιακά λύματα, μεταξύ των οποίων και βιομηχανικά λύματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν μια σειρά ρύπων, συμπεριλαμβανομένων μικροϊνών και νανοπλαστικών που δεν καλύπτονται ρητά από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, όπως βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά, μικρορύπους και άλλα χημικά προϊόντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ελλιπής κατανόηση και γνώση της ρύπανσης αυτού του είδους, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λειτουργία της διαδικασίας επεξεργασίας και να επιδεινώσει τη ρύπανση των υδάτων υποδοχής, αλλά και να εμποδίσει την ανάκτηση της ιλύος και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τη μη οικιακή ρύπανση που εισέρχεται στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων και απορρίπτεται σε υδατικά συστήματα. Για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίψεις μη οικιακών λυμάτων στην πηγή, οι εκλύσεις από βιομηχανίες ή επιχειρήσεις που συνδέονται με αποχετευτικά δίκτυα θα πρέπει να υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποχετευτικά δίκτυα και οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι ικανά, από τεχνικής άποψης, να δέχονται και να επεξεργάζονται την εισερχόμενη ρύπανση, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των φορέων διαχείρισης των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δέχονται μη οικιακά λύματα προτού εκδοθούν οι άδειες αυτές και οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβουλεύονται τις εκδοθείσες άδειες και να δίνουν τη σύμφωνη γνώμη τους προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμόζουν τις διαδικασίες επεξεργασίας τους. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων αποχέτευσης και των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δέχονται μη οικιακά λύματα θα πρέπει να επιτρέπεται να παρακολουθούν τις εν λόγω απορρίψεις πριν αυτές εισέλθουν στα αποχετευτικά δίκτυα και στους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Όταν εντοπίζεται μη οικιακή ρύπανση στα εισερχόμενα ύδατα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης στην πηγή, ενισχύοντας την παρακολούθηση των ρύπων στα αποχετευτικά δίκτυα ώστε να εντοπίζονται οι πηγές και, όπου απαιτείται, εξετάζοντας τις άδειες που έχουν χορηγηθεί σε σχετικούς συνδεδεμένους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Οι υδάτινοι πόροι της Ένωσης υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, με αποτέλεσμα να επικρατεί μόνιμη ή παροδική λειψυδρία σε ορισμένες περιοχές της Ένωσης. Η ικανότητα της Ένωσης να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες πιέσεις στους υδάτινους πόρους θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, ώστε να περιορίζεται η άντληση γλυκών υδάτων από επιφανειακά και υπόγεια συστήματα. Ως εκ τούτου, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων θα πρέπει να υποστηρίζεται και να εφαρμόζεται όποτε κρίνεται σκόπιμο, ιδίως σε βιομηχανικές διεργασίες και τηλεθέρμανση και τηλεψύξη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτων στα οποία θα προσδιορίζονται οι στόχοι επαναχρησιμοποίησης και εξοικονόμησης νερού σε όλους τους τομείς που θεωρούνται συναφείς, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίτευξης των στόχων της καλής οικολογικής και χημικής κατάστασης των συστημάτων υποδοχής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ, διασφαλίζοντας την ελάχιστη οικολογική ροή. Η ενίσχυση των απαιτήσεων για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και οι δράσεις για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και μείωση της ρύπανσης στην πηγή θα φέρουν αποτελέσματα στην ποιότητα των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και, συνεπώς, θα υποστηρίξουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Όταν η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων αποσκοπεί στη γεωργική άρδευση, θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου51.
_________________
_________________
51 Κανονισμός (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2020, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (ΕΕ L 177 της 5.6.2020, σ. 32).
51 Κανονισμός (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2020, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (ΕΕ L 177 της 5.6.2020, σ. 32).
Τροπολογία 25
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 19 α (νέα)
(19α)   Στο επίκεντρο αυτού του συμπλέγματος «νερό-ενέργεια» βρίσκεται η ταχέως αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι τα συστήματα του κλίματος και των υδάτων συνδέονται και οι αλλαγές σε ένα σύστημα επιφέρουν σημαντικές, μη γραμμικές αλλαγές στο άλλο. Οι στόχοι για κλιματική ουδετερότητα και η προσοχή στους υδάτινους πόρους θα πρέπει επομένως να αναπτύσσονται κατόπιν με αμοιβαία ενισχυόμενο τρόπο για την επίτευξη κοινωνίας με έξυπνη χρήση των υδάτων. Αυτό σημαίνει μια κοινωνία στην οποία η αξία του νερού αναγνωρίζεται και γίνεται αντιληπτή, όλες δε οι διαθέσιμες πηγές υδάτων υπόκεινται σε διαχείριση ώστε να αποφεύγεται η λειψυδρία και η ρύπανση των υδάτων· το υδάτινο σύστημα είναι ανθεκτικό έναντι του αντικτύπου των δημογραφικών αλλαγών, των ξηρασιών και των πλημμυρών και όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη δεσμεύονται να εγγυώνται τη βιώσιμη διακυβέρνηση των υδάτων, ενώ τα κυκλώματα υδάτων και πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά ώστε να ενισχυθεί η κυκλική οικονομία.
Τροπολογία 26
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 20
(20)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και ιδίως η τήρηση των οριακών τιμών εκπομπών, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι απορρίψεις επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον. Η παρακολούθηση θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω της θέσπισης, σε εθνικό επίπεδο, ενός υποχρεωτικού συστήματος προηγούμενης άδειας για την απόρριψη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον. Επιπλέον, προκειμένου να αποτρέπονται οι ακούσιες απορρίψεις πλαστικών βιομέσων στο περιβάλλον από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στις άδειες απόρριψης ειδικές υποχρεώσεις συνεχούς παρακολούθησης και αποτροπής των απορρίψεων αυτών.
(20)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και ιδίως η τήρηση των οριακών τιμών εκπομπών, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι απορρίψεις επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον. Η παρακολούθηση θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω της θέσπισης, σε εθνικό επίπεδο, ενός υποχρεωτικού συστήματος προηγούμενης άδειας για την απόρριψη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον. Επιπλέον, προκειμένου να αποτρέπονται συνεχώς τόσο οι αιφνίδιες έντονες διαρροές όσο και οι χρόνιες διάχυτες διαρροές πλαστικών βιομέσων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, βιοφορέων, βιοσφαιριδίων και σφαιριδίων πολυστυρενίου στο περιβάλλον από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στις άδειες απόρριψης ειδικές υποχρεώσεις για τη χρήση κατάλληλων λύσεων συγκράτησης, όπως πλέγματα και δίχτυα για την πρόληψη απορρίψεων και τη συνεχή παρακολούθηση τυχόν απορρίψεων πλαστικών βιομέσων. Προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την αναμενόμενη ανάπτυξη στη χρήση βιομέσων και για τις τεχνολογικές εξελίξεις του τομέα, ο ορισμός των πλαστικών βιομέσων θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες τεχνολογίες, όντας ταυτόχρονα διαχρονικός και αρκούντως ευέλικτος ώστε να λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.
Τροπολογία 27
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 21
(21)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, οι απευθείας απορρίψεις βιοαποδομήσιμων μη οικιακών λυμάτων στο περιβάλλον από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς θα πρέπει να υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια εθνικού επιπέδου και σε κατάλληλες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι απευθείας απορρίψεις από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς υπόκεινται σε δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια επεξεργασία, όπως απαιτείται για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
(21)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, οι απευθείας απορρίψεις βιοαποδομήσιμων μη οικιακών λυμάτων στο περιβάλλον από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς θα πρέπει να υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια εθνικού επιπέδου και σε κατάλληλες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι απευθείας απορρίψεις από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς υπόκεινται σε δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια επεξεργασία, όπως απαιτείται για την προστασία της υγείας σύμφωνα με την προσέγγιση Μία Υγεία και του περιβάλλοντος, και ότι σε τελική ανάλυση τηρούνται οι καθορισμένες παράμετροι για τα επεξεργασμένα λύματα.
Τροπολογία 28
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 22
(22)  Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές και αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση δεδομένων από τα αστικά λύματα σχετικών με τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να θεσπιστεί επιτήρηση των αστικών λυμάτων και να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πρόληψης ή έγκαιρης προειδοποίησης, για παράδειγμα για την ανίχνευση συγκεκριμένων ιών στα αστικά λύματα ως ένδειξη εμφάνισης επιδημιών ή πανδημιών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθιερώσουν μόνιμο διάλογο και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Στο πλαίσιο του συντονισμού αυτού, θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος παραμέτρων σημαντικών για τη δημόσια υγεία που πρέπει να παρακολουθούνται στα αστικά λύματα, και να καθοριστεί η συχνότητα και τα σημεία δειγματοληψίας. Η προσέγγιση αυτή θα αξιοποιήσει και θα συμπληρώσει άλλες πρωτοβουλίες της Ένωσης στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση που περιλαμβάνει επιτήρηση των λυμάτων52. Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με μια κοινή προσέγγιση για την καθιέρωση συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα στην ΕΕ53 (στο εξής: σύσταση), τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να παρακολουθούν τις παραμέτρους υγείας που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του σε τακτική βάση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρήση εναρμονισμένων μεθόδων, τα κράτη μέλη θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να χρησιμοποιούν τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης που ορίζονται στη σύσταση για την παρακολούθηση του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του.
(22)  Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές και αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση δεδομένων από τα αστικά λύματα σχετικών με τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να θεσπιστεί επιτήρηση των αστικών λυμάτων και να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πρόληψης ή έγκαιρης προειδοποίησης, για παράδειγμα για την ανίχνευση συγκεκριμένων ιών στα αστικά λύματα ως ένδειξη εμφάνισης επιδημιών ή πανδημιών, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθιερώσουν μόνιμο διάλογο και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και κατανέμουν με σαφήνεια ρόλους, ευθύνες και δαπάνες μεταξύ των εν λόγω αρμόδιων αρχών. Στο πλαίσιο του συντονισμού αυτού, θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος παραμέτρων σημαντικών για τη δημόσια υγεία που πρέπει να παρακολουθούνται στα αστικά λύματα, και να καθοριστεί η συχνότητα και τα σημεία δειγματοληψίας. Η προσέγγιση αυτή θα αξιοποιήσει και θα συμπληρώσει άλλες πρωτοβουλίες της Ένωσης στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση που περιλαμβάνει επιτήρηση των λυμάτων52. Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με μια κοινή προσέγγιση για την καθιέρωση συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα στην ΕΕ53 («σύσταση»), τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να παρακολουθούν τις παραμέτρους υγείας σε τακτική βάση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρήση εναρμονισμένων μεθόδων, τα κράτη μέλη θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να χρησιμοποιούν τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης που ορίζονται στη σύσταση για την παρακολούθηση του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του.
_________________
_________________
52 Ανακοίνωση της Επιτροπής για την παρουσίαση της HERA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, που αποτελεί το επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας [COM(2021)0576].
52 Ανακοίνωση της Επιτροπής για την παρουσίαση της HERA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, που αποτελεί το επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας [COM(2021)0576].
53 Σύσταση (ΕΕ) 2021/472 της Επιτροπής, της 17ης Μαρτίου 2021, σχετικά με μια κοινή προσέγγιση για την καθιέρωση συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα στην ΕΕ (ΕΕ L 98 της 19.3.2021, σ. 3).
53 Σύσταση (ΕΕ) 2021/472 της Επιτροπής, της 17ης Μαρτίου 2021, σχετικά με μια κοινή προσέγγιση για την καθιέρωση συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα στην ΕΕ (ΕΕ L 98 της 19.3.2021, σ. 3).
Τροπολογία 29
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 23 α (νέα)
(23α)   Η παρούσα οδηγία αναγνωρίζει ότι η προσέγγιση «Μία Υγεία», όπως αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση που έχει ως στόχο να ισορροπήσει με βιώσιμο τρόπο και να βελτιστοποιήσει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων. Η προσέγγιση «Μία Υγεία» αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των κατοικίδιων και των άγριων ζώων, των φυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, είναι στενά αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες. Είναι επομένως σκόπιμο να καθοριστεί ότι η επεξεργασία των λυμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή δυσμενών επιδράσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιών, και τον σεβασμό του δικαιώματος για καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον. Όσον αφορά τη δέσμευση της ομάδας των 7 να αναγνωρίσει την ταχεία αύξηση της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αναγκαίο να προωθηθεί η συνετή και υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών σε φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση.
Τροπολογία 30
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 24
(24)  Για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Με βάση τον εν λόγω προσδιορισμό και, όπου απαιτείται, για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας για τα ύδατα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων αυστηρότερα από τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτά τα αυστηρότερα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων ή την εφαρμογή δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας ή τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για οικισμούς ή σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δεν καλύπτουν τα κατώτατα όρια ι.π. για τα οποία ισχύουν οι τυπικές απαιτήσεις. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πιο προηγμένη επεξεργασία από την επεξεργασία που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις, ή την απολύμανση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων που απαιτείται για τη συμμόρφωση με την οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου55.
(24)  Για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας σύμφωνα με την προσέγγιση Μία Υγεία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προαχθεί ο έλεγχος στην πηγή για την πρόληψη της ρύπανσης των αστικών λυμάτων σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον εν λόγω προσδιορισμό και, όπου απαιτείται, για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας για τα ύδατα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων αυστηρότερα από τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτά τα αυστηρότερα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προληπτικά μέτρα για τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων ή την εφαρμογή δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας ή τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για οικισμούς ή σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δεν καλύπτουν τα κατώτατα όρια ι.π. για τα οποία ισχύουν οι τυπικές απαιτήσεις, καθώς και τη χρήση ισοδύναμης επεξεργασίας που διασφαλίζει το ίδιο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πιο προηγμένη επεξεργασία από την επεξεργασία που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις, ή την απολύμανση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων που απαιτείται για τη συμμόρφωση με την οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου55.
_________________
_________________
55 Οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2006, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ (EE L 64 της 4.3.2006, σ. 37).
55 Οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2006, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ (EE L 64 της 4.3.2006, σ. 37).
Τροπολογία 31
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 25
(25)  Ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης 6 και ο συναφής στόχος που απαιτεί από τα κράτη μέλη «να διασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης και πρακτικές προσωπικής υγιεινής για όλους, βάζοντας τέλος στην «ανοιχτή αφόδευση» και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις» έως το 203056. Επιπλέον, η αρχή 20 του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων57 ορίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τις συστάσεις των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την αποχέτευση και την υγεία58 και τις διατάξεις του πρωτοκόλλου για το νερό και την υγεία59, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πρόσβασης σε αποχέτευση σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση για όλους, για παράδειγμα με την κατασκευή εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους χώρους, καθώς και με την προώθηση της δωρεάν παροχής κατάλληλων εγκαταστάσεων υγιεινής στις δημόσιες διοικήσεις και τα δημόσια κτίρια, οι οποίες να είναι οικονομικά προσιτές για όλους. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής θα πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή διαχείριση και απόρριψη των ανθρώπινων ούρων και περιττωμάτων και του εμμηνορροϊκού αίματος. Η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι άστεγοι, ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηστών, και ότι η χρήση τους θα πρέπει να είναι ασφαλής από άποψη υγιεινής και τεχνικής. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει επίσης να επαρκεί για να καλύπτονται οι ανάγκες των ανθρώπων χωρίς αδικαιολόγητα μεγάλο χρόνο αναμονής.
(25)  Ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης 6 και ο συναφής στόχος που απαιτεί από τα κράτη μέλη «να διασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης και πρακτικές προσωπικής υγιεινής για όλους, βάζοντας τέλος στην «ανοιχτή αφόδευση» και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις» έως το 203056. Επιπλέον, η αρχή 20 του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων57 ορίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τις συστάσεις των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την αποχέτευση και την υγεία58 και τις διατάξεις του πρωτοκόλλου για το νερό και την υγεία59, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πρόσβασης σε αποχέτευση σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω δράσεων που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε αποχέτευση για όλους, για παράδειγμα με την κατασκευή εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους χώρους, καθώς και με την προώθηση της δωρεάν παροχής κατάλληλων εγκαταστάσεων υγιεινής στις δημόσιες διοικήσεις και τα δημόσια κτίρια, οι οποίες να είναι οικονομικά προσιτές για όλους. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής θα πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή διαχείριση και απόρριψη των ανθρώπινων ούρων και περιττωμάτων και την αλλαγή εμμηνορροϊκών προϊόντων. Η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι άστεγοι, ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο που εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια των χρηστών, και ότι η χρήση τους θα πρέπει να είναι ασφαλής από άποψη υγιεινής και τεχνικής. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει επίσης να επαρκεί για να καλύπτονται οι ανάγκες των ανθρώπων χωρίς αδικαιολόγητα μεγάλο χρόνο αναμονής.
_________________
_________________
56 Ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 (A/70/L.1)
56 Ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 (A/70/L.1)
57 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων [COM(2017)0250].
57 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων [COM(2017)0250].
58 Κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την αποχέτευση και την υγεία, 2018.
58 Κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την αποχέτευση και την υγεία, 2018.
59 Πρωτόκολλο για τα ύδατα και την υγεία στη σύμβαση του 1992 για την προστασία και τη χρήση των διασυνοριακών υδατορευμάτων και των διεθνών λιμνών, 17 Ιουνίου 1999.
59 Πρωτόκολλο για τα ύδατα και την υγεία στη σύμβαση του 1992 για την προστασία και τη χρήση των διασυνοριακών υδατορευμάτων και των διεθνών λιμνών, 17 Ιουνίου 1999.
Τροπολογία 32
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 26
(26)  Η ιδιαίτερη κατάσταση των μειονοτικών πολιτισμών, όπως οι Ρομά και οι Travellers, είτε εγκατεστημένων είτε όχι, και ιδίως η έλλειψη πρόσβασης σε αποχέτευση, αναγνωρίστηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2020, με τίτλο «Ένωση ισότητας: Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά», το οποίο αποβλέπει σε βελτίωση της αποτελεσματικής ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Συνολικά, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ομάδων αυτών σε αποχέτευση. Είναι σημαντικό ο προσδιορισμός των εν λόγω ομάδων να συνάδει με το άρθρο 16 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου60. Τα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων σε αποχέτευση μπορούν να περιλαμβάνουν τη διάθεση εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους χώρους δωρεάν ή με χαμηλό τέλος εξυπηρέτησης, τη βελτίωση ή τη διατήρηση της σύνδεσης με κατάλληλα συστήματα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και την πληροφόρηση σχετικά με τη θέση των πλησιέστερων εγκαταστάσεων υγιεινής.
(26)  Η ιδιαίτερη κατάσταση των μειονοτικών πολιτισμών, όπως οι Ρομά και οι Travellers, είτε εγκατεστημένων είτε όχι, και ιδίως η έλλειψη πρόσβασης σε αποχέτευση, αναγνωρίστηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2020, με τίτλο «Ένωση ισότητας: Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά», το οποίο αποβλέπει σε βελτίωση της αποτελεσματικής ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Συνολικά, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες ή ομάδες που είναι περιθωριοποιημένες λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, την εθνοτική καταγωγή, τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την αναπηρία, την έλλειψη στέγης, το νομικό καθεστώς, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή άλλους λόγους, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ομάδων αυτών σε αποχέτευση. Είναι σημαντικό ο προσδιορισμός των εν λόγω ομάδων να συνάδει με το άρθρο 16 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων σε αποχέτευση μπορούν να περιλαμβάνουν τη διάθεση εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δωρεάν ή με χαμηλό τέλος εξυπηρέτησης, καθώς και σε κτίρια της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση ή τη διατήρηση της σύνδεσης με κατάλληλα συστήματα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και την πληροφόρηση σχετικά με τη θέση των πλησιέστερων εγκαταστάσεων υγιεινής.
_________________
60 Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΕΕ L 435 της 23.12.2020, σ. 1).
Τροπολογία 33
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 28
(28)  Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση της ιλύος θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την ιεράρχηση των αποβλήτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι δράσεις για την καλύτερη παρακολούθηση της ρύπανσης από μη οικιακές απορρίψεις και τη μείωσή της στην πηγή θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης ιλύος και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χρήσης της στη γεωργία. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και ασφαλής ανάκτηση των θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου που αποτελεί κρίσιμη ουσία, από την ιλύ, θα πρέπει να καθοριστούν ελάχιστα ποσοστά ανάκτησης σε επίπεδο Ένωσης.
(28)  Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση της ιλύος θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την ιεράρχηση των αποβλήτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι δράσεις για την καλύτερη παρακολούθηση της ρύπανσης από μη οικιακές απορρίψεις και τη μείωσή της στην πηγή θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης ιλύος και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χρήσης της στη γεωργία και σε άλλους τομείς. Προκειμένου να διασφαλιστεί και να διευκολυνθεί η ορθή και ασφαλής ανάκτηση θρεπτικών ουσιών από την ιλύ και τα λύματα και να διασφαλιστεί η συνοχή σε σχέση με τον στόχο της Ένωσης να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου που αποτελεί κρίσιμη ουσία, θα πρέπει να καθοριστούν ελάχιστα ποσοστά ανάκτησης σε επίπεδο Ένωσης, ενώ είναι επίσης αναγκαίο να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές για τον προσδιορισμό και την εφαρμογή των καταλληλότερων μεθόδων ανάκτησης θρεπτικών ουσιών από την ιλύ για μεταγενέστερη χρήση στη γεωργία. Η Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει νομοθετικά πλαίσια για την ανάπτυξη λειτουργικής αγοράς ανακτημένου φωσφόρου και αζώτου, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά και την περαιτέρω χρήση ανακτημένου φωσφόρου. Οι απαιτήσεις σχετικά με την ανάκτηση θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές σε μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και τις διαδικασίες για τη ανάκτηση θρεπτικών στοιχείων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εξαγωγή πολύτιμων πόρων από την ιλύ λυμάτων για γεωργικούς σκοπούς, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα του τομέα και να συμβάλει στην στρατηγική αυτονομία της ενωσιακής βιομηχανίας λιπασμάτων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποσκοπούν στην αποτελεσματική κυκλικότητα των θρεπτικών ουσιών και να καταβάλλουν προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάκτησης θρεπτικών ουσιών και μετάλλων από την ιλύ λυμάτων με έμφαση στην επίτευξη άλλων παράλληλων οφελών, όπως η παραγωγή βιοαερίου ή βιοξυλάνθρακα.
Τροπολογία 34
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 29
(29)  Απαιτείται πρόσθετη παρακολούθηση για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις νέες απαιτήσεις όσον αφορά τους μικρορύπους, τη μη οικιακή ρύπανση, την ενεργειακή ουδετερότητα, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και τις αστικές απορροές. Για να επαληθευτούν οι επιδόσεις της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας ως προς τη μείωση των μικρορύπων στις απορρίψεις αστικών λυμάτων, αρκεί να παρακολουθείται ένα περιορισμένο σύνολο αντιπροσωπευτικών μικρορύπων. Οι συχνότητες παρακολούθησης θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές, όπως εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Ελβετία. Για να είναι οικονομικά αποδοτικές, οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο μέγεθος των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των οικισμών. Η παρακολούθηση θα συμβάλει επίσης στη συγκέντρωση δεδομένων για το συνολικό πλαίσιο παρακολούθησης του περιβάλλοντος, όπως θεσπίστηκε στο πλαίσιο του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον63, και θα τροφοδοτήσει πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο παρακολούθησης μηδενικής ρύπανσης στο οποίο αυτό βασίζεται64.
(29)  Απαιτείται πρόσθετη παρακολούθηση για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις νέες απαιτήσεις όσον αφορά τους μικρορύπους, τη μη οικιακή ρύπανση, την ενεργειακή ουδετερότητα, όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων του υποξειδίου του αζώτου, του μεθανίου, των υπερχειλίσεων λόγω νεροποντής και των αστικών απορροών. Η εν λόγω παρακολούθηση στηρίζει την εθνική έκθεση απογραφής, παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της IPCC για την παρακολούθηση και επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη σχεδίων δράσης για επιστημονικό μετριασμό που συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού. Για να επαληθευτούν οι επιδόσεις της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας ως προς τη μείωση των μικρορύπων στις απορρίψεις αστικών λυμάτων, αρκεί να παρακολουθείται ένα περιορισμένο σύνολο αντιπροσωπευτικών μικρορύπων. Οι συχνότητες παρακολούθησης θα πρέπει να αναπτυχθούν με βάση τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές, όπως εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Ελβετία. Θα πρέπει να διευρυνθούν για τη δέσμευση ιδιαιτέρως επικίνδυνων ουσιών, όπως η τελμισαρτάνη, η δισφαινόλη Α, η β-οιστραδιόλη και το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS). Για να είναι οικονομικά αποδοτικές, οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο μέγεθος των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των οικισμών. Η παρακολούθηση θα συμβάλει επίσης στη συγκέντρωση δεδομένων για το συνολικό πλαίσιο παρακολούθησης του περιβάλλοντος, όπως θεσπίστηκε στο πλαίσιο του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον63, και θα τροφοδοτήσει πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο παρακολούθησης μηδενικής ρύπανσης στο οποίο αυτό βασίζεται64 και στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση του τομέα των υδάτων σύμφωνα με την ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ.
_________________
_________________
63 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).
63 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).
64 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους – Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους [COM(2021)0400].
64 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους – Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους [COM(2021)0400].
Τροπολογία 35
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 30
(30)  Προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, η υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας θα πρέπει να βελτιωθεί και να απλουστευθεί, με την κατάργηση της υποχρέωσης των κρατών μελών να υποβάλλουν εκθέσεις ανά διετία στην Επιτροπή και της υποχρέωσης της Επιτροπής να δημοσιεύει εξαμηνιαίες εκθέσεις. Αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από την υποχρέωση των κρατών μελών να βελτιώσουν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), τα υφιστάμενα εθνικά τυποποιημένα σύνολα δεδομένων που θεσπίστηκαν δυνάμει της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και να τα επικαιροποιούν τακτικά. Θα πρέπει να παρέχεται στην Επιτροπή και στον EEA μόνιμη πρόσβαση στις εθνικές βάσεις δεδομένων. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, τα σύνολα δεδομένων θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων με τις απαιτήσεις επεξεργασίας (επιτυχία/αποτυχία, φορτία και συγκέντρωση απορριπτόμενων ρύπων), το επίπεδο επίτευξης των στόχων της ενεργειακής ουδετερότητας, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από σταθμούς επεξεργασίας άνω των 10 000 ι.π. και τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη όσον αφορά τις υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και τις αστικές απορροές, την πρόσβαση σε αποχέτευση και την επεξεργασία από μεμονωμένα συστήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης συνοχή με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου65, ώστε να βελτιστοποιηθεί η χρήση των δεδομένων και να υποστηριχθεί η πλήρης διαφάνεια.
(30)  Προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, η υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας θα πρέπει να βελτιωθεί και να απλουστευθεί, με την κατάργηση της υποχρέωσης των κρατών μελών να υποβάλλουν εκθέσεις ανά διετία στην Επιτροπή και της υποχρέωσης της Επιτροπής να δημοσιεύει εξαμηνιαίες εκθέσεις. Αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από την υποχρέωση των κρατών μελών να βελτιώσουν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), τα υφιστάμενα εθνικά τυποποιημένα σύνολα δεδομένων που θεσπίστηκαν δυνάμει της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και να τα επικαιροποιούν τακτικά. Θα πρέπει να παρέχεται στην Επιτροπή και στον EEA μόνιμη πρόσβαση στις εθνικές βάσεις δεδομένων και θα πρέπει να δημοσιοποιούνται μέσω κεντρικής βάσης δεδομένων της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η εν λόγω βάση δεδομένων θα πρέπει να επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ των κρατών μελών των επιδόσεων των σταθμών επεξεργασίας για την πρόληψη της ρύπανσης, τη συγκριτική αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και την υποστήριξη της συμμόρφωσης με την παρούσα οδηγία, καθώς και της εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές ρύπανσης. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, τα σύνολα δεδομένων θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων με τις απαιτήσεις επεξεργασίας (επιτυχία/αποτυχία, φορτία και συγκέντρωση απορριπτόμενων ρύπων), το επίπεδο επίτευξης των στόχων της ενεργειακής ουδετερότητας, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από σταθμούς επεξεργασίας άνω των 10 000 ι.π. και τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη όσον αφορά τις υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και τις αστικές απορροές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση απορροών, την πρόσβαση σε αποχέτευση και την επεξεργασία από μεμονωμένα συστήματα, και την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης συνοχή με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου65, ώστε να βελτιστοποιηθεί η χρήση των δεδομένων και να υποστηριχθεί η πλήρης διαφάνεια. Η διοικητική επιβάρυνση για την παροχή πληροφοριών και δεδομένων στο κοινό θα πρέπει να σέβεται ανά πάσα στιγμή την αρχή της αναλογικότητας.
_________________
_________________
65 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006, σ. 1).
65 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006, σ. 1).
Τροπολογία 36
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 31 α (νέα)
(31α)   Αυτή τη στιγμή διατίθεται σημαντική χρηματοδότηση από την Ένωση για την κάλυψη του κόστους εφαρμογής της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή έχουν ανέλθει σε 38,8 δισ. EUR για τον τομέα των λυμάτων από το 2000. Εκτός από τη χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για άμεσες επενδύσεις στον τομέα των υδάτων, τα ταμεία της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων της πολιτικής συνοχής, του προγράμματος «Ορίζων 2020» και των ταμείων LIFE, στήριξαν επίσης την έρευνα στον τομέα των υδάτων της Ένωσης. Μεταξύ 2000 και 2017, η Ένωση χρηματοδότησε συνολικά 138 έργα LIFE σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων. Θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη σε επίπεδο Ένωσης για την υλοποίηση νέων φιλόδοξων στόχων και για να μην μείνει κανείς στο περιθώριο και παράλληλα να διασφαλιστούν υψηλό επίπεδο επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και πρόσβαση των πολιτών στην εν λόγω επεξεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, η χρηματοδότηση της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας θα πρέπει να χρηματοδοτείται μέσω των εθνικών συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού σε συνδυασμό με εθνική χρηματοδότηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους λογαριασμούς νερού των πολιτών και για τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ως πρόσθετο μέτρο σύμφωνα με την αξιολόγηση της εφαρμογής, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι παρέχονται κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα για την επεξεργασία των λυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η σύνθετη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία από όλα τα κράτη μέλη μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ, μετά το 2027).
Τροπολογία 37
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 32
(32)  Ο τομέας συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι ιδιαίτερος και λειτουργεί ως δέσμια αγορά, με δημόσιες και μικρές επιχειρήσεις να συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν φορέα διαχείρισης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στους βασικούς δείκτες επιδόσεων των φορέων διαχείρισης, όπως το επίπεδο επεξεργασίας που επιτυγχάνεται, το κόστος της επεξεργασίας, η ενέργεια που καταναλώνεται και παράγεται, και οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτύπωμα άνθρακα. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, βασικές πληροφορίες σχετικά με το ετήσιο κόστος συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων για κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να παρέχονται με εύκολα προσβάσιμο τρόπο, για παράδειγμα στα τιμολόγια, ενώ άλλες λεπτομερείς πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες ηλεκτρονικά, σε ιστότοπο του φορέα διαχείρισης ή της αρμόδιας αρχής.
(32)  Ο τομέας συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι ιδιαίτερος, με δημόσιες και μικρές επιχειρήσεις να συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν φορέα διαχείρισης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στους βασικούς δείκτες επιδόσεων των φορέων διαχείρισης, όπως το επίπεδο επεξεργασίας που επιτυγχάνεται, το κόστος της επεξεργασίας, η ενέργεια που καταναλώνεται και παράγεται, και οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτύπωμα άνθρακα. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, βασικές πληροφορίες σχετικά με το ετήσιο κόστος συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων για κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να παρέχονται με εύκολα προσβάσιμο τρόπο στα τιμολόγια, ενώ άλλες λεπτομερείς πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες ηλεκτρονικά, σε φιλική προς τον χρήστη μορφή, σε ιστότοπο του φορέα διαχείρισης ή της αρμόδιας αρχής.
Τροπολογία 38
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 33
(33)  Η οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου66 εγγυάται το δικαίωμα πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus του 1998 για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (στο εξής: σύμβαση του Aarhus). Η σύμβαση του Aarhus περιλαμβάνει γενικές υποχρεώσεις που αφορούν τόσο την παροχή πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες κατόπιν αιτήματος όσο και την ενεργητική διάδοση τέτοιων πληροφοριών. Είναι σημαντικό οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας που αφορούν τις ρυθμίσεις πρόσβασης σε πληροφορίες και ανταλλαγής δεδομένων να συμπληρώνουν την εν λόγω οδηγία, θεσπίζοντας την υποχρέωση να διατίθενται διαδικτυακά στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς να δημιουργείται χωριστό νομικό καθεστώς.
(33)  Η οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου66 εγγυάται το δικαίωμα πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus του 1998 για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα («σύμβαση του Aarhus»). Η σύμβαση του Aarhus περιλαμβάνει γενικές υποχρεώσεις που αφορούν τόσο την παροχή πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες κατόπιν αιτήματος όσο και την ενεργητική διάδοση τέτοιων πληροφοριών. Είναι σημαντικό οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας που αφορούν τις ρυθμίσεις πρόσβασης σε πληροφορίες και ανταλλαγής δεδομένων να συμπληρώνουν την εν λόγω οδηγία, θεσπίζοντας την υποχρέωση να διατίθενται διαδικτυακά στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς να δημιουργείται χωριστό νομικό καθεστώς. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κοινό στην οικεία περιοχή ενημερώνεται για τα επιβλαβή και σημαντικά επίπεδα μόλυνσης σε περίπτωση ρύπανσης των υδάτων πάνω από το όριο που καθορίζεται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής και να θεσπίζουν συστήματα προειδοποίησης του κοινού με βάση λύσεις βέλτιστων πρακτικών, όπως η τεχνολογία κυψελικής εκπομπής.
_________________
_________________
66 Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).
66 Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).
Τροπολογία 39
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 35
(35)  Για την προσαρμογή της παρούσας οδηγίας στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ για την τροποποίηση ορισμένων μερών των παραρτημάτων όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και την τεταρτοβάθμια επεξεργασία και τις απαιτήσεις για ειδικές άδειες απόρριψης μη οικιακών λυμάτων σε αποχετευτικά δίκτυα και σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, και όσον αφορά τη συμπλήρωση της παρούσας οδηγίας με τον καθορισμό κατώτατων ποσοστών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του φωσφόρου και του αζώτου από την ιλύ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
(35)  Για την προσαρμογή της παρούσας οδηγίας στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ για την τροποποίηση ορισμένων μερών των παραρτημάτων όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και την τεταρτοβάθμια επεξεργασία και τις απαιτήσεις για ειδικές άδειες απόρριψης μη οικιακών λυμάτων σε αποχετευτικά δίκτυα και σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, και όσον αφορά τη συμπλήρωση της παρούσας οδηγίας με τον καθορισμό κατώτατων ποσοστών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του φωσφόρου και του αζώτου από τα αστικά λύματα και την ιλύ, προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε μια σειρά τεχνικών ανάκτησης, συμπεριλαμβανομένων της πυρόλυσης και της κατακρήμνισης στρουβίτη καθώς και της ανάκτησης θρεπτικών ουσιών από την ιλύ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φώσφορος και το άζωτο αποτελούν πολύτιμους πόρους για τη γεωργία, η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει αυτές τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός ενός έτους από το πέρας της περιόδου μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για να επεκτείνει τον κατάλογο των τομέων που συνεισφέρουν στα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 40
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 36
(36)  Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για την έγκριση προτύπων για τον σχεδιασμό μεμονωμένων συστημάτων, για την έγκριση μεθόδων παρακολούθησης και αξιολόγησης των δεικτών της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, για τον καθορισμό κοινών όρων και κριτηρίων για τη χορήγηση απαλλαγής από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για ορισμένα προϊόντα, για τον καθορισμό μεθοδολογιών για την υποστήριξη της ανάπτυξης ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων και για τη μέτρηση της μικροβιακής αντοχής και των μικροπλαστικών στα αστικά λύματα, και για την έγκριση του μορφότυπου και των τρόπων παρουσίασης των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλλονται από τα κράτη μέλη και να συγκεντρώνονται από τον EEA σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου67.
(36)  Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για την έγκριση προτύπων για τον σχεδιασμό μεμονωμένων συστημάτων, για την έγκριση μεθόδων παρακολούθησης και αξιολόγησης των δεικτών της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, για τη θέσπιση και την επικαιροποίηση του καταλόγου μικρορύπων, για τον καθορισμό κοινών όρων και κριτηρίων για τη χορήγηση απαλλαγής από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για ορισμένα προϊόντα, για τον καθορισμό μεθοδολογιών για την υποστήριξη της ανάπτυξης ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων και για τη μέτρηση της μικροβιακής αντοχής και των μικροπλαστικών στα αστικά λύματα, και για την έγκριση του μορφότυπου και των τρόπων παρουσίασης των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλλονται από τα κράτη μέλη και να συγκεντρώνονται από τον EEA σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου67. Η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον καθορισμό απαιτήσεων σχετικά με την παρακολούθηση των μικροπλαστικών στα αστικά λύματα όπως προβλέπεται στην παρούσα οδηγία, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27, 12 μήνες από την προσθήκη τους στον κατάλογο επιτήρησης της οδηγίας 2022/0344 (COD).
_________________
_________________
67 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
67 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
Τροπολογία 41
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 37 α (νέα)
(37α)   Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι οδηγία προβλέπει την επίτευξη καλύτερης ποιότητας νερού, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των ζωτικών προϊόντων
Τροπολογία 42
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 37 β (νέα)
(37β)   Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να προβλέπουν πρόσθετη επιστροφή της διαφοράς του κόστους που προκύπτει από τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία με σκοπό τη στήριξη βασικών φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι παραμένουν διαθέσιμα στην αγορά και προσβάσιμα για τους πολίτες.
Τροπολογία 43
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 38
(38)  Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου68, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει αξιολόγηση της παρούσας οδηγίας εντός ορισμένης προθεσμίας από την ημερομηνία που τάσσεται για τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε και στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, σε τυχόν διαθέσιμες συστάσεις του ΠΟΥ, καθώς και σε σχετικά επιστημονικά, αναλυτικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Κατά την αξιολόγηση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανή ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των προϊόντων που θα καλύπτονται από σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ανάλογα με την εξέλιξη της σειράς προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παρουσία μικρορύπων στα λύματα και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και τα δεδομένα από τις νέες υποχρεώσεις παρακολούθησης σχετικά με τους μικρορύπους στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
(38)  Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου68, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει αξιολόγηση της παρούσας οδηγίας εντός ορισμένης προθεσμίας από την ημερομηνία που τάσσεται για τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε και στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, σε τυχόν διαθέσιμες συστάσεις του ΠΟΥ, καθώς και σε σχετικά επιστημονικά, αναλυτικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Κατά την αξιολόγηση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανή ανάγκη εισαγωγής στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων, την ανάγκη απομάκρυνσης των μικροπλαστικών και των PFAS από τα αστικά λύματα πριν από την απόρριψη, την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των προϊόντων που θα καλύπτονται από σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ανάλογα με την εξέλιξη της σειράς προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, και τη μέθοδο εξάλειψης και μετουσίωσης των προϊόντων αυτών στο τελικό στάδιο χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παρουσία μικρορύπων στα λύματα και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και τα δεδομένα από τις νέες υποχρεώσεις παρακολούθησης και ανάλυσης σχετικά με τους μικρορύπους στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Κατά τη λήψη των σχετικών μέτρων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης όσον αφορά τη ρύπανση των υδάτων, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να καθοδηγούνται από την «αρχή της προφύλαξης» και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που θεσπίζονται στη ΣΛΕΕ, καθώς και από την αρχή του «μη βλάπτειν» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
_________________
_________________
68 Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1).
68 Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1).
Τροπολογία 44
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – εδάφιο 1
Η παρούσα οδηγία καθορίζει κανόνες για τη συλλογή, την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυμάτων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου των δραστηριοτήτων συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Καθορίζει επίσης κανόνες σχετικά με την πρόσβαση σε αποχέτευση, τη διαφάνεια του τομέα της διαχείρισης αστικών λυμάτων και την τακτική επιτήρηση παραμέτρων σημαντικών για τη δημόσια υγεία στα αστικά λύματα.
Η παρούσα οδηγία καθορίζει κανόνες για τη συλλογή, την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυμάτων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας σύμφωνα με την προσέγγιση Μία Υγεία, με σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου των δραστηριοτήτων συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Καθορίζει επίσης κανόνες σχετικά με την πρόσβαση σε αποχέτευση για όλους, τη διαφάνεια του τομέα της διαχείρισης αστικών λυμάτων και την τακτική επιτήρηση παραμέτρων σημαντικών για τη δημόσια υγεία στα αστικά λύματα και μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων, ο σχεδιασμός έχει ως στόχο την αύξηση των συνεργειών με προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής και δράση για την αποκατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων.
Τροπολογία 45
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 1
1)  «αστικά λύματα»: τα οικιακά λύματα, το μείγμα οικιακών με μη οικιακά λύματα ή το μείγμα οικιακών λυμάτων με αστικές απορροές·
1)   «αστικά λύματα»: οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Τροπολογία 46
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 1 – στοιχείο α (νέο)
α)   οικιακά λύματα·
Τροπολογία 47
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 1 – στοιχείο β (νέο)
β)   μείγμα οικιακών και μη οικιακών λυμάτων·
Τροπολογία 48
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 1 – στοιχείο γ (νέο)
γ)   το μείγμα οικιακών λυμάτων με αστικές απορροές·
Τροπολογία 49
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 1 – στοιχείο δ (νέο)
δ)   το μείγμα οικιακών λυμάτων με μη οικιακά λύματα και αστικές απορροές·
Τροπολογία 50
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 3 – εισαγωγικό μέρος
3)  «μη οικιακά λύματα»: οποιαδήποτε λύματα που απορρίπτονται σε αποχετευτικά δίκτυα από κτίρια και χώρους που χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε από τις παρακάτω δραστηριότητες:
3)  «μη οικιακά λύματα»: οποιαδήποτε λύματα που αποτελούν πρωτίστως προϊόν του ανθρώπινου μεταβολισμού ή οικιακών δραστηριοτήτων και απορρίπτονται σε αποχετευτικά δίκτυα από κτίρια και χώρους που χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε από τις παρακάτω δραστηριότητες:
Τροπολογία 51
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 4
4)  «οικισμοί»: οι περιοχές στις οποίες τα φορτία ρύπων στα αστικά λύματα είναι επαρκώς συγκεντρωμένα (10 ι.π. ανά εκτάριο τουλάχιστον) ώστε τα αστικά λύματα να μπορούν να συλλέγονται και να διοχετεύονται σε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων ή σε τελικό σημείο απόρριψης·
4)  «οικισμοί»: οι περιοχές στις οποίες τα φορτία ρύπων στα αστικά λύματα είναι επαρκώς συγκεντρωμένα (25 ι.π. ανά εκτάριο τουλάχιστον) ώστε τα αστικά λύματα να μπορούν να συλλέγονται και να διοχετεύονται σε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων ή σε τελικό σημείο απόρριψης·
Τροπολογία 52
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 5
5)  «αστικές απορροές»: όμβρια ύδατα από οικισμούς, τα οποία συλλέγονται σε συνδυασμένους ή χωριστούς υπονόμους·
5)  «αστικές απορροές»: όμβρια ύδατα, χιόνι ή νερό από την τήξη του πάγου από οικισμούς, τα οποία συλλέγονται σε συνδυασμένους ή χωριστούς υπονόμους·
Τροπολογία 53
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 6
6)  «υπερχείλιση λόγω νεροποντής»: απόρριψη μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων από συνδυασμένους υπονόμους σε υδάτινους αποδέκτες, λόγω βροχόπτωσης·
6)  «υπερχείλιση λόγω νεροποντής»: απόρριψη μερικώς επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων από συνδυασμένους υπονόμους ή σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε υδάτινους αποδέκτες, λόγω βροχόπτωσης·
Τροπολογία 54
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 16
16)  «μικρορύπος»: ουσία, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αποδόμησής της, η οποία απαντά συνήθως στο περιβάλλον και στα αστικά λύματα σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από το ένα χιλιοστόγραμμο ανά λίτρο και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία ή για το περιβάλλον βάσει οποιουδήποτε από τα κριτήρια που ορίζονται στο μέρος 3 και στο μέρος 4 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/200869·
16)  «μικρορύπος»: ουσία, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) 1907/2006, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αποδόμησής της, η οποία απαντά συνήθως στο περιβάλλον και στα αστικά λύματα σε συγκεντρώσεις μικρογραμμαρίου ανά λίτρο, ή χαμηλότερες, και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον βάσει οποιουδήποτε από τα κριτήρια που ορίζονται στο μέρος 3 και στο μέρος 4 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/200869·
_________________
_________________
69 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
69 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
Τροπολογία 55
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 19
19)  «φορέας διευρυμένης ευθύνης παραγωγού»: οργάνωση που συστήνεται συλλογικά από παραγωγούς με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αυτοί υπέχουν βάσει του άρθρου 9·
19)  «φορέας διευρυμένης ευθύνης παραγωγού»: οργάνωση που συστήνεται υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών με στήριξη για να μπορούν οι παραγωγοί να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που αυτοί υπέχουν βάσει του άρθρου 9·
Τροπολογία 56
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 19 α (νέο)
19α)   «ο ρυπαίνων πληρώνει»: αρχή σύμφωνα με την οποία οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης ή της περιβαλλοντικής βλάβης που προκαλούν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αποκατάσταση της ρύπανσης·
Τροπολογία 57
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 20
20)  «αποχέτευση»: εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για την ασφαλή απόρριψη ανθρώπινων ούρων και περιττωμάτων και εμμηνορροϊκού αίματος·
20)  «αποχέτευση»: εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για την ασφαλή, υγιεινή και κοινωνικά και πολιτισμικά αποδεκτή απόρριψη ανθρώπινων ούρων και περιττωμάτων και για την αλλαγή προϊόντων έμμηνου ρύσεως, που παρέχει ιδιωτικότητα και διασφαλίζει την αξιοπρέπεια·
Τροπολογία 58
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 21 α (νέο)
21α)   «προσέγγιση Μία Υγεία»: ολοκληρωμένη, ενοποιημένη προσέγγιση που αποσκοπεί στη βιώσιμη εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των οικοσυστημάτων. Αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των κατοικίδιων και των άγριων ζώων, των φυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, είναι στενά αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες·
Τροπολογία 59
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 22
22)  «ενδιαφερόμενο κοινό»: το κοινό το οποίο επηρεάζεται ή ενδέχεται να επηρεαστεί ή για το οποίο παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που προάγουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος·
22)  «ενδιαφερόμενο κοινό»: το κοινό το οποίο επηρεάζεται ή ενδέχεται να επηρεαστεί ή για το οποίο παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που προάγουν την προστασία της υγείας σύμφωνα με την προσέγγιση Μία Υγεία, ή του περιβάλλοντος·
Τροπολογία 60
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 23
23)  «πλαστικά βιομέσα»: πλαστικό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των βακτηρίων που απαιτούνται για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων·
23)  «πλαστικά βιομέσα»: κάθε πλαστικό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, βιοφορέων, βιοσφαιριδίων, σφαιριδίων πολυστυρενίου, που απαιτούνται για την επεξεργασία των λυμάτων·
Τροπολογία 61
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 24 α (νέο)
24α)   «άμεση εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου»: εκπομπή που προκύπτει από πηγές που ανήκουν ή ελέγχονται από τον σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποχετευτικά δίκτυα και περιλαμβάνουν εκπομπές αερίων όπως το υποξείδιο του αζώτου και το μεθάνιο·
Τροπολογία 62
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 24 β (νέο)
24β)   «έμμεση εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου»: η έκλυση αερίων που προκύπτουν από την παραγωγή αγορασμένης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εισάγεται στον σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων και σε αποχετευτικά δίκτυα, καθώς και από τη λειτουργία τους.
Τροπολογία 63
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ι.π. μεταξύ 1 000 και 2 000 να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:
2.  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ι.π. μεταξύ 750 και 2 000 να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:
Τροπολογία 64
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε εκτίμηση των επιπέδων διαρροής λυμάτων και των σχετικών εκπομπών στην επικράτειά τους και των δυνατοτήτων για βελτιώσεις στη μείωση της διαρροής λυμάτων. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη τις σχετικές υγειονομικές, περιβαλλοντικές, τεχνικές και οικονομικές πτυχές. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, εθνικούς στόχους για τη μείωση των επιπέδων διαρροής λυμάτων στην επικράτειά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035. Τα κράτη μέλη καθιερώνουν ουσιαστικά κίνητρα για να διασφαλίσουν ότι οι φορείς διαχείρισης των λυμάτων στην επικράτειά τους θα ανταποκρίνονται στους εθνικούς στόχους.
Τροπολογία 65
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 1
1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων δεν δικαιολογείται, κατ’ εξαίρεση, είτε λόγω του ότι δεν ωφελεί το περιβάλλον, είτε λόγω υπερβολικού κόστους, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (στο εξής: μεμονωμένα συστήματα).
1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων ή η σύνδεση με αποχετευτικά δίκτυα δεν δικαιολογείται, κατ’ εξαίρεση, είτε λόγω του ότι δεν ωφελεί το περιβάλλον, είτε λόγω υπερβολικού κόστους, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων («μεμονωμένα συστήματα») ή άλλα κατάλληλα συστήματα τα οποία επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο υγειονομικής και περιβαλλοντικής προστασίας.
Τροπολογία 66
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται κατά τρόπο που εξασφαλίζει τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία που αναφέρεται στα άρθρα 6 και 7.
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται κατά τρόπο που εξασφαλίζει τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο υγειονομικής και περιβαλλοντικής προστασίας με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία που αναφέρεται στα άρθρα 6 και 7.
Τροπολογία 67
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικισμοί στους οποίους χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα καταχωρίζονται σε δημόσιο μητρώο και ότι διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις των συστημάτων αυτών από την αρμόδια αρχή.
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα καταχωρίζονται σε δημόσιο μητρώο και ότι διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις των συστημάτων αυτών από την αρμόδια αρχή, και ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη χρήση και τη λειτουργία μεμονωμένων συστημάτων, καθώς και σχετικά με τακτικές επιθεωρήσεις ανά τετραετία, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστικών και λειτουργικών πτυχών από τις αρμόδιες αρχές.
Τροπολογία 68
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 3
3.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27, για να συμπληρώνει την παρούσα οδηγία θεσπίζοντας ελάχιστες απαιτήσεις για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση μεμονωμένων συστημάτων και καθορίζοντας τις απαιτήσεις για τις τακτικές επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.
3.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν ελάχιστες απαιτήσεις βάσει καθοδήγησης που παρέχει η Επιτροπή εντός 24 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας σχετικά με τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση μεμονωμένων συστημάτων σε ολόκληρη την Ένωση και καθορίζουν τις απαιτήσεις για τις τακτικές επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.
Τροπολογία 69
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 4 – εισαγωγικό μέρος
4.  Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία ποσοστού μεγαλύτερου του 2 % του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. 2 000 και άνω υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερή αιτιολόγηση της χρήσης μεμονωμένων συστημάτων σε καθέναν από αυτούς τους οικισμούς. Στην αιτιολόγηση αυτή:
4.  Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν μεμονωμένα συστήματα για την επεξεργασία ποσοστού μεγαλύτερου του 2 % του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. 2 000 και άνω υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερή αιτιολόγηση της χρήσης μεμονωμένων συστημάτων. Στην αιτιολόγηση αυτή:
Τροπολογία 70
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 4 – στοιχείο γ
γ)   αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, όταν η Επιτροπή έχει ασκήσει τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί δυνάμει της εν λόγω παραγράφου.
διαγράφεται
Τροπολογία 71
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 4 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς στόχους της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
Τροπολογία 72
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1 – εισαγωγικό μέρος
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 για τους οποίους, λαμβανομένων υπόψη ιστορικών δεδομένων και σύγχρονων κλιματικών προβλέψεων, ισχύουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έως … [δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 για τους οποίους, λαμβανομένων υπόψη ιστορικών δεδομένων και σύγχρονων κλιματικών προβλέψεων, συμπεριλαμβανομένων των εποχικών διακυμάνσεων, ισχύουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τροπολογία 73
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1 – στοιχείο α
α)  οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής ή οι αστικές απορροές συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία·
α)  οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής ή οι αστικές απορροές συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον ή την υγεία σύμφωνα με την προσέγγιση Μία Υγεία·
Τροπολογία 74
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1 – στοιχείο β
β)  οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου υπό συνθήκες ανομβρίας·
β)  οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% περίπου του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου υπό συνθήκες ανομβρίας·
Τροπολογία 75
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1 – στοιχείο γ – σημείο iv α (νέο)
ivα)   των απαιτήσεων που καθορίζονται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
Τροπολογία 76
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 4
4.  Τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής κατόπιν αιτήματος.
4.  Τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μερών που έχουν ολοκληρωθεί και στοιχείων που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής κατόπιν αιτήματος μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευσή τους.
Τροπολογία 77
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 5
5.  Τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα στοιχεία που παρατίθενται στο παράρτημα V.
5.  Τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα στοιχεία που παρατίθενται στο παράρτημα V και δίνουν προτεραιότητα σε πράσινες και γαλάζιες υποδομές όπου αυτό είναι δυνατόν.
Τροπολογία 78
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 5 α (νέα)
5α.   Η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων που καταρτίζονται από τα κράτη μέλη, σε περίπτωση που τα εν λόγω σχέδια δεν περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα V.
Τροπολογία 79
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 1 – στοιχείο β
β)  την παροχή μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό εναλλακτικών δεικτών για την επαλήθευση της επίτευξης του ενδεικτικού στόχου μείωσης της ρύπανσης που αναφέρεται στο σημείο 2 στοιχείο α) του παραρτήματος V·
β)  την παροχή μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό εναλλακτικών δεικτών, όπως ορίζεται στο παράρτημα V σημείο 2 στοιχείο α), για την επαλήθευση της επίτευξης του ενδεικτικού στόχου μείωσης της ρύπανσης που αναφέρεται στο εν λόγω σημείο·
Τροπολογία 80
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 α (νέα)
6α.   Τα κράτη μέλη αποσκοπούν στην αύξηση του χώρου πρασίνου στις αστικές περιοχές προκειμένου να μειωθούν οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής με βάση φυσικές λύσεις.
Τροπολογία 81
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 β (νέα)
6β.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων να επανεξετάζονται ανά πενταετία μετά την κατάρτισή τους και να επικαιροποιούνται όποτε απαιτείται.
Τροπολογία 82
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 6 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)
Κατά παρέκκλιση, τα αστικά λύματα που απορρίπτονται σε ύδατα που βρίσκονται σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπου είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αποτελεσματική βιολογική επεξεργασία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία (βιοχημικές ανάγκες σε οξυγόνο, BOD5, όπως ορίζεται στο παράρτημα 1, πίνακας 1, σειρά 2), η οποία είναι λιγότερο αυστηρή από εκείνη που προβλέπεται στην παράγραφο 1, εάν η μέση ετήσια θερμοκρασία νερού στο στόμιο εισόδου είναι κάτω των 6 °C, και υπό την προϋπόθεση ότι λεπτομερείς μελέτες δείχνουν ότι οι απορρίψεις αυτές δεν επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον. Ωστόσο, η επεξεργασία πρέπει να πετυχαίνει ελάχιστο ποσοστό μείωσης ύψους 40%, υπολογιζόμενο τουλάχιστο σε εβδομαδιαία βάση. Τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση της εν λόγω παρέκκλισης υποβάλλουν σχετική έκθεση στην Επιτροπή.
Τροπολογία 83
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 6 – παράγραφος 2
2.  Για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 1 000 και 2 000, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται, πριν από την απόρριψή τους, σε δευτεροβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή σε ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψη.
2.  Για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 750 και 2 000, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται, πριν από την απόρριψή τους, σε δευτεροβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή σε ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψη.
Τροπολογία 84
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 6 – παράγραφος 4
4.  Το φορτίο που εκφράζεται με ι.π. υπολογίζεται με βάση το μέγιστο μέσο εβδομαδιαίο φόρτο που εισέρχεται στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων στη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων των ασυνήθων καταστάσεων καταρρακτώδους βροχής.
4.  Το φορτίο που εκφράζεται με ι.π. υπολογίζεται με βάση το μέγιστο μέσο εβδομαδιαίο φόρτο που εισέρχεται στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων στη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων των ασυνήθων καιρικών συνθηκών, όπως οι περιπτώσεις καταρρακτώδους βροχής.
Τροπολογία 85
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι απορρίψεις από το 50 % των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2033, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι απορρίψεις από το 50 % των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Τροπολογία 86
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2038, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Τροπολογία 87
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο των περιοχών της επικράτειάς τους που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό, και επικαιροποιούν τον εν λόγω κατάλογο ανά πενταετία, αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Έως ... [να προστεθεί η ημερομηνία 2 έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη καταρτίζουν και δημοσιεύουν κατάλογο των σχετικών περιοχών της επικράτειάς τους που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό και περιλαμβάνουν μαζί με τον εν λόγω κατάλογο πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον είναι ευαίσθητες ως προς τον φωσφόρο και/ή το άζωτο περιοχές και επικαιροποιούν τον εν λόγω κατάλογο ανά πενταετία, αρχής γενομένης από την 31η Δεκεμβρίου 2030, συμπεριλαμβανομένων επίσης πληροφοριών σχετικά με την αιτία του ευτροφισμού.
Τροπολογία 88
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2
Ο κατάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα II.
Ο κατάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα II. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Επιτροπή δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για την εναρμονισμένη εφαρμογή του παραρτήματος II, ιδίως αναφορικά με διασυνοριακά υδατικά συστήματα.
Τροπολογία 89
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, για το 50 % των οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 που πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], πριν από την απόρριψή τους στις εν λόγω περιοχές, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Με την επιφύλαξη της πρώτης παραγράφου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2038, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, για το 50 % των οικισμών 10 000 και άνω που πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], πριν από την απόρριψή τους στις εν λόγω περιοχές, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Τροπολογία 90
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 πριν από την απόρριψή τους σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000.
Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2043, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 πριν από την απόρριψή τους σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω.
Τροπολογία 91
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 4 – εδάφιο 1
Τα δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος I. Ο μέγιστος αριθμός δειγμάτων που επιτρέπεται να μη συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές του πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος Ι καθορίζεται στον πίνακα 4 του μέρους Δ του παραρτήματος I.
Ο ετήσιος μέσος όρος των δειγμάτων που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος I ώστε να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Ο μέγιστος αριθμός δειγμάτων που επιτρέπεται να μη συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές του πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος Ι καθορίζεται στον πίνακα 4 του μέρους Δ του παραρτήματος I.
Τροπολογία 92
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 5 – στοιχείο α
α)  82,5 % του ολικού φωσφόρου και 80 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035·
α)  90 % του ολικού φωσφόρου και 75 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035·
Τροπολογία 93
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 5 – στοιχείο β
β)  90 % του ολικού φωσφόρου και 85 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040.
β)  93 % του ολικού φωσφόρου και 85 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040. Ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία των λυμάτων πέφτει κάτω από τους 12 °C δεν είναι σχετικές για τον υπολογισμό της αφαίρεσης αζώτου που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο.
Τροπολογία 94
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 7
7.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που βρίσκονται σε περιοχή η οποία περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 μετά από κάποιες από τις τακτικές επικαιροποιήσεις του καταλόγου που επιβάλλονται από την εν λόγω παράγραφο πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 εντός περιόδου επτά ετών από τη συμπερίληψη στον εν λόγω κατάλογο.
7.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που βρίσκονται σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε λεκάνη υδροσυλλογής σε περιοχή η οποία περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 μετά από κάποιες από τις τακτικές επικαιροποιήσεις του καταλόγου που επιβάλλονται από την εν λόγω παράγραφο πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 εντός περιόδου επτά ετών από τη συμπερίληψη στον εν λόγω κατάλογο.
Τροπολογία 95
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το 50 % των απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Έως ... [πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το 50 % των απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 150 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Τροπολογία 96
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Έως ... [δέκα έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 150 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Τροπολογία 97
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο με τις περιοχές της εθνικής τους επικράτειας όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη επανεξετάζουν τον εν λόγω κατάλογο ανά πενταετία και τον επικαιροποιούν εφόσον απαιτείται.
Έως ... [δύο έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη καταρτίζουν και δημοσιεύουν κατάλογο των οικισμών με ι.π. 100 000 και άνω στην επικράτειά τους και έως τις ... [πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] κατάλογο οικισμών με ι.π. 35 000 και άνω, όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη επανεξετάζουν τον εν λόγω κατάλογο τουλάχιστον ανά πενταετία και τον επικαιροποιούν χωρίς περιττή καθυστέρηση εφόσον απαιτείται.
Τροπολογία 98
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 – εισαγωγικό μέρος
Ο κατάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί η απουσία κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον στις περιοχές αυτές βάσει εκτίμησης κινδύνου:
Οι κατάλογοι που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί η απουσία κινδύνου για την υγεία ή το περιβάλλον στις περιοχές αυτές βάσει εκτίμησης κινδύνου:
Τροπολογία 99
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 – στοιχείο στ
στ)  περιοχές στις οποίες απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που καθορίζονται στις οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 2008/105/ΕΚ.
στ)  περιοχές στις οποίες απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που καθορίζονται στις οδηγίες 2000/60/ΕΚ, 2006/118/ΕΚ, 2008/105/ΕΚ και 2008/56/ΕΚ·
Τροπολογία 100
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 – στοιχείο στ α (νέο)
στα)   ειδικές ζώνες διατήρησης όπως ορίζονται δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και ειδικές ζώνες προστασίας δυνάμει της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ που στοιχειοθετούν το οικολογικό δίκτυο Natura 2000.
Τροπολογία 101
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 α (νέα)
2α.   Εάν ένα κράτος μέλος δεν καταρτίσει τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εντός των προθεσμιών που ορίζονται σε αυτήν, όλες οι απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 35 000 ι.π. και άνω υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Τροπολογία 102
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, έως ... [πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι για το 50 % των οικισμών με ι.π. μεταξύ 100 000 και 150 000, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
Έως ... [δέκα έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 100 000 και 150 000.
Τροπολογία 103
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 4 – εδάφιο 1
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι για το 50 % των οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, έως ... [10 έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι για το 50 % των οικισμών με ι.π. 35 000 και άνω, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
Τροπολογία 104
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 4 – εδάφιο 2
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000.
Έως ... [15 έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. 35 000 και άνω.
Τροπολογία 105
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 4 α (νέα)
4α.   Οι απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 35 000 και άνω προς λεκάνη υδροσυλλογής περιοχής η οποία περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 υπόκεινται επίσης στις παραγράφους 3 και 4.
Τροπολογία 106
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 5 – εδάφιο 2
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 27 για την τροποποίηση των μερών Β και Δ του παραρτήματος Ι με σκοπό την προσαρμογή των απαιτήσεων και των μεθόδων που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο στην τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 27 για την τροποποίηση των μερών Β και Δ του παραρτήματος Ι με σκοπό την προσαρμογή των απαιτήσεων και των μεθόδων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στην τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.
Τροπολογία 107
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά οποιοδήποτε από τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά οποιοδήποτε από τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.
Τροπολογία 108
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 α (νέο)
Η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση που θεσπίζεται για την αναβάθμιση των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ακούσιες συνέπειες για τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα ζωτικών προϊόντων, ιδίως φαρμάκων, που προσδιορίζονται με τη βοήθεια του EMA και του ECHA, και να διασφαλιστεί ότι διατίθενται επαρκείς πόροι στους φορείς εκμετάλλευσης. Η εθνική χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το 20 % και δεν υπονομεύει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Τροπολογία 109
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – εισαγωγικό μέρος
Τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω παραγωγοί καλύπτουν:
Η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και η εθνική χρηματοδότηση καλύπτουν:
Τροπολογία 110
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο α
α)  το πλήρες κόστος για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για την απομάκρυνση των μικρορύπων που προέρχονται από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και τα κατάλοιπα αυτών, για την παρακολούθηση των μικρορύπων που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α)· και
α)  το πλήρες κόστος για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας (κεφαλαιουχικών δαπανών και λειτουργικών δαπανών) των αστικών λυμάτων για την απομάκρυνση των που δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν με πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια επεξεργασία, μικρορύπων που προέρχονται από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και τα κατάλοιπα αυτών, για την παρακολούθηση των μικρορύπων που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α)· και
Τροπολογία 111
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ
γ)  άλλες δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
γ)  άλλες δαπάνες της άσκησης της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 112
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.   Με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4, η Επιτροπή επανεξετάζει κάθε πέντε χρόνια τον κατάλογο των προϊόντων που παρατίθεται στο παράρτημα 3. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 27 για τη συμπλήρωση της παρούσας οδηγίας με την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που καλύπτονται από το παράρτημα 3.
Τροπολογία 113
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 β (νέα)
1β.   Η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού ισχύει ανεξάρτητα από το εάν τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ή μεμονωμένα συστατικά τους κατασκευάστηκαν σε κράτος μέλος ή τρίτη χώρα ή εάν οι παραγωγοί έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εάν το προϊόν διατίθεται στην αγορά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Τροπολογία 114
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 γ (νέα)
1γ.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προσθέτουν και άλλους τομείς με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία των μικρορύπων που παράγονται από τον εν λόγω τομέα.
Τροπολογία 115
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο α
α)  η ποσότητα του προϊόντος που διαθέτουν στην αγορά είναι μικρότερη από 2 τόνους ετησίως·
α)  η ποσότητα του προϊόντος που διαθέτουν στην αγορά της Ένωσης είναι μικρότερη από 2 τόνους ετησίως·
Τροπολογία 116
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο β
β)  τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
β)  τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά είναι ταχέως βιοαποδομήσιμα σύμφωνα με το μέρος 4.1.2.9.5 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/20081a στα λύματα ή δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
_________________
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
Τροπολογία 117
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο β α (νέο)
βα)   οι ουσίες των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά είναι ταχέως βιοαποδομήσιμες σε υδάτινες συνθήκες, σύμφωνα με το μέρος 4.1.2.9.5 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008.
_________________
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
Τροπολογία 118
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 3
3.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων σχετικά με την ομοιόμορφη εφαρμογή του όρου που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.
3.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων σχετικά με την ομοιόμορφη εφαρμογή του όρου που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται όχι αργότερα από τις ... [η ημερομηνία εφαρμογής του άρθρου 8 παράγραφος 1] σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.
Τροπολογία 119
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.   Η Επιτροπή θα διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη δημιουργία αυτού του νέου προγράμματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 120
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 4 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ασκούν συλλογικά τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, προσχωρώντας σε φορέα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού.
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ασκούν συλλογικά τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, προσχωρώντας σε φορέα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού ή ότι μια αναγνωρισμένη οργάνωση επιτρέπει σε αυτούς τους παραγωγούς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τροπολογία 121
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 4 – εδάφιο 2 – στοιχείο α – σημείο ii
ii)  πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των προϊόντων που αναφέρονται στο σημείο i) στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους·
ii)  πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των προϊόντων που αναφέρονται στο σημείο i) στα λύματα και την βιοδιασπασιμότητά τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους·
Τροπολογία 122
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 5 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   η χρηματοδοτική συνεισφορά των παραγωγών διατίθεται για τις δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και οι φορείς διαχείρισης σταθμών επεξεργασίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια σύμφωνα με τους επενδυτικούς κύκλους και τις ανάγκες τους.
Τροπολογία 123
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 5 α (νέα)
5α.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις για το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού και τις οργανώσεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού που παρατίθενται στα άρθρα 9 και 10 πριν ξεκινήσει η εφαρμογή των απαιτήσεων για την τεταρτοβάθμια επεξεργασία που ορίζονται στο άρθρο 8 παράγραφοι 1, 4 και 5.
Τροπολογία 124
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   συμφωνεί σε λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ποσότητα των μικρορύπων στο προϊόν.
Τροπολογία 125
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, τα συστήματα επιστροφής και συλλογής και τον αντίκτυπο των ακατάλληλων μέσων διάθεσης των αποβλήτων των προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα III στη συλλογή, επεξεργασία και απόρριψη λυμάτων.
Τροπολογία 126
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 2
2.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλο πλαίσιο παρακολούθησης και επιβολής για να διασφαλίσουν ότι οι φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ότι τα οικονομικά μέσα των φορέων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού χρησιμοποιούνται σωστά και ότι όλοι οι συντελεστές που υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού υποβάλλουν αξιόπιστα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές και, όταν τους ζητηθεί, στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού.
2.  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλο πλαίσιο παρακολούθησης και επιβολής για να διασφαλίσουν ότι οι φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με διαφάνεια, ότι τα οικονομικά μέσα των φορέων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού χρησιμοποιούνται σωστά, ότι τα κράτη μέλη μπορούν να διαβουλεύονται με τους ΦΟ και πραγματοποιούν κάθε επένδυση στους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων ανεξάρτητα από τις οργανώσεις ευθύνης του παραγωγού, και ότι όλοι οι συντελεστές που υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού υποβάλλουν αξιόπιστα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές και, όταν τους ζητηθεί, στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού. Οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν και ανταλλάσσουν τα απαραίτητα στοιχεία με άλλες αρμόδιες αρχές σε τακτική βάση, τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τροπολογία 127
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 4
4.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος άλλου κράτους μέλους και διαθέτουν προϊόντα στην αγορά του:
4.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος άλλου κράτους μέλους ή σε τρίτη χώρα και διαθέτουν προϊόντα στην αγορά τους ορίζουν νομικό ή φυσικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην επικράτειά τους ως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα οδηγία στην επικράτειά τους:
α)   διορίζουν νομικό ή φυσικό πρόσωπο εγκατεστημένο στο έδαφός του ως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού στο έδαφός του· ή
β)   λαμβάνουν μέτρα ισοδύναμα με το στοιχείο α).
Τροπολογία 128
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1 α (νέο)
Ο διάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο είναι ιδίως τέτοιος ώστε να επιτρέπει τον προσδιορισμό και την εφαρμογή μέτρων που καθιστούν την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και του ρυπαίνοντος όσο το δυνατόν αποδοτικότερη από οικονομική άποψη, όπως μέτρων για τη μείωση της πίεσης των μικρορύπων στα λύματα, καθώς και την επιλογή της καταλληλότερης τεχνολογίας στην τεταρτοβάθμια επεξεργασία και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ακούσιες συνέπειες για την οικονομική προσιτότητα, την προσβασιμότητα και τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
Τροπολογία 129
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 5 α (νέα)
5α.   Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τους φορείς εκμετάλλευσης μονάδων επεξεργασίας λυμάτων έχουν καθεστώς παρατηρητή στο πλαίσιο των οργανώσεων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 130
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος
1.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διενεργούνται ανά τετραετία ενεργειακοί έλεγχοι των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των αποχετευτικών δικτύων. Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ και περιλαμβάνουν προσδιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικά αποδοτικής χρήσης ή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής βιοαερίου με παράλληλη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Οι πρώτοι έλεγχοι διενεργούνται:
1.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διενεργούνται ανά τετραετία ενεργειακοί έλεγχοι των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των αποχετευτικών δικτύων. Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ και το άρθρο 11 της οδηγίας (...) για την ενεργειακή απόδοση (αναδιατύπωση) και, με τη χρήση ψηφιακών μέσων, όπου είναι εφικτό, περιλαμβάνουν προσδιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικά αποδοτικής χρήσης, μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ανάκτησης και χρήσης απορριπτόμενης θερμότητας είτε επιτόπου είτε μέσω επαρχιακού συστήματος ή παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εντοπισμό και την αξιοποίηση του δυναμικού παραγωγής βιοαερίου, με παράλληλη μείωση των εκπομπών μεθανίου και οξειδίου του αζώτου. Οι πρώτοι έλεγχοι διενεργούνται:
Τροπολογία 131
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 1 – στοιχείο α
α)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω, με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα·
α)  έως … [24 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω, με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα·
Τροπολογία 132
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 1 – στοιχείο β
β)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 ι.π. και 100 000 ι.π., με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα.
β)  έως … [48 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 ι.π. και 100 000 ι.π., με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα.
Τροπολογία 133
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η συνολική ετήσια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, η οποία παράγεται σε εθνικό επίπεδο από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω, ισοδυναμεί τουλάχιστον με:
2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η συνολική ετήσια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, η οποία παράγεται σε εθνικό επίπεδο, εντός ή εκτός εγκατάστασης, με πόρους από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται εντός ή εκτός εγκατάστασης του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων από τους ιδιοκτήτες ή φορείς εκμετάλλευσής τους ισοδυναμεί τουλάχιστον με:
Τροπολογία 134
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 – στοιχείο α
α)  το 50 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030·
α)  το 50 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2033·
Τροπολογία 135
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 – στοιχείο β
β)  το 75 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035·
β)  το 75 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2036·
Τροπολογία 136
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 α (νέα)
2α.   Τα κράτη μέλη διευκολύνουν τις διαδικασίες έγκρισης για την ανάπτυξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές με σκοπό τη χρήση από σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001.
Τροπολογία 267
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 β (νέα)
2β.   Κατά παρέκκλιση, εάν ένα κράτος μέλος δεν επιτύχει το 100 % της ενεργειακής ουδετερότητας σε εθνικό επίπεδο για σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω, παρά το γεγονός ότι έχουν εφαρμόσει όλα τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στους ενεργειακούς ελέγχους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, και δεν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιτρέπει την αγορά ανανεώσιμης ενέργειας από εξωτερικές πηγές μέσω συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το υπόλοιπο ποσοστό, έως και 40 % κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις.
Τροπολογία 138
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 2 γ (νέα)
2γ.   Η Επιτροπή προτείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 χάρτη πορείας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου για το 2030. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο τομέας της επεξεργασίας λυμάτων θα είναι κλιματικά ουδέτερος έως το 2050.
Τροπολογία 139
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2
Η κοινοποίηση αυτή γίνεται άμεσα σε περίπτωση τυχαίας ρύπανσης που ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τα κατάντη υδατικά συστήματα.
Η κοινοποίηση αυτή γίνεται άμεσα σε περίπτωση ρύπανσης που ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τα κατάντη υδατικά συστήματα. Η κοινοποίηση αποστέλλεται επίσης στα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη της λεκάνης απορροής, όπως οι φορείς εκμετάλλευσης πόσιμου νερού. Στην περίπτωση απόρριψης που επηρεάζει την υγεία ή το περιβάλλον σε άλλο κράτος μέλος, το κράτος μέλος στο έδαφος του οποίου συνέβη η απόρριψη διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής του άλλου κράτους μέλους και της Επιτροπής.
Τροπολογία 140
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)
Τα κράτη μέλη απαντούν στα μεταξύ τους αιτήματα εγκαίρως και το αργότερο εντός ενός μήνα από την κοινοποίηση από άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 1.
Τροπολογία 141
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – εδάφιο 3
Τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη συνεργάζονται για τον προσδιορισμό του είδους των εν λόγω απορρίψεων και για τον καθορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν επιτόπου για την προστασία των θιγόμενων υδάτων ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση προς την παρούσα οδηγία.
Τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη συνεργάζονται για τον προσδιορισμό του είδους των εν λόγω απορρίψεων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που αφορά τους ρύπους των υδάτων και για τον καθορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν επιτόπου για την προστασία των θιγόμενων υδάτων ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση προς την παρούσα οδηγία.
Τροπολογία 142
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β
β)  επιτρέπει στους φορείς διαχείρισης των αποχετευτικών δικτύων και των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δέχονται απορρίψεις μη οικιακών λυμάτων να συμβουλευτούν, κατόπιν αιτήματος, τις ειδικές άδειες που έχουν χορηγηθεί στην αντίστοιχη εξυπηρετούμενη περιοχή.
β)  επιτρέπει στους φορείς διαχείρισης των αποχετευτικών δικτύων και των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που δέχονται απορρίψεις μη οικιακών λυμάτων να συμβουλευτούν τις ειδικές άδειες στην αντίστοιχη εξυπηρετούμενη περιοχή πριν από τη χορήγησή τους.
Τροπολογία 143
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β α (νέο)
βα)   διασφαλίζει ότι ο φορέας εκμετάλλευσης που απορρίπτει τα μη οικιακά λύματα πληροί όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:
i)  οι εκλυόμενες ρυπογόνες ουσίες δεν εμποδίζουν τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ή την ικανότητα ανάκτησης πόρων·
ii)  οι απορριπτόμενες ρυπαντικές ουσίες δεν βλάπτουν την υγεία του προσωπικού που εργάζεται σε αποχετευτικά δίκτυα και σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων·
iii)  ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων είναι σχεδιασμένος και εξοπλισμένος ώστε να μειώνει τις απορριπτόμενες ρυπαντικές ουσίες·
Τροπολογία 144
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β β (νέο)
ββ)   δεν χορηγεί την ειδική άδεια όταν η απόρριψη μη οικιακών λυμάτων αποτελεί κίνδυνο για υδατικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για άντληση νερού το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184·
Τροπολογία 145
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β γ (νέο)
βγ)   οι διαδικασίες αυτές δεν καθυστερούν αδικαιολόγητα τη χορήγηση της ειδικής άδειας.
Τροπολογία 146
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης της ειδικής άδειας, για να εντοπιστούν, να προληφθούν και μειωθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι πηγές ρύπανσης στα μη οικιακά λύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, όταν προκύπτει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:
2.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης και, όταν κρίνεται αναγκαίο, της ανάκλησης της ειδικής άδειας, για να εντοπιστούν, να προληφθούν και μειωθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι πηγές ρύπανσης στα μη οικιακά λύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, όταν προκύπτει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:
Τροπολογία 147
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 3 – στοιχείο γ
γ)  τα επεξεργασμένα αστικά λύματα προορίζονται να επαναχρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/741·
γ)  τα επεξεργασμένα αστικά λύματα προορίζονται να επαναχρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/741 ή να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς πλην των γεωργικών·
Τροπολογία 148
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 14 – παράγραφος 4 α (νέα)
4α.   Σε περίπτωση περιστατικού ή ατυχήματος που επηρεάζει τους φορείς διαχείρισης των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η αρμόδια αρχή απαιτεί από τον φορέα διαχείρισης που κατέχει ειδική άδεια να λάβει όλα τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα τα οποία η αρμόδια αρχή θεωρεί αναγκαία για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή περαιτέρω πιθανών περιστατικών ή ατυχημάτων. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει τους φορείς διαχείρισης των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επηρεαζόμενων διασυνοριακών φορέων εκμετάλλευσης λυμάτων, για τα μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό την πρόληψη ή την αποκατάσταση της βλάβης που προκλήθηκε από την εν λόγω ρύπανση στην υγεία και το περιβάλλον.
Τροπολογία 149
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 1
1.  Τα κράτη μέλη προάγουν συστηματικά την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Όταν τα επεξεργασμένα λύματα επαναχρησιμοποιούνται για γεωργική άρδευση, πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2020/741.
1.  Τα κράτη μέλη προωθούν συστηματικά την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιδίως σε περιοχές με έλλειψη νερού και για βιομηχανικούς σκοπούς, όταν δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον και έχουν εφαρμοστεί μέτρα διαχείρισης κινδύνων για την υγεία. Οι ανάγκες επαναχρησιμοποίησης των υδάτων αξιολογούνται με βάση τα εθνικά σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που θεσπίζονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων δεν θέτει σε κίνδυνο την οικολογική ροή στα ύδατα υποδοχής κατά τον σχεδιασμό σκοπών επαναχρησιμοποίησης. Όταν τα επεξεργασμένα λύματα επαναχρησιμοποιούνται για γεωργική άρδευση, πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2020/741.
Τροπολογία 150
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.   Για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, οι απαιτήσεις τριτοβάθμιας επεξεργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 και στον πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος Ι, δεν εφαρμόζονται προσωρινά στο νερό από ανάκτηση που προορίζεται αποκλειστικά για επαναχρησιμοποίηση στη γεωργική άρδευση, ώστε να μειωθεί η ανάγκη προσθήκης αζώτου και φωσφόρου στο νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση.
Η επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού για γεωργικούς σκοπούς, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, επιτρέπεται μόνον εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)   δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ευτροφισμού·
β)   το νερό από ανάκτηση πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2020/741·
γ)   διενεργείται πρόσθετη παρακολούθηση των μικρορύπων και των μικροπλαστικών στα ανακτημένα αστικά λύματα·
δ)   δεν τίθεται σε κίνδυνο η ελάχιστη οικολογική ροή των υδατικών συστημάτων υποδοχής·
ε)   υπάρχει επαρκής ικανότητα επεξεργασίας ή αποθήκευσης για όλα τα εισερχόμενα αστικά λύματα για περιόδους κατά τις οποίες τα αστικά λύματα δεν επαναχρησιμοποιούνται στη γεωργία.
Όταν χρησιμοποιείται η παρέκκλιση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, η τεταρτοβάθμια επεξεργασία εφαρμόζεται στα επαναχρησιμοποιούμενα αστικά λύματα σύμφωνα με το άρθρο 8.
Τροπολογία 151
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 1 β (νέα)
1β.   Αν τα κράτη μέλη δεν έχουν ήδη αναπτύξει συγκρίσιμες εθνικές στρατηγικές για το νερό, έως ... [24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη καταρτίζουν, σε διαβούλευση με την Επιτροπή και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών οργανισμών και των περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης, της βιομηχανίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού το οποίο:
α)   προσδιορίζει σύνολα δράσεων που απαιτούνται για την εγγύηση της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των αντίστοιχων υδάτινων πόρων των κρατών μελών ή των διασυνοριακών υδάτινων πόρων που μοιράζονται με άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα·
β)   καθορίζει εθνικούς στόχους και σχέδια δράσης στις καθορισμένες περιοχές, όπως απαριθμούνται στο στοιχείο α), μεταξύ άλλων για την επαναχρησιμοποίηση και την εξοικονόμηση νερού με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/741, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή σχετικά με τη διαθεσιμότητα υδάτων, όταν απορρίπτονται επεξεργασμένα αστικά λύματα·
γ)   παρέχει περιγραφή των εκτελεστικών μέτρων για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών χρηματοδοτικών μέσων.
Τροπολογία 152
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόβλεψη και την προσαρμογή των οικείων υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα φορτία οικιακών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων υποδομών όταν κρίνεται αναγκαίο. Όλα τα μέτρα προφύλαξης λαμβάνονται με στόχο την αποφυγή της υποβάθμισης της οικολογικής και χημικής κατάστασης των επηρεαζόμενων υδατικών συστημάτων.
Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τους στόχους που ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ, εφόσον πληρούνται όλα τα ακόλουθα κριτήρια:
α)   εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης των φορτίων οικιακών λυμάτων και των φορτίων απορροών υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης εναλλακτικών σημείων απόρριψης, δεν θα αποφέρουν περισσότερα περιβαλλοντικά οφέλη ή θα συνεπάγονταν υπερβολικό κόστος·
β)   όλα τα τεχνικώς εφικτά μέτρα άμβλυνσης καθορίζονται στην άδεια σταθμού επεξεργασίας λυμάτων που αναφέρεται στα άρθρα 14 και 15 και εφαρμόζονται αποτελεσματικά ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις των αστικών λυμάτων στα επηρεαζόμενα υδατικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων, όταν απαιτείται, αυστηρότερων ελέγχων των εκπομπών, με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων που ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ και των προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2008/105/ΕΚ.
Η συμμόρφωση με τα κριτήρια του δεύτερου εδαφίου αποδεικνύεται στα σχετικά σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
Τροπολογία 153
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 3 β (νέα)
3β.   Όταν ένα πρότυπο ποιότητας περιβάλλοντος επιβάλλει αυστηρότερους όρους από αυτούς που ορίζονται στο μέρος A και Β του παραρτήματος I, η ειδική άδεια περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, με την επιφύλαξη άλλων μέτρων που είναι δυνατόν να ληφθούν για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος.
Τροπολογία 154
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 1 – στοιχείο στ
στ)  κάθε άλλη παράμετρος δημόσιας υγείας που θεωρείται άξια παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.
στ)  κάθε άλλη παράμετρος δημόσιας υγείας, όπως το E-Coli ή η λεγεωνέλα, που θεωρείται άξια παρακολούθησης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ή τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.
Τροπολογία 155
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνικό σύστημα μόνιμης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όσον αφορά:
2.  Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνικό σύστημα μόνιμης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών κατά περίπτωση, όσον αφορά:
Τροπολογία 156
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 2 – στοιχείο α α (νέο)
αα)   τη σαφή κατανομή των ρόλων, των αρμοδιοτήτων και του κόστους μεταξύ των υπευθύνων επιχειρήσεων και των σχετικών αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη δειγματοληψία και την ανάλυση·
Τροπολογία 157
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 2 – στοιχείο α β (νέο)
αβ)   τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρμόδιων αρχών, των φορέων διαχείρισης σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και άλλων σχετικών παραγόντων, όταν οι πρόσθετες δαπάνες δειγματοληψίας και ανάλυσης που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του παρόντος άρθρου δεν κατανέμονται στους φορείς διαχείρισης των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων·
Τροπολογία 158
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 2 – στοιχείο β
β)  τον προσδιορισμό της συχνότητας και των σημείων δειγματοληψίας και ανάλυσης των αστικών λυμάτων για κάθε παράμετρο δημόσιας υγείας που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα υγειονομικά δεδομένα και τις ανάγκες σε δεδομένα δημόσιας υγείας και, κατά περίπτωση, την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση·
β)  τον προσδιορισμό της συχνότητας και των σημείων δειγματοληψίας και ανάλυσης των αστικών λυμάτων για κάθε παράμετρο δημόσιας υγείας που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, ενώ η διενέργεια της δειγματοληψίας αποτελεί αρμοδιότητα των αρχών που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία αστικών λυμάτων και η διενέργεια των αναλύσεων αποτελεί αρμοδιότητα των αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία. Λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα υγειονομικά δεδομένα και τις ανάγκες σε δεδομένα δημόσιας υγείας και, κατά περίπτωση, την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση.
Τροπολογία 159
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ
γ)  την οργάνωση κατάλληλης και έγκαιρης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και στις πλατφόρμες της Ένωσης, όπου αυτές υπάρχουν.
γ)  την οργάνωση κατάλληλης και έγκαιρης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και στις πλατφόρμες της Ένωσης, όπου αυτές υπάρχουν, και στις εταιρείες παροχής πόσιμου ύδατος.
Τροπολογία 160
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1
Όταν κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω του SARS-CoV-2 από την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία στο κράτος μέλος, η παρουσία του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του παρακολουθείται στα αστικά λύματα τουλάχιστον από το 70 % του εθνικού πληθυσμού και λαμβάνεται τουλάχιστον ένα δείγμα ανά εβδομάδα για οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω. Η παρακολούθηση αυτή συνεχίζεται έως ότου η εν λόγω αρμόδια αρχή δηλώσει ότι έχει λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω του SARS-CoV-2.
Όταν κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας από την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία στο κράτος μέλος, τα αστικά λύματα τουλάχιστον από το 70 % του εθνικού πληθυσμού παρακολουθούνται, και λαμβάνεται τουλάχιστον ένα δείγμα ανά εβδομάδα για οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω. Η παρακολούθηση αυτή συνεχίζεται έως ότου η εν λόγω αρμόδια αρχή δηλώσει ότι έχει λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Τροπολογία 161
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 4 – εδάφιο 1
Για τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, έως την 1η Ιανουαρίου 2025, ότι η μικροβιακή αντοχή παρακολουθείται τουλάχιστον δύο φορές ετησίως στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και, κατά περίπτωση, στα αποχετευτικά δίκτυα.
Για τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, έως την 1η Ιανουαρίου 2025, ότι η μικροβιακή αντοχή παρακολουθείται τουλάχιστον δύο φορές ετησίως στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και, κατά περίπτωση, στα αποχετευτικά δίκτυα. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν την πρόσθετη παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής όταν διατίθενται κατάλληλες τεχνολογίες με οικονομικά αποδοτικό ρυθμό.
Τροπολογία 162
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 17 – παράγραφος 4 – εδάφιο 2
Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 28 για να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με τη θέσπιση εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τη μέτρηση της μικροβιακής αντοχής στα αστικά λύματα.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27 για να συμπληρώσει την παρούσα οδηγία με τη θέσπιση εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τη μέτρηση της μικροβιακής αντοχής στα αστικά λύματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των εθνικών αρχών δημόσιας υγείας και των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής.
Τροπολογία 163
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος
1.  Έως τις [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = τελευταία ημέρα του δεύτερου έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τους κινδύνους που συνεπάγονται οι απορρίψεις αστικών λυμάτων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και, επιπλέον, τουλάχιστον τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακόλουθα:
1.  Έως τις … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = τελευταία ημέρα του δεύτερου έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τους κινδύνους που συνεπάγονται οι απορρίψεις αστικών λυμάτων για το περιβάλλον και την υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εποχιακές διακυμάνσεις και τα ακραία φαινόμενα, και τουλάχιστον τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακόλουθα:
Τροπολογία 164
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ
γ)  την καλή οικολογική κατάσταση ενός υδατικού συστήματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 22 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ·
γ)  την καλή οικολογική κατάσταση ενός υδατικού συστήματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 22, την καλή χημική κατάσταση ενός συστήματος επιφανειακών υδάτων όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 24 και την καλή χημική κατάσταση ενός συστήματος υπόγειων υδάτων όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 25 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ·
Τροπολογία 165
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ α (νέο)
δα)   την καλή περιβαλλοντική κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 5 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ.
Τροπολογία 166
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Όταν εντοπίζονται κίνδυνοι σύμφωνα με την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα μέτρα:
2.  Όταν εντοπίζονται κίνδυνοι σύμφωνα με την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:
Τροπολογία 167
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 2 – στοιχείο -α (νέο)
-α)   προληπτικά μέτρα επιπλέον των μέτρων που προβλέπονται ή λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, όταν απαιτείται για τη διασφάλιση της ποιότητας του υδατικού συστήματος· Τα κράτη μέλη προάγουν τον έλεγχο στην πηγή για την πρόληψη της ρύπανσης στα αστικά λύματα, σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τροπολογία 168
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 2 – στοιχείο α
α)  την εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 3 για οικισμούς με ι.π. κάτω των 1 000·
α)  την εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 3 για οικισμούς με ι.π. κάτω των 750·
Τροπολογία 169
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 2 – στοιχείο β
β)  την εφαρμογή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. κάτω των 1 000·
β)  την εφαρμογή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. κάτω των 750·
Τροπολογία 170
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 – παράγραφος 3
3.  Ο προσδιορισμός των κινδύνων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επανεξετάζεται κάθε έτη. Περίληψη των εντοπισθέντων κινδύνων, συνοδευόμενη από περιγραφή των μέτρων που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 23 και κοινοποιείται στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος.
3.  Ο προσδιορισμός των κινδύνων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επανεξετάζεται κάθε έξι έτη και ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Περίληψη των εντοπισθέντων κινδύνων, συνοδευόμενη από περιγραφή των μέτρων που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 23 και κοινοποιείται στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος. Αυτή η περίληψη δημοσιοποιείται.
Τροπολογία 171
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση για όλους, ιδίως τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
Με την επιφύλαξη των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη του τοπικού και του περιφερειακού πλαισίου και των συνθηκών υγιεινής, τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αποχέτευση για όλους, ιδίως τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
Τροπολογία 172
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2
Για αυτόν τον σκοπό, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027 τα κράτη μέλη:
Για αυτόν τον σκοπό, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030 τα κράτη μέλη:
Τροπολογία 173
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2 – στοιχείο α
α)  προσδιορίζουν τις κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, περιλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, και παραθέτουν τους λόγους για αυτή την έλλειψη πρόσβασης·
α)  προσδιορίζουν τις κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες, και παραθέτουν τους λόγους για αυτή την έλλειψη πρόσβασης·
Τροπολογία 174
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2 – στοιχείο β
β)  αξιολογούν τις δυνατότητες βελτίωσης της πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής για τις κατηγορίες ανθρώπων που αναφέρονται στο στοιχείο α)·
β)  αξιολογούν τις σχετικές δυνατότητες και βελτιώνουν την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής για τις κατηγορίες ανθρώπων που αναφέρονται στο στοιχείο α)·
Τροπολογία 175
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ
γ)  για όλους τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω, υποστηρίζουν τη δημιουργία επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους χώρους, με ελεύθερη και, ιδίως για τις γυναίκες, ασφαλή πρόσβαση.
γ)  για όλους τους οικισμούς με ι.π. 5 000 και άνω, υποστηρίζουν τη δημιουργία επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων υγιεινής σε δημόσιους χώρους, με ελεύθερη και, ιδίως για τις γυναίκες, ασφαλή πρόσβαση.
Τροπολογία 176
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   ενθαρρύνουν τις αρμόδιες αρχές να διαθέτουν δωρεάν εγκαταστάσεις αποχέτευσης σε δημόσια κτίρια, ιδίως σε διοικητικά κτίρια, όπως επίσης ενθαρρύνουν τη διάθεση εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους, δωρεάν ή με χαμηλό τέλος εξυπηρέτησης, σε εστιατόρια, καταστήματα και παρόμοιους ιδιωτικούς χώρους·
Τροπολογία 177
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 19 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ β (νέο)
γβ)   λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα τα οποία θεωρούν αναγκαία και κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής για όλους.
Τροπολογία 178
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 1
1.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οδοί διαχείρισης της ιλύος συμμορφώνονται με την ιεράρχηση των αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι οδοί αυτές μεγιστοποιούν την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πόρων και ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον.
1.  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οδοί διαχείρισης της ιλύος συμμορφώνονται με την ιεράρχηση των αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι οδοί αυτές μεγιστοποιούν την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πόρων και διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ή στο περιβάλλον.
Τροπολογία 179
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν αυστηρό εθνικό πρότυπο ποιότητας για την περαιτέρω επαναχρησιμοποίηση της ιλύος, σύμφωνα με την οδηγία 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου («οδηγία για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων»), με πρόσθετες απαιτήσεις για τα μικροπλαστικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι η χρήση της είναι ασφαλής για την υγεία, ιδίως σε περίπτωση περαιτέρω χρήσης στη γεωργία.
Τροπολογία 180
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 1 β (νέα)
1α.  Τα κράτη μέλη εξετάζουν όλες τις δυνατότητες για την εξόρυξη χρήσιμων πόρων από την ιλύ καθαρισμού λυμάτων και τα λύματα που είναι ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης και της ανακύκλωσης του φωσφόρου, να εδραιωθεί η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της βιομηχανίας λιπασμάτων της ΕΕ.
Τροπολογία 181
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 2
2.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27, για να συμπληρώνει την παρούσα οδηγία καθορίζοντας τα ελάχιστα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του φωσφόρου και του αζώτου από την ιλύ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι διαθέσιμες τεχνολογίες για την ανάκτηση φωσφόρου και αζώτου από την ιλύ.
2.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27, για να συμπληρώνει την παρούσα οδηγία καθορίζοντας τα ελάχιστα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του φωσφόρου και του αζώτου από τα αστικά λύματα και την ιλύ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι διαθέσιμες τεχνολογίες για την ανάκτηση φωσφόρου και αζώτου από τα λύματα και την ιλύ, και καθορίζοντας τους κανόνες για την ασφαλή διαχείριση της ιλύος μεριμνώντας ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Η Επιτροπή εκδίδει αυτές τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις έως … [ημερομηνία της τελευταίας ημέρας του έτους που έπεται της λήξης της μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο].
Τροπολογία 182
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 2 α (νέα)
2α.   Τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα ώστε να ενθαρρύνεται η αγορά ανακτημένων θρεπτικών ουσιών από τα αστικά λύματα και την ιλύ. Η Επιτροπή προάγει κατάλληλα νομοθετικά πλαίσια για την ανάπτυξη μιας λειτουργικής αγοράς για τον ανακτημένο φώσφορο και το άζωτο.
Τροπολογία 183
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ
γ)  τον προορισμό των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού επαναχρησιμοποιούμενων υδάτων·
γ)  τον προορισμό των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού επαναχρησιμοποιούμενων υδάτων, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης βάσει της οποίας διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η ελάχιστη οικολογική ροή όταν τα λύματα απορρίπτονται σε υδατικό σύστημα·
Τροπολογία 184
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ
δ)  τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται και την ενέργεια που καταναλώνεται και που παράγεται από τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. άνω των 10 000.
δ)  τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από το σύνολο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων, και την ενέργεια που καταναλώνεται και που παράγεται από τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. άνω των 10 000.Η παρακολούθηση περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό διαρροών μεθανίου και ανεπεξέργαστων λυμάτων από τα συστήματα συλλογής.
Τροπολογία 185
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 2
2.  Για όλους τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη συγκέντρωση και τα φορτία των ρύπων από υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και αστικές απορροές που απορρίπτονται σε υδατικά συστήματα.
2.  10 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές ή ενδεδειγμένοι φορείς παρακολουθούν τη συχνότητα και τον όγκο των υπερχειλίσεων λόγω νεροποντής και των αστικών απορροών και τη συγκέντρωση και τα φορτία των ρύπων που απορρίπτονται σε υδατικά συστήματα.
Τροπολογία 186
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1 – στοιχείο α – εισαγωγικό μέρος
α)  των ρύπων που παρατίθενται:
α)  των σχετικών ρύπων που παρατίθενται:
Τροπολογία 187
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1 – στοιχείο β
β)  των παραμέτρων που παρατίθενται στο μέρος Β του παραρτήματος III της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, όταν τα αστικά λύματα απορρίπτονται σε λεκάνη απορροής όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της εν λόγω οδηγίας·
β)  των παραμέτρων που παρατίθενται στα μέρη Α και Β του παραρτήματος III της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, όταν τα αστικά λύματα απορρίπτονται σε λεκάνη απορροής όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της εν λόγω οδηγίας·
Τροπολογία 188
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   την παρουσία υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) και χλωροθαλονίλης σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και την οδηγία 2008/105/ΕΚ σχετικά με πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος στον τομέα της πολιτικής των υδάτων·
Τροπολογία 189
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2
Για όλους τους οικισμούς με ι.π. άνω των 10 000, τα κράτη μέλη παρακολουθούν την παρουσία μικροπλαστικών στην ιλύ.
Για όλους τους οικισμούς με ι.π. άνω των 10 000, τα κράτη μέλη παρακολουθούν την παρουσία μικρορύπων και μικροπλαστικών στην ιλύ.
Τροπολογία 190
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2 α (νέο)
Η Επιτροπή υποβάλλει αν είναι σκόπιμο νομοθετική πρόταση, συνοδευόμενη από εκτίμηση επιπτώσεων, σύμφωνα με την πρωτοβουλία της με τίτλο «Ρύπανση από μικροπλαστικά – μέτρα μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου».
Τροπολογία 191
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 3 – στοιχείο β
β)  τουλάχιστον ένα δείγμα κάθε 2 έτη για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000.
β)  τουλάχιστον ένα δείγμα ετησίως για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000.
Για όλους τους οικισμούς με ι.π. άνω των 10 000, τα κράτη μέλη διενεργούν ευρεία χημική εξέταση σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα μίγματα χημικών ουσιών, προκειμένου να εντοπίσουν ουσίες που προκαλούν ανησυχία για την υδρόβια ζωή, την ποιότητα των υδάτων πόσης ή κολύμβησης ή που υποδεικνύουν μη συμμορφούμενες απορρίψεις της βιομηχανίας σε υπονόμους.
Τροπολογία 192
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 4
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 28 για να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με τη θέσπιση μεθοδολογίας για τη μέτρηση των μικροπλαστικών στα αστικά λύματα και την ιλύ.
Έως τις 30 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27 για τη συμπλήρωση της παρούσας οδηγίας με τη θέσπιση μεθοδολογίας για τη μέτρηση των μικροπλαστικών στα αστικά λύματα και την ιλύ.
Τροπολογία 193
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 4 α (νέο)
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη ενωσιακή χρηματοδότηση για την επίτευξη εξίσου καλής στάθμης υδάτων ως στρατηγικού τομέα. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της απορρόφησης των κονδυλίων της Ένωσης.
Τροπολογία 194
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 4 β (νέο)
Έως τις 30 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27 για τη συμπλήρωση της παρούσας οδηγίας με τη θέσπιση μεθοδολογίας για τη μέτρηση των υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) στα αστικά λύματα και την ιλύ.
Τροπολογία 195
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – εδάφιο 4 γ (νέο)
Έως ... [δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή καθορίζει τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές και εναρμονισμένα πρότυπα σε επίπεδο Ένωσης για συνεχή και ακριβή, και όπου είναι εφικτό επιγραμμικά συστήματα παρακολούθησης της ρύπανσης από μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων.
Τροπολογία 196
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο α
α)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 21, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις παραμέτρους που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α), και τα αποτελέσματα των δοκιμών ως προς τα κριτήρια επιτυχίας/αποτυχίας που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος Ι, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
α)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 21, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις παραμέτρους που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α), και τα αποτελέσματα των δοκιμών ως προς τα κριτήρια επιτυχίας/αποτυχίας που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος Ι, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 197
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο β
β)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που αναφέρει το ποσοστό των αστικών λυμάτων που συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 3, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
β)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που αναφέρει το ποσοστό των αστικών λυμάτων που συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 3, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 198
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ
γ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 4 και σχετικά με το ποσοστό του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 2 000, το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε μεμονωμένα συστήματα, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
γ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 4 και σχετικά με το ποσοστό του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 2 000, το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε μεμονωμένα συστήματα, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 199
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ
δ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και τον αριθμό των δειγμάτων που ελήφθησαν σύμφωνα με το μέρος Δ του παραρτήματος I και τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις·
δ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και τον αριθμό των δειγμάτων που ελήφθησαν σύμφωνα με το μέρος Δ του παραρτήματος I και τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις·
Τροπολογία 200
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο ε
ε)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναλυμένων κατά αέριο, και σχετικά με τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 10 000 και άνω, καθώς και υπολογισμό του ποσοστού επίτευξης των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
ε)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με όλες τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το σύνολο των λειτουργικών δραστηριοτήτων, αναλυμένων κατά αέριο, συμπεριλαμβανομένων του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, πηγή εκπομπών, και σχετικά με τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 10 000 και άνω, καθώς και υπολογισμό του ποσοστού επίτευξης των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 201
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο στ
στ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος V, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
στ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος V, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 202
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο ζ
ζ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τα αποτελέσματα παρακολούθησης που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 4, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
ζ)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τα αποτελέσματα παρακολούθησης που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 4, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·
Τροπολογία 203
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο η
η)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες στον ευτροφισμό σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·
η)  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες στον ευτροφισμό σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·
Τροπολογία 204
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο ι α (νέο)
ι α)   έως τον Δεκέμβριο του 2025, καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το είδος και τον όγκο (κατά περίπτωση) των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία βιολογικών λυμάτων, όπως τα πλαστικά βιομέσα, που χρησιμοποιούνται από μεμονωμένους, δημοτικούς και βιομηχανικούς σταθμούς, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·
Τροπολογία 205
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 22 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2
Όσον αφορά τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο EEA παρέχει στο κοινό πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα μέσω του ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων που έχει συσταθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006.
Όσον αφορά τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο EEA παρέχει στο κοινό πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα μέσω του ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων που έχει συσταθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και επιτρέπει τη σύγκριση σε εθνικό επίπεδο και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ένωσης της απόδοσης των σταθμών επεξεργασίας, υποστηρίζει δε τη συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία μέσω της βάσης δεδομένων του.
Τροπολογία 206
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 23 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β
β)  προσδιορισμό και σχεδιασμό των επενδύσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας σε κάθε οικισμό, με ενδεικτική χρηματοοικονομική εκτίμηση και προτεραιότητες για τις επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος του οικισμού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων·
β)  προσδιορισμό και σχεδιασμό των επενδύσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας σε κάθε οικισμό, με ενδεικτική χρηματοοικονομική εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς από τους φορείς ευθύνης του παραγωγού που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 10 της παρούσας οδηγίας, και προτεραιότητες για τις επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος του οικισμού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων·
Τροπολογία 207
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 23 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ
γ)  εκτίμηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποχετευτικών δικτύων, ανάλογα με την ηλικία και τον συντελεστή απόσβεσης·
γ)  εκτίμηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποχετευτικών δικτύων, ανάλογα με την ηλικία και τον συντελεστή απόσβεσης, και με τη χρήση, κατά περίπτωση, κατάλληλων ψηφιακών οργάνων·
Τροπολογία 208
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 23 – παράγραφος 3
3.  Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής τουλάχιστον ανά πενταετία. Υποβάλλουν τα προγράμματα στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8.
3.  Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής τουλάχιστον ανά εξαετία και σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των προγραμμάτων μέτρων των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που έχουν αναπτυχθεί βάσει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Υποβάλλουν τα προγράμματα στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8.
Εντός 12 μηνών από την έγκριση των σχεδίων δράσης τους για την επαναχρησιμοποίηση και την εξοικονόμηση υδάτων που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1αβ, τα κράτη μέλη διενεργούν αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των εν λόγω σχεδίων δράσης.
Έως ... [48 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] τα κράτη μέλη κοινοποιούν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Τροπολογία 209
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διατίθενται μέσω του διαδικτύου στο κοινό επαρκείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, με τρόπο εξατομικευμένο και φιλικό προς τον χρήστη, σε κάθε οικισμό. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα δεδομένα που παρατίθενται στο παράρτημα VI.
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διατίθενται μέσω του διαδικτύου στο κοινό επαρκείς, εύκολα προσβάσιμες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, με τρόπο εξατομικευμένο και φιλικό προς τον χρήστη, σε κάθε οικισμό. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα δεδομένα που παρατίθενται στο παράρτημα VI.
Τροπολογία 210
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
2.  Επιπλέον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλα τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα σε αποχετευτικά δίκτυα λαμβάνουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως, στην καταλληλότερη μορφή, μεταξύ άλλων στο τιμολόγιό τους ή μέσω έξυπνων εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να τις ζητήσουν, τις ακόλουθες πληροφορίες:
2.  Επιπλέον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλα τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα σε αποχετευτικά δίκτυα λαμβάνουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως, στην καταλληλότερη και εύκολα προσβάσιμη μορφή, μεταξύ άλλων στο τιμολόγιό τους και με ψηφιακά μέσα, όπως μέσω έξυπνων εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να τις ζητήσουν, τις ακόλουθες πληροφορίες:
Τροπολογία 211
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 2 – στοιχείο α
α)  πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση της συλλογής και της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με τα άρθρα 3, 4, 6, 7 και 8, συμπεριλαμβανομένης σύγκρισης μεταξύ των πραγματικών εκλύσεων ρύπων στα ύδατα υποδοχής με τις οριακές τιμές που καθορίζονται στους πίνακες 1, 2 και 3 του παραρτήματος I·
α)  πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση της συλλογής και της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με τα άρθρα 3, 4, 6, 7 και 8, συμπεριλαμβανομένης σύγκρισης μεταξύ των πραγματικών εκλύσεων ρύπων στα ύδατα υποδοχής με τις οριακές τιμές που καθορίζονται στους πίνακες 1, 2 και 3 του παραρτήματος I· οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να μπορούν να συγκριθούν εύκολα, για παράδειγμα με τη μορφή ποσοστού συμμόρφωσης·
Τροπολογία 212
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ α (νέο)
γα)   τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (σε τόνους ισοδύναμου CO2) που εκπέμπονται ανά έτος και πηγή·
Τροπολογία 213
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2
Η διαδικασία προσφυγής είναι δίκαιη, αντικειμενική, έγκαιρη, δεν είναι απαγορευτικά δαπανηρή και προβλέπει κατάλληλους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επανόρθωσης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών μέτρων, κατά περίπτωση.
Η διαδικασία προσφυγής είναι δίκαιη, αντικειμενική, άμεση και επίκαιρη, δεν είναι απαγορευτικά δαπανηρή και προβλέπει κατάλληλους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επανόρθωσης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών μέτρων, κατά περίπτωση.
Τροπολογία 214
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 2 α (νέα)
2α.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να τίθενται στη διάθεση του κοινού πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες εξέτασης που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Τροπολογία 215
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 26 – παράγραφος 1
1.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, όταν προκαλείται βλάβη στην ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα παράβασης εθνικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, τα θιγόμενα άτομα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημίωση για την εν λόγω βλάβη από τα σχετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, κατά περίπτωση, από τις σχετικές αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την παράβαση.
1.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, όταν προκαλείται βλάβη στην υγεία ως αποτέλεσμα παράβασης εθνικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, τα θιγόμενα άτομα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημίωση για την εν λόγω βλάβη από τα σχετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, κατά περίπτωση, από τις σχετικές αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την παράβαση.
Τροπολογία 216
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 26 – παράγραφος 2
2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, ως μέρος του ενδιαφερόμενου κοινού, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προάγουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος και πληρούν τυχόν απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας επιτρέπεται να εκπροσωπούν τα θιγόμενα άτομα και να ασκούν συλλογικές αγωγές αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι αγωγή για παράβαση που προκαλεί βλάβη δεν μπορεί να ασκηθεί δύο φορές, από τα θιγόμενα άτομα και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.
2.  Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, ως μέρος του ενδιαφερόμενου κοινού, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προάγουν την προστασία της υγείας ή του περιβάλλοντος και πληρούν τυχόν απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας επιτρέπεται να εκπροσωπούν τα θιγόμενα άτομα και να ασκούν συλλογικές αγωγές αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι αγωγή για παράβαση που προκαλεί βλάβη δεν μπορεί να ασκηθεί δύο φορές, από τα θιγόμενα άτομα και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.
Τροπολογία 254
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 26 – παράγραφος 4
4.  Όταν υπάρχει αγωγή αποζημίωσης σύμφωνα με την παράγραφο 1, συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία μπορεί να τεκμαίρεται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της βλάβης και της παράβασης, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το υπεύθυνο για την παράβαση πρόσωπο οφείλει να αποδείξει ότι η παράβαση δεν προκάλεσε ούτε συνέβαλε στη βλάβη.
διαγράφεται
Τροπολογία 217
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 26 – παράγραφος 5 α (νέα)
5α.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να τίθενται στη διάθεση του κοινού πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμά τους να αξιώνουν αποζημίωση για βλάβη.
Τροπολογία 218
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 27 – παράγραφος 2
2.  Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 7 παράγραφος 4, στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 14 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και στο άρθρο 24 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας]. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντίρρηση στην εν λόγω παράταση το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.
2.  Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α (νέο), στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 7 παράγραφος 4, στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 9 παράγραφος 1, στο άρθρο 14 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και στο άρθρο 24 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας]. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντίρρηση στην εν λόγω παράταση το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.
Τροπολογία 219
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 27 – παράγραφος 3
3.  Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 7 παράγραφος 4, στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 14 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και στο άρθρο 24 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης επιφέρει τη λήξη της εξουσιοδότησης που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.
3.  Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α (νέο), στο άρθρο 4 παράγραφος 3, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 7 παράγραφος 4, στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 9 παράγραφος 1, στο άρθρο 14 παράγραφος 3, στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και στο άρθρο 24 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης επιφέρει τη λήξη της εξουσιοδότησης που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.
Τροπολογία 220
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 27 – παράγραφος 6
6.  Κάθε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3, το άρθρο 6 παράγραφος 3, το άρθρο 7 παράγραφος 4, το άρθρο 8 παράγραφος 5, το άρθρο 14 παράγραφος 3, το άρθρο 20 παράγραφος 2 ή το άρθρο 24 παράγραφος 3 αρχίζει να ισχύει μόνον εφόσον δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίρρηση. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.
6.  Κάθε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1α, το άρθρο 4 παράγραφος 3, το άρθρο 6 παράγραφος 3, το άρθρο 7 παράγραφος 4, το άρθρο 8 παράγραφος 5, το άρθρο 14 παράγραφος 3, το άρθρο 20 παράγραφος 2 ή το άρθρο 24 παράγραφος 3 αρχίζει να ισχύει μόνον εφόσον δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίρρηση. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.
Τροπολογία 221
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 29 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ
γ)  τον πληθυσμό ή το περιβάλλον που θίγεται από την παράβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της παράβασης στον στόχο της επίτευξης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
γ)  τον πληθυσμό ή το περιβάλλον που θίγεται από την παράβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της παράβασης στον στόχο της επίτευξης υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.
Τροπολογία 222
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 30 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 – στοιχείο ε
ε)  ανάλυση ενδεχόμενης ανάγκης προσαρμογής του καταλόγου των προϊόντων που καλύπτονται από σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού στην εξέλιξη της σειράς προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παρουσία μικρορύπων στα λύματα και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και τα δεδομένα που προκύπτουν από τις νέες υποχρεώσεις παρακολούθησης των μικρορύπων στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
ε)  ανάλυση ενδεχόμενης ανάγκης προσαρμογής του καταλόγου των προϊόντων που καλύπτονται από σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ιδίως των υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS), στην εξέλιξη της σειράς προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παρουσία μικρορύπων στα λύματα και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και τα δεδομένα που προκύπτουν από τις νέες υποχρεώσεις παρακολούθησης των μικρορύπων στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
Τροπολογία 223
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 31 – εδάφιο 1
Η Επιτροπή υποβάλλει ανά πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη, εάν θεωρηθεί σκόπιμο από την Επιτροπή, από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις.
Η Επιτροπή υποβάλλει έως την 1η Ιανουαρίου 2030, και στη συνέχεια ανά πενταετία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη, εάν θεωρηθεί σκόπιμο από την Επιτροπή, από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις. Η Επιτροπή αξιολογεί την ενδεχόμενη ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ιδίως σε προϊόντα που περιέχουν μικροπλαστικά και υπερφθοριωμένες και πολυφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που διατίθενται στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν περιορισμούς για τις PFAS.
Τροπολογία 224
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 32 – παράγραφος 2
2.  Το άρθρο 3 παράγραφος 1 και το άρθρο 6 παράγραφος 1 εφαρμόζονται από τις 31 Δεκεμβρίου 2027 όσον αφορά τη Μαγιότ.
2.  Το άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 2 και το άρθρο 6 εφαρμόζονται από τις 31 Δεκεμβρίου 2030 όσον αφορά τη Μαγιότ. Πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η Επιτροπή συλλέγει τις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας αυτής της μεταβατικής διάταξης.
Τροπολογία 266
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 32 – παράγραφος 4 α (νέα)
4α.   Οι εξόχως απόκεντρες περιοχές μπορούν να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις των άρθρων 6, 7 και 8 για τις απορρίψεις αστικών λυμάτων σε παράκτια ύδατα από οικισμούς με ι.π. κάτω των 150 000 και να υιοθετήσουν κατάλληλο επίπεδο επεξεργασίας, το οποίο ωστόσο δεν είναι λιγότερο αυστηρό από την πρωτοβάθμια επεξεργασία, εάν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό ή συνεπάγεται υπερβολικό κόστος σύμφωνα με τη σχέση κόστους-οφέλους και οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την εν λόγω επεξεργασία.
Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, τα κράτη μέλη που αποτελούν την εξόχως απόκεντρη περιοχή υποβάλλουν στην Επιτροπή τις μελέτες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.
Οι επιστημονικές μελέτες λαμβάνουν ιδίως υπόψη τα χαρακτηριστικά των λυμάτων που απορρίπτονται στα παράκτια ύδατα, καθώς και στο περιβάλλον υποδοχής.
Τροπολογία 225
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 33 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.   Έως ... [ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Τροπολογία 226
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Α – εδάφιο 2 – εισαγωγικό μέρος
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση των αποχετευτικών δικτύων πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις καλύτερες τεχνικές γνώσεις, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος, ιδίως όσον αφορά:
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση των αποχετευτικών δικτύων πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις καλύτερες τεχνικές γνώσεις και με τη χρήση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων όπου είναι εφικτό, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος, ιδίως όσον αφορά:
Τροπολογία 227
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Β – σημείο 5
5.  Οι άδειες για απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που χρησιμοποιούν πλαστικά βιομέσα περιλαμβάνουν την υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης και πρόληψης κάθε ακούσιας ελευθέρωσης βιομέσων στο περιβάλλον.
5.  Οι άδειες για απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που χρησιμοποιούν πλαστικά βιομέσα περιλαμβάνουν την υποχρέωση ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών σχετικά με τις τεχνολογίες βιομετρίας, συμπεριλαμβανομένων του τύπου και του όγκου των πλαστικών βιομέσων, και με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό συγκράτησης, καθώς και την υποχρέωση μόνιμης παρακολούθησης και πρόληψης κάθε ελευθέρωσης βιομέσων στο περιβάλλον. Σε περίπτωση ελευθερώσεων στο περιβάλλον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεούνται να αναφέρουν το συμβάν στις αρμόδιες αρχές.
Τροπολογία 228
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα I – μέρος Γ – σημείο 1 – στοιχείο ε α (νέο)
εα)   Τα μη οικιακά λύματα συμμορφώνονται με τις σχετικές μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2008/105/ΕΚ·
Τροπολογία 229
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – παράγραφος 4
Απαιτήσεις για την τριτοβάθμια επεξεργασία απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 3 . Αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εφαρμόζεται η μία ή και οι δύο παράμετροι. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή το ποσοστό μείωσης.
Απαιτήσεις για την τριτοβάθμια επεξεργασία απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 3. Για τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 εφαρμόζονται και οι δύο παράμετροι. Για τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3, αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εφαρμόζεται η μία ή και οι δύο παράμετροι. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή το ποσοστό μείωσης. Ως εναλλακτική λύση για τον σκοπό αυτόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ισοδύναμη μέτρηση με ψηφιακό επιγραμμικό αισθητήρα.
Τροπολογία 230
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – παράγραφος 5
Σημείωση 1: Η φυσική κατακράτηση αζώτου δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης εκατοστιαίας μείωσης.
Σημείωση 1: Η φυσική κατακράτηση αζώτου μπορεί να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης ποσοστιαίας μείωσης, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι το νερό χρειάζεται περισσότερο από δύο έτη για να φτάσει στην ευαίσθητη στο άζωτο λεκάνη απορροής και συμβάλλει στον ευτροφισμό της περιοχής αυτής, και αναφέρεται στην Επιτροπή. Οι συγκεντρώσεις αζώτου στις περιοχές που αναφέρονται στο στοιχείο β) της προϋπόθεσης (1) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις αναφοράς που καθορίζονται στο παράρτημα V.1.2.1 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τον καθορισμό της καλής οικολογικής κατάστασης των εν λόγω περιοχών.
Τροπολογία 231
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – παράγραφος 7
Σημείωση 1: Μετράται η συγκέντρωση των οργανικών ουσιών που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β).
Σημείωση 1: Μετράται η συγκέντρωση των οργανικών ουσιών που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ).
Τροπολογία 232
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – παράγραφος 8
Σημείωση 2: Υπολογίζεται το ποσοστό απομάκρυνσης για τουλάχιστον έξι ουσίες. Ο αριθμός των ουσιών της κατηγορίας 1 είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ουσιών της κατηγορίας 2. Εάν οι ουσίες που μπορούν να μετρηθούν σε επαρκή συγκέντρωση είναι λιγότερες από έξι, η αρμόδια αρχή ορίζει άλλες ουσίες για τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσοστού απομάκρυνσης όταν αυτό είναι αναγκαίο. Χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των ποσοστών απομάκρυνσης όλων των ουσιών που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει επιτευχθεί το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό απομάκρυνσης 80 %.
Σημείωση 2: Υπολογίζεται το ποσοστό απομάκρυνσης υπό συνθήκες ανομβρίας και για τουλάχιστον έξι ουσίες στις κατηγορίες 1 και 2 και σε όλες τις ουσίες της κατηγορίας 3. Ο αριθμός των ουσιών της κατηγορίας 1 είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ουσιών της κατηγορίας 2. Εάν οι ουσίες που μπορούν να μετρηθούν σε επαρκή συγκέντρωση είναι λιγότερες από έξι, η αρμόδια αρχή ορίζει άλλες ουσίες για τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσοστού απομάκρυνσης όταν αυτό είναι αναγκαίο. Χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των ποσοστών απομάκρυνσης όλων των ουσιών που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει επιτευχθεί το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό απομάκρυνσης 80 %.
Τροπολογία 233
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – σημείο 2 – παράγραφος 1
Εικοσιτετράωρα δείγματα ανάλογα προς τη ροή ή βασισμένα στη χρονική διάρκεια συλλέγονται στο ίδιο, σαφώς καθορισμένο σημείο της εξόδου και, εφόσον χρειάζεται, της εισόδου του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Ωστόσο, τα δείγματα χρονικής βάσης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των μικρορύπων πρέπει να είναι δείγματα 48ώρου.
Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν εικοσιτετράωρα δείγματα βασισμένα στη χρονική διάρκεια που συλλέγονται στο ίδιο, σαφώς καθορισμένο σημείο της εξόδου και, εφόσον χρειάζεται, της εισόδου του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Ωστόσο, τα δείγματα χρονικής βάσης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των μικρορύπων πρέπει να είναι δείγματα 48ώρου.
Τροπολογία 234
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα I – μέρος Δ – στοιχείο β α (νέο)
βα)   Κατηγορία 3 (ουσίες υψηλού κινδύνου)
i)   Τελμισαρτάνη (αριθ. CAS 144701-48-4),
ii)   Δισφαινόλη A (αριθ. CAS 80-05-7)
iii)   Β-οιστραδιόλη (αριθ. CAS 50-28-2)
iv)   Υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) (αριθ. CAS 1763-23-1)
Τροπολογία 235
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα I – μέρος Δ – σημείο 3 – πίνακας

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

—  1000 έως 9 999 ι.π.:

Ένα δείγμα μηνιαίως

—  10 000 έως 49 999 ι.π.:

Δύο δείγματα μηνιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα μηνιαίως

—  50 000 έως 99 999 ι.π.:

Ένα δείγμα εβδομαδιαίως

Για μικρορύπους, δύο δείγματα εβδομαδιαίως

100 000 ι.π. και άνω:

Ένα δείγμα ημερησίως

Για μικρορύπους, δύο δείγματα εβδομαδιαίως

Τροπολογία

—  750 έως 9 999 ι.π.:

Ένα δείγμα μηνιαίως

—  10 000 έως 49 999 ι.π.:

Δύο δείγματα μηνιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα ανά δίμηνο

—  50 000 έως 99 999 ι.π.:

Ένα δείγμα εβδομαδιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα ανά δίμηνο

100 000 ι.π. και άνω:

Ένα δείγμα εβδομαδιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα μηνιαίως

Τροπολογία 236
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – σημείο 6
6.  Οι αναλύσεις που αφορούν απορρίψεις από τελμάτωση διεξάγονται σε διηθημένα δείγματα. Ωστόσο, η συγκέντρωση των ολικών αιωρούμενων στερεών σε μη διηθημένα δείγματα υδάτων από τέτοιες απορρίψεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 mg/l.
6.  Οι αναλύσεις που αφορούν απορρίψεις από τελμάτωση διεξάγονται σε διηθημένα δείγματα. Ωστόσο, η συγκέντρωση των ολικών αιωρούμενων στερεών σε μη διηθημένα δείγματα υδάτων από τέτοιες απορρίψεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 mg/l. Ως εναλλακτική λύση για τον σκοπό αυτόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ισοδύναμη μέτρηση με ψηφιακό επιγραμμικό αισθητήρα.
Τροπολογία 237
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα Ι – μέρος Δ – πίνακας 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Παράμετροι

Συγκέντρωση

Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση7

(βλ. σημείωση 1)

Μέθοδος μέτρησης αναφοράς

Ολικός φωσφόρος

2

0,5 mg/L

90

Φασματοφωτομετρία μοριακής απορρόφησης

Ολικό άζωτο

6 mg/L

85

Φασματοφωτομετρία μοριακής απορρόφησης

___________

7 Μείωση ανάλογα με το φορτίο των εισρεόντων λυμάτων.

Τροπολογία

Παράμετροι

Συγκέντρωση

Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση7

(βλ. σημείωση 1)

Μέθοδος μέτρησης αναφοράς

Ολικός φωσφόρος

0,2 mg/L

93

Φασματοφωτομετρία μοριακής απορρόφησης ή ισοδύναμη ψηφιακή επιγραμμική μέτρηση αισθητήρων.

Ολικό άζωτο

8 mg/L7α

80

Φασματοφωτομετρία μοριακής απορρόφησης ή ισοδύναμη ψηφιακή επιγραμμική μέτρηση αισθητήρων.

_________________________

7 Μείωση ανάλογα με το φορτίο των εισρεόντων λυμάτων.

Οι ως άνω τιμές συγκέντρωσης αποτελούν ετήσιο μέσο όρο, σύμφωνα με το παράρτημα Ι σημείο Δ. 4. γ). Ωστόσο, οι απαιτήσεις για το άζωτο μπορούν να επαληθευθούν με χρήση του ημερήσιου μέσου όρου, εφόσον έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με το παράρτημα Ι σημείο Δ. 1, ότι επιτυγχάνεται το ίδιο επίπεδο προστασίας. Στην περίπτωση αυτή, ο ημερήσιος μέσος όρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/l ολικού αζώτου για όλα τα δείγματα, όταν η θερμοκρασία των λυμάτων στο βιοαντιδραστήρα είναι ανώτερη από ή ίση με 12 °C. Αντί για την προϋπόθεση της θερμοκρασίας, μπορεί να εφαρμοστεί ένας περιορισμένος χρόνος λειτουργίας, ανάλογος με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Τροπολογία 238
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα II – σημείο 1
1.  Περιοχές που βρίσκονται στις λεκάνες απορροής της Βαλτικής Θάλασσας, του Εύξεινου Πόντου, τμημάτων της Βόρειας Θάλασσας που χαρακτηρίζονται ευαίσθητα στον ευτροφισμό βάσει της οδηγίας 2008/56/ΕΚ και τμημάτων της Αδριατικής Θάλασσας που χαρακτηρίζονται ευαίσθητα στον ευτροφισμό βάσει της οδηγίας 2008/56/ΕΚ·
1.  Περιοχές που βρίσκονται στις λεκάνες απορροής της Βαλτικής Θάλασσας, του Εύξεινου Πόντου, της Βόρειας Θάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας που χαρακτηρίζονται ευαίσθητα στον ευτροφισμό βάσει των οδηγιών 2008/56/ΕΚ ή 2000/60/ΕΚ·
Τροπολογία 239
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 1 – στοιχείο β α (νέο)
βα)   αξιολόγηση δομικής αντοχής της τρωτότητας των συστημάτων συλλογής και των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων με βάση σενάρια για την κλιματική αλλαγή·
Τροπολογία 240
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 1
ενδεικτικό στόχο ότι η υπερχείλιση υδάτων λόγω νεροποντής δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1 % του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου σε συνθήκες ανομβρίας.
στόχο η υπερχείλιση υδάτων λόγω νεροποντής να μην υπερβαίνει το 1 % περίπου του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων που υπολογίζεται σε συνθήκες ξηρασίας, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών αναγκών προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με τεχνικά και οικονομικά αναλογικά μέσα·
Τροπολογία 241
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 1 α (νέα)
Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι ο στόχος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο μπορεί εναλλακτικά να αποδειχθεί με βάση μια σειρά περιπτώσεων υπερχειλίσεων λόγω νεροποντής (αλλά όχι περισσότερες από 20 περιπτώσεις ετησίως) ή έναν όγκο απορρίψεων αστικών απορροών (αλλά όχι πάνω από το 15 % του ετήσιου όγκου, βάσει μοντελοποίησης)·
Τροπολογία 242
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 1 β (νέα)
Παρέκκλιση από την υποχρέωση της παραγράφου 2 στοιχείο α) σε εθνικό επίπεδο μπορεί να χορηγηθεί σε περίπτωση αποτελεσματικής χρήσης χωριστών υπονόμων, όπως στο άρθρο 2 παράγραφος στοιχείο δ), εάν αυτό εξασφαλίζει το ίδιο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.
Τροπολογία 243
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος
Ο ενδεικτικός αυτός στόχος επιτυγχάνεται μέχρι:
Τα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου λαμβάνονται μέχρι:
Τροπολογία 244
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 2 – σημείο i
i)  τις 31 Δεκεμβρίου 2035 για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω·
i)  τις 31 Δεκεμβρίου 2030 για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω·
Τροπολογία 245
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 2 – στοιχείο α – παράγραφος 2 – σημείο ii
ii)  τις 31 Δεκεμβρίου 2040 για τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2·
ii)  τις 31 Δεκεμβρίου 2035 για τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2·
Τροπολογία 246
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 3
3.  Μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο σημείο 2, συνοδευόμενα από σαφή προσδιορισμό των εμπλεκόμενων φορέων και των ευθυνών τους στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου.
3.  Μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο σημείο 2 και μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τις σχετικές υποδομές με βάση την αξιολόγηση δομικής αντοχής που αναφέρεται στο στοιχείο βα) του σημείου 1, συνοδευόμενα από σαφή προσδιορισμό των εμπλεκόμενων φορέων και των ευθυνών τους στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου.
Τροπολογία 247
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 4 – στοιχείο α
α)  πρώτον, προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή της εισόδου μη ρυπασμένων όμβριων υδάτων στα αποχετευτικά δίκτυα, μεταξύ αυτών μέτρα που προάγουν τη φυσική συγκράτηση ή την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων, και μέτρα για την αύξηση των χώρων πρασίνου ή τον περιορισμό των αδιαπέραστων επιφανειών στους οικισμούς·
α)  πρώτον, προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή της εισόδου μη ρυπασμένων όμβριων υδάτων στα αποχετευτικά δίκτυα, μεταξύ αυτών μέτρα που προάγουν τη φυσική συγκράτηση ή την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων, και μέτρα για την αύξηση των χώρων πρασίνου και των γαλάζιων χώρων ή τον περιορισμό των αδιαπέραστων επιφανειών στους οικισμούς·
Τροπολογία 248
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα V – σημείο 4 – στοιχείο γ
γ)  τέλος, όπου είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο σημείο 2, πρόσθετα μέτρα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των υποδομών για τη συλλογή, την παραμονή και την επεξεργασία αστικών λυμάτων ή της δημιουργίας νέων υποδομών με προτεραιότητα σε πράσινες υποδομές, όπως οι τάφροι με βλάστηση, οι υγρότοποι επεξεργασίας και οι λιμνοδεξαμενές παραμονής που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη της βιοποικιλότητας.Κατά περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης των υδάτων στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 5.
γ)  τέλος, όπου είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο σημείο 2, πρόσθετα μέτρα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των υποδομών για τη συλλογή, την παραμονή και την επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως η σύνδεση νεόδμητων αστικών περιοχών σε χωριστούς υπονόμους, ή της δημιουργίας νέων υποδομών με προτεραιότητα σε πράσινες και γαλάζιες υποδομές, όπως οι πράσινες αστικές περιοχές, οι πράσινες στέγες, οι τάφροι με βλάστηση, οι υγρότοποι επεξεργασίας και οι λιμνοδεξαμενές παραμονής που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη της βιοποικιλότητας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης των υδάτων στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 5.
Τροπολογία 249
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα VI – σημείο 1 α (νέο)
(1α)   Οι πληροφορίες στα ακόλουθα σημεία είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου και οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές με άλλα μέσα κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος.
Τροπολογία 250
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα VI – σημείο 8 – στοιχείο γ
γ)  τους τόνους ισοδυνάμου CO2 που παράγονται ή αποφεύγονται ετησίως λόγω της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
γ)  τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (σε τόνους ισοδύναμου CO2) που εκπέμπονται ανά έτος και πηγή·
Τροπολογία 251
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα VI – σημείο 10
(10)  Συνοπτική παρουσίαση της φύσης και των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις καταγγελίες και τις απαντήσεις που έδωσαν οι φορείς διαχείρισης σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
(10)  Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής καταγγελίας και τον τρόπο αναφοράς μη συμμορφούμενων απορρίψεων λυμάτων στις αρμόδιες αρχές και συνοπτική παρουσίαση της φύσης και των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις καταγγελίες και τις απαντήσεις που έδωσαν οι φορείς διαχείρισης σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 252
Πρόταση οδηγίας
Παράρτημα VI – σημείο 10 α (νέο)
(10α)   κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, είναι προσβάσιμα ιστορικά δεδομένα που χρονολογούνται από τουλάχιστον 10 έτη.

(1) Το θέμα αναπέμφθηκε για διοργανικές διαπραγματεύσεις στην αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 4 τέταρτο εδάφιο του Κανονισμού (Α9-0276/2023).

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου 2024Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου